Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

10/10/07

Κόντρα για μελέτες στο Κρανίδι

Κόντρα μεταξύ του πρώην προέδρου του Δ.Σ. Κρανιδίου Τάσου Λάμπρου και του νυν δημάρχου Δημήτρη Σφυρή, έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες. Με μεγάλες επιστολές τους, ρίχνουν τα βέλη εκατέρωθεν.
Ο κος Λάμπρου μεταξύ άλλων σημειώνει:
“Όπως γνωρίζεται ο Δήμος Κρανιδίου τον Μάρτιο του 2005 ανέθεσε ύστερα από διαγωνισμό στην σύμπραξη μελετητικών γραφείων «Δ. Καραγιάννη – Χ. Καπετανάκη» την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Πολεοδομικός σχεδιασμός Κρανιδίου (επίγεια αποτύπωση και πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης τομέα σχεδίου πόλεως Κρανιδίου)».
Επίσης την άνοιξη του 2006 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποτύπωσης των ιδιοκτησιών.
Τον Αύγουστο του 2006 μελετητές παρουσίασαν ένα προσχέδιο για την αναθεώρηση του σχεδίου Μαρασλή για τον τομέα ΙΙ.
Στην παρουσίαση αυτή από ότι θυμάμαι είχατε παρευρεθεί και εσείς και συμφωνήσατε με αυτήν την διαδικασία η οποία θα μας οδηγούσε στην επίλυση αυτού του σημαντικότερου προβλήματος που απασχολεί εδώ και δεκαετίες του δημότες του Δήμου Κρανιδίου.
Κύριε Δήμαρχε ήδη έχει περάσει ένας χρόνος από αυτήν την παρουσίαση – διαδικασία και εννέα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας και δεν έχουμε καμία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη του θέματος.
Με την απερχόμενη ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κρανιδίου μέχρι το Δεκέμβριο 2006 γνώριζα ότι το μελετητικό γραφείο μέχρι τέλους του έτους (2006) θα είχε ολοκληρώσει την πρότασή του, την πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης τομέα ΙΙ σχεδίου πόλεως Κρανιδίου.

Ερωτήματα
Αυτονόητο είναι να υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα που πρέπει άμεσα δημόσια να απαντηθούν από εσάς :
Ολοκλήρωσε το μελετητικό γραφείο την πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου Μαρασλή;
Πότε θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση στους δημότες και στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; (Ευθύνεται ο Δήμος ή το μελετητικό γραφείο;)
Υπάρχει διαφορετική πολιτική βούληση από την παρούσα Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει το έργο;
Πότε επιτέλους θα επιλυθεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας (κάτοικοι- ιδιοκτήτες της πόλεως Κρανιδίου)
Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και εάν ναι ποια που μπορούν να εμποδίσουν την ολοκλήρωση αυτού του έργου;
Πότε επιτέλους οι ιδιοκτήτες- δημότες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και πότε ο Δήμος θα αξιοποιήσει την αναθεώρηση για οικιστικές παρεμβάσεις – τομές στην πόλη Κρανιδίου;”

