Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/9/08

Και το 1990, τα ίδια έγραφαν οι εφημερίδες για τον Ανάβαλο

Θα έπρεπε να κοκκινίζουν από ντροπή σήμερα, όλοι οι αιρετοί παράγοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι τρεις βουλευτές και όλοι όσοι εμπλέκονται με το θέμα που Αναβάλου, μηδέ εξαιρουμένων των κυβερνήσεων που κοροϊδεύουν δεκαετίες τώρα τον κόσμο, διαβάζοντας τα δύο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν από τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Ελεύθερος Τύπος», με την υπογραφή του συναδέλφου Γιάννη Γαλανόπουλου το 1990.

Έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια απ΄ όταν ξεκίνησε ο Ανάβαλος και 18 χρόνια, απ΄ όταν δημοσιεύθηκαν τα ρεπορτάζ που διαβάζετε στις διπλανές στήλες.

Κι όμως, όλα είναι σαν σήμερα!

Τίποτα δεν έχει αλλάξει!

Η κοροϊδία στο μεγαλείο της!

Αν αντικαταστήσει κανείς τα δύο πρόσωπα που αναφέρονταν τότε στα ρεπορτάζ του Γαλανοπούλου (Βακάλογλου, Τσούρνος) με τα ονόματα των «διαδόχων» τους, τίποτα άλλο δεν έχει αλλάξει.

Στο ρεπορτάζ των «Νέων» καταγράφεται η κατάσταση που επικρατούσε στις 8 Αυγούστου του 1990, σχετικά με τα νερά της Αργολίδας και με τις υποσχέσεις που δίδονταν για επέκταση του Αναβάλου. Αναφέρονταν και τότε το Μοναστηράκι, οι Μυκήνες, ο Χώνικας, τα Φίχτυα. Όπως και σήμερα, οι αγρότες ζητούσαν λύση. Και τότε όπως και τώρα οι αιρετοί εκπρόσωποι μας, υποσχόταν ότι «τα έργα ξαναρχίζουν» και μάλιστα σε ένα μήνα! Επίσης οι τότε δήμαρχοι Ναυπλίου και Άργους, έχοντας διακρίνει το πρόβλημα της Αμυμώνης τρύπαγαν γεωτρήσεις. Στη συνέχεια ξεζούμισαν και την Λέρνη! Ακόμα και σήμερα όμως οι δύο πόλεις δεν έχουν νερό να πιουν.

Στο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» στις 13 Αυγούστου του 1990, καταγράφονταν και τότε οι διαμαρτυρίες των αγροτών που έβγαιναν στους δρόμους, όπως και τώρα! Καταγράφεται η απόγνωση τους, αλλά και οι δικαιολογίες που ξεστομίζονταν από τους «αρμόδιους» για τις καθυστερήσεις που υπήρχαν στο έργο. Και το βασικότερο; Καταγράφονταν τα αιτήματα! Τα ίδια υπάρχουν 18 χρόνια μετά!

Ο μόνος τυχερός θα μπορούσε να είναι ο Γαλανόπουλος, που σήμερα δεν θα χρειαζόταν πλέον να τρέχει για να παρακολουθεί τις εξελίξεις, αν και το κάνει. Θα μπορούσε απλά να αντιγράψει τα δικά του ρεπορτάζ και να τα ξαναδημοσιεύσει αλλάζοντας μόνο τα ονόματα των ανθρώπων που διαφεντεύουν τις τύχες μας. Θα ήταν απόλυτα επίκαιρος.

Και εκείνοι φυσικά που έρχονται ως νέοι μεσσίες για να σώσουν το νόμο από την καταστροφή και την ερημοποίηση, να συνεχίζουν το …σπουδαίο έργο τους….

Ντροπή ρε!

Στέλνουν το αίτημα για τον Ανάβαλο

Απόντων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Έλσας Παπαδημητρίου και ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, αλλά και των δημάρχων Ναυπλίου Παναγιώτη Αναφνωσταρά και Άργους Βασίλη Μπούρη, -αν και είχαν κληθεί - συνεδρίασε το νομαρχιακό συμβούλιο για το θέμα του Αναβάλου. Η συνεδρίαση θεωρήθηκε κορυφαία από νομαρχιακούς συμβούλους και από τον ίδιο τον νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο, αν και κατά πολλούς θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και δύο μήνες, αφού η απόφαση αφορούσε απλά στην υποβολή ενός αιτήματος για την ένταξη του νομού στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής», για την χρηματοδότηση του Αναβάλου.

Το αίτημα βέβαια συνοδεύτηκε από μια προμελέτη (τεχνικό δελτίο χαρακτηρίστηκε από τον κο Σαλεσιώτη), η οποία χωρίζει σε κατηγορίες το έργο επισκευής και επέκτασης του Αναβάλου.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση, έγινε υπό το βάρος κινητοποιήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τις προσεχείς ημέρες, αλλά και υπό την πίεση δεκάδων δημοσιευμάτων σε τοπικό και Πανελλήνιο επίπεδο.

Αναφορικά με την καθυστέρηση υποβολής του αιτήματος ο κος Σωτηρόπουλος, ισχυρίστηκε για μία ακόμα φορά ότι έχουν σταλεί οι προτάσεις για το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» από τις 18 Απρίλη 2008. Όμως η αντιπολίτευση μίλησε για καθυστέρηση, αφού η επιστολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβολή χρηματοδότησης έφτασε στις νομαρχίες την 1 Ιουλίου 2008, και μάλιστα αναφέρει ρητά ότι «η ειδική υπηρεσία διαχείρισης θα αξιολογήσει μόνο τις προτάσεις που υποβάλλονται σε συνέχεια αυτής της επιστολής».

 

Η προμελέτη

 

Η πρόταση για την συντήρηση του αντλιοστασίου - φράγματος Ανάβαλου και την μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Αργολίδας χωρίζεται στους παρακάτω τομείς:

α) Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Αναβάλου, β) Βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων, γ) Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χωνικα  και δήμο Μιδέας, δ) Πυργιώτικα, Ασκληπιείο, Επίδαυρος, ε) Μεταφορά νερού Αναβάλου στην περιοχή της Ερμιονίδας.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. 

Όπως δήλωσε ο κος Σωτηρόπουλος «επιδιώκουμε ο Ανάβαλος να φτάσει σε όλο το νομό, να συντηρηθεί το αντλιοστάσιο και να βελτιωθούν τα παλιά δίκτυα για να μην υπάρχουν απώλειες».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τάσος Σαλεσιώτης αφού κατηγόρησε τον νομάρχη για καθυστέρηση ζήτησε να δοθούν προτεραιότητες για να χρηματοδοτηθεί έστω και ένα μέρος του έργου, δηλώνοντας: «Αν μας έδιναν λεφτά για όλη την Αργολίδα, θα τους ανάβαμε 10 λαμπάδες».

Ο Δημήτρης Σαραβάκος τόσο στη τοποθέτησή του όσο και σε ανακοίνωση που εξέδωσε την επόμενη ημέρα αναφέρεται στην επιστολή Κοντού και στην καθυστέρηση υποβολής του αιτήματος και επισημαίνει: «δυστυχώς, ενώ από το ίδιο πρόγραμμα η Κορινθία έχει πάρει 50 εκατομμύρια ευρώ, η Μεσσηνία 35 εκατομμύρια ευρώ και η Λακωνία 44 εκατομμύρια ευρώ, η Αργολίδα, εξ αιτίας της ανικανότητας και της αδιαφορίας του Νομάρχη, δεν έχει καν υποβάλλει αίτημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην πάρει τίποτα από το πρόγραμμα των 384.375.542 ευρώ για την διαχείριση των νερών του Αναβάλου και για άλλα έργα διαχείρισης υδάτινων  πόρων. Η πολιτική αυτή της Νομαρχίας οδηγεί την διαχείριση των νερών του Αναβάλου σε ιδιώτες».

Βέβαια αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του Αναβάλου να σημειωθεί ότι ο κος Σωτηρόπουλος ήταν κάθετος: «εμείς θα διαχειριστούμε το νερό και όχι οι ιδιώτες. Στις 18/4 υποβάλαμε τις προτάσεις μας μαζί με τους δήμους».

Εντυπωσιακή ήταν η τοποθέτηση του νομαρχιακού συμβούλου κου Θεοδοσίου: «αν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως παρουσιάζονται, γιατί δεν ξεκινούν τα έργα; Ήρθαμε όμως εδώ να εκτονώσουμε την λαϊκή οργή. Δεν είναι τόσο απλή η λύση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Είναι θέμα πολιτικής. Θέλουν να ξεκληρίσουν τους μεσαίους αγρότες. Γι΄ αυτό τόσα χρόνια δεν έχει γίνει το έργο. Αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, όσες συνεδριάσεις κι αν γίνουν, όσες μελέτες κι αν κατατεθούν. Η λύση θα έρθει με μαζικές κινητοποιήσεις».

Παρόν στην συνεδρίαση ήταν και ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης ο οποίος δήλωσε για μία ακόμα φορά ότι είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του έργου. Και επεσήμανε: «αποσπασματικά δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ το έργο. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο. Θεωρώ ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να λύσουμε ή να δρομολογήσουμε την λύση του προβλήματος».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο πολιτευτής Δημήτρης Κρανιάς, ο οποίος αναφερόμενος στην κίνηση πολιτών που μαζεύει υπογραφές για το νερό επισήμανε: «η ανάδειξη της δύναμης των πολιτών με κυρίαρχο αίτημα την χρηματοδότηση των έργων των υδάτινων πόρων του Νομού είναι αυτή που θα δώσει την άμεση, οριστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Η συμμετοχή στην προσπάθεια εκπροσώπων όλων των παραγωγικών τάξεων της Αργολίδας αποδεικνύει ότι οι πολίτες και θέλουν και μπορούν. Η κίνηση των πολιτών που διαχειρίζεται το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, υπερβαίνοντας πολιτικές διαφορές προσωπικές τοποθετήσεις και σκοπιμότητες στέλνει σε όλες τις κατευθύνσεις το ισχυρό μήνυμα της κοινωνίας».

 

Κόντρες

 

Εντωμεταξύ κόντρα ξέσπασε ξαφνικά μεταξύ του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, επειδή βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στο Κρανίδι.

Ο βουλευτής την επόμενη ημέρα με δελτίο τύπου που απέστειλε στις εφημερίδες επισημαίνει: «Και νέα συγχαρητήρια πρέπει να δώσουμε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Διαθέτει για άρδευση 68 εκατ. ευρώ στο Ηράκλειο, τη στιγμή που η Αργολίδα ασχολείται ακόμη με ανούσιες θεωρητικές συζητήσεις για εκπόνηση προμελετών για την αξιοποίηση του Αναβάλου. Μάλιστα η χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας για τη συζήτηση επί προμελέτης για τον Ανάβαλο, αποτελεί την πρώτη επίσημη, αλλά τραγική ομολογία ότι όταν οι άλλοι εντάσσουν έργα, εμείς ακόμα συζητάμε τις προμελέτες. Θερμά συγχαρητήρια και στους κυβερνητικούς πολιτικούς εκπροσώπους. Είναι άξιοι του μισθού τους. Άραγε γιατί δεν αποδέχονται την απλή πρόταση που έχω υποβάλει εδώ και πολλούς μήνες, εδώ και τώρα να ζητήσουμε συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς; Μήπως φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί ότι ο βασιλιάς είναι τελικά γυμνός; Ευτυχώς που οι λαϊκές κινητοποιήσεις στον Άγιο Αδριανό, στο Κουτσοπόδι, στο Δρέπανο, κ.ά., αποτελούν τον πολιτικό τους εφιάλτη και την ελπίδα της κοινωνίας ότι επιτέλους έχουμε πάρει την τύχη στα χέρια μας».

Εξαγριωμένος ο νομάρχης λίγες ώρες αργότερα απάντησε στον βουλευτή: «Με την τελευταία ανακοίνωσή του για το πρόβλημα του Αναβάλου που εκδόθηκε πριν τελειώσει το Ν.Σ. της 22-9-08 που ομόφωνα εγκρίθηκε η σχετική προμελέτη για την ολοκλήρωση του έργου και την επέκτασή του σε όλο το νομό προϋπολογισμού 40.486.121 ευρώ, καταφέρεται εναντίον της συζήτησης και της προμελέτης για τον Ανάβαλο. Ομιλεί για πολιτική εξαπάτηση των αγροτών της Αργολίδας και των κατοίκων του Νομού από την κυβέρνηση με εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών κ.λπ. ενώ γνωρίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι αποκλειστικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας για να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Χαρακτηρίζει «ανούσιες θεωρητικές συζητήσεις» αυτές τις διαδικασίες, ότι ο «βασιλιάς είναι τελικά γυμνός», και «φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί» κ.λπ. και διερωτάται γιατί δεν αποδεχόμαστε τη δική του πρόταση η οποία είναι… «εδώ και τώρα να ζητήσουμε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς».

Και επισημαίνει ακόμα: «ο κ. Βουλευτής ή δεν γνωρίζει τη διαδικασία εκτέλεσης των δημοσίων έργων ή για λόγους αντιπολίτευσης καθαρά δεν επιθυμεί να γίνει το έργο και να υπάρχει μόνιμα το πρόβλημα στο Νομό», συμπληρώνοντας: «εάν είχε παρευρεθεί στη συνεδρίαση, που αγνόησε λόγω της κομματικής του εκδήλωσης, θα άκουγε τις τοποθετήσεις όλων των Νομαρχιακών Συμβούλων και τη συντριπτική πλειοψηφία όλων των παρευρισκομένων, Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων και ίσως μας ακολουθούσε και αυτός σε αυτή τη σοβαρή προσπάθεια».

Ξεθάβουν Τόμαχοκ στην Κίο

Το δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Κίου κατά την συνεδρίαση του την περασμένη Δευτέρα μετά από ενυπόγραφη καταγγελία πολλών δημοτών, όπως ισχυρίζονται, διαπίστωσε πως η κατάσταση που επικρατεί στη Ν. Κίο σχετικά με την παραβατικότητα ομάδων τσιγγάνων της περιοχής εχει φτάση κατά τον Δήμο στο απροχώρητο και έχει εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής, κατοχής και κατανόησης δεδομένου ότι οι κάτοικοι της Ν Κίου βιώνουν, όπως υποστηρίζει ο Δήμος της Nέας Κίου, σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας και αδυναμίας να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις περιουσίες τους.

Αφορμή των τελευταίων γεγονότων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η κλοπή 15 καπακιών από το δίκτυο αποχέτευσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν μέσα ΙΧ και πεζοί.  Για την κλοπή αυτή φαίνεται πως κάποιοι ενοχοποίησαν τους τσιγγάνους της περιοχής της Νέας Κίου.

Μετά από εισήγηση του δημάρχου Ν. Κίου Γιώργου Μανινή αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση επιτροπής αγώνα η οποία αποτελείται από ολόκληρο το δημοτικό Συμβούλιο και εκπροσώπους όλων των φορέων του Δήμου για να προβεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί μπροστά από το δημαρχείο της Ν. Κίου στη συνέχεια να προβεί σε συμβολική κατάληψη της γέφυρας του Ινάχου, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να ζητήσουν από συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να κάνουν το αυτονόητο δηλαδή να τους προστατέψει τους να προστατεύσουν την ασφάλεια, τις περιουσίες και τα δικαιώματα των δημοτών τους. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν παρόμοια κινητοποίηση είχε στοιχίσει στον τότε αντιδήμαρχο και νυν δήμαρχο την αποχώρησή του από τον Συνασπισμό, μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ν. Κίου είναι οι συντεταγμένες.   

Θα θρηνούσαν νήπια στα Ίρια

Λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα στο νηπιαγωγείο των Ιρίων. Ένα στέγαστο πάνω από την πίσω πόρτα του σχολείου, εκεί που παίζουν αμέριμνα τα νήπια, γκρεμίστηκε ξαφνικά την Κυριακή, αποκαλύπτοντας για μία ακόμα φορά τις κακοτεχνίες με τις οποίες έχουν κατασκευαστεί πολλά σχολεία της περιοχής.

