Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/2/08

Οργιάζουν οι φήμες των Ρίχτερ

Δεν χρειάζεται πολύ να εξαφτεί η φαντασία και ο φόβος των πολιτών οι οποίοι πλέον παρεξηγούν οποιαδήποτε προληπτική κίνηση της πολιτείας για την περίπτωση σεισμού.
Είναι αυτονόητο, ότι ζώντας σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα το κράτος θα έπρεπε εδώ και χρόνια να μεριμνά για την ενημέρωση του πολίτη και την διαρκή προετοιμασία του στην αντιμετώπιση σεισμών. Το χρονικό διάστημα το οποίο φαίνεται να επιλέγει από το τμήμα πολιτικής προστασίας καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας για την προετοιμασία αντιμετώπισης σεισμών , μάλλον πανικό ενέσπειρε παρά καθησύχασε τους πολίτες.
Μετά τις φήμες από την περιοχή της Κορινθίας ότι η Πολιτική Προστασία έχει προμηθευτεί σκηνές για τους μέλλοντες σεισμόπληκτους, άρχισαν να οργιάζουν και στην Αργολίδα ότι αποθηκεύτηκαν σκηνές στις Καπναποθήκες στο Ναύπλιο, καθώς και ότι επίκειται η διάθεση σωστικών σφυριχτρών στους μαθητές όλων των σχολείων του Νομού.
Από την μέχρι σήμερα έρευνα του «α» πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε οι σκηνές, ούτε οι σφυρίχτρες αν και δεν θα προκαλούσε εντύπωση αν έχουν ληφθεί προληπτικά τέτοιου είδους μέτρα.
Η μόνη υπαρκτή κίνηση, περισσότερο για την καταγραφή των ζημιών σε σχολεία και την προστασία των μαθητών γίνονται από τον Οργανισμό Σχολικών κτιρίων, ο οποίος με εντολή του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να ενημερώσει τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τις παρατηρήσεις των ελέγχων των ειδικών επιστημόνων του για την μετασεισμική κατάσταση των σχολικών κτιρίων καθώς και τους Δήμους για τις περιπτώσεις που απαιτούνται παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών.
Ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε μάλιστα και την καθιέρωση ειδικού βιβλίου-αρχείου για κάθε σχολική μονάδα ώστε, όπως υποστήριξε, «να είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες, οι οποίες την αφορούν και έτσι να είναι εφικτή η άμεση παρέμβαση των Τεχνικών Υπηρεσιών, μετά από οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο πρωτίστως την ασφάλεια των μαθητών εντός των σχολικών μονάδων, αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση των όποιων κτιριακών ζητημάτων προκύπτουν από την εκδήλωση ενδεχόμενου σεισμού. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων σε συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παρακολουθεί στενά το ζήτημα και επεμβαίνει άμεσα, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». Από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας πάντως διαψεύσθηκαν όλες οι φήμες ως παντελώς ανυπόστατες.

Danger : Φόλες στην Αρβανιτιά

Σε έξαρση βρίσκεται και πάλι το θέμα της θανάτωσης, αλλά και βασανισμού αδέσποτων ζώων στο Ναύπλιο.
Δύο περιστατικά απάνθρωπα, δείχνουν δυστυχώς την έλλειψη πολιτισμού (;) από ορισμένους σ’ αυτόν τον τόπο.
Όπως καταγγέλει η κα Ελένη Παπαδοπούλου, με γραπτή επιστολή της που έστειλε στον «α», την προηγούμενη Παρασκευή πήρε το σκυλάκι της για μια βόλτα στην Αρβανιτιά.
Ο άτυχος σκύλος όμως δεν πρόλαβε να χαρεί την φύση. Έφαγε φόλα και ψόφησε στα χέρια της γυναίκας, μέσα σε μισή ώρα με τρομερούς πόνους «τερματίζοντας την συντροφικότητα, την χαρά και την αγάπη που μοιραζόμαστε μαζί της, εγώ και η οικογένειά μου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια», όπως σημειώνει η ίδια.
Και αναρωτιέται: «άνθρωποι, απάνθρωποι, δολοφόνοι ρίχνουν δηλητήρια-φόλες και δηλητηριάζουν ανθρώπους και σκυλιά το έτος 2008 και δυστυχώς δεν διώκονται ποινικώς».
Μάλιστα μέσα στην αγανάκτησή της η γυναίκα αυτή, προσπαθώντας να σβήσει τον πόνο της από την απώλεια του αγαπημένου της τετράποδου καλεί τον δήμαρχο αν δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το κακό με τις φόλες να βάλει τουλάχιστον μια μεγάλη ταμπέλα που να λέει: «ΠΡΟΣΟΧΗ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ (DANGER) ΦΟΛΕΣ στην Αρβανιτιά.
Και συμπληρώνει η κα Ελένη Παπαδοπούλου: « Πόσο πολιτισμό κρύβει αλήθεια η πόλη του Ναυπλίου το 2008 αν χρειάζονται ΦΟΛΕΣ για να κρατηθεί μια πόλη καθαρή, πως μπορούν μια τέτοια πόλη να την χαίρονται οι επισκέπτες της αν δεν μπορούν να τη μοιραστούν με τους τετράποδους φίλους τους; Αν γνωρίζουν ότι αυτοί κινδυνεύουν κάθε στιγμή από ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ υπανθρώπους που δηλητηριάζουν ζώα για να πεθάνουν με φρικτούς πόνους και αγωνία;»
Εντωμεταξύ, ένα καινούργιο απάνθρωπο περιστατικό, φέρνει με τον φωτογραφικό του φακό στην επικαιρότητα ο φωτορεπόρτερ Βαγγέλης Μπουγιώτης, αυτή την φορά στην Καραθώνα.
Ένα άτυχο τετράποδο, αδέσποτο, που συχνάζει στην περιοχή, δέχθηκε ανελέητα χτυπήματα από αγνώστους στο κεφάλι, στα αυτιά, στα μάτια και στα πόδια. Το σκυλάκι που ήταν ετοιμοθάνατο, σώθηκε από περαστικούς και επέζησε.

Ο δήμος
Ραγδαία διάδοση έχει το φόλιασμα των αδέσποτων στο Ναύπλιο, αφού οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχαν αποτέλεσμα και ο Εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο!
Την περασμένη Δευτέρα με πρωτοβουλία του δημοτικού συνδιασμού «Ναύπλιο: Η άλλη πρόταση» συζητήθηκε διεξοδικά για μια ακόμα φορά το θέμα των αδέσποτων και της αντιμετώπισής τους στην πόλη του Ναυπλίου.
Σύμφωνα με τον εισηγητή κ. Μπάμπη Αντωνιάδη, πέρα από την αποτρόπαιη εικόνα των φολιασμένων σκύλων, ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα μεγάλος αφού,αν ένα παιδάκι ακουμπήσει από συμπόνοια ένα φολιασμένο σκυλάκι κινδυνεύει και αυτό να δηλητηριαστεί από το πολύ δραστικό δηλητήριο που χρησιμοποιείται για τις φόλες.
Το πόσο επικίνδυνο είναι το φόλιασμα των αδέσποτων για την δημόσια υγεία επεσήμανε και ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς αναφερόμενος στους κινδύνους που διατρέχουν άποροι συμπολίτες μας που ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια των σούπερ- μάρκετ για τροφές και ενδεχομένως να έρθουν σε επαφή με φολιασμένες τροφές.
Ο κ. Ανυφαντής ζήτησε να εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των «αδέσποτων» γιατί όπως είπε «τα αδέσποτα κάποτε είχαν δεσπότη» και να τους επιβάλλονται πρόστιμα, όπως ορίζει ο νόμος.
Η κ. Λία Χριστοδούλου αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τα παιδιά, εξιστορώντας την περιπέτεια που είχε ο γιος της όταν γλίστρησε πάνω σε μια φόλα από κιμά εμποτισμένη με Λιντέϊν καθώς και στη δηλητηρίαση του οικόσιτου και όχι αδέσποτου σκύλου της κ. Κοίνη. Η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στις προεκτάσεις που έχει η απαξίωση της ζωής των ζώων με την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.
Στο αποτρόπαιο θέαμα του φολιάσματος των ζώων αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κωστούρος, ο οποίος είχε στο παρελθόν χάσει το σκύλο του από φόλιασμα .Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε στην σύσταση τριμελούς επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Κωστούρο και την συμμετοχή ενός δημοτικού υπαλλήλου επιτετραμένου για την συλλογή των ζώων, εμβολιασμό τους καθώς και την παρακολούθηση των φαινομένων φολιάσματος.

Πως παρασύρθηκαν Μουσταίρας, Καλατζής, Δάκογλου και Γρηγορίου

Προανάκριση ενεργεί η ασφάλεια Άργους, σχετικά με ενυπόγραφο κείμενο του Γιώργου Μουσταίρα, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις ημερήσιες εφημερίδες «ΑΡΓΟΛΙΔΑ», «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και τα «ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ», για την οικονομική ενίσχυση ενός εννιάχρονου κοριτσιού, που δήθεν είχε προβλήματα υγείας.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ανέφεραν τραπεζικό λογαριασμό για να γίνονται καταθέσεις από ευαίσθητους πολίτες. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, το ίδιο έχει συμβεί στο παρελθόν και στο Αίγιο, στην Καβάλα, στην Σαντορίνη, στην Λήμνο.
Το θέμα ξεκίνησε από τον Γιώργο Μουσταίρα, εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ», ο οποίος δέχθηκε τηλεφώνημα από τους δήθεν αναξιοπαθούντες, με αποτέλεσμα να πέσει θύμα της απάτης τους. Τον έπεισαν ότι το εννιάχρονο κορίτσι πάσχει από ένα σωρό ασθένειες και έχει ανάγκη από τα χρήματα αυτά για να ζήσει. Μάλιστα, οι επιτήδιοι για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα επιχειρήματά τους, βομβάρδισαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μουσταίρα με μηνύματα και με δημοσιογραφικό υλικό, στέλνοντας παράλληλα και μια φωτογραφία ενός παιδιού, που επίσης δημοσιεύτηκε. Άγνωστο παραμένει ακόμα σε ποιο παιδί ανήκει η συγκεκριμένη φωτογραφία.
Επιπλέον, μια γυναίκα, εμφανιζόμενη ως η δασκάλα του παιδιού από το Άργος, τηλεφώνησε στον Γιώργο Μουσταίρα και «επιβεβαίωσε» το δράμα του, όπως δηλώνει ο ίδιος στον «α».
Τονίζει ο Γιώργος Μουσταίρας: «ευαισθητοποιήθηκα ως πατέρας», ενώ εμφανίζεται θυμωμένος με την αστυνομία, η οποία δεν φρόντισε να ενημερώσει νωρίτερα τον τοπικό τύπο για τους απατεώνες, μιάς και το ίδιο περιστατικό επαναλαμβανόταν από νομό σε νομό σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γιώργος Μουσταίρας, έχοντας πεισθεί ότι η περιπέτεια της εννιάχρονης έχει όπως του περιγράφηκε, έσπευσε να δώσει το κείμενό του προς δημοσίευση στις ημερήσιες εφημερίδες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι πολίτες. Πρόλαβε όμως, μιας και με καθυστέρηση «ξύπνησε» η αστυνομία, να «κόψει» το κείμενο από την εφημερίδα του «Παρατηρητής», που εκδίδεται εβδομαδιαίως και τυπώνεται αργότερα.
Άγνωστο παραμένει, μετά από τα «δακρύβρεκτα» δημοσιεύματα που έγιναν, πόσοι ήταν αυτοί που έπεσαν θύματα και έδωσαν χρήματα.
Μάλιστα, προηγήθηκε των δημοσιευμάτων και ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΛΦΑ-ΙΣΗΜΕΡΙΑ» από τον ίδιο τον Γιώργο Μουσταϊρα και τον Ίωνα Ξυπολιά, όπου σύμφωνα με το κείμενο του πρώτου συγκεντρώθηκαν τα πρώτα 1200 ευρώ.
Στην αστυνομία κατέθεσαν ο Γιώργος Μουσταίρας και ο εκδότης της ημερήσιας εφημερίδας «ΑΡΓΟΛΙΔΑ» Χρήστος Καλατζής. Επίσης, κατέθεσε ο υπεύθυνος εταιρίας «Κούριερ» από το Άργος, αφού καλούνταν όσοι επιθυμούσαν να αποστέλλουν τρόφιμα στους δήθεν «αναξιοπαθούντες» και μάλιστα χωρίς χρέωση.
Αναζητούνται από ένα, έως τρία άτομα για την απάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί η άδεια και της άρσης του τραπεζικού λογαριασμού. Άγνωστο παραμένει ακόμα αν το κατηγορητήριο, θα συμπεριλάβει και τους δημοσιογράφους, κάτι που θα εξαρτηθεί προφανώς από τον εισαγγελέα. Η αστυνομία πάντως απλά περιορίστηκε να πάρει καταθέσεις.
«Πέσαμε θύματα απάτης», έγραψε τρεις μέρες αργότερα η «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Πελοποννήσου» και ακολουθούσε το παρακάτω κείμενο: «ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του συναδέλφου Γιώργου Μουσταίρα, εξαπατηθήκαμε και δημοσιεύσαμε ένα ανακριβές κείμενο, με το οποίο σας ωθούσαμε να συμβάλλετε με οικονομική συνεισφορά υπέρ πάσχουσας μικρής κοπέλας. Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε την απάτη. Σας ζητάμε συγγνώμη, και στο μέλλον θα ξαναγίνουμε προσεκτικοί, όπως ήμασταν και παλαιότερα. Αύριο θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες της Απάτης θύματα της οποίας έπεσαν όλες σχεδόν οι Καθημερινές Εφημερίδες».
Πράγματι, το Σάββατο, η «Ενημέρωση Πελοποννήσου» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Απάτη εις βάρος φιλάνθρωπων» και υπότιτλο «Το πρόβλημα υγείας της μικρής Χριστίνας ήταν ανύπαρκτο», αναφερόμενη σε μια καλοστημένη μηχανή εκμετάλλευσης των φιλάνθρωπων και αποκαλύπτοντας ότι το ίδιο συνέβη εκτός των περιοχών που ανακοίνωσε η αστυνομία, και στην Σπάρτη.
Ανάλογα, κινήθηκαν και τα «Νέα της Αργολίδας». Την Δευτέρα δημοσίευσαν στο πρωτοσέλιδο, θέμα με τίτλο «Υπόθεση κοινωνικής απάτης που πέρασε και από την Αργολίδα», με την υπογραφή της Μιμής Φυρογένη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Φθάνουμε λοιπόν εδώ με τον ασκό ανοιχτό κάτω από τα πόδια μας. Με τα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν, να έχουν (και έχουμε) πάρει το μάθημά τους.
Με επιμύθιο, ότι για κάθε θέμα που πραγματεύονται πρέπει να διυλίζονται τα στοιχεία τους. Ωστόσο, πρέπει να πούμε (διαφορετικά θα ήμασταν άδικοι), ότι στην περίπτωση της … η αίσθηση για προσφορά βοήθειας σε ένα ανήμπορο μικρό κορίτσι λειτούργησε καθοριστικά. Και ότι εκείνοι που προχώρησαν πρώτοι στην ανάδειξη της ιστορίας αυτής, προσέφεραν και τον δικό τους οβολό βοήθειας.

