Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/10/08

Στο καλό Ρουσόπουλε και να μας γράφεις

Δεν φτάνουν μόνο οι υποθέσεις του Βατοπεδίου στις οποίες φέρεται να είναι αναμεμειγμένος ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, αλλά και στα ζητήματα περί Τύπου τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει σε σημείο μηδέν, αφού δεν εφαρμόζεται στο σύνολό του ο νέος νόμος.  Σύμφωνα με το νέο νόμο περί Τύπου αυξήθηκαν τα κόστη των τοπικών εφημερίδων κατά εβδομήντα έως εκατό τοις εκατό με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη πλέον η έκδοση τοπικών εφημερίδων και οι τοπικές φωνές, οι απόψεις των πολιτών σε τοπικό επίπεδο σιγά σιγά να περνούν και να ελέγχονται από τα μεγάλα αθηνοκεντρικά Μέσα.  Όμως στο θέμα της διαφήμισης τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα τουλάχιστον γι αυτούς που θέλουν να διατηρούν μια διαφορετική άποψή του ή απόσταση από τη εκάστοτε εξουσία.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της "Ζούγκλας" ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης μεταξύ άλλων ισχυρίζεται: "εκείνο που ξέρω είναι ότι το παιγνίδι της διαφήμισης είναι πολύ μεγάλο και παίζεται χρόνια. Αλλάζουν οι συμμαχίες, ανάλογα με το όποιος τα παίρνει. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Το παιχνίδι που παίζεται με τις διαφημίσεις γίνεται σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα μπορεί να είναι, έτσι αύριο μπορεί να είναι αλλιώς».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του βουλευτή ο επαρχιακός Τύπος φέρεται να εκβιάζει βουλευτές και σημαίνοντα κυβερνητικά πρόσωπα και να αποσπά απ αυτά τη μερίδα του λέοντος στις διαφημίσεις.

Ο κ. Μανώλης είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού σε τοπικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να ονοματίσει κάποιον συγκεκριμένα. Τώρα, με όχημα την κρατική διαφήμιση βάλει κατά πάντων, αφού και πάλι αρνείται να ονοματίσει.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, όπως τα περιγράφει ο κ. Μανώλης τότε ο Θ. Ρουσόπουλος έκρινε με "περίεργα κριτήρια" την διανομή της διαφήμισης ή τουλάχιστον δεν φρόντισε να ελέγξει στο που και πώς διατίθεται η κρατική διαφήμιση, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους εκβιασμοί που υπαινίσσεται χωρίς αποδείξεις ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης, πως συνέβησαν.

Ο λόγος φυσικά θα πρέπει να δοθεί πλέον στους συναδέλφους,των οποίων τα ονόματα των εφημερίδων τους εμφανίζονται στην "Ζούγκλα" να έχουν την μερίδα του Λέοντος στην κρατική διαφήμιση, σύμφωνα με τον πίνακα.

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής "δηλαδή ανθρώπους που γκρινιάζουν σήμερα και μόλις τα πάρουνε, γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως,  δηλαδή το παιχνίδι είναι η διαφήμιση.  Αν δεν έχω δεν έχω στοιχεία,  δεν μπορώ να μιλήσω. Ανθρώποι που σήμερα βρίζουνε», συνεχίζει ο βουλευτής, «μόλις πάρουν τη διαφήμιση γίνονται υπερασπιστές», ( σ.σ. των όσων έβριζαν).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιάννη Μανώλη, "αυτή η λογική δεν είναι σωστή. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η διαφήμιση με αυτόν τον τρόπο. Αλλά την χρησιμοποιούν μόνο αυτοί που δίνουν τη διαφήμιση, την χρησιμοποιούν και αυτοί που την παίρνουν, οι οποίοι εκβιάζουν για διαφήμιση και μόλις την πάρουν γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέα».

Είναι προφανές πλέον ότι ο βουλευτής Αργολίδας μιλά για συναλλαγή. Δεν δίνεις διαφήμιση δεν προβάλλεσαι. Δεν με προβάλλεις, δεν παίρνεις διαφήμιση. Πρόκειται για διαπλοκή τόσο του διαφημιζομένου όσο και των πολιτικών, οι οποίοι μέσω της διαφήμισης, σύμφωνα πάντα με το βουλευτή, εκβιάζουν τα Μέσα να τους προβάλλουν.

Σαφώς και το θέμα αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί πλέον από τους εισαγγελείς.  Να διερευνηθεί κατά πόσο τα Μέσα ενημέρωσης του νομού εκβίασαν προκειμένου να αποσπάσουν διαφήμιση και κατά πόσο εκβιάστηκαν προκειμένου να πάρουν διαφήμιση για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Πάντως είναι υποχρεωμένος ο βουλευτής πλέον να κατονομάσει τα μέσα ενημέρωσης τα οποία εκβίασαν κατά τα λεγόμενά του και ποια ήταν εκείνα τα οποία εκβιάστηκαν με όπλο την διαφήμιση.

Σίγουρα εδώ οι ευθύνες του υπουργείου Τύπου είναι μεγάλες, γιατί όφειλε να ελέγξει για παράδειγμα κατά πόσο πραγματικά το ποσοστό της διαφήμισης το οποίο για παράδειγμα υποσχέθηκε ο ίδιος ο κύριος Αλογοσκούφης στο Ναύπλιο, στο Βουλευτικό, ότι θα διατεθεί στα επαρχιακά μέσα, πραγματικά διατίθεται και με ποιόν τρόπο.

Η αναφορά στους πίνακες με την διαφήμιση δεν αποτελεί από μόνη της ούτε καν στοιχείο υπόθεσης περί εκβιασμών, τους οποίους ο βουλευτής κ. Μανώλης οφείλει πλέον να κατονομάσει και να μην διασύρει τόσο τα τοπικά μέσα, όσο και τους συναδέλφους του πολιτικούς. Όσο για τον Θ. Ρουσόπουλο, τι να πει κανείς. Αν αυτή ήταν η βοήθεια στον τοπικό τύπο που είχε υποσχεθεί στα ΜΜΕ στο Ναύπλιο, τότε ευτυχώς που έφυγε.

Επίσημη πρόσκληση Βαρθολομαίου

Επίσημη πρόσκληση μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, απευθύνει ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους το νέο έτος.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη φορέων της Αργολίδας στον Οικουμενικό Πατριάρχη και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της μεγάλης θρησκευτικής εορτής.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα παρακάτω από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου:

«Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008, στην δεύτερη τακτική Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε :

Να διαβιβάσει πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Ιακώβου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, προκειμένου να προστή των λατρευτικών συνάξεων που θα πραγματοποιηθούν την 24η και 25η Ιανουαρίου 2009, προς τιμήν του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους.

Θα σταματήσει τελικά η σκόνη στο Ναύπλιο;

Μία ολόκληρη εβδομάδα πέρασε από την στιγμή που ο δήμος Ναυπλίου έκανε αναφορά στον εισαγγελέα, όμως η φορτοεκφόρτωση αδρανών υλικών στο λιμάνι της πόλης συνεχίζεται κανονικά.

Πολλοί αμφιβάλλουν αν θα υπάρξει αποτέλεσμα σχετικά με την λήξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, πόσο μάλλον αν θα αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους απόκρυψης του εγγράφου του ΥΠΕΧΩΔΕ που θέλει να σταματά η φορτοεκφόρτωση.

Επιπλέον βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει για την δημιουργία νέου λιμένα βαδίζουν με ρυθμούς χελώνας και χωρίς την βοήθεια της πολιτείας, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα θα αναγκαστούν να αυξήσουν κατά πολύ τα λειτουργικά τους έξοδα για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους με άλλον τρόπο.

Σήμερα ο «α» φέρνει στο φως της δημοσιότητας, το έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2006 (Α.Π. οικ. 100931) που απευθύνεται προς το Υπουργείο Εμπορ. Ναυτιλίας / δ/νση Υποδομών και σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να έχουν διακοπεί οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης αδρανών από τις 21 Αυγούστου 2004.

Το έγγραφο αυτό δεν είχε κοινοποιηθεί –σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον δήμαρχο Ναυπλίου- για 2,5 χρόνια στο Λιμενικό Ταμείο και στον δήμο Ναυπλίου.

Κοινοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, στις 14.10.2008, πριν δηλαδή από 3 εβδομάδες.

Ποιοί έκρυβαν το συγκεκριμένο έγγραφο, για ποιους λόγους και ποιοί ευθύνονται γι΄ αυτό, είναι ένα θέμα που θα πρέπει για πολιτικούς λόγους να το ανακαλύψει η δημοτική αρχή Ναυπλίου και να το καταγγείλει, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης η εισαγγελική έρευνα να το ερευνήσει ώστε να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες αν προκύπτουν.

 

Το «μυστικό» έγγραφο

 

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσα αναφέρονται στο έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης. Η άρνηση δε, στο αίτημα του ΥΕΝ είναι καταλυτική:

«Αναφορικά με το παραπάνω σχετικό έγγραφο και όπως έχετε ενημερωθεί σε παλαιότερες και πρόσφατες τηλεφωνικές συνεννοήσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει γίνει αποδέκτης

α) καταγγελιών από ιδιώτες που αναφέρονται στις έντονες οχλήσεις τόσο από την φορτοεκφόρτωση αδρανών υλικών στον λιμένα Ναυπλίου όσο και από την κίνηση των φορτηγών μεταφοράς τους μέσα στην πόλη καθώς και

β) απόφασης του Δ.Σ. του δημοτικού λιμενικού ταμείου Ναυπλίου όπου αποφασίζει την άμεση διακοπή των εργασιών φορτοεκφόρτωσης αδρανών.

Σχετικές καταγγελίες υπήρχαν ήδη και κατά τη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου του λιμένα Ναυπλίου.

Προκειμένου να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την αντιμετώπιση του θέματος και προς αποφυγή προβλημάτων που πιθανόν να επήρχοντο από την άμεση διακοπή των εργασιών φορτοεκφόρτωσης των αδρανών, εν όψει και σημαντικών έργων που εκτελούντο στη χώρα (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004), δεν επιβλήθηκε η άμεση διακοπή των εργασιών φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών, αλλά με την έκδοση της ΚΥΑ 82689/21.8.02 έγκρισης περιβαλλοντικών όρων απεφασίσθη η διακοπή να γίνει μετά από 2 έτη (δηλαδή 21.8.2004).

Ήδη το χρονικό αυτό διάστημα έχει παρέλθει και τα προβλήματα όχλησης, σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται δε, ότι σύμφωνα με το 234/6.3.2002 έγγραφο του Λιμενικού Ταμείου Ν. Αργολίδας, η εν λόγω δραστηριότητα ήταν προσωρινή.

Θεωρούμε ότι οι οχλήσεις που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στον λιμένα, τόσο κοντά στον οικιστικό ιστό, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως προτείνεται, μέσω ενός ειδικού κανονισμού λιμένα που θα εκδοθεί στο μέλλον και ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου η τροποποίηση χωρίς περιβαλλοντικά επαρκή αιτιολόγηση της ΚΥΑ  έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με α.π. 82689/21.8.02 για το έργο: «έργα υποδομής λιμένος Ναυπλίου - επέκταση εμπορικού προβλήτα» Ν.Α. Αργολίδας και η απάλειψη του όρου 6.5. περί τερματισμού της δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης αδρανών στον λιμένα, εμφανίζεται εξαιρετικά δυσχερής.

Τέλος διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών δεν αφορά αντίστοιχες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την κατασκευή των έργων επέκτασης του ίδιου του λιμένα Ναυπλίου».

Το έγγραφο υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος Ι. Βουρνά.

Τα τρωκτικά των Μέσων Ενημέρωσης

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

 

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ που υπάρχουν μεταξύ των μέσων ενημέρωσης στην διανομή κρατικής διαφήμισης, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, όσο κι αν θέλει να εθελοτυφλεί κανείς. Πρόκειται για δημόσιο χρήμα που δεν μπορεί να διαχειρίζεται κανένας όπως γουστάρει, ακόμα κι αν λέγεται υπουργός, δήμαρχος, νομάρχης ή όπως αλλιώς. Ο νομοθέτης έχει θέσει κριτήρια τα οποία πρέπει να ελεγχθούν αν εφαρμόζονται ή αν παίρνει δημόσιο χρήμα όποια εφημερίδα έχει «μπάρμπα στην Κορώνη», ή είναι αρεστή στους έχοντες την διαχείριση.

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ σχέσεις – αν υπάρχουν - δεν μπορούν να στηρίζονται ούτε σε εκβιασμούς -όσο ψηλά ή χαμηλά κι αν γίνονται - ούτε σε συμπάθειες, ούτε σε επιλογές του στυλ «κάνουμε ένα δωράκι σε αυτούς που θέλουμε, με τα λεφτά του κράτους». Ο διαχωρισμός σε προνομιούχους και μη, αρεστούς που κάνουν τα χατίρια και μη αρεστούς που επιλέγουν την οδό της δεοντολογίας και της ενημέρωσης, κάποια στιγμή επιβάλλεται να εκλείψει τόσο στον νομαρχιακό τύπο, όσο και στον Πανελλαδικό.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να είναι μια ζωή ευνοούμενες εφημερίδες, που έχουν τον ρόλο του διακομιστή δελτίων τύπου με χαμηλή κυκλοφορία και διεισδυτικότητα, τόσο στην κρατική διαφήμιση όσο και σε στις δημοσιεύσεις του δημοσίου που προέρχονται από τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Όταν ο αποπροσανατολισμός και η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης κυριαρχούν, κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει τονωτικές ενέσεις σε ορισμένους, τηρώντας λίστες ημέτερων και υμετέρων εφημερίδων (γιατί αυτό φημολογείται ότι συμβαίνει).