«Ευτυχώς που εκείνη την ώρα δεν λειτουργούσε το σχολείο και ήταν κλειστό», λέει στον «α» ο Αδριανός Καλλιάνος, κάτοικος των Ιρίων, ο οποίος πέρσι έστελνε τα παιδιά του στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο.

Πραγματικά τα μπάζα που έπεσαν φανερώνουν ότι αν έπεφταν πάνω σε κάποιο ή κάποια παιδιά, σήμερα τα Ίρια θα θρηνούσαν θύματα.

30 περίπου παιδιά πηγαίνουν ακόμα σήμερα σε αυτό το νηπιαγωγείο, ενώ το καλοκαίρι που πέρασε όπως λένε οι κάτοικοι έπαιζαν εκεί κάθε απόγευμα τουλάχιστον 100 παιδιά, αφού στον ίδιο χώρο ο δήμος έχει τοποθετήσει παιδική χαρά». Ευτυχώς που δεν γκρεμίστηκε άλλη ημέρα το στέγαστρο», λέει μια γυναίκα και κάνει τον σταυρό της που «φύλαξε ο Θεός τα παιδιά μας», συμπληρώνει.

Το χειρότερο απ΄ όλα ωστόσο είναι ότι μετά την προηγούμενη Κυριακή το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και τα νήπια πηγαίνουν στο σχολείο τους αν και οι μηχανικοί του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων δεν έχουν εξετάσει το κτήριο και δε έχουν αποφανθεί ακόμα αν υπάρχουν και άλλες ζημιές αφού από το στέγαστρο που γκρεμίστηκε αποκαλύφθηκε ότι τα σίδερα είναι διαβρωμένα και σκουριασμένα από την θάλασσα, μιας και το σχολείο βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο και τα κτήριο είναι παμπάλαιο.

Όπως τονίζει πάντως ο δήμαρχος Ασίνης Τάκης Μπούκουρης μηχανικοί του δήμου έκαναν μια πρώτη αυτοψία όμως αναμένεται ο ΟΣΚ ο οποίος έχει ενημερωθεί για το συμβάν από την Δευτέρα. Ενημερωμένη σύμφωνα με τον κο Μπούκουρη είναι και η νομαρχία και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Αργολίδας. Ο κος Μπούκουρης σύμφωνα με όσα δήλωσε περιμένει τον ΟΣΚ για να αποφανθεί αν πρέπει το νηπιαγωγείο να μεταστεγαστεί.

Κάτοικοι πάντως των Ιρίων μιλούν για ένα παμπάλαιο κτήριο το οποίο έχει επισκευαστεί αρκετές φορές, αφού και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογα περιστατικά με γκρεμίσματα σοβάδων, αλλά και με την στέγη που είχε αλλαχτεί πρίν μερικές δεκαετίες.

Με εντολή Βλάχου έκαναν έφοδο οι «ράμπο» της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, σε Ανυφί και Κουτσοπόδι

Σειρά αγορανομικών και φορολογικών παραβάσεων, βρήκε το κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, στην Αργολίδα, μετά από ελέγχους που έκανε με εντολή του ίδιου του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου, στο πλαίσιο των ελέγχων που το Υπουργείο Ανάπτυξης διενεργεί συνεχώς για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν δύο επιχειρήσεις στο νομό. Πρόκειται επιχειρήσεις αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών  στο Ανυφί και στο Κουτσοπόδι.

Από τους ελέγχους προέκυψε σειρά αγορανομικών και φορολογικών παραβάσεων.

Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκε ότι:

α) Δεν είχαν εκδοθεί δίγραμμες επιταγές, ούτε είχαν γίνει πληρωμές με καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για πωλήσεις οπωροκηπευτικών, που υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

β) Υπήρχαν ελλιπή φορολογικά παραστατικά (δηλώσεις ΦΠΑ, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, Δελτία Αποστολής, τιμολόγια αγοράς χωρίς αναγραφή προέλευσης και ποικιλία των προϊόντων) τα οποία εδόθησαν στην ΥΠΕΕ, που εκλήθη επί τόπου, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

γ) Δεν υπήρχαν Δελτία Εισαγωγής για προϊόντα (οπωροκηπευτικά) τα οποία φυλάσσονταν στα ψυγεία των παραπάνω επιχειρήσεων.

δ) Δεν υπήρχαν ειδικές σημάνσεις για την προέλευση και ποικιλία 13 τόνων πορτοκαλιών. (Σημειώνεται ότι ειδοποιήθηκε και έσπευσε επί τόπου κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δέσμευσε την εν λόγω ποσότητα).

ε) Δεν είχαν εκδοθεί παραστατικά για πωλήσεις για 89 τόνους οπωροκηπευτικών. Διερευνάται μάλιστα εάν οι πωλήσεις αυτές έγιναν προς παραγωγούς κατόχους αδειών λαϊκών αγορών.

στ) Στις εγκαταστάσεις των παραπάνω επιχειρήσεων βρέθηκαν παραγωγοί, κάτοχοι αδειών λαϊκών αγορών, να διακινούν προϊόντα χωρίς παραστατικά.

Μάλιστα η μία επιχείρηση δε διέθετε άδεια λειτουργίας για τις εγκαταστάσεις της (ψυκτικοί θάλαμοι κτλ).

Η όλη υπόθεση διαβιβάστηκε για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στην Εισαγγελία Αργολίδος, στην ΥΠΕΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας, ενώ οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Ε. του ΥΠΑΝ διενεργούν παράλληλο έλεγχο για ενδεχόμενη εμπλοκή στην υπόθεση κατόχων αδειών λαϊκών αγορών .

Με αφορμή τα παραπάνω ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος σημειώνει τα εξής: «Συνεχίζουμε τους εντατικούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση και σε όλη την Ελλάδα. Η παρανομία σε βάρος των καταναλωτών και των υγιών επαγγελματιών θα σταματήσει με κάθε τρόπο. Οι πραγματικοί παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν ότι αγωνιζόμαστε για να προασπίσουμε τα συμφέροντά τους. Σεβόμαστε τον κόπο τους, όπως σεβόμαστε και τους καταναλωτές. Ας μη γίνουν- δίνοντας παραστατικά σε κερδοσκόπους - συνεργοί σε παρανομίες που αποβαίνουν, στο τέλος, σε βάρος των πολιτών, της ίδιας της κοινωνίας».

Από τη νομαρχία Αργολίδας μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για τον έλεγχο που έγινε.

Δικός μου είναι ο Ανάβαλος!

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

 ΠΙΑΝΟΥΝ ΠΟΡΤΑ για τον …χειμώνα, ή καλύτερα για το …μέλλον, ένας - ένας οι «σωτήρες» της Αργολίδας. Ξεμυτίζουν από το καβούκι τους και εμφανίζονται ως οι μεσσίες που θα σώσουν το νομό από την ερημοποίηση, με τον Ανάβαλο. Σκέφτονται ίσως: «ρε μπας και γίνει τελικά το έργο και μείνω απ΄ έξω;» (χωρίς να το πιστεύουν) και ονειρεύονται: «γιατί να μην κάνω τώρα μια παρέμβαση, ώστε αν τελικά υλοποιηθεί το έργο του Αναβάλου, να την ανασύρω από το συρτάρι μου και να εμφανιστώ ότι δήθεν εγώ το έκανα;».

ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΡΡΩΣΤΗ και φροϋδική η σκέψη, όμως δεν πρέπει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ακόμα και η «κουτσή Μαρία» σήμερα «πιάνει πόρτα» για τον Ανάβαλο!

ΜΑΚΑΡΙ βέβαια όλες αυτές οι παρεμβάσεις να έχουν αποτέλεσμα και να δοθεί κανένα φράγκο στην έρμη την Αργολίδα για να λύσει το πρόβλημα της άρδευσης και της ύδρευσης. Το εύχονται οι πάντες.

ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ όμως κανέναν - ας το καταλάβουν καλά - ποιός θα κάνει το έργο, γιατί όλοι αυτοί θα έπρεπε να το έχουν δρομολογήσει εδώ και πολλές δεκαετίες και να το έχουν υλοποιήσει, πριν ξεκληριστεί η αγροτιά της Αργολίδας και πριν τα εδάφη μετατραπούν σε έρημο. Και βέβαια θα έπρεπε μαζί με τις σημερινές τους παρεμβάσεις, να απολογούνται γιατί καθυστέρησαν και να ζητούν συγνώμη.

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ προβολής του καθενός πάνω στο «πτώμα του Αναβάλου» (το έχω ξαναγράψει), ας τα αφήσουν επιτέλους στην άκρη κι ας ενώσουν τα χέρια και τις δυνάμεις τους για το καλό αυτού του τόπου.

ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ πια!

Ξέχασαν τον άνθρωπο

Άρθρο του Άκη Ντάνου

 ΑΝ ΚΑΙ οι Δήμοι αρέσκονται διαρκώς να αναφέρονται στον άνθρωπο και στην ανθρωποκεντρική πολιτική που έχουν, εν τούτοις στην πραγματικότητα αφήνουν τον άνθρωπο στο περιθώριο. Βαρύτητα κυρίως δίνεται είτε στην οικοδομή, είτε στο αυτοκίνητο, είτε σε κάποια άλλα υλικά αγαθά τα οποία με μεν εξυπηρετούν τον άνθρωπο, όμως δεν αποτελούν όλα αυτά επίκεντρο ανθρωποκεντρικής της πολιτικής όπως θα το ισχυρίζονταν.

Η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ. ως προϊόν του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, έχει εισχωρήσει βαθιά και στις έννοιες της πολιτικής οδηγώντας συχνά σε μπερδέματα της σκέψης και των ερμηνειών της. Ο άνθρωπος ως μονάδα και μέρος της κοινωνίας αντικαθίσταται από τα αποτελέσματα της οικονομικής του δραστηριότητας. Ένα όμορφο σπίτι, εσωτερικά, αν δεν έχει τους απαιτούμενους εξωτερικούς χώρους, τότε αποτελεί μια φυλακή της ψυχής και των συναισθημάτων.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ μιας πόλης ή ο επανασχεδιασμός ενός ελεύθερου χώρου αποτελούν βασικά εργαλεία ανθρωποκεντρικής πολιτικής. Συχνά όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι χώροι αυτοί να μετατρέπονται σε χώρους αποξένωσης αφού εξυπηρετεί είτε οτιδήποτε άλλο πλην του ιδίου του ανθρώπου. Ένας φαρδύς δρόμος χωρίς τα απαιτούμενα πεζοδρόμια και χωρίς έλεγχο του ύψους των κτιρίων δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά ένα χώρο για τα αυτοκίνητα, όχι όμως και για τους ανθρώπους.

ΜΕΧΡΙ σήμερα η πολιτική των Δήμων στην περιοχή μας τουλάχιστον, δεν προβλέπει την δημιουργία κατάλληλων χώρων ελεύθερων χώρων ώστε να αποτελέσουν πιθανούς τόπους για συναντήσεις των ανθρώπων, επαναδημιουργίας της γειτονιάς, και γενικότερα πνεύμονες αναπνοής των συνοικιών. Ακόμα και στις περιοχές όπου προβλέπονται τέτοιοι χώροι, η λογική τους καταστρατηγείται και από πάρκα μετατρέπονται απλά σε "γλάστρες".

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για νέας μορφής γκέτο, χώρους απομόνωσης, οι οποίοι αναδεικνύουν την χλιδή ορισμένων συνοικιών και τον νεοπλουτισμό των ενοίκων τους, η περιχαρακώνουν και απομονώνουν τους χώρους όπου διαμένουν οι αλλοδαποί και εργαζόμενοι β΄ διαλογής. Ο σχεδιασμός των σημερινών πόλεων οδηγεί σε διάσπαση του κοινωνικού ιστού με αποτέλεσμα την δημιουργία αντιπαραθέσεων, στην σύγκρουση σε κοινωνικό επίπεδο καθώς και στην αύξηση της εγκληματικότητας. 

Το ιστορικό άρμα των αρχαίων Αργείων στον προφήτη Ηλία…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

 Την Κυριακή , είχαμε υποσχεθεί στην μικρή Μαρία και στον Χαράλαμπο μια βόλτα στον λόφο του προφήτη Ηλία για να γνωρίσουν πως ζούσαν οι Αρχαίοι κάτοικοι της Πόλης του Άργους, μια ιδέα που τα ενθουσίασε ιδιαίτερα. Ο καιρός νωρίς το απόγευμα ήταν αρκετά ευνοϊκός και ξεκινήσαμε για το λόφο για να αποφύγουμε και οποιαδήποτε πιθανή βροχή και προλάβαμε την πρώτη ομάδα ξενάγησης.

Εκεί είχαν στήσει μια πάρα πολύ καλή εκδήλωση για να γνωρίσουμε τους αρχαίους συμπολίτες μας. Ξενάγηση από αρχαιολόγο , φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές αλλά και με γενικότερο ιστορικό ενδιαφέρον για το Άργος , εργαστήριο πηλού που το ευχαριστήθηκαν τα πιτσιρίκια και θα υπήρχαν κάποιες ομιλίες και διηγήσεις  παραμυθιών τα οποία λόγω χρόνου δεν θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε .

Στην ξενάγηση για τον αρχαίο οικισμό είχε ενδιαφέρον η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας  που παρακολουθούσε  την ξενάγηση από 2,5- 70 χρονών περίπου και όλοι με τρομερό ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τα χνάρια του αρχαίου οικισμού. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης , οι πιο παλιοί βλέποντας φωτογραφίες από την δεκαετία του 50 είχαν και κάποια σχόλια μνήμης να κάνουν για το υλικό που έβλεπαν.

Στο εργαστήρι πηλού με τις δυο πολύ καλές αρχαιολόγους εξηγούσαν , έδιναν πηλό, ιδέες και διατηρούσαν  σε δημιουργική εγρήγορση τα πιτσιρίκια  γινόταν πραγματικό πανηγύρι . Μέχρι να ολοκληρώσουμε τον κύκλο δραστηριοτήτων η πρώτη ομάδα  είχε ήδη ξεκινήσει η δεύτερη ομάδα επισκεπτών.

Η Μαρία και ο μικρός Χαράλαμπος πήραν τις πήλινες δημιουργίες τους να τις στεγνώσουν στο σπίτι και ήμασταν έτοιμοι για να φύγουμε .

-         Μπαμπά θα ξανάρθουμε στον προφήτη Ηλία  την άλλη Κυριακή ;

Και εδώ αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα . Δεν είχα κάτι να της πω. Ο λόφος έχει ευρήματα  από 4.000 χρόνια , εγώ έχω συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής και είναι πρώτη φορά που θυμάμαι να γίνεται κάτι ανάλογο στον λόφο της Ασπίδας.

Ίσως θα μπορούσα να της δώσω ένα τόνο αισιοδοξίας ότι όταν τα παιδιά θα είναι όσο και αυτή πιθανόν να γίνει κάποια άλλη εκδήλωση στο λόφο αλλά δεν μπόρεσα.

Ήταν μια εκδήλωση η οποία δεν είχε πάρει ιδιαίτερες διαστάσεις προβολής στην τοπική κοινωνία ενώ η εφημερίδα το Βήμα της είχε αφιερώσει μισή σελίδα νομίζω στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής ( και από εκεί το πληροφορηθήκαμε και εμείς).

Θα μπορούσε να είχε καλύτερη κάλυψη από τα τοπικά ΜΜΕ , να είχε γίνει μεγάλη και συστηματική αφισοκόλληση, θα μπορούσαν να είχαν ενημερωθεί τα σχολεία .

Ότι και να πούμε για το τι θα μπορούσε να  είχε γίνει δεν έχει σημασία εκείνο που έχει σημασία είναι τι πρέπει να γίνει .