Πως στήθηκε η απάτη
Από τον Σεπτέμβριο του 2007, ξεκίνησε η κομπίνα με το δήθεν άρρωστο εννιάχρονο κοριτσάκι που ζητούσε βοήθεια.
Οι δράστες «χτύπησαν» αρχικά στην Βόρεια Ελλάδα και όσο γίνονταν αντιληπτοί, κατέβαιναν προς το νότο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν στο παρελθόν στην Καβάλα και στην Λήμνο και συνεχίστηκαν στην Σαντορίνη και στο Αίγιο.
Λίγες ημέρες πριν «χτυπήσουν» οι δράστες στην Αργολίδα, «χτύπησαν» και στην Σπάρτη.
Η μέθοδος που εφάρμοζαν ήταν μελετημένη. Απευθύνονταν κατά βάση σε ραδιόφωνα που στερούνταν οργανωμένων δημοσιογραφικών ομάδων και ταυτόχρονα «ενοχλούσαν» και τις εφημερίδες. Φρόντιζαν να απευθύνονται σε δημοσιογράφους με κοινωνικές ευαισθησίες και να τους παρασύρουν στο «παιγνίδι» τους.
Για να ενισχύσουν μάλιστα τα επιχειρήματά τους, μια εκ των δραστών υποδυόταν την ντόπια δασκάλα της εννιάχρονης, που τηλεφωνούσε κι αυτή με τη σειρά της για να επιβεβαιώσει την … τραγική ιστορία του μικρού κοριτσιού.
Όσο για τα έγγραφα που ενδεχομένως να ζητούσαν κάποιοι υποψιασμένοι δημοσιογράφοι, δεν ήταν παρά …. μαρουλόφυλλα. Σύμφωνα με όσα γράφει η Μιμή Φυρογένη στα «Νέα της Αργολίδας», που ήρθε σε επαφή με τους δράστες, της προσκόμισαν:
Α) Απόκομμα δημοσιεύματος εφημερίδας με τίτλο «Επείγουσα ανάγκη βοήθειας», χωρίς όμως στο απόκομμα να αναφέρεται το όνομα της εφημερίδας και η ημερομηνία.
Β) Ιατρική βεβαίωση, με ημερομηνία και ηλικία του κοριτσιού, που σε σχέση με μεταγενέστερο ιατρικό ενημερωτικό σημείωμα, παρουσιάζει απόκλιση από την ηλικία αυτή.
Γ) Ένα σταθερό τηλέφωνο Αθηνών, που αν το καλούσε κάποιος ή δεν απαντούσε ή έβγαινε τηλεφωνητής.Επίσης διδόταν α) μία φωτογραφία ενός κοριτσιού, που παραμένει άγνωστο που ανήκει, β) ένας τραπεζικός λογαριασμός και γ) το όνομα εταιρείας Κούριερ που δήθεν αναλάμβανε χωρίς κόστος να μεταφέρει τρόφιμα στους «αναξιοπαθούντες».

Νέο «χτύπημα» Ρουσόπουλου εναντίον του επαρχιακού Τύπου

Ο σχεδιασμός του υπουργού Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλου, που ξεκίνησε από τον Δεκέμβρη με την εφαρμογή του νέου νόμου περί τύπου, δεν σταμάτησε εκεί.
Βλέποντας την αδυναμία των Ενώσεων των Εφημερίδων να στηρίζουν τα μέλη τους με σοβαρά επιχειρήματα και με δυναμική, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και σχεδιάζει την μείωση της κρατικής δαπάνης για την διακίνηση του τύπου μέσω των ΕΛΤΑ, με το πρόσχημα ότι επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
Μη μπορώντας να μειώσει η κυβέρνηση τα ελλείματα και τα έξοδα των υπουργείων, αδυνατώντας να μειώσει την φοροδιαφυγή, έρχεται τώρα να κόψει όσα πληρώνει για την ελεύθερη διακίνηση των εφημερίδων.
Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, παρ’ ότι και ο ίδιος στο παρελθόν ήταν δημοσιογράφος και υποτίθεται ότι γνώριζε (;) τις δυσκολίες με τις οποίες εκδίδεται μια εφημερίδα, ψάχνει τώρα άλλες λύσεις για την διανομή του τύπου.
Όπως ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των Ενώσεων κατά την διάρκεια της κοπής της πίτας των Περιφερειακών Μ.Μ.Ε. που έγινε στο «Σπίτι της Περιφέρειας», η κρατική δαπάνη για την διακίνηση του Τύπου μέσω ΕΛΤΑ, ξεπερνά το ποσό των 40.000.000 ευρώ ετησίως, πράγμα που κατατάσσει την χώρα μας στην πρώτη θέση της επιδοματικής πολιτικής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., όπως επεσήμανε.
Ζήτησε λοιπόν από τις ίδιες τις Ενώσεις να βρουν λύσεις, ώστε η διανομή των εφημερίδων η τουλάχιστον ένα μέρος της, να γίνεται από ιδιωτικά συνεργεία ή άλλους τρόπους, δηλώνοντας ότι το υπουργείο είναι πρόθυμο να εντάξει τέτοιες πρωτοβουλίες σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Βλέποντας ότι δεν αντιδρά κανείς από τους παρισάμενους συνέχισε παραπέρα, δηλώνοντας ότι το σχετικό κονδύλι, έχει μπει μεν στον προϋπολογισμό του 2008 και δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως από το 2009 θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί λύσεις ώστε το μερίδιο που δίνει το υπουργείο στα ΕΛΤΑ να μην είναι σκέτη επιδοματική πολιτική, αλλά να συνδυαστεί με αναπτυξιακά προγράμματα, που θα υλοποιηθούν από τις ίδιες τις εφημερίδες.
Ανήμπορη να αντιδράσει διαφορετικά, η «Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου», στην τελευταία συνεδρίαση της ασχολήθηκε με το θέμα και επεξεργάστηκε διάφορες προτάσεις, όπως ανακοίνωσε. Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε, τονίζεται ότι «η δυσκολία εντοπίστηκε στις ιδιαιτερότητες κάθε πόλης ή νομού, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να λυθούν μέσα από έναν πανελλαδικό σχεδιασμό, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και αυτό.
Στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει μέσα στον Μάρτιο, θα υπάρχουν και οικονομικά στοιχεία, καθώς και απόψεις από εταιρείες ταχυμεταφορών και των ΕΛΤΑ, προκειμένου να συγκροτηθεί μια βιώσιμη πρόταση.Ταυτόχρονα το υπουργείο σχεδιάζει να επαναλάβει την Πανελλαδική δημοσκόπηση για την αναγνωσιμότητα των περιφερειακών εφημερίδων, όπως επισήμανε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Δεν έγινε γνωστό ωστόσο, αν στις μετρήσεις συμπεριληφθούν και αυτή την φορά εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν

Πήραν το μάθημά τους οι εφημερίδες

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΟΝ ΓΥΡΟ της Αργολίδας, έκανε το «δακρύβρεκτο» κείμενο του Γιώργου Μουσταίρα, που παρασύρθηκε από τους απατεώνες οι οποίοι ζητούσαν οικονομική βοήθεια για να σώσουν ένα εννιάχρονο κορίτσι που δήθεν έπασχε από του… κόσμου τις αρρώστιες.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ χρόνου για την διασταύρωση της είδησης, οι πολλές σελίδες που ζητά ο Ρουσσόπουλος να γεμίσουν με τοπική ύλη, και η εμπιστοσύνη στο ρεπορτάζ του συναδέλφου, παρέσυρε τρεις ημερήσιες εφημερίδες του νομού να αναδημοσιεύσουν το ίδιο κείμενο. Η ευαισθητοποίηση σ’ ένα ευαίσθητο θέμα – σαν αυτό της εννιάχρονης- έφερε στο σημείο τους συγκεκριμένους εκδότες ακόμα και να παρακάμψουν τον νόμο που απαγορεύει την αναδημοσίευση, ρισκάροντας την επιχείρησή τους σε ότι έχει σχέση με την συμμόρφωσή τους στις διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.
ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ τους οι εφημερίδες – όπως σημειώνει η Μιμή Φυρογένη- στο άρθρο της την προηγούμενη Δευτέρα. Και βέβαια, δεν νομίζω στο εξής κανένας συνάδελφος να τολμήσει ξανά να μην διασταυρώσει την είδηση πριν την δημοσιεύσει.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ όμως για ό,τι συνέβη, φέρει και η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, η οποία ανέκαθεν προσφέρει ελλιπή ενημέρωση. Δεν θα έπρεπε είτε με την έκδοση δελτίου τύπου, είτε με την προφορική ενημέρωση των δημοσιογράφων, να τους επιστήσει την προσοχή για τους απατεώνες που γυρνούν όλη την Ελλάδα και αναζητούν θύματα για να ‘κονομήσουν; Δεδομένου μάλιστα ότι άπλωσαν τα πλοκάμια τους και στην Πελοπόννησο, κάνοντας την ίδια απάτη στη Λακωνία, δεν θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός; Ο ρόλος της Αστυνομίας, δεν είναι και η πρόληψη; Γιατί περιορίζεται μόνο στην καταστολή;ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ περιστατικό, ας σταθεί τουλάχιστον αφορμή για να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο τοπικός τύπος, με όποιο οικονομικό κόστος για τους ιδιοκτήτες. Την αναβάθμιση αυτή την έχουν ανάγκη και οι ίδιες οι εφημερίδες, αλλά κυρίως και ο κόσμος που μας εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του.

Αργολίδα καλεί Ζιμπάμπουε

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΟΥΡΑΓΟΣ στην προστασία του περιβάλλοντος ο νομός Αργολίδας, αφού δεν έχει θέσει ούτε μισή περιοχή σε περιβαλλοντική προστασία, αλλά ακόμα και εκείνες που εκ του νόμου προστατεύονται κακοποιούνται αβασάνιστα, όπως η Ζώνη προστασίας στην παραλιακή Ναυπλίου – Ν. Κίου που πέρα από την κατασκευή του δρόμου έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο ενώ βόσκουν παράνομα στο σημείο εκείνο ακόμα και οι αγελάδες των Αγροτικών Φυλακών.
ΟΥΡΑΓΟΣ και στον τομέα ανακύκλωσης των σκουπιδιών, αφού ο λαϊκισμός εξέθρεψε τον τοπικισμό που εθελοτυφλεί αφήνοντας να λειτουργούν στα προτεινόμενα για ΧΥΤΑ σημεία παράνομες και άκρως επικίνδυνες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον χωματερές, ενώ οι Δήμοι γεμίζουν διοξίνες τις τροφές μας με τις «αυτοαναφλέξεις» σκουπιδιών ακόμα και κατά την περίοδο της πρόσφατης χιονόπτωσης.
ΟΥΡΑΓΟΣ στην διαχείρηση των υδάτινων πόρων, αφού το σκεπτικό όλων είναι πώς να πιούμε και την τελευταία σταγόνα της Λέρνας ή του Αναβάλου αντί να προχωρήσουν σε έργα εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, προστασίας των υπαρχόντων πηγών και εκμετάλλευσης των όποιων βροχοπτώσεων.
ΟΥΡΑΓΟΣ στις καλλιέργειες, αφού το πορτοκάλι με τις φθίνουσες τιμές στην αγορά, την αύξηση του κόστους παραγωγής και την αλλαγή των καιρικών συνθηκών έπαψε πλέον να αποτελεί τον θησαυρό του Αργολικού Ελντοράντο, αλλά δυστυχώς οι αρμόδιοι αρνούνται να το αντιληφθούν και να καθοδηγήσουν τους αγρότες σε άλλες παραγωγές λιγότερο υδροβόρες και ενεργοβόρες.
ΟΥΡΑΓΟΣ στον σχεδιασμό των πόλεων, αφού τα πάντα γίνονται για την διευκόλυνση του αυτοκινήτου και όχι για τους πεζούς και τα ποδήλατα. Ο μόνος ποδηλατόδρομος που κατασκευάστηκε στο Νομό ήταν μεταξύ της Παραλιακής και των Αγροτικών φυλακών, χωρίς καμμιά απολύτως σκοπιμότητα, εκτός κι αν στόχος ήταν η απομάκρυνση των τσιγγάνων της Γλυκειάς.
ΟΥΡΑΓΟΙ στην περιβαλλοντική παιδεία, αφού ελάχιστα σχολεία ασχολούνται πραγματικά με την ανακύκλωση, ενώ οι δήμοι αδιαφορούν πλήρως. Κι όμως το 60% περίπου των σκουπιδιών μας είναι χαρτί, πράγμα που σημαίνει ότι η περισυλλογή του όχι μόνο θα προστάτευε ορισμένα δένδρα από την κοπή, αλλά θα μίκραινε τον όγκο των σκουπιδιών που θάβονται ενώ θα αποτελούσε και πηγή επιπλέον εσόδων με την πώλησή του.ΟΥΡΑΓΟΙ επιπέδου Αφρικανικής χώρας ή μήπως χαμηλότερα κι από αυτές;

Όταν η ψήφος τιμώρησε τον «θεοσεβούμενο»

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Πριν λίγες μέρες τέλειωσαν και οι εκλογές στην κυπριακή δημοκρατία. Για πρώτη στην ιστορία της Κύπρου αριστερός πρόεδρος, αφού εκλέγει ο σχεδόν κομμουνιστής
Χριστόφιας. ( και γράφω σχεδόν κομμουνιστής γιατί από μακροχρόνια επαφή με την κοινωνία γνωρίζω ότι έννοιες αριστερός και δεξιός για την συγκεκριμένη κοινωνία δεν έχουν το σαφή ταξικό και κοινωνικό χαρακτήρα που ισχύει για τις δυτικές κοινωνίες). Παρ’ όλα αυτά η πολυκομματική κυβέρνηση που θα προκύψει αφουγκραζόμενη τις απαιτήσεις της εκεί κοινωνίας ίσως είναι και ένα μήνυμα που δεν θα λάβει ποτέ η Ελλαδική κοινωνία. .
Ήταν σίγουρα πάρα πολλοί οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή τους Κυπρίους πολίτες.
- Ήταν δανεικοί ψήφοι, δανεικοί ψήφοι του χρωστάγαμε του Χριστόφια.
Ήταν μια καλή ατάκα που άκουσα από συγγενείς και φίλους που επικοινωνήσαμε αυτές τις μέρες. Και πράγματι του χρωστάγανε οι οπαδοί και φίλοι του Τάσου Παπαδόπουλου αφού με την στήριξη του ΑΚΕΛ βγήκε στις προηγούμενες εκλογές πρόεδρος.
Το Σάββατο πριν τις εκλογές λάβαμε ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο. Το οποίο απ ότι μας είπαν κατά δεκάδες χιλιάδες κυκλοφόρησε στην Κύπρο. Ήταν ειρωνικό και μάλλον προσβλητικό για τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου ( δεν υπάρχει και κανένας λόγος να το αναπαραγάγουμε) . Εκεί ανακαλύψαμε και ένα άλλο σημαντικό λόγο που ώθησε τους ψηφοφόρους στην επιλογή του Χριστόφια. Τουλάχιστον ένα μικρό κομμάτι των ψηφοφόρων που έκρινε και το τελικό αποτέλεσμα.
΄Όπως έδειξε και το τελικό αποτέλεσμα ο Χριστόφιας έλαβε χωρίς να το περιμένει από την εκκλησία της Κύπρου, κάτι που βέβαια δεν ήταν μέσα στις προθέσεις της.
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου έδειξε τον Κασουλίδη (αντίπαλο του Χριστόφια ) ως εκλεκτό της εκκλησίας. Και εκείνος για να πείσει του πιστούς ψηφοφόρους μόνο αρχιμανδρίτης δεν έγινε !!!!
Δυστυχώς παρά τις προθέσεις του εξαγρίωσε τους Κυπρίους με την στάση του. Άνθρωποι που ούτε ζωγραφιστό δεν θα ήθελαν να δουν τον νέο πρόεδρο και θα προτιμούσαν το λευκό ή την αποχή σαν λύση ψηφοφορίας επέλεξαν να ψηφίσουν για να τιμωρήσουν την προτροπή του αρχιεπισκόπου.
Η εκκλησία της Ελλάδας και της Κύπρου σαφώς μπορεί και πρέπει να έχει κοινωνική άποψη και έργο για το σύνολο των κοινωνικών θεμάτων της κοινωνίας μας , αλλά για το σύνολο της κοινωνίας.
Η εκκλησία δεν μπορεί να έχει κομματικό χαρακτήρα.
Κανένα μα κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι και κριτήριο θρησκευτικής πίστης .
Η θρησκευτική μου πίστη σε καμία περίπτωση δεν είναι και κριτήριο κομματικής ταυτότητας.
Η απουσία επίσης θρησκευτικής πίστης δεν είναι και κριτήριο κομματικής ταυτότητας.
Και ο αριστερός και ο δεξιός στην ίδια κολυμπήθρα βαπτίζονται , δεν έχω ακούσει διαφορετικά τροπάρια ανάλογα με την πολιτική προτίμηση του ιερέα ή των γονέων .
Δεν έχω διαβάσει πουθενά ότι οι αμαρτίες μου θα αυξηθούν η θα μειωθούν ανάλογα με την κάθε φορά ψήφο μου.
Ούτε σε κανένα νεκροταφείο έχω διαπιστώσει οι αριστεροί να θάβονται στην αριστερή πλευρά του νεκροταφείο και οι δεξιοί στην δεξιά.
Η εκκλησία οφείλει να είναι και μέσα στην κοινωνία ως ένα γεγονός σύνθεσης , ένα γεγονός ενωτικό, μια πόρτα ανοικτή για όλους μακριά και χωρίς κριτήρια κομματισμού . Οι Κύπριοι ένας βαθιά θρησκευόμενος λαός , τα μοναστήρια της Πελοποννήσου γνωρίζουν πολλοί καλά πόσες χιλιάδες κύπριοι τα επισκέπτονται κατά έτος, έδειξαν ότι δεν θέλουν μια εκκλησία με κομματικό λόγο. Ένα μήνυμα σαφές και με πολλούς αποδέκτες….. γιατί τελικά η ψήφος τιμώρησε αυτόν που χρίστηκε και επισήμως θεοσεβούμενος…

