Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/1/08

5.000.000 ευρώ πρόστιμο για χωματερές

Το 2004 δεσμεύτηκε η χώρα μας έναντι της Ε.Ε. ότι ως το Δεκέμβριο του 2008 θα κλείσει όλες τις παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ). Με δεδομένο όμως ότι σήμερα επισήμως λειτουργούν περίπου 1.300 σκουπιδότοποι, ενώ πραγματικά είναι πάνω από 5.000 και το σημαντικότερο είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα χρησιμοποιούνται από τις δημοτικές αρχές, το εγχείρημα κρίνεται ως ακατόρθωτο.
Σε εφαρμογή προγραμμάτων της τελευταίας δεκαετίας υποτίθεται ότι λειτουργούν σε όλη τη χώρα 45 ΧΥΤΑ που καλύπτουν 318 δήμους και σε εκτέλεση βρίσκονται μόλις 57 έργα σε ισάριθμες περιοχές, από τα οποία μάλιστα τα 18 αφορούν επεκτάσεις παλιότερων εγκαταστάσεων. Με την ολοκλήρωσή τους εκτιμάται ότι στην επόμενη διετία θα μπορέσουν να κλείσουν σταδιακά περίπου 670 μεγάλες χωματερές.Τα «μαντάτα» πάντως είναι «σκούρα» για ειδικά για την Αργολίδα, όπου οι τοπικές αρχές όχι μόνο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τριτοκοσμικές χωματερές, αλλά δεν έχουν προωθήσει καν τη χωροθέτηση σύγχρονων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ειδικά στην περιοχή του Κρανιδίου και της Ερμιόνης οι Δήμοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν από δύο χωματερές αντί μιάς που τους παροτρινε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «α» στελέχη της Ν.Α. φέρεται να είπαν στους δύο Δημάρχους ότι αν δεν κλείσουν την μία από τις δύο παράνομες χωματερές θα κλείσουν αυτοί την μία με δικιά τους πολιτική επιλογή.
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην περίπτωση που οι Δήμοι δεν συμμορφωθούν θα πέσουν τσουχτερά πρόστιμα από την Κομισιόν και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι το ύψος τους σχεδόν θα φθάνει τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το Δ' ΚΠΣ για τις συγκεκριμένες περιοχές. Ήδη η Ε.Ε. έχει φανερώσει τις προθέσεις κάνοντας λόγο για πρόστιμο 5εκ. Ευρώ ανά χωματερή!

Πώς τα 280.000 ευρώ του Σουφλιά, έγιναν από τον Τύπο της Αργολίδας 18 εκατομμύρια ευρώ!

18 εκατομμύρια ευρώ φέρεται πως μοίρασε στην Αργολίδα, σύμφωνα με μερίδα του τοπικού Τύπου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, μάθαμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα χρηματοδοτήσει 130 πολεοδομικές μελέτες και 7 μελέτες πράξης εφαρμογής, όμως αυτές αφορούν το Πανελλήνιο και βέβαια είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η Νέα Δημοκρατία, φαίνεται ότι απλώνει πλέον τα επικοινωνιακά πλοκάμια της και στην Αργολίδα και εντέχνως κάποιοι παραπληροφορούν τους πολίτες, ώστε να περάσει στα μαλακά ο Γενικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, που αφήνει εκτός το νομό μας και σταματά την ανάπτυξή του.
Υπενθυμίζουμε ότι οι σχεδιασμοί του Εθνικού Χωροταξικού, θα έχουν επιπτώσεις για τα επόμενα 15 χρόνια. Σύμφωνα με το Εθνικό Χωροταξικό, οδηγούμαστε αφενός στην πλήρη οδική απομόνωση της Αργολίδας από τους δύο αυτοκινητόδρομος που διατρέχουν την Πελοπόννησο και αφετέρου στην πλήρη αγνόηση του διπόλου των πόλεων Ναυπλίου - Άργους από τους πόλους αστικής ανάπτυξης της χώρας.
Τη στιγμή λοιπόν που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, βλέπει ότι κανένας δεν αντιδρά από το νομό Αργολίδας, εμφανίζεται να κάνει «δώρα» στους δήμους Άργους και Επιδαύρου. «Δώρα» όμως τα οποία αφορούν σε χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα εδίδοντο ούτως ή άλλως εφόσον ολοκληρωνόταν στον μεν δήμο Άργους η Μελέτη Πράξης Εφαρμογής για τις περιοχές «Θέατρο» και «γεφύρια», και στον δε Δήμου Επιδαύρου η μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την Παλιά Επίδαυρο.
Σύμφωνα με τον κύριο Σουφλιά «σήμερα δίνουμε οριστική λύση σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, μια εκκρεμότητα πολλών ετών που παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα χρηματοδοτούμε μέσω ΕΤΕΡΠΣ, με το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ την ολοκλήρωση και αποπληρωμή 20 Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, 130 Πολεοδομικών Μελετών, 7 Μελετών Πράξης Εφαρμογής.
Σύμφωνα ωστόσο με τον αντιδήμαρχο Άργους κο Χρυσανθακόπουλο, «δεν φταίει η έλλειψη χρηματοδότησης που δεν έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Πράξης Εφαρμογής στις περιοχές «Θέατρο» και «Γεφύρια». Ο κος Χρυσανθακόπουλος τονίζει ότι «ο μελετητής θα πληρώνεται τμηματικά από τα χρήματα που θα προέλθουν από το πρόγραμμα «Θησέας», από τα «ΕΤΕΡΠΣ» και από το Δήμο Άργους. Επομένως δεν εμποδίζεται η διαδικασία, λόγω έλλειψης χρημάτων. Αναμένεται η χορήγηση ποσού 280.000 ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν μέρος της αμοιβής του αναδόχου κι αυτό έχει δεσμευθεί από χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ».
Επισημαίνει ακόμα ό αντιδήμαρχος Άργους: «αυτή τη στιγμή, αναμένεται να ακολουθήσει η δεύτερη ανάρτηση μόλις αποφασίσει το ΣΧΟΠ, μετά τις ενστάσεις που έγιναν και την απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου που έχει ληφθεί. Επομένως το υπόλοιπο της χρηματοδότησης, δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση του έργου».
Όπως έγινε γνωστό, μετά τις ανακοινώσεις Σουφλιά και την ευρύτατη δημοσιοποίησή τους από τον τοπικό Τύπο, η αντιδήμαρχος κυρία Βασιλική Λάπατα, επισκέφθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να πληροφορηθεί για το πότε ακριβώς θα δοθεί η χρηματοδότηση των 280.000 ευρώ από το ΕΤΕΡΠΣ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΥΠΕΧΩΔΕ «δίδεται οριστική λύση σε μια εκκρεμότητα που παραλάβαμε από προηγούμενες κυβερνήσεις», προσθέτοντας ότι χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων η Μελέτη Πολεοδομικού Σχεδίου της Παλαιάς Επιδαύρου, η οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Γεώργα ανατέθηκε το 1997. Όπως επισημαίνει όμως και σε αυτή την περίπτωση ο δήμαρχος Επιδαύρου, αιτία της καθυστέρησης δεν είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά οι καθυστερήσεις του μελετητή. Επί δημαρχίας Λιμνιάτη, έγινε νέα ανάθεση και τώρα το έργο βρίσκεται στην πρώτη φάση.

Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ

Έντονη δραστηριότητα παρουσιάζει τις τελευταίες ηξμέρες το ΠΣΟΚ Αργολίδας λόγω του προσυνεδριακού διαλόγου για το 8ο συνέδριο του κόμματος που έχει ξεκινήσει.
Απρόσμενα επιτυχημένη ήταν η πολιτική εκδήλωση στο Λυγουριό, με τους Λ. Κανελλόπουλο και Στ. Ανέστη, αλλά και στο Ναύπλιο με την Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Εντωμεταξύ ξεκίνησαν χθες οι συνελεύσεις των δημοτικών οργανώσεων στη Μιδέα. Σήμερα θα γίνει συνέλευση στην Δ.Ο. Μυκηνών, την Δευτέρα στις Δημοτικές Οργανώσεις Ασίνης, Ασκληπιείου και Επιδαύρου, την Τετάρτη σε Λέρνα, Ν.Κίο, και Κουτσοπόδι. Την μεθεπόμενη
Δευτέρα (11.02.08) συνελεύσεις θα γίνουν στις Δ.Ο. Κρανιδίου, Ερμιόνης, Λυρκείας, Αλέας, και Ν.Τίρυνθας και τέλος την Τετάρτη (13.02.08) στις Δ.Ο. Ναυπλίου, Άργους.
Στις δημοτικές συνελεύσεις που ξεκινούν στις 7.00μμ. παρευρίσκονται κλιμάκια της ΝΟΕΣ Αργολίδας και μέλη της ΚΟΕΣ. Τα θέματα που συζητούνται είναι α) πολιτικές θέσεις για το συνέδριο, β) προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές και γ) θέματα που απασχολούν τον κάθε Δήμο, από όπου θα προκύψουν προτάσεις για το συνέδριο.
Στις 24 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποψηφιοτήτων για τα συνέδριο. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, ενώ δικαίωμα εκλέγειν έχουν όλα τα μέλη και οι φίλοι.
Εντωμεταξύ ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας Πελοποννήσου, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην συνάντησή του με τους βουλευτές της Περιφέρειας. Ζήτησε μάλιστα από από τους βουλευτές, να αναδείξουν και να υποβάλουν με την συμμετοχή και των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, την αναπτυξιακή στρατηγική και την προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση οδικών και σιδηροδρομικών έργων, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα αγροτικά προβλήματα, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τα κοινωνικά προβλήματα, η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων του Πανεπιστημίου κλπ.

.

Ιστορική Συνεδρίαση στο Άργος για τον Άγιο Πέτρο

Ιστορικής σημασίας υπήρξε η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Άργους την ημέρα υποδοχής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πέτρου Άργους. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σίμος Βαρδάκας ανέγνωσε απόφαση - ψήφισμα, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό. Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκας ανέφερε:
«Τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί, κατά το πρόσφατο απολυτίκιο που ακούστηκε στις εκκλησίες μας.
Σήμερα επαναπατρίζεται, μετά από 600 χρόνια ξενιτιάς, ο πολιούχος άγιος μας και έτσι αποκαθιστάται η λογική τάξη των πραγμάτων.
Με αισθήματα ευλάβειας και συγκίνησης υποδεχόμαστε τα λείψανα του και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί από σήμερα και για Πάντα θα φιλοξενούνται στο Ναό Του.
Σε αυτή τη πνευματική γιορτή είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν για να στρωθεί αυτή η πνευματική τράπεζα, για να ετοιμαστεί η διαδικασία που μας βοηθά ν’ ανέβουμε ψηλότερα, στη διατήρηση της παράδοσής μας, στη διατήρηση των αξιών και τη σφυρηλάτηση υψηλών ιδανικών, που τόσο ανάγκη έχει σήμερα ο τόπος μας, στις ιδιαίτερες συνθήκες που στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε, συνθήκες έκπτωσης των αξιών, αλλοτρίωσης και ατομικισμού.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Σεβασμιότατο κ. Ιάκωβο, ο οποίος, από της αναλήψεως της αποστολής του στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, έθεσε ως στόχο ζωής την ανακάλυψη των λειψάνων του αγίου μας και την μεταφορά τους στην πόλη μας. Χαιρόμαστε γιατί οι προσπάθειές του αυτές, που κράτησαν 18 ολόκληρα χρόνια, σήμερα καρποφορούν με τον καλύτερο τρόπο.
Τέλος, με σεμνότητα και ευλάβεια καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε τα λείψανα του Αγίου μας και πολιούχου της πόλης των Αργείων και με συγκίνηση αναφωνούμε Τον φρουρό και προστάτην Αργείων άπαντες, Αργολίδος τε πάσης τον αντιλήπτορα, ευφημήσομεν πιστοί Πέτρον τον ένδοξον…»
Κατόπιν αυτών, το Δ.Σ. Άργους, σε ανάμνηση του γεγονότος, αποφάσισε:
Να προβεί στη δαπάνη αγοράς κονδήλας ακοίμητης που θα τοποθετηθεί για να φωτίζει τα τίμια λείψανα του πολιούχου μας και να προβεί στην επιχορήγηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, Πανεπιστημίου, Ιδρύματος ή άλλου φορέα για τη συγγραφή διδακτορικής διατριβής, με αντικείμενο τη ζωή και το έργο του Αγίου Πέτρου.

