Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

29/5/08

«Καλοπροαίρετος διάλογος» από την ΕΤΑ για Καραθώνα και Αμφιτρύωνα «με το πιστόλι στον κρόταφο»

Με την αγωγή στο χέρι η ΕΤΑ καλεί το Δήμο Ναυπλίου να διαπραγματευτεί καλοπροαίρετα το «Μπλε» με αντάλλαγμα την πισίνα του Αμφιτρύωνα. Παρουσία δύο νομικών συμβούλων της ΕΤΑ, των κυριών Μώραλη και Ξιτάλη, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου με θέμα την Καραθώνα, την πισίνα του Αμφιτρύωνα και την Αρβανιτιά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αγωγή της ΕΤΑ κατά του Δήμου και ΔΕΤΑΝ στο πλαίσιο της «καλοπροαίρετης διαπραγμάτευσης» όπως ισχυρίζεται η ΕΤΑ. Σύμφωνα με την αγωγή της ΕΤΑ: «1. Την άσκηση αγωγής νομής κατά του Δήμου Ναυπλιέων και της ΔΕΤΑΝ μέχρι την 03.05 2008, καθώς και οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου κατά νόμον ένδικου μέσου σχετικά με το προς ανατολάς της Καραθώνας και επί της χερσαίας ζώνης τμήμα του ακινήτου (πρώην «ΜΠΛΕ»).
2. Την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Δήμαρχο Ναυπλιέων για τη διευθέτηση του ζητήματος της Καραθώνα, ήτοι η ΕΤΑ και ο Δήμος θα προβούν σε καλόπιστη διαπραγμάτευση, ούτως ώστε εντός μηνός από λήψεως της παρούσας να εξευρεθεί τρόπος, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δια της παραχωρήσεως στο Δήμο τμήματος του ακινήτου της Καραθώνας
3. Τη χορήγηση συναίνεσης της ΕΤΑ προς το Δήμο για την εκμετάλλευση του «ΜΠΛΕ» για δύο (2) έτη, με δυνατότητα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος, υπό την αναγκαία προϋπόθεση της αποσαφηνίσεως της θέσης του Δήμου έναντι του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τον έμπροσθεν του ξενοδοχείου «ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ» χώρο, για τον οποίο αν και δεν έχει μέχρι σήμερα συντελεσθεί η κηρυχθείσα απαλλοτρίωση υφίσταται δέσμευση, και με την εξής απαραίτητη προϋπόθεση·
Η ΕΤΑ θα έχει το δικαίωμα να ζήτησε: τη διακοπή της χρήσης του «ΜΠΛΕ» από το Δήμο, σε περίπτωση έναρξης διαδικασίας προώθησης διαγωνισμού αξιοποίησης του ακινήτου Ειδικότερα, ο Δήμος θα ειδοποιείται για το διαγωνισμό και η ανάκληση θα γίνεται με έγγραφη δήλωση της ΕΤΑ προς το Δήμο αμέσως μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού και τα αποτελέσματα της θα επέρχονται ένα μήνα μετά την κοινοποίηση της δήλωσης. Ο Δήμος δεν δικαιούται να αρνηθεί δι "οιονδήποτε λόγο την παράδοση ούτε δικαιούται να απαιτήσει αποζημίωση για οποιανδήποτε αιτία, σε περίπτωση δε που δεν παραδώσει το ακίνητο μετά την παρέλευση του κατά τα παραπάνω μηνός, υποχρεούται δε να αποκαταστήσει κάθε ζημία που θα επέλθει εξ αυτού του λόγου στην ΕΤΑ ή - και στον Ανάδοχο Οι όροι αυτοί θα αποτελούν και όρους της σύμβασης του Δήμου - Δημοτικής Επιχείρησης με τον ιδιώτη που θα μισθώσει το «ΜΠΛΕ».
Σημειώνεται στο σημείο αυτό, ότι η ΕΤΑ διατηρεί όλα τα δικαιώματα της, εφόσον δικαιωθεί στα ανωτέρω ένδικα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής οποιουδήποτε χρησιμοποιεί το ακίνητο.
4. Εξουσιοδοτείται ο Διευθύνων Σύμβουλος να απευθύνει προς το Δήμο επιστολή, σε απάντηση σχετικού αιτήματος του Δήμου, για τη συναίνεση εκμετάλλευσης του «ΜΠΛΕ» για το ανωτέρω χρονικό διάστημα και με τους όρους που εκτέθηκαν, καθώς και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το Δήμο για τα παραπάνω θέματα και να επανεισαγάγει το θέμα στο Συμβούλιο, με συγκεκριμένη πρόταση, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Δήμο».
Μετά από μια έντονη συζήτηση των επικεφαλής των παρατάξεων και πολιτών με τους εκπροσώπους της ΕΤΑ το σώμα διαβουλεύτικε και τις ακόλουθες προτάσεις: «να επικαιροποιηθεί η σύμβαση του Δήμου και του ΕΟΤ του 1995», η οποία προέβλεπε τη διαχείριση της Καραθωνάς, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τσούρνου, «την ήπια ανάπτυξη της περιοχής», όπως πρότεινε ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντωνιάδης επανέλαβε την πρόταση του συνδυασμού «Ναύπλιο - η άλλη πρόταση» για τη δημιουργία θεματικών πάρκων, όπως αθλητικό πάρκο κ.λπ στην περιοχή. Εμβόλιμα ο κ. Γκιόλας κάλεσε το Συμβούλιο να προβεί σε δημοψήφισμα, αφού το θέμα καίει όλη την κοινωνία του Ναυπλίου, αλλά και της Αργολίδας ευρύτερα.
Μετά από δίωρη συζήτηση το δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε πλειοψηφικά στην παλιότερη απόφαση του είχε πάρει ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και κάλεσε την ΕΤΑ να καταθέσει τη δική της πρόταση προκειμένου να γίνει «ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών». Την πρόταση αυτή καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντωνιάδης, Γκιόλας, Καράπαυλος και Τσούρνος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΤΑ προσήλθε για «καλοπροαίρετο διάλογο» χωρίς καμία πρόταση! Όπως υποστήριξε η νομική εκπρόσωπος εταιρείας κα. Ξιτάλη «δεν μπορούμε να σας πούμε πως θα γίνει τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου αν δηλαδή θα είναι ξενοδοχείο, καμπίνγκ ή μακροχρόνια ενοικιαζόμενα δωμάτια». Ουσιαστικά η ΕΤΑ ήθελε να διαπραγματευτεί την πισίνα του Αμφιτρύωνα να με την παράταση της λειτουργίας του «Μπλε». Ο Δήμος πλέον καλείται να επιλέξει ή την πλήρη διεκδίκηση της περιοχής της Καραθώνας αναλαμβάνοντας τα όποια ρίσκα, ακόμα και να χάσει νομικά όλη την περιοχή, η να γίνει μέτοχος στην ΕΤΑ στην Καραθώνα ή να αρκεστεί σε ένα τμήμα της Καραθώνας από το Μπλε έως το λιμανάκι και το υπόλοιπο τμήμα να περιέλθει στην πλήρη κυριότητα της ΕΤΑ. Ενδιαφέρουσα στο σημείο αυτό υπήρξε η τοποθέτηση του δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασιλόπουλου, ο οποίος αντιπρότεινε ο Δήμος να γίνει συνεταίρος στο κομμάτι που θέλει να διαχειριστεί η ΕΤΑ και να έχει και την αποκλειστική χρήση του τμήματος που του παραχωρείται.Μέχρι την επόμενη κίνηση της ΕΤΑ, τα καταστήματα της Καραθώνας αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας, ιδίως το Μπλε, αφού η ΕΤΑ πιθανότατα θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα σε περίπτωση προσπάθειας ενοικίασής του.

Πατρινό λουκουμάκι με τις συνενώσεις

Μπορεί να χάσουμε τα αβγά και τα πασχάλια, όμως θα απολαύσουμε πατρινό λουκουμάκι, αφού το σχέδιο Καποδίστριας 2 μας ορίζει να συμμετέχουμε στην περιφέρεια Βορείου Πελοποννήσου με πρωτεύουσα την Πάτρα! Οι τοπικές έριδες και η αδυναμία διεκδικούσης καλύτερων συνθηκών για τον νέο Καποδίστρια οδήγησαν το νόμο σε μια ακόμα αποξένωση, αφού αν εφαρμοστεί το σχέδιο η Αργολίδα θα έχει ουσιαστικά πρωτεύουσα - έδρα της περιφέρειας την Πάτρα. Με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα Δεύτερος βαθμός τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι Περιφέρειες, καταλαβαίνει κανείς, πως η Περιφέρεια παίζοντας θα παίξει τον ρόλο και της σημερινής Νομαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι για την επίλυση ενός προβλήματος θα αναγκαστεί ο πολίτης της Αργολίδας να ταξιδεύει δύο τουλάχιστον ώρες μέχρι την Πάτρα, εάν φυσικά διαθέτει δικό του μεταφορικό μέσο, διαφορετικά η απόσταση Ναύπλιο - Πάτρα είναι τρεις και πλέον ώρες.
Στο πλαίσιο αυτό της διοικητικής μεταρρύθμισης φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει τόσο η ΕΝΑΕ όσο και η ΚΕΔΚΕ, ενώ έχει προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και έχουν δοθεί εγγυήσεις για τη συμμετοχή των διοικητικών οργάνων στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Εάν το σχέδιο αυτό διατηρηθεί, οι δήμοι θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τα δημοτικά και διαδημοτικά έργα και οι νέες περιφέρειες θα αναλάβουν νομαρχιακά και διανομαρχιακά, εφόσον δεν παρεμβάλλονται υπερνομαρχίες. Σύμφωνα με τον Καποδίστρια 2 η Πελοπόννησος αποτελείται από δύο περιφέρειες: Την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βόρειας Πελοποννήσου η οποία θα συμπεριλαμβάνει τους νόμους Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Αργολίδας και την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Νότιας Πελοποννήσου στην οποία θα συμμετέχουν οι νομοί Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Στην δεύτερη Αυτοδιοικητική ενότητα πιθανόν να οριστεί ως έδρα της περιφέρειας η Καλαμάτα και όχι η Τρίπολη που είναι σήμερα.
Αδιευκρίνιστο παραμένει όμως ακόμα το θέμα της άμεσης αιρετότητας η μη του προέδρου της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση επιμένει στο να είναι αιρετός, αλλά να εκλέγεται από τον πλειοψηφούντα συνδυασμό, όπως γίνεται σήμερα με την εκλογή δημάρχου. Η ΕΝΑΕ από την πλευρά της επιθυμεί την άμεση εκλογή του προέδρου απευθείας από το εκλογικό σώμα. Οποία πάντως και τις δύο προσεγγίσεις προκριθεί το ζήτημα του προέδρου του περιφερειακού της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα παραμείνει ένα αγκάθι για όλα τα κόμματα αφού ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να είναι αποδεκτός από μια πλειάδα νέων νομών και όχι από έναν συγκεκριμένο νομό όπως ήταν σήμερα. Κάτω από αυτήν την προϋπόθεση σχεδόν όλη η σημερινή νομάρχης κινδυνεύουν φυσικά να μην εκλεγούν στην θέση του προέδρου της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Το πρόβλημα αυτό έχει προκαλέσει από τους ήδη διατελούντες Νομάρχες πολλές αντιδράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τον ίδιο τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Έντονη ήταν και η αντίδραση του νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλου, ο οποίος επανειλημμένα έχει αντιταχθεί στην εφαρμογή του Καποδίστρια 2 τουλάχιστον στον τομέα που αφορά τη συνένωση νομών σε νέες περιφέρειες. Η συρρίκνωση των σημερινών νομαρχιών σε Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις φυσικά και θα έχει πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα, γι αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες κατά την θερινή περίοδο όπου οι περισσότεροι πολίτες θα βρίσκονται σε διακοπές.

Αλλαγές και στους δήμους

Όπως επανειλημμένα έχει γράψει ο «α» αναμένονται σημαντικές αλλαγές και με τη συνενώσεις των δήμων τις οποίες συμπαρασύρει μαζί του ο Καποδίστριας 2. Από τους 1.036 Δήμους και κοινότητες που έχουμε σήμερα θα μείνουν μόνο 400! Για την Αργολίδα προβλέπονται τρεις η τέσσερις δήμοι. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για τρεις δήμους οι οποίοι θα βασίζοντο στις παλιές επαρχίες Άργους, Ναυτιλίας και Ερμιονίδας. Όμως επειδή το μοντέλο αυτό πιθανόν να δημιουργούσε λειτουργικά προβλήματα ιδιαίτερα στο Δήμο Ναυπλίου, πιθανότατα μεταβατικά θα σχηματισθεί ένας ακόμα Δήμος οποίος για ιστορικούς λόγους θα ενώνει το Λυγουριό με την Επίδαυρο.
Την Δευτέρα το βράδυ συνεδρίασε για μια ακόμα φορά στα γραφεία της στο Ναύπλιον η ΤΕΔΚ Αργολίδας με το θέμα της συνένωσης των δήμων στο νέο Καποδίστρια. Η παρουσία όμως των αιρετών ήταν μικρότερη του αναμενόμενου πράγμα το οποίο δείχνει ότι πολλοί δήμαρχοι αδιαφορούν για το μέλλον των δήμων των ή δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις Κυβερνητικές επιλογές. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι οι μεγάλοι δήμοι μάλλον συμφωνούν με τη δημιουργία νέων μεγαλύτερων δήμων, ενώ οι μικροί δήμοι βλέπουν να χάνουν το έδαφος κάτω τα πόδια τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπεραμυνθούν της αναγκαιότητας ύπαρξης των μικρών δήμων.
Από τους δύο μεγάλους δήμους παρών στην συνάντηση της ΤΕΔΚ ήταν μόνο ο δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης, ενώ ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς προτίμησε τη συνεδρίαση του δικού του δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίαζε την ίδια ώρα από το να παρίσταται στην εκδήλωση της ΤΕΔΚ.

Εμφύλιος στην ΝΔ

Με αφορμή τα όσα έγραψε ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής, ο πρώην νομάρχης Αργολίδας Δ. Σαραβάκος έριξε το γάντι στον νυν Νομάρχη χρεώνοντάς του την κατάσταση που επικρατεί στον Νομό και τον αποκλεισμό της Αργολίδας:“Ο απερχόμενος Νομάρχης Αργολίδας, αφού έφερε σε τέλμα το Νομό, απαξιώνοντας το θεσμό της Ν.Α., μετατρέποντάς τον από θεσμό ανάπτυξης, σε απλό διεκπεραιωτικό διοικητικό μηχανισμό, προσπαθεί τώρα να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας που το χάρισε με το χρίσμα η Ν.Δ.
Με άστοχες και πολεμικές ενέργειες κόντρα στην ειλημμένη απόφαση της ΕΝΑΕ , της Κυβέρνησης και των κομμάτων, για την μεταρρύθμιση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δημιούργησε εντάσεις και έχθρες τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με τους όμορους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα, το Υπουργείο Εσωτερικών, να προτείνει την ένταξη της Αργολίδας στην ίδια Περιφέρεια με την Αχαΐα και την Ηλεία,καταργώντας πλήρως το Νομό Αργολίδας αφού θα είμαστε μια μικρή ομάδα πολιτών σε μία Περιφέρεια με την οποία δεν έχουμε καμιά απολύτως Κοινωνική, Πολιτιστική και Οικονομική σχέση.
Καλώ και πάλι την σημερινή Νομαρχιακή Αρχή να αφήσει κατά μέρος τις εκτός πραγματικότητας ιδιοτελείς σκέψεις της και να συγκαλέσει άμεσα το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να αποφασίσουμε που πρέπει να ενταχθεί η Αργολίδα, ζητώντας παράλληλα ως Έδρα της Νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης το Ναύπλιο”.Όπως υποστηρίζει ο κ. Σαραβάκος από τις 20 Μαΐου έχει στείλει επιστολή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο από μέχρι τώρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Πανικόβλητη δημοτική Αρχή στο Άργος, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Χωρίς απόφαση δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς μελέτη, η δημοτική αρχή του Άργους έδωσε εντολή την επομένη της εφαρμογής της απαγόρευσης στάθμευσης σε τμήματα των οδών Δαναού και Βασιλίσσης Σοφίας, για τη δημιουργία χώρων στάσης! Φυσικά οι χώροι στάσης έγιναν εις βάρος των πεζοδρομίων εμποδίζοντας την κίνηση των πεζών και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, αφού οι χώροι στάθμευσης δεν είναι τίποτε άλλο παρά ράμπες επί των πεζοδρομίων, χωρίς να εμποδίζουν την κατάληψη όλου του πεζοδρομίου από τα αυτοκίνητα.
Η κίνηση αυτή της δημοτικής αρχής έγινε κάτω από την πίεση ορισμένων επιχειρηματιών του Κέντρου, προκαλώντας την αγανάκτηση όλων των πολιτών. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι μέχρι σήμερα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που γίνονται στο Κέντρο της πόλης, γίνονται με γνώμονα τα αυτοκίνητα και όχι τους πεζούς και δεν οδηγεί σε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Είναι αδιανόητο το Κέντρο και η λειτουργία μιας πόλης να καθορίζεται από λίγους επιχειρηματίες, που δίκαια ή λανθασμένα θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους θίγονται με την απομάκρυνση των αυτοκινήτων.
Είναι αδιανόητο στο Κέντρο της πόλης, τουριστικές επιχειρήσεις να παρουσιάζουν επί μήνες ίσως και χρόνια εικόνες εγκατάλειψης, όπως είναι το ακίνητο κάτω από τον Μορφέα ή σε τμήμα του πάρκου που απομακρύνουν όχι μόνο τον επισκέπτη πελάτη τους, αλλά και τον Αργείο από την περιοχή και συνάμα προσπαθούν να επιβάλουν τα αυτοκίνητά τους εις βάρος των πεζών.
Για την εγκατάλειψη του Άργους, τουλάχιστον στο Κέντρο δεν ευθύνονται το μόνο οι δημοτικές αρχές, αλλά και οι επιχειρηματίες που νέμονται την περιοχή.

