Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

14/10/07

Συνέντευξη τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αργολίδας


Ευ.Βενιζέλος: Επειδή με ακούσατε στην ομιλία μου εγώ περιμένω τις ερωτήσεις σας γιατί περιττεύει να κάνουμε ξανά πρόλογο.
Δημ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα σενάρια «περί υπονόμευσης» όπως προέκυψαν από τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου.
Ευ. Βενιζέλος: Δε θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για τη συνέντευξη του κυρίου Γ. Παπανδρέου, ούτε μου αρέσει να επαναλαμβάνω αυτήν την άχαρη συζήτηση περί υπονομευτών. Όλοι, νομίζω, ότι έχουν μία εικόνα της δημόσιας ζωής του τόπου, όλοι ξέρουν πως εξελίχθηκαν τα πράγματα από το 2004 έως το 2007. Εγώ αγωνίζομαι πάντα, και θα αγωνίζομαι, προκριμένου το ΠΑΣΟΚ να διατυπώνει με σαφήνεια και καθαρότητα τον πιο προοδευτικό, φιλολαϊκό και υπεύθυνο λόγο. Αυτό προσπάθησα να κάνω όλα τα χρόνια στο Πολιτικό Συμβούλιο, αυτό προσπάθησα να κάνω στη Βουλή και χαίρομαι, γιατί έχω συμβάλει στο να διαμορφωθούν και να αποσαφηνιστούν θέσεις στενά δεμένες με τις αξίες, τις αρχές και την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, όπως τη διαμόρφωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και όπως τη θέλει η ελληνική κοινωνία.
Χαίρομαι γιατί συνέβαλα αυτά τα χρόνια, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους, αγωνιστές και συντρόφους στη διαμόρφωση των θέσεων μας για την υγεία, για το ασφαλιστικό, για το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Χαίρομαι γιατί αποτρέψαμε παρεξηγήσεις σε σχέση με τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και σε σχέση με τους συμβασιούχους, γιατί χάρη στην προσπάθειά μας το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε την τελική του θέση σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος από την οποία αποχωρήσαμε και σε σχέση με την μη αναθεώρηση τελικά του Άρθρου 16, γιατί το πρόβλημα της χώρας και της δημόσιας παιδείας δεν είναι ?.αλλά είναι οικονομικό, δημοσιονομικό και βαθειά αναπτυξιακό.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν πρέπει να αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι ένα κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, πρέπει να αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι ένα κόμμα προοδευτικό, φιλολαϊκό. Πρέπει να απαντάει στα διλήμματα που του τίθενται και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση και αύριο που θα είναι στην κυβέρνηση, με έναν τρόπο που θα πείθει τους πολίτες ηθικά, συναισθηματικά και λογικά, πως κάνουνε την καλύτερη επιλογή, την επιλογή που συμφέρει τους πολλούς, την επιλογή που συμφέρει στον τόπο. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνεται. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να πιστεύουμε στο ηθικό δικαίωμα και στις πολιτικές δυνατότητες που έχει το ΠΑΣΟΚ να ζητάει την ψήφο και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Όταν εμείς οι ίδιοι κλονιζόμαστε στην πίστη μας αυτή, όταν εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το ηθικό δικαίωμα ή δεν έχει την πολιτική ετοιμότητα να διεκδικήσει αξιόπιστα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και την πλειοψηφία είναι πάρα πολύ δύσκολο να πείσουμε τον ελληνικό λαό να μας ψηφίσει.
Άρα μέσα από τη δική μας συνείδηση, μέσα από το πλεόνασμα ή το έλλειμμα αυτοπεποίθησης που έχουμε ως συλλογικός φορέας, προκύπτει και το κλίμα της νικηφόρου πορείας ή το κλίμα της ηττοπάθειας. Και γω πίστευα και πιστεύω, ότι χρειάζεται αυτοκριτική, αλλά χρειάζεται και αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Και πιστεύω ότι αυτή είναι η γνήσια προοδευτική, γνήσια αριστερή στάση.
