Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/10/07

Αυξήσεις 10-50% στα τέλη των δήμων Άργους και Ναυπλίου

Υψηλές αυξήσεις που κατά περίπτωση φτάνουν έως και το 50% καλούνται να πληρώσουν οι δημότες σε Άργος και Ναύπλιο. Η αιτιολογία για τις αυξήσεις πολύ ψηλότερα από το 30% του επίσημου πληθωρισμού οφείλεται στη χρέωση των δήμων από τη λήψη συχνών δανείων και τους υπεράριθμους υπαλλήλους σε ορισμένες επιχειρήσεις.
Πριν λίγες ημέρες ο δήμος Ναυπλίου, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μηδενικών ουσιαστικά αυξήσεων, αποφάσισε την αύξηση των τελών που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν το 50% με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά του συνδυασμού «Ναύπλιο - η Άλλη Πρόταση».
Σύμφωνα με την «Άλλη Πρόταση»: «Περιμένοντας την αύξηση του ΦΠΑ και για να μην έχουμε κανένα κενό στις αυξήσεις, ο δήμος Ναυπλίου έκανε αναπροσαρμογή στα δημοτικά τέλη. Μοίρασε αυξήσεις από 10% μέχρι 50% με την αιτιολογία ότι τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και υπάρχει μεγάλη οικονομική ψαλίδα, μεταξύ εσόδων και εξόδων. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δήμοι, που κάνοντας ορθή χρήση των οικονομικών τους, δεν έκαναν καμία αύξηση ή έκαναν στα όρια του πληθωρισμού.
Την τελευταία τετραετία οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη είναι από 37% έως και 74%. Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την επίσημη αιτιολογία, εάν ο δήμος στα ανταποδοτικά τέλη είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα οικονομικών περιορισμών. Ένα πρόγραμμα διόρθωσης οικονομικών στοιχείων σε θέματα που πρέπει να τα δούμε με μεγαλύτερο σεβασμό στη σπατάλη των χρημάτων αλλά και την πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά του Δήμου».
Απαντώντας στην κριτική της «Άλλης Πρότασης» ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς μεταξύ άλλων υπογραμμίζει : Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το Νόμο και τις σχετικές οδηγίες της Περιφέρειας, τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να καλύπτουν τις αντίστοιχες δαπάνες. Παρέλειψαν να αναφέρουν το γεγονός ότι από το έτος 2003 που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή, αυξήσεις δημοτικών τελών έγιναν τα έτη 2005, 2006 και 2007. Γιατί λοιπόν δεν αναφέρουν ότι τα έτη 2002, 2003 και 2004 δεν έγινε καμία αύξηση και ότι αυτές που έγιναν τα έτη 1999 και 2001 ήταν μόνο στα επίπεδα του πληθωρισμού (3%). Γιατί δεν αναφέρουν ότι φέτος η αύξηση που αφορά την πλειοψηφία των δημοτών είναι 10% και (με δεδομένο την μη αύξηση τα προηγούμενα χρόνια) αθροιστικά καλύπτει μέχρι σήμερα μόνο την αύξηση του πληθωρισμού; Τους ενοχλεί το γεγονός ότι αποφασίσαμε αύξηση τελών στις βιομηχανίες της τάξεως του 50%; Και πόσες είναι αυτές στο δήμο μας; Εγώ θα ρωτήσω τους συναδέλφους της Άλλης Πρότασης: Τα καταστήματα που ανήκουν στην Α΄ Ζώνη, Παραλία Ναυπλίου, παλαιό Ναύπλιο κλπ. που καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα τους περισσότερους σε έκταση κοινόχρηστους χώρους της πόλης και βέβαια προκαλούν την μεγαλύτερη ρύπανση από τον όγκο των απορριμμάτων, δε θα πρέπει να πληρώσουν τα ανάλογα τέλη σε σχέση με την επιβάρυνση που προκαλούν στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας; Δεν δέχονται ότι ο ρυπαίνων πρέπει και να πληρώνει; Εμείς αυτό αποφασίσαμε, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας. Αναφορικά με την χρήση του κοινόχρηστου ρεύματος πρέπει να λάβει υπόψη της η Άλλη Πρόταση ότι για να γίνει μείωση των δαπανών ηλεκτροφωτισμού θα πρέπει να ανάβουν τα φώτα αργότερα το βράδυ και να σβήνουν νωρίτερα τις πρωινές ώρες. Ας ρωτήσουν, λοιπόν τους δημότες Ναυπλίου αν ένα τέτοιο μέτρο θα το αποδέχονταν. Η εμπειρία μου πάντως δείχνει ότι οι δημότες Ναυπλίου θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς. Εις ότι αφορά το γεγονός ότι κάποιες φορές τα φώτα ανάβουν μέρα μεσημέρι, αυτό οφείλεται σε κατά καιρούς προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στη Δαλαμανάρα όπου βρίσκεται και το κέντρο που δίνει εντολές για το άναμμα και σβήσιμο των φώτων. Παρέλειψαν να αναφέρουν ότι για πρώτη φορά έγινε μείωση των εξόδων του δήμου Ναυπλίου σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα και αύξηση των εσόδων του σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτά βεβαίως δεν είναι δικά μου λεγόμενα. Επισημάνθηκε μέσα στην ίδια την αίθουσα του Δ.Σ. από τον ορκωτό λογιστή. Το Παλαμήδι δε, είναι το σύμβολο της πόλης μας. Εμείς πιστεύουμε ότι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας πρέπει να αναδεικνύεται. Πέραν όλων αυτών όμως, εδώ και χρόνια, οι ώρες λειτουργίας του ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου έχουν μειωθεί σημαντικά.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι σε κανένα Δήμαρχο δεν είναι ευχάριστο να προβαίνει σε αυξήσεις δημοτικών τελών. Εγώ πρώτος θα ήθελα να προβώ σε μειώσεις. Το θέμα όμως είναι ότι η Δημοτική Αρχή πράττει από θέση ευθύνης, προσπαθώντας να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στους δημότες. Η αντιπολίτευση μιλάει με γνώμονα το να ακούγεται ωραία στα αφτιά των δημοτών.
Αυτός όμως είναι ο εύκολος τρόπος. Ο δύσκολος είναι αυτός που ακολουθούμε εμείς. Η πόλη είναι καθαρή και ηλεκτροφωτισμένη με το ανάλογο βέβαια κόστος για τους δημότες Ναυπλίου.

Η αποξηραμένη λίμνη στην Ερμιόνη, ετοιμάζεται να τσιμεντοποιηθεί και να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα, εν αγνοία του δήμου


Τις εναλλακτικές αξιοποίησης 153 στρεμμάτων στην Ερμιόνη, μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων, ή και συνδυασμό των προηγουμένων, αναζητεί η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.
Θεωρεί η ΚΕΔ ότι τόσο η επιφάνεια όσο και η θέση του ακινήτου επιτρέπουν αντίστοιχες λύσεις. ωστόσο καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει στους τοπικούς φορείς ούτε καν στον δήμο Ερμιόνης -σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανάργυρο Λεμπέση- παρ΄ ότι το ακίνητο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου. Μάλιστα ο δήμαρχος έμεινε έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε τις προθέσεις της ΚΕΔ από τον “α”.
Το επικείμενο ξεπούλημα της συγκεκριμένης έκτασης διαφημίζεται με την φωτογραφία που παραθέτουμε, στο site της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, με τον παρακάτω τρόπο:
“Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Ερμιόνης, του Νομού Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, επιφάνειας περί τα 153 στρέμματα. Η έκταση, η οποία έχει προκύψει από την αποξήρανση λίμνης, αποτελεί παλαιό αιγιαλό και διαθέτει παραλιακό πρόσωπο το οποίο εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου. Το ακίνητο εντάσσεται στη γεωγραφική τουριστική “ενότητα” που περιλαμβάνει τα οικιστικά κέντρα της Ερμιόνης, της Θερμησίας και του Πόρτο Χελίου. Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, ειδικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης είναι σημαντική και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, σημαντική τουριστική επένδυση η οποία θα περιλαμβάνει την κατασκευή γηπέδου γκολφ, ξενοδοχείων και συγκροτήματος κατοικιών σε έκταση 1.600 στρεμμάτων.
Το ακίνητο βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, περί τα 175χλμ., η οποία διανύεται οδικώς σε περίπου 2 ώρες. Από την περιοχή είναι σχετικά εύκολη η πρόσβαση στα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται σημαντικοί ιστορικοί και αρχαιολογικοί προορισμοί, όπως η παραδοσιακή πόλη του Ναυπλίου και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και είναι δυνατή η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων ή κατοικιών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τα εκτός σχεδίου γήπεδα. Στην πρώτη περίπτωση η επιτρεπόμενη δόμηση επί του ακινήτου ανέρχεται σε 20.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα, ενώ με κατάλληλη κατάτμησή του η δόμηση θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
Όσον αφορά στην οικιστική ανάπτυξη, αν και τα σημερινά πολεοδομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν σημαντική εκμετάλλευση, εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης του ακινήτου σε Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης, ή ανάπτυξης μέσω του πλαισίου Ιδιωτικής Πολεοδόμησης, που θα εξασφάλιζαν δόμηση έως και 36.000 τ.μ. Στην παρούσα φάση εξετάζονται οι εναλλακτικές αξιοποίησης του ακινήτου, μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων, ή και συνδυασμό των προηγουμένων, καθώς ότι τόσο η επιφάνεια όσο και η θέση του ακινήτου επιτρέπουν αντίστοιχες λύσεις”.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον Iδρυτικό της Nόμο, η ΚΕΔ διαχειρίζεται72.000 περίπου Δημόσια Ακίνητα, που είναι καταγεγραμμένα και ανήκουν στην περιουσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και ακίνητα που ανήκουν σε άλλα Υπουργεία ή άλλους φορείς και η διαχείρισή τους ανατέθηκε στην ΚΕΔ. Πρόκειται για ακίνητα κάθε είδους, όπως οικόπεδα, κτίρια, διαμερίσματα, γραφεία, αγροί, παραθαλάσσιες εκτάσεις κ.λ.π. Στην έννοια της διαχείρισης περιλαμβάνεται η εκποίηση, η εκμίσθωση, οι αγορές και οι παραχωρήσεις.
Όπως αναφέρει η ίδια η ΚΕΔ στην ιστοσελίδα της, “η ανάπτυξη και αξιοποίηση των ακινήτων αρμοδιότητας ΚΕΔ, ξεπερνά τα όρια μιας απλής διαχειριστικής πράξης και επεκτείνεται στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης αξιοποίησης για όλο το χρονικό ορίζοντα της επένδυσης που θα υλοποιηθεί. Η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης Ακινήτων έχει να επιδείξει σημαντικό έργο το οποίο περιλαμβάνει: Εκπόνηση Μελετών Ανάπτυξης και Αξιοποίησης σημαντικών Δημόσιων Ακινήτων και εκπόνηση προκαταρκτικών Μελετών Βιωσιμότητας Σχεδιασμό Αξιοποίησης Ακινήτων με κατάρτιση προτάσεων για τα Ακίνητα Σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με αντικείμενο την ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση Δημοσίων Ακινήτων Διατύπωση προτάσεων κατά την εκπόνηση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων”.

Αναλγησία και ανευθυνότητα για όσους έχασαν την περιουσία τους από τις πυρκαγιές

Χωρίς αποζημίωση θα μείνουν οι αγρότες που έπεσαν θύματα εμπρηστών, εφ΄όσον το καμμένο χωράφι τους και οι δενδρώδεις καλλιέργειες τους που καταστράφηκαν βρίσκονται σε καμμένη έκταση μικρότερη των 500 στρεμμάτων.
Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι βουλευτές Ν. Καραθανασόπουλος, Ν. Μωραΐτης και Ν. Γκατζής αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντό:
«Το όριο των 1.000 στρεμμάτων που το 2006 μειώθηκαν στα 500 στρέμματα είναι πέρα για πέρα παράλογο και λειτουργεί σαν αντικίνητρο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη γέννησή της που είναι και πιο αποτελεσματική επειδή αν καούν λιγότερα από 500 στρέμματα οι πληγέντες παραγωγοί δεν θα δικαιούνται καμία αποζημίωση παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν υποστεί καθολική καταστροφή οι καλλιέργειές τους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι ενέργειες θα κάνει για να αποζημιωθούν οι αγρότες της Αργολίδας και άλλων περιοχών της χώρας που οι καλλιέργειες τους κάηκαν το 2003 αλλά δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση επειδή οι συνολικές καμένες εκτάσεις ήταν μικρότερες των 1.000 στρεμμάτων.
Τι μέτρα θα πάρει για να καταργηθεί το όριο των 500 στρεμμάτων που εκτός των άλλων λειτουργεί και σαν αντικίνητρο για το σβήσιμο της φωτιάς».
Εντωμεταξύ από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Κατσαρό ανακοινώθηκε ότι έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων για ζημιές που προξενήθηκαν σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, από πυρκαγιές κατά το έτος 2007.
Ο ΕΛΓΑ με την παρούσα ανακοίνωση καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις, από 22/10/2007 έως και 20/11/07, ανεξάρτητα από το αν είχαν υποβάλει ή όχι αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για ταμειακή διευκόλυνση και για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων τους που ζημιώθηκαν.
Τονίζεται ότι μετά την παρέλευση της ανωτέρω ημερομηνίας εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές.
Κατά την υποβολή της αίτησης δεν θα καταβάλλεται κανένα χρηματικό ποσό.
Κάθε κάτοχος γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υποβάλει, ο ίδιος ή με τρίτο πρόσωπο, μία αίτηση (φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά), που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ και στην ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο Δήμο ή στην Κοινότητα που βρίσκεται η ζημειωθείσα γεωργοκτηνοτροφική του εκμετάλλευση. Αν υπάρχουν ζημιωθείσες δραστηριότητες, από τις προαναφερόμενες πυρκαγιές, του ιδίου παραγωγού, και σε άλλο Δήμο ή Κοινότητα της χώρας, πρέπει να υποβληθεί και άλλη (νέα) αίτηση (στο Δήμο ή στην Κοινότητα που ανήκουν), χωρίς την επανακατάθεση πλήρους φακέλου, με την προϋπόθεση ότι θα επισημαίνεται ο Δήμος ή η Κοινότητα στην οποία υποβλήθηκε ο πλήρης φάκελος. Η αίτηση συντάσσεται σε ειδικό έντυπο το οποίο οι αγρότες μπορούν να προμηθευτούν από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. στο Δήμο που ανήκουν ή από την ιστοσελίδα του Οργανισμού. Η αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα παραλαμβάνονται από τον Ανταποκριτή του ΕΛΓΑ ατελώς. Η αίτηση θα πρωτοκολλείται και θα δίνεται στον αιτούντα πρωτοκολλημένο αντίγραφό της

Στάθμευση και μεγάλος αδερφός στη Βουλή

Η παρακολούθηση όλων μας από τον “μεγάλο αδερφό” και ο τρόπος επιβολής της ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι του Ναυπλίου, καθώς όμως και η νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή. Οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης και Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, καλούνται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να απαντήσουν στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης και στα παρακάτω ερωτήματα:
Ποιο είναι το καθεστώς που διέπει τη στάθμευση Ι.Χ. αυτοκινήτων σε όλα τα λιμάνια της χώρας που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά με αυτά του Ναυπλίου, είτε αυτά διαχειρίζονται από δημοτικά λιμενικά ταμεία είτε αποτελούν ανεξάρτητες εταιρίες του Δημοσίου;
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του λιμανιού του Ναυπλίου, σύμφωνα με την άποψη των Υπουργών, αποτελεί τη βέλτιστη από πλευράς αποτελεσματικότητας και την άριστη από πλευράς νομικών διαδικασιών;
Το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι του Ναυπλίου έχει αναστατώσει ολόκληρη την πόλη κυρίως μετά την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να ανατεθεί σε ιδιώτη η ευθύνη διαχείρισης του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.
Για τη συγκεκριμένη απόφαση έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο αντιδράσεις από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, από μέρος των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, αλλά και από το σύνολο των επαγγελματιών της πόλης και αυτό γνωστοποιείται στο Κοινοβούλιο.
Η εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν στον λιμένα του Ναυπλίου, προβληματίζει επίσης έντονα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ανδρέα Βασιλείου το υλικό που θα καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας ενδεχομένως να το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι. Το ίδιο θέμα φαίνεται ότι απασχόλησε και τον Γιάννη Μανιάτη:
Είναι προφανές ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην τουριστική ελκυστικότητα του Ναυπλίου και ασφαλώς στην καθημερινή διαβίωση των μονίμων κατοίκων. Η επιχειρηματολογία όσων προωθούν τη λύση της ανάθεσης του συγκεκριμένου έργου σε ιδιωτική εταιρία στηρίζεται στη δήθεν πιο εύρυθμη λειτουργία της πόλης που θα προκύψει, καθώς επίσης και σε βασικές υποχρεώσεις που υπάρχουν στη λιμενική αρχή αναφορικά με την εφαρμογή της Συνθήκης SENGEN.
Το όλο εγχείρημα δημιουργεί σοβαρότατες επιφυλάξεις τόσο σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, όσο και αναφορικά με τις διαδικασίες ανάθεσης σε ιδιώτη. Η ομόθυμη αντίδραση όλων των κατοίκων, αλλά και του συνόλου της δημοτικής αντιπολίτευσης αποτελούν ισχυρά στοιχεία αντιλόγου. Οι τοπικοί φορείς λήψης απόφασης δεν έχουν πληροφόρηση για το καθεστώς, τις προοπτικές, τις εναλλακτικές δυνατότητες κ.ά. που διερευνώνται, ή έχουν εφαρμοστεί σε άλλα λιμάνια της χώρας με ανάλογα χαρακτηριστικά με αυτά του Ναυπλίου.