Έφταιγαν τα πεύκα που ατόνησε οικονομικά το δημοτικό διαμέρισμα Κιβερίου;

Φαίνεται πως ο Δήμος Λέρνας έχει επιλύσει όλα τα προβλήματά του και το μόνο «σημαντικό πρόβλημα» που του απέμεινε είναι η κοπή των πεύκων που φυτεύτηκαν πριν από σαράντα περίπου χρόνια με πρωτοβουλία των γυναικών του τμήματος οικιακών και του πολιτιστικού Συλλόγου που λειτουργούσε εκείνη την εποχή στην πλατεία Κιβερίου με τη στήριξη του υπουργείου Γεωργίας.
Στην ομάδα αυτή των γυναικών του Κιβερίου οφείλονται ακόμα η δεντροφύτευση πάνω στο λόφο του χωριού, ο πρώτος και ουσιαστικός καθαρισμός της παραλίας του Κιβερίου, η απομάκρυνση των αχινών από τη θάλασσα καθώς και κατασκευή της κρεμαστής γεφυρούλας, αλλά και η στήριξη της δημιουργίας του Ερμή Κιβερίου. Έργα τα οποία ανέδειξαν το Κιβέρι και το μετέτρεψαν από ένα μικρό ψαροχώρι σε τουριστική περιοχή. Από κει και μετά οι πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν αλλοίωσαν το χαρακτήρα του και κατέστρεψαν τις φυσικές ομορφιές του.
Πρώτο θύμα της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης υπήρξε η εξαφάνιση των νερόμυλων και ακολούθησαν η κατασκευή της δυτικής προβλήτας και το μπάζωμα της θάλασσας, η καταστροφή των μυκηναϊκών τάφων, τα έργα διευθέτησης του χειμάρρου με την παράνομη κατασκευή του τσιμεντένιου δρόμου μέσα στην εκβολή του όπως και οι παρεμβάσεις στην επιβολή.
Τώρα έρχεται το δημοτικό συμβούλιο Λέρνας και μάλιστα υπό πασοκική ενδυμασία να καταστρέψει τα πεύκα στην είσοδο του χωριού, στο πλαίσιο της πολιτικής της τσιμεντοποίησης του μακαρίτη Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Επιστρέφοντας στην καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική του ΄60, η πλειοψηφία του δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων συμβούλων, αποφάσισε να κόψει τα πεύκα και να τα αντικαταστήσει με τη τσιμεντένια πεζοδρόμια, με το σκεπτικό ότι «η περιοχή έχει αρκετό πράσινο» από τις πορτοκαλιές δηλαδή!
Αν και η κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων κρίνονται αναγκαίες όχι μόνο για την απόσταση που αποφάσισε το δημοτικό Συμβούλιο, αλλά για όλη τη διαδρομή που ενώνει το Κιβέρι με τους Μύλους,το δημοτικό συμβούλιο θα μπορούσε να διατηρήσει τα πεύκα προσφέροντας σκιά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες σε πεζοπόρους, ποδηλάτες αλλά και στους αυτοκινητιστές, αφού τα πεύκα όπως καλύπτουν σήμερα όλο τον δρόμο τους προστατεύουν από τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ήλιου.
Φαίνεται πως το ανδροκρατούμενο δημοτικό Συμβούλιο σκέφτεται πολύ πιο οπισθοδρομικά απ ότι τα μέλη του τότε «μορφωτικού Συλλόγου Κιβερίου».

Γύρισε σελίδα ο τοπικός Τύπος

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΑΚΟΜΑ και εφημερίδες που φέρονται να στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, πανηγύρισαν για τις εξαγγελίες Σουφλιά σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των πολεοδομικών μελετών και των πράξεων εφαρμογής, παίζοντας για τα καλά το «παιχνίδι» του ΥΠΕΧΩΔΕ και στην επαρχία, ώστε να φαίνονται στον κόσμο δήθεν μεγάλες χρηματοδοτήσεις και να κάμπτονται οι αντιδράσεις για άλλα σημαντικά ζητήματα.
Ο ΝΟΜΟΣ Ρουσόπουλου για τον Τύπο, που βρίσκεται σε εφαρμογή από το Δεκέμβριο, φαίνεται πλέον ότι αλλάζει την ιστορία του τοπικού Τύπου. Πολλοί εκδότες αναγκάζονται να γίνουν έρμαια της Κεντρικής εξουσίας για να επιβιώσουν. Η θεματολογία που αφορούσε στην τοπική Αυτοδιοίκηση, στον πολιτισμό και στην κοινωνία, μπαίνει στην άκρη και η κομματική γραμμή ή τα μεθοδευμένα δημοσιεύματα προηγούνται.
Η ΕΠΟΧΗ του παραδοσιακού εκδότη που νοιάζεται για τον τόπο του, για το καλό του νομού του, της πόλης του, της γειτονιάς του, η εποχή που η τοπική εφημερίδα ήταν ένας μοχλός πίεσης και ελέγχου προς τις τοπικές αρχές, περνάει σε δεύτερη μοίρα.
ΠΕΡΑΝ ΟΜΩΣ των μεθοδευμένου δημοσιευμάτων, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των εκδοτών της επαρχίας, που μη μπορώντας να γεμίσουν τις περισσότερες σελίδες που υποχρεούνται να τυπώνουν, περιλαμβάνουν στην ύλη τους ό,τι κατάφεραν να βρουν τον Αθηναϊκό τύπο, ή στο διαδίκτυο, χωρίς καμία ουσιαστική δημοσιογραφική επεξεργασία, χωρίς ρεπορτάζ.
Ο ΤΟΠΙΚΟΣ Τύπος, γύρισε σελίδα στην ιστορία του, εδώ και μερικούς μήνες. Σε βάθος χρόνου, θα φανεί αν το αποτέλεσμα θα είναι θετικό ή αρνητικό.

Εκοιμήθει ο αρχιεπίσκοπος και όχι η μνήμη

Άρθρο του Άκη Ντάνου

«Ο ΝΕΚΡΟΣ δεδικαίωται», όχι όμως και οι εναπομείνασες πράξης. Η νεκρολαγνεία που έχει ξεσπάσει πάνω από το άταφο ακόμα σώμα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών με τα μίντια να κατασπαράζουν τις σάρκες του προς τέρψιν των τηλεθεατών και πρόκληση συγκίνησης, θα πρέπει να θεωρείται πλέον ξεπεσμός της ενημέρωσης και προσβολή της μνήμης του.
ΗΤΑΝ ο άνθρωπος που ανέχτηκε την χούντα, ήταν ο άνθρωπος της Ορθοδοξίας, ήταν ο άνθρωπος που εξήρε τον Ελληνισμό, ήταν αυτός που εκκοσμίκευσε τη θρησκεία; Τι ήταν απ όλα αυτά ή μήπως ήταν όλα αυτά μαζί ο κατά κόσμον Παρασκευαΐδης; Ό τι κι αν ήταν, ήταν άνθρωπος και ως εκ τούτου επιρρεπείς στο λάθος και στην αμαρτία, όπως και όλοι μας.
ΗΤΑΝ αυτός που τόλμησε να ρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Σημίτη για το θέμα των ταυτοτήτων, αλλά το ξέχασε γρήγορα όταν ανέλαβε η ΝΔ την κυβέρνηση. Ήταν αυτός που ξεσήκωνε σε συλλαλητήρια τους πιστούς κατά της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά δεν έβγαλε άχνα όταν ο Χότζα της Αλβανίας μετέτρεπε τις ορθόδοξες εκκλησίες σε στάβλους και αποθήκες, γιατί τότε ήταν που πιθανότατα μελετούσε και δεν του έμενε χρόνος για τα εγκόσμια.
ΜΗΠΩΣ δεν ήταν αυτός που ήρθε σε ρήξη με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και τον Οικουμενικό Πατριάρχη ή μήπως δεν ήταν αυτός που πρώτος μετά από αιώνες ανάγκασε τον Πάπα να ζητήσει συγγνώμη από τους ορθοδόξους για τις λεηλασίες των καθολικών στην Βασιλεύουσα;ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ήταν τυχαίος ο μακαριστός, αφού άφησε τη σφραγίδα του σε πολλά εκκλησιαστικά και πολιτικά ζητήματα. Δεν ήταν όμως κι εκείνος ο ηγέτης που προβάλλεται τόσο έντονα από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν ήταν καν αυτός που θα κατάφερνε να μονιάσει αντί να διχάσει τους πολίτες. Ας είναι ελαφρό το χώμα που θα τον σκεπάσει σήμερα. Όμως κανένα χώμα δεν μπορεί σκεπάσει τις μνήμες μας.

Ο γυάλινος πύργος και ο τρομονόμος της κοινωνικής συνοχής

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙΡΟ που ο άνθρωπος ήταν το πιο αδύναμο ον στον πλανήτη. Η ανάγκη για επιβίωση αλλά και η αρχέγονη αρμονία του προσυνειδησιακού παραδείσου τον ώθησαν στην δημιουργία κοινωνιών, είτε μέσα σε σπηλιές είτε μέσα στα δάση. Ήταν ή εποχή που ο άνθρωπος ήταν ταπεινά γειωμένος με τα πόδια κολλημένα στην γη του και το κεφάλι ψηλά να αναζητά αλαζονικά τον θεό που έχασε από την όραση της εγωκεντρικής του γνώσης.
Στην κοινωνία βρήκε την δύναμη να αντιμετωπίσει το απειλητικό του περιβάλλον , στην κοινωνική του οργάνωση αναζητούσε τις μνήμες του συλλογικού του παραδείσου.
ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ άρχισαν να εξειδικεύονται και να οργανώνονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες του. Ο αρχέγονος ενστικτώδης εγκέφαλος του Αβελ και του Κάιν οργανώθηκε σε λογικό εγκέφαλο του πολίτη της Ιερουσαλήμ.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην εξελικτική τους πορεία φάνηκε ότι ήταν δεξιόχειρες. Έτσι η δεξιά πλευρά ταυτίστηκε με την ισχύ. Τους ισχυρούς του ήθελαν για ηγέτες, να οδηγήσουν το πλήθος από την αγέλη στην Πόλη. Έτσι διαμορφώθηκε η τάξη των ηγετών των δεξιών, που ήταν υπεύθυνοι για την κοινωνική οργάνωση και λειτουργικότητα. Μόνο που κλεισμένοι στον ψηλό γυάλινο πύργο της εξουσίας για να μπορούν να εποπτεύουν καλύτερα την κοινωνική λειτουργικότητα έχασαν την γείωση την επαφή με την γη , το κοινό πεδίο λαού και ηγεσία . Ανακάλυψαν ότι μπορούν να βαδίζουν και ανάποδα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά , τρόπο τον οποίο προτίμησαν για να ξεχωρίζουν από τον λαό. Αλλά έτσι όπως ήταν ανάποδα απόκτησαν και διαφορετική όραση ,διαφορετική συνείδηση αποστασιοποιήθηκαν από τον λαό και την γη . έφτιαχνα πια νόμους όχι για να στηρίζουν την κοινωνία αλλά για να ενισχύουν και να στηρίζουν τον γυάλινο από – γειωμένο πύργο της εξουσίας τους.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ Ο ΛΑΟΣ , ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ταυτίστηκαν με την λιγότερο ισχυρή πλευρά την αριστερή . Η αδικία που αμφισβητεί την εξουσία ταυτίστηκε με την αριστερά . Η αντίσταση , η εξέγερση ενάντια στο κατεστημένο με σαφείς βιολογικές αναφορές ταυτίστηκε με την αριστερά. Αρκετές φορές η οργανωμένη αντίσταση και δράση των αριστερών έφερε αποτελέσματα μέσα από μακροχρόνιους αγώνες κατόρθωσαν και εκπαραθύρωσαν τους δεξιούς ηγέτες . Πολλοί πίστεψαν ότι τώρα πια θα γκρεμιζόταν ο γυάλινος πύργος της εξουσίας και οι νέοι ηγέτες θα επέστρεφαν στην γη που τους ανέδειξε ηγέτες. Αλλά στην προσπάθεια να μάθουν τους μηχανισμούς εξουσίας και τα μυστικά της αντιλήφθηκαν με μια δήθεν κρυμμένη οδηγία σε ένα φανερό ντουλάπι ότι μόνο αν περπατούσαν ανάποδα θα αποκρυπτογραφούσαν τα μυστικά της. Έτσι άρχισαν και αυτοί να χάνουν την γείωση, με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω μάθαιναν τα μυστικά της εξουσίας . ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΥΣ και πολυδαίδαλους διαδρόμους της εξουσίας απογειώθηκαν και αποστασιοποιήθηκαν τόσο πολύ από την γη και το λαό που τους οδήγησε με τρομερές θυσίες στον γυάλινο πύργο με σκοπό να τον καταστρέψουν . Πολύ πιο σύντομα από τους προηγούμενους υπηρέτες του γυάλινου πύργου , στο όνομα της κοινωνικής προστασίας έλαβαν τους πιο σκληρούς και αντιλαϊκούς νόμους . Βολεύτηκαν για τα καλά και αυτοί στον γυάλινο πύργο . Λένε ότι επειδή ο πύργος ήταν μεγάλος από μυστικό μονοπάτι έφεραν και τους παλιούς ένοικους αφού και αυτοί ήξεραν το ανάποδο βάδισμα . Συνεταιρίστηκαν μια χαρά και για να εμποδίσουν οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης να τους φτάσει στο όνομα της προστασίας της κοινωνίας και της δημοκρατίας ανακάλυψαν τους αναγκαίους εχθρούς όχι κατ΄ανάγκη πραγματικούς αλλά απαραίτητους για να προφυλάσσουν τον γυάλινο πύργο από τον τρόμο του λαού, οι τρομονόμοι συντήρησαν και συντηρούν την γυάλινη τάξη της εξουσίας…..

Y.Γ. Ζώντας την εποχή της γυάλινης δημοκρατίας των τηλεπαραθύρων ας μην ξεχνάμε ότι εμείς οι ιδιώτες του οργισμένου καναπέ κρατάμε το τηλεχειριστήριο και αν βρούμε την δύναμη να κλείσουμε την γυάλινη τηλεοπτική τρομο –δημο- κρατία μπορεί να ξαναβρούμε τον δρόμο των πολιτών …

Απροσάρμοστα

-Τι είπε ο Άγιος Πέτρος όταν επέστρεψε στο Άργος: «αισθάνομαι σαν να μην έφυγε ποτέ, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτή την πόλη εδώ και 600 χρόνια.
-«Όπερα Ναυπλίου», το πιο σύντομο νέο ανέκδοτο και το πιο ακριβό συνάμα.
-Sik Operatoglu, που θα λέγαν και οι γείτονές μας οι Τούρκοι.
-Επειδή είχε κοιμηθεί ο μακαριστός, έχουμε τέσσερις ημέρες Εθνικό πένθος. Σιγά την τιμή! Εδώ εκοιμήθει ο λαός και έχουμε δεύτερη τετραετία.
-Τελικά υπάρχει και χειρότερο από το ΠΑΣΟΚ.
-Στον Βενιζέλο χρεώνει η ΔΕΗ τη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα στο Άργος.
Ο Βαν - γκέλη κατηγορήται ότι προσπαθεί να εντάξει και αυτό το ρεύμα στην ηγεσία του.
Τα «απρο» αποκαλύπτουν ότι η εδώ και καιρό έχει ιδρύσει η Siemens δικό της κεντροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της νέας Δημοκρατίας. Αυτά ακούει και η Αγγελοπούλου και ο οδύρεται ότι της έκλεψαν την ιδέα.
-Χριστόδουλο θύμισε λόγω επικαιρότητας ο δήμαρχος Ναυπλίου. Διάβαζε όταν συνερχόταν το διοικητικό συμβούλιο της «όπερας Ναυπλίου».
-Εντάξει! Είπαμε «ευλογημένος» ο δήμαρχος Άργους που επί των ημερών του επέστρεψαν τα λείψανα του Αγίου Πέτρου στο Άργος, αλλά έτσι που το πάνε το βλέπω να τσακώνεται με τον Καρατζαφέρη ποιόν θα πρωτογκοτσιλίσει λύσει το «Άγιο Πνεύμα».
-Καλά αυτός ο Γκέιτς δεν ήξερε σε ποια χώρα ήρθε, δε ρωτάει για να μάθει; Άκου λέει ότι σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα το διαβάζουμε βιβλία μέσω Ίντερνετ. Που ρε Μπίλ, σε κανένα Τσατ - γνωρημιών; Το τελευταίο βιβλίο που διάβασε ο μέσος Έλληνας είναι αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων.
-Τι δημοσιογραφικά σαίνια είναι αυτοί οι συνάδελφοι. Ανακάλυψαν την εφαρμογή του σχεδίου πόλης του Άργους, ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση του, διαβάζοντας το στον Αθηναϊκό τύπο. Ρε σεις, οι εφημερίδες που διπλώνουν ψάρια οι ψαράδες είναι ειδησεογραφικά πιο φρέσκες.
-Αναστάτωση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα. Όλοι απορούν γιατί έφυγε μόνο ο Τάσος Λάμπρου.

