Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

25/6/08

Έβγαλαν τα λεωφορεία έξω από το κέντρο του Άργους

Από το πρωί της τρίτης πεζοδρομήθηκε ένα τμήμα της Καλλέργη έως το ύψος της Καποδιστρίου, αποσυμφορϊζοντας έναν δρόμο που χρησίμευε περισσότερο στάση Λεωφορείων και παρκινγκ Ι.Χ. εμποδίζοντας την ανάπτυξη της περιοχής. Σε λίγες μέρες και αφού καταγράφουν τα προβλήματα που φέρνουν μαζί τους κάθε φορά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αναμένεται να εξευρεθούν λύσεις που να επιτρέπουν αφ΄ ενός μεν την τροφοδοσία των επιχειρήσεων αφετέρου δε να μην άρουν και την έννοια του πεζόδρομου. Εκτός της πρόσβασης στο Μουσείο που θα γίνεται πλέον με κάποια δυσκολία, δύο επιχειρήσεις αναμένεται να αναγκαστούν να βρουν λύση στο πρόβλημα της τροφοδοσίας τους. Μια επιχείρηση χάρτου καθώς και ένα αρτοποιείο που υπάρχει στη συγκεκριμένη οδό. Και για τις δύο περιπτώσεις αλλά και για όσες πιθανό να προκύψουν στο μέλλον αν η τροφοδοσία τους δεν είναι δυνατό να γίνει από την πλευρά του πεζόδρομου, τότε θα πρέπει να γίνεται η φορτοεκφόρτωση επί της Φείδωνος, σε σημεία όπου το άνοιγμα της το επιτρέπει. Άλλα προβλήματα μάλλον δεν αναμένεται να υπάρξουν.
Ο τεράστιος χώρος που απελευθερώνεται πιθανό να αποτελέσει δέλεαρ για νέες καφετέριες ή ουζερί το οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ή να οδηγήσει στη βελτίωση και εξάπλωση των ήδη υπαρχόντων επιχειρήσεων.
Προς το παρόν η Καλλέργη θα κλειστεί με κολονάκια, ενώ αργότερα όταν ολοκληρωθεί η μελέτη ενοποίησης της πλατείας Πλαπούτα με την πλατεία του Αγίου Πέτρου, θα καλυφθεί και αυτή από πλάκες. Με το ίδιο υλικό αναμένεται να καλυφθεί και το τμήμα της Βασ. Γεωργίου που έχει ήδη πεζοδρομηθεί.

Που πάει το ΚΤΕΛ;
Άγνωστο παραμένει ακόμα που θα στεγαστεί το ΚΤΕΛ. Τα εκδοτήρια μάλλον θα παραμείνουν προς το παρόν επί της Καποδιστρίου, όμως στο σημείο αυτό από προχθές δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων άνω των πέντε τόνων, ενώ ήδη ισχύει κι η απαγόρευση στάθμευσης μεγάλων οχημάτων.
Μετά από τόσα χρόνια αναμονής μιας απάντησης στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για μεταστέγαση του ΚΤΕΛ, δεν μπορούσαν άλλο στον Δήμο να περιμένουν και πρόβηκαν σ΄ αυτό το μέτρο ώστε να αναπνεύσει η Πόλη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν μέλη της δημοτικής αρχής. Ακόμα και μια προσφυγή του ΚΤΕΛ στην Δικαιοσύνη, θα άφηνε τον δήμαρχο Άργους Βασίλη Μπούρη ατάραχο, αφού όπως ακούστηκε να λέει σε πολίτες που τον ρωτούσαν επί τούτου «δεν θα υπάρξει δικαστική αρχή που θα θελήσει να αμφισβητήσει νόμιμα ειλημμένη απόφαση δημοτικού Συμβουλίου». Στο ενδεχόμενο, που παρ όλα αυτά συμβεί αυτό, τότε η δημοτική αρχή του Άργους θα ζητήσει τη νομική βοήθεια της ΚΕΔΚΕ.
Το θέμα όμως δεν είναι απλά να απομακρυνθεί το κέντρο του ΚΤΕΛ, αλλά και που θα μετεγκατασταθεί. Ένα τα σημεία τα οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μερίδας ιδιοκτητών των λεωφορείων, είναι αυτό πλησίον της Αγίας Αικατερίνης. Πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί μεν να λύνει το πρόβλημα στο κέντρο του Άργους, το μεταφέρει όμως μερικά μέτρα πιο κάτω. Δυστυχώς η διχόνοια που υπάρχει μεταξύ των εταίρων του ΚΤΕΛ τους εμποδίζει στην δημιουργία ενός Κέντρου ανάλογο με αυτό της Τριπόλεως και στην αύξηση των κερδών τους, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει και τη λειτουργία της πόλης.

Άνω - κάτω με τον τέως σ το Μουσικό Φεστιβάλ

Μπορεί να απέφυγε την κακοτοπιά ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝ Κώστα Χελιώτη, ο οποίος υποχρεώθηκε ως εκπρόσωπος του δήμου να υποδεχθεί τον τέως και το σόι του στο Παλαμήδι.
Το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 8, μια ώρα δηλαδή πριν ξεκινήσει η συναυλία του 17ου Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου με το Κουαρτέτο εγχόρδων της Scala του Μιλάνου και τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, ειδοποιήθηκαν οι διοργανωτές ότι θα παρευρεθεί ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.
Η αμηχανία μεταφέρθηκε εκτός από τους υπευθύνους του Φεστιβάλ και στους ανθρώπους του δήμου Ναυπλίου. Ο δήμαρχος κος Αναγνωσταράς, είχε ήδη αποφασίσει να μην παρευρεθεί, οπότε το μπαλάκι έπεφτε στον Κώστα Χελιώτη και στον αντιδήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο. Ο δεύτερος, σκοπίμως ή όχι καθυστέρησε και έτσι δεν αναγκάστηκε να χαιρετήσει τον τέως. Έφτασε δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει η συναυλία και κάθισε μακριά από τον Γλύξμπουργκ.
Αντίθετα όμως ο Κώστας Χελιώτης δεν μπορούσε να πράξει το ίδιο και ως οικοδεσπότης έδωσε το χέρι στον τέως, αλλά και τον υποδέχθηκε στα σκαλιά.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Βακαρέλης, εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στα καμαρίνια. Συναντήθηκε με τον Γλύξμπουργκ, μετά το πέρας της συναυλίας, όταν ο τέως πήγε στα καμαρίνια για να τον συγχαρεί. Βγαίνοντας, ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον κο Βακαρέλη αρκετά αμήχανο, δίπλα στον «γαλαζοαίματο».
Εντωμεταξύ ποικίλα ήταν τα σχόλια που ακούστηκαν για την θέση που κάθισε η τέως βασιλική οικογένεια να παρακολουθήσει την παράσταση παραγκωνίζοντας άλλους επισήμους όπως τον πρέσβη της Ιαπωνίας και την σύζυγό του. Ο πρέσβης κάθισε αριστερά, ενώ ο Γλύξμπουργκ παρ΄ ότι θεωρείται πλέον απλός πολίτης κάθισε στην μέση της πρώτης σειράς. Φυσικά οι υπόλοιποι απλοί πολίτες κάθισαν στις πιο πίσω θέσεις.
Άγνωστο παραμένει αν κάποιος από τους διοργανωτές υπέδειξε τις συγκεκριμένες θέσεις στον «γαλαζοαίματο» και το σόι του ή αν μόνος του κάθισε εκεί και δίστασαν να του πουν ότι οι συγκεκριμένες θέσεις προορίζονται για τους επισήμους.
Η παράσταση της Κυριακής πάντως μετά τα παρατράγουδα με τους πρώην βασιλιάδες και την αμηχανία των διοργανωτών, καταχειροκροτήθηκε. Ο Γιάννης Βακαρέλης έδωσε τον καλύτερό του εαυτό στο πιάνο, παρά το άγχος που του δημιουργήθηκε με οργανωτικά θέματα και τα προβλήματα που προέκυψαν από τον δυνατό αέρα με το κούρδισμα του πιάνου.
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τους σκοπούς της εταιρίας κατά της κακοποίησης του παιδιού «Eliza”.
Σήμερα, είναι η βραδιά Όπέρας στο Βουλευτικό, ενώ αύριο στο Μπούρτζι θα ακουστούν Μεσαιωνικά Τραγούδια από την παράδοση των Minnesanger της Αυστρίας. Το Σάββατο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πλατεία της Αρβανιτιάς με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Κυριακή στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Το 17ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου είναι αφιερωμένο στην Αυστρία και τους καλλιτέχνες της.
Ταυτόχρονα γίνονται και οι ονομαζόμενες παράλληλες εκδηλώσεις.
Άγνωστο όμως παραμένει το μέλλον του Φεστιβάλ, αφού οι χορηγοί είναι λίγοι και τα έξοδα του Φεστιβάλ μεγάλα.
Όμως σε μια πόλη όπως το Ναύπλιο, ίσως αξίζει να ξοδέψει ο ίδιος ο δήμος χρήματα για να συνεχιστεί ο θεσμός, ασχέτως του εμπορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.
Το μέλλον του Φεστιβάλ Ναυπλίου, που μετά την μακροχρόνια πορεία του προβληματίζει πολλούς σχετικά με το αν πρέπει να συνεχιστεί ή όχι, είναι στα χέρια της δημοτικής αρχής και της πολιτικής απόφασης που θα λάβει.

Η σεισμική ιστορία του Άργους

Του Γεώργιου Στείρη,
Λέκτορα Φιλοσοφίας Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρότι στην Πελοπόννησο οι σεισμοί κάθε άλλο παρά σπάνιοι είναι, οι κάτοικοι της επαρχίας Άργους είχαν διαμορφώσει την άποψη πως διαβιούν σε ενός είδους Εδέμ, σε μια γη που σείεται μόνο ως αποτέλεσμα σεισμικών δονήσεων που το επίκεντρό τους βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια, ποτέ όμως στην ίδια τους την περιοχή.
Ο πρόσφατος σεισμός της 18 ης Ιουνίου αιφνιδίασε και εξέπληξε τους κατοίκους του Άργους όχι επειδή έγινε ιδιαίτερα αισθητός, αλλά κυρίως γιατί το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην Αργολίδα. Η μελέτη όμως των ιστορικών πηγών είναι ικανή να προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σεισμική συμπεριφορά της Αργειακής γης.
Ο Θουκυδίδης αναφέρει πως το 419 π.Χ. σημειώθηκε σεισμική δόνηση στην πόλη του Άργους, χωρίς όμως να είναι επαρκώς επεξηγηματικός: «ἀλλά τοῦ Ἀλκιβιάδου πολλῷ μᾶλλον ἤ πρότερον καταβιῶντος τῶν Λακεδαιμονίων ἐσήκουον τε καί ἑτοῖμοι ἦσαν εὐθύς παραγαγόντες τούς Ἀργείους καί τούς μετ’ αὐτῶν ξυμμάχους ποεῖσθαι. σεισμοῦ δέ γενομένου πρίν τι ἐπικυρωθεῖναι, ἡ ἐκκλησία αὓτη ἀνεβλήθη» ( Ιστορία, Ε).
Το 387 π.Χ. ο Εγκέλαδος επέστρεψε στο Άργος. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται στις συντεταγμένες 37, 6 ο Β, 22,9ο Α. Ο Ξενοφών στα Ελληνικά (IV, 4,7) μαρτυρεί ότι ο σεισμός υπήρξε ιδιαίτερα καταστρεπτικός και ανάγκασε τους Λακεδαιμόνιους εισβολείς να εγκαταλείψουν το αργολικό πεδίο: «Δεινοπαθουμένου δ’ αὐτοῦ ἐν τῇ Ἀργείᾳ τῇ πρώτῃ ἑσπέρα καί σπονδῶν τῶν μετά τό δεῖπνον, ἒσεισεν ὁ θεός. Καί οἱ μέν Λακεδαιμόνιοι ἁρξαμένων τῶν ἀπό Δαμοσίας πάντες ὓμνησαν τό περί τόν Ποσειδῶνα παιάνα, οἱ δέ ἂλλοι στρατιῶται ὢοντο ἀπιέναι ὅτι καί Ἃγις σεισμοῦ ποτε γενομένου ἀπήγαγεν ἐξ Ἴλιδος».
Μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής των πηγών, η επόμενη μαρτυρία προέρχεται από το 1421 μ.Χ. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του βρισκόταν στο σημείο που ορίζεται από τις συντεταγμένες 37, 5 ο Β, 22,9ο Α. Ο σεισμός αυτός, σύμφωνα με τον ανώνυμο κωδικογράφο, συνδέθηκε με έντονη δυσοσμία είτε από μεθάνιο, είτε από τους τάφους που άνοιξαν. Άλλοι όμως μελετητές ερμηνεύουν το κείμενο διαφορετικά. Κατ’ αυτούς ο κωδικογράφος υποστηρίζει πως ο σεισμός προκλήθηκε όταν άνοιξαν τάφο και εκλύθηκε μεθάνιο. Υπενθυμίζω πως μεθάνιο ανέβλυσε και πριν μερικές εβδομάδες, στη διάρκεια εκσκαφών στην περιοχή του Σπαθοβουνίου.
Ο τελευταίος σεισμός ήταν αυτός της 18 ης Ιουνίου 2008. Σύμφωνα με το ΑΠΘ το επίκεντρό του εντοπίστηκε στο σημείο 37,7ο Β, 22,8ο Α και η έντασή του ήταν 6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Σημειωτέον δε πως στις συντεταγμένες 37,8ο Β, 22,8 Α (περιοχή Νεμέας) είχε εκδηλωθεί σεισμός επίσης μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 26 Ιουνίου του 1876. Ο σεισμός αυτός ήταν καταστροφικός, προκαλώντας ακόμα και κατολισθήσεις.
Ας ευχηθούμε ο Εγκέλαδος να σεβαστεί αυτή την τόσο ευνοϊκή περιοδικότητα.

