Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

19/12/07

Δημοπρατείται το νέο Πανεπιστήμιο στην Δαλαμανάρα

Δημοπρατείται μέσα στο 2008, το πανεπιστημιακό κάμπους στη Δαλαμανάρα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.
Όπως λέει στον «α», ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κος Τζουμέρκας, δεν υπάρχουν προβλήματα με το οικόπεδο στην Δαλαμανάρα. Συμπληρώνει ότι η δημοπράτηση μέσω ΣΔΙΤ, θα γίνει για όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου στην περιφέρεια.
Τα έργα υποδομών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, την Κόρινθο, τη Σπάρτη, το Ναύπλιο και την Καλαμάτα, φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, που αναφέρθηκε στις συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.
Πιο συγκεκριμένος και αναλυτικός στις δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, είναι ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες αναφερόμενος στο πέμπτο Σ.Δ.Ι.Τ. που αφορά την Πελοπόννησο, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, τόνισε:
"Θέλω να επισημάνω ότι τα προγράμματα Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα είναι μια πρωτόγνωρη εφαρμογή στη χώρα μας, που μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή εργολαβία και βγάζει αν θέλετε στο ρόλο του κριτή το κράτους, μια που ο εργολάβος που αναλαμβάνει την κατασκευή οφείλει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και τις ποιοτικές προδιαγραφές.
Μέχρι τότε τα χρήματα παραμένουν στο δημόσιο, ο εργολάβος πληρώνεται μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί το κτίριο κι εφόσον έχει αξιολογηθεί από τις υπηρεσίες του Ο.Σ.Κ. ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι προδιαγραφές ποιότητος που έχει αναθέσει από την αρχή, τότε αρχίζει να πληρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα το δημόσιο συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο αυτό και δεν το εκμεταλλεύεται ο ιδιώτης, δεν έχουμε εκπτώσεις στην ποιότητα και δεν έχουμε επίσης υπερκοστολογήσεις ή παρατάσεις στο χρόνο υλοποίησης.
Πιστεύουμε ότι το σύστημα αυτό θα μας επιτρέψει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά και σε κάθε περίπτωση θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και υιοθετούμε τέτοιου είδους προτάσεις κάθε φορά όταν προτείνονται και από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ήδη αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους εφαρμογή προχωρά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ έχουν γίνει οι σχετικές προτάσεις και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η Εθνική Τράπεζα, με την οποία θα υπογράψουμε σήμερα, είναι ο χρηματοοικονομικός μας σύμβουλος και στη συνέχεια μία Κοινοπραξία θα αναλάβει να υλοποιήσει αυτό το έργο. Εμείς θα παρακολουθήσουμε από κοντά την υλοποίηση των Σ.Δ.Ι.Τ., ιδιαίτερα του πρώτου προγράμματος που αφορά τα 25 σχολεία της Αττικής, για να βελτιώσουμε διάφορες πτυχές που μπορεί να αναδείξουν αδυναμίες ώστε και το δεύτερο πρόγραμμα να τρέξει και ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο στο χώρο της εκπαίδευσης και πιστεύω ότι θα είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους".

Διώχνουν το ΚΤΕΛ Άργους

Πάνω από τρείς ή τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις για να απομακρυνθεί το ΚΤΕΛ από το κέντρο της πόλης του Άργους έχουν ληφθεί τα τελευταία 10 χρόνια χωρίς ωστόσο καμιά δημοτική αρχή να πετύχει την απομάκρυνσή του.
Κατά το δεύτερο έτος της θητείας του κ. Πλατή είχε ληφθεί μια ακόμα απόφαση απομάκρυνσης των λεωφορείων που παρά τη βεβαιότητα που εξέφραζε ο τότε δήμαρχος, το ΚΤΕΛ παρέμεινε ακλόνητο, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τις αποφάσεις του Δήμου.
Όπως είχε τονίσει στο δημοτικό συμβούλιο Άργους, επί δημαρχίας Κολιγλιάτη ο επί οκταετία δήμαρχος Άργους Δημήτρης Παπανικολάου «Προσέξτε, γιατί το ΚΤΕΛ μας είχε κοροϊδέψει πολλές φορές στο παρελθόν λέγοντας ότι σύντομα θα φύγει», οι άνθρωποί του ΚΤΕΛ συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να εμπαίζουν το Δήμο.
Έχουν χωριστεί σε τρείς ομάδες, δύο εκ των οποίων προτείνουν διαφορετικά σημεία για να εγκατασταθεί το ΚΤΕΛ εκτός του κέντρου της πόλης, όπως έγινε και στην Τρίπολη, ενώ μια ομάδα θεωρεί ότι το ΚΤΕΛ δε θα πρέπει να μετακινηθεί από το σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Το τι συμβαίνει μέσα στους κόλπους του ΚΤΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες του «α», είναι γνωστό ήδη στην νέα δημοτική αρχή η οποία σκοπεύει πλέον να αναγκάσει το ΚΤΕΛ να σεβαστεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή τη βούληση της πόλης.
Ένα από τα σχέδια και πιθανόν το πιό επικρατέστερο είναι να απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων μέσα από το κέντρο του Άργους βάρους άνω των 10 τόνων. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα απαγορευτεί η είσοδος των ΚΤΕΛ στην πόλη του Άργους. Σε περίπτωση που η δημοτική αρχή δεν καταφέρει να εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για απομάκρυνση των ΚΤΕΛ υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος να κριθεί έκπτωτη, ως μη εφαρμόζουσα αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων!

Προχωρά το νότιο τμήμα του Άργους

Μετά τα σημαντικά βήματα που έγιναν το καλοκαίρι για την εφαρμογή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης του Άργους, το δημοτικό συμβούλιο Άργους ξεπέρασε τον πρώτο και σημαντικότερο σκόπελο της πράξης εφαρμογής του νότιου τμήματος.
Από την εποχή του Καποδίστρια το Άργος προσπαθεί να εφαρμόσει κάποιο σχέδιο πόλης, χωρίς ωστόσο επιτυχία, αφού το Καποδιστριακό σχέδιο αν και το πρώτο στην Ελλάδα, ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Τα προβλήματα με το νότιο τμήμα ξεκίνησαν με τις ενστάσεις της τελευταίας στιγμής που αμφισβητήθηκαν έντονα για την εγκυρότητά τους από τον τότε νομάρχη Τάσο Σαλεσιώτη, ο οποίος μέρες πριν λήξει η θητεία του υπέγραψε το νότιο τμήμα του Άργους. Με τη σύμφωνη γνώμη του επόμενου Νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου αλλά και της τότε δημοτικής αρχής του Άργους, η περιφέρεια δεν ενέκρινε την πράξη εφαρμογής και ξεκίνησαν οι διορθωτικές διαδικασίες από το νέο αυτή τη φορά μελετητικό γραφείο. Προβλήματα υπήρξαν και ενδιάμεσα με τις αλλαγές που επέφερε στη νομοθεσία περί ανάθεσης έργων ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση διόρθωσης της αρχικής μελέτης.
Κατά το τέλος του 2006 επί δημαρχίας Δ. Πλατή υπεγράφη η σύμβαση με ένα νέο μελετητικό γραφείο που προώθησε πολύ γρήγορα το έργο.
Ενστάσεις φυσικά υπήρχαν και θα υπάρχουν και κατά την Β΄ ανάρτηση όμως φαίνεται πως μέσα στο 2008 το Άργος θα΄ χει στα χέρια του δύο σημαντικά εργαλεία. Το γενικό πολεοδομικό και την εφαρμογή του σχεδίου πόλης στο νότιο τμήμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν αναλυτικά 120 ενστάσεις πολιτών, όμως ουσιαστικά πέρα από μερικές μικρορυθμίσεις η διατήρηση ορισμένων μπαλκονιών ή εισόδων που ερυμοτομούντο - δεν επήλθε καμιά ουσιαστική αλλαγή στη μελέτη.
Οι αποφάσεις στην πλειοψηφία τους πάρθηκαν ομόφωνα, εκτός ορισμένων που ψηφίστηκαν πλειοψηφικά.
Τη διαφωνία του γενικότερα στην εφαρμογή εξέφρασε ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Δ. Καμπόσος, ο οποίος επέμεινε ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί ο Ν. 1337 που προβλέπει εισφορά σε γη και σε χρήμα νεοεντασσόμενων περιοχών. Ο νόμος βεβαίως ισχύει για όλη τη χώρα και φυσικά είναι αδύνατο να εξαιρεθεί η πόλη του Άργους, πράγμα που είχε επιχειρηθεί ανεπιτυχώς και επί δημαρχίας Δ. Παπανικολάου και έφερε το πολεοδομικό της πόλης δεκαετίες πίσω με τα γνωστά μη αναπτυξιακά αποτελέσματα. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Άργους αναμένεται να επικυρωθεί από την περιφέρεια και τη νομαρχία Αργολίδας σε δύο τρεις μήνες.

Γιατί είμαστε υποκριτές;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΑΜΕ όλοι με το «κατόρθωμα» του παραιτηθέντος πλέον υπουργού Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα, που είχε ανασφάλιστους τους Ινδούς τους οποίους απασχολούσε - φιλοξενούσε στο εξοχικό του.
ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΥΜΕ όμως με τις δεκάδες των αλλοδαπών που βλέπουμε στους δρόμους να μετακινούνται κρεμασμένοι σαν τσαμπιά στις καρότσες των αγροτικών αυτοκινήτων, για να δουλέψουν στα χωράφια μας.
ΥΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ στον ίδιο μας τον εαυτό, όταν ασπαζόμαστε τη δικαιολογία ότι άλλοι φτιάχνουν τα συνεργεία συγκομιδής πορτοκαλιών που θα κόψουν τη σοδειά μας και θεωρούμε ότι εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη, άσχετα αν δουλεύουν στην δική μας ιδιοκτησία.
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ και ορθώς κάνουμε τον πρώην υπουργό για την μαύρη εργασία που προσέφερε, ενώ εμείς οι ίδιοι περνάμε από τα στέκια των αλλοδαπών και τους παίρνουμε για ένα κομμάτι ψωμί, να φτιάξουν το μερεμέτι που χρειαζόμαστε.
ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ, όταν φτάνουν στ΄ αφτιά μας πληροφορίες για εκμετάλλευση των μεταναστών που ήρθαν από τα πέρατα του κόσμου στην Ελλάδα για να εργαστούν και πέφτουν θύματα επιτηδίων, μένοντας σε τρώγλες που χρησιμοποιούμε ως αποθήκες ή ως στάβλους στον κάμπο.
ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ η στάση του Μαγγίνα, αλλά δεν μας ενοχλεί ο ίδιος μας ο εαυτός που ανέχεται και ορισμένες φορές επικροτεί την αδήλωτη εργασία και την εκμετάλλευση των μεταναστών. Λες και ζούμε σε άλλον πλανήτη και δεν βλέπουμε τί συμβαίνει δίπλα μας. Λες και έχουμε παρωπίδες και κοιτάμε μόνο μπροστά, αφήνοντας απαρατήρητο ό,τι περνά δίπλα μας.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ το θέαμα που αντικρίζουμε αυτήν κυρίως την περίοδο, αλλά μας ενόχλησε ένα μεμονωμένο παράδειγμα.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ υποκριτές;

Να επιστρέψουν τα ξωτικά

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΠΑΝΕ χρόνια από τότε που η Καλαμοδόντα τρομάζει τα παιδιά ή οι νεράιδες σαγήνευαν τους μεγάλους και τους απομάκρυναν από το γήινο κόσμο. Τα εξωτικά πλασμένα μέσα από τα στοιχειά της φύσης απασχολούσαν κυρίως τους κατοίκους του αγρού αλλά έφταναν και ως τις πόρτες των σπιτιών των πόλεων. Οι ήχοι της φύσης και το φως της Σελήνης έφταναν να κεντρίσουν τη φαντασία των ανθρώπων.
ΟΠΩΣ οι κήρες που από άγριοι διώκτες των παρανομούντων, μετατράπηκαν σε δίκαιους δικαστές, έτσι και τα ξωτικά αναλάμβαναν να σωφρονίσουν αυτούς που ξέφευγαν από τους γραπτούς ή άγραφους νόμους της εποχής. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αναλάμβαναν και ζητήματα ηθικής κυρίως αυτά που αφορούσαν την οικογενειακή ζωή, όπως η Μώρα που έπνιγε στον ύπνο τις γυναίκες που απατούσαν τους συζύγους τους.
ΔΕΝ χρειάζεται να πάμε όμως πολύ μακριά, αφού τις γιορτές του δωδεκαημέρου, θα θυμηθούμε και πάλι τα καλικαντζάρια που έκοβαν το δέντρο κάτω από τη γη όλο το χρόνο ( πιθανόν να΄ταν το δέντρο του κάτω κόσμου, αφού οι αρχαίοι πίστευαν πως ότι υπάρχει στον πάνω κόσμο υπάρχει και στον κάτω ), θέλοντας ίσως να μας χαρίσουν την αιωνιότητα και όχι να μας την αφαιρέσουν όπως το θέλει πλέον η χριστιανική παράδοση.
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ φαντασία μας, ξεκομμένη από τη φύση αρχίζει σιγά σιγά να αποβάλει τα δαιμόνια από τη ζωή μας, αντικαθιστώντας τα με εικονικές μορφές, βγαλμένες μέσα από την αγωνία και το στρες της καθημερινότητας προκειμένου να συνετίσουν όσους ξεφεύγουν από τα συγκυριακά κοινωνικά πλαίσια ή δεν έχουν ξεκόψει τη σχέση με τη με μητέρα φύση.
ΑΚΟΜΑ κι αν οι κινηματογραφικές παραγωγές προσπαθούν να συνθέσουν το βιομηχανοποιημένο εγώ μας με παλιότερα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, Τύπου Χάρι Πότερ, δεν ξεφεύγουν από τις αμφισβητήσεις της σημερινής ισοπέδωσης της φαντασίας. Τα ηθικά διδάγματα των βιομηχανιών ξωτικών, όσο αθώα κι αν φαίνονται απέχουν πολύ από τη γνησιότητα και την αθωότητα των δαιμονίων που γέννησε η παράδοση, πριν κι αυτά υποταχθούν στην υπηρεσία των τότε κρατούντων. Για την αναβίωση της αγνότητας ακόμα και στα εξωτικά χρειάζεται επιστροφή στη ρίζα του ανθρώπου, στη φύση.

Το χρυσό ψαράκι και η μεγάλη έκρηξη

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΕΝΑΣ μεροκαματιάρης ψαράς χρόνια παντρεμένος με μια δύστροπη ψηλομύτα γυναίκα την Δύση. Ζούσαν στην λίμνη έκαναν και δυο παιδιά τα έφερναν βόλτα. Όμως η γυναίκα του η Δύση σπάταλη , έρμαιο των διαφημίσεων και απρόσεχτη είχε μια κακιά συνήθεια ότι απόνερο ότι περίσσευε από τα πλυσίματα με τα πολυδιαφημισμένα απορρυπαντικά στην λίμνη το έριχνε, ότι σκουπίδι μέσα στην λίμνη.
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ , η λίμνη γέμισε από τα απόβλητα , τέλειωσαν σχεδόν και τα ψάρια. Άρχισε και η μεγάλη γκρίνια στο σπίτι από την κυρά Δύση που ήθελε τα απόβλητα λούσα της. Τι να κάνει ο δόλιος ο Ανατολικός όλη μέρα άκουγε , θέλουμε λεφτά , καλό φαΐ , θέλουμε ασφάλεια , θέλουμε καλή ζωή και λύση δεν έβρισκε . Να πας να βρεις αλλού ψάρια του έλεγε η κυρά Δύση .
Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ για μια σπουδαία πλούσια λίμνη στην μεσοχώρα. Τι να κάνει δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει φτάνει στην μεσανατολική λίμνη. Ρίχνει τα δίχτυα του για μέρες αλλά μάταια . Απελπισμένος και σχεδόν αντανακλαστικά ρίχνει την απόχη του και πιάνει μέσα σ΄ αυτή ένα μικρό λαμπερό χρυσαφί ψαράκι . Το πιο όμορφο ψάρι που είχε πιάσει και τον ξάφνιασε πολύ γιατί μιλούσε κιόλας.
-Είμαι ο γιος του βασιλιά των ψαριών της λίμνης μεσανατολικής , αν με αφήσεις ελεύθερο τότε θα έχει ότι θέλεις για όλη σου την ζωή αρκεί να φωνάζεις το όνομα μου αρκεί να μην σε παρασύρει η αίτσηλπα .
-Μα τα παιδιά μου πεινάνε, η Δύση θέλει φαί , ασφάλεια και πλούτη
-Έτσι και αλλιώς εγώ είμαι πολύ μικρός με εμένα δεν θα χορτάσεις και αν με ακούσεις δεν θα χάσεις
ΤΟΝ ΛΥΠΗΘΗΚΕ Ο ΨΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ. Γύρισε σπίτι και είπε την ιστορία στην γυναίκα του την Δύση. Ανόητο , ιδεολόγο , ψευτοαισθηματία τον αποκαλούσε για δυο ώρες σχεδόν η Δύση. Άντε λοιπόν παρακάλεσε το αγαπημένο σου χρυσόψαρο να μου φέρει ένα καινούργιο κουβά. Και πριν προλάβει να τελειώσει τον λόγο της μπήκε ο μικρός ο γιος με ένα ολοκαίνουργο κουβά.
Έτσι λύθηκαν όλα τα προβλήματα τους . Μόνο που δεν πρόβλεψε τις ατελείωτες επιθυμίες της Δύσης . Συνεχώς ήθελε περισσότερα απόκτησε πλούτη ασφάλεια πολυτέλειες αλλά ή επιθυμία της ήταν ακόρεστη. Να πάμε να πιάσουμε το ίδιο το χρυσόψαρο και να γίνουμε παντοδύναμοι του είπε
-Μα που να βρω ένα τόσο δα χρυσόψαρο μέσα σε μια τεράστια λίμνη.
-Θα την αγοράσουμε , θα την αποξηράνουμε και θα το αιχμαλωτίσουμε .
Με όλα τα πλούτη που μάζεψαν από το μαγικό μικρό χρυσόψαρο επιτέθηκαν με μανία και με πλούσιο εξοπλισμό εναντίον της λίμνης που ζούσε το μικρό ψαράκι . Τελικά αποξήραναν την λίμνη , στην τελευταία λακουβίτσα με νερό τρεμόπαιζε τα τελευταία λεπτά ζωής το μικρό χρυσόψαρο. Ορμάει με μανία πάνω του Δύση λασπιάζοντας την μονάκριβη της τουαλέτα .
-Τώρα θα γίνω κυρίαρχος του κόσμου μονολόγησε. Ήρθε κοντά της μουδιασμένος και ο ψαράς αντιλαμβανόμενος ότι το χρυσόψαρο πέθαινε.
-Σου είπα να φυλαχτείς από την αίτσηλπα
Και τότε ο ψαράς κατάλαβε ότι ήταν ανάποδα η λέξη απληστία , και όλα έσβησαν μέσα σε μια μεγάλη έκρηξη.
ΞΥΠΝΗΣΕ ΜΕΤΑΞΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ , είχε αφήσει την τηλεόραση ανοιχτή για να τον πάρει ο ύπνος και ξύπνησε αργά στα έκτατα δελτία εκρήξεις στο Λονδίνο ή στην Βηρυτό με πολλούς αθώους νεκρούς . Έτσι μπερδεμένα του ήρθε στο μυαλό και ο παππούς τότε που ζούσαν στην μέση ανατολή και δούλευαν στα πετρέλαια στην λίμνη. Του έλεγε πάντα το παραμύθι για το χρυσόψαρο και πάντα του έλεγε η απληστία θα την φάει την Δύση και θα χυθεί αίμα αθώων και από δώ και από κει…