23/1/08

Πόλεμος Τσούρνου - Αναγνωσταρά για οικόπεδα

Για πολεοδομικό τέλμα στο Ναύπλιο, κατηγορεί τον δήμαρχο Παναγιώτη Αναγνωσταρά, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσούρνος, ενώ ο δήμαρχος απαντά ότι κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για αδιαφορία προώθησης αυτών των θεμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι και οι δύο αιρετοί ασκούν το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού.
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τις οικοδομικές άδειες που δεν μπορούν ακόμα να εκδοθούν για να κτιστούν πολυκατοικίες, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και σε άλλες περιοχές.
Ο κος Τσούρνος, τονίζει ότι η οικοδομική δραστηριότητα είναι μοχλός ανάπτυξης μιας πόλης και για να υπάρξει οικοδομική δραστηριότητα πρέπει να υπάρχει προσφορά οικοπέδων, άρα να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης νέες περιοχές. Υπενθυμίζει ότι επί δημαρχίας του ανάθεσε τη σύνταξη των Μελετών επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως στην «Γλυκειά» μέχρι το Ραμαντάνι, και στον Προφήτη Ηλία.
Ο κος Αναγνωσταράς από την πλευρά του υπενθυμίζει ότι στα πρόσφατα δημοτικά συμβούλια για το συγκεκριμένο θέμα ο κος Τσούρνος ήταν απών ή ψήφιζε αρνητικά και πάει ...λέγοντας.
Ο πρώην δήμαρχος, απαντά ότι στην Γλυκειά η μελέτη είναι σχεδόν στάσιμη, στον δε Προφήτη Ηλία οι άστοχοι χειρισμοί έχουν απομακρύνει κάθε προοπτική ολοκλήρωσης για να πάρει την ανταπάντηση ότι παραπλανά τους δημότες.
Και προσθέτει ο κος Αναγνωσταράς ότι στην περιοχή Προφήτη Ηλία, η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην αλλαγή του συντελεστή δόμησης από 0,4 που είχε καθοριστεί επί Δημαρχίας Γ. Τσούρνου σε 0,6 που ήταν αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής. Εις ότι αφορά το σχέδιο πόλης στην περιοχή Γλυκιά, δεν είχαν γίνει οι μελέτες καθορισμού ορίων χειμάρρου Ραμαντάνι και μελέτη καθορισμού Αιγιαλού και αυτές οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και πλέον το σχέδιο πόλης προχώρησε.
Ενώ ο κος Τσούρνος επιμένει: “η αναμονή (με τον υφιστάμενο ρυθμό) για μεν την περιοχή της Γλυκειάς θα είναι 4ετία, για την περιοχή του Προφήτη Ηλία δεκαετία και για τις περιοχές του ΣΧΟΑΠ εντελώς ακαθόριστος. Προεξοφλεί τέλος ότι ο νέος αντιδήμαρχος Δ. Κωστούρος που έχει την ευθύνη για την προώθηση εφαρμογής των μελετών του Σχεδίου Πόλεως και των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων δεν είναι κατάλληλος γι΄αυτό το πόστο, επειδή είναι "καθ’ όλα άξιος καθηγητής της γυμναστικής", καταλήγοντας ότι πρόκειται για "ένα θέμα αρμοδιότητας έμπειρου πολιτικού μηχανικού".
Αναμένεται η απάντηση του κου Κωστούρου για να κλείσει ο κύκλος της αντιπαράθεσης για τα οικόπεδα και τις πολυκατοικίες που χτίζονται στο Ναύπλιο.

Σε δύο χρόνια και βλέπουμε αν θα επανέλθει το τρένο στην Αργολίδα

Αντί για επαναλειτουργία του τρένου προς την Αργολίδα, αρκέστηκαν στη δοκιμή των γραμμών προκαλώντας τις αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών που βλέπουν να απομακρύνεται για το απώτερο μέλλον η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Αργολίδα και προς την υπόλοιπη περιφέρεια. Όπως υποστήριξε στον «α» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους σιδηροδρόμους Πελοποννήσου Αντώνης Πετράκος η διοίκηση του ΟΣΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να το θέσει σύντομα σε κυκλοφορία.
Η στάση αυτή της διοίκησης εξόργισε τους συνδικαλιστές με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τη Δευτέρα την εκδήλωση της κοπής της πίτας που έγινε σε κεντρικό εστιατόριο του Άργους.
Η στάση τους αυτή όπως μας εξήγησε ο κ. Πετράκος προήλθε από τον εμπαιγμό των εργαζομένων από τη διοίκηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στους σιδηροδρόμους : «Συνέχεια μας κοροϊδεύουν. Μας είχαν υποσχεθεί ότι το τρένο θα έρθει τέλος Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια υποστήριξαν ότι θα γίνει η κοπή της πίτας με το τρένο παρόν και θα κάνουμε δοκιμές και σε ένα μήνα θα κυκλοφορήσουν τα τρένα. Τελικά εμείς διαπιστώσαμε ότι το τρένο ήρθε στο Άργος μόνο και μόνο προκειμένου να μην υπάρξει αντίδραση από εμάς, για να κόψουν ήσυχα την πίτα και τίποτε άλλο. Το έργο αυτό (σ.σ. η λειτουργία των τρένων) θα αργήσει να γίνει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαστεί να περάσουν 4-5 μήνες. Υπάρχει όμως και μια περίπτωση να αργήσει πάρα πολύ. Η σύμβαση με τον εργολάβο τελείωσε τέλος Δεκεμβρίου και αν αρχίσουν καταγγελίες της σύμβασης τότε θα μπούμε σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πάνω από 2 χρόνια.
Εμείς πιέζουμε να δοθούν τα χρήματα στον εργολάβο για να ολοκληρωθεί το έργο, όμως ο ΟΣΕ δεν έχει ορίσει ακόμα ένα συμβούλιο που θα εγκρίνει την δαπάνη. Όχι πως ενδιαφερόμαστε για τον εργολάβο, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο και να αρχίσουν να κυκλοφορούν τα τρένα», μας δήλωσε ο κύριος Πετράκος.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ είχαν ασκήσει πιέσεις στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ώστε η γραμμή να εκσυγχρονιστεί και να δέχεται τον προαστιακό χωρίς ωστόσο να το πετύχουν. Όπως υποστηρίζουν, η σύμβαση με τον εργολάβο δεν προέβλεπε τη διακοπή της κυκλοφορίας του τρένου κατά τη διάρκεια της τριετίας που πραγματοποιούνται τα έργα.
Για την επέκταση του προαστιακού έως το Ναύπλιο και με κόμβο για την υπόλοιπη περιφέρεια του Άργους, είχαν αναφερθεί με ανακοίνωσή τους οι «Οικολόγοι Πράσινοι» το περασμένο καλοκαίρι και βρήκαν ευρεία αποδοχή οι απόψεις σε όλη την περιφέρεια, πράγμα που δείχνει ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν το ρόλο του σιδηροδρόμου στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ανάλογη πρόταση, ως τελειωμένη μάλιστα, παρουσίασε και ο διευθύνων σύμβουλος διαχείρισης σιδηροδρομικού υλικού κ. Μαρκαντάσης στην Τρίπολη υποστηρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης για μια νέα γραμμή έως το Ναύπλιο προαστιακού σιδηροδρόμου. Σχολιάζοντας την αποκάλυψη του κ. Μαρκαντάση, συνδικαλιστές του ΟΣΕ υποστήριξαν ότι εδώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η βελτίωση, είναι δυνατό να μιλάμε για νέα γραμμή και μάλιστα για δημοπράτηση μελέτης χωρίς να έχει υπάρξει καν προμελέτη;

ΠΑΣΟΚ: Γεμίσαμε …συντονιστές

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά δεκαπέντε συντονιστές απέκτησε ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα. Η γραμματεία της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου στο νομό που συγκροτήθηκε σε σώμα, έχει ως εξής:
Συντονιστής Ν.Ε. – οικονομικού : Ουλής Χρήστος
Συντονιστές Μαζικών χώρων – αυτοδιοίκησης: Γκιόλα Σοφία – Γαβρήλος Γιώργος – Χοβαρδάς Κώστας
Συντονιστές Νέας γενιάς – επιστημόνων-γυναικών-αθλητισμού-νέων επιχειρηματιών: Μπουσουλοπούλου Κατερίνα- Σάκουλη Κατερίνα- Σωτηρόπουλος Μιχάλης – Τζιάβας Νικήτας
Συντονιστές Αυτοοργάνωσης και πολιτικών θέσεων : Φράγκος Δημήτρης – Κριτσιωτάκης Γιάννης – Παππάς Θεόδωρος
Συντονιστές Αγροτών : Δέμης Γιάννης - Διζές Άρης – Θηβαίος Γιάννης
Συντονιστής Διαλόγου και προβολής θέσεων και υπεύθυνος Τύπου και ΜΜΕ : Παλλαντζάς Στέφανος.
Η δημιουργία του παραπάνω κομματικού οργάνου, έχει στόχο τον προγραμματισμό μέχρι το συνέδριο.
Στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, παραβρέθηκε κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου Τάσο Αποστολόπουλο. Παρευρέθησαν ακόμη τα μέλη της ΚΟΕΣ Τάσος Σαλεσιώτης, Τάσος Χειβιδόπουλος, Αντώνης Ντέμος και Κώστας Χουντάλας.
Αποφασίστηκε ομόφωνα, πέρα από τις Συνελεύσεις των Δημοτικών Οργανώσεων και την ολομέλεια της ΝΟΕΣ, να γίνουν τέσσερις πολιτικές εκδηλώσεις στο νομό, με θέματα και ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν άμεσα.
Αποφασίστηκε επίσης η προετοιμασία πολιτικών παρεμβάσεων του ΠΑΣΟΚ πάνω σε θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες της Αργολίδας, με την αξιοποίηση τόσο όλων όσων συμμετέχουν στην ΝΟΕΣ Αργολίδας, αλλά και γενικότερα όσο το δυνατόν περισσότερων μελών και φίλων του κινήματος.

Διήμερο των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων

Στις εργασίες της Συνάντησης συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις Ανεξάρτητες Κινήσεις της Θεσσαλονίκης,, του Ναυπλίου, της Γλυφάδας, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Κορίνθου, της Κερατέας, των Τρικάλων, της Νέας Μάκρης,, της Κισάμου Χανίων, της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, της Βάρης, της Τροιζήνας και παρατηρητές Δημοτικοί Σύμβουλοι από Δήμους της Αργολίδας, ενεργοί πολίτες από το Ναύπλιο, η Νομαρχιακή Κίνηση της Αργολίδας Κοινωνία των Πολιτών .η Νομαρχιακή Κίνηση της Αρκαδίας Αρκάδων Κοινόν και ο πρόεδρος της κοινότητας του Κοσμά Αρκαδίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βουλευτικό, συζητήθηκαν πέρα από τα θέματα των συνεργασιών, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν να γίνονται μέλη οι πραγματικά ανεξάρτητες κινήσεις, ενώ προτάθηκε να ζητηθεί από τα κόμματα να μην χρίζουν υποψηφίους.
Ενδιαφέρουσα ήταν η στάση των ανεξάρτητων κινήσεων στο θέμα της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καταλήγοντας σε μια μεσοβέζικη απόφαση ώστε να συμβιβαστούν όλες οι απόψεις δίνοντας τη συγκατάθεσή τους για ΣΔΙΤ «όταν αυτά δεν έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του δήμου».
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ομόφωνα : η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για το εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας» και η πραγματοποίηση περιφερειακών συναντήσεων. Η υλοποίηση της πρότασης Μπουτάρη, δηλ. η άσκηση πίεσης στους πολιτικούς φορείς ώστε να εγκαταλείψουν το αποτυχημένο και αναχρονιστικό «χρίσμα» κομματικών υποψηφίων δημάρχων προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν οι ίδιες στα χέρια τους την ανάδειξη στη δημοτική αρχή των καλύτερων πολιτών τους και των πιο αξιόπιστων προτάσεων. Στα πλαίσια αυτά η Πρωτοβουλία θα απευθυνθεί με επιστολή της με προτεραιότητα στο ΠΑΣΟΚ και στον Συνασπισμό της Αριστεράς που προγραμματίζουν στο αμέσως προσεχές διάστημα τα τακτικά συνέδρια τους.Επίσης αποφασίστηκε πανελλαδική καμπάνια για την προάσπιση των δημόσιων χώρων και αγαθών. Ψήφισμα για τη χρήση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και η δημιουργία ιστολογίου (blog) προκειμένου να συμβάλει στον ευρύτερο δυνατό διάλογο εν όψει της Πανελλαδικής Συνάντησης της Πάτρας.

