Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/9/07

Αντιπρόεδρος η Έλσα

Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη την Πέμπτη η βουλευτής Αργολίδας (Ν.Δ.) Έλσα Παπαδημητρίου. Έλαβε 209 ψήφους, 81 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.

26/9/07

Σε ιδιώτες η Καραθώνα

Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΧΑΛΑΡΩΣΑΝ οι αντιδράσεις για την Kαραθώνα. Σε σημείο που να γεννά ερωτηματικά για την στάση τόσο του Δήμου και των παρατάξεων, όσο των βουλευτών και των κομμάτων του νομού, έχει φτάσει υπόθεση της Καραθώνας. Φαίνεται πως ο πολιτικός κόσμος του νομού αντιμετωπίζει την πλαζ του Ναυπλίου σαν καλοκαιρινό φρούτο. Μόλις έρθει ο Ιούνιος την θυμόμαστε και μόλις τελειώσει ο Αύγουστος την ξεχνάμε.
ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ εδώ και καιρό βρισκόμαστε στην μετά Ξενάκειο εποχή, δηλαδή στην μετά "τα στολίδια στην άμμο" εποχή για την θαυμάσια πλαζ του Ναυπλίου. Προ μηνών είχε θιγεί το ζήτημα αυτό και το δημοτικό Συμβούλιο Μαρκόπουλου αλλά μέχρι τώρα τα πράγματα έμειναν χωρίς καμιά εξέλιξη και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ σχέδιο τουρισμού ανοίγει την Κεκρόπορτα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της περιοχής της Καραθώνας. Μπορεί να προστατεύει αφενός μεν το περιβάλλον από την άλλη πλευρά επιτρέπει την δημιουργία ειδικών χωροταξικών σχεδίων για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε περιοχές άνω των 150 στρεμμάτων. Ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτική πολεοδόμηση σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να πολεοδόμηση.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της Καραθώνας αυτό σημαίνει ότι οι προβλεπόμενες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να κατασκευαστούν εκεί από την ΕΤΑ, κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούν σε χέρια ιδιωτών, αφού το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό επιτρέπει μέρος ξενοδοχειακής μονάδας έως και 70% να πουληθεί σε ιδιώτες ως παραθεριστική κατοικία.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ελλοχεύει ο κίνδυνος της οριστικής ιδιωτικοποίησης της περιοχής μέσω των CONDO, δηλαδή ο επενδυτής θα μπορεί να κτίζει 60% περισσότερες κλίνες από ότι αν αξιοποιούσε τις ρυθμίσεις για τα ξενοδοχεία. Συνεπώς, οδηγούνται οι επενδυτές να επιλέξουν αποκλειστικά την παραθεριστική κατοικία μέσω των CONDO. Αλλά και χωρίς τη χρήση των πολεοδομικών εργαλείων ΠΕΡΠΟ, ΠΟΑΠΔ και ΠΟΤΑ ο συντελεστής δόμησης είναι 0,2 που σε οικόπεδο έκτασης 150 στρεμμάτων σημαίνει δομημένη επιφάνεια 30000 τμ, ή 900 κλίνες όσες δηλαδή προβλέπονται και για τα ξενοδοχεία.

Ηρώδης, η πολιτεία για τα νήπια

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στους πολίτες, την γραφειοκρατία και τον ωχαδερφισμό, ζουν από τα 5 τους χρόνια, 18 νήπια που είχαν την τύχη να γραφτούν από τους γονείς τους στο νηπιαγωγείο Ζυμβρακάκη, στο Ναύπλιο. Είναι υποχρεωμένα, το ανέμελο παιγνίδι τους να το κάνουν, ριψοκινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή, αφού το προαύλιο που γίνονται τα διαλείμματα του σχολείου δεν είναι περιφραγμένο, σίδερα περισσεύουν από μια πρώην υποτυπώδη περίφραξη και μια άθλια παιδική χαρά με χαλασμένα παγκάκια και σκουπίδια, απειλεί ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
ΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ αυτό, είναι άγνωστο ακόμα και στον δήμο Ναυπλίου, αν ανήκει στο νηπιαγωγείο και ίσως καταργηθεί για να χτιστεί πολυκατοικία με αποτέλεσμα τα μικρά παιδιά να παραμένουν «φυλακισμένα» στην επίσης επικίνδυνη και χωρίς προδιαγραφές αίθουσα.
ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ, ταυτόχρονα μπορεί -φευ- να αποδειχθεί η τεράστια τζαμαρία της αίθουσας για τα ανήλικα παιδιά, που ανά πάσα στιγμή, κινδυνεύουν να πέσουν επάνω και να σπάσει με αποτέλεσμα να έχουμε θύματα. Ούτε καν παράθυρο, δεν υπάρχει για να αερίζεται η αίθουσα διδασκαλίας και τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει ένα κλιματιστικό της κακιάς ώρας που λειτουργεί συνεχώς για να ανανεώνει τον αέρα με τεχνικό και ανθυγιεινό τρόπο.
Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ Εκπαίδευση, φαίνεται ότι δεν ασχολείται με το θέμα και δηλώνει αναρμόδια ενώ ο δήμος -παρ΄ ότι ξεκίνησε η σχολική χρονιά- σχεδιάζει ακόμα και σήμερα και …μελετά την μετακόμιση του νηπιαγωγείου.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ όμως αυτά τα παιδιά, από τον σύγχρονο «Ηρώδη» που ονομάζεται «ευνομούμενη πολιτεία»; Ποιος φορέας, θα αναλάβει υπεύθυνα να λύσει άμεσα ένα σοβαρό ζήτημα που ντροπιάζει όλους μας; Μόνον με κινητοποιήσεις ή με την απειλή του εισαγγελέα μπορεί να ιδρώσει το …αυτί των αρμοδίων;

Άχρηστο αλλά ακριβό το νερό

Πανάκριβα πληρώνουν οι δύο μεγάλες πόλεις το πόσιμο νερό και την έλλειψη πολιτικών αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Εκεί που όλοι υπολόγιζαν ότι με το νερό της Λέρνας θα μπορούσαν πλέον να αποφύγουν την αγορά εμφιαλωμένου, η αναμενόμενη πτώση της στάθμης της πηγής πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας και το στέρεμα της Αμυμώνης και του Ποντίνου ανέβασαν το κόστος της οικιακής κατανάλωσης νερού στα ύψη.
Ήδη οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης του Άργους και του Ναυπλίου έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα νερά του Αναβάλου τα οποία έχρισαν μάλιστα και πόσιμα. Αφού είναι πόσιμος ο Ανάβαλος ποια η ανάγκη κατασκευής δύο εργοστασίων αφαλάτωσης; Για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, όπως ισχυρίζονται οι ΔΕΥΑ.
Μέχρι όμως να κατορθώσει να κατασκευαστούν τα εργοστάσια αφαλάτωσης, το νεαρό που θα φτάνει στη βάση μας θα είναι ακατάλληλο για πόση και για μαγείρεμα, παραμένοντας παράλληλα αρκετά ακριβό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «α» το κόστος κατασκευής του κάθε εργοστασίου αφαλάτωσης φτάνει από 500.000 έως περίπου 1εκ. ευρώ. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν το κόστος κατασκευής νέων δεξαμενών καθώς και το κόστος λειτουργίας.


Γιατί δεν χρησιμοποιείται ο Ανάβαλος.
Ένα εύλογο ερώτημα το οποίο πλανάται σε πολλούς πολίτες είναι γιατί μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται τα νερά του Ανάβαλου τουλάχιστον για τις οικιακές ανάγκες της περιοχής. Ανασταλτικός παράγοντας σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και η έλλειψη σχεδίου διαχείρισης υδάτινων πόρων από το οποίο όφειλε να είχε εκπονηθεί μέχρι τέλους του 2005 ! Η περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει πολύ σύντομα να αποφασίσει να αφαιρέσει μέρος των νερών από την χρήση του έχει δοθεί στον ΤΟΕΒ και να δοθούν στους δύο δήμους για την κάλυψη των αναγκών τους. Όμως κάτι οι πολιτικές σκοπιμότητες με το πρόβλημα που προέκυψε με τα νερά του Σάγκα στην Αρκαδία, -όπου το πρόβλημα με τον Ανάβαλο φέρεται να χρησιμοποιηθεί και ως μοχλός πίεσης για να κάνουν πίσω οι δύο δήμοι της Αργολίδας από τη διεκδίκηση των νερών-, κάτι η προεκλογική, περίοδος καθυστέρησε κατά πολύ την απόφαση της περιφέρειας.