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ με τα πακέτα κρατικών διαφημίσεων που δόθηκαν σε όλη την Ελλάδα και οι τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στην διανομή, δείχνουν ότι κάποια μέσα ενημέρωσης ζουν αποκλειστικά και μόνο με χρήματα του κράτους. Κάποια εξήγηση πρέπει επιτέλους να δοθεί στον έρμο τον πολίτη. Πώς γίνεται έντυπα με κυκλοφορία λίγων δεκάδων φύλλων να έχουν περισσότερα έσοδα κρατικής διαφήμισης από έντυπα που πωλούν εκατοντάδες ή χιλιάδες φύλλα;

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ δεν έχει σκοπό ούτε να μπουκώσει ενοχλητικά στόματα, ούτε να βολέψει ημετέρους. Γι΄ αυτό ας καταργηθεί, ώστε να πάψουν να αφ΄ ενός να συνωστίζονται στα γραφεία των υπουργείων γλύφτες του κακού καιρού, και αφ΄ ετέρου οι όποιοι διαχειριστές δημόσιου χρήματος να πάψουν να μην τηρούν τους νόμους και να παρανομούν. Αλλιώς η μόνη λύση είναι κάποιοι να σύρουν συγκεκριμένους κρατικούς φορείς στα δικαστήρια, από την στιγμή που ανάξιοι εκπρόσωποι της  πολιτείας δεν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Σιγά μη σκάσω

Άρθρο του Άκη Ντάνου

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να αντιληφθώ γιατί θα πρέπει κι εγώ, να συμμετάσχω σε αυτό το παιχνίδι που λέγεται οικονομική κρίση.  Άσε που δεν έχω τι  να χάσω. Τα χρήματα που δεν έχω στους τραπεζικούς λογαριασμούς; Τις μετοχές που ποτέ δεν απέκτησα; Τα πλούτη που ποτέ δεν είχα; Τη δουλειά που ποτέ δεν μου εξασφάλισαν; Σιγά μην σκάσω.

ΦΩΝΑΖΟΥΝ ότι καταρρέει το τραπεζικό σύστημα. Και λοιπόν; Εμένα  με σκέφτηκαν όταν κατέρρεα οικονομικά; Εμένα με άκουαν όταν έφταναν στο σημείο της αυθαιρεσίας; Σιγά μην σκάσω.

ΚΑΙ ΑΝ καταρρεύσουν οι τράπεζες που και τα σπίτια των φτωχών πήραν και τόσα αυτοκίνητα πεπλανημένων απέκτησαν και τόσα χρήματα καρπώθηκαν από τις οικονομικές κρίσεις; Σιγά μην σκάσω.

ΜΗΠΩΣ ΕΓΩ φταίω για τους πολέμους που έγιναν; Ή μήπως συμμετείχα κι εγώ στα κέρδη των πολυεθνικών; Μήπως συμμετείχα κι εγώ στη διαμόρφωση του κορμού της κρίσης; Μήπως με άκουσε τότε κανείς όταν φώναζε για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία; Σιγά μην σκάσω.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΣΚΑΣΩ, που τα αποτυπώματά του γραμμών των παρελάσεων παραμένουν ανεξίτηλα για πολλές ημέρες. Που τα αποτυπώματα των πολιτικών επιλογών παραμένουν ανεξίτηλα για πάρα πολλά χρόνια πολυτέλεια ούτε αποτυπώματα των εκλογών παραμένουν ανεξίτηλα για πάρα πολλές στιγμές στη ζωή μας. Που η Δημοκρατία κάθε άλλο παρά Δημοκρατία είναι, που η επανάσταση έχει χάσει το νόημά της, που η αλλαγή έχει χάσει τη σημασία της,  που ο φιλελευθερισμός έχει χάσει την ανθρωπιά του και που ο σοσιαλισμός έχει υποταχθεί στο κεφάλαιο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ πάλι εγώ μόνο ΘΑ ΣΚΑΣΩ!!!

Η ευτυχία της κρίσης

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου 

 Σηκώθηκε το πρωί με τους ήχους από το πανάκριβο σύστημα αφύπνισης με κλασική μουσική και φωτορυθμικά. Σύστημα που ενεργοποιούσε και διάφορες ηλεκτρονικές διαδικασίες για το μπάνιο και το πρωινό. Θυμήθηκε το όνειρο που πριν λίγο κόπηκε και σαν  υπάκουσε σε μια εντολή  έκλεισε το πανάκριβο ηλεκτρονικό σύστημα.

Μπήκε στο μπάνιο του , στο τελευταίο συρτάρι είχε ένα μικρό μαύρο ραδιόφωνο την κρυφή του συντροφιά στην βραδινή σκοπιά , πάνε είκοσι χρόνια αλλά δούλευε ακόμα. Όχι σήμερα δεν θα παρακολουθούσε την έναρξη των αγορών ούτε τα οικονομικά σχόλια από το  αδιάβροχο dvd-player. Μάλιστα το έβγαλε και το τύλιξε σε μια σακούλα μαζί με την πανάκριβη αυτοματοποιημένη μηχανή ξυρίσματος  και το υπερσύγχρονο μίνι  hi- fi.

Σαν  από θαύμα βρήκε ένα ξυράφι, αφρό έκανε με το σαπούνι , στο ραδιάκι ο Στράτος να τον καλημερίζει «βρέχει φωτιά στην στράτα μου». Κόπηκε καθώς είχε ξεχάσει να χειρίζεται το ξυράφι.

-         Τρέχει αίμα , πονάω είμαι ακόμα άνθρωπος ( είπε δυνατά στον εαυτό του)

Στην κουζίνα βρήκε το μπρίκι του πατέρα του, ξεκίνησε να φτιάχνει ένα διπλό σκέτο ελληνικό καφέ. Καθώς έβλεπε τον καφέ να φουσκώνει νόμιζε ότι έβλεπε να ένα θαύμα, οι μυρωδιές που αναδύθηκαν τον πήγαν με μιας πίσω στα παιδικά του χρόνια.

Άδειασε τον πάγκο της κουζίνας του από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που ζέσταιναν το προμαγειρεμένο πρωινό.

Με τις παντόφλες και τις πιτζάμες κατέβηκε στο μανάβικο και στο μικροπαντοπωλείο της γειτονιάς , είχε κοντά δέκα χρόνια να μιλήσει στον κυρ Γιώργο και τον κυρ Νίκο.

Τον καλημέρισαν και τον αγκάλιασαν σαν αγαπημένο συγγενή που γύριζε από το εξωτερικό από μικρό παιδί τον ξέρουν αλλά τον έχασαν. Με όλα τα χρειαζούμενα γύρισε σπίτι και ετοίμασε πρωινό για την γυναίκα και τα δυο παιδιά του. Σήμερα θα πήγαιναν αργά στο σχολείο γιατί ήταν μια σχολική γιορτή.

Για την γυναίκα και τα παιδιά του απανωτές οι εκπλήξεις, ο μπαμπάς στο σπίτι, να έχει ετοιμάσει πρωινό σαν και αυτό που είχαν φάει όταν πήγαν διακοπές σε μια φάρμα, αλλά το πιο ανεπάντεχο από όλα θα πήγαινε μαζί με τα παιδιά του στην σχολική γιορτή. Ο μικρός τρελαμένος από την χαρά του σηκώθηκε πάνω στο τραπέζι και απάγγειλε το ποίημα του.

Όταν χτύπησε το κουδούνι για να του φέρει τις οικονομικές εφημερίδες ο νεαρός που του έκανε την διανομή, έκπληκτος λάμβανε ένα πολύ μεγάλο ποσό για δώρο και του ανακοίνωσε ότι διακόπτει την συνδρομή. Πέταξε τις εφημερίδες στον κάδο έμαθε ότι η κόρη του είχε κάποιο μικρό σκετς στο σχολείο και κάνανε μια μικρή πρόβα κρατώντας αυτός τον δεύτερο ρόλο.

Η γυναίκα τον ρώτησε με μια τρυφερότητα που έκρυβε και έντονη ανησυχία αν ήταν καλά, αν του συνέβαινα τίποτα

-         Η ευτυχία της κρίσης , επιστρέφω σε μένα . Της είπε και της έκλεισε πονηρά το μάτι, όπως τότε που πρωτογνωρισθήκανε.

-         Σε μια ώρα είμαι πίσω, τους είπε, να φύγουμε για το σχολείο.

-         Μα θα προλάβεις τον ρώτησε η γυναίκα

-         Και βέβαια, θα πάω με το ποδήλατο μου , το βρήκα στον υπόγειο ευτυχώς τα λάστιχα κρατούν ακόμα

Χαμογελαστός και με αθλητικό στυλ με ένα σάκο στην πλάτη μπήκε στην εταιρεία

Με μια παράξενη ευτυχία στο βλέμμα πήρε την απόλυση του και την αποζημίωση του , άλλος ένα απολυμένος στην κρίση της αγοράς .

Πήγε σε ένα κατάστημα που έκανε ανταλλαγές ηλεκτρονικών συσκευών με χρήματα έδωσε όλα του τα ηλεκτρονικά στολίδια , τελευταίας τεχνολογίας και σε καλή κατάσταση πήρε καλά χρήματα. Λίγο πιο κάτω βρήκε το κατάστημα που πήγαινε με τον πατέρα του, έδωσε όλα τα χρήματα και πήρε σχεδόν όλες τις συλλεκτικές φιγούρες καραγκιόζη  του καταστήματος. Ο καταστηματάρχης έτριβε τα χέρια του από χαρά, τέτοια πώληση και πρωί πρωί , και ύστερα λένε ότι υπάρχει κρίση, μονολόγησε.

Ξαφνικά ο μαγαζάτορας έγινε φιγούρα του καραγκιόζη και του φώναζε πίσω από το πανί

- Φύγε από την κρίση, υπάκουσε στο όνειρο , να είδες την ευτυχία της κρίσης.

Πετάχτηκε αλαφιασμένος από το ηλεκτρονικό του μηχάνημα αφύπνισης, σαν να υπάκουσε σε κάποια εντολή το έκλεισε, πήγε στο μπάνιο του, έψαξε τα σημάδια του ονείρου βρήκε το ραδιάκι και το ξυράφι, ο Στράτος τον καλημέρισε όπως και στο όνειρο «βρέχει φωτιά στην στράτα μου» σαν ζεϊμπέκικη φιγούρα, πάνω από το πηγάδι του πουθενά πήρε μια σακούλα και άρχισε να μαζεύει τα ηλεκτρονικά του εξαρτήματα

- Θα υπακούσω στο όνειρο μονολόγησε, η ευτυχία της κρίσης , επιστρέφω σε μένα…

23/10/08

Θα πάνε κάποιοι φυλακή;

Δυόμισι χρόνια κρυμμένο στα συρτάρια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας βρισκόταν το έγγραφο - κλειδί με την χρήση του οποίου, θα μπορούσε να είχε σταματήσει η φορτοεκφόρτωση αδρανών υλικών στο λιμάνι του Ναυπλίου.

Αντιδρώντας άμεσα ο Δήμος Ναυπλίου, την Τρίτη, έκανε αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κοινοποιώντας την στο γενικό γραμματέα Υ.ΕΝΑ.Ν.Π., στη γενική διεύθυνση περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου, και ζητά άμεσα την απαγόρευση της μέχρι σήμερα παράνομης και ιδιαίτερα επιβλαβούς διαδικασίας φόρτωσης αδρανών υλικών.

Τί «παιχνίδια» παίχτηκαν όμως όλο αυτό το διάστημα και αν τελικά υπάρχουν για να  αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπαιτίους της μακροχρόνιας καθυστέρησης κοινοποίησης του εγγράφου από το ΥΕΝ, είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να εμβαθύνει η εισαγγελική έρευνα. Με δεδομένο μάλιστα ότι και η οικονομία της πόλης και η υγεία των κατοίκων φέρεται  να επιβαρύνθηκαν αρνητικά όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποιος ή κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σύμφωνα με την αναφορά του δημάρχου Ναυπλίου στον εισαγγελέα το ιστορικό έχει ως εξής:

Στις 21 Αυγούστου 2002 εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση των ΥΠΕΧΩΔΕ- YEN, που αφορούσε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το Έργο: «Έργα υποδομής λιμένος Ναυπλίου - Επέκταση εμπορικού προβλήτα Ν.Α Αργολίδας».

Στην συγκεκριμένη απόφαση Α.Π. 82689/21 Αυγούστου 2002 και στον όρο 6.5 της παραγράφου δ αναφέρεται ρητά ότι: «Η δραστηριότητα της φόρτωσης των αδρανών υλικών στον εμπορικό προβλήτα θα τερματιστεί μέσα σε διάστημα δύο ετών από την έκδοση της παρούσης». Ήτοι στις 21-08-04.