Τι θέλουμε στην Παλιά Πόλη;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΞΕΧΑΣΕ ο δήμος Ναυπλίου, την εξαγγελθείσα συζήτηση για τις χρήσεις των ακινήτων στην Παλιά Πόλη. Ένα θέμα που καλά …κρατεί και βασανίζει ιδιοκτήτες σπιτιών, αλλά και ιδιοκτήτες καταστημάτων κάθε λογής. Αλήθεια μέχρι πότε κανείς μπορεί να κάνει πολιτική τέτοια, ώστε να τα έχει καλά και με τους μεν και με τους δε;
ΑΝΤΙ ΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ παραθέτουμε την επιστολή της κας Δέσποινας Γκάτζιου, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην εφημερίδα «Τα Νέα»:
«Στην πόλη του Ναυπλίου, η αθλιότητα που κυριαρχεί στη χώρα μας γίνεται ακόμα πιο ανάγλυφη και ζοφερή. Εδώ, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: οι επιτήδειοι και οι ανυπεράσπιστοι. Εξηγούμαι:
Αντί η ιστορικότητα και η ομορφιά της πόλης να είναι προσβάσιμες σε όλο και περισσότερους πολίτες, μέσα από την αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και επισκεπτών, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η απόλυτη περιφρόνηση των κατοίκων σε σημείο ανελέητου διωγμού.
Παράδειγμα: Στον παραλιακό πεζόδρομο της Μπουμπουλίνας έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 8 χρόνια μια σειρά καφενείων με συγκεκριμένους όρους χρήσης και προδιαγραφές από τις αρμόδιες για την αδειοδότησή τους υπηρεσίες. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κανένας από τους όρους δεν τηρείται! Τα καφενεία μετατρέπονται σε μπαρ τις μεταμεσονύκτιες ώρες, η μουσική αγγίζει τα όρια του κτηνώδους βασανισμού και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι εντελώς απάνθρωπο: μέχρι τις 3 το πρωί καθημερινά και μέχρι τις 6 το Σαββατοκύριακο. Πάνω από τα καταστήματα αυτά κατοικούν οικογένειες. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι κάτοικοι θα ενώνονταν και θα ξεσηκώνονταν ενάντια σε τέτοιου είδους κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρείται το εξής νοσηρό φαινόμενο: Κάποιοι απ΄ αυτούς, που είναι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία στεγάζονται τα εν λόγω καφενεία, όχι μόνο δεν διαμαρτύρονται, αλλά αντιθέτως εκβιάζουν τους “μαγαζάτορες” με όλο και υψηλότερα ενοίκια. Η απόλυτη σήψη!
Όσο για μένα, είμαι η απλή περίπτωση μιας κατοίκου της οδού Μπουμπουλίνας, που εκδιώκομαι βάναυσα από το σπίτι μου και δεν ανήκω στην κατηγορία των επιτηδείων. Ανυπεράσπιστη είμαι και βολοδέρνω 8 ολόκληρα χρόνια περιφερόμενη από υπηρεσία σε υπηρεσία προσπαθώντας να βρω το αυτονόητο δίκιο μου. Κανείς δεν κάνει τη δουλειά του! Ο ένας καλύπτει τον άλλον και η διαπλοκή καλά κρατεί! Δυστυχώς, η γνωστή δυσοσμία του Ναυπλίου δεν αφορά μόνο τις αποχετεύσεις, αφορά κυρίως τις συνειδήσεις. Και παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μου έχει προκαλέσει η παρατεταμένη έκθεσή μου στον θόρυβο, καθώς και η επιτακτική εντολή του γιατρού για άμεση απομάκρυνση από τον συγκεκριμένο χώρο, εγώ αρνούμαι πεισματικά να υποκύψω στη διαφθορά και να παραιτηθώ από τα στοιχειώδη δικαιώματά μου. Εγώ, από το σπίτι μου δεν φεύγω!
Έχω δίκιο και θα το διεκδικήσω!
Έχουν άδικο και θα υποστούν τις συνέπειες! Το υπόσχομαι και το οφείλω. Οφείλω στην ανατροφή μου να αγωνίζομαι, οφείλω στην παιδεία μου να έχω δημοκρατική συνείδηση, οφείλω στη μνήμη των γονιών μου να είμαι αξιοπρεπής και αδούλωτη. Και ποιος ξέρει... Ίσως δεν είναι όλοι οι πολίτες ναρκωμένοι, ίσως δεν είναι πολλοί δημόσιοι λειτουργοί διεφθαρμένοι, ίσως βρεθούν συνοδοιπόροι στον δρόμο μου, ίσως... ίσως μια μέρα νιώσω ξανά τυχερή και περήφανη».

Έρχεται ο Στυλιανίδης εν μέσω αντιδράσεων από τους μαθητές της Αργολίδας

Φουντώνουν μέρα με την ημέρα οι καταλήψεις των Γυμνασίων και των Λυκείων της Αργολίδας στο πλαίσιο ενός μπαράζ κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα όμως, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Α. Λυκουρέντζος έχουν προγραμματίσει να βρίσκονται στο Άργος την Κυριακή το μεσημέρι και άγνωστο είναι πώς θα αντιδράσουν οι μαθητές. Υπουργός και υφυπουργός, όπως έχει ανακοινωθεί, την Κυριακή στις 12.30 θα βρίσκονται στην οδό Τσώκρη 63 στο Άργος, για να εγκαινιάσουν το νέο κτίριο που θα στεγάσει τη μόνιμη έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Υπό κατάληψη βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα Α’ και Β’ Λύκεια του Ναυπλίου, τα Α’ και Δ’ Γυμνάσια Άργους, το Α’ Επαγγελματικό Λύκειο Άργους και το Γυμνάσιο Κουτσοποδίου.
Εντωμεταξύ όπως αναφέρεται και στον Αθηναϊκό Τύπο, ο υπουργός Παιδείας, απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα να βρουν άλλον τρόπο διαμαρτυρίας, αποθαρρύνοντας τις καταλήψεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποκινούνται κάποιες από πολιτικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης έχει δηλώσει: «Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μην επιλέξουν αυτόν το χώρο για πολιτική αντιπαράθεση. Είναι λάθος να καθιστούμε ομήρους τα παιδιά μας, καθώς υπάρχουν πολλά άλλα πεδία ιδεολογικά και πολιτικά που μπορούμε να αντιπαρατεθούμε».
Βασικά αιτήματα των καταληψιών παραμένουν οι ελλείψεις σε βιβλία και υποδομές, ενώ η αξιολόγηση των καθηγητών μπαίνει στη λίστα με τα αιτήματα.

24/10/07

Σημαντική έρευνα της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ναυπλίου για τον καρκίνο του μαστού


Το υψηλό επίπεδο άγχους ενδέχεται να εμπλέκεται στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ναυπλίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Μελέτης Ψυχοσωματικών Προβλημάτων, που θα παρουσιιάστηκε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας, στη Θεσσαλονίκη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 67% των γυναικών πριν νοσήσουν από καρκίνο του μαστού είχαν υψηλό επίπεδο άγχους ή απώλεια αγαπημένου προσώπου, ενώ αντιθέτως τα επίπεδα κατάθλιψης δεν ήταν καθόλου ανησυχητικά καθώς το 73% δεν παρουσίαζε καταθλιπτικά συμπτώματα.
Σχετικά με τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, η έρευνα έδειξε ότι ο θάνατος και κυρίως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου φαίνεται ότι προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των ασθενών. Συγκεκριμένα το 63% έχει βιώσει το θάνατο αγαπημένου προσώπου πριν νοσήσει.
Οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα επισημαίνουν πως συγκεκριμένοι ψυχολογικοί παράγοντες φαίνεται ότι εμπλέκονται ως ένα σημείο στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού, αλλά αποφεύγουν να γενικεύσουν τα συμπεράσματά τους γιατί το δείγμα ασθενών στο οποίο βασίστηκε η έρευνα ήταν μικρό.

Η εργασία
Η εργασία ανακοινώθηκε από την Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου Ναυπλίου και την Ελληνική Εταιρία Μελέτης Ψυχοσωματικών Προβλημάτων και τους γιατρούς Π. Χέρα, Α. Χατζόπουλο, Κ. Κρητικό και Β. Ξουραφά και είναι η ακόλουθη:
«ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι η εκτίμηση της ψυχολογικής κατάστασης μιας ομάδας γυναικών, όσον αφορά στο άγχος, την κατάθλιψη, τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής και την ψυχοσωματική τους κατάσταση περίπου μια δεκαετία πριν νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Η έρευνα είναι αναδρομική και η ψυχοκοινωνικοί παράγοντες εξετάζονται με περιγραφικό τρόπο. Συμμετείχαν 65 γυναίκες με καρκίνο του μαστού από 30 έως 77 χρόνων. Όλες οι γυναίκες συμπλήρωσαν τις ίδιες ψυχομετρικές κλίμακες (STAI, CES-D, ερωτηματολόγιο Ψυχοπιεστικών γεγονότων) για τη μέτρηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων και τη δεδομένη συνέντευξη που αφορά την εκτίμηση της ψυχολογικής τους κατάστασης. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της εργασίας υποστηρίζουν τη συχνή εμφάνιση υψηλού επιπέδου άγχους την περίοδο πριν νοσήσουν οι γυναίκες (67%), ενώ τα επίπεδα κατάθλιψης παραδόξως δεν είναι καθόλου ανησυχητικά. Το 73% των γυναικών δεν παρουσίαζε καταθλιπτικά συμπτώματα. Σχετικά με τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής, ο θάνατος και κυρίως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, φαίνεται να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των ασθενών. Συγκεκριμένα το 63% έχει βιώσει το θάνατο αγαπημένου προσώπου πριν νοσήσει. Τέλος η ψυχοσωματική τους κατάσταση μας εκπλήσσει, γιατί φαίνεται να είναι αρκετά καλή. Δεν παρουσιάζουν μηχανιστική σκέψη και κυρίως βλέπουν την ασθένεια σαν μια πρόκληση για ένα καλύτερο αύριο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Φαίνεται πως συγκεκριμένοι ψυχολογικοί παράγοντες εμπλέκονται, ως ένα σημείο, στην εκδήλωση καρκίνου του μαστού, αλλά τα συμπεράσματά μας δεν μπορούμε να γενικεύσουμε, αφού το δείγμα μας είναι πολύ μικρό. Για να μπορέσουμε να δούμε, αν υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών που έχουμε χρησιμοποιήσει, είναι απαραίτητο μελλοντικά να αυξήσουμε το δείγμα μας».

Αδιάφορη η κυβέρνηση για τους καρκινοπαθείς της επαρχίας και για τους συνοδούς τους

Έντονο πρόβλημα διαμονής αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς από την επαρχία που υποβάλλονται ως εξωτερικοί ασθενείς, σε κλινικό έλεγχο, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Εκτός από τις καθημερινές μάχες που δίνουν για να νικήσουν την ασθένεια, αντιμετωπίζουν και το οξύτατο πρόβλημα της διαμονής τους, οι ίδιοι και οι συνοδοί τους
Η παραμονή ενός ασθενή μαζί με ένα συνοδό, σε ένα σχετικά φθηνό ξενοδοχείο, στοιχίζει 50 ευρώ περίπου την ημέρα και χρειάζονται άλλα τόσα για διατροφή, διακίνηση κλπ.. Δηλαδή, ο καρκινοπαθής για 40 μέρες παραμονής στην Αθήνα για θεραπεία πρέπει να έχει μαζί του τουλάχιστον 4.000 ευρώ. Παράλληλα ο ασθενής και ο συνοδός του, χάνουν το μεροκάματό τους.
Οι Εθελοντές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Α.Ο.Ν.Α. “Ο Άγιος Σάββας”, τον προηγούμενο Μάρτιο προχώρησαν στην συμβολική κατάληψη των ακατοίκητων εδώ και χρόνια διατηρητέων διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού της Λ. Αλεξάνδρας, τα οποία βρίσκονται πίσω από τον «Άγιο Σάββα» και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, με στόχο να γίνει ο 1ος Κοινωνικός Ξενώνας Φιλοξενίας για καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους.
Ο Τύπος και το κοινό με υπογραφές τους υποστήριξαν τον αγώνα που έγινε. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατόπιν ερωτήσεων στη Βουλή, δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα.
Οκτώ μήνες έχουν περάσει όμως από τότε, χωρίς καμία απάντηση.
Γι΄αυτό, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Γιατροί, Νοσηλευτές, Λειτουργοί Υγείας, Εθελοντές και Εθελοντικές οργανώσεις, απ΄ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ζητούν επιτακτικά απ΄ όλους τους αρμόδιους φορείς να παραχωρήσουν πάραυτα τα εν λόγω ελεύθερα διαμερίσματα.
Γι΄ αυτό το λόγο οι Εθελοντές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» ξεκινάει 2η Εκστρατεία Διαμαρτυρίας-Κατάληψης στις 22 και 23 Οκτωβρίου στα παραπάνω διαμερίσματα, προκειμένου να δημιουργηθεί ο 1ος Κοινωνικός Ξενώνας Φιλοξενίας για καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους. Μάλιστα καλούνται τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και τα ΜΜΕ να συμβάλλουν και να στηρίξουν τον αγώνα που γίνεται.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΕΠΑΙΝΟΙ αξίζουν στην ομάδα ιατρών της Παθολογικής Κλινικής Ναυπλίου για την πρωτοβουλία τους να διεξάγουν την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ που υπάρχουν, παρά την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας από την πολιτεία στην επαρχία, σε ένα μικρό νοσοκομείο που το προσωπικό υπερβαίνει τις δυνάμεις του για να ανταποκριθεί, καταφέρνει παράλληλα να βρει τον χρόνο να ασχοληθεί και με την έρευνα.
ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ με τις κενές θέσεις και το οργανόγραμμα που δεν τηρείται, τα νοσοκομεία της επαρχίας καταφέρνουν να γίνονται πρότυπα στην παροχή υγείας για τους πολίτες.
ΤΟ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟ και Αθηνοκεντρικό κράτος, είναι καιρός να επανδρώσει κατά τις απαιτήσεις, τις υπηρεσίες υγείας της Αργολίδας. Η πολιτεία πέραν των υποσχέσεων πρέπει να ρίξει χρήματα και να επενδύσει στην υγεία του μισού πληθυσμού της χώρας, που δεν εγκατέλειψε τον τόπο του για να εγκατασταθεί στην Αθήνα. ΔΟΥΛΕΙΑ γίνεται στα επαρχιακά νοσοκομεία. Οι υποδομές όμως πρέπει να είναι κατάλληλες για να υπάρξει μεγαλύτερη απόδοση. Η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Αργολίδα, πλήρως εξοπλισμένου και επανδρωμένου, μήπως πρέπει να ξαναέλθει στην επικαιρότητα; Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Η προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα αποδώσει τα μέγιστα με τις κατάλληλες υποδομές, προς όφελος του πολίτη.

