Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/11/07

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα Ζωνιανά, στο Ναύπλιο

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος το Ναύπλιο γινόταν από τη μαφία των Ζωνιανών. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πανελλήνιο, έμποροι ναρκωτικών από την Κρήτη έκαναν επενδύσεις σε τουριστικές περιοχές μεταξύ των οποίων και το Ναύπλιο.
Αυτές τις ημέρες, ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ ερευνά εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς κατοίκων των Ζωνιανών στις εφορίες του Ναυπλίου, του Άργους και του Κρανιδίου για να δει τι ποσά δηλώνονταν από τους «επενδυτές». Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη έρευνα στο υποθηκοφυλακείο Ναυπλίου, αλλά και σε συμβολαιογράφους της περιοχής για να γίνουν γνωστές οι καταγραφές.
Σχετικά δημοσιεύματα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ άλλων στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Έθνος» και στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA».
Όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ», «στο ιστορικό Ναύπλιο έχουν επενδύσει το «μαύρο» χρήμα, από παράνομες δραστηριότητες, οι θεωρούμενες από την Αστυνομία κεφαλές του καρτέλ όπλων και ναρκωτικών του Μυλοποτάμου.
Χρόνια ολόκληρα, κοντά δύο δεκαετίες τώρα, από τότε δηλαδή που άρχισαν να στήνονται οι πρώτες ενέδρες κατά της Αστυνομίας, αλλά και οι υπόγειες συμμαχίες με συγκεκριμένους αστυνομικούς σε θέσεις - κλειδιά, το χρήμα, που έρεε άφθονο, κατευθυνόταν σε επικερδείς τοποθετήσεις, κυρίως σε ακίνητα.
Πληροφορίες από έγκυρες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι από συμβόλαια που έχει ήδη στην κατοχή της η προανάκριση, προκύπτει ότι οι δύο βασικοί ύποπτοι, αυτοί που εντοπίστηκαν στο μπλόκο του Φόδελε να πουλάνε ναρκωτικά, αλλά και άλλοι δέκα Ζωνιανοί, έχουν επενδύσει σε ακίνητα και επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, μπαρ και εστιατόρια».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» στις 23/11/07: «Πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της μαφίας αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί σε ονόματα υπόπτων μεγάλα ακίνητα σε Κέρκυρα, Ναύπλιο και Αλικαρνασσό». Τέλος στο site του «MEGA» αναφέρεται: «Σχετικά με την έρευνα στα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για συμμετοχή στο κύκλωμα του Μυλοποτάμου, οι αρμόδιες αρχές ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος γινόταν σε τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται, εκτός από την Κρήτη, στο Ναύπλιο, αλλά και στην Κέρκυρα. Η έρευνα θα γίνει σε βάθος και αναμένεται να επεκταθεί σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους οι οποίοι συμμετείχαν στο «ξέπλυμα».

Έμπλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με μαιμού ανακοίνωση για γκέι και δικομματισμό

Απολίτικη και αισχρή ενέργεια ήταν αυτή κάποιων στο Ναύπλιο, οι οποίοι την Κυριακή σκόρπισαν φυλλάδια με περιεχόμενο που προσβάλει συγκεκριμένο άτομο, τα οποία μάλιστα, έφεραν την υπογραφή του ...ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πρώτη κιόλας ματιά, το φέιγ βολάν φαίνεται ότι κατασκευάστηκε σε οικιακό εκτυπωτή, από κάποιον που προφανώς ή ήθελε να κάνει κακόγουστη φάρσα ή είχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα και κακόβουλη πρόθεση. Πιθανόν, όπως κάποιοι εκτιμούν το φειγ βολάν να προέρχερται από άτομα ακροδεξιάς αντίληψης.
Το φειγ βολάν, μεταξύ άλλων , αναφέρει: “Όχι στο γκέι πολιτικό σύστημα. Όχι στο δικομματισμό Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικές όψεις του ιδίου νομίσματος”.
Στην πίσω όψη χαρακτηρίζουν συγκεκριμένο άνθρωπο που κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ως ομοφυλόφυλλο, αναφέροντας: “πρασινοφρουρέ είναι αλήθεια πως εσύ και η παρέα σου είστε “προιστάμενες”; Την κουνάτε τελικά την αχλαδιά;”.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρακάτω ανακοίνωση:
“Την Κυριακή, 25/11/07, κυκλοφόρησαν στο Ναύπλιο φυλλάδια με την υπογραφή ΣΥ.ΡΙΖ.Α (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) με φαιδρό και απολίτικο περιεχόμενο.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα ήθελε να ενημερώσει ότι ουδεμία σχέση έχει με την συγγραφή και τη διακίνηση αυτών των γελοίων μηνυμάτων, τα οποία μόνο απέχθεια κι οργή προκαλούν.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α διαφωνεί πλήρως με κάθε τακτική προσωπικής σπίλωσης. Αντιδρούμε όταν κάποιοι ανόητοι ‘τιμητές’ μιας δήθεν ηθικής, χρησιμοποιούν το όνομα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να εξυπηρετήσουν αρρωστημένες επιδιώξεις, κρύβοντας έτσι λογικές που παραπέμπουν σε Ιερά Εξέταση.
Εμείς επιμένουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μειονοτήτων και κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου.
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί το όνομα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για οποιοδήποτε ιδιοτελή και νοσηρό σκοπό”.

Δωράκι στους εργαζόμενους ή στους ξενοδόχους;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΟΝΟΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ, προκαλεί στους εργαζόμενους το «δωράκι» της Εργατικής Εστίας, με τα εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού. Ελπίζει ο μέσος Έλληνας ότι θα ξεσκάσει λίγες ημέρες πηγαίνοντας διακοπές και πληρώνοντας φθηνά, όμως πολλοί επιτήδειοι ξενοδόχοι που έχουν κάνει σύμβαση με την Εργατική Εστία, θέλουν να τα «πιάσουν» και από τις δύο πλευρές.
ΔΕΚΑΔΕΣ είναι τα παραδείγματα για ξενοδόχους, που μονίμως απαντούν ότι κάλυψαν το ποσοστό της Εργατικής Εστίας και δεν διαθέτουν δωμάτια με Κοινωνικό Τουρισμό. Αν δε, κάποιος εργαζόμενος ζητήσει να κλείσει δωμάτιο πολύ πριν, τότε θα λάβει την στερεότυπη απάντηση, ότι δεν γίνονται ακόμα κρατήσεις γιατί είναι πολύ νωρίς.
ΠΟΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, προκειμένου να μην χάσουν τα εισιτήρια παντελώς, αναγκάζονται να πέσουν θύματα «απατεώνων» επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, που τους κάνουν προτάσεις να μείνουν λιγότερες ημέρες, αλλά να δώσουν όλα τα εισιτήρια ή ακόμα χειρότερα να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να τους δεχτούν. Εξαναγκάζουν δηλαδή τον εργαζόμενο να γίνει συμμέτοχος ουσιαστικά σε μια κομπίνα!
Ελάχιστες όμως είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στην Εργατική Εστία. Ο «μεροκαματιάρης» εργαζόμενους προτιμά να χάσει, παρά να μπει σε μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα γραφειοκρατική διαδικασία, καταγγέλλοντας τους κακούς επαγγελματίες που εκμεταλλεύεται τον ίδιο, αλλά και το κράτος.
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ όμως, τί μηχανισμούς ελέγχου διαθέτει για όλους αυτούς με τους οποίους υπογράφει συμβάσεις; Πώς είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι του Οργανισμού ότι οι συμβεβλημένοι ξενοδόχοι θα ανταποκριθούν σωστά σε όσα υπογράφουν;
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ, τα εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού δεν αποτελούν δωράκι στους εργαζομένους, αλλά αποτελούν «δωράκι» στους ξενοδόχους;

Απεργία ή Αργία

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ απορίας για ποιο λόγο μια απεργιακή κινητοποίηση θα πρέπει να γίνει κοντά στο Σαββατοκύριακο, δηλαδή Δευτέρα ή Παρασκευή. Και στο παρελθόν είχε στηλιτευτεί ως προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού τριημέρου διακοπών και για μικρό χρονικό διάστημα οι απεργίες γίνονταν μέσω βδομάδα.
Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ απεργία των δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών ήρθε να μας θυμίσει το τεχνητό τριήμερο, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα δίκαια αιτήματα των ιδίων των απεργών. Ένα περίπου 30% στην πρωτοβάθμια και ένα περίπου 22% στη δευτεροβάθμια υποτίθεται πήρε μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση.
ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ δεν σημαίνει πως όσοι εργάστηκαν διαφωνούν όλοι με τα αιτήματα των απεργών. Είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των απεργοσπαστών για διάφορους λόγους προτίμησε να προσέλθει στην εργασία του. Εξάλλου πάντα θα υπάρχουν «κορόιδα» που θα σηκώνουν το σταυρό των αιτημάτων.
ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ υπάκουσαν στις κομματικές εντολές, ώστε να μη θιγεί η κυβέρνηση και τραυματιστεί το προφίλ του νέου υπουργού Παιδείας. Άλλοι πάλι και αυτοί είναι οι χειρότεροι, προσπάθησαν να δείξουν «καλή αγωγή» αποσκοπώντας σε βαθμολογική και κατά συνέπεια μισθολογική βελτίωση της θέσης τους, ενώ κάποιοι τρίτοι επέλεξαν να μη συμμετέχουν για λόγους διαφορετικούς από τις διεκδικήσεις και τους μισθούς.
ΑΠ ΟΣΟΥΣ επέλεξαν να αγωνιστούν απεργώντας, θα πρέπει κανείς να διαχωρίσει εκείνους που για να είναι εντάξει συνειδησιακά και με γεμάτη την τσέπη επέλεξαν να πάρουν «κανονική άδεια» την ημέρα της απεργίας για να μην πέσουν στα μάτια των συναδέλφων τους. Μια άλλη κατηγορία των απεργών και ίσως η μεγαλύτερη επέλεξε την παράταση του Σαββατοκύριακου κατά μια ημέρα απολαμβάνοντας «μίνι διακοπές» ή επισκεπτόμενη φιλικά πρόσωπα. Ενώ μια τρίτη ομάδα επέλεξε μένοντας εδώ να διεκπεραιώσει προσωπικές υποχρεώσεις τις δεν είχε χρόνο να τις εκτελέσει κάτι διάρκεια της εργασίας.
ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ επομένως κανείς, ποιοι απεργοί βρέθηκαν έξω από το χώρο δουλειάς τους να ενημερώνουν τους απεργοσπάστες συναδέλφους τους και να βροντοφωνάζουν τα αιτήματά τους; Εκτός από ελάχιστους συνδικαλιστές που αγωνιωδώς κατέγραφαν τους απεργούς, κανείς άλλος δεν πάτησε στον εργασιακό του χώρο. Αν αυτό λέγεται απεργία, τότε οι διακοπές έχουν μια και μόνη διαφορά. Ότι αυτές είναι επί πληρωμή.

Μπες μέσα ρε Αλβανέ

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Οι Έλληνες ήταν ένας λαός που τιμούσε και πιστεύω τιμά σε μεγάλο ποσοστό την φιλοξενία , ο Ξένιος Ζευς κάποιος μακρινός παππούς μας ήταν. Μετά χρόνια η φιλοξενία έγινε και λίγο τουριστικό προϊόν αλλά συνέχιζε να παραμένει μαζί με το μεράκι , το φιλότιμο, την μπέσα ένα από τα στοιχεία της καθημερινότητας στις λαϊκές γειτονιές τουλάχιστον.
Ζώντας στην καταιγίδα των γεγονότων που παρατηρήθηκαν στις ανατολικές χώρες, τις θετικές ανατροπές στην ελληνική κοινωνία όσο να αφορά το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων φαίνεται ότι πολλά άλλαξαν. Οι νεοέλληνες καταναλωτές πέρασαν από τον Ξένιο στον Καταναλωτικό Δία. Από πολίτες της γειτονιάς γίναμε ιδιώτες του διαμερίσματος πολυκατοικίας. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης να μαζεύεται όλη η γειτονιά να δει το «μεθοριακό σταθμό» τηλεοπτική σειρά της εποχής στην αυλή της κυρά Γεωργίας. Μία τόσο μικρούλα τηλεόραση γινόταν ένα γεγονός συνάντησης και επικοινωνίας, ακόμα και αν ο γείτονας διέθετε δικιά του τηλεόραση πήγαινε στον γείτονα, για να πει καμιά κουβέντα με τους άλλους. Σήμερα ακόμα και στο ίδιο σπίτι να ζούμε ο καθένας μπορεί να έχει την δική του τηλεόραση.
Ζώντας όμως τα τελευταία χρόνια έντονα οικονομικές δυσκολίες ταρακουνήθηκε το καταναλωτικό οικοδόμημα του μέσου Έλληνα, η συντήρηση τόσων και τόσων ψεύτικων αναγκών αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη και δαπανηρή σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας
Από την στιγμή που αμφισβητείται η αυτοκρατορία του Homo Caranaloticus κάποιος πρέπει να φταίει. Και πολύ εύκολα ίσως και μεθοδευμένα στην ελληνική κοινωνία άρχισε να περνάει ο ρατσισμός, η φιλοξενία άρχισε να γίνεται φοβοξενία. Για όλα τα κακά μας φταίνε οι μετανάστες. (Άσχετα αν μελέτες δείχνουν ότι ανέβασαν το ακαθάριστο εθνικό προϊόν και ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς τα χέρια του ίσως να μην ήμασταν έτοιμοι και για τους περιβόητους ολυμπιακούς αγώνες )
Και δυστυχώς τέτοιες εκφράσει καθημερινής φοβοξενίας συναντάμε σε όλες τις πτυχές του καθημερινού μας βίου. Πριν δυο Κυριακές ήταν ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Παναργειακού και Λεωνιδίου, Άργος και Λεωνίδιο δυο πόλεις με παραδοσιακά καλές σχέσεις .
Με το που άρχισε ο αγώνας και καθ όλη την διάρκεια του αγώνα ένας φίλαθλος συνεχώς φώναζε στον προπονητή της αντίπαλης μας ομάδα
-Μπες μέσα ρε Αλβανέ , κάθε φορά που ο προπονητής της αντίπαλη ομάδας έβγαινε από τον στεγασμένο τσίγκινο πάγκο για να καθοδηγήσει την ομάδα του.
Στην αρχή το μπάσο της φωνής του και σε συνδυασμό ότι λεγόταν σε φάση εκτός τόπου και χρόνου προκάλεσε κάποια γέλια . Αλλά ο φίλαθλος (!!!!) συνέχιζε ασταμάτητα να προσπαθεί να σταματήσει τον προπονητή με αυτόν τον τρόπο.
Σκέφθηκα ότι μπορεί να είναι ο αντίπαλος προπονητής κάποιος πρώην Αλβανός ποδοσφαιριστής που κάνει καριέρα τώρα και ως προπονητής στην Ελλάδα. Με μεγάλη μου έκπληξη έμαθα ότι ο Αλβανός ήταν παλαίμαχος έλληνας ποδοσφαιριστής(!!!).
Στην αρχή σκέφτηκα ότι κάποιος νεαρός που έχει εμπλακεί σε κάποιο νεοφασιστικό κίνημα προσπαθεί να εκφράσει και στο γήπεδο τις ιδέες του ( και εν μέρει θα μπορούσε να γίνει και κατανοητό) Η παρατεταμένη αναφορά στον φιλοξενούμενο προπονητή να μπει στον πάγκο του ως Αλβανός (!!!!) με έκανε να ψάξω να δω ποιος ήταν αυτός ο φίλαθλος. Προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν ένας μεσήλικας 50 – 55 χρονών γνωστός σε αρκετούς παρευρισκόμενους , ένας καθώς πρέπει καθημερινός γείτονας μας. Η ομάδα μας δεν έπαιξε και πολύ καλά σε αυτό το παιγνίδι κέρδισε με άγχος 1-0 και για όλη αυτή την πίεση κάποιος έπρεπε να φταίει και ο συνήθης ύποπτος δεν θα μπορούσε παρά να είναι αλβανός. (Εξ άλλου για τον νεοέλληνα είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτεί ότι ο γείτονας του μπορεί να είναι καλύτερος!!!!)
Αυτό και τόσα άλλα καθημερινά στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής , σε ότι δεν μας αρέσει , δεν μας βολεύει , μας χαλάει την μικροαστική αυταρέσκεια μας πρέπει να κάποιος άλλος ο κακός ξένος. Όσο πιο φοβοξενικοί γινόμαστε τόσο πιο πολύ θα αφελληνιζόμαστε…