Εργοστάσια Αφαλάτωσης
Ούτε στα εργοστάσια αφαλάτωσης φαίνεται ότι δεν μπορούμε να τα βρουν οι δήμοι Άργους και Ναυπλίου. Το πρόβλημα το οποίο προκύπτει είναι, όπως υποστηρίζουν, τεχνικό, όμως η ουσία του προβλήματος βρίσκεται βαθύτατα στο ποιός θα έχει την διαχείριση των υδατικών πόρων.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι πρόεδροι των δύο ΔΕΥΑ για το Άργος θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Λέρνας τόσο το εργοστάσιο αφαλάτωσης όσο και οι δύο δεξαμενές στις οποίες θα αποθυκεύεται το νερό προς επεξεργασία πριν διοχετευτεί στις δεξαμενές της πόλης του Άργους.
Το Ναύπλιο δεν έχει τον απαιτούμενο χώρο για την κατασκευή των δεξαμενών αυτών, οπότε προσανατολίζεται στην κατασκευή δικού του εργοστασίου αφαλάτωσης και στη χρήση των δεξαμενών οι οποίες βρίσκονται ήδη στην πόλη του Ναυπλίου, αφού ο χώρος στις πηγές δεν επαρκεί για την κατασκευή νέων δεξαμενών επεξεργασίας.
Πρόβλημα υπάρχει και στην ποσότητα απαιτήσεις των καιρών το αναβάλουν. Αν θα γινόταν ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης τότε θα υπήρχε πρόβλημα ,σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ του Ναυπλίου κ. Ανυφαντή,στην ποσότητα των αντλούμενων υδάτων αφού στο Ναύπλιο προσδιορίζεται η ποσότητα από την τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με τον κ. Ανυφαντή στο εργοστάσιο αφαλάτωσης του Ναυπλίου θα υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα διακόπτουν την παροχή νερού είτε θα την αυξάνουν ανάλογα με τη ζήτηση, κάτι το οποίο θα ήτο ανέφικτο στην περίπτωση κοινού εργοστασίου με το Άργος. Το κόστος κατασκευής του κάθε εργοστασίου θα ανέλθει περίπου στο 1εκ. ευρώ και σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος λειτουργίας το οποίο είναι αρκετά μεγάλο. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Άργους κ. Λ. Κούρος όμως υποστηρίζει ότι εφόσον ορισμένες αντλίες που λειτουργούν σήμερα θα πάψουν να λειτουργούν τότε θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου.
Όλα αυτά βέβαια είναι σε θεωρητικό επίπεδο για τη μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί καμία μελέτη εργοστασίου αφαλάτωσης στην περιοχή της Λέρνης είτε από το Άργος είτε από το Ναύπλιο. Οποιαδήποτε λύση με εργοστάσια αφαλάτωσης θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο ίσως πάνω από δύο χρόνια μέχρι να μπει σε λειτουργία και μέχρι τότε οι δήμοι θα πρέπει είτε από γεωτρήσεις είτε χρησιμοποιώντας την σημερινή ποιότητα των νερών του Αναβάλου να καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης τους.

Κάγκελα και κάμερες στο λιμάνι Ναυπλίου

Έσφιξαν τα «λουριά» για τον Δήμο Ναυπλίου και για το Λιμενικό Ταμείο, αφού όλες οι προθεσμίες έληξαν σε ό,τι έχει σχέση με την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν στο λιμάνι και άμεσα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανονισμοί που προβλέπονται, για την προστασία των επισκεπτών της πόλης που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια.
Οι πιέσεις από την Ε.Ε. και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι αφόρητες και οι καθυστερήσεις μεγάλες. Το σχέδιο προβλέπει να τοποθετηθεί τεράστια περίφραξη ύψους 2,40 μέτρων με προέκταση συρματοπλέγματος, και κάμερες ασφαλείας, ώστε το λιμάνι να γίνει κλειστό, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η στάθμευση, αλλά και η διέλευση των αυτοκινήτων.
Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο, είναι σκληρές και το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου αντιστέκεται, αντιπροτείνοντας, αφενός να μην κλείσει όλο το λιμάνι και αφετέρου να μην τοποθετηθεί η τεράστια περίφραξη που θα αλλοιώσει την εικόνα της πόλης. Αντιπροτείνονται κάγκελα ύψος 1,50 μέτρων, χωρίς πρόσθετο συρματόπλεγμα, με την σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και η τοποθέτησή τους να γίνει σε τμήμα του λιμένος παράλληλα με τη θάλασσα, ενώ η είσοδος αυτού του τμήματος να γίνεται από την πλευρά του «Καραμανλή». Αντιπροτείνεται ακόμα η φύλαξη με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο όμως στερείται το Λιμεναρχείο Ναυπλίου.
Μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί υποχρεωτικά οι μελέτες, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ταυτόχρονα, κατά μήκος όλου του λιμανιού, θα απαγορευτεί αυστηρά η στάθμευση των αυτοκινήτων σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από την προβλήτα, ώστε να μπορούν να δένουν τα πλοία, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα (στο παρελθόν είχε συγκρουστεί πλοίο με σταθμευμένο αυτοκίνητο!).
Το επόμενο διάστημα - δεδομένου ότι θα μειωθούν κατά πολύ οι θέσεις στάθμευσης - θα απασχολήσει έντονα την πόλη του Ναυπλίου, το κυκλοφοριακό.

Αναγνωσταράς: Κόμμα μου, γιατί μας εκθέτεις;

Άκαρπες έμειναν οι προσπάθειες ακόμα και του δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά με την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την τοποθέτηση ενός εκ των δύο εκλεγέντων βουλευτών σε Κυβερνητική θέση. Η επιστολή του προς τον Γραμματέα της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, δεν ελήφθη υπόψιν με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να εξαγριωθεί και να δώσει την συγκεκριμένη επιστολή στη δημοσιότητα.
Παράλληλα με ένα ακόμα πιο σκληρό κείμενο υπό τον τίτλο "Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία, ο κος Αναγνωσταράς δείχνει τόσο την ενόχληση τη δική του, όσο και την ενόχληση των βουλευτών Έλσας Παπαδημητρίου και Γιάννη Μανώλη που έμειναν εκτός υπουργικού θώκου.
Συνάμα όμως, αποκαλύπτεται ένα παρασκήνιο πιέσεων προς τον Κώστα Καραμανλή, άνευ προηγουμένου, για την τοποθέτηση κάποιου εκ των δύο βουλευτών σε μια κυβερνητική θέση.

Προς Ζαγορίτη
Στην επιστολή του προς τον κο Ζαγορίτη ο κος Αναγνωσταράς επισημαίνει: "Η Αργολίδα είναι ένας χώρος που πάντα στις εκλογικές αναμετρήσεις δίνει μια ισχυρή πλειοψηφία στο κόμμα της Ν.Δ. Εκτός αυτού του γεγονότος είναι ένας νομός με μεγάλη ιστορία (Μυκήνες, Επίδαυρος, Τίρυνθα, Ναύπλιο, Άργος, Ερμιονίδα κ.λ.π.). Προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι για περισσότερο από 30 χρόνια από καμία Κυβέρνηση δεν έχει επιλεγεί ένας τοπικός Βουλευτής να μας εκπροσωπήσει στην Κυβέρνηση. Αν οι εκλεγμένοι τοπικοί Βουλευτές που ανήκουν στο κόμμα μας, θεωρούνται μη ικανοί να αναλάβουν μία κυβερνητική θέση, τότε έχει ευθύνη και αυτός που τους επιλέγει ως υποψηφίους Βουλευτές. Αν αυτό όμως δεν συμβαίνει - όπως εγώ πιστεύω - τότε θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει η Ν.Δ., να τιμήσει και αυτόν τον τόπο. Σας ενημερώνω ότι, διάχυτη είναι πλέον στην τοπική μας κοινωνία ότι εμάς εδώ στην Αργολίδα μας θεωρεί το κόμμα της Ν.Δ. ως δεδομένους εσαεί. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δείτε και αυτό το θέμα, μέσα βέβαια από άλλα σοβαρότερα που έχετε να δρομολογήσετε, για το καλό του κόμματος αλλά και της πατρίδας μας".
Ενοχλημένος προφανώς ο κος Ζαγορίτης δεν απάντησε στο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ή τουλάχιστον δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο ή από τον δήμαρχο η απάντηση.

Μήνυμα;
Αντίθετα με άρθρο του ο κος Αναγνωσταράς, "χοντραίνει" ακόμα περισσότερο την κόντρα με τον Ζαγορίτη, άγνωστο όμως για ποιόν λόγο. Εκτιμήσεις λένε ότι θέλει να στείλει μήνυμα στην Ριγήλης ότι "εγώ είμαι εδώ για τις επόμενες εκλογές" ή κατ΄ άλλους να πουλήσει “εκδούλευση” στους Γιάννη Μανώλη και Έλσα Παπαδημητρίου ότι "εγώ προσπάθησα για εσάς, προσπαθήστε εσείς τώρα για εμένα και για το δήμο Ναυπλίου".
Μεταξύ άλλων ο κος Αναγνωσταράς στο άρθρο του με τίτλο "Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία" επισημαίνει: "Μήπως επιτέλους θα πρέπει να οδηγηθούμε σε κάποιον τρόπο εκδήλωσης της δυσφορίας μας για αυτή τη συνεχιζόμενη κατάσταση; Μήπως θα πρέπει όλοι εμείς να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να φτάσει η φωνή μας, η πίκρα μας και η διαμαρτυρία μας στη Ρηγίλλης; Μήπως θα πρέπει όλοι εμείς να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες, ότι δεν μπορούν πια να υποτιμούν έναν ολόκληρο νομό με τόση ιστορία που τόσα έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει σ' αυτή τη χώρα;Ελπίζω ότι με απαρχή αυτές τις λίγες σκέψεις μου, θα αρχίσει ένας διάλογος και θα ακολουθήσουν προτάσεις απ' όλους μας, για να μπορέσουμε επιτέλους να αντιδράσουμε ως κοινωνία σ' αυτόν τον αποκλεισμό".
Αναφερόμενος επίσης ονομαστικά στους δύο βουλευτές αλλά και στον νομάρχη και πρώην βουλευτή Βασίλη Σωτηρόπουλο, τονίζει: "Πιστεύω λοιπόν ότι άνετα και με επιτυχία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κάποιο Υπουργείο. Αυτό όμως δεν έγινε. Ούτε τώρα, ούτε και τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον. Η Αργολίδα είναι στο περιθώριο και αυτό βέβαια μας προξενεί λύπη και πίκρα όταν τώρα η Ν.Δ. είναι στην Κυβέρνηση και η Αργολίδα όπως πάντα έτσι και τώρα πριμοδότησε τη Νέα Δημοκρατία με ισχυρή τοπική πλειοψηφία. Τι φταίει που είμαστε συνεχώς στο περιθώριο;Μήπως φταίει ότι η Αργολίδα είναι πληθυσμιακά μικρός νομός;Μήπως φταίει ότι οι Κυβερνητικές θέσεις δίνονται με κριτήριο τις εσωκομματικές ισορροπίες μέσα στο κόμμα της Ν.Δ.;Μήπως φταίει το γεγονός ότι οι μεγαλοσχήμονες βουλευτές εξ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και αλλού που κατά κανόνα υπουργοποιούνται ακολουθούνται στα Υπουργεία από Υφυπουργούς δικούς τους; Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να φταίει, όμως αυτός ο επί χρόνια αποκλεισμός της Αργολίδας από τις Κυβερνήσεις βάζει όλους μας σε σκέψεις".
Τέλος ο κος Αναγνωσταράς στο άρθρο του, σκεπτόμενος ίσως τις κομματικές αντιδράσεις από καλοθελητές που θα θελήσουν να του κάνουν ζημιά, παραποιώντας τα λεγόμενά του, καταλήγει: "Και για όσους "φίλους" σπεύσουν να στείλουν την επιστολή μου αυτή στη Ρηγίλλης για να με παρουσιάσουν ως "αντάρτη", ας μην κάνουν τον κόπο. Την έχω ήδη κοινοποιήσει ο ίδιος γιατί με ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον του τόπου".