Έρχεται το κτηματολόγιο στο Ναύπλιο

Ξεκινάει η νέα γενιά κτηματογραφήσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Στις περιοχές αυτές όπως έχει ξαναγράψει ο «α», περιλαμβάνεται και το Ναύπλιο.
Οι πολίτες, λοιπόν, που διαθέτουν ακίνητη περιουσία καλούνται να τη δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ οι ομογενείς και οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008.
Ειδικότερα, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων από τους πολίτες ισχύουν τα ακόλουθα :
Δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε ακίνητο σε κάποια από τις περιοχές που κτηματογραφούνται. Με τον όρο δικαίωμα εννοείται η πλήρης ή ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, την επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία.
Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα, είτε είναι εντός, είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε είναι αστικά. Επίσης, αφορά όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών δημιουργούνται Γραφεία Κτηματογράφησης στα οποία θα γίνει η υποβολή των δηλώσεων.
Στο Γραφείο Κτηματογράφησης θα διατίθενται τα απαραίτητα έγγραφα (έντυπο της δήλωσης του Ν.2308/1995, οδηγίες συμπλήρωσης, έντυπο πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης) και παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης και τον υπολογισμό του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Επίσης, τα Γραφεία Κτηματογράφησης είναι αποκλειστικά αρμόδια για την παραλαβή των δηλώσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να επισυνάπτουν οι πολίτες μαζί με το έντυπο της δήλωσής τους έχουν περιοριστεί μόνο σε απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης (π.χ. συμβόλαια) και το αποδεικτικό πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης.
Όπως επισήμανε ο κος Σουφλιάς, το έντυπο της δήλωσης για τον πολίτη έχει απλοποιηθεί σημαντικά, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το συμπληρώσει μόνος του, χωρίς να προστρέχει σε ειδικούς.
Από εκεί και πέρα, θα ζητείται εφόσον υπάρχουν να προσκομιστούν απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής και τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου που δηλώνεται.
Προφανώς στις ειδικές περιπτώσεις που το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου είναι πιο σύνθετο (π.χ. χρησικτησία ή κληρονομιά) απαιτούνται κάποια επιπλέον έγγραφα.
Για την υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική η προηγούμενη καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης.
Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος είναι 20 ευρώ.
Ειδικά στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.
Η πληρωμή του τέλους θα γίνεται μέσω τραπεζών, των 13 μεγαλύτερων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.
Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε. www.ktimatologio.gr. Σε αυτή την περίπτωση τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα.
Για την ενημέρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μεγάλη ειδική ενημερωτική καμπάνια η οποία θα ξεκινήσει σταδιακά τις επόμενες ημέρες.
Από τις αρχές Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία ειδικός τετραψήφιο αριθμό 1015 για την καλύτερη τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών. Ειδικά για τους ομογενείς που θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είτε με πληρεξούσιο είτε ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Ψάχνουν για δημαρχείο στο Ναύπλιο

Πουλήθηκε σε ιδιώτη τελικά το κτίριο Μπουγιούκου, το οποίο επιθυμούσε να αγοράσει ο Δήμος Ναυπλίου προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες των υπηρεσιών του. Χωρίς αντικείμενο βρέθηκε η συζήτηση του θέματος αγοράς του ακινήτου Μπουγιούκου το βράδυ της Δευτέρας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου, αφού από τη μέρα της ανακοίνωσης των θεμάτων συζήτησης του δημοτικού Συμβουλίου έως την ώρα της συνεδρίασης το ακίνητο που επιθυμούσε να αγοράσει ο Δήμος είχε πουληθεί σε ιδιώτη και μάλιστα σε αντίτιμο υψηλότερο από την τιμή που προσέφερε ο Δήμος Ναυπλίου κατά 100.000-150.000 ευρώ περισσότερα. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από πλευράς Δήμου οφείλετο στο ότι μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων είχε απαντήσει έγκαιρα στο αίτημα για την δανειοδότηση του Δήμου, ενώ τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Μετά τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με το δήμαρχο Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά, μένουν δύο μόνο λύσεις για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Δήμου: ή να κηρυχθεί απαλλοτριωτέο το συγκεκριμένο κτίριο και να περιέλθει στον Δήμο ή να αρχίσει η αναζήτηση άλλου κυρίου.Από πλευράς του δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού «Άλλη Πρόταση» κυρίου κι όλα προτάθηκε η θέση του παλαιού ΚΤΕΛ επί της Βασιλίσσης Όλγας, η χρήση της οποίας στο παρελθόν είχε γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ Δήμου και δημοτών. Σήμερα ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ των ΙΧ κυρίως των μονίμων κατοίκων της περιοχής στους οποίους, όπως υποστήριξε ο κ. Γκιόλας, θα μπορούσαν να δώσουν μόνιμες θέσεις επί της Βασιλίσσης Όλγας, εκφράζοντας παράλληλα την θέση της «Άλλης Πρότασης» για εξέταση του ενδεχόμενου της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας των στην παλιά πόλη. Ο κοινόχρηστος αυτός χώρος πιθανόν να στοιχίσει λιγότερο στο Δήμο από την αγορά ενός κτιρίου, αφού θα επιβαρυνθεί μόνο με τη μελέτη και την ανέγερση ενός νέου δημαρχείου. Το δημοτικό Συμβούλιο, μετά την πλοκή των πραγμάτων με την πώληση του κτιρίου Μπουγιούκου, αποφάσισε την αναβολή του θέματος και την εξέταση και άλλων εναλλακτικών χώρων για την στέγαση του δημαρχείου, το οποίο μετά την αναμενόμενη εφαρμογή του Καποδίστρια 2, είναι βέβαιο ότι θα έχει ακόμα πιο αυξημένες ανάγκες για τη στέγαση των υπηρεσιών του από την έχει σήμερα.

Ξέρουμε τί τρώμε;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ σκάνδαλο με το Ουκρανικό επιμολυσμένο ηλιέλαιο, αφορά όλους μας και όχι μόνο τις περιοχές που προβάλλουν τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα η Καλαμάτα.
ΠΟΣΟ ΗΣΥΧΟΙ μπορούν να είναι οι Αργολιδείς, όταν δεν έχουν πληροφορηθεί μέχρι σήμερα από τις υπηρεσίες αν γίνονται έλεγχοι στο νομό, πού έχουν φτάσει οι έρευνες, αν έχουν κατασχεθεί ποσότητες ηλιελαίου από τυποποιητήρια ή από μεγάλα και μικρά ελαιοτριβεία, αν ερευνήθηκαν οι χώροι εστίασης και τα σούπερ μάρκετ;
ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ αυτό θέμα, που αφορά την δημόσια υγεία και τον καθένα μας, όσο είναι καιρός πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας, ώστε να προλάβουν την κατανάλωση του ηλιελαίου που ενέχει κινδύνους για τους καταναλωτές.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, πρέπει να προστατευτούν και οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, οι οποίοι δεν μπορούν να διαθέσουν την παραγωγή τους σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος. Η νοθεία του ελαιολάδου με το ηλιέλαιο – αν γίνεται και στην Αργολίδα – τότε ζημιώνει τον αγρότη που παλεύει να πουλήσει την παραγωγή του σε καλύτερη τιμή.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ο καταναλωτής πρέπει να νιώθει σίγουρος ότι δεν θα φτάσει στο πιάτο του μέρος της ποσότητας των 7000 περίπου τόνων του βρόμικου Ουκρανικού ηλιελαίου που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.
Η ΠΟΡΕΙΑ των ερευνών στο νομό Αργολίδας, πρέπει να δημοσιοποιηθεί, ώστε ο πολίτης να νιώσει σίγουρος ότι το κράτος τον προστατεύει.

Η Καλομοίρα της Κακομοιριάς μας (Ακόμα και στα σκουπίδια υπάρχει ελπίδα)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε στον ρυθμό της Καλομοίρας την μάχη για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Λιγότερες αλλά αρκετές και αυτή την φορά οι φωνές διαμαρτυρίας των ποιοτικών διανοούμενων που απαρνούνται τέτοιας χαμηλής ποιότητας θεάματα. Το ζητούμενο όμως είναι, ότι γνώμη και να έχουν αυτοί οι κήρυκες της ηθικής ποιότητας, στα μάτια και το μυαλό των μικρών αλλά και των λίγο μεγαλύτερων παιδιών κυριαρχούσε στις κουβέντες και το ανέμεναν με μεγάλη ανυπομονησία . Και το ζητούμενο είναι ότι ακόμα και αν είναι σκουπίδια τέτοιου τύπου διαγωνισμοί μέσα σε τέτοιες χαβούζες τηλεοπτικές , μουσικές κινηματογραφικές βρίσκονται τα παιδιά μας Τι κάνουμε λοιπόν;
Βράδυ Σαββάτου, τελειώνοντας την δουλειά γυρίζοντας στο σπίτι με περίμενε η μικρή Μαρία, είχαμε συμφωνήσει από μέρες ότι θα βλέπαμε το διαγωνισμό τραγουδιού ακόμα και αν ξεπερνούσαμε το χρονικό όριο που έχουμε θέσει να κοιμάται.
Καλό το όλο θέαμα μα πολύ πιο εντυπωσιακά ήταν τα σχόλια της νεαρής τηλεκριτικού και ψηφοφόρου της βραδιάς.
- μμμ καλή φωνάκλα ( αντί φωνάρα) αλλά δεν έχει στυλ
- ωραία και η μουσική και το στυλ θα το ψηφίσω
- μπα αηδία δεν βλέπετε δεν το ψηφίζω με τίποτα
Με δυσκολία αλλά τελικά το δέχτηκε ότι ακόμα και αν μιλούσα αγγλικά στο τηλέφωνο δεν θα ήταν δυνατόν να μετρηθεί η ψήφος στην Καλομοίρα. Ψηφίσαμε κατόπιν συζητήσεως και τις επιλογές της Μαρίας και όπως ήμασταν οργανωμένοι στους καναπέδες αναμέναμε τα αποτελέσματα
- α δεν μπορώ θα πάθω νευρικό κλονισμό από την αγωνία. Ήταν η ατάκα της μετά τα πρώτα αποτελέσματα.
Χαρήκαμε και αποδεχτήκαμε το αποτέλεσμα και ας μην ήταν αυτό που θα θέλαμε .
Την άλλη μέρα στην αυλή μαζί με τις φίλες της υπό την μουσική υπόκρουση της Καλομοίρας έκαναν τις χορογραφίες για το μεγάλο πάρτι που ετοιμάζουν τον Αύγουστο. ( Προφανώς θα αναλάβω την παραγωγή αλλά δεν μου το έχει πει ακόμα!!)
Παρατηρώντας την Μαρία και τις φίλες της να παίζουν σκεφτόμουν την αρνητική κριτική που ασκείται σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς. Και όμως ακόμα και αν δεν είναι η μουσική της ποιότητας και των κοινωνικών μηνυμάτων που θα θέλαμε υπάρχουν και πολύ σημαντικά σημεία.
- με μια ευχάριστη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν την διαδικασία της επιλογής και της ψηφοφορίας έστω και τηλεφωνικής
- το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μαθαίνουν ότι η επιλογή και η επιθυμία μας δεν είναι κατά και αυτή που θα κερδίζει, το να μάθουν τα παιδιά να χάνουν είναι μια πού σημαντική διαδικασία.
- η χρήση αυτού το υλικού για να οργανώσουν τα δικά τους αυτοσχέδια δρώμενα τα οποία όπως τα παρατηρούσα ήταν πολύ καλύτερα από αυτά του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τουλάχιστον σε επίπεδο αυτοσχεδιασμού και φαντασίας
- μαθαίνουμε την γλώσσα τους , τα ενδιαφέροντα τους , μαθαίνουμε πως αυτές οι εικόνες επιδρούν στον ψυχισμό τους, έχουμε ένα πρώτο κώδικα για να επικοινωνήσουμε μαζί τους
- γίνονται αφορμή τέτοιου είδους προγράμματα για να γνωρίσουμε τα παιδιά μας , θυμάμαι μια φοβερή ατάκα σε μια ταινία για ένα μπερδεμένο αστό που έκανε απόπειρα να θεραπευτεί (- αυτός έμεινες ορφανός από τον πόλεμο στο Σουδάν εσύ έμεινες ορφανός από την αδιαφορία. ) , ας γλιτώσουμε τα παιδιά μας από την ορφάνια της αδιαφορίας.
Ακόμα και αν τα παιδιά μας είναι περικυκλωμένα από πολιτιστικά σκουπίδια , ο ρόλος μας δεν είναι η από ψηλά και εκ του ασφαλούς κριτική αυτή που θα τα σώσει
( κάτι για το οποίο στην εφηβεία μας ίσως κατηγορούσαμε και εμείς τους γονείς μας όταν μας έκριναν για το δικά μας σκουπίδια). Οφείλουμε να ψάξουμε μέσα σε αυτό το χάος να βρούμε να συναντηθούμε με τα παιδιά μας, να μάθουμε την γλώσσα τους, να γίνουμε ανακυκλωτές και ρακοσυλλέκτες της ελπίδας , αρκεί να τολμήσουμε να βγούμε από το καθώς πρέπει μικροαστικό κουστούμι μας.

Ερμής

Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσσελινγκ

Ο Ερμής, στην μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας, ήταν ο θεός της επικοινωνίας. Πετούσε γρήγορα, σαν πουλί, η ένδειξη του ήταν ένα ζευγάρι φτερά, και κανείς δεν μπορούσε να τον πιάσει. Έτσι κινούνται οι πληροφορίες, όταν όλα είναι καλά—γρήγορα, άπιαστα. Οι πληροφορίες είναι κοινές και είναι η ιδιοκτησία όλων των ανθρώπων. Αλλά υπάρχει ένας άλλος θεός. Αυτός είναι ο θεός της μυστικότητας, του κλειστού στόματος και της υποψίας. Δεν ξέρω το όνομά του (μυστικό και αυτό) αλλά κυριαρχεί σε πολλές περιοχές. Όταν κάτι κλείστηκε, σφραγίστηκε, και δεν μπορείς να το ανοίξεις, το αποκαλούμε ερμητικά κλειστό. Τα μυαλά πολλών ανθρώπων είναι ερμητικά κλειστά.
Οι πληροφορίες του Ερμή κινούνται σαν το νερό—γεμίζουν όσο καλά μπορούν, όλη την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Δίνουν ζωή σε αυτά τα όντα που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, σαν το νερό που πάει στις ρίζες των φυτών, στα ζώα και στους ανθρώπους, εξατμίζεται και πάει στον αέρα και πάλι στο έδαφος. Αυτή η κίνησή του δίνει ζωή. Όταν δεν κινείται, δεν κάνει τίποτα. Στον αρχαίο κόσμο, οι πληροφορίες ανταλλάχτηκαν ανάμεσά στα έθνη και γέμισαν όλη την περιοχή της λεκάνης της Μεσογειακής θάλασσας. Οι Έλληνες έμαθαν από τους Αιγυπτίους και από τα άλλα έθνη που επισκεπτόταν, και αυτοί έμαθαν από τους Έλληνες. Υπήρχε ανταλλαγή και κίνηση παντού. Οι μύθοι του Αισώπου, για παράδειγμα, που φτιάχτηκαν αρχικά στην Κένυα—όπου οι άνθρωποι ακόμα δημιουργούν και διηγούνται τέτοιες ιστορίες—ήρθαν στην Ελλάδα και καταγράφτηκαν εδώ, και έτσι έγιναν μέρος της κουλτούρας της Ελλάδας. Θα τους έλεγα ένα πλούσιο δώρο του Ερμή, γιατί μας διδάσκουν πολλά μαθήματα για την συμπεριφορά των ανθρώπων—αλλά δεν προέρχονται από εδώ.
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκλεισαν τα σύνορά τους. Ούτε τα μυαλά τους δεν έκλεισαν. Η γνώση για αυτούς δεν ήταν μια ιδιοκτησία που έπρεπε να την κρύψουν μέχρι να την πουλήσουν όσο ακριβά γινόταν. Αυτή η στάση απέναντι στην γνώση, έρχεται από μια περίοδο όταν οι Έλληνες είχαν χάσει τον αυτοέλεγχο—όταν κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους και κυβερνήθηκαν από τους εχθρούς τους, οι Ρωμαίοι και αργότερα οι Τούρκοι. Η στάση του κρυψώνα και των μυστικών ήταν και πολύ δημοφιλής στην μεσαιωνική περίοδο. Σε αυτήν την περίοδο όμως, οι άνθρωποι δεν είχαν πολλά πράγματα, ούτε ήξεραν πολλά.
Όταν κλείνεις τον εαυτό σου, και ούτε μιλάς ούτε ακούσεις στον άλλον, τότε ρισκάρεις να γίνεις μια τρίτη λέξη που μοιάζει με «Ερμής»—μπορείς να γίνεις έρημος. Γιατί, εάν τίποτα δεν πάει έξω και τίποτα δεν πάει μέσα, ποιες ιδέες μπορείς να έχεις? Δεν υπάρχει ερεθισμός, και έτσι, καινούργιες ιδέες δεν δημιουργούνται και δεν εξελίσσονται. Ένας άνθρωπος που κλείνει τον εαυτό του, τι έχει να κρύψει τελικά? Μόνο την δική του μιζέρια. Αυτήν θα την κρύψει για πάντα, μέχρι να καταρρεύσουν τα σύνορα του εαυτό του, και ο άνθρωπος γίνεται ένα φύσημα σκόνης στον άνεμο.