Όσα αυτοί κι αν καίνε εμείς θα φυτεύουμε

Κατάφεραν να φυτέψουν μόνοι τους, όσα δέντρα είχαν αγοράσει με δικά τους χρήματα οι «Οικολόγοι πράσινοι» Αργολίδας και το «Ρεύμα Νεων Σοσιαλιστών» στην περιοχή του Λυγουριού που τους είχε υποδείξει ο Δήμος.
Παρά την επιδεικτική αποχή και αδιαφορία των Λυγουριατών που προτίμησαν τις καφετέριες, φυτεύτηκαν 65 πεύκα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και κυπαρισσάκια στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου Λυγουριού το οποίο και αυτό απείχε της δενδροφύτευσης αν και ήταν ενημερωμένο. Φαίνεται πως η περιβαλλοντική συνείδηση για τους περισσότερους των εκπαιδευτικών τελειώνει με την ανάγνωση κάποιων κειμένων και τη συλλογή βαθμολογιών μπόνους.
Το μόνο γυμνάσιο που έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον ήταν από την Αγία Τριάδα, αλλά ήταν δύσκολη η μετακίνηση των μαθητών προς το χώρο της αναδάσωσης. Από πλευράς Λυγουριού παρέστη μόνον ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Μπιμπής, ο οποίος συνέβαλε και αυτός ενεργά στη δενδροφύτευση της περιοχής. Όσο για τους υπολοίπους συμβούλους; Όλοι απόντες.
Τα προγράμματα αναδάσωσης των «Οικολόγων Πρασίνων» και του «Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών» θα συνεχιστούν πάντως στην Αργολίδα. Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται αναδασώσεις τόσο στην περιοχή του Αγίου Θεοδοσίου στην Μιδέα, όσο και στην περιοχή του Άργους σε συνεργασία με τους δύο δήμους. Στην περιοχή του Αγίου Θεοδοσίου έχει προγραμματιστεί αναδάσωση από το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εδράζει στη Νέα Κίο γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η αναδάσωση στο Άργος προγραμματίζεται λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στην αναδάσωση στο Λυγουριό, διέθεσαν στάπες και κασμάδες οι δήμοι Άργους και Λυγουριού καθώς και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας «Εσπερίδες» χυμούς για τους συμμετέχοντες.
Στο Δήμο Ασκληπιείου έμειναν περίπου 35 πεύκα για τα οποία δεσμεύθηκε ο κύριος Μπιμπής για την άμεση φύτευσή τους. Το κόστος των δενδρυλίων ανήλθε στα 350 ευρώ και καλύφθηκε πλήρως από τις διοργανώσεις που πήραν μέρος στη δενδροφύτευση.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την κτηνοτροφία, σε συνέχεια όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ζήτησε με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ).
Οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση, αναφέρει η ΓΕΣΑΣΕ, δεδομένου ότι οι τρομακτικές αυξήσεις των ζωοτροφών το τελευταίο εξάμηνο έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν το 2007 κατά 67,6%, ενώ αντίθετα με τις αυξήσεις στο κόστος των εισροών, οι τιμές του γάλακτος στο αιγοπρόβειο παραμένουν καθηλωμένες, με εξαίρεση τις περιοχές όπου υπάρχουν συνεταιριστικές μεταποιητικές μονάδες.
Η ΓΕΣΑΣΕ ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων με 3.000Ε ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με βάση τον Καν. 1860/2004.
Να ελεγχθούν ουσιαστικά οι ελληνοποιήσεις αρνιών από τις βαλκανικές χώρες και να επιβληθούν αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
Να προχωρήσει άμεσα το σύστημα ισοζυγίου κρέατος.
Να διασφαλιστεί, ιδιαίτερα εν όψει των Χριστουγέννων, η ταυτοποίηση των ελληνικών αρνιών.
Να ενισχυθούν η έρευνα και η εφαρμογή της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών για την κάλυψη του σιτηρεσίου.
Να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το καρτέλ γάλακτος, ύστερα από 2 χρόνια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Να ενισχυθούν ουσιαστικά και με γρήγορες διαδικασίες οι επενδύσεις των συνεταιρισμών για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων στο γάλα και τα γαλακτοκομικά.
Να απλουστευτούν οι διαδικασίες για τα Σχέδια Βελτίωσης Ζωικής κατεύθυνσης, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και όχι να περιμένουν οι παραγωγοί την έγκριση έπειτα από 2 χρόνια.
Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ και στα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά σε όλο το φάσμα παραγωγής και στη λιανική.
Να καλυφθούν οι ελλείψεις υποδομών σε σφαγεία και τυποποιητήρια κρέατος σε όλη τη χώρα.
Να ενισχυθούν γενναία και με ταχύτατες διαδικασίες οι επενδύσεις των Συνεταιριστικών Οργανώσεων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος στην αγορά που μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα και το εισόδημα του παραγωγού.
Να χρηματοδοτηθεί κάθε προσπάθεια προβολής και προώθησης της ΦΕΤΑΣ στο εξωτερικό.
Να δημιουργηθεί δίκτυο πληροφόρησης και ελέγχου της αγοράς στο εξωτερικό, ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα φαινόμενα παραπλάνησης και νοθείας του εθνικού μας προϊόντος.
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Αργολίδας, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αλ. Κοντό, επισημαίνοντας:«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι κτηνοτρόφοι του Νομού Αργολίδας βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους έχουν ενταθεί σημαντικά. Μάλιστα πριν λίγες μέρες κατέθεσαν ψήφισμα στον Νομάρχη Αργολίδας, κ. Σωτηρόπουλο, στο οποίο διατυπώνουν έντεκα (11) συγκεκριμένα αιτήματα. Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια είναι η θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφορικά με τα 11 αιτήματα των κτηνοτρόφων Αργολίδας κι αν προτίθεται να προβεί στην ικανοποίησή τους;».

Έργα 5.7 ευρώ προγραμματίζει το Άργος

Πλειοψηφικά το δημοτικό Συμβούλιο Άργους ενέκρινε την Δευτέρα το Τεχνικό πρόγραμμα, τις προμήθειες και τα έργα που προτείνονται να ενταχθούν στον Θησέα. Τα κυριότερα έργα που προτάθηκαν είναι: Διαμόρφωση Κοινοχρήστων Χώρων στις επεκτάσεις του σχεδίου Πόλης (βόρειο τμήμα), Κατασκευή Γηπέδου Ποδοσφαίρου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο Ο.Τ. Γ286 του σχεδίου πόλης του Δήμου Άργους, Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Άργους, Συντήρηση Δημοτικού Φωτισμού Άργους και Τ.Δ, Συντήρηση - Αποκατάσταση - Διαμόρφωση παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων Δήμου Άργους & Τ.Δ, Διαμόρφωση - Ανάδειξη ευρύτερης περιοχής Αρχαίας Αγοράς,Συντήρηση Πεζοδρομίων στην πόλη του Άργους, Συντήρηση Πεζοδρομίων στα Τοπικά Διαμερίσματα Δήμου Άργους Τ.Δ.,Κατασκευή Πεζοδρομίων, Δαπεδόστρωση πεζοδρόμου δυτικά του Καποδιστριακού Δημοτικού Σχολείου,Κλάδεμα, κοπή δένδρων λιπάνσεις κ.λπ., Φυτεύσεις και συντηρήσεις πρασίνου σε Κοινόχρηστους Χώρους του Δήμου Άργους,Φυτεύσεις και συντηρήσεις πρασίνου σε Κοινόχρηστους Χώρους των Τοπικών Διαμερισμάτων Δήμου Άργους, Επιχωματώσεις διαμορφώσεις, Διαμόρφωση Γηπέδων, Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων ονοματοδοσίας και αριθμοδοσίας οδών, Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας, Συντήρηση και αποκατάσταση Δημοτικών Κτιρίων, Επέκταση και αναβάθμιση δημοτικού Φωτισμού, Διαμόρφωση διατηρητέου δημοτικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Α. Φλέμιγκ ,Επεμβάσεις αναβάθμισης Δημοτικών Χώρων, Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Άργους. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί και από την γραμματεία νέας γενιάς με ποσό 500.000,00 Ευρώ. Σύνολο έργων 2.763.554,99 Ευρώ.
Θησέας
"Κατασκευή Έργου Διαμόρφωση Βόρειας Εισόδου Πόλης (Ε.Ο Κορίνθου)" 382.000,00 Ευρώ Αναπλάση περιβάλλοντος χώρου Πηγής Κεφαλαρίου 100.000,00 Ευρώ, «Αποκατάσταση οροφογραφιών τοιχογραφιών Κωνσταντοπούλειου Μεγάρου» 200.000,00 Ευρώ, Διαμόρφωση - Ανάδειξη ευρύτερης περιοχής Αρχαίας Αγοράς 150.000,00 Ευρώ, Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Άργους 180.000,00 Ευρώ, Ανάδειξη παραδοσιακού κέντρου της πόλεως του Άργους και παρεμβάσεις στο χώρο της περιοχής του Εργατικού Κέντρου και στην οδό Καποδιστρίου 950.000,00 Ευρώ, Έργα Αναβάθμισης του Ιστορικού Κέντρου της Πόλης του Άργους 508.000,00 €, Ηλεκτροφωτισμός Κάστρου Λάρισας 200.000,00 Ευρώ. Σύνολο 'Θησέα' 2.670.000,00, Γενικό Σύνολο 5.705.054,99 Ευρώ. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η αντιπολίτευση εξέφρασε την διαφωνία της για τον τρόπο κατανομής των έργων ζητώντας περισσότερα έργα στα δημοτικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Άργους Β. Μπούρη τα δδ. Δεν θα πρέπει να αισθάνονται ριγμένα αφού θα διατεθούν κονδύλια προς αυτά πολύ περισσότερα απ΄ όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Σχεδιασμός για στέγαση των μαθητών στο Ναύπλιο

Μετά την μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει για το σοβαρό θέμα της στέγασης των σχολείων στο Ναύπλιο και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, απαντά συνολικά στο υπόμνημα του συλλόγου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου, που ζητούσαν με υπογραφές τους να έρθει για συζήτηση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δήμαρχος:
Εις ότι αφορά το πρόβλημα της στέγασης του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου (περιοχή Ν. Βυζάντιο), ο Δήμος Ναυπλίου με την από 27/7/07 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Αρ. Αποφ. 294/07) ενέκρινε την δημιουργία τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στην έκταση ιδιοκτησίας Κ.Ε.Μ.Χ.
Η απόφαση αυτή συνοδεύεται από συγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης εμβαδού 35 στρεμμάτων. Από το σύνολο της συγκεκριμένης έκτασης τα 20 περίπου στρέμματα παραχωρούνται στο Δήμο Ναυπλίου για την κατασκευή σχολικών κτιρίων και τα υπόλοιπα 15 στρέμματα θα παραμείνουν στο Κ.Ε.Μ.Χ προς ιδία αξιοποίηση.
Όπως ανακοίνωσα και προφορικά στην τελετή αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το υπ’ αριθμ. Φ. 913.1/200/95045 Σ. 2258/20/8/07 έγγραφό του, έκανε δεκτό το αίτημά μας όπως αυτό είχε διατυπωθεί στην υπ’ αριθμ. 294/07 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Το θέμα λοιπόν αυτό βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και εξασφαλίζουμε 20 περίπου στρέμματα γης για τη δημιουργία των σχολικών κτιρίων που έχει ανάγκη ο Δήμος Ναυπλίου.
Παράλληλα κινούμεθα και για την παραχώρηση προς το Δήμο Ναυπλίου του κτιρίου των καπναποθηκών που γειτνιάζει με το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο. Από τις 10/1/06 εκκρεμεί αίτημά μας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντό. Οι επαφές μας με τον Υπουργό συνεχίζονται και ευελπιστούμε ότι και αυτό το θέμα θα λυθεί προς όφελος της σχολικής κοινότητας.
Επομένως όσα αναφέρονται σε μια παράγραφο του υπομνήματός σας ότι οι ‘υποσχέσεις έχουν δοθεί κατά καιρούς, τίποτα όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μάλλον απορρέουν από μη ενημέρωσή σας επί του θέματος.
Εις ότι αφορά την κατασκευή νέας πτέρυγας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, ήδη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας εκπονεί μελέτη για την κατασκευή της συγκεκριμένης πτέρυγας μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Και το τονίζω αυτό γιατί θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η κατασκευή νέων σχολείων ανήκει στην αρμοδιότητα της Ν.Α. Αργολίδας, ενώ η εξασφάλιση οικοπέδων για σχολεία ανήκει στους Δήμους.
Επίσης σας ενημερώνω ότι η χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας πτέρυγας θα ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα κατασκευών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας μέσω του Ο.Σ.Κ.
Ο Δήμος Ναυπλίου με την υπ’ αριθμ. 366/07 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει παραχωρήσει συγκεκριμένο Δημοτικό Οικόπεδο στην περιοχή Ροδίου έτσι ώστε να κατασκευαστεί εκεί από τον Ο.Σ.Κ νέο κτίριο νηπιαγωγείου. Ο Ο.Σ.Κ έχει αποδεχθεί το αίτημά μας και αναμένουμε την έναρξη της ανέγερσης του νέου κτιρίου.
Εις ότι αφορά οποιαδήποτε αιτήματα για συντηρήσεις και επισκευές έχουν σταλεί εγγράφως μέχρι και τις 30/10/07, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας επιχορήγησε τη σχολική επιτροπή έκτακτα για την αντιμετώπιση των αναγκών.
Θα πρέπει όμως οι Διευθυντές των σχολείων να αναφέρουν εγγράφως τα προβλήματα, έτσι ώστε να μας γίνονται γνωστά και να επιλύονται.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω ότι από το έτος 2003 που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή, έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες για τα σχολικά κτίρια.
Σας υπενθυμίζω ότι:
Επισκευάσαμε και ανακαινίσαμε το μέχρι τότε επικίνδυνο κτίριο του 1ου Λυκείου Ναυπλίου
Κατασκευάσαμε ένα νέο κτίριο βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή των εργατικών κατοικιών
Κατασκευάζεται νέο κτίριο παιδικού σταθμού στην περιοχή Ευαγγελίστριας, στην Πρόνοια. Το κτίριο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου 2007.
Άμεσα ξεκινά η κατασκευή νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή Κούρτη. Το κτίριο σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί θα κατασκευάσει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας με δικά του έξοδα σε οικόπεδο του Δήμου που έχουμε παραχωρήσει.
Έχει ήδη κατασκευαστεί νέο κτίριο νηπιαγωγείου στην περιοχή του 4ου Δημοτικού Σχολείου το οποίο βέβαια τώρα χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όμως μετά την εγκατάσταση του Πανεπιστημίου σε ιδιόκτητα κτίρια, το συγκεκριμένο κτίριο του νηπιαγωγείου θα χρησιμοποιηθεί από το Δήμο μας.