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ

-Ηθικόν ακμαιότατον. Η Αργολίδα βαδίζει από μόνη της στην καταστροφή, χωρίς να έχει ανάγκη τις πλάτες κανενός.
-Ταράχτηκε η κυβέρνηση από την Ανακοίνωση που έκανε ο Αναγνωσταράς. Από το άγχος του ο Καραμανλής έφαγε ένα γουρουνόπουλο, ήπιε ένα καφάσι σόδες στην καθισιά.
-Δήμαρχε, παραλίγο να οδηγήσεις σε βαριά κατάθλιψη τον Κωστίκα.
-Έρχονται βροχές και μαζί με αυτές αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Τόσον καιρό πληρώναμε ακατάλληλο νερό, τώρα που θα καθαρίσει λογικό είναι να το πληρώσουμε ακριβότερα.
-Βρε εσείς στις ΔΕΥΑ, μήπως μπερδέψατε τα οκτάνια με τα νιτρικά; Τι υπολογισμοί είναι αυτοί; Στα 97 Οκτάνια 1,097 Ευρώ, στα 950 Νιτρικά πόσο;
-Η απλή μέθοδος των τριών σας μάρανε. Για τη μέθοδο των νεροκλεπτών δεν ξέρετε τίποτα;
-Ευτυχώς που υπάρχει κάτι να γιορτάσουμε για να ξεσκάσουμε. «Εόρτασε» η Νομαρχία Αργολίδας τη γενοκτονία των Ελλήνων!!!
-Μπράβο ρε τουρκοτσιφτετελάδες του γραφείου Τύπου στις Νομαρχίας. Να ανοίξετε και καμιά Σαμπάνια που μας κατέσφαξαν οι Τούρκοι. Δυστυχώς κάποιοι τους γλιτώσατε.
-Κάτι τέτοιες ανακοινώσεις διαβάζουν οι Τούρκοι και θέλουν πίσω και την Πελοπόννησο, που είχαν παραχωρήσει στους Αιγύπτιους.
-Ρε μπας και τούρκεψε η Αυτοδιοίκηση; Άλλα τα γαλάζια παιδάκια και άλλα τα γιουσουφάκια.
-Τι να πούμε πια. Σφάξε με αγά μου να εκλεγώ αιρετός.
-Και σαν να μην έφταναν αυτά ο νομάρχης ανακάλυψε τον θαυμασμό του για τον «Αγκαλίτσα», κατά την επίσκεψη των Ρώσων στο Ναύπλιο. Επιστροφή στο μέλλον με νέα Ορλοφικά.

19/9/07

Χωρίς κυβερνητικές θέσεις οι βουλευτές

Τα πανηγύρια στα πολιτικά γραφεία του Γιάννη Μανώλη και της Έλσας Παπαδημητρίου που εκλέγονται βουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία, συνοδεύθηκαν από τις ευχές του ψηφοφόρων τους να καταλάβουν ένα κυβερνητικό πόστο.
Ο Γιάννης Μανώλης εκλέγεται για δεύτερη φορά και η Έλσα Παπαδημητρίου για πέμπτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία. Και οι δύο μάλλον περιμέναν την αξιοποίησή τους από τον Κώστα Καραμανλή.
Όμως στο καινούργιο κυβερνητικό σχήμα τελικά δεν συμπεριελήφθησαν.
Ιδιαίτερα ο Γιάννης Μανώλης από την προεκλογική περίοδο, τόνιζε επίμονα ότι μετά την 16η Σεπτέμβρη παύει να είναι νεοεκλεγείς βουλευτής και άφηνε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο του κόμματος κυβερνητική θέση, ώστε να προωθείται η επίλυση των προβλημάτων της Αργολίδας. Το βράδυ των εκλογών ο κος Μανώλης σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η Αργολίδα χρειάζεται εκπροσώπηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει συγκεκριμένη θέση, και μάλιστα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι θα είναι μάλιστα πολύ αυστηρός και διεκδικητικός για την Αργολίδα.
Από την πλευρά της η Έλσα Παπαδημητρίου περιμένει και αυτή την αξιοποίησή της σε κυβερνητική θέση, αφού επανεκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για πέμπτη φορά. Ωστόσο δεν έχει προβεί δημοσίως τουλάχιστον σε ανάλογες δηλώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η κα Παπαδημητρίου είχε αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχικά ως περιφερειάρχης στη Λαμία και στη συνέχεια ως γενική γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο σοφός λαός τιμώρησε τον δικομματισμό

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΑ βγήκαν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, ο λαός με την ψήφο του έστειλε σαφή μηνύματα κατά του δικομματισμού και όλα δείχνουν ότι σε μερικά χρόνια μια νέα ημέρα για την Ελλάδα. Η μείωση της δύναμης και των δύο «μεγάλων» κομμάτων είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
Η ΠΤΩΣΗ των ποσοστών και των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1974 - εδώ και 33 χρόνια - αλλά και η συγκρατημένη υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων που έδωσε ο σοφός Έλληνας ψηφοφόρος, δείχνει ότι επιβάλλεται η ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και ταυτόχρονα χρειάζεται η ανανέωση των κομμάτων ή η δημιουργία νέων, καθαρών και υγιών δυνάμεων που μετά από μερικά χρόνια θα κληθούν να κυβερνήσουν.
ΤΑ ΙΔΙΑ τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, πρέπει να πάρουν το μήνυμα των εκλογών της 16ης Σεπτέμβρη και να μην στρουθοκαμηλίσουν. Δεν έφταιξαν μόνο τα πρόσωπα που ηγούνται των κομμάτων, αλλά και οι ίδιες οι πεπαλαιωμένες πολιτικές που εφαρμόζουν ή επαγγέλλονται αντίστοιχα, στην πλάτη του πολίτη.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ για τα μικρότερα κόμματα, το μήνυμα είναι σαφές και αφορά στην ανασυγκρότησή τους και στην οργάνωσή τους, ώστε αύριο κάποια από αυτά να διεκδικήσουν σοβαρά την εξουσία και να βγουν επιτέλους από το νηπιακό στάδιο της διαμαρτυρίας που βρίσκονται σήμερα χωρίς την κατάθεση συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων που στόχο έχουν να πάει η χώρα μπροστά.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, σε λίγα χρόνια θα αποτελούν παρελθόν για τούτο τον τόπο. Η μετάλλαξη ξεκίνησε με αργά βήματα και θα γίνει εφόσον όμως οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις ενηλικιωθούν και βγουν από την εφηβεία.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟ κράτος, πρέπει επιτέλους να πάει μπροστά. Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Αρκεί να λάβουν το μήνυμα που στέλνει ο απλός ψηφοφόρος πριν να είναι αργά και οδηγηθούμε στην ακυβερνησία.

Πάλι ξεμείναμε απέξω

Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμα φορά η Αργολίδα έμεινε ορφανή από βουλευτές. Η νέα κυβέρνηση Καραμανλή για μια ακόμα φορά δεν συμπεριέλαβε κανέναν εκ των δύο βουλευτών. Τόσο η Έλσα Παπαδημητρίου όσο και ο Γιάννης Μανώλης είχαν εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία να χτιστούν υπουργοί, αλλά παρ όλα αυτά καμία κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας δεν τους αξιοποίησε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ μάλιστα ο Γιάννης Μανώλης με δηλώσεις του άφησε να φανεί ότι θα επιθυμούσε να βρεθεί ως υπουργός η υφυπουργός στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Λίγο νωρίτερα είχε απειλήσει την κυβέρνηση ότι θα είναι πολύ σκληρός απέναντι της αν δεν δώσει στην Αργολίδα αυτά τα οποία χρειάζεται ο νόμος. Μεταξύ αυτών πιθανότατα να ήταν και η δικιά του προπόνηση.
ΠΡΙΝ ΚΑΛΑ καλά καταλαγιάσει η αντήχηση των δηλώσεων του κ. Μανώλη και πριν ακόμα οριοθετήσουν οι βουλήσεις της κα. Παπαδημητρίου, ο κύριος Καραμανλής έχριζε τη νέας του κυβέρνηση χωρίς κανένας εκ των Αργολιδαίων βουλευτών υπουργοποιείται. Μία νέα κυβέρνηση η οποία είναι αντιπροσωπευτική των περισσοτέρων νομών της Ελλάδας, όχι όμως της έρμης της Αργολίδας.
ΚΙ ΟΜΩΣ συμβαίνει με τους βουλευτές του Νομού; Γιατί μένουν κάθε φορά εκτός κυβερνητικών πόστων; Πρόκειται για ανικανότητα η κάθε κυβέρνηση διαβλέπει φαινόμενα αδράνειας και τεμπελιάς; Πιθανότατα τίποτα απ όλα αυτά, ίσως όμως να υπάρχουν πολλοί οι ικανότεροι από τους δικούς μας βουλευτές ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ θα πρέπει να αναζητήσουν βαθύτερα, μέσα στους ίδιους τους κομματικούς μηχανισμούς των κομμάτων του διπολισμού. Εκεί όπου δημιουργούνται οι σχέσεις οι προϋποθέσεις για την ανέλιξη των βουλευτών σε κυβερνητικά πόστα. Στις ίδιες αιτίες οφείλεται πιθανότατα και η εγκατάλειψη, η απομόνωση της Αργολίδας απ όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την διαρκή υποβάθμιση της ανάπτυξης του νόμου και το πισωγύρισμα της οικονομικής ευρωστίας.
ΑΝΤΙΔΟΤΟ σε όλα αυτά θα πρέπει να δώσει η διαμόρφωση ενός νέου Πόλου, μιας νέας πολιτικής η οποία θα πρέπει να στηθεί σε τοπικό επίπεδο στο νομό απέναντι στην εκάστοτε κεντρική εξουσία. Μία πολιτική που θα ξεφεύγει από την σκοπιμότητα και την κομματικοποίηση και θα προωθεί τα πραγματικά αιτήματα του νόμου με την ελληνική Βουλή.