Αναγκαίες οι συνενώσεις

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι τα οικονομικά των δήμων βρίσκονται στο «κόκκινο», θα πρέπει επειγόντως να διερευνηθεί τρόπος μείωσης του κόστους λειτουργίας τους χωρίς μείωση των υπηρεσιών προς τους δημότες. Ο μοναδικός τρόπος και λόγω της υπάρχουσας μορφής λειτουργίας των δήμων, είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας τους, πράγμα που σημαίνει αύξηση της απόδοσης των παρεχόμενων υπηρεσιών χωρίς την αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ μισθοδοσίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βάρη των δήμων, τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού απορροφά σχεδόν το υπόλοιπο των κρατικών επιχορηγήσεων που δεν διατίθενται για την κάλυψη των χρεών που προκλήθηκαν από τις συχνές και «εύκολες» δανειοδοτήσεις. Σήμερα, μετά τις πρώτες συνενώσεις που προήλθαν από τον «Καποδίστρια Ι» οι περισσότεροι Καποδιστριακοί δήμοι, όπου δεν υπήρχε μεγάλο αστικό κέντρο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και προσφορά πολύ χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους δημότες τους, όπως στον τομέα της καθαριότητας και της ύδρευσης.
Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ που συζητείται με τον «Καποδίστρια ΙΙ» προφανώς θα δώσει τη δυνατότητα βελτίωσης των παροχών και τη μείωση του κόστους, όχι μόνο προς τους κατοίκους των νυν μικρών δήμων, αλλά κι εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Άργος και το Ναύπλιο. Σημαντικό παράγοντα θα παίξει η μείωση του κόστους της μισθοδοσίας, εάν κι εφόσον μεταφερθούν οι ίδιοι τουλάχιστον πόροι στους νέους δήμους, με την αποδοτικότερη χρησιμοποίηση των υπαλλήλων των μικρότερων δήμων στους μεγαλύτερους.
ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ των συνενώσεων υπαγορεύουν και οι διαδημοτικές συνεργασίες πάνω στα ζητήματα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, αφού ήδη εκ των πραγμάτων, όπως στην περίπτωση της ύδρευσης του Άργους, Μιδέας, Μυκηνών και Κουτσοποδίου, η ΔΕΥΑΑΡ στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή το Άργος αναλαμβάνει για λογαριασμό των μικρότερων δήμων όχι μόνο την εκτέλεση του έργου αλλά ενδεχομένως και τη διαχείριση στη συνέχεια.

Πολλοί ρόλοι για ένα πρόσωπο (ο έλλην αστυνομικός και τα σκιάχτρα του 21)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Λένε ότι σε κάποια μάχη του αγώνα του 1821 έλληνας οπλαρχηγός για να πλανέψει τον εχθρό έντυσε τα σκιάχτρα πολεμιστές και κατόρθωσε και ξεγέλασε τον Τούρκο που πίστεψε τα σκιάχτρα για πολεμιστές και κέρδισε έτσι μια μάχη και τις εντυπώσεις. Παρόμοια τακτική φαίνεται ακολουθεί και η Ελληνική Αστυνομία ντύνοντας (κυριολεκτικά ντύνοντας) με πολλούς ρόλους ένα πρόσωπο προσπαθεί να μας πείσει για την επάρκεια της σε προσωπικό, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες για τους ίδιους τους ένστολους εργαζόμενους όσο και για τους άλλους πολίτες.
Τρίτη βράδυ 10:30 τελειώνοντας την δουλειά μου στην είσοδο του θεραπευτηρίου συναντώ τον γείτονα αστυνομικό, μόλις είχε παρκάρει το αυτοκίνητο του. Ευτυχώς στην επαρχία ακόμα οι γείτονες λένε καμία καλησπέρα, πιάνουν και λίγο την κουβέντα.
Τον παρατηρώ και βλέπω ότι είναι ντυμένος διαφορετικά απ ΄ότι συνήθως
- - Άλλαξες ειδικότητα;
- - Όχι είχα αποστολή στο γήπεδο ( Αστέρας – Ατρόμητος :0-1)
- - Και αύριο
- - Αύριο κανονικά εκεί που με ήξερες (απάντησε διακριτικά και συνεχίσαμε σε άλλα θέματα την κουβέντα μας)
Μέσα από την απλή κουβέντα μαζί του αντιλήφθηκα ότι οι διοικούντες την ελληνική αστυνομία είναι γνήσιοι συνεχιστές του επαναστάτη οπλαρχηγού που αναφέραμε. ( και όταν λέμε διοικούντες δεν εννοούμε τους επικεφαλής των τοπικών τμημάτων αλλά την ανώτατη αθηναϊκή διοίκηση). Αν δεν υπάρχει επάρκεια για την ασφάλεια του γηπέδου στην Τρίπολη υπάρχει λύση. Μαζεύω διμοιρίες από την Κόρινθο το Άργος το Ναύπλιο και είμαστε εντάξει. Φαίνεται και επάρκεια προσωπικού στο αντίστοιχο υπουργείο….
Δημιουργούνται όμως πολλά ερωτήματα
-Στα πλαίσια μιας δυτικής αστικής δημοκρατίας η εξειδίκευση θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την άρτια παροχή υπηρεσιών από κρατικού υπαλλήλους προς του πολίτες . Πως μπορεί ένας ένστολος υπάλληλος να ανταποκριθεί σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους με την ίδια επάρκεια και με την σωστή ποιότητα παροχής υπηρεσιών ;
-Για ποιο λόγο λεφτά του ελληνικού λαού θα πρέπει να δίνονται για την φύλαξη ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών . Τα μεγάλα πολυκαταστήματα που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο στους χώρους τους έχουν ιδιωτική ασφάλεια , το ίδιο να κάνουν και τα μαγαζιά του ποδοσφαίρου.
-Δεν είναι απώλεια για την τοπική κοινωνία όταν ένας σημαντικός αριθμός ένστολων εργαζομένων της φεύγουν από την πόλη και τον νομό και πάνε να προσφέρουν πολύωρες υπηρεσίες σε μια ιδιωτική επιχείρηση σε άλλο νομό;
-Δεν έτυχε ποτέ να διαβάσουν οι ανώτατοι αξιωματικοί στα περίφημα βιβλία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, διοίκησης και άσκησης εξουσίας την πυραμίδα του Maslow όπου ένα από τα συμπεράσματα για την εφαρμογή της είναι ότι όταν καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός τους εργαζόμενου αυτός βιώνει αρνητικά την εργασιακή του σχέση ακόμα και αν του καλύπτει τις βιοποριστικές του ανάγκες Και αντίθετα όταν οι συνθήκες εργασίας καλλιεργούν και ενισχύουν τους υπαρξιακούς και ψυχολογικού ς παράγοντες του εργαζόμενου σε τόσο υψηλότερη παροχή υπηρεσιών των ωθούν. Δεν καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός όταν οι ένστολοι πολίτες αντιμετωπίζονται απλά σαν κορμιά που ντύνονται διάφορους ρόλους στολές και μάλιστα για να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς οι ίδιοι να έχουν κανένα όφελος;
-Δεν είναι επιζήμιο για τον μέσο πολίτη όταν ένας δυσαρεστημένος ένστολος εργαζόμενος θα πρέπει την άλλη μέρα να παρέχει υπηρεσίες αστυνόμευσης στην καθημερινή μας ζωή;
-Δεν είναι πιο εύκολο ένας ένστολος εργαζόμενος με τσαλακωμένο Εγώ ναι είναι πιο ευάλωτος στην διαφθορά, την συναλλαγή, την διαπλοκή, στην εξουσιοφρένεια , στην κακή παροχή υπηρεσιών (ή μήπως έτσι κάποιοι μηχανισμοί τους θέλουν και προς τα εκεί τους ωθούν);
-Αλήθεια οι συνδικαλιστές της αστυνομίας γιατί δεν καλούν σε πανελλαδική αποχή τους συναδέλφους τους όσο να αφορά τα γήπεδα; Και μπορεί να είναι και συνδικαλιστικός στόχος ή να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τον ποδοσφαιρικών σωματείων ιδιωτική αστυνομία ή να αμείβονται οι ίδιοι και να πηγαίνουν εθελοντικά όσοι θέλουν ένα πρόσθετο εισόδημα στην δουλειά τους αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στην τοπική κοινωνία που υπηρετούν
ΥΓ1. Στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία υπήρχε θέμα με τους ειδικούς φρουρούς που αντί της αποστολής τους γίνανε θυρωροί, ταμίες κλπ
ΥΓ2Αν κάθε πολίτης έχει ίσα δικαιώματα με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ , τότε όταν ο καθένας μας έχει κάποια μεγάλη σε πλήθος εκδήλωση (βαφτίσια, γάμο , κηδεία κλπ) να καλεί από το τοπικό αστυνομικό τμήμα και 2-3 αστυνομικούς για την τήρηση και διευκόλυνση της τάξης…..

16/1/08

Επιστρέφει ο Άγιος Πέτρος στο Άργος μετά από 587 χρόνια

Χρειάστηκε να περάσουν 587 χρόνια για να καταφέρει το Άργος και η Ορθοδοξία την επιστροφή των ιερών λειψάνων του αρχιεπισκόπου Άργους του θαυματουργού.
Ήδη η πόλη ζει το δικό της ρυθμό προετοιμαζόμενη να υποδεχθεί τον Άγιό της.
Σε ηλικία 70 χρονών η ψυχή του Αγίου Πέτρου του θαυματουργού το 925 μ.Χ. ακολουθούσε την οδό του ανεσπόρου φωτός προς τον Θεό.
Η είδηση της κοιμήσεως διαδόθηκε αστραπιαία στην πόλη. Ιερείς και λαϊκοί με θρήνους, ωδές και ύμνους αποχαιρετούν τον πνευματικό της πατέρα.
Το βράδυ φέρουν το Ιερό Λείψανο στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και τελείται Θεία Λειτουργία κατά τη διάρκεια της οποίας το πρόσωπο του Αγίου περιλάμπεται από φως και ρέει ιδρώτας. Ο Άγιος φαίνεται σα να ζει.
Στη συνέχεια τοποθετείται σε τάφο στο αριστερό μέρος του Ναού.
Γύρω στα 500 χρόνια φιλοξενείται στην Αργειακή γη, μέχρις ότου ο Λατίνος επίσκοπος Σιγουντονάνη στις 21 Ιανουαρίου 1421 αποφασίζει να ανοίξει τον τάφο του Αγίου και να μεταφέρει τα λείψανα στο Βατικανό.
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ανοίχτηκε ο τάφος έγινε σεισμός και αρώματα άρχισαν να αναδύονται από τον τάφο που έλαμπε. Τότε πολλοί πιστοί πήραν μερικά από τα λείψανα και σύμφωνα με την παράδοση γιατρεύτηκαν από ασθένειες. Πιθανόν κι αυτός να΄ ναι ένας από τους λόγους που στο Βατικανό βρέθηκε ένα μικρό μέρος μόνο των λειψάνων του Αγίου.
Ίσως και ο πρόσφατος σεισμός που ταρακούνησε την Αργολίδα χωρίς ζημιές και θύματα να ήταν η θριαμβευτική επιστροφή του Αγίου στην πόλη που αγάπησε.