21/11/07

Ξανά στις κάλπες η Επίδαυρος για τα μάτια μιας «Ελένης»

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο Δήμο Επιδαύρου μετά τη δικαίωση του επικεφαλής του επιλαχόντος συνδυασμού «Δυνατή Επίδαυρος » Αλέξανδρου Λιμνιάτη.
Η διαμάχη η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε από τη στιγμή που η υποψήφια τοπική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ανακηρυχθέντος ως πλειοψηφία του συνδυασμού «Όραμα Ανάπτυξης» του Νικολάου Γιώργα, Σταματία Καραγιάννη δήλωσε την παραίτησή της, αφού όμως πρώτα είχε κατατεθεί ο συνδυασμός στο Πρωτοδικείο.
Το Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν περιελάμβανε τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων γυναικών (ποσόστωση) που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή θα έπρεπε το ένα τρίτο των θέσεων του συνδυασμού να καταλαμβάνεται από γυναίκες. Στην προκειμένη περίπτωση ο συνδυασμός του κ. Γιώργα θα έπρεπε να αποσυρθεί δύο άνδρες τους ανησυχούσαν στην απώλεια της γυναίκας υποψηφίου του συνδυασμού του ή στην έγκαιρη αντικατάστασή της από άλλη υποψήφια.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου και δεν θα έπρεπε να προβεί στην ανακοίνωση του Συνδέσμου και θα έπρεπε να έχει κάνει δεκτή την ένσταση του κ. Λιμνιάτη.
Το ΣτΕ έκρινε ότι «το κρίσιμο χρονικό σημείο κατά το οποίο κρίνεται το παραδεκτό της δηλώσεως καταρτίσεως συνδυασμού από την άποψη της συμμετοχής σε αυτόν του νόμιμου αριθμού γυναικών υποψηφίων δημοτικών ή τοπικών είναι το χρονικό σημείο ανακηρύξεως του συνδυασμού αυτού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο και όχι ο χρόνος υποβολής (επίδοσης ή παράδοσης) της δηλώσεως καταρτίσεως του συνδυασμού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, διότι έτσι διασφαλίζεται ο συνταγματικός σκοπός, που επιδιώκει ο νομοθέτης να περιέχει κάθε συνδυασμός που μετέχει στις εκλογές νόμιμο ελάχιστο αριθμό υποψηφίων γυναικών».
Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ ο νομοθέτης συγχωρεί τη συμμετοχή στις εκλογές ενός συνδυασμού που μπορεί να έχει μικρότερο αριθμό από τον προβλεπόμενο ως ελάχιστο για όλους τους υποψηφίους (αθροιστικά άνδρες και γυναίκες), επειδή κάποιος υποψήφιος πέθανε ή παραιτήθηκε μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού, χωρίς να δηλωθεί αντικαταστάτης.
Ενώ όμως συγχωρείται η συμμετοχή με υποψηφίους κάτω του προβλεπόμενου ελάχιστου αριθμού, δεν συγχωρούνται αποκλίσεις κάτω του ορίου για την ποσόστωση υπέρ των γυναικών.
Αυτή η διαφοροποίηση, τονίζει το ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο, δικαιολογείται από τον συνταγματικό σκοπό στον οποίο αποβλέπει ο νομοθέτης, με την καθιέρωση του θετικού μέτρου της ποσόστωσης των φύλων, με το νόμιμο ελάχιστο όριο συμμετοχής των γυναικών. Και τούτο διότι αποσκοπεί στην πραγμάτωση της ισότητας των φύλων κατά την πρόσβαση στα αιρετά αξιώματα του δημοτικού ή τοπικού συμβούλου.
Ο πρώην δήμαρχος Επιδαύρου Αλέκος Λιμνιάτης, μιλώντας στον «α» υποστήριξε πως είχε ζητήσει την επανάληψη των εκλογών ή την ανακήρυξη του συνδυασμού του ως πλειοψηφικού, αφού ο συνδυασμός του κ. Γιώργα ήταν ουσιαστικά είμαι σύμφωνος με τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Λιμνιάτης μάλιστα, κρατώντας χαμηλούς τόνους φάνηκε να μην διακατέχεται από αισθήματα ρεβανσισμού, αφού τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, απέφυγαν να πανηγυρίσουν την δικαίωσή τους.
Από πλευράς του συνδυασμού του κ. Γιώργα τα όρια αντίδρασης στενεύουν δραματικά, αφού το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου καλείται πλέον από το Συμβούλιο της Επικρατείας ή να ανακηρύξει δήμαρχο τον κ. Λιμνιάτη ή προκηρύξει εκ νέου εκλογές.
Στην περίπτωση που προκύψουν και πάλι τις εκλογές, που είναι και η πιθανότερη, είναι ακόμα άγνωστο αν δοθεί στο συνδυασμό του κ. Γιώργα το δικαίωμα της μετοχής. Ως έσχατο μέσο αντίδρασης ο συνδυασμός του κ. Γιώργα μετά τα νέα δεδομένα εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Για τα μάτια » της Σταματίνας και όχι της Ελένης ένας ολόκληρος ο Δήμος μπαίνει πλέον σε διοικητικές περιπέτειες, αφού η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα για να σταλεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, οπότε η απόφαση θα αργήσει για να ληφθεί..

Συμπεράσματα από την συνέλευση Σφυρή

Συνέλευση δημοτών πραγματοποιήθηκε στο Κρανίδι μετά από πρόσκληση – πρωτοβουλία του δημάρχου Δημήτρη Σφυρή. Στη συνέλευση συζητήθηκαν η υπάρχουσα κατάσταση του Δήμου, η οργάνωση του Δήμου στο διάστημα της 10μηνης θητείας, και τα πεπραγμένα και οι στόχοι.
Παρουσιάστηκε η υπάρχουσα κατάσταση δηλαδή:
Αποτίμηση υπάρχουσας κατάστασης (εσωτερική και κοινωνική δομή), διάγνωση κατά τον ιατρικό όρο.
Εκτίμηση ισχυρών και ασθενών σημείων του Δήμου.
Καθορισμός τετραετούς προγράμματος και ετησίων προγραμμάτων δράσης, βάζοντας στόχους με βάση τις δικές μας δυνατότητες και δραστηριότητες.
Προεκτίμηση σταθερών πόρων, ετησίων χρηματοροών και προγραμματισμό οικονομικού πλαισίου.
Αποτίμηση υπάρχοντος οργανισμού, ανθρώπινου δυναμικού και διαδικασιών λειτουργίας (καθώς δεν βρήκαμε οργανόγραμμα). Ήταν απαραίτητο λοιπόν να παρουσιάσουμε την υπάρχουσα κατάσταση και να ενημερώσουμε για τις δικές μας ενέργειες.
Ο κος Σφυρής απευθυνόμενος στην Προοδευτική Δημοτική Κίνηση Ερμιονίδας,τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Φλωρή και τους Δημοτικούς Συμβούλους Ιωάννη Τσαμαδό, Τάσο Λάμπρου και Παναγιώτη Μπάζο επισήμανε: “Γιατί δεν απαντήσατε:
Για τις πλασματικές Δημαρχιακές επιτροπές και αποφάσεις.
Για την κακή διαχείριση σ΄ όλες τις Δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα του Δήμου.
Για τον ελλειμματικό ισολογισμό του Δήμου.
Για τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που εντοπίζουν της ζημιές, το έλλειμμα και την κακοδιαχείριση.
Για την υπεξαίρεση των 27.000,00 ευρώ στην ΔΕΣΦΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Σφαγείων Κρανιδίου)και που ακόμα και σήμερα δεν έχουν επιστραφεί τα χρήματα.
Για την υποτίμηση της αξίας του Δήμου κατά 822.000,00 ευρώ (οκτακόσιες είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ).
Για τις ζημιές της ΔΕΥΑΚ 1.914.000,00 ευρώ (ένα εκατομμύριο εννιακόσιες δέκα τέσσερις χιλιάδες ευρώ).
Για την μείωση των εσόδων το 2006 κατά 25% και την αύξηση των δαπανών στις διαφημίσεις και δημόσιες σχέσεις κατά 35% περίοδο προεκλογικής εκστρατείας.
Για τις ακάλυπτες επιταγές της ΔΕΠΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κρανιδίου)και την μη παράδοση των μπλοκ των επιταγών τον Απρίλιο 2007. Επίσης για την μη παράδοση λογιστικών βιβλίων της ΔΕΠΑΚ μέχρι τον Νοέμβριο 2007.
Για την μη τήρηση βιβλίων και ταμείου στο Πνευματικό Κέντρο.
Για την έκθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσον αφορά την χρήση του 2006 στην οποία παρατηρείται ότι τα ανείσπρακτα έσοδα από τα επιβαλλόμενα τέλη παρεπιδημούντων, ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών, πεζοδρομίων, μισθωμάτων αιγιαλού κλπ ανέρχονται σε υψηλά ποσοστά, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία του Δήμου και την παρότρυνση για κάθε δυνατή προσπάθεια και τη λήψη όλων των νόμιμων μέτρων για την είσπραξη των παρελθόντων ετών.
Για την κακοδιαχείριση και σωρεία παράνομων αποφάσεων στο Λιμενικό Ταμείο.
Για την παράνομη αδειοδότηση και ενοικίαση χώρων καταστημάτων στη χερσαία ζώνη του Λιμενικού Ταμείου με αποτέλεσμα να είναι παράνομα και να βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Για την παραχώρηση χώρου στην Εθνική Τράπεζα από το Λιμενικό Ταμείο χωρίς ενοίκιο και μάλιστα όταν το ηλεκτρικό και τον κλιματισμό του μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων τα πληρώνουν οι δημότες.
Για τον κίνδυνο να χαθεί το τουριστικό καταφύγιο Πορτοχελίου με την προμελετημένη αδιαφορία σας.
Για την μη πληρωμή των απασχολούμενων στην Βοήθεια στο Σπίτι (μισθούς, ΙΚΑ, δώρα, επιδόματα κλπ), από το καλοκαίρι του 2006 με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σταματήσει ένα πρόγραμμα που αφορά όχι μόνο την κοινωνική πολιτική αλλά και τις ανάγκες των δημοτών.
Για την απένταξη από τον ΟΠΑΑΧ του έργου διαμόρφωσης στο Λουκαϊτι, επειδή προεκλογικά κάνατε διαμορφώσεις σε ιδιωτικούς χώρους και όχι στους προβλεπόμενους χώρους μελέτης.
Για την τοποθέτηση φωτιστικών στο Ράδο χωρίς να προβλέψετε ηλεκτρολογική εγκατάσταση και λαμπτήρες.
Για τις περιφράξεις των Χωματερών Κρανιδίου, Διδύμων για τις οποίες βγάλατε εντάλματα πληρωμής μέσω Δημαρχιακής επιτροπής χωρίς να τις πραγματοποιήσετε.
Για τους απλήρωτους συνεργάτες, οι οποίοι είχαν εκτελέσει έργο και δεν φροντίσατε να κατοχυρώσετε την πληρωμή τους με νόμιμες διαδικασίες.
Για την μεταφορά χρεών στην δική μας θητεία τόσο στο Δήμο όσο και σε όλες τις Δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΚ – ΔΕΠΑΚ – Πνευματικό Κέντρο – Λιμενικό ταμείο κλπ."
Αναφέρονται σειρά επίσης άλλων θεμάτων που έμειναν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο Καποδίστριας απασχολεί έντονα την ΤΕΔΚ Αργολίδας

Τρεις φάσεις πρέπει να ακολουθήσει ο Καποδίστριας 2 πριν υλοποιηθεί, υποστηρίζει η ΤΕΔΚ Αργολίδας. Στην γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ το θέμα της συνένωσης των δήμων συζητήθηκε και απασχόλησε έντονα απ΄ ότι φαίνεται τους συνέδρους.
Όπως τονίστηκε, η θεσμική ανασυγκρότηση των ΟΤΑ αποτελεί αδήριτη ανάγκη, αλλά πρέπει να ενταχθεί σε μια γενικότερη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους που θα πληροί τους παρακάτω όρους:
Επιτελική λειτουργία Κεντρικής Διοίκησης
Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειάρχη και
Περιφερειακό Συμβούλιο
Ισχυρή και Λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση με διευρυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους
Οι συνενώσεις ή ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ πρέπει να ακολουθήσει τις παρακάτω φάσεις:
Αποτίμηση των αποτελεσμάτων του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Ι
Εθελοντικές συνενώσεις με σημαντικά οικονομικά κίνητρα
Συνενώσεις με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά και κοινωνικής συνοχής με κοινωνική συναίνεση (δημοψήφισμα).
Απαραίτητη προϋπόθεση η συγκρότηση Επιτροπής με την συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ ,των Δημάρχων, των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και του ΙΤΑ για να εξειδικευθεί ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ στον Νομό μας, ύστερα από ουσιαστικό διάλογο
Αναβάθμιση οργάνωσης, λειτουργίας των υπηρεσιών των ΟΤΑ με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών , για την καλύτερη εξυπηρέτησητων πολιτών, που είναι στόχος και του κράτους και των ΟΤΑ.

Φυτεύουμε δέντρα, δίνουμε ζωή

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου ξεκινά ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, με πρωτοβουλία πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, φοιτητών, σπουδαστών και ευρύτερα ενεργών πολιτών.
Οι βασικοί στόχοι της κίνησης αυτής, μετά την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που υπέστη η χώρα το καλοκαίρι, είναι η ελάχιστη προσωπική συνδρομή στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα οικολογίας και ποιότητας ζωής, μέσα από τη δημιουργική επαφή τους με τη φύση και το δάσος.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιθυμητή η συμβολή στην πραγματοποίηση της αναδάσωσης οποιουδήποτε φορέα ή ατόμου δηλώσει το ενδιαφέρον του.
Ακριβώς επειδή η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση του κράτους αλλά και δικαίωμα του καθενός, οι σκεπτόμενοι πολίτες παίρνουν πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες είτε αδιαφορούν είτε προωθούν ρυθμίσεις, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που συντελούν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή από 12 νομούς της χώρας οι εξής πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς: Ένωση Θεατρικών Σχημάτων Θεσσαλονίκης, Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Οικολόγοι Πράσινοι, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών, Σπουδαστές του ΙΕΚ Ακμή, Σπουδαστές των Σχολών ΑΚΤΟ, Φοιτητές του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων ΑΠΘ, Οικολογική Κίνηση Αργολίδας, Δήμος Ασκληπιείου, Δήμος Άργους, σχολεία της Αργολίδας και Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου κλπ
Σε μια εποχή απαξίωσης της εθελοντικής προσφοράς και πολύπλευρης αμφισβήτησης της ανάγκης προστασίας συλλογικών αγαθών όπως είναι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, η συμμετοχή στην υλοποίηση τέτοιου είδους οικολογικών πρωτοβουλιών, συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση όλων και στη δημιουργική προστασία του περιβάλλοντος.
Για την Αργολίδα έχει επιλεγεί ως αναδασωτέα περιοχή η περιοχή του Λυγουριού που επλήγει από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τα δένδρα αγοράστηκαν με πρωτοβουλία των συμμετεχόντων, αφού στο Δασαρχείο δεν υπάρχει δέντρο ούτε για δείγμα. Η αναχώρηση των συμμετεχόντων θα γίνει την Κυριακή στις 10 το πρωί μπρος από το δημαρχείο του Άργους και στις 10.30 στον Παλιό σταθμό του ΟΣΕ στο Ναύπλιο.