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ

- Λόγω εορτών τα απροσάρμοστα εκφράζοντας τα φιλάνθρωπα αισθήματα τους κατά την Ρουσοπούλειο αντίληψη, αποφάσισαν να φιλοξενήσουν μερικές καλλίγραμμες Ρωσιδούλες και Ουκρανές.
- Φυσικά η προσφορά εργασίας τους, θα εκτιμηθεί ως ανταπόδοση της φιλοξενίας κατά την Μαγγίνεια αντίληψη περί ασφαλιστικού.
- Σε αυτή τη χώρα τα πάντα από μια άδεια αναψυκτηρίου ξεκινούν, πριν καταλήξουν να γίνουν οίκοι ανοχής.
- Όταν εκδόθηκε η άδεια αναψυκτηρίου Μαγγίνα,ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε στην κυβέρνηση; Ιδού κύριοι ποιος φταίει που διεφθάρησαν ως μωρές παρθένες οι Νεοδημοκράτες.
- Από μια οικογένεια ανέργων να φιλοξενούσε ο κάθε βουλευτής, το κάθε στέλεχος της κυβέρνησης, διευθυντές ΔΕΚΟ κλπ., θα λύναμε το πρόβλημα του «κοινωνικού κράτους».
- Αυτό δεν είναι διακυβέρνηση. Είναι διακοπές στα Ζωνιανά. Όλοι παραισθήσεις είμαστε.
- Άντε κουνήστε όλοι να λύσουμε το ασφαλιστικό. Κούνια μπέλα.
- Πάλης ξεκίνημα, σαλπίζει η Ν.Δ.
- Μα καλά ποιος εξέλεξε αυτή την παρωδία κυβέρνηση; Οι νεοέλληνες έχουν αστείρευτο χιούμορ τελικά.
- Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, τα χρήματα των ταμείων φεύγουν.
- Κατά την ορκωμοσία κάθε νέου υπουργού εργασίας δίνεται δώρο και ένα μπουκάλι Τζόνι Γουόλκερ. Μόνο έτσι περνά …απέναντι.
- Κάτι ήξερε ο Μαγγίνας και «φιλοξενούσε Ινδούς». Μόνο με φακιρικά την βγάλεις καθαρή.
- Πάντως ο Βαγγέλης δεν πρόλαβε να μάθει να κάθεται σε καρφιά, του καρφώθηκε ένα από πίσω. Εμ Βαγγέλη μου είδες ποτέ Ινδό φακίρη με περιττά κιλά;
- Τα απροσάρμοστα θα προτείνουν στη Βουλή να απειληθεί να απελαθεί η κόρη του Μαγγίνα από τον ΟΤΕ στην Ινδία και να προσληφθούν οι Ινδοί στον ΟΤΕ. Ούτως ή άλλως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι με γιόγκα ασχολούνται όταν πέφτει το διαδίκτυο.

Έκλεισε ο Καώνης στο Ναύπλιο

Έκλεισε το τελευταίο παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία Συντάγματος.
Το καφενείο του Καώνη, που πέρασαν χιλιάδες Ναυπλιώτες από κει, αλλά και περαστικοί, σύμφωνα με πληροφορίες νοικιάστηκε σε άλλον ιδιώτη επενδυτή, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι προτίθεται να κάνει. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει κατατεθεί άδεια στις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπενθυμίζουμε, ότι το ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν το παραδοσιακό καφενείο, ανήκει στον ιερό ναό της Παναγίας. Όπως ανακοίνωσε ο δημοτικός συνδυασμός Άλλη Πρόταση: «Πριν από τρεις μήνες έκλεισε το καφενείο του Καώνη, στην Πλατεία Συντάγματος. Το τελευταίο παραδοσιακό καφενείο δεν λειτουργεί ποια γιατί η εκκλησία της Παναγίας το νοίκιασε χωρίς κανένα όρο χρήσης. Χωρίς να σεβαστεί το παραδοσιακό χαρακτήρα της χρήσης του κτηρίου σαν καφενείο. Και ο ιδιώτης επενδυτής που το έχει νοικιάσει εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει καταθέσει καμία άδεια στις υπηρεσίες για να δούμε τι προτίθεται να κάνει.
Η εκκλησία όμως επιμένει και μάλιστα σε πρόσφατη επιστολή της στο τοπικό Tύπο αναφέρει ότι «η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι μέριμνα της πολιτείας και όχι της εκκλησίας» (!!!) γιατί η εκκλησία χάνει λεφτά από ενοίκια που θα μπορούσε να πάρει. Το τελευταίο παραδοσιακό καφενείο της πόλης μας, με τις ευλογίες της εκκλησίας, μας άφησε χρόνους».

13/12/07

Σοβαροί κίνδυνοι για τις κοινωνικές δομές της Αργολίδας και για τις ιδιοκτησίες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω των κλιματικών αλλαγών

Τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της τοπικής κοινωνίας ο Ευστράτιος Δουκάκης, αν. καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Αγρονόμων-Τοπογράφων μιλώντας για τις «Κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις στον Αργολικό κόλπο» στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Μεσόγειος SOS στην αίθουσα της ΤΕΔΚ Αργολίδας.
Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής, λόγω των κλιματικών αλλαγών τα επόμενα χρόνια αναμένεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας έως και δύο μέτρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τον κατακλυσμό των παράκτιων περιοχών του Νομού, μεταξύ αυτών και μέρους της πόλης του Ναυπλίου από την Θάλασσα, αλλά και την καταστροφή των κοινωνικών δομών της περιοχής όπως το δίκτυο της ύδρευσης αποχέτευσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δουκάκης “θα είναι αδύνατο στο δημοτικό στάδιο Ναυπλίου να παιχτεί ποδόσφαιρο” αφού θα κατακλυστεί από την Θάλασσα.
Όμως σε κίνδυνο βρίσκονται και άλλες χερσαίες περιοχές του νομού όπου λόγω της εντατικής υδρομάστευσης του υπόγειου υδροφορέα προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες άρδευσης, ενδέχεται να υποστούν καθίζηση, αν δεν την έχουν υποστεί ήδη και να βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας.
Παρά τα όσα σημαντικά ακούστηκαν για τις «Κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις στον Αργολικό κόλπο», θα πρέπει να υπογραμμιστεί για ακόμα μια φορά η απουσία όλων των φορέων του Νομού από μια τέτοια εκδήλωση. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της αδιαφορίας ότι παρ όλο που η ΤΕΔΚ και η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού ήταν συνδιοργανωτές, δεν παρέστει ούτε ένας εκπρόσωπός τους. Για την ενημέρωση των πολιτών πλέον ο “αναγνώστης” δημοσιεύει τμήμα της μελέτης του κ. Ευστράτιου Δουκάκη την οποία μας την παραχώρησε ευγενικά προς ενημέρωση των πολιτών του Νομού μας.

Yποτονικός προϋπολογισμός στο Άργος

Για μια ακόμα φορά οι προτάσεις της μειοψηφίας περιορίστηκαν στο να υπογραμμίζουν γενικά και αόριστα ότι «αδικούνται τα δημοτικά διαμερίσματα», όπως ακριβώς συνέβη και κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος πριν από λίγες ημέρες από το δημοτικό συμβούλιο Άργους. Από πλευράς δημοτικής αρχής η αντιδήμαρχος κ. Βασιλική Λάπατα υποστήριξε ότι ο αναιμικός προϋπολογισμός «έχει ρεαλιστική βάση» και ότι «οι ανάγκες του δήμου είναι συγκεκριμένες και γνωστές σε όλους». Παράλληλα υπογράμμισε την αδυναμία είσπραξης των οφειλόμενων από τους πολίτες στο δήμο τονίζοντας ότι «αυτή τη χρονιά θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε περισσότερο πιστεύοντας ότι δεν αδικούμε τους συμπολίτες μας αλλά απονέμουμε δικαιοσύνη ζητώντας αυτά που χρωστούν στο δήμο».
Από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης ο πρώην δήμαρχος Άργους στηλίτευσε την αναγραφή 23.000 ευρώ για τηλεφωνικές κλήσεις στο νέο προϋπολογισμό ενώ εφαρμόζεται το πρόγραμμα «σύζευξη» με μηδενικό κόστος. Την αναγραφή του ποσού αυτού υπεραμύνθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Δεληγιάννης υποστηρίζοντας ότι οι υπάλληλοι δυσκολεύονται ακόμα με την εφαρμογή του «σύζευξη» και ότι το ποσό αυτό αναγράφεται προληπτικά για να μη γίνονται συχνές τροποποιήσεις του προϋπολογισμού. Ο πρώην δήμαρχος ζήτησε διευκρινίσεις για τις εισφορές του δήμου προς τα νομικά πρόσωπα και την μισθοδοσία ενώ επεσήμανε πως οι ανάγκες των δημοτικών διαμερισμάτων είναι πολλαπλάσιες από αυτές που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό.
Από πλευράς της δημοτικής αρχής υποστηρίχθηκε ότι ορισμένα ποσά προβλέπονται για την πρόσληψη 19 ατόμων στην καθαριότητα η προκήρυξη της πρόσληψης των οποίων θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.
Για το θέμα των δημοτικών διαμερισμάτων ο δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης προσκάλεσε τον κ. Πλατή να αναφερθεί στα δικά του έργα τονίζοντας ότι «ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα τα τελευταία 10 χρόνια είχαν αδικηθεί» και πως η σημερινή δημοτική αρχή βλέπει το δήμο Άργους και τα δημοτικά διαμερίσματα ως μια ενιαία ενότητα». (sic)
«Συμμετοχική διοίκηση» ζήτησε εκ μέρους της παράταξής του ο κ. Δημήτρης Καμπόσος, υποστηρίζοντας ότι στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται λύσεις αλλά δεν ελπίζει πως η σημερινή δημοτική αρχή σκοπεύει να «οριστικοποιήσει τις προτάσεις του». Ζήτησε παράλληλα να διευκρινιστεί πόσα χρήματα φτάνουν τελικά στον δήμο από τα 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ των εσόδων του δήμου από το υπουργείο Εσωτερικών λόγω των παρακρατήσεων για τα παρελθόντα δάνεια καθώς και του νέου δανείου που συνήψε πριν λίγες ημέρες ο δήμος για λογαριασμό της ΔΕΥΑΑΡ.
Τέλος, ο κ. Καμπόσος αναφέρθηκε στην αδυναμία λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου, προβλέποντας μάλιστα κατάρρευση με την απαρχή του νέου έτους, αφού επί εποχής του ο προϋπολογισμός προέβλεπε 700.000 ευρώ για τη λειτουργία τους, ενώ ο σημερινός μόλις 240.000 ευρώ.
Η δημοτική σύμβουλος Ελένη Παναγιωτοπούλου κάλεσε τη δημοτική αρχή να ψάξει να βρει χρήματα για το δήμο και τα δημοτικά διαμερίσματα μέσω διαφόρων προγραμμάτων «και να μην αναμασάει η δημοτική αρχή ότι δεν υπάρχουν χρήματα». Η εκλεγμένη με το συνδυασμό του κ. Παπανικολάου δημοτική σύμβουλος υποστήριξε ότι δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό διανοίξεις οδών, αναβαθμίσεις κοινόχρηστων χώρων κ.λ.π. ούτε στο Άργος ούτε στα δημοτικά διαμερίσματα.
Στο μόνο που συμφώνησαν όλοι οι σύμβουλοι ήταν μόνο στο θέμα της μισθοδοσίας του προσωπικού. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε τελικά στην ολότητά του μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας.
Θα πρέπει να σημειώσει πάντως κανείς ότι τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης των έργων, όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού δεν έγιναν ξεκάθαρες προτάσεις από τη μειοψηφία.

Φανάρια στο Άργος

Ενώ ακόμα οι κυκλοφοριακές μελέτες εκκρεμούν, το δημοτικό συμβούλιο του Άργους αποφάσισε την τοποθέτηση τεσσάρων φωτεινών σηματοδοτών σε διάφορα κομβικά σημεία ώστε αφενός να διευκολύνεται η κυκλοφορία των Ι.Χ. και αφετέρου να περιοριστούν οι πιθανότητες των τροχαίων ατυχημάτων μέσα στην πόλη τα οποία ξεπερνούν τα 30 το μήνα.
Ως σημαντικότερα σημεία τα οποία έχουν αρχικά επιλεγεί για την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών είναι οι δύο διασταυρώσεις στο κέντρο της πόλης και δύο στις εισόδους - εξόδους προς το κέντρο.
Στο ύψος του Α΄δημοτικού σχολείου στη συμβολή των οδών Καλλέργη και Δαναού θα τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες προκειμένου να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται και που τις ώρες αιχμής φθάνει μέσω της οδού Θεάτρου έως τη συμβολή της Τριπόλεως με τη Γούναρη. Παράλληλα η συχνή αλλαγή πινακίδων προτεραιότητας έχει συμβάλει στην αύξηση των τροχαίων στη διασταύρωση της Δαναού με την Καποδιστρίου. Εξάλλου η μετατροπή της Καποδιστρίου σε δρόμο προτεραιότητας έναντι της Δαναού μόνο τις ημέρες της λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς συνέβαλε στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Περισσότερο με την επίλυση του κυκλοφοριακού παρά με τα τροχαία ατυχήματα έχει να κάνει η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη επί της Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Εμπορικής Τράπεζας.
Στο σημείο αυτό έχει κριθεί συχνά η αναγκαιότητα παρουσίας τροχονόμου, αφού λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου της Βασιλίσσης Σοφίας και της προτεραιότητας την οποία έχει ο δρόμος έναντι της Δαναού, ανάγκαζε τους οδηγούς που εκινούντο μπροστά από το δημαρχείο, να περιμένουν αρκετά αρκετή ώρα μέχρι να τους παραχωρήσει κάποιος προτεραιότητα.
Με την τοποθέτηση στα δύο αυτά σημεία φωτεινών σηματοδοτών ευελπιστούν στο Δήμο να καλυτερεύσει η κίνηση πέριξ της πλατείας του Αγίου Πέτρου.
Ο τρίτος φωτεινός σηματοδότης θα τοποθετηθεί στη συμβολή της Μπουμπουλίνας με την Κορίνθου στο ύψος του Αγίου Νικολάου. Εκεί παρατηρείται το φαινόμενο η μισή Κορίνθου να είναι κάθοδος και η άλλη μισή προς το κέντρο της πόλης άνοδος με αποτέλεσμα πέρα από το διαρκές μποτιλιάρισμα να εγκυμονεί διαρκώς κίνδυνος σοβαρού τροχαίου ατυχήματος αφού πολλοί οδηγοί παραβλέπουν το STOP.
Κομβικό σημείο είναι και η συμβολή των οδών Καραολή και Ινάχου ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της εισόδου από τον Ανατολικό Περιφερειακό (25ης Μαρτίου) προς το κέντρο της πόλης. Η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη σε αυτό το σημείο όχι μόνο θα διευκολύνει την κίνηση αλλά και θα αποτρέψει από τροχαία ατυχήματα.
Βεβαίως υπάρχουν δεκάδες ακόμα σημεία στην πόλη του Άργους στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες. Ένα εξ αυτών είναι στη διασταύρωση του Νότιου Περιφερειακού με τη Ναυπλίου όπου δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση λόγω της ύπαρξης STOP προς όλες τις κατευθύνσεις. Η σωστή επίλυση του κυκλοφοριακού στο σημείο εκείνο θα λυθεί οριστικά με τη δημιουργία κυκλοφοριακού κόμβου.
Πέρα από την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών, η μετατροπή τμήματος της Ναυπλίου από το ύψος της Ινάχου έως πριν τον Άγιο Βασίλειο θα μετατραπεί σε έξοδο από είσοδος έξοδος που είναι σήμερα. Σε έξοδο μετατρέπεται και ο δρόμος προς τη Νέα Κίο από τα Γεφύρια έως τις Παλιές Εργατικές Κατοικίες, απαλλάσσοντας την περιοχή Γεφύρια από το κυκλοφοριακό αλαλούμ. Σημαντικές αλλαγές πάντως αναμένονται με την ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής μελέτης και την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών και σε άλλα σημεία της πόλης όπως στη συμβολή Ηρακλέους με τη Γούναρη κ.λ.π.