Ο τέως το σόι του και το …πρωτόκολλο

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ η παραχώρηση των θέσεων των επισήμων, σε έναν πολίτη που δεν εκπροσωπεί κανέναν θεσμό, αντίθετα μάλιστα θυμίζει μαύρες ημέρες της Ελληνικής ιστορίας. Δεν ξέρω σε ποιόν ανήκε η φαεινή ιδέα να τοποθετήσει τον τέως και το σόι του στις θέσεις των επισήμων στο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου και να εκπαραθυρωθούν άλλοι, όπως ένας πρέσβης, ένας αντιδήμαρχος, ένας πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης που στο κάτω κάτω εκπροσωπούν κάποιους φορείς.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ των επισήμων, δεν προορίζονται μόνο για να βλέπει καλά ο καθήμενος εκεί, αλλά για να τιμηθεί στο πρόσωπό του ο θεσμός που εκπροσωπεί. Ο κος Γλύξμπουργκ στην προκειμένη περίπτωση, δεν εκπροσωπούσε κανέναν θεσμό, επομένως ήταν αν μη τι άλλο προκλητικό να παραταχθεί στην πρώτη σειρά και μάλιστα στην μέση, με αποτέλεσμα άλλα πρόσωπα που άξιζαν πραγματικά την συγκεκριμένη τιμή για ό,τι εκπροσωπούν, να μην την έχουν.
ΟΥΤΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, ούτε επισημότητα μπορεί να εφαρμόζεται σε έναν κατά δήλωσή του, μάλιστα, πολίτη. Τίτλος καθ΄ όλα τιμητικός, αλλά μόνο για τον ίδιο και την όποια προσωπικότητά του, αλλά σε καμία περίπτωση για τους υπόλοιπους, με τους οποίους θεωρείται ίσος, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι στις φλέβες του ρέει γαλάζιο αίμα.
ΔΙΚΑΙΑ λοιπόν δυσανασχέτησαν αρκετοί, βλέποντας την προηγούμενη Κυριακή τον κο Γλύξμπουργκ με τους συγγενείς του να γίνονται δέκτες θερμής υποδοχής και να κάθονται επί έναν δίωρο σε τιμητικές θέσεις στον ιστορικό βράχο του Παλαμηδίου. Και δίκαια αναρωτήθηκαν κάποιοι, γιατί να καθίσει εκεί ο τέως και όχι ο οποιοσδήποτε πολίτης του Ναυπλίου, ένας πολίτης από την Πρόνοια, από κάποια γειτονιά που έχει προσφέρει, ένας φτωχός μεροκαματιάρης, που τουλάχιστον εργάζεται σε όλη του την ζωή, αγωνίζεται για την οικογένεια του και τα απιδιά του και δεν μπορεί να διαθέσει ούτε τα χρήματα ούτε τον χρόνο, για να ακούσει τις θεϊκές νότες που βγήκαν από το πιάνο, εκείνο το βράδυ στο Παλαμήδι.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ επομένως να τιμάται ένας άνθρωπος που δεν του αξίζει τέτοια τιμή, ακόμα και αν από αμηχανία ή από λάθος του παραχωρήθηκε η πρώτη και καλύτερη θέση. Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να τηρούνται κάποιοι κανόνες και σεβασμός στην δημοκρατία και όσους την εκπροσωπούν, ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα με τους ανθρώπους που την πολέμησαν.

«Πέθανε Καλιγούλα»

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ από το Άργος του Σουρή, του Χατζιδάκι; Απ την πόλη που χρόνια ολάκερα γοήτευε τους περιηγητές και σκλάβωνε τους κατακτητές της; Τι έπινε απ΄ τ ΄Ανάπλι των αναμνήσεων και των ερώτων του, που καταλάμβαναν θεία τρέλα ακόμα και τους Αγίους του; Τι απ έγιναν τα όμορφα χωριά της ορεινής Αργολίδας που έλαμπαν ασβεστωμένα, ισχυρότερα από τα χιόνια όταν τα έλουζε ο Μαρτιάτικος Ήλιος;
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για παιδικές αναμνήσεις του γράφοντος, ούτε οι στερεότυπες απόψεις κλισέ που εκφράζουν μια στείρα νοσταλγία του χτες, αρνούμενες να καταγράψουν τη σημερινή πραγματικότητα. Ναι, το Άργος μπορεί να μην έχει πλέον τους όμορφους μπαξέδες που αντίκρισε ο Μακρυγιάννης, ούτε τ΄ Ανάπλι τον ερωτισμό που εξέπεμπε τη δεκαετία του '70.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ στο παρελθόν έρχεται να καταδείξει την εμπορευματοποίηση της αργολικής φύσης, των εικόνων ομάδες που μας περικλείουν και σε τελική κατάληξη, ημών των ιδίων, που δείχνουμε πια να αγνοούμε τι σημαίνει ομορφιά μετρώντας την μόνο μέσα από την οπτική γωνία της κάθε καφετέριες, της ταβέρνας ή του μπαρ.
ΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ μας πια δεν κοιτούν την θάλασσα, δεν κοιτούν το βουνού, δεν κοιτούν τον κάμπο, αλλά στην καλύτερη περίπτωση τουβάρια. Ντουβάρια ειδήσεων και παραισθήσεων όμως προβάλλει η TV. Οι αισθήσεις μας περιχαρακωμένες σε οικόπεδα, ενοικιάζονται η πωλούνται άλλοτε ακριβά, άλλοτε όσο όσο ανάλογα με τις πλασματικές ανάγκες μας.
ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ λοιπόν όλα αυτά; Ίσως ο πολιτευτής, ο έμπορος των ελπίδων μας, να κατέχει τις απαντήσεις που δεν είχε ποτέ κατανοήσει.
Πέθανε λοιπόν ο Καλιγούλας του Καμί, αλλά το είδωλο του παραμένει να μας τρομάζει.

Ο Τσουκάτος στο Άργος!

Άρθρο του Α.Π.Κοΐνη

Κάποιοι του έδωσαν τον χαρακτηρισμό «Ο Κουτσόγιωργας του εκσυγχρονισμού». Κάποιοι άλλοι είχαν σχεδόν θεοποιήσει τις «επικοινωνιακές» του ικανότητες… ο «στρατηγός», ο «μέγας εκλογομάγειρας».
Τον Μάρτη του 1996 προήδρευσε σε παρασυναγωγή «εκσυγχρονιστών» σε ταβέρνα χωριού του Άργους. 100 περίπου συμπολίτες μας άκουσαν τον Θ. Τσουκάτο να τους μιλάει πως θα … εκσυγχρονίσουν την Ελληνική κοινωνία…
Ο θαυμασμός τους κράτησε κάποια χρόνια. Ποιος ξεχνάει κάτι μεσημέρια, Μεγάλη Βδομάδα ή καλοκαίρι… τα μέλη της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ , σαν ……. , να περιμένουν τον μεγάλο Τσουκάτο, έξω από τα γραφεία, για να δώσει μια συνέντευξη στα κανάλια, καθ’ οδόν προς το χωριό του, το Λεωνίδιο;
Βέβαια μετά από την εκπαραθύρωσή του, από το Σημίτη, έχασε το κύρος του και ούτε ξαναφάνηκε στα μέρη μας. Για να θυμηθούμε, δύο ήταν οι αιτίες: α) Η καταγγελία του Πάγκαλου για τα κότερα και β) η δημοσιοποίηση του ύψους του χαρτοφυλακίου των μετοχών της συζύγου του.
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο, ήταν εκ πρώτης όψεως νομικά αδικήματα. Ο περιορισμός των καθηκόντων του ήταν μια αυστηρή τιμωρία. Ουσιαστικά τον έβγαλε από την πολιτική σκηνή. Κανένας, όμως, ούτε τότε - ούτε τώρα, δεν μίλησε για τις πολιτικές ευθύνες του μέντορά του, του Κώστα Σημίτη. Ο Σημίτης τον νομιμοποίησε και ο ίδιος τον απέσυρε. Ως εκπρόσωπό του πήγαν, οι εκατό ατυχείς συμπολίτες, να τον ακούσουν στην Αργείτικη ταβέρνα.
Τώρα έσκασε στα χέρια του μια βόμβα…. Βόμβα; Ή ο κόσμος τόχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι…
Υπάρχουν κρυφά Ταμεία στα κόμματα; Τα κρυφά Ταμεία είναι του κόμματος ή των αρχηγών και κάποιων μεγαλοστελεχών; (εμείς δεν παντρευτήκαμε στο Παρίσι!)
Την εποχή που έγινε η υποδοχή του Τσουκάτου στο Άργος, όλα τα μεγάλα «δημοκρατικά» Μ.Μ.Ε. υμνούσαν συνεχώς και αδιαλείπτως τον Σημίτη. Τους αντιπάλους του τους λοιδορούσαν και τους παρουσίαζαν τουλάχιστον ως κουτούς. Ούτε ένα σχόλιο θετικό προς αυτούς.
Λέτε αυτή η ωραία, από τον Τσουκάτο, ενορχηστρωμένη εκστρατεία να έγινε δωρεάν; Δεν ξέρω…. Μπορεί. (Να πούμε και κανα αστείο, για να περνάει η ώρα)
Ας παραδεχτούμε ότι τα «μαύρα» λεφτά έμπαιναν στα κρυφά Ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και τα δύο κόμματα τι τα έκαναν; Ούτε μεγάλες μεταφορές οπαδών έγιναν στις τέσσερις τελευταίες εκλογές, ούτε μεγάλες συγκεντρώσεις, ούτε πολλά επαγγελματικά στελέχη έχουν, έχουν ξεμείνει από γραφεία (πού το πλήθος των γραφείων που είχαν κάποτε!;), ούτε κομματικά έντυπα βγάζουν, ούτε κομματικές αφίσες κολλάν – εδώ και πολλά χρόνια…. Πού πηγαίνουν τα λεφτά; (Τι κάνει τσίου – τσίου στα κεραμίδια; Το πρώτο καναρίνι που θα φύγει από το κλουβί και θα αρχίσει να κελαηδάει). Παρατηρώ απλώς ότι η πολιτική τους προβολή περιορίζεται μόνο από τα ΜΜΕ.
Και καλά. έπρεπε να έρθει η Siemens να μας ανοίξει τα μάτια; Έπρεπε να αφήσουμε τη διαδικασία της «κάθαρσης» στα χέρια μιας Αμερικάνικης εταιρίας δικηγόρων; (Η οποία επιλεκτικά καίει, μόνο όποιους δεν έχει ανάγκη π.χ. τον κατά τα άλλα συμπαθή κ. Τσουκάτο).
Περιέργως, τον νυν Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που εδώ και πολύ καιρό μιλάει για «Εξεταστική Επιτροπή», τα «δημοκρατικά» ΜΜΕ τον βρίζουν συνέχεια. Η υποστήριξη, εκ μέρους εντύπων και καναλιών, όλου του project αποσταθεροποίησής του Παπανδρέου είναι αριστουργηματική. Θα τη ζήλευε ακόμα και ο Τσουκάτος….
Μήπως πρέπει να ξαναθυμηθούμε το 114! Προστάτης του πολιτεύματος είναι ο λαός. Η κάθαρση είναι δική μας υπόθεση.

Ο χαμένος χρόνος

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Σηκώθηκαν βιαστικά να ετοιμαστούν για τις πρωινές τους καθημερινές βουβές σχεδόν υποχρεώσεις. Μια άλλη επανάληψη «των μοντέρνων καιρών» του Τσάρλι Τσάπλιν στην καθημερινή μας κωμικοτραγωδία. Μηχανικά άνοιξε την τηλεόραση στο κανάλι των ειδήσεων, η πρωινή δόση από οπτικού και λεκτικού άγχους ( φόνοι, καταστροφές , επικείμενες απειλές). Στο μπάνιο από το ραδιόφωνο τα αθλητικά νέα,
αποκλείστηκε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κόπηκε και αυτός στο βιαστικό του ξύρισμα, στραβά, βουβά και ανάποδα ξεκίνησε η μέρα.
Στο άλλο μπάνιο ο μικρός γιος να ετοιμάζεται μόνος του και η μάνα βιαστικά και γρήγορα να ετοιμάζει την μικρή κόρη .
Βουβοί, αμίλητοι με συντονισμένες κινήσεις μπήκαν στο αυτοκίνητο, άφησαν με ένα βιαστικό φιλί τα παιδιά στα σχολεία του και πήγαν ο κάθε γονιός στην δουλειά του .
Κάθε απομεσήμερο γύρω στις 3 γίνεται η βουβή ανασύνθεση της οικογένειας,
Κοινός τόπος το αυτοκίνητο, οι ίδιες μονότονες εικόνες για την επιστροφή ο ίδιος μονότονος ραδιοφωνικός σταθμός, οι ίδιες μονότονες ερωτήσεις
- - πως τα πήγαμε σήμερα
- - καλά όλα καλά
Δεν είχε σημασία ποιος ρώταγε , ίδια θα ήταν η ερώτηση ίδια και η απάντηση. Από το κινητό η παραγγελία για έτοιμο φαγητό, ο καθένας στο πλαστικό του πιάτο το μοναχικό του φαγητό.
Βουβή ξεκούραση το απομεσήμερο.
Το απόγευμα η κοπέλα, η παιδαγωγός που έχουν κανονίσει πήρε την μικρή στον παιδότοπο. Η παιδοψυχολόγος τους είπε ότι έχει ανάγκη από παιγνίδι, βρήκαν την κατάλληλη κοπέλα να ασχολείται μαζί της. Δεν άκουσαν φαίνεται όταν τους είπε ότι το παιδί έχει ανάγκη να παίζει μαζί τους.
Η μάνα να προσπαθεί να οργανώσει το νοικοκυριό , πατέρας και γιος χαμένοι στο διαδίκτυο. Ο πατέρας είχε κατορθώσει ουσιαστικά να βρει μια δεύτερη δουλειά μέσω του διαδικτύου ( το χρυσό οικονομικό άλλοθι για να δικαιολογήσει την διαδικτυακή του απομόνωση ) και ο γιος υποτίθεται ότι το έχει για εκπαίδευση και διασκέδαση.
Ένα απόγευμα ο δικός του υπολογιστής παρουσίασε σημαντική βλάβη, έστειλε μήνυμα στον μικρό ότι θα χρησιμοποιούσε τον δικό του.
Κατά λάθος , βρήκε τα μηνύματα του γιου του, του κόπηκαν κυριολεκτικά τα πόδια . Από την μια ο γιος του δεχόταν έντονα απειλητικά και προσβλητικά μηνύματα από κάποιον άγνωστο, από την άλλη ο ίδιος ο μικρός ήταν μέλος μια ομάδας νέων που σκέφτονταν σοβαρά την αυτοκτονία σαν λύση στα προβλήματα τους, «καλύτερα ένα φρικτό τέλος παρά μια φρίκη χωρίς τέλος» ήταν ένα από τα βασικά τους συνθήματα.
Ποια φρίκη σκέφτηκε αφού όλα του τα παρέχω . Και τότε του ήρθε στο μυαλό τα αποτελέσματα έρευνας που διάβαζε στις εφημερίδες στο διαδίκτυο. ( Είχε χρόνια να ξεφυλλίσει και να μυρίσει εφημερίδα , αφού πλέον τις διάβαζε σε ανοιχτή γραμμή στο διαδίκτυο), έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
«ένα στα δυο παιδιά πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη». «ο τρόπος ζωής καθημερινότητα στο σχολείο, το ποσοστό ενδοοικογενειακής επικοινωνίας, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως και η χρήση του Ιντερνέτ και ο παράγοντας βία ( σε κάθε μορφή του ) φαίνεται να είναι μια από τις κύριες πηγές του προβλήματος» «11 στους 100 χρήστες ηλικίας 13-15 ετών έχουν δεχθεί απειλές μέσω υπολογιστή η κινητού , το αυξάνει στο 17% στις ηλικίες 16-17 ετών » ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21/6/08
«Καθοριστικός παράγοντας αναδεικνύεται ο χρόνος ενασχόλησης του γονέα με το παιδί και αναφορικά με την «διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης των παιδιών.» ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21/6/08
Τρομοκρατήθηκε και φωτίστηκε , κλείνει βιαστικά τον υπολογιστή και τρέχει στο χαρτόκουτο με τις μπύρες , μερικές τις ήπιε βλέποντας τους αγώνες , θυμήθηκε ότι έδιναν δώρο μια μπάλα ποδοσφαίρου. Την βρίσκει και την φουσκώνει βιαστικά .
- - τι έπαθες τι κάνεις εκεί ( τον ρωτά σαστισμένη η γυναίκα του)
- - θα κερδίσω τον χαμένο χρόνο, θα σου εξηγήσω μετά
Με τις αθλητικές φόρμες περίμενε τον γιο του κάτω από το φροντιστήριο.
- - μπαμπά τι έπαθες; τον ρώτησε με έκπληξη ο μικρός
- - πάμε για ένα διπλό στα 7 γκολ και ο χαμένος κερνά τα παγωτά.
Αγκαλιασμένοι γύρναγαν στο σπίτι, ο μικρός έτρωγε το παγωτό της νίκης του, τον κοίταξε σα να ανακάλυπτε τον πατέρα του μετά από πολλά χρόνια .
- - μπαμπά να κάτσουμε λίγο πριν μπούμε στο σπίτι στο παγκάκι να σου πω κάτι, έχεις χρόνο;- τώρα που βρήκα τον χαμένο χρόνο, έχω όσο χρειάζεσαι …