Ο Σφυρής
Πρώτη γραμμή προτεραιότητας για το Δήμο Κρανιδίου αποτελεί ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός, επισημαίνει ο δήμαρχος Κρανιδίου Δημήτρης Σφυρής. Μεταξύ άλλων επισημαίνει:
“Η ανάθεση είχε γίνει τον Μάρτιο του 2005. Αυτό δεν έγινε. Προτιμήσατε να πραγματοποιήσετε, για προεκλογικούς λόγους, μια συγκέντρωση χωρίς αποτέλεσμα.
Το λέω αυτό, γιατί ούτε κατευθύνσεις δώσατε στους μελετητές, ούτε ενημερώσατε τους παρευρισκόμενους για τις προθέσεις σας με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης.
Ποια ήταν η τοποθέτησή σας σαν Δημοτική Αρχή;
Ποιες ήταν οι απαιτούμενες κατευθύνσεις;
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Δυστυχώς, κύριε Λάμπρου, τόσο εσείς όσο κ΄ αυτοί που κρύβονται πίσω από εσάς, γνωρίζετε ότι :
Εσείς ευθύνεστε που δεν προχώρησε η μελέτη και εσκεμμένα καθυστερήσατε την εκπόνησή της. Δεν κάνατε καμία ενέργεια μετά τον Αύγουστο του 2006.
Εσείς χαρακτηρίσατε ανεπίσημες τις προτάσεις των ενδιαφερομένων στην συγκέντρωση του Αυγούστου του 2006. Το αναφέρετε στην επιστολή σας, γράφοντας ότι, παρουσία του Δημάρχου κου Καμιζή, « η παρουσίαση του προσχεδίου είχε στόχο να διατυπωθούν ανεπίσημες ενστάσεις – παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους – δημότες ».
Εσείς όμως σαν “υπεύθυνη”, “δραστήρια”, “αποτελεσματική” Δημοτική Αρχή ποιες επίσημες προτάσεις, σε αντίθεση, με τις ανεπίσημες προτάσεις των Δημοτών, καταθέσατε;
Ποιες κατευθύνσεις δώσατε; Εμείς όσο κι αν ψάξαμε στον Δήμο, αφ΄ ότου τον αναλάβαμε, δεν βρήκαμε μέχρι σήμερα τίποτα.
Μήπως ήταν μια συγκέντρωση “φιάσκο” για να κοροϊδέψετε τους Δημότες προεκλογικά;
Γιατί δεν ενημερώσατε τον κόσμο, εφ΄ όσον είχατε συλλέξει, όπως λέτε, όλα τα στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι;
Μήπως ο στόχος ήταν να κρατήσετε σε ομηρία τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας κατά την διάρκεια της 8ετούς θητεία σας;
Αυτό το σημαντικό θέμα θα ήταν ένας λόγος που θα έπρεπε να απολογηθείτε και να ζητάτε συγνώμη από τους δημότες που ταλαιπωρούνται πάνω από 20 χρόνια.
Μέσω της επιστολής σας αναρωτιέστε:
Αν ολοκλήρωσε το μελετητικό γραφείο την πρόταση αναθεώρησης του σχεδίου Μαρασλή.
Η απάντηση είναι: Δεν ολοκλήρωσε, λόγω δικής σας υπαιτιότητας. Εσείς δεν παραδώσατε στους μελετητές τις προτάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και τις ενστάσεις – προτάσεις των δημοτών.
Πότε θα παρουσιασθεί η ολοκληρωμένη πρόταση στους δημότες και στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Το σχέδιο και η ολοκληρωμένη πρόταση θα παρουσιασθεί στους δημότες εντός του Α΄ διμήνου του 2008.
Που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση;
Την απάντηση την γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Ίσως την ερώτηση έπρεπε να την απευθύνατε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Βέβαια αυτή περιελάμβανε κι εσάς.
Υπάρχει διαφορετική πολιτική βούληση από την παρούσα Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει το έργο;
Προφανώς υπάρχει διαφορετική πολιτική βούληση, αλλά η διαφορετικότητα έγκειται στο ότι εμείς προχωράμε το έργο. Ετοιμάσαμε τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις και τις έχουμε ήδη καταθέσει.
Πότε επιτέλους θα επιλυθεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες (κάτοικοι – ιδιοκτήτες) της πόλεως Κρανιδίου.
Το συντομότερο δυνατόν και εντός της μέχρι τώρα 10μηνης θητείας μας. Κι όχι ύστερα από 8 χρόνια που αποδείχθηκαν όχι αρκετά, ώστε να καταθέσετε εσείς.
Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα κι εάν ναι ποια που μπορούν να εμποδίσουν την ολοκλήρωση αυτού του έργου;
Για μας τα οικονομικά συμφέροντα είναι μόνο των ιδιοκτητών – κατοίκων – δημοτών στο σύνολό τους. Τα υπόλοιπα μεμονωμένα μάλλον εσάς εμπόδισαν να ολοκληρώσετε το έργο.
Πότε επιτέλους οι ιδιοκτήτες – δημότες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και πότε ο Δήμος θα αξιοποιήσει την αναθεώρηση για οικιστικές παρεμβάσεις τομές στην πόλη Κρανιδίου;
Όπως γνωρίζετε η διαδικασία είναι συγκεκριμένη: Ανάρτηση πρότασης, περίοδος ενστάσεων, διορθώσεις σύμφωνα με τις σύννομες ενστάσεις, τελική εκπόνηση της μελέτης.
Εμείς θα προχωρήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση, διότι η επίλυση του προβλήματος είναι πρώτης γραμμής προτεραιότητα για μας.
Θέλω επίσης να σας πληροφορήσω ότι από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκα προσωπικά. Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, διαπίστωσα ότι στο προσχέδιο της μελέτης αποτυπώνονταν ‘’πολιτικές παρεμβάσεις’’, με την κακή έννοια κι όχι επιστημονικές.