Θέλω να πω ένα παραμύθι

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΠΑΕΙ καιρός πια που η γιαγιά με την ανέμη διηγιόταν τα παραμύθια της. Κάθε φορά τα ίδια, αλλά διαφορετικά ακούγονταν. Όλο και κάτι νέο θυμόταν, όλο και κάτι παλαιότερο το άφηνε στην χρήση του κόσμου. Κάθε βράδυ και ένα καινούργιο παραμύθι που ζωντάνευε εικόνες και γεννούσε βάσεις για το μέλλον.
Σ΄ ΕΝΑΝ καιρό που τα ριάλιτι ισοπεδώνουν τη σκέψη, όπου το κατιναριό κάνει το παραδοσιακό κουτσομπολιό να ξεφεύγει από τα όρια της «κοινωνικής κριτικής», σε έναν καιρό που οι αξίες είναι εξαγοράσιμες και οι ζωές μας αργυρώνονται με αποζημιώσεις, η φαντασία και το φαντασιακό δεν έχει καμιά θέση παρά μόνο αυτήν του παραμυθιάσματος.
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑ στην πολιτική, παραμύθιασμα στην οικονομία, παραμύθιασμα στις ανθρώπινες σχέσεις, παραμύθιασμα για το φυσικό περιβάλλον. Κι εμείς αποδέκτες, έχοντας μπερδέψει το παραμύθι με το παραμύθιασμα, την φαντασία με την φαντασίωση, τον έρωτα με το σεξισμό και τα αισθήματα με την ιδιοκτησία.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ νους που δημιουργεί το παραδοσιακό παραμύθι, στραγγαλίζεται από τα τετριμμένα και χωρίς χρώμα βιομηχανικά όνειρα και ψευτοαξίες. Μια ζωή χύμα κι ας έχουμε νόμους, κανόνες και άγραφες αρχές. Χύμα αφού η επικράτηση του ευκαιριακά ισχυρότερου καθορίζει τη στιγμιαία άσκηση εξουσίας όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Ο τρόπος παραγωγής καθορίζει και το ανθρώπινο είναι.
ΔΙΝΟΝΤΑΣ έναν μπάτσο στην ανέμη η κόκκινη κλωστή της αρχίζει να γράφει το χύμα ως χήμα. Το παραμύθι ξεκινά από το χήμα, και όχι αναιρώντας το χύμα. Από τότε που οι άγγελοι της μυθολογίας μετέφεραν το χήμα του Κμημ και του μετέπειτα Ερμή στις γυναίκες της γης. Τότε που ο Έρωτας μεταξύ των δαιμόνων και των γηγενών οδήγησε τους δεύτερους να μυηθούν στην τέχνη. Τη δυνατότητα μετατροπής του σιδήρου σε χρυσό και ασήμι, της ταπεινής αξίας σε ένα ηθικοπλαστικό μύθο που θα συνεχίσει να γαλουχεί την αγνότητα, την ανιδιοτέλεια, την αυταπάρνηση, τον αλτρουισμό.
Θα ήθελα να σας πω ένα παραμύθι … σμα η αλλοτρίωση έχει σκοτώσει και τον δικό μου νου. Θα ήθελα να σας πω ένα παραμύθι … αλλά αισθάνομαι μικρός και άστοχος παρά τα χρόνια μου. Δοκίμασε να μου το πεις εσύ!

Πωλούνται 15 πρόβατα γκαστρωμένα Πληρ. Τηλ 075…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


Ξεφυλλίζοντας τις τοπικές εφημερίδες ( ακολουθώντας την αρχή ότι η είδηση μπορεί να είναι και στις μικρές αγγελίες ) διάβασα μια θαυμάσια , έξυπνη αγγελία, ένα κωδικοποιημένο μήνυμα για το ασφαλιστικό. (Τύφλα να ΄χει ο κώδικας Ντα Βίντσι)
Πωλούνται 15 πρόβατα γκαστρωμένα ……
Οι μυστικές λέξεις κλειδιά που κωδικοποιούν το μήνυμα (!!!!) για το ασφαλιστικό και το οποίο αναλύουμε με μια δεύτερη ανα- γνώση των λέξεων του μηνύματος.
Πώληση / πούλημα : πώληση αγαθών έναντι τιμήματος αλλά και προδοσία έναντι τιμήματος
Πρόβατα : από το προ-βαίνω , αυτά που προχωρούν, βαδίζουν , εκτός από τα συμπαθέστατα ζώα σημαίνει και αυτούς που οδηγούνται στην καταστροφή (ως πρόβατα στην σφαγή) ή και τους ανθρώπους χωρίς βούληση που πειθαρχούν εύκολα προς κάθε εξουσία.
Γκαστρωμένα : πέρα από τη κατάσταση εγκυμοσύνης σημαίνει μεταφορικά και ενοχλώ κάποιον υπερβολικά ή περιμένω κάτι με ανυπομονησία
Ας δούμε και την κοινωνική πραγματικότητα , φιλήσυχοι πολίτες καθημερινοί εργάτες πωλούσαν την ικανότητα τους για εργασία, το τίμημα και ένα από τα αγαθά που θα αναμέναμε ήταν μια αξιοπρεπή σύνταξη μεταξύ από κάποια χρόνια εργασίας
Από το 1950-70 με μηδέν (0%!!!!) επιτόκιο η τράπεζα της Ελλάδας έδινε δάνεια από τα αποθεματικά των ταμείων για κίνητρα σε βιομηχάνους. Ενώ ο πληθωρισμός ήταν 10-20% και τα επιτόκια που μπορούσαν να εξασφαλίσουν από τις τράπεζες ως καταθέσεις 10-15%. Την δεκαετία του 80 δίνεται η δυνατότητα στα ταμεία να επενδύσουν το 10% σε τίτλους δημοσίου. Το 1992 με τον νόμο 2076/92 δίνεται η δυνατότητα 20% των αποθεματικών να τα «παίξουν» στο χρηματιστήριο. Το 1995 με τον νόμο 2225/95 οι τράπεζες αναλαμβάνουν άμεσα διαχειριστικό ρόλο. Το 1999 το ποσοστό των αποθεματικών που «παίζονται» φτάνουν στο 23%. Το 2002 με τον νόμο 2992 επιτρέπεται το «παίξιμο» των αποθεματικών του ιδρώτα χιλιάδων ανθρώπων σε προϊόντα υψηλού ρίσκου. Από το 1999-2002 η ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω χρηματιστηρίου ήταν 3,5 δις ευρώ!!!! Και φτάσαμε στο σήμερα μετά τις εκλογές.
Ο απλός μέσος άνθρωπος έφτιαξε στο μυαλό του μια προσδοκία από την νέα κυβέρνηση , περίμενε με ανυπομονησία νέα μέτρα, νέες θέσεις, νέες πολιτικές (βλ γκαστρωμένα) αλλά τελικά όσο να αφορά το ασφαλιστικό πολύ μεγάλη ενόχληση προκάλεσε (βλ και πάλι γκαστρωμένα) . Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη ότι είναι τόσο οδυνηρά τα μέτρα που μοιάζουν με πολλαπλό βιασμό με την πιθανότητα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ιδιαίτερα υψηλή ( βλέπε ξανά γκαστρωμένα με μια νέα οπτική) .
Και να το αποκρυπτογραφημένο μήνυμα . Ο ιδρώτας αυτών που φιλήσυχα προβαίνουν είναι προς πώληση. (τα πωλητήρια από ότι δείχνει η ιστορία τα φτιάχνουν και όλα τα κόμματα εξουσίας από το 50 και μετά κόβοντας και ράβοντας ο ένας σε συνέχεια του άλλου). Τα πρόβατα με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στην σφαγή- εξαθλίωση. Δυστυχώς όμως δεν μπορούν εύκολα να αντισταθούν γιατί είναι και γκαστρωμένα (!!!!) ,αυτό που ανυπομονησία περιμένουν αλλά και αυτό που τους ενοχλεί είναι αποτέλεσμα της δράσης των βιαστών τους. Και αυτό δεν θα είναι παρά ένα άλλο πρόβατο για να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της πώλησης. Όσο τα πρόβατα παραμένουν πρόβατα και αγνοούν την διαδικασία με την οποία βρέθηκαν γκαστρωμένα συνεχώς θα υπάρχουν αγγελίες πώλησης.
Οικονομικοί αναλυτές τις ΓΣΕΕ μέσα από έγκριτες μελέτες μαθηματικά αποδεικνύουν ότι αν δε είχε γίνει κακοδιαχείριση των αποθεματικών των ταμείων η κατώτατη (!!!) σύνταξη του ΙΚΑ θα ήταν 1200 ευρώ. Δεν είναι λοιπόν παράλογο το αίτημα για σύνταξη στα 55 οι γυναίκες και 60 οι άνδρες ( και νωρίτερα ίσως για κάποια επαγγέλματα). Που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά είναι το ερώτημα . Να τα ζητήσουν και να τα πάρουν πίσω από αυτούς που τα πήραν και τα διαχειρίστηκαν …..και αν θέλουν, αν έχουν βούληση πολιτική υπάρχουν τρόποι και χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή ….

45.250 ασθενείς πέρασαν από τον Βρέτο

Ολόκληρος ο πληθυσμός μιας μεγάλης πόλης πέρασε από τα χέρια του γιατρού Κώστα Βρέτου. Οι περισσότεροι θα τον θυμούνται με αγάπη όπως και αυτός με αγάπη και χαμόγελο τους αντιμετώπιζε πάντα.
Την Παρασκευή, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Κίου πραγματοποιεί ειδική εκδήλωση για να τιμήσει τον Βρέτο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προβολή ενός 12λεπτου βίντεο με τίτλο «Κώστας Βρέτος : ο άνθρωπος, ο επιστήμονας, ο αγωνιστής». Θα μιλήσουν ο τέως διοικητής του νοσοκομείου Άργους Ιωάννης Πυρνοκόκης, η τ. προϊσταμένη της Ορθοπεδικής Κλινικής Ασημίνα Γιαγκουνίδου, ο διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος Π. Τσελφές και φυσικά ο γιος του Κώστα Βρέτου Νίκος, θα κάνει μια διαφορετική προσέγγιση του ίδιου ανθρώπου και ο γιος του Αλέκος θα κάνει μια μουσική αναφορά στον πατέρα του.
Ο Κώστας Βρέτος γεννήθηκε το 1947. Μεγάλωσε στη Νέα Κίο όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Το 1965 τελείωσε το γυμνάσιο του Άργους. Πέρασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και τελείωσε τις σπουδές του το 1972. Από το 1969 δούλευε στο ΚΑΤ ως υποβοηθός μέχρι το στρατιωτικό του (1972-74) το οποίο και έκανε μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω χούντας.
Επιστρέφοντας, ολοκλήρωσε στο ΚΑΤ την ειδικότητά του στην Ορθοπεδική το 1977. Παράλληλα σε συνδικαλιστικό επίπεδο πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, ως γ.γ. της ΕΙΝΑΠ.
Στο νοσοκομείο του Άργους ήρθε για το αγροτικό του το 1977-78. Έκτοτε έμεινε στο Άργος, όπου και αναμείχθηκε δραστήρια στην πολιτική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Συμμετείχε κατ΄ επανάληψη στις δημοτικές εκλογές ηγούμενος του ψηφοδελτίου της ΔΕΚΑ. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος για δύο τετραετίες. Υπήρξε επίσης υποψήφιος του ΚΚΕ στις εκλογές του 1981 και 1985.
Διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. Όλα αυτά τα χρόνια η δράση του στο επιστημονικό πεδίο υπήρξε πλούσια.
Ειδικεύτηκε στη μικροχειρουργική της χειρός κοντά σε σπουδαίους καθηγητές στο ΚΑΤ, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Στρασβούργο, στη χειρουργική του ισχίου στο Homburg της Γερμανίας και στην πληροφορική. Παρακολούθησε πλειάδα μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και υπήρξε μέλος σε πολλές ελληνικές και ξένες Ιατρικές εταιρείες :
-Τακτικό μέλος της Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας.
-Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Γενικός Γραμματέας.
-Μέλος της Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και μέλος στο Δ.Σ. Διετέλεσε πρόεδρος το 2000 και αντιπρόεδρος το 2001.
-Μέλος του τμήματος ισχύου της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.
-Τακτικό μέλος του Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών Χειρουργών.
-International Microsurgical Society.
-Μέλος της Hand Society.
-Μέλος της European Orthopedic research Society.
-Τακτικό μέλος της World Society for reconstructive Microsurgery, από το 2000 έως το 2002.
Η παρουσία του Κώστα Βρέτου στα ιατρικά πράγματα είχε να δείξει έναν πλούτο δραστηριοτήτων που σημάδεψαν θετικά τις εξελίξεις της Ιατρικής την Αργολίδα, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Παρουσίασε 61 επιστημονικές εργασίες που ανακοινώθηκαν σε Ελληνικά και ξένα συνέδρια και ημερίδες.
Συμμετείχε σε διαλέξεις και εκπαιδευτικές ομιλίες σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και 125 ιατρικά συνέδρια. Παρουσίασε 5 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Υπήρξε ο πρωτομάστορας της δημιουργίας του εργαστηρίου «Κ. Μπούκουρας» στο Γ.Ν. Άργους. Ήταν από τους πρώτους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ, το 1985.
Στη διεύθυνση της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Άργους μέχρι την ημέρα που έφυγε, είχε να επιδείξει ένα πλούσιο κλινικό έργο, με αξιοθαύμαστα κλινικά στοιχεία: νοσήλευσε υπό τη διεύθυνση του 13.249 ασθενείς. Χειρούργησε 9.358 ασθενείς. Αντιμετώπισε στο εξωτερικό χειρουργείο 45.250 ασθενείς που σίγουρα οι περισσότεροι από αυτούς θα τον θυμούνται με αγάπη, αφού κι αυτός με αγάπη και με χαμόγελο τους αντιμετώπιζε πάντα.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Άργος

Το Σάββατο 15/12, στις 6.00 μμ, ο φυσικός Γιώργος Οικονόμου θα δώσει τη δική του ερμηνεία για το Αστέρι των Χριστουγέννων και την πορεία του, χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές εικόνες.
Την Παρασκευή 21/12, στις 6.00 μμ, η συγγραφέας Γιολάντα Τσιαμπάκογλου και η θεατρολόγος Εύη Σταθακοπούλου, θα μας χαρίσουν μια παράσταση, βασισμένη στο παραμύθι Αν Χαρίσεις στον Αι Βασίλη ένα Κόκκινο Φουλάρι, παρέα με τον άτακτο καλικάντζαρο και τις σκανταλιές του στο χωριό του Αι Βασίλη.
Δύο τριήμερα, από τις 14 έως 16 & από τις 21 έως 23/12, ο πεζόδρομος του Μουσείου γίνεται ο χώρος που αποτυπώνει το κοινωνικό πρόσωπο της πόλης. Στην αγορά με τα όμορφα ξύλινα σπιτάκια, στη μικρή πολιτεία γεμάτη ιδέες για τα δώρα των γιορτών, μας προσκαλούν Σχολεία και Σύλλογοι του Δήμου.
Η Δημοτική Φιλαρμονική Άργους τις γιορτινές ημέρες (Κυριακή 16 και Κυριακή 23/12) στις 11.30 πμ, θα περιηγηθεί σε κεντρικούς δρόμους, αγορές και πλατείες, πλημμυρίζοντας με Χριστουγεννιάτικες νότες την πόλη.
Στο Αμφιθέατρο του Μπουσουλοπούλειου Γυμνασίου τα παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου μας, στις 20/12 στις 7.00μμ, , έχουν την δική τους Χριστουγεννιάτικη Γιορτή.
Το Σάββατο 29/12 στις 7.00μμ, η Χορωδία του συλλόγου Πολιτιστική Αργολική Πρόταση θα μας ταξιδέψει με Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια.
Η Χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου Τελέσιλλα την Παρασκευή 21/12 στις 7.00μμ, στους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, μας χαρίζει Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια.
Στο Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο το Σάββατο 22/12 στις 7.00μμ, η Χορωδία Ελληνικής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Άργους, σε Χριστουγεννιάτικους Ύμνους.
Χριστουγεννιάτικες Ταινίες για όλα τα παιδιά, θα προβληθούν δωρεάν για όλα τα παιδιά στο cine Movieland, στις 22,24,27,28,29/12 στις 11 το πρωί.