Τι Μπορεί να Φυτρώσει

Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσσελινγκ

Στον πρόλογο ενός βιβλίου για την βιολογική καλλιέργεια, βρήκα αυτήν τη περιγραφή του τρόπου ζωής των μελών μιας θρησκευτικής κίνησης στην Αμερική. «Μια από τις κληροδοσίες των Σεϊκερ στον κόσμο είναι η απόδειξή τους ότι είναι δυνατόν για τον άνθρωπο να δημιουργήσει το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής που θέλει, εάν το θέλει αρκετά. Ο άνθρωπος μπορεί να επιλέξει . . . Οι Σεϊκερ ήταν πρακτικοί ιδεαλιστές. Δεν ονειρευόταν ασαφώς για συνθήκες που θα ήθελαν να δουν στην πραγματικότητα, αλλά δούλεψαν για να πραγματοποιηθούν αυτές τις συνθήκες. Δεν έχασαν το χρόνο τους διαμαρτυρόμενοι για μια αγωνιστική κοινωνία, ούτε παραπονιώντας ότι δεν είχαν την δύναμη να την αλλάξουν. Αντί για αυτό, έχτισαν το δικό τους πεδίο, όπου μπορούσαν να τακτοποιήσουν τα πράγματα όπως αυτοί ήθελαν.»
Δεν ξέρω πολλά για τους Σεϊκερ, εκτός από τα γεγονότα ότι εφεύραν το πλυντήριο για να έχουν περισσότερο χρόνο για συλλογισμό, και ότι δεν έκαναν οικογένειες για τον ίδιο λόγο. Ήταν μια από τις πολλές θρησκευτικές κοινότητες που μετανάστευσαν στην Αμερική κατά την διάρκεια των 17ου και 18ου αιώνων. Έφυγαν από την Ευρώπη για να ξεφύγουν από δύσκολες συνθήκες—φτώχεια και έλλειψη ελπίδας—αλλά είχαν επίσης μια ιδέα για τον άνθρωπο και για την σχέση του με τον θεό, που τους έκαναν ικανούς να προσπαθήσουν να κτίσουν μια καλύτερη, πιο αρμονική ζωή. Για αυτό η Αμερική αποκαλέστηκε «Ο Νέος Κόσμος». Ήταν μια χώρα των ονείρων, μια χώρα όπου τα πάντα ήταν δυνατά, όπου μπορούσες να ζήσεις όπως ήθελες και να πραγματοποιήσεις τα ιδανικά σου. Τουλάχιστον, έτσι ήταν στην αρχή. Οι ιδεαλιστές απογοητεύτηκαν με το πέρασμα του χρόνο, καθώς η ενέργεια των Αμερικανών μεταμορφώθηκε σε μια απλή αναζήτηση γης και πλούτου, και η φράση «μια καλύτερη ζωή» άρχισε να σημαίνει απλά μια ζωή με πιο πολλά λεφτά και καλύτερα πράγματα από αυτήν που είχες πριν.
Αλλά οι Κουάκερ, Σεϊκερ, Μοραυιάν, Άμις, και πολλοί άλλοι είναι ακόμη εκεί, αντιπροσωπεύοντας, μέσα στην Αμερικανική κοινωνία, τα ιδανικά τους. Για αυτό έχουν γοητεία για τους βιολογικούς καλλιεργητές, μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να πραγματοποιήσει κάποιες ιδεαλιστικές ιδέες μέσα στην θάλασσα του ματεριαλισμού εκεί. Τους δίνει ελπίδες να επιβιώσουν. Δεν ευδοκιμούν πολύ—περιορίζονται με πολλούς τρόπους. Περιμένουμε να δούμε εάν αυτοί μπορούν να επιβιώσουν και να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους. Οι οικονομικές συνθήκες αλλάζουν συνεχώς. Ίσως θα έρθει μια εποχή όπου θα ανθίσουν και θα γεμίσουν την περιοχή τους, όπως μεγαλώνουν και ανθίζουν τα λεπτά και απομονωμένα χόρτα που βρίσκονται ανάμεσα στα ζιζάνια, όταν τα ζιζάνια εξαφανιστούν.

18/6/08

Τρόμαξαν οι Αργολιδείς από τον σεισμό

Πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι κάτοικοι του Άργους τα ξημερώματα της Τετάρτης, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε με επίκεντρο βόρεια της πόλης στις 4.58. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 90χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Φυσικά, ο σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Ναύπλιο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, μέχρι και την Αθήνα.
Ζημιές δεν αναφέρθηκαν πάντως. Αρκετοί ωστόσο, ήταν αυτοί που βγήκαν στους δρόμους, ανησυχώντας για τους μετασεισμούς.
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Άργους Βαγγέλης Χρυσανθακόπουλος, «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, όμως δεν υπήρξε πανικός στους κατοίκους».
Οι περισσότεροι πάντως θεώρησαν αρχικά ότι το επίκεντρο του σεισμού, ήταν στην Αχαΐα. Όταν συνειδητοποίησαν ότι ο σεισμός έγινε ανάμεσα στο Άργος και στις Μυκήνες, ξαφνιάστηκαν, αφού η περιοχή έχει πάρα πολλά χρόνια να δώσει σεισμό.

Κάλπες στην Επίδαυρο

13 εκλογικά τμήματα, θα λειτουργήσουν την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Επίδαυρο, όπου θα πραγματοποιηθούν τελικά οι επαναληπτικές εκλογές, για την εκλογή δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου. Η τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων, οδηγεί στις κάλπες καλοκαιριάτικα τους κατοίκους. Άγνωστο βέβαια είναι σε τί ποσοστό θα φτάσει η αποχή, αφού πολλοί είναι αυτοί που ήδη έχουν προγραμματίσει τις άδειές τους.
Με απόφαση του νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλου, α διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων του Δήμου Επιδαύρου.
Θα συμμετέχουν οι ίδιοι συνδυασμοί που συμμετείχαν και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Πρόκειται για τους συνδυασμούς: «Όραμα Ανάπτυξης» με επικεφαλής τον Νικόλαο Γεώργα,
«Δυνατή Επίδαυρος» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Λιμνιάτη και «Ανοιχτοί Ορίζοντες» με επικεφαλής τον Νικόλαο - Χρήστο Βρεττό.
Η θητεία της νέας δημοτικής αρχής που θα προκύψει θα είναι για τον υπολειπόμενο χρόνο της δημοτικής περιόδου μετά τις με αριθ. 23/2008, 46/2008, 47/2008, 48/2008 και 49/2008 αποφάσεις του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 7η πρωινή και θα λήξει την 19η βραδινή ώρα τις ίδιας ημέρας.
Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι δύο σταυρούς για τους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι ένα σταυρό για τους Τοπικούς Συμβούλους.
Οι έδρες των Δημοτικών Συμβουλίων ανέρχονται σε δεκατρείς και οι έδρες των Τοπικών Συμβουλίων ανέρχονται σε τρεις.

Καρφώστε... για να έχετε νερό

“Πολίτες - ντεντέκτιβ”, εν έτει 2008, αναζητεί η Δημοτική Επιχείρηση ύδρευσης – Αποχέτευσης Ναυπλίου, μη μπορώντας προφανώς να αστυνομεύσει το νερό από όσους το κλέβουν. Ζητά λοιπόν με επιστολή της προς τους νόμιμους καταναλωτές να “συστρατευθούν”, για να περιφρουρήσουν το νερό απόμ όσους προβαίνουν σε παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο ύδρευσης.
Επιπλέον καλεί τους καταναλωτές να αγοράσουν βαρέλια για να αποθηκεύουν νερό, προκειμένου να μην στερέψουν οι βρύσες τους.
Φαίνεται ότι η περσινή κρίση στα αποθέματα νερού δεν ήταν τίποτα και τώρα το πρόβλημα έχει μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ. Η επιστολή που εστάλη στους καταναλωτές του Ναυπλίου, δείχνει την αγωνία που υπάρχει στα στελέχη της δημοτικής επιχείρησης, για τα αποθέματα της Λέρνης, τα οποία όσο προχωρά το καλοκαίρι και αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο λιγοστεύουν.
Η επιστολή που εστάλη στους πελάτες της ΔΕΥΑΝ μαζί με τον τελευταίο λογαριασμό νερού, ακολουθεί:
“Αγαπητοί φίλοι καταναλωτές, θεωρήσαμε σκόπιμο να εγκαινιάσουμε τακτική ενημέρωσής σας και επικοινωνίας με την διανομή του λογαριασμού κάθε δύο μήνες.
Θα θεωρούσαμε βοήθεια από εσάς κάποιες γραπτές προτάσεις σας, για την καλύτερη ύδρευση και αποχέτευσή σας.
Με τον ερχομό του καλοκαιριού θεωρούμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε ότι οι προοπτικές για επάρκεια νερού δεν είναι καθόλου καλές.
Έτσι σας παρακαλούμε ιδιαίτερα στο ερχόμενο καλοκαίρι αφ΄ ενός για την δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία νερού αφ΄ ετέρου για την προμήθεια δεξαμενών ικανών να καλύψουν τις ανάγκες σας για τις διακοπές που θα γίνονται στο νερό λόγω λειψυδρίας ή άλλης αιτίας.
Παράλληλα θεωρούμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε ότι κάποιοι ελάχιστοι προβαίνουν σε παράνομες συνδέσεις από το δίκτυο ύδρευσης και σας καλούμε στο μέτρο του δυνατού σε συστράτευση για περιφρούρηση του κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και ανήκει ισότιμα σε όλους μας.
Το διοικητικό συμβούλιο οφείλει να προειδοποιήσει αυτούς τους ελάχιστους που λειτουργούν εις βάρος του συνόλου όταν τους εντοπίζουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 2000 ευρώ σύμφωνα με τον κανονισμό Ύδρευσης, εκτός των ποινικών συνεπειών της πράξεως της παράνομης υδροληψίας. Το ίδιο θα ισχύει και γι΄ αυτούς που χωρίς γνώση της υπηρεσίας αποκαθιστούν διακοπή που τους έχει γίνει.
Το παραπάνω μέτρο λαμβάνεται για να προστατεύσει την πλειοψηφία των καταναλωτών έναντι των σποραδικών αυτών κρουσμάτων”.
Με μια πρόσφατη μέτρηση, από τα “Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.”, η ΔΕΥΑΝ ενημερώνει επίσης τους καταναλωτές ότι το νερό είναι καλό. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι από τις αναλύσεις νερού που πραγματοποίησε η ΔΕΥΑΝ το τελευταίο δίμηνο (εκδόθηκε στις 6 Μαΐου 2008), διαπιστώθηκε ότι το νερό που διανέμει η ΔΕΥΑ Ναυπλίου στους κατοίκους της περιοχής είναι απολύτως ασφαλές και σύμφωνο με τα όρια που θέτει η Υγειονομική Διάταξη ΚΥΑ 2600\2001 για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα στα δείγματα νερού πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω αναλύσεις: αερόβιοι μικροοργανισμοί στους 37ο C, αερόβιοι μικροοργανισμοί στους 22o C, ολικά κολοβακτηροειδή, κολοβακτηρίδια, εντερόκκοκοι, γεύση, οσμή, χρώμα, αμμώνιο, θολότητα, ηλεκτική αγωγιμότητα, συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου, νιτρικά, νιτρώδη, χλωριούχα. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από τα “Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.”, εταιρία διαπιστευμένη σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.
Επισημαίνεται ότι όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν, ήταν σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