Αναξιόπιστοι οι ΟΤΑ

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΣΕ μεγάλη κρίση βρίσκεται εδώ και χρόνια η αξιοπιστία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων. Η αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υπηρεσίες τους προς τους δημότες και τους κατοίκους του νομού, έχει δημιουργήσει απογοήτευση στον πολίτη που βλέπει τα καθημερινά του προβλήματα να μένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες. ΜΕΓΑΛΟ ρόλο σε αυτό έπαιξε και παίζει ο πολιτικός και συντεχνιακός παραγοντισμός, με αποτέλεσμα οι αιρετοί να βρίσκονται δέσμιοι υποσχέσεων πολλές εκ των οποίων βρίσκονται εκτός των προγραμματικών θέσεων τους ή ακόμα έρχονται και σε πλήρη αντίθεση με αυτές, με αποτέλεσμα ό,τι κι αν προγραμματίζεται να αναιρείται την άλλη στιγμή εξαιτίας των δεσμεύσεων.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ πρόβλημα αποτελεί και η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την κεντρική κυβέρνηση η οποία αν και στα χαρτιά αύξησε το ποσό που θα διέθετε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ουσία το μείωσε αφού έδωσε και νέες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς να διασφαλίζει τους οικονομικούς πόρους που είναι αναγκαίοι για την υλοποίησή τους, ενώ είναι ήδη πολύ επικίνδυνες και οι καθυστερήσεις απόδοσης πόρων που είχαν υποσχεθεί.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ περίεργο που ελάχιστα έργα έχουν ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ, όπως συνέβαινε και στο Γ’ ΚΠΣ από πλευράς της Αργολίδας. Ούτε ήταν ευθύνη της παραιτηθείσας περιφερειάρχισσας η μη ένταξη έργων που εντέχνως κάποιοι ανίκανοι άφηναν να διαχέεται. Ελάχιστα έργα είχαν ολοκληρωμένες μελέτες και ακόμα λιγότερα βρίσκονταν στο πνεύμα του Δ’ ΚΠΣ, οπότε δικαίως απορρίφθηκαν. Ήταν όμως ευθύνη των τοπικών αιρετών ή καλύτερα ανικανότητα των όσων εκλέγουμε για να διαχειριστούν τις τύχες των δήμων ή της νομαρχίας. ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ προβλήματα της μη επίλυσης του ζητήματος του πόσιμου νερού ή τις διάθεσης χώρου για ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και ανακύκλωσης καταδεικνύουν απερίφραστα όχι μόνο την ομαδοποίηση του νομού αλλά και την ανικανότητα των υπευθύνων.

Γραμματικόπουλος: Θα καταργήσω την ελεγχόμενη

Κάθετα αντίθετος στην εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Ναύπλιο εμφανίζεται ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Γραμματικόπουλος. Μάλιστα, μιλώντας στον «α», ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση από την παρούσα δημοτική αρχή, ο ίδιος αν εκλεγεί δήμαρχος θα την καταργήσει, αφού θεωρεί ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται αφενός με τις κατάλληλες υποδομές που θα προκύψουν από την κυκλοφοριακή μελέτη και αφετέρου με τους συνεχείς ελέγχους που θα κάνει η Δημοτική Αστυνομία.
Ο κ. Γραμματικόπουλος τονίζει: «Η ρύθμιση των κυκλοφοριακών ζητημάτων της πόλεως δεν είναι δυνατόν να ξεκινά με την επιβολή εισπρακτικών μέτρων ελεγχόμενης στάθμευσης στον πλέον «άνετο» χώρο της πόλεως όπως είναι το λιμάνι και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον επαγγελματικό και όχι μόνο κόσμο».
Θεωρεί ότι «Η άναρχη κίνηση των αυτοκινήτων εντός του λιμανιού επιλύεται εύκολα και με ελάχιστο κόστος διά της εξωτερικής περιχαρακώσεως του χώρου και της δημιουργίας μιας εισόδου και μιας εξόδου».
Ο κ. Γραμματικόπουλος πιστεύει ότι «Τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλεως βρίσκονται σε κεντρικές αρτηρίες και κόμβους όπως η Άργους, η Αμαλίας, η 11η. Και η επίλυσή τους απαιτεί συνολική και συγκροτημένη κυκλοφοριακή μελέτη και δυναμική εφαρμογή αυτής».

Άλλη Πρόταση
Ο συνδυασμός «Άλλη Πρόταση», από την πλευρά του αντιδρά επίσης έντονα στην ελεγχόμενη στάθμευση προτείνοντας:
«Μελέτη κυκλοφορική στην πόλη για να ξέρει ο επισκέπτης πως μπαίνει στην πόλη που κατευθύνεται για στάθμευση και στην πορεία να ενημερώνεται για τις ελεύθερες θέσεις που υπάρχουν στους χώρους στάθμευσης. (απλό σύστημα καταγραφής εισόδου και εξόδου στους χώρους στάθμευσης) Για έτσι αποφεύγουμε τις ατέλειωτες βόλτες μέχρι να βρούμε χώρο.Ολοκλήρωση της συγκοινωνιακής μελέτης που έχει ανατεθεί για το ιστορικό κέντρο (πρόταση της δικής παράταξης για να ευλογήσουμε και τα γένια μας). Η μελέτη θα υποδείξει και τον τρόπο λύσης του προβλήματος της στάθμευσης των μονίμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου.Χωροθέτηση συγκεκριμένου χώρου που με την στάθμευση του αυτοκινήτου θα παραχωρείτε δωρεάν ποδήλατο για τις μετακινήσεις. (η έννοια του δανειστικού ποδηλάτου που δίνει φυσιογνωμία στην πόλη )Λειτουργία τοπικής συγκοινωνίας για την αποτροπή χρήσης του αυτοκινήτου».

Ο Βασιλείου
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Ανδρέας Βασιλείου από την πλευρά του επισημαίνει :
«Πήραν την απόφαση αυτή επειδή σκέφτονται ότι εφόσον το λιμάνι περιήλθε στην ευθύνη του Δήμου, είναι δημοτικός χώρος, πρέπει να τον εκμεταλλευτούν και να τους αποδίδει. Λες και ο Δήμος είναι εταιρεία. Και πως ό,τι είναι στην ευθύνη του Δήμου αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για μπίζνες από τους ιδιώτες. Και εδώ μιλάμε για μεγάλες μπίζνες. Το «μάρμαρο» βέβαια θα το πληρώσουν οι δημότες, οι τουρίστες και οι επισκέπτες της πόλης. Το προβλεπόμενο κόστος χρήσης του πάρκινγκ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι να μη γίνει η αρχή. Στη συνέχεια είναι πολύ εύκολο να αναπροσαρμοστεί, πάντα βέβαια προς τα πάνω. Η πρόταση που έκανε στο τέλος της συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος για «βελτιωμένες τιμές», έγινε για να δοθεί η δυνατότητα στους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, που είχαν διαφοροποιηθεί, να υπαναχωρήσουν. Δείχνει απλώς τα όρια των διαφοροποιήσεων στο πλαίσιο της πλειοψηφίας. Είναι αστείο η δημοτική αρχή να κάνει λόγο για «τάξη στο λιμάνι», όταν τα αδρανή εξακολουθούν να μεταφορτώνονται στο λιμάνι.

Λάθρα ο Big Brother, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η καταγγελία που κάνει με δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπλίου της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης» Ανδρέας Βασιλείου, για την εγκατάσταση καμερών στο λιμάνι βάσει της συμφωνίας Σένγκεν, μιας και αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα του καθενός θα φυλάσσονται από ιδιωτική εταιρεία!!!
Ο κ. Βασιλείου έχει ζητήσει να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, κάτι το οποίο όμως δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Αν αληθεύουν όμως οι πληροφορίες του ΚΚΕ, για τη φύλαξη και διαχείριση των προσωπικών δεδομένων από ιδιωτική εταιρεία, τότε το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό και επιβάλλεται να πάρουν θέση όλοι οι φορείς της πόλης που μένουν απαθείς και αδρανείς. Ο κ. Βασιλείου ο οποίος έκανε και παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει: «Ένα άλλο σοβαρότατο ζήτημα που επιχειρείται να περάσει λαθραία με αφορμή την «επιβολή τάξης στο λιμάνι» είναι η προβλεπόμενη και από το Δ.Λ.Τ. εγκατάσταση καμερών στο χώρο του λιμανιού στη βάση της συμφωνίας Σένγκεν. Η οποία, μάλιστα, πιθανότατα θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Παραιτήθηκε από τον ΛΑΟΣ ο Θεοδωρακίδης

Όπως ακριβώς ξάφνιασε τους πάντες φεύγοντας από τη Νέα Δημοκρατία και πηγαίνοντας στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, με τον ίδιο τρόπο αποχώρησε ξαφνικά από τον ΛΑΟΣ, ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης. Με μια ολοσέλιδη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κ. Θεοδωρακίδης θεωρεί ότι τον διέψευσαν η ιδεολογική ταυτότητα της νεοσύστατης κοινοβουλευτικής ομάδας και οι θετικές αναφορές του Γ. Καρατζαφέρη σε πρακτικές της χούντας και του Μεταξά.
Μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο κ. Θεοδωρακίδης επισημαίνει:
“Οταν η κύρια ιδεολογική συνιστώσα του ΛΑΟΣ -και αυτή θα καταδειχθεί επαρκώς και στο μέλλον- είναι των βουλευτών με τη συγκεκριμένη ιδεολογία, τότε και ο πρόεδρός του θα επικαλείται αντίστοιχα παραδείγματα. Επειδή, όμως, είναι επίκαιρη η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, υπενθυμίζω ότι ο λαός υπερέβη τη μεταξική συνταγή και αντιστάθηκε στο φασισμό. Κάθε άλλη, λοιπόν, ευκαιριακή και αποσπασματική υιοθέτηση αρχών και θέσεων, ακόμα και πράξεων όπως η υπερψήφιση του προτεινομένου από την Ν.Δ. προέδρου της Βουλής, δεν μπορεί να προσδώσει κανένα άλλο σταθερό και καθαρό ιδεολογικό στίγμα σε αυτό το κόμμα που βλέπουμε σήμερα.
Η μετεκλογική εικόνα του κόμματος αυτού δεν με εκφράζει σε καμία περίπτωση. Εγώ αγωνίζομαι για την επικράτηση ανθρωποκεντρικών αξιών που ενώνουν και όχι ακραίων και δογματικών αντιλήψεων που δηλητηριάζουν τις ανθρώπινες ψυχές και διαλύουν κάθε έννοια κοινωνικής συνείδησης. Αυτής που ο Μακρυγιάννης, κι όχι ο Μεταξάς, εμφατικά προέβαλε ως ανάγκη κατανόησης του «εμείς» αντί του «εγώ». Η εξάλειψη της οικονομικής και κοινωνικής παθογένειας του νεοφιλελευθερισμού δεν γίνεται με προσκόλληση σε ιδεοληψίες του παρελθόντος, μισαλλοδοξίες και ρατσιστικές πρακτικές. Απαντήσεις στα μεγάλα λαϊκά αιτήματα δεν είναι δυνατόν να δοθούν με δημαγωγικό λόγο κομμάτων προσωποπαγούς εξουσίας. Επιδίωξή μου είναι να συμβάλω στην ανάπτυξη μιας δίκαιης κοινωνίας με δίκαιους και ξεκάθαρους κανόνες, που πλαταίνουν τη δημοκρατία και την κοινωνική μέριμνα σε μια αξιοπρεπή πατρίδα. Για τέτοιους αγώνες και επιδιώξεις, θέση για μένα στο συγκεκριμένο μετεκλογικό ΛΑΟΣ δεν υπάρχει”.Αναφερόμενος ακόμα στον «σαραντάρη» βουλευτή του ΛΑΟΣ, που δεν πήγε στον στρατό, είπε: “Αυτό που με ενοχλεί ως ενεργό πολίτη είναι ότι όσοι ψήφισαν το ΛΑΟΣ προεκλογικά δεν γνώριζαν ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Η συγκάλυψη ενός τόσου σοβαρού γεγονότος, που θα έπρεπε να είναι γνωστό στην ηγεσία του κόμματος, ένεκα της μακροχρόνιας συνεργασίας με αυτό το άτομο, είναι αδικαιολόγητη. Οποιαδήποτε επίκληση δικαιολογιών δεν «περιποιεί τιμή» στον πολιτικό χώρο που επενδύει και πολιτικά στην ηθική και νομική υποχρέωση της στράτευσης. Εξάλλου η πολιτική ασκείται διά του παραδείγματος, προκειμένου να έχει και παιδευτικό χαρακτήρα”.

Σκανδαλίδης: δεν διαπραγματεύεται την κάθοδό του

Ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι δεν έχει διαπραγματευτεί την κάθοδό του στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ούτε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε με το Βαγγέλη Βενιζέλο, ο Κώστας Σκανδαλίδης συναντήθηκε με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Αργολίδας και τους ανέλυσε τις θέσεις του εν όψει της διεκδίκησης από μέρους του της προεδρίας του κινήματος.
Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι εκφράζει τον σκεπτόμενο χώρο του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε : «Όχι στα παράθυρα με κονταροχτυπήματα, αφού μετά από μια τέτοια ήττα, δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση».
Παράλληλα αναφερόμενος τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ είπε: «Το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε το έργο του, με μηδενιστικό τρόπο. Αντίθετα είχαμε πετύχει υψηλούς στόχους. Όταν ακυρώνεις όμως τη διαδρομή σου, παύεις να έχεις μνήμη». Επισήμανε όμως παράλληλα, ότι δεν τον καλύπτουν οι αιτιάσεις του τύπου ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Καραμανλή γι΄ αυτό και έχασε το ΠΑΣΟΚ, ή ότι ο Βενιζέλος υπονόμευσε τον Παπανδρέου. Ούτε ότι ο Σημίτης ευθύνεται. Ζήτησε να κοιτάξει το ΠΑΣΟΚ προς την αυτοκριτική και να βρει ένα υπόβαθρο συζήτησης.
Ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τη δυνατότητα που είχε να αλλάξει, και ότι ο ίδιος τα έλεγε αυτά από το 1999 επισημαίνοντας «εν ψυχρώ στον Σημίτη, ότι δεν θα ξανακερδίσουμε τις εκλογές».
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ακόμα ότι έχει «αλλεργία» στο μαύρο - άσπρο με τους υπονομευτές, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει κάποιος σ΄αυτόν τον χώρο, σημαίνει ότι συμφωνεί με τους υπόλοιπους.
Αλλαγή
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδαλίδης είπε: «Το ΠΑΣΟΚ αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να κερδίσει. Χρειάζεται νέα συλλογικότητα, όχι παραθυράκια στο καταστατικό για την εξουσία της βάσης. Ζήτησε επίσης να μπει η νεολαία στα θεσμικά όργανα, ενώ επισήμανε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο και ο Γραμματέας πρέπει να εκλέγονται, ώστε κάπου να μπορεί να απολογείται ο πρόεδρος. Η ψηφοφορία του προέδρου, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, να γίνεται μετά το συνέδριο. Τέλος, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχει στρατούς, ούτε αντιπροσώπους για να κάνουν παρασυναγωγές και ότι ονειρεύεται ένα μεγάλο ενωμένο Κίνημα.