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ

- Επιτέλους, νέα κυβέρνηση. Όλο και κάποιο δεντράκι θα γλύτωσε, δεν μπορεί!
-Σε αυτή τη χώρα οι πολίτες δεν μπορούν να αναλάβουν τίποτα. Τα αφήνουν όλους τους αντιπροσώπους τους, ακόμα και τη διάλυση της χώρας.
-Δεν προλάβαμε να αφανίσουμε πολιτικά τον Βεργή, μας προέκυψε οικολόγος ο Αλαβάνος. Τρέμετε συκόφυλλα.
-Ο μόνος που χάρηκε ιδιαίτερα, μετά τους εκλεγέντες βουλευτές όλων των χώρων, ήταν ο Μπαϊρακτάρης, αφού δεν αποκλείστηκε της κυβέρνησης.
-Στο τζόκινγκ θα αφιερώσει τώρα του χρόνου του ο Γιωρίκας. Μετά την ήττα του από τον Κωστίκα, έμεινε με τους κουραμπιέδες στο χέρι.
-Μετά τον Βενιζέλο, η μόνη που θα κάνει αντιπολίτευση στην ηγεσία του κόμματος έμεινε να ναι η Μιμή. Ετοιμάζεται ήδη να προτάξει τα στήθη της.
-Μα καλά τόσο μισούσε η Μαργαρίτα τον Αντρέα που έβαλε τον γιο της να τους διαλύσει το κόμμα;
-Ήδη ο Βενιζέλος για να την ευχαριστήσει ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον Ήλιο του ΠΑΣΟΚ με μια πίτσα Μαργαρίτα. Οπωσδήποτε συνειρμός είναι αυθαίρετος.
-Σε πρόγραμμα Στέιτζ θα ενταχθεί η νέα κυβέρνηση. Και δεκαοκτάμηνο μάλιστα, αφού δεν προβλέπεται παράταση των συμβάσεων.
-Μήπως ξέρει κανείς πως λέγεται το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στα αρβανίτικα; Πού πας Γιάννη το πανέρι ή έφερε με τη Μερσεντές την τσάπα.
-Ωχ πάλι έμεινε ο νομός χωρίς υπουργό, τουλάχιστον σώθηκε η Ελλάδα.
-Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς όταν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ να είναι να είναι προεδρικός. Όποιος και να ναι ο πρόεδρος θα ναι μαζί του. Οι πρόεδροι αλλάζουν, οι προεδρικοί μένουν.
-Περίεργο πράγμα η πολιτική. Φίλοι και εχθροί ψηφίζουν Γιωργάκη.

18/9/07

ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ


Ανανέωσαν τη θητεία τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Γιάννης Μανώλης και η Έλσα Παπαδημητρίου, αφού προτιμήθηκαν από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έδειξε «τα δόντια του» στους συνυποψήφιούς του ο Δημήτρης Κρανιάς, ο οποίος μπορεί να μην εξελέγη βουλευτής, όμως δημιούργησε ένα ιδιαίτερα σοβαρό υπόβαθρο για να μπει στη Βουλή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ανάλογη δυναμική εμφάνισε και η Κατερίνα Μπόμπου, η οποία δήλωσε ικανοποιημένη για το εκλογικό αποτέλεσμα και ξεκαθάρισε από τώρα ότι θα βρίσκεται και πάλι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, στις επόμενες εκλογές.
Ο Γιάννης Μανώλης, όπως αναμενόταν εξελέγη πρώτος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αργολίδα. Συγκέντρωσε 11048 σταυρούς, πολλούς περισσότερους από την Έλσα Παπαδημητρίου. Ο Γιάννης Μανώλης, ιδιαίτερα ισχυρός, παρ όλα αυτά είχε μεγάλες απώλειες από τις εκλογές του 2004, αφού έχασε μέσα σε μια τετραετία 3982 ψηφοφόρους. Βέβαια, οι απώλειες δεν είναι μόνο προσωπικές, αφού μειώθηκε το γενικό ποσοστό της Ν.Δ. στην Αργολίδα.
Η Έλσα Παπαδημητρίου, εκλέγεται για πέμπτη φορά βουλευτής. Κονταροχτυπήθηκε όμως σε αρκετές περιοχές με τον Δημήτρη Κρανιά. Η Έλσα Παπαδημητρίου, έχασε 1000 ψηφοφόρους από τον Μάρτιο του 2004.
Ο Δημήτρης Κρανιάς, έχοντας δημιουργήσει ένα σοβαρό υπόβαθρο με 7703 ψηφοφόρους έμεινε έξω από τη Βουλή για 1275 σταυρούς. Η μικρή προεκλογική περίοδος, δεν του άφησε περιθώρια να κινηθεί όπως θα ήθελε.




Χωρίς να έχει ιδιαίτερη στήριξη από την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα που είναι διαλυμένη, ο Γιάννης Μανιάτης κρατήθηκε ψηλά και είναι ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό, ξεπερνώντας όμως ακόμα και τον Γιάννη Μανώλη από τη Νέα Δημοκρατία.
Βέβαια, το γεγονός ότι έχασε 1257 σταυρούς από το 2004, ευρισκόμενος μάλιστα ως εκλεγμένος βουλευτής σε κόμμα της αντιπολίτευσης - και μάλιστα με έντονη δράση όπως ο ίδιος υπερηφανεύεται -, αυτό μάλλον πρέπει να τον προβληματίσει και να τον ανησυχήσει για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν γίνει.
Όπως δήλωσε ο κος Μανιάτης: “ευχαριστώ θερμά τους πολίτες της Αργολίδας που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Θα προσπαθήσω, με όλες μου τις δυνάμεις, να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους. Το γεγονός ότι για δεύτερη τετραετία οι πολίτες με τιμούν με το ίδιο περίπου ποσοστό, δείχνει την ωριμότητα της κοινωνίας και την αξιολόγηση προς συμπεριφορές πολιτικού ήθους, μαχητικότητας και κυρίως συνέπειας λόγων και έργων».
Eντυπωσιακή ήταν η προτίμηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον καρδιολόγο Θόδωρο Σεραφείμ, ο οποίος χωρίς να κινηθεί ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο και με μικρή έως μηδαμινή προεκλογική καμπάνια έφτασε τους 6696 σταυρούς. Ο κος Σεραφείμ, αν στις επόμενες εκλογές κινηθεί πιο συστηματικά ίσως να απειλήσει πλέον σοβαρά τον Γιάννη Μανιάτη και να καταφέρει να καθίσει στα έδρανα του Κοινοβουλίου.
Πολύ μικρή ήταν και η προεκλογική παρουσία της Σοφίας Γκιόλα, δικαιολογημένα, λόγω της εγκυμοσύνης της. Παρ όλ αυτά η κα Γκιόλα ψηφίστηκε από 3618 ψηφοφόρους και κλείδωσε την θέση της στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές, με άριστες προοπτικές.
Πολύ μικρή ήταν η προτίμηση των ψηφοφόρων στους υπόλοιπους υποψήφιους βουλευτές στον Βασίλη Μητροσύλη και στον Γιώργο Παραβάντη, οι οποίοι παρ ότι κινήθηκαν έντονα όλο σχεδόν το καλοκαίρι, πριν καν ακόμα προκηρυχθούν οι εκλογές, μόλις και μετά βίας ξεπεράσουν το φράγμα των 1000 σταυρών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ २००७ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ




Χαμένα στην Αργολίδα βγήκαν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2004. Παρά τους πανηγυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας που ήδη σχημάτισε νέα κυβέρνηση, αλλά με 152 μόλις βουλευτές, όπως και πανελλαδικά έτσι στην Αργολίδα έχασε 2,98% που σε ψήφους αντιστοιχεί σε 3485 απώλειες σε επίπερδο νομού.
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2004 στην Αργολίδα, η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφιστεί από 39455 ψηφοφόρους (51,88%) κερδίζοντας άνετη αυτοδυναμία, ενώ τώρα έλαβε 35970 ψήφους (48,90%).
Τα αίτια είναι πολλά και εντοπίζονται κυρίως στην αδράνεια που υπήρξε σε ότι έχει σχέση με την επίλυση τοπικών προβλημάτων, πέραν της γενικής απογοήτευσης που υπήρξε από το κυβερνών κόμμα.
Ανάλογες όμως είναι και οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα, που συνεχίζει να είναι διαλυμένο. Το ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, είχε στο νομό απώλειες της τάξεως του 1,74%. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ το 2004, το είχαν προτιμήσει με την ψήφο τους 29797 Αργολιδείς, από τους 27539 που ψήφισαν τώρα. Όπως και η Ν.Δ. έτσι και το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε τους Αργολιδείς οι οποίοι με την ψήφο τους το καταβαράθρωσαν.
Αύξησαν όμως τη δύναμή τους τα υπόλοιπα κόμματα. Το Κ.Κ.Ε. αύξησε τη δύναμή του κατά 1,55% (1059 ψήφοι). Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βγήκε επίσης πιο δυνατός σε αυτές εκλογές στο νομό Αργολίδας, κερδίζοντας ποσοστό 1,4% επί πλέον (976 ψήφοι).
Ισχυρός βγήκε από την εκλογική αναμέτρηση και ο ΛΑ.Ο.Σ. στην Αργολίδα, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 1,49% (1058 ψήφοι), σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.
Τέλος, κερδισμένα βγήκαν αυτή τη φορά και τα μικρότερα κόμματα αυξάνοντας τη δύναμή τους από το 2004 σε ποσοστό 0,28% (159 ψήφοι).

