Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/8/08

Άγριος βασανισμός σκύλου στο Τολό

Άγρια βασανισμένο από κάποιους απάνθρωπους βρέθηκε στο νεκροταφείο του Τολού, την προηγούμενη Παρασκευή, ένα ανυπεράσπιστο κουτάβι.
Το άτυχο ζώο ήταν μόλις δύο μηνών και γνώρισε την αγριότητα των «ανθρώπων» σε όλο της το μεγαλείο. Το είχαν περιλούσει με κάποιο χημικό υγρό και είχε καεί σε όλο του το σώμα. Μάλιστα ήταν και χτυπημένο πίσω, όπως λέει η εκπρόσωπος του σωματείου STRAY κα Αριστέα Ιωαννίδου που ανέλαβε την περίθαλψη, τον εμβολιασμό και την μετέπειτα υιοθεσία του σκύλου. Προσθέτει μάλιστα ότι από τα χημικά είχε παντού εκζέματα, όπως άλλωστε την ενημέρωσε ο κτηνίατρος που το περιθάλπει και το φιλοξενεί αυτές τις ημέρες.
Το ζώο ήταν σε άθλια κατάσταση. Το κουτάβι μάλιστα παρ΄ ολίγο να πεθάνει από ασφυξία, αφού οι δράστες το είχαν κλείσει μέσα σε μια σακούλα δεμένη με σύρμα.
Το βρήκε πεταμένο μέσα στην σακούλα, ακούγοντας τα κλάματα του ζώου, μια φιλόζωη κοπέλα της περιοχής η οποία αντίκρισε το αποτρόπαιο θέαμα.
Όπως λέει η κα Κατερίνα Καλλέργη από το Τολό που έσπευσε να βοηθήσει το άτυχο ζώο, απευθύνθηκε σε φιλόζωους της περιοχής, αλλά δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν και αναγκάστηκε να απευθυνθεί κατόπιν για την περίθαλψη του σκύλου στο σωματείο STRAY της Αθήνας.
Αφού δέχτηκε την περιποίηση που χρειαζόταν μεταφέρθηκε την Κυριακή στην Αθήνα όπου το είδε κτηνίατρος. Το μικρό σκυλάκι υποβλήθηκε σε εγχείρηση για την αφαίρεση συριγγίου που είχε στον πρωκτό και για τον καθαρισμό των πληγών. Χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και παρ΄ ότι η η κατάσταση του είναι σοβαρή φαίνεται πως η θέληση του για ζωή είναι πολύ μεγάλη και θα τα καταφέρει.
Η κα Καλλέργη έκανε καταγγελία στον δήμο Ασίνης και φρόντισε για την ευρεία δημοσιοποίηση του βασανισμού.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ασίνης Παναγιώτης Μπούκουρης «καταδικάζω αυτή την απάνθρωπη ενέργεια. Για να εκλείψουν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά, ήδη αναζητούμε λύση για τα αδέσποτα μέσω ιδιωτικής εταιρίας.
Η εκπρόσωπος του σωματείου STRAY κα Αριστέα Ιωαννίδου, όπως λέει τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει μήνυση κατά αγνώστου.

Δηλητήριο στις βρύσες

Δηλητήριο φτάνει στις βρύσες των σπιτιών μας στο Ναύπλιο και στο Άργος, μετά την δραματική πτώση της στάθμης στην πηγή της Λέρνης. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπλίου και Άργους να αναζητήσουν άλλες λύσεις για να μην μείνουν οι δύο μεγάλες πόλεις της Αργολίδας από νερό.
Το μεν Άργος επέλεξε την λύση των γεωτρήσεων, το δε Ναύπλιο, επέλεξε την λύση του Αναβάλου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Άργους Λουκά Κούρο, η στάθμη της πηγής της Λέρνης έπεσε τουλάχιστον 40 εκατοστά κάτω από το όριο, με αποτέλεσμα το νερό να είναι θολό και επιβαρυμένο.
Ουσιαστικά φαίνεται ότι εισχώρησε στην πηγή το θαλασσινό νερό, αν και σύμφωνα με τον κο Κούρο δεν ξεπερνάται το όριο, αλλά το νερό είναι επιβαρημένο.
Άλλωστε σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπλίου Χρήστο Μαστορίκο, “έχει κατέβει η στάθμη των πηγών της Λέρνης απ' όπου υδροδοτείται τόσο το Ναύπλιο όσο και το Άργος, με αποτέλεσμα να εισχωρεί η θάλασσα στις πηγές”.
Προκειμένου λοιπόν να καλυφθούν οι ανάγκες και να μην στερέψουν οι βρύσες στα σπίτια η ΔΕΥΑΑΡ, αποφάσισε να ρίξει στο δίκτυο ακατάλληλο νερό από τις γεωτρήσεις του δήμου Άργους οι οποίες ως γνωστό έχουν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία νιτρικά.
Ακολούθως με μια λιτή γραπτή ανακοίνωση η ΔΕΥΑΑΡ ενημέρωσε από τις 11 Αυγούστου τους κατοίκους ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση και μαγείρεμα. Αναφέρει συγκεκριμένα η ΔΕΥΑΑΡ: “Η ΔΕΥΑΑΡ, σας ανακοινώνει ότι λόγω μειωμένης ποσότητας νερού από τις πηγές της Λέρνης, προέβει στις 8-8-2008 στην άντληση νερού από τις γεωτρήσεις. Κατά συνέπεια το νερό της πόλης του Άργους και των Δημοτικών Διαμερισμάτων του δήμου Άργους είναι ακατάλληλο προς πόση και μαγείρεμα μέχρι έκδοσης νεότερης ανακοίνωσης από την ΔΕΥΑΑΡ”.
Η ανακοίνωση αυτή της ΔΕΥΑΑΡ, είναι ακόμα σε ισχύ, αφού σύμφωνα με τον κο Κούρο, η στάθμη του νερού στην Λέρνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συνεχίζεται η άντληση από τις επικίνδυνες γεωτρήσεις.
Ο κος Κούρος εκτός από την ανομβρία θεωρεί ως αίτιο για την χαμηλή στάθμη της Λέρνης και την άντληση νερού που γίνεται από γεωτρήσεις οι οποίες βρίσκονται κοντά στην πηγή.
Όπως λέει στον “α” ο διευθυντής της ΔΕΥΑΝ Χρήστος Μαστορίκος “από τα 6000 κυβικά που αντλούσαν το Ναύπλιο και το Άργος από την πηγή της Λέρνης τώρα μόνο 1500 κυβικά μπορούν να αντλούν.
Ο δήμος Ναυπλίου προκειμένου να μην στερέψουν παντελώς οι βρύσες της πόλης και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο, επέλεξε την λύση του Αναβάλου, χωρίς όμως την με προδιαγραφές ανάμειξη. Έτσι στο ύψος της Αγίας Άννας στο Τημένιο έγινε ένα μπάι πας στον αγωγό Μύλοι – Ναύπλιο και διοχετεύεται νερό Αναβάλου. Ο κος Μαστορίκος ισχυρίζεται ότι η απόκλειση από την ποιότητα του νερού που θα είχε το Ναύπλιο με την υπό προδιαγραφές ανάμειξη του νερού της Λέρνης με αυτό του Αναβάλου, είναι μόλις 14 %. Σύμφωνα πάντα με τον κο Μαστορίκο το νερό αναμειγνύεται αυτή τη στιγμή κατά 50%.
Ο δήμος Ναυπλίου αντί γραπτής ανακοίνωσης επέλεξε την μέθοδο της ντουντούκας για να ενημερώσει τους πολίτες τηρώντας την “γραφικότητα του ντελάλη” ίσως ως τουριστική ατραξιόν. Παρ΄ όλα αυτά ακόμα και τα Αθηναικά μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν το θέμα του νερού με δική τους πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Χρήστος Μαστορίκος, η δημοτική επιχείρηση συνιστά στους πολίτες του Ναυπλίου να μη χρησιμοποιούν το νερό προς πόση, διότι είναι ανεβασμένα τα χλωριόντα, Από το όριο 250, τα χλωριόντα σύμφωνα με τον κο Μαστορίκο, είναι 350.
Αναμενόμενο βέβαια είναι να έχει αλλάξει και η γεύση του νερού, ενώ πολλοί διαμαρτύρονται ότι εκτός του ότι αναγκάζονται πλέον να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για να πίνουν, θα καταστραφούν οικοσκευές που έχουν όπως τα πλυντήρια.