Έτοιμη η πόλη για την υποδοχή
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα η πόλη του Άργους προκειμένου να γιορτάσει τη μετακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πέτρου του θαυματουργού το Σάββατο και την Κυριακή.
Η δημοτική αρχή και η Μητρόπολη Αργολίδας φρόντισαν η μετακομιδή να γίνει στις 20 Ιανουαρίου, να συμπέσει η μέρα και ο μήνας με την αρπαγή των λειψάνων στις 21 Ιανουαρίου 1421, αν και θα΄ πρεπε να γίνει κανονικά 13 ημέρες αργότερα αφού τότε ίσχυε το παλαιό ημερολόγιο, δηλαδή στις 4 Φεβρουαρίου.
Ήδη δόθηκε εντολή η λαϊκή του Σαββάτου να ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος της λαϊκής και να δοθεί στους επισκέπτες της πόλης, προσκυνητές των Λειψάνων του Αγίου. Από το πρωί και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας με κωδωνοκρουσίες θα διαδίδεται το χαρμόσυνο γεγονός επιστροφής του Αγίου. Στις 4 το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και συνοδεία πομπής θα οδηγηθούν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής. Στις 5 θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και στις 10 το βράδυ θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία.
Την Κυριακή στις 7 στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου θα πραγματοποιηθεί η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. ΄
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κλείσουν με παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους, την Ελληνική Παράδοση και το σύλλογο Ποντίων «Παναγία Σουμελά» στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ξυπνάνε οι τοπικές οργανώσεις για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ο Χρήστος Ουλής ανέλαβε καθήκοντα της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου. Μέλη της γραμματείας ορίστηκαν οι : Γ. Γαβρήλος, Σ. Γκιόλα, Ι. Δέμης, Αρ. Διζές, Γ. Θηβαίος, Γ. Κριτσωτάκη, Κ. Μπουσουλοπούλου, Στ. Παλλατζάς, Θ. Παπάς, Κ. Σακοψή, Μ. Σωτηρόπουλος, Ν. Τσιάβος, Δ. Φράγκος και ο Κ. Χοβαρδάς.
Στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου συμμετέχουν από την Αργολίδα ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, το μέλος του ανερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου Τάσος Χειβιδόπουλος, ο Χρήστος Ουλής και ο Κώστας Χουντάλας ως μέλη της Κεντρικής επιτροπής, ο Τάσος Σαλεσιώτης και Αντώνης Ντέμος ως επικεφαλής ψηφοδελτίων νομαρχιακών παρατάξεων και ο Στέφανος Παλλατζάς ως ενεργός πολίτης.
Εκπροσώπηση θα έχει η Αργολίδα και από τους Τάκη Βασιλείου και Βάνια Ανδρέου λόγω καταγωγής.
Στο επόμενο διάστημα από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή πρόκειται να επισκεφθούν την Πελοπόννησο οι: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Βάσω Παπανδρέου, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Θεανώ Γεωργοπούλου και Σταύρος Λαμπρινίδης.
Ο Σαλεσιώτης
Η συμμετοχή του Τάσου Σαλεσιώτη στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, μαζί με τον Αντώνη Ντέμο, με την ιδιότητά τους ως υποψήφιοι νομάρχες, δίνει και ένα οριστικό τέλος στο θέμα των ανταρτών που είχε δημιουργηθεί στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές. Πάντως μέχρι στιγμής ούτε ο Τάσος Σαλεσιώτης (που θεωρείται δικαιωμένος), ούτε ο Αντώνης Ντέμος (που θεωρείται αδικημένος), δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις.
Η ΚΟΕΣ
Στην ΚΟΕΣ του νομού συμμετέχουν οι: Γ. Αγραφιώτης, Γ. Αναγνώστου, Ασπ. Αναστασοπούλου, Α. Αντωνόπουλος, Η. Βελούδης, Ι. Γαλάνης, Γ. Γκιούλου, Γ. Γκολέμης, Θ. Δεληγιάννης, Στ. Δερνίκου, Β. Δήμας, Γ. Δρίτσας, Δ. Δρούγκας, Π. Ζαρκάδας, Δ. Ηλιόπουλος, Π. Θεοδωράκος, Δ. Καλλιάνος, Μ. Καλλιάνου, Κ. Καλοθέου, Γ. Καμπίτης, Π. Καχριμάνης, Τ. Κοΐνης, Ε. Κολιγκιώνης, Στ. Κονδύλης, Μ. Κονοπισόπουλος, Γ. Κοντογιάννης, Σπ. Κρικέτος, Δ. Κωστελένος, Αν. Λάμπρου, Τ. Λάμπρου, Π. Λυρίτης, Δ. Μαγκάβαλη, Δ. Μακρής, Θ. Μακρής, Ηρ. Μαμαντάκη, Τ. Μανός, Ελ. Μελίδη, Ευγ. Μιχαλοπούλου, Αθ. Μπαλαμπάνης, Αντ. Μπελεσιώτης, Γ. Μπιμπής, Β. Μητροσύλης, Αθ. Νάσσος, Π. Νικολάου, Οθ. Νικολόπουλος, Π. Νίτης, Θεοδ. Νόνη, Στ. Ντούτσος, Σ. Ξύδη, .Π. Ξύδης, Τ. Οικονόμου, Μιχ. Οικονόμου, Δ. Ορφανός, Γ. Παναγάκης, Δ. Παπαδημόπουλος, Χρ. Παπαδόπουλος, Στ. Παπαμαυρούδη, Επ. Παπαμιχαήλ, Χρ. Παπάς, Π, Πεβερέτος, Μ. Πίκη, Κ. Ρέκκας, Θ. Ρούσιας, Γ. Σακελλαρίου, Αν. Σαλεσιώτης, Ι. Σαμαρτζή, Π. Σαρρή, Ελ. Σιουρούνη,Β. Σπανός, Ν. Συρίγας, Γ. Σωτηρόπουλος, Στ. Τάσαινα, Αρ. Τασσόπουλος, Δ. Τζαβάρα, Γ. Τζάνος, Κ. Τζάνου, Κ. Τσίγκας, Γ. Φιλίνης, Μ. Φιρφιλιώνης, Αλ. Χατζηγεωργίου, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Αλ. Χατζηκωνσταντίνου, Β. Χουντάλα, Κ. Χουντάλας, Αθ. Χριστοπούλου, Κ. Χρόνης, Κ. Χρονόπουλος.
Στο παραπάνω όργανο συμμετέχουν επίσης τα μέλη της ΚΟΕΣ του νομού, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτέμβρη και τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας.

Στο ...ψυγείο η Αργολίδα από τον Σουφλιά

Λες και όλα βαίνουν καλώς. Λες και δεν υπάρχει καμία δυσάρεστη εξέλιξη στον ορίζοντα. Στην Αργολίδα, κυριολεκτικά δεν κουνιέται ...φύλλο για τους σχεδιασμούς του Γιώργου Σουφλιά με την προώθηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου τις προσεχείς εβδομάδες για ψήφισή του στη Βουλή, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση της περιοχής οικονομικά και τουριστικά.
Όλα δείχνουν σύμφωνα με τους χάρτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι ο νομός Αργολίδας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη οδική απομόνωση και στην πλήρη αγνόηση του δίπολου των πόλεων Ναυπλίου - Άργους από τους πόλους Αστικής Ανάπτυξης της χώρας.

Κομματική δέσμευση αιρετών
Παρότι αυτή η εφημερίδα φωνάζει μήνες τώρα για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, ουδείς εκ των τοπικών παραγόντων -με εξαίρεση τον βουλευτή Γιάννη Μανιάτη- δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, ακολουθώντας την ίδια τακτική με άλλα σοβαρά ζητήματα στο παρελθόν που τα αντιλήφθηκαν κατόπιν εορτής. Και την στιγμή που δεν υπήρχαν περιθώρια αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης “αντιδρούσαν” για τα μάτια του κόσμου με κάποια ψηφίσματα που έμπαιναν στο συρτάρι.
Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, με την συμπεριφορά των Νεοδημοκρατών αιρετών που φαίνεται ότι αποφεύγουν να στενοχωρήσουν την κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχουν ικανότητητες στους υπόλοιπους αιρετούς οι οποίοι δεν έχουν κομματικά κωλύματα. Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς τόσους μήνες δεν έχει υπάρξει ούτε καν μία δήλωση για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα που θα βάλει στο ...ψυγείο το νομό Αργολίδας και θα τον απομονώσει κι άλλο αναπτυξιακά.
Φυσικά δικαιολογίες ότι δήθεν αγνοούν το θέμα δεν υπάρχουν αφού εκτός από τα δημοσιεύματα του τύπου που παραμένουν γραπτά πριν από αρκετό καιρό υπήρξε πρόσκληση από τον βουλευτή Μανιάτη με ανοικτή επιστολή προς τους θεσμικούς παράγοντες, ώστε να υπάρξει μία ανοικτή δημόσια συζήτηση για τις διαφαινόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της Αργολίδας. Κανένας ωστόσω δεν ανταποκρίθηκε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής προχθές έκανε ακόμα μία επισήμανση: “Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, θεωρώ ότι κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να σιωπά. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δικαιολογηθεί ότι δεν ήξερε. Τώρα πια όλοι ξέρουν και όλοι θα είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις, ή τις παραλείψεις τους. Για τελευταία φορά καλώ την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα που με δική τους αποκλειστικά ευθύνη δημιουργούν σε βάρος της Αργολίδας».
Επισημαίνει ακόμα: «Θεωρώ χρέος μου απέναντι στους 100.000 κατοίκους της Αργολίδας, για τελευταία φορά, να προσπαθήσω να αναδείξω τα δύο μεγάλα αρνητικά ζητήματα που προκύπτουν για την Αργολίδα, από την προώθηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου στη Βουλή. Πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, τόσο με ομιλίες μου από το βήμα της Βουλής όσο και με την κατάθεση Ερωτήσεων και Επερωτήσεων, προσπάθησα να ενεργοποιήσω την αντίδραση της κυβέρνησης και των θεσμικών παραγόντων του νομού, ώστε να υπάρξει μία υπερκομματική προσέγγιση ολόκληρης της Αργολίδας. Μία θετική προσέγγιση απέναντι σε μια πρωτοβουλία, η οποία αγνοεί προκλητικά τις βασικές αναπτυξιακές παραμέτρους της Αργολίδας. Σημειώνω ότι οι σχεδιασμοί του Εθνικού Χωροταξικού θα έχουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιπτώσεις για τα 15 επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Επιπτώσεις για τις οποίες θα λογοδοτήσουν όλοι απέναντι στους πολίτες, ανάλογα με το βάρος της ευθύνης του καθενός. Υπενθυμίζω ότι τελευταία υποχρεώθηκα μέχρι και ανοικτή επιστολή προς τους θεσμικούς παράγοντες του νομού να αποστείλω, ώστε να υπάρξει μία ανοικτή δημόσια συζήτηση για τις διαφαινόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της Αργολίδας.
Θεωρώ τα ζητήματα αυτά ως τα κορυφαία αναπτυξιακά θέματα που έχουν εμφανιστεί στο νομό κατά τα τελευταία 10 χρόνια.
Το πρώτο ζήτημα αφορά στην πλήρη οδική απομόνωση της Αργολίδας από τους δύο αυτοκινητοδρόμους που διατρέχουν την Πελοπόννησο και το δεύτερο ζήτημα αφορά στην πλήρη αγνόηση του δίπολου των πόλεων Ναυπλίου – Άργους από τους πόλους Αστικής Ανάπτυξης της χώρας”.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τους αιρετούς του νομού, νομάρχη και δημάρχους, ούτε οι υπόλοιποι βουλευτές Έλσα Παπαδημητρίου και Γιάννης Μανώλης έχουν τοποθετηθεί για το θέμα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, υπακούοντας προφανώς στην κομματικά πειθαρχία.

Οδική σύνδεση
Επανηλημένως έχει γραφτεί ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν τόσο ο Άξονας Κόρινθος – Τρίπολη – Λεύκτρο – Σπάρτη – Καλαμάτα, όσο και ο Άξονας Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα – Καλαμάτα. Από τον προϋπολογισμό των δύο αυτών αυτοκινητοδρόμων ύψους 4 δις Ευρώ, η Αργολίδα μένει απολύτως έξω.
Όπως δηλώνει ο Γιάννης Μανιάτης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έκνε δεκτό το αίτημά του να χρηματοδοτηθεί ο κάθετος Άξονας Δερβενάκια – Εκκλησιαστικά – Φίχτια – Άργος (με παράκαμψη του Άργους), ως τμήμα του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου. Ούτε βέβαια στο παρελθόν έιχε γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Κρανιδίου -που είχε υποστηριχθεί από τον συγκεκριμένο βουλευτή- για την ένταξη του Άξονα Κρανίδι, Κολιάκι, Επίδαυρος στο Πρόγραμμα των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ανάλογη είναι η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην Αργολίδα και για τις χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ 2007-2013, όπου προβλέπεται επιπλέον η χρηματοδότηση του Άξονα Τρίπολη – Αρχαία Ολυμπία, καθώς επίσης και του Άξονα Σπάρτη – Γύθειο στο εθνικό σκέλος της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.
Δηλαδή, από ένα συνολικό κονδύλι ύψους περίπου 5 δις ευρώ που θα επενδυθούν για οδικούς άξονες στην Πελοπόννησο τα επόμενα χρόνια, η Αργολίδα δεν ωφελείται καθόλου.

Το δίπολο ...ξεχάστηκε
Από τον σχεδιασμό Σουφλιά όπως προαναφέρθηκε, μένει εκτός του Εθνικού Χωροταξικού το δίπολο Άργος - Ναύπλιο και από τις τέσσερις κατηγορίες Αστικών Πόλων Ανάπτυξης της χώρας που προβλέπεται να αναπτυχθούν και να χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνιαΤο Άργος και το Ναύπλιο, με συνολικό πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, που συνιστούν από χωροταξική και πολεοδομική άποψη ένα πλήρες και αρμονικό αστικό δίπολο ισχυρής οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, βρίσκονται εκτός, σε αντίθεση με οποιαδήποτε προφανή αναπτυξιακή προσέγγιση, για κίνητρα, επενδύσεις και ειδικές χρηματοδοτήσεις κάθε είδους.

Πλήρης εγκατάλειψη του Λόφου της Ασπίδος από την Αρχαιολογία και το

Φαίνεται πως στο Άργος βρέθηκε λύση για τα σκουπίδια. Όχι από το Δήμο φυσικά, αλλά με την ανοχή του αφού ούτε πρόστιμα επιβάλλει ούτε φροντίζει για την απομάκρυνσή τους από τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ναι σωστά ακούσατε. Οι αρχαιολογικοί χώροι της αρχαιότερης κατοικούμενης πόλης της Ευρώπης έχουν μεταβληθεί σε χαβούζες, κοτέτσια, χώροι εναπόθεσης μπαζών, καυσόξυλων, πάρκινγκ αλλά και μπαξέδων.
Για την Εφορία Αρχαιοτήτων ούτε λόγος να γίνεται. Ήδη από τη δεκαετία του ΄90 φάνηκε το ενδιαφέρον της για το Άργος, όταν επέτρεψε να καταστραφεί μέρος του Κοντίτου προκειμένου ένας νεόπλουτος να φτιάξει τη μάντρα του. Σήμερα το αρχαιολογικό μονοπάτι περνά πάνω από τα κοτέτσια του Ανδριάνειου υδραγωγείου, ενώ οι λαξευτοί μυκηναϊκοί τάφοι της Ασπίδας έχουν μετατραπεί σε μπαξέδες και χωματερές.
Την ίδια τύχη έχουν και οι δεξαμενές πάνω στο λόφο της Ασπίδας όπως και αυτές στο ναό του Απόλλωνος Δειραδιώτου. Όχι μόνο δεν υπάρχει στοιχειώδης φύλαξη αλλά ούτε καν ενδιαφέρον να απομακρυνθούν κοτέτσια, μπάζα και σκουπίδια. Εδώ όμως υπάρχει και ευθύνη του Δήμου Άργους, οι δημοτικοί σύμβουλοι του οποίου αρκούνται μόνο να περιδιαβαίνουν την πλατεία. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Ασπίδας είναι ένας εκτεταμένος σκουπιδότοπος, όπου βρίσκει κανείς ακόμα και προφυλακτήρες αυτοκινήτων σε εμφανές σημείο εδώ και μήνες.
Το κερασάκι στην τούρτα έθεσε και ένας κατά φήμη Περιβαλλοντικός Σύλλογος, ο «Ορειβατικός Σύλλογος Άργους», ο οποίος αφού στόλισε κακόγουστα ένα δεντράκι στην κορυφή του λόφου, παράτησε τα «στολίδια» να κρέμονται προκαλώντας αηδία στον επισκέπτη.
Ένας χώρος που θα μπορούσε να αποτελεί χώρο αναψυχής και άθλησης που θα τον ζήλευαν πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα έχει τα κακά του χάλια.
Η κατάσταση δεν είναι τωρινή. Εδώ και δεκαετίες κακοποιείται ο χώρος της Ασπίδας με ανόητες κατασκευές όπως «ο καταρράκτης», τρομάρα μας, που αποτελεί από μόνος του εστία μόλυνσης και κακογουστιάς.
Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται και τα περισσότερα πεύκα του λόφου που με κόπους πολλούς ο «Σύλλογος Φιλοδένδρων» και οι μαθητές του Άργους φύτεψαν πριν πολλές δεκαετίες πάνω στο γυμνό τότε λόφο.
Είναι καιρός πλέον η πόλη να προστατεύσει έναν πραγματικά ξεχωριστό τόπο με θέα προς όλες τις μεριές του Αργολικού κάμπου και με ιστορία αιώνων.
Η ανάπλαση του λόφου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της πόλης που σήμερα όταν τον επισκέπτονται για λίγες ώρες άθλησης και ξεκούρασης αναγκάζονται να φύγουν αηδιασμένοι από την τραγική κατάσταση που βρίσκεται