H καραμέλα στην Ελλάδα λέγεται Διαχείριση υδάτινων πόρων

Στα προβλήματα νερού στην Μεσόγειο και την Αργολίδα αναφέρθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο ενιαίος σύνδεσμος Αργολίδας σε συνεργασία με άλλους φορείς στο Τριανόν.
Ανοίγοντας την ημερίδα, ο πρόεδρος του συνδέσμου στερεών αποβλήτων και υδατίνων πόρων Νομού Αργολίδας Θεοδωρής Δεληγιάννης τόνισε πως, ανεξαρτήτως του τρόπου που εκδηλώνεται το πρόβλημα ο κοινός παρανομαστής είναι ένας: τα αποθέματα νερού που πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον άνθρωπο για διάφορες χρήσεις συνεχώς μειώνονται. Ελπίδα για το μέλλον μας δίνει η τεχνολογία η οποία συνεχώς βελτιώνεται μειώνοντας το κόστος επεξεργασίας του νερού ώστε αυτό να επαναχρησιμοποιηθεί Είναι όμως η πρόοδος της τεχνολογίας η λύση; Μπορεί να είναι πανάκεια; Μπορούμε να (συνεχίζουμε την αλόγιστη χρήση νερού θεωρώντας το ανεξάντλητο με βάση την δυνατότητα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης του;
Στην Αργολίδα η κατάσταση είναι γνωστή από χρόνια. Η γνωστή ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα» ισχύει επί δεκαετίες και τέρμα στον κατήφορο που έχουμε πάρει δεν διαφαίνεται. Η εξάντληση και η ρύπανση των υπόγειων νερών έχουν υπερβεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι έντονες και ραγδαίες κλιματικές αλλαγές έχουν επιδράσει αρνητικά στην παροχή των πηγαίων υδάτων. Η ζήτηση νερού αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει ή να προγραμματίσει. Τα έργα εμπλουτισμού καρκινοβατούν. Τα μέτρα προστασίας των πηγών είναι κενό γράμμα. Δίκτυο παρακολούθησης υδρολογικών, ποιοτικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων είναι ανύπαρκτο.
Αναφερόμενος στην διαχείριση υδατίνων πόρων, ο κ. Δεληγιάννης υποστήριξε ότι «ως Ενιαίος Σύνδεσμος θεωρούμε ότι ανεξαρτήτως ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, η λύση του προβλήματος για τις επόμενες δεκαετίες είναι η 'Διαχείριση'. Μια λέξη που στην Ελλάδα έχει γίνει καραμέλα στο στόμα πολλών, αλλά στην πράξη απέχουμε πάρα πολύ από το να υλοποιηθεί.
Η αγροτική πολιτική και ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι δύο από τους βασικότερους πυλώνες που μπορεί να στηριχτεί ένα σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων γιατί πολύ απλά καθορίζουν και ελέγχουν τις ανάγκες. Η έλλειψη αυτών στην Ελλάδα προκαλεί σημαντικότατα προβλήματα, στρεβλώσεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός βιώσιμου σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων που παρά την κοινοτική νομοθεσία και τους χρονικούς περιορισμούς, η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να συντάξει.
Τελειώνοντας θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι το πρόβλημα του νερού μπορεί να λυθεί μόνο αν πρώτα η κεντρική εξουσία συνειδητοποιήσει και ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν μόνο έμμεσα εφαρμόζοντας; με τον καλύτερο τρόπο τα σχέδια του κράτους να συμβάλλουν ενεργά στην υλοποίηση της διαχείρισης. Οι ατομικές πρωτοβουλίες και από μόνη της η προσπάθεια συνειδητοποίησης του πολίτη φαντάζει σαν την ασπιρίνη που δίνεται στον καρκινοπαθή ως θεραπεία. Πέρα από τους Έλληνες επιστήμονες που ανέπτυξαν το υδάτινο πρόβλημα του Νομού, στην ημερίδα μετέφεραν τις εμπειρίες τους και οι αλλοδαποί συνάδελφοί τους Τάμο Στίνχουι ή Στινχούι, Γκέηλ Χολστ-Βάρχαφτ, Ρόνι Βάλαχ, Νίμπερ, Εριμπέρτο Ιλίζ, Έλεν Γκράμπερ και Ζεϊνέπ Ζαΐμογλου.

Κοντά στο χρίσμα ο Κοτσοβός

Το πολιτικό τέλος για πολλούς θα σημάνει η παρουσία του Σωτήρη Κοτσοβού ως επικεφαλής του Δημοτικού ψηφοδελτίου της νέας Δημοκρατίας στο Άργος. Ο πρώην δημοτικός και νυν νομαρχιακός σύμβουλος έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα να προσεγγίσει όλες τις τάσεις αλλά και τους δύο βουλευτές καθώς και τους πολιτευτές της νέας Δημοκρατίας διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις με όλους.
O Κ. Κοτσοβός έχει το πλεονέκτημα της εμπειρία έχει τόσο στα δημοτικά όσο και στα νομαρχιακά θέματα ενώ παράλληλα δεν έχει έρθει σε συγκρούσεις με τους τοπικούς παράγοντες της περιοχής αλλά και με μέλη άλλων πολιτικών κινήσεων. Στην επιχειρούμενη συγκρότηση δημοτικής παράταξης ο κ. Σ. Κοτσοβός ενδεχόμενα θα συσπειρώσει παλιά στελέχη της δημοτικής κίνησης του κ. Παπανικολάου καθώς και ορισμένα άλλα στελέχη της δημοτικής κίνησης του κ. Πλατή τα οποία «δεν κάηκαν» κατά την προηγούμενη τετραετία ή άνοδος του Δήμου η από την συμπεριφορά του τέως δημάρχου απ τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Ήδη οι εμφανίσεις του κτιρίου Κοτσοβού σε επίπεδο Άργους έχουν πυκνώσει. Πρόσφατα μάλιστα παρευρεθεί στην συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε ένα ειδικό θέμα της σύνδεσης του Άργους με τον κόμβο στα Δερβενάκια καθώς και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της παιδικής Πινακοθήκης έχοντας στο πλάι του την δημοτική σύμβουλο του συνδυασμού του κ. Παπανικολάου, κα. Ελένη Παναγιωτοπούλου.

Τον δικό τους δρόμο …τράβηξαν οι επικεφαλείς των νομαρχιακών παρατάξεων

Όπως δυστυχώς ήταν αναμενόμενο, ούτε καν η επερχόμενη Διοικητική μεταρρύθμιση, δεν ένωσε τους επικεφαλείς των νομαρχιακών παρατάξεων Βασίλη Σωτηρόπουλο, Τάσο Σαλεσιώτη και Δημήτρη Σαραβάκο.
Στο νομαρχιακό συμβούλιο που συγκλήθηκε με αποκλειστικό θέμα την «Διοικητική μεταρρύθμιση», δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας ο κος Σαλεσιώτης, ενώ όπως καταγγέλλει ο ίδιος δεν του επετράπη να αναπτύξει τις απόψεις του σε χρόνο που επιθυμούσε ο ίδιος μιας και ένα ρολόι τοίχου σε ρόλο κλεψύδρας τοποθετήθηκε στην αίθουσα για να τηρούνται οι χρόνοι που δικαιούται κάθε σύμβουλος να μιλήσει, σύμφωνα με τον κώδικα.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σαραβάκος με ανακοίνωσή του καλεί τον λαό της Αργολίδας σε κινητοποίηση για την ένταξη της Αργολίδας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο και επισημαίνει ότι το Χωροταξικό Σχέδιο Πελοποννήσου φέρει την δική του υπογραφή.
Ο νομάρχης μαζί αυτά, αν και προσπάθησε να μείνει εκτός της διαμάχης, φαίνεται ότι δεν τα κατάφερε, αφού η ημερίδα που πραγματοποίησε μόνος του μάλλον ενόχλησε τους υπολοίπους.
Το νομαρχιακό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία και αποχωρούντος του συνδυασμού του κου Σαλεσιώτη, αποφάσισε τα παρακάτω:
α) Το θέμα της διοικητικής και αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης συζητήθηκε σε ημερίδα που προκάλεσε η Ν.Α. Αργολίδας με τους Δήμους του Νομού και αναλύθηκαν όλες οι προτάσεις και τα δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί, δεδομένου ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί καμία συγκεκριμένη πρόταση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας έγιναν αποδεκτά με μεγάλη πλειοψηφία από τους συνέδρους της Τ. Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού του Νομού μας.
β) Οι αποφάσεις του συνεδρίου της ΕΝΑΕ είναι απλώς γνωμοδοτικές προς την πολιτεία και όλοι δικαιούμεθα να έχουμε τις απόψεις μας.
γ) Ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού κράτους είναι η Δημόσια Διοίκηση και στον τομέα αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή για να απαλλαγούν οι πολίτες από την γραφειοκρατία, την πολυνομία, την διαφθορά, την αντιφατικότητα των νόμων που τους ταλαιπωρούν και ακυρώνουν πολλές φορές ακόμα και αυτή την ανάπτυξη του τόπου.
Χωρίς κτηματολόγιο, δασολόγιο, χωροταξικό σχέδιο και με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να επιτύχει.
δ) Όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα η αντιμετώπιση όλων των τοπικών υποθέσεων πρέπει να γίνεται πληρέστερα, ταχύτερα, με σεβασμό προς τον πολίτη και πλησίον στο τόπο διαμονής του και όχι μακράν όπως σχεδιάζεται.
ε) Για τον πρώτο βαθμό της Τ.Α. απορρίπτουμε τις αναγκαστικές συνενώσεις των Δήμων. Οι Δήμοι δύνανται να συνεργαστούν (διαδημοτικές συνεργασίες) για μεγαλύτερης εμβέλειας έργα και δια λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς, γεωγραφικούς, πρέπει να διατηρήσουν την φυσιογνωμία τους. Όσοι επιθυμούν να ενοποιηθούν να μπορούν να το πράξουν.
Οι Δήμοι πρέπει να είναι ισχυροί οργανισμοί με αρμοδιότητες και πόρους για να συμβάλλουν ουσιαστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη.
στ) Ως δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να παραμείνει ο Νομός και η Ν.Α. να ενισχυθεί με σημαντικές αρμοδιότητες και με θεσμοθετημένους πόρους.
Ένας θεσμός ιστορικός και πρόσφατα αιρετός, υπονομεύτηκε από την αρχή του και αποδυναμώθηκε συνειδητά για να ζητούν σήμερα την κατάργησή του μέσω των ενοποιήσεων των Νομαρχιών.
ζ) Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια ασήμαντη έκθεση γνωστών διαπιστώσεων, το μόνο που αναφέρει είναι ότι η ενοποίηση των Νομαρχιών θα οδηγήσει οριστικά στην κατάργηση των σημερινών. Επισημαίνει επίσης ότι γενικά το εγχείρημα είναι δύσκολο και η έκβαση αβέβαιη και επιδιώκει να ρίξει την ευθύνη στην ΕΝΑΕ για τις οριστικές προτάσεις.
η) Η σημερινή Περιφέρεια πρέπει να αλλάξει. Ο Γενικός Γραμματέας να έχει τις αρμοδιότητες του κράτους που δεν δύνανται να εκχωρηθούν βάσει του συντάγματος στους αιρετούς αυτοδιοικητικούς και να προβλέπεται αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, με αιρετό περιφερειάρχη που θα εκλέγεται έμμεσα από τους Νομάρχες, Δημάρχους, Νομαρχιακούς, Δημοτικούς συμβούλους, εκπρόσωπους παραγωγικών φορέων κ.λ.π. της Περιφέρειας.
Το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει τις αρμοδιότητες του προγραμματισμού και του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και την κατανομή των πόρων.
Στην απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, εμφανίζονται και «επεκτατικές τάσεις», αφού διεκδικείται η ένταξη της Τροιζηνίας στην Αργολίδα.
Στην απόφαση αναφέρονται και τα παρακάτω:
α) Οι Νομαρχίες δεν νομοθετούν – εφαρμόζουν τους Νόμους. Εάν τελικά ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο η ενοποίηση των Νομαρχιών και η κατάργηση των σημερινών, ο Νομός Αργολίδας πρέπει να παραμείνει στη σημερινή Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με τους Νομούς αυτούς έχουμε στενούς δεσμούς, κοινές υποδομές και κυρίως τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων, μας κατατάσσουν στο Ανατολικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου. Δεν έχουμε καμία σχέση με τους Νομούς Ηλείας, Αχαϊας.
Η επαρχία Τροιζηνίας θα πρέπει να ενταχθεί στην Αργολίδα.
Παράλληλα θα διεκδικήσουμε το διοικητικό κέντρο της νέας ενοποιημένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να γίνει στον Νομό μας.
β) Η νέα πιθανή μορφή της αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού, εάν δεν συνοδεύεται με σημαντική αύξηση των οικονομικών πόρων και με ριζικές αλλαγές του υπάρχοντος Νομοθετικού Πλαισίου δεν πρόκειται να επιτύχει.
γ) Τέλος οι οικονομικοί φορείς που θα διαχειρισθούν την Δ΄ προγραμματική περίοδο 2007 – 2014, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και το 2011 οι νέοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί θα αδυνατούν ουσιαστικά να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν κάτι το σημαντικό, εάν δεν προκαλέσουν συγχύσεις και απώλεια πόρων.

Διαλύεται το Φεστιβάλ Ναυπλίου;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΕΟΥΣΑ προβολή, ξεκινά σήμερα το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου. Δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση, που άνοιξε την αυλαία με φιλόδοξα μεγαλεπήβολα σχέδια και καθιερώθηκε ως θεσμός, και παρότι λειτούργησε αρχικά με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από πλευράς διοργανωτών, αλλά και φιλόμουσων της Κλασσικής Μουσική, τα τελευταία χρόνια φθίνει.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ εφέτος δεν μπήκαν στην διαδικασία να διαφημίσουν το 17ο Μουσικό Φεστιβάλ, ούτε καν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πόσο μάλλον στα Αθηναϊκά. Ή ο προϋπολογισμός μειώθηκε, ή τα έξοδα αυξήθηκαν, ή εν τέλει σκοπίμως υποβαθμίζεται η διοργάνωση ώστε σιγά - σιγά να σταματήσει. Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη εξήγηση, για την αδιαφορία που επιδεικνύεται στο τομέα της προβολής του Φεστιβάλ, ώστε να έρθει να το παρακολουθήσει ακόμα περισσότερος κόσμος.
ΑΝ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ η πρόθεση από την δημοτική αρχή να καταργηθεί ο θεσμός αυτός, που ολοκληρώνει την δεύτερη δεκαετία της ζωής του, δεν θα ήταν καλύτερα να σταματήσει με μια πολιτική απόφαση, από το να μεθοδευτεί η αποτυχία του;
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου, μου θυμίζει την τακτική των Ελληνικών Κυβερνήσεων που απαξιώνουν τις δημόσιες επιχειρήσεις, πριν τις πουλήσουν.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ πρέπει το Ναύπλιο να καταργήσει την συγκεκριμένη διοργάνωση, με βρίσκει αντίθετο, παρ΄ ότι δεν είμαι λάτρης της Κλασσικής Μουσικής. Το Μουσικό Φεστιβάλ, δίνει μέχρι τώρα μια άλλη διάσταση, ποιοτική στην πρώτη Ελληνική Πρωτεύουσα, που στερείται πολιτιστικών εκδηλώσεων με αξιώσεις. Επιπλέον είναι το διαβατήριο για την προσέλευση και άλλων επισκεπτών στο Ναύπλιο, που ίσως να μην έφταναν μέχρι εδώ για άλλον λόγο. Όμως πώς θα έρθουν αν δεν πληροφορηθούν για την συγκεκριμένη διοργάνωση;
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, πάντως πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της αν έχει λάβει απόφαση να κλείσει το Μουσικό Φεστιβάλ. Και φυσικά να εξηγήσει τους λόγους που την οδηγούν σε αυτήν την απόφαση.

