Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/11/07

Ξανά στις κάλπες η Επίδαυρος για τα μάτια μιας «Ελένης»

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο Δήμο Επιδαύρου μετά τη δικαίωση του επικεφαλής του επιλαχόντος συνδυασμού «Δυνατή Επίδαυρος » Αλέξανδρου Λιμνιάτη.
Η διαμάχη η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε από τη στιγμή που η υποψήφια τοπική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ανακηρυχθέντος ως πλειοψηφία του συνδυασμού «Όραμα Ανάπτυξης» του Νικολάου Γιώργα, Σταματία Καραγιάννη δήλωσε την παραίτησή της, αφού όμως πρώτα είχε κατατεθεί ο συνδυασμός στο Πρωτοδικείο.
Το Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν περιελάμβανε τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων γυναικών (ποσόστωση) που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή θα έπρεπε το ένα τρίτο των θέσεων του συνδυασμού να καταλαμβάνεται από γυναίκες. Στην προκειμένη περίπτωση ο συνδυασμός του κ. Γιώργα θα έπρεπε να αποσυρθεί δύο άνδρες τους ανησυχούσαν στην απώλεια της γυναίκας υποψηφίου του συνδυασμού του ή στην έγκαιρη αντικατάστασή της από άλλη υποψήφια.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου και δεν θα έπρεπε να προβεί στην ανακοίνωση του Συνδέσμου και θα έπρεπε να έχει κάνει δεκτή την ένσταση του κ. Λιμνιάτη.
Το ΣτΕ έκρινε ότι «το κρίσιμο χρονικό σημείο κατά το οποίο κρίνεται το παραδεκτό της δηλώσεως καταρτίσεως συνδυασμού από την άποψη της συμμετοχής σε αυτόν του νόμιμου αριθμού γυναικών υποψηφίων δημοτικών ή τοπικών είναι το χρονικό σημείο ανακηρύξεως του συνδυασμού αυτού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο και όχι ο χρόνος υποβολής (επίδοσης ή παράδοσης) της δηλώσεως καταρτίσεως του συνδυασμού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, διότι έτσι διασφαλίζεται ο συνταγματικός σκοπός, που επιδιώκει ο νομοθέτης να περιέχει κάθε συνδυασμός που μετέχει στις εκλογές νόμιμο ελάχιστο αριθμό υποψηφίων γυναικών».
Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ ο νομοθέτης συγχωρεί τη συμμετοχή στις εκλογές ενός συνδυασμού που μπορεί να έχει μικρότερο αριθμό από τον προβλεπόμενο ως ελάχιστο για όλους τους υποψηφίους (αθροιστικά άνδρες και γυναίκες), επειδή κάποιος υποψήφιος πέθανε ή παραιτήθηκε μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού, χωρίς να δηλωθεί αντικαταστάτης.
Ενώ όμως συγχωρείται η συμμετοχή με υποψηφίους κάτω του προβλεπόμενου ελάχιστου αριθμού, δεν συγχωρούνται αποκλίσεις κάτω του ορίου για την ποσόστωση υπέρ των γυναικών.
Αυτή η διαφοροποίηση, τονίζει το ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο, δικαιολογείται από τον συνταγματικό σκοπό στον οποίο αποβλέπει ο νομοθέτης, με την καθιέρωση του θετικού μέτρου της ποσόστωσης των φύλων, με το νόμιμο ελάχιστο όριο συμμετοχής των γυναικών. Και τούτο διότι αποσκοπεί στην πραγμάτωση της ισότητας των φύλων κατά την πρόσβαση στα αιρετά αξιώματα του δημοτικού ή τοπικού συμβούλου.
Ο πρώην δήμαρχος Επιδαύρου Αλέκος Λιμνιάτης, μιλώντας στον «α» υποστήριξε πως είχε ζητήσει την επανάληψη των εκλογών ή την ανακήρυξη του συνδυασμού του ως πλειοψηφικού, αφού ο συνδυασμός του κ. Γιώργα ήταν ουσιαστικά είμαι σύμφωνος με τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Λιμνιάτης μάλιστα, κρατώντας χαμηλούς τόνους φάνηκε να μην διακατέχεται από αισθήματα ρεβανσισμού, αφού τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, απέφυγαν να πανηγυρίσουν την δικαίωσή τους.
Από πλευράς του συνδυασμού του κ. Γιώργα τα όρια αντίδρασης στενεύουν δραματικά, αφού το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου καλείται πλέον από το Συμβούλιο της Επικρατείας ή να ανακηρύξει δήμαρχο τον κ. Λιμνιάτη ή προκηρύξει εκ νέου εκλογές.
Στην περίπτωση που προκύψουν και πάλι τις εκλογές, που είναι και η πιθανότερη, είναι ακόμα άγνωστο αν δοθεί στο συνδυασμό του κ. Γιώργα το δικαίωμα της μετοχής. Ως έσχατο μέσο αντίδρασης ο συνδυασμός του κ. Γιώργα μετά τα νέα δεδομένα εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Για τα μάτια » της Σταματίνας και όχι της Ελένης ένας ολόκληρος ο Δήμος μπαίνει πλέον σε διοικητικές περιπέτειες, αφού η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα για να σταλεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, οπότε η απόφαση θα αργήσει για να ληφθεί..

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