Πολίτες μαζεύουν υπογραφές για τον Ανάβαλο με την στήριξη Κρανιά, ενώ ο Μανιάτης μιλάει για Βαρώνους του νερού

Το θέμα «Ανάβαλος», άνοιξε με την συνέντευξη – πρόταση της Έλσας Παπαδημητρίου και δεν λέει να κλείσει. Ακόμα και πολίτες δραστηριοποιούνται και στηρίζονται από πολιτευτές, ενώ βουλευτές στρέφονται κατά συναδέλφων τους σε καθημερινή βάση, αν και Αύγουστος ακόμα. Το πολιτικό θερμόμετρο φαίνεται ότι αυτόν τον Σεπτέμβρη θα …σπάσει.

Βαρώνοι

Με μια ώρα διαφορά ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, προφανώς για να προλάβει χρονικά την ομάδα πολιτών που στηρίζει ο Δημήτρης Κρανιάς, έδωσε συνέντευξη τύπου μιλώντας για Βαρώνους του νερού αναφερόμενος στους ιδιώτες που επιθυμούν μέσω ΣΔΙΤ να αναλάβουν τον Ανάβαλο, τονίζοντας ότι έχουν κέρδη άνω του 40% των πετρελαϊκών βιομηχανιών.
Ο κος Μανιάτης αναφερόμενος στην μελέτη του υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, τόνισε ότι στο επίσημο σάιτ του υπουργείου περιλαμβάνεται το Σχέδιο για την Πελοπόννησο και την Αργολίδα και ότι το κόστος για την συντήρηση και επέκταση του έργου του Αναβάλου είναι 17.362 εκατομμύρια ευρώ.
Και αναρωτήθηκε ο βουλευτής: «Αν λοιπόν δεν είμαστε ικανοί να πιέσουμε για να βρεθούν αυτά τα χρήματα ώστε να σώσουμε τον τόπο τότε να παραιτηθούμε όλοι. Να παραιτηθούν Μανιάτης, Μανώλης, Έλσα, Σωτηρόπουλος, Μπούρης και Αναγνωσταράς». Και πρόσθεσε: «Δεν ανέχομαι άλλο την κοροϊδία και τον εξευτελισμό του τόπου. Καλώ τους υπευθύνους πολιτικούς εκπροσώπους του νομού σε σύσκεψη και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση τα 17 εκατομμύρια ευρώ.
Επισήμανε τέλος ότι αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κύκλος ποτίσματος με νερό του Αναβάλου ξεπερνά τις 30 – 35 ημέρες με αποτέλεσμα να ξεραίνονται τα χωράφια.

Υπογραφές με άρωμα Κρανιά

Δαμούλος Νικόλαος (Πρόεδρος ΕΑΣΑ), Καρούντζος Δημήτριος (Πρόεδρος Ν. Ε. Αργολίδας ΤΕΕ Πελοποννήσου), Μουζακιώτης Χάρης (ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου, ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας), Μπονώρης Μιχάλης (Δ/ντης Καρδιοχειρουργικής), Μπουλμέτης Δημήτριος (Πρόεδρος ΟΔΑΣ), Ντόκος Γεώργιος (Πρόεδρος ΑΤΡΕΑ, μέλος ΚΑΣΟΑ), Ντούλιας Δημήτρης (Πρόεδρος ΚΑΣΟΑ), και Υφαντίδης Σωτήριος (Γεωπόνος), είναι οι πολίτες που ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές ζητώντας από την κυβέρνηση «να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή με το νερό, εντάσσοντας έργο για την Αξιοποίηση των Υδάτινων Πόρων της Αργολίδας στον προϋπολογισμό».
Την κίνηση αυτή των πολιτών στηρίζει ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κρανιάς με την παρακάτω δήλωσή του: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, απαραίτητος παράγοντας της ζωής και της ανάπτυξης του τόπου μας. Είμαι μαζί με τους πολίτες στην πρωτοβουλία «Υπογράφω για το νερό».
Κόντρα σε ό,τι απασχολεί την επικαιρότητα, την σκανδαλολογία, εμείς που πραγματικά θέλουμε, ενωμένοι, θα κάνουμε πολύ περισσότερα από εκείνους που θα έπρεπε να μπορούν».
Η ομάδα των πολιτών μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Θεωρούμε ότι οι έως τώρα καταγραφές της κατάστασης από θεσμούς και παράγοντες ήταν χρήσιμες, αλλά επειδή αυτό δεν αρκεί για τη λύση του προβλήματος, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ομάδας ενεργών πολιτών που θα μαζέψει υπογραφές για βιώσιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα του νερού για την περιοχή μας».
Οι υπογραφές θα συλλέγονται έως 31 Οκτωβρίου 2008. Στις αρχές Νοεμβρίου θα παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου από την ομάδα ενεργών πολιτών.
Όποιοι επιθυμούν μπορούν να υπογράψουν στο έντυπο που θα βρουν σε διάφορα σημεία ή στέλνοντας επιστολή με το μήνυμα «Υπογράφω για το νερό» στην Τ.Θ. 88 21100 Ναύπλιο, ή τέλος στέλνοντας το μήνυμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: ypografogiatonero@gmail.com
Οι πολίτες απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στη Νομαρχία στους Δήμους και στις Κοινότητες να φιλοξενήσουν τα έντυπα σε χώρους που αυτοί θεωρούν κατάλληλους και να στηρίξουν την προσπάθειά τους, καλούν όλους τους Βουλευτές, Πολιτευτές του νομού και τις οργανώσεις όλων των κομμάτων να στηρίξουν την προσπάθειά τους και απευθύνονται όπως τονίζουν σε όλους τους φορείς (εργατικά κέντρα, Επιμελητήριο, πολιτιστικούς και επιστημονικούς συλλόγους, ομάδες παραγωγών, αγροτικούς συνεταιρισμούς, ΤΟΕΒ και τα τοπικά συμβούλια νέων.

ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίθεσή του στην παραχώρηση του Ανάβαλου σε ιδιώτες, εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αργολίδας.
Προτείνουν να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι φορείς που εμπλέκονται με την ορθή διαχείριση του νερού, δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, σχεδιασμό και υλοποίηση, ήπιων και χωρίς περιβαλλοντικό κόστος, εγγειοβελτιωτικών έργων (φράγματα, υδατοδεξαμενές, ταμιευτήρες), πολιτικές εξοικονόμησης υδατικών πόρων και διαρκή καμπάνια για το πρόβλημα του νερού και τρόπους εξοικονόμησης. Προτείνουν ακόμα μέτρα για την άμεση μείωση της νιτρορύπανσης, και υπάρξει άμεσα ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη την επάρκεια των υδατικών πόρων και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας.