Αποχή – λευκά

Η απογοήτευση του κόσμου, οι βουβές εκλογές, οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση της αποχής και των άκυρων - λευκών. Συγκεκριμένα, η αποχή αυξήθηκε σε ποσοστό 1,33%, δηλαδή 1044 περισσότεροι ψηφοφόροι δεν πήγαν στις κάλπες αυτή τη φορά σε σύγκριση με τις εκλογές του 2004.
Ανάλογα, ένα ποσοστό της τάξεως του 0,43% περισσότερο από το 2004, προτίμησε να μην ψηφίσει κανένα κόμμα. Δηλαδή 287 περισσότεροι Αργολιδείς προτίμησαν να βάλουν στον φάκελο λευκό η άκυρο ψηφοδέλτιο.

12/9/07

Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

Του Άκη Γκάτζιου

ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ την αποχή και να εξαφανίσουν τα μικρά κόμματα, ώστε να αποκτήσουν την πολυπόθητη - γι αυτούς αυτοδυναμία - επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες τα μεγάλα κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονται τα τελευταία τριάντα τρία χρόνια στην κυβέρνηση της χώρας.
ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ κάτω από τη ζώνη, που δέχεται ουσιαστικά ο ίδιος ο πολίτης, ο ψηφοφόρος που σκέπτεται ακόμα και σήμερα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές τι θα πράξει την Κυριακή, και οι αφανείς μάχες που γίνονται τεχνεώντος, πόσο μπορούν να επηρεάσουν; Ίσως σε κάποιο ποσοστό αυτό να γίνει, αφού εφαρμόζονται από τα κόμματα όλες οι μέθοδοι, μιας και η συσπείρωση τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει προβλήματα.
Ο ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ωστόσο, σε μεγάλο ποσοστό, δείχνει να αντιστέκεται στις σειρήνες, έχοντας το ισχυρό επιχείρημα, ότι καλείται να ακούσει τι του λένε τα κόμματα, αλλά τα κόμματα αυτά, δεν άνοιξαν ποτέ τα αυτιά τους να ακούσουν τον ίδιο.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ μέρα των εκλογών, κανείς δυστυχώς δεν μας εγγυάται ότι θα είναι καλύτερη, αλλά ακούμε υποσχέσεις προεκλογικές οι οποίες μπορεί να ξεχαστούν - όπως γίνεται συνήθως.
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ, η έλλειψη αυτοδυναμίας είναι η λύση; Όχι βέβαια για να ξαναγίνουν αμέσως εκλογές - σύμφωνα με τις απειλές Καραμανλή - αλλά για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων στη Βουλή, όπως γίνεται σε πολλές σύγχρονες χώρες, ώστε να γυρίσει η σελίδα της μεταπολίτευσης και η Ελλάδα να πάει ένα βήμα μπροστά.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟ, να μην μπορούν να συνεργαστούν τα κόμματα μεταξύ τους, ώστε να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα. Οι ιδεολογικές διαφορές άλλωστε, είναι μικρές. Γιατί λοιπόν να οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτεια με την έλλειψη αυτοδυναμίας και να μην βγει από τα αδιέξοδα που υπάρχουν;

Ας σκεφτούμε οικολογικά

Του Άκη Ντάνου

Οι φετινές εκλογές μας βρήσκουν μπροστά σε σοβαρά προβλήματα τα οποία δεν προέρχονται μόνο από την ανοργανωσιά η τη διάλυση του κράτους, αλλά από πολιτικές επιλογές των αφομειωμένων στο πολιτικό σύστημα κομμάτων και των λεγόμενων αριστερών συμπεριλαμβανομένων.
Αν και η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, οφείλεται κυρίως στις πολιτικές εκλογές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, η οικονομική αντίληψη τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση περιβάλλοντος αποτελεί την προκρούστια κατανόηση περιβαλλοντικής πολιτικής.
Σημαντικό παράγοντα στις λανθασμένες η μη επαρκείς περιβαλλοντικές επιλογές, κυρίως της λεγόμενης Αριστεράς, αποτελεί η ανθρωποκεντρική αντίληψη των πραγμάτων πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η ιδεολογική βάση μέσω της οποίας ερμηνεύει συνειδητά η ασυνείδητα τα πολιτικά φαινόμενα.
Αν υποθέσουμε ότι η ιδεολογία της Αριστεράς στηρίζεται πάνω στην μαρξιστική θεωρία ότι θα πρέπει για να μπορέσει ύστερα να κατανοήσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα να γίνει διεύρυνση της θεωρίας της αξίας του Μαρξ προσθέτοντας και το φυσικό περιβάλλον, ως σφετερισμένο κέρδος, στην τιμή του κάθε προϊόντος.
Το πρόβλημα για την αριστερά πάντως δεν σταματάει μόνο σε μια εξίσωση. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί όλοι η κοινωνιολογία του μαρξισμού για να μπορέσει πλέον να δεί καθαρά η αριστερά τόσο το ρόλο του ανθρώπου όσο και τη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον και μέσα σ΄αυτό, όπως θα πρέπει να είναι.

Άνθρωπος και Ζώα

Της Μαργαρίτας Γουέσλινγκ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ διάρκεια όλης της ιστορίας μας, περικυκλωθήκαμε από όντα που δεν ήτανε όμοια με μας—περικυκλωθήκαμε από ζώα. Έπρεπε πάντα να μάθουμε πώς να τα αντιμετωπίζουμε. Επενδύσαμε πολύ ενέργεια και φαντασία για να μάθουμε πώς να συμπεριφερόμαστε με τα ζώα, ώστε να τα έχουμε για να κάνουν τις δουλειές μας, για να είναι οι φίλοι μας, και για να μας εφοδιάζουν φαγητό. Αυτό δεν ισχύει όμως στην σύγχρονη μέρα, όταν η περισσότερη δουλειά φτιάχνεται από μηχανές. Τώρα, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καμία επαφή με τα ζώα. Κάτι έχει αλλάξει στην ζωή μας, και θα ήθελα πολύ να ξέρω, εάν και πώς εμείς οι ίδιοι έχουμε αλλάξει. Έτσι, αφού γνώρισα κάποια που έχει πολύ εμπειρία με τα ζώα, την ρώτησα.
«ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ότι όταν ήσουν μικρή, είχες πολλά ζώα.»
«ΝΑΙ, ΑΠΟ τη παιδική μου ηλικία έζησα και μεγάλωσα, χάρη στο κτήμα που έχουμε, πολύ κοντά στα ζώα. Ήταν πραγματική φάρμα. Άλογο, κατσικάκια, προβατάκια, κουνέλια, σκυλιά, γάτες. Ακόμα πολλά πουλιά—ένας μεγάλος περιστεριώνας με περιστέρια όλων των χρωμάτων, φασιανούς, παγώνια, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, κοκράνια, πολύχρωμα νανάκια, και πάρα πολλά κλουβιά με ωδικά πουλιά, τα οποία κάθε μέρα κάνανε συναυλία. Θυμάμαι τη στέρνα που υπήρχε στην είσοδο του κτήματος γεμάτη χρυσόψαρα. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα κάθε μέρα να τα παρατηρούμε, να τα φροντίζουμε και να αποκτούν σχέσεις μαζί μας.
«ΕΣΥ ΔΟΥΛΕΥΕΣ πολύ με τα ζώα?»
«ΠΟΛΥ, ΕΤΣΙ από μικρή ακόμα και όταν ένα ζώο δεν ήταν καλά, ήταν άρρωστο, το παίρναμε πάντα στο σπίτι να το κάνουμε καλά, να το φροντίσουμε. Όπως τώρα, έχω ένα σκυλάκι που είναι ένα μήνα μέσα στο σπίτι, έχει σπάσει το πόδι του και του κάναμε επέμβαση, τοποθετήθηκαν δυο λάμες, και τώρα το φροντίζουμε.
«ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ λένε ότι τα ζώα είναι ζώα. Δεν έχουνε μυαλό, και δεν έχουνε προσωπικότητα. Εσύ πιστεύεις αυτό, ή νομίζεις ότι τα ζώα έχουνε προσωπικότητα?»
«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ έχουν προσωπικότητα όλα, κάποια βέβαια πιο έντονη. Τώρα νοημοσύνη έχουν όλα, ο σκύλος βέβαια και το άλογο πιστεύω πως αγγίζουν ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης.
«ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ αυτά?»
«ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΝ προσωπικότητα. Δεν νομίζω ότι όλα τα σκυλιά είναι το ίδιο. Κάθε σκυλί έχει το δικό του χαρακτήρα, ίσως το καθορίζει και ο τόπος που ζει. Πιστεύω ότι έχουν συναισθήματα. Δεν είναι απλά ένα ζώο που θέλει να φάει και να κοιμηθεί. Αισθάνεται, καταλαβαίνει, και προσπαθεί συνεχώς να επικοινωνήσει.»
«ΚΑΙ ΤΑ άλογα το ίδιο?»
«ΝΑΙ, ΚΑΙ τα άλογα είναι τα πιο συναισθηματικά ζώα και τα πιο έξυπνα, περήφανα πολύ και πάντα μπορούν να ψυχολογούν τους ανθρώπους γύρω τους και να καταλαβαίνουν τις προθέσεις τους.
«ΤΙ ΘΑ έλεγες ότι έχεις μάθει από τα ζώα?»
«ΚΟΙΤΑ, ΕΙΝΑΙ άλλος κόσμος τα ζώα. Ζουν μ’ ένα δικό τους τρόπο. Ξέρουν να κάνουν υπομονή. Ξέρουν να προσέχουνε πάρα πολύ τον εαυτό τους. Ίσως εμείς δεν ξέρουμε τόσο πολύ να προσέχουμε. Σκέφτονται πολύ πριν πάνε κάπου, που θα πάνε, γιατί θα πάνε, μήπως δεν πρέπει να πάνε, ενώ εμείς οι άνθρωποι, επειδή πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ δυνατοί, κάνουμε λάθη.»
ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ, μια γυναίκα μου έχει διαφορετικό ύφος από τους άλλους ανθρώπους –που μου φαίνεται πιο χαλαρή από αυτούς, αλλά και πιο συγκεντρωμένη.