Απροσάρμοστα


-Πολύ ανάποδος καιρός, αντί να βρέχει μόνο νερό, βρέχει προβλήματα.
-Καλά βρε Θεέ μου, με ποιούς είσαι; Με τους έχοντες και κατέχοντες ή με τους φουκαράδες της ζωής; Και αφού λες ότι είσαι με όλους γιατί δεν πλημμυρίζουν οι βιλάρες των πλουσίων; -Θεϊκές τακιμιές με το μεγάλο κεφάλαιο που θα΄ λεγε και η Αλέκα.
-Πότε καθάρισε από τα νιτρικά το νερό του Άργους, ενώ δεν πρόλαβε ούτε να βρέξει καλά καλά. Λες να σκιάχτηκαν τα νιτρικά από τα μπουμπουνητά και να΄φυγαν;
-Εδώ που τα λέμε αν οι δήμοι μας χρέωναν το νερό με βάση την ποσότητα των νιτρικών που μας προσφέρουν θα έλυναν το οικονομικό τους πρόβλημα και όλοι θα αναγνωρίζαμε την αξία τους.
-Ό, τι πληρώνεις παίρνεις, θα λέγαμε.
-Πολύ πετυχημένες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι δήμοι. Είναι μια ευκαιρία να συναντιούνται μεταξύ τους σύμβουλοι και εργαζόμενοι και να αλληλοσυγχαίρονται.
-Πού ΄σαι Καλιγούλα να μαχαιρώσεις τον καθρέφτη. Εσύ τουλάχιστον γνωρίζεις ποιός φταίει για την «πτώση».
-Τα «απρό» δεν θα πάρουν και φέτος μέρος στην παρέλαση. Με τόσα απροσάρμοστα που θα παρελάσουν θα ήταν αδύνατο να γίνει διακριτή η παρουσία τους.
-Αυτή τη φορά τα «απρό» θα κάτσουν στην εξέδρα των επισήμων. Νομίζουμε ότι αυτή η θέση θα μας πηγαίνει καλύτερα. -Αυτός ο Λαός όλο ΟΧΙ λέει σκύβοντας το σβέρκο για να του περάσουν χαλινάρια.
-Όπως τραγουδούσε κάποτε και ο Καλογιάννης «Ζέψαν τη βοϊδάμαξα /το καμτσί στον Μεταξά/ και τα γκέμια στους δικούς τους/... -Αχ, τι θυμήθηκα τώρα. Το «Ντού γιού λάικ η Ελλάδα μας». Πού να το πεις αυτό τώρα, που η χώρα φαίνεται σαν γριά πόρνη.

17/10/07

Σαρωτικοί έλεγχοι ΦΠΑ στην Αργολίδα

Ειδικό συνεργείο προληπτικού ελέγχου συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών στην Αργολίδα. Το Ειδικό Συνεργείο θα είναι αρμόδιο για την διενέργεια ελέγχων στη χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ.: Ναυπλίου, Άργους και Κρανιδίου. Έδρα του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου ορίζεται η Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου. Οι εντατικοί έλεγχοι – σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος για τα δημόσια έσοδα υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας – ξεκινούν από αύριο.
Οι ελεγκτές θα ζητούν από τους καταναλωτές, τις αποδείξεις των αγορών τους, καθώς θα βγαίνουν από τα καταστήματα και εάν δεν επιδείξουν την απόδειξη, τότε θα κάνουν έφοδο στο κατάστημα για περαιτέρω έλεγχο.
Τα συνεργεία συγκροτούνται με υπαλλήλους των εφοριών και με βάση τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην απόφαση θα ζητούν από τους καταναλωτές τις αποδείξεις για τις αγορές που έχουν πραγματοποιήσει. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν πάρει αποδείξεις ο έλεγχος θα επεκτείνεται στο κατάστημα από το οποίο έγινε η αγορά. Στην περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις μη απόδοσης ΦΠΑ ή μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων θα συντάσσεται ειδικό φύλλο ελέγχου το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλεται στην εφορία του φορολογούμενου για περαιτέρω έλεγχο και την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων.

Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση, έργο των Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου είναι η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για τη διαπίστωση της εφαρμογής των διατάξεων του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), του ν.2238/1994 και του ν.2859/2000.
Στα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου θα μετέχουν εφοριακοί υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ως Συντονιστές – Επόπτες των Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου και Αναπληρωτές αυτών ορίζονται Οικονομικοί Επιθεωρητές, Προϊστάμενοι Δ/νσεων και Τμημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Προϊστάμενοι Δ.Ο.Υ., Υποδιευθυντές Δ.Ο.Υ. και Προϊστάμενοι Τμημάτων Δ.Ο.Υ..
Οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου θα ενημερώνονται με ευθύνη του Συντονιστή – Επόπτη κάθε συνεργείου και θα είναι στη διάθεσή του για τη διενέργεια των προληπτικών ελέγχων, οι οποίοι θα διενεργούνται κατόπιν εντολής του Συντονιστή – Επόπτη του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου από επιμέρους διμελή ή τριμελή ή τετραμελή κατά την κρίση του Συντονιστή Επόπτη συνεργεία, τρεις φορές την εβδομάδα και σε ημέρες, ώρες και περιοχή που θα ορίζονται με την εντολή ελέγχου. Σε κάθε Ειδικό Συνεργείο Ελέγχου, ορίζεται ένας (1) Συντονιστής Επόπτης και ο Αναπληρωτής του, εκ των οποίων ο ένας θα υπηρετεί στη Δ.Ο.Υ. που έχει έδρα το Ειδικό Συνεργείο Ελέγχου.
Κάθε εβδομάδα θα γίνεται ανασύνθεση των επιμέρους συνεργείων και εναλλαγή των συμμετεχόντων σ’ αυτά υπαλλήλων.
Οι έλεγχοι θα διενεργούνται με την άμεση εποπτεία και παρακολούθηση των Συντονιστών – Εποπτών και των Αναπληρωτών τους οι οποίοι υποχρεούνται για το σκοπό αυτό να βρίσκονται στην έδρα του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου κατά την έναρξη και τη διάρκεια του ελέγχου και να επιθεωρούν τους διενεργούμενους ελέγχους σ’ όλη τη διάρκειά τους με οποιονδήποτε κατά την κρίση τους πρόσφορο τρόπο. Μετά το πέρας του ελέγχου κάθε συνεργείο θα παραδίδει στο Συντονιστή – Επόπτη κατάσταση για τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν. Ο Συντονιστής – Επόπτης θα διαβιβάζει το συντομότερο δυνατόν στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της έδρας του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου τις καταστάσεις των επιμέρους συνεργείων προκειμένου να καταχωρηθούν άμεσα σε ειδική φόρμα παρακολούθησης αποτελεσμάτων ελέγχου των συνεργείων, που θα βρίσκεται στο site της Δ/νσης Ελέγχου http://10.16.59.100 στο εσωτερικό δίκτυο του Υπουργείου.
Η ευθύνη του συντονισμού, των διαδικασιών του χρόνου και του τρόπου λειτουργίας των Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου, ανατίθεται στη Δ/νση Ελέγχου του Υπουργειου Οικονομίας και Οικονομικών.
Τα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου για τις παραβάσεις που διαπιστώνουν σε βάρος των επιτηδευματιών θα συντάσσουν Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου (Υ.Σ.Ε.) εις τριπλούν, το οποίο θα υπογράφεται από τα μέλη του κάθε συνεργείου (υπογραφή και ονοματεπώνυμο υποχρεωτικά) και θα επιδίδεται στον υπεύθυνο της ελεγχόμενης επιχείρησης, ο οποίος θα υπογράφει για την παραλαβή του.
Τα επιμέρους συνεργεία, για τις παραβάσεις που διαπιστώνουν σε βάρος των επιτηδευματιών, θα συντάσσουν εκθέσεις ελέγχου, εις τριπλούν, οι οποίες θα υπογράφονται από τους υπαλλήλους και από τον Αναπληρωτή Συντονιστή του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου, και θα θεωρούνται από τον Συντονιστή – Επόπτη. Τα δύο αντίτυπα των εκθέσεων αυτών θα διαβιβάζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του επιτηδευματία και το τρίτο θα παραμένει στο αρχείο του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου που θα διαφυλάσσεται στην έδρα του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου.
Οι ιδιώτες – συναλλασσόμενοι με τους επιτηδευματίες επιδεικνύουν τα φορολογικά στοιχεία της συναλλαγής και συνεργάζονται με τα συνεργεία για τη διευκόλυνση του ελεγκτικού έργου .
Τα πρωτότυπα των εντολών ελέγχου που εκδίδονται και παραδίδονται από τους Συντονιστές – Επόπτες πρός τα επιμέρους συνεργεία, επιστρέφονται σ’ αυτούς μετά το πέρας των ελέγχων με ευθύνη του Προϊσταμένου του κάθε επιμέρους συνεργείου.
Τα καταστήματα των Δ.Ο.Υ., τα οποία ορίζονται ως έδρες των Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου, θα βρίσκονται ανοικτά κατά τις ημέρες και ώρες του ελέγχου για την εξυπηρέτηση των συνεργείων, με ευθύνη των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ.
Οι Συντονιστές – Επόπτες, οι Αναπληρωτές τους και οι υπάλληλοι που θα απασχοληθούν για την υλοποίηση της απόφασης αυτής δικαιούνται αποζημίωσης, η οποία θα καθοριστεί με νεώτερη Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Εκκαθαριστές της αποζημίωσης των ανωτέρω δικαιούχων ορίζονται οι Συντονιστές - Επόπτες των Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου.
Η πληρωμή των Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου θα βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στον Ειδικό Φορέα 23120 και ΚΑΕ 0511 και 0515 του οικονομικού έτους 2007. Για τους παραπάνω ελέγχους συγκροτούνται τα ακόλουθα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου που λειτουργούν μέσα στα όρια των χωρικών αρμοδιοτήτων των παρακάτω Δ.Ο.Υ. και διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε όλους τους επιτηδευματίες, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων και νομικής μορφής.

Ο Μεγάλος … αδερφός στο λιμάνι

Μόνο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου Ανδρέας Βασιλείου, προβληματίστηκε για την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στο λιμάνι του Ναυπλίου, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, παρ΄ότι είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, δεν είπαν κουβέντα για την παρακολούθηση των πολιτών από κάμερες ασφαλείας στην Πρώτη Πρωτεύουσα και μια κατεξοχήν τουριστική πόλη.
Ο κ. Βασιλείου τόνισε, χωρίς να λάβει απάντηση : «Το θέμα με τις κάμερες στο λιμάνι δεν πρέπει να περάσει έτσι. Πρέπει να μάθουμε αν θα διαχειρίζεται το υλικό ιδιωτική εταιρεία και πού θα είναι στραμμένες οι κάμερες. Να γίνει συζήτηση για το θέμα». Από την πλευρά του το Λιμενικό Ταμείο απαντώντας σε προηγούμενο δημοσίευμα του «α» αναφέρει τις υποχρεώσεις έναντι της Συνθήκης Σένγκεν και σηκώνει τα χέρια ψηλά, αδύναμο να αντιδράσει:
«Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας σας (φύλλο 493/4-10-2007) με τίτλο «Προσωπικά δεδομένα στο Ναύπλιο» του Άκη Γκάτζιου, σας γνωρίζουμε τα πιο κάτω :
1. Θεωρούμε τουλάχιστον υπερβολή να περιγράφεται μια κατάσταση που, κατά τη γνώμη του αρθρογράφου, θα επικρατήσει στο λιμάνι του Ναυπλίου χωρίς να υπάρχουν δεδομένα που να τη δικαιολογούν.
2. Η εφαρμογή του ISPS (Ασφάλεια Λιμένων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων) είναι δέσμια υποχρέωσή μας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε. Ε. και τις εγκυκλίους του Υ.Ε.Ν και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα επιλογής.
3. Το σχέδιο για την εφαρμογή του ISPS είναι υπό κατάρτιση, παρακολουθείται σε κάθε στάδιό του από τριμελή Επιτροπή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και το Υπουργείο Ναυτιλίας και είναι βέβαιο ότι καμία από τις ανησυχίες του αρθρογράφου δεν πρόκειται να επαληθευτεί.
4. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου έχει άριστη συνεργασία με τη Διεύθυνση Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υ.Ε.Ν. ώστε να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα τόσο για την έκταση εφαρμογής του ISPS όσο και για τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν και τα οποία σε κάθε περίπτωση θα αφορούν αποκλειστικά χώρους του Λιμένος. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε Κύριε Διευθυντά ότι συνεχής μέριμνά μας είναι η εφαρμογή των κειμένων διατάξεων και η λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας με την απαραίτητη έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να διασφαλιστούν απόλυτα τα δικαιώματα των πολιτών από την εφαρμογή των μέτρων ISPS».