Δημ: Kαι οι δύο πλευρές μιλάνε για ενότητα. Αν συνεχίσετε να κρατάτε μία κριτική στάση φοβάστε ότι μπορεί να σας επιφυλαχτεί η τύχη που επιφύλαξε ο κ. Καραμανλής στον κ. Σουφλιά. Δηλαδή μπορεί να διαγραφείτε. Σας φοβίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πως τοποθετείστε;
Ευ.Βενιζέλος: Εγώ δε θέλω να σχολιάσω κανένα σενάριο, δε θέλω να σχολιάσω ούτε τις δηλώσεις ούτε τις συνεντεύξεις που δίνουν συνυποψήφιοί μου. Τους αγαπώ όλους, νιώθω συντροφικά με όλους, είμαι αλληλέγγυος με όλους γιατί αγωνιζόμαστε για το ενωμένο και μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Μπορώ να σας πω όμως τη δική μου προσωπική στάση απέναντι στο ερώτημά σας. Αν μου κάνουν την τιμή τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να με εκλέξουν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να διαγράψω κανέναν. Θα αγκαλιάσω όλα τα στελέχη. Θα αγκαλιάσω όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στην παράταξη, θα αξιοποιήσω τους πάντες γιατί τους χρειαζόμαστε, τους χρειάζομαι όλους. Δεν υπάρχει η μοναχική διαδρομή, δεν υπάρχουν ατομικά στοιχήματα. Δεν αγωνιζόμαστε για την προσωπική μας σταδιοδρομία, το στοίχημα δεν είναι αν θα γίνει ο ένας ή ο άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή πρωθυπουργός. Εδώ υπηρετούμε μία αποστολή πάρα πολύ δύσκολη, σε συνθήκες οι οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Θέλουμε να αναστήσουμε το ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να έχουμε ένα αντίβαρο στα χέρια μας, θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο, δυναμικό, άφθαρτο, ανανεωμένο, που να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Και πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένα δίλημμα στο θέμα σε σχέση την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
Στις 12 Νοεμβρίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο. Έχει εμβολιαστεί η παράταξη απέναντι στον κίνδυνο της διάσπασης. Δεν διασπάται. Και δεν διασπάται γιατί ξέρει ότι είναι παράταξη εξουσίας, ότι χρειάζεται την πλειοψηφία. Και αυτό είναι ένας συγκολλητικός ιστός που δεν είναι καιροσκοπικός, που δεν είναι τυχαίος, που δεν είναι επίπλαστος. Γιατί όταν θες να κάνεις μεγάλες πλειοψηφίες, όταν θες να πετύχεις μεγάλες συσπειρώσεις πρέπει να έχεις την ικανότητα να συνθέτεις και να πείθεις. Υπάρχει όμως ένα άλλο διακύβευμα, ένα άλλο στοίχημα που είναι πραγματικό. Η 12η Νοεμβρίου που θα βρει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο. Θα το βρει όμως μεγάλο ή μεσαίο; Θα βρει ένα ΠΑΣΟΚ που διευρύνεται ή ένα ΠΑΣΟΚ που συρρικνώνεται; Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στη νίκη και την διεκδικεί στο όνομα του λαού ή ένα ΠΑΣΟΚ που παραιτείται και συμβιβάζεται με τη μακρά παραμονή στην αντιπολίτευση; Αυτό είναι ένα πραγματικό, ιδεολογικό, ιστορικό και πολιτικό δίλλημα.