Μετά από τις διαμαρτυρίες κατατέθηκε επίκαιρη επερώτηση για τους κτηνοτρόφους

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν στη Βουλή, 46 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κτηνοτροφία και την αδιαφορία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα που θα βγάλουν τον κλάδο από την κρίση.
Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης:
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, καθώς βλέπουν τις εκμεταλλεύσεις τους να οδηγούνται στην καταστροφή, χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο που θα έβγαζε τον κλάδο από την κρίση ή έστω θα περιόριζε τις συνέπειες της κρίσης που διέρχεται.
Οι κτηνοτρόφοι από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής και από την άλλη συνεχώς μειούμενες ή καθηλωμένες στην καλύτερη περίπτωση τιμές των προϊόντων τους (κρέας, γάλα). Αυτό έχει ως συνέπεια το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συνεχώς και οι εκμεταλλεύσεις τους να γίνονται ζημιογόνες και συνεπώς ασύμφορες. Ιδιαίτερα η άνοδος των τιμών των ζωοτροφών και της τιμής του πετρελαίου δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στους κτηνοτρόφους και στις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ η ασυδοσία του καρτέλ γάλακτος με την ανοχή και την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης έχει συρρικνώσει τις τιμές παραγωγού στο γάλα.
Η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά έχουν ανοίξει και τις ορέξεις των χονδρεμπόρων κρέατος, οι οποίοι λειτουργώντας εκβιαστικά έναντι των παραγωγών έχουν καθηλώσει τις τιμές στο κρέας (αμνοεριφίων, βοοειδών, χοιρινών και πτηνών). Έτσι, ένας ακόμη από τους πλέον δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους του αγροτικού τομέα της χώρας μας, αυτός της κτηνοτροφίας, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και σε κατάρρευση.
Καμιά μέριμνα δεν λαμβάνεται σήμερα από την κυβέρνηση, ώστε ο κλάδος της κτηνοτροφίας να διατηρήσει όσα με κόπο και προσπάθειες ετών πέτυχε για να γίνει αξιόπιστος στο καταναλωτικό κοινό και ανταγωνιστικός στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, με σύγχρονες επενδύσεις και με προσαρμογή στα υψηλά στάνταρ ποιότητας και υγιεινής.
Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, εάν πραγματικά ήθελε να στηρίξει και να διευκολύνει τους κτηνοτρόφους, από τις 16 Οκτωβρίου θα είχε αποδώσει στους δικαιούχους τις επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης του 2007, αντί να τους ‘διευκολύνει’ με τη χορήγηση δανείων έναντι των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από την εξισωτική αποζημίωση. Το πολυδιαφημιζόμενο από την κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, νομοσχέδιο λήψης μέτρων για την κτηνοτροφία ακόμη δεν έχει κατατεθεί και είναι άγνωστο εάν και πότε θα κατατεθεί. Έκπληκτοι οι κτηνοτρόφοι παρακολουθούν με πόση ευκολία η κυβέρνηση καταστρέφει μέσα σε ελάχιστο χρόνο, όλα όσα κατακτήθηκαν με κόπους, προσπάθειες, αγωνίες και αγώνες πολλών ετών. Αδυνατούν να κατανοήσουν, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις της και τους εγκαταλείπει στην τύχη τους και στην ασυδοσία της αγοράς και του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η απόγνωση πλέον των κτηνοτρόφων έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε πολλοί είναι σήμερα που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, επερωτάται η κυβέρνηση:
Για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής στον τομέα της κτηνοτροφίας, που αποδυναμώνει τον κλάδο, τις προοπτικές του και τον οδηγεί στην καταστροφή.
Για την εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων για στήριξη του εισοδήματος και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Για την αδιαφορία της να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξέφρενης ανόδου των τιμών των ζωοτροφών και για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.
Για την αδιαφορία της στην κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας και την εγκληματική της ανοχή και συνενοχή έναντι του καρτέλ γάλακτος και έναντι των χονδρεμπόρων κρέατος.
Για την καθυστέρηση στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2007.

Διάλογος για τις συνενώσεις

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΟΡΘΩΣ έβαλε η ΤΕΔΚ Αργολίδας στην ατζέντα της συζήτησης, το θέμα του «Καποδίστρια 2» και δημιούργησε προβληματισμούς και στην κοινωνία, πέραν των αιρετών που μαγειρεύουν μέχρι τώρα από μόνοι τους τα σχέδιά τους, με κριτήριο τις δυνατότητες της μελλοντικής εκλογής τους σε ένα νέο διευρυμένο Δήμο.
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτών, είναι ό,τι πιο δημοκρατικό και δίκαιο υπάρχει, αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τις αντιδράσεις που υπήρξαν με την εφαρμογή του «Καποδίστρια 1».
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ που επιβάλλουν τις συνενώσεις, είναι μεν πληθυσμιακά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά και κοινωνικής συνοχής. Πρέπει να συνοδεύονται όμως από την κοινωνική συναίνεση, ακόμα και μέσω δημοψηφίσματος, μετά από ουσιαστικό διάλογο, ώστε να πετύχει τους στόχους του ο «Καποδίστριας 2» και να λειτουργήσει αγόγγυστα.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ας πάψουν να ...φροντίζουν οι άλλοι για εμάς, χωρίς να ρωτούν εμάς για το μέλλον μας, για το μέλλον αυτού του τόπου.
Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ διάλογος, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και με δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εκφραστούν ακόμα και μέσα δημοψηφισμάτων, να επιφέρει τα σωστά αποτελέσματα.

Καταρρεύσει η αντεπανάσταση;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΔΕΚΑΟΚΤΩ χρόνια μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ η φαρσοκωμωδία του σταλινισμού αναβιώνει ως εξήγηση των αιτίων της κατάρρευσης. Ήδη πληθαίνουν οι διαδεδομένες φωνές που μιλούν πλέον για «αντεπανάσταση» του οδήγησε στην πτώση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ενός σοσιαλισμού που όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα, αλλά και με την ιδιοποίηση του όρου συνέβαλε στην απαξίωση του.
Ο ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ απέκρυψε από την πρώτη στιγμή ότι η παγκόσμια επανάσταση δε ξεκινούσε από το βιομηχανικό εργάτη της Γερμανίας η της Αγγλίας που «προέβλεπε» ο Μαρξ, αλλά από τους εξαντλημένους στρατιώτες και πεινασμένους αγρότες της ρωσικής αυτοκρατορίας. Η έλλειψη ιδεολογικού υπόβαθρου των εξεγερμένων οδήγησε στην επιβολή της «δικτατορίας του προλεταριάτου», δικτατορεύοντας ουσιαστικά τους ίδιους τους επαναστατημένους πολίτες, αφού το αστικό κράτος είχε ήδη καταλυθεί και διαλυθεί.
ΑΝ ΚΑΙ οι ανιστόρητες μαρξικά ιδέες του Λένιν περί «πανλαϊκού κράτους» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η απαρχή των σταλινικών πολιτικών εγκλημάτων, το σημαντικότερο σφάλμα που απομάκρυνε την «Οκτωβριανή επανάσταση» από τις αρχικές διακηρύξεις της, ήταν η εμμονή στο αναπτυξιακό μοντέλο, που θεωρούσε τη φύση αντικείμενο εκμετάλλευσης καταστρέφοντας χιλιάδες εκτάσεις και μολύνοντας ανεπανόρθωτα ανεπανόρθωτα γη και θάλασσα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ παράγοντα στη διαμόρφωση μιας τέτοιας αντίληψης, υπήρξε η θυσία στο βωμό της παραγωγικότητας των μαρξικών σκέψεων περί «αποξένωσης» μέσω του τρόπου παραγωγής των ανθρώπινων σχέσεων. Το φο Σοσιαλιστικό καθεστώς αρκέστηκε απλά στον καταμερισμό της υπεραξίας, αποστασιοποιώντας την από τον τρόπο παραγωγής.
ΣΗΜΕΡΑ φαίνεται πως τα «κομμουνιστικά» κόμματα και ιδίως το δικό μας παραμένουν το ίδιο ανίκανα να κατανοήσουν το μαρξισμό και μέσω αυτού να ερμηνεύσουν τόσο την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» όσο και να αντιληφθούν ότι αυτό που υποστηρίζουν όπως πολλοί άλλοι πως «η φύση δεν είναι εμπόρευμα», δεν μπορεί να εφαρμοστεί περιστασιακά, δηλαδή ρεφορμιστικά, όπως πχ. στην περίπτωση του εργοστασίου αφαλάτωσης στην Κοιλάδα, όπου ορθά αντιστέκονται στην κατασκευή του άλλα από την άλλη αποσιωπούν ότι η κατασκευή του Γκολφ έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και αποτελεί την αιτία της δημιουργίας της μονάδας αφαλάτωσης, με το σκεπτικό μόνο και μόνο ότι κάποιοι θα μπορέσουν να πουλήσουν εκεί την εργατική τους δύναμη.

Το τέλος του Ελληνικού Λόγου

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Έν αρχή ήν ο Λόγος (Ιωάννης 1.1)
Σύμβολο σημαίνει μια ποσοτική και μια ποιοτική μεταβολή του πράγματος ενέχει την έννοια μια συστολής και μιας μεταποίησης. Η λέξη είναι η συστολή και η μεταποίηση του πράγματος (Γ. Χειμωνάς Εξι μαθήματα για τον λόγο )
Λέξη είναι μια εγκυστωμένη ποσότητα ζωντανής συνείδησης.(Γ. Χειμωνάς)
Ένα ιδιαίτερο μοναδικό χαρακτηριστικό φαινόμενο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν και είναι ο Λόγος ο Ελληνικός, η δυνατότητα να διαλέγεσαι και να απορείς, να βιώνεις να κατανοείς και να παρεμβαίνεις στον κόσμο, γνωρίζοντας ότι και εσύ είσαι μέτοχος. Σε νευροψυχολογικό επίπεδο σημαίνει ότι οι κατέχοντες τον Ελληνικό Λόγο ( οι μετέχοντες στην Ελληνική Παιδεία) είχαν μια εγκεφαλική λειτουργική υπεροχή σε σχέση με άλλους λαούς την σαφή πλαγίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου στα εγκεφαλικά ημισφαίρια. Μια λειτουργική υπεροχή που τους βοήθησε να επιβιώσουν τόσες χιλιάδες χρόνια. Σε συνδυασμό με την μεγάλη έκρηξη των γραμμάτων (θέατρο , ποίηση , ρητορική, φιλοσοφία) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μας κάνει να υποψιαστούμέ ότι πιθανόν οι Έλληνες να γνώριζαν νωρίτερα γραφή από το 900- 800 π.χ που θέτουν οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι την χρήση αλφαβήτου από τους Έλληνες.
Όπως και να έχει όμως με αυτό το θαυμάσιο εργαλείο τον Ελληνικό Λόγο οι Έλληνες
(όσοι εκ-παιδεύονταν στον Ελληνικό Λόγο) σμίλευαν τον εγκέφαλο τους , ενεργοποιούσαν και πυροδοτούσαν εγκεφαλικές λειτουργίες ( και το ανάστροφο, το υψηλό επίπεδο νευροψυχολογικής ωριμότητας επέτρεπε στον Λόγο να εξελίσσεται συνεχώς). Μέσα από μια τέτοια δυναμική οι λέξεις, η γραφή το κείμενο ήταν μια εγκυστωμένη ποσότητα ζωντανής συνείδησης (Χειμωνάς)
Βέβαια μπορεί να συμβεί και το αντίθετο εγκαταλείποντας τον Ελληνικό Λόγο, από την συνεχή δυναμική του πορεία κατά κάποιο τρόπο αδρανοποιούμε τις εγκεφαλικές λειτουργίες που τον δημιούργησαν . Και όταν λέμε εκτροπή εννοούμε την «αφασική» κατάσταση όπου τα ελληνόπουλα χάνουν την γραμματική, το συντακτικό και τον λεκτικό τους πλούτο. Η λέξη παύει να έχει ζωή, παύει να είναι η συστολή και η μεταποίηση του πράγματος. Με την εκτροπή και την αδράνεια της ελληνικής γλώσσας από –ΛΟΓΟ- ποείται ο ελληνικός λόγος και ο εγκέφαλος των ελληνόπουλων. Και δυστυχώς σε αυτό το σημείο είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του σχολείου και όλων αυτών που οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σε πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι έλληνες σταθερά και σταδιακά χάνουν όλα αυτά τα στοιχεία της πολιτισμικής τους ιδιαιτερότητας. Ο ελληνικός Λόγος, η ρητορική, η επιχειρηματολογία, οι επικοινωνιακές τεχνικές χάνονται, δεν υπάρχουν δεν καλλιεργούνται στην καθημερινή σχολική πράξη. Ενώ είναι ικανότητες που θα μπορούσαν να διδαχθούν
-Το 73% των γραπτών εφήβων παρουσιάζει προβλήματα όσο να αφορά την λογική αλληλουχία
-Στο 93% των γραπτών παρατηρείται αδυναμία να διαρθρωθούν κείμενα με νοηματική συνάφεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πείσουν για την άποψη τους.
-Στο 93% των γραπτών περίπου δεν υπάρχουν σημεία σχολαστικής στίξης (!!!)
-Ένα άλλο σημείο της παθολογίας του Λόγου των εφήβων είναι η απουσία ή η προβληματική χρήση κειμενικών δεικτών (οι λέξεις δηλαδή που υποστηρίζουν και φανερώνουν αίτιο, αποτέλεσμα , αντίθεση), αποτέλεσμα είναι να χάνεται η συνοχή των κειμένων .
Και για όλο αυτό το κατάντημα δεν φταίνε τα παιδιά αλλά ο τρόπος με τον οποίο διδάσκονται τα μαθήματα του Ελληνικού Λόγου. Οι φιλόλογοι με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζητούν πολλά περισσότερα από τα παιδία χωρίς αυτά να έχουν εκπαιδευτεί σε βασικές δεξιότητες. Επίσης ο χρόνος διδασκαλίας είναι δυσανάλογος με τον όγκο του υλικού και των πληροφοριών που πρέπει να διαχειριστούν οι έφηβοι.
Δυστυχώς το μάθημα της έκθεσης που θα έπρεπε να είναι από τα βασικότερο για τη αγωγή, την παιδεία των αυριανών πολιτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον σημαντικό του ρόλο όπως δείχνουν οι έρευνες. Αντίθετα μέσα από μακροσκελείς αναλύσεις τις περιγραφής και της αφήγησης, μέσα από δυσνόητους γλωσσολογικούς ορισμούς εγκλωβίζουν την εξέλιξη του Ελληνικού Λόγου των εφήβων
Τελικά το μάθημα της έκθεσης μας αφήνει έκθετους….δίνοντας ένα δυνατό χτύπημα για το τέλος του Ελληνικού Λόγου……