Βαρείς χαρακτηρισμοί από Τσιλογιάννη


Όσο συνεχίζεται η ανομβρία και όσο στους αγρότες αυξάνονται οι ανάγκες για νερό, αλλά παράλληλα και όσο συνεχίζεται η ανάγκη για νερό του Αναβάλου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για οικιακή χρήση, τόσο συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ αιρετών και παραγόντων για την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων πηγών. Η πρόταση της βουλευτού 'Ελσας Παπαδημητρίου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά βρήκε και πολλούς υποστηρικτές.
Αυτή τη φορά, εν μέσω θέρους, ο πρώην δήμαρχος Ασκληπιείου, πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αργολίδας και πρώην πρόεδρος της ΑΝΝΑΑΡ Αλέξανδρος Τσιλογιάννης με επιστολή του στρέφεται εναντίον όσων αντιδρούν στην πρόταση της βουλευτού.
Ο κος Τσιλογιάννης με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον όσων αντιδρούν, τάσσεται υπέρ της πρότασης της κας Παπαδημητρίου.
Μιλά για “ένα πρωτάθλημα σκοποβολής κατά αόρατων εχθρών από μια ανίερη συμμαχία «αιρετών» και Σία, με συρραφή επιχειρημάτων που δεν αντέχουν ούτε στη λογική, ούτε στη μνήμη μας!”
ο πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αργολίδας υπενθυμίζει ότι: “Επειδή επί πολλά χρόνια υπήρξα ο μοναδικός συνοδοιπόρος (ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αργολίδας) της θετούς προσπάθειας της Έλσας Παπαδημητρίου ενάντια στην κακοποίηση της Στυμφαλίας όταν αυτοί που έπρεπε να σηκώσουν το βάρος της υπεράσπισης συμφωνούσαν (πάντα μουλωχτά όπως συνηθίζουν), με την τότε Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας και τον κο Παπαληγούρα, ξαναβλέπω τις ίδιες συμπεριφορές με στόχο έναν: Να μην γίνει τίποτα, εάν είναι να φανεί η γύμνια μας και να πιστωθεί με αναγνώριση κάποιος άλλος”.
Και συμπεραίνει: “Αποτελεί σχιζοφρένεια το άθροισμα της εμπάθειας μαζί με την άγνοια και την ανικανότητα.
Αποτελεί φασισμό η προσπάθεια και η πίεση «εξαρτημένων» πολιτών για παραποίηση και κατασυκοφάντηση ξεκάθαρων απόψεων μιας γνωστής, για την ικανότητα και το πείσμα της, βουλευτού που όσοι διάβασαν και σύγκριναν τις δηλώσεις Παπαδημητρίου προς τις απαντήσεις νομάρχη - βουλευτών και συνεργατών αναρωτιόντουσαν πως εκτίθενται τόσο προκλητικά στα μάτια των πολιτών.
Αποτελεί πάγια αντικυβερνητική θέση και μάλιστα στερούμενη και «νομιμοποιητικής» άποψης, το σκούξιμο ενάντια στην εφαρμογή ενός σύγχρονου νόμου που ψήφισε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και που διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των πολιτών με χίλιες δικλίδες ασφαλείας, σε αντίθεση με ότι έχει ισχύσει μέχρι σήμερα να τον Ανάβαλο.
Αποτελεί πολιτικό νανισμό να μην βλέπεις το δάσος του αύριο γιατί σε ενοχλεί το δέντρο της προσωπικής, για τους λίγους γνωστούς - άγνωστους, κόντρας!”
Και καταλήγει: “Ο νομός υποφέρει! Τη λειψυδρία τη νιώθουν όλοι στο πετσί τους και τη βλέπουν στα χωράφια τους και στο μέλλον τους. Ας πράξει ο καθένας ότι μπορεί. Και αν δεν μπορεί ας σιωπήσει. Αρκετά προκαλούν τη νοημοσύνη μας, αρκετά εκμεταλλεύονται την ανοχή μας”.Τέλος εκφράζει την απορία του γιατί τα θεσμικά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και κυρίως ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Υδατικών Πόρων δεν έχουν πάρει θέση για το θέμα.

Δικαστική απόφαση, απορρίπτει την αίτηση για ίδρυση νέου αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου

Με δικαστική απόφαση απαγορεύτηκε η ίδρυση αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου στο Νομό Αργολίδος. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου απέρριψε την αίτηση αγροτοκτηνοτρόφων της Αργολίδας για την ίδρυση σωματείου, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματική.
Η προσωρινή διοίκηση του συλλόγου, με ανακοίνωσή της αντέδρασε και ετοιμάζεται για μαζική εγγραφή αγροτών - κτηνοτροφών στον σύλλογο και ένταση των αγώνων.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή τους: “με μια πρωτόγνωρη και απαράδεκτη δικαστική απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου απέρριψε την αίτησή μας για την ίδρυση του Συλλόγου μας κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματική. Πρόκειται για μια απόφαση που πλήττει ευθέως τα δημοκρατικά δικαιώματα και το αναφαίρετο δικαίωμα του συνδικαλισμού και ανοίγει επικίνδυνους και ολισθηρούς δρόμους. Φαίνεται πως οτιδήποτε αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική και αναφέρεται σε λαϊκούς αγώνες για διεκδίκηση δικαιωμάτων, οτιδήποτε αντιστρατεύεται την ΕΕ και τις αντιαγροτικές - αντιεργατικές επιλογές της πρέπει να τίθεται εκτός νόμου και συνταγματικής νομιμότητας”.
Επισημαίνουν ακόμα: “Σε μια εποχή όπου οι αγρότες - κτηνοτρόφοι ξεκληρίζονται και το εισόδημά μας σε καμία περίπτωση δεν μας αφήνει να ζήσουμε αξιοπρεπώς, ο ένας τέτοιος διάλογος που διεκδικεί αγωνιστικά θα τους είναι μεγάλο πρόβλημα. Τους βολεύει άλλωστε η κατάσταση που υπάρχει με τους αγροτικούς συλλόγους στο νομό μας όπου είναι σύλλογοι - σφραγίδες και σε καμία περίπτωση δεν παίζουν το ρόλο που θα έπρεπε. Η απόφαση αυτή δεν θα μας εμποδίσει να ιδρύσουμε το σύλλογό μας.
Δεν θα εμποδίσει τον αγώνα μας. Με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αν δεν συνδικαλιστούμε κι αν δεν αγωνιστούμε πάμε χαμένοι. Η απάντησή μας θα είναι η μαζική εγγραφή αγροτών - κτηνοτροφών στον σύλλογο και η ένταση των αγώνων”.
Μεταξύ άλλων η απόφαση αναφέρει: “«Περαιτέρω, κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του β.δ. της 25/25.2.1947, απαγορεύεται η ύπαρξη ή λειτουργία σωματείων, οργανώσεων και εν γένει ενώσεων προσώπων, όπως και εάν χαρακτηρίζονται ή τιτλοφορούνται, τα οποία έχουν σκοπό ή επιδιώκουν την αντιποίηση της Αρχής ή αναμειγνύονται στην άσκηση της κρατικής εξουσίας, εννόμου τάξεως. Ειδικότερα,
α) η διάταξη του καταστατικού, με την οποία σκοπείται "η ταξική συνειδητοποίηση του αγρότη" αντίκειται ευθέως προς τη δημόσια τάξη, δεδομένου ότι πουθενά στην ελληνική νομοθεσία δεν επιχειρείται διάκριση του Ελληνικού λαού σε κοινωνικές τάξεις και εκφεύγει του σκοπού του ν. 1361/1983 περί Αγροτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων,
β) η διάταξη του καταστατικού, η οποία αποβλέπει στην καλλιέργεια της συνεταιριστικής ιδέας, καθώς επίσης και στη βαθμιαία αλλαγή των θεσμών και των δομών της αγροτικής οικονομίας, με τελικό σκοπό την συνεταιριστικοποίησήν της, διαγράφει την πρόθεση των ιδρυτών του σωματείου για υποκατάσταση των αρμοδίων κρατικών αρχών στη σφαίρα εξουσίας της Διοικήσεως, μέσω της τελικής απόφασης αναφορικά με τις πολιτικές επιλογές, και προδήλως επεκτείνει την άμεση δραστηριότητα σε θέματα πολιτικής της εκάστοτε Κυβερνήσεως, την οποία κανείς όμως νόμος δεν επιτρέπει (ΕφΑθ 2545/1980 ΝοΒ 29.109, ΠολΠρΠρεβ 4/1978, ό.π.) και αντίκειται έτσι στα άρθρα 12 παρ. 5 και l7 του Συντάγματος 1975/1986/2001, μέσω των οποίων αφ' ενός διασφαλίζεται η σύσταση γεωργικών συνεταιρισμών αφ' ετέρου προστατεύεται η ατομική ιδιοκτησία, και έτσι σκοπός και στόχος των Αγροτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων δεν μπορεί να είναι η "αλλαγή της αγροτικής οικονομίας", αλλά μόνον η διεκδίκηση, η προαγωγή και η διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών των, αλλά και των αγροτών γενικώτερα, και
γ) η διάταξη του καταστατικού που αναφέρει ως σκοπό την προστασία και διαφύλαξη της καλλιεργήσιμης γης και της κτηνοτροφικής παραγωγής από το αλλοδαπό κεφάλαιο, είναι ευθέως αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στο άρθρο 107 του Συντάγματος 1975/1986/2001, μέσω του οποίου προστατεύονται τα κεφάλαια του εξωτερικού (βλ. Ι. Αραβαντινού, Εισαγωγή εις την Επιστήμην του Δικαίου, σελ. 87, ΠολΠρΠρεβ 67/1984, ό.π.), πλέον τούτου η ως άνω διάταξη αντίκειται και προς τη συμφωνία περί προσχωρήσεως της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), με την οποία επιτρέπεται η ελευθερία διακίνησης του κεφαλαίου (βλ. και Π. Δαγτόγλου, Βασική Νομοθεσία Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου, σελ. 164, 178, άρθρον 67, και άρθρον 3 γύ ΣυνθΕΟΚ).
Κατά ακολουθία των ανωτέρω, ο τιθέμενος σκοπός του υπό ίδρυση σωματείου αντιβαίνει εις το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση ως μη νόμιμη».