Απροσάρμοστα

-Όλο Αη Βασίληδες κυκλοφορούν στους δρόμους, χάθηκε καμιά Αη Βασίλαινα να πάρουμε και εμείς το δωράκι μας.
-Έστω και οπτικό. Ούτως ή άλλως σε μια εικονική πραγματικότητα ζούμε.
-Αυτή τη φορά καλό θα ήταν οι δήμοι να στολίσουν τις πόλεις με σκουπίδια. Έτσι και για τα σκουπίδια θα βρούμε χρήση και θα έχουμε να θαυμάζουμε ό,τι πιο λαμπερό παράγει η κοινωνία μας.
-Άκου λέει να καίνε τα σκουπίδια στο νέο γήπεδο της Τίρυνθας! Έτσι και το πάρει χαμπάρι το Ναύπλιο, βλέπω να μετατραπεί το κολυμβητήριο σε χωματερή.
-Τώρα που το Άργος στόλισε τις νεραντζιές με λαμπιόνια, αντί για νεράτζια θα πετάμε κουρτίνες με αστράκια στους «εχθρούς»; Έτσι καταστρέφεται μια ακόμα παράδοση.
-Το μόνο καλό που έχουν οι γιορτές είναι ο 13ος μισθός για να πληρώσουμε τα έξοδα του περασμένου Πάσχα.
-Οι αποκλεισμένοι ανθρακωρύχοι στην Κίνα έτρωγαν για 11 ημέρες εφημερίδες και μια δερμάτινη ζώνη. Είναι να απορεί πάντως κανείς πώς κατάφεραν να τα φάνε όλα αυτά ανάλατα και στο τέλος να επιβιώσουνε.
-Σιγά την είδηση με τους Κινέζους. Εμείς έχουμε φάει ακόμα και το μέλλον των εγγονιών μας και ζούμε ακόμα.
-Κάθε χρόνο Χριστούγεννα η Νέα Κίος στόλιζε ένα καραβάκι. Φέτος μάθαμε ότι θα στολίσει τη μαούνα και το γερανό που κάνει την εκβάθυνση του λιμένος. Α, για να μην ξεχνιόμαστε την ασφάλιση θα την αναλάβει ο δημοτικός σύμβουλος που φρόντισε ο γιος του να ασφαλίσει τα οχήματα του δήμου, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα.
-Τρομερή οικογενειακή συνέπεια του συμβούλου! Ε, τι μόνο οι βουλευτές θα βολεύουν τα παιδιά τους;
-Ευτυχώς σταμάτησε αυτό το βάρβαρο έθιμο να κόβονται δεντράκια για να χρησιμεύσουν ως στολίδια για λίγες ημέρες. Ακόμα και αυτά που εμφυτεύονται γι αυτό το σκοπό, έχουν δικαίωμα στη ζωή.
-Γιατί δεν στολίζουμε τις τοπικές αρχές αντί για δέντρα; Άντε να βρούν μια θέση και τα κουδούνια.

5/12/07

Εμφύλιος για μια θέση πάρκινγκ στο Άργος

Ως πόλη της όποιας αυθαιρεσίας και αυτοδικίας θα πρέπει να θεωρηθεί η πόλη του Άργους. Οι δημοτικές αρχές χρόνια τώρα αδιαφόρησαν αν δεν επικρότησαν ανεχόμενοι καταστάσεις πλατειών, καταστάσεις πεζοδρομίων και τα τελευταία χρόνια καταστάσεις οδών προκειμένου να παρκάρουν τα διαρκώς αυξανόμενα ΙΧ.
Μπετονένιες κολώνες αλλά κυρίως τελάρα καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους για να διασφαλίσουν στους κατόχους τους χώρο πάρκινγκ.
Το κακό παράδειγμα και συνάμα παρανομία των ντόπιων άρχισν να μιμούνται πλέον και οι αλλοδαποί με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη αλλά και εκρηκτική αφού οι περισσότεροι αλλοδαποί αγνοούν τους νόμους και μιμούμενοι τους Έλληνες πιστεύουν πως νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούν κι αυτοί τα τελάρα τους. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος με ένα ζεύγος αλλοδαπών, μάλλον Ρωσοπόντιων όταν ευγενικά τους είπαμε ότι είναι παράνομο αυτό που κάνουν απάντησαν : «γιατί μας χαλάτε τη βραδιά κύριε; ».
Αν μέχρι σήμερα η πόλη του Άργους αντιμετώπιζε πρόβλημα με ζαρντινιέρες που τοποθετούνται κυρίως μπροστά από καταστήματα επί του δρόμου ώστε να μην εμποδίζεται «η θέα» από και προς τα καταστήματα σε περίπτωση που παρκάρει κάποιο ΙΧ και τις καρέκλες των « καφενείων » πάνω σε πεζοδρόμια, σήμερα ο μεγάλος κίνδυνος λέγεται κατοχύρωση θέσης μέσω πλαστικών τελάρων. Υπενθυμίζουμε στις τοπικές αρχές, ότι η χρήση των δρόμων, εφόσον δεν προβλέπεται κάτι άλλο, είναι κοινή για όλα τα ΙΧ και γι αυτό το λόγο πληρώνονται και τα τέλη κυκλοφορίας, ένα μέρος των οποίων αποδίδεται και στους δήμους.
Η κατάσταση είναι όμως ιδιαίτερα εκρηκτική κυρίως στις γειτονιές, όπου ορισμένοι ακόμα και από άλλα οικοδομικά τετράγωνα, όπου η στάθμευση είναι πολύ περιορισμένη, καταλαμβάνουν με το « έτσι θέλω » χώρους παρκαρίσματος σε άλλες γειτονιές τοποθετώντας τελάρα.
Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Άργους ομοφώνως αποφάσισε την επιβολή προστίμων σε όσους ανεξέλεγκτα καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους. Εναπόκειται πλέον η επιβολή προστίμων και σε αυτούς που με τη μέθοδο του τελάρου ή της καρέκλας καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο και δη δρόμο για να εξασφαλίσουν πάρκινγκ για το ΙΧ τους.
Ήδη και η Τροχαία του Άργους έχει ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση και ως μοναδικός φορέας, όσο δεν έχει συσταθεί η Δημοτική Αστυνομία, αναμένεται να λάβει αυστηρά μέτρα για την απαλλαγή αυτού του παράνομου φαινομένου.
Όσο για την πολυχρησιμότητα του πλαστικού τελάρου τι να πει κανείς. Εκτός από τη νόμιμη χρήση του για τη μεταφορά προϊόντων και ως καλαθάκι στα μηχανάκια και τα ποδήλατα, πέρα από ένδειξη παράνομης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, χρησιμοποιείται και ως κούνια για τα μικρά.
Μήπως η πολυχρησιμότητα του τελάρου στο Άργος θα πρέπει να καταγράφει στο βιβλίο Γκίνες ή ως κοινωνική ανισότητα; Δεν γνωρίζουμε πως η χρήση του τελάρου είναι πατενταρισμένη, αλλά σαφώς θα πρέπει οι τοπικές αρχές να φροντίσουν να «αποτελαροποιήσουν» τη ζωή του Άργους πριν αυτή πατενταριστεί και για άλλες πόλεις.

Γκρεμίστε το «γκέτο» της Αρβανιτιάς

Επανέρχεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου με επιστολή του προς τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, για το «γκέτο» της Αρβανιτιάς, που έχει διαμορφωθεί στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, το οποίο παλιά λειτουργούσε ως εστιατόριο.
Έχουν περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια, απ όταν ο «α» δημοσίευσε ένα φωτορεπορτάζ που τάραξε την τοπική κοινωνία, αφού φαίνονταν τα ίχνη από την χρήση σκληρών ναρκωτικών που γίνεται εκεί κάθε βράδυ, αλλά και από τη βρωμιά και κατάληψη του κτιρίου που βρίσκεται πάνω στην δημοφιλή παραλία. Ακολούθησε τότε μια προσπάθεια από το Λιμενικό Ταμείο να πάρει τον έλεγχο του κτηρίου για να το αξιοποιήσει, αλλά δεν έγινε τίποτα. Η άσχημη κατάσταση στο λεγόμενο κτήριο της ντροπής συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Και μάλιστα ξαφνικά μαθαίνουμε όλοι ότι το κτήριο ίσως να έχει προβλήματα στατικότητας και να κινδυνεύει να γκρεμιστεί προκαλώντας θύματα ακόμα και από τους λουόμενους.
Με την νέα επιστολή του το Λιμενικό Ταμείο επανέρχεται στο θέμα. Κοινοποιεί μάλιστα την επιστολή στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, στο Υ.Ε.Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησ. Πολιτικής, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς που κατά καιρούς δείχνουν την αδιαφορία τους για ότι συμβαίνει ή περιμένουν καταγγελίες για να ανακαλύψουν ό,τι συμβαίνει γύρω τους, ώστε να λάβουν μέτρα.

Κίνδυνος να γκρεμιστεί
Ο κίνδυνος να γκρεμιστεί είναι ένα καινούργιο στοιχείο που προβληματίζει το Λιμενικό Ταμείο. Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κος Νίκος Χουντάλας “Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά και τελευταία, καθιστώντας σας υπεύθυνους για ότι ήθελε συμβεί, ότι υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία αφού το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιείται από περιθωριακές ομάδες, όπως επίσης υπάρχει κίνδυνος από την στατικότητα του κτιρίου η οποία πρέπει να ελεγχθεί άμεσα και να ληφθούν μέτρα αφού τα σημάδια της φθοράς, στις κολόνες στήριξης, είναι ορατά.
Εάν έχετε ήδη προβεί στον έλεγχο και δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τα στοιχεία ώστε και εμείς να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους λουομένους που κάνουν χρήση των όμορων, με το κτίριό σας, εγκαταστάσεών μας.
Θεωρούμε ότι είναι προσβολή για την πόλη μας το κτίριό σας, μας δημιουργεί προβλήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάθε νόμιμο μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των όμορων εγκαταστάσεών μας και να εξαλειφθούν συγχρόνως και οι σημερινές εικόνες ντροπής”.
Φυσικά επαναλαμβάνοντας την φράση “κτήριό σας” ο κος Χουντάλας και το Λιμενικό Ταμείο επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών αν συμβεί κάτι, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το θέμα είναι να μην συμβεί τίποτα.

Στέκι ναρκομανών
Το χαρακτηρισμένο ως στέκι των ναρκομανών, σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου υφίσταται ακόμα, παρά την περίφραξη που τοποθετήθηκε. Όπως επισημαίνεται: “Η περίφραξη που έγινε στο κτίριο είναι ημίμετρο που δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αφού ήδη στο κάτω μέρος της έχει διανοιχτεί δίοδος και ασφαλώς είναι προφανείς οι λόγοι που οδήγησαν τους δράστες στην ενέργειά τους αυτή”.
Τονίζεται ακόμα: “Είμαστε υποχρεωμένοι για μία ακόμη φορά να επανέλθουμε στο θέμα του «εστιατορίου» στη θέση Αρβανιτιά Ναυπλίου που ανήκει στην εταιρείας σας και έχει χαρακτηριστεί ως κτίριο της ντροπής εξ αιτίας της κατάστασής του και της χρήσης του από ναρκομανείς.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας να λάβετε μέτρα, δυστυχώς η κατάσταση εξακολουθεί και σήμερα να είναι απαράδεκτη και να προσβάλει βάναυσα τον πολιτισμό μας,
Δεν είναι δυνατόν Κύριοι, να έχετε εγκαταλείψει ένα κτίριό σας, στην πλέον τουριστική περιοχή του Ναυπλίου, 8 και πλέον χρόνια στο έλεος των τοξικομανών και της φθοράς του χρόνου και να μην λαμβάνετε υπόψη σας τις δυσμενέστατες επιπτώσεις και τα άμεσα προβλήματα που δημιουργούνται εξ αυτού του γεγονότος.
Είχαμε παρακαλέσει να ληφθούν άμεσα μέτρα συντήρησης και αξιοποίησης του κτιρίου από την εταιρεία σας και δεν αποκλείαμε και την περίπτωση συντήρησης και αξιοποίησής του από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου εφ΄όσον προβαίνατε στην «με όρους» παραχώρησή του
Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει, εκ μέρους σας, μια εντελώς αδιάφορη συμπεριφορά για ένα θέμα που είναι φανερό ότι δεν ενδιαφέρει την εταιρεία σας αλλά για την τοπική μας κοινωνία και τις χιλιάδες των επισκεπτών της πόλης μας είναι μείζον”.

Ο Αβραμόπουλος
Τέλος το Λιμενικό Ταμείο και ο πρόεδρός του Νίκος Χουντάλας, “καρφώνουν” το πρώην υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο, που είχεε τότε ενδιαφερθεί προσωπικά αλλά δεν έπραξε τίποτα για το συγκεκριμένο κτήριο. Επισημαίνεται στην επιστολή: “Θα υπενθυμίσουμε ότι τόσο η εκδήλωση του προσωπικού ενδιαφέροντος του τέως Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αβραμόπουλου [σχετ. έγγραφό του 3497/27-6-2005] όσο και η παρέμβαση του Υ.Ε.Ν με το υπ΄αριθ. 8116.5/03/25-5-2007 έγγραφό του δεν βοήθησαν ώστε να ληφθούν εκ μέρους σας οι ενδεικνυόμενες αποφάσεις”.

Και πλήρωσαν και θα ελεγχθούν 200 επαγγελματίες

Τουλάχιστον 200 επιχειρήσεις και επαγγελματίες από την Αργολίδα, ο ΑΦΜ των οποίων λήγει σε 8, θα κληθούν από τον Ιανουάριο να επανελεγχθούν από την Εφορία παρ΄ ότι προτίμησαν να «κλείσουν» με αυτοπεραίωση.
Η απόφαση που υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας έχει προκαλέσει ανησυχία στους φορολογούμενους που έκαναν χρήση και εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της αυτοπεραίωσης, η οποία ως γνωστόν θεσπίστηκε με νόμο το 2004 και άρχισε να εφαρμόζεται για δηλώσεις επιχειρήσεων από τη χρήση του 2003 και εξής.
Ξεσκόνισμα
Έκπληξη ένιωσαν οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες, θεωρώντας ότι «καθάρισαν» με την αυτοπεραίωση και ότι δεν πρόκειται να τους «ξεσκονίσει» η Εφορία. Ανάστατοι είναι όμως και οι συνεπείς αυτοελεγχόμενοι. Ο προαναγγελόμενος έλεγχος θα αφορά μόνο στις δηλώσεις με αυτοπεραίωση της χρήσης 2006 και όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 8, πράγμα που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που έκλεισαν με αυτοπεραίωση τις χρήσεις της τριετίας 2003-2005, δεν κινδυνεύουν να βρεθούν υπό τον έλεγχο της Εφορίας. Ο έλεγχος και θα αφορά μόνο στο εισόδημα, αλλά και τις δηλώσεις του ΦΠΑ που υποβλήθηκαν με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει συντάξει τους σχετικούς καταλόγους, όσων θα ελεγχθούν και στέλνονται στις κατά τόπους εφορίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα καλέσουν τους φορολογούμενους αυτούς, να προσκομίσουν τα βιβλία τους για έλεγχο, χωρίς όμως να αποκλείεται και η επίσκεψη του ελεγκτή στην έδρα τους. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών «από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2007, που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 ως 17 του Ν. 3296/2004 και αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έχουν κλείσει έως 31.12.06, ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί κατά τις διατάξεις αυτές οι δηλώσεις επιτηδευματιών των οποίων ο ΑΦΜ λήγει στον αριθμό 8 και το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων κατά τις εν λόγω διατάξεις για όλες τις υπαγόμενες αυτές δραστηριότητες υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Εκτός από τις δηλώσεις που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, ελέγχονται επίσης για τους ίδιους επιτηδευματίες και οι οικείες δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και οι δηλώσεις λοιπών φορολογιών που τυχόν υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες ως άνω διατάξεις του Ν. 3296/2004 και αφορούν την ίδια διαχειριστική περίοδο. Για τους ίδιους επιτηδευματίες και την ίδια διαχειριστική περίοδο ελέγχεται επίσης και η ορθή εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 186/1992 (ΚΒΣ) και το Ν. 1809/1988.
Ποσά φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ ή λοιπών φορολογιών που αφορούν τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του Ν. 3296/2004, συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης τις τυχόν αρνητικής διαφοράς, εφόσον αυτή προκύπτει από τακτικό έλεγχο».