Απροσάρμοστα

-Γιούχου επιτέλους μια νέα εντυπωσιακή εβδομαδιαία εφημερίδα. Τα «απρο» εκφράζουν τον απύθμενο ενθουσιασμό τους. Το πιό εντυπωσιακό ήταν ότι δεν υπήρχε ούτε μία τοπική είδηση.
-Παρακαλούμε τους συναδέλφους να δείξουν τα φιλεύσπλαχνα συναισθήματά τους στα «απρο», τα οποία επλήγησαν απ’ όλες τις πληγές του Φαραώ, και κάποιες επιπλέον που ξέχασε η Ιστορία, από τσουνάμι, από σεισμούς, από παγετό, από καύσωνα, από τη νόσο των πτηνών, από την χοληστερίνη, από τις φόλες που ρίχνουν στο Ναύπλιο, απ’ τα τελάρα του Άργους, από τους φιλικούς κύκλους, απ’ την ονομασία των Σκοπίων, απ’ τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού στο ΟΕΦΑ κλπ.
Όσοι φιλάνθρωποι συνάδελφοι, καταθέστε τον οβολό σας στον λογαριασμό που ελπίζουμε ότι θα μας ανοίξετε.
-Όχι άλλο ΕΣΠΑ, όχι άλλο ΕΣΠΑ. Κάρβουνο αγοράζουμε και μόνοι μας. Όταν θα φεύγουνε να δούμε αν θα ξέρουν από βέσπα.
-Τι τα θες παιδάκι μου τα πτυχία; Μάθε πως γίνεται μια φιλοκυβερνητική μη κυβερνητική οργάνωση να δεις άσπρη μέρα;
-Όπως είπε και ο Ραούλ Κάστρο: «Κάντε μιά, δύο, τρεις ΜΚΟ, και μετά να μου τις αναθέσετε να τις κυβερνήσω όπως την Κούβα».
-Μετά την κληρονομική βασιλεία, ανακαλύψαμε τον κληρονομικό σοσιαλισμό, όπου οι δημοκρατικές διαδικασίες ονομάζονται «πούρο Αβάνας».
-Κάπου αναφέρει ο Παπαρηγόπουλος ότι οι Ράληδες της Μεσσηνίας ονομάζονταν αρχικά Ραούλ. Ώρα είναι να μας πουν ότι είναι συγγενείς με τον Κάστρο.
-Ε, ρε που φτάνει αυτό το έθνος.
-Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα επί του ονόματος της Μακεδονίας είναι οι Αργείτες, αφού ο Μ. Αλέξανδρος ήταν Τημενίδας. Καιρός είναι να ονομάσουμε το αεροδρόμιο του Άργους σε αεροδρόμιο Μ. Αλεξάνδρου και να απαγορεύσουμε στους Σκοπιανούς και τους Θεσσαλονικιούς την χρήση του ονόματος.-Τελικά την Πελοπόννησο δεν την θέλει κανείς; Οι Τούρκοι θέλουν όλη την χώρα έως την Άμφισσα. Οι Βούλγαροι ως την Θεσσαλονίκη. Οι Σκοπιανοί έως τα Τέμπη και οι Αλβανοί έως το Ρίο και την Θήβα. Εδώ που τα λέμε, έτσι όπως την κάναμε την Πελοπόννησο ούτε και οι Έλληνες την θέλουν.

20/2/08

Κομφούζιο στην ενημέρωση για τα χιόνια

Κομφούζιο επικράτησε στην ενημέρωση για τα αποκλεισμένα χωριά της ορεινής Αργολίδας, από την σφοδρή χιονόπτωση. Από την μια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας ανακοίνωναν ανάλογα με την περίσταση ότι είναι αποκλεισμένα 12 ή 15 χωριά, από την άλλη η νομαρχία μέσω του ίδιου του νομάρχη Β. Σωτηρόπουλου και του αντινομάρχη Β. Νίκα δήλωναν ότι σε όλα τα χωριά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.
Και όμως ακόμα και μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα τουλάχιστον χωριό ο Άγιος Νικόλαος ήταν ακόμα αποκλεισμένος, αφού το εκχιονιστικό μηχάνημα άνοιξε τον δρόμο μέχρι 200 μέτρα πριν από τα πρώτα σπίτια.
Το Σάββατο και την Κυριακή, πολλά περισσότερα χωριά (Αλέα, Σκοτεινή, Εξοχή, Δούκα, Κρύα Βρύση κλπ), ήταν κλεισμένα αφού το απόγευμα της Κυριακής έφτασε εκεί το εκχιονιστικό μηχάνημα. Μέχρι και ο Αχλαδόκαμπος έκλεινε και άνοιγε κάθε τόσο .
Και όμως στις προφορικές του δηλώσεις ο αντινομάρχης δήλωνε ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όμως που ανακοίνωνε ακριβώς τα αντίθετα, από πού έπαιρνε τις πληροφορίες; Προφανώς από την ίδια την Νομαρχία. Και συγκεκριμένα από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας.
Τότε γιατί δίδονταν στου δημοσιογράφους αυτές οι παραπλανητικές προφορικές πληροφορίες; Και ποιος θα ήταν υπεύθυνος αν ακούγοντας τον νομάρχη ή τον αντινομάρχη να μιλούν στην τηλεόραση, έπαιρνε την οικογένειά του και πήγαινε βόλτα στον Άγιο Νικόλαο; Ποιος θα είχε την ευθύνη αν εγκλωβιζόταν στα βουνά;

Η διάψευση
Μάλιστα ο δημοσιογράφος Βασίλης Τσιαμάκης, μέσω ρεπορτάζ του στον τηλεοπτικό σταθμό DRTV, έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να διαψεύσει το βράδυ της Δευτέρας, εκατοντάδες συναδέλφους του σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (εφημερίδες, πρακτορεία, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις) της πληροφορίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρόβαλε λοιπόν ο κος Τσιαμάκης δηλώσεις του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου ο οποίος αναρωτιόταν πως ορισμένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ αυτό δεν ισχύει. Βέβαια ο κος Τσιαμάκης, δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τον νομάρχη πως εξηγείται μια δημόσια υπηρεσία που αντλεί πληροφορίες από την ίδια την νομαρχία, να δίδει διαφορετικά στοιχεία στην δημοσιότητα.

Η αντι…διάψευση
Και ενώ την Δευτέρα το πρωί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωνε ακόμα στα Μ.Μ.Ε. ότι παραμένει διψήφιος ο αριθμός χωριών αποκλεισμένων στην Αργολίδα, και οι δημοσιογράφοι έφταναν με τετρακίνητα τζίπ στον Άγιο Νικόλαο να επιβεβαιώσουν την είδηση – όπως κι έγινε – και αφού άρχισαν να μεταδίδονται τα ρεπορτάζ στη συνέχεια σε όλα τα δελτία ειδήσεων, κάτι έπρεπε να γίνει στη νομαρχία, για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Πήγαν λοιπόν μετά τους δημοσιογράφους εσπευσμένα τα εκχιονιστικά να ανοίξουν τον δρόμο και στο τελευταίο χωριό (αν πήγαν) και εκδόθηκε η ανακοίνωση της φωτογραφίας που υπογράφει ο προϊστάμενος του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. κος Δημήτρης Κοδέλας: «Από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας, ανακοινώνεται ότι, από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις της 16/02/2008 και 17/02/2008 στο Νομό μας, σήμερα 18/02/2008 και ώρα 11.00 κανένα Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα του Νομού μας δεν ευρίσκεται αποκλεισμένο».
Φυσικά, η συγκεκριμένη ανακοίνωση της υπηρεσίας επιβεβαιώνει τους δημοσιογράφους που πέρασαν ένα τριήμερο στα χιόνια και την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αφού είναι προφανές ότι πριν από τις 11.00 η ώρα το πρωί της Δευτέρας 18/02/2008, υπήρχαν αποκλεισμένα χωριά.
Να σημειωθεί (για την ιστορία) ότι το έγγραφο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που φαίνονται στον υπολογιστή, συντάχθηκε στις 1.42 μ.μ., και εστάλη στα Μ.Μ.Ε. λίγο αργότερα.
Αν τα αποκλεισμένα χωριά, δεν είχαν αποκλεισθεί σύμφωνα με τον κο Νίκα, ή αν απεγκλωβίστηκαν ταχύτατα τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τον νομάρχη, δεν θα έβγαζε την ανακοίνωσή του ο κος Κοδέλας, το Σάββατο και την Κυριακή;

Ο Νίκας
Με δηλώσεις του στον «α», ο αντινομάρχης Βασίλης Νίκας, αναφερόμενος στο θέμα της διαφορετικής ενημέρωσης που υπήρξε για τα αποκλεισμένα χωριά, είπε ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ενημερώθηκε από την Νομαρχία την Δευτέρα, όταν άνοιξαν όλα τα χωριά.
Επισημαίνει επίσης ο κος Νίκας : «Δεν μας ειδοποίησε κανένας για αποκλεισμένο χωριό. Είχαμε την εντύπωση ότι όλα είναι ανοιχτά».
Και τονίζει : « Ως Πολιτική Προστασία του νομού και εγώ ως αντινομάρχης υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία, μαζί με τον προϊστάμενο κο Κοδέλα και τον προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κο Νικολόπουλο και σε συνεχή επαφή με το κο Νομάρχη, την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας και τους δήμους, κατορθώσαμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον είχαμε πληροφορηθεί για την κακοκαιρία και είμασταν προετοιμασμένοι με μεγάλες ποσότητες αλατιού και μηχανήματα.
Κινητοποιήσαμε όλα τα μηχανήματα της νομαρχίας. Επίσης υπήρξε αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή των ιδιωτικών μηχανημάτων. Βγήκαν όλα στους δρόμους.
Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.
Καλύψαμε όλες τις βασικές αρτηρίες του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου του νομού με βασικό κριτήριο την διάνοιξη των βασικών αρτηριών.
Κατόπιν ακτινικά κατευθυνθήκαμε στα απομακρυσμένα χωριά. Όπου μας ζητούσαν βοήθεια την στέλναμε και καλύψαμε το σύνολο του νομού. Όλα τα απομακρυσμένα χωριά ήταν προσβάσιμα.
Θεωρώ ότι στην περιοχή μας, τέτοια φαινόμενα είναι ευκαιριακά. Δεν έχουμε θεομηνίες όπως αλλού.
Αυτό που μας ανησυχεί τώρα, είναι ο παγετός για τις καλλιέργειες».Ο κος Νίκας επισημαίνει τέλος ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μηχανήματα της νομαρχίας και των ιδιωτών που υπήρχαν στο νομό και τονίζει ότι η χιονόπτωση έγινε σε όλο το νομό απ’ άκρη σ’ άκρη και όχι σε ένα τμήμα του ώστε να δοθεί βαρύτητα εκεί.

Δεν είναι …πεταμένα τα λεφτά για τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής

Θα πάψει μα είναι σκουπιδότοπος ή όχι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ναυπλίου; Θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση ή περιστασιακά, τα Κέντρα Κυκλοφοριακής Αγωγής της Νέας Κίου και του Άργους;
Τα ερωτήματα αυτά φαίνεται ότι θα απαντηθούν στο επόμενο διάστημα, αφού ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, ενδιαφέρθηκε γι΄αυτά και με επιστολή του ζητά την πλήρη αποκατάσταση και λειτουργία τους.
Η επιστολή αυτή που έφτασε σε 97 δημάρχους, έφτασε και στα γραφεία του Παναγιώτη Αναγνωσταρά, του Βασίλη Μπούρη και του Γιώργου Μανινή.
Όπως δήλωσε ο κ Χατζηδάκης: «ζητώ από τους δήμαρχους, στην περιοχή των οποίων λειτουργούν Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα Πάρκα να αποκατασταθούν και να λειτουργούν διαρκώς, καθώς ορισμένα από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί. Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, που έχει συνεισφέρει με περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής από τους Δήμους, θεωρεί ότι η εύρυθμη λειτουργία τους αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση και συνεισφορά των εκπρόσωπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι σε όλους τους μαθητές της χώρας, προκειμένου να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις στην ασφαλή κυκλοφοριακή αγωγή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι δήμαρχοι θα ανταποκριθούν θετικά σε αυτή την πρόσκληση».

Προβλήματα
Όπως δήλωσε στον «α» ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, έχει αναθέσει το θέμα στον αντιδήμαρχο Θάνο Κοτίτσα. Προβληματίζεται όμως αφ΄ ενός για το σημείο που βρίσκεται το πάρκο, αφού δεν υπάρχει κυκλοφοριακή σύνδεση με την παραλιακή οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν επιπλέον έργα για να μην σημειωθούν ατυχήματα με τους γονείς οδηγούς που θα μεταφέρουν εκεί τα παιδιά τους. Επίσης προβληματίζεται σχετικά με το προσωπικό που θα χρειαστεί να προσλάβει ο δήμος για να λειτουργήσει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και για τα έξοδα συντήρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως έχουν προσφερθεί οι εκπαιδευτές οδηγών της πόλης να συνδράμουν με τις γνώσεις τους.