Κοινή δράση νομαρχιακών κινήσεων της Πελοποννήσου για το νερό

Το σοβαρό ζήτημα του νερού και η ανταλλαγή απόψεων για το πώς έχουν τα πράγματα στον κάθε νομό, απασχόλησε την σύσκεψη αντιπροσωπείες των Νομαρχιακών Κινήσεων “Αδέσμευτοι και ενεργοί πολίτες Κορινθίας”, “Αργολίδα: Κοινωνία των Πολιτών” και “Αρκάδων κοινόν”, που πραγματοποιήθηκε στο Άργος.
Κοινή διαπίστωση ήταν πως το πρόβλημα είναι κοινό για τις πόλεις και τα χωριά των νομών, ίσως και για όλη την Πελοπόννησο και εκφράζεται με την αλόγιστη υπεράντληση και κατασπατάληση του ζωτικού αυτού αγαθού, κυρίως από την γεωργία (ιδιαίτερα στους κάμπους με τα εσπεριδοειδή) με αποτέλεσμα την υφαλμύρωση, καθώς και την μόλυνση των υπογείων υδάτων και ποταμών, λόγω της κατάχρησης των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, των βιομηχανικών και οικιακών αποβλήτων, των ανεξέλεγκτων χωματερών κλπ.
Αναφέρθηκαν στις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται, όλα αυτά τα χρόνια το ζήτημα του νερού σε τοπικό, περιφερειακό ή κεντρικό επίπεδο (υπουργεία, κυβερνήσεις, περιφέρεια, υπηρεσίες, τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κλπ). Υπεύθυνη είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τις κυβερνήσεις που δικομματικά διαχειρίστηκαν τα πράγματα και κυρίως η λογική του νεοφιλελευθερισμού, που όλα τα θεωρεί εμπόρευμα και τα εντάσσει στη λογική του κέρδους, ακόμα και τη φύση, το νερό κλπ. Υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο τρόπος της ανάπτυξης, που θεωρεί την προστασία του περιβάλλοντος, εμπόδιο στα κέρδη και ανταγωνισμό. Υπεύθυνη είναι η καθυστέρηση στη συνειδητοποίηση του προβλήματος με την ανομβρία και τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Υπεύθυνος κυρίως όμως είναι ο τρόπος που επιχείρησαν να δώσουν λύσεις. Λύσεις που διέπονταν από τη λογική του φόβου για το πολιτικό κόστος, του κομματικού οφέλους των παραγόντων, της εξυπηρέτησης ημετέρων και του τοπικισμού.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα λύσεις του προβλήματος και οι συμμετέχοντες κατέληξαν πως το βασικό που απαιτείται είναι η θέσπιση ενός φορέα που θα διαχειρίζεται το νερό σε επίπεδο διανομαρχιακό, ίσως σε περιφερειακό ή και ακόμα Πελοποννησιακό επίπεδο. Οι περιοχές που αναφέρονται στην ίδια υδρογεωλογική λεκάνη (όπως είναι οι νομοί μας), να λύνουν από κοινού το πρόβλημα. Κανένα χωριό, πόλη, ακόμα και νομός από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Απαιτούνται αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και πολιτική απόφαση των υπευθύνων για την εφαρμογή τους.
Απαιτείται η καταγραφή των πηγών, των αποθεμάτων, των αναγκών, καθώς και όλων των παραγόντων που επιδρούν στην ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή μας κλπ.
Απαιτούνται μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων του νερού (εμπλουτισμός υπόγειου υδροφορέα φράγματα, αναδασώσεις, δασοπροστασία, περιορισμός της άντλησης, απαγόρευση των γεωτρήσεων γύρω από τις πυγές κλπ.).
Απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης, των διαρροών των δικτύων, αλλαγή των μεθόδων άρδευσης στη γεωργία, πιθανόν ενθάρρυνση μη υδροβόρων καλλιεργειών, αποκλεισμός υδροβόρων δραστηριοτήτων (πχ. γήπεδα golf ) κλπ.
Απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης των υπογείων υδάτων και λύση με ανακύκλωση και χωροθέτηση ΧΥΤΥ, ίσως σε διανομαρχιακό επίπεδο, στο πρόβλημα των σκουπιδιών και κατάργηση του αίσχους των ανεξέλεγκτων χωματερών, που τόσο βλάπτουν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και μολύνουν τα νερά μας.
Απαιτείται η επέκταση και αξιόπιστη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, με τριτογενή επεξεργασία των νερών που προέρχονται από τους βιολογικούς για χρήση στο πότισμα των πάρκων, γηπέδων, αναδασώσεων κλπ.
Απαιτείται η βελτίωση και αξιοποίηση των νερών του Αναβάλου.
Απαιτείται ο περιορισμός της κατανάλωσης των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων με την ταυτόχρονη εκπόνηση προγραμμάτων απονιτροποίησης των εδαφών.
Απαιτούνται αυστηρά μέτρα για τα βιομηχανικά απόβλητα, ξενοδοχεία, τα νοσοκομειακά απόβλητα, ελαιουργία κλπ.
Απαιτείται σοβαρότερος έλεγχος, υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού και πραγματικό ενδιαφέρον για την υγεία των κατοίκων.
Ακόμα το όποιο κόστος για τη λύση του προβλήματος να μην φορτωθεί στις πλάτες του λαού, όπως το συνηθίζει ο νεοφιλελευθερισμός και να εξασφαλίζεται ο έλεγχος, η αξιοπιστία και η μακροβιότητα των λύσεων.
Τέλος, οι νομαρχιακές κινήσεις που συναντήθηκαν, αποφάσισαν να δράσουν συντονισμένα για το ζήτημα. Να συνεργαστούν με όσους κατανοούν την ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης (άλλες νομαρχιακές και δημοτικές κινήσεις, μαζικούς φορείς, μηχανικούς, οικολόγους, κλπ). Απευθύνονται επίσης σε κάθε ενεργό πολίτη που δεν ανέχεται άλλο αυτό το χάλι- που πέρα από τα άλλα, μας προσβάλλει σαν ανθρώπους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αποφασίστηκε να υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα του νερού στα ΜΜΕ, ημερίδες, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος εκτενέστερα και πληρέστερα για τις διαστάσεις του. Τέλος κοινός στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων για τη διαχείριση του νερού, που θα γίνουν με ποικίλους τρόπους απαιτητά από τους έχοντας τις ευθύνες.

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ

-Επιτέλους, ο αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου και δικαιώθηκε. Το μεγαλύτερο μπλοκ στην πορεία αποτελείτο από 8.100 μπάτσους.
- Ας τους πει κάποιος ότι το σύνθημα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΙΤΕΧΝΕΙΟ» δεν σημαίνει ούτε «ΕΛΛΑΣ» ούτε «ΕΛ.ΑΣ» ή μπας κι αυτό ήταν το νόημα και δεν το είχαμε καταλάβει τόσα χρόνια;
-Όπου να ναι θα αρχίσουν να καταθέτουν Στέφανο και οι εναπομείναντες «Απριλιανοί». Χωρίς το Πολυτεχνείο ποιος θα τους θυμόταν;
-Αυτόν τον ανόητο που είχε δηλώσει στην «δίκη των πρωταιτίων» επάγγελμα «οικιακά» τι τον θέλουν και τον γυροφέρνουν στις εκπομπές; Ας τον αφήσουν σπίτι μου «να μαγειρεύει ακαθαρσίες» (σκατά) και να πάψουν να τα σερβίρουν στην TV.
- «Εδώ Εκάλη, εδώ Εκάλη. Ακούτε τη φωνή των αγωνιζομένων βουλευτών, των χορτασμένων Ελλήνων. Αδέλφια ψηφοφόροι, αδέλφια ψηφοφόροι μη μας χαλάτε το Αρμάνι. Μη μας χαλάτε το Αρμάνι ». Συγκινητική φωνή αγωνίστριας απ τον παράνομο σταθμό των βορείων προαστίων.
-Ρίγη συγκίνησης μας διαπέρασαν όταν ακούσαμε τους αγωνιζόμενους βουλευτές να αναφωνούν : «ΨΩΜI,1,60γιούρο - ΠΑΙΔΕIΑ, ιδιωτικά πανεπιστήμια - ΕΛΕΥΘΕΡIΑ, κάμερες ακόμα και στον πρωκτό μας».
-Αν κατάλαβα καλά, ο αγωγός φυσικού αερίου που εγκαινίασε η Ελλάδα και η Τουρκία, μετατρέπει τις δύο χώρες σε «ενεργειακούς» κόμβους; Αν είναι αν είναι έτσι, επιτέλους ας κατασκευάσουμε έναν αγωγό φυσικού μεθανίου των δύο χωρών. Τόσο κλάσιμο από τις φασολάδες να μην πηγαίνουν τζάμπα. Όσο για το «οικονομικό κλάσιμο» και των δύο λαών ούτε λόγος - πορδή - να γίνεται.
-Μετά τους «κουμπάρους» ήρθαν οι «κολλητοί». Σε αυτό τον τόπο μόνο το έγκλημα διατηρεί ακόμα τους «πατροπαράδοτους» θεσμούς της ελληνικής οικογένειας.

15/11/07

Εμφύλιος σπαραγμός Νεοδημοκρατών στους δασκάλους και τους καθηγητές

Πόλεμος νεοδημοκρατικών φατριών ξεκίνησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τις κρίσεις για τις θέσεις των διευθυντών σε δημοτικά και γυμνάσια στο νομό.
O Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Άργους καταγγέλλει ότι το Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αργολίδας, ακολουθώντας την πεπατημένη του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. και των άλλων Π.Υ.Σ.Π.Ε., στη διαδικασία της συνέντευξης, με σύνθεση που αντίκειται στους νόμους 3528/2007 και 2690/1999, με κριτές οι οποίοι ήταν και οι ίδιοι υποψήφιοι (κρινόμενοι), προέβη σε μια επιλεκτική, χειρουργικού τύπου βαθμολόγηση για την επιλογή συγκεκριμένων, όχι κατ’ ανάγκη ικανοτέρων και τον αποκλεισμό των μη αρεστών, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκη οι μη ικανοί.
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Άργους τονίζει: «Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Άργους, πιστός στις αρχές του, θα συνεχίσει απαρέγκλιτα να αγωνίζεται για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στον κλάδο και την Εκπαίδευση, μακριά από συναλλαγές, συσχετισμούς και συμφωνίες, τις οποίες καταγγέλλει.
Το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρσι και αναφέρεται στην επιλογή στελεχών της Εκπαίδευσης, συνάντησε την αντίδραση του Κλάδου, αφού διαφαινόταν καθαρά ότι με το Νόμο 3467/2006 δε θα υπηρετούνταν οι παραπάνω αδιαμφισβήτητες αρχές και αξίες.
Δυστυχώς το Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αργολίδας, ακολουθώντας την πεπατημένη του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. και των άλλων Π.Υ.Σ.Π.Ε., στη διαδικασία της συνέντευξης, με σύνθεση που αντίκειται στους νόμους 3528/2007 και 2690/1999, με κριτές οι οποίοι ήταν και οι ίδιοι υποψήφιοι (κρινόμενοι), προέβη σε μια επιλεκτική, χειρουργικού τύπου βαθμολόγηση για την επιλογή συγκεκριμένων, όχι κατ’ ανάγκη ικανοτέρων και τον αποκλεισμό των μη αρεστών, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκη οι μη ικανοί.
Τιμούμε το σύνολο των υποψηφίων Διευθυντών συναδέλφων, θα στηρίξουμε τους νέους Διευθυντές σχολικών μονάδων για το καλό της Εκπαίδευσης, αλλά δε θα απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να κρίνουμε και να διαφωνούμε κάθετα με τη σύνθεση και την κρίση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αργολίδας, του οποίου οι κρίσεις διχάζουν τον Κλάδο, καλλιεργούν την εσωστρέφεια και προκαλούν τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες συναδέλφων και του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, των γονέων και προκαλούν αναστάτωση στη λειτουργία των Σχολείων, μεσούσης της σχολικής χρονιάς.
Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους που εισέπραξαν την αδικία και την απαξίωση από το Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αργολίδας, το οποίο, δυστυχώς, συνεχίζει να κρίνει τα υποψήφια στελέχη της Εκπαίδευσης με κριτήρια ευκαιριακά, ύποπτα, αδιαφανή και όχι αξιοκρατικά».

14/11/07

7.113 Αργολιδείς σηκώθηκαν από τον καναπέ και πήγαν να ψηφίσουν για το ΠΑΣΟΚ


Αν εξαιρέσει κανείς την περιοχή της Λυρκείας, όλη η υπόλοιπη Αργολίδα ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές. Η δυναμική του Βαγγέλη Βενιζέλου περιορίστηκε στο 35,94%, ενώ αξιοσημείωτο ήταν και το ποσοστό που έλαβε ο Κώστας Σκανδαλίδης 7,62%.
Τα αποτελέσματα έδειχναν από την πρώτη στιγμή την άνετη επικράτηση του Παπανδρέου που έφτασε σε ποσοστό 56,43%.
Μεγάλη χαρακτήρισαν εντωμεταξύ, την προσέλευση ψηφοφόρων στην Αργολίδα τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. 7.113 Αργολιδείς πήγαν την Κυριακή στις κάλπες. Η ψηφοφορία ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση στα εκλογικά τμήματα του Άργους και της Νέας Κίου, λόγω προβλημάτων πρόσβασης στο σύστημα.
Διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης τις πρωινές κυρίως ώρες, όταν δημιουργήθηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα. Στελέχη των τοπικών οργανώσεων επισήμαναν ότι προσήλθαν να ψηφίσουν μέλη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν να εμφανιστούν σε εσωκομματικές διαδικασίες εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Στο ΚΕΠ του Ναυπλίου που γινόταν η ψηφοφορία εμφανίστηκαν τρία πούλμαν με εκδρομείς για να ψηφίσουν, ένα από την Ελασσόνα, έναν από τη Θεσσαλονίκη και ένα από την Καρδίτσα. Οι εκδρομείς συνδύασαν το τερπνόν μετά του ... ωφελίμου.
Στην Επίδαυρο, βρέθηκαν στην κάλπη 7 επιπλέον ψηφοδέλτια και αφαιρέθηκε ανάλογος αριθμός φακέλων πριν ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Θα αποχωρούσε το Ναύπλιο από την Ελβετία, αν δεν σταματούσε η Σκοπιανή πρόκληση

Λίγο έλειψε να αποχωρήσει το Ναύπλιο, από την διεθνή τουριστική έκθεση στο Λουγκάνο της Ελβετίας, διαμαρτυρόμενο μαζί με τις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις για την πρόκληση των Σκοπιανών να εμφανίσουν σε έντυπό τους την πόλη Οχρίδα, ως πόλη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το θέμα, που ανέδειξε ο εκπρόσωπος του Δήμου Ναυπλίου στην έκθεση, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Σωτήρης Μπρούλης, ο οποίος όταν είδε τον τουριστικό οδηγό της Οχρίδας, ενημέρωσε, με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Ναυπλίου, και τους υπόλοιπους Έλληνες - εκπροσώπους πόλεων και αντέδρασαν έντονα.
Αποτέλεσμα ήταν την έντονη διαμαρτυρία της απέναντι στις προκλήσεις που επιχείρησε η Σκοπιανή πλευρά με τη χρησιμοποίηση του όρου Μακεδονία, να εκφράσει η αντιπροσωπεία Ελλήνων αιρετών που συμμετείχε στην έκθεση.
Η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω απαίτησε από τους διοργανωτές της Έκθεσης να αποσυρθεί το έντυπο - Οδηγός για την τουριστική προβολή της Οχρίδας, όπου στην εισαγωγή αναφερόταν ως η πόλη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ελληνική πλευρά προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το κείμενο, το οποίο είχε αναρτηθεί και στο Ίντερνετ, θα αποχωρήσει αμέσως από την έκθεση, χαρακτηρίζοντας τα αναγραφόμενα ανακριβή, ανιστόρητα και προπαγανδιστικά.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ επισήμανε στους διοργανωτές ότι είναι μια έκθεση για τον Τουρισμό και μόνο και είναι αδιανόητο να γίνεται προπαγάνδα και μάλιστα διαστρεβλώνοντας την ιστορία με ψεύτικα στοιχεία (πληρωμένη σε παγκόσμια κλίμακα προπαγάνδα). Ο Ελβετοί διοργανωτές όφειλαν να σεβαστούν τόσο το αντικείμενο της διοργάνωσης όσο και την αλήθεια.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ, οι δήμαρχοι Πάργας Σπύρος Πυργής, Αρκαδίων Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης και η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου, η οποία εκπροσωπούσε το δήμο Αιανής Κοζάνης, έθεσε στους διοργανωτές 4 όρους προκειμένου να μην αποχωρήσουν όλοι οι Έλληνες και να κλείσουν τα περίπτερα.
Να διορθωθεί στο Ιντερνέτ η φράση «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με την ονομασία FYROM-Δημοκρατία των Σκοπίων (γεγονός που έγινε)
Στην εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει το βράδυ της 2/11/2007 κατά την παρουσίαση των πόλεων θα γινόταν απλώς και μόνο προσφώνηση του δήμου Οχρίδας και τίποτε άλλο (όπερ και έγινε).
Να αποσυρθούν τα βιβλία που δεν διανεμήθηκαν και να επανεκδοθούν έτσι ώστε όταν αποσταλούν στα τουριστικά γραφεία να μην υπάρχει η φράση «Δημοκρατία της Μακεδονίας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ( να εκδοθούν νέα και να διανεμηθούν πριν από την Άνοιξη με τίτλο FYROM Republica di Skopje - ανακοινώθηκε και δημοσίως).
Να γίνει επιστολή που να αναφέρει όλα τα ανωτέρω και να ζητά συγνώμη για ότι συνέβη (έγινε και αυτό).
Κατόπιν όλων αυτών οι ελληνικές αντιπροσωπείες παρέμειναν στην έκθεση που ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου και δεν αποχώρησαν.