Δημ: Είπατε δε θα διαγράψετε. Φοβάστε μήπως σας διαγράψουν;
Ευ.Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος, ενωτικός, συνθετικός και πιστεύω ότι όλοι έχουν συνείδηση της ευθύνης τους απέναντι στην παράταξη και απέναντι στον τόπο. Θέλω οι συζητήσεις μας να είναι εξωστρεφείς και αισιόδοξες. Θέλω να κάνω το ΠΑΣΟΚ, όσο μπορώ, μαζί με όλα τα μέλη και τους φίλους φιλικό προς την κοινωνία πραγματικό δημοκρατικό, πραγματικά συλλογικό. Δεν νομίζω ότι είναι η εποχή, το 2007 και το 2008, να συζητούμε με όρους «σταλινίζοντες», οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τα ευρωπαϊκά, πολιτικά και κομματικά δεδομένα.
Δημ: Παίζει πολύ στα δημοσιογραφικά γραφεία, ότι αλλάξατε τον τρόπο που προσεγγίζετε τους ψηφοφόρους, ότι «χαμηλώσατε» τους τόνους, γιατί δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που θέλει η κοινή γνώμη. Τι απαντάτε;
Ευ.Βενιζέλος: Κοιτάξτε, οι τόνοι οι δικοί μου, είναι πάντα τόνοι πολιτικοί, τόνοι θεσμικοί. Νομίζω ότι έχω αποδείξει σε όλη τη δημόσια παρουσία μου ότι έχω μία αίσθηση πως λειτουργεί η δημοκρατία, πως λειτουργούν και υπηρετούνται οι θεσμοί. Κατά καιρούς τέθηκαν και ορισμένα θέματα δημοκρατικών διαδικασιών. Αυτά πρέπει να τίθενται και πρέπει να λύνονται, γιατί δεν πρέπει να απωθούμε τους πολίτες. Δεν πρέπει να δημιουργούμε την εντύπωση ότι διεξάγεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ μία μάχη μηχανισμών ή μία μάχη πελατειακών δικτύων. Εμείς θέλουμε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της πλειοψηφίας, το ΠΑΣΟΚ που το αγαπάνε, που αγκαλιάζουν και το στηρίζουν τα εκατομμύρια των πολιτών που το ψήφισαν το 2007 και κυρίως τα εκατομμύρια που α μπορούσαν να το έχουν ψηφίσει και δυστυχώς δεν το ψήφισαν και θέλουν να το ψηφίσουν την επόμενη φορά. Άρα απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία και θέλουμε αυτή να έρθει και δώσει το δικό της χρώμα και τη δική της κατεύθυνση στις 11 Νοεμβρίου.
Δημ: Tα περισσότερα μέσα που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ καταγράφουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά πιστεύω και σε όλη την Πελοπόννησο, μία δυσφορία ενός κομματιού της βάσης που βλέπουν αντιπαράθεση προσώπων αντί να υπάρχει μία ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στο ποιο θα είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Σας φοβίζει η πιθανότητα ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης να απόσχει από την κάλπη;
Ευ.Βενιζέλος: Με προβληματίζει οτιδήποτε απομακρύνει τους πολίτες από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στους πολίτες, το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το οργανωμένο του μικρού σκληρού πυρήνα. Τιμώ και σέβομαι όλους τους αγωνιστές των οργανώσεών μας. Τιμώ και σέβομαι το απλό μέλος της βάσης. Αυτός αγαπά το ΠΑΣΟΚ και δίνει τη ζωή του για το ΠΑΣΟΚ. Αλλά μαζί με αυτόν, θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες μαζικά, ως ρεύμα πλειοψηφίας, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οι συγκρίσεις μεταξύ προσώπων δεν είναι αδιάφορες πολιτικά. Πρέπει να γίνονται και συγκρίσεις μεταξύ προσώπων. Έχει σημασία το ποιο πρόσωπο αναλαμβάνει, ποιο καθήκον, ποια αποστολή ποιο ρόλο. Έχει σημασία το ποιος εκπροσωπεί κάθε κόμμα στη Βουλή, στη κοινωνία, στα ΜΜΕ, ποιος διατυπώνει με το δικό του τρόπο τον αντιπολιτευτικό και τον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι λογικό κάθε κόμμα, να θέλει να εκπροσωπείται με έναν τρόπο δυναμικό, αξιόπιστο, αποτελεσματικό. Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε μια απλή αλήθεια: ότι ο επικεφαλής ενός κόμματος, και μάλιστα ενός κόμματος εξουσίας, είναι όχι μόνο αυτός που εκφράζει το κόμμα στην κοινωνία και εγγυάται την εσωτερική, συλλογική και δημοκρατική λειτουργία, αλλά και αυτός που είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή και αυτός που αντιπαρατίθεται με τους άλλους επικεφαλείς των κομμάτων, και ιδίως με τον αρχηγό της συντηρητικής παράταξης, όταν οι πολίτες καλούνται να σταθμίσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν σε ποιον θα εμπιστευθούν την εντολή για την διακυβέρνηση του τόπου. Άρα έχουν σημασία και αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά των προσώπων, όπως και η σχέση εμπιστοσύνης, πολιτικής και συναισθηματικής, που πρέπει να υπάρχει. Και αυτήν τη σχέση θέλω να ιδρύσουμε και να διαφυλάξουμε, όχι μόνο με όλο το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας, αλλά με όλον τον ελληνικό λαό. Από εκεί και πέρα, βεβαίως και ένα μεγάλο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ έχει μία ποικιλία απόψεων και αποχρώσεων. Πώς φτιάχνουμε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, το πλειοψηφικό, το φερέγγυο, το νικηφόρο; Όχι με στρογγυλοποιήσεις και συμβιβασμούς, όχι στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, αλλά μέσα από συνθέσεις, μέσα από ενοποιήσεις, μέσα από επεξεργασίες που πείθουν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Χρειάζεται μεγάλη ικανότητα και μεγάλη προσπάθεια να ενώνεις και να συνθέτεις. Η δική μου επιδίωξη είναι να ενώνουμε και να συνθέτουμε το ΠΑΣΟΚ, όχι να το διαχωρίζουμε. Εμένα πρέπει να σας πω- ότι με προβληματίζει και με στεναχωρεί η θεωρία της δήθεν επίπλαστης ενότητας. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε με γεωμετρική πρόοδο να ξεκινήσει με ένα ΠΑΣΟΚ του 13%, να το κάνει μέσα σε τρία χρόνια ΠΑΣΟΚ του 25% και να το κάνει μέσα σε 3,5 χρόνια ΠΑΣΟΚ του 48%, δεν πέτυχε ένα τεχνητό ρεύμα πλειοψηφίας, δεν έφτιαξε μια επίπλαστη ενότητα, έφτιαξε μια μεγάλη παράταξη που ξέρει να συνθέτει, να ενώνει, να εκφράζει το λαό και να κερδίζει. Αυτό το ΠΑΣΟΚ θέλουμε.
Δημ: Είστε στα γραφεία μίας Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ που κατά σύμπτωση είναι δείγμα μίας κακής κομματικής λειτουργίας. Έχετε κάποιο πρόγραμμα πως μπορεί να αλλάξει αυτό και να λειτουργήσει πραγματικά;
Eυ. Βενιζέλος: Πράγματι, εδώ στην Αργολίδα, έχουμε ένα παράδειγμα του πώς πρέπει να πάμε από την παλιά αντίληψη για το ΠΑΣΟΚ στην νέα αντίληψη. Στην αντίληψη του ανανεωμένου, άφθαρτου, κοινωνικά δελεαστικού και αξιόπιστου ΠΑΣΟΚ. Χρειάζονται και πολιτικά μέτρα, αλλά χρειάζονται και οργανωτικές εγγυήσεις. Αύριο το μεσημέρι, θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στην Χαριλάου Τρικούπη, την κύρια οργανωτική πρότασή μας για το ανανεωμένο και ενωμένο ΠΑΣΟΚ της νίκης. Από το πώς πρέπει να λειτουργούν οι οργανώσεις - βάσεις και οι δημοτικές οργανώσεις, μέχρι το πώς πρέπει να λειτουργεί ο Πρόεδρος μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο και την Πολιτική Γραμματεία. Γιατί χρειαζόμαστε πράγματι ένα κόμμα με ιστό, ένα κόμμα με ραχοκοκαλιά, αλλά και ένα κόμμα ανοιχτό στα νέα ρεύματα, ένα κόμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι αξιόπιστο σε όλα τα επίπεδα. Από το επίπεδο της κεντρικής του ηγεσίας μέχρι το επίπεδο της πιο μικρής οργάνωσης - βάσης. Γι’ αυτό -νομίζω- ότι έχουμε όλοι την υποχρέωση να στηρίξουμε ένα άλλο μοντέλο που είναι εφικτό, που ήταν εφικτό και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε.