Καταγγελίες
Αφορμή για την αποστολή της επιστολής του υπουργού στους δημάρχους, αποτέλεσε σειρά καταγγελιών στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, σύμφωνα με τις οποίες, αρκετά Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, για τα οποία την ευθύνη της συνεχούς και εύρυθμης λειτουργίας και συντήρησης έχουν οι Δήμοι, παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης ή και ελλιπούς συντήρησης.

Η επιστολή
Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χατζηδάκης: Οι Δήμοι, που έχουν κατασκευάσει Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής με χρήματα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, έχουν υποχρέωση από τις υπογραφόμενες συμβάσεις με την αποπεράτωση των εργασιών και την εκπαίδευση των εκπαιδευτών, να λειτουργούν τα πάρκα, καταρτίζοντας πρόγραμμα επίσκεψης των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου και των γειτονικών τους, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Στην προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, αποτελεί και η ανάδειξη των πάρκων ως χώρων εκμάθησης ορθής οδικής συμπεριφοράς.
Στη κατεύθυνση αυτή ο υπουργός ζητά από τους Δήμαρχους:
Να ενεργοποιήσουν άμεσα το πάρκα του Δήμου τους προς όφελος της εκμάθησης της κυκλοφοριακής από τους μαθητές,Να αναλάβουν κάθε ευθύνη για εργασίες αποκατάστασης - συντήρησης και καλλωπισμού των πάρκων για την εύρυθμη λειτουργία τους, και να αξιοποιήσουν το υλικό που έχει ήδη αποσταλεί από το υπουργείο και αφορά στην κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναπόφευκτη η απόσχιση του Αγ. Ανδριανού από τον Δήμο Τίρυνθας

Φαίνεται πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Ανδριανού με την δημοτική αρχή του Δήμου Τίρυνθας οδηγούν σε οριστικό διαζύγιο.
Πριν από λίγους μήνες το τοπικό συμβούλιο του Αγίου Αδριανού ζήτησε επίσημα από τον Δήμο Ναυπλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο ο Αγ. Ανδριάνας να αποτελέσει δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ναυπλίου.
Η κίνηση αυτή φαίνεται πως αντί να προβληματίσει τον Δήμο Τίρυνθας τον οδήγησε σε παιδαριώδη σύγκρουση με το τοπικό διαμέρισμα , αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Αγ. Αδριανού ο Δήμος Ν. Τίρυνθας κατέβασε πανό του συλλόγου που εξέφραζε την επιθυμία – απαίτηση για καθαρό νερό.
Σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση του συλλόγου «σε διαμαρτυρία μέλους του γι’ αυτήν την ενέργεια του δόθηκε η απάντηση ότι «θέλουν να καθαρίσουν το χωριό».
Ρωτά επομένως εύλογα ο σύλλογος! «Ρύπανση στο χωριό προκαλεί το πανό του συλλόγου μας που απαιτεί καθαρό – πόσιμο νερό στα σπίτια μας και όχι το πλήρως ακατάλληλο νερό που έχουμε;
Όχι τα σκουπίδια που κατακλύζουν τις άκρες των δρόμων και τις εισόδους του χωριού;
Όχι τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους κάδους και μάλιστα και μέρες γιορτινές όπως αυτές των Χριστουγέννων;
Όχι τα αμέτρητα πλαστικά μπουκάλια που υπάρχουν συνεχώς στις βρύσες απ’ όπου προμηθεύεται πόσιμο νερό όλο το χωριό;»
Βεβαίως και το νερό είναι φυσικό αγαθό, που πρέπει να απολαμβάνουν οι κάτοικοι κάθε δήμου, όμως ο σύλλογος διαβλέπει και πολιτικές σκοπιμότητες στην ενέργεια αυτή του Δήμου υπογραμμίζοντας ότι:
«Δεν μπορεί κανείς ούτε και σεις σαν Δημοτική Αρχή να παίζετε με την υγεία των κατοίκων του χωριού, και να εκμεταλλεύεστε κάθε φορά το θέμα του νερού για ψηφοθηρικούς λόγους. Σας θυμίζουμε τα προεκλογικά σας προγράμματα.
Ως εκ τούτου εμείς σαν σύλλογος δεν θα σταματήσουμε ποτέ να απαιτούμε καθαρό πόσιμο νερό στα σπίτια μας, να σας θέτουμε προ των ευθυνών σας και να καταγγέλλουμε τις άνομες πράξεις σας».

Στο τραπέζι τα προβλήματα από τους εμπόρους του Ναυπλίου

Προ των ευθυνών τους επιχειρούν οι έμποροι του νομού να φέρουν τους αιρετούς για μια σειρά μεγάλων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα και επηρεάζουν την ζωή όλων μας.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αργολίδας την Δευτέρα διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση στο Βουλευτικό. Συμμετέχουν επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, η Ένωση Ξενοδόχων, ο σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων, ο σύλλογος Τουριστικών καταστημάτων και η Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοταξί.
Το νερό και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι το θέμα που προτάσσουν, ενώ θα τους απασχολήσει ακόμα ο καλλωπισμός των κτισμάτων ηλεκτρονικής ξενάγησης που είναι σκουριασμένα και η δημιουργία δημοτικού τουριστικού γραφείου στο Ναύπλιο.
Επίσης, τίθεται θέμα εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας με την συχνότερη αποκομμιδή σκουπιδιών, η διευθέτηση των κοινόχρηστων χώρων που καταλαμβάνουν τα περίπτερα και τα καταστήματα, αλλά και η αξιοποίηση των εσόδων από τον δημοτικό φόρο για σωστότερη και πιο αξιόλογη προβολή της πόλης.
Οι έμποροι ζητούν επίσης την καλύτερη συνεργασία του δήμου με την τροχαία για τον περιορισμό της ηχορύπανσης από τα τροχοφόρα, την καλύτερη σηματοδότηση και φωτισμό, αλλά και την αστυνόμευση σε συγκεκριμένους χώρους που γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών. ΄
Ένα θέμα ακόμα που θα συζητηθεί είναι η καταπολέμηση της επαιτείας και της διάθεσης προϊόντων αμφίβολης ποιότητας από πλανόδιους και τσιγγάνους που είναι συχνά στην πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία του πρώην Τελωνείου.
Τέλος , θα συζητηθεί το θέμα του λιμανιού σε όλες τις εκφάνσεις του όπως η λειτουργία του λιμένος, η διακίνηση στην παραλία αδρανών και άλλων υλικών με τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην πόλη, αλλά και η ελεγχόμενη στάθμευση που έχει προσωρινά παγώσει σε συνδιασμό με την αποσυμφόρηση της πιάτσας των ταξί και ΚΤΕΛ και την πρόσβαση στην λεωφόρο Αμαλίας και γενικότερα της πρόσβασης στην παλιά πόλη.

Άλλοι με ΕΣΠΑ και άλλοι με βέσπα

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΙΣΩΣ οι νεότεροι να μην γνωρίζουν, να μην θυμούνται τα ηρωικά χρόνια όπου η βέσπα κυριαρχούσε στον χώρο της νεολαίας. Ήταν η εποχή που απ’ τα συντρίμμια του πολέμου αναγεννιόταν η αστυνομία και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Έτσι απ’ τα υπολείμματα των ελικοπτέρων και ιδίως απ’ τους τροχούς άρχισαν να κατασκευάζονται οι πρώτες βέσπες. ΤΥΧΑΙΑ άραγε; Ποιος ξέρει, το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε να ονομάσει ουσιαστικά το Δ’ Πλαίσιο στήριξης σε ΕΣΠΑ βάζοντας τον Αθερίδη, νέο «Βέγγο» να τριγυρνά τις γειτονιές και να αναρωτιέται αν ξέρουμε από ΕΣΠΑ, κατά το ξέρεις από βέσπα. Ο συμβολισμός εμφανής, το ΕΣΠΑ όπως και η βέσπα κάποτε, συμβολίζει το κτίσιμο μιας νέας οικονομίας ευήμερης και ισομερώς κατανεμημένης.
Ο ΙΔΙΟΣ ο υπουργός, υποσχέθηκε ότι το 80% θα πάει στην περιφέρεια. Όπως το είχαν υποσχεθεί πριν 8 χρόνια ο Σημίτης και ο Παπανδρέου μόνο που τότε όπως και τώρα δεν έφτασε ποτέ στους πραγματικούς αποδέκτες.
Ήδη τα πρώτα έργα που εξήγγειλε ο υπουργός είναι η επέκταση του ΜΕΤΡΟ της Αττικής και η ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, πράγμα που σημαίνει ότι το ΕΣΠΑ θα αγγίξει μόνο μεγάλα έργα που αφορούν τις δύο πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη
ΙΣΩΣ, αν ποτέ γίνει, η βελτίωση του δρόμου Αθήνα – Πάτρα και τμημάτων της Εγνατίας να θεωρηθεί ότι μοιράστηκαν χρήματα στην περιφέρεια. Αλλά κι αυτό δεν θα είναι αλήθεια , αφού το δίκτυο αυτό θάχει σαν κέντρο την Αθήνα και ως διερχόμενο κόμβο την Θεσσαλονίκη υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά τον Αθηνοκεντρισμό του Ελληνικού κράτους.
Ο ΤΟΜΕΑΣ των κατασκευών, πάνω στον οποίο στηρίζεται η σαθρή ελληνική οικονομία, θα απορροφήσει σε μεγάλα έργα το ΕΣΠΑ αφήνοντας την επαρχία για μια ακόμα φορά να αναπολεί τα ξέγνοιαστα χρόνια της βέσπας και του ροκ εντ ρολ. Το πώς θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων, φάνηκε ήδη στον τομέα της διαφήμησης, όπου το ΕΣΠΑ προβάλλεται ήδη στα αθηναϊκά μέσα σαν κρατικές διαφημήσεις αντί να φτάσουν το 30% στα επαρχιακά ΜΜΕ.

Που βρίσκεται η αλήθεια;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΕ κι άσχημα η νομαρχία με την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Το λιγότερο από το αναμενόμενο χιόνι και η έγκαιρη προειδοποίηση των μετεωρολόγων, συντέλεσαν στο να διατηρηθούν ανοιχτοί τις περισσότερες ώρες οι κεντρικοί δρόμοι, με εξαίρεση την παλιά εθνική οδό Άργους – Τρίπολης που έκλεινε τα βράδια. Συνετέλεσε σε αυτό το αποτέλεσμα και ο καλός συντονισμός τον οποίο επέβλεψε ο ίδιος ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος και ο αντινομάρχης Βασίλης Νίκας.
ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ όμως το ίδιο και με τους επαρχιακούς δρόμους της ορεινής Αργολίδας που έκλεισαν από το χιόνι και τον παγετό με αποτέλεσμα να αποκλειστούν αρκετά χωριά για ένα διήμερο. Αιτία; Προφανώς η έλλειψη κονδυλίων για να διατεθούν ακόμη περισσότερα εκχιονιστικά μηχανήματα από την πρώτη στιγμή και σε αυτές τις περιοχές. Αποτέλεσμα ήταν να περάσει το εκχιονιστικό μηχάνημα για να ανοίξει τον δρόμο της Αλέας και των υπολοίπων χωριών ( Άγιος Νικόλαος, Εξοχή κλπ) μόλις το απόγευμα της Κυριακής. Φυσικά , το βράδυ της ίδιας μέρας ξανάκλεισε ο δρόμος λόγω του παγετού, και οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ όμως της κακοκαιρίας, ο αντινομάρχης Βασίλης Νίκας απαντούσε στους δημοσιογράφους ότι σε όλα τα χωριά δεν υπάρχει πρόβλημα μετακίνησης. Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Αστυνομία έλεγαν ότι στην Αργολίδα είναι αποκλεισμένα 15 χωριά!
Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ στο μεγαλείο της. Γιατί συνέβη αυτό; Ειλικρινά δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Αντί αν στέλνουμε μήνυμα στο υπουργείο Εσωτερικών για να διαθέσει ακόμα περισσότερα κονδύλια, να κρύβουμε την αλήθεια, με όποιες επιπτώσεις στην ενημέρωση του πολίτη.

Αι τσαντίρι – Αι βολέψου νιους (εμπρός της γης οι καναπιαδιασμένοι)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Κανένας μέσος έλληνας ποτέ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον γνωστό του γνωστού για να βρει μια θέση πιο γρήγορα στο νοσοκομείο ή να παρακάμψει την ουρά σε μια δημόσια υπηρεσία.
Κανένας μέσος έλληνας ποτέ δεν δήλωσε ψεύτικη διεύθυνση για να πάει το παιδί στο σχολείο που θεωρούσε ότι είναι καλύτερο ή είναι ο γνωστός καθηγητής.
Κανένας μέσος έλληνας ποτέ μα ποτέ δεν έκανε συναλλαγή με οποιοδήποτε μάστορα για να μην χρεωθεί το ΦΠΑ 19%
Κανένας μέσος έλληνας δεν πήρε ποτέ μα ποτέ ένα εργάτη έλληνα ή μετανάστη στο σπίτι , στο χωράφι, στην δουλειά χωρίς να του καταβάλει την ανάλογη ασφάλιση.
Κανένας μέσος έλληνας ποτέ μα ποτέ δεν απέκρυψε εισόδημα από ενοίκια , χωράφια από δεύτερη εργασία που δεν δήλωσε ποτέ ( σε αμοιβαία συνεργασία με τον εργοδότη ο ένας κερδίζει σε φόρο και ο άλλο σε ασφαλιστικές εισφορές).
Κανένας μέσος έλληνας ποτέ μα ποτέ δεν εντάχθηκε σε κάποιο κόμμα ή στην ομάδα υποστήριξης κάποιου βουλευτή με κρυφό ανιδιοτελή πολιτικό στόχο την εξασφάλιση κάποιας θέσης στο στέγαστρο -βόλεμα του ελληνικού δημοσίου.
Κανένας μα κανένας μέσος έλληνας δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον γνωστό του γνωστού στην τροχαία για να του σβήσει την κλήση ( εκτός από τους τροχονόμους υπάρχουν και οι σβηστονόμοι) .
Κανένας μα κανένας μέσος έλληνας δεν έβαλε ποτέ μέσον για να αποφύγει μια δυσμενή μετάθεση στο στρατό. Όλοι μα όλοι μα όλοι με υψηλό φρόνημα στην παραμεθόριο – περιφερειακό Αθηνών – Θεσσαλονίκης θέλουν να υπηρετήσουν .
Κανένας μα κανένας έλληνας δεν προσπάθησε ποτέ να ξεγελάσει την πολεοδομία κάνοντας τον ημιυπαίθριο ένα ακόμα δωμάτιο ή βγαίνοντας λίγο έξω προς το πεζοδρόμιο.
Κανένας μα κανένας μέσος φοιτητής δεν προσπάθησε να περάσει τα μαθήματα ή με λαθραναγνώσεις ή με τα γνωστά σκονάκια ή με τις συνδικαλιστικές του διασυνδέσεις.
Κανένας μα κανένας μέσος έλληνας δεν προσπάθησε να πάρει ποτέ ψεύτικη αναπηρική σύνταξη ( ακόμα γελάμε με τον τυφλό τερματοφύλακα που ανάφεραν παλιά οι εφημερίδες ότι έπαιρνε αναπηρική σύνταξη ) .
Παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες την θαυμαστή επιτυχία του γνωστού πολύ – καλλιτέχνη Λάκη Λαζόπουλου. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να έχει κανείς για την εκπομπή του ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα πετυχημένο είδος σάτιρας. ( Και μάλιστα σαν καλλιτέχνης θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι από αυτούς δεν βολεύονται στην επιτυχία και συνεχώς ψάχνετε , εξ΄ άλλου και αυτή η μεγάλη του επιτυχία με ρίσκο και χαμηλά νούμερα ξεκίνησε) .
Εκείνο που με ενοχλεί είναι η στάση του μέσου έλληνα ( εμένα – εσένα δηλαδή) ο Λάκης έγινε η φωνή της οργής μας για ότι συμβαίνει γύρω μας αλλά αντί να μας ξεσηκώνει και να μας ωθεί σε νέους κοινωνικούς αγώνες μας αφήνει χαλαρούς και ευδαιμονισμένους στον καναπέ του βολέματος μας. Δυστυχώς και ο οργισμένος Λάκης είναι ένας άλλος αποσβέστης κραδασμών ( αμορτισέρ) του συστήματος σε δυο δόσεις την εβδομάδα. Δεν διαφωνεί κανείς με τα στραβά της ελληνικής διοίκησης, εξουσίας αλλά εμείς τους επιλέξαμε , εμείς τους ψηφίσαμε . Ο τρόπος εξουσίας μια χώρας είναι αντανάκλαση της δράσης του μέσου πολίτη και αμοιβαία ανανεώνονται σε ένα φαύλο κύκλο εξάρτησης . ( Αυτό το φαύλο εξάρτησης νομίζω ότι θέλει να σατιρίσει ο Λάκης αλλά απέτυχε στο να μας κινητοποιήσει για να τον σπάσουμε, κάτι που είναι δικιά μας ευθύνη βέβαια).
Από αραχτούς πολίτες του καναπέ , που έχουν πιει τα ουισκάκια τους τις μπυρίτσες του και τις πολυγεμισμένες πίτσες δεν μπορεί να έρθει καμία αλλαγή. Το ηχηρό μας γέλιο και το οργισμένο μας ρέψιμο καμία ρωγμή δεν θα επιφέρουν στο σύστημα εξουσίας και διαχείρισης. Απλά το διασκεδάζουμε και από την άλλη μέρα πάλι τα ίδια. Εμπρός της γης καναπιαδιαμένοι άι βολέψου νιους.