Ο, τι κάναμε και πέρυσι

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της ημερίδας του ενιαίου Συνδέσμου για το νερό,αναρωτιέται κανείς τι μας περιμένει φέτος το καλοκαίρι από πλευράς ύδρευσης πρωτίστως, αλλά και άρδευσης.
Το Άργος φαίνεται να εξασφαλίζει τουλάχιστον επαρκή ποσότητα νερού για τις ανάγκες της πόλης, αν και η ποιότητα αναμένεται να υποβαθμιστεί λόγω της χρήσης γεωτρήσεων με αυξημένα νιτρικά.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ θα αντιμετωπίζει όμως και φέτος το Ναύπλιο. Η αύξηση των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες σε συνδυασμό με τις απώλειες του δικτύου ύδρευσης ή την ανεπάρκεια τροφοδοσίας ορισμένων τμημάτων της πόλης θα προκαλέσουν και πάλι ανεπανόρθωτη ζημιά στο πρεστίζ της ιστορικής πρωτεύουσας.
ΗΔΗ ο Δήμος Ναυπλίου προσανατολίζεται προς την τοποθέτηση μιας ανοξείδωτης δεξαμενής στην Άρια, προκειμένου να τροφοδοτήσει με νερό περιοχές όπως οι εργατικές κατοικίες στο δρόμο προς τον Αγ. Ανδριανό που τους θερινούς μήνες μένουν δύο έως τρείς ημέρες χωρίς σταγόνα νερό!
ΜΕ ΤΑ ΘΑ, θα πάρει έγκριση για λειτουργία το γκολ στην Κοιλάδα, χωρίς να έχει λυθεί το υδρευτικό και αρδευτικό ζήτημα της περιοχής. Αν όλες οι υποσχέσεις των ιθυνόντων της επιχείρησης πραγματοποιηθούν, τότε η Ερμιονίδα δεν θα αντιμετωπίσει επιπλέον πρόβλημα, όμως θα παραμένει άλυτο το σημερινό υπάρχον.
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Αγ. Τριάδας και Ν. Τίρυνθας τα προβλήματα θα συνεχίσουν να οξύνονται, αφού ο αγωγός ύδρευσης της Αγίας Τριάδας με τη ΔΕΥΑΑΡ αργεί να ολοκληρωθεί, ενώ η Ν. Τίρυνθα θα πολύ δύσκολα θα πάρει νερό από το Ναύπλιο, όσο αυτό δεν επαρκεί για την ίδια την πόλη.
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ λόγω της έλλειψης νερού βρίσκονται επίσης τα οικονομικά του Δήμου Ασίνης όσο και των δήμων Ν. Κίου, Λέρνας, Μυκηναίων και Κουτσοποδίου αλλά εμείς συνεχίζουμε να θαυμάζουμε τους Ισραηλινούς τους Αμερικανούς επιστήμονες για τον τρόπο διαχείρισης των αποθεμάτων του υπόγειου υδροφορέα των χωρών τους, χωρίς όμως εδώ να κάνουμε το παραμικρό να μειώσουμε την εδώ κατανάλωση νερού η οποία ξεπερνά κάθε όριο λογικής. Ότι κάναμε και πέρσι, δηλαδή.

Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ ιδρύθηκαν για να υπηρετήσουν τον λαό και την πατρίδα ….

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Μικρή ήρθε η Κυριακούλα στην Νίκαια από την Σμύρνη, τότε με την μεγάλη καταστροφή το 22.
Η μάνα και ο πατέρας στην αγωνία και στον αγώνα από την πρώτη μέρα . Τους έδωσαν και ένα κομμάτι γη εκεί στα προσφυγικά όπως τα είπαν για να φτιάξουν την παράγκα τους να βάλουν το κεφάλι τους μέσα .
Δύσκολα τα χρόνια , αλλά μέσα στην δυστυχία είχαν και χαρούμενες στιγμές, μέχρι την περασμένη εβδομάδα έλεγε ότι θυμόταν τις μυρωδιές από το γιασεμί , κυριακάτικο φως μεσημέρι , αυτή να λικνίζεται στους ρυθμούς από το βιολί που έπαιζε ο Γιωργάκης .
Ήρθαν δύσκολα χρόνια , χάθηκαν και πολλοί από τους πρόσφυγες στον πόλεμο, έχασαν πολλούς και στην αντίσταση . Μετά ήρθε και το χειρότερο κακό ο εμφύλιος. Αλλά η Κυριακούλα πάντα έβρισκε τρόπο να στέκεται με αισιοδοξία στην ζωή. Παρά τις δυσκολίες έβρισκε πάντα λίγο φως Κυριακής να λικνίζει με αισιοδοξία την πορεία της ζωής της .
Αυτή την αισιοδοξία μετέφερε και στα παιδιά της , τα οποία μεγάλωσαν και πρόκοψαν έμεναν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα και πάντα τα περίμενε Κυριακή για να ξαναχαμογελάσει στην ζωή .
Ακόμα και η παράγκα άλλαξε έγινε κανονικό σπίτι , η παραγκούπολη έγινε μια κανονική συνοικία. Το αγάπησε πολύ αυτό το σπιτάκι όλη η πορεία της ζωή εντοιχισμένη στα ντουβάρια του .
Λίγο δύσκολα της ήρθε όταν πέθανε ο Γιώργης , αλλά έβρισκε παρηγοριά στο 3Ο νεκροταφείο , τα λέγανε συχνά οι δυο τους , άφηνε πάντα και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί στην άκρη του τάφου να έχει ο Γιώργης να κερνάει άμα πάει κανένας φίλος .
Εκείνο όμως που την τσάκισε ήταν ο σεισμός πριν δυο χρόνια. Μέσα σε λίγα λεπτά ρημαδιό οι κόποι μιας ζωής , η ιστορία της ζωής της στα χαλάσματα.
Της είπαν τα παιδιά να πάει να μείνει μαζί τους πότε στον ένα πότε στον άλλο.
Εδώ είναι η γη μου, η ζωή εδώ θα μείνω ήταν η κοφτή απάντηση της.
Έμενε εδώ και δυο χρόνια στο σιδερένιο κουτί που της έδωσε το κράτος.
Από την τενεκεδούπολη ξεκίνησα στην τενεκεδούπολη γυρίζω έλεγε με ένα πικρό χαμόγελο. Παρά τα αναπνευστικά προβλήματα που είχε έμεινε εκεί και έδινε κουράγιο και στους άλλους .Μόνο που τώρα τελευταία τα έφερνε δύσκολα οικονομικά , δεν ήθελε να επιβαρύνει τα παιδιά της . Κάτι οικονομίες που είχε τις χάλασε για να φτιάξει το καινούργιο της νοικοκυριό. Πρώτα της έκοψαν το τηλέφωνο. Δεν βαριέσαι σκέφθηκε , εδώ κοντά ήταν και ένα καρτοτηλέφωνο θα βολευόταν με μια τηλεκάρτα αν ήταν καμιά ανάγκη θα φώναζε κανένα γείτονα .
Αλλά της ήρθε πιο δύσκολη η απειλή από την ΔΕΗ 540 ετρω το χρέος της δύσκολα να τα βγάλει πέρα. Ο γιατρός της είχε πει να χρησιμοποιεί τις μέρες του καύσωνα το μηχάνημα κλιματισμού και να έχει πάντα σε ετοιμότητα την συσκευή για το οξυγόνο.
Πριν δυο μέρες είδε σε κολώνες κοντά στην γειτονιά αφίσες του Αντρέα «το ΠαΣοΚ ιδρύθηκε για να υπηρετήσει τον λαό και την πατρίδα», «το κοινωνικό κράτος με αγώνες κερδίζεται» Αριστερή Πρωτοβουλία .Στάθηκε για λίγο χάζεψε την αφίσα , τον αγάπαγε τον Αντρέα τον ψήφιζε πάντα κι ας μην ήταν του κόμματος . Εσύ καλά τα έλεγες αλλά κοίτα πως γίναμε και πως καταντήσαμε μονολόγησε .
Η ζέστη ήταν έντονη πήγε στο κουτί να δροσιστεί λίγο αλλά μάταια. Την έπιασαν τα αναπνευστικά της , είπε να βάλει το κλιματιστικό αλλά φοβήθηκε το χρέος στην ΔΕΗ.
Ξαφνικά ο πόνος δυνάμωσε , προσπάθησε να βγει έξω να πάει στο καρτοτηλέφωνο το δικό της το είχαν κόψει .Δεν πρόλαβε , την βρήκαν πεθαμένη , με ένα ειρωνικό χαμόγελο στα χείλη .Όταν θα την περνούν για το 3ο νεκροταφείο , να πάει να χουζουρέψει με το Γιώργη της , ίσως από κάπου κοιτάξει τις αφίσες και αν μπορούσε θα φώναζε «και η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ ιδρύθηκαν για να υπηρετούν τον λαό και την πατρίδα …….αλλά…..

*η ιστορία είναι σχεδόν φανταστική αλλά η αγανάκτηση πραγματική………..

Εικόνα

Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσσελινγκ

Τι κάνει κάτι να είναι καλό έργο καλλιτέχνης? Δεν μπορεί να είναι η ομορφιά του. Έχω δει πολλά έργα που ήταν πολύ άσχημα, και παρόλα αυτά, είναι αποδεχτά σαν έργα τέχνης, μελετούνται, συζητούνται, έχουν την θέση τους στο πάνθεον των καλλιτεχνικών έργων του πολιτισμού. Άλλα έργα που είναι έξοχα, δεν συζητούνται καθόλου, δεν παρατηρούνται καν. Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι το ποσοστό της προσπάθειας του καλλιτέχνη και οι ικανότητες που χρησιμοποιεί, που κάνουν το έργο του να είναι καλό η κακό. Αλλά και πάλι, κάποια από τα «μεγαλύτερα» έργα τέχνης πήραν πέντε λεπτά να πραγματοποιηθούν, ενώ άλλα, που χρειάστηκαν πολλά χρόνια και ενεργοποιούν πολλές γνώσεις, δεν αξίζουν τον κόπο να τα κοιτάξεις.
Καλά, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για τέτοιες σκέψεις και ζητήματα. Οι περισσότεροι πιστεύουν όμως, ότι υπάρχει ποιότητα κάπου. Μπορεί να μην μπορούν να την έχουν αυτοί, δεν έχουν λεφτά και εκπαίδευση, πρέπει να δουλέψουν κτλ., αλλά πιστεύουν ότι κάπου υπάρχουν αυτά τα «λεπτά πράγματα», θα μπορούσες να τα δεις εάν είχες το χρόνο και εάν ήξερες που να τα βρεις.
Και μια ημέρα, δυο νέοι, μια κοπέλα και ο φίλος της, πήραν άδεια από την δουλειά και πήγαν να αναζητήσουν αυτή την ποιότητα. Πήγαν σε ένα γνωστό μουσείο, ιδιοκτησία μίας πλούσιας κυρίας, που περιείχε επίσης την συλλογή πινάκων της (είχαν κάνει μεγάλη προσπάθεια για να μαζέψουν την τιμή των εισιτηρίων).
Για μια ημέρα περπάτησαν στις αίθουσες του μουσείου. Πήγαν πάνω από τις σκάλες και κάτω από τις σκάλες. Είδαν πίνακες του μεσαίωνα, πίνακες της αναγέννησης, κλασσικους και ιμπρεσιονιστικούς και μοντέρνους πίνακες. Είδαν όλους τους πίνακες του μουσείου. Και κάθε φορά στάθηκαν μπροστά στις ίδιες ερωτήσεις—γιατί είναι ωραίο αυτό? Αυτός ο πίνακας, τι έχει που τον ξεχωρίζει από όλους τους άλλους πίνακες που μπορούσε να έχει αγοράσει η κύρια? Είναι πιο ωραίο από αυτόν που κρέμεται δίπλα του? Ή λιγότερο ωραίο? Τι κάνει τη διαφορά? Δεν μπορούσαν να διακρίνουν. Οι νέοι δεν συνήθιζαν να βλέπουν πίνακες, συνήθιζαν να βλέπουν τηλεόραση και ταινίες, ίσως γι’ αυτό δεν είχαν την σωστή αίσθηση της τέχνης. Έκαναν γερή προσπάθεια όμως. Είδαν πίνακες όλη την ημέρα, μέχρι που κουράστηκαν και πήγαν μαραμένοι να μαζέψουν τα παλτό τους από τη ρεσεψιόν.
Τα παλτό τα κρατούσε μια κοπέλα που καθόταν πίσω από ένα μεγάλο τετράγωνο παράθυρο, σε ένα δωμάτιο ειδικά για τα παλτό και τις τσάντες των πελατών. Έδωσαν τις ετικέτες τους στην κοπέλα, και αυτή τους έδωσε τα παλτό από το παράθυρο. Πήραν τα παλτό και έστριψαν να φεύγουν. Αλλά όταν έφτασαν στην πόρτα του μουσείου, το αγόρι είπε, «Δεν την είδες την κοπέλα στο παράθυρο? Έμοιαζε τελείως με μια μαντόνα σε έναν πίνακα από το 16ου αιώνα!» Και η κοπέλα είπε «Ναι, έχεις δίκιο! Είχε τα ίδια μαλλιά και το ίδιο σχήμα προσώπου! Καθόταν με τον ίδιο τρόπο και έσκυβε το κεφάλι της με τον ίδιο ήπιο τρόπο όπως η μαντόνα, που την κάνει τόσο όμορφη! Να πάμε πίσω να την ξανακοιτάξουμε?»
Και έτσι επέστρεψαν να δουν τον τελευταίο πίνακα, τον πιο ωραίο, αυτόν που άρχισαν να τον καταλαβαίνουν.
Μαργαρίτα Γουέσσελινκ