Την προσάρτησή τους στο Ναύπλιο ζητούν οι κάτοικοι του Αγίου Αδριανού

Την εθελοντική τους συνένωση με το Δήμο Ναυπλίου ζητούν οι κάτοικοι της πρώην κοινότητας Αγίου Αδριανού η οποία μέχρι σήμερα ανήκει διοικητικά στον Δήμο Νέας Τίρυνθας. Πρόσφατα, στην πλατεία του Αγίου Αδριανού, σε γενική συνέλευση των κατοίκων αποφασίστηκε και δόθηκε η εντολή στο τοπικό συμβούλιο να κινήσει τις διαδικασίες για την εθελοντική συνένωση.
Πράγματι, τη Δευτέρα το βράδυ, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου του Αγίου Αδριανού παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου και υποστήριξαν το αίτημά τους για «ένταξη του δημοτικού διαμερίσματος στο Δήμο Ναυπλίου».
Επισήμως, υποστήριξαν ότι ο Άγιος Αδριανός είναι η επέκταση του Ναυπλίου. Στην επιμονή μάλιστα των δημοτικών συμβούλων να μάθουν αν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι - δεδομένου ότι λέγεται πως υπάρχει κόντρα του δημάρχου Νέας Τίρυνθας με κατοίκους του Αγίου Αδριανού - ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Βλάσης αρκέστηκε να δηλώσει: «Ιδιαίτεροι λόγοι δεν υπάρχουν. Και παλαιότερα είχε γίνει συζήτηση για το ίδιο θέμα. Τώρα, εν όψει και του «Καποδίστρια ΙΙ» υπάρχει ώριμο αίτημα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Τίρυνθας Κώστας Νικολάου δήλωσε στον «α»: «Σέβομαι τους θεσμούς. Όποιος θέλει φεύγει. Όποιος θέλει κάθεται».
Θετικά αντιμετώπισε το αίτημα όλο το δημοτικό συμβούλιο, έγιναν όμως επισημάνσεις ότι εφόσον προχωρήσει η εθελοντική συνένωση πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες ώστε το μεταβατικό στάδιο να είναι πιο ομαλό.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, επίσης είδε θετικά το αίτημα και υποστήριξε: «Δεδομένου ότι ο Άγιος Αδριανός είναι προέκταση του Ναυπλίου, ο δήμος μας, μπορεί να τον πάρει υπό την σκέπη του».
Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου μετά τη θετική γνωμοδότηση του δήμου Ναυπλίου θα υποβάλουν αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα και παράλληλα θα κινήσουν τις διαδικασίες για να γίνει δημοψήφισμα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες του υπουργού

Ρίχνοντας γάλα στην είσοδο της Νομαρχίας κι αφήνοντας ελεύθερα μπροστά στους αστυνομικούς κατσίκια και μια αγελάδα, οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας διαμαρτυρήθηκαν ότι το επάγγελμά τους συρρικνώνεται καθημερινά και τα έσοδά τους δεν καλύπτουν τα έξοδα.
Οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας θεωρούν ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Γεωργίας είναι μεν σε θετική κατεύθυνση, αλλά είναι «μεσοβέζικα» όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.
Το ψήφισμά τους με 11 αιτήματα, το παρέδωσαν στο νομάρχη Αργολίδας, ζητώντας να το διαβιβάσει στο αρμόδιο υπουργείο.
Οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν στο ψήφισμα τους:
«Εμείς οι κτηνοτρόφοι του νομού Αργολίδας που συγκεντρωθήκαμε στη Νομαρχία του νομού σήμερα 7-11-2007 για να διαδηλώσουμε την αγωνία μας για το μέλλον των εκμεταλλεύσεών μας και των οικογενειών μας μετά τη ραγδαία μείωση του εισοδήματός μας αφού οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών από τη μια, ξεπέρασαν το 50-10% από πέρυσι, και οι τιμές των προϊόντων που πουλάμε, στο μεν κρέας μειώθηκαν έως 30% ενώ στο γάλα μένουν στάσιμες. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων.
1. Να δοθεί ενίσχυση σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις 3.000 ευρώ σε εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. 1860/2004, ώστε να αναπληρωθεί μέρος του μειωμένου εισοδήματός μας.
2. Να μας δοθεί άτοκο δάνειο διάρκειας 5 ετών ευρώ 50 ευρώ ανά πρόβατο και γίδι με βάση το μητρώο της κάθε εκμετάλλευσης, και να ρυθμιστούν για 10 χρόνια τα δάνεια που έχουν ήδη στις τράπεζες.
3. Αναγραφή στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών των κρεοπωλείων η προέλευση του πωλούμενου σφαγείου και να εφαρμοστεί και στο κρέας το ισοζύγιο όπως εφαρμόστηκε στο γάλα, με αυστηρό έλεγχο, ώστε να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων.
4. Διεκδικούμε η τιμή του πρόβειου γάλακτος να είναι στο 1,15 ευρώ του γίδινου στο 0,75 ευρώ και του αγελαδινού στα 0,55 ευρώ.
5. Να λειτουργήσει η ζωαγορά στο δήμο Άργους.
6. Να λειτουργήσουν τα Σφαγεία Άργους και Ναυπλίου με νομαρχιακή απόφαση τις ημέρες των Χριστουγέννων και Πάσχα, αφού βελτιωθεί η υποδομή τους.
7. Να προσληφθούν κτηνίατροι και ζωοτέχνες στη Νομαρχία Αργολίδας προκειμένου να στηρίζονται επιστημονικά και τεχνικά οι εκμεταλλεύσεις μας.
8. Να υπάρξει εξηλεκτρισμός σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις 100% οικονομική στήριξη από την πολιτεία προκειμένου να προχωρήσουμε σε εκσυχρονισμό των ποιμνιοστασίων μας (αρμεκτικά συγκροτήματα – παγολεκάνες κ.λ.π.).
9. Να χρηματοδοτούνται μικρά σχέδια βελτίωσης έως 60.000 ευρώ και να εγκρίνονται με ταχύτατες διαδικασίες, για να βελτιώσουμε τους όρους υγιεινής και μείωσης του κόστους παραγωγής των εκμεταλλεύσεών μας.
10. Μετά την πλήρη κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικό προϊόν από την Ε.Ε. να υπάρξει έλεγχος εφαρμογής του σχετικού κανονισμού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
11. Να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία και να λυθούν προβλήματα αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, βοσκοτόπων διεύρυνση των καλύψεων κινδύνων και ζημιών στην κτηνοτροφία από τον ΕΛΓΑ όπως και επιδότηση των απαραίτητων εμβολίων στα ζώα μας.
Τα πιό πάνω αιτήματα είναι τα ελάχιστα που διεκδικούμε σήμερα.
Καλούμε την κυβέρνηση να τα ικανοποιήσει προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος πολλών κτηνοτρόφων από τον κλάδο με μοιραία αποτελέσματα για το νομό και τη χώρα.
Από την απάντησή της θα εξαρτηθεί η πορεία του αγώνα μας».

Η πλατεία Συντάγματος μία από τις 60 δημοφιλείς της Ευρώπης, κάνει τον γύρο του κόσμου

Η πλατεία Πλατάνου γνωστή σήμερα ως πλατεία Συντάγματος, αποτελεί πλέον πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Ναυπλίου, αφού και με την «βούλα» είναι από τις πιο διάσημες ή δημοφιλής πλατείες της Ευρώπης.
Η πλατεία Συντάγματος, είναι μία από τις εξήντα πλατείες της Ευρώπης και τις οκτώ πλατείες της Ελλάδας, που παρουσιάζονται στην έκθεση «πλατείες της Ευρώπης, πλατείες για την Ευρώπη», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στη Βενετία.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Η πλατεία, Ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά - culture 2000», που συντονίζεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έχει συγκεντρωθεί πολύτιμο υλικό από την έρευνα σχετικά με τις πλατείες της Ευρώπης. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως το Πανεπιστήμιο IUAV - Βενετία, το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο ETSAB - Βαρκελώνη, το Maison des Sciences de l’ Homme - Παρίσι, το Jagiellonian University - Κρακοβία, ο Σύνδεσμος Ιταλικών Πόλεων για την Τέχνη και τον Πολιτισμό - Ρώμη και συνεργάζονται πόλεις χαρακτηρισμένες από διάσημες πλατείες.
Ομάδες ερευνητών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων τοπίου, κοινωνιολόγων, ιστορικών κ.α. μελέτησαν και αντιμετώπισαν το θέμα ανταλλάσοντας εμπειρίες σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Στόχος είναι η προώθηση της γνώσης και της κριτικής σκέψης ως προς τις ακολουθούμενες πρακτικές στις περιπτώσεις ιστορικών πλατειών, αλλά και τον τρόπο σύγχρονης αντιμετώπισης παλιών και νέων, σε χώρους επικοινωνίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας συνέβαλλαν στη σύνθεση της Χάρτας Ευρωπαϊκών Πλατειών.
Καταληκτική δραστηριότητα του τριετούς ερευνητικού προγράμματος (2004 - 2007) αποτελεί η διοργάνωση της Έκθεσης: «Πλατείες της Ευρώπης, Πλατείες για την Ευρώπη». Εξήντα πλατείες παρουσιάζονται με εντυπωσιακό τρόπο (φωτογραφίες, σχέδια, πρωτότυπο και ενιαία παρουσιασμένο εποπτικό υλικό) στην έκθεση. Από την Ελλάδα παρουσιάζονται πλατείες από τη Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Πορταριά, τη Μακρινίτσα και την Αθήνα. Από ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζονται πλατείες από την Αγ. Πετρούπολη, τη Βαρκελώνη, τη Βαρσοβία, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, τη Βερόνα, τη Βουδαπέστη, το Ελσίνκι, την Καζέρτα, την Κοϊμπρα, την Κρακοβία, τη Λισαβόνα, τη Λυών, τη Μαδρίτη, το Μέστρε, το Μονπελιέ, τη Μπελιντζόνα, το Ναμούρ, τη Νιμ, τη Νόβα Χούτα, την Οδησσό, την Παλμανόβα, το Παρίσι, την Πράγα, το Ρότερνταμ, τη Ρώμη, τη Σιένα, την Τεργέστη, το Τορίνο, τη Φλωρεντία κ.α.
Καθώς η πλατεία αποτελεί νευραλγικό σημείο της αστικής ζωής και ταυτότητας, η έκθεση για τις πλατείες εστιάζεται στην ιστορία, τη σύγχρονη κατάσταση και διαφύλαξη της σημασίας τους στο παρόν και στο μέλλον.
Η έκθεση «Πλατείες της Ευρώπης, Πλατείες για την Ευρώπη» παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, από 9/11/2007 έως και 9/12/2007 και ώρες 9.00 - 17.00. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, πανεπιστημιακών, φορέων για το περιβάλλον. Η Έκθεση απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με θέματα διαμόρφωσης του αστικού περιβάλλοντος, στους φορείς πολιτείας για το περιβάλλον και κυρίως στους κατοίκους των πόλεων.
Στην έκθεση οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν το υλικό συγκεντρωμένο σε ένα βιβλίο με τίτλο «Squares of Europe, Squares for Europe» καθώς και στο «The square, a European Heritage - A topical survey in five countries». Επίσης, παρουσιάζεται η Χάρτα Ευρωπαϊκών Πλατειών:«The Charter of European Squares, 30 recommendations for the creation or renovation of squares».
Η Πλατεία Συντάγματος, είναι η σημαντικότερη και ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου. Από το 1540, ήταν το κέντρο της πόλης καθώς εικάζεται ότι εκεί βρισκόταν το Σαράι του Τούρκου Διοικητή της Πελοποννήσου. Κατά τον 19ο αιώνα ήταν γνωστή ως Πλατεία Πλατάνου, από τον ιστορικό πλάτανο που καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της και κάτω από την σκιά του αγόρευαν οι πολιτικοί άνδρες της εποχής. Το 1843 μετονομάστηκε σε Πλατεία Λουδοβίκου, προς τιμήν του πατέρα του βασιλιά Όθωνα. Και την ίδια χρονιά, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν οι Έλληνες (στην Αθήνα) ζήτησαν Σύνταγμα από τον Όθωνα, πήρε (και αυτή) το όνομα Πλατεία Συντάγματος. Το 1980 επί δημαρχίας Νίκου Καράπαυλου, η πλατεία ανακατασκευάστηκε και διατηρεί αυτή τη μορφή της μέχρι και σήμερα. Η συγκεκριμένη έκθεση αναδεικνύει τον σύνθετο χαρακτήρα της κεντρικής πλατείας μιας πόλης, τον λειτουργικό της ρόλο ανά τους αιώνες αλλά και του ρόλου της ως ελεύθερου χώρου ψυχαγωγίας. Η Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου ήταν πάντοτε το σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης, καθώς γύρω από αυτήν είχαν χτιστεί τα σημαντικότερα κτίρια κάθε εποχής (η Αποθήκη του Στόλου, το Βουλευτικό, το πρώην τζαμί του Αγά Πασά, οι οικίες του Νικηταρά και του Κολοκοτρώνη) και η ιστορία της είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτική και οικονομική διαδρομή του κόσμου του Ναυπλίου (πχ. το γνωστό ιστορικό επεισόδιο της Ψωροκώσταινας εκτυλίχθηκε στην Πλατεία Συντάγματος). Ακόμα το σημερινό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας ήταν κάποτε το σπίτι της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου, σύζυγος δημάρχου, όπου εκεί οργανώθηκε η Ναυπλιακή Επανάσταση από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο του 1862. Από το μπαλκόνι της που βλέπει στην πλατεία Συντάγματος έβγαλε έναν πύρινο λόγο εμψυχώνοντας τους Ναυπλιείς να επαναστατήσουν- κομβική στιγμή στην ιστορία όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, η οποία και αποτυπώνεται στο άγαλμα προς τιμήν της που κοσμεί σήμερα την πλατεία.

Γιατί να είμαστε μόνο παρατηρητές;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΟΥΡΑΓΟΣ έρχεται για μια ακόμα φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αργολίδας και οι βουλευτές μας, στα σχέδια της κυβέρνησης για το νομό και τις πόλεις. Στην ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τη νομαρχία και τους δήμους απουσιάζει το θέμα των συνενώσεων με την εφαρμογή του «Καποδίστρια ΙΙ», όσο και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που διαμορφώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο θα επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες.
ΜΠΟΡΕΙ να μην είναι στις αρμοδιότητές της νομαρχίας ή των δήμων ζητήματα που αφορούν την κεντρική εξουσία, όμως όταν κρίνεται το μέλλον μιας περιοχής, τότε οι παρεμβάσεις επιβάλλεται να γίνονται.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ βέβαια σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι ο ρόλος των βουλευτών, οι οποίοι δυστυχώς πλην μεμονωμένων περιστασιακά εξαιρέσεων, δεν καταφέρνουν να φροντίσουν για μας … πριν από εμάς.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ, για μια ακόμα φορά, στέκεται ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων, ως θεατής που δεν έχει κανένα ρόλο στην εξέλιξη, η οποία συντελείται γύρω του. Δυστυχώς.