Στις 13-09-04 και εφόσον είχε παρέλθει το ορισθέν διάστημα των δύο ετών το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου με την με αριθμό 49/13-09-04 απόφαση του ζήτησε την απαγόρευση διακίνησης αδρανών υλικών από το λιμάνι του Ναυπλίου κατ' εφαρμογή της προαναφερόμενης Κ.Υ.Α και των με αριθμούς:- 1) ΥΠΠΟ/2Π ΕΝΜ/Φ04-ε/1422 έγγραφο Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων 2) 2249/3-8-2004 έγγραφο Δ/νσης ΧΩ.ΠΟ.ΠΕ. Ν.Α. Αργολίδας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με την με αριθμό 334/15-09-04 απόφαση του επικρότησε και συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ζητώντας την παύση της διαδικασίας φόρτωσης αδρανών υλικών στο λιμάνι μας, τα οποία σημειωτέον φορτώνονται χύδην.

Στις 14-10-08 κοινοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου (σχετικό το 8121/13-10-08 έγγραφο) έγγραφο - απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το YEN με αριθμό πρωτ. 100931/01-02-06, σύμφωνα με το οποίο το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνείται να τροποποιήσει τον συγκεκριμένο περιβαλλοντικό όρο 6.5 (περί τερματισμού δηλ, της δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης)    μετά από αίτηση του Y.E.N, περί απάλειψης του (σχετικό έγγραφο 8221.Τ20/27-09-04) για λόγους περιβαλλοντικούς, γειτνίασης με τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, έντονη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων μέσα στην πόλη αλλά και έντονων διαμαρτυριών - καταγγελιών πολιτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το έγγραφο - απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς YEN εκδόθηκε την 01-02-06 χωρίς να κοινοποιηθεί, εκτός από το YEN, σε κάποια άλλη υπηρεσία. Το δε YEN το κοινοποίησε στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου μετά από δυόμιση έτη περίπου...!!!

Επίσης, επειδή καθόλο το προδιαρρεύσαν χρονικό διάστημα ουδεμία ενέργεια έγινε από το YEN το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανέλαβε τη πρωτοβουλία και επεχείρησε, μέσω της αλλαγής του Κανονισμού Λειτουργίας Λιμένος, να θέσει με την με αριθμό 47/04-08-04 απόφαση του κάποιους περιορισμούς στην διαδικασία φόρτωσης των αδρανών υλικών στο λιμάνι.

Δυστυχώς, όμως, και η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε και δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, διότι, όπως πληροφορηθήκαμε, το YEN το έβαλε στο αρχείο.

Ακολούθως, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, μη γνωρίζοντας την άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ περί απάλειψης του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού όρου, με την με αριθμό 130/2008 απόφαση του, η οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, έκανε δεύτερη προσπάθεια τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας Λιμένος.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι από το έτος 2004 πασχίζουμε να σταματήσουμε την επιβλαβή για την υγεία όλων, δημοτών και επισκεπτών, δραστηριότητα φόρτωσης αδρανών υλικών από το λιμάνι του Ναυπλίου, το οποίο - ως γνωστόν - βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Ναυπλίου και γειτνιάζει με το Α' δημοτικό σχολείο, Α και Β ενιαίο λύκειο Ναυπλίου, με το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου μας (γήπεδα τέννις, μπάσκετ, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου κλπ.), γειτνιάζει με την παλιά πόλη, την οποία περιδιαβαίνουν χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν και λειτουργούν επιχειρήσεις εστίασης και αναψυκτήρια όλοι δε οι παραπάνω υφίστανται τις δυσμενείς για την υγεία επιπτώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων των αδρανών υλικών.

Επίσης, δυστυχώς, ο δήμος μας δυσφημείται, αφού πολλές φορές ταξιδιώτες που καταφθάνουν με κρουαζερόπλοια που δένουν στο λιμάνι φωτογραφίζουν τα σύννεφα σκόνης, που σχηματίζονται δίπλα τους στα φορτηγά πλοία.

Μπαρού και Αναγνωσταράς σφυροκόπησαν τον Λιάπη

Κουνούσε το κεφάλι του συνεχώς κατά την διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη. Ο Ραφαήλ Μπαρού, ήταν από την αρχή έτοιμος να βάλει «μπουρλότο» στη νομαρχιακή συνέλευση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου, όταν πήρε τον λόγο –κεκλεισμένων των θυρών, μίλησε για όλα και για όλους. Μάλιστα στην προσπάθεια του προεδρείου να τον διακόψει απάντησε: «Δεν θα σταματήσω, ούτε θα φύγει κανείς. Θα μείνετε εδώ και θα με ακούσετε όλοι».

Ο κος Μπαρού όπως είπε μετέφερε την αγωνία της κοινωνίας. Μίλησε για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό την καθημερινότητα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «ο κόσμος κάνει δύο και τρεις δουλειές για να ζήσει». Είπε ακόμα: «έχουν κάνει τρομαχτικά λάθη οι μεγαλοσχήμονες της Νέας Δημοκρατίας και προκαλούν την κοινωνία σε καθημερινή βάση. Απίθανοι άνθρωποι ασκούν κυβερνητικό έργο, είναι γνωστό αυτό. Ο κύριος Βουλγαράκης δηλαδή γιατί παραιτήθηκε; Και άλλοι υπουργοί και γραμματείς».

Μίλησε ακόμα για τους λεγόμενους τεχνοκράτες: «γι΄ αυτούς ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι».

Σκληρός προς το κόμμα του ήταν και ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς. Όπως είπε «πριν το 2004, κατηγορούσαμε το ΠΑΣΟΚ για την καθημερινότητα. Τώρα κατηγορούμεθα εμείς για ότι κατηγορούσαμε το ΠΑΣΟΚ». Και ο κος Αναγνωσταράς αναφέρθηκε στην ανεργία και στην ακρίβεια. Και πρόσθεσε: «λέτε ότι τα κανάλια μας πολεμούν. Ξέρετε όμως πόσο ακρίβυνε το ρύζι;» και πρόσθεσε: «υπενθυμίζω το πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που έκανε μεγάλα έργα, αλλά σήμερα δεν είναι Πρωθυπουργός γιατί έχασε την καθημερινότητα».

Και κατέληξε ο δήμαρχος Ναυπλίου: «δεν αρκεί να λέτε ότι κάνουμε αυτοκριτική όταν συνεχίζονται τα λάθη».

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ήρθε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης το Σάββατο στη νομαρχιακή συνέλευση της ΝΟΔΕ Αργολίδας. Ήρθε αντιμέτωπος με την οργή των ίδιων των Νεοδημοκρατών, που μίλησαν στα ίσια για την καθημερινότητα, για την ακρίβεια και για την διαφθορά κυβερνητικών στελεχών.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου Ραφαήλ Μπαρού, αλλά και ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς μάλιστα είπαν όσα είχαν να πουν έξω από τα δόντια.

Βέβαια νωρίτερα στην ομιλία του και ο ίδιος ο Μιχάλης Λιάπης βλέποντας ίσως ότι το κλίμα θα είναι αρνητικό φρόντισε να πει: «Εσείς είστε όχι μόνο η φωνή της παράταξης αλλά και η φωνή της κοινωνίας, εσείς είστε αυτοί που χτυπούν το καμπανάκι και τιμωρούν όταν χρειαστεί, όσους λησμονούν τον αξιακό μας κώδικα, αυτούς που ξεφεύγουν από το ήθος και το μέτρο.

Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε παράπονα. Δικαιολογημένα σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για μια ατέρμονη εσωστρέφεια που μόνο κακό μπορεί να κάνει στην παράταξη και στον τόπο. Γνωρίζω ότι έχετε και διαφωνίες σε επιμέρους θέματα .Έχετε και γνώμη και κρίση. Επιβάλλεται να την καταθέσετε κι εμείς επιβάλετε να την ακούσουμε.

Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για όλα. Να καταγράψουμε νέες ιδέες, νέες προτάσεις που πραγματικά θα ληφθούν υπόψη στην πορεία».

Υπόμνημα στον Λιάπη για χρηματοδοτήσεις

Την ξεχασμένη από το υπουργείο Πολιτισμού Αργολίδα, υπενθύμισε ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Ναυπλίου Σωτήρης Μπρούλης στον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη στην κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο στο Ναύπλιο.

Μιλώντας ιδιαίτερα για το Ναύπλιο ο κος Μπρούλης μίλησε για την αδιαφορία που υπάρχει για την διάβρωση του Μπούρτζι που κινδυνεύει να καταρρεύσει, αλλά και για το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.

Με αφορμή την συγκεκριμένη τοποθέτηση ο υπουργός ζήτησε να του σταλεί υπόμνημα για τα προβλήματα στον τομέα του Πολιτισμού με την προοπτική ίσως κάποια από τα αιτήματα να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο Δ΄ ΚΠΣ. Ζήτησε επίσης να ενημερώνεται εγκαίρως το υπουργείο για τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αρχή του έτους ώστε να προβλέπονται χρηματοδοτήσεις.

Με αφορμή την τοποθέτηση αυτή του κου Λιάπη, άμεση ήταν αυτή τη φορά η αντίδραση της νομαρχίας και προσωπικά του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου ο οποίος την Τρίτη έστειλε επιστολή με τα προβλήματα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει το ίδιο κανένας δήμαρχος, ώστε η πίεση να είναι μεγαλύτερη.

Ο κος Σωτηρόπουλος ζητά την χρηματοδότηση των παρακάτω έργων:

α) Ανάδειξη Αρχαιολογικού χώρου του συγκροτήματος και του τύμβου της ύστερης Μυκηναϊκής Εποχής στη θέση Χάνια περιοχής Μυκηνών. Η Μελέτη θα αφορά την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου στα χάνια και την επικαιροποίηση της υπάρχουσας προμελέτης στεγάστρου. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 500.000 Ευρώ και δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις.

β) Ανάδειξη αμυντικού συστήματος Αργολίδας. Πυραμίδες Λυγουριού, Λιμικού, Ελληνικού, Φιχτίων, Φούρνων. Η Μελέτη θα αφορά περιφράξεις, καθαρισμούς, πινακίδες, απαλλοτριώσεις, και πρόταση αναστήλωσης της Πυραμίδας Ελληνικού. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 300.000 Ευρώ εκτός απαλλοτριώσεων.

γ) Ανάδειξη Αρχαίας οδοποιίας Προσύμνης, Άργους. Η Μελέτη θα αφορά καθαρισμούς, στερεώσεις, ενοποιήσεις δρόμων, διαμόρφωση πορείας περιήγησης. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 200.000 Ευρώ εκτός απαλλοτριώσεων.

Στερέωση, ανάδειξη θολωτών τάφων Αργολίδος, Πρόσυμνας, Ηραίου, Καζάρμας, Κόκλας, Τίρυνθας. Η Μελέτη θα αφορά πινακίδες ενημέρωσης, διαμόρφωση πρόσβασης. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 400.000 Ευρώ εκτός απαλλοτριώσεων.

Επίσης γνωστοποιεί ο κος Σωτηρόπουλος τα έργα που έχουν προγραμματιστεί από τη νομαρχία σε άμεση συνεργασία με την Δ’ Εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, εξαιρουμένων των έργων που αφορούν τους χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου τα οποία χειρίζονται οι Επιτροπές του ΥΠ.ΠΟ. και είναι εξαιρετικής σημασίας για το Νομό.

Στην πρώτη κατηγορία των ώριμων μελετών ο στόχος είναι η χρηματοδότηση της «Ανάδειξης της κάτω Ακρόπολης Τίρυνθας» προϋπολογισμού 1.000.000 για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και μπορεί να ενταχθεί άμεσα για χρηματοδότηση.

Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία των μελετών που έχουν εγκριθεί να μελετηθούν και οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2008 και αφού περάσουν από το ΚΑΣ θα μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Αυτές είναι οι εξής:

α) Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Ηραίου. Αφορά την ανάδειξη με τη δημιουργία μονοπατιών, πινακίδων, περίφραξης, φυλακείου, WC, πυρασφάλειας. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 350.000 Ευρώ και δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις. Παραμένει το πάγιο αίτημά μας για τη δημιουργία νέου σύγχρονου μουσείου Άργους.

Εκσυγχρονισμός Μουσείου Άργους. Η μελέτη αφορά τοποθέτηση κλιματισμού, πρόσβαση ΑΜΕΑ, πινακίδες έκθεσης, στέγαστρο για λίθινα αύλειου χώρου, διαμόρφωση αύλειου χώρου, νέες τουαλέτες. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 350.000 Ευρώ και δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις.

β) Αρχαιολογικός χώρος Ασίνης. Η μελέτη αφορά ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, πορείες περιήγησης, νέο φυλάκιο, έκθεση φωτογραφίας με το ανασκαφικό έργο, μεταφορά δρόμου και δημιουργία πεζοδρόμου. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.000.000 Ευρώ.

γ) Θεματικό-Μυθολογικό Πάρκο Λέρνας. Αφορά την ανάδειξη των μύθων του Ηρακλή και κυρίως του μύθου της Λερναίας Ύδρας δίπλα στον χώρο της Λίμνης Λέρνης. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 1.000.000 Ευρώ και δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις.

Θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

 ΟΥΤΕ ΣΕ ΧΩΡΕΣ του τρίτου κόσμου, δεν θα μπορούσαν να συμβαίνουν όσα συνέβησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια με το λιμάνι του Ναυπλίου, σε ότι έχει σχέση με την φορτοεκφόρτωση των αδρανών υλικών.

ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ συμφέροντα πίσω από την επί 2,5 χρόνια καθυστέρηση της αποστολής του εγγράφου – κλειδί, που δρομολογεί την απαγόρευση της διαδικασίας φόρτωσης των αδρανών; Και γιατί εστάλη ξαφνικά τώρα το περιβόητο έγγραφο και όχι σε άλλο χρονικό διάστημα; Μήπως κάποιοι εξυπηρετούνται αυτήν την δεδομένη χρονική στιγμή;

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ αυτοί που ενήργησαν ώστε αυτή τη στιγμή να κοινοποιηθεί το έγγραφο του Λιμεναρχείου Ναυπλίου και ποιοι ήταν αυτοί που ενήργησαν να παραμείνει ξεχασμένο στο συρτάρι για τόσο καιρό; Είναι ένα παζλ που πρέπει να ξετυλιχθεί για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να φανεί αν κάποιοι αποκόμισαν ίδιον όφελος και αν συνεχίζουν να κερδίζουν.

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ που παρέλαβε την αναφορά του δημάρχου Ναυπλίου για άμεση απαγόρευση της διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης των αδρανών, δεν πρέπει να σταθεί μόνο σε αυτό.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ μια πόλη σαν το Ναύπλιο να κρέμεται από ένα έγγραφο που «ξεχάστηκε» σε ένα συρτάρι. Και οι ευθύνες δεν πρέπει να αναζητηθούν μόνον στο αρμόδιο «ξεχασιάρη» υπάλληλο, αλλά και σε όλα τα επίπεδα.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ άλλωστε στην οικονομία της πόλης και στην υγεία των κατοίκων είναι γνωστές και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν το παρασκήνιο όλης αυτής της ιστορίας που μόνο ένας δικαστής μπορεί να ανακαλύψει και να αποδώσει ποινικές ευθύνες πέραν των πολιτικών ευθυνών που φαίνεται να υπάρχουν. Το  «μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκαλο» γι΄ αυτήν την περίεργη ιστορία.

Κυρίαρχος ο ρατσισμός

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΑΠΟΤΕ ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει ότι ο φασισμός δεν είναι φαινόμενο της στιγμής αλλά καθημερινό.  Ο φασισμός και ο ρατσισμός είν εδώ ενωμένο τον πιέσει να υπάρχουν και πολλές φορές εμφανίζεται με το ίδιο και το αυτό πρόσωπο. Η κοινωνική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία οδηγούν σε σύγκρουση τις κοινωνικές ομάδες.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ του Άργους τα φαινόμενα ρατσισμού είναι πλέον πολύ έκδηλα. Οι υπόλοιποι είναι χωρισμένη στα δύο με το ένα κομμάτι αυτό και γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου να χρησιμοποιείται κυρίως από τους κατοίκους της πόλης και το δεύτερο κομμάτι γύρω από τον χώρο των δικαστηρίων να καταλαμβάνεται από τους αλλοδαπούς συμπολίτες.  Τις δύο περιπτώσεις η συμπεριφορά των ομάδων είναι πέρα για πέρα ρατσιστική.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ του Αγίου Πέτρου που πολύ δύσκολα θα γίνουν αποδεκτοί οι Αλβανοί θαμώνες ενώ το αντίστροφο συμβαίνει στην περιοχή γύρω από το χώρο των δικαστηρίων όπου οι Αλβανοί κυρίως ελέγχουν τις εισόδους των πεζόδρομων εμποδίζοντας με τη συμπεριφορά τους την κυκλοφορία των πεζών. Ιδιαίτερα προβληματίζει η συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες τις οποίες τις γδήνουν στην κυριολεξία με το βλέμμα, όπως ακριβώς πριν από χρόνια έκαναν άλλοι συμπολίτες τους, ντόποιοι, στους πρώτους πεζόδρομους που φτιάχτικαν στο Άργος.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο η φυλετική καταγωγή που προσδιορίζει τονπατσισμό, αλλά επεκτείνεται και στην συμπεριφορά ανεξαρτήτως φύλου και καταγωγής. Ήδη τη συμπεριφορά των περισσότερων οδηγών στην πόλη του βάρους είναι τυχαίο που ο ισχυρότερος επιβάλλεται στον πιο αδύναμο.  Αυτό φαίνεται και από τη με συμπεριφορά κυρίως των οδηγών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού η μεγάλου όγκου οι οποίοι τίτλο λέξη για να φέρουν το δικαίωμα σε οποιονδήποτε άλλο να μοιραστεί μαζί τους το οδόστρωμα.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ αυτή φυσικά την ίδια τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους αλλοδαπούς συμπολίτες. Ο ρόλος της οργανωμένης πολιτείας ασθενεί στο να αντιμετωπίσει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. Το ίδιο συμβαίνει και από πλευράς της Τροχαίας η οποία με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού ελάχιστες φορές ρηθμίζει τα της κυκλοφορίας στο Δήμο του Άργους.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ρατσιστικών συγκρούσεων είναι πλέον θέμα στιγμής για τον Δήμο Άργους, με ολους τους ηθήνοντες να παραμένουν αδρανείς στην εκόλαψη του φαινομένου. 

 

Το Όχι μιας παράδοσης που παραδόθηκε

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

 Σε λίγες μέρες άλλη μια εθνική επέτειος θα παρελάσει στους δρόμους , ψηλά τα εθνικά σύμβολα χαμηλά οι μνήμες και το χειροκρότημα των θεατών μια επιβεβαίωση του ιστορικού μας τέλους; Ποιοι θα παρελάσουν και για ποιους;

Άνθρωποι που γεννήθηκαν 100 περίπου χρόνια πριν , στην πιο δυναμική ηλικία τους  20 – 25 χρονών διέθεταν πολύ λίγες παραστάσεις , με ελάχιστη πληροφόρηση , με ιδιαίτερα χαμηλή ακαδημαϊκή μόρφωση ήταν αυτοί που σήκωσαν το βάρος ενός μεγάλου Όχι. Ήταν άνθρωποι που ένοιωθαν συνεχιστές στων ελλήνων τις κοινότητες

πότε με τις αρχαιότητες πότε με ορθοδοξία πορεύονταν για τον νέο τους γαλαξία.

Τρεις γενιές μετά συγκρίνοντας τους τότε εικοσάρηδες με τους σημερινούς διαπιστώνουμε ένα τεράστιο χάσμα . Η νέα γενιά με πλήθος παραστάσεων από ένα μεγάλο πλήθος μέσων , με τεράστια και άμεση πληροφόρηση υψηλών ταχυτήτων και ιδιαίτερα προσεγμένη ακαδημαϊκού τύπου μόρφωση είναι σίγουρο ότι όχι μόνο δεν θα σήκωναν ένα τέτοιο ιστορικό βάρος αλλά μάλλον αγνοούν και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης. ( Αυτό το διαπιστώνουμε κάθε χρόνο από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων όπου συνήθως οι νέοι αγνοούν τα ιστορικά γεγονότα τα οποία τιμούν παρελάζοντας.)

Τι έγινε  και άλλαξαν δραματικά οι συμπεριφορές του νεοέλληνα μέσα σε 3 γενιές .

Πράγματι είναι μεγάλη η διαδρομή από τον ταχυδρόμο πάνω στο μουλάρι μέχρι τα ευρυζωνικά δίκτυα οι ταχύτητες είναι ιδιαίτερα υψηλές  και οι ποιότητες τελείως διαφορετικές ..

Τι έγινε όμως και χάσαμε την ιστορική μας συνέχεια , άλλαξαν οι μηχανισμοί της μνήμης , είμαστε αδύναμοι να θυμόμαστε, δεν χρειαζόμαστε πλέον μνήμες; Τι έγινε και διακόπηκε η συνέχεια ;

Χάθηκε μια σημαντική διαδικασία η παράδοση , η μια γενιά έδινε στην άλλη το ιστορικό της ρούχο που έδινε νόημα στον καθημερινό του βίο και ήταν υποχρεωμένη να το υπερασπιστεί. Μα το ποιο σημαντικό ήταν ότι γνώριζε βιωματικά , ένοιωθε

 τι ήταν αυτό που έπρεπε να υπερασπιστεί. Αλλά για να διατηρηθεί η παράδοση πρέπει οι προηγούμενοι να έχουν κάτι να παρα-δώσουν.

Οι νέοι που θα παρελάσουν την Τρίτη όχι μόνο δεν έχουν ρούχο, σημαία να υπερασπιστούν αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν το γνώρισαν και βέβαια δεν ευθύνονται αυτοί για αυτό. Αυτό που κληρονόμησαν από την γενιά της μεταπολίτευσης ήταν ένα γρήγορο γυαλιστερό άδειο ευρωπαϊκό  όχημα. Τρέχοντας με υψηλές ταχύτητες στους ευρωπαϊκούς δρόμους που θέλαμε  να ενταχθούμε πιστά ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία « τα πίσω παράθυρα ανοιχτά». Και στις πιο δύσκολες στροφές  πετάγονταν  από τα παράθυρα τα ρούχα της ιστορικής μας μνήμης , έρχονταν και αυτοί που ακολουθούσαν και τα τσαλαπατούσαν κάναμε και εμείς τα στραβά μάτια .

Φτάνοντας στον κεντρικό ευρωπαϊκό προορισμό μας , ουσιαστικά παραδινόμασταν γυμνοί ( αφού στους ευρωπαϊκούς μας δρόμους χάσαμε όλα τα ιστορικά μας ρούχα) στα χέρια των ευρωπαίων εταίρων, Βαρύς ο χειμώνας του η όποια τρύπια γούνα μας χάριζαν ήταν η μόνη στο μυαλό μας και στην τότε πραγματικότητα σωτηρία.

Εδώ βρίσκεται και το σπάσιμο της αλυσίδας στην ιστορική μας μνήμη και συνέχεια και είναι άδικο να κατηγορούμε την νέα γενιά . Η γενιά του 40 πήρε, παρέλαβε μια ιστορική συνέχεια από την προηγούμενη και την συνέχισε με κορυφαία δράση της την εθνική αντίσταση . Εμείς της μεταπολίτευσης γενιά πετάξαμε αυτή την παράδοση στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Πετάξαμε παραδώσαμε την παράδοση μας για μια ευρωπαϊκή γούνα και στην επόμενη γενιά δεν έχουμε να παραδώσουμε τίποτα , βαρύς ο χειμώνας και χωρίς τα ρούχα που χάσαμε δεν έχουμε τίποτα να παραδώσουμε.

Δυστυχώς γιορτάζουμε το ιστορικό Όχι μιας ιστορικής παράδοσης που προδόθηκε και παραδόθηκε. ( Μόνη ελπίδα να πάρουμε πίσω τον δρόμο  που τρέξαμε και να μαζέψουμε από τις άκρες και τις στροφές εκείνα τα τσαλαπατημένα μας ρούχα, να τα καθαρίσουμε και να τα παραδώσουμε σε αυτούς που όταν τα φορέσουν θα ζεστάνουν με μνήμες και θα τιμήσουν το ιστορικό τους σώμα)…

15/10/08

Προβληματισμός για πακετοποιητές και λυματολάσπη

Σοβαρά προβλήματα στον χώρο όπου τον τόπο να τοποθετηθούν οι πακετοποιητές σκουπιδιών αντιμετωπίζουν οι δήμοι του νομού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις πρόκειται ένας εξ αυτών να εγκατασταθεί στην περιοχή του Άργους πλησίον του παλιού ΧΑΔΑ, αφού η πρόταση για την τοποθέτηση του πακετοποιητή στην περιοχή του βιολογικού κρίθηκε ασύμφορη. ο έτερος πακετοποιητής θα τοποθετηθεί στην περιοχή της Ερμιονίδας ή του Ασκληπιείου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται επάνω σε παλαιό χαρά να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη λειτουργία σε διάστημα μικρότερο των είκοσι ετών. Επομένως οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να βρούν άλλο χώρο για τον πακετοποίηση. Στο χώρο αυτό θα συσκευάζονται σε αναλογία 10 προς 1 τα σκουπίδια των δήμων Άργους, Ναυπλίου, Ν. Κόυ, Λέρνας, Λυρκίας, Κουτσοποδίου, Μυκηνών, Μιδέας, Ν. Τίρυνθας και Ασίνης. Τα υγρά υπόλοιπά τους θα διοχετεύονται σε βιολογικό του πακετοποιητή, ενώ συσκευασμένα τα σκουπίδια θα τοποθετούνται για δύο χρόνια σε περιοχή που θα υποδείξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν μπει σε λειτουργία έως τις 10 Ιανουαρίου, διαφορετικά οι δήμοι απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα των 50 τόνων της λυματολάσπης που παράγει καθημερινά ο Βιολογικός. Μέχρι σήμερα η λυματολάσπη ρίχνεται απεξέργαστη παράνομα στους ΧΑΔΑ. Σύντομα πάντως αναμένεται πρόταση από πλευράς των δήμων προς την ΤΕΔΚ προκειμένου να αναλάβει αυτή την μελέτη για την αποξήρανση και γενικότερα της χρήσης της λυματολάσπης είτε για την παραγωγή ενέργειας, είτε ως συμπλήρωμα λυπασμάτων κλπ.

Εντωμεταξύ, σύμμαχο βρήκε ξαφνικά και αναπάντεχα η κοινότητα Αχλαδοκάμπου, στην αντίδρασή της για την δημιουργία σκουπιδότοπου εκεί.