Ελεγχόμενη στάθμευση στα κρυφά


Η δημοσίευση της προκήρυξης για την ελεγχόμενη στάθμευση του λιμανιού του Ναυπλίου που έγινε από το Λιμενικό Ταμείο σε φύλλο τοπικής εφημερίδας η οποία κυκλοφόρησε το Μεγάλο Σάββατο αλλά δεν υπάρχει ούτε στο αρχείο της Βιβλιοθήκης Ναυπλίου, παραλίγο να τινάξει το δημοτικό συμβούλιο στον αέρα.
Το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης που σχεδιάζει το Λιμενικό Ταμείο ήρθε ξαφνικά για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Η παρουσία του κόσμου και των φορέων προμήνυε ένταση, όμως οι περισσότεροι αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης στο Ναύπλιο.
Σαν τον … κάβουρα
Λειτουργώντας ανάποδα … σαν τον κάβουρα ο δήμος Ναυπλίου σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο σχεδιάζει πριν πάρει στα χέρια του τις μελέτες που έχει παραγγείλει για το κυκλοφοριακό της πόλης, να εφαρμόσει την ελεγχόμενη στάθμευση. Η πίεση ασκείται ιδιαίτερα από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Χουντάλα ο οποίος σχεδιάζει - όπως δήλωσε, τα έσοδα να διατεθούν για την εκπόνηση μελετών για τη ζώνη φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών και για τη δημιουργία νέου λιμένος ανάμεσα στην Καραθώνα και στο Τολό. Δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χουντάλας : «Αν δεν υπάρξει ελεγχόμενη στάθμευση δεν θα υπάρξουν μελέτες για το νέο λιμάνι». Όμως, σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν από δημοτικούς συμβούλους, τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου από την ελεγχόμενη στάθμευση θα περιορίζονται μόλις στα 5.000 ευρώ το μήνα, συν 10% επί των κερδών. Δηλαδή θα είναι λιγότερα από τα ενοίκια που εισπράττει το Λιμενικό Ταμείο.
Πώς ξεκίνησε το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης, από πρόθεση του Λιμενικού Ταμείου ή από πρόθεση των ενδιαφερόμενων εταιρειών, ήταν ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου αλλά δεν δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση.
Όπως επίσης καταλυτική ήταν η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Καράπαυλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι η προκήρυξη έγινε σε τοπική ημερήσια εφημερίδα που κυκλοφόρησε το Μεγάλο Σάββατο, αλλά δεν υπάρχει στο αρχείο των εφημερίδων που τηρεί η Βιβλιοθήκη Ναυπλίου. Άφησε δηλαδή σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια.
Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Παναγιώτη Αναγνωσταρά ο οποίος τόνισε : «Αν έχετε τέτοιες ενστάσεις για το θέμα της διαφάνειας, να ξεκινήσουμε από την αρχή τη διαδικασία, με ευρύτατη δημοσιοποίηση της προκήρυξης».
Όταν ο δήμαρχος επανέλαβε για δεύτερη φορά τη θέση του περί διαφάνειας, υπήρξε αντίδραση από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Χουντάλα και το δημοτικό σύμβουλο Ραφαήλ Μπαρού που συμμετέχει στο Λιμενικό Ταμείο και διεκόπη η συνεδρίαση. Θεωρήθηκε ότι ο δήμαρχος ρίχνει «ρετσινιά» στο Λιμενικό Ταμείο.
Τελικά ο δήμαρχος επανήλθε με μια «βελτιωμένη» πρόταση, η οποία όμως αφενός είναι άγνωστο αν θα γίνει δεκτή από κάποια εταιρεία και αφ΄ ετέρου είναι άγνωστο αν μπορεί να υλοποιηθεί αφού «κατηγοριοποιούνται» κάπως αυθαίρετα οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Η πρόταση προέκυψε μετά από διακοπή της συνεδρίασης και σύσκεψη των συμβούλων του Ναυπλιακού Συναγερμού.
Η πρόταση
Πρότεινε λοιπόν ο Π. Αναγνωσταράς :
1) Το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ελεγχόμενης στάθμευσης το λιμάνι.
2) Να διατεθούν 100 θέσεις ελεύθερες από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Τελωνείο για τους δημότες της παλιάς πόλης.
3) Να εφαρμοστεί ειδικό τιμολόγιο από Δευτέρα έως Παρασκευή τις εργάσιμες ώρες για τους υπαλλήλους με 0,75 ευρώ την ημέρα.
4) Να εφαρμοστεί ειδικό τιμολόγιο για όλους τους δημότες που δεν θα ξεπερνά το 1,5 ευρώ το εικοσιτετράωρο ανεξάρτητα από πόσες φορές θα σταθμεύσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.
5) Να διατεθούν 28 θέσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
6) Να δίδεται το δικαίωμα ελεύθερης στάθμευσης για 40 λεπτά της ώρας.
7) Το τιμολόγιο για τις υπόλοιπες περιπτώσεις να είναι κλιμακούμενο από 1,5 ευρώ έως 5,5 ευρώ το εικοσιτετράωρο.
8) Να προβεί το Λιμενικό Ταμείο στις ενέργειες για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης αφού λάβει υπ΄ όψιν του την κυκλοφοριακή μελέτη που ετοιμάζεται.
Η «βελτιωμένη» πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και όλα δείχνουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αργά ή σύντομα, όλο το λιμάνι του Ναυπλίου θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης - πλην των χώρων της Συνθήκης Σένγκεν.
Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, η παλιά πόλη του Ναυπλίου θα αλλάξει ριζικά. Άγνωστο είναι αν οι αλλαγές θα γίνουν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Πάντως, η επικρατούσα αυτή τη στιγμή κατάσταση στο Ναύπλιο δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Όμως απουσιάζουν οι τρίτες λύσεις, οι οποίες κάποια στιγμή πριν την τελική απόφαση, πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης.

Το κυκλοφοριακό του Ναυπλίου και η … πρεμούρα

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η ΜΕΛΕΤΗ του κυκλοφοριακού του Δήμου Ναυπλίου θα λύσει το πρόβλημα που υπάρχει και όχι τα ημίμετρα. Η ιστορία πάντα διδάσκει και στο παρελθόν έχουμε παραδείγματα ημίμετρων στην Πρώτη Πρωτεύουσα, τα οποία δεν απέδωσαν, όπως επί παραδείγματι η ελεγχόμενη στάθμευση που εφαρμόστηκε επί δημαρχίας Τσούρνου με την ιδιωτική εταιρεία ΣΕΤΕΞ.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ιστορία το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε πολλές πόλεις και έρχεται τα τελευταία χρόνια να αγγίξει και το Ναύπλιο, παρ΄ ότι διαθέτει τουλάχιστον 2000 θέσεις στάθμευσης. Όπου εφαρμόστηκαν αποσπασματικά μέτρα, δεν απέδωσαν, όπου όμως έγιναν επιστημονικές μελέτες με ειδικούς κοινωνιολόγους υπήρξαν αποτελέσματα.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση στο λιμάνι, αν δεν γίνει κυκλοφοριακή μελέτη, πώς θα φτάνουν εκεί για να σταθμεύσουν τα χιλιάδες αυτοκίνητα που κατακλύζουν την πόλη; Ποιός εξασφαλίζει ότι δεν θα συνεχίσει να υπάρχει και δεν θα χειροτερέψει το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στην Άργους, στην Ενδέκατη, στη Σιδηράς Μεραρχίας, στη Μπουμπουλίνας, στην Αμαλίας και αλλού;
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ αυτό, θα έπρεπε βέβαια να έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια, όμως δε χάθηκε ο κόσμος να περιμένουμε λίγους μήνες ακόμα, μέχρι να υπάρξει στο τραπέζι μια ολοκληρωμένη πρόταση. Προς τι η βιασύνη και η … πρεμούρα,σ όταν το κυκλοφοριακό παραμένει άλυτο στο σύνολό του;

Ορκίστηκε ο Νίκος Αγγελόπουλος

Ορκίστηκε την Παρασκευή το πρωί ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Νίκος Αγγελόπουλος ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου.
Ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε την απερχόμενη Γενική Γραμματέα Αγγέλα Αβούρη ευχήθηκε στο νέο Γενικό Γραμματέα Νίκο Αγγελόπουλο καλή επιτυχία. «Έρχεστε σε μία κρίσιμη στιγμή», τόνισε ο υπουργός, «να αναλάβετε την Γενική Γραμματεία τώρα που ολοκληρώνεται το Γ’ ΚΠΣ και αρχίζει η 4η Προγραμματική Περίοδος. Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι καίριος, καθώς πάνω από το 80% του Δ’ ΚΠΣ πηγαίνει στις Περιφέρειες».
Αναφερόμενος ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια κρίσιμη Περιφέρεια που πρέπει να ανασυνταχθεί και να ανασυγκροτηθεί. Είμαι βέβαιος ότι θα τα πάνε καλά, θα είμαστε δίπλα τους και ότι χρειασθεί θα το παράσχουμε». Μαζί με τον κ. Νίκο Αγγελόπουλο ορκίστηκε και ο νέος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρης Σταμάτης.

Ομοβροντία Μανώλη με άσφαιρα

Είχε δεν είχε τάραξε και πάλι τα νερά της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης. Ο ίδιος το είχε υποσχεθεί από την αρχή ότι θα είναι σκληρός σε θέματα τα οποία πίστευε ότι θα έθιγαν τις λαϊκές μάζες και τα συμφέροντα του νόμου. Αιτία να δείξει την αντίθεσή του σε ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης υπήρξαν οι δηλώσεις Γκαργκάνα για το ασφαλιστικό. Σε δηλώσεις του σε τρεις (!!) ραδιοφωνικούς σταθμούς χρησιμοποίησε ιδιαίτερα «σκληρή γλώσσα» κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, αφού τον χαρακτήρισε «λογιστή του συστήματος», πρόσθεσε ότι «είναι σκληρός και δείχνει ένα μίσος για τον άνθρωπο του μεροκάματου», ενώ πρόσθεσε ότι είναι εύκολο «όταν παίρνεις τα χρήματα που παίρνει ο Γκαργκάνας να συστήνεις περικοπές στους υπολοίπους». Οι δηλώσεις αυτές του βουλευτή Αργολίδας πιθανό να τον οδήγησαν εκτός της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.
Ο Γιάννης Μανώλης μιλώντας στην εκπομπή του ALPHA «Καλημέρα σας» και τον Γιώργο Αυτιά δήλωσε, ότι αν το νομοσχέδιο στο οποίο θα καταλήξει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται οι προτάσεις Γκαργκάνα, τότε θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και θα πάει στο σπίτι του. Της δήλωσης Μανώλη στον ALPHA προηγήθηκε επιστολή του βουλευτή προς τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Τραγάκη, με την οποία διαμαρτυρόταν για την μετακίνησή του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε αυτήν των Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το περίεργο όμως είναι ότι ο Γιάννης Μανώλης προκάλεσε αναταραχή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αρνούμενος στην συνέχεια να αποδεχθεί την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα ήτο και αρμόδια να εξετάσει το ασφαλιστικό.
Ο Λευτέρης Ζαγορίτης κληθείς να σχολιάσει την στάση του βουλευτού Αργολίδας υποστήριξε ότι «οι απόψεις του Γιάννη του Μανώλη είναι σημαντικές μιας και προέρχεται από το συνδικαλιστικό κίνημα. Η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα γίνει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Δεν θα γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων».Η στάση αυτή του Γιάννη Μανώλη προκάλεσε σχολιασμό από συναδέλφους του οι οποίοι υποστήριζαν ότι με αυτό τον τρόπο απέφυγε να ασχοληθεί με ένα θέμα το οποίο ενοχλεί το συνδικαλιστικό χώρο, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, επιλέγοντας ηρωική έξοδο από την Επιτροπή.

Όχι στο εργοστάσιο Αφαλάτωσης στην Κοιλάδα από το ΚΚΕ

Για τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο έργο, συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής και τους δημοτικούς συμβούλους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, κατά την περιοδεία του την περασμένη Παρασκευή στο Δήμο Κρανιδίου. Ο Γ. Τούσσας συναντήθηκε με τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Κρανιδίου, ενώ περιόδευσε και στα καταστήματα του δήμου όπου και συνομίλησε με κατοίκους. Βασικό θέμα για την περιοχή είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που θα συντελεστεί με την εγκατάσταση των μονάδων αφαλάτωσης της πολυεθνικής εταιρείας «MINDCOMPASS ONERSEAS LIMITED», καθώς οι εγκαταστάσεις αναμένεται να μετατρέψουν σε «νεκρά θάλασσα» τον Κόλπο της Κοιλάδας και να «εξορίσουν» τους κατοίκους. Και όλα αυτά, με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως διαπίστωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε μιλώντας στους δημοτικούς συμβούλους, πως ο Κόλπος της Κοιλάδας θα υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή από την εγκατάσταση. Παράλληλα, η εταιρεία θα αποκομίσει τεράστια κέρδη (όπως και τώρα κερδίζουν και οι εταιρίες εμφιαλωμένων νερών), αφού το νερό της περιοχής είναι ακατάλληλο. Παράλληλα, θα διώξει τους ψαράδες της περιοχής καθώς θα καταστραφούν μεγάλες ποσότητες φυτικού και ζωικού πλαγκτόν, ωαρίου και γόνου του Κόλπου, που θα εισροφούνται στη μονάδα.
Αξίζει να αναφερθεί πως γι' αυτή την κατάσταση, θεωρεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ ότι υπεύθυνοι είναι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Άρδευσης Κρανιδίου. Τόσο το Γενάρη όσο και τον Οκτώβρη του 2005, η Δημοτική Αρχή Καμιζή, που είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, είχε αποφανθεί θετικά για την εγκατάσταση. Ένα χρόνο μετά την αλλαγή της δημοτικής Αρχής, η παράταξη του κ. Σφυρή που πρόσκειται στη ΝΔ συνεχίζει το έργο της προηγούμενης. Μάλιστα, ως «επιχείρημα» προβάλλει πως δεν είχε ενημερωθεί τι αναφέρει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρ' όλο που κάτοικοι της περιοχής την είχαν ήδη στα χέρια τους!
Την απόφαση των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αργολίδας να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, ψήφισαν την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή εγκατάστασης αφαλάτωσης νερού του τουριστικού επιχειρηματικού ομίλου «MIND COMPASS PARKS AE» στο κόλπο της Κοιλάδας, στο Κρανίδι, «στον οποίο βρίσκεται η ιστορική πόλη Μάσσητος, με οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον». Και επισημαίνει πως «η ιδιωτικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης - αποχέτευσης, ενώ παρέχει αστρονομικά κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, έχει δε οδυνηρές επιπτώσεις για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και το περιβάλλον».Στην ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ερμιονίδας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η προσφυγή , προκειμένου για τη χώρα μας, στην τεχνική λύση της αφαλάτωσης, για να εξασφαλιστεί νερό ύδρευσης, και μάλιστα σε μη-νησιώτικες περιοχές, είναι πολιτικά απορριπτέα τόσο νια περιβαλλοντικούς λόγους όσο και για κοινωνικοαναπτυξιακής πολιτικής».

Τζιάρου: Πληρώνω όσο-όσο για τα σκουπίδια

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η δήμαρχος Μιδέας Κανέλλα Τζιάρου για τη διάθεση των απορριμμάτων του δήμου της, φτάνοντας στο σημείο να ζητά με επιστολή της από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, να μάθει τα τέλη που πρέπει να πληρώνει ο δήμος για να πετά τα σκουπίδια του στον ΧΥΤΑ της Φυλής.
Ωστόσο - σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» ο ΕΣΔΚΝΑ προσπαθεί να βάλει τάξη στο πρόβλημα των «εισαγόμενων» σκουπιδιών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «έπειτα από ελέγχους «τσίμπησε» τον δήμο Μιδέας Αργολίδας, ο οποίος μεταφέρει τα σκουπίδια του στην Αττική. Μάλιστα η δήμαρχος Μιδέας Κανέλλα Τζιάρου με επιστολή της ζητά να της αναφέρουν τα τέλη που θα πρέπει να πληρώνει ο δήμος για να αποθέτει τα σκουπίδια του στον ΧΥΤΑ της φυλής.
«Αυτή η κατάσταση θα σταματήσει», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης και καταλήγει : «Ο ΧΥΤΑ της Φυλής δεν μπορεί να δέχεται απορρίμματα άλλων νομών. Είναι παράνομο και απαράδεκτο, γιατί είναι εις βάρος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου».
Το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και άλλοι δήμοι της Αργολίδας που «εξάγουν» τα σκουπίδια τους στην Αθήνα.