21/5/08

Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Αργολίδας από μισό έως έναν βαθμό

Ανυπόφορο θα είναι το φετινό καλοκαίρι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η Αργολίδα μπορεί να μην γνώρισε την τεράστια καταστροφή σε σύγκριση με τις πυρκαγιές που είχαν οι γειτονικοί νομοί, όμως φαίνεται ότι θα επηρεαστεί.
Έως και 2,4 βαθμούς Κελσίου θα ανέβει η μέση μέγιστη θερμοκρασία στις περιοχές, που κάηκαν το περσινό καλοκαίρι, ενώ η απειλή της ερημοποίησης έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα μας.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Έρευνας Φυσικής Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό και ερευνητή τον υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Δουβή.
Η έρευνα αφορά την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία και την Αχαΐα, και το μοντέλο που «έτρεξε» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Κέντρου Έρευνας - σε αυτή τη φάση δε χρησιμοποιήθηκαν όργανα στις καμένες περιοχές - μέτρησε τις μέσες θερμοκρασίες, τις μέγιστες, τις διακυμάνσεις, αλλά και τις ακραίες.
Όπως προέκυψε από το πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά τη μέση θερμοκρασία, η μεγαλύτερη αύξηση, δηλαδή 1,8 βαθμοί Κελσίου, προβάλλει στα όρια Μεσσηνίας - Λακωνίας, ενώ σε έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων γύρω από αυτές τις περιοχές, η αύξηση είναι 1 βαθμός Κελσίου, γεγονός που δείχνει τη σοβαρή μεταβολή του τοπικού κλίματος. Η Αργολίδα βρίσκεται μέσα σε αυτήν την ζώνη.
Και επειδή το μοντέλο είναι θεωρητικό και όχι 100 % ακριβείας - χρησιμοποιήθηκε, όπως εξηγεί ο κ. Δουβής, “μεγαλύτερη έκταση από αυτήν που κάηκε πραγματικά στην Πελοπόννησο. Δηλαδή 3.750 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα περίπου 1.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που κάηκαν στις προαναφερόμενες περιοχές”.
“Τα στοιχεία της έρευνας, που προέκυψαν από το θεωρητικό μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε, δείχνουν το χειρότερο σενάριο, σχετικά με το αποτέλεσμα που επέφεραν οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο”, επισημαίνει ο κ. Χρήστος Ζερεφός.
“Μέχρι στιγμής, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι για την επόμενη 20ετία, μέχρι να ξαναδημιουργηθούν τα καμένα δάση, έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της υγρασίας, με συνέπεια να είναι πιο αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας στους κατοίκους αυτών των περιοχών”, τονίζει ο ίδιος.
Και συνεχίζει: “Ο μισός βαθμός, που θα αυξηθεί η θερμοκρασία στα καμένα, θα είναι μεγαλύτερος - όπως άλλωστε προκύπτει και από την έρευνα - στο μικροκλίμα των λεγόμενων “κλειστών” περιοχών, όπως είναι για παράδειγμα οι κοιλάδες και οι περιοχές που δεν αερίζονται καλά. Πλέον είναι ξεκάθαρο και προκύπτει από έρευνες ότι εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών - κυρίως αύξηση της ξηρασίας - η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών”.
“Ακόμα και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας - δεν έχει σημασία αν είναι μισός ή 1 βαθμός Κελσίου - έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια του εδαφικού νερού από την εξάτμιση και οξείδωση των οργανικών ουσιών του εδάφους, που προέρχονται κυρίως από τα φύλλα και τις ρίζες”, λέει ο καθηγητής Εδαφολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κοσμάς.
“Η έλλειψη αυτών των οργανικών ουσιών έχει επίπτωση στις καλλιέργειες, ενώ είναι η αρχή για την εμφάνιση της ερημοποίησης”, επισημαίνει ο ίδιος.
Την ίδια άποψη έχει και ο δρ περιβαλλοντολόγος κ. Φίλιππος Κυρκίτσος: “Με την αύξηση της θερμοκρασίας, έστω κι αν ο μισός βαθμός φαίνεται εκ πρώτης όψεως πολύ μικρή άνοδος, έχουμε μείωση της υγρασίας στα καμένα, γεγονός που επιδεινώνει τη διαδικασία ερημοποίησης της περιοχής”, τονίζει.
Και συνεχίζει: “Το δάσος προσελκύει ζώα και πτηνά, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στη γονιμότητα του εδάφους. Έτσι, πέρα από το αίσθημα δυσφορίας, που θα νιώθουν όσοι βρίσκονται στην περιοχή των καμένων, με τη μείωση της γονιμότητας έχουμε επιτάχυνση της ερημοποίησης”.
Όπως εξηγεί: “Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις κλιματικές αλλαγές και το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, από τη Βιομηχανική Εποχή - που άρχισαν να κάνουν μετρήσεις - έως σήμερα, έχουν παρατηρήσει ότι η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι της τάξεως του 1 βαθμού Κελσίου. Με τον 1βαθμό παρατηρούμε τις τεράστιες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Έχουμε χιόνια, τυφώνες και αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Έτσι, αν στα καμένα έχουμε μια αύξηση της θερμοκρασίας από 1,8 έως 2,4 βαθμών Κελσίου, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής”.

Καταγγέλλουν νοθεία στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Με γκρίνια και με μουρμούρα, διεξήχθησαν οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής για την ανάδειξη νέων οργάνων σε τοπικό επίπεδο.
Για την Αργολίδα ιδιαίτερα, οι εκλογές αυτές είχαν μεγάλη σημασία αφού μετά από πολλά χρόνια υποβαθμισμένης λειτουργίας της νομαρχιακής επιτροπής έγινε μια προσπάθεια ανανέωσης και ενίσχυσης του πολιτικού λόγου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πόσο όμως επιτεύχθηκε αυτό;
Πολλοί μίλησαν για μαϊμού ψήφους, ακόμα και για Τσιγγάνους που δεν είναι οργανωμένοι, αλλά οργανώθηκαν ξαφνικά και ομαδικά για να στηρίξουν συγκεκριμένες επιλογές. Υπήρξαν όμως και συγκεκριμένες καταγγελίες από τους ηττημένους.
Στις εκλογές για Γραμματέα Νομαρχιακής ο Χρήστος Ουλής (μέχρι τώρα συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου) ψηφίστηκε από 1.658 μέλη του ΠΑΣΟΚ και εκλέχτηκε. Ο Δημήτρης Κατσούρης έλαβε 514 και ο Παναγιώτης Θεοδωράκος 479 ψήφους.
Στις εκλογές για μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής έλαβαν: Γεώργιος Καμπίτης 681, Τάσος Λάμπρου 655, Κοΐνης Τόλης 559, Γκαργκάσουλας Κωνσταντίνος 551, Τζιάβας Νικήτας 547, και Τσόπελας Χρυσόστομος 527.
Επίσης εκλέγονται οι Καλοθέου - Ντουφεξή Κική, Μαγκάβαλη - Μακρή Δήμητρα, Μπουσουλοπούλου Αικατερίνη, Σακελλαρίου Γεωργία και Σάκουλη Αικατερίνη.
Με ηλικία κάτω των 35 εκλέγονται οι Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος και Κωτσίνας Χριστόδουλος.
Παράλληλα έγιναν εκλογές για το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όπου τους περισσότερους σταυρούς στο νομό έλαβαν οι Φράγκος Δημήτρης με 1.687, Καρδαράκος Νικόλαος με 1.533, από τους υποψηφίους των άλλων νομών στην Αργολίδα έλαβε ο κ. Μπρακουμάτσος Βασίλειος από την Αρκαδία 296 ψήφους.
Στις εκλογές για Γραμματείς Συντονιστικών εκλέγονται στο Ναύπλιο ο Τουρλούκης Κων/νος και στο Άργος ο Ηλίας Γιάννης.
Όπως δήλωσε ο νέος γραμματέας της νομαρχιακής Χρήστος Ουλής «αγώνας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, αγώνας για να σηκώσουμε τον Ήλιο ψηλά πάνω από την Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα των εκλογικών διαδικασιών της 18ης Μαΐου. Ευχαριστώ όλους τους συντρόφους για την εντολή που έδωσαν σε μένα και στα μέλη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής. Όλο το ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα συσπειρωμένο, χωρίς μικροπρεπείς αποκλεισμούς θα δώσει τη μάχη. Θα κριθούμε μόνο από το τελικό αποτέλεσμα».
Ο Δημήτρης Κατσούρης επέλεξε τον δρόμο της καταγγελίας της διαδικασίας, από την στιγμή που είδε ότι δεν εκλέγεται.
Με γραπτή του δήλωση επισημαίνει μεταξύ άλλων: «η Δημοκρατική μου ευαισθησία, η κοινωνική μου υπόσταση και ο σεβασμός που τρέφω απέναντι στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν πραγματικά στη διαδικασία αυτή, με υποχρεώνουν να καταγγείλω δημόσια ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προϊόν μη θεμιτών μέσων και νοθείας.
Χαρακτηριστικά και ενδεικτικά θέλω ν΄ αναφέρω:
α) Ο αριθμός των μελών και των φίλων που ψήφισαν είναι συντριπτικά μικρότερος από τον αριθμό των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στις κάλπες και καταμετρήθηκαν.
β) Στην πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων η ψηφοφορία έγινε χωρίς φακέλους.
γ) Αντιπρόσωποί μου σ΄ εκλογικά κέντρα απειλήθηκαν, εξυβρίστηκαν και τους απαγορεύτηκε ο έλεγχος και η παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας.
δ) Δυστυχώς, όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, κάποιοι δεν επιθυμούν Δημοκρατικά εκλεγμένο Γραμματέα.
Ο στόχος ήταν η γελοιοποίηση της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας και σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη.
Οι Γραμματείς των Συντονιστικών Επιτροπών των Τοπικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:
Άργος: Ηλίας Γιάννης, Ναύπλιο: Τουρλούκης Κων/νος, Μιδέα: Δήμας Βασίλειος, Ασκληπιείο: Στεφάνου Γιώργος, Επίδαυρος: Αγραφιώτης Γιώργος, Ερμιόνη: Αϊβαλιώτης Βασίλης, Κρανίδι: Σίδερης Δημήτριος, Λυρκεία: Παππάς Χρήστος, Κουτσοπόδι: Μακρής Δημήτρης, Ν.Τίρυνθα: Κυριακόπουλος Αντώνης, Ν.Κίος: Χοβαρδάς Κων/νος, Αλέα: Μπακοπάνος Νίκος, Λέρνα: Λιαγκριδώνης Κων/νος, Ασίνης: Γιαννάκος Κων/νος.

Κλείνουν την Δαναού και την Νικηταρά το καλοκαίρι στο Άργος

Σε χώρο περιπάτου, ελεύθερο από τα ΙΧ. θα μετατραπούν σε λίγο καιρό κατά τις βραδινές ώρες τμήμα της οδού Δαναού και της οδού Νικηταρά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η πεζοδρόμηση της Καλλέργη και της Βασιλέως Γεωργίου.
Μετά τις κυκλοφοριακές ρύθμισης με την δημιουργία δύο παράλληλων ρευμάτων κυκλοφορίας σε τμήματα της Βασιλίσσης Σοφίας και της Δαναού, ο Δήμος Άργους προχωρά σε μέτρα ανακούφισης των πεζών στο κέντρο της πόλης που είχαν αποφασιστεί να εφαρμόσουν από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά είχαν κολλήσει στην προώθηση των μελετών. Στόχος της δημοτικής αρχής ήταν και παραμένει η βελτίωση της ποιότητας στο κέντρο του Άργους και η δημιουργία προϋποθέσεων λειτουργίας και άλλων επιχειρήσεων, που σήμερα λόγω έλλειψης κοινόχρηστου χώρου δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν. Παράλληλα ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για τη δημιουργία δημοτικού πάρκινγκ, αλλά και για την ψηφιοποίηση των χώρων στάθμευσης στα ιδιωτικά πάρκινγκ, ώστε οι οδηγοί που θέλουν να επισκεφτούν το κέντρο να μην περιφέρονται άσκοπα.
Ήδη ορισμένες επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα κυκλοφοριακής σύνδεσης λειτουργούν εις βάρος τους, αφού αποτρέπουν τους διερχόμενους πελάτες τους να σταθμεύσουν για να κάνουν τις αγορές τους. Η αλήθεια είναι όμως ότι, συνήθως οι πελάτες τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν, αναγκάζονταν να διπλοπαρκάρουν εμποδίζοντας τη ροή της κυκλοφορίας, αφού όλοι οι χώροι στάθμευσης επί της Δαναού και της Βασιλίσσης Σοφίας είναι σχεδόν πάντα κατειλημμένοι. Μάλλον πρόκειται για μια δικαιολογημένη, πρώτη αντίδραση σε κάτι το νέο, όπως συνέβη και με την πεζοδρόμηση της πλατείας του Αγ. Πέτρου, πριν από δύο δεκαετίες.
Το μόνο ίσως πρόβλημα που παραμένει άλυτο είναι το πως θα προσεγγίζουν τα δύο ξενοδοχεία που βρίσκονται στο κέντρο οι επισκέπτες τους, αλλά κι αυτό θα μπορούσε να λυθεί επιτρέποντας τη διέλευση των αυτοκινήτων για φορτοεκφόρτωση επιβατών και αποσκευών.
Περιορισμένα θα είναι τα προβλήματα για τις τράπεζες, αφού οι ώρες που θα πεζοδρομείται η Δαναού, τις αφήνουν ανεπηρέαστες στην λειτουργία τους. Εξάλλου θα έπρεπε να είχαν εκ των πραγμάτων φροντίσει για ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης πελατών, αφού οι θέσεις που υπάρχουν σήμερα καταλαμβάνονται συνήθως από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές. Προβλήματα με αλλαγές του συντελεστή δόμησης μάλλον δεν θα υπάρξουν, αφού η πεζοδρόμηση προς το παρόν τουλάχιστον τα δε προσωρινή ενώ στις περιοχές που εναπόκειται πεζοδρόμηση, εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα.
Θα μειωθεί κατά πολύ ο θόρυβος και τα καυσαέρια τοπία πνίγουν το κέντρο της πόλης και σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των Λεωφορείων από το κέντρο και την απαγόρευση κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όλη η πλατεία θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο πάρκο αναψυχής χωρίς να κινδυνεύουν μικροί και μεγάλοι να παρασυρθούν από τα ΙΧ ή ανόητους «καμικάζι». Στους νέους πεζοδρόμους θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης και νέων επιχειρήσεων, όπου ο πολίτης θα μπορεί ήσυχα να απολαμβάνει το καφέ η το ποτό του ή να κάνει τα ψώνια του χωρίς τη μυρωδιά των εξατμίσεων. Σίγουρα τα μέτρα αποτελούν ανακούφιση για τους πεζούς και θα τονώσουν οικονομικά μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.