Ο γειτονικός δήμος Κορυθίου, που ανήκει στην Αρκαδία αντιδρά επίσης. Ο δήμαρχος Γιώργος Καρλής, θεωρεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι που καθιστούν αδύνατη την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου στο παλιό λατομείο της κοινότητας Αχλαδόκαμπου ως χώρου αποθήκευσης απορριμμάτων. Οι λόγοι αυτοί αφορούν κυρίως το γεγονός ότι εκεί υπάρχουν πολλές ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και πολλοί κτηνοτρόφοι με χιλιάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή που έχουν τις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή αυτή, ενώ εκεί είναι και ο αρχαιολογικός χώρος του Μουχλίου.

Ήδη στα Αγιωργίτικα και το Στενό έχουν υπογράψει όλοι οι κάτοικοι την αντίθεσή τους με την επιλογή του χώρου αυτού και ξεκίνησαν να συλλέγονται υπογραφές και από τα υπόλοιπα διαμερίσματα του δήμου.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει την Αργολίδα

Αυξημένη κίνηση παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες και στις τράπεζες της Αργολίδας, κυρίως από μεγαλοκαταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς άνω των 50000 ευρώ.

Στο Ναύπλιο και στο Άργος, χωρίς να αποκλείεται και στις άλλες πόλεις που υπάρχουν τράπεζες, γίνονται συχνότερα μεγάλες αναλήψεις το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα πάντως με τραπεζικούς κύκλους δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, μιας και οι μεγαλοκαταθέτες μετακινούν συχνά τα χρήματά τους από τράπεζα σε τράπεζα για να πετύχουν μεγαλύτερα κέρδη εκμεταλλευόμενοι την διαφορά των επιτοκίων. Απλά αυτές τις ημέρες το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο. Οι τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πάντως, ότι η αύξηση που παρατηρείται δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Ανάσα φαίνεται εν μέσω κρίσης ότι παίρνει η κτηματαγορά. Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Γραμματικόπουλο «με την κρίση παρουσιάστηκαν άνθρωποι οι οποίοι διαθέτουν ρευστότητα να αγοράσουν ακίνητα. Μέσω της κρίσης τονώνεται η οικοδομή από αυτούς που διαθέτουν χρήματα, ώστε να τα επενδύσουν».

Ωστόσο υπάρχει και το εφιαλτικό για τους κατασκευαστές σενάριο. Αν δηλαδή στο επόμενο διάστημα παγώσει η αγορά τότε θα υποχρεωθούν να ρίξουν τις τιμές.

Στην αγορά πάντως γενικότερα, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά επικρατεί ανησυχία, γι΄ αυτό και η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί καθημερινή συζήτηση και προβληματισμό. Η σύγκριση με το κραχ του 1929 αναπόφευκτη.

Αποφάσισαν να κλείσουν τις δημοτικές επιχειρήσεις στο Άργος

Με τη ομόφωνη απόφαση το ΔΣ  βάζει λουκέτο  σε πέντε δημοτικές επιχειρήσεις στην πόλη του Άργους, ενώ για άλλες επτά ακολουθείται παρόμοια διαδικασία. Ουσιαστικά το δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε χτες τη λύση της χονδρικής αγοράς και την υπαγωγή των τριών εργαζομένων στο Δήμο. Επίσης αποφασίστηκε η λύση της ΔΕΠΑΑΡ και η υπαγωγή και σ΄ αυτή την περίπτωση των εκεί εργαζομένων στο Δήμο. Αποφασίσθηκε η λύση μιας ακόμα επιχειρήσης, της επιχείρησης φεστιβάλ Άργους, η οποία εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε αδράνεια και δεν λειτουργούσε καθώς και την λύση και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΔΕΝΑΑΡ στο δημοτικό αθλητικό κέντρο Άργους (ΔΑΚΑ) το οποίο θα λειτουργεί με νέα επωνυμία. Στην λύση της ΔΕΝΑΑΡ διαφώνησαν οι κ. Καμπόσος και Γκαβούνος.

Η μόνη δημοτική επιχείρηση η οποία παραμένει σχεδόν ως έχει είναι η δημοτική επιχείρηση πολιτισμού (ΔΕΠΟΑΡ) η οποία μετατρέπεται σε κοινωφελή επιχείρηση. Ένα μέρος των αρμοδιοτήτων της ΔΕΠΟΑΡ αναμένεται να μεταφερθούν στο υπό ίδρυση ινστιτούτο αργειακού πολιτισμού όπου θα ενταχθεί και το πνευματικό κέντρο, καθώς και η δημοτική βιβλιοθήκη.

Από τα δέκα νομικά πρόσωπα Δημοσίου δικαίου η δημοτική χορωδία, η δημοτική Φιλαρμονική και το δημοτικό θέατρο θα συγχωνευτούν σε «κέντρο τέχνης και πολιτισμού». Το δημοτικό Ωδείο και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ως έχουν.

Το ΚΑΠΗ οδηγείται σε συγχώνευση με την κοινωνική πρόνοια, ενώ το πνευματικό κέντρο καταργείται και εντάσσεται στο ινστιτούτο αργειακού πολιτισμού. Το δημοτικό αθλητικό κέντρο Άργους,  το στάδιο, μένει ως έχει και περιλαμβάνει και αρμοδιότητες της δημοτικής επιχείρησης νεολαίας και άθλησης Άργους, η οποία και καταργείται. Οι κατασκηνώσεις παύουν να υφίστανται αυτόνομα και περνούν και αυτές στον τομέα της κοινωνικής Πρόνοιας.      

Σπαζοκεφαλιά για την αστυνομία η ανατίναξη του δημαρχείου στη Λυρκεία

Η ασφάλεια του Άργους ανέλαβε τελικά να διενεργήσει την προανάκριση με την έκρηξη που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο δημαρχείο της Λυρκείας. Ωστόσο τα ευρήματα είναι ελάχιστα και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ για να εντοπιστούν οι δράστες.

Η έκρηξη που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας ξύπνησε τους κατοίκους του χωριού και πετάχτηκαν από κρεβάτια τους. Όλο το χωριό αναστατώθηκε.

Ήταν ιδιαίτερα ισχυρή με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα γραφείο του δημαρχείου, όπου στεγάζονται οι οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Η έκρηξη σημειώθηκε στο πίσω μέρος του δημαρχείου που συνορεύει με χωράφια και η πρόσβαση των δραστών ήταν εύκολη, αφού δεν υπήρχε ούτε κίνηση, ούτε φωτισμός.

Ο μηχανισμός φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί στο παράθυρο του γραφείου με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί ο τοίχος στο σημείο εκείνο.  Το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια και δύο γειτονικών σπιτιών και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έμενε στο ένα από αυτά να τρομοκρατηθεί.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης στην Λυρκεία, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Φωτιά ωστόσο δε σημειώθηκε, ούτε βέβαια τραυματίστηκε κανείς. Θεωρείται βέβαιο ότι η έκρηξη αν σημειωνόταν σε ώρες λειτουργίας του δημαρχείου θα είχαμε θρηνήσει θύματα.

Από την Αστυνομία το μόνο που ανακοινώθηκε είναι ότι «άγνωστος - άγνωστοι δράστες προκάλεσαν έκρηξη στο ισόγειο γραφείο του κτιρίου του Δήμου Λυρκείας Αργολίδας με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών. Ο χώρος εξερευνήθηκε από συνεργεία εγκληματολογικών ερευνών και πυροτεχνουργών. Τα αίτια της ανωτέρω πράξης ερευνώνται από το τμήμα ασφαλείας Άργους, το οποίο διενεργεί τη σχετική προανάκριση». Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι αστυνομικοί κρατούσαν το στόμα τους κλειστό και παρέπεμπαν δήθεν σε εντολή του Αρχηγείου που τόνιζαν ότι τους είπε να μην μιλούν. Στην έλλειψη ενημέρωσης έπαιξε προφανώς λόγο η απουσία με άδεια στο εξωτερικό του Αστυνομικού διευθυντή Ηλία Κοκορού, οπότε οι υφιστάμενοί του ήταν μάλλον δύσκολο να πάρουν πρωτοβουλίες για να ενημερώσουν τον κόσμο μέσω των μέσω ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μόλις 7 αραιογραμμένες σειρές του Αστυνομικού Δελτίου, έφτασαν στο Τύπο στις 16.04 το μεσημέρι της Δευτέρας, την στιγμή που το θέμα έπαιζε Πανελλαδικά από τις 9 το πρωί.

Πυροτεχνουργοί και η σήμανση της ασφάλειας προσπάθησαν να εντοπίσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη και να βρουν ίχνη των δραστών. Πάντως δεν ανακοινώθηκε τίποτα.

Ο χώρος από την πρώτη στιγμή αποκλείσθηκε και οι όποιες ενέργειες της αστυνομίας γίνονταν με μυστικότητα.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λυρκείας Δημήτρης Σκούφης «δεν υπήρξε προειδοποίηση, ούτε απειλή τις προηγούμενες ημέρες».  Αναμένεται τώρα αν κάποιος αναλάβει την ευθύνη για ότι συνέβη, αν και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και οι προσωπικοί λόγοι κάποιου  που ενδεχομένως να ήθελε να προειδοποιήσει ή να εξαφανίσει με την ενέργεια αυτή κάποια έγγραφα.

Το τέλος της κοινωνικής προσφοράς

Άρθρο του Άκη Ντάνου

 Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων με βάση το κριτήριο του κέρδους,  αποτελεί μόνο λογιστική αντίληψη τη διαχείριση των κοινών,  η οποία όχι μόνο δεν λύνει λογιστικά το πρόβλημα, αλλά να διογκώσει το κόστος λειτουργίας των δήμων.

Η ΒΙΩΣIΜΟΤΗΤΑ ή όχι των δημοτικών επιχειρήσεων κρίνεται με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όσο αφορά τα οικονομικά μεγέθη και μόνον και όχι με βάση την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Στα κριτήρια δεν μπορούν να συμπεριληφθούν φυσικά, οι μελλοντικές δραστηριότητες κάτω από άλλη διοίκηση.

ΤΑ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΑ κόστη των δημοτικών επιχειρήσεων τα οποία αποτελούν κι κριτηρίων βιωσιμότητας, αφορούν ουσιαστικά μόνο τους μισθούς των εκεί εργαζομένων, τους οποίους όχι μόνο δεν μπορεί να περικόψει κανείς, αφού βάσει νόμου οι εργαζόμενοι θα υπαχθούν στους αντίστοιχους δήμους.

ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ μάλιστα περιπτώσεις αναμένεται να αυξηθεί το κόστος, αφού στο Δημόσιο τομέα οι μισθοί είναι υψηλότεροι από ότι σε δημοτικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού δικαίου. Το μόνο κέρδος επομένως θα είναι η διάθεση διαφόρων καταστημάτων στους δήμους που σήμερα καταλαμβάνονται από διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις.

ΠΙΟ ΘΑ είναι το όφελος επομένως από την κατάργηση ή συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων; Η ανάπτυξη από τον ιδιωτικό τομέα αντίστοιχων επιχειρήσεων οι οποίες θα αποσκοπούν καθαρά μόνο στο κέρδος, βάζοντας την κοινωνική προσφορά στο περιθώριο.  

Η φρίκη του κάμπου

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

 ΝΩΠΕΣ είναι ακόμα εικόνες με οικονομικούς μετανάστες στην Αργολίδα, όπου κρέμονται σαν τσαμπιά από σταφύλια σε φορτηγά και μεταφέρονται σαν «πρόβατα» στα χωράφια του κάμπου για να εργαστούν.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας στο Πανελλήνιο πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι συγκινήθηκαν, κάποιοι ευαισθητοποιήθηκαν, αλλά ανάλογα περιστατικά δεν έχουν πάψει να υπάρχουν γύρω από την «ευαίσθητη» κοινωνία της Αργολίδας.

ΝΩΠΕΣ είναι επίσης οι δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Άργους Φώτη Κολεβέντη, για την κατάσταση που επικρατεί σε εργοστάσια του νομού, όταν κατά τις εφόδους κλιμακίων της Επιθεώρησης Εργασίας και άλλων υπηρεσιών, εργάτες πηδούν από τα παράθυρα και τρέχουν στα χωράφια για να εξαφανιστούν - κατ΄ εντολήν του αφεντικού τους υπό την απειλή της απόλυσης - αφού δεν διαθέτουν ούτε καν άδεια να εργαστούν.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του ΠΑΜΕ για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τα απαράδεκτα ωράρια σε συσκευαστήριο της περιοχής, έρχεται σήμερα να υπενθυμίσει στους υπεύθυνους τί συμβαίνει με τους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και με τους ντόπιους εργάτες.

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ για 10ωρη και 11ωρη ανθυγιεινή εργασία με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία των γυναικών εργαζομένων, οι συνεχείς λιποθυμίες τους την ώρα της δουλειάς και η τρομοκρατία που επικρατεί από την πλευρά της εργοδοσίας, παραπέμπουν σε εποχές δουλείας.

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ να συμβαίνουν όλα αυτά στην Αργολίδα του 2009.