Α ... δύναμη η Αστυνομία

Την Β’ αντιπρόεδρο της Βουλής Έλσα Παπαδημητρίου, τους βουλευτές Γ. Μανώλη και Γ. Μανιάτη και το νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλο είχε αποδέκτη η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Αργολίδας, πριν τις αρχαιρεσίες της με την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.
Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας είναι ένα θέμα που παραμένει δυστυχώς διαχρονικό και άλυτο.
Η Ένωση καταγράφοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Α.Δ Αργολίδας που δεν είναι άλλο από τη μεγάλη έλλειψη που υπάρχει σε αστυνομικό προσωπικό, επισημαίνει ότι δημιουργούνται πλείστα προβλήματα στους διοικητές των υπηρεσιών στην κατάρτιση ημερήσιας υπηρεσίας για την κάλυψη βασικών αναγκών αστυνόμευσης του νομού, οι οποίοι καλούνται στην κυριολεξία να προγραμματίσουν την υπηρεσία με μαθηματική ακρίβεια, ώστε να καλύψουν όλες τις υπηρεσιακές ανάγκες, μιας και η Α.Δ. Αργολίδας λειτουργεί με οριακή δύναμη.
Μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί σημειώνουν :
«Τα ερωτήματα βασανιστικά : πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Α.Δ. Αργολίδας και ειδικά το Α.Τ. Κρανιδίου, που παρά την ήδη μειωμένη δύναμή του, επιβαρύνεται και με άλλες αποσπάσεις; Θ αντιληφθεί κανείς το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Α.Δ. Αργολίδας από την έλλειψη προσωπικού; Θα καλυφθούν κάποια στιγμή τα οργανικά κενά προσωπικού της Α.Δ. Αργολίδας; Θα ενδιαφερθεί κανείς πραγματικά για να δοθούν επιτέλους λύσεις;
Ως συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούμε στην Α.Δ. Αργολίδας έχουμε γνωστοποιήσει επανειλημμένως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον κλάδο μας αλλά και ως εργαζόμενοι για να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς ώστε αυτά να επιλυθούν.
Παρά τις συχνές μας αναφορές τόσο εγγράφως, όσο και στα ΜΜΕ δεν έχουμε δει το ανάλογο αποτέλεσμα, κοινώς δεν έχουμε καθόλου εισακουστεί παρά το ότι το υπουργείο μας ζητά μια ενημέρωση των προβλημάτων μας που απ΄ ότι φίνεται είναι μόνο για τους τύπους.
Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε προς εσάς τους εκλεγμένους φορείς του νομού μας, γνωστοποιώντας εγγράφως το πρόβλημά μας, διότι εσείς είστε η μόνη μας ελπίδα ως εκλεγμένοι του Αργολικού λαού και πιστεύουμε ότι με το βάρος της οποιασδήποτε επιρροής που διαθέτετε και η δυναμική που απορρέει από τα αξιώματά σας, θα δώσουν λύσεις ως προς τα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών και λύσεις ως προς την καλύτερη και αρτιότερη αστυνόμευση του νομού μας και κατ΄ επέκταση της ασφάλειας του πολίτη.
Ο αστυνομικός της Α .Δ. Αργολίδας επειδή έρχεται σε συχνή επαφή με τα προβλήματα του πολίτη και θέλουμε τον κόσμο να μας κοιτά στα μάτια, γνωστοποιούμε σε αυτόν ότι εμείς θα πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας για την ασφάλειά του, με τα μέσα και το ανάλογο προσωπικό που θα εξασφαλιστεί για το νομό μας και δε θα φέρουμε την οποιαδήποτε ευθύνη αν κάποιοι αφήσουν το νομό με ελάχιστο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί για την αστυνόμευσή του. Ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Έλληνας αστυνομικός άλλη η μεγάλη έλλειψη και η αποδυνάμωση της Α.Δ. Αργολίδας με την απομάκρυνση προσωπικού για την οποία ευθύνονται άλλοι.
Οι φορείς του νομού μας στους οποίους απευθυνόμαστε καλούνται όπως παρέμβουν ώστε να σταματήσουν την αφαίμαξη της Α.Δ. Αργολίδας από το αστυνομικό προσωπικό καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να αποσπαστεί ούτε ένας αστυνομικός εκτός Αργολίδας, διότι ο νομός μας έχει τα δικά του προβλήματα και αυτά δεν πρέπει να τα αφήσουμε να μεγιστοποιηθούν αλλά να φροντίσουμε στην απάλειψη αυτών.
Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας και θα γίνεται αρωγοί στα προβλήματα του Έλληνα Αστυνομικού του νομού μας, τον οποίο και εσείς υπηρετείτε, ώστε να βελτιώσουμε όλοι μαζί την αστυνόμευσή του, διότι η ασφάλεια του πολίτη είναι πρώτιστο αγαθό και δεν έχουμε κανένα μα κανένα δικαίωμα να του το στερήσουμε».

Μήπως να κάνουμε …μούγκα για το λιμάνι;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ να …αγαπιόμαστε, είναι η συζήτηση που κάθε φορά γίνεται, για το λιμάνι του Ναυπλίου.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, συζητάμε για τα αδρανή, και τα αδρανή παραμένουν. Απλά εφαρμόστηκαν ημίμετρα για να καταλαγιάσει η αντίδραση των πολιτών.
ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ πολλές φορές για τη μαρίνα, που θα ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας του Ναυπλίου με άλλες τουριστικές περιοχές και θα προσελκύσει επιπλέον επισκέπτες στην Πρώτη Πρωτεύουσα, αλλά η μαρίνα έχει παραπεμφθεί στις …καλένδες.
ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ για την εκβάθυνση ώστε να μπαίνουν στο λιμάνι μεγάλα κρουαζιερόπλοια, βαθύναμε το λιμάνι αλλά ξεχάσαμε να βαθύνουμε την είσοδο και τα κρουαζερόπλοια πάνε σε άλλα λιμάνια ή κατεβάζουν τους επιβάτες τους με λάντζες (όπως γινόταν στη Μύκονο το 1970. Συγκρίνετε το τουριστικό νησί του παρελθόντος με το σήμερα!!!).
ΚΑΝΑΜΕ ΛΟΓΟ για ανάπλαση, πληρώσαμε δισεκατομμύρια και καταλήξαμε στον αναπλασμένο χώρο να ξεφορτώνονται μάρμαρα, να δημιουργούνται εργοτάξια, να σταθμεύουν νταλίκες και να κατασκηνώνουν τσιγγάνοι.
ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΜΕ με τη νομιμότητα και να σεβαστούμε την ιστορία της πόλης, αλλά αφήσαμε τους ιδιώτες που ενοικιάζουν χώρους του Λιμενικού Ταμείου να ασελγούν χωρίς να τους ενοχλεί κανείς, δημιουργώντας κάτω από τα τείχη της Ακροναυπλίας και πάνω από το κύμα, τερατουργήματα.
ΕΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΛΟΓΟ για το λιμάνι ο Δήμος Ναυπλίου, ή πρέπει να κάνουμε όλοι …μούγκα και να αποδεχόμαστε -χωρίς διαμαρτυρίες και γκρίνιες- ό,τι συμβαίνει γύρω μας;

Χριστουγεννιάτικη ρουτίνα

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΠΡΙΝ μερικά χρόνια, στην ίδια στήλη είχα αναφερθεί για το πώς πρέπει να βιώνουμε τις γιορτές. Καιρός είναι όμως πλέον να αναφερθούμε για το πώς θα επιβιώνουμε στις γιορτές, αφού ο καταναλωτισμός έχει μετατραπεί σε αντικατάστατο του θρησκευτικού εορταστικού πνεύματος είτε αντιλαμβάνεται κανείς ορθόδοξα είτε με άλλη δοξασία. ΟΙ ΔΗΜΟΙ σπαταλούν χιλιάδες ευρώ προκειμένου να εισαγάγουν τους πολίτες στο εορταστικό πνεύμα, ενώ παράλληλα η εμπορική κίνηση αποτελεί γνώμονα στο κατά πόσο ο εορτασμός θα είναι λαμπρός ή όχι. Και στις δύο περιπτώσεις ο αναγκαίος καταναλωτισμός που επικρατούσε στους παλαιότερους χρόνους να αντικαθίσταται από τον περιττό εμπορικό καταναλωτισμό που προβάλλεται με κάθε χυδαιότητα από το οικονομικό μας σύστημα.
ΚΑΠΟΤΕ τα καινούργια ρούχα, τα λεγόμενα καλά, τα φορούσε κανείς συμμετέχοντας στα εορταστικά δρώμενα. Σήμερα τις πανάκριβες τουαλέττες τις χρησιμοποιούμε για να «λαμπρήνουμε» το εγώ μας και όχι την εορταστική διαδικασία. Ο καταναλωτισμός αναδεικνύει πάντα το άτομο από το σύνολο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μαζικότητα που απαιτεί ο εορτασμός αυτών των ημερών να μετατρέπεται σε προσωπική προβολή, αποξενώνοντάς το πνεύμα του εορτασμού που δεν είναι άλλο από την αναγέννηση της φύσης και της ελπίδας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ τους οι ΟΤΑ αδυνατούν να παρέμβουν προς μια γενική αλλαγή αυτής της κατεύθυνσης, αναπαράγοντας απλά εορταστικά κατάλοιπα, όπως χορωδιακό υμνητικό τραγούδι, μετατρέποντας άθελα τους υποτιθέμενους ψυχαγωγούμενους σε παθητικούς καταναλωτές των εκδηλώσεων. Αυτό που λείπει είναι η φαντασίωση. Η ταύτιση με τις καιρικές αλλαγές και με την ελπίδα της Γέννησης του Χριστού είτε παλιότερα του Διόνυσου ή του ανίκητου Ήλιου.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ επομένως οι δήμοι να στραφούν ξανά στο να κεντρίσουν τη δημιουργική συμμετοχική φαντασία των πολιτών και κυρίως των παιδιών με μια σειρά δρώμενα που θα τα βγάλουν από το δωμάτιο του PC ή του Play Station ξανά στους δρόμους και τις γειτονιές, όχι για να γεμίζουν τις τσέπες τους με χρήματα από τα κάλαντα για την αγορά καταναλωτικών αγαθών, αλλά για την ενεργή συμμετοχή τους στον εορτασμό.
Ο συνδυασμός των εορταστικών εκδηλώσεων με θεατρικές παραστάσεις παιδικών παραμυθιών, όπως ένα φεστιβάλ παραμυθιού με παρέλαση παραμυθένων αρμάτων και παρουσίαση διηγήσεων από τα ίδια τα παιδιά ίσως να έδινε το έναυσμα για τη δημιουργία νέων σύγχρονων ιδεών βίωσης του χειμερινού εορταστικού κύκλου.

Κι αν είμαι ροκ μη με φοβάσαι

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


Εδώ άσυλο (υπάρχουν ακόμα κι ας λεν ότι τα κλείσατε!)
Φίλε Βασίλη γεια χαρά μέσα από την στήλη του Αναγνώστη βρίσκω την ευκαιρία να σου γράψω ξανά, τουλάχιστον για να μην ξεχνιόμαστε έτσι επετειακά κάθε 3 του Δεκέμβρη. Εδώ μέσα ο χρόνος έχει ακινητοποιηθεί, ναι ο χρόνος είναι στατικός τα ιδρύματα διέψευσαν τον Αϊνστάιν. Μόνο κάθε 3 του Δεκέμβρη μας θυμόνται επιστήμονες, φιλάνθρωποι, τηλεοράσεις πολιτικοί όλοι σας. Ένα πλυντήριο για να ξεπλένετε την βρώμικη ενοχή σας έχουμε καταντήσει. Σου γράφω συχνά αλλά εσύ με τις πολλές και δύσκολες υποχρεώσεις σου δεν έχεις χρόνο να μου απαντάς. Δεν πειράζει εγώ θα συνεχίζω να υπάρχω και να σου γράφω. Από την συνάντηση με την διεπιστημονική ομάδα, ξέρεις εσύ άνθρωποι που βλέπετε την ζωή πίσω από τα γυαλιά των πτυχίων σας, «παραμορφωμένοι»(!!!) άνθρωποι, κατάλαβα ότι πια δεν με λένε Γιώργο αλλά Διαταραχή Σ.Χ τύπου, με βούλα και σφραγίδα ηβηφρενικός. Έχουν πολύ πλάκα αυτές οι συναντήσεις, εγώ για να μιλήσω με κανένα άνθρωπο πάω και αυτοί προσπαθούν να μου φορέσουν ένα ορισμό. Τελικά στη ζούγκλα φυλάγεσαι για να μην σε φάνε και στην κοινωνία σας για να μην προλάβουν να σας ορίσουν. Αυτός που κρατάει τις ταμπέλες και τις σφραγίδες του ορισμού σήμερα είναι το αφεντικό και η εξουσία. Όχι δηλαδή σε ρωτάω τι άλλο να κάνω εδώ μέσα. Οχυρώνομαι σε μια γωνιά, κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι διάφορα, καμιά φορά μου φεύγουν και κουβέντες χωρίς να υπάρχει κανένας άνθρωπος να της ακούσει. Τι να κάνω δηλαδή, αφού δεν έχω κανένα να μιλήσω έχω ανάγκη τον ήχο της φωνής μου. Τέλος πάντων σου γράφω γιατί θα μεγαλώσει το χειρουργείο της σκέψης μου με μείζονα ηρεμιστικά, έτσι όρισαν «οι παραμορφωμένοι» και δεν ξέρω αν θα μπορώ πια. Το μήνυμα είναι και πάλι το ίδιο «ΚΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΡΟΚ ΜΗ ΜΕ ΦΟΒΑΣΑΙ» γιατί εγώ και κάθε εγώ, ακόμα και μέσα στα κάστρα των απολογητών επιμένουμε στην και στο ροκ. Είμαστε ο «ξένος» ο αναγκαίος ξένος για σας του αυτονόητα υγιείς με λογική και νομική επικύρωση πολίτες. Εσείς που προσπαθείτε να μας εντάξετε στην δικιά σας λογική και στον δικό σας τρόπο. Μπορεί να είμαι σπαστικός, τετραπληγικός, ηβηφρενικός ή ότι άλλο λογικό κουτάκι ορισμού έχετε. Αλλά κανένας δεν μπορεί να μου στερεί το δικαίωμα να είμαι πρόσωπο μοναδικό και ανεπανάληπτο να παλεύω κάθε μέρα να φανερώσω και να πραγματώσω την μοναδικότητα μου. Γεννήθηκα διαφορετικός, άντε πες δυσλειτουργικός και εσείς με κάνατε ανάπηρο άτομο με ειδικές ανάγκες. Και πώς να μην γίνω άτομο με ειδικές ανάγκες όταν μου επιβάλλετε την ειδική όραση. Εγώ να βλέπω ριγέ από τις γρίλιες του αμπαρωμένου παραθυριού το φεγγάρι και εσείς φιλήσυχοι «διανοούμενοι» πολίτες στις οχυρωμένες και απροσπέλαστες πλατείες σας να απολαμβάνετε την πανσέληνο και να γεμίζετε το χώρο με ευαίσθητα σχόλια για το LA LUNA του Μπερτολούτσι και την υγρή ΘΥΣΙΑ του Ταρκόφσκι . Επιμένω και εξακολουθώ να σε καλώ σε χορό κυκλωτικό μόνο που εσύ δεν έρχεσαι γιατί είμαι ροκ και με φοβάσαι. Γιατί αν χορέψεις μαζί μου στην κυκλωτική εναλλαγή των κορυφαίων, αν με αποδεχτείς σαν συνχορευτή κινδυνεύουν τα θεμέλια της εξουσιοφρενικής λογικής σου, αυτό το οργανωμένο παραλήρημα που ανέστρεψε την ζωή και εσείς την δεχτήκατε σαν πραγματικότητα σταθερή και αμετάβλητη.
…..Ξύπνησα με ένα παράξενο κόμπο στο λαιμό, σχεδόν δάκρυσα από τον πόνο είχα αποκοιμηθεί στον καναπέ φορώντας σφιχτοδεμένη την καινούργια μου γραβάτα. Έπρεπε να βιαστώ σε μια ώρα έπρεπε να είμαι στην ετήσια τελετή για την ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μου φάνηκε ότι είδα ένα όνειρο, ο Γιώργος μου έστελνε , κάποιο γράμμα , κάποιο μήνυμα κάτι τέτοιο. Ο Γιώργος ήταν ο νεαρός συμφοιτητής μου που στο δεύτερο έτος «πέρασε απέναντι» όταν στο αμφιθέατρο την ώρα της Ψυχιατρικής ΙΙ ξεβρακώθηκε για να δείξει την γύμνια της επιστημονικής γνώσης….νομίζω την θεραπεία του ανέλαβε ο καθηγητής μας….