13/2/08

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που χρηματοδοτήθηκαν στην Αργολίδα

Πολλά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και λόγω της υπόθεσης Ζαχόπουλου για τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ),οι οποίες ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χρηματοδοτούνται από διάφορα υπουργεία, ενώ για πολλές από αυτές το πλατύ κοινό δηλώνει άγνοια της ύπαρξής τους.
Υπάρχουν φυσικά οργανώσεις με γνωστή και σοβαρή δράση , αλλά και κάποιες άλλες η δράση των οποίων αγνοείται.
Στην Αργολίδα εμφανίζονται να έχουν χρηματοδοτηθεί κατά την περίοδο 2006-2007 επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις μεταξύ αυτών και η «Οπερα Ναυπλίου» ο πρόεδρος της οποίας Γ.Τσούρνος διέψευσε κατηγορηματικά ότι τα 250.000 ευρώ είχαν ποτέ εκταμιευθεί.
Σε ανάλογο κατάσταση μπορεί να βρίσκονται και οι υπόλοιπες ΜΚΟ που δρουν στο Νομό, δλδ να μην εκταμίευσαν ποτέ τα χρήματα που τους είχαν εγκριθεί η να υλοποιήσουν πραγματικά τα σχέδια δράσης τους.
Το κυριότερο ποσό επιχορήγησης έχει οριστεί στις 250.000 ευρώ, τα οποία χαρακτήρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη μιλώντας στη Βουλή ότι είναι «προφανώς αυθαίρετος, πέρα και μακριά από το προβλεπόμενο περιεχόμενο αντίστοιχο ποσό στην προκήρυξη».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος μεταξύ άλλων τόνισε : «Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία τέτοιων οργανώσεων είναι κρατικοδίαιτες, είναι εξαρτημένες από τις κυβερνήσεις, παρότι ονομάζονται μη κυβερνητικές δήθεν οργανώσεις, Οι λίγες δυστυχώς θετικές εξαιρέσεις δεν αναιρούν αυτήν την διαπίστωση».
Σύμφωνα με την Μαρία Δαμανάκη, ασχέτως της ύπαρξης δράσης εκ μέρους των ΜΚΟ η απόφαση για χρηματοδότηση του πρώην υπουργού απασχόλησης θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί αφού καταγράφεται ΜΚΟ στην οποία εγκρίνονται «κατά τον Β
΄ κύκλο 2 σχέδια στον ίδιο δήμο/ΟΤΑ, κάτι που απαγορεύεται από την προκύρηξη».
Τι συμβαίνει όμως στην Αργολίδα;
Σύμφωνα με πίνακες που δημοσίευσε η εφημερίδα το «Παρόν» στις 23 και 30 Δεκεμβρίου 2007, έχουν εγκριθεί επιχορηγήσεις για 9 τουλάχιστον ΜΚΟ ή μη κερδοσκοπικές που εμφανίζονται ότι λειτουργούν στον νομό, ορισμένες εκ των οποίων μας είναι παντελώς άγνωστες, ενώ δύο εμφανίζονται με το ίδιο όνομα, σύμφωνα με την μέχρι τώρα έρευνά μας.
Με βάση τους καταλόγους που δημοσίευσε η εφημερίδα το «Παρόν» στον δήμο Λέρνας φέρεται να υπάρχει το «Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών» το οποίο όμως κανείς δεν γνωρίζει. Για το ινστιτούτο αυτό εγκρίθηκε επιδότηση 50.000 ευρώ για την κάλυψη δύο θέσεων εργασίας, αφού από ότι φαίνεται δραστηριοποιείται και στον δήμο Λεοντίου.
Μια άλλη οργάνωση που φέρεται να έχει σχέδια δράσης στους δήμους Αγ. Βαρβάρας και Ναυπλίου, προκάλεσε σοβαρό μπέρδεμα στις έρευνες αφού η επωνυμία της «Καλειδοσκόπιο» συμπίπτει με αυτήν της εταιρείας της Αναπτυξιακής Αργολίδας «Καλειδοσκόπιο», η οποία αρνείται ότι έχει σχέση με την συγκεκριμένη επιχορήγηση, αφού και ο τομέας δραστηριότητας στην Αγ. Βαρβάρα δεν συμπίπτει με τους δικούς της τομείς και μάλλον έχει δίκιο.
Εξ άλλου η δράση της εταιρείας της Αναπτυξιακής Αργολίδας είναι γνωστή, ενώ του άλλου «Καλειδοσκόπιου» παντελώς άγνωστη, για να επιχορηγηθεί με 50.000 ευρώ!
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο ακόμα ΜΚΟ που φέρονται να «δραστηριοποιούνται» στο Νομό και επιχορηγήθηκαν με 50.000 έκαστο.
Πρόκειται για το «Οικόραμα» με τομείς δράσης τους δήμους Άργους και Κλείτορος καθώς και το «Ώσμοση – Κέντρο τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής» στην Αθήνα και στο Ναύπλιο.
Με 25.000 ευρώ έκαστος επιχορηγήθηκαν το «Αθλητικό Σωματείο Αεροαθλητισμού- Αερολέσχης Άργους –Αέρα» με τομέα δράσης τον δήμο Μιδέας, η «Ελληνική ομάδα διάσωσης» παράρτημα Αργολίδας και ο σύλλογος «Ατόμων με αναπηρία» στο Άργος.
Με 50.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε η «Απία Φύση» δημιούργημα του ‘Έπαθλου» του κ. Ντόκου που δραστηριοποιείται σε ΚΙΑΣ και Τίρυνθα και τέλος η γνωστή μας Φόρμιξ που διοργανώνει το φεστιβάλ του Ναυλίου με 58.192 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότερες επιχορηγήσεις εκτός από την «αερολέσχη Άργους» και την ελληνική ομάδα διάσωσης Άργους παρουσιάζουν σχέδιο δράσης σε δύο νομούς, προκειμένου να λαμβάνουν τη διπλάσια βασική επιχορήγηση για την κάλυψη 2 θέσεων εργασίας.
Το ζήτημα είναι αν όλες αυτές οι ΜΚΟ έχουν πράγματι εισπράξει τα χρήματα, αν τα προγράμματα τους υλοποιούνται και αν πληρούσαν όλα τα κριτήρια προκειμένου να τους δοθούν οι επιχορηγήσεις.

Δημόσια με …βούλα η παραλία της Καραθώνας

Μια σημαντική απόφαση για το μέλλον της παραλίας της Καραθώνας εκδόθηκε από το Εφετείο Αθηνών, με την οποία η λωρίδα αιγιαλού και παραλίας, ουδέποτε κηρύχτηκε τουριστικός δημόσιος χώρος, ούτε χαρακτηρίστηκε τουριστικό δημόσιο κτήμα, ώστε να αποκτήσει ο ΕΟΤ δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, «τα οποία ανήκουν στον Δημόσιο.
Πρόκειται για την υπ’ αρ. 539/2008 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που κάνει δεκτή την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου και την παρέμβαση του Δήμου Ναυπλίου, και εξαφανίζει την υπ΄αρ. 6963/2005 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (την υπόθεση από πλευράς δήμου Ναυπλίου χειρίστηκε η δικηγόρος Βίκη Κορμπή). Παράλληλα το Εφετείο δέχτηκε την ακυρότητα της μισθωτικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της ΕΤΑ ΑΕ και ιδιώτη, με αντικείμενο τον αιγιαλό της περιοχής Καραθώνας.
Με την ίδια απόφαση κρίθηκε ότι ο τουριστικός χώρος, (που κηρύχτηκε τέτοιος, με την ΠΥΣ 166/1968) δεν περιλαμβάνει τον έμπροσθεν αυτού αιγιαλό, αφού αυτός «ως κοινόχρηστο πράγμα, ανήκει στην αναμφισβήτητη δημόσια κτήση».
Κατά συνέπεια, η λωρίδα αιγιαλού και παραλίας, ουδέποτε κηρύχτηκε τουριστικός δημόσιος χώρος, ούτε χαρακτηρίστηκε τουριστικό δημόσιο κτήμα, ώστε να αποκτήσει ο ΕΟΤ δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, «τα οποία ανήκουν στον Δημόσιο».
Δεδομένου δε, ότι ο ΕΟΤ ουδέποτε απέκτησε δικαιώματα επί του αιγιαλού και της παραλίας της Καραθώνας, ουδέποτε «παρείχε» αυτά, και στην διάδοχό του, ΕΤΑ ΑΕ.
Η ΕΤΑ ΑΕ δεν απέκτησε, λοιπόν, δικαιώματα επί του αιγιαλού και της παραλίας της Καραθώνας, αφού δεν είναι δυνατόν να «κληρονόμησε», περισσότερα από ότι ο δικαιοπάροχός της ΕΟΤ διέθετε.
Από την πλευρά του ο δήμος Ναυπλίου, δέχθηκε με ανακούφιση την συγκεκριμένη απόφαση, όμως έχει τώρα να αντιμετωπίσει το θέμα της εκμίσθωσης εκατοντάδων στρεμμάτων που στοχεύει με διεθνή διαγωνισμό να δώσει προς εκμετάλλευση η κυβέρνηση.

Τα δύσκολα για την Καραθώνα, έπονται

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ βήμα για την Καραθώνα, έγινε με την θετική για το Ναύπλιο απόφαση του Εφετείου Αθηνών που έκρινε ότι ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν στο δημόσιο, επομένως η ΕΤΑ δεν είχε το δικαίωμα να το εκμεταλλευτεί.
ΕΝΑΣ ΒΡΑΧΝΑΣ για τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά, σε ότι τουλάχιστον έχει σχέση με τον αιγιαλό, φεύγει, όμως τώρα έρχονται τα δύσκολα με την αξιοποίηση της υπόλοιπης έκτασης την οποία η Ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπουλήσει με διεθνή διαγωνισμό.
ΕΓΡΑΦΕ ο δήμαρχος Ναυπλίου στο προεκλογικό του φυλλάδιο: «Αξιοποίηση της Καραθώνας, σύμφωνα με όσα προέβλεπε η τελευταία προγραμματική σύμβαση και επιδίωξη με κάθε νόμιμο τρόπο να εξαιρεθεί από την Α.Ε. Τουριστικά Ακίνητα». Πέτυχε λοιπόν, σε ότι αφορά το σκέλος του αιγιαλού και της παραλίας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΕΣ όμως, Καραθώνα δεν είναι μόνο η παραλία. Είναι και η τεράστια έκταση πάνω από το δρόμο, για την οποία δεν γίνεται λόγος και φαίνεται ότι όλοι στο δήμο Ναυπλίου αποφεύγουν να αγγίξουν.
Θα υλοποιήσει λοιπόν τις προεκλογικές του εξαγγελίες ο δήμαρχος αν καταφέρει να μην αξιοποιηθεί με τον τρόπο που θέλει η κυβέρνηση η τεράστια έκταση, αλλά με τον τρόπο που επιθυμούν οι ντόπιοι που μεγάλωσαν σε αυτήν την περιοχή.
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ – ανεξάρτητα αποτελέσματος- προς αυτήν την κατεύθυνση, θα επιβραβευθεί. Άλλωστε ένας φορέας όπως ο δήμος, πρέπει να προστατεύει την ευρύτερη περιοχή από μεθοδεύσεις που είναι ξένες προς την επιθυμία του πολίτη.
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ των δημοτών, δεν περιορίζονται μόνον στον αιγιαλό. Επεκτείνονται σε όλη την Καραθώνα και σ’αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο δήμος.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Εφετείου Αθηνών, ας μην είναι το τέλος της προσπάθειας, αλλά η αρχή για … παραπέρα.