Η μελέτη
Όσον αφορά στη μελέτη, ασχολήθηκα όχι μόνο με την αναθεώρηση του Τομέα ΙΙ, αλλά και με τον προγραμματισμό σχεδιασμού ολόκληρου του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου. Κι αυτό το θεώρησα αναγκαίο, γιατί εάν δεν εκπονηθεί η μελέτη του Γ.Π.Σ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), δεν θα είναι δυνατή η επέκταση του σχεδίου πόλης, σε κανένα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Κρανιδίου.
Εσείς, κατά την διάρκεια της θητείας σας είχατε αποκλείσει αυτή τη δυνατότητα.
Είχατε αφαιρέσει τον κωδικό χρηματοδότησης του Γ.Π.Σ. Φαίνεται ότι αδιαφορήσατε και δεν είχατε κρίνει σημαντική την επέκταση των σχεδίων του Δήμου.
Εγώ για το σκοπό αυτό επισκέφθηκα πολλές φορές το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΧΩΔΕ) όπου εξέθεσα τις απόψεις μας. Κατόπιν κάλεσα τους μελετητές παρουσία της μηχανικού του Δήμου, Κας Καρανικόλα, και προβήκαμε στην παρουσίαση των κατευθύνσεων για την εκπόνηση της μελέτης.

Κατευθύνσεις
Οι κατευθύνσεις που δώσαμε είναι οι εξής :
Να προβλεφθεί όχι μόνο η ανάπτυξη του τομέα ΙΙ αλλά και η μελλοντική επέκταση και σύνδεση με τον υπάρχοντα οικιστικό ιστό του Κρανιδίου (παραδοσιακός οικισμός). Να προβλέπει την ανάπτυξη σύμφωνα με το Γ.Π.Σ.
Για τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Εκπαίδευση: χωροθέτηση σχολικών κτιρίων, παιδικών – βρεφικών σταθμών, νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και ΕΠΑΛ. Διοίκηση: η ανάπτυξη του Δήμου και ο ρόλος του Κρανιδίου, ως διοικητικού και εμπορικού κέντρου του Δήμου και της επαρχίας Ερμιονίδας, απαιτεί την οργάνωση και χωροθέτηση των κτιρίων διοίκησης. Περίθαλψη: επέκταση του Κέντρου Υγείας και η αναβάθμισή του σε νοσοκομείο.
Πρόβλεψη για γηροκομείο και ΚΑΠΗ. Πυροσβεστική Υπηρεσία: μεταφορά και χωροθέτηση σε εκτός σχεδίου περιοχή της υπηρεσίας, ούτως ώστε να έχει άμεση πρόσβαση προς τους κύριους οδικούς άξονες και να εξυπηρετεί όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Αστυνομία: χωροθέτηση του Α/Τ και πρόβλεψη για αναβάθμισή του σε Υποδιεύθυνση ώστε να περιλαμβάνει τροχαία και τουριστική Αστυνομία.
Ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι - πλατείες. Χωροθέτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και πλατειών στις πυκνοδομημένες περιοχές σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό – ιστορικό οικισμό, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης και η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πρόβλεψη υπαίθριων χώρων στάθμευσης. Πρόβλεψη κατασκευής υπογείων χώρων στάθμευσης. Δημιουργία, εκμετάλλευση και αναβάθμιση χώρων πρασίνου. Δημιουργία τράπεζας γης για τα ρυμοτομούμενα τμήματα.Οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένες προτάσεις για την ιεράρχησή του και την προσαρμογή του στις υπάρχουσες οικοδομικές (ΟΓ) και ρυμοτομικές (ΡΓ) γραμμές με μικρές διαπλατύνσεις. Δημιουργία εσωτερικού κεντρικού δρόμου προκειμένου να συμπεριληφθούν υπάρχοντα τμήματα οδών. Διαπλατύνσεις δρόμων με όφελος την αποσυμφόρηση χωρίς να θίγονται κτίσματα και μικρές ιδιοκτησίες. Μελέτη κυκλοφορίας οχημάτων ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και σωστή λειτουργία του οικισμού συνολικά και αναβάθμιση με πεζόδρομους. Χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Χωροθέτηση πολιτιστικών εγκαταστάσεων, κατανεμημένων σωστά στον οικιστικό ιστό του Κρανιδίου. Χωροθέτηση ΚΤΕΛ. Χωροθέτηση Δημοτικής Αγοράς

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