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας απειλούν με κατάληψη του ΙΚΑ

Το ασφαλιστικό κινητοποιεί τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας που απειλούν με καταλήψεις αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.
Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, πέραν της αρνητικής εξέλιξης με την μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας, υπάρχουν και οι δυσμενείς αλλαγές για τους ασφαλισμένους στο ΤΑΞΥ τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ερμιονίδας.
Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, τους είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνει ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών του Τ.Α.Ξ.Υ (Ι.Κ.Α) για δυο χρόνια ώστε να δοθεί ο χρόνος προσαρμογής στο νέο ταμείο.
Η υπόσχεση τους όμως δεν τηρήθηκε όπως και πολλές άλλες που δόθηκαν στον κλάδο τους, με αποτέλεσμα από εδώ και έναν μήνα, από την 1η Αυγούστου, να μην εξυπηρετούνται πλέον από γιατρούς του ταμείου τους, αλλά να χρειάζεται να κλείσουν ραντεβού μέσω του 184 στους γιατρούς του Ι.Κ.Α.
Ένα δεύτερο θέμα και πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους στο άμεσο μέλλον είναι ότι το τοπικό υποκατάστημα του Τ.Α.Ξ.Υ θα λειτουργεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2008. Η εξυπηρέτηση από τότε και μετά, θα γίνεται μόνο στο Ναύπλιο από έναν υπάλληλο ο οποίος θα είναι μέσα στο Ι.Κ.Α.
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας, με ανακοίνωσή τους απαιτούν να παραμείνει για όλη την Ερμιονίδα ο υπάλληλος στο Ι.Κ.Α Κρανιδίου έτσι ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι εκατοντάδες ασφαλισμένοι του κλάδου στην επαρχία Ερμιονίδας και όχι να πηγαίνουν στο Ναύπλιο το οποίο απέχει 80 χιλ.
Σκέφτονται μάλιστα να αντιδράσουν δυναμικά κάνοντας συμβολική κατάληψη στο Ι.Κ.Α δείχνοντας έτσι την δυσαρέσκεια τους.
Εντωμεταξύ σε ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας, που απευθύνεται στον νομάρχη, στους βουλευτές, στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, στην Επιθεώρησης Εργασίας και στους δημάρχους Κρανιδίου και Ερμιόνης, επισημαίνουν:
«Όλοι γνωρίζετε για τις μεγάλες εξελίξεις και ανατροπές που υφίσταται ο κλάδος μας
λόγω του νέου νομοσχεδίου του ασφαλιστικού.
Σας ενημερώνουμε ότι παρά την υπόσχεση που λάβαμε για σταδιακή προσαρμογή στο νέο
ταμείο μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό γιατί για άλλη μια φορά δεν τηρούν τις υποσχέσεις
που μας είχαν δώσει και δεν σκέφτηκαν καθόλου τους εργαζομένους τις επαρχίας μας.
Αναγκάζοντας έτσι τους εκατοντάδες ασφαλισμένους του Τ.Α.Ξ.Υ στην επαρχία Ερμιονίδας
να μεταβαίνουν στο Ναύπλιο να εξυπηρετηθούν. Όπως καταλαβαίνετε λόγω της μεγάλης αποστάσεως αυτό είναι πολύ δύσκολο και επιφέρει και οικονομική επιβάρυνση.
Αυτό επίσης σημαίνει και επαναφορά της επαρχίας στην περίοδο της δεκαετίας του 70 τότε που όπως θυμούνται οι παλαιότεροι δόθηκαν αγώνες για να εγκατασταθεί υποκατάστημα Τ.Α.Ξ.Υ στην επαρχία.
Σας ενημερώνουμε ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά για να πετύχουμε την παραμονή του υπαλλήλου του Τ.Α.Ξ.Υ (Ι.Κ.Α) στην επαρχία μας ώστε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι.
Σας καλούμε ή μάλλον απαιτούμε να σταθείτε στο πλευρό μας για την δικαίωση και επιτυχή έκβαση του αγώνα μας, γιατί ζούμε σε μια επαρχία καθαρά τουριστική. Αυτό ας μην το ξεχνάμε».

Παιγνίδια πάνω στο …πτώμα του Ανάβαλου

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ εις βάρος των αγροτών και των κατοίκων της Αργολίδας, μυρίζουν τον τελευταίο καιρό στον ορίζοντα, και φαίνεται ότι παίζονται πάνω στο θέμα του Αναβάλου.
ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ, δεν έχει δικαίωμα να παίζει με ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το νερό και μάλιστα σε έναν τόπο που έχει χαρακτηριστεί από την αρχαιότητα, ως πολυδίψιος.
ΜΙΣΟΝ ΑΙΩΝΑ σχεδόν, παίζεται αυτό το άσχημο παιχνίδι και φτάσαμε στο σημείο, ούτε καν τα χωράφια να μην μπορούν να ποτιστούν, μιας και λόγω της κακής συντήρησης του έργου, το νερό φτάνει στα δέντρα κάθε 30 – 35 ημέρες πλέον. Πέραν του ότι σταθήκαμε ανίκανοι ως νομός να ολοκληρώσουμε τα δίκτυα απ΄ άκρη σ΄ άκρη σε όλο το νομό Αργολίδας, δεν σταθήκαμε ικανοί ούτε καν να συντηρήσουμε το έργο, ώστε να αποδίδει όσα προέβλεπε η αρχική κατασκευή του.
ΤΟ ΘΕΜΑ άνοιξε για μια ακόμα φορά, αλλά τον τελευταίο μήνα η εξέλιξη δείχνει ότι δεν ταυτίζονται οι απόψεις και ότι για το μόνο που ενδιαφέρονται ορισμένοι δεν είναι πραγματικά ο Ανάβαλος, αλλά η ανάδειξή τους πάνω στο …πτώμα του.
Ο ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ Ανάβαλος όμως, φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα τιμωρήσει τους καιροσκόπους, αφού ο λαός αυτού του τόπου αγανακτεί πλέον με τέτοιες συμπεριφορές. Ας καταλάβουν ορισμένοι παλαιοκομματικοί του Μεσαίωνα, ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται ποιός θα κινήσει τα νήματα και να ολοκληρωθεί το έργο αυτό, αλλά η προσοχή επικεντρώνεται στην έλλειψη του νερού, που δεν αρκεί πλέον για την άρδευση, ούτε για την ύδρευση της Αργολίδας.

Ερημοποίηση της σκέψης

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΜΕΤΑ την σελήνη, ανακάλυψαν την ερημοποίηση στην Αργολίδα. Ξεχασμένο στα συρτάρια παρέμενε από το σχέδιο αντιμετώπισης της ερημοποίησης, και τώρα που «έσφιξαν οι ζέστες» το ανέσυραν στην επιφάνεια για να βρισκόμαστε σε κουβέρτα.
ΗΔΗ από την κλασική εποχή ήταν γνωστό το «άνυδρο Άργος», όπως γνωστά ήταν και τα προβλήματα από την έλλειψη πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η ύπαρξη έργων διευθέτησης της κοίτης του Χαράνδρου κατά την αρχαιότητα και η εγκατάλειψη της κοίτης στην ορμή των νερών τα στερνά χρόνια φανερώνει την πολιτική βούληση της εγκατάλειψης.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ της ερημοποίησης, έχει μεν η παγκόσμια χαρακτηριστικά, δεν παύει όμως να έχει τοπικά αίτια και αυτά είναι που θα πρέπει πρώτα να θεραπευτούν. Όσους Αναβάλους και να ρίξουν στον αργολικό κάμπο, δε θα φτάσουν ποτέ να τον κορέσουν, όσο θα συνεχίζεται η πολιτική της κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων.
Ο ΠΥΘΟΣ των Δαναΐδων, που στα νεότερα χρόνια λέγεται χρηματοδότηση το Αναβάλου, έχει απορροφήσει τόσα χρήματα, που για πολλές δεκαετίες θα αρκούσαν να ποτίζαμε τις πορτοκαλιές με εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό ανθρακούχο νερό και να πουλούσαμε «πορτοκάλια με ανθρακικό».Η ΤΥΦΛΗ επιμονή στη διατήρηση του σημερινού αγροτικού προϊόντος της Αργολίδας με κάθε τίμημα, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σπατάλη των τελευταίων υδάτινων πόρων, χωρίς τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη που κάποιοι αφήνουν να αιωρούνται ότι θα διαφανούν, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι οφέλη θα προκύψουν για όλους αυτούς που «θα παίξουν» με την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του νόμου.