Η ειδική Αγωγή στην Αργολίδα

Άρθρο του Κυριάκου Τσόλη,
προϊστάμενου ΚΔΑΥ Αργολίδας


Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 3ης Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ανάγκες, θα επιχειρηθεί μια αποτίμηση των υπαρχουσών δομών ειδικής εκπαίδευσης στο νομό μας.
Η θέση που κατέχω εδώ και τέσσερα χρόνια ως προϊστάμενος ΚΔΑΥ Ν. Αργολίδας, (Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης Μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες), η εμπειρία μου ως εν ενεργεία Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής επί 25 έτη, καθώς και η προσωπική μου περιπέτεια, 30 χρόνια παραπληγικός μετακινούμενος με αμαξίδιο, επιτρέπει μια συνολική εκτίμηση των εν γένει δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών τους αναγκών και των σχολικών δομών Ειδικής Αγωγής στην ευρύτερη περιοχή.
Θα ξεκινήσουμε από τα ΚΔΑΥ, θεσμοθετημένα Διαγνωστικά Παιδαγωγικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας, που θεωρούνται νεοπαγείς φορείς με ηλικία πέντε περίπου ετών.
Το ΚΔΑΥ Ν. Αργολίδας, Αδριανουπόλεως και Θερμογιάννη (2752095065) με έδρα το Ναύπλιο, αξιολογεί και γνωματεύει κατά μέσο όρο 300 περιπτώσεις ετησίως. Απευθύνεται σε μαθητές του ευρύτερου Νομού, από την προσχολική ηλικία μέχρι και σε αποφοίτους Δεύτεροβάθμιας που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τα περιστατικά παραπέμπονται για αξιολόγηση μετά από πρόταση των εκπαιδευτικών και την σύμφωνη γνώμη των γονέων ή και απλώς με πρωτοβουλία καθαρά γονεική, ακολουθεί αξιολόγηση από Ειδικό Παιδαγωγό, Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό και με βάση το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, συστήνεται το ενδεδειγμένο εκπαιδευτικό Πλαίσιο για κάθε μαθητή.
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δομή Ειδικής Προσχολικής Αγωγής, παρά τις διαγνωσμένες ανάγκες του πληθυσμού και τις εισηγήσεις του ΚΔΑΥ. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα θα λειτουργήσει το 2/θέσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο, που έχει ήδη εγκριθεί, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Άριας, για την συντήρηση και τις λοιπές τεχνικές εργασίες υποδομής του οποίου, έχει διατεθεί το ποσό των 65.000 ευρώ από την Νομαρχία . Αργολίδας.
Στον Νομό μας σήμερα λειτουργεί Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (Γούναρη 272 (2751021144), για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στελεχωμένο από Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό Πρωτοβάθμιας Αγωγής, πλαισιωμένο υποστηρικτικά από τις ειδικότητες του Ψυχολόγου, Κοινωνικού Λειτουργού, Λογοθεραπευτή, καθώς και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η έδρα του Ειδικού Σχολείου το καλοκαίρι θα μεταφερθεί, σε υπερσύγχρονη κτιριακή μονάδα στην περιοχή Τσαμέϊκα Άργους. Το σχολείο, αυτό θα αποτελέσει κόσμημα για την Ειδική Αγωγή στο Νομό μας, καθώς αναμένεται να είναι το πληρέστερο και πιο άρτια εξοπλισμένο της Πελοποννήσου.
Παράλληλα, μετά από προτάσεις - εισηγήσεις του ΚΔΑΥ Ν. Αργολίδας και σε συναρμοδιότητα με τους οικείους σχολικούς φορείς του Νομού και της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, καταφέραμε να λειτουργούν σήμερα 13 Τμήματα Ένταξης, εξειδικευμένες δηλαδή τάξεις Ειδικής Αγωγής, στελεχωμένες από Ειδικούς Παιδαγωγούς, μέσα σε πολυθεσία κανονικά σχολεία. Τμήματα Ένταξης λειτουργούν σε Δημοτικά Σχολεία, Άργους, Ναυπλίου, Αρχαίας Επιδαύρου, Διδύμων, Λυγουριού, Νέας Κίου, Κρανιδίου, Πορτοχελίου και Ερμιόνης και εξυπηρετούν τον συνολικό αριθμό των περίπου 130 μαθητών.
Επιπλέον για δυο μαθητές του Νομού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βαριές κινητικές αναπηρίες, έχει εγκριθεί κατ' οίκον διδασκαλία.
Σε ότι αφορά την δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αρχικά σημειώνεται η λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Πυργέλα (2751068125) στελεχωμένο από Ειδικούς Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις εργαστηριακές ειδικότητες, Μαγειρικής, Φυσικής Παραγωγής και Χειροτεχνίας.
Ελλείψεις σαφώς υπάρχουν αρκετές και χαρακτηριστικά εδώ σημειώνεται η απουσία ειδικής ενδιάμεσης εκπαιδευτικής βαθμίδας Γυμνασίου δηλαδή Ειδικό ΤΕΕ στο νομό, σχολικός φορέας που θα κάλυπτε περιπτώσεις μαθησιακών δυσκολιών μετρίας βαρύτητας, στην δευτεροβάθμια βαθμίδα, καθώς και λειτουργία Τμημάτων Ένταξης σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένας τομέας που πρέπει να τονιστεί είναι η έλλειψη πρόσβασης στις Σχολικές Μονάδες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη η βούληση και συνεργασία των διευθυντών των σχολείων με την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου τα σχολεία να γίνουν προσβάσιμα και φιλικά όχι μόνο στους μαθητές αλλά κι στους γονείς που έχουν κινητικά προβλήματα.
Στο πλαίσιο ωστόσο μιας σύντομης αναδρομής των κατακτήσεων στην Ειδική Αγωγή του Νομού μας, τα συμπεράσματα είναι ελπιδοφόρα και αισιόδοξα, δεδομένου ότι προ πενταετίας λειτουργούσε στο Νομό Αργολίδας, μόνον το Ειδικό Σχολείο και ένα Τμήμα Ένταξης στο Ναύπλιο, η πορεία που διανύθηκε είναι σαφώς σημαντική.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκπαιδευτικούς, γονείς, συλλόγους Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, είναι ότι τα κεκτημένα στον χώρο της Ειδικής Αγωγής δεν είναι ποτέ αρκετά και ότι η πρόοδος και οι κατακτήσεις δεν αποτελούν, αγαθό αυτονόητο. Αφοσίωση στο στόχο, διαρκείς διεκδικήσεις, πίστη στην αξία των οραμάτων και καθημερινός αγώνας, είναι μονόδρομος στην πορεία της εξέλιξης και επιτακτική ανάγκη εφόσον επιθυμούμε να κληροδοτήσουμε στις νεώτερες γενιές, έναν κόσμο περισσότερο ανθρώπινο και πολιτισμένο.

Απροσάρμοστα

-30.000 ευρώ χρειάζονται για να γίνουν γεωλογικές έρευνες για τον Άγιο Κωνσταντίνο στο Άργος. Να ανοίξουν τρυπούλες δηλαδή με το γεωτρύπανο. Τι να πουν οι έρμοι γεωσκώληκες που δουλεύουν τόσα χρόνια τζάμπα και οι σκώροι που κατατρώγουν το τέμπλο.
-Αν για την βρύση του Καρμόγιαννη χρειάστηκαν μελέτες 8 ετών, τότε τα 15 χρόνια μελετών για το τζαμί είναι πράγματι λίγα. Κι ύστερα σου λένε ότι το κράτος δεν είναι σπάταλο. Σάματι δικά του είναι...
-Ζαλισμένοι έφευγαν ένας ένας όσοι παρακολουθούσαν το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στο Άργος. Όχι δεν έφταιγε η συζήτηση, αλλά η μπόχα από το σιφόνι της τουαλέτας. Ναι, για να σας φύγει η απορία, τελευταίοι έφυγαν οι δημοσιογράφοι, όντας συνηθισμένοι στις αναθυμιάσεις.
-Μαθήματα για εθελοντές διασώστες πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην Αργολίδα. Σου λέει αφού δε σε σώζει το κράτος τουλάχιστον μάθε να σώζεσαι μόνος σου.
-Η μόνη σωτηρία είναι η φυγή από αυτόν τον τόπο. Πού τον είδαν κάποιοι «ευλογημένο» δεν κατάλαβα. Δηλαδή, ο «καταραμένος» πώς είναι;
-Μάθαμε ότι τσαντίστηκε το Κοφίνι που το Άργος έχει σαν σήμα κατατεθέν πλέον το πλαστικό τελάρο και ζήτησε να καταγραφεί ως ονομασία περιοχής προέλευσης. Ζήτω η παράδοση, κάτω τα πλαστικά.
-Τώρα είναι που μπερδεύτηκα, στο Ηραίο δίνουν χάλκινη ασπίδα ως έπαθλο ή πλαστικό τελάρο για να παρκάρουν τις άμαξες; Καλείται ο αρχαιόφιλος δημοτικός συνδυασμός να μας διαφωτίσει.
-Αυτό το Ναύπλιο πολιτισμικά είναι πολύ πίσω. Ακόμα χρησιμοποιούν τις κάρτες μόνιμου κατοίκου αντί για τελάρα προκειμένου να παρκάρουν. Άντε ξυπνήστε βρε, η τεχνολογία κάνει άλματα, άσε που μπορείτε να επιλέξετε το δικό σας χρώμα και σχήμα, με την συγκατάθεση της Αρχαιολογίας φυσικά.
-Ακόμα περιμένουν οι «δενδροφυτευτές» ένα ευχαριστώ από τον Δήμο Ασκληπιείου για τη δενδροφύτευση που έκαναν. Χαζοί είναι! Εδώ έλεγαν πώς να καούν και τα υπόλοιπα το καλοκαίρι για να βοσκάν τα γίδια τους και περιμένουν να τους ευχαριστήσουν που τα ξαναφύτεψαν;
-Παράπονα έκανε ο Π. Αναγνωσταράς κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου ότι η θέα από το σπίτι του προς το Ναύπλιο καλύπτεται από τα φορτηγά που παρκάρουν στο λιμάνι. Την επόμενη φορά ας προσέξει ποιόν θα εκλέξει για δήμαρχο.
-Όπως πάνε στο Ναύπλιο όλο και πιο κάτω στέλνουν τα φορτηγά στο λιμάνι. Σε λίγο βλέπω τα φορτηγά πλοία να δένουν στην ιχθυόσκαλα της Νέας Κίου. Έτσι θα εκπληρωθεί και το όραμα της δημοτικής αρχής που έβλεπε την ιχθυόσκαλα ως μαρίνα.

28/11/07

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα Ζωνιανά, στο Ναύπλιο

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος το Ναύπλιο γινόταν από τη μαφία των Ζωνιανών. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πανελλήνιο, έμποροι ναρκωτικών από την Κρήτη έκαναν επενδύσεις σε τουριστικές περιοχές μεταξύ των οποίων και το Ναύπλιο.
Αυτές τις ημέρες, ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ ερευνά εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς κατοίκων των Ζωνιανών στις εφορίες του Ναυπλίου, του Άργους και του Κρανιδίου για να δει τι ποσά δηλώνονταν από τους «επενδυτές». Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη έρευνα στο υποθηκοφυλακείο Ναυπλίου, αλλά και σε συμβολαιογράφους της περιοχής για να γίνουν γνωστές οι καταγραφές.
Σχετικά δημοσιεύματα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ άλλων στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Έθνος» και στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA».
Όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ», «στο ιστορικό Ναύπλιο έχουν επενδύσει το «μαύρο» χρήμα, από παράνομες δραστηριότητες, οι θεωρούμενες από την Αστυνομία κεφαλές του καρτέλ όπλων και ναρκωτικών του Μυλοποτάμου.
Χρόνια ολόκληρα, κοντά δύο δεκαετίες τώρα, από τότε δηλαδή που άρχισαν να στήνονται οι πρώτες ενέδρες κατά της Αστυνομίας, αλλά και οι υπόγειες συμμαχίες με συγκεκριμένους αστυνομικούς σε θέσεις - κλειδιά, το χρήμα, που έρεε άφθονο, κατευθυνόταν σε επικερδείς τοποθετήσεις, κυρίως σε ακίνητα.
Πληροφορίες από έγκυρες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι από συμβόλαια που έχει ήδη στην κατοχή της η προανάκριση, προκύπτει ότι οι δύο βασικοί ύποπτοι, αυτοί που εντοπίστηκαν στο μπλόκο του Φόδελε να πουλάνε ναρκωτικά, αλλά και άλλοι δέκα Ζωνιανοί, έχουν επενδύσει σε ακίνητα και επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, μπαρ και εστιατόρια».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» στις 23/11/07: «Πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της μαφίας αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί σε ονόματα υπόπτων μεγάλα ακίνητα σε Κέρκυρα, Ναύπλιο και Αλικαρνασσό». Τέλος στο site του «MEGA» αναφέρεται: «Σχετικά με την έρευνα στα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για συμμετοχή στο κύκλωμα του Μυλοποτάμου, οι αρμόδιες αρχές ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος γινόταν σε τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται, εκτός από την Κρήτη, στο Ναύπλιο, αλλά και στην Κέρκυρα. Η έρευνα θα γίνει σε βάθος και αναμένεται να επεκταθεί σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους οι οποίοι συμμετείχαν στο «ξέπλυμα».

Έμπλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με μαιμού ανακοίνωση για γκέι και δικομματισμό

Απολίτικη και αισχρή ενέργεια ήταν αυτή κάποιων στο Ναύπλιο, οι οποίοι την Κυριακή σκόρπισαν φυλλάδια με περιεχόμενο που προσβάλει συγκεκριμένο άτομο, τα οποία μάλιστα, έφεραν την υπογραφή του ...ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πρώτη κιόλας ματιά, το φέιγ βολάν φαίνεται ότι κατασκευάστηκε σε οικιακό εκτυπωτή, από κάποιον που προφανώς ή ήθελε να κάνει κακόγουστη φάρσα ή είχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα και κακόβουλη πρόθεση. Πιθανόν, όπως κάποιοι εκτιμούν το φειγ βολάν να προέρχερται από άτομα ακροδεξιάς αντίληψης.
Το φειγ βολάν, μεταξύ άλλων , αναφέρει: “Όχι στο γκέι πολιτικό σύστημα. Όχι στο δικομματισμό Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικές όψεις του ιδίου νομίσματος”.
Στην πίσω όψη χαρακτηρίζουν συγκεκριμένο άνθρωπο που κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ως ομοφυλόφυλλο, αναφέροντας: “πρασινοφρουρέ είναι αλήθεια πως εσύ και η παρέα σου είστε “προιστάμενες”; Την κουνάτε τελικά την αχλαδιά;”.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρακάτω ανακοίνωση:
“Την Κυριακή, 25/11/07, κυκλοφόρησαν στο Ναύπλιο φυλλάδια με την υπογραφή ΣΥ.ΡΙΖ.Α (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) με φαιδρό και απολίτικο περιεχόμενο.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα ήθελε να ενημερώσει ότι ουδεμία σχέση έχει με την συγγραφή και τη διακίνηση αυτών των γελοίων μηνυμάτων, τα οποία μόνο απέχθεια κι οργή προκαλούν.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α διαφωνεί πλήρως με κάθε τακτική προσωπικής σπίλωσης. Αντιδρούμε όταν κάποιοι ανόητοι ‘τιμητές’ μιας δήθεν ηθικής, χρησιμοποιούν το όνομα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να εξυπηρετήσουν αρρωστημένες επιδιώξεις, κρύβοντας έτσι λογικές που παραπέμπουν σε Ιερά Εξέταση.
Εμείς επιμένουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μειονοτήτων και κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου.
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί το όνομα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για οποιοδήποτε ιδιοτελή και νοσηρό σκοπό”.

Δωράκι στους εργαζόμενους ή στους ξενοδόχους;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΟΝΟΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ, προκαλεί στους εργαζόμενους το «δωράκι» της Εργατικής Εστίας, με τα εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού. Ελπίζει ο μέσος Έλληνας ότι θα ξεσκάσει λίγες ημέρες πηγαίνοντας διακοπές και πληρώνοντας φθηνά, όμως πολλοί επιτήδειοι ξενοδόχοι που έχουν κάνει σύμβαση με την Εργατική Εστία, θέλουν να τα «πιάσουν» και από τις δύο πλευρές.
ΔΕΚΑΔΕΣ είναι τα παραδείγματα για ξενοδόχους, που μονίμως απαντούν ότι κάλυψαν το ποσοστό της Εργατικής Εστίας και δεν διαθέτουν δωμάτια με Κοινωνικό Τουρισμό. Αν δε, κάποιος εργαζόμενος ζητήσει να κλείσει δωμάτιο πολύ πριν, τότε θα λάβει την στερεότυπη απάντηση, ότι δεν γίνονται ακόμα κρατήσεις γιατί είναι πολύ νωρίς.
ΠΟΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, προκειμένου να μην χάσουν τα εισιτήρια παντελώς, αναγκάζονται να πέσουν θύματα «απατεώνων» επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, που τους κάνουν προτάσεις να μείνουν λιγότερες ημέρες, αλλά να δώσουν όλα τα εισιτήρια ή ακόμα χειρότερα να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να τους δεχτούν. Εξαναγκάζουν δηλαδή τον εργαζόμενο να γίνει συμμέτοχος ουσιαστικά σε μια κομπίνα!
Ελάχιστες όμως είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στην Εργατική Εστία. Ο «μεροκαματιάρης» εργαζόμενους προτιμά να χάσει, παρά να μπει σε μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα γραφειοκρατική διαδικασία, καταγγέλλοντας τους κακούς επαγγελματίες που εκμεταλλεύεται τον ίδιο, αλλά και το κράτος.
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ όμως, τί μηχανισμούς ελέγχου διαθέτει για όλους αυτούς με τους οποίους υπογράφει συμβάσεις; Πώς είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι του Οργανισμού ότι οι συμβεβλημένοι ξενοδόχοι θα ανταποκριθούν σωστά σε όσα υπογράφουν;
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ, τα εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού δεν αποτελούν δωράκι στους εργαζομένους, αλλά αποτελούν «δωράκι» στους ξενοδόχους;