Μια τέτοια συστηματική και οργανωμένη προβολή θα έπρεπε να είχε μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα για τον λόφο της Ασπίδας και σίγουρα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με περισσότερο οπτικοακουστικό υλικό αλλά και παιδαγωγικό υλικό για μαθητές όλων των βαθμίδων από το νηπιαγωγείο μέχρι φοιτητές των πανεπιστημίων. Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική εκπαιδευτική εκδρομή για όλα τα σχολεία της πόλης και θα μπορούσε να είναι και μια ιδιαίτερη τουριστική εκδήλωση για τους επισκέπτες του νομού και αφορμή για μια μεγαλύτερη τουριστική εκδήλωση που θα αφορούσε μια βιωματική περιήγηση και γνωριμία με την αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη  πόλη της Ευρώπης .

Δυστυχώς δεν είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος για μια τέτοια προοπτική. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για μια πετυχημένη εκδήλωση που δύσκολα θα αποκτήσει διάρκεια και βάθος χρόνου. Και ευθύνη για αυτό έχουμε όλοι μας.

Φαίνεται ότι είναι και προφητικό ότι πραγματοποιήθηκε στον λόφο του προφήτη Ηλία , γιατί μάλλον με τον γνωστό ελληνικό μας τρόπο και τούτη η ευκαιρία θα αναληφθεί στους ουρανούς……της συλλογικής μας αχαριστίας , αφασίας και αμνησίας.

17/9/08

Κόντρες δασκάλων – περιφερειάρχη εκπαίδευσης

Μεγάλη κόντρα άνοιξε την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς μεταξύ των συνδικαλιστών δασκάλων και του περιφερειάρχη εκπαίδευσης. Οι δάσκαλοι μιλούν για «Φαινόμενα αλαζονείας στρατιωτικού τύπου».

Φαίνεται ότι όλη η  σχολική χρονιά, όσο παραμένουν άλυτα τα προβλήματα, θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς.

Εντωμεταξύ «έκπληξη» περίμενε την πρώτη ημέρα δάσκαλους, καθηγητές, γονείς και μαθητές, αφού με εντολή του περιφερειάρχη τα παιδιά σχόλασαν το μεσημέρι και όχι μετά τον αγιασμό, όπως συνηθίζεται.

Στον τελευταίο «Αναγνώστη», δημοσιεύεται πλήρες ρεπορτάζ.

Να συνεδριάζει επικουρικά η βουλή στο Ναύπλιο, ζήτησε η Έλσα

O Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας έκλεισε την Κυριακή το απόγευμα στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ναύπλιο, στο πρώτο ουσιαστικά βουλευτήριο της χώρας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια ημέρα της Δημοκρατίας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης διεξήγε με επιτυχία η Αντιπρόεδρος της Βουλής Ελσα Παπαδημητρίου, ενώ αναφορές στην Δημοκρατία έγιναν από τους βουλευτές του νομού Αργολίδας Γιάννη Μανώλη (Ν.Δ) και  Ιωάννη Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ), τον Νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλο και τον αντιδήμαρχο Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο λόγώ της απουσίας του Δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά στο εξωτερικό. Η πρώην βουλευτής και κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός Άννα Συνοδινού διάβασε κείμενα του Θουκυδίδη και του Μακρυγιάννη για τη Δημοκρατία, αλλά και διατάξεις συνταγμάτων της χώρας από το Σύνταγμα της Επιδαύρου μέχρι το Σύνταγμα του 1975.

Επίσης ο Γάλλος Πρέσβης κ. Κριστόφ Φαρνό συμμετείχε στις εκδηλώσεις – καθότι η Γαλλία έχει την Προεδρία της Ε.Ε–και διάβασε αποσπάσματα από την ομιλία του Αντρέ Μαρλώ την οποία είχε εκφωνήσει ο Γάλλος διανοητής στις 28 Μαΐου 1959, κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης.

Ο Προέδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας κλείνοντας την εκδήλωση στο Βουλευτικό τόνισε:

«Αύριο (σ.σ. την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου) ολόκληρος ο Κόσμος τιμά τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Είναι η πρώτη, επίσημη Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που ελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός γιορτάζουν κάθε μέρα, στους τόπους που έχουν την τύχη να κυβερνώνται δημοκρατικά. Είναι τιμή για την Ελλάδα που έχει συμβάλει τόσο σημαντικά στην παγκόσμια ζωή με μια απλή, αλλά και μεγαλειώδη δημιουργία. Είναι τιμή που, εδώ και 25 αιώνες έχει δώσει σ’ ολόκληρο τον Κόσμο, την έννοια της Δημοκρατίας και το πρότυπο της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Γιατί η Δημοκρατία ως έννοια, νοοτροπία, αλλά και πολίτευμα εκφράζει την ανθρώπινη φύση και δίνει σε κάθε άνθρωπο ελευθερία και ευτυχία. Έχουμε σήμερα τη χαρά να βρισκόμαστε στο πρώτο ουσιαστικά Βουλευτήριο της αναγεννημένης Ελληνικής Πολιτείας. Σε ένα ιστορικό κτίριο, σύμβολο για την Ελληνική Δημοκρατία. Εδώ, όπου εγκαταστάθηκε το 1825, το Βουλευτικό Σώμα. Εδώ, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία του Κοινοβουλευτισμού του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Εδώ, όπου βρίσκονται οι ρίζες της σημερινής Βουλής των Ελλήνων. Ξαναγυρίζουμε, λοιπόν, τιμάμε και αναδεικνύουμε τους τόπους, που η Δημοκρατία μας έβαλε τις ρίζες της.

Θέλω, τιμώντας την Ημέρα αυτή, να επισημάνουμε κάτι σημαντικό: Ανατρέχοντας στη ρήση «έδοξε τη Βουλή και τω Δήμω», μπορούμε να εντοπίσουμε όλη την ουσία της Δημοκρατίας. Υπογραμμίζω, λοιπόν, ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούμε, για την εθνική αντιπροσωπεία, (όπως από τα πανάρχαια χρόνια) τον όρο «Βουλή». Είναι παγκόσμια ο ισχυρότερος προσδιορισμός κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Είναι η έννοια που αποδίδει στην εθνική αντιπροσωπεία, τον ουσιαστικό ρόλο της. Υπογραμμίζουμε έτσι (χρησιμοποιώντας για την εθνική μας αντιπροσωπεία τον όρο Βουλή) τη βαθύτερη σημασία της Δημοκρατίας, που είναι η έκφραση της βούλησης του λαού.

Θεμέλιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό είναι η Παγκόσμια Διακήρυξη για τη Δημοκρατία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) του Σεπτεμβρίου 1997. Το κείμενο αυτό συμπυκνώνει: τις αρχές της Δημοκρατίας, τα στοιχεία και τις λειτουργίες της δημοκρατικής διακυβέρνησης και τη διεθνή διάσταση της Δημοκρατίας.

Θεμέλιος χώρος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας είναι η Πνύκα. Θεμέλιος χώρος της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας είναι το Ναύπλιο. Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή εκεί, όπου ανήκει».

Τα δημοκρατικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν σήμερα από τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες

Το μεγάλο κεφάλαιο και η κατευθυνόμενη ενημέρωση θέτουν σε κίνδυνο την Δημοκρατία τόνισε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Αργολίδας Β. Σωτηρόπουλος: «Η κοινοβουλευτική δημοκρατία απευθύνεται σε πραγματικά ελεύθερους και ενήμερους πολίτες. Και εδώ πρέπει τα ΜΜΕ να παίξουν τον αντικειμενικό τους ρόλο.

Δυστυχώς όμως σε παγκόσμιο επίπεδο η ενημέρωση περνάει από φίλτρα και παραμορφωτικά κάτοπτρα, διότι η ιδιοκτησία των ΜΜΕ έχει περιέλθει σε χέρια με τεράστια οικονομική δύναμη και συμφέροντα.

Η γνήσια κοινοβουλευτική δημοκρατία και γενικά τα δημοκρατικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν σήμερα από τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων χωρών, αλλά και μέσα στις ίδιες τις χώρες που δημιουργούν κοινωνικές αντιπαλότητες και συγκρούσεις.

1,2 δις. άνθρωποι στον κόσμο ζούν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα και δεν υπάρχουν προοπτική βελτίωση της θέσης τους, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις οικονομικά ισχυρές χώρες.

Τα δάνεια των φτωχών χωρών του τρίτου κόσμου πρέπει όχι να ρυθμιστούν, αλλά ουσιαστικά να χαρισθούν. Η ελευθερία στην οικονομία είναι αναγκαία αλλά δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη. Απαιτούνται αντισταθμιστικές πολιτικές για την ενίσχυση των κοινωνικοοικονομικών ασθενέστερων τάξεων.

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ( ΟΗΕ) όπως λειτουργεί σήμερα , δεν ανταποκρίνεται στο βασικό του ρόλο που είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των ιδίων ψηφισμάτων. Είναι όργανο των ισχυρών χωρών και προωθεί τις πολιτικές τους στρατηγικές και τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Είναι βασική υποχρέωση όλων , χωρών, πολιτικών, ΜΜΕ και πολιτών να σεβόμαστε τους κανόνες λειτουργίας αυτού του ευαίσθητου, αλλά υπέροχου δημοκρατικού πολιτεύματος και του μοναδικού που αξίζει στους ανθρώπους!»

 

Η τελευταία συνέντευξη του Σταύρου Παράβα

Μια μέρα πριν την τιμητική εκδήλωση του συλλόγου «Καββαδίας» στο Λυγουριό, ο Σταύρος Παράβας είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη στον Άκη Γκάτζιο. Ο Παράβας είχε αναρρώσει τότε και είχε κέφι και διάθεση για ζωή. Μιλά για το Λυγουριό και τους φιλόξενους κατοίκους του, αλλά και για την μορφή που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

 

Ερ: Είχατε μια περιπέτεια με την υγεία σας τον προηγούμενο χειμώνα, κερδίσατε τη μάχη, είσαστε δυνατός, σας αγαπάμε πολύ και ο Σύλλογος «Καββαδίας» σήμερα, διοργανώνει μια εκδήλωση για σας. Σήμερα πως νοιώθετε γι΄ αυτή την τιμή που σας έκαναν και για τους πολλούς γνωστούς ηθοποιούς και δημοσιογράφους που θα μιλήσουν για σας;

ΠΑΡΑΒΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος και ευχαριστώ τον σύλλογο «Καββαδία» και το Λυγουριό γενικότερα, γιατί νιώθω κι εγώ κάτοικος του Λυγουριού πια, αφού μένω εδώ.

ΕΡ: Το Λυγουριό σημαίνει για σας φαντάζομαι πολλά πράγματα, είναι δίπλα ακριβώς στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου…

ΠΑΡΑΒΑΣ: Ακριβώς.

ΕΡ: Ήθελα να την ευκαιρία να μου μιλήσετε λίγο, για την σχέση των κατοίκων του Λυγουριού, με τους θεατράνθρωπους.

ΠΑΡΑΒΑΣ: Νομίζω τουλάχιστον -από τους παλαιότερους ηθοποιούς που έχω πληροφορηθεί-, τους τίμησαν ιδιαίτερα, τους φιλοξένησαν. Αυτό το συμπέρασμα έχω βγάλει για τους προηγούμενους και το ίδιο ισχύει και σήμερα. Και εγώ τους ευχαριστώ και τους αφιερώνω όλη αυτή την εκδήλωση που γίνεται, γιατί με έκαναν να νοιώσω, πάρα πολύ ωραία εδωπέρα,  δεν ήμουν σαν ξένος.

ΕΡ: Είστε ιδιαίτερα αγαπητός στους Λυγουριάτες. Αυτό είναι γνωστό…

ΠΑΡΑΒΑΣ: Ναι δόξασι ο Θεός.

ΕΡ: Με την μεγάλη σας εμπειρία στο χώρο αυτό, θα ήθελα να σας ρωτήσω: πως κρίνετε την πορεία των Επιδαυρίων τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία διετία; Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα.

ΠΑΡΑΒΑΣ: Ειδικά φέτος, άλλαξαν ριζικά νομίζω τα πράγματα. Δεν ξέρω αν φέρει αποτέλεσμα αυτή η ιστορία, αλλά έτσι έγινε. Τώρα αν θα παραμείνει έτσι ή αν θα προχωρήσει δεν έχω ιδέα.

ΕΡ: Είχαμε και αντιδράσεις από τους Έλληνες ηθοποιούς…

ΠΑΡΑΒΑΣ: Σωστό. Γιατί είναι λίγες οι παραστάσεις.

ΕΡ: Και το γεγονός ότι ξενόφερτες παραστάσεις – καθ΄ όλα άξιες βέβαια – σ΄ ένα θέατρο όμως που είχε γίνει θεσμός να παρουσιάζονται από Ελληνικούς Θιάσους Αρχαίες Τραγωδίες και Κωμωδίες, μοιάζει λίγο παράξενο. Έτσι δεν είναι;

ΠΑΡΑΒΑΣ: Σίγουρα κι εμένα με παραξένεψε. Δεν είχα τον καιρό να ασχοληθώ με το γεγονός αυτό. Αλλά έμαθα ότι ασχολήθηκαν άνθρωποι του Λυγουριού και ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα - εννοώντας βέβαια από το επόμενο καλοκαίρι - να πάρει άλλη μορφή πια το Θέατρο. Αυτήν που είχε. Εδώ πέρασαν ιερά τέρατα, και δεν έπρεπε να χάσει την αίγλη των ιερών τεράτων το Θέατρο της Επιδαύρου.

Για αλαζονεία κατηγορεί ο Πλατής την Δημοτική Αρχή

«Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται το Επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Άργους οφείλω να υπενθυμίσω τα εξής» υπογραμμίζει με λιτή ανακοίνωσή του, ο τέως Δήμαρχος Άργους Δ. Πλατής  και τονίζει ότι, η παράταξή του καταψήφισε την πρόταση για το Επιχειρησιακό σχέδιο τόσο του Δήμου Άργους τόσο γιατί χαρακτηριζοντάς σαν προχειρότητα, «σε επικίνδυνο βαθμό, όσο και γιατί ήταν και είναι έξω από τους στόχους που έχει βάλει το ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση των έργων» .

Σύμφωνα με τον κ. Πλατή «από το σύνολο της πρότασης λείπει το όραμα για μεγάλα έργα ενώ είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων.

Μπροστά στον κίνδυνο να μην χρηματοδοτηθούν τα προτεινόμενα έργα απευθύνω έκκληση στην Δημοτική αρχή να  αλλάξει πορεία γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη. Η δική μας πρόταση που αγνοήθηκε, είχε έργα πενταετίας, είχε κατατεθεί στην Περιφέρεια, και έβαζε το Δήμο Άργους σε τροχιά ανάπτυξης .

Δυστυχώς η αλαζονεία της Δημοτικής αρχής την ακύρωσε και τώρα πλέον είναι όλα σε μηδενική βάση».

Ως γνωστόν στο πλαίσιο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου Άργους, έχει καταρτιστεί και ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από το Στρατηγικό Σχεδιασμό και τον Επιχειρησιακό και Οικονομικό Προγραμματισμό. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός περιγράφει τη Στρατηγική του Δήμου και τις αναπτυξιακές του προτεραιότητες (κρίσιμα ζητήματα της περιοχής για την επόμενη τριετία, γενικοί στόχοι τοπικής ανάπτυξης, γενικοί στόχοι εσωτερικής ανάπτυξης, άξονες και μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος) και αποτελεί την πρώτη φάση εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η δεύτερη και τελευταία φάση αφορά τον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό (καθορισμό και προγραμματισμό Στόχων και Δράσεων) και τον  Οικονομικό Προγραμματισμό. Το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Άργους 2007-2010 έχει δημοσιευθεί στις  ιστοσελίδες:  της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Άργους (http://politismos.argos.gr) και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας (http://www.argolida.gr) στον αντίστοιχο σύνδεσμο που αφορά το Δήμο Άργους.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά εντατικούς ελέγχους υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά ο Νίκας ανακοίνωσε τον τελευταίο έλεγχο στα τέλη Αυγούστου

Θα ενταθούν οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλο τον νομό, υποσχέθηκε ο αντινομάρχης Βασίλης Νίκας στις 28 Αυγούστου, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί άλλοι έλεγχοι, παρά την αυστηρή «νότα» του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου.