5/6/08

Χαμηλό επίπεδο στο νομαρχιακό Συμβούλιο

Αν υπήρχαν γείτονες που κοιμούνταν, θα είχαν σηκωθεί στο πόδι μεσημεριάτικα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου την προηγούμενη Δευτέρα, από τις φωνές που ακούστηκαν.
Άναυδοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι παρακολουθούσαν τον διάλογο μεταξύ και νομάρχη πρώην νομάρχη, αλλά και τον θυμό του συνήθως πράου και ήρεμου προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Προ ημερήσιας διάταξης, έγινε συζήτηση σχετικά με τις αιτήσεις των συνδυασμών των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Τάσου Σαλεσιώτη και Δημήτρη Σαραβάκου, που αφορούσαν στην σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το θέμα του Καποδίστρια 2.
Και ενώ ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση σε μια εβδομάδα, ο κος Σαραβάκος άρχισε να αναπτύσσει τις θέσεις του.
Κάποια στιγμή όμως κι ενώ μιλούσε κι ο Σαραβάκος, ο νομάρχης έκανε κάποιο νεύμα στον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Τότε συνεχίζοντας κος Σαραβάκος και απευθυνόμενος στον κύριο Σωτηρόπουλο είπε: «μην ξεφτιλίζετε το θεσμό του προέδρου». Τα αίματα άναψαν, διευκρινίσεις ως θιγόμενος ζήτησε ο κος Λυκουρέτζος και σε κλίμα έντασης πλέον, συνέχισε να μιλά ο Δ. Σαραβάκος και να κατηγορεί το νομάρχη, ότι δεν έχει ενημερώσει το σώμα για τις εξελίξεις που υπάρχουν. Αναφερόταν στην πρόταση της ΕΝΑΕ η οποία έχει σταλεί στη νομαρχία, αλλά δεν ενημερώθηκαν οι σύμβουλοι. Αντίθετα ο κος Σωτηρόπουλος είπε ότι ήδη έχουν ενημερωθεί όσοι ενδιαφέρθηκαν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον κο Σαλεσιώτη.
Στην επιμονή του να μη σταματά να μιλά ο κος Σαραβάκος, ακούστηκε κάποια στιγμή ο κος Σωτηρόπουλος να λέει: «να σταματήσουν οι αερολογίες και μπουρδολογίες». Για να απαντήσει ο κος Σαραβάκος: «μπούρδες λες εσύ».
Και όλα αυτά, μέρα μεσημέρι, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κατά την συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του νομού Αργολίδας…

Ο Καποδίστριας από …βδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το νομαρχιακό Συμβούλιο με θέμα τις συνενώσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Εσωτερικών.
Δύο αιτήματα γι αυτό το θέμα, βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του γραφείου του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βαγγέλη Λυκουρέζου. Το ένα είναι του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τάσου Σαλεσιώτη και του συνδυασμού του και το δεύτερο του πρώην νομάρχη Δημήτρη Σαραβάκου.
Όπως τόνισε ο κος Σαλεσιώτης «η αίτησή μας έχει σχέση με όσα κυκλοφορούν και διαβάζουμε στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο. Φοβόμαστε ότι γίνονται διαρροές από τα υπουργεία στις εφημερίδες, για να δουν αντιδράσεις. Τελευταία, είδαμε τον χάρτη που μας εντάσσει στην βόρεια Πελοπόννησο. Ανησυχούμε γιατί με έδρα την Πάτρα, ένας μικρός νομός όπως είναι η Αργολίδα, δεν θα έχει καμία τύχη στο μέλλον. Φοβάμαι ότι αν δεν πάρουμε θέση, θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων».
Από την πλευρά του ο κος Σαραβάκος, έχει ήδη δημοσιοποιήσει τη θέση του για να διεκδικηθεί και να γίνει πρωτεύουσα του νέου νομού που θα προκύψει, το Ναύπλιο, για ιστορικούς λόγους αφού ήταν και η πρώτη Ελληνική πρωτεύουσα. Γνωστές είναι και οι θέσεις του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου, ο οποίος επισήμως σε ημερίδα που διοργάνωσε τάχθηκε κατά των συνενώσεων σε αυτή τη φάση.
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες ημέρες τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου, σχετικά με τους σχεδιασμούς του Προκόπη Παυλόπουλου.
Αυτή τη φορά η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σε δισέλιδο αφιέρωμά της ισχυρίζεται ότι: «με διοικητικά, οικονομικά και κυρίως εκλογικά κριτήρια ο νέος χάρτης με τις περιφέρειες και τους δήμους». Ο νομός Αργολίδας εντάσσεται στην περιφέρεια Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, μετά έδρα την Τρίπολη.
Πάντως είναι γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του σ΄ αυτό το θέμα.
Κανένας δεν γνωρίζει, πότε θα υποβληθεί το νομοσχέδιο, αν και ο κος Παυλόπουλος στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τη νέα χάραξη δήμων, νομών και περιφερειών.
Σύντομα ωστόσο, αναμένεται η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ να καταθέσουν προτάσεις για τη χωροταξική κατανομή. Στις 23 και 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί το θέμα στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα.
Η συζήτηση ανοίγει λοιπόν για τα καλά στην Αργολίδα, σε επίπεδο όμως νομού. Από τους δήμους μέχρι στιγμής κανένα δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Θα παντρέψουν ομόφυλους οι δήμαρχοι Ναυπλίου και Άργους;

Προβληματισμένοι είναι οι δήμαρχοι της Αργολίδας, σχετικά με το αν πρέπει να τελέσουν πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών, αν τους υποβληθεί σχετικό αίτημα.
Μετά τον «ντόρο» που δημιουργήθηκε από την απόφαση του δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη, να παντρέψει ομόφυλα ζευγάρια το πρωί της Τρίτης και της αναγγελίας σε εφημερίδες για ομόφυλα ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν το επόμενο διάστημα, τα τηλέφωνα των νομικών συμβούλων όλων των δημάρχων έχουν ανάψει, αφού τους ρωτούν τί θα πρέπει να πράξουν αν τους τύχει ανάλογο αίτημα.
Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» τη Δευτέρα, πρόκειται να χορέψει το χορό του Ησαΐα, ένας κάτοικος του Άργους, με κάτοικο της Αθήνας, στα Ιωάννινα.
Ρωτήσαμε τον δήμαρχο Άργους Βασίλη Μπούρη τί θα έπραττε αν ο γάμος αυτός επρόκειτο να γίνει στο Άργος. Η απάντηση του δημάρχου δεν ήταν ούτε αρνητική, ούτε όμως και θετική.
Ο κος Μπούρης, φέρεται προβληματισμένος με αυτό το θέμα και δηλώνει στον «α»:
-«άμα ο νόμος το προβλέπει και η πολιτεία αναθέτει την ευθύνη στην τοπική Αυτοδιοίκηση να εκτελεί πολιτικούς γάμους ή συμβόλαια ελεύθερης συμβίωσης, είμαι υποχρεωμένος ως εκπρόσωπος του Δήμου να εκτελέσω αυτές τις πράξεις που προβλέπει ο νόμος. Διαφορετικά, δεν μπορώ να γίνω σερίφης του Τέξας».
Αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο και αποφασισμένος να μην παντρέψει ομόφυλα ζευγάρια, είναι ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς.
Τι θα πράξει, αν φτάσει στο γραφείο του κάποιο αίτημα από ομόφυλο ζευγάρι;
Ιδού τί απαντά:
-«δεν θα τους πάντρευα. Οι γάμοι δεν γίνονται μεταξύ ομοφυλόφιλων. Οι ομοφυλόφιλοι ας κάνουν ένα συμβόλαιο μεταξύ τους».
Εντωμεταξύ, παράνομους χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης τους γάμους μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών που τέλεσε το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος Τήλου. Οι σχετικοί γάμοι είναι ανυπόστατοι, τόνισε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας αυθαίρετες και πραξικοπηματικές τις αποφάσεις του Δημάρχου της Τήλου. Δήλωσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, το οποίο να επιτρέπει την τέλεση ομόφυλων γάμων στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αφορά μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια και δεν έχει καμία πρόθεση να συμπεριλάβει τα ομόφυλα ζευγάρια, είτε ανδρών είτε γυναικών.
Πάντως ο δήμαρχος Τήλου κ. Αλιφέρης που προχώρησε στην σύναψη των πολιτικών γάμων, επικαλέστηκε για την εγκυρότητα της πράξης γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία είναι έγκυρη.

Οι Αμερικάνοι φέρνουν την Σένγκεν

Μπορεί κανείς στο Ναύπλιο, να μην γνωρίζει ο,τιδήποτε για την δρομολόγηση των πολυτελών κρουαζιερόπλοιων της Αμερικανικής Royal Carribean Cruises, όμως τα δημοσιεύματα πληθαίνουν και λένε ότι η εταιρία βάζει πλώρη για το Αιγαίο και θα συμπεριλάβει στους μεσογειακούς προορισμούς - με οκτώ πολυτελή κρουαζιερόπλοια - τη Σαντορίνη, την Κρήτη, τη Μύκονο, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Χίο, τη Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, την Ιτέα και το Γύθειο.
Πόσο έτοιμο όμως είναι το λιμάνι του Ναυπλίου να υποδεχθεί τους Αμερικανούς τουρίστες, μιας και πρόκειται για τεράστια κρουαζιερόπλοια τα οποία δεν μπορούν να μπουν στο λιμάνι;
Ταυτόχρονα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συνθήκη Σένγκεν, για την ασφάλεια των τουριστών, με όποιες επιπτώσεις στην πόλη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου Νίκο Χουντάλα, το σχέδιο για την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν έχει ήδη συνταχθεί και έχει υποβληθεί για έγκριση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Πληροφορίες λένε, ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση του Λιμενικού Ταμείου να τοποθετηθεί καλαίσθητη περίφραξη ύψους 1,5 μέτρου και μάλιστα με την έγκριση της Αρχαιολογίας, αντί της τεράστιας περίφραξης των 2,5 μέτρων που προβλέπεται. Όμως για να καλυφθούν οι προδιαγραφές της ασφάλειας θα πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό φύλαξης στο διπλάσιο, ενώ άγνωστο παραμένει ποιός θα πληρώνει την μισθοδοσία.
Επίσης το λιμάνι θα μετατραπεί σε ένα “απόρθητο φρούριο”, με τις κάμερες ασφαλείας που πρόκειται να τοποθετηθούν, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιός θα κάνει την διαχείριση του οπτικού υλικού, ώστε να εξασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Για αυτό το συγκεκριμένο θέμα είχαν σημειωθεί στο παρελθόν κάποιες αντιδράσεις αλλά γρήγορα ξεχάστηκαν, όπως δυστυχώς συνηθίζεται να γίνεται για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.
Επίσης λόγω ακριβώς της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν θα περιοριστούν δραστικά οι θέσεις στάθμευσης στο λιμάνι, που αυτή τη στιγμή αποτελεί ανάσα για το κυκλοφοριακό του Ναυπλίου. Ταυτόχρονα θα σφίξουν τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης που θέλει να εφαρμόσει το Λιμενικό Ταμείο, αλλά είχε παγώσει.
Ένα ερώτημα επίσης που πρέπει έντονα να απασχολήσει για μία ακόμα φορά τον δήμο Ναυπλίου, είναι τα αδρανή υλικά που αλλοιώνουν την τουριστική εικόνα του Ναυπλίου. Η εικόνα και μόνο της φορτοεκφόρτωσης και η σκόνη που δημιουργείται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί με την υποχρέωση της χρήσης κλειστής ταινίας μεταφοράς, δημιουργούν άσχημη εντύπωση στους επισκέπτες της πόλης.
Πάντως το Λιμενικό Ταμείο, όπως δήλωσε στον “α” ο πρόεδρός του κος Νίκος Χουντάλας, στο επόμενο συμβούλιο αναμένεται να αναθέσει σε τοπογράφο μηχανικό την σύνταξη αναλυτικού τοπογραφικού για να γίνει η χάραξη αιγιαλού – παραλίας στο σημείο που σχεδιάζεται το εμπορικό λιμάνι μεταξύ Καραθώνας και Τολού. Η χρηματοδότηση θα γίνει από ιδίους πόρους του Λιμενικού Ταμείου που διαθέτει για τις προμελέτες 80.000 ευρώ. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η δημοπράτηση των μελετών για την χωροθέτηση, εντός του Ιουνίου.
Προβληματισμός επίσης υπάρχει και για το φορτηγό πλοίο που έχει κατασχεθεί πρόσφατα και αναμένεται να παραμείνει δεμένο έναντι του εστιατορίου “Καραμανλή”, τουλάχιστον για δύο χρόνια μέχρι να βγει σε δημοπρασία και να πωληθεί. Το πλοίο αυτό, κατασχέθηκε επειδή μετέφερε λαθρομετανάστες και αναμένεται να αποτελέσει εστία μόλυνσης μέσα στο κέντρο του Ναυπλίου.
Τα Αμερικάνικα πλοία πάντως που πρόκειται να περιλάβουν το Ναύπλιο στους προορισμούς τους, έχουν μέση δυνατότητα φιλοξενίας 15.000 επιβατών. Άγνωστο είναι όμως αν οι Αμερικάνοι τουρίστες θα αφήνουν έστω και ένα ευρώ στο Ναύπλιο, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα κατεβαίνουν στην πόλη με λάντζες ή θα βλέπουν την Πρώτη Ελληνική Πρωτεύουσα εξ αποστάσεως από τα ανοιχτά του Αργολικού κόλπου.
Τα δημοσιεύματα, πάντως, που κάνουν λόγο για τα συγκεκριμένα κρουαζιερόπλοια μιλούν για εκατοντάδες Αμερικανούς λάτρεις της κρουαζιέρας, που θέλουν να περιηγηθούν το Αιγαίο, να γνωρίσουν την ομορφιά, το φως, τις θάλασσες και πόλεις με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Όπως έχει γραφτεί πάντως η διοίκηση του αμερικανικού κολοσσού στην αγορά των κρουαζιερόπλοιων επιδιώκει να ζητήσει από την κυβέρνηση την παραχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων -terminal passengers - όπως έχει συμβεί και σε επιβατικά λιμάνια της Τουρκίας - και αν υπάρξει ανταπόκριση δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε συμφωνία και «κρατικής επιδότησης» για τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων ναυτικών - κυρίως αξιωματικών που θα ναυτολογηθούν.