Έγινε συνήθεια η απομόνωση της Αργολίδας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ κοιμούνται οι αιρετοί της Αργολίδας που δραστηριοποιούνται στην κυριολεξία – απ΄ ότι φαίνεται - σε έργα βιτρίνας και στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας, αφήνοντας στην τύχη τους ιδιαίτερα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον αυτού του τόπου. Η «λογιστική» τους δράση, περιορίζεται στην επισκευή δρόμων, στην κατασκευή πλατειών, άντε και στην αναζήτηση κάποιων κονδυλίων για τους ΟΤΑ.
ΤΟ ΘΕΜΑ του Καποδίστρια 2 και κυρίως το θέμα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που προωθεί στη Βουλή ο Γιώργος Σουφλιάς δεν φαίνεται να απασχολεί τις τοπικές εξουσίες. Θεωρούν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους, άσχετα αν κινδυνεύει ο νομός Αργολίδας και οι δήμοι του, να απομονωθούν αναπτυξιακά για την επομένη 15ετία.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν κοινοβουλευτική παρέμβαση στη Βουλή, ο νομάρχης και οι δήμαρχοι. Όμως με άλλους τρόπους μπορούν να αντιδράσουν για την αγνόηση του Άργους και του Ναυπλίου, για την οδική απομόνωση της Αργολίδας που σταδιακά θα αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα οικονομικά, τουριστικά, πολιτιστικά. ΚΡΙΣΙΜΗ αυτή καμπή της ιστορίας της Αργολίδας που θα γραφτεί με μαύρα γράμματα και θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον όλων μας, η αδράνεια, ο ωχαδερφισμός, η αδιαφορία και η αμηχανία των αιρετών μας, η ανευθυνότητα που αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα, ο στρουθοκαμηλισμός πίσω από τα στενά όρια της «τοπικής» εξουσίας, δεν αποτελούν δικαιολογίες.
ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ φαίνεται, η απομόνωση της Αργολίδας την τελευταία τριακονταετία και σε αυτό το πλαίσιο μάλλον θα συνεχίσουμε να ζούμε. Ας απολαύσουμε λοιπόν την ανάπτυξη των γειτόνων μας και ας κρυφτούμε πίσω από την κακομοιριά μας.

Ζητούνται πωλητές

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΙΝΑΙ απορίας άξιο πώς σε μια χώρα όπως η δικιά μας, που καυχόμαστε πως γέννησε τη Δημοκρατία, που υπερηφανευόμαστε για τους αντιδικτατορικούς αγώνες και την ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών, που υπερηφανευόμαστε ότι το ελληνικό σύνταγμα από τα πρώτα χρόνια της επανάστασης του ΄21 αναγνώριζε το ρόλο της γυναίκας, να έχουμε μετατρέψει τους πολίτες σε ψηφοφόρους.
ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ περιορίσει τη λειτουργία του πολίτη, σε τετραετή άσκηση των καθηκόντων του, κι αυτή υποχρεωτική, να εκλέγει δηλαδή αυτούς που στη θέση του, ανίκανος ων ο ίδιος, να ασκήσουν τα καθήκοντά του, να εκφράσουν δηλαδή ελεύθερα τη βούλησή τους. Τη δική τους, βεβαίως, γιατί η δική μας περιορίζεται σε ένα χαρτάκι διαστάσεων μερικών εκατοστών. Τόσο δηλαδή, όσο και η Δημοκρατία που μας αντιστοιχεί.
ΚΑΤ΄ ΟΝΟΜΑ Δημοκρατία και κατ΄ όνομα πολίτες που αναγκαζόμαστε να αποδεχτούμε δημοκρατικές αποφάσεις παρμένες μέσα σε παράκεντρα αλλά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Όσο πιο πολλά παράθυρα ανοίγουν στους νόμους, τόσο περισσότερο μειώνεται η Δημοκρατία και η ιδιότητα του πολίτη, κάνοντάς μας να αναπολήσουμε τη φράση του Κικέρωνα «Σκληρός νόμος, αλλά νόμος».
ΜΕΤΑ σε δύσκολους καιρούς όπου η Δημοκρατία ταυτίζεται με το συμφέρον, θα πρέπει να αναζητηθούν πολίτες. Πολίτες που δεν θα ασκούν εκ του μακρόθεν κριτική προς τους πάντες και θα παραμένουν άπραγοι, αλλά ενεργά να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ιδίως έξω από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων αυτών.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του καναπέ και της ατομικής διασφάλισης προνομίων αποτελεί θανάσιμη παγίδα για όσους ζουν με εξάρσεις αντίδρασης στα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Όπως λέει σοφά ο λαός μας «όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει», ομοίως και όποιος βρίσκεται έξω από τις διαδικασίες της δημοκρατικής λειτουργίας, ξέρει πολλά να καταλογίζει αλλά με την ανοχή του γίνεται συμμέτοχος των πράξεων που κατακρίνει.

Άπονη ζωή μας πέταξες στου Ιντερνέτ την άκρη

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Μέρες γιορτών, στο περίπτερο της γειτονιάς συναντώ την Ντίνα να αγοράζει τις εφημερίδες της, χρόνια παντρεμένη με τον Γιώργο έχουν και τρία παιδιά. Μέσα από τις ευχές και τα άλλα των γιορτών ζητώ να μάθω και νέα για τον παλιό μου συμμαθητή.
-Χαμένος είναι όλες τις γιορτές.
-Που χάθηκε;
-Στο internet. ( διαδίκτυο) τώρα που είναι τα σχολείο κλειστά ( είναι εκπαιδευτικός ο Γιώργος ) έχει κλειστεί μέσα στο δωμάτιο του , δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να μπαίνει «στην δεύτερη ζωή» (second life ) ένα παιγνίδι του ιτερνέτ και να ζει την εικονική του πραγματικότητα
-Μα είναι δυνατόν;
-Και όμως ούτε μια βόλτα δεν βγήκαμε, τηλέφωνα δεν πήρε τους φίλους τους πιο κοντινούς συγγενείς
-Πες ότι δεν πάει καλά
-Παίζει 16 – 18 ώρες ασταμάτητα
-Καλά με τα παιδιά του δεν ασχολείται …παιδαγωγός είναι …
-Έχει τρεις υπαλλήλους στο εικονικό κατάστημα που έχει στο παιγνίδι «δεύτερη ζωή» με τα ονόματα των παιδιών . Αυτός στην φαντασία του επικοινωνεί με τα παιδιά του. Τα παιδιά του όμως τον έχασαν . Δεν είναι μόνο αυτό πήρε και πιστωτική κάρτα για να κάνει εικονικές αγορές τις οποίες χρεώνει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Οι διάλογοι δεν είναι καθόλου φανταστικοί, είναι πραγματικοί , ο Γιώργος είναι υπαρκτός , 42 χρονών σεβαστός οικογενειάρχης ιδιαίτερα ευφυής όσο τον θυμάμαι από το σχολείο. Αλλά στην πρώτη μεγάλη στροφή απολογισμού της ζωής του, αντί να έρθει αντιμέτωπος με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα και βιωμένα του , βρήκε το πορτάκι του διαδικτύου έχωσε το κεφάλι του στην οθόνη του υπολογιστή και στρουθοκαμηλίζοντας σε φαντασιακούς χρόνους και πράξεις άρχισε να χάνει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.
Στον ψυχισμό του ανθρώπου ένα από τα πολλά Εγώ του ( με την έννοια του εαυτού) είναι και το Ιδεώδες του Εγώ, με απλά λόγια, αυτό που θα ήθελε να είναι , μια ιδεατή εικόνα του εαυτού το οποίο με το πέρασμα του χρόνου βιώνεται συνεχώς σε πτώση. Λόγω βιολογικών και ενεργειακών απωλειών που επιφέρουν οι πολλαπλοί ρόλοι μας και ο χρόνος – γήρας. Αφού πλέον η ενέργεια μας πρέπει να διαχέεται σε ένα πλήθος ρόλων και υποχρεώσεων. Αλλά και η ενέργεια που διαθέτουμε δεν έχει και την ίδια ικανότητα παραγωγής έργου.
Μέσα σε αυτή την πίεση ο άνθρωπος πρέπει να βρει μια διέξοδο, ένα τρόπο να φύγει ο ατμός της κακής ενεργειακής του φόρτωσης. Ε λοιπόν στις μέρες μας ένας τέτοιος τρόπος είναι το ιντερνέτ(διαδίκτυο). Μέσα από πολύπλοκα παιγνίδια και εικονικούς ρόλους ο κάθε Γιώργος ζει μέσα από την ιστοσελίδα που έχει συνδεθεί έτσι όπως νόμιζε , όπως θα ήθελε, όπως θα φανταζόταν. Το παράλογο αρχίζει όταν το παιγνίδι κυριαρχεί του πραγματικού και ενήλικοι άνθρωποι εγκαταλείπουν ευθύνες και ρόλους. Έτσι ο κάθε Γιώργος ζει όπου και όπως θέλει, έχει όποια οικογένεια θέλει, μπορεί πάντα φαντασιακά να ζει και τις πιο τρελές φαντασιώσεις του. Σε εβδομαδιαία εφημερίδα («το ποντίκι» ) δημοσιεύτηκε ότι πολίτης καταδικάστηκε από πραγματικό δικαστήριο για κλοπή στην εικονική πολιτεία που ζούσε μέσα από τον ιντερνέτ. Στο «Έθνος του Σαββάτου» που πέρασε δημοσιεύτηκε ότι υπάρχει ιστοσελίδα για να βγάζεις το θυμό σου για όποιον νομίζεις ότι σου φταίει μέσα από κατάρες είναι η ιστοσελίδα e-katares.com (ηλεκτρονικές κατάρες ) η οποία είναι υπαρκτή την επισκέφθηκα αλλά ευτυχώς προς το παρόν δεν την χρησιμοποίησα.(!!!) κατά το γνωστό ποτέ μην λες ποτέ!!!
Βέβαια κάποιος θα πει μα τόσο άλλαξαν οι συνθήκες και οι ανάγκες των ανθρώπων ώστε να καταφεύγουν στον εγκλωβισμό του ιντερνέτ. Όχι και παλαιότερα τουλάχιστον πριν πενήντα χρόνια τις ίδιες υπαρξιακές ανάγκες είχε ο άνθρωπος αλλά τότε υπήρχε η γειτονιά , το πανηγύρι, ο καφές με τον γείτονα, το αμοιβαίο κουτσομπολιό της γειτονιάς (καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο δεν έχει σημασία)
η αγάπη με τον γείτονα αλλά και η γκρίνια με τον γείτονα ακόμα και για α-νόητους λόγους. Υπήρχε η αγχολυτική ταβέρνα και η μικρή βουλή των καφενείων με όλους τους εν δυνάμει πρωθυπουργούς να δίνουν λύση στα διάφορα καθημερινά και μεγάλα προβλήματα αν γίνονταν πρωθυπουργοί για τρεις μέρες.
Ναι θα μπορούσε να πει κάποιος ότι και σε αυτές τις καταστάσεις υπάρχει το φαντασιακό στοιχείο, να προσπαθεί ο καθένας να είναι κάποιος άλλος, διαφορετικός από ότι είναι τώρα για να λύνει τα άγχη της ύπαρξης. Σίγουρα έτσι είναι αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά αυτό το φαντασιακό στοιχείο φανερωνόταν μόνο μέσα από την κοινωνική συναλλαγή , την επαφή. Για να χορέψεις στο κυκλικό χορό του πανηγυριού έπρεπε να αγγίξεις τους διπλανούς σου να σε νοιώσουν και να τους νοιώσεις, να τους αποδεχτείς και να σε αποδεχτούν. Ενώ στην άλλη περίπτωση μοναχικός και μόνος χειρίζεσαι τα ηλεκτρονικά σου κουμπιά . Είναι ήττα η ψευδοεπικοινωνία χωρίς της ανθρώπινες ανάσες. Χωρίς το βλέμμα και την χειρονομία είναι αυτιστική διαδικασία.
ΥΓ. Δευτέρα βράδυ τέλειωσα το άρθρο μου θα το στείλω μέσω ιντερνέτ (!!!)στην εφημερίδα. Μέχρι πριν λίγους μήνες πέρναγε ο Άκης από το γραφείο ή πήγαινα σπίτι του και έδινα την δισκέτα μιλούσαμε και λίγο ….τώρα ηλεκτρονικά κερδίσαμε και οι δυο σε χρόνο χάσαμε σε επικοινωνία….. άπονη ζωή μας πέταξες στους ιντερνέτ την άκρη!!!