Η μοναδική ανακοίνωση της νομαρχίας που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία για το συγκεκριμένο θέμα ήταν τότε στα τέλη Αυγούστου και αφορούσε τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε σε παραλιακά κέντρα διασκέδασης προκειμένου να διαπιστωθεί η  καταλληλότητα των οινοπνευματωδών ποτών που προσφέρονταν στους πελάτες, καθώς και η εφαρμογή των υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων. Στον συγκεκριμένο έλεγχο συμμετείχαν τρία μικτά κλιμάκια από υπαλλήλους της διεύθυνσης Εμπορίου, της διεύθυνσης Υγείας, ο χημικός της Χημικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, καθώς και όργανα του Αστυνομικού τμήματος Ναυπλίου. Έγινε δειγματοληψία οινοπνευματωδών ποτών και τα δείγματα αφού σφραγίστηκαν εστάλησαν στη χημική Υπηρεσία Κορίνθου.

Βάσει των όσων προέκυψαν δεν διαπιστώθηκαν υγειονομικές παραβάσεις που να επισύρουν ποινικές κυρώσεις, αλλά δόθηκαν οδηγίες στους υπεύθυνους των καταστημάτων για την βελτίωση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, καθώς και τη λήψη μέτρων ορθής υγιεινής, συντήρησης και διάθεσης των προσφερομένων ειδών.

Πάντως σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου με την οποία ρυθμίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο επιβολής των χρηματικών προστίμων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Νομαρχίες και λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες) σύμφωνα με το ν. 3668/2008 (ΦΕΚ 112/Α/18-6-2008),  εκλείπει κάθε «δικαιολογία» αδυναμίας εφαρμογής αποτελεσματικού αγορανομικού ελέγχου.

Σύμφωνα με το νόμο, τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να επιβάλλουν στους παραβάτες, άμεσα, κατά τον έλεγχο διοικητικά πρόστιμα, που φτάνουν και τα 2.000 ευρώ και να παραπέμψουν την υπόθεση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ στη συνέχεια υποχρεούνται να διαβιβάζουν, εντός 5 ημερών, τη σχετική έκθεση ώστε οι αρμόδιες αρχές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα από την απόφαση πρόστιμα.

Τα πρόστιμα αυτά μπορούν να φτάσουν και τα 30.000, ανάλογα τη παράβαση, ή να προσδιοριστούν σε ποσοστό επί του ετήσιου  τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί, σε απάντηση ενστάσεων Νομαρχιών, ότι αδυνατούν να προβούν σε επιβολή προστίμων σε πρατήρια υγρών καυσίμων, λόγω μη έκδοσης της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, με επιστολή της, η αρμόδια Διεύθυνση Τιμών Βιομ/κων Προϊόντων και Φαρμάκων, από τις 20 Αυγούστου διευκρίνισε, ότι η επιβολή του προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα κατά τη διαπίστωση της παράβαση προκύπτει ευθέως, χωρίς καμία περαιτέρω προϋπόθεση, από το ίδιο το κείμενο του ν. 3668/08 (άρθρο 3). Επίσης η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 του ν. 3668/08 αναφέρεται σε απολύτως τεχνικά θέματα, η μη ρύθμιση των οποίων δεν μπορούσε να αναστείλει την εφαρμογή των κυρωτικών ρυθμίσεων του νόμου αυτού.

Με την έκδοση της απόφασης αυτής αποσαφηνίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της διαδικασίας επιβολής προστίμων βάσει του Αγορανομικού Κώδικα και του Ν. 3668/2008, συνεπώς εκλείπει κάθε «δικαιολογία» αδυναμίας εφαρμογής αποτελεσματικού αγορανομικού ελέγχου.

Ο κλέψας του κλέψαντος

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Ο ΚΛΕΨΑΣ του κλέψαντος έχει καταντήσει το ίντερνετ. Χαράς ευαγγέλια δηλαδή για όσους θέλουν να παρουσιάσουν ως δικά τους κείμενα άλλων και να τα δημοσιεύσουν σε άλλους νομούς, είτε σε άλλες εφημερίδες, είτε οπουδήποτε μπορούν. Η αναρχία στο μεγαλείο της αν και κανείς πραγματικός και ιδεολόγος Αναρχικός δεν θα τολμούσε να κλέψει την δουλειά κάποιου άλλου και να την παρουσιάζει ως δική του.

ΠΡΟΣΦΑΤΟ παράδειγμα μια κυρία από το Ναύπλιο που «ανησυχώντας» για το νερό άρχισε να αντιγράφει κείμενα εφημερίδων (Αναγνώστης), δημοτικών συνδυασμών (Άλλη Πρόταση), ή φορέων και να τα παρουσιάζει ως δικά της. Προφανώς δεν έχει ακούσει πουθενά για την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ούτε διδάχθηκε ποτέ να σέβεται τον κόπο και τις ιδέες των άλλων, ώστε να μην τις οικειοποιείται.

ΤΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ θα πει κανείς βέβαια, να αναδημοσιεύονται κείμενα κάποιου σε όλη την Ελλάδα μέσω του διαδικτύου και να τα διαβάζουν εκατομμύρια αναγνώστες; Όμως δεν πρόκειται για αναδημοσίευση, όταν ένα κείμενο παραποιείται ελαφρώς (και αν) και δημοσιεύεται με την υπογραφή του ...κλέψαντος.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά βέβαια που συμβαίνει αυτό. Και στο παρελθόν έχουν συμβεί ανάλογα παρατράγουδα και κάποιες φορές έφτασαν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Όταν όμως αυτό συμβαίνει από βλακεία ή ανοησία τι να πεί κανείς; Και τι θα κερδίσει αναζητώντας το δίκιο του;

ΟΜΩΣ δεν μπορούν να αφήνονται ανεξέλεγκτοι όσοι ακόμα και από βλακεία παραβαίνουν κάθε έννοια δεοντολογίας και οικειοποιούνται τον κόπο των άλλων, χωρίς καμία αναφορά στην πηγή. Βέβαια, όπως επισημάνθηκε στο 15ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης η είδηση (ως πληροφορία) δεν μπορεί να αποτελέσει πνευματική ιδιοκτησία, αφού με τη δημοσιοποίησή της, μπορεί να αναπαραχθεί από κάθε μέσο ενημέρωσης. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα δημοσιογραφικά κείμενα που περιγράφουν την είδηση, αφού ένας δημοσιογράφος ή ένα μέσο ενημέρωσης, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση, και μάλιστα παχυλή, σε περίπτωση που ένα κείμενο αναπαραχθεί από κάποιο άλλο ΜΜΕ. Μήπως ισχύει κάτι διαφορετικό για τους ενεργούς πολίτες και δεν το γνωρίζω;

Όχι άλλοι Βουλγαράκηδες

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ζωή, με σπατάλες σε ενέργεια και νερό, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να επιδίδονται πολλοί κάτοικοι της Αργολίδας. Ακριβά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σπίτια με πισίνες σε άνυδρες περιοχές, σκάφη αναψυχής, διακοπές σε μέρη που πολλοί από τους κοινούς πολίτες μόνο στο χάρτη γνωρίζουν ότι υπάρχουν. Κι όμως αυτοί θεωρούν πως έχουν ένα λόγο που πλέον να επεμβαίνουν στα κοινά.

ΔΕΝ ΘΑ είχε κανείς αντίρρηση, άσχετα από τα περιουσιακά στοιχεία του ο καθένας να αναμιγνύεται στα κοινά. Όταν όμως ασκεί απλά και μόνο κριτική και απέχει της πολιτικής - κοινωνικής ζωής του τόπου του, τότε μάλλον αλλού αποσκοπεί. Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν και τα μπλοκ στο διαδίκτυο τα οποία ασκούν κριτική προς διάφορες κατευθύνσεις. Μάλιστα τα πρόσωπα που εμφανίζονται εκεί στην πλειοψηφία τους ουδεμία σχέση έχουν με τα κοινά.

ΖΟΥΝ απομονωμένοι μακριά από το κοινωνικό σύνολο και ουδέποτε συνεισέφεραν κάτι σε αυτό, χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα. Κι όμως αυτοί στην απομόνωση νεόπλουτοι, μιμητές του Βουλγαράκη επιθυμούν να έχουν λόγο στα κοινά. Αν ζούσαν σε άλλη εποχή, στην αθηναϊκή Δημοκρατία, τότε θα έβρισκαν σκούρα τα πράγματα μπροστά τους.

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ Έλληνες πίστευαν ότι αυτός ο οποίος δεν επιθυμεί να αναμιχθεί στα κοινά, να κυβερνήσει δηλαδή, ότι είναι ανίκανος να διαχειριστεί την προσωπική του περιουσία.  Σύμφωνα με τους τότε νόμους θα πρεπε σε πολλούς απ αυτούς να δημευτεί η περιουσία τους και να μετατραπούν σε σκλάβους. Μόνο έτσι θα κρατούσαν το στόμα τους κλειστό, ενώ παράλληλα θα φροντίσουν για να έχουν δικαίωμα λόγου, να το κατακτήσουν μέσα από κοινωνικούς αγώνες και προσωπικές θυσίες.

ΜΕΤΑ τους τζάμπα μάγκες δεν έχουμε ανάγκη και από του τζάμπα μπλοκάκηδες κριτικούς.

Καλλιπατείρα και παρα-ολυμπιακοί αγώνες

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Η Καλλιπατείρα  είναι από τις πρώτες ιστορικές παρουσίες ανθρώπων που με βάση την προσωπική τους ιστορία και θυσία νοιώθουν την δύναμη ότι μπορεί ακόμα και ο αυστηρός νόμος να έχει την εξαίρεση του. Αν αναλογιστούμε ότι ήταν και γυναίκα η πράξη της αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα .

Είναι η πάλη του ήθους και του νόμου. Ο νόμος διαμορφώνεται από ανθρώπους με ήθος με σκοπό να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα . Αλλά αν πραγματικά ο νόμος θέλει να διατηρήσει και την δυνατότητα να θεμελιώνει μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο πρέπει να έχει και την ευελιξία και την ανθρωπιά των εξαιρετικών περιπτώσεων πράξεων με ήθος που υπερβαίνουν τα στενά και λογικά όρια του νόμου .

Η Καλλιπατείρα αναγκάστηκε μετά τον θάνατο του πατέρας της να γίνει αυτή προπονήτρια του γιου της . Δεν ήταν η αλαζονική αγάπη της μάνας που ήθελε τον γιο ολυμπιονίκη για να καμαρώνει και να κομπάζει ανόητα . Ήταν η ευθύνη της γυναίκας που ήξερε ότι ο γιος της έπρεπε να είναι ο επόμενος λαμπαδηδρόμος για την ιστορική συνέχεια της γενιάς του  . Παππούς. αδέλφια , ανίψια ήταν ολυμπιονίκες , ο θάνατος η απουσία του παππού προπονητή δεν έπρεπε να σταθεί εμπόδιο για να φέρει την λαμπάδα της συνέχειας ο εγγονός στο στάδιο της Ολυμπίας .

Κάνει λοιπόν το πρώτο παράδοξο η Καλλιπατείρα αναλαμβάνει προπονήτρια του γιου της, δεν ήταν ίσως επαγγελματίας της άθλησης αλλά σίγουρα ήταν κοινωνός μιας πολύ μεγάλης παράδοση , πάνω σε αυτή την κληρονομιά στηρίχτηκε για να προετοιμάσει τον γιο της για την μάχη .

Και εδώ φαίνεται το μεγάλο δικό μας λάθος , προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά μας άρτιες τεχνικές γνώσεις αλλά ξεχνάμε ότι χωρίς η γνώση χωρίς το ιστορικό της σώμα , χωρίς παράδοση χωρίς συνέχεια είναι ένα πουκάμισο αδειανό που ανεμίζει την ματαιοδοξία του τίποτα , του ανθρώπου που δεν μπορεί να κοιτάζει πίσω του αλλά δεν μπορεί να βρει και το μέλλον του σαν μια προσθήκη στην ιστορική του αλυσίδα .

Και το δεύτερο τολμά να κάνει μια ανίερη πράξη να βρεθεί στο στάδιο ανάμεσα στους άνδρες , η ξαφνική της αποκάλυψη δεν ήταν παρά μια ευκαιρία για ένα ηθικό και νομικό πρόβλημα στους κριτές . Ήταν μια σύγκρουση του νόμου και του ήθους . Και τελικά οι κριτές αποφαίνονται ότι παράτυπες , παράνομες πράξεις οι οποίες υποκινούνται από το ήθος μπορεί να είναι η εξαίρεση του νόμου και ουσιαστικά να στηρίζουν τον νόμο .

Γνωρίζει την μεγάλη κληρονομιά της οικογένειας της και πάνω σε αυτήν την παράδοση στηρίζει την απολογία της και για αυτό οι κριτές της δίκης την αθωώνουν .

Η Καλλιπατείρα μας δείχνει την γυμνή αλήθεια η οποία είναι προϋπόθεση για την ιστορικής μας συνέχεια σαν λαός με ιστορία και παράδοση . Είναι η γυναίκα που φανερώνει διαχρονικά την διαρκή  ιστορική μας επιταγή να εξαργυρώνουμε την παράδοση του παρελθόντος και με βάση ότι κερδίζουμε από αυτή να χτίζουμε το μέλλον μας .

Η πράξη της Καλλιπατείρας δεν είναι παρά μια λαμπάδα για να φωτίζει την αλήθεια που πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας , είμαστε υποχρεωμένοι σαν πρόσωπα μοναδικά και ανεπανάληπτα να τους παραδώσουμε την ιστορική λαμπάδα που παραλάβαμε από τους παππούδες του και όταν θα βρεθούν στο δίλημμα ανάμεσα στο καθώς πρέπει της λογικής,  του νόμου και στο παράτολμο του ήθους να προτιμήσουν το δεύτερο όπως πάντα έκαναν οι έλληνες σε όλη τους την ιστορική διαδρομή ξέροντας με τον μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο τους να διατηρούν άσβεστη την φλόγα του ελληνισμού μέχρι σήμερα  …. Παρακολουθώντας τις τελευταίας ημέρες τους παραολυμπιακούς αγώνες διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται ενάντια στην αναπηρία τους κάνοντας την αθλητική πράξη μάλλον τον δρόμο της Καλλιπατείρας ακολουθούν και άλλη  μια φορά φανερώνουν τις μεγάλες τους αλήθειες τους ήθους και του θάρρους και της αξιοπρέπειας . Θα έπρεπε ίσως να προηγούνται των ολυμπιακών αγώνων και όχι να έπονται …

10/9/08

Τρέχουν Τσακαλιάρης και Γεώργας για να προλάβουν τη συνένωση με τον Δήμο Ναυπλίου

Ολοταχώς για εθελοντική συνένωση, προχωρούν οι δήμοι Επιδαύρου και Ασκληπιείου,  ώστε να αποτελέσουν έναν διευρυμένο Δήμο, πριν εφαρμοστούν οι υποχρεωτικές συνενώσεις και ενταχθούν στο Ναύπλιο.

Η προσέγγιση των δύο δήμων είχε ξεκινήσει από το 2006, επί δημαρχίας Αλέξανδρου Τσιλογιάννη. Μάλιστα, τότε στον δήμο Ασκληπιείου είχε ληφθεί - λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές - απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου με την οποία το Λυγουριό συναινούσε στην συνένωσή του με την Επίδαυρο.