«εσύ Γιαχβέ και εγώ Αλλάχ όμως και οι δυο τους αχ και βαχ»

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΣ λαός, τα βάσανα του έχουν τόσα χρόνια διάρκεια όσα και η ύπαρξη τους σαν λαός .Από την βίβλο μέχρι τις μέρες μας είναι ένας λαός ο οποίος αν και κρατάει για τον εαυτό του τον ρόλο του περιούσιου λαού, του διαλεχτού και του προικισμένου από το θεό .
ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ που βασανίστηκε όσο λίγοι λαοί . Είναι ο λαός που κατόρθωσε να ξαναεμφανιστεί στο προσκήνιο όσες φορές και τον οδήγησαν στον αφανισμό.
Από ένα τέτοιο λαό θα περίμενε κανείς να διακρίνεται για την ευαισθησία του την ανεκτικότητα του και τις διευρυμένες δυνατότητες του να υπάρχει να συνυπάρχει μαζί με άλλους λαούς . Είναι ο λαός που έχει μια ιδιόρρυθμη σχέση με την Ευρώπη, εξ αιτίας της θηριωδίας ευρωπαίων στον τελευταίο πόλεμο βίωσε το πιο φριχτό ολοκαύτωμα . Η ενοχή (και όχι μόνο ) έκαναν κάθε ευρωπαίο πολίτη να αισθάνεται συμπάθεια και να στηρίζει την προσπάθεια για δημιουργία του κράτους του Ισραήλ .
ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ένας λαός , οποίος τουλάχιστον όσο να αφορά τα βάσανα του και τις δοκιμασίες έχει παρόμοια ιστορία με τους εβραίους. Είναι ένας αραβικός λαός ο οποίος κατόρθωσε παρά τις θρησκευτικές και πολιτιστικές του ιδιαιτερότητες να έχει μεγάλη συμπάθεια και υποστήριξη από την ευρωπαϊκή δύση .
Οι δυο λαοί έτυχε να έχουν όμως και ένα άλλο κοινό στοιχείο , βιωματικές και ιστορικές ρίζες με την ίδια γη , η γη της Παλαιστίνης είναι και γη του Ισραήλ , η γη του Ισραήλ είναι και γη της Παλαιστίνης.
ΈΤΥΧΕ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ , να είναι με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Αν είχαν την τύχη η γη τους να είναι σε μια ήσυχη γωνιά του πλανήτη, μάλλον θα τα είχαν βρει και θα ζούσαν ίσως σε ένα ομόσπονδο κράτος .
Για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων διαπλεκόμενων αυτή η περιοχή έπρεπε να έχει πάντα ένα διαιτητή , και για να υπάρχει διαιτητής πρέπει να υπάρχουν δυο αντίπαλες ομάδες . Το σχέδιο εδώ και χρόνια έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην Κύπρο , όπου τουρκοκύπριοι , και ελληνοκύπριοι χωρίστηκαν σε φανατισμένους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς και σε φανατικούς Τούρκους Μουσουλμάνους.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ . Στα δυο χωρισμένες οι κοινότητες και σε πολεμική κατάσταση εξυπηρετούν πλήρων τα σχέδια αυτών που τους θέλουν έτσι.
ΛΑΘΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ , είναι σίγουρο αυτό , ο ισχυρός και ο άδικος στον πρόσφατο γύρο φαίνεται να είναι το Ισραήλ , διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων , και του αποτέλεσμα και εμείς ( με το δίκαιο αίτημα να σταματήσει ο στρατός των εβραίων την μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν ), ουσιαστικά να παίρνουμε μέρος στο γήπεδο που θέλουν κάποιοι . Οπαδοί της μιας ή της άλλης ομάδας , ανεξάρτητα αν σε κάποια φάση του αγώνα η μια ή άλλη έχει δίκιο δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να συντηρούμε τον ποδοσφαιρικό αγώνα.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ήταν να κάτσουν και οι δυο πλευρές , να βρουν αυτά που τους χωρίζουν και αυτά που τους ενώνουν .Όπως θρηνεί ο ντόπιος παλαιστίνιος τον αδικοχαμένο γιο του , άλλο τόσο τον θρηνεί και ο έποικος εβραίος .
Ο πόνος και για τους δυο πονεμένους λαούς είναι ο ίδιος , ο ένας Γιαχβέ και ο άλλος Αλλάχ όμως και οι δυο τους αχ και βαχ.
Αν η μισή καρδιά μας είναι στην Ραμάλα όπως έγραφε χαρακτηριστικά αθηναική εφημερίδα η άλλη μισή μας πρέπει να βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ .
Απασχολούμενοι με την ζαχοπουλειάδα δε είδαμε (αλλού ήταν τα μάτια) το δράμα των Παλαιστινίων και μιλάμε για χιλιάδες να περνάνε το μισογκρεμισμένο τοίχος για να χορτάσουν την πείνα τους στα μαγαζιά της γειτονικής Αιγύπτου….

Η πόλη του τελάρου

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΕΛΙΚΑ το Άργος , δεν το ξέχασε μόνο ο Θεός, το ξέχασαν και οι κάτοικοι του με πρώτη και καλύτερη την δημοτική αρχή , αφού σε απλά πράγματα που είχε σε γνώση τους απ’ την αρχή να πραγματοποιήσει , αδυνατεί να τα κάνει.
Ο λόγος για τις αυθαίρετες καταλήψεις των πεζοδρομίων από τις διάφορες επιχειρήσεις και επιτήδειους που χωρίς κανένα κόστος επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε βάρος των υπολοίπων κατοίκων.
ΤΟ ΙΔΙΟ αδύναμη παραμένει και η τροχαία του Άργους , αφού μόνο κάθε φορά που γράφουμε για τις καταλήψεις του οδοστρώματος στέλνει τα περιπολικά και γράφουν τους «γειτόνους» προσωποποιώντας ένα γενικευμένο πρόβλημα παρανομίας.
ΠΡΙΝ τις γιορτές η δημοτική αρχή μας είχε δώσει την υπόσχεση ότι μαζί με την τροχαία Άργους θα επέβαλε αυστηρά πρόστιμα και θα απομάκρυνε όλα τα τελάρα, καρέκλες, κώνους κλπ που τοποθετούν κάποιοι έξυπνοι στους δρόμους προκειμένου να διασφαλίζουν πάρκιν τζάμπα σε δημόσιο χώρο ή ελεύθερη πρόσβαση για το μαγαζάκι τους.
ΤΙΠΟΤΑ απολύτως δεν συνέβη απ’ αυτά, παρά μόνο κάποιες κλήσεις απ’ την τροχαία κι αυτές μεμονομένες. Οι «ξύπνιοι» έχουν αποθρασυνθεί και απειλούν μάλιστα όταν προσπαθεί να τους εξηγήσει ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο. Οι υπόλοιποι, οι «μαλάκες» όπως τους χαρακτηρίζει ο απλός πολίτης, συνεχίζουν να αναζητούν εις μάτην εφαρμογή του νόμου εισπράτοντας τον χλευασμό των «έξυπνων».
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι οριακή πλέον και αν υπάρξουν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών την ευθύνη θα την φέρει η δημοτική αρχή και η τροχαία. Ήδη μερίδα των πολιτών που μέχρι σήμερα πάνε με το νόμο στο χέρι, σκέπτονται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη και τις δημοτικές αρχές, της τροχαίας Άργους και κατά όλων όσων καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους για τους οποίους οι πολίτες πληρώνουν τέλη ώστε ν α τους αντιλαμβάνονται πραγματικά ΟΛΟΙ.

Η μπόχα του βιολογικού

Ανυπόφορη είναι η κατάσταση στο Ναύπλιο, στο Άργος και στις γύρω περιοχές ανάλογα πως φυσά ο άνεμος από την βρωμιά του βιολογικού καθαρισμού. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό, η δυσοσμία είναι τόσο έντονη και η εικόνα ανθρώπων που κυκλοφορούν στους δρόμους και κλείνουν την μύτη τους , είναι συνηθισμένη.
Το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας, φαίνεται να οφείλεται είτε σε δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, είτε στα λύματα των εργοστασίων που φτάνουν εκεί χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη επεξεργασία, ώστε να μοιάζουν με τα αστικά λύματα.
Μάλιστα ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, υπάρχει κίνδυνος να τεθεί εκτός λειτουργίας ο βιολογικός.
Όπως τονίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας του Κ.Κ.Ε. «οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προβαίνουν σε κανέναν έλεγχο και κανένα πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους στο βιολογικό, αλλά και για όσους εργάζονται στις γύρω επιχειρήσεις». Επίσης επισημαίνεται ότι: «τα χυμοποιεία είναι υποχρεωμένα να έχουν δικό τους βιολογικό καθαρισμό, να κάνουν μια πρώτη επεξεργασία των λυμάτων και μετά να στέλνουν τα επεξεργασμένα λύματά τους στον βιολογικό καθαρισμό».
Τέλος το Κ.Κ.Ε. ζητά να δοθούν χρήματα από το κράτος για να συγκεντρωθούν και να λειτουργήσουν οι βιολογικοί καθώς και να λειτουργήσει το επόμενο στάδιο καθαρισμού, αλλά και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για να φτιαχτούν οι υποδομές για τα επόμενα στάδια καθαρισμού.

Φτιάξτε υποδομές προσβασιμότητας ΑμεΑ

Προσπάθειες για να γίνει η νομαρχία Αργολίδας, ο δήμος Ναυπλίου, ο δήμος Άργος και γενικότερα όλοι οι ΟΤΑ προσβάσιμοι στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) καταβάλει το υπουργείο Εσωτερικών. Με εγκύκλιο του ο υφυπουργός Θ. Νάκος, συνιστά στους ΟΤΑ να α) επιλέξουν περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το εμπορικό, διοικητικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό, αρχαιολογικό, ψυχαγωγικό κέντρο, όπου θα δημιουργηθεί αλυσίδα ανεμπόδιστης πρόσβασης, β) να αποτυπώσουν την υφιστάμενη κατάσταση πρόσβασης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του τοπικού φορέα ΑμεΑ, στα κτήρια και τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το κοινό, ώστε να προσδιοριστούν τα σημεία που εμποδίζουν ή δυσχεραίνουν την κίνηση των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων στις επιλεγμένες εγκαταστάσεις και περιοχές και γ) να ομαδοποιήσουν τα εμπόδια, σε κατηγορίες φυσικών, τεχνητών, αρχιτεκτονικών, διοικητικών και σε εκείνα που προκύπτουν λόγω συμπεριφοράς των πολιτών.
Πλήθος παραπόνων αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στην πρόσβασή τους σε κοινόχρηστους χώρους, φτάνουν καθημερινά στα Μέσα Ενημέρωσης, γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο το υπουργείο προχώρησε στην έκδοση της εγκυκλίου προκειμένου οι ΟΤΑ να αφαιρέσουν τυχόν εμπόδια που υφίστανται σε πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και στα δημόσια κτήρια.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο το «κλειδί» για την εξάλειψη των διακρίσεων, είναι «κάθε άτομο να μπορεί αυτόνομα, με ασφάλεια και άνεση να προσεγγίζει και να χρησιμοποιεί υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αλλά και να επικοινωνεί και να πληροφορείται».
Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται και για την παρακώλυση της ελεύθερης χρήσης και προσπέλασης των πεζοδρομίων λόγω των υφιστάμενων κακοτεχνιών, της αυθαίρετης κατάληψής τους από μόνιμα εμπόδια ή εγκαταστάσεις ή παράνομα σταθμευμένα οχήματα, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πέραν της αδειοδοτημένης επιφάνειας και σε βάρος της ελεύθερης όδευσης πεζών, μη ορθολογική τοποθέτηση στύλων ΔΕΗ, ΟΤΕ, στύλων διαφημιστικών πινακίδων και απεριποίητου αστικού πρασίνου.

Απροσάρμοστα

- jeronimo, έβγαλε η κάλπη και έπεσαν όλα τα προγνωστικά έξω, ακόμα και τα exit-points λίγο πριν την κρίσιμη στιγμή. Ούτε η Ιεραρχία δεν μπορεί να συνεδριάσει χωρίς την ύπαρξη των δημοσκοπήσεων.
- Καρδούλες θα μοιράζουν τα κόμματα σήμερα στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Γιωργάκης στον Βαγγέλη, η Ντόρα στον Κώστα, ο Αλέξης στα «παιδιά» του κόμματος, ο Καρατζαφέρης στους Αναρχικούς και πάει λέγοντας. Μόνο η Αλέκα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Περίμενε πρώτα την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και μετά κατάγγειλε τον έρωτα ως προϊόν της δυτικής καπιταλιστικής κουλτούρας και του διεθνούς νομισματικού ταμείου.
- Άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ των Εβγα της γειτονιάς και των Έμπα της συγκυβέρνησης. Τσίπρας και Πάγκαλος ανέλαβαν να συντάξουν τα συμφωνητικά.
- Μεταπράτες της ψήφου μας δηλαδή.
- Όχι στο τετελεσμένο εμπόριο ψήφων, Όχι στους μικροπωλητές των πολιτικών πανηγυριών.
- Πάει, ναό του Σολομώντος έκαναν το κόμμα (παλαιά γραφή), κώμα (νέα γραφή)
- Μετά την εκλογική επιτυχία του Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΝ, αποφασίστηκε να αντικατασταθεί η «διεθνής» με το «πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης» των Ολύμπιανς.
- Άντε πάλι έλεγχο DNA θα έχουμε. Αυτή τη φορά για να βεβαιωθούμε αν ο Αλέξης είναι πολιτικό παιδί του Αλαβάνου ή της Αλέκας.
- Όπως είπε και πολιτικός σχολιαστής, ο Αλέξης είναι ο νεότερος επικεφαλής κόμματος μετά τον Γκλύξμπουργκ ! Ούτε ο Άνθιμος νάταν.
- Άντε και την Έφη Σαρρή να την δούμε για πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν βάλει στόχο κι αυτήν την θέση η Αθήνη.
- Κι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με χαστούκια ξεκίνησε. Την τότε Δήμητρα την έλεγαν Φρειδερίκη.
- Τα απρο αποφάσισαν να απέχουν των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Βαλεντίνο.
Αναγνωρίζουν μόνον τον Έρωτα της Αφροδίτης. Τουλάχιστον αυτός δεν ήταν μαυροφορεμένος.
- Άλλο ο Μαύρος Καβαλάρης κι άλλο ο φτερωτός θεός. Ά ξέχασα. Υπάρχει και ο παχουλός καβαλάρης αλλά αυτός πηδάει μόνο από μπαλκόνια.