H κόκκινη πύλη και η λευκή μπογιά

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Μια φορά και ένα καιρό στην κοινωνία του μέλλοντος λίγο πριν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας τους περνούσαν από μια υποχρεωτική εκπαίδευση – θητεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να ενταχθεί κάποιος στην κοινωνία της εργασίας.(Αλλιώς ήταν υποχρεωτικός ο εγκλεισμός του σε ειδικά θεραπευτήρια.)
Όλοι οι υποψήφιοι κλείνονταν μέσα σε μεγάλα άσπρα στρατόπεδα και εκπαιδεύονταν στην κοινωνική ένταξη . Πλήθος οι ασκήσεις και τα εργαστήρια αλλά πιο ενδιαφέρον ήταν το εργαστήριο ψυχοδιανοητικής καθήλωσης, (διότι δεν συνεμορφώθει προς τα υποδείξεις )…. Έκλειναν τους νέο – εργαζόμενους σε ένα τεράστιο άσπρο δωμάτιο, εκεί υπήρχε μόνο μια μικρή κόκκινη πόρτα, που ήταν ουσιαστική μια πύλη εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) . Μέσα σε αυτή την πύλη χωρούσε μόνο ένας κάθε φορά και παρουσίαζε μια ουτοπική άμεση κοινωνιακή δημοκρατία. Οι εικόνες της ουτοπικής (;;;;) κοινωνίας ήταν ιδιαίτερα δελεαστικές για κάθε νέο ο οποίος καθώς αναζητούσε κάποιο ερέθισμα μέσα στο λευκό εκπαιδευτικό κελί του και πάντα αναπόφευκτα έβρισκε μόνο την κόκκινη εικονική πύλη.
Δυστυχώς όμως μόλις αυτός βρισκόταν μέσα στην κόκκινη πύλη ιδιαίτερα αρνητικά φαινόμενα συνέβαιναν για τους συν- εκπαιδευόμενους. Μόλις αυτός έμπαινε στην κόκκινη εικονική πραγματικότητα ένα ειδικό σύστημα υποήχων , υπερήχων , αερίων , ενεργοποιούνταν και προκαλούσε έντονο σωματικό πόνο στους υπόλοιπους και ταυτόχρονα ασκούσε έντονη επίδραση στο εγκέφαλο τους, στην αμυγδαλή (περιοχή σχετιζόμενη με βασικά ανθρώπινα συναισθήματα ), στον ιππόκαμπο (περιοχή σχετιζόμενη με την μνήμη) και τις περιοχές 39, 40 γωνιώδη και υπερχείλιο έλικα (σχετιζόμενες περιοχές με την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση πληροφοριών). Τα σωματικά συμπτώματα ήταν ιδιαίτερα έντονα και άμεσα τα εγκεφαλικά – ψυχονοητικά εδραιώνοντας με τον καιρό. Όλοι αντιλαμβάνονταν ότι η είσοδος και η παραμονή του συν- εκπαιδευόμενου στην κόκκινη εικονική πύλη ενεργοποιούσε το σύστημα καταστολής. Αυτοί βέβαια δεν μιλούσαν για καταστολή αλλά για την πύλη του πόνου
Από την άλλη ο άνθρωπος μέσα στην πύλη ζούσε σε μια κατάσταση ευδαιμονίας και αναζήτησης, όλες τους οι αισθήσεις ήταν συντονισμένες στην άμεση κοινωνιακή δημοκρατία. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι οι άλλοι εναγωνίως προσπαθούσαν να του πουν να σταματήσει την εικονική του πραγματικότητα. Ό μόνος τρόπος ήταν να τον βγάλουν έξω με έντονη βία. Ότι και να τους έλεγε δεν μπορούσε να τους πείσει. Ο πόνος και οι βιοχημικές επιδράσεις έκαναν καλά την δουλειά τους. Μετά από 5–10 μέρες που είχαν ατονήσει τα συμπτώματα όλο και κάποιον έπειθε να δοκιμάσει την είσοδο του στην πύλη . Αλλά για τον ίδιο που είχε μπει ήταν πιο έντονα τα συμπτώματα και τα σωματικά αλλά και ψυχοδιανοητικά που υπέφερε. Γιατί οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου του είχαν επηρεαστεί από την εικόνα της κοινωνιακής άμεσης δημοκρατίας που είχε δει και επιδρούσε άμεσα πάνω το σύστημα ψυχοδιανοητικής καταστολής. Ορμούσε πρώτος και ακραία βίαιος να βγάλει τον εκπαιδευόμενο από την πύλη, αυτόν που αυτός έπεισε . Μετά από λίγες απόπειρες και μόνο να πλησίαζε στην πύλη κάποιος ορμούσαν πάνω του βίαια οι υπόλοιποι και μάλιστα οι πιο βίαιοι ήταν αυτοί που είχαν περάσει την πύλη. Σε αυτούς ασκούσε και την μεγαλύτερη νευροψυχολογική επίδραση η διαδικασία και γίνονταν κάτι σαν δήμιοι , κάτι σαν επαγγελματίες συνδικαλιστές όπως θα λέγαμε σε άλλες παλαιότερες κοινωνίες . Με την συχνή επανάληψη του πειράματος και μόνο στην θέα της κόκκινης πύλης μερικοί παρουσίαζαν έντονα σωματικές και νευροψυχολογικές δυσλειτουργίες . Τότε «αυθόρμητα» (!!!) και με έντονη πίεση στην διοίκηση κυρίως αυτοί που είχαν περάσει την πύλη απαιτούσαν με δυναμισμό και έντονη δράση λευκή μπογιά από του διοικούντες. Αυτοί μετά από αρκετές διαβουλεύσεις (κάτι σαν διάλογο των κοινωνικών εταίρων όπως έλεγαν σε άλλες κοινωνίες) έδιναν την λευκή μπογιά . Με μανία οι μαθητευόμενοι έβαφαν την κόκκινη πύλη και αυτή η συλλογική δράση τους ήταν ένα από τα πρώτα διαπιστευτήρια για να τους στείλουν στην αγορά εργασίας. Μάλιστα ήταν τόσο αυτοματοποιημένη η βιοχημική διαδικασία που και μόνο στο άκουσμα της ιστορίας του μύθου για την κόκκινη πύλη από κάποιο εργαζόμενο στα εργοστάσια της μελλοντικής κοινωνίας όλοι ορμούσαν ,από κάποια «άγνωστη» παρόρμηση πάνω του και τον ανάγκαζαν να σταματήσει αυτές τις ενοχλητικές ιστορίες. Γιατί η μόνη αλήθεια ήταν όταν οι αγωνιστές πήραν με αγώνες και προσπάθειες την λευκή μπογιά από την ανώτερη διοίκηση.
Η ιστορία είναι φανταστική αλλά έχει άμεση σχέση με την πορεία της κοινωνίας μας οδηγούμενη στην μετα- κοινωνία των ελεγχόμενων νευροψυχολογικά πολιτών …Ποια να είναι άραγε της γενιάς τους τα πολυτεχνεία…

7/11/07

Μικρότερης αξίας απ΄ ότι πλανάται στην κοινή γνώμη είναι η κληρονομιά Κολιαλέξη

Πολύ μικρότερης αξίας απ΄ ό, τι πιστεύεται αλλά όχι ασήμαντες χαρακτήρισε ο δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης την κληρονομιά Κολιαλέξη. Απαντώντας σε ερώτηση της μειοψηφίας γύρω από δημοσιεύματα του Τύπου για το Κολιαλέξειο κληροδότημα ή ίδρυμα, ο δήμαρχος Άργους ξεκίνησε την απομυθοποίηση της κληρονομιάς από τα έργα τέχνης του εκλιπόντος υποστηρίζοντας ότι : «τα ασφαλιστήρια που έχει καταθέσει ο Κολιαλέξης μαζί με την διαθήκη είναι περίπου 340.000 δραχμές. Έτσι έχουν αξιολογηθεί από την ασφαλιστική εταιρεία που τα έχει ασφαλίσει. Υπάρχουν 2 ασφαλιστήρια συμβόλαια. Το ένα της Εθνικής Ασφαλιστικής 1000 ευρώ, και το άλλο της Ολυμπιακής Ασφαλιστικής, μιας εταιρείας που έχει πάψει να λειτουργεί κι έχει μετατραπεί σε Εγνατία ή Βικτωρία.
Η αποτίμηση από εκτιμητές του Δημοσίου, η συνολική αξία των πινάκων είναι 340.000 δραχμές δεδομένου ότι είναι όλοι αντίγραφα.
Αυτά είναι απογεγραμμένα και στο δελτίο της συμβολαιογράφου και υπάρχουν στις αποθήκες. Εγώ δεν μπορώ να σας πιστοποιήσω σε τι ποιότητα είναι».
Ο δήμαρχος Άργους κάλεσε τους συμβούλους αν το επιθυμούν να επισκεφτούν όλοι μαζί την αποθήκη στην οποία φυλάσσονται όλα τα αντικείμενα για να δουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται.
Γύρω από όσα λέγονται για το μέγεθος της κληρονομιάς ο κ. Μπούρης υποστήριξε ότι εδώ και 11 χρόνια αναπαράγεται ένας «μεγάλος μύθος» στην τοπική κοινωνία γύρω από το μέγεθος της κληρονομιάς και υποσχέθηκε ότι στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα φέρει τον πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία γύρω από την κληρονομιά Κολιαλέξη. Αναφερόμενος ο κ. Μπούρης στο διαχειριστικό κομμάτι με τα περιουσιακά στοιχεία του Κολιαλέξη υποστήριξε ότι «ίσως είναι τώρα η μοναδική φορά που όλα τα στοιχεία είναι σε τάξη. Έχουν πληρωθεί οι φόροι, έχουν εισπραχθεί τα ενοίκια από τα δύο ακίνητα στην πλατεία Κάνιγγος. Στο άλλο ακίνητο μένει η οικονόμος του και το άλλο ακίνητο στην Πολιτεία είναι ανοίκιαστο γιατί το κόστος επισκευής είναι πάνω από 300.000 ευρώ».
Όσον αφορά τη διαχειριστική επιτροπή του Κολιαλέξιου ο δήμαρχος Άργους διευκρίνισε ότι «κατά το νόμο και τη διαθήκη δεν μπορεί να κάνει καμιά οικονομική πράξη, εκτός από απλή διαχείριση».
Το ποσό μπλεγμένα είναι τα ζητήματα διαχείρισης φαίνεται κι από το ότι η εκταμίευση των χρημάτων που έγινε για την ανασκαφική έρευνα του αγορασμένου από το Δήμο για το ίδρυμα Κολιαλέξη οικοπέδου, δεν έχει γίνει με νόμιμες διαδικασίες, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα χρήματα έχουν υπεξαιρεθεί» όπως διευκρινίζει ο κ. Μπούρης.

Οι ταξιδιώτες προτίμησαν το Ναύπλιο σε ψηφοφορία στο διαδίκτυο

Έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς συνεχίζει να αποτελεί το Ναύπλιο, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της προτίμησης των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. Η δημοφιλέστεροι αστικοί προορισμοί ψηφίστηκαν από το ίδιο το ταξιδιωτικό κοινό μέσω ανοιχτής ψηφοφορίας, στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia.
Η μάχη της φετινής Philoxenia κρίθηκε για την πρωτιά των αγαπημένων προορισμών μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, για να επικρατήσει τελικά η συμπρωτεύουσα. Βόλος, Ιωάννινα και Ναύπλιο συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.
Τα ελληνικά βραβεία τουρισμού «Philoxenia Tourism Awards», απένειμε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος. Όπως δήλωσε, το υπουργείο του θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου να διατηρηθούν και να αυξηθούν το 2008 οι φετινές καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Σημείωσε ότι στόχος είναι στη νέα διαφημιστική καμπάνια να διατεθούν τουλάχιστον όσοι πόροι δόθηκαν στην προηγούμενη - 45 εκατομμύρια ευρώ - ή και περισσότεροι. Ο ίδιος στοχεύει στην αύξηση των σχετικών κονδυλίων κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, αν και - όπως είπε - τις σχετικές αποφάσεις δεν μπορεί να τις λάβει μόνος του αφού πρέπει πρώτα να περάσουν από το υπουργείο Οικονομίας.

Ρομαντικός προορισμός
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι και το 4ο βραβείο του πιο ρομαντικού προορισμού που απέσπασε το Ναύπλιο.
Οι πιο ρομαντικές ελληνικές πόλεις κατά σειρά προτίμησης όσων ψήφισαν είναι: Σαντορίνη, Κέρκυρα, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Πήλιο.

Και ξενοδοχείο
Το 4ο βραβείο του πιο ρομαντικού ξενοδοχείου στην Ελλάδα απέσπασε το Nafplia Palace. Η σειρά των πιο ρομαντικών ξενοδοχείων που ψήφισαν οι ταξιδιώτες είναι: Ηλιότοπος στη Σαντορίνη, Fanari Villas στη Σαντορίνη, Icons στη Σαντορίνη, Nafplia Palace στο Ναύπλιο και Semeli Mountain Resort στο Ελατοχώρι της Πιερίας.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 60% περισσότεροι από πέρυσι. Οι γυναίκες αποτέλεσαν το 53% των συμμετεχόντων έναντι του 47% των ανδρών.

Πνίγηκε το Αργολικό


Πνίγηκε στη λάσπη το απόγευμα της Δευτέρας το Αργολικό από το νερό που έφερε το ρέμα του Αγίου Θεοδοσίου. Μία δυνατή νεροποντή στην περιοχή γύρω από τον Άγιο Θεοδόσιο που κάηκε το καλοκαίρι ήταν ικανή να κατεβάσει τόσο πολύ νερό που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το Αργολικό, το Παναρίτη και άλλες περιοχές.
Ιδιαίτερα στο Αργολικό, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν μεγάλα αφού γέμισαν λάσπη οι αυλές των σπιτιών και κάποια υπόγεια, ενώ πλημμύρισαν και καλλιέργειες. Μέχρι και την επόμενη ημέρα συνεργεία της Νομαρχίας και της Πυροσβεστικής κατέβαλαν προσπάθειες να καθαρίσουν από τις λάσπες τους δρόμους των χωριών. Μια οικογένεια τσιγγάνων με τέσσερα παιδιά μεταξύ των οποίων και ένα μωρό, κινδύνεψε να πνιγεί. Περνούσαν με το αυτοκίνητό τους στους δρόμους του Αργολικού που είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, όταν το αυτοκίνητο έσβησε. Ευτυχώς κατέβηκαν και πρόλαβαν να μπούν σε ένα σπίτι. Μία ηλικιωμένη γυναίκα επίσης κινδύνεψε. Σώθηκε όμως χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και ενός σκαπτικού μηχανήματος.
Το γεφύρι
Στις 6.30 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας ο χείμαρρος έσπασε στα Σπανέικα. Σύμφωνα με τους κατοίκους το γεφυράκι που δημιουργήθηκε για να περάσει πάνω από το ρέμα το νέο τμήμα του αρχαιολογικού δρόμου, είναι πολύ στενό και θα δημιουργηθούν πάλι προβλήματα. Οι κάτοικοι των Σπανέικων λένε ότι φώναζαν στους μηχανικούς και τους υπευθύνους της Νομαρχίας όταν κατασκευαζόταν ο δρόμος αλλά κανείς δεν τους άκουσε.
Στο συγκεκριμένο γεφυράκι φράκαραν παλιά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, ένα τροχόσπιτο και μια νταλίκα που παρασύρθηκαν από το ρέμα και σκουπίδια, με αποτέλεσμα ο χείμαρρος να περάσει πάνω από τον δρόμο.
Η φωτιά
Το ρέμα που έφερε όλο αυτό το νερό και τη λάσπη στο Αργολικό ξεκινά από την περιοχή του Αγίου Θεοδοσίου. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «η περιοχή γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου είχε καεί το καλοκαίρι από πυρκαγιά, οι αρμόδιοι όμως, σήμερα επισημαίνουν ότι δεν ευθύνεται η πυρκαγιά για τη λάσπη που έπνιξε τους κατοίκους της περιοχής». Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κάτοικοι επιμένουν ότι τα καμμένα δεν συγκράτησαν το νερό που κύλησε από τα ρέματα στον κάμπο. Επιμένουν επίσης ότι τα ρέματα δεν είχαν καθαριστεί.

Ούτε συγνώμη από ΟΤΕ

Χωρίς σταθερά τηλέφωνα έμεινε την προηγούμενη Παρασκευή για μισή ώρα περίπου, η ευρύτερη περιοχή του Άργους. Η βλάβη σημειώθηκε στις 10.05 το πρωί και άρχισε να αποκαθίσταται μετά τις 10.30, στην αρχή με τα τοπικά τηλέφωνα και αργότερα με τα υπεραστικά. Πολύ αργότερα επανήλθε το Internet.
Όση ώρα δε λειτουργούσαν τα σταθερά τηλέφωνα πήραν φωτιά τα κινητά, αφού σταμάτησε κάθε δραστηριότητα που στηρίζεται στο δίκτυο του ΟΤΕ.
Από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών δεν εκδόθηκε ούτε καν ένα δελτίο τύπου με το οποίο να δίνονται εξηγήσεις στους καταναλωτές για το μπλακ-άουτ. Πόσο μάλλον να ζητηθεί συγγνώμη από τους καταναλωτές!
Ενώ πάντα στην αρχή οι υπεύθυνοι του ΟΤΕ Άργους που ρωτούνταν από δημοσιογράφους απαντούσαν ότι ενδεχομένως η βλάβη να οφειλόταν στο λογισμικό, αργότερα - από πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες -, έγινε γνωστό ότι γίνονταν κάποιες εργασίες και έπεσε πάνω σε καλώδια ένα κατσαβίδι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα.