Έδρα το Ναύπλιο;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΕ ΤΟΝ Δημήτρη Σαραβάκο, δεν μας συνέδεαν ποτέ φιλικές σχέσεις, ούτε συμπαθούσα ιδιαίτερα την προσωπική πολιτική που χάραξε τόσα χρόνια ως αυτοδιοικητικός. Τα λάθη που έχει κάνει στο παρελθόν είναι τεράστια, γι αυτό άλλωστε δεν επανεξελέγει ποτέ ξανά νομάρχης και έχει παραμείνει νομαρχιακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Όμως όταν κάποιος αιρετός παρά τα λάθη του, κάποια στιγμή καταθέτει μια ορθή πρόταση, τότε αυτή θα πρέπει να συζητείται και να αποτελεί αφορμή προβληματισμού.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ του πρώην νομάρχη Αργολίδας να διεκδικήσει ο νομός - εν όψει Καποδίστρια 2 - την έδρα της νέας αιρετής περιφέρειας Πελοποννήσου, προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο και θεωρώ ότι πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο αιχμής στις συζητήσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση. Οι ιστορικοί άλλωστε λόγοι που επικαλείται ο κος Σαραβάκος, για να γίνει έδρα η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, το Ναύπλιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.
ΘΕΤΙΚΟΣ είναι και ο προβληματισμός που θέτει παράλληλα ο νυν νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία των ΟΤΑ.
ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ οι απόψεις για το καλό του τόπου, πρέπει να κωδικοποιηθούν, να συγκερασθούν, να εκτιμηθούν, να μελετηθούν από ειδικούς που θα λάβουν υπόψη τους το συμφέρον της Αργολίδας.
ΣΑΦΩΣ στο κορυφαίο όργανο του νομού, στο νομαρχιακό Συμβούλιο, θα πρέπει να ανοίξει το θέμα, όχι απλά ως ενημέρωση από τους όποιους εισηγητές, αλλά με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από κάθε νομαρχιακό σύμβουλο.
ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ περιθώρια, έχουν στενέψει ιδιαίτερα. Μιας λοιπόν για πρώτη φορά ανοίγει εγκαίρως ένα θέμα, ας εξαντληθεί τουλάχιστον σε όλες του τις παραμέτρους και ας σχεδιαστεί μια μελετημένη και στοιχειοθετημένη διεκδίκηση.

ΠΑΣΟΚ και «πράσινη οικονομία», όπως, «μην πατάτε το γκαζόν»

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ να αυξάνει διαρκώς και στην ελληνική οικονομία ένα ρεύμα πολιτών οικολογικά ευαισθητοποιημένων, τα κόμματα άρχισαν να πραγματοποιούν στροφή προς αυτό το χώρο των ψηφοφόρων, εκμεταλλευόμενα την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο. Παράλληλα συντάσσονται όλο και περισσότερο υπέρ της πολυμέρειας παραγωγής ενέργειας, αντί της μονομερούς εξάρτησης από τα αποθέματα του πετρελαίου και του λιγνίτη που ούτως ή άλλως τείνουν να εκλείψουν.
ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ότι «ενεργειακή ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου οδηγείται και οδηγεί το κόμμα του στην λύση της «πράσινης οικονομίας», η οποία θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους για τη διεθνή ασφάλεια που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «ενέργεια, καύσιμα και τροφή είναι οι τρεις πλευρές που διαμορφώνουν το τρίγωνο της κλιματικής αλλαγής».
ΦΥΣΙΚΑ, ένα καθαρά αστικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανέτρεχε στα πραγματικά αίτια της κλιματικής αλλαγής και όσων κινδύνων αυτή εμπεριέχει, αλλά παραμένει να υπερτονίζει τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης αποκρύπτοντας την πραγματική τους αιτία. Ο καταναλωτισμός και η συσσώρευση του κεφαλαίου δεν αναφέρονται πουθενά ως αίτια της οικολογικής κρίσης. Και αυτό είναι φυσικό.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ του ΠΑΣΟΚ μέσω του προέδρου του για μια άλλη «πράσινη οικονομία» δεν αποσκοπεί στην καταπολέμηση των αιτίων της κρίσης, αλλά στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος με πιο ήπιους τρόπους. Δεν υπάρχει πουθενά καμιά απολύτως αναφορά, σε όλο το σκεπτικό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για μείωση της ενέργειας, πράγμα που θα σήμαινε και την αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών προς το περιβάλλον αλλά και στον τρόπο ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών. ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παροτρύνει προς μια οικονομική ανάπτυξη μέσω της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς ωστόσο να μπει στον κόπο να αναρωτηθεί σε ποιόν ανήκει ο ήλιος, η θάλασσα, ο άνεμος και το νερό που θα του επιτραπεί η χρήση τους με σκοπό το κέρδος; Μένουν αναπάντητα πολλά ερωτήμα για το πως θα είναι οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας σε μια «πράσινη οικονομία», ποιος θα καρπώνεται την υπεραξία των παράγωγων από τις ανανεώσιμες πηγές, ποιος θα διαχειρίζεται αυτές, καθώς και πως ο τρόπος παραγωγής «οικολογικής ενέργειας» δεν θα έρχεται σε ρήξη με το ίδιο το περιβάλλον. Με απαγορεύσεις «μην πατάτε το γκαζόν» δεν γίνεται «πράσινη οικονομία».

Έργο

Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσσελινγκ

Είναι η φαντασία μου, ή έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα πράγματα εδώ στο Άργος; Μετά από τόσα χρόνια ζωής μέσα στην φυλακή της σιωπής, με τα άκρα τους φορτωμένα με τα σίδερα της υποψίας, οι Αργίτες αρχίζουν να συζητούν τα πράγματα που συμβαίνουν μπροστά τους; Ή ίσως, κάνω λάθος, και αυτά που είδα ήταν πολύ συνηθισμένα.
Ήμουν στο ταχυδρομείο. Είχα ένα γράμμα να στείλω, και ήξερα ότι έπρεπε να το στείλω συστημένο, αλλιώς δεν θα έφτανε ποτέ στον προορισμό του. Λοιπόν, πήρα έναν αριθμό από την μηχανή που έδινε αριθμούς, και πήγα και κάθισα να περιμένω. «Μέσος αναμονή 12 λεπτά» διάβασα στο χαρτί με τον αριθμό. Εγώ όμως ήξερα ότι θα περιμένω πολύ περισσότερο από δώδεκα λεπτά. Υπήρχε πολύς κόσμος στην αίθουσα και μόνο ένας υπάλληλος στο παράθυρο, και τέλος πάντων, πάντα περιμένεις πολύ . . . Περίμενα. Περίμενα. Περίμενα. Σιγά-σιγά, τα μάτια μου έχασαν την εστίαση τους και το μυαλό μου έχασε την αίσθηση του περάσματος του χρόνου. Είδα όλη την αίθουσα σε μια αγέραστη όψη. Μου φαινόταν, ότι αυτή η στιγμή δεν θα περάσει ποτέ. Και οι άλλοι άνθρωποι στην αίθουσα περίμεναν μαζί μου, αγέραστοι, μόνοι, στην ουρά, υποταγμένοι στη μοίρα μας.
Ξαφνικά, κάτι έγινε! Κάποιος στο βάθος της αίθουσας άρχισε να φωνάξει. «Ρε, βάλε κι άλλο προσωπικό! Βάλε κι άλλο προσωπικό ρε! Λέει 12 λεπτά αναμονής και κοντεύει μια ώρα που περιμένουμε!» Είχε δυνατή βαρύτονη φωνή και μας ξύπνησε. Είναι ασυνήθιστο να ακούσεις κάποιον να φωνάζει μέσα σε μια κοινή αίθουσα, και οι άνθρωποι κοίταξαν από ‘δω και από ‘κι, κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Όμως, μέσα σε πέντε λεπτά δυο άλλα παράθυρα άνοιξαν και η αίθουσα άρχισε να αδειάσει.
Η αντιμετώπιση δεν σταμάτησε εκεί. Μια γυναίκα πήγε σε ένα παράθυρο και, χωρίς να κοιτάξει τον αριθμό της, ο υπάλληλος την βοήθησε. Ο άντρας τότε άρχισε να φωνάζει στον υπάλληλο—περιμένουν τόσοι άνθρωποι πολύ ώρα, είπε, και ο υπάλληλος άφησε την φίλη της να μπει μπροστά από όλους. «Έχω κάτι λίγο να κάνω και θα φύγω» είπε η γυναίκα, αλλά το πλήθος άρχισε να κάνει παρατηρήσεις. Ένα κορίτσι περίπου δώδεκα χρονών είπε στην μαμά της, με την καθαρή και διαπεραστική φωνή ενός παιδιού «Φταίει ή κυρία. Δεν έχει κοιτάξει τον αριθμό. Ναι, φταίει η κυρία. Φταίει η κυρία. Έπρεπε να κοιτάξει τον αριθμό.» Και οι άλλοι που περίμεναν της απάντησαν, «Ναι. Έπρεπε να κοιτάξει τον αριθμό». Τότε οι υπάλληλοι θύμωσαν και φώναξαν στον άντρα που άρχισε την φασαρία, δίνοντας του δικαιολογίες και κάνοντας τα δικά τους παράπονα. Αλλά ήταν πολύ αργά. Ο ωραίος ύπνος είχε φύγει. Το πλήθος μουρμούρισε σαν αγριεμένη κυψέλη. Δυστυχώς, δεν μου έτυχε να δω τι έγινε μετά, γιατί όλοι οι υπάλληλοι άρχισαν να εξυπηρετούν πελάτες, ήρθε η σειρά μου και, τελειώνοντας την δουλειά που είχα να κάνω, έφυγα από την αίθουσα.
Κάποιες φορές μας φαίνεται ότι δεν έχουμε δικαιώματα, ότι πρέπει να αντέχουμε κάθε μικρή προσβολή και αδιαφορία που αντιμετωπίζουμε από τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε για τις δουλειές μας. Όμως, δεν είναι έτσι. Η συνείδηση του κοινού, και η προθυμία του να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, μπορεί να κάνει πολλά. Εγώ θα έλεγα ότι ο ύπνος είναι ωραίος, αλλά είναι ακόμα πιο ωραία όταν τελειώνεις την δουλειά σου σε λογικό χρονικό διάστημα.

Στον ατλαντικό των δανείων

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Τρίτη μεσημέρι ένας πατέρας φέρνει το παιδί του στο θεραπευτήριο λίγο καθυστερημένα .
- Είχα πάει τράπεζα με εκείνο το παλιοδάνειο και δεν μπορώ να ξεχρεώσω με την ψυχή στα δόντια
-Και γιατί το πήρες
-Η ανάγκη και η ανέχεια , τι νομίζεις ότι είναι τα δάνεια . Είσαι στον ατλαντικό γίνεται ναυάγιο, πέφτεις στην θάλασσα κολυμπάς κολυμπάς φως πουθενά εξαντλείσαι από την κούραση , φως πουθενά δεν βαριέσαι ας με φάνε και τα ψάρια. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα δάνεια. Φτώχεια ακρίβεια ανεργία, νάτο το ναυάγιο. Πέφτεις στην θάλασσα αρχίζεις να κολυμπάς νομίζεις ότι δεν αντέχεις , ζητάς βοήθεια σου ρίχνουν το πρώτο σωσίβιο , το παίρνεις μόνο που δεν προσέχεις ότι στην κάτω επιφάνεια γράφει ότι ο αέρας του λειτουργεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα Ξεφουσκώνει, και όχι μόνο δεν σε εξυπηρετεί αλλά μόλις τελειώνει ο αέρας χάνει και την αδιάβροχη του ιδιότητα το σωσίβιο και αρχίζει να σε παρασέρνει προς τα κάτω. Ζητάς απεγνωσμένα βοήθεια , από το πουθενά σου έρχεται μια προσφορά να σωθείς από το βάρος του σωσίβιου σου προσφέρουν ένα μεγαλύτερο που έχει παραπάνω αέρα μέσα και ίσως και για περισσότερο χρόνο. Αλλά όταν τελειώνει και αυτού ο χρόνος τότε σε παρασέρνει χειρότερα προς τα κάτω γιατί είναι μεγαλύτερο και άρα βαρύτερο. Τι λύση να βρεις παρά ένα άλλο πιο ισχυρό δάνειο μεγαλύτερο από το προηγούμενο και χειρότερο στην λήξη του. Για αυτό σου λέω παίρνει ανάποδες και το μυαλό.
- Τι ανάποδες
-Αυτό που σου έλεγα , απογοητεύεσαι και αφήνεσαι στα ψάρια.. Παίρνεις ένα τελευταίο και λες ας πάω και φυλακή . Εξ άλλου η φυλακή στην Ελλάδα κολέγιο είναι πια, δεν είμαστε και λατινική Αμερική. Αρχίζεις να σκέφτεσαι το ένα ή το άλλο και το χειρότερο δεν σε νοιάζει πια. Όταν πιάσεις πάτο εκεί δεν υπάρχουν ούτε νόμοι ούτε ηθική , ούτε φόβος , ο πάτος είναι πάτος.
Την τρίτη το μεσημέρι κοιτώντας τους τίτλους των απογευματινών διαπίστωσα ότι είχε απόλυτο δίκιο. 250.000 οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση, έξι στους δέκα δανειολήπτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αυτός ο τεράστιος αριθμός οικογενειών χρωστά 34,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 16,5 % του ΑΕΠ. Η έρευνα έδειξε ότι δεν πρόκειται για δάνεια να καλύψουν ψεύτικες καταναλωτικές ανάγκες βιτρίνας , αλλά πρόκειται για δάνεια που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες της ζωή τους, Οι λόγοι που τόσοι και τόσοι άνθρωποι κατέφυγαν στον υπερβολικό δανεισμό είναι , οι χαμηλοί μισθοί, ο μεγάλος πληθωρισμός , η ανεξέλεγκτη ακρίβεια και ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι η ευκολία με την οποία οι τράπεζες πετούσαν με μεγάλη ευκολία τα σωσίβια περιορισμένου χρόνου. Πριν λίγα χρόνια για να πάρεις μία πιστωτική κάρτα μόνο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων δεν καταθέταμε στις τράπεζες. Στις μέρες οι ίδιες οι τράπεζες μας παίρνουν τηλέφωνο και μας δίνουν με δώρα και διάφορα bonus δάνεια τα οποία μπορούμε να πάρουμε και τηλεφωνικά. !!!!!
Οι ίδιες οι τράπεζες έκαναν έρευνα για τον υπερδανεισμό όταν διαπίστωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών , έπιασαν πια πάτο, εκεί δεν χρειάζονται κανένα τραπεζικό σωσίβιο και το τελευταίο που πήραν μάλλον εκεί θα το κρατήσουν και δεν πρόκειται να τους επιστρέψουν ποτέ. Αυτό το τελευταίο μεγάλο δάνειο σωσίβιο που ποτέ δεν θα τους επιστραφεί ήταν που τους θορύβησε και έκαναν και την έρευνα. Γιατί αν κάποιος πήρες δάνειο για να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού τι θα του πάρουν πίσω; Τα μαθήματα που έκανε; Δυστυχώς στον Ατλαντικό των δανείων που δημιουργήθηκε χαμένη θα είναι όλη η κοινωνία και αυτή που δανειοδοτεί και αυτή που δανειοδοτείται και οι μόνες πιθανές εξελίξεις είναι ο πάτος….. χωρίς φόβο , χωρίς ηθική, χωρίς κανόνες….Τελικά χάνεσαι σε αυτό τον κύκλο από τα σωσίβια.

Λάθη και ανακρίβειες στην Ιστορία της Δ΄ Δημοτικού

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη Υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αρχαιολόγος με βαθμό Α Αναπληρωτής Διευθυντού της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου, Χρήστος Πιτερός επισημαίνει παρατηρήσεις και προτείνει διορθώσεις στο βιβλίο Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού: «Σχετικά με το βιβλίο της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού «Στα αρχαία χρόνια» του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο έχουν συγγράψει οι κκ Θ.Κατσουλάκος, Μ.Λένα, Ι.Καριώτη και Χ.Κατσάρου και είχα την ευκαιρία πρόσφατα να εξετάσω προσεκτικά, διαπίστωσα ότι υπάρχουν τα παρακάτω επιστημονικά λάθη, ανακρίβειες και ελλείψεις στα κείμενα, στον υπομνηματισμό των εικονιζόμενων αρχαίων αντικειμένων και μνημείων και έκρινα υποχρέωσή μου και καθήκον να τις θέσω εγγράφως υπόψη σας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και να διορθωθούν σε προσεχή επανέκδοση των βιβλίων της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού για την ορθή ενημέρωση των δασκάλων και των μαθητών.