6/2/08

Τίναξε την μπάνγκα για την Όπερα ο Μπαρού

Αποκαλυπτικός ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ραφαήλ Μπαρού, έφερε προς συζήτηση το θέμα της Όπερας Ναυπλίου, που ενώ συνεστήθη για το Ναύπλιο προετοίμαζε παραστάσεις στις Μυκήνες. Άγνοια για τις συνεδριάσεις δήλωσε ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Αναγνωσταράς ο οποίος συμμετέχει εκ θέσεως στο διοικητικό συμβούλιο στου οποίου πρόεδρος μέχρι πρότινος ήταν ο κ. Γ. Τσούρνος. Έκπληξη προκάλεσε η αποκάλυψη του κ. Τσούρνου ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Όπερας Ναυπλίου είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος η Έλσα Παπαδημητρίου.
Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου , ο δημοτικός σύμβουλος Ραφαήλ Μπαρού αναφέρθηκε στα όσα ακούγονται για την Όπερα Ναυπλίου:
«Τελεταία στην Ελλάδα όλα κινούνται γύρω από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου. Μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων ανακαλύψαμε κάτι άλλο και οι κάτοικοι εδώ και πανελλαδικά, ότι το Ναύπλιο έχει Όπερα.
Και το ερώτημα κε Δήμαρχε απευθύνεται σε σας. Νομίζω ότι οφείλετε εξηγήσεις και στο δημοτικό συμβούλιο και στους κατοίκους. Πότε αποκτήσαμε όπερα και τι έχει γίνει με αυτήν την ιστορία.»
Απαντώντας ο κ. Αναγνωσταράς υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όσοι συμμετείχαν και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, θα θυμούνται ότι το έτος 2003 είχε έρθει μια πρόταση από κάποιους ανθρώπους σχετικά με το θέμα οι οποίοι ήθελαν να οργανώσουν στο Ναύπλιο μια όπερα σε υπαίθριο χώρο, η οποία θα γινόταν σε ετήσια βάση. Πρόθεση τότε δική τους και του Δήμου Ναυπλίου ήταν να γίνει θεσμός όπως και το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου.
Το θέμα αυτό πέρασε μέσα από το δημοτικό συμβούλιο. Το 2004 το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε μια σύμβαση με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία είχε συσταθεί προς αυτόν τον σκοπό και σύμφωνα με την σύμβαση εμείς είχαμε κάποιες υποχρεώσεις που αφορούσαν την υλικοτεχνική υποδομή, το εργατικό προσωπικό, ότι περίπου κάνουμε και με το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, καθώς και την κατασκευή μιας λυόμενης εξέδρας η οποία θα υποδεχόταν τους θεατές, μέχρι του ποσού των 100.000 Ευρώ.
Αυτές λοιπόν ήταν οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Δήμος Ναυπλίου και βέβαια το εγχείρημα θα γινόταν τότε στην Ακροναυπλία.»
Στην αστική αυτή μη κερδοσκοπική εταιρεία εξ οφίτσιο συμμετείχε και ο εκάστοτε δήμαρχος Ναυπλίου ως απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή εγώ.
Αυτή η μη κερδοσκοπική συνεδρίασε την πρώτη φορά όταν έγινε και η σύσταση του διοικητικού συμβουλίου. Από κει και πέρα δεν είχαμε καμία επαφή μαζί τους. Κατά καιρούς σε αραιά διαστήματα έπαιρναν τηλέφωνο για κάποια δ.σ. , αλλά εγώ δεν παρέστην τότε και βέβαια δεν είχαμε ενημερωθεί τότε για το αν είχε εγκριθεί η επιχορήγηση στην αστική μη κερδοσκοπική. Και βέβαια δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για την έγκριση, -το έγραψαν βέβαια οι εφημερίδες- αλλά και για την εκταμίευση του ποσού».
Ως πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ο κ. Τσούρνος υποστήριξε.
«Για την ιστορία, αυτό ξεκίνησε από μια ιδέα που είχε ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος είπε να κάνουμε μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα να οργανώσει εκδηλώσεις στο Ναύπλιο και κυρίως είχαν βάλει σαν στόχο να ανεβάσουν την όπερα Ηλέκτρα στις Μυκήνες. Μέλη του συμβουλίου ο Θ. Παπαλεξόπουλος, ο Κουλουβίτος, ο Σισκ, η Παχιώτη και ένας επίτιμος πρέσβης. Έπρεπε να συγκεντρωθούν περίπου 2-2,5 εκ Ευρώ για την παράσταση. Τα μισά απ’την Ελλάδα και τα μισά απ’ την Αμερική από χορηγούς.
Στα πλαίσια αυτής της ανεύρεσης των χρημάτων το υπουργείο Πολιτισμού είχε εγκρίνει 250.000 Ευρώ. Το υπουργείο ΕΟΤ, ο Αβραμόπουλος είχε εγκρίνει 200.000 Ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα πρόσφατα είπε αν πραγματοποιηθεί η εκδήλωση θα δώσω 100.000 Ευρώ και μάλιστα νομίζω ότι είπε πως θα δίνουν 100.000 Ευρώ κάθε χρόνο.
Για λόγους που δεν είναι του παρόντος το έργο δεν προχώρησε».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Τσιόδρας λέγοντας: «Όταν λέτε του παρόντος τι εννοείτε;»
Ο κ. Τσούρνος συνέχισε πάντως χωρίς να διευκρινήσει λέγοντας: « Προς το παρόν δεν φαίνεται η δυνατότητα να συγκεντρωθούν τα χρήματα κυρίως από το εξωτερικό. Εις ότι αφορά την έγκριση χρημάτων από το ΥΠ.ΠΟ δεν έγινε καμία εκταμίευση. Έμειναν απλώς με έγκριση και δεν τα διαχειρίστηκε η εταιρεία. Τα λεφτά που διαχειρίστηκε ήτα ν μικροέξοδα που έδωσε από την τσέπη του ο Παπαλεξόπουλος.»
Στο σημείο αυτό παρεμβλήθη ο δήμαρχος Ναυπλίου κι έθεσε το ερώτημα αν το δημ. Συμβούλιο θα πρέπει να καταγγείλει την σύμβαση και να αποδεσμευτεί από αυτήν.
«Απ΄την στιγμή που υφίσταται η εταιρεία, μπορούν να κάνουν επαφές σε όλο τον πλανήτη και να παίρνουν λεφτά για να τα πω έτσι απλά με το όνομά τους», φώναξε εμβόλιμα αφήνοντας υπονοούμενα ο δημ. Σύμβουλος κ. Μπαρού και συνέχισε « λειτουργούν εξωθεσμικά και μεις δεν γνωρίζουμε τίποτα. Μετά την τροπή που παίρνουν τα πράγματα θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση πλέον σε αυτό το δ.σ. και να καταγγείλουμε την σύμβαση», ρίχνοντας παράλληλα την πρώτη βόμβα « με το Σισκ τώρα …άστα» για να επακολουθήσει και η δεύτερη «Σισκ σημαίνει θυμάστε. Παραιτήθηκαν ορισμένοι όχι μόνο δημοτικοί σύμβουλοι αλλα και πολίτες του Ναυπλίου γιατί ήρθαν σε σύγκρουση άμεση μαζί του. Μόλις ακούμε Σισκ μας πιάνει τρεμούλα. Ο κ. Καρακάσης συγκεκριμένα ήρθε σε απ’ευθείας σύγκρουση μαζί του και είχε παραιτηθεί λόγω του Τριανόν για κάποια 4 εκ. δραχμές που είχαν αναφερθεί.
Τώρα μην με αναγκάζετε να πω περισσότερα.
Ο «α» επικοινώνησε με τον κ. Μπαρού ο οποίος μας είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα απ’ αυτό το ζήτημα!
Πρόκληση χαρακτηρίστηκε επίσης από πολλούς δημοτικούς συμβούλους ότι χρησιμοποιείται το όνομα του Ναυπλίου για να γίνουν παραστάσεις στις Μυκήνες. Τέλος το δημ. Συμβούλιο αποφάσισε να συζητήσει κατά την επόμενη συνεδρίαση το θέμα αν ο Δήμος Ναυπλίου παραμείνει να εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της Όπερας Ναυπλίου ή θα καταγγείλει την σύμβαση.

Την Τρίτη η απόφαση που θα βγάλει δήμαρχο Επιδαύρου

Στη δικαστική αίθουσα, θα μεταφερθεί για μια ακόμα φορά η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Επιδαύρου Νίκου Γεώργα και του αντιπάλου του υποψήφιου δημάρχου Αλέξανδρου Λιμνιάτη, που διεκδικεί να γίνει αυτός δήμαρχος Επιδαύρου.
Το διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 11,30 το πρωί.
Υπενθυμίζουμε ότι η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε από τη στιγμή που η υποψήφια τοπική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ανακηρυχθέντος ως πλειοψηφία του συνδυασμού «Όραμα Ανάπτυξης» του Νικολάου Γεώργα, Σταματία Καραγιάννη δήλωσε την παραίτησή της, αφού όμως πρώτα είχε κατατεθεί ο συνδυασμός στο Πρωτοδικείο.Το Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν περιελάμβανε την ποσόστωση των υποψηφίων γυναικών που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή δεν ήταν το ένα τρίτο των θέσεων του συνδυασμού γυναίκες. Στην προκειμένη περίπτωση ο συνδυασμός του κ. Γεώργα θα έπρεπε να αποσύρει δύο άνδρες που αντιστοιχούσαν στην απώλεια της γυναίκας υποψηφίου του συνδυασμού του ή στην έγκαιρη αντικατάστασή της από άλλη υποψήφια.Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου δεν θα έπρεπε να προβεί στην ανακοίνωση του Συνδυασμού και θα έπρεπε να έχει κάνει δεκτή την ένσταση του κ. Λιμνιάτη.Κρίθηκε επίσης, ότι «το κρίσιμο χρονικό σημείο κατά το οποίο κρίνεται το παραδεκτό της δηλώσεως καταρτίσεως συνδυασμού από την άποψη της συμμετοχής σε αυτόν του νόμιμου αριθμού γυναικών υποψηφίων δημοτικών ή τοπικών είναι το χρονικό σημείο ανακηρύξεως του συνδυασμού αυτού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο και όχι ο χρόνος υποβολής (επίδοσης ή παράδοσης) της δηλώσεως καταρτίσεως του συνδυασμού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, διότι έτσι διασφαλίζεται ο συνταγματικός σκοπός, που επιδιώκει ο νομοθέτης να περιέχει κάθε συνδυασμός που μετέχει στις εκλογές νόμιμο ελάχιστο αριθμό υποψηφίων γυναικών».Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ ο νομοθέτης συγχωρεί τη συμμετοχή στις εκλογές ενός συνδυασμού που μπορεί να έχει μικρότερο αριθμό από τον προβλεπόμενο ως ελάχιστο για όλους τους υποψηφίους (αθροιστικά άνδρες και γυναίκες), επειδή κάποιος υποψήφιος πέθανε ή παραιτήθηκε μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού, χωρίς να δηλωθεί αντικαταστάτης.Ενώ όμως συγχωρείται η συμμετοχή με υποψηφίους κάτω του προβλεπόμενου ελάχιστου αριθμού, δεν συγχωρούνται αποκλίσεις κάτω του ορίου για την ποσόστωση υπέρ των γυναικών.Αυτή η διαφοροποίηση, τονίζει το ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο, δικαιολογείται από τον συνταγματικό σκοπό στον οποίο αποβλέπει ο νομοθέτης, με την καθιέρωση του θετικού μέτρου της ποσόστωσης των φύλων, με το νόμιμο ελάχιστο όριο συμμετοχής των γυναικών. Και τούτο διότι αποσκοπεί στην πραγμάτωση της ισότητας των φύλων κατά την πρόσβαση στα αιρετά αξιώματα του δημοτικού ή τοπικού συμβούλου.Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Επιδαύρου Νίκος Γεώργας «θα πρέπει να μάθει ο κόσμος και ιδιαίτερα ο αντίπαλός μας κύριος Λιμνιάτης, ότι οι εκλογές κερδίζονται στις κάλπες από το λαό και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Και αυτό οφείλει ο κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης να το σέβεται. Πιστεύω ότι όσοι ενδιαφέρονται για την υπόθεση να παρευρεθούν κοντά μας το δικαστήριο».
Ο Αλέξανδρος Λιμνιάτης δήλωσε στον «α»: «το αίτημά μου δικαιώθηκε καθ΄ ολοκληρίαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 3237/2007 απόφαση, παρ΄ ότι είχα ζητήσει και επικουρικά την επανάληψη των εκλογών. Κατά συνέπεια αισθάνομαι ηθικά ως άνθρωπος ικανοποιημένος και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εκτιμώ ότι την ίδια εμπιστοσύνη προς την Δικαιοσύνη πρέπει να έχουν όλοι κι όλοι μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στον τόπο γιατί η τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετείται. Δεν μας υπηρετεί. Η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια και εμείς θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε με συνέπεια».

Γκρεμίζεται το κτήριο Βίγκα

Αναξιοποίητο παραμένει το κτίριο Βίγκα δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ναύπλιο, εδώ και πολλά χρόνια. Το κτήριο ανήκει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει απαλλοτριωθεί με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση γραφείων. Όμως παραμένει εγκαταλελλημένο, παρ΄ότι πρόκειται για ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, δηλαδή στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.
Το θέμα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτηρίου φέρνει στη βουλή ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας να μάθει αν υπάρχει σχετική μελέτη από την πλευρά του Υπουργείου για την αξιοποίησή του και βέβαια αν υπάρχει πρόθεση χρηματοδότησης των απαραίτητων έργων.

Χουνέρι στους φοιτητές απ’ το ΚΤΕΛ Αργολίδας στην Πάτρα

Καθημερινά πληθαίνουν οι δυσαρεστημένοι πολίτες απ’ τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΤΕΛ Αργολίδας. Αποκορύφωμα των αντιδράσεων υπήρξε η αδιαφορία του οδηγού του ΚΤΕΛ (σύμφωνα με πληροφορίες του «α» πρόκειται για τον Ναυπλιώτη οδηγό κ. Παπαντωνόπουλο σύμφωνα με το γραφείο κίνησης του ΚΤΕΛ Αργολίδας, ο οποίος δεν άφησε στο ΚΤΕΛ της Πάτρας όλα τα δέματα τα οποία έστελναν Αργείοι και Ναυπλιείς γονείς στα σπουδάζοντα παιδιά τους και τα ξαναπήρε πίσω!
Οι φοιτητές που περίμεναν στις 9-9.30 το βράδυ της Κυριακής τα πράγματά τους, προσπάθησαν μέσω του ΚΤΕΛ Πατρών να εντοπίσουν τον οδηγό, αλλά δεν κατέστη δυνατό αφού τα γραφεία του ΚΤΕΛ Ναυπλίου και Άργους είχαν κλείσει. Μετά από επίμονες προσπάθειες του ΚΤΕΛ Πατρών, εντοπίστηκε τελικά ο οδηγός ο οποίος άφησε τα αντικείμενα που ξαναπήρε μαζί του στον Ισθμό της Κορίνθου και από εκεί με Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Πατρών ξαναεπέστρεψαν στην Πάτρα στις 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας!
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να ξεροσταλιάσουν 4 ώρες περιμένοντας τα πράγματά τους και να σκεφτεί κανείς ότι την επομένη το πρωί θάπρεπε να προσέλθουν για εξετάσεις λόγω της εξεταστικής περιόδου στην οποία βρίσκονται. Ας σημειωθεί ότι στα δέματα βρίσκονταν τρόφιμα και καθαρά ρούχα.
Πέρα όμως απ’ αυτό υπάρχουν πολλές αντιδράσεις γενικότερα για την προσφορά υπηρεσιών. Το ΚΤΕΛ Αργολίδας ίσως είναι το μοναδικό σε όλη τη χώρα που δεν έχει προχωρήσει σε σύστημα μηχανοργάνωσης για το κλείσιμο θέσεων. Λόγω της έλλειψης αυτής αναγκάζονται πολλοί επιβάτες που μεταβαίνουν προς περιοχή της Κορινθίας να ταξιδεύουν όρθιοι ή να διαπληκτίζονται μ’ αυτούς που μεταβαίνουν προς Αθήνα προκειμένου να κάτσουν σε κάποια πιθανόν κενή θέση.
Ερωτηματικό όμως παραμένει τι γίνεται και με τον εκσυγχρονισμό του στόλου του ΚΤΕΛ αφού ορισμένα Λεωφορεία παρά το εμφανισιακό τους λίφτινγκ δεν κρύβουν πλέον τα χρόνια τους και ιδίως αυτά με τα οποία γίνεται η συγκοινωνία εντός του Νομού.
Φαίνεται πως το ΚΤΕΛ του Άργους δεν βάζει μυαλό να μιμηθεί τους συναδέλφους του στην Τρίπολη, όπως και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, ώστε να μεταφερθούν σε σύγχρονο κέντρο εκτός της πόλης, όπου πέρα απ’ τις κυκλοφοριακές ανάγκες τα ΚΤΕΛ εμπορεύονται με οικονομική επιτυχία την ενοικίαση καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «α» μερίδα ιδιοκτητών Λεωφορείων του ΚΤΕΛ Άργους μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Δήμος σκοπεύει να τοποθετήσει πινακίδες στην πόλη που θα απαγορεύουν την είσοδο και την στάθμευση αυτοκινήτων άνω των 20 τόνων, πράγμα που σημαίνει ότι τα Λεωφορεία θα αποκλεισθούν απ’ την πόλη άφησε να διαχέεται εντόνως ότι το ΚΤΕΛ θα σταματήσει τα δρομολόγια από και προς Άργος.
Όπως μάθαμε από παράγοντες του Δήμου, «η στάση αυτή αν είναι κοινή απόφαση όλων των ιδιοκτητών πρόκειται για εκβιασμό να μην εφαρμοστούν σειρά αποφάσεων των Δημαρχιακών Συμβουλίων όπου εδώ και μια δεκαετία επανειλημμένα έχουν αποφασίσει την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ». Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων του ΚΤΕΛ στην περίπτωση που διακόψουν τα δρομολόγια στο Άργος θα είναι τεράστια οπότε δεν πρόκειται αν προβούν στην υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δήμος Άργους είναι πλέον υποχρεωμένος να προβεί στην απομάκρυνση του ΚΤΕΛ από το Άργος, δεδομένου ότι η μη εφαρμογή απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου σημαίνει ότι μπορεί όλη η δημοτική αρχή να θεωρηθεί έκπτωτη.
Εξ άλλου δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες από πλευράς ΚΤΕΛ, αφού είχαν περάσει πάνω από 10 χρόνια από την πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ, οπότε είχαν όλα τα χρονικά περιθώρια να επιλέξουν το σημείο όπου θα μετεγκατασταθούν.
Να σημειώσουμε εδώ την διαφορετική συμπεριφορά του ΚΤΕΛ Ναυπλίου, το οποίο αντιλαμβανόμενο τις σύγχρονες απαιτήσεις, ζήτησε από μόνο του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου να του εγκριθεί η μετεγκατάστασή του πλησίον της εισόδου της πόλης.