Παιδική βιβλιοθήκη Άργους

Το πρόγραμμα της Παιδικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου.
Η βιβλιοθήκη η οποία θα απευθύνεται σε παιδιά 1-12 χρόνων προσχολικής δηλαδή και σχολικής ηλικίας αλλά και εφήβους, θα περιλαμβάνει εικονογραφημένες ιστορίες, ελληνικά και ξένα παραμύθια, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, βιβλία γνώσεων και λεξικά που θα καλύπτουν θέματα ιστορίας, μυθολογίας, θρησκείας, γεωγραφίας, τέχνης, εφαρμοσμένων και θετικών επιστημών, λαογραφίας, καθώς και CD παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Μέσα από παιδαγωγικά τεχνάσματα, θα καταστεί πιο εύκολη και ευχάριστη η επαφή του παιδιού με το βιβλίο επισήμανε η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Καίτη Γρατσέα.
Η παιδική βιβλιοθήκη θα έχει σαν κύριο στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο και θα προσπαθήσει να το πετύχει με διάφορους τρόπους: εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία, παρουσιάσεις συγγραφέων, αναγνώσεις, δανεισμό βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας η παραμυθιών.
Η παιδική βιβλιοθήκη θα λειτουργεί καθημερινά 3-8 το απόγευμα, και Σάββατο πρωί 9.00-1.00 για το κοινό της. Δύο πρωινά την εβδομάδα και μετά από συνεννόηση με τα σχολεία θα υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα και δύο Κυριακές το μήνα θα γίνονται αναγνώσεις.
Συγκεκριμένα ο κ. Αναγνώστου ανέφερε: «το διάβασμα είναι ένδειξη πολιτισμού. Κυρίως για τα παιδιά το βιβλίο είναι πηγή γνώσης, πληροφόρησης, άσκησης της φαντασίας και τελικά διαμόρφωσης της προσωπικότητας του.
Θέλοντας λοιπόν να κάνουμε για τα παιδιά, ένα χώρο όπου μπορούν να πληροφορηθούν , να ερευνήσουν, να ψυχαγωγηθούν, να επικοινωνήσουν, αποφασίσαμε να οργανώσουμε την παιδική βιβλιοθήκη της πόλης μας”.“Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να λειτουργεί ορθά το έθνος” τόνισε ο δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης, προσθέτοντας: “η δημιουργία και η λειτουργία της Παιδικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα καλύψει την έλλειψη ενός χώρου ασφαλούς και κατάλληλου για τα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ώστε αυτά να απολαμβάνουν την γνώση. Γι’ αυτό και είναι υποχρέωση του Δήμου να διαθέσει τις απαιτούμενες πιστώσεις και το προσωπικό για την λειτουργία της, η οποία γίνεται σήμερα μέσω της ΔΕΠΟΑΡ»

Ο ωραίος μου καναπές

Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσλινγκ

Πρόσφατα συνάντησα κάποιον που είχε πολλά να πει για την δουλειά του. Λοιπόν, έχει ως εξής.
«Ποιο είναι το επάγγελμα σου?»
«Είμαι αγρότης.»
«Και πώς ψήφισες τις τελευταίες εκλογές?»
«Ήμουν στον κεντρώο χώρο, στο ΠΑΣΟΚ για χρόνια, επειδή είχα δει όταν ήμουν στην εφηβεία μου, ότι βοήθησε τον φτωχό κόσμο, τον λαό. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είδα ότι αυτό το κόμμα δεν υποστήριζε τον λαό. Υποστήριζε τα μεγάλα συμφέροντα. Ήταν κόμμα για τους μεγάλους. Εγώ δεν ανήκω στους μεγάλους. Έφτασα σε κάποιο σημείο η πολιτική μου σκέψη να μην έχει στέγαση. Εκεί ανακάλυψα ότι από τα κόμματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, το μόνο που μπορούσε να με εκφράζει, είτε με σκέψη, είτε με πράξεις, είτε και με αγώνες, και το κόμμα που έλεγε κάποιες αλήθειες, ήταν το ΚΚΕ. Έχω κατασταλάξει πάρα πολύ σε αυτό το θέμα.»
«Ποιο είναι κατά την γνώμη σου, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα?»
«Ακούω πολλές κυβερνήσεις ότι θέλουν να φτιάξουν το ένα, το άλλο στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν το βλέπουμε. Πιστεύω ότι πρέπει να φτιάξουμε τα θεμέλια της Ελλάδας. Για μένα ένα από τα πρωταρχικά θεμέλια της χώρας μου είναι ο αγροτικός ιστός. Να έχω μια παραγωγή για να τρέφω το λαό μου, και αφού μπορώ να κάνω εξαγωγή και να φέρνω συνάλλαγμα για να ενισχύω την οικονομία μου. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, βλέπω ότι εγκαταλείπουν τον αγροτικό ιστό.»
«Μπορείς να μου πεις ένα παράδειγμα για το πώς εγκαταλείπει το κράτος τους αγρότες?»
«Όταν δεν υπάρχει επιστημονική στήριξη με διάφορες έρευνες πάνω στην παραγωγή, όταν η Αργολίδα έχει πάρα πολλά νερά τα οποία φεύγουν στην θάλασσα και ο αγρότης δεν έχει να αρδεύσει τα κτήματά του, όταν το εμπόριο νοσεί βαθύτατα και έχει περάσει σε άσχετα χέρια, όταν δεν υπάρχει σωστή χρήση γης από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η χρήση γης (παραγωγή) έχει περάσει σε δικηγόρους, γιατρούς και δημοσίους υπαλλήλους . . . να οι βασικοί άξονες της εγκατάλειψης του αγροτικού ιστού.
«Η Νέα Δημοκρατία όμως λέει ότι τα θεμέλια της οικονομίας και του κράτους είναι οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις, και θέλει να φέρνει λεφτά και επιχειρήσεις μέσα στη χώρα από το εξωτερικό. Δεν συμφωνείς με αυτό?»
«Δεν συμφωνώ, γιατί αυτό το ακούω τριάντα χρόνια. Δεν έχω δει κανέναν, μα κανέναν, να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει, και είχαμε πέντε-δέκα επιχειρήσεις, και αυτές βλέπω να κλείνουν και να πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μιλάει για τον εργαζόμενο αυτή την στιγμή. Τα άλλα κόμματα το λένε, αλλά λένε ψέματα κατά την γνώμη μου. Και γι’ αυτό κάναμε έναν εργαζόμενο κλέφτη. Του δίνουν έναν μισθό που δεν μπορεί να ζήσει, και για να μπορέσει να ζήσει, κάνει διάφορες κλεψιές μέσα στην δουλειά του. Ο ιατρός εργάζεται στο νοσοκομείο και δεν του δίνουν καλό μισθό. Και έτσι αυτός για να μπορέσει να ζήσει αναγκάζεται να παίρνει το φακελάκι. Ο ταχυδρόμος φέρνει την σύνταξη της γιαγιάς στο σπίτι, και κρατάει από κάθε σύνταξη δυο ευρώ γιατί την πήγε στο σπίτι. Αφού είναι η δουλειά του να την πάει στο σπίτι. . .»
«Καλά περάσαμε τριάντα χρόνια στην Ελλάδα. Κατακτήσαμε πάρα πολλά πράγματα. Τώρα τα χρόνια που έρχονται θα χάσουμε πολλά πράγματα, και πιστεύω ότι για να τα διατηρήσουμε, πρέπει να αγωνιστούμε.
Δεν μπορεί ο καθένας μας να έχει έναν πολύ ωραίο καναπέ και να έχει βολευτεί στον καναπέ του. Είναι η ώρα, πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αγωνιστούμε . . . »