1.Κεφάλαιο 9 με τίτλο «Τα γράμματα»
Στη σελίδα 31, εικόνα 2, σε αετωματική επιτύμβια στήλη εικονίζεται ηλικιωμένη μορφή δασκάλου της μουσικής με ιμάτιο και βακτηρία, που παραδίδει τη λύρα σε γυμνό μικρό μαθητή (φωτ.1). Η στήλη βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Βασιλείας της Ελβετίας και προέρχεται από την περιοχή της Βοιωτίας. Στον υπομνηματισμό της στήλης αναγράφεται : « Ο λυρικός ποιητής Πίνδαρος μαζί με ένα μικρό μαθητή του» . Η εικονιζόμενη στήλη έχει επιλεγεί από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών 1971, τόμος Β, σελ. 421, όπου αναγράφονται τα εξής : « Ποιητής με λύρα και ένα παιδάκι σε επιτύμβια στήλη των μέσων του Ε΄ π.Χ. αιώνα. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι ίσως πρόκειται για τον Πίνδαρο, τον μεγάλο Βοιωτό λυρικό ποιητή, ο οποίος σε αυτήν την περίοδο βρισκόταν στα γηρατειά του».
Στην στήλη αυτή προφανώς εικονίζεται μια σκηνή δασκάλου της μουσικής με το μαθητή του. Στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους αναφέρεται ότι «ίσως πρόκειται για το μεγάλο Βοιωτό λυρικό ποιητή Πίνδαρο», ενώ στο εγχειρίδιο της Δ΄ Δημοτικού αναγράφεται ως βεβαιότητα « Ο λυρικός ποιητής Πίνδαρος μαζί με ένα μικρό μαθητή του», αλλά το ότι δεν εικονίζεται ο λυρικός ποιητής Πίνδαρος θα γίνει φανερό στη συνέχεια.

2.Κεφάλαιο 20 με τίτλο «Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη»
Στη σελίδα 65, εικόνα 3, εικονίζεται μαρμάρινη προτομή ηλικιωμένου γενειοφόρου άνδρα (φωτ.2) με τον υπομνηματισμό « Ο Παυσανίας αρχηγός των Ελλήνων στη μάχη των Πλαταιών ». Η φωτογραφία έχει ληφθεί, όπως και η προηγούμενη, από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών 1971, τ.Β. σελίδα 343, όπου αναγράφεται το ακόλουθο κείμενο : « Ρωμαϊκό αντίγραφο προτομής του Παυσανία, του νικητή των Πλαταιών…κλπ, Ρώμη, Μουσείο Καπιτωλίου ».
Πράγματι το 1971, αλλά και ως το 1982, από τους ερευνητές είχε θεωρηθεί ότι η προτομή αυτή εικονίζει το Σπαρτιάτη στρατηγό Παυσανία. Αλλά η αρχαιολογική έρευνα δεν σταμάτησε στο 1971. Κατά τη δεκαετία του 1980 στις ανασκαφές της αρχαίας πόλης της Αφροδισιάδας στη Μ.Ασία, βρέθηκε ενεπίγραφη μαρμάρινη προτομή από την οποία επιβεβαιώθηκε ότι η παραπάνω προτομή δεν απεικονίζει τον Παυσανία, αλλά το Θηβαίο λυρικό ποιητή Πίνδαρο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνει η αναγκαία διόρθωση στο εγχειρίδιο της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού [ Βιβλιογραφία : J.Bergemann, PINDAR, Das Bildnis eines konservativen Dichters, AM 106, 1991, 157-189, M.R.Hofter, The intellectual among the heroes. On the portrait of Pindar, AM 120, 2005, 211-232]. H ταύτιση αυτή επιβεβαιώνει επίσης ότι και στην προηγούμενη αετωματική στήλη δεν εικονίζεται ο Πίνδαρος.

3.Κεφάλαιο «Ηγεμονία της Σπάρτης»
Στη σελίδα 85, εικόνα 2, εικονίζεται το κατώτερο σωζόμενο τμήμα ενεπίγραφου χάλκινου κορινθιακού κράνους (φωτ.3) με τον υπομνηματισμό « Χάλκινο κράνος (Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας). Τι διαφορά έχει από αυτά που φορούν σήμερα οι στρατιώτες; ». Στον υπομνηματισμό αυτό επισημαίνουμε τα ακόλουθα :
α) Το εικονιζόμενο κορινθιακό κράνος δεν σώζεται ολόκληρο με αποτέλεσμα ο μαθητής να αδυνατεί να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για το σχήμα ενός αρχαίου κορινθιακού κράνους και να το συγκρίνει με τα σημερινά κράνη. Υπάρχουν πολλά ακέραια σωζόμενα αρχαία κορινθιακά κράνη και η φωτογραφία ενός ολόκληρου αρχαίου κράνους μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς σύγκριση με σύγχρονα κράνη και ο μαθητής να σχηματίζει την αντικειμενική εικόνα ενός ολόκληρου αρχαίου κορινθιακού κράνους, χωρίς να δυσκολεύεται να κάνει τη σύγκριση με ένα σύγχρονο κράνος. Γίνεται φανερό ότι πρέπει να γίνει κατ’ αρχήν αντικατάσταση της εικόνας αυτής με άλλη ολόκληρου αρχαίου κράνους.
β) Ωστόσο το εικονιζόμενο κράνος δεν είναι οποιοδήποτε αρχαίο κράνος πρόκειται για ένα μοναδικό ενεπίγραφο αρχαίο κράνος. Η εικόνα στο βιβλίο της Δ΄ Δημοτικού έχει ληφθεί από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών 1971, τόμος Β, σελίδα 297, που αναγράφει τα εξής σημαντικά στον υπομνηματισμό : « Περικεφαλαία κορινθιακού τύπου με την επιγραφή ‘ Μιλτιάδης ανέθηκεν τω Διί ’. Βρέθηκε στο ιερό του Διός στην Ολυμπία. Ίσως πρόκειται για ανάθημα του ίδιου του Μιλτιάδη μετά τη νίκη του Μαραθώνος, Μουσείο Ολυμπίας».
Η αρχαιολογική έρευνα αποδέχεται ότι πρόκειται πράγματι για το κράνος του Μιλτιάδη, τον νικητή των Περσών στον Μαραθώνα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αντί το κράνος αυτό να εικονισθεί στο κεφάλαιο 16 με τίτλο « Ο Περσικός κίνδυνος » , σελ. 50 κε της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού, όπου εικονίζεται και περσικό κράνος με τον απαραίτητο υπομνηματισμό, αποσιωπάται παντελώς ότι πρόκειται για το κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη, νικητή των Περσών στο Μαραθώνα, και απλώς χρησιμοποιείται σε άλλο κεφάλαιο «Ηγεμονία της Σπάρτης» ως σύγκριση με σύγχρονα κράνη ανεπιτυχώς, διότι σώζεται μόνο το ήμισυ του κράνους και οι μαθητές προφανώς αδυνατούν να σχηματίσουν αντικειμενική εικόνα για το πλήρες σχήμα του αρχαίου κράνους. Γίνεται φανερό ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τα παραπάνω σε προσεχή επανέκδοση του βιβλίου της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού.

4.Κεφάλαιο «Η ηγεμονία της Θήβας»
Στη σελίδα 93, εικόνα 4, εικονίζεται αρχαίο κτήριο (φωτ.4) και αναγράφεται στον υπομνηματισμό « Ο τάφος του Επαμεινώνδα». Ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας, ως γνωστόν, σκοτώθηκε στη μάχη της Μαντίνειας το 362π.Χ.μεταξύ Θηβαίων και Σπαρτιατών.
Το αποσπασματικά εικονιζόμενο αρχαίο ορθογώνιο κτήριο κατασκευασμένο με μεγάλες αδρές ασβεστολιθικές πέτρες, αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια στη περιοχή της Μαντίνειας στα βορειανατολικά του πεδίου της μάχης της Μαντίνειας από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Θεόδωρο Σπυρόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για τον τάφο του Επαμεινώνδα. Για την άποψη αυτή, που αναγράφεται στο βιβλίο της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού επισημαίνουμε με αντικειμενικά κριτήρια τα ακόλουθα:
α) Το κτήριο δεν έχει δημοσιευτεί.
β) Κατά την ανασκαφή δεν βρέθηκαν οστά, ούτε ταφικά κτερίσματα, ούτε κάποιος τάφος εσωτερικά ή εξωτερικά του κτηρίου, που να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται κατ’ αρχήν για αρχαίο ταφικό μνημείο.
γ) Η άποψη του ανασκαφέα δεν έχει γίνει αποδεκτή από την αρχαιολογική έρευνα
δ) Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) σε επίσκεψή του στο μνημείο πριν από μερικά χρόνια, δεν εξέδωσε δυστυχώς ανακοίνωση ενημέρωσης της κοινής γνώμης, αν πρόκειται για τον τάφο του Επαμεινώνδα ή όχι, ως όφειλε. Προφανώς επεφυλάχθη, ίσως διότι δεν έγινε αντιληπτό το είδος του αποκαλυφθέντος μνημείου και η κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε από το επίσημο αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να πλανάται η «φήμη» ότι πρόκειται για τον τάφο του Επαμεινώνδα και οι συγγραφείς της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού, αβασάνιστα, ως μη ειδικοί αρχαιολόγοι, απεικόνισαν ως τον τάφο του Επαμεινώνδα. Αλλά με βάση τα ανευρεθέντα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία δυστυχώς είναι αδημοσίευτα, η μη ανεύρεση τάφου, οστών σκελετού, κτερισμάτων, η αδρή κατασκευή του αρχαίου κτηρίου, ο τρόπος κατασκευής του δεν συνηγορούν σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο. Άλλωστε το μνημείο αυτό δυστυχώς είναι αδημοσίευτο.
Από τον τρόπο κατασκευής και μόνο αλλά και το σχήμα του γίνεται φανερό για τους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» ότι πρόκειται για οχυρωματική κατασκευή, που χρονολογείται κατ’ αρχήν από τον τρόπο της κατασκευής του και μόνο στον 4ο-3ο αιώνα π.Χ., λαμβανομένου σοβαρά υπόψη ότι τα ευρήματα δυστυχώς είναι αδημοσίευτα. Πρόκειται χωρίς περιθώρια αμφιβολιών για αρχαίο πύργο της εποχής αυτής στα νότια όρια της πόλης κράτους της Αρχαίας Μαντίνειας. Η κατασκευή μεμονωμένων πύργων μεγάλου μεγέθους την εποχή αυτή ήταν συνήθης και γνωστή στην αρχαιολογική έρευνα. Ο πύργος αυτός χρονολογείται περίπου την ίδια εποχή με τις ονομαζόμενες «πυραμίδες» της Αργολίδας, για τις οποίες κατά καιρούς έχουν εκφραστεί από διάφορους αντιστόρητους και μη ειδικούς, αλλά και δημοσιαγράφους κλπ ότι πρόκειται για πυραμίδες, δήθεν αρχαιότερες και από τις πυραμίδες της Αιγύπτου ! Οι αποκαλούμενες «πυραμίδες» της Αργολίδας, ως γνωστόν, είναι αρχαίο πολυώροφοι πύργοι του 4ου – 3ου αιώνα π.Χ. (με άνισες πλευρές) με επικλινή τοιχώματα στο ισόγειο σωζόμενο τμήμα, για καθαρά στατικούς λόγους [Χ.Πιτερός, Οι «πυραμίδες» της Αργολίδας, Πρακτικά Ε΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήνα 1998, τόμος Γ, σελ.344-394].
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό χωρίς περιθώρια αμφιβολιών ότι το εικονιζόμενο αρχαίο μνημείο στην Ιστορία της Δ΄ Δημοτικού δεν είναι ο τάφος του Επαμεινώνδα και είναι απαραίτητο η φωτογραφία αυτή να αφαιρεθεί από το βιβλίο της Ιστορίας. Είναι άλλωστε αδιανόητο να εικονίζεται αδημοσίευτο αρχαίο μνημείο με ερμηνεία ή υπόθεση, η οποία δεν έχει γίνει δεκτή από την επιστημονική έρευνα.

5.Κεφάλαιο «Ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου»
Στη σελίδα 111, σχετικά με το θάνατο του Πύρρου αναφέρονται τα εξής : «Την νύχτα στη διάρκεια σύγκρουσης (στην πόλη του Άργους) ο Πύρρος σκοτώθηκε και ο στρατός του παραδόθηκε στους Μακεδόνες». Πράγματι ο στρατός του Πύρρου εισήλθε στην πόλη του Άργους νύχτα, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος (Πύρρος 33-34). Αλλά ο Πύρρος δεν σκοτώθηκε τη νύχτα αλλά την επόμενη ημέρα κατά τις οδομαχίες στους στενούς δρόμους του Άργους, όπως περιγράφεται λεπτομερώς από τον Πλούταρχο « ήδη δε διαλάμπαντος η τε Ασπίς όπλων περίπλεως πολεμίων οφθείσα τον Πύρρον διετάραξε »
Άλλωστε η περιγραφή του θανάτου του Πύρρου περιγράφεται στη σελίδα 112 της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού « Παράθεμα 3 : Κεραμίδα στο κεφάλι» σύμφωνα με την οποία «…Η μητέρα του νέου (Αργείου) παρακολουθούσε τη μάχη από τη στέγη. Μόλις είδε το γιο της να παλεύει με τον Πύρρο φοβήθηκε για τη ζωή του. Πήρε λοιπόν στα χέρια της ένα κεραμίδι και το πέταξε στον Ηπειρώτη βασιλιά. Το κεραμίδι έπεσε στο κεφάλι του Πύρρου και τον σκότωσε ».
Εάν ο Πύρρος σκοτώθηκε νύχτα πως η μητέρα του νεαρού Αργείου είδε μέσα στη νύχτα και αναγνώρισε από την στέγη της οικίας της ότι ο γιος της πάλευε με τον Πύρρο ;
Από τα παραπάνω τίθεται το απλό αναπάντητο ερώτημα. Πως είναι δυνατόν να μην γίνονται αντιληπτά λάθη και ανακρίβειες από τους κριτές – αξιολογητές του βιβλίου, που συμμετέχουν ως γνωστόν, καθηγητής Πανεπιστημίου, Σχολικός Σύμβουλος και Εκπαιδευτικός ΠΕ, καθώς και από τον υπεύθυνο του μαθήματος κατά την συγγραφή ; Η αξία ενός βιβλίου κρίνεται στη λεπτομέρεια.

6.Κεφάλαιο «Οι τέχνες και τα γράμματα στα ελληνιστικά χρόνια»
Στη σελίδα 117, εικόνα 6, εικονίζεται η γνωστή φανταστική μεσαιωνική αναπαράσταση του αγάλματος του κολοσσού της Ρόδου (φωτ.5), με τα πόδια ανοιχτά πάνω από το λιμάνι και στον υπομνηματισμό αναφέρεται απλώς : « Ο κολοσσός της Ρόδου » .
Στο αναγραφόμενο κείμενο δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για φανταστική μεσαιωνική αναπαράσταση με αποτέλεσμα οι δάσκαλοι και οι μαθητές να πιστεύουν ότι αυτό ήταν το πραγματικό άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου, που είχε κατασκευάσει το 280 π.Χ. ο γλύπτης Χάρης ο Λίνδιος, ύψους 32μ.
Επίσης στο κείμενο αναγράφεται η πρωτοφανής αντιεπιστημονική ανακρίβεια ότι «…εσωτερικά το άγαλμα ήταν χτισμένο (!) με πέτρα και εξωτερικά ήταν καλυμμένο (!) με ορείχαλκο..», αντί να γραφεί απλά ότι το άγαλμα ήταν χάλκινο.
Ως γνωστόν τα χάλκινα αγάλματα κατασκευάζονταν από ορείχαλκο. Κατά το στάδιο της κατασκευής και πριν τη χύτευση στο εσωτερικό του αγάλματος κατασκευαζόταν το πήλινο πρόπλασμα, και όχι από πέτρα, με τον μεταλλικό σκελετό, τον ονομαζόμενο κάνναβο.
Λόγω του μεγάλου μεγέθους το άγαλμα αυτό χυτεύτηκε τμηματικά και στη συνέχεια συγκολλήθηκαν τα τμήματά του. Είναι επίσης βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση ο κολοσσός της Ρόδου δεν είχε το εικονιζόμενο φανταστικό σχήμα.
Το 224 π.Χ. μετά από ισχυρό σεισμό το άγαλμα αυτό, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, κατέπεσε στο έδαφος.
Γίνεται φανερό ότι οι αντιεπιστημονικές αναγραφόμενες ανακρίβειες πρέπει να απαλειφθούν από το βιβλίο της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού.