Έχει το δημοτικό ραδιόφωνο μέλλον;

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΟΠΩΣ κάθε Δημοτική επιχείρηση έτσι και η Δημοτική Ραδιοφωνία Ναυπλίου βρίσκεται εδώ και χρόνια ανάμεσα σε πολλά πυρά εχθρών και άσπονδων φίλων που αισιοδοξούν να κατεδαφίσουν ένα ερείπιο αν δεν καταφέρουν να το καταλάβουν. Το υψηλό κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με τα ελάχιστα έσοδα δίνει εύκολα λαβή στον κάθε άσχετο ή κουτοπόνηρο που επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην εκάστοτε δημοτική Αρχή.
Αν εξαιρέσει κανείς τα πρώτα χρόνια της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, όλα τα ραδιόφωνα ιδιωτικά ή μη τα οποία προσπαθούν να προσδώσουν ποιότητα στα ερτζιανά είναι πιστωτικά. Εναπόκειται στον κάθε ιδιοκτήτη από εκεί και μετά να ζυγίσει το κόστος και να αποφασίσει την συνέχεια ή το κλείσιμο της επιχείρησης.
ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ραδιόφωνα όμως δεν μπορούν να έχουν ως κύριο στόχο το κέρδος, το ζητούμενο είναι η ποιότητα και η σωστή ενημέρωση. Το δέσιμο των τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων με την αντικειμενικότητα καθώς και η συνεργασία με Δημοτικές Επιχειρήσεις πολιτισμού, τουρισμού, θεάτρου, χορωδίας κλπ για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, ως τελευταίο μετερίζι στην λαίλαπα της διεθνοποίησης ή του Αθηνοκεντρισμού.
ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ της δημοτικής ραδιοφωνίας, όχι μόνο δεν θα μείωνε το κόστος του Δήμου από πλευράς μισθοδοσίας, αλλά θα το αύξαινε, αφού βάσει νομοθεσίας οι εργαζόμενοι, τρεις τον αριθμό, αναγκαστικά μετατάσσονται στον Δήμο, όπου οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι! Ποιοι επομένως θα ωφελούνται από το κλείσιμο μιας δημοτικής επιχείρησης;
ΠΡΩΤΑ απ’ όλα αυτοί που καραδοκούν να απελευθερωθεί μια συχνότητα στα FM, οι οποίες πλέον στοιχίζουν έως και εκατομμύρια ευρώ αν αγοραστούν, για να την καπαρώσουν δωρεάν. Δεύτερον, εκείνοι που θα ικανοποιούσαν το εγώ τους, αφού δεν μπόρεσαν να αναλάβουν την επιχείρηση, - να την κάνουν τι, άραγε και με ποιες γνώσεις και εμπειρία – και τρίτον οι πολιτικοί αντίπαλοι της εκάστοτε δημοτικής αρχής αφού έτσι θα την χρεώνουν ότι έκλεισε τον πρώτο ή έστω τον δεύτερο Ραδιοφωνικό σταθμό που εξέπεμψε με άδεια.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ Ραδιοφωνία, μπορεί να μην έχει το παρόν που θα ‘πρεπε, έχει όμως μέλλον, αρκεί η Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί τη χρησιμότητά της, να την στηρίξει μετατρέποντας την σε φορέα πολιτισμού και ενημέρωσης, προωθώντας την συνεργασία με άλλες δημοτικές επιχειρήσεις και εκσυγχρονίζοντας την. Η πραγματική ηγεσία δεν παίρνει αποφάσεις κάτω από την πίεση των γεγονότων, αλλά προλαβαίνει τα γεγονότα και στηρίζει τους υφιστάμενους της, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει. Τα δημοτικά ραδιόφωνα έχουν μέλλον, αρκεί αυτό να γίνει αντιληπτό από τους εκάστοτε κρατούντες.

Καλές οι προσευχές, αλλά η Εκκλησία μπορεί να αναπληρώνει τις υποδομές της Πολιτείας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ διάθεση να ανακατευτώ με τη διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου, ούτε θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Άλλωστε είναι αργά, αφού σήμερα, σε λίγες ώρες ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας, θα έχει εκλεγεί από τους Ιεράρχες.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ όμως με το κοινωνικό έργο του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου, ο οποίος παρ΄ ότι θεωρείται συντηρητικός από τους αντιπάλους του, έχει δημιουργήσει και λειτουργεί στη Λακωνία δεκατέσσερα ιδρύματα, τα οποία αποτελούν πρότυπο στο Πανελλήνιο. Το ρεπορτάζ, με υποχρέωσε να επισκεφθώ τις προηγούμενες ημέρες μερικά από τα ιδρύματα αυτά που προσφέρουν τεράστιο κοινωνικό έργο στην τοπική κοινωνία.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, στην προκειμένη περίπτωση, δεν περιορίζεται μόνο στις προσευχές, αλλά βρίσκεται πραγματικά κοντά στον άνθρωπο και βοηθά την «ανίκανη» πολιτεία, που θα έπρεπε από μόνη της να έχει ολοκληρώσει εδώ και πολλά χρόνια αυτές τις υποδομές.
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ η σκέψη, αλλά την καταγράφω: η Μητρόπολη Σπάρτης είναι μικρή, όπως μικρή είναι η Μητρόπολη Αργολίδας, αλλά και άλλες Μητροπόλεις. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα όμως στη δημιουργία ιδρυμάτων και συνεχίζει να δρα έντονα σε αυτόν τον τομέα (τις επόμενες μέρες εγκαινιάζεται ακόμα ένα καινούριο νηπιαγωγείο στη Σπάρτη).
ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ και άλλες Μητροπόλεις όπως η Αργολίδας δεν δραστηριοποιούνται ακόμα περισσότερο έντονα σε αυτόν τον τομέα; Γιατί παράλληλα με τις θρησκευτικές δράσεις, δεν επεκτείνεται έντονα το κοινωνικό έργο με ακόμα περισσότερες υποδομές στον τόπο –πέραν αυτών που ήδη υπάρχουν; Τα οικονομικά τουλάχιστον των Εκκλησιών και οι προσφορές του κόσμου που γίνονται συνεχώς μάλλον επιτρέπουν την εντατικοποίηση της δράσης αυτής.

Μια φορά και ένα καιρό…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΕΒΓΑΙΝΕ Ο ΤΕΛΑΛΗΣ, Σεπτέμβρη μήνα και φώναζε στην πόλη της Θεσσαλονίκης αυτή που παλιά την λέγανε και συμβασυλεύουσα, Άγγλοι, Γάλλοι , Αμερικάνοι, Πορτογάλλοι , Σέρβοι, Κοσοβάροι , Αλβανοί Κούρδοι, Τούρκοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Αρμένιοι, Εβραίοι Έλληνες και όλες οι φυλές να έρθουμε στην πλατεία Αριστοτέλους για να το γλεντήσουμε επιτέλους.
ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΑΦΟΥ ΚΑΘΕ φαμελίτης τέλειωνε τις δουλειές του, η κυρά του είχε φτιάξει ένα παραδοσιακό φαγητό, ξεχωριστό για κάθε φυλή, παίρναν τα παιδιά τους παππούδες και τις γιαγιάδες και κατέβαιναν στην πλατεία φορώντας όλοι τους από ένα ξεχωριστό σακάκι για εκείνη την μέρα, ένα σακάκι ξεχωριστό για την κάθε φυλή. Εκεί στην πλατεία, σε ένα τεράστιο τραπέζι που δεν μπορούσε να βάλει ο νούς σου έβαζαν όλες οι φυλές τα φαγητά τους, πάντα στην αρχή του φθινοπώρου λίγο πριν τον ερχομό του χειμώνα. Λες και θελαν με ένα τέτοιο γλέντι να εξορκίσουν την όποια πιθανή κακοχειμωνιά.
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ερχόταν ο Μεγάλος Πατριάρχης από την Πόλη , ο Μεγάλος Μουφτής και ο Πρώτος Ραβίνος , ο κάθε ένας ευλογούσε το γεύμα στην θρησκεία του ενώ ακούγονταν ένα μεγάλο μουρμουρητό από όλους που προσευχόταν ο καθένας στην γλώσσα του, λές και ήταν μια καινούργια γλώσσα.
ΆΡΧΙΖΕ ΝΑ ΚΕΡΝΑΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ, η μια φυλή πρόσφερε τα φαγητά της στην άλλη, αγκαλιάζονταν φιλιόνταν έπιναν κόκκινο κρασί με την ψυχή τους. Είχε με τα χρόνια γίνει μια αναμενόμενη συνήθεια για όλους, ή αλαφροΐσκιωτη γριά που λίγο πριν ξεκινήσει ο χορός ούρλιαζε ότι να ο Ρήγας περνά δακρυσμένος και χαρούμενος ανάμεσα τους κρατώντας τον τζουρά στα χέρια. Ήταν το ρυθμικό ουρλιαχτό της το σύνθημα για να αρχίσει η ορχήστρα του Διονύση το τραγούδι «η πλατεία ήταν γεμάτη» , «εδώ είναι βαλκάνια» , «ο μπάλος» και άλλα πολλά τραγούδια, όλα σε πολλές γλώσσες μα και όλα στην ίδια μουσική.
Το γλέντι κρατούσε μέχρι το απόγευμα και όλοι αγαπημένοι χωρίζανε. Με τα χρόνια είχανε φτιάξει ένα καινούργιο έθιμο, αντάλλαζαν μεταξύ τους σακάκια , άντρες γυναίκες και παιδιά. Αυτά τα σακάκια που ήταν το χαρακτηριστικό της κάθε φυλής. Αν σούρουπο της ίδιας μέρας καθόσουν ψηλά στα κάστρα έβλεπες ένα παράξενο θέαμα στην πόλη έτσι όπως ήταν μπερδεμένα τα σακάκια των φυλών, στους ελληνικούς μαχαλάδες έμπαιναν Τούρκοι, Βούλγαροι, μέσα στις αυλές από τις ξεκλείδωτες πόρτες, Έλληνες , Αρμένιοι και Κούρδοι να μπαίνουν στους τούρκικους μαχαλάδες.
ΈΤΣΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ μέχρι οι Δυτικοί ανακάλυψαν τον μαύρο χρυσό, το πετρέλαιο και πάνω σε αυτόν στήριξαν την δύναμη και τον πολιτισμό τους. Έπρεπε να υπάρχει ένας δρόμος ανοιχτός για τον μαύρο χρυσό και έπρεπε να τον εκμεταλλεύονται μόνο αυτοί. Τότε με νόμους ισχυρούς, πολέμους και πολλά τεχνάσματα αυτοί οι ισχυροί τότε και τώρα έφτιαξαν το δρόμο του μαύρου χρυσού. Επειδή φόβονταν ότι οι μονιασμένοι Βαλκάνιοι ήταν εμπόδιο στο δρόμο τους για την κυριαρχία, ακολούθησαν την δοκιμασμένη συνταγή, έσπειραν διχόνοια, απαγόρεψαν το μεγάλο γλέντι πριν το χειμώνα και πάνω από όλα αυστηρές ήταν οι ποινές για το έθιμο να αλλάζουν σακάκια. Ο καθένας κουμπωμένος επιβαλλόταν να είναι μέσα στο δικό του ρούχο και να περπατά στο δικό του δρόμο , έβαλαν όρια στους δρόμους και τα είπαν σύνορα και επέβαλαν και το κλείδωμα των εξώπορτων .
ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ, ζήσαν , ζουν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα και χωρισμένοι. Αυτά είπε και έγειρε το κεφάλι του στο ύπνο ο Παππούς ενώ από την εφημερίδα που γλίστρησε από τα χέρια του με μεγάλα γράμματα φαινόταν ο κεντρικός τίτλος, «επικίνδυνη πολιτική βαρυχειμωνιά αναμένεται στα Βαλκάνια, ο φιλοευρωπαίος Σέρβος κέρδισε της εκλογές , αναμένεται η ανακύρηξη της αυτονομίας του Κοσυφοπεδίου , ειρηνευτική δύναμη 1800 αντρών και με συμμετοχή της Ελλάδας » …
Χάσαμε την μεγάλη ευκαιρία…..

Απροσάρμοστα

- Τι γίνεται τελικά μ’ αυτούς τους εκβιασμούς. Μετά τα DVD Ζαχόπουλου θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και DVD με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας.
- Ύπαγε, πίσω μου DVD, καλά ρε μια φράση είπαμε δεν θα κάνουμε και το …….. DVD player, μας φτάνει που μετατράπηκε η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση σε x-box.
- Πολύ βαθειά έφτασε την ανασύσταση του κράτους η Ν.Δ. μέχρι το παρρακράτος.
- Κάτι το ροζ, κάτι το ένα κάτι το άλλο την έπιασε την κυβέρνηση ο ρομαντισμός. Κάθονται όλοι μέχρι τα ξημερώματα στην βουλή για να δουν την «Χρυσή Αυγή» να ανατέλει.
- Τα «απρό» αποφάσισαν να ιδρύσουν την δική τους όπερα. Θα την ονομάσουν co-opera-tiva για την καταπολέμηση της δικής τους φτώχειας.
- “O Sole mio, o epidotischi saho, porkamiseria, adie, adie” μ’ αυτό θα ξεκινάμε τις παραστάσεις και θα κλείνουμε με το λατρεμένο μας “matzare, matzare, matzare”.
- Α, βρε Paniela, ποιος θα πίστευε ότι θα σε μετέτρεπαν σε Piatela.
- Τα «απρό» σύντομα θα παρουσιάσουν ένα ακόμα DVD με τίτλο «Αλλάζοντας τον διακόπτη της πηγής της Λέρνης σε υπερπαραγωγή ΔΕΥΑΝ.
- Η μόνη διαφορά μεταξύ πολιτικής και βιολογικού καθαρισμού είναι ότι λέμε πως η πολιτική ζεύει ενώ ο βιολογικός βρωμάει.
- Αφήστε εμείς δεν εκθέτουμε τους συναδέλφους στα ΜΜΕ. Τους αφήνουμε να πάρουν την πρωτοβουλία μόνοι τους.
- Ευτυχώς που άρχισε η Γιουροβιζιόν και θα ξεσπάσουμε στους τραγουδιστές. Κουραστήκαμε αρκετά με το τρίπτυχο Πολιτικοί-ΜΜΕ-Παπάδες. Άντε να δούμε κανά φρέσκο κορμάκι γιατί με τις φωτογραφίες του ροζ DVD σιχαθήκαμε το SEX.
- Αρχίζουν στις 13 του μηνός οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με την μεγάλη παρέλαση των εργατοπατέρων μεταμφιεσμένων σε φτωχούς μεροκαματιάρηδες. Την επομένη οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με τους βιομηχανοποιημένους αγαπητικούς να υμνούν τον προστάτη των ζώων Βαλεντίνο.
- Από κει βγήκε και το άσμα «κάνε μου λιγάκι Μμμμμ»
- Άλλοι στο Money Show και άλλοι στο Show Money με κυάλια.
- Αν πίσω από κάθε μεγάλο άντρα κρύβεται μια γυναίκα, τότε πίσω από κάθε επίδοξο αρχιεπίσκοπο, τι κρύβεται ;

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