Η παλιά αυτή απόφαση που βρίσκει σύμφωνο το νυν δήμαρχο Ασκληπιείου Χρήστο Τσακαλιάρη και τον δήμαρχο Επιδαύρου Νίκο Γεώργα, έρχεται τώρα να υλοποιηθεί. Ήδη χθες το βράδυ, είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου και αναμενόταν θετική απόφαση (Σ.Σ. είχε ήδη κλείσει η ύλη του «α» και η εφημερίδα βρισκόταν στο τυπογραφείο), και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει και το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ασκληπιείου, για να επικαιροποιήσει την προηγούμενη απόφαση.

Οι δύο δήμαρχοι φαίνεται ότι από καιρό πρέπει να συζητούσαν την συνένωση των δήμων τους. Επέσπευσαν όμως τώρα τις κινήσεις τους, αφού παίζει σοβαρά το σενάριο για την δημιουργία τριών διευρημένων δήμων στην Αργολίδα με την ένταξη της Επιδαύρου και του Ασκληπιείου στον διευρυμένο Δήμο Ναυπλίου. Με την εθελοντική συνένωση οι δύο αυτοί δήμοι θα προλάβουν την ένταξή τους στο Ναύπλιο.

Τόσο τα γεωγραφικά κριτήρια, όσο και η οικονομία των δύο δήμων, αλλά κυρίως οι αρχαιότητες φαίνεται ότι τους ενώνουν, ενώ παράλληλα όλα δείχνουν ότι υπάρχει και υψηλή κοινωνική συναίνεση.

Η παράλια ζώνη της Επιδαύρου με την ενδοχώρα του Ασκληπιείου, θα έχουν συμπληρωματική λειτουργία. Συμπληρωματικά και ως ενιαίος χώρος, θα λειτουργήσουν και οι αρχαιότητες των δύο δήμων, που ουσιαστικά θα αποτελέσουν ένα «αντίγραφο» της Αρχαίας Πόλης - Κράτους της Επιδαύρου.

Και στο οικονομικό επίπεδο όμως ήδη υπάρχει «ανταλλαγή», αφού οι Λυγουριάτες πηγαίνουν για διασκέδαση και για τη θάλασσα στην Επίδαυρο αφήνοντας χρήματα, ενώ οι Επιδαυριώτες αντίστοιχα ψωνίζουν στην αγορά του Λυγουριού.

Ο διευρυμένος Δήμος Επιδαύρου, με έδρα το Λυγουριό - όπως φαίνεται - θα είναι ισχυρότερος τόσο οικονομικά όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Στον αέρα η οικονομία του νομού από το νερό

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ κινδυνεύει να τιναχτεί η οικονομία του νομού λόγω της έλλειψης κατάλληλου νερού τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. Το πρόβλημα της άρδευσης είναι γνωστό όπως γνωστή είναι και η έλλειψη νερού κατάλληλου για πόση. Με διάφορες μεθόδους μέχρι σήμερα καταφέραμε να κρατούμε την αγροτική μας παραγωγή αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο, λόγω κακής διαχείρισης των λιγοστών έστω νερών, να έχουμε παρατεταμένες διακοπές άρδευσης των χωραφιών. Τι γίνεται όμως με το θέμα της ύδρευσης;

ΜΠΟΡΕΙ μάλιστα με την ποσότητα τραβώντας θαλασσινό νερό όμως θέσουμε σε κίνδυνο τόσο της εγκατάστασης των διαφόρων ξενοδοχειακών μονάδων όσο και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις από το απλό δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού έως τα πλυντήρια των ρούχων και των πιάτων. Ολόκληρος ο οικιακός εξοπλισμός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα αν ήδη δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Και όμως ο πολίτης συνεχίζει να πληρώνουν πανάκριβα το νερό αυτό το οποίο καταστρέφει τον εξοπλισμό του.

ΑΝ ΚΑΙ τα υλικά αγαθά μπορούν κάλλιστα κάποια στιγμή να αντικατασταθούν τι γίνεται όμως με τον άνθρωπο;  Αν σκεφτεί κανείς ότι δεκάδες επιχειρήσεις χρησιμοποιούμενο ως πρώτη ύλη παρασκευής τροφίμων στο βωμό τότε αναρωτιέται κανείς πραγματικά αν τα τρόφιμα αυτά είναι κατάλληλα προς βρώση. Σε ορισμένες περιοχές τα τρόφιμα γίνονται βασίστηκα με θαλασσινό νερό ενώ σε άλλες χρησιμοποιείται μέτρο που προέρχεται από το δίκτυο ύδρευσης με μεγάλη ποσότητα νιτρικών. Πρόκειται για  επιχειρήσεις που τροφοδοτούν τα νοικοκυριά με φαγητά, γλυκά,χυμούς κλπ. χωρίς κανείς να σκέπτεται πως παρασκευάσθηκαν αλλά και χωρίς οι ελεκτικοί μηχανισμοί της Νομαρχίας να προβαίνουν σε ελέγχους.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ των περιπτώσεων θα υποθέταμε πως πρόκειται για αμέλεια, πως κανείς ούτε παρασκευαστές, ούτε καταναλωτές αλλά ούτε και η ελεκτικοί μηχανισμοί σκέφτηκαν τις επιπτώσεις της χρήσης του νερού στα παρασκευασμένα προς κατανάλωση προϊόντα. Διαφορετικά αν είναι γνώστες των κινδύνων που μεταφέρουν τα μητρικά στα τρόφιμα τότε πρόκειται για μαζικά εγκλήματα. Ήδη πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι πολλά ζώα τα οποία τοκίζονται με νερό με μητρικά παρουσιάζουν προβλήματα στα νεφρά και στο σηκώτι τους, ενώ είναι άγνωστο λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους αν τα νιτρικά αποτελούν μεταφερόμενο κίνδυνο μέσω του κρέατος και στούς καταναλωτές πολίτες.

ΠΡΙ ΒΙΑΣΤΟΥΝ ορισμένοι, είτε να διαμαρτηρηθούν πως συκοφαντείται η παραγωγή τους, είτε να ισχυριστούν ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος της ποιότητας των νερών που χρησιμοποιειούνται είτε για την παρασκευή φαγητών είτε για το πότισμα των ζώων, τους πληροφορούμε πως μαζί με τις διαμαρτηρίες τους θα πρέπει να προσκομίσουν τα παραστατικά βάσει των οποίων έχουν αγοράσει ποσότητα κατάλληλου νερού για την παρασκευή φαγητών ή παραστατικά το οποίο θα βεβαιώνουν ότι έχουν μεταφέρει νόμιμα με όχημα κατάλληλο νερό για την παρασκευή των εδεσμάτων κλπ. και για το πότισμα ζώων τους. Οι βεβαιώσεις είναι πλέον επιβεβλημένες καθως και οι έλεγχοι από τους μηχανισμούς της Νομαρχίας, αφού πιθανόν να υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ δεν μπορεί να βρίσκονται κάνω από τα κέρδη της κάθε επιχείρησης ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης προκειμένου κάποιοι να διατηρηθούν στις πολιτικές τους θέσεις. Είναι καιρός πλέον να γίνουν βαθιές τομές στην Αργολίδα, να ανοίξουν τα αποστήματα που δεν είναι άλλα από εκείνα που για χρόνια τώρα δημιούργησαν τον "αναβαλλόμενο Ανάβαλο" το πρόβλημα της λειψυδρίας στο νομό λόγω κακής διαχείρισης των υδάτων και της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.           

Ξεσηκώθηκαν οι ξενοδόχοι για το ασφαλιστικό

Πάνω από διακόσιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση που οργάνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπάλληλων Πανερμιονίδος.

Η κινητοποίηση έγινε λόγω της διάλυσης του συστήματος υγείας του ταμείου Τ.Α.Ξ.Υ – όπως λένε οι εργαζόμενοι - και η ένταξη του στο ήδη προβληματικό Ι.Κ.Α, το οποίο στη Ερμιονίδα δεν καλύπτει βασικές  ειδικότητες για τις οποίες στο Τ.Α.Ξ.Υ ήταν καλυμμένοι. Επίσης η πρόσφατη υπουργική απόφαση που αφορά στην ιατρική περίθαλψη του κλάδου,εξαιρεί την Ερμιονιδα από τους γιατρούς των ειδικοτήτων.

Στην κινητοποίηση που οργανώθηκε μέσω των μπλόγκς της Ερμιονίδας (φωτο του Σύνδεσμου Ξενοδοχουπαλλήλων Πανερμιονίδος»)  παραβρέθηκαν για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους ο δήμαρχος Κρανιδίου Δημήτρης Σφυρής και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου Ραφαήλ Μπαρού.

Μίλησαν η γραμματέας του συνδέσμου Μαρκέλλα Μπίμπα, ο Δήμαρχος Κρανιδίου και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

 Εντωμεταξύ την Δευτέρα με έγγραφό του το «Σωματείο Καφεζυθεστιατόρων – Ξενονοδοχείων Ύπνου Ναυπλίου», απευθυνόμενο στους βουλευτές του νομού, αλλά και στον Γενικό Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λ. Ζαγορίτη, επιτίθεται κατά της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μιλώντας για «απαράδεκτη απόφασή της» να εντάξει «μέσα σε μια βραδιά πραξικοπηματικά το ΤΞΥ στο ΙΚΑ.

Το έγγραφο του σωματείου αναφέρει: «Σε συνέχεια του προηγούμενου εγγράφου μας που σας είχαμε αποστείλει για ενημέρωσή σας σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση της υπουργού κας Πετραλιά για την ένταξη του ΤΑΞΥ στο ΙΚΑ, μέσα σε μια βραδιά πραξικοπηματικά, παρά τις υποσχέσεις της για μεταβατική περίοδο, δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τυχόν δικές σας ενέργειες.

Επειδή λοιπόν οι μέρες περνούν και όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας έχουν ξεσηκωθεί λόγω του ότι η κατάσταση σχετικά με τους γιατρούς του ΙΚΑ είναι χαώδης και εν όψει απεργιακών κινητοποιήσεων που ήδη έχουν αποφασιστεί (19/9 απεργία πανελλαδική), ζητούμε από εσάς να μας απαντήσετε εγγράφως εως τις 15 Σεπτεμβρίου για τυχόν ενέργειές σας και για το αποτέλεσμα αυτών.

Για ενημέρωσή σας και μόνο το αρμόδιο υπουργείο έχει εξαιρέσει δέκα περιοχές ανά την Ελλάδα έως το 2010 από τη συγκεκριμένη ένταξη δημιουργώντας έτσι με αυτές τις εξαιρέσεις εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Το «Σωματείο Καφεζυθεστιατόρων – Ξενονοδοχείων Ύπνου Ναυπλίου» από τις 5 Αυγούστου είχε ζητήσει από την κα Πετραλιά να πάρι πίσω την απόφασή της αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Επεσήμαινε τότε το Σωματείο: «Κα Υπουργέ με έκπληξη διαβάσαμε την υπουργική απόφαση που αφορά τον κλάδο ασθενείας του ΤΑΞΥσύμφωνα με την οποία παρέχεται ιατρική περίθαλψη από γιατρούς ειδικότητας με σύμβαση μίσθωσης έργου σε ορισμένες περιοχές (10 μόνο) αποκλείοντας τις υπόλοιπες περιοχές όπως η δική μας - το νομό Αργολίδας - ένα νομό καθαρά τουριστικό.

 Η έκπληξή μας έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν είδαμε να «ευεργετούνται» περιοχές που είναι εποχιακής λειτουργίας και αφήνονται εκτός περιοχές όπως η δική μας που είναι καθαρά τουριστική περιοχή σε ετήσια βάση απασχολώντας μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων.

Ζητούμε την άμεση διόρθωση της υπουργικής απόφασης που εντάσσοντας το νομό Αργολίδος καθώς και τους υπόλοιπους νομούς ώστε αυτό να ισχύει για όλη την Ελλάδα και όχι για συγκεκριμένες περιοχές.

Η μη διόρθωση της απόφασης σημαίνει ότι «δημιουργείτε» ξενοδοχοϋπαλλήλους δύο ταχυτήτων και αυτό θα μας υποχρεώσει εν μέσω σεζόν σε κινητοποιήσεις που άμεσα θα βλάψουν τον τουρισμό στη χώρα μας, που ήδη βάλλεται πανταχόθεν».

Ο Σύνδεσμος Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και Επισητιστικά Καταστήματα Ερμιονίδος και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Δίδυμου Ερμιονίδας, με ανακοίνωσή τους δείχνουν την πικρία τους σε όσους τους ξέχασαν στην κινητοποίησή τους. Αναφέρονται συγκεκριμένα στους βουλευτές Έλσα Παπαδημητρίου, Γιάννη Μανώλη, Γιάννη Μανιάτη, τον νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο και τον δήμαρχο Ερμιόνης Ανάργυρο Λεμπέση.

Όπως τονίζουν: «Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην κατάληψη του ΙΚΑ Κρανιδίου έδωσαν βροντερό παρών ξεκινώντας από εκεί τον αγώνα τους για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στον δίκαιο αυτό αγώνα λάμψατε με την απουσία σας.  Συνεχίζοντας έτσι την παράδοση που έχετε να απέχετε συνειδητά από κάθε είδους πρόβλημα που ταλανίζει την Ερμιονίδα.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, δεν θέλουν να σας βλέπουν μόνο από τα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών στις γιορτές και τα πανηγύρια, αλλά θέλουν να σας αισθάνονται δίπλα στον δίκαιο αγώνα τους.

Σε αντίθεση με όλους εσάς που μας περιφρονήσατε, κοντά μας ήταν ο δήμαρχος Κρανιδίου κος Δημήτρης Σφυρής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου κος Ραφαήλ Μπαρού και ο γραμματέας Νικόλαος Χρόνης, καθώς επίσης και σύσσωμος ο Αργολικός Τύπος τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Επειδή μας θυμόσαστε μόνο προεκλογικά γι αυτό και εμείς θα πράξουμε ανάλογα».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι Κωσταντίνος Δήμιζας και Αγγελική Σερέτη, οι γραμματείς, οι αντιπρόεδροι, οι ταμίες και μέλη των συλλόγων.

Το τελευταίο χαστούκι των αγροτών

Την κατ΄ εξαίρεση η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ, ζητούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές Αργολίδας, λόγω της ακαρπίας που εμφανίζεται στα δέντρα και του χαμηλού εισοδήματος που θα έχουν τη φετινή χρονιά.

Σε αντίθεση με την Άρτα που ήδη οι γεωπόνοι έχουν βγει στα χωράφια, εδώ ακόμα οι αγρότες περιμένουν την απόφαση του ΕΛΓΑ. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη σε απόγνωση.  Μάλιστα ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών - Φρούτων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας Σπύρος Αντωνόπουλος, από τα μέσα Ιουλίου, με επιστολή του είχε ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα, αφού ήδη από τότε είχε ολοκληρωθεί η όποια φυσιολογική καρπόπτωση των δέντρων, για την καλλιεργητική περίοδο 2008 - 2009. όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Τώρα, με δεύτερη επιστολή του προς τον υπουργό κο Κοντό, ο κος Αντωνόπουλος εκπροσωπώντας τους αγρότες της Αργολίδας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το φαινόμενο της ακαρπίας είναι πολύ έντονο σε αρκετές περιοχές σε όλο το νομό».

Επισημαίνει ακόμα ότι το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται μόνο στην ποικιλία Ναβαλίνα, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλά και στην ποικιλία Μέρλιν, η οποία αποτελεί την πλειοψηφία των καλλιεργούμενων εσπεριδοειδών του νομού.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τα έντονα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα, τις χαμηλές τιμές παραγωγού για τα παραγόμενα προϊόντα, την υπερβολική αύξηση του κόστους καλλιέργειας «αυτή η ακαρπία φαντάζει το τελευταίο χαστούκι για μια μεγάλη μερίδα αγροτών», επισημαίνει ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών.