7.Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει και άλλες ελλείψεις στον υπομνηματισμό των εικόνων, ώστε τα εικονιζόμενα αντικείμενα και μνημεία να γίνονται καλύτερα κατανοητά από τους δασκάλους και τους μαθητές, αλλά και ως προς την απαράδεκτη ποιότητα ολίγων, ευτυχώς εικόνων, οι οποίες πρέπει σε προσεχή επανέκδοση να αντικατασταθούν με καλύτερες φωτογραφίες. Αλλά κρίνω απαραίτητο να επισημάνω ότι πρέπει να αντικατασταθεί οπωσδήποτε η άθλια εικόνα με τα μοναδικά γλυπτά της κενταυρομαχίας από το αέτωμα του ναού του Διός της Ολυμπίας του 5ου π.Χ. αιώνα στη σελίδα 134. Εάν ζητηθεί π.χ. μια καλή φωτογραφία από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων θα σας την αποστείλουν αμέσως.
Επίσης ως προς τον πρόχειρο και ελλιπή υπομνηματισμό των εικόνων ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα : α) Στη σελίδα 15, εικόνα 3, όπου εικονίζεται πήλινο ομοίωμα πρώιμου ναού από το Ηραίο του Άργους, όπως ορθά αναφέρεται στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Αθήνα 1971, τ.Β. σελίς 195, στην Ιστορία της Δ΄ Δημοτικού αναγράφεται αόριστα « Πήλινο ομοίωμα μικρού κτιρίου που βρέθηκε σε ιερό της Ήρας κοντά στο Άργος », χωρίς να επισημαίνεται ότι πρόκειται για ομοίωμα αρχαίου ναού.
Στη σελίδα 47, εικ. 3, εικονίζεται το αρχαίο θέατρο της Μιλήτου. Στον υπομνηματισμό της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού αναγράφεται γενικώς : « Ερείπια από την αρχαία Μίλητο..». Η γενική και αόριστη λέξη «ερείπια» αναφέρεται συχνά στον υπομνηματισμό αρχαίων μνημείων της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασάφεια και σύγχυση στους μαθητές.
Επίσης στη σελίδα 96, στην εικόνα 4, όπου εικονίζεται μικρό ελεφαντοστέινο κεφάλι του Φιλίππου του Β΄, εσφαλμένα αναγράφεται : «Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο». Ως γνωστόν έχει μεταφερθεί, όπως και η εικονιζόμενη χρυσή λάρνακα στη σελίδα 97, εικόνα 5, στην «Βεργίνα, κτήριο προστασίας βασιλικών τάφων». Η διόρθωση είναι αυτονόητη.

8. Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από όλους μας στην πράξη και όχι στα μεγάλα λόγια και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι απαράδεκτο σε ένα σύγχρονο βιβλίο αρχαίας ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού να εικονίζονται πλήθος αγαλμάτων, αρχαίων μνημείων κτλ και να μην καλείται ως συνεργάτης ειδικευμένος αρχαιολόγος, να κάνει τον υπομνηματισμό και τις απαραίτητες υποδείξεις προς αποφυγή λαθών και παραλείψεων. Η συνήθης τακτική συγγραφέων των εγχειριδίων για τους μαθητές να περισυλλέγουν εικόνες από διάφορα βιβλία που έχουν λάθη, παραλείψεις και ανακρίβειες είτε από παλιές εκδόσεις και μη αξιόπιστες πηγές με υπομνηματισμό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Οι συγγραφείς εγχειριδίων του Δημοτικού πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποτε ότι δεν είναι παντογνώστες για θέματα τουλάχιστον, τα οποία δεν ανήκουν στις ειδικότητές τους και να συνεργάζονται με επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, ώστε να μην γίνεται παραπληροφόρηση στους μαθητές και τους δασκάλους και να μην αυξάνεται το κόστος της επανέκδοσης βιβλίων λόγω αδικαιολογήτων λαθών, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Τέλος η συγγραφή εγχειριδίων με προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού είναι απαραίτητη στοιχειώδης προϋπόθεση για μια ευρωπαϊκή χώρα».

14/5/08

Άδειασαν τα ράφια μαζί με τα ντεπόζιτα, από την απεργία των φορτηγών

Άδεια ράφια, συνάντησαν οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ λόγω της απεργίας των φορτηγών δημόσιας χρήσης.
Βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και τα λαχανικά, λείπουν απ όλα τα καταστήματα της Αργολίδας.
Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις του νομού αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες και προϊόντα.
Εν τω μεταξύ, αγώνα δρόμου έκαναν και οι οδηγοί των αυτοκινήτων για λίγα λίτρα βενζίνης. Πολλοί έχασαν το μεροκάματό τους ψάχνοντας από πρατήριο σε πρατήριο και περιμένοντας ώρες στις τεράστιες ουρές.
Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας.
Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ημέρες για να ομαλοποιηθεί η αγορά, από τη στιγμή που θα κάνει την εμφάνισή του το πρώτο φορτηγό και θα αρχίσει ο ανεφοδιασμός.

Γαλάζιος εμφύλιος για συνενώσεις

Σε «γαλάζιο εμφύλιο» εξελίσσεται η κόντρα του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου με τον υπουργό Εσωτερικών που προωθεί την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» αλλά και με ομοϊδεάτες του αιρετούς στο νομό.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του νομάρχη, ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως και αρκετοί από τους 80 αιρετούς που παραβρέθηκαν, όχι όμως όλοι.
Εντωμεταξύ, την Κυριακή, στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ, μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι «η πρόκληση μιας νέας μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπου αναμένονται ακόμα πιο ξεκάθαρες απόψεις από τους αιρετούς.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία του δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά από τη ημερίδα του κου Σωτηρόπουλου, κάτι που συζητήθηκε ευρέως. Να σημειωθεί, ότι ο κος Αναγνωσταράς, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με πληροφορίες θα ήθελε μέσω των συνενώσεων να μεγαλώσει το Ναύπλιο. Άλλωστε δεν φαίνεται διατεθειμένος να κοντράρει με το κόμμα του γι’ αυτό τον λόγο.
Σκυθρωπός επίσης εμφανίστηκε στην ημερίδα και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, ο πρόεδρος της νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Γεωργαντάς, αν και η παρουσία του δεν ήταν υποχρεωτική, αφού δεν είναι αιρετός σε ΟΤΑ.
Τέλος, αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις του πρώην νομάρχη Δημήτρη Σαραβάκου, ο οποίος αφ’ ενός καταφέρθηκε εναντίον του κου Σωτηρόπουλου, αφ’ ετέρου προτείνει κινήσεις προς την κατεύθυνση να είναι το Ναύπλιο η πρωτεύουσα της νέας διευρυμένης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο κος Σαραβάκος, δήλωσε στον «α», με την ιδιότητά του ως πρώην νομάρχης, πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ και πρόεδρος των τέως αιρετών νομαρχών:
« Οι πρώτοι οι οποίοι στενοχωρούνται πολύ για την διεύρυνση των νομαρχιών, είναι εκείνοι που τις έστησαν, δηλαδή οι πρώτοι αιρετοί νομάρχες, μεταξύ των οποίων είμαι κι εγώ. Σήμερα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει συνταγματικά κατοχυρωθεί, έχει πόρους, έχει υπαλλήλους, έχει κύρος.
Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, με την οποία διευρύνονται τα όρια των νομαρχιών, θεωρώ ότι οι νομοί δεν έχουν ούτε να χάσουν, ούτε να κερδίσουν. Αρκεί ο νομάρχης να είναι ικανός. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.
Σε ότι αφορά την Αργολίδα, θεωρώ ότι η μάχη πρέπει να δοθεί πρωτίστως για την έδρα της νέας διευρημένης Νομαρχίας Πελοποννήσου. Το Ναύπλιο, είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, συγκοινωνιακά με τους νέους δρόμους που γίνονται, επικοινωνεί άνετα με όλους τους νομούς της Πελοποννήσου και την Αθήνα, ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι η έδρα του νέου διευρυμένου νομού.
Κάθε όψιμη κινητοποίηση που δεν έχει στόχο αυτή την παράμετρο, αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στο ενδιαφέρον κάποιων να κρατήσουν τις καρέκλες, που τους χάρισαν τα κόμματά τους».
Στα συμπεράσματα της ημερίδας, που έγιναν αποδεκτά από την πλειοψηφία, επισημαίνεται ότι «ως δεύτερος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει να παραμείνει ο νομός, και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί με σημαντικές αρμοδιότητες σε πολλούς τομείς με θεσμοθετημένους επαρκείς πόρους». Επισημαίνεται ακόμα ότι η μετατροπή της νομαρχίας σε υπαλληλικό νομαρχιακό διαμέρισμα κάπποιας ενιαίας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, δεν θα έχει καμία μελλοντική προοπτική».
Τέλος σε ότι αφορά τις συνενώσεις των δήμων τονίστηκε ότι «η αναγκαστική και βίαιη αλλαγή, θα προκαλέσει ασύλληπτες αντιδράσεις με δυσάρεστα επακόλουθα».

Σκέψεις για καθιέρωση της «Ιππικής Άνοιξης» στην Ν.Κίο

Πετυχημένη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πρώτη ιππική διοργάνωση στην Ν. Κίο αν και δύο ατυχήματα, ένα με ελαφρύ τραυματισμό ίππου και ένα με ελαφρύ τραυματισμένο ιππέα, σκίασαν την εκδήλωση.
Η πρώτη «Ιππική Άνοιξη» στην Ν. Κίο ξεκίνησε μετά τις 10.30 το πρωί από την παραλία της Ν. Κίου κοντά στον Πελαργό, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 30 ιππείς με τα άλογά τους, αλλά και μία παραδοσιακή Άμαξα καθώς και δύο αμαξίδια που μας έφεραν πολλά χρόνια πίσω τότε, που οι αμαξάδες αποτελούσαν ουσιαστικά το κύριο μεταφορικό μέσον, αλλά και ένδειξη πλούτου και ισχύος.
Η διαδρομή που ακολούθησαν οι ιππείς κάτω από την γέφυρα του Ινάχου έως το κέντρο γεωργικών ερευνών και από κει στον βάλτο του Άργους, άλλαξε ξαφνικά όταν το προπορευόμενο αμαξίδιο που «ήξερε σαν την τσέπη του» την διαδρομή, άρχισε να χαράζει δική του πορεία οδηγώντας τους ιππείς να διασχίσουν τον δρόμο Άργους – Ν. Κίου στο ύψος της επικίνδυνης στροφής πριν την οριστική ευθεία προς τη Ν. Κίο. Χάρη όμως στην άμεση παρέμβαση της τροχαίας Άργους και του σώματος των «Σαμαρειτών» Ναυπλίου που παρίστατο στις εκδηλώσεις αποφεύχθηκε κάποιο τροχαίο ατύχημα και οι ιππείς κατευθύνθηκαν προς τον Ερασίνο και στην συνέχεια προς την Ν. Κίο, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο τερματισμός αποτέλεσε κι ένα μικρό χαϊ-λαϊτ για τους επισκέπτες αλλά και για τους ίδιους τους ιππείς, αφού δόθηκε η ευκαιρία στα άλογα να καλπάσουν από την γέφυρα του Ίναχου έως το σημείο τερματισμού, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελούσε μέρος κάποιου αγωνίσματος.
Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Προστασίας και Διάσωσης Ελληνικών Φυλών, ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε την διοργάνωση Αγώνων ιππασίας γιατί καταπονούνται πολύ τα άλογα και ελλοχεύουν κίνδυνοι και για την σωματική ακεραιότητα των ιππέων.
Ενώ όλοι παρακολουθούσαν εντυπωσιασμένοι τόσο την προετοιμασία των αλόγων, όσο και την εντυπωσιακή εκτέλεση επιδείξεων με τα ανδαλουσιανά άλογα, υπήρξαν κάποιες επιπολαιότητες από πλευράς ιππέων και μεταφοράς των ίππων που σκίασαν την εκδήλωση.
Λίγο πριν τις 10 εμφανίστηκε ένα φορτηγό μεταφέροντας πάνω σε ανοιχτή καρότσα άλογα που θα συμμετείχαν στην εκδήλωση. Τέτοιου είδους μεταφορές φυσικά δεν επιτρέπονται ούτε καν για τα λεγόμενα «ζώντα ζώα», πόσο μάλλον για άλογα αφού ο κίνδυνος τραυματισμού τους ήταν μεγάλος.
Μετά τον τερματισμό, ορισμένοι άλογοι ιππείς σκέφτηκαν να βολτάρουν τα άλογά τους μέσα στη θάλασσα, αγνοώντας το βουρκώδες έδαφος με αποτέλεσμα ένα άλογο να γλιστρήσει και να κολλήσει μέσα στο βούρκο με κίνδυνο να τραυματιστεί και να πνιγεί. Ευτυχώς μετά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των «φιλίππων» απεγκλωβίστηκε από την αγκαλιά του θανάτου, με «δώρο» ένα αιμάτωμα στα πλευρά που του επέφερε ο αναβάτης του πέφτοντας στο νερό.
Αυτό βέβαια που «έκοψε τη χολή» των θεατών, όχι όμως και των διοργανωτών ήταν η πτώση αναβάτη και του αλόγου του κατά την τελετή παραλαβής αναμνηστικών διπλωμάτων συμμετοχής στην «Ιππική Άνοιξη».
Μια αδέξια κίνηση του αναβάτη Γρηγόρη Μπούσιου από τα Κρέστενα τον οδήγησε στο έδαφος παρασέρνοντας επάνω του το άλογό του. Ο ίδιος από το σοκ της πτώσης παρέμεινε ακίνητος, ενώ του παρασχέθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες από τους Σαμαρείτες του Ναυπλίου έως ότου ήρθε το Ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου. Εκεί μετά από τον ιατρικό έλεγχο εξήλθε απόλυτα υγιής στις 6 το απόγευμα και οδήγησε ο ίδιος μάλιστα το Ι.Χ. έως το Κρέστενα. Ίσως στο σημείο της πτώσης θα έπρεπε να διακοπούν οι χορευτικές επιδείξεις με τα ανδαλουσιανά άλογα αφού κανείς δεν γνώριζε την κατάσταση υγείας του ιππέα, πράγμα που σχολιάστηκε από πολλούς θεατές.
Όπως είχε γράψει ο «α» στον χώρο που επελέγη για την διεξαγωγή των παραστάσεων ήταν αδύνατο να δοθεί άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία, αφού δεν επιτρέπονται ζώα στις παραλίες και τις ακτές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές έχουν δημιουργηθεί ειδικά για χρήση από λουόμενους. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ένας ηλικιωμένος Κιώτης πλησίασε τον δήμαρχο Γιώργο Μανινή και του εξέφρασε την διαφωνία του, στον χώρο όπου ο ίδιος και άλλοι συνομήλικοί του Κιώτες πραγματοποιούν το καλοκαίρι αμμόλουτρα και λασπόλουτρα να αφοδεύουν τα άλογα.
Ο Δήμαρχος της Ν. Κίου τον διαβεβαίωσε ότι όταν αρχίσουν τα μπάνια ο χώρος θα είναι πεντακάθαρος και κατάλληλα διαμορφωμένος να υποδεχθεί τους λουόμενους καθησυχάζοντας τον ηλικιωμένο πολίτη.
Ήδη, όπως μας είπε ο κ. Μανινής, ο δήμος βλέποντας την νέα δυναμική ανάπτυξης τουρισμού και αναψυχής μέσω του Ιππικού Συλλόγου της Ν.Κίου για την περιοχή βρίσκεται σε αναζήτηση μίσθωσης κατάλληλου οικοπέδου ώστε να βρεθεί κατάλληλος μόνιμος χώρος για τις δραστηριότητες του συλλόγου, μεταξύ των οποίων είναι και η εκμάθηση ιππασίας για παιδιά και νέους, ώστε να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον χώρο της παραλίας.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιππικού Συλλόγου Β. Μπαλάσκα τα μαθήματα ιππασίας θα συνεχιστούν στο ίδιο σημείο κάθε Κυριακή μέχρι την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου!