Το Νερό στην Αργολίδα και στη Μεσόγειο

Ημερίδα στην οποία θα πάρουν μέρος δέκα αντιπροσωπείες απ το εξωτερικό αλλά και φορείς από τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο Τριανόν στο Ναύπλιον. Στην ημερίδα αυτή οι ξένες αντιπροσωπείες θα αναφερθούν στις εμπειρίες τις οποίες έχουν μέσο ζητήματα αντιμετώπισης της λειψυδρίας της χώρας τους. Ιδιαίτερα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση των Ισραηλιτών επιστημόνων που εδώ και πολλά χρόνια με τη μέθοδο της σε απόσταξης σταγόνα σταγόνα πετυχαίνεται καλύτερη άρδευση των φυτών ενώ παράλληλα γίνεται μεγάλη οικονομία στο νερό. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στη Ελλάδα χρησιμοποιούμε αναποτελεσματικές μεθόδους για άρδευση, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε το 85% του (γλυκού) νερού, όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 70%. Δραστηριότητα για τα θέματα του νερού στην Αργολίδα έχει αναλάβει ήδη εδώ και πολύ καιρό ο νομαρχιακός συνδυασμός «Αργολίδα - Κοινωνία των Πολιτών» καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Το πρόβλημα με το νερό επεσήμανε και την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης “Αργολίδα – Κοινωνία των Πολιτών”, Γιώργος Αντωνόπουλος, κατά την διάρκεια συνάντησης μελών και φίλων της κίνησης στο εργατικό κέντρο Άργους. Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνόπουλος “με πρωτοβουλία μας, στις 5 Νοέμβρη 2007, συναντήθηκαν αντιπροσωπείες των αντίστοιχων νομαρχιακών κινήσεων από τους όμορους νομούς (με Αρκάδες και Κορινθίους) και αφού συζητήσαμε καταλήξαμε σε κοινή ανακοίνωση. Στο κείμενο αυτό, που δημοσιοποιήθηκε, δίνεται μια ολοκληρωμένη περιεκτική απάντηση στο πως βλέπουμε εμείς το θέμα νερό. Αφού πρώτον περιγράφουμε το πρόβλημα (κατασπατάληση, υπεράντληση, μόλυνση από τα λιπάσματα, βιομηχανικά απόβλητα, σκουπίδια κλπ), δεύτερο αναζητούμε τις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν κεντρικά και τοπικά το ζήτημα (υποβάθμισαν το περιβάλλον, καθυστέρηση στη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος, με την ανομβρία και τις κλιματικές αλλαγές, τις λογικές του πολιτικού κόστους και του τοπικισμού) τρίτον προσπαθούμε να διαμορφώσουμε πλαίσιο λύσεων (κοινό το πρόβλημα, ανάγκη δημόσιου φορέα διαχείρισης σε επίπεδο κοινής υδρογεωλογικής λεκάνης, αύξηση αποθεμάτων, εμπλουτισμός, φράγματα, αναδασώσεις, δασοπροστασία, απαγόρευση γεωτρήσεων γύρω από τις πηγές, αξιοποίηση Αναβάλου, περιορισμό της σπατάλης - μέθοδοι άρδευσης, μη υδροβόρες καλλιέργειες, περιορισμό της μόλυνσης, σκουπίδια, αναξιόπιστοι βιολογικοί καθαρισμοί, απονιτροποίηση εδαφών κλπ. Τέλος καταλήξαμε στην ανάγκη συντονισμού της δράσης των κινήσεων μας, αλλά και όλων των φορέων που ενδιαφέρονται με στόχο τη διαμόρφωση αιτημάτων που θα γίνουν απαιτητά από του έχοντας την ευθύνη.
Σήμερα, μιας και είμαστε σε καλοκαίρι, το ζήτημα είναι επίκαιρο. Μπορούμε μέχρι τέλος Ιούνη - μέσα Ιούλη να πραγματοποιήσουμε μια ολοκληρωμένη εκδήλωση, μια δημόσια συζήτηση, ίσως ημερίδα. Με κεντρικούς ομιλητές σχετικούς με το ζήτημα (Γλέζος Υδρογεωλόγοι, κλπ), αλλά και μια όσο γίνεται ολοκληρωμένη πρόταση για το ζήτημα σε τοπικό επίπεδο.
Η εκδήλωση θα έχει ως βασικό θέμα “την διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων στην βορειοανατολική Πελοπόννησο”.
Για το ζήτημα να επιλέξαμε μια ομάδα που να αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης η οποία αποτελείται από τους Ξενάκη, Σχινά, Σωτηρόπουλο, Κοδέλα, Ντάνο, Γερούλη, Χριστοπούλου και Χατζοπούλου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών τόσο για την προστασία των νερών από τη ρύπανση όσο και για τη βιώσιμη διαχείρισή του και τη μείωση της σπατάλης του. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν πρωτοβουλίες περιβαλλοντικών και άλλων φορέων στα θέματα αυτά και επιδιώκουν την αλλαγή πολιτικών για το νερό από τους φορείς σε κεντρικό και τοπικό-περιφερειακό επίπεδο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένων πολιτικών για το νερό αποτελούν όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν στον βάλτο του Άργους, στην Γλυκιά του Ναυπλίου, στους βάλτους της Δαλαμανάρας, των Ιρίων, του Αγ. Νικολάου, του Πορτοχελίου, της Ερμιόνης κ.λπ. που είναι θύματα του μεταπολεμικού βιομηχανικού και γεωργικού μοντέλου ανάπτυξης που επιβλήθηκε στις περιοχές αυτές από τη δεκαετία του ’70, με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και εκλεγμένος στο συνέδριο της ΕΝΑΕ, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, παρεμβαίνοντας στο ειδικό συνέδριο ΕΝΑΕ –ΚΕΔΚΕ στην Καλαμάτα (29-30.5.08) για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και την προστασία των υδατικών πόρων, δήλωσε ότι αυτό «…πραγματοποιείται σε μια πλανητική συγκυρία, όπου οι κλιματικές αλλαγές και η αλλαγή του κύκλου των βροχοπτώσεων, με παράλληλη αύξηση της ζήτησης για περισσότερο καθαρό νερό, καθιστούν το νερό ένα είδος σε ανεπάρκεια. Όλοι δηλώνουν πως συνειδητοποιούν το πρόβλημα. Όμως, πέρα από τις γενικόλογες διαπιστώσεις, θα πρέπει να γίνει ευρύτερα αποδεκτό ότι η αντίληψη πως το νερό είναι μόνο ένας διαθέσιμος παραγωγικός πόρος απειλεί την ύπαρξη της ζωής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Με βασικό υπεύθυνο το μοντέλο ανάπτυξης, οι περιβαλλοντικές κρίσεις των υδατικών πόρων στην Ελλάδα διογκώνονται και από το σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει, και πιο συγκεκριμένα: στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, στην έλλειψη ενημέρωσης, στη δικαιολογημένη έλλειψη εμπιστοσύνης στην Πολιτεία και τους εκπροσώπους της και στην έλλειψη χρηματοδότησης της έρευνας.
Γενικότερα, οι πόλεις αλλά και η γεωργία και η βιομηχανία μπορούν να βελτιώσουν τους τρόπους διαχείρισης του νερού με δεδομένο ότι το νερό είναι αγαθό σε ανεπάρκεια και η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει σημαντικά την προμήθεια νερού. Αντί να αναζητείται όλο και περισσότερο νερό από όλο και πιο μακριά, το νερό πρέπει να εξασφαλίζεται από τη βιώσιμη διαχείρισή του τοπικά είτε μιλάμε για τις πόλεις είτε για τη γεωργία. Το νερό πρέπει να διαχειρίζεται με έναν ολοκληρωμένο τρόπο ως μέρος του αστικού και φυσικού οικοσυστήματος, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και κλείνοντας 'βρόγχους', με την επαναχρησιμοποίηση/ ανακύκλωση των επεξεργασμένων λυμάτων και του νερού "δεύτερης" ποιότητας. Αυτό απαιτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις: προστασία των πηγών από ρυπάνσεις, μακροχρόνια διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, έμφαση στη μείωση της σπατάλης του νερού και τη διαχείριση της ζήτησης, πολιτικές προστασίας του κλίματος για περιορισμό φαινομένων ξηρασίας και ερημοποίησης, επανασχεδιασμό των δικτύων αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των λυμάτων με στόχο να ανακυκλώνονται τα επεξεργασμένα απόβλητα ύδατα καθώς και αξιοποίηση του νερού της βροχής.
Στο σχεδιασμό και την αξιοποίηση του εδάφους των πόλεων και των οικισμών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σημασία του νερού για την αισθητική, ο κίνδυνος για πλημμύρες και να προσφέρονται ευκαιρίες για τη βελτίωση της διαχείρισης του νερού. Για παράδειγμα, η διατήρηση ανοιχτών χώρων ή η χρησιμοποίηση διαπερατών στο νερό υλικών στις κατασκευές επιτρέπει την ανατροφοδότηση του υδροφόρου ορίζοντα και μειώνει τον κίνδυνο για πλημμύρες και υπερχείλιση. Οι πόλεις πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων πριν από την αποβολή τους στα ποτάμια και στις θάλασσες. Είναι απαραίτητη η θέσπιση κατάλληλων νόμων καθώς και η απόλυτη και με σεβασμό εφαρμογή της νομοθεσίας. Η εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τη σημασία του νερού και του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ο τρόπος της ζωής μας θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη για μείωση του ποσοστού νερού που χρησιμοποιείται ή αποβάλλεται…». ΟΙ Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν ως γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής για τους υδατικούς πόρους, σε κεντρικό αλλά και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο: Ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, με πολιτικές σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, όπως προβλέπουν οι κατευθύνσεις και το χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά (60/2000/ΕΚ). Ενεργοποίηση εθνικών και περιφερειακών θεσμών και οργάνων που αφορούν την πολιτική για τα νερά σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης προκειμένου όλα τα εσωτερικά και παράκτια ύδατα της χώρας να βρίσκονται σε καλή οικολογική κατάσταση το αργότερο μέχρι το 2015.
Πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία που σχετίζεται με τα νερά και ενεργοποίηση της διαβούλευσης πολιτών και αρχών σε θέματα διαχείρισης νερών μέσα από "φόρουμ διαλόγου για το νερό" σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης.
Προτεραιότητα στη διάσωση υγροτόπων, λιμνών και υπόγειων υδάτων που απειλούνται με αποξήρανση, εξάντληση ή ρύπανση και δημιουργία ζωνών χωρίς χημικά γύρω από τις ευαίσθητες αυτές περιοχές.
Έμφαση σε πολιτικές εξοικονόμησης στις γεωργικές αρδεύσεις και την ύδρευση οικισμών με παράλληλη ευαισθητοποίηση των πολιτών και δέσμευση σε αυτή την κατεύθυνση των εταιριών ύδρευσης-αποχέτευσης.
Απόλυτο αποκλεισμό της εκτροπής υδατικών πόρων προς άλλες υδρολογικές λεκάνες (π.χ. εκτροπή Αχελώου). Πολιτικές για τη μείωση της ζήτησης (κατανάλωσης) νερού, πριν από οποιοδήποτε σχέδιο αύξησης της παροχής νερού.
Συνδυασμό των βιολογικών καθαρισμών με δεύτερες χρήσεις για το καθαρισμένο νερό (ανακύκλωση νερού).
Αναβίωση παραδοσιακών και υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών αξιοποίησης του βρόχινου νερού. Δημιουργία διπλών δικτύων μέσα στις πόλεις: ένα δίκτυο για πόσιμο νερό και ένα για νερό δεύτερων χρήσεων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν το νερό δημόσιο αγαθό και είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση υδατικών πόρων, στηρίζουν, όμως, τη διαμόρφωση της τιμής του με τρόπους που παρέχουν κίνητρα εξοικονόμησης. Αντίστοιχες πολιτικές προωθούν και για το νερό των αρδεύσεων, ενώ παράλληλα επιδιώκουν:
Ανάπτυξη πολιτικών, ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό για όλους μέχρι το 2015.
Για πόλεις με κατανάλωση πόσιμου νερού μεγαλύτερη από 100 λίτρα κατά κεφαλήν την ημέρα, υιοθεσία κι εφαρμογή πολιτικών μείωσης της κατανάλωσης κατά 10% έως το 2015 μέσα από προγράμματα ευαισθητοποίησης, υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και συσκευών στα δημόσια κτίρια και επιδότηση προς το κοινό, αξιοποίηση μη πόσιμων νερών για αντίστοιχες χρήσεις.Προστασία της οικολογικής ακεραιότητας των πηγών πόσιμου νερού της πόλης (π.χ. υδροφόρα στρώματα, ποτάμια, λίμνες, υγρότοποι και συνδεόμενα οικοσυστήματα)

Η απαράδεκτη εικόνα του Αρχαίου Θεάτρου, ρεζιλεύει την Ελλάδα

Η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας στο περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, ρεζιλεύει την Ελλάδα διεθνώς. Λόγω μάλιστα της τεράστιας επισκεψιμότητας που παρουσιάζεται, αφού μόνο τα εισιτήρια που κόβονται αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, η άθλια τριτοκοσμική εικόνα, γίνεται γνωστή στα πέρατα του κόσμου.
Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν μόλις 23 ημερήσιοι μόνιμοι φύλακες, που εργάζονται σε δύο βάρδιες εκ των οποίων οι 5 συνταξιοδοτούνται, μάλιστα, μέσα στο 2008 και 4 Αρχιφύλακες που δεν εκτελούν χρέη φύλαξης.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε ότι αφορά τη νυχτερινή φύλαξη, καθώς υπάρχει ένας και μοναδικός μόνιμος νυχτοφύλακας εδώ και 10 χρόνια. Η κάλυψη γίνεται περιστασιακά από εργάτες του έργου αναστήλωσης, εκτάκτους υπαλλήλους 2-3 μηνών, κλπ. Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτή η μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιολογική περιοχή είναι αφύλακτη.
Οι τουαλέτες του αρχαιολογικού χώρου είναι κλειστές από τον Ιανουάριο, επειδή δεν υπάρχει καμία καθαρίστρια μιας και η τελευταία συνταξιοδοτήθηκε. Λειτουργούν μόνο τουαλέτες στο πάρκινγκ, με συγκεκριμένο ωράριο πέντε μέρες την εβδομάδα από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Αντιλαμβάνεται κανείς τι γίνεται τι υπόλοιπες ώρες όταν οι τουρίστες ψάχνουν …τουαλέτα στο ύπαιθρο.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι δρόμοι γύρω από τα αρχαιολογικά μνημεία, είναι γεμάτοι σκουπίδια και χόρτα, το γκαζόν είναι κατεστραμμένο, τα γύρω δέντρα είναι απεριποίητα, η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου είναι άθλια, ακόμη και σε εμφανή σημεία, ενώ η έλλειψη σήμανσης δημιουργεί πραγματικό αλαλούμ στην περιοχή του χώρου στάθμευσης.
Όλη αυτή την άθλια κατάσταση περιγράφει σε ερώτηση του προς τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης και ζητά να μάθει αν προτίθεται να προβεί στην ενίσχυση τόσο του προσωπικού φύλαξης, όσο και του προσωπικού καθαριότητας του αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει προκειμένου να αναστραφεί η απαράδεκτη κατάσταση εγκατάλειψης που ισχύει τα τελευταία χρόνια για το χώρο.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Άργος