Και τώρα πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα, πρέπει πραγματικά να αλλάξουν όλα και πρέπει να περάσουμε στο ανανεωμένο και άφθαρτο ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας που να ταυτιστεί με το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ.
Δημ: Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για τις δημοσκοπήσεις.
Ευ.Βενιζέλος: Οι δημοσκοπήσεις έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα καινούριο ζήτημα. Προσπαθούν να εντοπίσουν ένα πιθανό αποτέλεσμα, χωρίς να είναι προσδιορισμένο το εκλογικό σώμα. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ερευνητική δυσκολία. Διότι είναι απροσδιόριστο και κινούμενο το ίδιο το εκλογικό σώμα. Εμείς θέλουμε το εκλογικό σώμα να είναι το μεγαλύτερο δυνατό, θέλουμε να είναι απροσδόκητα και εντυπωσιακά μεγάλο. Πιστεύω ότι τα μεγάλα μεγέθη δίνουν και τη σωστή λύση σε κάθε περίπτωση, και πιστεύω ότι τώρα που αρχίζουμε να αποκτούμε και οργανωτική υπόσταση, όχι ενός παράλληλου κομματικού μηχανισμού, αλλά μιας οργανωμένης υποστήριξης των απόψεών μας, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες που μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να τις συναντήσουμε, γιατί δεν υπήρχε καμία προετοιμασία, δεν υπήρχε καμία οργάνωση, δεν υπήρχε καμία υποδομή, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα υποστήριξης και χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων μας αυτών.
Τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να εμφανίζεται αυτό το κύμα των Eπιτροπών Στήριξης- το είδατε σήμερα στο Άργος, το είδατε προχθές στην Εύβοια, θα το δούμε το απόγευμα στην Κόρινθο και σε όλες τις πόλεις που θα πάμε, με την μια ή την άλλη μορφή. Κάπου θα πάω, όπου μπορώ ο ίδιος προσωπικά, κάπου θα πάνε συνεργάτες μου, να μιλήσουμε με τον κόσμο, να συζητήσουμε, να συνεγείρουμε, να πείσουμε, γιατί εμείς δεν αγωνιζόμαστε για μια υποψηφιότητα, αγωνιζόμαστε για την επόμενη μέρα του ενωμένου και ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ. Δημ:
Ευ.Βενιζέλος
: Αυτό είναι πολύ μεγάλη συζήτηση και θα είμαι αναγκαστικά επιγραμματικός, γιατί τα είπα και στην ομιλία μου στο Εθνικό Συμβούλιο και με τις 20 θέσεις που δώσαμε στη δημοσιότητα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά. Γεννήθηκε ως ένα πατριωτικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, προοδευτικό κίνημα, ως ο εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της μεγάλης Kεντροαριστεράς. Θέλουμε να είναι πάντα αυτό. Να πιστεύει στον αστερισμό των ιδεών, της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία και να κυβερνά αξιόπιστα μια χώρα και να μετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με προοδευτικές αντιλήψεις. Ο αστερισμός των ιδεών μας όμως είναι πάντα ο ίδιος: η δημοκρατία, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, το κράτος δικαίου, η ισότητα και η ισονομία, η πλήρης απασχόληση, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, ο ουμανισμός, η εμμονή στην ανάγκη για διεθνή ειρήνη και συνεργασία, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η οικολογία, η περιβαλλοντική ευαισθησία, τα νέα πεδία της πολιτικής που είναι δικά μας, αυτά που αφορούν τους νέους, αυτά που αφορούν τους μη προνομιούχους του 21ου αιώνα. Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο θα κινηθούμε. Τι θέλουμε; Θέλουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, θέλουμε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο να λειτουργούμε όλοι με σαφήνεια και ασφάλεια και ριζικό μετασχηματισμό του κράτους, γιατί ο πολίτης προσβλέπει σε ένα άλλο κράτος. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε βεβαίως ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Έτσι, μπορούμε πράγματι να διαμορφώσουμε το νέο ρεύμα πλειοψηφίας.