Στην Λυρκεία αναδεινύεται η πολιτική από την καλή λήψη του τηλεοπτικού σήματος

Σε μείζον “πολιτικό” θέμα φαίνεται ότι έχει αναδειχθεί ο αναμεταδότης του τηλεοπτικού σήματος, μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, στο δήμο Λυρκείας. Δεν εξηγείται αλλοιώς ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί μέσω του Τύπου σχετικά με το ποιός έβαλε καλύτερη κεραία για να βλέπουν τα ορεινά χωριά τηλεόραση.
Μετά την επιστολή Γιαννάκη που δημοσίευσε στο προηγούμενο φύλλο ο “α”, έρχεται με νέα του επιστολή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λυρκείας Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος, να δώσει την δική του διάσταση στο θέμα.
Ο κος Παναγιωτόπουλος σημειώνει:
“Για μια ακόμα φορά γίνεται εμφανές, μέσα από το δημοσίευμα της 8ης Μαΐου 2008, στην εφημερίδα «Αναγνώστης», ότι η Αντιπολίτευση του Δήμου Λυρκείας και δη ο κ. Γιαννάκης (ο οποίος το υπογράφει) όχι μόνο διαστρεβλώνουν αλήθειες αλλά και ότι δεν επιθυμούν επί της ουσίας έργα.
Αναφερόμενος στο σημαντικό έργο προδιαγραφών που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της παρούσας Δημοτικής Αρχής από έμπειρους και διαπιστευμένους τεχνικούς, οι οποίοι τοποθέτησαν νέους αναμεταδότες, νέες κεραίες και νέους δέκτες δορυφορικής λήψης στις επίμαχες ορεινές περιοχές του Δημοτικού Διαμερίσματος της Καρυάς, ο κ. Γιαννάκης υποτιμά τη νοημοσύνη και παραπλανά τη μνήμη των Δημοτών, λέγοντας ότι επί των ημερών του έβλεπαν τηλεόραση! Μήπως είναι σε θέση να μας απαντήσει αν το Δούκα, επίσης, έβλεπε τηλεόραση; Και που είδε, κατά τον ισχυρισμό του, ότι το σήμα είναι άψογο, αφού στα περισσότερα Δ.Δ. ο κ. Γιαννάκης έχει τοποθετήσει ερασιτεχνικό σύστημα αναμετάδοσης σαν αυτά που έχουν οι πολυκατοικίες;
Σε ό,τι αφορά τον αναμεταδότη στο Τουρνίκι, για τον οποίο ισχυρίζεται ψευδώς ότι είχε τοποθετηθεί, τον προκαλούμε να μας δείξει το μέρος, όπου είναι τοποθετημένος ο «κρυφός» αυτός αναμεταδότης.
Όσο για την αποκατάσταση βλάβης του αναμεταδότη στο Κακόρεμα, στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιανννάκης στο δημοσίευμά του, αφενός δεν πρόκειται για αποκατάσταση βλάβης αλλά για πλήρη αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού (μηχάνημα, οικίσκος και ιστός), αφετέρου η βλάβη προξενήθηκε στις 10 Αυγούστου και όχι «πριν από ένα και πλέον χρόνο», όπως ισχυρίζεται ο τέως Δήμαρχος. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η βλάβη οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες, δεδομένου ότι τα καλά - για τον κ. Γιαννάκη - πλην όμως ερασιτεχνικά μηχανήματα, δεν ήταν καταλλήλως προστατευμένα (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία πιο κάτω).
Επειδή ο κ. Γιαννάκης συνεχίζει τη λάσπη, λέγοντας ότι η βλάβη προκλήθηκε από τεχνικό που απέστειλε ο γράφων (ως συντονιστής του έργου αυτού), τον προκαλώ να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο με την ευθύνη του Δημοτικού Συμβούλου και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τον συκοφαντικό αυτό ισχυρισμό.
Είναι προφανές ότι ο κ. Γιαννάκης αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του τόπου μας, θυμίζοντάς μας ότι το μόνο που έκανε η τέως Δημοτική Αρχή ήταν να δίνει πρόχειρες λύσεις και να τσιμεντώνει επιλεκτικά αυλές και δρόμους για ψηφοθηρικούς και μόνο σκοπούς...Η αλήθεια για την ποιότητα μετάδοσης και λήψης τηλεοπτικών καναλιών στις περιοχές Μερκούρι, Μάζι, Σπαναίικα, Αγριελίτσα, Μποζιονολαίικα και Χούνη απεικονίζεται στις αδιάψευστες φωτογραφίες, οι οποίες είναι και αμείλικτοι κριτές για τα έργα και τις ημέρες του κ. Γιαννάκη. Τα υπόλοιπα σχόλια είναι των αναγνωστών...”

Θοδωρή, μας … δουλεύεις;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΩΡΑ τουλάχιστον που γραφόταν αυτό το άρθρο, η Γενική Γραμματεία Τύπου, δεν είχε εκδώσει την απόφαση για τις εφημερίδες που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 3548, του Θοδωρή Ρουσόπουλου.
ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ νόμος που θα μείνει στο ράφι, ή είναι το πολιτικό κόστος τόσο μεγάλο ώστε αναβάλλεται η εφαρμογή του;
Οι πληροφορίες που λένε ότι αναβάλλεται η εφαρμογή του νόμου επειδή είναι ελάχιστες οι εφημερίδες που πρόλαβαν – στις προθεσμίες που καθορίστηκαν – να προσαρμοστούν, είναι γελοίες. Όπως γελοία είναι και η πρόθεση του υπουργού – αν αληθεύει η πληροφορία – να δώσει νέες προθεσμίες για την προσαρμογή των εφημερίδων στις διατάξεις του νόμου, μέχρι τον Ιούνιο.
ΘΕΩΡΕΙ ΚΟΡΟΪΔΑ, ο Ρουσόπουλος όλους τους άλλους που επωμίστηκαν το τεράστιο κόστος για την προσαρμογή τους από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αν βέβαια αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες; Μήπως θέλει να εξοντώσει όσες υγιείς επιχειρήσεις Τύπου, υπάρχουν στην ελληνική επαρχία, ώστε να κηδεμονεύει ευκολότερα τα μέσα ενημέρωσης;
ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ, συμβαίνουν αυτά, δυστυχώς. Γελοιοποιείται ο ίδιος ο θεσμός, γελοιοποιείται ο νομοθέτης, γελοιοποιείται η δημοκρατία με τέτοιες μεθοδεύσεις.ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ που χτίζεται στην άμμο για τον έλεγχο του επαρχιακού Τύπου στην Ελλάδα, δυστυχώς φαίνεται ότι καταρρέει εν τη γενέσει του με τακτικές αναβολών και ανεύθυνες μεθοδεύσεις. Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, δεν μπορεί όμως να χτυπηθεί τόσο εύκολα, όσο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτήν και την ασπάζονται.

Ότάν τέλειωσε βεν – ζειν άρχισε το κοινω- ζειν

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινή μας ζωή η απεργία των μέσων μεταφοράς προϊόντων και υγρών καυσίμων .
Ξαφνικά αυτό το αντικείμενο φετίχ για τον νέο έλληνα, το αυτοκίνητο της αυτονομίας του έχασε την ισχύ του . Χωρίς καύσιμο αποδείχθηκε ανίσχυρο και μάλλον πρόβλημα γιατί πάνω του έχουμε επενδύσει πολλά κομμάτια από το παζλ της καθημερινής μας ζωής. Μια απλή απεργία απέδειξε αυτό που η επιστήμη της φυσικής ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αυτό- κίνητο αφού απαιτεί για την κίνηση του κάποια δαπάνη ενέργειας, κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό- νομία αφού και αυτή η δράση μας ακόμα και ασφαλισμένη στα όρια της πιο ηλίθιας ατομικότητας απαιτεί δαπάνη κάποιας ενέργεια που προέρχεται από άλλους και από εμάς.
Οι πιθανές ελλείψεις και σε τρόφιμα στα πολυκαταστήματα πρόσβαλλαν και ένα άλλο μεγάλο όπλο την άνεση της πιστωτικής μας κάρτας και να ψωνίζουμε όποτε θέλουμε προϊόντα για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, πραγματική και όχι . Δυστυχώς αν αδειάσουν τα ράφια το στομάχι μας δεν μπορεί να χορτάσει μόνο με την θέα της πλαστικής κάρτας.
Ανεξάρτητα από τα δίκαια ή άδικα , τα φανερά ή τα κρυφά αιτήματα των απεργών ένα είναι το σίγουρο ότι είχε και θετικές κοινωνικές επιπτώσεις .
Πρώτα από όλα στα βλέμματα γνωστών, φίλων , γονιών που φέρνουν τα παιδιά τους στο θεραπευτήριο διαπίστωνα ότι ένας ψεύτικο άλλοθι αυτονομίας η αυτοκίνηση με την έλλειψη καυσίμων καταργήθηκε με μιας. Αυτός ο εγωκεντρικός κόσμος του έλληνα γύρω από το αυτοκίνητο καταρρίφθηκε με μιας.
Και είχαμε πολλές θετικές επιπτώσεις. Πρώτα από όλα οι άνθρωποι συζητούσαν μεταξύ τους αντί να είναι ο καθένας κλεισμένος μέσα στο αυτοκίνητο του και να βλέπει το τηλεοπτικό κανάλι που θέλει ή να ακούει την μουσική του. Προσπαθούσαν να μάθουν πιο βενζινάδικο έχει γεμίσει για να πάνε να εφοδιαστούν , αντάλλασσαν μεταξύ τους τηλέφωνα για να ειδοποιήσει ο ένας τον άλλον .
Πολλοί από αυτούς ανακάλυψαν ότι οι κοινές ώρες που φέρνουν τα παιδιά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ένα αυτοκίνητο ανά δυο.
Άλλοι ανακάλυψαν ότι μεταξύ Άργους και Ναυπλίου υπάρχει τακτική συγκοινωνία η οποία επίσης είναι εξυπηρετική και δεν είναι απαραίτητο να έρχονται με τα πόδια.
Άλλοι από κοντινές αποστάσεις περπάτησαν μετά από πολύ καιρό με τα πόδια την πόλη και ήρθαν πολύ άνετα στο χώρο μας και χωρίς την αγωνία να βρουν χώρο στάθμευσης.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κοινωνία η κοινωνική δράση ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου να ξεπεράσει σημαντικές δυσκολίες επιβίωσης. Μέσα από τέτοιες δράσεις αναπτύχθηκε η αλληλοκατανόηση , η αλληλοβοήθεια, η κοινή δράση. Η πρόοδος , ο πλούτος που απόκτησαν η κοινωνίες , η ψεύτικη καταναλωτική αυτάρκεια , έφεραν νέα ήθη και νέες αξίες , την αυτονομία και την ατομική πρόοδο με κάθε τίμημα. Τελικά αυτές οι νέες δήθεν αξίες δεν είναι παρά ένα άλλοθι για να αυξάνουμε τις καταναλωτικές μας ανάγκες και να μεγαλώνει η εξάρτηση της ναρκισσιστικής μας προσωπικότητας από τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, Αδειάζουν με μια απεργία οι βιτρίνες και έντρομοι ανακαλύπτουμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός . Ευτυχώς που δίπλα μας υπάρχουν και άλλοι αυτόνομοι καταναλωτές εγκλωβισμένοι , το διασταυρωμένο βλέμμα αγωνίας , η τυχαία καλημέρα ο αδέξιος τρόπος να πιάσουμε κουβέντα για τις άδειες βιτρίνες της ατομικής μας προόδου είναι τα πρώτα βήματα για να ξανασυναντήσουμε την κοινωνία.Ελπίζω να κρατήσει λίγο ακόμα η απεργία γιατί τελειώνοντας το βεν ζειν φαίνεται ότι αρχίζει το κοινωνικώς ζειν…

Πορνογραφία στο Καφενείο

Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσσελινγκ

Μπαίνοντας μέσα στο “Internet Café,” μια πορνογραφική ταινία μου χτύπησε στο πρόσωπο. Ήταν όσο σαφή και έκδηλη μπορούσε να γίνει, και έπαιζε ακριβώς μπροστά μου. Εάν ήθελα να μπω μέσα, δεν θα μπορούσα να αποφύγω να την βλέπω. Δυο πιτσιρίκια, δώδεκα με δεκατρία χρονών, την είχαν βάλει στον υπολογιστή και με κοίταξαν προσεχτικά, με ένα μείγμα έξαψη, φόβο και πρόκληση στα μάτια τους. Υπήρχε μια σωματική αντίδραση—μια αίσθηση ναυτίας—αλλά, πέρα από αυτήν, δεν ήξερα τι να κάνω. Τρεις ιδέες μου ήρθαν στο κεφάλι ταυτόχρονα—να γυρίσω και να φύγω αμέσως, να φωνάξω δυνατά και να καλέσω την αστυνομία, και να μείνω και να κάνω την δουλειά που είχα να κάνω. Τελικά, πραγματοποίησα την τρίτη ιδέα, αλλά ένιωσα άβολα όλο το χρόνο που έκατσα εκεί, σαν να με απείλησε κανείς. Αφού τέλειωσα, ρώτησα στον άντρα που τακτοποίησε τις μηχανές, εάν ήταν νόμιμο αυτό. Αυτός έκανε σαν να μην είχε δει την πορνογραφική ταινία (αλλά, πώς να μην την είχε δει; Ήταν μπροστά σε όλους), είπε, όμως, ότι είναι δύσκολο να ελέγχει όλα τα προγράμματα που έρχονται σε έναν υπολογιστή, από το διαδύκτιο.
Το να βλέπουμε γυμνά σώματα, δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε για μένα, ούτε για κανείς που ζει μέσα σε αυτήν την κοινωνία. Τα ρούχα των μοντέλων δεν αφήνουν πολύ για την φαντασία, και οι διαφημίσεις με σχεδόν γυμνά μοντέλα σκεπάζουν τους τοίχους της πόλης—ούτε και αυτές δεν μπορείς να τις αποφύγεις. Και δεν είμαι εναντίον, το να βλέπω γυμνά σώματα—αντίθετα, τα βρίσκω όμορφα. Μόνο που, είναι σχεδόν πάντα γυναικεία σώματα που τα βλέπεις σχεδόν γυμνά και σε θέσεις που προκαλούν και υπονοούν σεξ. Τα αντρικά σώματα δεν είναι ίδια όμορφα και προκλητικά; Γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε και αυτά πιο συχνά; Ίσως, επειδή οι εικόνες των σωμάτων χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα προϊόντα που διαφημίζουν πιο ελκυστικά. Οι άντρες έχουν πιο πολλά λεφτά από τις γυναίκες, γι’ αυτό οι διαφημίσεις κατευθύνονται στους άντρες. Τα σώματα του φύλου μου, και μόνο τα σώματα του φύλου μου, χρησιμοποιούνται σαν δόλωμα. Ίσως γι’ αυτό, εδώ και χρόνια, νιώθω απειλή όταν βλέπω διαφημίσεις. Δεν θέλω να είμαι δόλωμα. Γιατί, ξέρεις, το ψάρι καταπιεί το δόλωμα μαζί με το αγκίστρι.
Συνταύτισα με την γυναίκα στην ταινία. Ήταν το δικό της σώμα που εκδηλώθηκε, και η δική της ιδιαίτερη στιγμή που πουλήθηκε. Ο άντρας στην ταινία, ήταν εκεί να στηρίζει την διαδικασία της πώλησης—κανείς δεν κοίταξε σ’ αυτόν. Ελπίζω, ότι η γυναίκα κέρδισε πολλά λεφτά για την δουλειά της, αλλά, απ’ ο, τι ξέρω για την βιομηχανία του σεξ (για την πορνεία, δηλαδή) είναι πολύ πιθανόν ότι κάποιος άντρας τα πήρε όλα. Η γυναίκα έχει καταντήσει σε ένα κομμάτι κρέας, που το πουλάει και το αγοράζει άντρες.
Βασικά, είμαστε όλοι ζώα. Το σώμα μας αντιδράει με σχεδόν αναμενομένους τρόπους στα ερεθίσματα από το περιβάλλον μας. Το μόνο πράγμα που μας ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα, είναι η γλώσσα μας που μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας με βάση αυτά που λένε οι άλλοι. Γι’ αυτό δημιουργούμε μια κοινωνία και απασχολούμε με ηθικά προβλήματα. Αυτά που είδα στα μάτια των αγοριών ήταν η αντίδραση ενός ζώου, και η δική μου αντίδραση στην ταινία, ήταν η αντίδραση ενός ζώου. Μόνο που δεν ήξερε κανείς από μας, τι έπρεπε να κάνει. Και το μόνο που μπορώ να λέω τώρα, είναι ότι εμείς οι γυναίκες θα έπρεπε να συζητήσουμε αυτήν την μεγάλη απειλή που βρίσκεται παντού γύρω μας, και να βρούμε έναν τρόπο για να την αντιμετωπίσουμε.