Στα τάρταρα το τουριστικό προϊόν

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

 ΠΡΟΧΕΙΡΑ και χωρίς σχεδιασμό, πέραν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που πασχίζει με πενιχρά μέσα να διατηρήσει ή να αυξήσει το πελατολόγιό της, πέρασε κι αυτή η θερινή περίοδος για την Αργολίδα.

Ο ΤΟΜΕΑΣ τουρισμού μέσα από τη νομαρχία και τους δήμους, λειτούργησε αποσπασματικά και αυτή τη χρονιά, συμμετέχοντας μόνο σε εκθέσεις και τυπώνοντας καλαίσθητα έντυπα. Μέχρι εκεί όμως. Δεν βοηθήθηκε, ούτε ελήφθη ποτέ πολιτική η απόφαση για να δοθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για δράσεις που θα έχουν στόχο μελετημένα τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και την με οποιονδήποτε τρόπο προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ στον τομέα των υποδομών υπήρξε πρόοδος, ώστε η Αργολίδα πέραν της φυσικής της ομορφιάς και της ιστορικής της αξίας να αποτελέσει περαιτέρω πόλο έλξης νέων επισκεπτών.

Η ΜΑΡΙΝΑ μένει στα χαρτιά, μικρά ασφαλή λιμάνια δεν υπάρχουν στα παράλια ούτε καν για να δέχονται μικρά σκάφη, το αεροδρόμιο συνεχίζει να αποτελεί όνειρο, οι δρόμοι κατασκευάζονται με ρυθμούς χελώνας, το περιβάλλον συνεχίζει να δέχεται την ανθρώπινη ασέλγεια σε πολύ μεγάλο βαθμό και βέβαια η διαφήμιση της Αργολίδας στα πέρατα του κόσμου χωλαίνει.

ΜΠΟΡΕΙ λοιπόν το ένα τρίτο της οικονομίας αυτού του νομού - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - να προέρχεται από τον τουρισμό, όμως όσοι απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα, αφήνονται να μαραζώνουν.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ να δοθεί έμφαση στο τουριστικό προϊόν - βαρεθήκαμε να το λένε - κάποια στιγμή πρέπει να ληφθεί και να εφαρμοστούν επιτέλους συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο την βελτίωση του σε όλους τους τομείς.

Πακετοποιητές σκέψης

Άρθρο του Άκη Ντάνου

 ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ από τρείς μήνες θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα βροχή για την μη επεξεργασία των σκουπιδιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωσή εξήντλησε όλες τις προθεσμίες και όλη την επιείκεια απέναντι στη χώρα μας, όμως οι δήμοι και η περιφέρεια φαίνεται ότι αδυνατούν να το καταλάβουν, λες και πρόκειται για ξένα σκουπίδια, για ξένα πράγματα τα οποία κάποιοι πέταξαν στην περιοχή τους.

ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΝ να δείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση των σκουπιδιών μας κάνουμε ακριβώς το αντίθετο λες και δεν μας αφορά καθόλου το θέμα αυτό. Σε λίγες μέρες θα εγκατασταθούν οι πρώτοι πακετοποιητές σκουπιδιών. Πρόκειται για ένα έργο της περιφέρειας με την συνεργασία των εδώ δήμων. Ένας πακετοποιητής θα εγκατασταθεί στην περιοχή όπου λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός Άργους - Ναυπλίου. 

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ εκείνο τα σκουπίδια θα συμπιέζονται και θα δένονται σε πακέτα μειώνοντας κατά πολύ τον ογκο τους. Παράλληλα θα γίνεται και η συλλογή όλων των άλλων υγρών αποβλήτων οποία θα διοχετεύονται στον βιολογικό. Που όμως θα θαφτούν τα υπολείμματα αυτά;  Που θα θαφτούν προσωρινά όπως προβλέπει η περιφέρεια τα πακέτα των σκουπιδιών;

Η ΠΕΡΙΟΧΗ του Αχλαδόκαμπου η οποία αρχικά είχε επιλεγεί προς αυτό το σκοπό ώστε να αποθηκεύονται εκεί τα σκουπίδια τα πακέτα σκουπιδιών από διάφορους νομούς της περιφέρειας φαίνεται ότι εγκαταλείπεται. Επομένως τα σκουπίδια αυτά θα παραμένουν εις το χώρο του βιολογικού ή θα μεταφέρονται κάπου παράνομα.  Ακριβώς όπως γίνεται σήμερα και με την αποκομιδή σκουπιδιών σε διάφορους ΧΥΤΥ. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα πρόστιμα, όμως μεταφέρουμε την ρύπανση του περιβάλλοντος σε άλλες περιοχές, αλλά και την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών μας στο απώτερο μέλλον.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν πραγματικά το πολιτικό κόστος που τους αναλογεί. Δεν είναι δυνατό να διεκδικείς δημόσιες θέσεις, να θέλεις να διοικείς και παράλληλα αρνήσαι να διοικήσεις φοβούμενος τη μη επανεκλογή σου. Κάπου θα πρέπει να υπάρχουν και πακετοποιητές σκέψης.   

Φοβού τους πολιτικούς βασιλιάδες νέους ορισμούς «ρούχα» φέροντες και στείλε το μήνυμα ελπίδα …

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

 ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει η Αγία Γραφή αναγνωρίζοντας πέρα από την θεολογική ερμηνεία την τεράστια δύναμη του Λόγου για την ανθρωποποίηση του ανθρώπου . Ο Λόγος ο προϋπάρχων σαν λειτουργική εγκεφαλική δυνατότητα είναι αυτός που κινητοποίησε και ενεργοποίησε τις νευρολογικές διαδικασίες για την έναρξη του εγκεφαλικού ανθρώπου . Είναι αυτός ο μηχανισμός , η δομή και λειτουργία που δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα της κατά-νόησης αλλά είναι και ο μηχανισμός μέσω του οποίου μπορεί να ελέγχει ολοκληρωτικά ο άνθρωπος .

Ο ΛΟΓΟΣ ΟΡΙΖΕΙ , προστάζει επιθυμεί , δίνει τα κλειδιά για να δεις τον κόσμο , να τον ορίσεις να τον κατηγοριοποιήσεις , να τον οργανώσεις και να τον χειριστείς . Ο κάθε πολιτισμός ανάλογα με το βασικό χαρακτηριστικό της δύναμης πάνω στην οποία στηρίχτηκε πήρε και ένα όνομα , π,χ. βιομηχανικός αυτός που στηρίχτηκε στην αυτοματοποίηση της παραγωγής , ηλεκτρονικός ο δικός μας που στηρίζεται στην δυναμική της ανταλλαγής ηλεκτρονικών πληροφοριών .Και ο τελευταίος πολιτισμός είναι και ο πιο επικίνδυνος γιατί στηρίζεται στην διάδοση της πληροφορίας , στην βάση της αντίληψης μας για τον κόσμο. Αυτός που ελέγχει την πληροφορία την είδηση την γνώση ελέγχει και την ελευθερία μας . Αυτός που ελέγχει την δύναμη του ορισμού μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψη μας για τον κόσμο . Τον βασιλιά που ήταν γυμνός επαγγελματίες ράφτες  τον έπεισαν ότι τα καλύτερα ρούχα ήταν αυτά τα αόρατα που του έφτιαξαν αυτοί , του έδωσαν ένα γυμνό ενδυματολογικό ορισμό και αυτός τον επέβαλε στους υπηκόους του. Οι οποίοι στην γυμνή του παρέλαση χειροκροτούσαν τα αόρατα ρούχα .

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ζούμε το φαινόμενο του γυμνού πολιτικού λόγου και επαγγελματίες ράφτες  της πολιτικής προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο βασιλιάς είναι ντυμένος με τα ρούχα που αρμόζουν και είναι και αυτά που επιθυμεί ο λαός του . Επαγγελματίες οι οποίοι ανακαλύπτοντας την δυναμική του ορισμού μέσα από τη πληθώρα εντύπων και τηλεοπτικών διαφημίσεων κατόρθωσαν ή προσπαθούν να κατορθώσουν να ανακηρυχτούν γυμνοί βασιλιάδες της καθημερινής μας ζωής .

Με τα ανύπαρκτα ρούχα τους ισχυρίζονται ότι είναι ικανοί να ντύσουν τις πιο απλές και τις πιο σύνθετες ανάγκες μας και όχι μόνο αυτό , αλλά και αυτόχρίζονται και ως οι μοναδικοί που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Φαινομενικά είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να διεκδικήσουν την εξουσία αλλά ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μεταπωλητές των προϊόντων πανέξυπνων διαπλεκόμενων ραφτών των οποίων ουσιαστικά την πραμάτεια πουλούν. Οι υποψήφιοι πολιτικοί βασιλιάδες κρατώντας τα σκήπτρα του ορισμού διαβαίνουν τους τηλεοπτικούς και καθημερινούς μας δρόμους για να προσφέρουν ενδύματα για τις ανάγκες μας . Αλλά τι μπορεί να σου δώσει ένας γυμνός υποψήφιος . Τίποτα παρά μόνο τον ορισμό και την υπόσχεση. Υπερασπίζοντας με πάθος την συντεχνιακή λογική ότι μόνο αυτοί μπορούν να διαχειρίζονται τις τύχες μας και ότι ο δικός τους τρόπος είναι ο μοναδικός για την διοίκηση και οργάνωση της κοινωνίας μας .

ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ είναι το μικρό παιδί που κλείσαμε στο υπόγειο του οικοδομήματος της ενηλικίωσης μας . Αν ο μικρός επαναστάτης κατορθώσει και το σκάσει από το υπόγειο που τον κλείσαμε , όταν βρεθεί στο δρόμο της μεγάλης πολιτικής παρέλασης δεν θα διστάσει άλλη μια φορά να  φωνάξει την γύμνια του βασιλιά. Σε εμάς βέβαια θα παραμείνει το δίλημμα να βγάλουμε τα ενήλικα παραμορφωτικά γυαλιά μας και να δούμε την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια ενός πιτσιρικά ….Με την καινούργια όραση μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα και ας μην έχουν τον κατάλληλο απόκωδικοποιητή για να το αναλύσουν.

 

Μετακίvηση φυτoφαρμάκωv και vιτρικώv διά μέσoυ τoυ εδάφoυς πρoς τoυς υδρoφόρoυς oρίζovτες

Του Τάμoς Τίvχαoυς καθηγητής στο Παvεπιστήμιo τoυ Κoρvέλ

 Ο καθηγητής Τάμoς Τίvχαoυς, γvώστης διαχείρισης τωv υδατικώv πόρωv επιφαvειακώv και υπόγειωv μετέφερα κατά την διάρκει της Ημερίδας για το νερό στο Τριανόν, τηv εμπειρία τoυ στη μετακίvηση τωv φυτoφαρμάκωv και τωv vιτρικώv διά μέσoυ τoυ εδάφoυς, στη διήθησή τoυς δηλ. πρoς τoυς υδρoφόρoυς oρίζovτες.

«Θα μιλήσω τώρα για τηv πoιότητα τoυ εδάφoυς. Τι γίvεται λoιπόv με τηv απoρρόφηση διαφόρωv ζιζαvιoκτόvωv και vιτρικώv από τo έδαφoς.

Αv κάvoυμε έvαv υπoλoγισμό δεv ξέρω πώς τα ζιζαvιoκτόvα εφαρμόζovται εδώ στoυς oπωρώvες αλλά oυσιαστικά φoρτώvoυv υπερβoλικά τo έδαφoς χρησιμoπoιώvτας μια μεγάλη πoσότητα ζιζαvιoκτόvωv, δυo κιλά από αυτά απoρρoφώvται από τo έδαφoς και αv δoύμε ότι τo 0,5% απoρρoφηθεί τελικά από τo έδαφoς τα ζιζαvιoκτόvα αυτά και τα άλλα τoξικά παρoυσιάζoυv υψηλές συγκεvτρώσεις όχι πλέov μόvo στηv επιφάvεια αλλά εξ' αιτίας της απoρoής τωv υδάτωv μoλύvoυv και τov υδρoφόρo oρίζovτα και αv τα συvδυάσoυμε αυτά με τα διάφoρα πλαστικά τα oπoία διαλύovται μετά από χρόvια επιβαρύvoυv περισσότερo τoυς υδρoφόρoυς oρίζovτες. Χρειαζόμαστε vα δoύμε oυσιαστικά τo έδαφoς και vα δoύμε όλα αυτά τα πράγματα πώς κιvoύvται.

Για vα δoύμε λoιπόv πώς αρχικά έχoυμε συγκέvτρωση τωv ζιζαvιoκτόvωv στηv επιφάvεια. Βλέπoυμε λoιπόv εδώ έvα πείραμα πoυ κάvαμε με μία μπλε μπoγιά πoυ βρίσκoυμε στo εμπόριo. Τo μεγάλo πλεovέκτημα με αυτή τηv μπoγιά είvαι ότι είvαι ασφαλής. Απλώς μας βoηθά vα δoύμε πώς μετακιvoύvται στηv επιφάvεια τoυ εδάφoυς και μετά πώς απoρρoφάται από τo έδαφoς. Βλέπετε εδώ τηv μπoγιά αυτή. Εδώ βλέπoυμε μια κατατoμή τoυ εδάφoυς και βλέπoυμε και τov τρόπo πoυ κιvoύvται τα ζιζαvιoκτόvα όπως κιvείται και αυτή η μπoγιά. Βλέπoυμε εδώ τo επιφαvειακό έδαφoς και τo υπέδαφoς. Βλέπετε ότι κιvείται oμoιόμoρφα αλλά αvάλoγα με τηv πoιότητα τoυ εδάφoυς απoρρoφάται πoλλές φoρές πιo γρήγoρα, ίσως λίγo πιo αργά. Βλέπετε όταv τo έδαφoς είvαι πιo σαθρό υπάρχει υψηλότερη συγκέvτρωση και περισσότερη απoρρόφηση και αυτή είvαι μια καμπύλη της απoρρόφησης όπως τυπoπoιήθηκε από τo μovτέλo πoυ ακoλoυθήσαμε. Αυτή λoιπόv η καμπύλη μας δείχvει ότι έχoυμε μια πρoσχωρηση στo έδαφoς της τάξεως τωv 500 εκατoστώv ετησίως η oπoία μπoρεί vα αυξάvει αvάλoγα με τo έδαφoς.

Οι παρατηρήσεις αυτής της μπoγιάς για τα ζιζαvιoκτόvα και αv τo θέσoυμε σε μoρφή στήλης μπoρoύμε vα δoύμε αυτό πoυ συμβαίvει στo πραγματικό έδαφoς. Βλέπoυμε πώς μετράμε και πώς απoρρoφάται αvάλoγα και τo ύψoς της απoρρόφησης. Βλέπoυμε εδωπέρα ότι έχoυμε αργιλικό πέτρωμα, έχoυμε εδώ διαφoρετικό έδαφoς και τηv απoρρόφηση. Βλέπoυμε ότι αvάλoγα με τηv πoιότητα τoυ εδάφoυς η απoρρόφηση από τo έδαφoς αυτής της μπoγιάς μπoρεί vα επιταχύvεται ή vα πηγαίvει σε περισσότερo βάθoς. Έχoυμε έvα γράφημα από τη μία πλευρά. Βλέπoυμε τηv ταχύτητα ρoής και δεξιά τη συγκέvτρωση. Είvαι έvα πείραμα πoυ εφαρμόστηκε και βλέπoυμε δεξιά, βλέπoυμε εδώ τη συγκέvτρωση τoυ ζιζαvιoκτόvoυ αvά εκατoμμύρια, είvαι τoξικό. Αυτό τo ζιζαvιoκτόvo λoιπόv συγκεvτρώvεται και όσo επαvαλαμβάvεται η εφαρμoγή ζιζαvιoκτόvoυ η συγκέvτρωση στo έδαφoς αυξάvεται και βλέπoυμε ότι έχoυμε τηv κoρύφωση τoυ ζιζαvιoκτόvoυ από τις μετρήσεις αvάλoγα με τηv κoρύφωση βέβαια της ρoής. Και φυσικά δε μιλάμε μόvo για ζιζαvιoκτόvα, μιλάμε και για άλλoυ είδoυς oυσίες oι oπoίες απoρρoφώvται απo τo έδαφoς και oι oπoίες μoλύvovται στov υδρoφόρo oρίζovτα. Μπoρεί oυσιαστικά vα έχoυv επιπτώσεις στηv υγεία μας και φυσικά όσo υψηλότερες είvαι oι συγκεvτρώσεις τoυς τόσo μεγαλύτερες είvαι oι συγκεvτρώσεις.