Βάστα Βασίλη γερά ….κοιμήσου Νεοραγιά

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Για λίγες μέρες έπρεπε να λείπω εκτός Ελλάδας, στο γυρισμό με περίμεναν σε μια μεγάλη στοίβα πολλές εφημερίδες όλων των ημερών που έλλειπα. Ξεκίνησα την διαλογή των θεμάτων που με ενδιέφεραν. Μου έκανε εντύπωση τα αφιερώματα που είχαν στους αδελφούς Παλαιοκώστα , απ ΄ όλες τις εφημερίδες τα αποκόμματα έφτιαχναν ουσιαστικά μια εφημερίδα με αποκλειστικό θέμα ουσιαστικά τους αδελφούς Παλαιοκώστα. Το βράδυ στις ειδήσεις παρακολουθώντας την προσαγωγή στον ανακριτή του Βασίλη Παλαιοκώστα ακούγονταν συνθήματα υπέρ του από μια ομάδα υποστηρικτών του
- - βάστα Βασίλη γερά ….ήταν το βασικό τους σύνθημα.
Δυο αδέλφια με έντονη παραπτωματική συμπεριφορά που μάλλον κατόρθωσαν να γίνουν λαϊκοί ήρωες. Διαβάζοντας τις εφημερίδες γινόταν σαφέστατο ότι οι δυο αδελφοί είχαν κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση μέσα στην φυλακή όπου και να πήγαιναν , είχαν κερδίσει τον σεβασμό και εκτίμηση στους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής καταγωγής του, αναφέρονταν μάλιστα και περιστατικά που είχαν βοηθήσει οικονομικά αρκετούς ανθρώπους.
Μου δημιουργήθηκε ένα ερώτημα πως κατορθώνουν και γίνονται λαϊκοί ήρωες δυο τέτοιοι άνθρωποι , πως η παραπτωματική τους συμπεριφορά αποκτά
αντιεξουσιαστικό και απαντά σε συγκεκριμένες ομάδες. Φαντάζομαι ότι η συμπάθεια που κερδίζουν δεν αφορά μόνο τον αντιεξουσιαστικό χώρο των αναρχικών επίσης δεν οφείλεται στην έντονη προβολή τους από τα ΜΜΕ.
Ο μέσος έλληνας πολίτης βιώνει στην καθημερινή του ζωή μια ατελείωτη και αβάσταχτη ταπείνωση. Είναι αυτός ο καθημερινός έλληνας που πηγαίνει στην λαϊκή αγορά μετά τις μια για να ψωνίσει φτηνά από τα δεύτερα. Είναι αυτός που στήνεται από το βράδυ έξω από τα ιατρεία του ΙΚΑ για να πάρει το πρωί ένα καλό νούμερο για μια ακτινογραφία.. Είναι αυτός ο μέσος έλληνας που πρέπει να στριμώξει την ζωή του να χωρέσει μέσα σε 500 ευρώ. Είναι αυτός που για να καλύψει πραγματικές ανάγκες ( σπουδές, υγεία) πήρε ένα εύκολο καταναλωτικό δάνειο και βρέθηκε
καταχρεωμένος.
Αναζητά στήριξη , ελπίδα ένα παράθυρο να πάρει ανάσα , αλλά είναι μάλλον αδύνατο , τα κόμματα, οι φορείς εξουσίας , ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε βαθιά σήψη και μεγάλη παρακμή, όχι μόνο δεν τον βοηθά αλλά με ένα πολύπλοκο γραφειοκρατικό κατασταλτικό μηχανισμό τον καθηλώνει . ( πριν λίγο καιρό δημοσιεύθηκε στον Αναγνώστη έρευνα ότι για μια απλή χειρουργική επέμβαση χρειάζονται μερικά τετραγωνικά μέτρα χαρτί )
Προσπαθεί να αντισταθεί , να σηκώσει κεφάλι αλλά , δέσμιος της ταπεινωτικής του καθημερινότητας απλά σηκώνει την ταμπέλα που του κρέμασαν Νεοραγιάς. Και τότε μέσα από την τηλεόραση εμφανίζεται ο ηρωικός κλέφτης , κλέβει για να ζήσει μια καλύτερη ζωή και δεν σκοτώνει κανένα παραμένει και ασύλληπτος. Στο σινεμά της καθημερινότητας ταυτίζεται με τον λαϊκό του ήρωα.
Βέβαια η ηρωοποίηση τέτοιων πράξεων είναι κατά βάθος και μια ανάσα για τον ίδιο το μηχανισμό που δημιούργησε τον Νεοραγιά κανένα σύστημα δεν κινδύνευσε από μεμονωμένες πράξεις, μόνο από μαζικά λαϊκά κινήματα ένοιωσαν να τρίζουν τα θεμέλια τους. Η έντονη προβολή και συμπάθεια τέτοιων ανθρώπων και πράξεων ένα παυσίπονο είναι για τον Νεοραγιά, και ένας καλός αποσβέστης κραδασμών για το καθεστωτικό μηχανισμό. Το να υπάρχει και κανένας λαϊκός ήρωας μάλλον βοηθά στην εκτόνωση του λαϊκού συναισθήματος, εξ άλλου στο τέλος πάντα τον πιάνουν…

6/8/08

Ο Μανώλης πιέζει κατά Έλσας για τον Ανάβαλο

Τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, καλεί ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης, να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα», για το θέμα του Αναβάλου, μετά την πρόταση που κατέθεσε η συνάδερφός του Έλσα Παπαδημητρίου.
Ο κος Μανώλης ρωτάει ευθέως τους υπουργούς αν έδωσαν το πράσινο φως στην βουλευτή για την εκμετάλλευση των υποδομών και του νερού που υπάρχει σήμερα από ιδιώτες, και
στην περίπτωση όπου το τελευταίο ισχύει, τι θα γίνει με τις υπόλοιπες περιοχές του νομού που δεν εξυπηρετούνται από το υπάρχον δίκτυο άρδευσης και ύδρευσης; Θα παραμείνουν στο μέλλον χωρίς νερό, όταν το νερό του Αναβάλου είναι δίπλα τους και χύνεται στη θάλασσα;
Επίσης ρωτά αν ισχύουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υλοποίηση της μελέτης και του έργου στα πλαίσια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», υπενθυμίζοντας ότι σε παλαιότερη επίσκεψή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλεξάνδρου Κοντού και σε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, ανακοινώθηκε η ένταξη τόσο της μελέτης, όσο και της υλοποίησης του έργου που απαιτείται για τη συντήρηση και την επέκταση του δικτύου στα πλαίσια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή του, αναφέρεται στην συνέντευξη τύπου της κας Παπαδημητρίου, λέγοντας: «πριν από λίγες ημέρες η συνάδελφός μου στο νομό κα Παπαδημητρίου πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι γαλλικής ιδιωτικής εταιρείας. Στη συνέντευξη αυτή ισχυρίστηκε ότι μετά από συνεννοήσεις με τα υπουργεία σας αποφασίστηκε η συντήρηση του υπάρχοντος φράγματος από ιδιώτες και η εκμετάλλευση του νερού από ιδιωτικό φορέα.
Παράλληλα, κάλεσε τους δημάρχους της περιοχής να δεσμευθούν με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων ότι θα προμηθεύονται έναντι τιμήματος, το νερό που απαιτείται για το Δήμο τους, από τον εν λόγω ιδιωτικό φορέα».
Δείχνοντας την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική επισημαίνει, προς τους τρεις υπουργούς: «εάν τα παραπάνω είναι σε γνώση σας και, πολύ περισσότερο, εάν έχουν την έγκρισή σας, σημαίνει στην πράξη δύο πράγματα:
α) ότι ένα κοινωνικό αγαθό, το νερό, παραχωρείται από την κυβέρνηση για εκμετάλλευση από ιδιώτες και
β) ότι τα έργα που απαιτούνται για τη συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου και την επέκτασή του σε ολόκληρο το νομό παραμένουν στις καλένδες και, συνεπώς, ότι οι σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται».Επίσης αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπάρχει στο νομό με το νερό, τονίζει: «ο νομός Αργολίδας αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης. Και τούτο όχι γιατί δεν υπάρχει νερό στην περιοχή, αλλά γιατί αυτό που υπάρχει στις πηγές του Αναβάλου, ενώ είναι υπεραρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες του νομού, παραμένει αναξιοποίητο. Τα έργα υποδομής, φράγμα και δίκτυο, που έγιναν στην περιοχή επί εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν μπορούν να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες του νομού, ενώ παρουσιάζουν πλήθος προβλημάτων λόγω κακής συντήρησης από έλλειψη πόρων».