14/10/07

Συνέντευξη τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αργολίδας


Ευ.Βενιζέλος: Επειδή με ακούσατε στην ομιλία μου εγώ περιμένω τις ερωτήσεις σας γιατί περιττεύει να κάνουμε ξανά πρόλογο.
Δημ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα σενάρια «περί υπονόμευσης» όπως προέκυψαν από τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου.
Ευ. Βενιζέλος: Δε θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για τη συνέντευξη του κυρίου Γ. Παπανδρέου, ούτε μου αρέσει να επαναλαμβάνω αυτήν την άχαρη συζήτηση περί υπονομευτών. Όλοι, νομίζω, ότι έχουν μία εικόνα της δημόσιας ζωής του τόπου, όλοι ξέρουν πως εξελίχθηκαν τα πράγματα από το 2004 έως το 2007. Εγώ αγωνίζομαι πάντα, και θα αγωνίζομαι, προκριμένου το ΠΑΣΟΚ να διατυπώνει με σαφήνεια και καθαρότητα τον πιο προοδευτικό, φιλολαϊκό και υπεύθυνο λόγο. Αυτό προσπάθησα να κάνω όλα τα χρόνια στο Πολιτικό Συμβούλιο, αυτό προσπάθησα να κάνω στη Βουλή και χαίρομαι, γιατί έχω συμβάλει στο να διαμορφωθούν και να αποσαφηνιστούν θέσεις στενά δεμένες με τις αξίες, τις αρχές και την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, όπως τη διαμόρφωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και όπως τη θέλει η ελληνική κοινωνία.
Χαίρομαι γιατί συνέβαλα αυτά τα χρόνια, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους, αγωνιστές και συντρόφους στη διαμόρφωση των θέσεων μας για την υγεία, για το ασφαλιστικό, για το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Χαίρομαι γιατί αποτρέψαμε παρεξηγήσεις σε σχέση με τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και σε σχέση με τους συμβασιούχους, γιατί χάρη στην προσπάθειά μας το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε την τελική του θέση σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος από την οποία αποχωρήσαμε και σε σχέση με την μη αναθεώρηση τελικά του Άρθρου 16, γιατί το πρόβλημα της χώρας και της δημόσιας παιδείας δεν είναι ?.αλλά είναι οικονομικό, δημοσιονομικό και βαθειά αναπτυξιακό.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν πρέπει να αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι ένα κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, πρέπει να αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι ένα κόμμα προοδευτικό, φιλολαϊκό. Πρέπει να απαντάει στα διλήμματα που του τίθενται και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση και αύριο που θα είναι στην κυβέρνηση, με έναν τρόπο που θα πείθει τους πολίτες ηθικά, συναισθηματικά και λογικά, πως κάνουνε την καλύτερη επιλογή, την επιλογή που συμφέρει τους πολλούς, την επιλογή που συμφέρει στον τόπο. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνεται. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να πιστεύουμε στο ηθικό δικαίωμα και στις πολιτικές δυνατότητες που έχει το ΠΑΣΟΚ να ζητάει την ψήφο και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Όταν εμείς οι ίδιοι κλονιζόμαστε στην πίστη μας αυτή, όταν εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το ηθικό δικαίωμα ή δεν έχει την πολιτική ετοιμότητα να διεκδικήσει αξιόπιστα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και την πλειοψηφία είναι πάρα πολύ δύσκολο να πείσουμε τον ελληνικό λαό να μας ψηφίσει.
Άρα μέσα από τη δική μας συνείδηση, μέσα από το πλεόνασμα ή το έλλειμμα αυτοπεποίθησης που έχουμε ως συλλογικός φορέας, προκύπτει και το κλίμα της νικηφόρου πορείας ή το κλίμα της ηττοπάθειας. Και γω πίστευα και πιστεύω, ότι χρειάζεται αυτοκριτική, αλλά χρειάζεται και αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Και πιστεύω ότι αυτή είναι η γνήσια προοδευτική, γνήσια αριστερή στάση.
Δημ: Kαι οι δύο πλευρές μιλάνε για ενότητα. Αν συνεχίσετε να κρατάτε μία κριτική στάση φοβάστε ότι μπορεί να σας επιφυλαχτεί η τύχη που επιφύλαξε ο κ. Καραμανλής στον κ. Σουφλιά. Δηλαδή μπορεί να διαγραφείτε. Σας φοβίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πως τοποθετείστε;
Ευ.Βενιζέλος: Εγώ δε θέλω να σχολιάσω κανένα σενάριο, δε θέλω να σχολιάσω ούτε τις δηλώσεις ούτε τις συνεντεύξεις που δίνουν συνυποψήφιοί μου. Τους αγαπώ όλους, νιώθω συντροφικά με όλους, είμαι αλληλέγγυος με όλους γιατί αγωνιζόμαστε για το ενωμένο και μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Μπορώ να σας πω όμως τη δική μου προσωπική στάση απέναντι στο ερώτημά σας. Αν μου κάνουν την τιμή τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να με εκλέξουν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να διαγράψω κανέναν. Θα αγκαλιάσω όλα τα στελέχη. Θα αγκαλιάσω όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στην παράταξη, θα αξιοποιήσω τους πάντες γιατί τους χρειαζόμαστε, τους χρειάζομαι όλους. Δεν υπάρχει η μοναχική διαδρομή, δεν υπάρχουν ατομικά στοιχήματα. Δεν αγωνιζόμαστε για την προσωπική μας σταδιοδρομία, το στοίχημα δεν είναι αν θα γίνει ο ένας ή ο άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή πρωθυπουργός. Εδώ υπηρετούμε μία αποστολή πάρα πολύ δύσκολη, σε συνθήκες οι οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Θέλουμε να αναστήσουμε το ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να έχουμε ένα αντίβαρο στα χέρια μας, θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο, δυναμικό, άφθαρτο, ανανεωμένο, που να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Και πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένα δίλημμα στο θέμα σε σχέση την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
Στις 12 Νοεμβρίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο. Έχει εμβολιαστεί η παράταξη απέναντι στον κίνδυνο της διάσπασης. Δεν διασπάται. Και δεν διασπάται γιατί ξέρει ότι είναι παράταξη εξουσίας, ότι χρειάζεται την πλειοψηφία. Και αυτό είναι ένας συγκολλητικός ιστός που δεν είναι καιροσκοπικός, που δεν είναι τυχαίος, που δεν είναι επίπλαστος. Γιατί όταν θες να κάνεις μεγάλες πλειοψηφίες, όταν θες να πετύχεις μεγάλες συσπειρώσεις πρέπει να έχεις την ικανότητα να συνθέτεις και να πείθεις. Υπάρχει όμως ένα άλλο διακύβευμα, ένα άλλο στοίχημα που είναι πραγματικό. Η 12η Νοεμβρίου που θα βρει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο. Θα το βρει όμως μεγάλο ή μεσαίο; Θα βρει ένα ΠΑΣΟΚ που διευρύνεται ή ένα ΠΑΣΟΚ που συρρικνώνεται; Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στη νίκη και την διεκδικεί στο όνομα του λαού ή ένα ΠΑΣΟΚ που παραιτείται και συμβιβάζεται με τη μακρά παραμονή στην αντιπολίτευση; Αυτό είναι ένα πραγματικό, ιδεολογικό, ιστορικό και πολιτικό δίλλημα.
Δημ: Είπατε δε θα διαγράψετε. Φοβάστε μήπως σας διαγράψουν;
Ευ.Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος, ενωτικός, συνθετικός και πιστεύω ότι όλοι έχουν συνείδηση της ευθύνης τους απέναντι στην παράταξη και απέναντι στον τόπο. Θέλω οι συζητήσεις μας να είναι εξωστρεφείς και αισιόδοξες. Θέλω να κάνω το ΠΑΣΟΚ, όσο μπορώ, μαζί με όλα τα μέλη και τους φίλους φιλικό προς την κοινωνία πραγματικό δημοκρατικό, πραγματικά συλλογικό. Δεν νομίζω ότι είναι η εποχή, το 2007 και το 2008, να συζητούμε με όρους «σταλινίζοντες», οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τα ευρωπαϊκά, πολιτικά και κομματικά δεδομένα.
Δημ: Παίζει πολύ στα δημοσιογραφικά γραφεία, ότι αλλάξατε τον τρόπο που προσεγγίζετε τους ψηφοφόρους, ότι «χαμηλώσατε» τους τόνους, γιατί δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που θέλει η κοινή γνώμη. Τι απαντάτε;
Ευ.Βενιζέλος: Κοιτάξτε, οι τόνοι οι δικοί μου, είναι πάντα τόνοι πολιτικοί, τόνοι θεσμικοί. Νομίζω ότι έχω αποδείξει σε όλη τη δημόσια παρουσία μου ότι έχω μία αίσθηση πως λειτουργεί η δημοκρατία, πως λειτουργούν και υπηρετούνται οι θεσμοί. Κατά καιρούς τέθηκαν και ορισμένα θέματα δημοκρατικών διαδικασιών. Αυτά πρέπει να τίθενται και πρέπει να λύνονται, γιατί δεν πρέπει να απωθούμε τους πολίτες. Δεν πρέπει να δημιουργούμε την εντύπωση ότι διεξάγεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ μία μάχη μηχανισμών ή μία μάχη πελατειακών δικτύων. Εμείς θέλουμε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της πλειοψηφίας, το ΠΑΣΟΚ που το αγαπάνε, που αγκαλιάζουν και το στηρίζουν τα εκατομμύρια των πολιτών που το ψήφισαν το 2007 και κυρίως τα εκατομμύρια που α μπορούσαν να το έχουν ψηφίσει και δυστυχώς δεν το ψήφισαν και θέλουν να το ψηφίσουν την επόμενη φορά. Άρα απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία και θέλουμε αυτή να έρθει και δώσει το δικό της χρώμα και τη δική της κατεύθυνση στις 11 Νοεμβρίου.
Δημ: Tα περισσότερα μέσα που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ καταγράφουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά πιστεύω και σε όλη την Πελοπόννησο, μία δυσφορία ενός κομματιού της βάσης που βλέπουν αντιπαράθεση προσώπων αντί να υπάρχει μία ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στο ποιο θα είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Σας φοβίζει η πιθανότητα ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης να απόσχει από την κάλπη;
Ευ.Βενιζέλος: Με προβληματίζει οτιδήποτε απομακρύνει τους πολίτες από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στους πολίτες, το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το οργανωμένο του μικρού σκληρού πυρήνα. Τιμώ και σέβομαι όλους τους αγωνιστές των οργανώσεών μας. Τιμώ και σέβομαι το απλό μέλος της βάσης. Αυτός αγαπά το ΠΑΣΟΚ και δίνει τη ζωή του για το ΠΑΣΟΚ. Αλλά μαζί με αυτόν, θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες μαζικά, ως ρεύμα πλειοψηφίας, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οι συγκρίσεις μεταξύ προσώπων δεν είναι αδιάφορες πολιτικά. Πρέπει να γίνονται και συγκρίσεις μεταξύ προσώπων. Έχει σημασία το ποιο πρόσωπο αναλαμβάνει, ποιο καθήκον, ποια αποστολή ποιο ρόλο. Έχει σημασία το ποιος εκπροσωπεί κάθε κόμμα στη Βουλή, στη κοινωνία, στα ΜΜΕ, ποιος διατυπώνει με το δικό του τρόπο τον αντιπολιτευτικό και τον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι λογικό κάθε κόμμα, να θέλει να εκπροσωπείται με έναν τρόπο δυναμικό, αξιόπιστο, αποτελεσματικό. Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε μια απλή αλήθεια: ότι ο επικεφαλής ενός κόμματος, και μάλιστα ενός κόμματος εξουσίας, είναι όχι μόνο αυτός που εκφράζει το κόμμα στην κοινωνία και εγγυάται την εσωτερική, συλλογική και δημοκρατική λειτουργία, αλλά και αυτός που είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή και αυτός που αντιπαρατίθεται με τους άλλους επικεφαλείς των κομμάτων, και ιδίως με τον αρχηγό της συντηρητικής παράταξης, όταν οι πολίτες καλούνται να σταθμίσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν σε ποιον θα εμπιστευθούν την εντολή για την διακυβέρνηση του τόπου. Άρα έχουν σημασία και αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά των προσώπων, όπως και η σχέση εμπιστοσύνης, πολιτικής και συναισθηματικής, που πρέπει να υπάρχει. Και αυτήν τη σχέση θέλω να ιδρύσουμε και να διαφυλάξουμε, όχι μόνο με όλο το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας, αλλά με όλον τον ελληνικό λαό. Από εκεί και πέρα, βεβαίως και ένα μεγάλο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ έχει μία ποικιλία απόψεων και αποχρώσεων. Πώς φτιάχνουμε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, το πλειοψηφικό, το φερέγγυο, το νικηφόρο; Όχι με στρογγυλοποιήσεις και συμβιβασμούς, όχι στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, αλλά μέσα από συνθέσεις, μέσα από ενοποιήσεις, μέσα από επεξεργασίες που πείθουν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Χρειάζεται μεγάλη ικανότητα και μεγάλη προσπάθεια να ενώνεις και να συνθέτεις. Η δική μου επιδίωξη είναι να ενώνουμε και να συνθέτουμε το ΠΑΣΟΚ, όχι να το διαχωρίζουμε. Εμένα πρέπει να σας πω- ότι με προβληματίζει και με στεναχωρεί η θεωρία της δήθεν επίπλαστης ενότητας. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε με γεωμετρική πρόοδο να ξεκινήσει με ένα ΠΑΣΟΚ του 13%, να το κάνει μέσα σε τρία χρόνια ΠΑΣΟΚ του 25% και να το κάνει μέσα σε 3,5 χρόνια ΠΑΣΟΚ του 48%, δεν πέτυχε ένα τεχνητό ρεύμα πλειοψηφίας, δεν έφτιαξε μια επίπλαστη ενότητα, έφτιαξε μια μεγάλη παράταξη που ξέρει να συνθέτει, να ενώνει, να εκφράζει το λαό και να κερδίζει. Αυτό το ΠΑΣΟΚ θέλουμε.
Δημ: Είστε στα γραφεία μίας Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ που κατά σύμπτωση είναι δείγμα μίας κακής κομματικής λειτουργίας. Έχετε κάποιο πρόγραμμα πως μπορεί να αλλάξει αυτό και να λειτουργήσει πραγματικά;
Eυ. Βενιζέλος: Πράγματι, εδώ στην Αργολίδα, έχουμε ένα παράδειγμα του πώς πρέπει να πάμε από την παλιά αντίληψη για το ΠΑΣΟΚ στην νέα αντίληψη. Στην αντίληψη του ανανεωμένου, άφθαρτου, κοινωνικά δελεαστικού και αξιόπιστου ΠΑΣΟΚ. Χρειάζονται και πολιτικά μέτρα, αλλά χρειάζονται και οργανωτικές εγγυήσεις. Αύριο το μεσημέρι, θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στην Χαριλάου Τρικούπη, την κύρια οργανωτική πρότασή μας για το ανανεωμένο και ενωμένο ΠΑΣΟΚ της νίκης. Από το πώς πρέπει να λειτουργούν οι οργανώσεις - βάσεις και οι δημοτικές οργανώσεις, μέχρι το πώς πρέπει να λειτουργεί ο Πρόεδρος μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο και την Πολιτική Γραμματεία. Γιατί χρειαζόμαστε πράγματι ένα κόμμα με ιστό, ένα κόμμα με ραχοκοκαλιά, αλλά και ένα κόμμα ανοιχτό στα νέα ρεύματα, ένα κόμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι αξιόπιστο σε όλα τα επίπεδα. Από το επίπεδο της κεντρικής του ηγεσίας μέχρι το επίπεδο της πιο μικρής οργάνωσης - βάσης. Γι’ αυτό -νομίζω- ότι έχουμε όλοι την υποχρέωση να στηρίξουμε ένα άλλο μοντέλο που είναι εφικτό, που ήταν εφικτό και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε.
Και τώρα πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα, πρέπει πραγματικά να αλλάξουν όλα και πρέπει να περάσουμε στο ανανεωμένο και άφθαρτο ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας που να ταυτιστεί με το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ.
Δημ: Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για τις δημοσκοπήσεις.
Ευ.Βενιζέλος: Οι δημοσκοπήσεις έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα καινούριο ζήτημα. Προσπαθούν να εντοπίσουν ένα πιθανό αποτέλεσμα, χωρίς να είναι προσδιορισμένο το εκλογικό σώμα. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ερευνητική δυσκολία. Διότι είναι απροσδιόριστο και κινούμενο το ίδιο το εκλογικό σώμα. Εμείς θέλουμε το εκλογικό σώμα να είναι το μεγαλύτερο δυνατό, θέλουμε να είναι απροσδόκητα και εντυπωσιακά μεγάλο. Πιστεύω ότι τα μεγάλα μεγέθη δίνουν και τη σωστή λύση σε κάθε περίπτωση, και πιστεύω ότι τώρα που αρχίζουμε να αποκτούμε και οργανωτική υπόσταση, όχι ενός παράλληλου κομματικού μηχανισμού, αλλά μιας οργανωμένης υποστήριξης των απόψεών μας, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες που μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να τις συναντήσουμε, γιατί δεν υπήρχε καμία προετοιμασία, δεν υπήρχε καμία οργάνωση, δεν υπήρχε καμία υποδομή, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα υποστήριξης και χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων μας αυτών.
Τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να εμφανίζεται αυτό το κύμα των Eπιτροπών Στήριξης- το είδατε σήμερα στο Άργος, το είδατε προχθές στην Εύβοια, θα το δούμε το απόγευμα στην Κόρινθο και σε όλες τις πόλεις που θα πάμε, με την μια ή την άλλη μορφή. Κάπου θα πάω, όπου μπορώ ο ίδιος προσωπικά, κάπου θα πάνε συνεργάτες μου, να μιλήσουμε με τον κόσμο, να συζητήσουμε, να συνεγείρουμε, να πείσουμε, γιατί εμείς δεν αγωνιζόμαστε για μια υποψηφιότητα, αγωνιζόμαστε για την επόμενη μέρα του ενωμένου και ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ. Δημ:
Ευ.Βενιζέλος
: Αυτό είναι πολύ μεγάλη συζήτηση και θα είμαι αναγκαστικά επιγραμματικός, γιατί τα είπα και στην ομιλία μου στο Εθνικό Συμβούλιο και με τις 20 θέσεις που δώσαμε στη δημοσιότητα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά. Γεννήθηκε ως ένα πατριωτικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, προοδευτικό κίνημα, ως ο εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της μεγάλης Kεντροαριστεράς. Θέλουμε να είναι πάντα αυτό. Να πιστεύει στον αστερισμό των ιδεών, της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία και να κυβερνά αξιόπιστα μια χώρα και να μετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με προοδευτικές αντιλήψεις. Ο αστερισμός των ιδεών μας όμως είναι πάντα ο ίδιος: η δημοκρατία, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, το κράτος δικαίου, η ισότητα και η ισονομία, η πλήρης απασχόληση, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, ο ουμανισμός, η εμμονή στην ανάγκη για διεθνή ειρήνη και συνεργασία, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η οικολογία, η περιβαλλοντική ευαισθησία, τα νέα πεδία της πολιτικής που είναι δικά μας, αυτά που αφορούν τους νέους, αυτά που αφορούν τους μη προνομιούχους του 21ου αιώνα. Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο θα κινηθούμε. Τι θέλουμε; Θέλουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, θέλουμε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο να λειτουργούμε όλοι με σαφήνεια και ασφάλεια και ριζικό μετασχηματισμό του κράτους, γιατί ο πολίτης προσβλέπει σε ένα άλλο κράτος. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε βεβαίως ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Έτσι, μπορούμε πράγματι να διαμορφώσουμε το νέο ρεύμα πλειοψηφίας.
Δημ: Κύριε Υπουργέ, προσπαθήσατε σε ομιλία σας να υποβαθμίσετε την προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών. Είναι δυνατόν ένας υποψήφιος πρόεδρος ενός κόμματος που έγραψε ιστορία κυβερνώντας 20 χρόνια να μην αναγνωρίζει τη σημασία και την προσφορά του νευραλγικού υπουργού των Εξωτερικών; Και δεύτερον, μιλώντας στο Άργος μιλήσατε για αναξιοποίητα πλεονεκτήματα της αρχαιότερης πόλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως υπουργός Πολιτισμού, δεν κάνατε τίποτε για την Πελοπόννησο και επιπλέον είχατε το Μουσείο του Ναυπλίου 4, 5 να μη λειτουργεί, παρ’ όλη τη μεγάλη σημασία του
Ευ.Βενιζέλος: Χαίρομαι γιατί το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού στην περιοχή αυτή είναι εμφανές και αναγνωρισμένο και κρατάω πάντα στην ανάμνησή μου, με πολύ μεγάλη αγάπη, όλα όσα έχω ζήσει εδώ, στις Μυκήνες και σε όλους τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους, γιατί, με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφήσαμε ένα αποτύπωμα από την Επίδαυρο μέχρι το Άργος και από το Ναύπλιο μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη, σε όλη την Πελοπόννησο. Αυτά έχουν αξιολογηθεί και είναι έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και όχι ατομικό έργο δικό μου. Όπως γνωρίζω πάρα πολύ καλά και τιμώ το έργο του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική, το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, γιατί οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται προσωπικά στη χάραξη και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, και το έργο όλων των υπουργών Εξωτερικών, από τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και το Κάρολο Παπούλια μέχρι τον Γιάννο Κρανιδιώτη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Γιώργο Παπανδρέου φυσικά που υπηρέτησε πολλά χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών. Εγώ ξέρω να τιμώ και να αναγνωρίζω τους πάντες ,χωρίς καμία διάκριση, και χωρίς καμία σιωπή και χωρίς κανέναν αποκλεισμό.
Δημ: Σήμερα στο Άργος, προχθές στην Εύβοια, πως είδατε το ρεύμα; Είστε ικανοποιημένος από τις περιοδείες σας;
Ευ.Βενιζέλος: Αυτή είναι ερώτηση που απευθύνεται περισσότερο σε εσάς, γιατί εγώ δεν είμαι το πρόσωπο το κατάλληλο και αρμόδιο προκειμένου να κρίνει την δική μου σχέση με την κοινωνία της Αργολίδας και την ανταπόκριση του κόσμου. Εγώ έχω μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένος από τις αντιδράσεις του κόσμου, από τις συναισθηματικές και πολιτικές αντιδράσεις που ζω από το πρωί, από τον τρόπο που αυθόρμητα με πλησιάζουν οι πολίτες όλων των ηλικιών και με υποδέχονται και με στηρίζουν. Και πρέπει να σας πω ότι έμεινα εντυπωσιασμένος και από το μέγεθος και τον παλμό της συγκέντρωσης που είχαμε στο Άργος.

10/10/07

Αλλάζει ο διοικητικός χάρτης και χάνεται η Αργολίδα

Στάση αναμονής τηρούν οι τοπικοί παράγοντες για το θέμα του «Καποδίστρια 2» που ανοίγει αυτές τις ημέρες. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μειωθούν οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι περιφέρειες, ώστε να υπάρχουν μικρά ευέλικτα σχήματα στα πρόσωπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα αυξημένης επιχειρηματικής ικανότητας, λειτουργικής και οικονομικής αυτοδυναμίας.
Η Πελοπόννησος είναι ένα τμήμα του ελλαδικού χώρου που θα δεχθεί πρώτη τις σαρωτικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ένα από τα σενάρια είναι η κατάργηση των περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και η αντικατάστασή τους με δύο διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, στις οποίες θα εκπροσωπούνται όλοι οι νόμοι.