Οι άλλες ερμηνείες της τράπεζας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

 Τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε , ζούμε και αναμένουμε τα έμμεσα και άμεσα αποτελέσματα από τα τραπεζικά ναυάγια μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Λένε ότι πίσω από τις λέξεις βρίσκεται μια μεγάλη βιωμένη ποσότητα συνείδησης της οποία το δια-νοητικό ρούχο είναι η ίδια η λέξη . Η λέξη είναι μια εγκυστωμένη ποσότητα συνείδησης( Γ. Χειμωνάς) . Τραβώντας λοιπόν το διανοητικό ρούχο την λέξη για ένα γεγονός – δράση μπορεί να ανακαλύψουμε και πολλά από αυτά που μας φαίνονται ξαφνικά  και πρωτόγνωρα ενώ η ίδια η λέξη τα εννοούσε και μας προειδοποιούσε!!

Αναζητώντας την ερμηνεία της λέξης τράπεζα, διαπιστώνουμε και τα εξής προφητικά

Τράπεζα : επιφάνεια επίπεδη ή τραπεζοειδής πάνω στην οποία τοποθετείται ένα αντικείμενο.  Και ας αναλύσουμε μερικές άλλες ερμηνείες της λέξης τράπεζα:

εγκάρσιο ξύλο του πλοίου πάνω στο οποίο στερεώνεται και τοποθετείται ο ιστός.

Όταν επιδέξια τρωκτικά ροκανίζουν συστηματικά την τράπεζα- επιφάνεια είναι πολύ λογικό να γεμίζουν με τρύπες – ελλείμματα την βάση του ιστού , εκεί που ο καθένας στήριζε το πανί για το προσωπικό του ταξίδι  και δυστυχώς  ακόμα και με τον πιο ούριο άνεμο όταν ο ιστός δεν έχει στηρίγματα το ναυάγιο είναι αναπόφευκτο.

είδος εξέδρας πάνω στην οποία τοποθετούσαν και εξέθεταν του δούλους για να τους πουλήσουν

Οι δανειολήπτες είναι οι σύγχρονοι  δούλοι, αντί για αλυσίδες τώρα είναι το κυμαινόμενο επιτόκιο., Η διαφορά με τους παλιούς δούλους είναι ότι οι σύγχρονοι δούλοι έχουν ευθύνη για τα δεσμά τους , οι κρίκοι ήταν προς πώληση , εορτοδάνειο , διακοποδάνειο , δυο χρόνια άτοκα για αγορά αυτοκινήτου κ.α . διαλέγοντας πολλούς λαμπερούς κρίκους τελικά δένονταν όλο και πιο πολύ  σκλάβοι στα δεσμά τους.

επιτάφια πλάκα

Ο ξειν’ αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ….επιτοκίοις πειθόμενοι.  Σαν γενναίοι απόγονοι του Λεωνίδα δώσαμε την μεγάλη μάχη των καταναλωτικών δανείων. Μάχη στην μάχη , προϊόν στο προϊόν ,δάνειο το δάνειο δώσαμε την μεγάλη μάχη αλλά εκείνο το επιτόκιο και τα ψιλά γράμματα που δεν διαβάσαμε ατελείωτη περσική στρατιά που μας φόνευσε ηρωικά καταναλώνοντας.

κομμάτι ή εξάρτημα μηχανήματος για βασανιστήρια

Χαρούμενοι πήραμε άλλο το λαμπερό χρυσό κολάρο δάνειο , ενώ μας είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν αποπληρώνεται εγκαίρως τις δόσεις θα αφαιρείται ένας κρίκος από την αλυσίδα χωρίς να έχουμε δικαίωμα να την βγάλουμε. Αρχικά έλαμπε πάνω στο στέρνο μας τώρα οι κρίκοι που αφαιρέθηκαν βρόγχος στον λαιμό και δεν περισσεύουν ούτε οι ανάσες ούτε το οξυγόνο.

η κάτω μυλόπετρα

Κομπάζαμε χαρούμε για το νέο επαγγελματικό δάνειο που πήραμε και το νέο μας κατάστημα « η κάτω μυλόπετρα» , αγνοήσαμε όμως ότι για να βγει το αλεύρι του δανείου χρειάζεται και η πάνω μυλόπετρα. Τώρα που τέλειωσε το στάρι το φορτίο της πάνω μυλόπετρας μας φαίνεται βαρύ και ασήκωτο και μας πληγώνει η άπληστη περιστροφική της κίνηση που μας συνθλίβει .

αι τράπεζαι: το κάτω τμήμα της ωμοπλάτης

  Βαρύ φορτίο και με πολλές αγωνίες η καθημερινή βιοπάλη. Σαν χείρα βοηθείας ήταν εκείνο το δάνειο να ανακουφιστούμε από το βαρύ φορτίο. Μετά την άτοκη περίοδο ή την περίοδο χάριτος το κορμί μας αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν χείρα βοηθείας αλλά χείρα φορτίου. Και οι κουρασμένες ωμοπλάτες μας δεν αντέχουν πια όλο αυτό το φορτίο που τελικά μόνοι μας και απερίσκεπτα βάλλαμε πάνω μας.

τμήμα του συκωτιού

Δεν άντεξε το άγχος των χρεών , αλκοολικός πέθανε από κίρρωση του ήπατος , του πρότειναν μεταμόσχευση σε μεγάλο κέντρου του εξωτερικού , αλλά δεν άντεχε να πάρει άλλο ένα δάνειο,  ιατροδάνειο του το είπε ο υπάλληλος με κυμαινόμενο επιτόκιο

Και μια τελευταία ερμηνεία της λέξης,  τράπεζα οδόντων : η ελεύθερη μασητική επιφάνεια των γομφίων

Ασχολίαστο 

9/10/08

Delete στην Ιστορία του Άργους

Το ένα μετά το άλλο τα σπίτια των αγωνιστών και των πολιτικών της νεότερης ιστορίας της χώρας μας χάνονται στην πόλη του Άργους. Αυτά που δεν μπορούσε να φανίσει ο χρόνος, το ανθρώπινο χέρι φροντίζει για την εξαφάνισή τους, ενώ ο πλευράς των δημοτικών αρχών τα τελευταία χρόνια η αδιαφορία έως και καταστροφική ασυνέπεια αποτελούν πάγια πολιτική στο θέμα των ιστορικών κτηρίων. Μάλιστα πριν από χρόνια,  το δημοτικό Συμβούλιο Άργους, με τη σύμφωνη γνώμη και της μειοψηφίας, προσπάθησε να κατεδαφίσει το κονάκι στο οποίο ο Μακρυγιάννης ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του.

 

Το Κονάκι

Όπως είχε αναφέρει τότε  ο «α», οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν από τον Δήμο την κατεδάφιση του κτιρίου του Μακρυγιάννη «επειδή αποτελούσε εστία μόλυνσης». Στο σημείο αυτό έφτασε το κτίριο, όταν μετά τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου, ξαφνικά κατέπεσε η στέγη του και μετατράπηκε το οικόπεδο σε σκουπιδότοπο. Πριν δύο δεκαετίες η βουλευτής Αργολίδος κα Έλσα Παπαδημητρίου κατάφερε και «έβγαλε» ένα κονδύλι για τον καθαρισμό του κτιρίου. Όμως από τότε αγνοείται που το κονδύλι αυτό διατέθηκε από την τότε δημοτική αρχή του κου Δημήτρη Παπανικολάου.

 

Ο Τζώκρης

Το κτίριο του Δημήτρη Τσώκρη, ενός από τους σημαντικότερους όσο και αμφισβητούμενους αγωνιστές του Άργους αρχίζει κι αυτό να καταρρέει. Το σπίτι του Τσώκρη, που όπως αναφέρεται από τους περιηγητές τον προπερασμένο αιώνα θύμιζε ιταλική βίλα του Κόμο και άρχισε να κτίζεται πριν την επανάσταση με μαλτέζικες πλάκες, βρίσκεται πλέον σε άθλια κατάσταση, πνιγμένο από τις οικοδομές. Με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και χτίστηκε ο κήπος του και αποχαρακτηρίστηκαν ουσιαστικά οι βοηθητικοί του χώροι.

 

Οι Στρατώνες

Οι Στρατώνες του Καποδίστρια θεωρούνται βενετσιάνικο κτίριο, που χρονολογείται προ του 1715 και φέρεται να ιδρύθηκαν από το καθολικό Τάγμα των Αδελφών του Ελέους. Επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκαν σε Ταχυδρομείο και παζάρι. Ο  Καποδίστρια στεγάστηκαν εκεί οι πρώτοι στρατώνες του Ελληνικού Ιππικού, ενώ σήμερα χρησιμεύουν «ως υπαίθρια αφοδευτήρια και καταφύγιο χρηστών ναρκωτικών».

Σήμερα το βορινό τμήμα τους έχει κατεδαφιστεί ήδη από το 1936 και στο τσακ γλύτωσε το υπόλοιπο κτήριο την κατεδάφιση χάρη στην παρέμβαση της Μελίνας Μερκούρη, η οποία σε μια αποστροφή του λόγου της είπε προς τον τότε δήμαρχο, «κύριε, ασχοληθείτε με τις κοτούλες και τα κουνελάκια σας και αφήστε σε μας τον πολιτισμό». Αγνοούσε βέβαια ότι και σύντροφοί της καλόβλεπαν την κατεδάφιση του μνημείου προκειμένου να «αναπνεύσουν» οι οικοδομές τους. Σήμερα η δυτική πτέρυγα, προορίζεται να αξιοποιηθεί ως Βυζαντινό Μουσείο της Αργολίδας. Στην ανατολική πτέρυγα στεγάζεται υποτυπωδώς το Δημοτικό Θέατρο και το σώμα ελλήνων προσκόπων.

 

Οικία Τρικούπη

Στο σημερινό κέντρο της πόλης βρίσκεται το διώροφο σπίτι του Σπυρίδωνος και του Χαρίλαου Τρικούπη, έπειτα από πολλές περιπέτειες, πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο αλλά κινδυνεύει μέχρι τότε να κατάρρευση. Πρόκειται για ένα από τα δύο κτήρια που κατασκεύασε ο Σπ. Τρικούπης με την πώληση των οικοπέδων στο Ηραίο του Άργους που του είχαν δοθεί ως αποζημίωση για την συμμετοχή του στην επανάσταση. Το δεύτερο κτήριο είχε ανεγερθεί εκεί που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αμφιτρύων» στο Ναύπλιο και φυσικά δεν διασώζεται. Το διώροφο σπίτι  του Τρικούπη στο Άργος, έχει περιέλθει εδώ και χρόνια στην ιδιοκτησία της Αγροτικής τράπεζας, η οποία αρχικά το προόριζε, για χώρο διαμονής των υψηλόβαθμων στελεχών της. Στην συνέχεια επιχειρήθηκε η αξιοποίηση τμήματος του οικοπέδου προκειμένου να στεγαστεί το υποκατάστημα της τραπέζης, όμως η όλη προσπάθεια προσέκρουσε σε βυζαντινά κτήρια που αποκαλύφθηκαν στο σημείο εκείνο.

 

Το Μουσείο

Σε  μέρος του αρχαιολογικού μουσείου έχει μετατραπεί το σπίτι του Δημήτρη Καλλέργη, ο οποίος μαζί με τον Μακρυγιάννη και ίσως με την βοήθεια της ίδιας της Αμαλίας έκανε την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Χάρις σ΄ αυτή την χρήση το κτήριο, όπου διαδραματίστηκαν και τραγικές στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, δολοφονία της γυναίκας του Καλλέργη από Γάλλους στρατιώτες με την έκρηξη του πρώτου ελληνικού εμφυλίου, γλύτωσε από την κατεδάφιση.

 

Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

Στα πλέον αξιόλογα και καλά διατηρημένα κτίρια του Άργους συγκαταλέγεται και το σπίτι του στρατηγού Τόμας Γκόρντον (1829) που έγραψε μια Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης- την οποία μετέφρασε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» πρόκειται τώρα να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Στο σπίτι αυτό στεγάζεται σήμερα η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία φρόντισε και για την αναπαλαίωσή του. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι και τα δύο σωζόμενα κτήρια αγωνιστών του 21 που δεν κινδυνεύουν με κατάρρευση, τόσο του Γκόρντονς, όσο και του Καλλέργη, οφείλονται στους Γάλους αρχαιολόγους.

 

Το Κρυφό σχολειό

Ένα ακόμα σημαντικό κτήριο, το οποίο μπορεί να μην αποτέλεσε κατοικία των αγωνιστών του 21, η Παναγία η Κατακεκρυμμένη ή Πορτοκαλούσα, στον βράχο της Λάρισας, κτίσμα του 11ου αιώνα, σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε το σχολείο του παλαιών Πατρών Γερμανού. Με επιχορήγηση του Ιδρύματος Λεβέντη η ετοιμόρροπη εκκλησία θα ανατεθεί τον αρχιτέκτονα Πέτρο Κουφόπουλο η μελέτη αναστήλωσης, αρχίζοντας από το καμπαναριό. Το καμπαναριό σχεδιάστηκε από τον Ν. Θεωνά και χτίστηκε από κρήτες τεχνίτες, γιατί οι ντόπιοι πάθαιναν ιλίγγους λόγω του μεγάλου ύψους. Το πρώτο ρολόι τοποθετήθηκε από τον  εκ Λεονταρίου καταγόμενο ωρολογοποιό Ματόπουλο, ψυχοπαίδι του Ιωάννη Καποδίστρια. Σ΄ αυτήν την εκκλησία είχαν μεταφερθεί τα μηχανήματα για τη δημιουργία του πρώτου Νομισματοκοπείου της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά τελικά επελέγει η Αίγινα.