Χαμένη ψήφος

-Κάθε ψήφος στο δικομματισμό είναι χαμένη ψήφος. Πόσοι αιώνες θα πρέπει να περάσουν και να το καταλάβουμε.
-Τα απρο προτείνουμε ανεπιφύλακτα «ψόφο στα μεγάλα κόμματα».
-Όπως λένε και στο ποδόσφαιρο, «για να παίξουν μπαλίτσα οι μεγάλοι θα πρέπει να ενισχυθούν πρώτα πολύ καλά οι μικροί».
-Άντε τώρα να κάνεις εκλογές με τον Κωστίκα για τον Γιωρίκα.
-Αυτοδύναμη κυβέρνηση! Το άλλο ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρετε;
-Να δω οικουμενική κυβέρνηση με την Παπαρρήγα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κι ας ... ε, όχι και να πεθάνω θα σκεφτώ κάτι άλλο και θα σας το γράψω.
-Μέχρι σήμερα για να γίνει κάποιος βουλευτής χρειαζόταν «τζάκι». Αργότερα χρειαζόταν κονέ, στη συνέχεια γλώσσα και σήμερα βυζί. Αυτό δεν θα ναι Βουλή, θα ναι η εκπομπή της Αννίτας Πάνια.
-Μαύρη, μαύρη έχεις κάνει τη ζωή μου, ... μαύρο, μαύρο στον τοπικό τον βουλευτή μου. (τρις)
-Λίγο ακόμα να καιγόταν η Ελλάδα και θα έκαναν κυβέρνηση οι Οικολόγοι Πράσινοι. ήδη επεξεργάζονται και το πρόγραμμα «διδακτορία της οικολογίας» όπου όλοι όσοι καταστρέφουν το περιβάλλον θα στέλνονται σε ειδικά στρατόπεδα δενδροφύτευσης.
-Ειδική ποινή επιβληθεί στον Ρουσσόπουλο ο οποίος θα κουβαλάει με κουβαδάκια νερό από την επιθυμία του για το πότισμα των δέντρων.
-Σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό θα παίξει κι ο Θόδωρος Πάγκαλος. Οικολόγοι θα προτείνουν να τοποθετήσει το σώμα του ως φυσικό φράγμα ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες.
-Το χειρότερο πάντως είναι ότι όλοι αυτοί αποκαλούνται μετά νεροκουβαλητές των οικολόγων.

Νηπιαγωγείο χωρίς προαύλιο

Μία μπουλντόζα υποδέχθηκε τους μαθητές του νηπιαγωγείου στην περιοχή Ζυμβρακάκη στο Ναύπλιο, προχθές πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Τα 16 νήπια που πήγαν με τους γονείς τους στο σχολείο για τον αγιασμό, κλείστηκαν μέσα στην αίθουσα που γίνονται τα μαθήματα, αφού στο προαύλιο είχε μπει ένα τεράστιο σκαπτικό μηχάνημα που έκανε εργασίες σε διπλανή πολυκατοικία.
Στις διαμαρτυρίες των γονέων δεν βρέθηκε κάποιος να δώσει απάντηση προς το παρόν. Ήδη οι γονείς ετοιμάζονται να στείλουν έγγραφο προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αργολίδας και προς τον δήμο Ναυπλίου προκειμένου να ενεργήσουν ώστε το προαύλιο να επιστρέψει στους μαθητές. Να σημειωθεί όπως τονίζουν οι γονείς άμεσα πρέπει να ελευθερωθεί ο χώρος, αφού οι μικροί μαθητές δεν μπορούν να βρίσκονται όλη την ημέρα κλεισμένοι σε μια αίθουσα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία για λόγους προσαρμογής των νηπίων, αυτά τα απλά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί. Και αναρωτιούνται λέγοντας «τι νόημα έχει να ελευθερωθεί το προαύλιο, όταν θα πιάσουν τα κρύα και οι βροχές, οπότε λόγω των καιρικών συνθηκών τα παιδιά δεν θα μπορούν να βγαίνουν έξω;».
Το προαύλιο του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου χωρίζεται από έναν δρόμο και βρίσκεται απέναντι από την αίθουσα που γίνονται τα μαθήματα. Είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος για τους μαθητές και έχει διαμορφωθεί ως παιδική χαρά για να εξυπηρετεί το σχολείο. Ο χώρος παρότι περιφραγμένος, χθες, ήταν ανοιχτός και ελεύθερα μπήκε η μπουλντόζα αποτρέποντας τα παιδιά να παραμείνουν εκεί και στερώντας τα από το ανέμελο παιγνίδι τους την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.
Χθες δεύτερη ημέρα της σχολικής χρονιάς η μπουλντόζα έλειπε, αλλά έλειπε και η περίφραξη του προαυλίου, οπότε για λόγους ασφαλείας οι μαθητές ξανά παρέμειναν κλεισμένοι όλη την ημέρα στην αίθουσα που γίνονται τα μαθήματα.

14 κόμματα και 42 υποψήφιοι στην Αργολίδα

14 ψηφοδέλτια με 42 υποψήφιους βουλευτές, θα βρούμε για να επιλέξουμε που θα ρίξουμε την ψήφο μας την Κυριακή στα εκλογικά τμήματα.
Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και λίγει στις 7 το απόγευμα. Για τους ετεροδημότες έχει συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών (Μικτό), στο Ναύπλιο και εκεί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι εκλογές που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών που είναι γραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Α΄ Αθηνών, Β΄Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Β΄ Πειραιώς, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας και Πρεβέζης.
Οι υποψήφιοι
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δημήτριος Κρανιάς, Ιωάννης Μανώλης, Σταύρος Μπέζας, Αικατερίνη Μπόμπου – Δανούση, Ελισάβετ (Έλσα) Παπαδημητρίου.
ΠΑΣΟΚ: Σοφία Γκιόλα, Ιωάννης Μανιάτης, Βασίλης Μητροσύλης, Γιώργος Παραβάντης, Θόδωρος Σεραφείμ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ανδρέας Βασιλείου, Ελένη Δαγρέ. Γιώργος Θεοδοσίου, Γιώργος Λάμπας, Ναυσικά Μπαβελή.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Παναγιώτης Αρανίτης, Κωνσταντίνος Γρατσέας, Χρήστος Καραμπινίδης, Δημήτριος Κοδέλας, Στέλλα (Νάνη) Πολίτου.
ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Παναγιώτης Δερματάς, Γιώργος Δημόπουλος, Αικατερίνη Κουντέλη, Δημήτριος Κυβεριώτης, Αντώνιος Ραφαηλίδης.
ΟΑΚΚΕ: Ευστράτιος Καρίπης
ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Πέτρος Τουμπάνος.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μαρξιστικό – Λενινιστικό): Χαρίλαος Καπνιάς.
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: Κωνσταντίνος Δήμας, Νικόλαος Πιτσάκης, Νικόλαος Ράπτης.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Ελευθερία Βλυσίδη.
ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α.: Ελένη Κασιώτη, Θεοδώρα Κιντή, Ανθή Τσεκρέκου.
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ιωάννης Αδριανός.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Αικατερίνη Λύτσιου, Χαράλαμπος Μαυριάς, Ναυσικά Πλαπούτα.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Παναγιώτης Δαζέλης, Ζαχαρένια Καραγιάννη, Θεοδώρα Ξενικού.