Πρoηγoυμέvως είδαμε έvα αργιλικό πέτρωμα, τώρα βλέπoυμε έvα αμμώδες όπoυ βλέπoυμε ότι oι συγκεvτρώσεις είvαι πoλύ περισσότερες καθώς και η ρoή είvαι μεγαλύτερη. Βλέπoυμε λoιπόv αvάλoγα με τηv πoιότητα τoυ εδάφoυς και τo είδoς τoυ και τo πιo καταπληκτικό vερό είvαι ότι αv βάλoυμε vερό στo έδαφoς αυτό ακoλoυθεί τηv ίδια ρoή όπως και τα ζιζαvιoκτόvα. Εδώ βλέπoυμε μια εγκάρσια τoμή για vα καταλάβoυμε τη ρoή και εδώ βλέπoυμε σε μια άλλη περιoχή, βλέπoυμε τηv μπoγιά και πώς αυτή κατεβαίvει πoλύ περισσότερo όταv μιλάμε για αμμώδη εδάφη.

Οταv έχoυμε έvα αμμώδες πέτρωμα τo oπoίo δεv είvαι διακριτό απ' τo vερό τα πράγματα γίvovται περίπoυ τo ίδιo, βλέπoυμε oύτως ή άλλως ότι η ρoή είvαι παρόμoια. Ακόμα και στo παράθυρό μας όταv πέφτει η βρoχή και τo vερό βλέπoυμε ότι υπάρχει μία συγκεκριμέvη ρoή. Επίσης και στα παράθυρα τωv αυτoκιvήτωv σας δηλ. η ρoή τoυ ύδατoς ακoλoυθεί μια συγκεκριμέvη πoρεία αλλά δε μιλάμε oπωσδήπoτε για oμoγεvoπoιημέvη ρoή και oυσιαστικά τo συμπέρασμα είvαι ότι έχoυμε διαφoρετική ρoή και συvήθως έχoυμε γρήγoρη ρoή πoυ απoτελεί τov καvόvα και όχι τηv εξαίρεση. Μέσα σε λίγα λεπτά μπoρεί vα έχoυμε 2 μ. βάθoς απoρρόφησης και αυτό φυσικά είvαι τo απoτέλεσμα τωv πειραμάτωv πoυ έχoυv ήδη πραγματoπoιηθεί.

Στις ΗΠΑ έχoυv από μελέτες βρει ότι η απoρoή τωv ζιζαvιoκτόvωv είvαι αρκετά γρήγoρη και για vα αvτιπαλέψoυμε oυσιαστικά αυτό θα πρέπει vα κάvoυμε εμπεριστατωμέvες μελέτες και αυτό πoυ πραγματικά κάvoυμε είvαι vα δoύμε μέσω ισoλoγισμώv και μαθηματικώv μovτέλωv αvάλoγα με τηv πυκvότητα τoυ εδάφoυς θα κάvoυμε πρoβλέψεις για τo πόσo γρήγoρα απoρρoφάται από τo έδαφoς. Κάvovτας διάφoρες υπoθέσεις αvάλoγα με τηv πυκvότητα τoυ εδάφoυς βλέπoυμε ότι η ταχύτητα της απoρρόφησης δεv εξαρτάται από τηv πυκvότητα τoυ ζιζαvιoκτόvoυ αλλά κυρίως από τηv πυκvότητα τoυ εδάφoυς και αυτό έχει επαληθευτεί πoλλές φoρές. Εχει λoιπόv πραγματoπoιηθεί έvα γεvικό μovτέλo τo oπoίo εφαρμόζεται και βλέπoυμε εδώ τηv εξίσωση η oπoία μπoρεί vα σας φαίvεται τελείως παράλoγη αλλά oυσιαστικά αv δoύμε τηv απoρρόφηση τωv oυσιώv αυτώv καθώς επίσης και τωv χλωριόvτωv βλέπoυμε ότι ίσως έχoυμε μια τελείως διαφoρετική απoρρόφηση ταχύτητα απoρρόφησης απ' ό,τι τo μovτέλo πoυ είχαμε πρoβλέψει. Δηλ. πoλλές φoρές βλέπoυμε ότι τα μovτέλα ακόμα είvαι πoλύ πιo μετριoπαθή σε σχέση με τηv ταχύτητα απoρρόφησης και βέβαια μας βoηθoύv για vα έχoυμε μια συγκεκριμέvη ιδέα. Βεβαίως έχoυμε χρησιμoπoιήσει πιo περίπλoκα πράγματα όπως είvαι τα γεωγραφικά συστήματα πληρoφoριώv. Μπoρoύμε vα χρησιμoπoιήσoυμε χάρτες γεωκτησίας. Να ξέρετε πόσα απ' αυτά είvαι oπωρώvες, πόσα είvαι ελαιώvες, πόσo χρησιμoπoιείται. Και βεβαίως έχoυμε και τoυς χάρτες εδαφώv. Μπoρoύμε vα συvδυάσoυμε τις δυo πληρoφoρίες και βεβαίως vα έχoυμε έvαv χάρτη πoυ μπoρoύμε vα βρoύμε τov κίvδυvo από βεvζίvες και βεβαίως με σκoύρo χρώμα είvαι oι περιoχές εκείvες υψηλότερης συγκέvτρωσης υψηλότερoυ κιvδύvoυ όπoυ δηλ. υπάρχoυv μεγαλύτερες συγκεvτρώσεις. Με αvoιχτό πράσιvo είvαι oι περιoχές εκείvες όπoυ υπάρχoυv αμελητέες πoσότητες συγκεvτρώσεωv. Οπως βλέπετε υψηλές συγκεvτρώσεις είvαι πιθαvότερo vα έχoυv μεγαλύτερες συγκεvτρώσεις ζιζαvιoκτόvωv απ' ό,τι oι περιoχές υψηλής έvτασης, υψηλoύ αvτίκτυπoυ.

Τo συμπέρασμα είvαι ότι μια μικρή πoσότητα ζιζαvιoκτόvoυ μπoρεί vα κιvηθεί γρήγoρα και αρκεί για vα μoλύvει τα υπόγεια ύδατα. Αυτό δε συμβαίvει εδώ αλλά ταυτόχρovα αv υπάρξει αvαvέωση τωv υδάτωv μπoρεί τα πράγματα πoυ υπάρχoυv στηv επιφάvεια vα καταβυθιστoύv και vα μoλύvoυv τov υπόγειo υδρoφόρo oρίζovτα και αυτό μπoρεί καvείς vα τo πρoσδιoρίσει μόvo με τις κατάλληλες μετρήσεις.

Να σας δώσω έvα παράδειγμα τoυ τι έγιvε στo Λoγκ Αϊλαvτ στη δεκαετία τoυ 1980. Βλέπετε τo Λoγκ Αϊλαvτ και στη θέση πoυ βρίσκεται στηv πόλη της Νέας Υόρκης. Τo Λoγκ Αϊλαvτ δεv ήταv vησί στηv πραγματικότητα αλλά υπήρχε πoλύ έvτovη τoυριστική δραστηριότητα, γεωργική δραστηριότητα και τα εισoδήματα απ' τov τoυρισμό ήταv πoλύ υψηλότερα απ' ό,τι απ' τις γεωργικές εργασίες αλλά oι δυo πoλιτείες η πoλιτεία Νάσαo και η πoλιτεία Σάσo είχαv διαφoρετικoύς πoλιτικoύς φoρείς. Εδώ βλέπετε τov υδρoφόρo oρίζovτα πoυ ήταv o μόvoς πόρoς η μόvη πηγή vερoύ τo oπoίo ήταv μoλυσμέvo και βεβαίως έπρεπε vα πιoυv μoλυσμέvo vερό. Στηv κoμητεία Νάσαoυ oι πoλιτικoί και όλoι oι φoρείς δεv ήθελαv vα ακoύσoυv τoυς επιστήμovες και τoυς έλεγαv ότι είvαι τρελoί όταv τoυς έλεγαv vα μη χρησιμoπoιoύv ζιζαvιoκτόvα διότι κάπoια στιγμή δε θα μπoρoύσαv vα επιζήσoυv στηv πόλη αλλά όμως υπήρξε μία vέα γεvιά πoλιτικώv πoυ κατάλαβαv ότι υπήρχε πρόβλημα και έπρεπε vα κάvoυv όπoια θυσία ήταv δυvατόv για vα μπoρέσoυv vα καθαρίσoυv τov υδρoφόρo oρίζovτα αλλά δυστυχώς χρειάζovται πoλλά έργα, χρειάζovται 400 χρόvια για vα καθαριστεί έvας μoλυσμέvoς υδρoφόρoς oρίζovτας. Οπότε πίvoυv μoλυσμέvo vερό κάvovτας πoλύ υψηλές όμως επεvδύσεις για καθαρισμό τωv υδάτωv.

Η κoμητεία Σάσαoκ απoφάσισε vα είvαι πoλύ πιo πρoσεκτική. Οι πoλιτικoί εισάκoυσαv τoυς επιστήμovες, επέvδυσαv όσo πιo κovτά, επέvδυσαv στov καθαρισμό τωv υδάτωv, ήξεραv ότι υπήρχαv υψηλές συγκεvτρώσεις vιτρικώv αλάτωv. Βεβαίως υπήρχαv κάπoιoι επιστήμovες πoυ καθόριζαv κατά πόσo η χρήση τωv ζιζαvιoκτόvωv σε συγκεκριμεvες πoσότητες ήταv ασφαλής ή όχι. Οι επόπτες τωv πειραματικώv σταθμώv είδαv ότι τα ζιζαvιoκτόvα και τα vιτρικά άλατα δεv κιvoύvταv με τoυς ίδιoυς ρυθμoύς, συγvώμη μπoρoύσαv vα κιvoύvται με τoυς ίδιoυς ρυθμoύς και vα μoλύvoυv εξίσoυ τov υδρoφρoo oρίζovτα. Βεβαίως υπήρχε ευρεία συvαίvεση ότι υπήρχε μόλυvση και απέλυσαv τov επόπτη διότι έπρεπε vα είχε ελέγξει πoλύ καλύτερα ως επικεφαλής ως επόπτης τoυ σταθμoύ ερευvώv. Χρειάστηκε vα τoπoθετήσoυv σε κάθε σπίτι συστήματα καθαρισμoύ πoυ ήταv πάρα πoλύ ακριβά για vα μπoρέσoυv vα συλλάβoυv τα ζιζαvιoκτόvα πριv εκτovωθoύv στη βρύση και μoλύvoυv βεβαίως πιoυv μoλυσμέvo τo vερό.

Εv πάση περιπτώσει βλέπoυμε ότι ακόμα και μικρές πoσότητες τoξικώv υλικώv όπως είvαι τα ζιζαvιoκτόvα μπoρoύv vα μoλύvoυv τov υδρoφόρo oρίζovτα και αφoύ μoλυvθεί χρειάζεται πάρα πoλλά χρόvια για vα μπoρέσει vα καθαριστεί. Τo μάτια πoυ δε βλέπovται γρήγoρα λησμovιoύvται σε αυτή τηv περίπτωση δεv ισχύει διότι τo ότι δε βλέπoυμε τη μόλυvση δε σημαίvει ότι δε θα τη δoυv κάπoια στιγμή και τα εγγόvια μας».

3/9/08

Από την δεκαετία του 80 ήταν γνωστό ότι τα νερά του Αναβάλου θα μετέβαλλαν την Αργολίδα σε Μεσοποταμία

Ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παπαϊωάννου είχε αποκαλύψει ότι η κατασκευή του φράγματος δεν είχε γίνει σύμφωνα με τις μελέτες και πως η ποιότητα των νερών θα μπορούσε να μετατρέψει σε τσιμέντο τον αργολικό κάμπο.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει αρκετά χρόνια και τα άλατα αυξήθηκαν κατά πολύ λόγω της εγκατάλειψης των πηγών του Αναβάλου. Τότε το νερό ίσως ήταν ακατάλληλο για άρδευση, ενώ σήμερα το θεωρούμε κατάλληλο προς πόση!

Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για νερό έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ύδρευση αλλά και στην άρδευση. Ήδη σε ορισμένες περιοχές του νομού η άρδευση, των εσπεριδοειδών κυρίως, γίνεται ανά 18-20 ημέρες, ενώ η κατάσταση αναμένεται να οξυνθεί κατά τους πρώτους στην επόμενους μήνες, εφόσον συνεχιστεί η ανομβρία.

Σχεδόν θαλασσινό ήταν ορισμένες μέρες το νερό που έτρεχε από τις βρύσες των Ναυπλιωτών, σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών μας. Τουλάχιστον αυτή τη φορά οι διακοπές ύδρευσης ήταν μικρότερης διάρκειας, όμως η ποιότητα του νερού φαίνεται πως ήταν κατά πολύ χειρότερη των τελευταίων ετών. Ο Ανάβαλος προσφέρει μεν νερό καλύτερης ποιότητας ο πλευράς νιτρικών και βακτηριδίων, όμως δεν παύει να αναμιγνύεται με θαλασσινό.

Σύμφωνα με την έγκριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη χρήση μέρους των νερών του Αναβάλου από τον Δήμο Ναυπλίου, πέραν από διάφορες άλλες προϋποθέσεις,  θα έπρεπε ο Δήμος να διαθέτει δεξαμενή πλησίον της πηγής, όπου θα γίνεται αναλογική ανάμειξη των νερών της Λέρνης με αυτά του Αναβάλου, πριν τα οδηγήσουν στο δίκτυο. Κάτι τέτοιο προς το παρόν είναι ανέφικτο, αφού δεν υπάρχει τέτοια δεξαμενή και ούτε είναι δυνατό τόσο σύντομα να κατασκευαστεί, με αποτέλεσμα η ανάμειξη να γίνεται «με το μάτι» ή «με το αφτί».

Ειδικά τις ημέρες που η στάθμη των νερών της Λέρνης έπεσε κάτω από ένα μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας, το δίκτυο του Ναυπλίου -αφού δεν διακόπηκε η παροχή- ετροφοδοτείτο με τουλάχιστον υφάλμυρο νερό. Αυτό είχε σαν συνέπεια κάποιες οικιακές συσκευές να υποστούν ζημιές ή να εμφανίσουν μελλοντικά ζημιές που μπορεί να φτάσουν έως και  την ολική καταστροφή τους.

Μπορεί το Άργος να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας νερού, αφού πέρα από την Λέρνη διαθέτει 10 γεωτρήσεις έναντι μόλις 1 του Ναυπλίου, όμως η ποιότητα των νερών του κατά τις περιόδου της «υδατικής κρίσης» είναι βλαβερή έως και καρκινογόνος.

Η ΔΕΥΑΑΡ έχει εξ αρχής ανακοινώσει ότι το νερό του Άργους κατά αυτήν την περίοδο όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση δεν είναι πόσιμο, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νιτρικά αυξάνονται και κατά τη βράση και επομένως το νερό του Άργους είναι επικίνδυνο και για μαγείρεμα.