 

Το Τζαμί

Ένα ακόμα σημαντικό μνημείο που κινδυνεύει είναι και το παλιό τζαμί του 16ου αιώνα, πρώιμης Οθωμανικής αρχιτεκτονικής, το οποίο μετατράπηκε την εποχή του Καποδίστρια σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σήμερα λειτουργεί ως ναός αφιερωμένος στον Αγίο Κωνσταντίνο, κι αυτό μόνο κατά τον εορτασμό του Αγίου. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα παραμένει κλειστός, αφού είναι γεμάτος ρωγμές από τους σεισμούς του ΄81 και το τέμπλο του έχει παραφαγωθεί από το σαράκι. Έκτοτε οι δημοτικές αρχές κάνουν μελέτες για την ανοικοδόμησή του. Μάλιστα πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Άργους ενέκρινε εδαφολογική μελέτη!

Ο Γιάννης Μανώλης γλίτωσε στο παρά πέντε την διαγραφή;

Στο παραπέντε γλίτωσε πιθανόν την διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας» και της «Καθημερινής», ο βουλευτής προσπάθησε και κατάφερε να ...μαζέψει επίμαχες δηλώσεις του σε τοπικά κανάλια, οι οποίες είχαν προηγηθεί της αυστηρής ομιλίας Καραμανλή.

Έτσι πιθανόν εξηγείται γιατί ο άλλοτε λαλίστατος βουλευτής αρνήθηκε να μιλήσει στις κάμερες για ο,τιδήποτε, το Σαββατοκύριακο που γίνονταν οι εκδηλώσεις στο Ναύπλιο για τον Καποδίστρια.

Όπως έγραψε η «Καθημερινή»: «Το σύνολο, πάντως, της κυβερνώσας παράταξης τελεί υπό τη συνεχή αγωνία μιας νέας δήλωσης βουλευτή που θα «φλερτάρει» με την «κόκκινη γραμμή» που χάραξε ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή της Ν. Δ.
Χθες, ήταν η σειρά του βουλευτή Αργολίδος κ. Γιάννη Μανώλη, συνέντευξη του οποίου σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Κορίνθου πυροδότησε νέα σενάρια, φέροντάς τον ένα βήμα πριν από τη... διαγραφή.
Στη συνέντευξη που είχε προεγγραφεί -πιθανόν το Σάββατο- ο κ. Μανώλης επισημαίνει ως σημαντικό πρόβλημα την ακρίβεια και σημειώνει ότι με την πολιτική μας «φοβίσαμε τον κόσμο». Πληροφορίες για προσπάθεια ματαίωσης της προβολής της συνέντευξης ή εγγραφής νέας διαψεύδονταν από τον κ. Μανώλη, ο οποίος, πάντως, σημείωνε ότι αν απαιτηθεί, θα διευκολύνει τη Ν. Δ., παραιτούμενος της κοινοβουλευτικής έδρας".
Επίσης η «Ελευθεροτυπία» είχε ανάλογες πληροφορίες: «Μέχρι και ο Γιάννης Μανώλης πήρε πίσω συνέντευξη που έδωσε, έπειτα από απαίτηση της Ρηγίλλης, γιατί αλλιώς θα διαγραφόταν!»
Παρ΄όλα αυτά σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, βγήκε τελικά στον αέρα η συνέντευξη του βουλευτή, χωρίς όμως τις επίμαχες για την κυβέρνηση δηλώσεις του.
Το προηγούμενο Σάββατο το ρεπορτάζ του Mega έλεγε: «οι πιέσεις της Ρηγίλλης προς τους βουλευτές που ασκούν κριτική είναι αφόρητες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιάννη Μανώλη, που υποχρεώθηκε να μαζέψει την συνέντευξη και τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη.
Το εσωκομματικό αντάρτικο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας πάντως, βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία 24ωρα με τον Γιάννη Μανώλη να παίρνει πίσω αιχμηρή συνέντευξη που είχε δώσει σε τοπικό κανάλι και στην συνέχεια να την ξαναδίνει απαλείφοντας όλους τους επικριτικούς χαρακτηρισμούς».

Μετά από όλα αυτά, ο βουλευτής μίλησε τελικά στον City 99,5 και δήλωσε ικανοποιημένος από τη στροφή στους ασθενέστερους. Συγκεκριμένα τόνισε: «Αν με ρωτούσατε εχθές, θα ήθελα να ακούσω αυτά που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα αυξημένα έσοδα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο βουλευτής Αργολίδας υποστήριξε ότι τα έσοδα είναι δεδομένα αλλά το ζήτημα είναι από πού θα προέλθουν. Πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται να τα πάρει από τους απλούς εργαζόμενους.

Για τους «αντάρτες» ανέφερε ότι μέσα στο κόμμα πρέπει να υπάρχουν ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα. Υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να ασκεί κριτική και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από θέσεις.

Καίγονται τα σκουπίδια στην Καραθώνα και στα Δισκούρια, την ώρα που ο Αγγελόπουλος προσπαθεί να σώσει τους δήμους από τα τσουχτερά πρόστιμα

Την ώρα που η κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, μέσω της αποφασιστικότητας του περιφερειάρχη Νίκου Αγγελόπουλου, προσπαθεί να γλιτώσει τους δήμους από τα υπέρογκα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σκουπίδια, στο Ναύπλιο, στην Ερμιονίδα και αλλού καίγονται ανεξέλεγκτες χωματερές.

Εικόνες που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον στοιχειώδη σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο είδαμε τις τελευταίες ημέρες στην τουριστική Καραθώνα και στα Δισκούρια.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Η φωτιά στο σκουπιδότοπο της Καραθώνας μαινόταν την Δευτέρα και κανένας δεν φρόντιζε να την σβήσει, ίσως για να λιγοστέψουν τα σκουπίδια που μεταφορτώνονται για να πεταχτούν κάπου αλλού.

Η τοξική μυρωδιά είχε καλύψει τον ουρανό.

Ο πολίτης που μετατράπηκε σε φωτορεπόρτερ για να αποθανατίσει αυτό που συνέβαινε, έφτασε μέχρι το σημείο που καίγονταν τα σκουπίδια, παρέμεινε πολύ ώρα και κανείς δεν φάνηκε από τους υπευθύνους. Παράλληλα ο φωτογραφικός φακός έδειξε πεντακάθαρα ανάμεσα στους καπνούς την τεράστια χωματερή που έχει δημιουργηθεί στο ύψωμα πάνω ακριβώς από την θάλασσα που όλο το καλοκαίρι κάναμε μπάνιο, εμείς τα παιδιά μας καθώς και οι ανυποψίαστοι επισκέπτες της πόλης.

Την ίδια ώρα στο μπλογκ της Οικολογικής Εναλλακτικής Παρέμβασης Ερμιονίδας, βλέπαμε ανάλογες φωτογραφίες από φωτιά που είχε ξεσπάσει στα σκουπίδια που πετάγονται στα Δισκούρια της Ερμιονίδας. Και όπως σημειώνεται σε παλιότερο πόστ του μπλόγκ της Παρέμβασης «μια γενιά παιδιών τουλάχιστον γεννήθηκε, μεγάλωσε, εικοσάρισε, αναπνέοντας την καρκινογόνα διοξίνη από την καύση των σκουπιδιών. Όχι δεν σκορπίζει στον αέρα. Ανάλογα με το που φυσά η κατεύθυνση του ανέμου, το θανατηφόρο νέφος απλώνεται πότε κατά το Κρανίδι, πότε κατά την Ερμιόνη. Και εκεί συναντιέται με το νέφος της άλλης χωματερής του γειτονικού Δήμου».

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν από χωματερές όπως η φωτιά στην Ακροκόρινθο που ξέσπασε πέρυσι το καλοκαίρι και κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και πευκοδάσους.

Και μπορεί από την πλευρά τους οι δήμοι να αδιαφορούν προκλητικά και να πληρώνουν μάλιστα αδρά εργολάβους για να πετούν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια, όμως με την πίεση της περιφέρειας αρχίζει να φαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα, εν όψει των τσουχτερών προστίμων που θα αρχίσουν να πέφτουν σαν βροχή από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Όπως τονίζει ο περιφερειάρχης κος Αγγελόπουλος έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να λήξει αυτό το ζήτημα.

Το θέμα βέβαια είναι, κατά πόσο το σύστημα συλλογής, δεματοποίησης και αποθήκευσης των απορριμμάτων που προωθείται, θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος πέραν της αποφυγής των προστίμων.

Εντός τριμήνου πάντως στόχος είναι οι 361 ανεξέλεγκτοι χώροι απορριμμάτων στην Πελοπόννησο να αντικατασταθούν από νέο σύστημα αποθήκευσης.

Όλη η Πελοπόννησος αυτή τη στιγμή χτυπά «κόκκινο» στις Βρυξέλες, αφού έχει γεμίσει με παράνομες χωματερές.

Δαπανώντας το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ η πολιτεία δρομολογεί το οριστικό κλείσιμο αυτών των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Τα σκουπίδια, θα συγκεντρώνονται σε οκτώ σημεία της Πελοποννήσου. Όλη η Πελοπόννησος σήμερα δεν έχει ούτε έναν κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο υποδοχής απορριμμάτων.

Είναι γνωστό ότι επί χρόνια γίνονταν αμυδρές προσπάθειες για να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όμως τα πάντα σταματούσαν αφού δεν μπορούσαν να χωροθετηθούν οι ΧΥΤΑ, μιας και κανείς δεν ήθελε μέσα στα πόδια του μια χωματερή. Ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, οι εναπομείναντες κάτοικοι αντιδρούσαν και δεν δέχονταν χωματερή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας σε δώδεκα σημεία, θα λειτουργήσουν μονάδες για τη διαλογή και δεματοποίηση των σκουπιδιών. Τα σκουπίδια θα συμπιέζονται σε αναλογία 6 κυβικών μέτρων προς 1 κυβικό. Ότι απομένει, θα στραγγίζεται και στη συνέχεια θα περιτυλίγεται και θα φυλάσσεται προσωρινά σε οκτώ οργανωμένους χώρους αποθήκευσης. Εκεί θα έχουν τοποθετηθεί γαιοϋφάσματα και περίφραξη.

Οι χώροι αποθήκευσης θα κατανεμηθούν ως εξής: τρεις στη Λακωνία, τρεις στη Μεσσηνία, ένας στην Κορινθία και ένας στην Αργολίδα». Στην Αργολίδα πάντως συνεχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις από τον Αχλαδόκαμπο.

Ωστόσο, απώτερος σκοπός της Περιφέρειας είναι να γίνει ανοικτός διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί, αν δηλαδή θα γίνει με ξήρανση, πυρόλυση ή οτιδήποτε άλλο. Πάντως υποχρεωτικά θα ακολουθηθεί μέθοδος συμβατή με τις νέες τεχνολογίες, αφού από το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέπει αδειοδότηση των παραδοσιακών ΧΥΤΑ, ούτε βέβαια θα τους χρηματοδοτεί.

Χωρίς φάρμακα θα μείνουν οι άρρωστοι κρατούμενοι, αν δεν πληρωθούν οι φαρμακοποιοί

Φουντώνουν τα προβλήματα στην Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου και δεν αποκλείεται την 1η Νοεμβρίου, να εκδηλωθούν κινητοποιήσεις των κρατουμένων, αφού οι φαρμακοποιοί του Ναυπλίου, είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν να δίνουν βερεσέ τα φάρμακα.

Διευκρινίζουν μάλιστα και προειδοποιούν ότι «για την αντίδραση των κρατουμένων ακέραια θα έχει την ευθύνη το υπουργείο».

Η σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των Φαρμακοποιών της Αργολίδας είναι ομόφωνη και κανένας φαρμακοποιός της περιοχής δεν θα δώσει ούτε ασπιρίνη αν δεν πληρωθούν τα χρωστούμενα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως δηλώνει στον «α» η φαρμακοποιός Αριστέα Κατσουλάκου «από τον Απρίλη του έτους 2007, έχουν να μας πληρώσουν. Από τότε δηλαδή που αποφασίστηκε να δίνουμε φάρμακα στην φυλακή κυλιόμενα όλοι οι φαρμακοποιοί. Στέλνουμε επανειλημμένα έγγραφα και δεν μας απαντούν καν».

Σύμφωνα με την κα Κατσουλάκου ο μηνιαίος τζίρος που γίνεται με τα φάρμακα που παραδίδονται για τους κρατούμενους στην Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου, είναι από 7.000 έως και 11.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στο διάστημα που δεν έχουν πληρωθεί οι φαρμακοποιοί έχουν δώσει ο καθένας από δύο φορές φάρμακα, ο κάθε φαρμακοποιός έχει να λαμβάνει από 15.000 έως 20.000 ευρώ και δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να εξοφλήσει τις επιταγές στους προμηθευτές του.

Οι  φαρμακοποιοί μιλούν και εμπαιγμό και περιφρόνηση.

Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. των Φαρμακοποιών της Αργολίδας επισημαίνει: «σε επανειλημμένα έγγραφα - διαβήματα δεν έλαβαν απάντηση όπως ο νόμος ορίζει (απάντηση εντός μηνός). Οι φυλακές εξωφλούν εντός μηνός τους προμηθευτές τροφίμων, ενώ για τα φάρμακα δεν βρίσκουν χρήματα. Οι φαρμακοποιοί νύχτα - μέρα και αργίες μεταφέρουν αγόγγυστα τα φάρμακα βερεσέ στους αρρώστους κρατούμενους κινούμενοι από αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας.