Κτηματολόγιο στο Ναύπλιο, κτηματόσημο στο Άργος

Αγώνας δρόμου γίνεται από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» για να ξεκινήσει εγκαίρως η διαδικασία υλοποίησης του νέου προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Ναύπλιο, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με τη χρηματοδότηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να σημειωθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου να συλλεχθούν όλες οι δηλώσεις των πολιτών για το νέο πρόγραμμα σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και να μην αρθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η 31η Δεκεμβρίου 2008. Βέβαια, υπάρχει η αισιοδοξία ότι όλες οι ενέργειες θα γίνουν εμπρόθεσμα, αν και να σημειωθεί ότι δεν έχει ολοκληρωθεί καν η διαδικασία επιλογής των αναδόχων μελετητών για το νέο πρόγραμμα.
Το Ναύπλιο
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών και στη συνέχεια οι πολίτες να καταθέσουν δηλώσεις για τα δικαιώματά τους. Εκτιμάται πάντως, ότι η ενημερωτική καμπάνια αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2008, ενώ η προθεσμία για τις δηλώσεις των πολιτών μάλλον θα αρχίσει μετά τον ερχόμενο Μάρτιο.
Το επόμενο πρόγραμμα σύνταξης του Κτηματολογίου θα περιλαμβάνει 107 ΟΤΑ και θα ενταχθούν 3,1 περίπου εκατομμύρια στρέμματα. Από την Αργολίδα θα ενταχθεί η αστική ζώνη του Δήμου Ναυπλίου.
Η κτηματογράφηση όσων περιοχών δεν έχουν καταγραφεί, προφανώς μετατίθεται για την επόμενη δεκαετία.
Τι έχει καταγραφεί
Πολύ περιορισμένες πανελλαδικά είναι οι εκτάσεις που καταγράφηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Στο νομό Αργολίδας κτηματογραφήθηκαν το Κιβέρι, οι Μύλοι, το Σκαφιδάκι, το Κεφαλάρι, το Άργος, το Κουτσοπόδι και η Νέα Κίος.
Κτηματόσημο
Εντωμεταξύ, στο άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα θα κληθούν οι δικαιούχοι των οποίων η ακίνητη περιουσία εντάχθηκε στο Κτηματολόγιο, να καταβάλουν το κτηματόσημο. Συγκεκριμένα θα πληρώσουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι που δεν συμπεριλαμβάνονται στο συμβόλαιο του ακινήτου, όπως αποθήκη, θέση στάθμευσης κ.λ.π., οι δικαιούχοι θα πληρώσουν ακόμα 20 ευρώ.
Οι υπόχρεοι καταβολής του κτηματόσημου θα ενημερωθούν με ειδοποιητήριες επιστολές από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2008. Υπολογίζεται ότι ακόμα και η καταβολή του κτηματόσημου, θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα λόγω του μεγάλου αριθμού των δικαιωμάτων και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Τα χρήματα θα πρέπει να καταβάλλονται εντός 45 ημερών από την ημέρα παραλαβής του ειδοποιητηρίου.

Που ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ

Αγώνα δρόμου κάνουν έστω και την τελευταία στιγμή οι φίλοι του Γιώργου Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλου και Κώστα Σκανδαλίδη στην Αργολίδα πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής που θα αναδείξει το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με δυνατότητα παράτασης αν χρειαστεί. Οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ με την ταυτότητά τους και με 2 ευρώ, μπορούν να ψηφίσουν σε ένα από τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στους παρακάτω χώρους: Άργος: Εργατικό Κέντρο
Ασίνη: ΚΕΠ Τολό
Ασκληπιείο: Πνευματικό Κέντρο Λυγουριού
Επίδαυρος: Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στην Αρχαία Επίδαυρο
Ερμιόνη : Αίθουσα δημαρχείου
Κουτσοπόδι : Α. Σ. Κουτσοποδίου
Κρανίδι : Γραφείο Δημοτικής Οργάνωσης Κρανιδίου
Λέρνα : Παλιό Σχολείο στην πλατεία Κιβερίου
Λυρκεία : Καφενείο στην Καρυά
Μιδέα : ΚΕΠ στην Αγία Τριάδα
Μυκήνες : Δημοτικό Σχολείο Μοναστηρακίου
Ναύπλιο : Εργατικό Κέντρο
Νέα Κίος : Πνευματικό Κέντρο.
Ν. Τίρυνθα: ΚΕΠ Τίρυνθα
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι ελεύθερη και ανοιχτή για όλους τους πολίτες ακόμα κι αν δεν είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στα μητρώα μελών και φίλων του κινήματος.

Περιβαλλοντική πολιτική

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΠΡΕΠΕ να τους το πει ο Σπηλιωτόπουλος ότι υπάρχει και ο περιβαλλοντικός τουρισμός για να αρχίσουν να στρέφουν προς τα εκεί το ενδιαφέρον τους δήμοι και νομαρχίες. Όσο καιρό το φώναζαν οικολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά ανεξάρτητοι πολίτες, ακουγόταν σαν γραφικότητα στα αυτιά των κομματοκενταύρων.
ΠΟΣΟ όμως ο περιβαλλοντικός τουρισμός είναι πράγματι οικολογικός, είναι ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα. Η οικολογία δεν περιορίζεται μόνο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση των φυσικών συνθηκών ζωής, αλλά επεκτείνεται και σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την εκμετάλλευση του φυσικού προστατευόμενου πλούτου προς προσπορισμό οικονομικών οφελών.
ΔΕΝ αρκεί επομένως να στηρίζει κανείς μια εταιρεία που ασχολείται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διοργανώνοντας σεμινάρια, εκδρομές, αναρριχήσεις, περιπάτους κ.λ.π., αλλά θα πρέπει να εμβαθύνει στις σχέσεις εργασίας που επικρατούν μέσα σε αυτή, την κατανομή εργασίας και των κερδών.
ΘΑ ΗΤΑΝ προτιμότερο, οι νέες αυτές επιχειρήσεις που ξεπετάγονται ως περιβαλλοντικά μανιτάρια, να είχαν κοινωνικό χαρακτήρα, να ανήκαν σε αυτοδιαχειριζόμενες τοπικές κοινωνίες με αμεσοδημοκρατικές δομές και όχι σε φυσιολάτρες καπιταλιστές.
ΧΩΡΙΣ να επιχειρήσει κανείς να αποδυναμώσει τέτοιου είδους επενδύσεις που φυσικά είναι πολύ προτιμότερες από τη δημιουργία μιας πίστας οχημάτων ταχύτητας ή μιας αερολέσχης, θα πρέπει να σταθεί κριτικά στην αντίθεση μεταξύ προστασίας της φύσης και της εκμετάλλευσης της φύσης από την άλλη. Μιας αντίθεσης που αναιρεί τον όρο του περιβαλλοντικού τουρισμού, αυτοπροσδιορίζοντάς τον ως φιλικό μεν προς τη φύση αλλά ως εχθρικό προς τη φύση της φύσης η οποία δεν αναγνωρίζει ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές.

Βιτρίνα μιας κοινωνίας τα σχολειά

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μετά από δεκάδες δημοσιεύματα του "α" και άλλων μέσων ενημέρωσης για την αισχρή κατάσταση που βρίσκονται τα σχολειά του Ναυπλίου, μιά δημοτική παράταξη, παίρνει την σκυτάλη και προσπαθεί μέσω του θεσμοθετημένου ρόλου της να αναδείξει περαιτέρω το ζήτημα και να πιέσει για να δοθούν λύσεις.
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ στα μέσα του Νοέμβρη, ο συνδυασμός "Άλλη Πρόταση" αφουγκράστηκε τα παράπονα και τις ανησυχίες εκατοντάδων γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτήρια και ζητά επιτέλους από τη δημοτική αρχή τα αυτονόητα: Να αναλάβει δηλαδή τις ευθύνες της για τους μελλοντικούς δημότες αυτής της πόλης και να δώσει τις προτεραιότητες που αρμόζουν στην εκπαίδευση.
ΠΟΡΝΕΙΟ, χαρακτηρίσαμε σε πρόσφατο σχόλιο την εκπαίδευση, και κάποιοι στενοχωρήθηκαν χωρίς όμως να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν ό, τι τουλάχιστον περνά από το χέρι τους. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στο νηπιαγωγείο "Ζυμβρακάκη" και στις ευθύνες του διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πέραν των ευθυνών του δήμου. Είναι καιρός όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην υπολογίζουν μόνο το κόστος είτε πολιτικό είναι αυτό, είτε οικονομικό. Τα σχολειά είναι ο καθρέπτης μιας κοινωνίας και όχι το βόλεμα κάποιων από τη μια και τα έργα βιτρίνας κάποιων από την άλλη, αναφερόμενος αφ΄ ενός στους υπηρεσιακούς παράγοντες και αφ΄ ετέρου στους αιρετούς.
145 ΔΗΜΟΤΕΣ ζητούν τα παρακάτω από τον δήμο Ναυπλίου: "Είναι γνωστό και σε εσάς και στη δημοτική αρχή το κτιριακό πρόβλημα των σχολικών μονάδων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων) στην πόλη μας. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου που συστεγάζονται αλλά και το Νηπιαγωγείο του Νέου Βυζαντίου, στα οποία πλέον η σχολική διαδικασία γίνεται κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να τεθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου το θέμα της στέγασης των σχολείων στην πόλη μας, για να ληφθούν επιτέλους οι αναγκαίες αποφάσεις, τόσο για την προσωρινή λύση του προβλήματος που μπορεί να δώσουν το κτίριο των καπναποθηκών και η δημιουργία νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου στην περιοχή Ροδίου, όπου υπάρχει χώρος προορισμένος για το σκοπό αυτό, όσο και για την οριστική επίλυση των προβλημάτων, που μπορούν να δώσουν οι απαλλοτριώσεις των αναγκαίων και κατάλληλων χώρων και η πρόβλεψη άλλων χώρων για σχολικές μονάδες στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Ναυπλίου. Σας ζητάμε επομένως, σύμφωνα και με την παραγ. 3 του άρθρου 215 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, να τεθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου το κτιριακό θέμα των σχολικών μονάδων για να ληφθούν αποφάσεις σύμφωνα με τα παραπάνω με βαρύτητα το όλως οξυμένο κτιριακό πρόβλημα του 2ου 5ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Νέου Βυζαντίου".
(ΥΓ. Το κείμενο αυτό συνυπογράφεται από τον Συνδυασμό “Άλλη Πρόταση" και την Δευτέρα κατατέθηκε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου).

H ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ

Εκτός από την πολιτική των μεγάλων έργων υπάρχει και η πολιτική του έργου της καθημερινής ζωής.
Πρωινό Τρίτης σε ένα σύντομο κενό ανάμεσα στα ραντεβού έπρεπε να κάνω μερικές δουλειές στο κέντρο της πόλης . Επειδή βιαζόμουν πήγα με τα πόδια (!!!) Δυστυχώς η πόλη του Άργους μετά τις 8,30 το πρωί είναι αδιάβατη για τα αυτοκίνητα. Ο χρόνος που θα χρειαζόμουν για να σταθμεύσω θα ήταν διπλάσιος από τον χρόνο που θα χρειαζόμουν με πεζοπορία για να πάω και να γυρίσω. Σημαντική η έλλειψη χώρων στάθμευσης σημαντική και η τάση του Νεοέλληνα Αργείου , μόνο καβάλα παν στην εκκλησιά…και αν είναι 4χ4 ακόμα καλύτερα. Ποιος ξέρει η έλλειψη χώρων στάθμευσης μπορεί να κρύβει μια σκόπιμη ενέργεια να βελτιώσει την φυσική μας κατάσταση αναγκάζοντας μας σε πεζοπορία. Αλλά και αυτή καθ αυτή η πεζοπορία θα έχει και άλλα πολλαπλά οφέλη όπως διαπίστωσα σε αυτή την μικρή διαδρομή. Μπορεί η Πόλη του Άργους να είναι επίπεδη αλλά δύσκολα βρίσκεις επίπεδη επιφάνεια για μεγάλη διαδρομή . Τα πεζοδρόμια διαθέτουν πλήθος φυσικών , τεχνητών και ρυπαρών εμποδίων δεν βαδίζεις απλώς αλλά κάνεις βάδην μετ εμποδίων. Το ότι δεν είναι η μισή πόλη με ορθοπεδικά προβλήματα σημαίνει ότι μάλλον έχουμε γίνει καλοί βαδιστές και έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερες ικανότητες στην ισορροπία και στον συντονισμό ποδιού – ματιού.
Βαδίζοντας προς το κέντρο της αρχαιότερης πόλης και συντονιζόμενος στο βάδην μου για να αποφύγω το στραμπούλιγμα διαπίστωσα το πλέγμα καλωδίων κυριολεκτικά κατά ριπάς να διαπλέκονται πάνω από το κεφάλι μου. Έχει εξοικειωθεί ο μάτι μας με την εικόνα της αράχνης των καλωδίων και δεν δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία στο αγχωμένο καθημερινό μας ταξίδι, αλλά ξαφνικά ένοιωσα σαν φυλακισμένος. Παντού πάνω από το κεφάλι μου σύρματα , ΟΤΕ, ΔΕΗ, διάφορα άσχετα . Μέσα από το βαρύ πλέγμα το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσες να φανταστείς ότι περπατάς στην αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης, της Ελλάδας, του φωτός και της ελευθερίας. Οι λέξεις , η γλώσσα πέρα από ένα πρώτο κοινό επίπεδο ανάγνωσης για όλους τους ανθρώπους και απαραίτητο μέσο για την επικοινωνία μας έχουν και ένα βαθύ βιωματικό επίπεδο ανάγνωσης. Είναι τα σχήματα της πράξης με τα οποία του φανερώθηκαν και ντύθηκαν το εννοιολογικό τους περιεχόμενο οι λέξεις .Όταν ένα παιδί ντύνει την λέξη ελευθερία στην πρώτη της βιωματική κατά- νόηση(!) με την εικόνα ενός γλάρου να φεύγει στο απέραντο γαλάζιο είναι διαφορετική ποιότητας και δυναμικής από την ελευθέρια ενός πουλιού που προσπαθεί διαπεράσει μέσα από λαβύρινθους καλωδίων, χωρίς καν την αίσθηση του ορίζοντα. Ο τρόπος με το οποίο οι πολίτες δομούν τον χώρο τους εικονίζει την ποιότητα του Λόγου και της Πράξης τους αλλά και επηρεάζει δυναμικά και ποιοτικά τον βιωματικό λόγο της γενιάς που έρχεται.
Τέλος πάντων κάνοντας την ακροβατική γυμναστική μου έκανα όλες τις πληρωμές μου και είχα και άνετο χρόνο για την επιστροφή μου. Απέναντι στο πεζοδρόμιο βλέπω τον Κώστα, γνώριμος από τα σχολικά χρόνια και νέος δημοφιλής δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Είχα πολύ καιρό να τον δω τον συγχάρηκα για την εκλογή του και το ρώτησα πως νοιώθει και με τα νέα του καθήκοντα. Με εντυπωσίασε το πάθος του για την πόλη και η ανάγκη του να προσφέρει στα κοινά μέσα στα δέκα λεπτά της συνομιλίας μας μου μίλησε για τέσσερα – πέντε μεγάλα έργα που θα γίνουν μελέτες και θα δώσουν νέα δυναμική στην πόλη. Μακάρι να γίνουν και μπράβο στους ανθρώπους που θα τα υλοποιήσουν . Αλλά καθώς μιλούσαμε παρατήρησα ότι το πεζοδρόμιο δεν μας χωρούσε κατά πλάτος ( φαίνεται ότι ο κατασκευαστής ήταν στα μεράκια και άκουγε το γνωστό άσμα «εγώ βαδίζω μοναχός εγώ πηγαίνω μόνος»
-Κώστα του λέω καλά όλα τούτα αλλά κοίτα πως καθόμαστε στο πεζοδρόμιο, ούτε ένα άνθρωπο δεν χωρά , αν θέλω να περπατήσω με το παιδί μου τι θα κάνω . Υπάρχει κάποια διαδρομή που θα μπορούσαμε με ασφάλεια να πάμε τα παιδιά μας να περπατήσουν, να χαρούν , να τρέξουν . Για κοίτα όλα τούτα τα καλώδια πάνω από το κεφάλι μου σαν να είμαι σε φυλακή και βλέπω τον ουρανό. Όπου του ρθει του καθένα τραβάει και ένα καλώδιο. Καλό το κολυμβητήριο το γυμναστήριο και ότι άλλο μεγάλο έργο θέλετε να κάνετε για το καλό της πόλη αλλά εγώ θέλω και να πάρω λίγες ανάσες στην καθημερινή μου ζωή . Εκτός από την πολιτική των μεγάλων έργων υπάρχει και η πολιτική του έργου της βελτίωσης της ποιότητας της καθημερινής ζωής ακόμα και η βελτίωση της αισθητικής μιας πόλης είναι πολιτική πράξη…..Το βλέμμα του σκοτείνιασε για λίγο , έχεις δίκιο μου είπε και συντονιστήκαμε ακροβατώντας για να περάσουμε σε αντίθετες κατευθύνσεις στο πεζοδρόμιο.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