Ο δήμαρχος Ναυπλίου, τάσσεται υπέρ της πρότασης Παπαδημητρίου, για τον Ανάβαλλο

Διατηρώντας μόνο μικρές επιφυλάξεις ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, τάσσεται υπέρ της πρότασης της Έλσα Παπαδημητρίου, για το θέμα του Αναβάλλου.
Ο κος Αναγνωσταράς, θεωρεί ότι η πρόταση ήταν ξεκάθαρη: Συντήρηση και Αναβάθμιση του φράγματος του Αναβάλλου μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα(Σ.Δ.Ι.Τ).
Όπως επισημαίνει “το κράτος, αδυνατώντας να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα έργα συμπράττει με ιδιώτες που διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Αυτοί κατασκευάζουν το συγκεκριμένο έργο και το κράτος τους πληρώνει σε ένα βάθος χρόνου σταδιακά. Έτσι και ο σκοπός επιτυγχάνεται και βέβαια ο κάθε ιδιώτης που διαθέτει άμεσα τα κεφάλαιά του τα παίρνει πίσω με το ανάλογο βέβαια κέρδος που πάντα συνυπολογίζεται κατά την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών πριν γίνει η προκήρυξη για την κατασκευή του έργου μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. Και βέβαια την εποπτεία κατασκευής και λειτουργίας την έχει πάντα το κράτος”.
Βέβαια, ζητά ενημέρωση και καταθέτει τον προβληματισμό του ως εξής:
α) Αδυνατεί πράγματι το Ελληνικό κράτος να μελετήσει, χρηματοδοτήσει και εκτελέσει αυτό το έργο;
β) Αν το Ελληνικό κράτος έχει αυτή τη δυνατότητα, σε τι βάθος χρόνου, θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτό το έργο με τους γνωστούς ρυθμούς που υπάρχουν στα δημόσια έργα;
γ) Ο κάθε ιδιώτης που ενδεχόμενα συμπράξει με το Ελληνικό Δημόσιο και κατασκευάσει το έργο θα έχει δικαιώματα διανομής και κοστολόγησης επί του νερού του Αναβάλλου; (άρδευση ή ύδρευση). Και εάν ναι ποια θα είναι η δική μας δυνατότητα παρέμβασης; Θα είμαστε εμείς οι διαχειριστές;
δ) Θα προβλέπεται από τη μελέτη και θα είναι συμβατική του υποχρέωση η κατασκευή καναλιών άρδευσης έτσι ώστε να πάει επιτέλους το νερό και στο τελευταίο κομμάτι χωραφιού στη Αργολίδα; Θα προβλέπεται η κατασκευή κεντρικών αγωγών ύδρευσης σε όλη την Αργολίδα;”
Τέλος ο κος Αναγνωσταράς υπενθυμίζει τα προβλήματα του φράγματος του Ανάβαλλου, επισημαίνοντας ότι “τώρα ξαφνικά όλα αυτά ωραιοποιούνται και βέβαια, τώρα όλοι υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό κράτος θα κάνει αυτό που δεν έχει κάνει τα προηγούμενα σαράντα χρόνια”, και αναρωτιέται: “μήπως λοιπόν βρεθούμε για άλλη μια φορά να περιμένουμε την υλοποίηση υπεσχημένων”;
Καταλήγει ο δήμαρχος Ναυπλίου: “θα πρότεινα, λοιπόν, όλοι οι Βουλευτές μας να ζητήσουν και να απαιτήσουν από τον Αρμόδιο Υπουργό την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων. Αν η απάντηση είναι αρνητική, όπως υποστηρίζει η κα. Παπαδημητρίου, τότε η πρότασή της για την κατασκευή του έργου μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι μονόδρομος και το μόνο που μας απομένει είναι η διαπραγμάτευση για όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση των καταναλωτών είτε αυτοί είναι αγρότες είτε πολίτες της Αργολίδας που θέλουν καθαρό πόσιμο νερό στο σπίτι τους. Αν όμως η απάντηση είναι θετική και υπάρξουν δεσμεύσεις ότι το έργο θα υλοποιηθεί με κρατικά χρήματα τότε δεν υπάρχει ανάγκη εμπλοκής κανενός ιδιώτη στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νομού μας”.

Φτιάχνουν Δημοτικές ΑΕ στο Ναύπλιο

Σε μία οι δύο μεγάλες δημοτικές επιχειρήσεις υπό τη μορφή ΑΕ προσανατολίζεται να δημιουργήσει ο Δήμος Ναυπλίου.
Οι επιχειρήσεις αυτές αναμένεται να αντικαταστήσουν τις μέχρι σήμερα παθογενείς και ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως η δημοτική ραδιοφωνία και η δημοτική επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης. Η δημοτική επιχείρηση πολιτισμού αναμένεται να μετεξελιχθεί σε μία μεγάλη δημοτική επιχείρηση η οποία θα απορροφήσει κατά πάσα πιθανότητα και αυτήν της τουριστικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους εδώ τα πράγματα δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρα στο που θα μεταταχθούν ή αν θα απολυθούν. Σύμφωνα με τους μελετητές, οι οποίοι έχουν αναλάβει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ναυπλίου, θα πρέπει οι δημοτικές επιχειρήσεις να εκκαθαριστούν και να κλείσουν εκτός της ΔΕΠΑΝ η οποία θα αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το ζήτημα όμως που μένει ανοικτό είναι το ότι δεν θα γίνει μόνο μία δημοτική επιχείρηση αν δεχθούμε ότι και με συγκεκριμένο ποσό από τον Δήμο το οποίο είτε θα επαρκεί για να καλύψει τις ανακρίσεις. Ενδεχομένως να δημιουργηθούν δύο η τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες να μπορούν να χρηματοδοτούνται από τον Δήμο.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή της Διάμετρος ΕΠΕ Χρήστο Τασόπουλο όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο δημοτικό και κοινοτικό κώδικα. Από δω και πέρα οι δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ή αναπτυξιακές ή κοινωφελούς σκοπού ή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας ή οικονομικού ενδιαφέροντος.
Το δημοτικό ραδιόφωνο έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα επιβίωσης, η ΔΕΤΑΝ έχει αντικρουόμενους σκοπούς και η ΔΕΠΑΝ έχει πολύ γενικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας: «το σενάριο που εμείς επεξεργαστήκαμε κρίνοντας το οικονομικό πλαίσιο, τα οικονομικά δεδομένα και την πολιτική του Δήμου μας οδηγεί στην εκκαθάριση του δημοτικού ραδιοφώνου, οδηγείται σε εκκαθάριση η ΔΕΤΑΝ με ορισμό εκκαθαριστή και η ΔΕΠΑΝ μετατρέπεται σε κοινωφελή η επιχείρηση όπως προβλέπει το νέο πλαίσιο και Θα έχει το πλεονέκτημα να χρηματοδοτηθεί με 150.000 ευρώ το χρόνο από τον Δήμο».
Το θέμα είναι κατά πόσο ο Δήμος είναι διατεθειμένος να συνεχίσει την χρηματοδότηση διαφόρων δημοτικών επιχειρήσεων. Όλοι αναγνωρίζουν φυσικά ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί αρμοδιότητες στην πρωτοβάθμια διοίκηση χωρίς ωστόσο να έχουν αποδεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα προκύπτει και για τις δημοτικές επιχειρήσεις Δημοσίου δικαίου. Αυτές θα πρέπει η να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον Δήμο ή να ενταχθούν σε μία επιχείρηση όπως θα είναι η διαμορφωμένη ΔΕΠΑΝ. Στην περίπτωση όμως που ενταχθούν σε μια κοινωφελή επιχείρηση τότε τα χρήματα τα οποία δίνονται για την κάλυψη των αναγκών δεν θα φτάνουν να καλύψουν ούτε το 1/5 αυτών. Πρόβλημα πιθανό να προκύψουν και για άλλα προγράμματα όπως αυτό του βοήθεια στο σπίτι.
Το δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει γύρω στα τέλη Αυγούστου, αν και κατά πόσο θα κλείσουν και ποιες δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης εάν θα δημιουργηθούν μία οι δύο νέες δημοτικές επιχειρήσεις ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου.
Δύσκολες μέρες έρχονται από εδώ πέρα εκτός του δημοτικού ραδιοφώνου και της επιχείρησης τουριστικής ανάπτυξης τόσο για το δημοτικό θέατρο όσο και το δημοτικό Ωδείο.

