Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/10/07

Η αποξηραμένη λίμνη στην Ερμιόνη, ετοιμάζεται να τσιμεντοποιηθεί και να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα, εν αγνοία του δήμου


Τις εναλλακτικές αξιοποίησης 153 στρεμμάτων στην Ερμιόνη, μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων, ή και συνδυασμό των προηγουμένων, αναζητεί η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.
Θεωρεί η ΚΕΔ ότι τόσο η επιφάνεια όσο και η θέση του ακινήτου επιτρέπουν αντίστοιχες λύσεις. ωστόσο καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει στους τοπικούς φορείς ούτε καν στον δήμο Ερμιόνης -σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανάργυρο Λεμπέση- παρ΄ ότι το ακίνητο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου. Μάλιστα ο δήμαρχος έμεινε έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε τις προθέσεις της ΚΕΔ από τον “α”.
Το επικείμενο ξεπούλημα της συγκεκριμένης έκτασης διαφημίζεται με την φωτογραφία που παραθέτουμε, στο site της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, με τον παρακάτω τρόπο:
“Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Ερμιόνης, του Νομού Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, επιφάνειας περί τα 153 στρέμματα. Η έκταση, η οποία έχει προκύψει από την αποξήρανση λίμνης, αποτελεί παλαιό αιγιαλό και διαθέτει παραλιακό πρόσωπο το οποίο εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου. Το ακίνητο εντάσσεται στη γεωγραφική τουριστική “ενότητα” που περιλαμβάνει τα οικιστικά κέντρα της Ερμιόνης, της Θερμησίας και του Πόρτο Χελίου. Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, ειδικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης είναι σημαντική και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, σημαντική τουριστική επένδυση η οποία θα περιλαμβάνει την κατασκευή γηπέδου γκολφ, ξενοδοχείων και συγκροτήματος κατοικιών σε έκταση 1.600 στρεμμάτων.
Το ακίνητο βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, περί τα 175χλμ., η οποία διανύεται οδικώς σε περίπου 2 ώρες. Από την περιοχή είναι σχετικά εύκολη η πρόσβαση στα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται σημαντικοί ιστορικοί και αρχαιολογικοί προορισμοί, όπως η παραδοσιακή πόλη του Ναυπλίου και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και είναι δυνατή η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων ή κατοικιών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τα εκτός σχεδίου γήπεδα. Στην πρώτη περίπτωση η επιτρεπόμενη δόμηση επί του ακινήτου ανέρχεται σε 20.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα, ενώ με κατάλληλη κατάτμησή του η δόμηση θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
Όσον αφορά στην οικιστική ανάπτυξη, αν και τα σημερινά πολεοδομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν σημαντική εκμετάλλευση, εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης του ακινήτου σε Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης, ή ανάπτυξης μέσω του πλαισίου Ιδιωτικής Πολεοδόμησης, που θα εξασφάλιζαν δόμηση έως και 36.000 τ.μ. Στην παρούσα φάση εξετάζονται οι εναλλακτικές αξιοποίησης του ακινήτου, μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων, ή και συνδυασμό των προηγουμένων, καθώς ότι τόσο η επιφάνεια όσο και η θέση του ακινήτου επιτρέπουν αντίστοιχες λύσεις”.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον Iδρυτικό της Nόμο, η ΚΕΔ διαχειρίζεται72.000 περίπου Δημόσια Ακίνητα, που είναι καταγεγραμμένα και ανήκουν στην περιουσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και ακίνητα που ανήκουν σε άλλα Υπουργεία ή άλλους φορείς και η διαχείρισή τους ανατέθηκε στην ΚΕΔ. Πρόκειται για ακίνητα κάθε είδους, όπως οικόπεδα, κτίρια, διαμερίσματα, γραφεία, αγροί, παραθαλάσσιες εκτάσεις κ.λ.π. Στην έννοια της διαχείρισης περιλαμβάνεται η εκποίηση, η εκμίσθωση, οι αγορές και οι παραχωρήσεις.
Όπως αναφέρει η ίδια η ΚΕΔ στην ιστοσελίδα της, “η ανάπτυξη και αξιοποίηση των ακινήτων αρμοδιότητας ΚΕΔ, ξεπερνά τα όρια μιας απλής διαχειριστικής πράξης και επεκτείνεται στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης αξιοποίησης για όλο το χρονικό ορίζοντα της επένδυσης που θα υλοποιηθεί. Η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης Ακινήτων έχει να επιδείξει σημαντικό έργο το οποίο περιλαμβάνει: Εκπόνηση Μελετών Ανάπτυξης και Αξιοποίησης σημαντικών Δημόσιων Ακινήτων και εκπόνηση προκαταρκτικών Μελετών Βιωσιμότητας Σχεδιασμό Αξιοποίησης Ακινήτων με κατάρτιση προτάσεων για τα Ακίνητα Σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με αντικείμενο την ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση Δημοσίων Ακινήτων Διατύπωση προτάσεων κατά την εκπόνηση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων”.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