Περί ασύμμετρων απειλών και άλλων τινών

του Ηλία Παπαδόπουλο, δικηγόρου

Χωρίς καν να έχει τελειώσει η επικίνδυνη για πυρκαγιές περίοδος και μέχρι στιγμής 65 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.688.240 στρέμματα γης έχουν καεί αυτό το καλοκαίρι σύμφωνα με το Ευρωπαίκο Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών.
Δυστυχώς αυτά δεν είναι τα μόνα άσχημα νέα. Οι πρώτες μικρές νεροποντές στη Χαλκιδική που κάηκε πέρισυ προκάλεσαν αμέσως πλημμύρες τέτοιου μεγέθους, που δεν αφήνουν πολλές πληροφορίες για το τι πρόκειται να συμβεί στις καμμένες περιοχές μόλις βρέξει λίγο περισσότερο.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ αντέδρασε αμέσως και αποτελεσματικά. Μπορεί να μην προσέλαβε τους αναγκαίους πυροσβέστες, μπορεί να μην έκανε την προετοιμασία που χρειαζόταν ( άνοιγμα δασικών δρόμων, εκσυγχρονισμός μέσων πυρόσβεσης κ.α, αλλά βρήκε αμέσως τους ενόχους. Υπάρχει βέβαια μία διχογνωμία στις τάξεις της για το εάν είναι οι εθνοπροδότες Αναρχικοί, η εξωτερική απειλή προερχόμενη από τους Αλβανούς, τους Τούρκους, τους Εβραίους ή ποιος ξέρει ποιόν άλλον.
Η σοβαρότητα της κατάστασης λοιπόν απαιτεί να δοθούν κάποιες απαντήσεις.
Κύρια υπεύθυνη για τις πυρκαγιές είναι η κυβέρνηση. Σε επίπεδο προετοιμασίας και πρόληψης γιατί εφαρμόζοντας πιστά τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της για λιγότερο κράτος δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα κάποια από τα οποία αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο. Σε νομοθετικό επίπεδο γιατί εκφράζοντας ανοιχτά την άποψη της για την αναθεώρηση του άρθρου 24 Σ, κλείνει το μάτι σε κάθε λογής καταπατητές, είτε είναι απλοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, είτε κτηνοτρόφοι που θέλουν περισσότερο χώρο για τα ζώα τους, είτε και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να χτίσουν τουριστικές μονάδες. Από αυτή την άποψη ενδεικτική είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να χαρίσει 60 στρέμματα δάσους στο καζίνο της Πάρνηθας, την ίδια στιγμή που η φωτιά κατάκαιε ένα μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου δάσους. Σε ιδεολογικό επίπεδο γιατί είναι ο πιο στυγνός εκφραστής στη χώρα μας της καπιταλιστικής λογικής που θυσίασε επί δεκαετίες το περιβάλλον και τον άνθρωπο στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης. Τις πρώτες συνέπειες αυτής της λογικής βιώνουμε τώρα με τις εν λόγω πυρκαγιές και όχι μόνο (άνοδος θερμοκρασίας στον πλανήτη και γενικότερες κλιματικές αλλαγές, φαινόμενο θερμοκηπίου κ.α) και δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται.
Τέλος και όσο αφορά το φαινόμενο υστερίας που θέλει να προκαλέσει στη χώρα με κατασκευή ενόχων ( πως δεν σκέφτηκαν και τους κομμουνιστές ? ) η αλήθεια είναι ότι η καταστροφή που ζήσαμε δεν είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ελλάδας αλλά η Νέα Ορλεάνη της Ελλάδας. Δεν κάηκαν ζωντανοί τόσοι άνθρωποι, ούτε καταστράφηκαν ορισμένα από τα πιο όμορφα μέρη μας επειδή εσωτερικοί ή εξωτερικοί εχθροί μας επιτέθηκαν, αλλά επειδή η διάλυση του κράτους που έχει προκαλέσει η πολιτική τους έχει ως συνέπεια ότι σε κάθε ανάλογη κατάσταση τα αποτελέσματα θα είναι πάνω κάτω τα ίδια. Ασύμμετρη απειλή για όλους εμάς αποτελεί η κυβέρνηση και πρώτος από όλους ο αρμόδιος υπουργός της κ. Πολύδωρας.
Το ίδιο υπεύθυνο όμως είναι και το ΠΑΣΟΚ. Είναι υποκριτικό αν όχι εξοργιστικό το να προτείνει λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα με ύφος αθώας περιστεράς ένα κόμμα που επί τόσες τετραετίες με τη νομοθετική και γενικότερη πολιτική του έχει συντελέσει τα μέγιστα στη δημιουργία του.
Οι στιγμές απαιτούν να κρατήσουμε την οργή μας για όλους τους υπεύθυνους και να μην ξεχάσουμε. Απαιτούν όμως και να αναλογιστούμε τη στάση του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Τι κάναμε όταν η καταστροφή του δάσους θα σήμαινε ένα αυθαίρετο για εμάς ή ένα γνωστό μας? Έχουμε κάνει ποτέ ανακύκλωση έστω και στο ελάχιστο; Κατά πόσο φεύγοντας από τις παραλίες τις αφήνουμε καθαρές? Αλλά κυρίως επειδή οι λύσεις δεν μπορούν να είναι ατομικές αλλά συλλογικές κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για ένα κόσμο που ο άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη; Που τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον θα είναι πάνω από τις εταιρείες και τα συμφέροντα; Η απάντηση του καθενός από εμάς θα καθορίσει το πώς θα είναι οι μέρες που έρχονται!

5/9/07

Συστράτευση ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Στην συσπείρωση των μελών του ΠΑΣΟΚ στοχεύει η διακήρυξη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα που υπογράφεται από δεκάδες στελέχη.
Όπως τονίζεται «η Κυβέρνηση κάτω από το βάρος των σκανδάλων και των αδιεξόδων της αντιλαϊκής της πολιτικής αναγκάσθηκε να κηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η πρόκληση για τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου είναι μεγάλη. Ο λαός θέλει μια νέα αλλαγή, μια δημοκρατική Κυβέρνηση που να οδηγεί σε μια δυνατή Ελλάδα και να εξασφαλίζει μια δίκαιη κοινωνία. Μια τέτοια κυβέρνηση μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την εγγυηθεί.
Στον αγώνα για την εκλογική νίκη πρέπει όλοι να συστρατευθούμε. Η ενορχηστρωμένη επίθεση της απερχόμενης Κυβέρνησης:
για εξαπάτηση του λαού με την παρουσίαση αριθμών που ευτυχούν (ενώ οι άνθρωποι δυστυχούν) για συγκάλυψη των σκανδάλων (ομόλογα, κουμπάροι, υποκλοπές κλπ.)
και για κατασυκοφάντηση των πολιτικών της αντιπάλων θα βρει αντιμέτωπους όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.
Η 16 Σεπτεμβρίου με τον κοινό αγώνα όλων μας θα είναι ημέρα νίκης. Ο ήλιος της αλήθειας και της προόδου θα σηκωθεί πάλι ψηλά.Μαζί μπορούμε να νικήσουμε. Μαζί θα φέρουμε τη νέα Αλλαγή».

Τους γύρισαν τις πλάτες

Λες και δεν έχουμε εκλογές, μια βδομάδα πριν την ώρα της κρίσης, οι πολίτες της Αργολίδας ασχολούνται με την καθημερινότητα παρά με την πολιτική δραστηριότητα των κομμάτων και των υποψηφίων.
Παντού είναι έκδηλη η εντύπωση ότι και στην Αργολίδα ο δικομματισμός θα δεχτεί ένα ηχηρό ράπισμα, αφού η οικονομική κατάσταση του νόμου από την δεκαετία του 80 και ύστερα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.
Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνεται η διαρκής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η κάκιστη ποιότητα και η ανεπάρκεια των νερών, η κυκλοφοριακές συνδέσεις με τους μεγάλους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, η πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και κυρίως του πορτοκαλιού που αποτελούσε επί δεκαετίες την αιχμή δόρατος της Αργολίδας της αγροτικής παραγωγής, το πρόβλημα των σκουπιδιών κ.α.
Μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει και προς τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού πιστεύεται πως δεν αντιμετωπίστηκαν εκ μέρους τους τα θέματα του νομού με τη δέουσα προσοχή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπερίσχυσε το κομματικό συμφέρον από το τοπικό, όπως στην περίπτωση των νερών της Λέρνας, στη Καραθώνας, στο σιδηρόδρομο κ. λπ.
Σε αυτή σε αντιστάθμισμα βεβαίως θα υπάρχουν και οι προσωπικές εξυπηρετήσεις, όμως αυτές είναι άγνωστο αν θα ισοσκελίσουν όλες τις απώλειές τους προς τους νέους συνυποψηφίους η προς τα μικρότερα κόμματα. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν όμως και οι φωτιές που κατέκαψαν την υπόλοιπη Πελοποννήσου. Είναι έκδηλος ο φόβος ότι το ενδιαφέρον των επόμενων κυβερνήσεων θα πέσει ιδίως αυτές τις περιοχές εγκαταλείποντας για ακόμα μια φορά την Αργολίδα στην τύχη της.Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα δύο μεγάλα κόμματα, στο κατά πόσο θα καταφέρουν να συγκροτήσουν μεγάλο αριθμό των ψηφοφόρων τους που διαρρέει προς τα μικρότερα. Το ίδιο κρίσιμη θα είναι όμως και για τα μικρά κόμματα στο κατά πόσο θα καταφέρουν να πείσουν ότι πράγματι μπορούν να δώσουν λύσεις και απαντήσεις σε ζητήματα που για δεκαετίες ο δικομματισμός άφησε άλυτα.

Διαφωνίες στη συνεδρίαση του Δ. Σ. Άργους για πολεοδομικό

«Δεν έχουμε πρόθεση να αδικήσουμε κανέναν, αλλά άλλους τρόπους παρέμβασης δεν έχουμε. Το πολεοδομικό δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα, αλλά δημιουργεί και άλλα» δήλωσε ο δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου για τη δεύτερη φάση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, απαντώντας στις αντιδράσεις θιγομένων οι οποίοι επέρριψαν ευθύνες κυρίως στις προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά και στην τωρινή. Ο δήμαρχος του Άργους υποστήριξε ότι το σημαντικότερο έργο διατελέστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και από την δημαρχ
'dfα του κ. Κολιγλίατη, ενώ για την σημερινή δημοτική αρχή διευκρίνισε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης της στο σχέδιο στη φάση που βρισκόταν πλέον ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.
Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο πρώην δήμαρχος Άργους Δημήτρης Πλατής προέβαλε τις ενέργειες που έγιναν επί δημαρχίας του υπογραμμίζοντας ότι είχε προηγηθεί διάλογος και κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωμοδοτήσουν οι οποίοι και επισημάνουν τις αδυναμίες και τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.
Από την πλευρά της ήσσονος αντιπολίτευσης τόσο η κα. Ελένη Παναγιωτοπούλου όσο και κ. Δημήτρης Καμπόσος επεσήμαναν την ελλιπή ενημέρωση του δημοτικού Συμβουλίου πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα. Η κυρία Παναγιωτοπούλου υπενθύμισε μάλιστα ότι προ μηνών είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το γενικό πολεοδομικό.
Ο κ. Καμπόσος από την πλευρά του ζήτησε την αναβολή της συζήτησης και αποχώρησε από την συνεδρίαση, ενω στην συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει: «Για μια ακόμα φορά στο τελευταίο δημοτικό Συμβούλιο γίναμε θεατές ενός εγκλήματος κατ εξακολούθηση που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο Δήμο μας. Αφού πρώτα απορρίφθηκε η μόνη ρεαλιστική πρόταση, την οποία είχε καταθέσει η παράταξή μας, για να δοθεί επιτέλους λύση στην επέκταση του σχεδίου πόλης προς το νότιο τμήμα και η οποία προέβλεπε την υπαγωγή της περιοχής στις διατάξεις του Ν.Δ. 1923 με τις οποίες απάλλασσε την περιοχή από την εισφορά σε γη και χρήμα, τώρα η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον δήμαρχο Άργους κ. Βασίλη Μπούρη έρχεται και ψηφίζει την Β2 φάση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Άργους το οποίο και εστάλη στην περιφέρεια Πελοποννήσου προς επικύρωση».
Η δεύτερη φάση του γενικού πολεοδομικού όπως διαμορφώθει από το δημοτικό Συμβούλιο εστάλη την περιφέρεια Πελοποννήσου όπου έχει εξαιρεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα επιστραφεί στον Δήμο ο οποίος θα το στείλει στο υπουργείο για να γίνει νόμος του κράτους.