Απεργία ή Αργία

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ απορίας για ποιο λόγο μια απεργιακή κινητοποίηση θα πρέπει να γίνει κοντά στο Σαββατοκύριακο, δηλαδή Δευτέρα ή Παρασκευή. Και στο παρελθόν είχε στηλιτευτεί ως προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού τριημέρου διακοπών και για μικρό χρονικό διάστημα οι απεργίες γίνονταν μέσω βδομάδα.
Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ απεργία των δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών ήρθε να μας θυμίσει το τεχνητό τριήμερο, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα δίκαια αιτήματα των ιδίων των απεργών. Ένα περίπου 30% στην πρωτοβάθμια και ένα περίπου 22% στη δευτεροβάθμια υποτίθεται πήρε μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση.
ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ δεν σημαίνει πως όσοι εργάστηκαν διαφωνούν όλοι με τα αιτήματα των απεργών. Είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των απεργοσπαστών για διάφορους λόγους προτίμησε να προσέλθει στην εργασία του. Εξάλλου πάντα θα υπάρχουν «κορόιδα» που θα σηκώνουν το σταυρό των αιτημάτων.
ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ υπάκουσαν στις κομματικές εντολές, ώστε να μη θιγεί η κυβέρνηση και τραυματιστεί το προφίλ του νέου υπουργού Παιδείας. Άλλοι πάλι και αυτοί είναι οι χειρότεροι, προσπάθησαν να δείξουν «καλή αγωγή» αποσκοπώντας σε βαθμολογική και κατά συνέπεια μισθολογική βελτίωση της θέσης τους, ενώ κάποιοι τρίτοι επέλεξαν να μη συμμετέχουν για λόγους διαφορετικούς από τις διεκδικήσεις και τους μισθούς.
ΑΠ ΟΣΟΥΣ επέλεξαν να αγωνιστούν απεργώντας, θα πρέπει κανείς να διαχωρίσει εκείνους που για να είναι εντάξει συνειδησιακά και με γεμάτη την τσέπη επέλεξαν να πάρουν «κανονική άδεια» την ημέρα της απεργίας για να μην πέσουν στα μάτια των συναδέλφων τους. Μια άλλη κατηγορία των απεργών και ίσως η μεγαλύτερη επέλεξε την παράταση του Σαββατοκύριακου κατά μια ημέρα απολαμβάνοντας «μίνι διακοπές» ή επισκεπτόμενη φιλικά πρόσωπα. Ενώ μια τρίτη ομάδα επέλεξε μένοντας εδώ να διεκπεραιώσει προσωπικές υποχρεώσεις τις δεν είχε χρόνο να τις εκτελέσει κάτι διάρκεια της εργασίας.
ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ επομένως κανείς, ποιοι απεργοί βρέθηκαν έξω από το χώρο δουλειάς τους να ενημερώνουν τους απεργοσπάστες συναδέλφους τους και να βροντοφωνάζουν τα αιτήματά τους; Εκτός από ελάχιστους συνδικαλιστές που αγωνιωδώς κατέγραφαν τους απεργούς, κανείς άλλος δεν πάτησε στον εργασιακό του χώρο. Αν αυτό λέγεται απεργία, τότε οι διακοπές έχουν μια και μόνη διαφορά. Ότι αυτές είναι επί πληρωμή.

Μπες μέσα ρε Αλβανέ

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Οι Έλληνες ήταν ένας λαός που τιμούσε και πιστεύω τιμά σε μεγάλο ποσοστό την φιλοξενία , ο Ξένιος Ζευς κάποιος μακρινός παππούς μας ήταν. Μετά χρόνια η φιλοξενία έγινε και λίγο τουριστικό προϊόν αλλά συνέχιζε να παραμένει μαζί με το μεράκι , το φιλότιμο, την μπέσα ένα από τα στοιχεία της καθημερινότητας στις λαϊκές γειτονιές τουλάχιστον.
Ζώντας στην καταιγίδα των γεγονότων που παρατηρήθηκαν στις ανατολικές χώρες, τις θετικές ανατροπές στην ελληνική κοινωνία όσο να αφορά το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων φαίνεται ότι πολλά άλλαξαν. Οι νεοέλληνες καταναλωτές πέρασαν από τον Ξένιο στον Καταναλωτικό Δία. Από πολίτες της γειτονιάς γίναμε ιδιώτες του διαμερίσματος πολυκατοικίας. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης να μαζεύεται όλη η γειτονιά να δει το «μεθοριακό σταθμό» τηλεοπτική σειρά της εποχής στην αυλή της κυρά Γεωργίας. Μία τόσο μικρούλα τηλεόραση γινόταν ένα γεγονός συνάντησης και επικοινωνίας, ακόμα και αν ο γείτονας διέθετε δικιά του τηλεόραση πήγαινε στον γείτονα, για να πει καμιά κουβέντα με τους άλλους. Σήμερα ακόμα και στο ίδιο σπίτι να ζούμε ο καθένας μπορεί να έχει την δική του τηλεόραση.
Ζώντας όμως τα τελευταία χρόνια έντονα οικονομικές δυσκολίες ταρακουνήθηκε το καταναλωτικό οικοδόμημα του μέσου Έλληνα, η συντήρηση τόσων και τόσων ψεύτικων αναγκών αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη και δαπανηρή σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας
Από την στιγμή που αμφισβητείται η αυτοκρατορία του Homo Caranaloticus κάποιος πρέπει να φταίει. Και πολύ εύκολα ίσως και μεθοδευμένα στην ελληνική κοινωνία άρχισε να περνάει ο ρατσισμός, η φιλοξενία άρχισε να γίνεται φοβοξενία. Για όλα τα κακά μας φταίνε οι μετανάστες. (Άσχετα αν μελέτες δείχνουν ότι ανέβασαν το ακαθάριστο εθνικό προϊόν και ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς τα χέρια του ίσως να μην ήμασταν έτοιμοι και για τους περιβόητους ολυμπιακούς αγώνες )
Και δυστυχώς τέτοιες εκφράσει καθημερινής φοβοξενίας συναντάμε σε όλες τις πτυχές του καθημερινού μας βίου. Πριν δυο Κυριακές ήταν ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Παναργειακού και Λεωνιδίου, Άργος και Λεωνίδιο δυο πόλεις με παραδοσιακά καλές σχέσεις .
Με το που άρχισε ο αγώνας και καθ όλη την διάρκεια του αγώνα ένας φίλαθλος συνεχώς φώναζε στον προπονητή της αντίπαλης μας ομάδα
-Μπες μέσα ρε Αλβανέ , κάθε φορά που ο προπονητής της αντίπαλη ομάδας έβγαινε από τον στεγασμένο τσίγκινο πάγκο για να καθοδηγήσει την ομάδα του.
Στην αρχή το μπάσο της φωνής του και σε συνδυασμό ότι λεγόταν σε φάση εκτός τόπου και χρόνου προκάλεσε κάποια γέλια . Αλλά ο φίλαθλος (!!!!) συνέχιζε ασταμάτητα να προσπαθεί να σταματήσει τον προπονητή με αυτόν τον τρόπο.
Σκέφθηκα ότι μπορεί να είναι ο αντίπαλος προπονητής κάποιος πρώην Αλβανός ποδοσφαιριστής που κάνει καριέρα τώρα και ως προπονητής στην Ελλάδα. Με μεγάλη μου έκπληξη έμαθα ότι ο Αλβανός ήταν παλαίμαχος έλληνας ποδοσφαιριστής(!!!).
Στην αρχή σκέφτηκα ότι κάποιος νεαρός που έχει εμπλακεί σε κάποιο νεοφασιστικό κίνημα προσπαθεί να εκφράσει και στο γήπεδο τις ιδέες του ( και εν μέρει θα μπορούσε να γίνει και κατανοητό) Η παρατεταμένη αναφορά στον φιλοξενούμενο προπονητή να μπει στον πάγκο του ως Αλβανός (!!!!) με έκανε να ψάξω να δω ποιος ήταν αυτός ο φίλαθλος. Προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν ένας μεσήλικας 50 – 55 χρονών γνωστός σε αρκετούς παρευρισκόμενους , ένας καθώς πρέπει καθημερινός γείτονας μας. Η ομάδα μας δεν έπαιξε και πολύ καλά σε αυτό το παιγνίδι κέρδισε με άγχος 1-0 και για όλη αυτή την πίεση κάποιος έπρεπε να φταίει και ο συνήθης ύποπτος δεν θα μπορούσε παρά να είναι αλβανός. (Εξ άλλου για τον νεοέλληνα είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτεί ότι ο γείτονας του μπορεί να είναι καλύτερος!!!!)
Αυτό και τόσα άλλα καθημερινά στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής , σε ότι δεν μας αρέσει , δεν μας βολεύει , μας χαλάει την μικροαστική αυταρέσκεια μας πρέπει να κάποιος άλλος ο κακός ξένος. Όσο πιο φοβοξενικοί γινόμαστε τόσο πιο πολύ θα αφελληνιζόμαστε…

Όσα αυτοί κι αν καίνε εμείς θα φυτεύουμε

Κατάφεραν να φυτέψουν μόνοι τους, όσα δέντρα είχαν αγοράσει με δικά τους χρήματα οι «Οικολόγοι πράσινοι» Αργολίδας και το «Ρεύμα Νεων Σοσιαλιστών» στην περιοχή του Λυγουριού που τους είχε υποδείξει ο Δήμος.
Παρά την επιδεικτική αποχή και αδιαφορία των Λυγουριατών που προτίμησαν τις καφετέριες, φυτεύτηκαν 65 πεύκα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και κυπαρισσάκια στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου Λυγουριού το οποίο και αυτό απείχε της δενδροφύτευσης αν και ήταν ενημερωμένο. Φαίνεται πως η περιβαλλοντική συνείδηση για τους περισσότερους των εκπαιδευτικών τελειώνει με την ανάγνωση κάποιων κειμένων και τη συλλογή βαθμολογιών μπόνους.
Το μόνο γυμνάσιο που έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον ήταν από την Αγία Τριάδα, αλλά ήταν δύσκολη η μετακίνηση των μαθητών προς το χώρο της αναδάσωσης. Από πλευράς Λυγουριού παρέστη μόνον ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Μπιμπής, ο οποίος συνέβαλε και αυτός ενεργά στη δενδροφύτευση της περιοχής. Όσο για τους υπολοίπους συμβούλους; Όλοι απόντες.
Τα προγράμματα αναδάσωσης των «Οικολόγων Πρασίνων» και του «Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών» θα συνεχιστούν πάντως στην Αργολίδα. Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται αναδασώσεις τόσο στην περιοχή του Αγίου Θεοδοσίου στην Μιδέα, όσο και στην περιοχή του Άργους σε συνεργασία με τους δύο δήμους. Στην περιοχή του Αγίου Θεοδοσίου έχει προγραμματιστεί αναδάσωση από το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εδράζει στη Νέα Κίο γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η αναδάσωση στο Άργος προγραμματίζεται λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στην αναδάσωση στο Λυγουριό, διέθεσαν στάπες και κασμάδες οι δήμοι Άργους και Λυγουριού καθώς και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας «Εσπερίδες» χυμούς για τους συμμετέχοντες.
Στο Δήμο Ασκληπιείου έμειναν περίπου 35 πεύκα για τα οποία δεσμεύθηκε ο κύριος Μπιμπής για την άμεση φύτευσή τους. Το κόστος των δενδρυλίων ανήλθε στα 350 ευρώ και καλύφθηκε πλήρως από τις διοργανώσεις που πήραν μέρος στη δενδροφύτευση.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την κτηνοτροφία, σε συνέχεια όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ζήτησε με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ).
Οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση, αναφέρει η ΓΕΣΑΣΕ, δεδομένου ότι οι τρομακτικές αυξήσεις των ζωοτροφών το τελευταίο εξάμηνο έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν το 2007 κατά 67,6%, ενώ αντίθετα με τις αυξήσεις στο κόστος των εισροών, οι τιμές του γάλακτος στο αιγοπρόβειο παραμένουν καθηλωμένες, με εξαίρεση τις περιοχές όπου υπάρχουν συνεταιριστικές μεταποιητικές μονάδες.
Η ΓΕΣΑΣΕ ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων με 3.000Ε ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με βάση τον Καν. 1860/2004.
Να ελεγχθούν ουσιαστικά οι ελληνοποιήσεις αρνιών από τις βαλκανικές χώρες και να επιβληθούν αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
Να προχωρήσει άμεσα το σύστημα ισοζυγίου κρέατος.
Να διασφαλιστεί, ιδιαίτερα εν όψει των Χριστουγέννων, η ταυτοποίηση των ελληνικών αρνιών.
Να ενισχυθούν η έρευνα και η εφαρμογή της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών για την κάλυψη του σιτηρεσίου.
Να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το καρτέλ γάλακτος, ύστερα από 2 χρόνια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Να ενισχυθούν ουσιαστικά και με γρήγορες διαδικασίες οι επενδύσεις των συνεταιρισμών για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων στο γάλα και τα γαλακτοκομικά.
Να απλουστευτούν οι διαδικασίες για τα Σχέδια Βελτίωσης Ζωικής κατεύθυνσης, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και όχι να περιμένουν οι παραγωγοί την έγκριση έπειτα από 2 χρόνια.
Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ και στα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά σε όλο το φάσμα παραγωγής και στη λιανική.
Να καλυφθούν οι ελλείψεις υποδομών σε σφαγεία και τυποποιητήρια κρέατος σε όλη τη χώρα.
Να ενισχυθούν γενναία και με ταχύτατες διαδικασίες οι επενδύσεις των Συνεταιριστικών Οργανώσεων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος στην αγορά που μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα και το εισόδημα του παραγωγού.
Να χρηματοδοτηθεί κάθε προσπάθεια προβολής και προώθησης της ΦΕΤΑΣ στο εξωτερικό.
Να δημιουργηθεί δίκτυο πληροφόρησης και ελέγχου της αγοράς στο εξωτερικό, ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα φαινόμενα παραπλάνησης και νοθείας του εθνικού μας προϊόντος.
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Αργολίδας, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αλ. Κοντό, επισημαίνοντας:«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι κτηνοτρόφοι του Νομού Αργολίδας βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους έχουν ενταθεί σημαντικά. Μάλιστα πριν λίγες μέρες κατέθεσαν ψήφισμα στον Νομάρχη Αργολίδας, κ. Σωτηρόπουλο, στο οποίο διατυπώνουν έντεκα (11) συγκεκριμένα αιτήματα. Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια είναι η θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφορικά με τα 11 αιτήματα των κτηνοτρόφων Αργολίδας κι αν προτίθεται να προβεί στην ικανοποίησή τους;».

Έργα 5.7 ευρώ προγραμματίζει το Άργος

Πλειοψηφικά το δημοτικό Συμβούλιο Άργους ενέκρινε την Δευτέρα το Τεχνικό πρόγραμμα, τις προμήθειες και τα έργα που προτείνονται να ενταχθούν στον Θησέα. Τα κυριότερα έργα που προτάθηκαν είναι: Διαμόρφωση Κοινοχρήστων Χώρων στις επεκτάσεις του σχεδίου Πόλης (βόρειο τμήμα), Κατασκευή Γηπέδου Ποδοσφαίρου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο Ο.Τ. Γ286 του σχεδίου πόλης του Δήμου Άργους, Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Άργους, Συντήρηση Δημοτικού Φωτισμού Άργους και Τ.Δ, Συντήρηση - Αποκατάσταση - Διαμόρφωση παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων Δήμου Άργους & Τ.Δ, Διαμόρφωση - Ανάδειξη ευρύτερης περιοχής Αρχαίας Αγοράς,Συντήρηση Πεζοδρομίων στην πόλη του Άργους, Συντήρηση Πεζοδρομίων στα Τοπικά Διαμερίσματα Δήμου Άργους Τ.Δ.,Κατασκευή Πεζοδρομίων, Δαπεδόστρωση πεζοδρόμου δυτικά του Καποδιστριακού Δημοτικού Σχολείου,Κλάδεμα, κοπή δένδρων λιπάνσεις κ.λπ., Φυτεύσεις και συντηρήσεις πρασίνου σε Κοινόχρηστους Χώρους του Δήμου Άργους,Φυτεύσεις και συντηρήσεις πρασίνου σε Κοινόχρηστους Χώρους των Τοπικών Διαμερισμάτων Δήμου Άργους, Επιχωματώσεις διαμορφώσεις, Διαμόρφωση Γηπέδων, Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων ονοματοδοσίας και αριθμοδοσίας οδών, Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας, Συντήρηση και αποκατάσταση Δημοτικών Κτιρίων, Επέκταση και αναβάθμιση δημοτικού Φωτισμού, Διαμόρφωση διατηρητέου δημοτικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Α. Φλέμιγκ ,Επεμβάσεις αναβάθμισης Δημοτικών Χώρων, Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Άργους. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί και από την γραμματεία νέας γενιάς με ποσό 500.000,00 Ευρώ. Σύνολο έργων 2.763.554,99 Ευρώ.
Θησέας
"Κατασκευή Έργου Διαμόρφωση Βόρειας Εισόδου Πόλης (Ε.Ο Κορίνθου)" 382.000,00 Ευρώ Αναπλάση περιβάλλοντος χώρου Πηγής Κεφαλαρίου 100.000,00 Ευρώ, «Αποκατάσταση οροφογραφιών τοιχογραφιών Κωνσταντοπούλειου Μεγάρου» 200.000,00 Ευρώ, Διαμόρφωση - Ανάδειξη ευρύτερης περιοχής Αρχαίας Αγοράς 150.000,00 Ευρώ, Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Άργους 180.000,00 Ευρώ, Ανάδειξη παραδοσιακού κέντρου της πόλεως του Άργους και παρεμβάσεις στο χώρο της περιοχής του Εργατικού Κέντρου και στην οδό Καποδιστρίου 950.000,00 Ευρώ, Έργα Αναβάθμισης του Ιστορικού Κέντρου της Πόλης του Άργους 508.000,00 €, Ηλεκτροφωτισμός Κάστρου Λάρισας 200.000,00 Ευρώ. Σύνολο 'Θησέα' 2.670.000,00, Γενικό Σύνολο 5.705.054,99 Ευρώ. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η αντιπολίτευση εξέφρασε την διαφωνία της για τον τρόπο κατανομής των έργων ζητώντας περισσότερα έργα στα δημοτικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Άργους Β. Μπούρη τα δδ. Δεν θα πρέπει να αισθάνονται ριγμένα αφού θα διατεθούν κονδύλια προς αυτά πολύ περισσότερα απ΄ όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Σχεδιασμός για στέγαση των μαθητών στο Ναύπλιο