Με δύο νέες κανονιστικές αποφάσεις η επιτροπή κυκλοφοριακού προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών μέτρων στο Άργος.
Η Δημαρχιακή Επιτροπή, εισηγήθηκε χτές το βράδυ, προς το δημοτικό συμβούλιο, την έκδοση κανονιστικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία η οδός που αρχίζει από την οδό Κορίνθου, νότια του ποταμού Ξεριά (κατάστημα Αρβανίτη) και καταλήγει στην Ε.Ο. Άργους-Κεφαλαρίου, αφού διέρχεται βόρεια λόφου Ασπίδας και βόρεια-δυτικά (Άγιος Σώζων, οικία Καλοθέου κ.λπ.) Λόφου Κάστρου Λάρισα, έχει προτεραιότητα έναντι των οδών με τις οποίες διασταυρώνεται πλην της οδού Κορίνθου και της ε.ο. Άργους-Κεφαλαρίου.
Το ανώτατο όριο ταχύτητας στην αναφερόμενη οδό ορίζεται στο 50 χιλ/τρα την ώρα πλην του τμήματος αυτής 200 μέτρα πριν (ανατολικά) και μέχρι τη διασταύρωση της με τις οδούς προς Πορτίτσες και υποσταθμό ΔΕΗ, που ορίζεται στα 30 χιλ/τρα την ώρα.
Στο τμήμα της ανωτέρω οδού από τη διασταύρωση της με την ε.ο. Άργους-Κεφαλαρίου μέχρι τη διασταύρωση της με την οδό προς Άκοβα, στο ύψος της οικίας Λειβαδίτη, απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων άνω των πέντε τόνων μικτού βάρους με κατεύθυνση από την πρώτη προς τη δεύτερη διασταύρωση, καθώς το πλάτος του οδοστρώματος δεν επιτρέπει την διέλευση δύο οχημάτων μεγάλου βάρους. Οι οδηγοί των οχημάτων που θα επιθυμούσαν να ακολουθήσουν την αντίθετη κατεύθυνση, θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τον ανατολικό περιφερειακό του Άργους.
Η κανονιστική αυτή απόφαση ήρθε προς συμπλήρωμα παλαιότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που όριζε την απαγόρευση της άσκοπης διέλευσης των φορτηγών μέσα από το κέντρο της πόλης του Άργους. Μετά από πιέσεις που δέχθηκε η επιτροπή κυκλοφοριακού από μερίδα εμπόρων των οδών που εφαρμόστηκε η απαγόρευση στάθμευσης εσπευσμένα εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την έκδοση κανονιστικής απόφασης δημιουργίας ζωνών στάσης αυτοκινήτων μέχρι 1,5 τόνους και μικτού βάρους, στην ανατολική πλευρά της οδού Δαναού, επί των τριών ειδικών χώρων που θα διαμορφώθηκαν στο τμήμα αυτής από Καποδιστρίου μέχρι Βας. Γεωργίου και στη Βόρεια πλευρά της οδού Βας. Σοφίας επί του ειδικού χώρου που θα διαμορφωθεί στο τμήμα αυτής από Μυστακοπούλου μέχρι εισόδου χώρου στάθμευσης ΜΠΛΑΤΣΟΥ και δύο θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην οδό Κορίνθου στην ανατολική πλευρά 6μ. από διασταύρωση της, με την οδό Βας. Σοφίας και με κατεύθυνση προς το Σταροπάζαρο.

Ποιός διοικεί τον Δήμο Άργους;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΥΠΑΡΧΕΙ ή δεν υπάρχει η δημοτική αρχή στον Δήμο Άργους; Αν και θα μπορούσε να εκλάβει κανείς το ερώτημα αυτό ως ρητορικό, στην πραγματικότητα είναι κάτι που προβληματίζει τους δημότες εδώ και πολλά χρόνια. Αποφασίζει το δημοτικό Συμβούλιο το τι θα γίνει στην πόλη ή σύρεται σε αποφάσεις φοβούμενο το πολιτικό κόστος;
ΤΟΣΟ η τελευταία τετραετία του κ. Παπανικολάου όσο και οι από κει και μετά διαχειριστικές αρχές της πόλης, όχι μόνο δεν κατάφεραν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος - γνωρίζοντας την ήττα στην συνέχεια-, αλλά στέρησαν κι΄ από τους υπόλοιπους κατοίκους τα ίδια δικαιώματα με τους κατέχοντες το κέντρο, αφού ποτέ να καταφέρουν να δουν συνολικά το όφελος της πόλης πέρα από τις οποίες διακηρύξεις τους.
ΚΑΠΟΤΕ ήταν τα ΚΤΕΛ, άλλοτε τα ταξί, άλλοτε ο εμπορικός Σύλλογος, άλλοτε οι μικροπωλητές της λαϊκής, άλλοτε οι εμποροξενοδόχοι του Κέντρου κ.λπ. αυτοί που καθορίζουν τη μοίρα της πόλης. Ποτέ όμως ο πολίτης, που έβλεπε οι ελεύθεροι χώροι του να καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα, το πράσινο να τσιμεντοπείται, τα πεζοδρόμια να καταλαμβάνονται από τα ΙΧ, ή να γίνονται προέκταση καταστημάτων ή παραγκών. Οι δρόμοι να παραμένουν στενοί, αλλά να αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης. Οι Λαικατζίδες να μην σέβονται το χώρο που τους φιλοξενεί και οι επήλυδες με απαξιώνουν ότι έχει απέμεινε όρθιο.
ΕΙΝΑΙ αδιανοείτο να αλλάζουν αποφάσεις του δημοτικού Συμβουλίου την αμέσως επόμενη μέρα χωρίς να συνέρχεται συμβούλιο. Είναι αδιανόητο ο κάθε επιχειρηματίας να προσπαθεί να επιβάλει σε μένα τον πελάτη του το πως θα κινούμε στην πόλη μου. Είναι αδιανόητο να ενδιαφέρονται κάποιοι για την πόλη μόνο όταν θίγονται τα συμφέροντά τους.
ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, οι ελεύθεροι χώροι, τα πεζοδρόμια οι δρόμοι δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς συντεχνίας. Γιατί όμως κύριοι των αρχών αφήνετε τις συντεχνίες να επιβουλεύονται τα δικαιώματά μας, εμάς των πολιτών; Ποιός είπε ότι σας είπε πως σε αυτές τις συντεχνίες οφείλεται η ανάπτυξη του Άργους; Είναι καιρός πλέον να παραμεριστούν οι δικτατορεύουσες μειοψηφίες που οδήγησαν το Άργος στη σημερινή του κατάντια.

Γιατί να πληρώνουμε ΕΡΤ;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ συνεχώς οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να υποφέρουν και να μην μπορούν ανταποκριθούν στο χρέος τους. Ποιός ασχολήθηκε όμως με το χαράτσι της ΕΡΤ που πληρώνουμε στον λογαριασμό της ΔΕΗ, όταν ακόμα και οι αποθήκες ή τα γκαράζ που ηλεκτροδοτούνται, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη για την κρατική τηλεόραση; Ποιός έχει τηλεοπτικό δέκτη σε τέτοιους χώρους, ώστε να πληρώσει το συγκεκριμένο ανταποδοτικό τέλος;
Η ΚΡΑΤΙΚΗ τηλεόραση καλώς ή κακώς (δεν θα το εξετάσουμε στο παρόν σημείωμα), ζει χάριν στον οβολό του καταναλωτή. Όταν όμως δεν παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες σε όλους τους καταναλωτές, γιατί όλοι να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της;
ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που η κρατική τηλεόραση εκπέμπει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις ψηφιακά, τέσσερα επιπλέον κανάλια, πέραν των αναλογικών ΕΤ1, ΕΤ2, ΕΤ3. Σε ποιόν δέκτη όμως στην περιοχή μας φτάνει το ψηφιακό σήμα; Σε κανέναν.
ΓΙΑΤΙ λοιπόν ο καταναλωτής της Αργολίδας, να πληρώνει το ίδιο ποσό για την ΕΡΤ με τον Αθηναίο ή τον Θεσσαλονικιό, τη στιγμή που μόνον αυτοί έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ψηφιακή τηλεόραση και κατ επέκταση τα προγράμματα της; Γιατί οι κάτοικοι του νομού μας να πληρώνουν για να παρακολουθούν κορυφαία αθλητικά γεγονότα, σημαντικά ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικές ταινίες, αφού με υπαιτιότητα της ίδιας της ΕΡΤ, δεν μπορούν να τα πιάσουν το σήμα των ψηφιακών καναλιών και να δουν τα προγράμματά τους;

Από το όνειρο στην πραγματικότητα καιρός πια να ξανασυστηθούμε ….

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

-Καλημέρα σας , ο Κύριος Θεραπευτάνιος ;
-Μάλιστα
-Σας παίρνουμε από το κους κους tv γιατί έχουμε μια καταγγελία εις βάρος σας
-Δεν κατάλαβα πλάκα μου κάνετε; Ποια είστε
-Κύριε μου είμαστε σοβαρή εκπομπή , την κυρία Δήθεν την γνωρίζετε ;
-Βεβαίως είναι μια αξιοπρεπέστατη κυρία της γειτονιάς μας.
-Ε λοιπόν από αυτήν την κυρία είναι η καταγγελία.
-Δηλαδή;
-Σε ένα πάρτι που είχε πάει , ένα παιδάκι είπε (!!!) ότι ο πρώτος ξάδελφος του γιου σας είπε (!!!!) ότι ο γιος σας του είπε (!!!!) ότι ο γιος της δεν είναι καλό παιδί.
-Αν και δεν καταλαβαίνω τι λέτε ακριβώς σας ενημερώνω ότι ο γιος μου είναι μόνο 5,5 ετών !!!!
-Μάλιστα κύριε μου τα παιδιά έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους είναι δυο ηγετικές φιγούρες και τα δύο
-Ακόμα και έτσι να είναι που είναι το κακό και η καταγγελία;
-Κύριε μου είστε επιστήμονας δεν καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν ανταγωνισμό όπως λένε οι ψυχολόγοι
-Κυρία μου για να μιλήσουμε γενικά και σε πραγματικά επιστημονικό επίπεδο ένας καλός παιδαγωγός θα ήθελε να έχει μέσα στην τάξη του και δυο και πέντε παιδιά που ανταγωνίζονται για το ποιος θα είναι ο καλύτερος μαθητής. Δεν είναι ο ανταγωνισμός που φταίει αλλά ο τρόπος που τον χειριζόμαστε, το πρόβλημα δεν είναι ότι τα παιδιά μας ανταγωνίζονται το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν να χάνουν. Και αυτή η δυσφορία του για τον φαινομενικό ανταγωνισμό δεν είναι παρά μια προβολή της δικής μας νευρωτικής συμπεριφοράς, το εύ αγωνίζεσθαι είναι κληρονομιά από του αρχαίους έλληνες.
-Κύριε μου αυτές τις ελληνικούρες που λέτε δεν τις καταλαβαίνω
-Δεν περίμενα και να τις καταλαβαίνετε.
-Κύριε μου έχουμε θέμα
-Τι θέμα;
-Ότι ένα παιδάκι είπε ότι ….
-Ξέρετε αυτά τα θεωρώ πολύ χαμηλής ποιότητας
-Θεωρείτε χαμηλής ποιότητας αυτά που λένε τα μικρά παιδιά
-Όχι βέβαια πολύ χαμηλής ποιότητας θεωρώ τις ερμηνείες των ενηλίκων και πως χρησιμοποιούν τις λευκές ψυχές των παιδιών για να προβάλλουν τα νευρωτικά τους αδιέξοδα Και δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλετε από μένα
-Έχουμε ένα αίτημα από την κυρία Δήθεν , να πάτε να ζητήσετε από τον διευθυντή του σχολείου να μην είναι το παιδί σας συμμαθητής με το παιδί της (!!!!!)
-Σας παρακαλάω κυρία μου σταματήστε την φάρσα δεν μπορεί να είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα ( και κλείνει απότομα το τηλέφωνο)
Τον ξύπνησε ο ήχος του βιβλίου που έφυγε από τα χέρια του , είχε ξενυχτήσει ετοιμάζοντας την εργασία του για την «νευροψυχολογική αξιολόγηση της μαθησιακή ετοιμότητας» , για να χαλαρώσει διάβαζε το τελευταίο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου «εγχειρίδιο βλακείας». Τον είχε πάρει ο ύπνος ξύπνησε από τον ήχο του βιβλίου που έπεσε και στο όνειρο ταίριαζε με τον ήχο του τηλεφώνου που κλείνει απότομα και η τηλεόραση είχε ξεκινήσει τις πρωινές κουτσομπολίστικες εκπομπές .
Παράξενο πράγμα η νευρωνική λειτουργία του μυαλού, η εργασία για το ευρωπαϊκό συνέδριο, η κούραση, ένα βιβλίο και η ανοιχτή τηλεόραση κοίτα τι όνειρο έφτιαξαν .
Πήρε το βιβλίο στα χέρια του και κοίταξε τα σημεία που είχε κρατήσει σημειώσεις
Σελ 93, « Μόνο ακίνητος γλιτώνεις από τα φίδια. Είναι γνωστό ότι την φήμη και την επιτυχία ακολουθεί η συκοφαντία, έτοιμοι είναι οι άλλοι , στημένη την έχουν να ρίξουν το δηλητήριο, να πάρουν το κεφάλι που ξεχώρισε , να αφήσουν αισχρά υπονοούμενα « η ανθρώπινη φύση μισεί κάθε τι που υπερέχει» Θουκιδίδης και απέναντι στην 92 σελίδα κοίταξε το άλλο υπογραμμισμένο απόσπασμα « Η ατιμία του βλάκα είναι δεδομένη , πίσω από την μνησικακία , την κακοήθεια , τον φθόνο, την συκοφαντία, την ρουφιανιά, την εμπάθεια, την χυδαιότητα, την χολή , την κολακεία, την δουλικότητα την έπαρση, την μικροπρέπεια κρύβεται ένα μεγάλο κουσούρι, αν δεν είναι κάτι σωματικό ή ψυχικό τότε πρόκειται ασφαλώς για την ηλιθιότητα που μετέρχεται τα μόνα μέσα που διαθέτει.»
-Σκέψου αυτά να συνέβαιναν στην πραγματικότητα ( σκέφτηκε και χαμογέλασε) έκλεισε το βιβλίο και διάβασε στο οπισθόφυλλο.«Επειδή όλοι υποτιμάμε τον αριθμό των ηλιθίων ανάμεσα μας και κάθε τόσο μας αιφνιδιάζουν πρόσωπα «υπεράνω υποψίας μάλλον θα πρέπει να ξανασυστηθούμε».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