Εμπειρίες

-Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων στον κόσμο. Οι πρώτοι μαθαίνουν από τις δικές τους εμπειρίες!Αυτοί είναι οι Σοφοί!Οι δεύτεροι μαθαίνουν από τις εμπειρίες των άλλων!Αυτοί είναι οι Ευτυχισμένοι!Οι τρίτοι δεν μαθαίνουν ούτε από τις δικέ 2ツ τους εμπειρίες ούτε από τις εμπειρίες των άλλων! Αυτοί είναι οι Ανόητοι!

-Δεν πρέπει να έχεις...πλούτο χωρίς μόχθο, πολιτική χωρίς αρχές, απόλαυση χωρίς συναίσθημα, γνώση χωρίς χαρακτήρα, εμπόριο χωρίς ήθος, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, λατρεία χωρίς θυσία...Γκάντι.

-"....Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται για να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριώνται ή δεν λένε κοινότοπα πράγματα, αλλά που καίγονται, καίγονται, καίγο
u957スται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά..."ΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ

-Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να διασκεδάζουν λιγάκι ακούγοντας ένα φιλόσοφο σαν ακούνε ένα βιολιτζή ή γελωτοποιό. Αλλά να πράξουν σύμφωνα μ' αυτά που λέει ένας συνετός άνθρωπος, ποτέ! Πάντα, όταν έρχεται η στιγμή να διαλέξουν μεταξύ συνετού κα 3ケ τρελού, οι άνθρωποι χωρίς δισταγμούς ακολουθούσαν τον τρελό, γιατί εκείνος απευθύνεται στη ουσία του ανθρώπου: στα πάθη και τα ένστικτά του, ενώ οι φιλόσοφοι απευθύνονται σε κάτι άπιαστο και δευτερεύων: στη φρόνησή του. Α. Χάξλεϋ

-Η κακοήθεια είναι ένας μύθος που επινοήθηκε από τους καλούς ανθρώπους για να απολογηθούν για την ασυνήθιστη θελκτικότητα των άλλων.Όσοι δεν βλέπουν καμία διαφορά ανάμεσα σε σώμα και ψυχή,δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.Μιά πραγματικά κ45アλοφτιαγμένη κουμπότρυπα είναι ο μοναδικός σύνδεσμος ανάμεσα στην τέχνη και την φύση.Τα δόγματα πεθαίνουν όταν αποδειχθούν αληθινά. Επιστήμη είναι η καταγραφή των νεκρών δογμάτων.Οι καλοαναθρεμμένοι αμφισβητούν τους άλλους.Οι σώφρονες αμφισβητούν τον εαυτό τους.Tίποτα το οποίο πραγματικά συμβαίνει δεν στερείται σημασίας.Η πλήξη είναι επακόλουθο της εποχής της σοβαρότηταςΤα σύγχρονα απομνημονεύματα συνήθως γράφονται από ανθρώπους που ή έχασαν εντελώς τη μνήμη τους ή δεν έκαναν τίποτα το αξιομνημόνευτο, κάτι που ασφαλώς είναι και η σωστή εξήγηση της δημοτικότητάς τους. Όσκαρ Γουάιλντ

Κάθε τέσσερα χρονάκια...ιδιώτες

Άρθρο του Άκη Ντάνου

Μπροστά στις κάλπες για ακόμα μια φορά . Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα κατά πόσο θα πρέπει ο πολίτης να συμμετάσχει κανείς σε μία διαδικασία την οποία έχουν καταντήσει ανούσια. Η Δημοκρατία θα αποτελούσε κάποτε το όνειρο για τους σκλάβους που ήλπιζαν πως με τη συμμετοχή του στα κοινά θα επηρέαζαν τη μοίρα τους. Η Δημοκρατία που αποτελούσε όνειρο για διάφορες μειονότητες, για τις γυναίκες, για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου σήμερα αποτελεί πλέον μια τεράστια ουτοπία με τραγικές συνέπιες για όσους την εμπιστεύονται.
Όταν η Δημοκρατία ξέφυγε από τον Δήμο και όταν η Βουλή έπαψε να λέγεται Βουλή του Δήμου, τότε έπαψε η Δημοκρατία να είναι αυτή που αποτελούσε όνειρο των χιλιάδων καταπιεσμένων. Η αστική μορφή της σημερινής Δημοκρατία αποτελεί αναμφίβολα τρόπο έκφρασης μιας ολιγαρχίας η οποία θέλει να δείχνει πως εκφράζει την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Η άμεση Δημοκρατία μετατρέπεται σε αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, όπου ο βουλευτής, ο αντιπρόσωπος δηλαδή, αποφασίζει για χιλιάδες ανθρώπους για χιλιάδες ψηφοφόρους του που του εμπιστεύθηκαν ερήμην την τύχη τους για τέσσερα χρόνια.
Αν ζούσε σε παλιότερες εποχές όπου εγεννήθη η άμεση Δημοκρατία τότε σίγουρα ο σημερινός ψηφοφόρος θα εστερείτο όλων των δικαιωμάτων του αφού από μόνος του αποφάσισε να εκχωρήσει τα δικαιώματά του αυτά σε ένα και μόνο βουλευτή. Θα γινόταν ξανά σκλάβος. Ο ανίκανος να κυβερνήσει είναι ανίκανος να διαχειριστεί τα του Οίκου του. Θα χαρακτηρίζετο ως ιδιώτης, δηλαδή ως ηλίθιος και θα ήταν πράγματι. Σήμερα όμως περηφανεύεται για αυτό το οποίο εν τη γενέσει της Δημοκρατίας αποτελούσε ύβρη, δηλαδή να τον αποκαλούν ιδιώτη.
Κάθε τέσσερα χρόνια λοιπόν και πάλι μπροστά από την κάλπη να αποφασίσουμε ποιός σε ποιόν θα εκχωρήσουμε το δικαίωμα της γνώμης, της διαχείρισης της ίδιας μας της Ζωής. Κάθε τέσσερα χρόνια λοιπόν καλούμαστε τώρα να επιλέξουμε τον δυνάστη μας που θα αφεντεύσει τις τύχες μας, θα αφεντεύσει το μέλλον των παιδιών, θα αφεντεύσει το μέλλον του περιβάλλοντος, θα αφεντεύσει... θα αφεντεύσει τα αποκαΐδια του μέλλοντός μας.

ΕΚΛΟΓΕΣ: ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ της Πελοποννήσου στήνονται οι κάλπες, ανάμεσα στα καμένα σπίτια, στα καμένα αιγοπρόβατα και στα καμένα ελαιόδεντρα. Μέσα στο μαύρο τοπίο που έχει προκαλέσει μια - άνευ προηγουμένου - οικολογική καταστροφή.
ΟΥΤΕ ΚΑΝ την ημερομηνία των εκλογών, δεν φαίνεται να έχουν συγκρατήσει στο μυαλό τους οι πυρόπληκτοι που καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα που εξαφάνισε το βιός τους, τα όνειρά τους, το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Ποιός θα νοιαστεί για την επόμενη κυβέρνηση και την αυτοδυναμία της, αν έχασε από τις πύρινες γλώσσες που ξεπετάγονταν από παντού τη γυναίκα του, το παιδί του, τον αδερφό του, το συγγενή του, τον φίλο του ή τον γνωστό του, τον συγχωριανό του.
ΜΑΥΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, θα έχουμε στις 16 Σεπτέμβρη, οπότε και όλα δείχνουν ότι θα εκφραστεί όχι η συμπάθεια και η επιβράβευση προς κάποιο κόμμα, αλλά η αποστροφή, η οργή, η απόγνωση, η τιμωρία. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ, φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει την μεθεπόμενη Κυριακή στις κάλπες, ενώ για πρώτη φορά οι περισσότεροι -αν έχουν το κουράγιο να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα- την τελευταία στιγμή θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ, μπορεί να κάηκε λιγότερο από τους υπόλοιπους νομούς του Μοριά, όμως έζησε την φρίκη και ακόμα δεν έχει ανασάνει. Αυτό δείχνει η αποστροφή του κόσμου και η αδιαφορία του στις συγκεντρώσεις των κομμάτων που οργανώνονται δειλά - δειλά την τελευταία στιγμή. Αυτό δείχνει η αδιαφορία πλέον του πολίτη στα λεγόμενα του έρμου του πολιτευτή, που και αυτός με τη σειρά του δεν βρίσκει λόγια να τον πείσει και να τον κάνει οπαδό του.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ επηρέασε ακόμα και αυτούς που έχουν κρεμασμένη στο πέτο την κομματική ταυτότητα και τους προβλημάτισε ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ πια για τον πολίτη, ποιός θα κερδίσει τις εκλογές. Δεν έχει σημασία ποιος θα κυβερνήσει και ποιός θα καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ άλλες αυτή τη στιγμή για τον κάτοικο της Πελοποννήσου. Και βέβαια, η πρώτη εκ των προτεραιοτήτων, είναι να μαζέψει τα …κομμάτια του, ό,τι απέμεινε από την καταστροφή.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