Απροσάρμοστα

-Εμείς δώσαμε, το DVD, το CD, το VIDEO και τον δίσκο βινυλίου. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι πληρώσαμε για να το παραδώσουμε ενώ άλλοι που παρέδωσαν ένα κακοπαιγμένο βιντεάκι τα πήραν ή θα τα΄παιρναν.
-Γιατί αυτοκτόνησε ο τελευταίος Πόντιος εκβιαστής; Γιατί έμαθε ότι οι άλλοι εκβίαζαν για να τα πάρουν!
-Ντιβιντάι, ντιβιντάι, ντιβιντάι /της ορμάει ντιβιντάι, ντιβιντάι (λαϊκό σουξέ).
-Όχι και πορνογραφικό υλικό το συγκεκριμένο ντιβιντί! Μάλλον σάτιρα στο σεξ θα΄ναι.
-Επιτέλους μετονομάστε τον ΑΣΕΠ σε Α! ΣΕΞ να ξέρουμε αν θα πρέπει να βάλουμε λάδι πριν διοριστούμε. Έτσι κι αλλιώς καταργήθηκε στην (σεξουαλική) πράξη.
-Τα «απρό» κάνουν τους διορισμούς με αγνά οικολογικά προϊόντα, με λίγα λιπαρά. Παρακαλώ στείλτε μας πρόσφατη φωτό με μπικίνι ή χωρίς στη διεύθυνση : aprosarmosta@yahoo.gr. Υ.Γ. Μην κάνετε το λάθος. Η διεύθυνση ισχύει και δεσμευόμαστε για δημοσιοποίηση των φωτογραφιών σας. Τα πρόσωπα θα σκεπαστούν με ράστερ, όπως στην περίπτωση της Τσέκου.
-Όσοι δεν κατάφεραν «να διορίσουν», ετοιμάζονται να φτιάξουν και τρίτο πόλο θέλαμε να γράψουμε.
-Αρχίζει να μου αρέσει η διαφθορά και η διάλυση του κράτους. Έτσι κι αλλιώς η χώρα ένας τεράστιος ... οίκος ήταν εδώ και χρόνια.
-Αν πάψει να υπάρχει ηθική, θα πάψει να υπάρχει και ανηθικότητα. «Απρό» έφη.
-Πάντως εδώ που τα λέμε, όταν κανείς είναι πολύ υπέρβαρος, χρειάζεται και τρίτο πόδι για να στηριχτεί.
-Μ΄αρέσει που αυτή η κυβέρνηση επιμένει στην πάταξη της διαφθοράς. Καλά καθρέφτης δεν υπάρχει στα γραφεία τους ή τον έσπασε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση για να μη βλέπει τη δική του διάβρωση;
-Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Μόνικα. Άραγε το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει οβάλ τραπέζι ή κανένα πλαστικό σαν κι αυτά που πωλούν οι ατσίγγανοι;
-Πίσω από κάθε διευθυντή κρύβεται μία υπάλληλος κατά προτίμηση καθιστή.

9/1/08

Εκτινάσσεται στα ύψη η αξία των χωραφιών στην Δαλαμανάρα

Διατίθεται ήδη στους ενδιαφερομένους φορείς η προκήρυξη του διαγωνισμού με ΣΔΙΤ (συμπράξεις ανάμεσα στο Δημόσιο και ιδιωτικά κεφάλαια) για τα κτίρια διοίκησης και σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το αρχικό (προϋπολογιζόμενο) κόστος ξεκινά από τα 74 εκατ. ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Ωστόσο, το αρχικό προϋπολογιζόμενο ποσό προβλέπεται να φτάσει (χωρίς ΦΠΑ) στα 89,6 εκατ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με τους όρους τους διαγωνισμού θα προσαυξηθεί κατά 20% ή 15,6 εκατ. ευρώ για τη «βαριά συντήρηση» των εγκαταστάσεων, που επίσης θα αναλάβει ο ιδιώτης
Όπως ανακοινώθηκε το έργο θα εκτελεστεί με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την τεχνική διαχείριση των κτιρίων διοίκησης και σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στην Αργολίδα, στην Κόρινθο, στη Λακωνία και στην Καλαμάτα.
Οι κτιριακές υποδομές που αφορούν στη σύμπραξη θα κατασκευαστούν σε ακίνητα, των οποίων η διαδικασία παραχώρησης, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει ολοκληρωθεί.
Η διάρκεια της σύμπραξης είναι 28 έτη.
Άγνωστο πάντως παραμένει, γιατί οι άλλοτε λαλίστατοι τοπικοί φορείς δεν «πανηγυρίζουν» με δηλώσεις τους και δελτία τύπου για την εξέλιξη. Ίσως επειδή ο ιδιώτης που θα πάρει τα έργο θα θησαυρίσει για τα επόμενα 28 χρόνια.
Εκείνοι πάντως που φαίνεται να «πανηγυρίζουν», είναι οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στην γύρω περιοχή που μέρα με την ημέρα, ανακαλύπτουν ότι οι πορτοκαλιές τους μπορεί να έπαψαν να αποδίδουν, όμως τα χωράφια τους μετατρέπονται πλέον σε πανάκριβα οικόπεδα.

Κακοδιαχείριση, μιζέρια στον προϋπολογισμό Ναυπλίου

Διαχείριση της μιζέριας, χαρακτηρίζει ο συνδυασμός «Άλλη Πρόταση», τον προϋπολογισμό του δήμου Ναυπλίου, που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Σε κοινή του ανακοίνωση ο συνδυασμός θεωρεί ότι συγκρούσθηκαν δύο πολιτικές:
α) αυτή που εκφράζεται από τη δημοτική αρχή που βλέπει τα χρέη να μεγαλώνουν και τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται και που προσπαθεί με μπαλώματα και στρογγυλοποιήσεις να ισοσκελίσει ένα μίζερο προϋπολογισμό και
β) αυτή της «Άλλης Πρότασης» που θέλει την ενεργοποίηση της κοινωνίας, τη συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτών στη σύνταξη του προϋπολογισμού, για την επίλυση των προβλημάτων, τη φαντασία στην εξουσία, την άμεση σύνταξη των αναγκαίων μελετών, ώστε να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις, κάτι που δεν κάναμε τα τελευταία χρόνια, την περιστολή των μη αναγκαίων δαπανών, την εκ βάθρων αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με την κατάργηση ή περιστολή μη αναγκαίων κονδυλίων, την ενεργοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την είσπραξη των τελών από τα ανώτερα οικονομικά στρώματα, το σχεδιασμό για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Επισημαίνεται ότι οι επίσημες οφειλές, αποτελούν ένα τεράστιο βαρίδι, που έρχεται από τη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων χρόνια τώρα. Από την άλλη ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια ποια είναι τα πραγματικά ελλείμματα του δήμου, κανείς δεν τα έχει καταγράψει δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για το πώς ο Δήμος θα καλύψει τις τεράστιες υποχρεώσεις του.

Κακοδιαχείριση

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ΔΕΥΑΝ ήδη οφείλει στο Δήμο πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα τεράστια ποσά σπαταλούνται σε ιδιώτες για κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η ‘Άλλη Πρόταση τονίζει ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που έπρεπε σύμφωνα με τον Κώδικα να έχει ήδη προ πολλού συντάξει ο Δήμος ξεχάσθηκε, αφού κανείς δεν έχει τον παραμικρό σχεδιασμό. Έτσι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει και κανένα σχέδιο για το πώς θα επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα.
Και σημειώνεται: «Είμαστε επομένως σίγουροι ότι τίποτα δεν θα γίνει για τα προβλήματα του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση των σκουπιδιών, για το Μπούρτζι, το Τελωνείο, την Ακροναυπλία, το Ενετικό κτίριο στον Άγιο Γεώργιο, για απαλλοτρίωση χώρων πράσινου, για την επίλυση των προβλημάτων στα σχολεία μας, τους ποδηλατόδρομους, το κυκλοφοριακό, την κοινωνική πολιτική, τον αθλητισμό. Τί είναι αυτό που θα γίνει; Θα αγορασθεί νέο αυτοκίνητο για τον κ. Δήμαρχο αξίας 35.000 ευρώ».

Όλα πάνε καλά

«Δεν πρέπει αυτάρεσκα να βγάζουμε προς τα έξω την εικόνα ότι όλα πάνε καλά, αλλά να πούμε την πραγματική αλήθεια, ότι η πολιτική των τελευταίων χρόνων έχει οδηγήσει το Δήμο σε αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών του και την αύξηση των χρεών του. Είναι πλέον ανάγκη να αντιληφθούμε ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών είναι αδιέξοδες και χρειάζονται ριζική αναθεώρηση. Η σημερινή πολιτική της δημοτικής αρχής αποτελεί συνέχεια της διαχείρισης μιας μίζερης και ζοφερής πραγματικότητας. Πρέπει άμεσα ν΄ αλλάξει εάν θέλουμε να δούμε κάποια προβλήματα να επιλύονται», τονίζει ο συνδυασμός.
Επίθεση όμως εξαπολύει η «Άλλη Πρόταση» και στην μείζονα αντιπολίτευση καταγγέλοντάς την για ανυπαρξία, αφού κανένας δημοτικός σύμβουλός δεν τοποθετήθηκε, ενώ κατά τη ψηφοφορία δύο σύμβουλοι υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, ένας έριξε λευκό και ένας απείχε.

Αγωνία για το νερό της Λέρνας

Μπορεί με τις πρώτες βροχοπτώσεις να ξεχάσαμε προς το παρόν τη λειψυδρία, όμως ο σεισμός της Κυριακής δημιούργησε θολότητα στα νερά της Λέρνης καθιστώντας τα ακατάλληλα για πόση.
Τη Δευτέρα το απόγευμα και μετά από επιμονή των δημοσιογράφων οι διευθυντές της ΔΕΥΑΝ και της ΔΕΥΑΑΡ αποκάλυψαν πως το νερό δεν είναι προς το παρόν πόσιμο λόγω θολερότητας!
Οι ανακοινώσεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις δεν έφτασαν ποτέ στα αυτιά των καταναλωτών με αποτέλεσμα να καταναλώνουν ακατάλληλο νερό!
Μέχρι χθες το μεσημέρι, αν και η θολερότητα είχε υποχωρήσει, δεν είχαν φτάσει ακόμη στα χέρια των ΔΕΥΑ οι αναλύσεις του Χημείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «α» μάλλον δεν έχουν εντοπιστεί νιτρικά ή άλλα χημικά στοιχεία που πιθανόν να το καθιστούσαν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Οι ίδιες πληροφορίες έχουν φτάσει και στις δύο δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, παρ΄ όλα αυτά δεν πρόκειται να εκδοθεί ανακοίνωση καταλληλότητας του νερού πριν ολοκληρωθούν οι χημικές αναλύσεις. Η ιστορία πριν μερικά χρόνια με τη μόλυνση του Ερασίνου μετά από σεισμική δόνηση με αποτέλεσμα να ρέει «δηλητήριο» επανήλθε στο μυαλό όλων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΡ Λουκά Κούρο «και παλαιότερα με σεισμό είχαμε τα ίδια αποτελέσματα, όπως και με τις βροχοπτώσεις. Δεν υπάρχει θέμα νιτρικών. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και πιστεύουμε στην άμεση σύνδεσή του με το σεισμό».
Από πλευράς της ΔΕΥΑΝ, ο πρόεδρός της Αδριανός Ανυφαντής υποστήριξε ότι θα προβάλλονται «σε καθημερινή βάση αναλύσεις για να ενημερώνονται οι συμπολίτες μας όσο θα συνεχίζεται το πρόβλημα λόγω του σεισμού».
Οι αναλύσεις πάντως αναμένεται να διαρκέσουν ορισμένες ημέρες και καλό θα είναι έως ότου ανακοινωθεί επίσημα η καταλληλότητα του νερού για τις δύο πόλεις, οι κάτοικοι να αποφεύγουν την πόση του ακόμη και μετά την υποχώρηση της θολερότητας.