Παλαιότερες αναλύσεις είχαν δείξει πως το νερό με τόσα νιτρικά είναι ακατάλληλο ακόμα και για πότισμα μιας και ενοχοποιείται για μια σειρά χημικών ενώσεων με τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

Τέλος αυτής της εβδομάδας αρχής επόμενης αναμένεται να δοθεί στην ΤΕΔΚ η μελέτη του ΙΓΜΕ γύρω από την αξιοποίηση των πηγών του Αναβάλου για ύδρευση. Τόσο η ΤΕΔΚ όσο και η Νομαρχία αισιοδοξούν ότι ο Ανάβαλος θα δώσει λύσεις το ζήτημα τόσο της είδησης ως τις ανέσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις αν υπάρξει δυνατότητα βελτίωσης των νερών των πηγών του Αναβάλου, - αφαλάτωση, άντληση κλπ -, θα μπορούσαν να υδροδοτηθούν πέραν του νομού Αργολίδας και όμοροι νομοί. Στο παρελθόν μάλιστα, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη είχε υποστηριχθεί έντονα το σχέδιο μεταφοράς του νερού Αναβάλου σε δεξαμενές έξω από την Ελευσίνα προκειμένου να υδροδοτηθεί από κει η Αθήνα αντί από τον Εύηνο ποταμό.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ την περίοδο του 1980, Δημήτριο Χρ. Παπαϊωάννου, η άρδευση της Αργολίδας θα μπορούσε να μετατρέψει τον κάμπο σε "αλμυρότοπο σαν την Μεσοποταμία".

Μεταξύ άλλων ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας ήθελαν "μη γίνει το έργο μέσα στη θάλασσα, αλλά στην ξηρά, γιατί πίστευαν ακράδαντα ότι δεν μπορούσε να γίνει η δέσμευση μέσα στη θάλασσα, χωρίς να συμπαρασύρονται χλωριούχα άλατα, πού θα ζημίωναν το έδαφος. Παρά ταύτα λίγο αργότερα, όταν ήρθε στα πράγματα η χούντα χωρίς δημοπρασία, με απλή ανάθεση έδωσε το έργο το υπουργείο Γεωργίας να το κάμει ό Γερμανός STENDER, ό οποίος έκαμε και υπέγραψε την μελέτη και μετά ένα χρόνο έδωσε το έργο να το κάμει ό «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ». Άλλα ενώ ή αρχική μελέτη ήταν να γίνει τα φράγμα με εξαγωγικά καλούπια και το γέμισμα να γίνει μέσα στη θάλασσα με σκυρόδεμα, χρησιμοποιήθηκαν Ορθογώνια παραλληλεπίπεδα από τσιμεντόλιθους. Και εδώ μπαίνει το ερωτηματικό  αν το έργο έγινε σωστά από ποιοτικής πλευράς;

Επίσης ενώ Ο Στέντερ είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει το έργο με 300 χιλιοστόγραμμα ιόντων συνολικών αλάτων (χλωριούχων - ανθρακικών κλπ.), όταν υπογράφτηκε ή σύμβαση, άλλαξε γνώμη και είπε ότι θα κάνει το έργο με 300 χιλιοστόγραμμα ιόντων χλωρίου κατά λίτρο και ο υπουργός Γεωργίας, παρά την αντίρρηση της αρμοδίας Υπηρεσίας, υπέγραψε την σύμβαση. Αν υπολογίσουμε όμως ότι το ανώτατο όριο σε χιλιοστόγραμμα χλωρίου κατά λίτρο είναι 180 χιλιοστόγραμμα αυτό σημαίνει ότι ή σύμβαση υπογράφτηκε με υψηλότερους όρους χιλιοστόγραμμων χλωρίου κατά λίτρο, δηλαδή για 300 χιλιοστόγραμμα το λίτρο, πού σημαίνει ότι τα αλκάλια, το Νάτριο, τα Κάλιο, τα Κάσιο και κυρίως τα Νάτριο, πού μπαίνουν στα νερά, απωθούν το 'Αργίλιο του εδάφους, μεταβάλλουν τα έδαφος σε μπετόν αρμέ, δηλαδή αχρηστεύεται το έδαφος της πεδιάδος δια πάσαν γεωργική χρήση ή καθίσταται υφάλμυρο έπειτα άπα μερικά χρόνια, διότι τα άλατα αθροίζονται στο έδαφος, αν δεν γίνουν ισχυρές αποπλύσεις του εδάφους με άφθονο νερό με κατάλυση, πού δεν υπάρχει ούτε το χειμώνα, δια τον σκοπό αυτόν.

Βαίνουμε λοιπόν σε πλήρη καταστροφή του εδάφους της πεδιάδας. Αυτός δηλαδή ήταν ο φόβος ο αρχικός που η υπηρεσία επέμενε να δεσμευτεί το νερό στην ξηρά και όχι μέσα στη θάλασσα και απέφυγε να υπογράψει την σύμβαση, αρνηθεΐσα. Υπεγράφη δηλαδή ή σύμβαση αναθέσεως κατασκευής του έργου στη θάλασσα, χωρίς να συνυπογράψει ή Υπηρεσία της ΥΕΒ".

Το θέμα της εκμετάλλευσης των πηγών από ιδιώτες του Ανάβαλου που προέκυψε μετά από πρόταση της βουλευτού  Αργολίδας Έλσας Παπαδημητρίου πριν λίγο καιρό στο ΕΒΕΑ όπου ανεφέρθη για πρώτη φορά στη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις. Μέρος των πολιτών συμμερίστηκε την άποψη της κα Παπαδημητρίου πως το Δημόσιο κινείται πολύ αργά και θα μπορούσε μέσω ΣΔΙΤ και με τη στήριξη του εγχειρήματος απ όλους τους δημάρχους να επιλυθεί το πρώτο μέρος της προστασίας των πηγών και της άντλησης μεγαλύτερες ποσότητες νερού.  

3 ή 5 οι δήμοι στην Αργολίδα

Οι 14 δήμοι και οι δύο κοινότητες της Αργολίδας τα γίνουν ή τρεις ή πέντε δήμοι.

Το σενάριο για τρεις δήμους, αφορά την συνένωση βάσει των γεωγραφικών ορίων των πρώην επαρχιών. Δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για τους δήμους Ναυπλίου, Άργους και Κρανιδίου.

Στην περίπτωση των πέντε δήμων το Ναύπλιο θα περιλαμβάνει και τους δήμους Ασίνης, Τίρυνθας και Μιδέας. Το Άργος τους δήμους Λέρνας, Κίου και τον Αχλαδόκαμπο. Το Κρανίδι θα πάει μαζί με την Ερμιόνη, το Ασκληπιείο μαζί με την Επίδαυρο, ενώ θα αποτελέσουν έναν δήμο το Κουτσοπόδι η Λυρκεία οι Μυκήνες και η Αλέα.

Εντωμεταξύ εξετάζεται σοβαρά η πιθανότητα μεταφοράς του δήμου Τροιζήνας, καθώς και του ηπειρωτικού μέρους του δήμου Πόρου στο νομό Αργολίδας, ενώ τα νησιά του Αργοσαρωνικού να αποτελέσουν από μόνα τους έναν δήμο. Σε αυτό το ενδεχόμενο πάντως αντιδρούν οι νυν δήμαρχοι. Όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός «δεν είναι εφικτό να γίνει συνένωση όταν δεν υπάρχει καν ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών του Αργοσαρωνικού», ενώ ο κοινοτάρχης Αγκιστρίου Γιάννης Αθανασίου έχει επισημάνει ότι «θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω, όταν έπρεπε για ένα πιστοποιητικό να πάμε στην Αίγινα ή στον Πειραιά».

Πέραν των δήμων η Πελοπόννησος σπάει σε δύο κομμάτια. Ο νομός Αργολίδας θα πάει μαζί με τους νομούς Μεσσηνίας – Αρκαδίας – Λακωνίας - και Κορίνθου, ενώ οι νομοί Αχαΐας και Ηλείας ενώνονται με τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. 

Παραιτήθηκε ο Χρόνης

Η Δουλειά τρώει τον αφέντη, λέει μια παροιμία και πριν αυτό γίνει πραγματικότητα ο Νίκος Χρόνης αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του από την θέση του δημοτικού συμβούλου και του αντιδημάρχου στον Δήμο Ναυπλίου.  Ως γνωστόν ο Νίκος Χρόνης είχε εκλεγεί με τον " Ναυπλιακό Συναγερμό » του Παναγιώτη Αναγνωσταρά και ανέλαβε τον δύσκολο τομέα της καθαριότητας. Το σίγουρο είναι ότι η μέχρι τώρα πορεία του στον τομέα αυτό ήταν πετυχημένη, με την εργατικότητά του αλλά και τα αποτελέσματα που είχε η πίεση που ασκούσε στο να είναι η πόλη καθαρή. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως όταν ξεπεραστούν οι λόγοι υγείας θα είναι και πάλι στο πλευρό του δημάρχου όπως πληροφορηθήκαμε από φιλικούς κύκλους. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι αν ο Αναγνωσταράς θα με ξαναχρειαστεί θα είμαι και πάλι υποψήφιος στο πλευρό του τις επόμενες εκλογές.

 

Βοηθός επίσκοπος στην Αργολίδα;

Βοηθό Επίσκοπο για την μητρόπολη Αργολίδας ζήτησε ο Μητροπολίτης κος Ιάκωβος.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, μεταξύ άλλων  ανακοίνωσε ότι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ηλείας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αργολίδος, Μεγάρων και Σαλαμίνος, Πειραιώς, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Κορίνθου, Νικαίας και Λαγκαδά, ζητούν Βοηθό Επίσκοπο για τις Ιερές Μητροπόλεις τους.

Αποφάσισε να αποσταλεί έγγραφο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οποίο θα ερωτάται η δυνατότητα εκλογής Βοηθού Επισκόπου στις Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών». Στη συνέχεια το θέμα θα εισαχθεί στην προσεχή Τακτική Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μηνός Οκτωβρίου 2008.

Τι είπε η Αλέκα στο στο Γκέρμπεση

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι, όπως και με τον πρώτο Καποδίστρια. Να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν είναι το ζήτημα των διαδικασιών, εάν ρωτήθηκαν ή δεν ρωτήθηκαν οι δήμοι ή τα διοικητικά ή τα γεωγραφικά όρια. Η ουσία αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι να διαμορφωθούν λίγα συγκεντρωτικά όργανα διοίκησης, τα οποία θα περνάνε την κυρίαρχη πολιτική, την κυβερνητική πολιτική, και κυρίως θα δημιουργούν προϋποθέσεις εισόδου των επιχειρηματιών σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους και σε βάθος. Αυτό δε μπορεί να γίνει σε ένα στενό τοπικό επίπεδο. Οι επιχειρηματίες με τη μορφή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπουν”. Τα παραπάνω δήλωσε για την διοικητική μεταρρύθμιση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από το Ναύπλιο.

Πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος υπαρκτός κίνδυνος είναι να περάσουν στη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση τομείς της Παιδείας, της πρωτοβάθμιας, το Λύκειο, θα περάσουν τα νοσοκομεία με γνωστό χάπι ότι όταν αυτά αποκεντρωθούν υπάρχει λαϊκή συμμετοχή και λύνονται τα προβλήματα. Το αντίθετο θα γίνει. Θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την κρατική επιχορήγηση και θα προσθέσουν στους εργαζόμενους νέα χαράτσια. Είμαστε ριζικά αντίθετα και καλούμε να δημιουργηθεί ένα κλίμα να τον αποτρέψουμε να περάσει».

Η κα Παπαρήγα στην περιοδεία της στην Αργολίδα την προηγούμενη Τετάρτη, επισκέφθηκε μεταξύ άλλων την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Δικαστικό Μέγαρο, τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Σωματείο Δικαστικών Υπαλλήλων. Επίσης επισκέφθηκε την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων και συναντήθηκε με την προσωρινή διοίκηση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, ενώ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Γκέρμπεση.

Αναφερόμενη στο επίκαιρο θέμα του νερού είπε: «Εμείς υποστηρίζουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Ανάβαλου, μπορεί να δώσει λύση για το νερό για όλη την Αργολίδα, να περιορίσει τις γεωτρήσεις, γιατί με τις γεωτρήσεις δεν λύνεται το ζήτημα, χώρια που πολλαπλασιάζει τα άλλα προβλήματα. Να γίνουν τα απαραίτητα μικρά φράγματα, να υπάρχει δηλαδή ένας σχεδιασμός για όλο το νομό, να αντιμετωπιστεί η έλλειψη και το πρόβλημα γενικά του νερού στην περιοχή της Ερμιόνης και του Κρανιδίου. Δηλαδή να υπάρχει το κεντρικό έργο - άξονας που είναι ο Ανάβαλος, όχι με ιδιωτική εταιρεία, όπως προτείνουν εδώ οι τοπικοί παράγοντες, βουλευτές της ΝΔ, η κα Παπαδημητρίου κλπ και ταυτόχρονα να συνδυαστεί με τα μικρότερα έργα που εξασφαλίζουν νερό για άρδευση, αλλά και πόσιμο νερό. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα».

Μιλώντας για την οικονομία επισήμανε: «το ΚΚΕ έχοντας προτάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την καθημερινότητα των εργαζομένων επιδιώκει να διαμορφωθεί ένα κίνημα χειραφετημένο από την κυρίαρχη πολιτική, χειραφετημένο από τα πλάνα αριστερά λόγια των κομμάτων που στην πραγματικότητα απλώς θέλουν να πάρουν μέρος στην διακυβέρνηση και τίποτα άλλο. Να διαμορφωθεί ένα λαϊκό κίνημα χειραφετημένο από την κυρίαρχη πολιτική, καλά οργανωμένο που να επιβάλλει και κάποιες νίκες σήμερα και κυρίως ριζική αλλαγή προς όφελος της εργατικής, της λαϊκής εξουσίας αύριο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Δεν μπορεί να διαπραγματεύονται σήμερα οι εργαζόμενοι πόσα θα χάσουν, π.χ. να δεχόμαστε τις θέσεις της ΓΣΕΕ που λέει 1000€ επίδομα το χρόνο για την ακραία φτώχεια. Αυτά τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι μέτρα αφαίρεσης νέων δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους και χαράτσια, και τα φορολογικά. Αυτά τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση, η κομματική και η συνδικαλιστική ηγεσία, είναι μέτρα που σαν «ασπιρίνη» δεν πρόκειται να ρίξουν τον πυρετό ούτε στο 37. Άντε από το 40 να το πάνε στο 39,5».

Τέλος αναφερόμενη στο θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση του πρωτοδικείου Ναυπλίου και τη λειτουργία του νέου Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Αργολίδας, είπε «Οι νόμοι σε όλη την πορεία της ιστορίας της ανθρωπότητας άλλαξαν, ανατράπηκαν, έγιναν καινούργιοι, εφόσον τους επέβαλλε η αλλαγή συσχετισμού δύναμης και ο λαός. Επομένως, οι νόμοι υπάρχουν για να αλλάζουν όταν είναι αντιλαϊκοί και αντεργατικοί. Εμείς δεν το έχουμε κρύψει ότι παλεύουμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, όχι απλώς να καταργηθούν και να αλλάξουν κάποιοι νόμοι, αλλά και συνθήκες και δεσμεύσεις που χειροτερεύουν τη θέση του λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Βεβαίως το Σύνταγμα ψηφίστηκε απ' τη Βουλή. Ποιος μπορεί να μας απαγορέψει να εκλαϊκεύουμε την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών λαϊκής πλειοψηφίας, λαϊκής δύναμης, για την αλλαγή για την ανατροπή και αρχών του Συντάγματος;

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι μαζικοί και πολιτικοί φορείς της περιοχής και γενικότερα. Εκφράζουμε κυριολεκτικά την αγανάκτηση μας. Δε περιμέναμε, βέβαια, η τοπική της ΝΔ να αντιδράσει, διότι είναι στην κυβέρνηση διακηρύττει το τάχα αδέσμευτο της δικαιοσύνης, που στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ανάποδα. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν πήραν θέση σε αυτό το θέμα».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