Αυγουστιάτικο “χέρι” στον Λιμνιάτη από Γεώργα

Τους εκλεγμένους συμβούλους της μειοψηφίας να συνεργαστούν ειλικρινά μαζί του για το καλό του τόπου, καλεί ο επανεκλεγείς δήμαρχος Επιδαύρου Νίκος Γεώργας, με ανοιχτή επιστολή του ένα σχεδόν μήνα μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Επίδαυρο.
Η ανακοίνωση αυτή μάλλον σηματοδοτεί το οριστικό τέλος των διεργασιών και της ενασχόλησης πολιτών και συμβούλων στην Επίδαυρο με το θέμα των εκλογών.
Όπως επισημαίνει ο κος Γεώργας “η πρωτοφανής περιπέτεια του Δήμου Επιδαύρου έληξε οριστικά. Για μας ήταν μια μικρή στάση, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το έργο μας όπως σας υποσχεθήκαμε. Ήταν όμως και μια ευκαιρία να αντλήσουμε δύναμη από σας για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί”.
Υπενθυμίζοντας ο επανεκλεγείς δήμαρχος το ποσοστό του (52,35%) μέσα στον Αύγουστο, στέλνει πολλαπλά μηνύματα στον αντίπαλό του Αλέξανδρο Λιμνιάτη και απευθυνόμενος στους πολίτες του στέλνει μηνύματα: “η ψήφος σας δεν επιβεβαίωσε μόνο την εμπιστοσύνη στο συνδυασμό μας και στο πρόσωπο του δημάρχου Νίκου Γεώργα, αλλά έστειλε επίσης και ένα μήνυμα: Καταδίκασε οριστικά την πολιτική της συνδιαλλαγής. Έφραξε το δρόμο σε επιδιώξεις που είναι μακράν του συμφέροντος του Δήμου. Απάντησε στο ρουσφέτι, τον εκβιασμό και στις πρακτικές παρεμπόδισης του έργου μας. Απομόνωσε τις «άνωθεν» και «έξωθεν» παρεμβάσεις που πλήττουν την τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην προσπάθεια που κάνουμε για την δυναμική ανάπτυξη του Δήμου Επιδαύρου σας καλούμε όλους να σταθείτε αρωγοί στο πλευρό μας. Ζητάμε την συμπαράστασή σας και την οποιαδήποτε θετική σας πρωτοβουλία. Καλούμε επίσης τους εκλεγμένους συμβούλους της μειοψηφίας να συνεργαστούν ειλικρινά μαζί μας για το καλό του τόπου”.

Ο εμφύλιος για τον Ανάβαλο, δεν θα βγει σε καλό

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Νεοδημοκρατών και μη στην Αργολίδα, για την περαιτέρω αξιοποίηση, την επέκταση αλλά και τη συντήρηση του έργου του Αναβάλου, δεν θα βγει σε καλό!
ΟΨΙΜΑ, σαράντα χρόνια μετά την κατασκευή του φράγματος, όλοι ξύπνησαν ξαφνικά και βρίσκουν λύσεις από το πουθενά, δημιουργώντας ένταση που φτάνει ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο, με τους αγρότες από την άλλη, που γνωρίζουν την πορεία του έργου εδώ και μισό αιώνα, να παρακολουθούν άναυδοι όσα συμβαίνουν και τους καταναλωτές πόσιμου νερού των πόλεων να ελπίζουν ότι θα ξεδιψάσουν με καθαρό (;) και άριστης (;) ποιότητας νερό.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ωστόσο, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει. Το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι να εξασφαλίζει το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό που στερείται εδώ και πολλά χρόνια.
Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ των αιρετών, αφορά μόνο τους ίδιους και όπως έμπλεξαν, έτσι μόνοι τους, πρέπει να ξεμπλέξουν. Και βέβαια, ο εμφύλιος αυτός δεν θα πρέπει να καταλήξει στην αναβολή για μια ακόμα φορά της υλοποίησης του έργου.
Ο ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ Ανάβαλος, ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα ξαφνικά και με περίεργες συνθήκες και πολύ φοβάμαι, ότι αν δεν αντιδράσει ο ίδιος ο κόσμος με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, θα χρησιμοποιηθεί και πάλι ως ένα προεκλογικό όπλο, για να αναβληθεί τελικά η υλοποίησή του για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007-2013»

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΤΟΙΜΑ να καταρρεύσουν είναι τα περισσότερα μνημεία στο νομό Αργολίδας. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια όμως από παντού ακούγεται ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Κι όμως τα χρήματα είναι εδώ αρκεί με κοιτάξει κανείς να δει από ποιο Ταμείο μπορούν να διατεθούν για την συντήρηση και αναστήλωση των μνημείων του νομού. Αυτό φυσικά είναι δουλειά τόσο της Δ Εφορείας Αρχαιοτήτων όσο και των βουλευτών, όμως οι τελευταίοι ειδικά περί υδάτων ερίζουν.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ υποστήριξη απευθείας από τις Βρυξέλλες μπορεί να χορηγηθεί βάσει του προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013». Tο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στη διάθεση του για την περίοδο 2007-2013 συνολικά 400 εκ. ευρώ και στηρίζει σχέδια που αποσκοπούν στην προαγωγή πολιτιστικά σημαντικών χώρων, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις απαιτήσεις που αναφέρονται στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.
ΕΙΔΗΚΟΤΕΡΑ όσον αφορά τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ), υποστηρίζει επενδύσεις στον πολιτισμό, στις οποίες περιλαμβάνεται η προστασία, η προαγωγή και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
H ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, η υλοποίηση, η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των συγχρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων αποτελεί αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών, αλλά αυτό που προέχει είναι η κατάθεση μελετών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ θα πρέπει να αντιληφθούν τόσο οι βουλευτές όσο και οι παράγοντες του νομού ότι με το μάτι να γκρινιάζει κανείς και να κατηγορεί ο ένας τον άλλο δεν πρόκειται ο νόμος με βελτιώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Θα πρέπει επομένως να υπάρξει συνεργασία και αν πράγματι θέλουν να λένε ότι εκπροσωπούν το νόμο δε θα πρέπει μόνο να καταθέτουν απομονωμένα αιτήματα, αλλά να προσπαθούν να βρούν λύσεις χρηματοδότησης από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο. Και πολιτισμός στην Αργολίδα βρίσκεται πλέον σε τρομερό αδιέξοδο.