Εξέθεσε το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου ο Λιάπης

Στον αέρα βρίσκονται πλέον όλες οι μέχρι σήμερα κινήσεις του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου για τις μπανιέρες, μετά την εντολή για κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών που έδωσε ο νέος υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.
Μέχρι σήμερα και για δύο ολόκληρα χρόνια με την αίτηση θεραπείας την οποία είχε υποβάλει το Λιμενικό Ταμείο, όχι μόνο δεν βελτιωνόταν η κατάσταση αλλά διαιωνιζόταν η παρανομία αφού όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού δεν είναι νόμιμη η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών εντός αρχαιολογικών χώρων.
Αν δεν είχε γίνει η προσφυγή της Νομαρχιακής κίνησης «Αργολίδα : Κοινωνία των Πολιτών» η παράνομη κατάσταση θα διαιωνίζετο με τρομερές παράλληλες συνέπειες και στην παλιά πόλη του Ναυπλίου που θα της αλλοίωναν την όψη.
Μεταξύ άλλων η «Κοινωνία των Πολιτών» κατάγγελνε ότι : «Το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου είτε ως ¨κρατικό¨ που ήταν μέχρι το 2004 είτε ως Δημοτικό σήμερα έχει την ευθύνη της απομάκρυνσης όλων των αυθαίρετων κατασκευών, αλλά αντί αυτού προτίμησε να κάνει διάφορες ενέργειες εκ των υστέρων, προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα εντός του Αρχαιολογικού χώρου και της Αδόμητης ζώνης!!!
Συνεδρίασε το Δ.Σ. του Λιμενικού στις 20-7-06 και αποφάσισε:
1) Να γίνει ένσταση στο ΥΠ.ΠΟ κατά της πάρα πάνω απόφασης της 25ης ΕΒΑ
2) Να εγκριθούν εργασίες προσθήκης σε υφιστάμενα κτίρια με βάση τους όρους δόμησης. ( υπάρχουν και όροι δόμησης για τις αδόμητες περιοχές μάθαμε από το Δ.Λ. Ναυπλίου)
3) Να απαιτηθεί η διατήρηση όλων των υφιστάμενων κτιρίων και να δοθεί επαρκής χρόνος αποκατάστασης της νομιμότητας.
4) Να χορηγηθεί έγκριση λειτουργίας των καταστημάτων σύμφωνα με την χρήση που αναφέρεται στους όρους δημοπράτησης.
Το Δ.Λιμενικό και οι ενοικιαστές γνώριζαν όλες τις αυθαιρεσίες που είχαν γίνει -προσθέσανε και νέες οι καινούργιοι ενοικιαστές το 2006 - αλλά επικαλείται το Λιμενικό στην ένσταση του, ότι είναι δέσμιο των νέων συμβάσεων που έχει υπογράψει και κινδυνεύει να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα στους ¨ αθώους¨ ενοικιαστές αν δεν τηρηθούν οι όροι της σύμβασης και κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα.
Προσπάθειες νομιμοποίησης και μέσω του ΥΕΝ έκανε από το 2005 υποβάλλοντας τεχνική έκθεση και θεωρώντας ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα, κάτι που αμφισβητείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η πρότασή του εγκρίθηκε στις 30-9-2005 με την προϋπόθεση να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου για οποιαδήποτε παρέμβαση….. Οι αυθαίρετες εργασίες, οι προσθήκες και η παράνομη λειτουργία των καταστημάτων το 2006 και το 2007 έδειξαν πόσο λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) του Υ.Ε.Ναυτιλίας!!!
Μία μικρή παράγραφος του εγγράφου της 25ης ΕΒΑ λέει πολλά «…Οι προτεινόμενες νομιμοποιήσεις και επεκτάσεις των κατασκευών λειτουργούν σε πνεύμα άκρατης εκμετάλλευσης του προνομιακού χαρακτήρα της περιοχής( κάτω από τα αρχαία τείχη και δίπλα στη θάλασσα). Όλος ο σχεδιασμός και η πρόταση για τον υποτιθέμενο εναρμονισμό των κατασκευών με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης δεν είναι τίποτε άλλο από μία αντιγραφή των υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών από υαλοστάσια.. ..Ενδεχόμενη νομιμοποίηση θα προκαλέσει κακό προηγούμενο για άλλα καταστήματα εντός της παλιάς πόλης του Ναυπλίου» και όχι μόνο !!!!»
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την καταγγελία αυτή ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης μεταξύ άλλων αναφέρει :
«Δεν αποδεχόμεθα την αίτηση θεραπείας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου κατά της υπ΄ αριθμ. 283/13-7-2006 απόφασης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διότι η κατασκευή των κτισμάτων, οι επεμβάσεις – προσθήκες και η λειτουργία με τις συγκεκριμένες χρήσεις πραγματοποιήθηκαν: α) εντός της κηρυγμένης, με την υπ΄ αριθμ. 11707/14-6-1966 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 429/Β/8-6-1966), ως αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού διατηρητέου μνημείου περιοχής της Ακροναυπλίας και β) εντός της θεσμοθετημένης με την υπ΄ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/41601/1185/30-8-1995 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 817/Δ/19-10-1995), αδόμητης ζώνης Α’ απολύτου προστασίας της Ακροναυπλίας και του Παλαμηδίου, χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα δε με την ισχύουσα νομοθεσία αυθαίρετα εντός αρχαιολογικών χώρων ουδέποτε νομιμοποιούνται, αλλά υποχρεωτικά κατεδαφίζονται.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι της διπλανής πόρτας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

… ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΑΝ όλοι τους με τον θάνατο της ανήλικης στην Πτολεμαϊδα από τα ναρκωτικά, λες και δεν βλέπουν γύρω τους καθημερινά τι συμβαίνει. Λες και δεν έχουν ακούσει ότι στατιστικά, στην Ελλάδα, καθημερινά πεθαίνει ένας άνθρωπος από την ίδια αιτία.
ΕΦΗΣΥΧΑΣΤΗΚΑΝ όμως την Αργολίδα, επειδή η Πτολεμαϊδα είναι μακριά και πολλοί επιμένουν να αδιαφορούν για το πρόβλημα, παρ’ ότι χτυπά την πόρτα του καθενός μας. ΕΞΑΙΡΕΣΗ του κανόνα - δυστυχώς - είναι όσοι εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην περιοχή μας και ζητούν από την πολιτεία, από την Αυτοδιοίκηση και από φορείς να κινηθούν πιο εντατικά, στον τομέα της πρόληψης για τους χρήστες και κυρίως για τους υποψήφιους χρήστες, και στον τομέα της καταστολής για τους εμπόρους.
Η ΣΥΝΗΘΗΣ πρακτική της Αστυνομίας να συλλαμβάνει χρήστες και να τους στέλνει στα μπουντρούμια βαφτίζοντάς τους εμπόρους, είναι σαν να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο. Στρουθοκαμηλίζει δηλαδή η Αστυνομία και αδυνατεί να εντοπίσει - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - τους εμπόρους του θανάτου, παρ’ ότι ακόμα και ο απλός πολίτης γνωρίζει τα σημεία γύρω από το Ναύπλιο και το Άργος που γίνεται διακίνηση.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ έχει τεράστιες διαστάσεις σε τοπικό επίπεδο και κάποια στιγμή όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την κοινωνία που σαπίζει καθημερινά και οδηγείται στατιστικά στην καταστροφή. Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι της διπλανής πόρτας. Είναι δικό μας και αυτό σύντομα πρέπει να το αντιληφθεί ο καθένας.
ΟσΙ ΦΟΡΕΙΣ που έχουν δημιουργηθεί γι αυτό τον σκοπό επιτέλους ας δραστηριοποιηθούν πιο πολύ κι ας παράγουν ουσιαστικό έργο, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Από τις ροζ γαρνιτούρες στις πολιτικές ευθύνες

Άρθρo του Άκη Ντάνου

ΡΟΖ εμφανίζεται η υπόθεση Ζαχόπουλου κυρίως από τα κυβερνητικά χείλη. Ροζ, γιατί το ροζ βολεύει, αλλά παράλληλα αποκρύπτει τη διάβρωση των κρατικών φορέων. Αν η υπόθεση ήταν καθαρά ροζ δεν θα μας ενδιέφερε ή ίσως ενδιέφερε όλους εκείνους τους οπαδούς της κλειδαρότρυπας των μεσημεριανών τηλεοπτικών σαβούρων.
ΟΙ ΓΑΡΓΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήρθαν να συμπληρώσουν τη σεξουαλική αδηφαγία όσων δεν χόρτασαν από την ιστορία με το Βιάγκρα που στοίχισε τη ζωή του διοικητή του ΙΚΑ Βαρθολομαίου. Τα « λευκά μπουρνούζια » του Κακαουνάκη αντικαταστάθηκαν από τις μονταρισμένες σκηνές « του Dvd» του Μαξίμου.
ΔΥΟ διαφορετικές ιστορίες με τις ίδιες προεκτάσεις στη δημόσια διοίκηση αφού το ερωτικό στοιχείο αποτελούσε κριτήριο ανέλιξης στην ιεραρχία ή διατήρηση της θέσης. Και στις δύο περιπτώσεις η πολιτική ανηθικότητα υπήρξε εμφανής σύμφωνα πάντα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η πολιτική της ισότητας αντικαταστάθηκε από τα ανθρώπινα πάθη.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ διάσταση δεν αφορά μόνο τα όποια οικονομικά σκάνδαλα ή αποφάσεις εξυπηρέτησης δουν το φως της δημοσιότητας αλλά άπτεται και της υποβάθμισης του γυναικείου φύλου σε απλό αντικείμενο πόθου, άσχετα αν στην τελική κατάληξη ο θύτης μετατρέπεται εκ των συγκυριών σε θύμα. Φαίνεται πως η ισότητα συνεχίζει να περνά από την κρεβατοκάμαρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, η προσπάθεια συμψηφισμού με προγενέστερες ιστορίες του ΠΑΣΟΚ που καταβάλλει η κυβέρνηση αποτελεί ξεπεσμό της πολιτικής σκέψης και παραπλάνηση του πολίτη. Όχι φυσικά πως θα πρέπει να δοθεί συχωροχάρτι στα όσα συνέβαιναν επί ΠΑΣΟΚ, αλλά το παρελθόν δεν αποτελεί τεκμήριο αθωότητας της κυβέρνησης.

Αναλύοντας την ακροστιχίδα των Ρ.Ο.Ζ. Σ.Κ.Α.Ν.Δ.ΑΛ.Ω.Ν.

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ρ έπουμε προς μια κοινωνία της κλειδαρότρυπας. Είναι δεδομένη η προσπάθεια του συστήματος εξουσίας εδώ και χρόνια να μας θέλει παθητικούς τηλε – πολίτες επειδή μάλλον επιτυχώς συμβιβαστήκαμε μας προσφέρει και τηλε- ηδονές ,μας θέλει και τηλε- ματάκηδες .
Ο ριστικό το τέλος της κοινωνίας των ενεργών πολιτών, ίσως να μην είχαμε ποτέ, τέλος πάντων οριστικό τέλος στις ελπίδες για μια κοινωνία της δράσης και της αντίδρασης όπου ο πολίτης και η νοηματοδότηση του καθημερινού του βίου θα είχε πρωτεύουσα σημασία. Σημαία μας πια το εσώρουχο κορδόνι της κάθε ερωμένης και το φαρδύ σώβρακο του εξουσιαστή εραστή.
Ζ υγαριά παράξενη το αποτέλεσμα του ροζ σκανδάλου. Ανάλογα με την θέση και τον ρόλο του εμπλεκόμενου. Αν είναι ένα μέσο προβεβλημένο όμως πολιτικό στέλεχος με πιθανές υψηλές διασυνδέσεις μάλλον αυτό θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής του καριέρας προσγειώνοντας τον ανώμαλα στο Κολοσσαίο των τηλεοπτικών παραθύρων. Αν είναι πετυχημένος στο παρελθόν αλλά ελαφρώς ξεχασμένος στην παρούσα φάση καλλιτέχνης τότε ένα ροζ σκάνδαλο είναι μια καλή ευκαιρία, ένα τραμπολίνο για να εκτοξευθεί η καριέρα του και πάλι ψηλά, σε αυτή την περίπτωση το ροζ κόβει εισιτήρια γεμίζει μαγαζιά.

Σ οβαρότητα μηδέν. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση για την σαβούρα την βρώμα και την διαφθορά ο ένας τα ρίχνει στον άλλο και κανείς δεν ξέρει τίποτα για την δική του περίοδο εξουσίας. Συναγωνίζονται στο ποιος θα πρωτοπρολάβει να χρεώσει στον άλλο την σαπίλα
Βέβαια υπάρχουν και οι έντιμες φωνές που αναγνωρίζουν τον βόθρο αλλά απλά ισχυρίζονται ότι των αντιπάλων ήταν ή είναι μεγαλύτερος. ( Βέβαια στην γενική σαπίλα δεν πρέπει να εξαιρούμε και τον εαυτό μας όπου μέσα από την καθημερινή μας πράξη δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνουμε ή και να διαχειριζόμαστε κατά τα μικρά μας συμφέροντα αυτή την βρωμιά.)
Κ οινωνία ώρα μηδέν. Σαν τίτλος από ταινία του Φώσκολου ακούγεται. Δυστυχώς όμως είναι και αβάσταχτα πραγματικό με ζάππινγκ στα κανάλια προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την βαριά μας θλίψη .
Α νάσα δεν υπάρχει. Ή θα ουλριάξουμε και θα αντισταθούμε στην έλλειψη οξυγόνου ή θα το κλείσουμε και θα σκάσουμε οριστικά και δια παντός. Και θα σκάσουμε αθόρυβα γιατί σιγά Έλληνες η πατρίδα κοιμάται ( κατ άλλους έχει πέσει σε αφασικό κώμα εδώ και πολύ καιρό, παραφράζοντας την λέξη ίσως και το μόνο κό(Ω)μμα το αφασικό που επιβίωσε εδώ και δεκάδες χρόνια σε αυτή την χώρα)
Ν τροπή , άγνωστη λέξη διαγράφτηκε από τα λεξικά γιατί κανένας έλληνας δεν αναγνωρίζει την σημασία της
Δ ιορισμός στο δημόσιο . Η συνισταμένη των ονείρων και των ιδανικών της γενιάς 20 – 45 ετών ( η καλύτερη ηλικιακή ομάδα και για την τηλεοπτική διαφήμιση τίποτα δεν είναι τυχαίο ) . Οι συνεχιζόμενες σπουδές, η έρευνα , η σπίθα του ονείρου για κάτι νέο , πρωτοποριακό , δημιουργικό όλα σβήνουν μπροστά στον μαγικό δαυλό του κατάλληλου ανθρώπου που την κατάλληλη ώρα θα σου δείξει με το αζημίωτο βέβαια το μονοπάτι για τον διορισμό. Η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων είναι πολύ επώδυνη και αντίστοιχη με το εφιαλτικό ταξίδι των λαθρομεταναστών που περιμένουν τον κατάλληλο άνθρωπο για να τους περάσει απέναντι .
Α λήθεια , δεν μας ενδιαφέρει ούτε η προσέγγιση της, ούτε η φανέρωση της ούτε η μετοχή σε αυτήν , αλήθεια είναι ότι ορίζεται και εξαντλείται από του ορισμούς των τηλε-πατέρων ανάμεσα στα διαφημιστικά διαλείμματα που δίνουν το μόνο και μοναδικό νόημα στη α- νόητη ζωή τους και ζωή μας.
Λ υτρωση δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο αν περάσουμε μέσα από τον δρόμο του ατομικού και συλλογικού πάθους. Ο καθένας από εμάς πρέπει να απαρνηθεί τον υπερ – βολικό του καναπέ να ξανα- ανακαλύψει την όρθια περήφανη θέση και βάδιση των ανθρώπων , των ενεργών πολιτών και να βγει στο ταξίδι ξανά .
Τα σκάνδαλα, οι σκανδαλοπατέρες και οι σκανδαλοαναλυτές υπάρχουν γιατί εμείς τους δίνουμε αξία
Α νασφάλεια είναι η μαγική τακτική τους για να μας κρατάνε οικειοθελώς καθηλωμένους στον οικιακό καναπέ. Η μεγαλύτερη τους ανασφάλεια θα προκύψει όταν ξεφύγουμε από την διακαναλική ανασφάλεια που μας προβάλουν σε εθνικό δίκτυο. Ας ανακαλύψουμε ξανά την πλατεία και την αρχαία αγορά την μαζική δράση των προσώπων είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από τους τηλε-τρομοκράτες……

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