7/5/08

Ο νομάρχης ξεσηκώνει τους αιρετούς κατά του Καποδίστρια 2

Με την διοργάνωση ημερίδας ο νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος, αναμένεται να αντιδράσει έντονα στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του Καποδίστρια 2 και την νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
Έχουν κληθεί όλοι οι αιρετοί του νομού, και αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις τους.
Ήδη ο κος Σωτηρόπουλος με πρόσφατο άρθρο του καταφέρθηκε σφόδρα εναντίον της διοικητικής μεταρρύθμισης σημειώνοντας: “η Διοικητική διαίρεση της χώρας σε μεγαλύτερες Περιφέρειες δεν έχει ουσιαστικά νόημα και δεν σημαίνει πιο εύρυθμη λειτουργία της αποκέντρωσης”.
Τονίζει ακόμα: “η δημιουργία και η λειτουργία θεσμών απόμακρων από τα προβλήματα των Νομών και των πολιτών θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Θεσμοί δοκιμασμένοι κοινωνικά, ιστορικά, διοικητικά και με δημοκρατική αποδοχή, δεν πρέπει να εγκαταλείπονται στο όνομα κάποιας αμφίβολης διοικητικής αναδιάρθρωσης”.\
Αναμένεται πάντως σήμερα στην ημερίδα ο νομάρχης Αργολίδας να τοποθετηθεί ακόμα πιο συγκεκριμένα και να προτείνει τρόπους αντίδρασης. Άλλωστε είναι ο πρώτος εισηγητής και θα ανοίξει ουσιαστικά την συζήτηση μιλώντας με θέμα “μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση του θεσμού του Β΄ βαθμού Τ.Α. Ο ρόλος της β’ βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό σύστημα της χώρας και στην Περιφερειακή Ανάπτυξη”.
Στο άρθρο του που είχε τύχει ευρείας δημοσιότητας τόσο στον Αθηναϊκό όσο και στον τοπικό τύπο ο νομάρχης τόνιζε γι΄ αυτό το θέμα: “καμία ουσιαστική και συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει διαμορφωθεί και στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης το νόημα που δίνεται είναι τελείως διαφορετικό. Το άρθρο 202, παράγρ. 1 του συντάγματος, καθορίζει ότι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και Νόμος καθορίζει το εύρος και τις κατηγορίες των τοπικών υποθέσεων, καθώς και την κατανομή τους στους επιμέρους βαθμούς. Η παράγρ. 2 προβλέπει, ότι οι οργανισμοί Τ.Α. έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία και η παράγραφος 3 καθορίζει ότι με Νόμο μπορεί να προβλέπονται για την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών ή την άσκηση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ αναγκαστικοί ή εκούσιοι σύνδεσμοι που διοικούνται από αιρετά όργανα.
Από το Σύνταγμα λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα της αναβάθμισης των θεσμών, αλλά η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να είναι πολύ μελετημένη και προσεκτική διότι ο θεσμός της Νομαρχίας στην χώρα μας είναι ιστορικός με δεσμούς ισχυρούς στην τοπική κοινωνία και μπορεί να προκαλέσει εκρηκτικές αντιδράσεις των πολιτών με αρνητικά τελείως αποτελέσματα.
Οι διάφορες μεταρρυθμίσεις κατά καιρούς όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες απέτυχαν και έφεραν αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Εξ΄ άλλου κάθε χώρα έχει ιδιαιτερότητα και προσαρμόζει το αυτοδιοικητικό της σύστημα όλων των βαθμίδων ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική της πολιτική και γενικότερα την εθνική της.
Δεν ευσταθεί να ισχυριζόμαστε διαρκώς το τι γίνεται στην Ε.Ε. με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της λόγω της ανομοιογένειας των συστημάτων”.
Επισημαίνει ακόμα ο κος Σωτηρόπουλος: “δεν είναι δυνατόν να συγκρίνονται οι δικοί μας θεσμοί με τους ανάλογους της Γερμανίας, που είναι ένα κράτος ομόσπονδο και κάθε κρατίδιο έχει διαφορετική δομή.
Στην Ισπανία η κάθε Περιφέρεια διαθέτει νομοθετική εξουσία και κυβερνητικά όργανα και καθεστώς αυτονομίας.
Στην Γαλλία λειτουργούν 37.000 περίπου Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού με μητροπολιτικούς δήμους και με διορισμένους από το κράτος περιφερειάρχες και Νομάρχες με σημαντικές αρμοδιότητες. Οι Γάλλοι τονίζουν ότι αγαπούν την πατρίδα τους, αλλά περισσότερο το χωριό τους.
Στην Ιταλία υπάρχουν και οι 3 βαθμοί αυτοδιοίκησης με περιφέρειες διαφορετικών καθεστώτων και με διευρυμένες διοικητικές και νομοθετικές εξουσίες για εθνικούς λόγους.
Τέλος οι πόροι που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας δεν έχουν καμία σύγκριση με τους πόρους που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση της Ε.Ε. των 15 και πρέπει να επισημανθεί ότι σε κάθε χώρα οι προσανατολισμοί των πολιτικών της Τ.Α. είναι διαφορετικοί.
Άλλοι Οργανισμοί δίνουν μεγάλη σημασία στην Κοινωνική Πολιτική, άλλοι στις μεταφορές, άλλοι στην εκπαίδευση κ.λ.π.
Έτσι αποδεικνύεται η ιδιαιτερότητα του θεσμού σε κάθε χώρα, η πολυπλοκότητα αυτού και οι διαφορετικές προτεραιότητες στις πολιτικές που ακολουθούν.
Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος με δύο βασικούς Νόμους (Ν.3274/2004 – Ν. 3345/2005), στήριξε και ενίσχυσε τον θεσμό της Ν.Α. λειτουργικά και οικονομικά και με το πρόγραμμα «Θησέας» έδωσε μεγάλη οικονομική ενίσχυση στους ΟΤΑ α΄ βαθμού.
Ο θεσμός της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,- από το 1994 προσέφερε και προσφέρει πολλά στην Ελληνική Περιφέρεια και στις τοπικές κοινωνίες.
Θα μπορούσε πολλά περισσότερα να προσφέρει, αν οι κεντρικές κυβερνήσεις και άλλοι παράγοντες δεν υπονόμευαν τον θεσμό από τη γέννησή του.
Δυστυχώς όμως η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του, οι πενιχροί πόροι, η έλλειψη συνεργασίας με τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, η γραφειοκρατία και η ανεπάρκεια της Δημόσιας Διοίκησης καθιστούν κάθε μέρα τον θεσμό αδύναμο να λειτουργήσει ικανοποιητικά και οδηγείται σε απαξίωση και πολλοί επιδιώκουν με την λεγόμενη μετεξέλιξη του θεσμού και την διοικητική μεταρρύθμιση την ουσιαστική κατάργησή του.
Στο συνέδριο της η ΤΕΔΚ, αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της αρμοδιότητας της, κατέληξε ότι ο θεσμός της Ν.Α. αποδυναμώθηκε, ξεπεράστηκε και πρέπει να καταργηθεί.
Είναι επίσης παράδοξο και πρωτοφανές το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΕΝΑΕ τον Δεκέμβριο του 2007 στη Δράμα, να ψηφίζετε πρόταση για Διοικητική αναδιάρθρωση του θεσμού της Ν.Α. που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργησή του!
Η λειτουργία σε κάθε Νομό δύο αυτοδιοικητικών παράλληλων και ανεξάρτητων εξουσιών και η κρατική εξουσία της Περιφέρειας, που προϊσταται αυτών, δημιουργούν προβλήματα με αρνητικά αποτελέσματα.
Έτσι αν και εφαρμόστηκαν 3 κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα δεν καταφέραμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα των απορριμμάτων, του νερού, των βιολογικών καθαρισμών, της προστασίας των δασών κ.λ.π.”
Στο άρθρο του ο νομάρχης Αργολίδας καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις: “ως δεύτερος βαθμός πρέπει να παραμείνει ο Νομός και η Ν.Α. να ενισχυθεί με σημαντικές αρμοδιότητες σε πολλούς τομείς με θεσμοθετημένους πόρους σημαντικούς, με ίδιους πόρους ακόμη και δυνατότητα κάποιας μορφής φορολογίας.
Να γίνει αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και συνεργασίας με τους Δήμους για την εφαρμογή συντονισμένων ισχυρών αναπτυξιακών πολιτικών σ΄ όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ακόμη και με τη συμμετοχή των επιμελητηρίων και μεγάλων γεωργικών ενώσεων.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο να μετέχουν οι Νομάρχες της Περιφέρειας, οι Δήμοι των μεγάλων πόλεων, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και άλλων παραγωγικών φορέων και από τα μέλη αυτά να εκλέγεται ο Πρόεδρός του. Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι το κύριο αναπτυξιακό και συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας”.
Και καταλήγει: “η Διοικητική διαίρεση της χώρας σε μεγαλύτερες Περιφέρειες δεν έχει ουσιαστικά νόημα και δεν σημαίνει πιο εύρυθμη λειτουργία της αποκέντρωσης.
Ο Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας θα διορίζεται από το κράτος και θα έχει όλες τις κρατικές αρμοδιότητες που δεν εκχωρούνται στην αυτοδιοίκηση και θα επιβλέπει στην εφαρμογή των κεντρικών αναπτυξιακών πολιτικών.
Όπως προβλέπεται από το σύνταγμα, η αντιμετώπιση όλων των τοπικών υποθέσεων πρέπει να γίνεται πληρέστερα, ταχύτερα και με σεβασμό προς τον πολίτη.
Η δημιουργία και η λειτουργία θεσμών απόμακρων από τα προβλήματα των Νομών και των πολιτών θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.Θεσμοί δοκιμασμένοι κοινωνικά, ιστορικά, διοικητικά και με δημοκρατική αποδοχή, δεν πρέπει να εγκαταλείπονται στο όνομα κάποιας αμφίβολης διοικητικής αναδιάρθρωσης”.

Χάθηκε κτίσμα πιθανόν Ελληνιστικών χρόνων στον Άγιο Νικόλαο στο Βιβάρι

Ένα κτίσμα μέρος του οποίου προήρχετο από προϋπάρχον φυλάκιο ελληνιστικών χρόνων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Ασίνης μετατράπηκε μέσα σε μια νύχτα σε ένα όμορφο οικόπεδο με θέα προς τον κόλπο του Βιβαριού και προς τον κόλπο των Ιρίων.
Πριν από χρόνια ο «α» είχε αναδείξει το κτίριο, επισημαίνοντας ότι η Νοτιοδυτική γωνία αποτελείτο από ογκόλιθους πιθανόν ελληνιστικών χρόνων, ενώ ήταν εμφανές ότι η υπόλοιπη τοιχοδομία ήταν μεταγενέστερη. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν στο σημείο εκείνο να υψώνονταν υπολείμματα φυλακίου ή πύργου ελληνιστικών χρόνων, πάνω στα οποία κατασκευάστηκε μικρή κατοικία που χρησίμευε μέχρι πρότινος για μαντρί.
Η εφορεία αρχαιοτήτων αν και γνώριζε το θέμα της ύπαρξης τουλάχιστον αρχαίων υπολειμμάτων από το δημοσίευμα του «αναγνώστη» πριν 4-5 χρόνια δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας των αρχαίων υπολειμμάτων, αν και η ευρύτερη περιοχή της Ασίνης κρύβει θησαυρούς εντοιχισμένους πάνω σε καλύβια.
Το 1995 στην εκπομπή του Άκη Ντάνου στο DR TV είχε προβληθεί επιγραφή εγχάρακτη που ανέφερε «όρος Ασκληπιού», σήμανε δηλαδή τα όρια του Αρχαίου Ασκληπιείου στα Καρναζέϊκα. Η επιγραφή ήταν εντοιχισμένη στο κάτω μέρος πετρόκτιστου καλυβιού. Πιθανόν αν δεν είχε προηγηθεί η τηλεοπτική εκπομπή η επιγραφή να είχε διαπαντός χαθεί ή να «κοσμούσε κάποια αρχαιολογική ιδιωτική συλλογή».
Στην συγκεκριμένη πάντως περίπτωση η ευθεία γραμμή που σχηματίζουν οι ογκόλιθοι στην γωνία του κτιρίου ενδυναμώνει την άποψη πως μάλλον υπήρχε στο σημείο εκείνο αρχαίο κτίσμα, παρά το ότι μεταφέρθηκαν από αλλού και εχρησίμευσαν ως οικοδομικά υλικά.
Παρόμοια λιθοδομή παρατηρείται και στα φυλάκια πίσω από τα Φίχτια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κτίσμα πρέπει να είχε ύψος γύρω στα 2,5 μέτρα και βάση 4x5 μέτρα, αν επρόκειτο φυσικά περί φυλακίου ελληνιστικής εποχής. Πιθανόν στο χώρο αυτό να προϋπήρχε φρυκτωρία, αφού θα μπορούσε να μεταδώσει μηνύματα από την Ερμιονίδα και τις Σπέτσες έως την Αρχαία Ασίνη.
Στο σημείο που βρίσκεται το υποτιθέμενο φυλάκιο ήταν άμεση η δυνατότητα ελέγχου τόσο από θαλάσσης όσο και από ξηράς όλων των διερχομένων προς την Ασίνη από την Ανατολή, ενώ λόγω του στενού σημείου που βρίσκεται το ύψωμα έδινε τη δυνατότητα με μικρή στρατιωτική δύναμη να αντιμετωπίζεται πολυαριθμότερος εισβολέας.
Πρεμιέρα την Τρίτη θα πραγματοποιήσει υπό την νέα σύνθεσή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η ιστορία του Ζαχόπουλου επέφερε αλλαγές και στην σύνθεση του ΚΑΣ και έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Πολιτισμού να δημιουργήσει την δική του σύνθεση εξαφανίζοντας και τους λεγόμενους «αντιρρησίες». Μεταξύ αυτών και εκείνους που φρόντιζαν στο να μην είναι «ομόφωνες» οι αποφάσεις του ΚΑΣ, όπως ο γνωστός ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης και ανεξάρτητος πολιτικά αρχαιολόγος Πέτρος Θεμελής, ο Γιάννης Σακελαράκης κ.ά.
Σύμφωνα πάντως με το πνεύμα των δηλώσεων του υπουργού για την «ανανέωση» του ΚΑΣ μόνον ισχυρές πλειοψηφίες ή ομόφωνες αποφάσεις θα γίνονται δεκτές. Στη νέα σύνθεση του ΚΑΣ συμμετέχει ως τακτικό μέλος ο κ. Αλ. Μάντης που για ένα διάστημα υπήρξε προϊστάμενος της Δ΄ΕΠΚΑ καθώς και η αρχαιολόγος της Δ΄ΕΠΚΑ Άννα Μπανάκα η οποία συμμετέχει ως αναπληρωματικό μέλος.

Τι θα γίνει το πλοίο που κατασχέθηκε, μέχρι να πωληθεί;

Κρυμμένοι πίσω από το φορτίο με τα κρεμμύδια, στο αμπάρι του πλοίου Mahi. S, σημαίας Κομόρες, βρίσκονταν οι 55 λαθρομετανάστες από την Αίγυπτο που συνελήφθησαν στο Ναύπλιο. Νεαροί στην πλειοψηφία τους, ηλικίας 20-25 ετών οι περισσότεροι, όλοι άντρες, είχαν 10 ημέρες να φάνε. Επρόκειτο να κατεβούν στο λιμάνι της πόλης και κρυφά να προωθηθούν σε διάφορες περιοχές για να εργαστούν.
Τέσσερις από τους αλλοδαπούς, βγήκαν πρώτοι στο Ναύπλιο και περιφέρονταν κοντά στην παραλία, όταν συνελήφθησαν από άντρες του λιμεναρχείου, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων. Από την ανάκριση προέκυψε ότι είχαν βγει από το φορτηγό πλοίο, που ήδη ξεφόρτωνε τα κρεμμύδια. Αμέσως οι λιμενικοί, σε συνεργασία με την ασφάλεια Ναυπλίου, ξεκίνησαν έρευνα στο πλοίο, όπου εντόπισαν και τους υπόλοιπους λαθρομετανάστες.
Στο πλοίο βρίσκονταν μέλη του πληρώματος οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Στην τσιμπίδα της λιμενικής αρχής, έπεσαν και δύο ακόμα αλλοδαποί, οι οποίοι εμπλέκονταν στο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών. Βρίσκονταν πλησίον του πλοίου, με σκοπό να παραλάβουν με τα επιβατικά τους αυτοκίνητα και να προωθήσουν τους λαθρομετανάστες.
Όλοι τους εξετάστηκαν από ιατρικό κλιμάκιο, και είναι καλά στην υγεία τους. Η νομαρχία Αργολίδας, φρόντισε για την διατροφή τους. Όπως τόνισε ο αντινομάρχης Β. Νίκας, αναζητήθηκαν ακόμα και ρούχα για τους λαθρομετανάστες, αφού η μυρωδιά από τα κρεμμύδια ήταν ανυπόφορη και για τους ίδιους.
Σύμφωνα με πληροφορίες πλήρωσαν από 3.000 έως 5.000 ευρώ για το ταξίδι αυτό.
Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στο επόμενο διάστημα, με την τύχη του φορτηγού πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης. Ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Ναυπλίου Νίκος Χουντάλας, φοβάται μήπως το καράβι, μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο λιμάνι του Ναυπλίου, καταλαμβάνοντας χώρο και αποτελώντας εστία μόλυνσης. Όπως τόνισε το λιμενικό ταμείο θα έρθει σε επαφή με την ηγεσία του λιμενικού σώματος, για να μεταφερθεί το πλοίο σε άλλο λιμάνι, ενώ άμεσα πρέπει να απομακρυνθεί το ευπαθές εμπόρευμα πριν αρχίσουν να σαπίζουν τα κρεμμύδια.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