Η μούχλα της υποκρισίας και της ατομικότητας μόλυνε και το νερό

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Πριν από 2-3 χρόνια είχαν έρθει φίλοι από την Κύπρο. Σε μια βόλτα στο Κεφαλάρι, εντυπωσιάστηκαν από την ποσότητα του νερού και την ομορφιά του τοπίου. Και πράγματι εκείνη την χρονιά είχε πολύ νερό. Αλλά πιο πολύ εντυπωσιάστηκαν και ξαφνιάστηκαν όταν έμαθαν ότι μια μεγάλη ποσότητα νερού χάνεται, πηγαίνει για την θάλασσα. Καλλιεργητές στην Κύπρο που μπορεί να έχουν και 50 χιλιόμετρα λάστιχα για να πάνε νερό στα χωράφια του από τις οργανωμένες τους δεξαμενές. Εκεί αν βρέξει καλά για ένα χρόνο με το οργανωμένο δίκτυο φραγμάτων που έχουν διαθέτουν νερό για 5- 7 χρόνια.
Εδώ και χρόνια λέμε το ότι θα πούμε το νερό, νεράκι , ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό και άλλα πολλά και τελικά μάλλον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου.
Ξέσπασε μεγάλος καυγάς για το αν τα νερά του Αναβάλου για την Αργολίδα αλλά και γενικότερα για την κάθε Αργολίδα πρέπει να περάσουν στα χέρια ιδιωτών, κράτους ή ενός συνδυασμού τους. Ο καθένας Δον Κιχώτης της Ατομικότητας σήκωσε το κοντάρι ενάντια σε κάθε ένα που θέλει να καταχραστεί το δικαίωμα μας στο νερό, ( και όταν λέει νερό εννοεί το δικό το ατομικό νερό ) αγνοώντας ο καθένας τις ατομικές ευθύνες για αυτό το χάλι.
Πράγματι το νερό είναι ένα αγαθό του λαού όπως και ο αέρας ( γιατί μάλλον σε λίγα χρόνια θα αγοράζουμε και εμφιαλωμένο αέρα) και θα πρέπει να είναι υπό την προστασία της πολιτείας και να αποφευχθεί η εμπορευματοποίηση του. Όλοι είμαστε εναντίον στην ιδιωτική διαχείριση των υδάτων αλλά κανένας δεν έκανε τίποτα για την ιδιωτική καταστροφή που προκαλούμε.
- - πολύ κακή διαχείριση του νερού στην καθημερινότητα του σπιτιού μας, μόνο από την χρήση ειδικών καζανακιών τουαλέτας θα μπορούσε να εξοικονομηθεί τεράστια ποσότητα νερού.
- - ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις με ευθείς η με πλάγιους τρόπους ο καθένας θέλει το νερό στο χωράφι του. Το νερό μου να έχω εγώ να ποτίζω όποτε θέλω και τι με νοιάζει για τους άλλους, ενοχλώ κανένα στο δικό μου χωράφι τρυπάω
- - η ανεξέλεγκτη μόλυνση των ποταμών από σκουπίδια, από τα μικρά δικά μας όταν κάνουμε την φυσιολατρική μας εκδρομή μέχρι τα λύματα των εργοστασίων
- - ο ανεξέλεγκτος τρόπος ποτίσματος, ο καθένας μας θέλει να ποτίζει γρήγορα και άμεσα. Τι θα πει τρόπος ποτίσματος ανάλογα με την καλλιέργεια, τρόπος στάγδην και κουραφέξαλα, ρίξε νερό να καταλάβει το χωράφι
- - σχεδόν κανένας μας δεν έχει πάρει μέρος σε καμία αναδάσωση ή σε εμπλουτισμό δάσος. Για του κυνηγούς θα δουλέψω εγώ , που σκοτώνομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ στο χωράφι ή στο γραφείο.
Είναι πράγματι μεγάλες και οι ευθύνες τις πολιτείας, για την μόλυνση, το ανεξέλεγκτο των γεωτρήσεων, το κακό σύστημα από το οποίο μπορεί να υπάρχει και απώλεια 40% όπως λένε, για την ελλιπή στήριξη των δασών, για την έλλειψη εθνικής στρατηγικής σε θέματα διαχείριση υδάτινου πλούτου κλπ. Όμως τούτη η πολιτεία δεν είναι παρά ο καθρέφτης του ειδώλου μας. Αν η διαχείριση και ο σεβασμός του νερού, γενικότερα ο σεβασμός στο περιβάλλον, δεν είναι κομμάτια της οικολογικής συνείδησης στην καθημερινή μας πράξη τότε αναπόφευκτα θα έρθει ο ιδιώτης σωτήρας για να μας ξεδιψάσει.
Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας μας είναι ότι μιλάνε για το νερό όταν αυτό τελειώνει. Αν τυχόν έβρεχε για δέκα μέρες συνέχεια και εξασφαλιζόταν νερό για 9- 10 μήνες κανείς δεν θα ασχολιόνταν μέχρι να ξαναπιάσουμε πάτο.
Υ.Γ. Φίλος που ασχολείται με τον αθλητισμό και του αρέσει να τρέχει σε κάποιες διαδρομές μου είπε ότι κατά μήκος των διαδρομών που αθλούνται συμπολίτες μας που υποτίθεται ότι έχουν μια άλλη φιλοσοφία και στάση ζωής, είναι πεταμένα χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια. Αν τους ρωτήσεις σίγουρα θα φταίει ο δήμαρχος που δεν πήγε να τα μαζέψει.
- Μα καλά το μπουκαλάκι του δικό μου θα φέρει την καταστροφή στο περιβάλλον, εδώ θα εφαρμοστεί η θεωρία του χάους για το πέταγμα της πεταλούδας που προκαλεί τυφώνα στην άλλη άκρη της γης.
Μπορεί το πέταγμα της πεταλούδας να μην προκαλεί τυφώνα αλλά η μούχλα της υποκρισίας και της ατομικότητας του καθενός μας θα φέρει άμεσα καταστροφικά αποτελέσματα…και τον ιδιώτη σωτήρα που θα μας ξεδιψάσει.

Πιο πολλά λεφτά, Μπεβ;

Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσσελινγκ

Μια φίλη μου λέει πως δεν νομίζει ότι τα προβλήματα με το σχολικό σύστημα έχουν σχέση με το πόσο λεφτά διαθέτουν τα σχολεία. Λέει πως το πρόβλημα είναι ο τρόπος σκέψης των δασκάλων, και πως, για να διδάσκεις καλά, τα μόνα πράγματα που χρειάζεσαι είναι ένα πίνακα, κιμωλία, καρέκλες και τραπέζια για τους μαθητές, φως, γνώσεις, και την σωστή μέθοδο. Κατά την γνώμη της, τα μυαλά των δασκάλων είναι υπερβολικά εστιασμένα στα πράγματα που θέλουν να έχουν, και με λίγη δημιουργικότητα θα μπορούσαν να διδάσκουν πολύ περισσότερο. Κατά την γνώμη της, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να δίνει πιο πολλά λεφτά για το σχολικό σύστημα.
Καταλαβαίνω αυτό που λέει η φίλη μου, αλλά έχω ένα πρόβλημα με τα δυο τελευταία πράγματα στην λίστα της, «γνώσεις και την σωστή μέθοδο.» Οι περισσότερες δασκάλες, δηλαδή, δεν έχουν πολλές γνώσεις και δεν διδάσκονται τις σωστές μεθόδους διδασκαλία. Πως θα αποκτήσουν γνώσεις και μεθόδους? Δεν χρειάζεσαι λεφτά για να σπουδάζεις? Επίσης, ζούνε σ’ έναν κόσμο όπου βλέπουν κάθε μέρα ότι το μόνο πράγμα που μετράει είναι τα λεφτά που έχεις για να αγοράζεις πράγματα. Δεν είναι εκπληκτικό, λοιπόν, εάν πιστεύουν ότι χρειάζονται πολλά πράγματα και πολλά λεφτά για να διδάσκουν καλά.
Θυμάμαι το δημοτικό σχολείο που πήγα εγώ. Υπήρχαν μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν με λεφτά. Για παράδειγμα, υπήρχαν τριάντα μαθητές σε κάθε τάξη. Εάν το σχολείο μπορούσε να προσέλαβε άλλους δάσκαλους, θα υπήρχε περίπου είκοσι μαθητές σε κάθε τάξη. Μια τάξη με είκοσι μαθητές είναι ουσιαστικά διαφορετική από μια τάξη με τριάντα μαθητές. Σε μια τάξη με είκοσι μαθητές, ο δάσκαλος μπορεί να είναι δημιουργικός και να προσέχει αυτό που χρειάζονται οι μαθητές, ενώ σε μια τάξη με τριάντα μαθητές, ο δάσκαλος μπορεί μόνο να επιβάλει ησυχία, και σκέφτεται μόνο για πειθαρχία. Αλλά, εάν το σχολείο προσέλαβε περισσότερους δάσκαλους και είχε περισσότερες τάξεις με λιγότερους μαθητές, θα έπρεπε να έχει περισσότερα δωμάτια στο σχολείο. Ήταν ένα μικρό κτίριο. Και με αυτό το πρόβλημα θα είχαν βοηθήσει τα λεφτά.
Ούτε στην κουζίνα της καντίνας δεν υπήρχε αρκετό χώρο. Δεν υπήρχε αρκετό χώρο αποθήκευσης για τα φαγητά, και έτσι απεκτήσαμε ένα πρόβλημα με ποντίκια. Μια μέρα η μαγείρισσα βρήκε μια ολόκληρη οικογένεια ποντικών, μια μητέρα και έξι μικρά, πάνω στα ράφια όπου αποθήκευε φαγητά. Αντί να τα απομακρύνει η ίδια, όμως, τα πέταξε στο κεντρικό χολ του σχολείου, όπου όλοι οι μαθητές τα είδαν μπαίνοντας και βγαίνοντας. Τα ποντίκια έμειναν εκεί μέχρι που ήρθε ο καθαριστής, για πολύ ώρα δηλαδή. Δεν έχω ξαναδεί τόσο κτηνώδη πράξη. Ίσως αυτή η πράξη, δείχνει ένα πρόβλημα που έχει σχέση με νοοτροπία και όχι με λεφτά. Η μαγείρισσα δεν ήταν δασκάλα αλλά είχε άμεση, καθημερινή επαφή με τα παιδιά. Έπρεπε να ξέρει να συμπεριφέρεται με καλύτερους τρόπους, μπροστά στα παιδιά.
Η μαγείρισσα μεγάλωσε και ζούσε όλη την ζωή της μέσα στο χωριό μου. Πήρε την θέση στο σχολείο, όχι χάρη των γνώσεών της, αλλά αφού γνώριζε τον καθένα στο σχολείο. Δεν ξέρω το λόγο γιατί δεν πήρε ποτέ μια σωστή εκπαίδευση, αλλά ίσως είχε σχέση με έλλειψη χρημάτων. Το ύφος της ήταν απεγνωσμένο, και δεν άλλαξε, όπως αυτό του χωριού και του σχολείου.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