Δημ: Κύριε Υπουργέ, προσπαθήσατε σε ομιλία σας να υποβαθμίσετε την προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών. Είναι δυνατόν ένας υποψήφιος πρόεδρος ενός κόμματος που έγραψε ιστορία κυβερνώντας 20 χρόνια να μην αναγνωρίζει τη σημασία και την προσφορά του νευραλγικού υπουργού των Εξωτερικών; Και δεύτερον, μιλώντας στο Άργος μιλήσατε για αναξιοποίητα πλεονεκτήματα της αρχαιότερης πόλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως υπουργός Πολιτισμού, δεν κάνατε τίποτε για την Πελοπόννησο και επιπλέον είχατε το Μουσείο του Ναυπλίου 4, 5 να μη λειτουργεί, παρ’ όλη τη μεγάλη σημασία του
Ευ.Βενιζέλος: Χαίρομαι γιατί το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού στην περιοχή αυτή είναι εμφανές και αναγνωρισμένο και κρατάω πάντα στην ανάμνησή μου, με πολύ μεγάλη αγάπη, όλα όσα έχω ζήσει εδώ, στις Μυκήνες και σε όλους τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους, γιατί, με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφήσαμε ένα αποτύπωμα από την Επίδαυρο μέχρι το Άργος και από το Ναύπλιο μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη, σε όλη την Πελοπόννησο. Αυτά έχουν αξιολογηθεί και είναι έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και όχι ατομικό έργο δικό μου. Όπως γνωρίζω πάρα πολύ καλά και τιμώ το έργο του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική, το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, γιατί οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται προσωπικά στη χάραξη και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, και το έργο όλων των υπουργών Εξωτερικών, από τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και το Κάρολο Παπούλια μέχρι τον Γιάννο Κρανιδιώτη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Γιώργο Παπανδρέου φυσικά που υπηρέτησε πολλά χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών. Εγώ ξέρω να τιμώ και να αναγνωρίζω τους πάντες ,χωρίς καμία διάκριση, και χωρίς καμία σιωπή και χωρίς κανέναν αποκλεισμό.
Δημ: Σήμερα στο Άργος, προχθές στην Εύβοια, πως είδατε το ρεύμα; Είστε ικανοποιημένος από τις περιοδείες σας;
Ευ.Βενιζέλος: Αυτή είναι ερώτηση που απευθύνεται περισσότερο σε εσάς, γιατί εγώ δεν είμαι το πρόσωπο το κατάλληλο και αρμόδιο προκειμένου να κρίνει την δική μου σχέση με την κοινωνία της Αργολίδας και την ανταπόκριση του κόσμου. Εγώ έχω μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένος από τις αντιδράσεις του κόσμου, από τις συναισθηματικές και πολιτικές αντιδράσεις που ζω από το πρωί, από τον τρόπο που αυθόρμητα με πλησιάζουν οι πολίτες όλων των ηλικιών και με υποδέχονται και με στηρίζουν. Και πρέπει να σας πω ότι έμεινα εντυπωσιασμένος και από το μέγεθος και τον παλμό της συγκέντρωσης που είχαμε στο Άργος.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