Μετά την μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει για το σοβαρό θέμα της στέγασης των σχολείων στο Ναύπλιο και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, απαντά συνολικά στο υπόμνημα του συλλόγου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου, που ζητούσαν με υπογραφές τους να έρθει για συζήτηση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δήμαρχος:
Εις ότι αφορά το πρόβλημα της στέγασης του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου (περιοχή Ν. Βυζάντιο), ο Δήμος Ναυπλίου με την από 27/7/07 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Αρ. Αποφ. 294/07) ενέκρινε την δημιουργία τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στην έκταση ιδιοκτησίας Κ.Ε.Μ.Χ.
Η απόφαση αυτή συνοδεύεται από συγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης εμβαδού 35 στρεμμάτων. Από το σύνολο της συγκεκριμένης έκτασης τα 20 περίπου στρέμματα παραχωρούνται στο Δήμο Ναυπλίου για την κατασκευή σχολικών κτιρίων και τα υπόλοιπα 15 στρέμματα θα παραμείνουν στο Κ.Ε.Μ.Χ προς ιδία αξιοποίηση.
Όπως ανακοίνωσα και προφορικά στην τελετή αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το υπ’ αριθμ. Φ. 913.1/200/95045 Σ. 2258/20/8/07 έγγραφό του, έκανε δεκτό το αίτημά μας όπως αυτό είχε διατυπωθεί στην υπ’ αριθμ. 294/07 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Το θέμα λοιπόν αυτό βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και εξασφαλίζουμε 20 περίπου στρέμματα γης για τη δημιουργία των σχολικών κτιρίων που έχει ανάγκη ο Δήμος Ναυπλίου.
Παράλληλα κινούμεθα και για την παραχώρηση προς το Δήμο Ναυπλίου του κτιρίου των καπναποθηκών που γειτνιάζει με το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο. Από τις 10/1/06 εκκρεμεί αίτημά μας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντό. Οι επαφές μας με τον Υπουργό συνεχίζονται και ευελπιστούμε ότι και αυτό το θέμα θα λυθεί προς όφελος της σχολικής κοινότητας.
Επομένως όσα αναφέρονται σε μια παράγραφο του υπομνήματός σας ότι οι ‘υποσχέσεις έχουν δοθεί κατά καιρούς, τίποτα όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μάλλον απορρέουν από μη ενημέρωσή σας επί του θέματος.
Εις ότι αφορά την κατασκευή νέας πτέρυγας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, ήδη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας εκπονεί μελέτη για την κατασκευή της συγκεκριμένης πτέρυγας μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Και το τονίζω αυτό γιατί θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η κατασκευή νέων σχολείων ανήκει στην αρμοδιότητα της Ν.Α. Αργολίδας, ενώ η εξασφάλιση οικοπέδων για σχολεία ανήκει στους Δήμους.
Επίσης σας ενημερώνω ότι η χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας πτέρυγας θα ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα κατασκευών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας μέσω του Ο.Σ.Κ.
Ο Δήμος Ναυπλίου με την υπ’ αριθμ. 366/07 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει παραχωρήσει συγκεκριμένο Δημοτικό Οικόπεδο στην περιοχή Ροδίου έτσι ώστε να κατασκευαστεί εκεί από τον Ο.Σ.Κ νέο κτίριο νηπιαγωγείου. Ο Ο.Σ.Κ έχει αποδεχθεί το αίτημά μας και αναμένουμε την έναρξη της ανέγερσης του νέου κτιρίου.
Εις ότι αφορά οποιαδήποτε αιτήματα για συντηρήσεις και επισκευές έχουν σταλεί εγγράφως μέχρι και τις 30/10/07, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας επιχορήγησε τη σχολική επιτροπή έκτακτα για την αντιμετώπιση των αναγκών.
Θα πρέπει όμως οι Διευθυντές των σχολείων να αναφέρουν εγγράφως τα προβλήματα, έτσι ώστε να μας γίνονται γνωστά και να επιλύονται.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω ότι από το έτος 2003 που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή, έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες για τα σχολικά κτίρια.
Σας υπενθυμίζω ότι:
Επισκευάσαμε και ανακαινίσαμε το μέχρι τότε επικίνδυνο κτίριο του 1ου Λυκείου Ναυπλίου
Κατασκευάσαμε ένα νέο κτίριο βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή των εργατικών κατοικιών
Κατασκευάζεται νέο κτίριο παιδικού σταθμού στην περιοχή Ευαγγελίστριας, στην Πρόνοια. Το κτίριο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου 2007.
Άμεσα ξεκινά η κατασκευή νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή Κούρτη. Το κτίριο σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί θα κατασκευάσει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας με δικά του έξοδα σε οικόπεδο του Δήμου που έχουμε παραχωρήσει.
Έχει ήδη κατασκευαστεί νέο κτίριο νηπιαγωγείου στην περιοχή του 4ου Δημοτικού Σχολείου το οποίο βέβαια τώρα χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όμως μετά την εγκατάσταση του Πανεπιστημίου σε ιδιόκτητα κτίρια, το συγκεκριμένο κτίριο του νηπιαγωγείου θα χρησιμοποιηθεί από το Δήμο μας.

21/11/07

Ξανά στις κάλπες η Επίδαυρος για τα μάτια μιας «Ελένης»

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο Δήμο Επιδαύρου μετά τη δικαίωση του επικεφαλής του επιλαχόντος συνδυασμού «Δυνατή Επίδαυρος » Αλέξανδρου Λιμνιάτη.
Η διαμάχη η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε από τη στιγμή που η υποψήφια τοπική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ανακηρυχθέντος ως πλειοψηφία του συνδυασμού «Όραμα Ανάπτυξης» του Νικολάου Γιώργα, Σταματία Καραγιάννη δήλωσε την παραίτησή της, αφού όμως πρώτα είχε κατατεθεί ο συνδυασμός στο Πρωτοδικείο.
Το Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν περιελάμβανε τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων γυναικών (ποσόστωση) που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή θα έπρεπε το ένα τρίτο των θέσεων του συνδυασμού να καταλαμβάνεται από γυναίκες. Στην προκειμένη περίπτωση ο συνδυασμός του κ. Γιώργα θα έπρεπε να αποσυρθεί δύο άνδρες τους ανησυχούσαν στην απώλεια της γυναίκας υποψηφίου του συνδυασμού του ή στην έγκαιρη αντικατάστασή της από άλλη υποψήφια.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου και δεν θα έπρεπε να προβεί στην ανακοίνωση του Συνδέσμου και θα έπρεπε να έχει κάνει δεκτή την ένσταση του κ. Λιμνιάτη.
Το ΣτΕ έκρινε ότι «το κρίσιμο χρονικό σημείο κατά το οποίο κρίνεται το παραδεκτό της δηλώσεως καταρτίσεως συνδυασμού από την άποψη της συμμετοχής σε αυτόν του νόμιμου αριθμού γυναικών υποψηφίων δημοτικών ή τοπικών είναι το χρονικό σημείο ανακηρύξεως του συνδυασμού αυτού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο και όχι ο χρόνος υποβολής (επίδοσης ή παράδοσης) της δηλώσεως καταρτίσεως του συνδυασμού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, διότι έτσι διασφαλίζεται ο συνταγματικός σκοπός, που επιδιώκει ο νομοθέτης να περιέχει κάθε συνδυασμός που μετέχει στις εκλογές νόμιμο ελάχιστο αριθμό υποψηφίων γυναικών».
Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ ο νομοθέτης συγχωρεί τη συμμετοχή στις εκλογές ενός συνδυασμού που μπορεί να έχει μικρότερο αριθμό από τον προβλεπόμενο ως ελάχιστο για όλους τους υποψηφίους (αθροιστικά άνδρες και γυναίκες), επειδή κάποιος υποψήφιος πέθανε ή παραιτήθηκε μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού, χωρίς να δηλωθεί αντικαταστάτης.
Ενώ όμως συγχωρείται η συμμετοχή με υποψηφίους κάτω του προβλεπόμενου ελάχιστου αριθμού, δεν συγχωρούνται αποκλίσεις κάτω του ορίου για την ποσόστωση υπέρ των γυναικών.
Αυτή η διαφοροποίηση, τονίζει το ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο, δικαιολογείται από τον συνταγματικό σκοπό στον οποίο αποβλέπει ο νομοθέτης, με την καθιέρωση του θετικού μέτρου της ποσόστωσης των φύλων, με το νόμιμο ελάχιστο όριο συμμετοχής των γυναικών. Και τούτο διότι αποσκοπεί στην πραγμάτωση της ισότητας των φύλων κατά την πρόσβαση στα αιρετά αξιώματα του δημοτικού ή τοπικού συμβούλου.
Ο πρώην δήμαρχος Επιδαύρου Αλέκος Λιμνιάτης, μιλώντας στον «α» υποστήριξε πως είχε ζητήσει την επανάληψη των εκλογών ή την ανακήρυξη του συνδυασμού του ως πλειοψηφικού, αφού ο συνδυασμός του κ. Γιώργα ήταν ουσιαστικά είμαι σύμφωνος με τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Λιμνιάτης μάλιστα, κρατώντας χαμηλούς τόνους φάνηκε να μην διακατέχεται από αισθήματα ρεβανσισμού, αφού τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, απέφυγαν να πανηγυρίσουν την δικαίωσή τους.
Από πλευράς του συνδυασμού του κ. Γιώργα τα όρια αντίδρασης στενεύουν δραματικά, αφού το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου καλείται πλέον από το Συμβούλιο της Επικρατείας ή να ανακηρύξει δήμαρχο τον κ. Λιμνιάτη ή προκηρύξει εκ νέου εκλογές.
Στην περίπτωση που προκύψουν και πάλι τις εκλογές, που είναι και η πιθανότερη, είναι ακόμα άγνωστο αν δοθεί στο συνδυασμό του κ. Γιώργα το δικαίωμα της μετοχής. Ως έσχατο μέσο αντίδρασης ο συνδυασμός του κ. Γιώργα μετά τα νέα δεδομένα εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Για τα μάτια » της Σταματίνας και όχι της Ελένης ένας ολόκληρος ο Δήμος μπαίνει πλέον σε διοικητικές περιπέτειες, αφού η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα για να σταλεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, οπότε η απόφαση θα αργήσει για να ληφθεί..

Συμπεράσματα από την συνέλευση Σφυρή

Συνέλευση δημοτών πραγματοποιήθηκε στο Κρανίδι μετά από πρόσκληση – πρωτοβουλία του δημάρχου Δημήτρη Σφυρή. Στη συνέλευση συζητήθηκαν η υπάρχουσα κατάσταση του Δήμου, η οργάνωση του Δήμου στο διάστημα της 10μηνης θητείας, και τα πεπραγμένα και οι στόχοι.
Παρουσιάστηκε η υπάρχουσα κατάσταση δηλαδή:
Αποτίμηση υπάρχουσας κατάστασης (εσωτερική και κοινωνική δομή), διάγνωση κατά τον ιατρικό όρο.
Εκτίμηση ισχυρών και ασθενών σημείων του Δήμου.
Καθορισμός τετραετούς προγράμματος και ετησίων προγραμμάτων δράσης, βάζοντας στόχους με βάση τις δικές μας δυνατότητες και δραστηριότητες.
Προεκτίμηση σταθερών πόρων, ετησίων χρηματοροών και προγραμματισμό οικονομικού πλαισίου.
Αποτίμηση υπάρχοντος οργανισμού, ανθρώπινου δυναμικού και διαδικασιών λειτουργίας (καθώς δεν βρήκαμε οργανόγραμμα). Ήταν απαραίτητο λοιπόν να παρουσιάσουμε την υπάρχουσα κατάσταση και να ενημερώσουμε για τις δικές μας ενέργειες.
Ο κος Σφυρής απευθυνόμενος στην Προοδευτική Δημοτική Κίνηση Ερμιονίδας,τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Φλωρή και τους Δημοτικούς Συμβούλους Ιωάννη Τσαμαδό, Τάσο Λάμπρου και Παναγιώτη Μπάζο επισήμανε: “Γιατί δεν απαντήσατε:
Για τις πλασματικές Δημαρχιακές επιτροπές και αποφάσεις.
Για την κακή διαχείριση σ΄ όλες τις Δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα του Δήμου.
Για τον ελλειμματικό ισολογισμό του Δήμου.
Για τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που εντοπίζουν της ζημιές, το έλλειμμα και την κακοδιαχείριση.
Για την υπεξαίρεση των 27.000,00 ευρώ στην ΔΕΣΦΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Σφαγείων Κρανιδίου)και που ακόμα και σήμερα δεν έχουν επιστραφεί τα χρήματα.
Για την υποτίμηση της αξίας του Δήμου κατά 822.000,00 ευρώ (οκτακόσιες είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ).
Για τις ζημιές της ΔΕΥΑΚ 1.914.000,00 ευρώ (ένα εκατομμύριο εννιακόσιες δέκα τέσσερις χιλιάδες ευρώ).
Για την μείωση των εσόδων το 2006 κατά 25% και την αύξηση των δαπανών στις διαφημίσεις και δημόσιες σχέσεις κατά 35% περίοδο προεκλογικής εκστρατείας.
Για τις ακάλυπτες επιταγές της ΔΕΠΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κρανιδίου)και την μη παράδοση των μπλοκ των επιταγών τον Απρίλιο 2007. Επίσης για την μη παράδοση λογιστικών βιβλίων της ΔΕΠΑΚ μέχρι τον Νοέμβριο 2007.
Για την μη τήρηση βιβλίων και ταμείου στο Πνευματικό Κέντρο.
Για την έκθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσον αφορά την χρήση του 2006 στην οποία παρατηρείται ότι τα ανείσπρακτα έσοδα από τα επιβαλλόμενα τέλη παρεπιδημούντων, ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών, πεζοδρομίων, μισθωμάτων αιγιαλού κλπ ανέρχονται σε υψηλά ποσοστά, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία του Δήμου και την παρότρυνση για κάθε δυνατή προσπάθεια και τη λήψη όλων των νόμιμων μέτρων για την είσπραξη των παρελθόντων ετών.
Για την κακοδιαχείριση και σωρεία παράνομων αποφάσεων στο Λιμενικό Ταμείο.
Για την παράνομη αδειοδότηση και ενοικίαση χώρων καταστημάτων στη χερσαία ζώνη του Λιμενικού Ταμείου με αποτέλεσμα να είναι παράνομα και να βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Για την παραχώρηση χώρου στην Εθνική Τράπεζα από το Λιμενικό Ταμείο χωρίς ενοίκιο και μάλιστα όταν το ηλεκτρικό και τον κλιματισμό του μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων τα πληρώνουν οι δημότες.
Για τον κίνδυνο να χαθεί το τουριστικό καταφύγιο Πορτοχελίου με την προμελετημένη αδιαφορία σας.
Για την μη πληρωμή των απασχολούμενων στην Βοήθεια στο Σπίτι (μισθούς, ΙΚΑ, δώρα, επιδόματα κλπ), από το καλοκαίρι του 2006 με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σταματήσει ένα πρόγραμμα που αφορά όχι μόνο την κοινωνική πολιτική αλλά και τις ανάγκες των δημοτών.
Για την απένταξη από τον ΟΠΑΑΧ του έργου διαμόρφωσης στο Λουκαϊτι, επειδή προεκλογικά κάνατε διαμορφώσεις σε ιδιωτικούς χώρους και όχι στους προβλεπόμενους χώρους μελέτης.
Για την τοποθέτηση φωτιστικών στο Ράδο χωρίς να προβλέψετε ηλεκτρολογική εγκατάσταση και λαμπτήρες.
Για τις περιφράξεις των Χωματερών Κρανιδίου, Διδύμων για τις οποίες βγάλατε εντάλματα πληρωμής μέσω Δημαρχιακής επιτροπής χωρίς να τις πραγματοποιήσετε.
Για τους απλήρωτους συνεργάτες, οι οποίοι είχαν εκτελέσει έργο και δεν φροντίσατε να κατοχυρώσετε την πληρωμή τους με νόμιμες διαδικασίες.
Για την μεταφορά χρεών στην δική μας θητεία τόσο στο Δήμο όσο και σε όλες τις Δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΚ – ΔΕΠΑΚ – Πνευματικό Κέντρο – Λιμενικό ταμείο κλπ."
Αναφέρονται σειρά επίσης άλλων θεμάτων που έμειναν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