Η Αργολίδα
Όλα δείχνουν ότι ο νομός Αργολίδας με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας που προωθείται, θα χαθεί από τον χάρτη.
Η πρόταση του προέδρου της ΕΝΑΕ και νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου, φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να συζητείται ιδιαίτερα, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον - αντιδράσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Μεσσηνιακού Τύπου ο νομός Αργολίδας - όπως λέει το συγκεκριμένο σενάριο - θα περιλαμβάνεται στη μια από τις δύο νομαρχίες της Πελοποννήσου, μαζί με τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Κορινθίας.
Ζητήσαμε από το νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλο να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος, ωστόσο απάντησε ότι θα κάνει δηλώσεις όταν υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις και ανοίξει επισήμως το θέμα.
Δεν είναι ανεδαφική ωστόσο και η θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνη, ο οποίος αναφέρεται στην καθιέρωση ως δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ολόκληρης της Πελοποννήσου, με τους 7 νομούς.
Ενώ πάντως στη Μεσσηνία, σε τοπικό επίπεδο έχει ανοίξει το θέμα και συζητείται έντονα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην Αργολίδα περιμένουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις για να μην στενοχωρήσουμε προφανώς την κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας ο Μεσσήνιος νομάρχης Δ. Δράκος η πρότασή του αφορά ένα διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο, που θα μοιάζει με το σημερινό περιφερειακό συμβούλιο, θα εκπροσωπούνται όλοι οι νομοί, οι σημερινές Ν. Α. της Πελοποννήσου. Και με βάση αυτό το σενάριο, οι περιφέρειες τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή, δεν θα χρειάζονται και θα καταργηθούν.

Ζυμώσεις
Η Ένωση Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος έχει λάβει την απόφαση να αναθέσει σε επιστημονική επιτροπή, που θα πρέπει να καταθέσει βάσει πολιτικών οδηγιών που θα λάβει, εναλλακτικά σενάρια για την προσέγγιση που θα αφορά τον Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Αντίστοιχη προσπάθεια έχει γίνει ήδη και από την ΚΕΔΚΕ, η οποία ανέθεσε στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να υπάρξει συνεργασία και να ανοίξει μια διαβούλευση στα ζητήματα αυτά.
Αυτό που συζητείται βέβαια και είναι ιδιαίτερα σοβαρό, είναι να παραμείνει ως έχει η υπάρχουσα υπηρεσιακή δομή στις έδρες κάθε νομού.
Πάντως, για τις συνενώσεις των δήμων θα δοθεί μια περίοδος για εκούσιες συνενώσεις, στις νομαρχίες μάλλον είναι μονόδρομος η υποχρεωτική συνένωση.
Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι νομαρχίες πανελλαδικά από 52 που είναι σήμερα, να μειωθούν σε 16.
Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

Οι δήμοι
Ο «Καποδίστριας 2» φυσικά, θα εφαρμοστεί και στους δήμους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κοινωνία είναι ώριμη για τη νέα διοικητική δομή. Το ίδιο και τα κόμματα. Στόχος είναι οι δήμοι στην Αργολίδα να γίνουν 3 ή 4. Φαίνεται ότι θα παραμείνουν οι δήμοι Ναυπλίου, Άργους, Κρανιδίου και ίσως να υπάρξει και ένας δήμος που θα περιλαμβάνει το Λυγουριό και την Επίδαυρο. Ο πανελλαδικός στόχος είναι οι δήμοι να μην ξεπερνούν τους 400 από τους 1034 που υπάρχουν σήμερα.

Γ. Γραμματέας Περιφέρειας ο Αγγελόπουλος

Αλλαγή φρουράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η επιτυχημένη γενική γραμματέας Αγγέλα Αβούρη με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών αντικαθίσταται από τον Νίκο Αγγελόπουλο.
Ο κ. Αγγελόπουλος γνωστός από τη θέση του ως πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, επωμίζεται το βαρύ φορτίο του περιφερειάρχη, σε μια από τις πιο δύσκολες και πιο απαιτητικές περιφέρειες της χώρας.
Το «φορτίο» που επωμίζεται είναι βαρύ, αλλά η εμπειρία του στο υπουργείο Εσωτερικών του δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.
Η τοποθέτηση του Νίκου Αγγελοπούλου στη συγκεκριμένη θέση, εκτιμάται ότι αποτελεί αναγνώριση στο πρόσωπό του, στην πολιτική του διαδρομή και στις ικανότητές του.
Ο νέος γ.γ. της περιφέρειας Πελοποννήσου από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα, αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών και παράλληλα καλείται από την κυβέρνηση να «στρώσει το δρόμο» για την υλοποίηση του «Καποδίστρια 2».

Λαϊκή στο Άργος


Όχι δεν πρόκειται για λαϊκή αγορά σε τριτοκοσμική χώρα αλλά στην αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης, το Άργος.
Παιδιά στοιβαγμένα μέσα σε τελάρο από πορτοκάλια, περιμένουν στην καλύτερη περίπτωση τους γονείς τους, χωρίς να αποκλείει κανείς την περίπτωση αγοραπωλησίας.
Το μόνο που λείπει για να συμπληρωθεί το αλαλούμ που επικρατεί στη λαϊκή του Άργους είναι οι αγοραπωλησίες βρεφών. Ο τρίτος κόσμος είμαστε εμείς, ας μη γελιόμαστε και βαυκαλιζόμαστε με το «ένδοξον παρελθόν».
Ίσως θα πρέπει στη λαϊκή του Άργους, πέρα από την αστυνόμευση των χώρων και τις επισκέψεις της Αγορανομίας να αρχίσουν να κυκλοφορούν και οι κοινωνικοί λειτουργοί, γιατί τέτοιες εικόνες μας προσβάλλουν όλους, άσχετα αν τα παιδάκια της φωτογραφίας είναι τσιγγανόπουλα. Ως πολίτες αυτής της περιοχής τέτοιες εικόνες μας εκθέτουν όλους και ιδίως εκείνους που αδιάφοροι τις προσπερνούν.
ΑΝ

Ανάπλαση με βούρκο στην Κίο

Δεκάδες φορτηγά με βούρκο από την εκβάθυνση του λιμανιού της Νέας Κίου, εναποτέθηκαν στην παραλία μπροστά από το εργοστάσιο Πελαργός για «ανάπλαση της παραλίας» η οποία σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Νέας Κίου είχε κακοποιηθεί από τη διέλευση ΙΧ και το παρκάρισμα των επισκεπτών της θερινής παράστασης που δόθηκε στο εργοστάσιο Πελαργός το περασμένο καλοκαίρι.
Το Λιμενικό Ταμείο είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει την εταιρεία που κάνει την εκβάθυνση του λιμανιού της Νέας Κίου να απομακρύνει τις λάσπες που είχε εναποθέσει χωρίς άδεια στο λιμενοβραχίονα. Φαίνεται όμως ότι αυτό γινόταν σε συνεργασία με το Δήμο της Νέας Κίου ή τουλάχιστον με την ανοχή του, αφού ο βούρκος άρχισε να μεταφέρεται στην παραλία μπροστά από τον Πελαργό με ευθύνη του Δήμου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Αθανασόπουλο δεν έγινε τίποτα το σημαντικό αφού «ρίξαμε άμμο στην άμμο». Η φράση αυτή υποδηλώνει βέβαια και την προχειρότητα με την οποία κινείται ο Δήμος, αφού ο βούρκος θα΄πρεπε πρώτα να αναλυθεί χημικά αν περιέχει βαρέα μέταλλα, τοξικά κ.λ.π., να γίνει περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα΄χει στο σημείο που θα εναποτεθεί, να δοθούν οι σχετικές άδειες από τις αρμόδιες αρχές κ.λ.π.
Αντί όλων αυτών δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα παράνομα πλέον ο Δήμος της Νέας Κίου να προχωρά σε «βελτίωση» της παραλίας, όπως χωρίς περιβαλλοντική μελέτη πραγματοποίησε τα έργα αμέσως μετά τη γέφυρα της Πάνιτας προς τον Πελαργό.
Άγνοια για το γεγονός δήλωσαν στον «α» τόσο το Λιμενικό Ταμείο, όσο και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου οι οποία «χρεώνει» την περιοχή στο Λιμενικό Ταμείο ενώ σύμφωνα με έρευνα του «α» ανήκει στη δικαιοδοσία της.
Με ρυθμούς χελώνας κινήθηκε διαδικαστικά και το Λιμεναρχείο αν και έστειλε αμέσως αυτοκίνητο για να εποπτεύσει την περιοχή.
Ακόμα πιο αργά κινήθηκε η Αστυνομία του Άργους η οποία φρόντισε να ενημερωθεί για το περιστατικό την επομένη αν και το σήμα του Λιμεναρχείου είχε φθάσει στα χέρια της το μεσημέρι της ίδιας μέρας, με αποτέλεσμα να παρέλθει η διαδικασία του Αυτόφωρου και ένα επιστρωθεί ο βούρκος στην παραλία.

Βράζει η οργή για την καθαριότητα στο Άργος

Στη χειρότερη κατάσταση στην οποία θα μπορούσε μέχρι σήμερα να βρεθεί από πλευράς καθαριότητας, βρίσκεται το Άργος. Λέμε μέχρι σήμερα γιατί αν συνεχίσει σ΄αυτούς τους ρυθμούς η καθαριότητα το σίγουρο είναι πως θα έρθουν χειρότερες μέρες.
Τα προβλήματα δεν εστιάζονται μόνο στις απομακρυσμένες γειτονιές αλλά και στο κέντρο της πόλης κυρίως πέριξ της Λαϊκής Αγοράς και των Στρατώνων, όπου παρατηρείται πλημμελής (επιεικής έκφραση) καθαριότητα. Για πολλές συνεχόμενες ημέρες οι οδηγοί φορτηγών για μικρομεταφορές που στεγάζονται δυτικά των Στρατώνων παραπονούνται δικαίως ότι δεν καθαρίζεται ο χώρος τους, ο οποίος έχει μετατραπεί σε δημόσια ουρητήρια με κίνδυνο διάδοσης λοιμωδών νόσων. Κόπρανα και ούρα επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα του νεοπολισμού της πόλης. Ένα φαινόμενο που παίρνει τεράστιες διαστάσεις, αφού και ο γράφων ιδίοις όμμασι αντίκρισε πριν ένα μήνα, στις 8 το βράδυ έναν ατσίγγανο να ουρεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες φωτισμού της Λαϊκής παρ΄όλο που διέρχοντο πλησίον γυναίκες και παιδιά.
Η ασυδοσία που επικρατεί με τους μικροπωλητές της Λαϊκής που παρκάρουν τα οχήματα και τα καρότσια τους, όπου τους βολεύει, αφού δεν τους ελέγχει κανείς, εμποδίζοντας τη λειτουργία των επαγγελματιών αλλά και τη διέλευση των πεζών.
Μόλις προχθές, και αφότου πληροφορήθηκε - η δημοτική αρχή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, εδέησαν να καθαρίσουν το χώρο πέριξ των Στρατώνων και να απομακρύνουν την σωρό άμμου που βρισκόταν πάνω στο πεζοδρόμιο για αρκετούς μήνες.
Ευθύνες για ό,τι συμβαίνει στην Λαϊκή Αγορά φέρει και η Τροχαία Άργους, που επιτρέπει το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στο δρόμο που διέρχεται μπροστά από τον Στρατώνα ενώ οι διαβάσεις των πεζών χρησιμοποιούνται για το παρκάρισμα μοτοποδηλάτων. Αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζει και το πάρκο της πόλης με τους επιχειρηματίες να το΄χουν μετατρέψει σε «κλειστό κλαμπ» και τον υπεύθυνο πράσινου να μην έχει φροντίσει ούτε για το πότισμα του γκαζόν, όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Η οδήγηση δείχνει το χαρακτήρα

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΠΙΣΤΕΥΑΝ μέχρι σήμερα στο αλκοόλ και τα χαρτιά φαίνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Ίσως είναι καιρός να αναθεωρηθεί εκ βάθρων η άποψη αυτή, αφού ένα νέο φετίχ που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις.
Η ΟΔΗΓΗΣΗ αποτελεί τον πλέον σύγχρονο καθρέφτη του χαρακτήρα του οδηγού. Όλα τα κοινωνικά και οικονομικά συμπλέγματα που κουβαλάει κανείς μέσα του εκφράζονται με τον τρόπο οδήγησης καθώς και με τη συμπεριφορά προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες που αποτελούν «εύκολη λεία» στα οχήματα.
ΜΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ οδήγηση, εκτός από τη στιγμιαία αντίδραση, δείχνει είτε την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους είτε την καταπίεση που έχει δεχθεί ο οδηγός κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αντίδραση που φτάνει τα όρια του φασισμού, έναντι των «αδυνάτων» που μοιράζονται μαζί του το οδόστρωμα.
ΑΝ ΚΑΙ συνήθως, ο φασιστικής νοοτροπίας οδηγός επιλέγει ένα μεγάλο σε όγκο όχημα, στο να προκαλεί δέος και τρόμο στους άλλους οδηγούς ή πεζούς, εν τούτοις η οδική συμπεριφορά και των «μη προνομιούχων» μπορεί να εξελιχθεί σε εξίσου φασιστική στερώντας το δικαίωμα προτεραιότητας στους υπόλοιπους.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου τυχαίο, που στη Γερμανία η οδήγηση θεωρείται ως «πολεμική πράξη» και αποτελεί κριτήριο για το αν ένας υποψήφιος να μην καταταγεί στο στρατό, ως αντιρρησίας συνείδησης, είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης.

Δεν έχει…ροδοπέταλα η Περιφέρεια

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η ΘΕΣΗ του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τον διάδοχο της Αγγέλας Αβούρη. Οι απαιτήσεις που υπάρχουν στον Μοριά είναι ιδιαίτερα αυξημένες και τα κονδύλια είναι περιορισμένα. Οι αδικίες που έχουν γίνει στο παρελθόν - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αγγέλας Αβούρη - και το πάγιο αίτημα για ίση αντιμετώπιση όλων των νομών (όσο υφίστανται ακόμη), θέλουν έναν μαέστρο - περιφερειάρχη που δεν θα έχει απλά το ρόλο του συντονιστή της ορχήστρας.
Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ - περιφερειάρχης αν θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του σ΄ αυτόν τον τόπο, οφείλει να λειτουργήσει με αντικειμενικά κριτήρια έναντι όλων των περιοχών του Μοριά, που χρήζουν ανάπτυξης.
Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στερείται και από έργα υποδομής, αλλά κι από νέες ιδέες που θα την αφήσουν να βγει από τη μιζέρια και την κακομοιριά της. Ο ρόλος του διαχειριστή - συντονιστή περιφερειάρχη δεν αρκεί και δεν πρέπει να εξαντλείται στις υπογραφές.
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των πυρόπληκτων περιοχών, οι χώροι υγειονομικής ταφής, το οδικό δίκτυο, το νερό για ύδρευση και για άρδευση, η τουριστική προώθηση, η ανεργία, ο οικονομικός κατήφορος είναι μόλις μερικά από τα θέματα που θα βρει μπροστά του ο νέος γενικός γραμματέας. Μαζί με όλα αυτά, κλείνοντας το θεσμό των περιφερειαρχών, ο αντικαταστάτης της Αγγέλας Αβούρη θα βρεθεί σε ένα τεντωμένο σκοινί από τις αναμενόμενες αντιδράσεις με την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2».
Ο ΡΟΛΟΣ λοιπόν του νέου γενικού γραμματέα είναι διπλός: αφενός να καλύπτει την κυβέρνηση, αφού είναι ο εκπρόσωπός της στην Πελοπόννησο, αφετέρου όμως να παρεμβαίνει υπέρ αυτού του τόπου που προΐσταται διοικητικά.
ΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ όλα τα παραπάνω ο τελευταίος περιφερειάρχης της Πελοποννήσου, μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για να στρωθεί ο «δρόμος» του Μοριά με ροδοπέταλα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