Ευθύνη υπάρχει και από την διεύθυνση των δικαστικών φυλακών που δεν φρόντισε έγκαιρα για εξασφάλιση κονδυλίων σε αντίθεση με τις αγροτικές φυλακές που ενεργοποιήθηκαν έγκαιρα. Για την αντίδραση των κρατουμένων ακέραια θα έχει την ευθύνη το υπουργείο».

Το έγγραφο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας, εστάλλει στην διεύθυνση των Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου και κοινοποιήθηκε στην διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ντουντούκα της ΔΕΥΑΝ: πίνετε νερό

Η γραφική ντουντούκα της ΔΕΥΑ Ναυπλίου, ξαναβγήκε στους δρόμους -λες και δεν υπάρχουν τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες – και ανακοίνωσε ότι το νερό της πόλης πίνεται πλέον.

Το πρωί της Τρίτης ο ντελάλης έλεγε: «Η ΔΕΥΑΝ Ναυπλίου ανακοινώνει ότι το νερό της πόλης είναι πόσιμο», χωρίς να δίδεται καμία άλλη διευκρίνιση.

Από την ΔΕΥΑΝ πάντως που απευθυνθήκαμε (εφ΄ όσον η ίδια έχει πάψει να απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης), πληροφορηθήκαμε ότι ανέβηκε το νερό της Λέρνης και κόπηκε η τροφοδότηση του δικτύου ύδρευση με τον νερό του Αναβάλου.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΝ κος Μαστορίκος τονίζει ότι από την περασμένη εβδομάδα κόπηκε ο Ανάβαλος και το δίκτυο τροφοδοτείται πλέον εξ ολοκλήρου με νερό της Λέρνης και με μικρή ποσότητα νερού από τις πηγές της Αμυμώνης. Επισημαίνει ακόμα ότι έγιναν χημικές αναλύσεις και τα αποτελέσματα βρίσκονται στη ΔΕΥΑΝ.

Όσο για το θέμα της ανάμειξης του νερού της Λέρνης με αυτό του Αναβάλου, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΝ έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, αφού υπάρχουν ακόμα γραφειοκρατικά και τεχνικά ζητήματα, ώστε το νερό να γίνει πόσιμο.

Εντωμεταξύ ένα σοβαρό θέμα που είχε αναδείξει μέσω της αρθρογραφίας του ο «α», από τα μέσα του καλοκαιριού, έρχεται να το αναδείξει και πολιτικά η γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας.

Όπως είχαμε επισημάνει κανένας έλεγχος για το νερό που χρησιμοποιούσαν οι καφετέριες, οι φούρνοι και τα εστιατόρια της περιοχής δεν είχε γίνει όσο το νερό ήταν ακατάλληλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ορθώς: «οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι Δήμοι, δεν προχώρησαν σε ελέγχους του νερού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ) και στα καταστήματα παρασκευής τροφίμων. Έτσι, το πιθανότερο είναι το κατά τα άλλα ακατάλληλο νερό, εν αγνοία μας και παρά τη θέλησή μας (στους καφέδες, στα φαγητά κλπ.) ,  να καταναλώθηκε».

Και ζητά να γίνεται έλεγχος στην ποιότητα του νερού:

«Ζητάμε άμεσους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χρήση ποιοτικού νερού σ’ όλα τα παραπάνω καταστήματα.

Την τοποθέτηση δοχείων παροχής πόσιμου νερού σ’ όλους τους δημόσιους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, κλπ), χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των χρηστών. Ιδιαίτερη φροντίδα να δοθεί στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Την άμεση συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια για τη μείωση των λογαριασμών του νερού, δεδομένου ότι οι πολίτες ήταν αναγκασμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο. Η μείωση αυτή  να προσεγγίζει τα ποσά που δαπανήθηκαν από τους πολίτες για την αγορά του εμφιαλωμένου νερού».

Τουριστική ανάπτυξη: η πρόκληση του μέλλοντος

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

 

Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ τουριστική ανάπτυξη, με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και με προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι το μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού που προτείνει για την χώρα μας, εφόσον θέλει να συνεχίσει να οδηγεί τις παγκόσμιες τουριστικές εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Geoffrey Lipman. Και δεν έχει άδικο, αφού το μοντέλο «τζατζίκι, μουσακάς, αρχαία και θάλασσα» είναι ξεπερασμένο και παραπέμπει πλέον στον προηγούμενο αιώνα.

Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ ήταν και είναι από τις περιοχές της Ελλάδας που γνώρισε δόξες στον τουρισμό. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει καθηλωθεί η τουριστική Ανάπτυξη και οι όποιες προσπάθειες γίνονται, είναι ερασιτεχνικές και όχι οργανωμένες, σχεδιασμένες και μελετημένες.

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ανάπτυξη βέβαια δεν είναι μόνον υπόθεση της πολιτείας. Είναι υπόθεση κάθε περιοχής, είναι υπόθεση κάθε πόλης, κάθε νομού, είναι υπόθεση κάθε εμπλεκόμενου στην τουριστική δραστηριότητα. Αυτό φαίνεται ότι το αντιλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια η νομαρχία Αργολίδας και σε αντίθεση με τους δήμους της περιοχής, αρχίζει να κάνει τα πρώτα βήματα για μια σοβαρή προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών που αναζητούν άλλες μορφές τουρισμού, πέραν των κλασικών που «πουλούσαν» μέχρι τώρα.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ και άλλων μορφών τουρισμού, με στόχο να γίνει η Αργολίδα δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός, πρέπει να συνεχιστεί. Όπως είχε δηλώσει πέρσι η Φάννη Πάλλη Πετραλιά «η ενίσχυση όλων των μορφών του τουρισμού και η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος σε συνδυασμό με το τρίπτυχο: ποιότητα – ποιότητα – ποιότητα, είναι και το μεγάλο μας όπλο απέναντι στον ανταγωνισμό».

ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, η αναστήλωση των μνημείων, η ανάδειξη περιοχών ειδικού κάλλους, η οργάνωση ποδηλατικών διαδρομών, οι δρόμοι του κρασιού, οι δρόμοι των σπηλαίων και ότι άλλο διαθέτει ο νομός, πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να προβληθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το επόμενο καλοκαίρι η Αργολίδα πρέπει να κερδίσει τους «εναλλακτικούς τουρίστες» για να πούμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας.
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι η πρόκληση του μέλλοντος και για το νομό Αργολίδας.

Απερίσκεπτες ενέργειες στο κυκλοφοριακό

Άρθρο του Άκη Ντάνου

 ΟΤΑΝ κανείς αποφασίζει να εκδιώξει τα ΙΧ από συγκεκριμένο σημείο, θα πρέπει να προβλέψει που θα μετεγκατασταθούν, δηλαδή που θα παρκάρουν. Όταν σε μια πόλη δεν δημιουργούνται χώροι στάθμευσης κοντά στα εμπορικά κέντρα και παράλληλα δεν έχει αναπτυχθεί συγκοινωνιακό δίκτυο που να εξυπηρετεί στις μετακινήσεις τους τους πολίτες, είναι εύλογες τότε οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ με την οποίο δίνουν την κυκλοφοριακή ρύθμιση στην πόλη του Άργους ξεπερνάει κάθε όριο λογικής. Ενώ αρχικά φαίνεται ότι ο Δήμος αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης του ΙΧ, μετά από αντιδράσεις των καταστηματαρχών υποχρεώνεται σε άτακτη φυγή και περιορίζει τον δρόμο των πεζών παρανομώντας και μετατρέποντας τα πεζοδρόμια σε χώρους στάθμευσης χωρίς μάλιστα απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου. Όσο για μελέτη, μήπως ζητάμε και πολλά πράγματα από έναν Δήμο που δεν ξέρει προς τα που βαδίζει;

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ των τροποποιήσεων μπήκε πλέον και ο χώρος πίσω από το εργατικό κέντρο Άργους, ο οποίος βάσει παλαιότερης μελέτης της προηγούμενης δημοτικής αρχής μετατρέπεται από χώρο στάθμευσης σε πάρκο αναψυχής. Επίσης πεζοδρομείται και ο δρόμος μπροστά από το εργατικό κέντρο Άργους. Το ζήτημα όμως είναι τι γίνεται με τη βασ. Αλεξάνδρου.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους εμπόρους πρόκειται να τοποθετηθούν στο άκρο του δρόμου μεταλλικοί πάσσαλοι οι οποίοι ουσιαστικά θα εμποδίζουν την στάθμιση και την στάση των αυτοκινήτων. Αυτό συνεπάγεται και την αυτόματη μείωση του χώρου στάθμευσης των χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων στην περιοχή. Οι ίδιοι οι έμποροι τονίζουν ότι θα χαθούν γύρω στις σαράντα με πενήντα θέσεις στάθμευσης.

ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ της δημοτικής αρχής θα έπρεπε προτού γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στην περιοχή να προβλεφθούν νέοι χώροι στάθμευσης πλησίον του εμπορικού κέντρου ή συγκοινωνιακή σύνδεση με την περιοχή. Ίσως τη δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ το σημείο που βρίσκεται το εργατικό κέντρο να έλυνε το πρόβλημα τουλάχιστον για τους περίοικους, μέχρι να γίνει συν είδηση η αποφυγή χρήσης των ΙΧ.

Η αοιδός και η αιδώς

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

 Κάθε μεσημέρι έξω από την πόρτα του δημοτικού σχολείου που περιμένω την κόρη μου,  είναι ένα μικρός χώρος για να γνωριστούμε οι γονείς των παιδιών , στην πλειοψηφία πρόκειται για μαθητές της πρώτης δημοτικού.

Κουβέντες για την μπάλα, την πολιτική , τα μαθήματα των παιδιών  τους καλλιτέχνες τα τρέχοντα της καθημερινότητας. Μια μικρή αντανάκλαση της πραγματικότητα που μας περιβάλλει, μια μικρή γειτονιά των 15 λεπτών της αναμονής μας..

Επίδοξοι προπονητές για το πώς θα πάει καλύτερα ο Παναργειακός, επίδοξοι πολιτικοί για να δώσουν λύση στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν  το χρόνο αναμονής , ήταν και η παραίτηση (η μη παραίτηση ) του βουλευτή μεγάλου κόμματος που γέμισε τον τηλεοπτικό χρόνο αρκετών εκπομπών .

Φτάνοντας και εγώ στην εξώπορτα , από ότι κατάλαβα δεν τους απασχολούσε τόσο ο βουλευτής , ούτε οι πιθανές εξελίξεις που θα είχε η στάση του στις πολιτικές εξελίξεις , αλλά η επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό μια τηλεοπτική

σταρ – τραγουδίστρια η Στέλλα.,

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι αυτό μπορεί να βλάψει τον βουλευτή και άλλοι είπαν ότι μετά από μια τέτοια δημοσιότητα και με την βοήθεια που προσφέρει η στήριξη από την γνωστή αοιδό θα αυξήσει και την εκλογική του πελατεία στον νομό που εκλέγεται.

Μέσα από τέτοιες καθημερινές κουβέντες διαπιστώνει την πικρή αλήθεια για την πολιτική στην Ελλάδα. Καλός πολιτικός στην Ελλάδα θεωρείται αυτός που έχει αναγνωρισιμότητα, επιδιώκει την δημοσιότητα τον σχολιάζουν τα κανάλια , αυτός σίγουρα έχει εξασφαλισμένο πολιτικό μέλλον . Ενώ ένας δουλευτής βουλευτής με απεριόριστες ώρες μέσα στο κοινοβούλιο ( εκεί που τον ψήφισε ο ελληνικός λαός να βρίσκεται) μπορεί να μην καταφέρει να εκλεγεί στην επόμενη  εκλογική αναμέτρηση.

Ένας γονέας θυμάται μια χαρακτηριστική ιστορία αναζήτησης πολιτικής αναγνωρισιμότητας  και αναζήτησης μελλοντικής εκλογικής πελατείας από βουλευτή της περιοχής μας.

Πέθανε μια εξαδέλφη του,  πολύ νέα 28 χρονών από καλπάζουσα μορφή καρκίνου σε ένα χωριό της Αργολίδας, το χωριό ήταν μικρό και σχετικά μακριά από τις μεγάλες πόλεις. Ξαφνικά μας λέει την ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας νοιώθει κάποιοι να τον σπρώχνουν. Και πράγματι έτσι ήταν, Γνωστός βουλευτής της περιοχής με την συνοδεία του πήγαινε να συλλυπηθεί την οικογένεια παίρνοντας κεντρική θέση κοντά στο φέρετρο.

-         Μα καλά μήπως την ήξερε

-         Όχι δεν την ήξερε αλλά σκέφτηκε σαν πολιτικός . Νέα κοπέλα , παιδιά έχει , κατά κάποιο τρόπο ξαφνικός και τραγικός θάνατος θα μαζέψει πολύ κόσμο. Ο θείος μου όταν πέθανε στην πόλη μέσα,  83 χρονών κι ας ψήφιζε το κόμμα του 60 χρόνια και αυτόν όσες φορές κατέβηκε στις εκλογές όχι μόνο δεν πήγε στην κηδεία του αλλά στις επόμενες εκλογές του έστειλε και φυλλάδια του εκλογικού του αγώνα.

Κι όμως για αυτή την πικρή πραγματικότητα ευθύνες έχουμε όλοι μας , όταν κυνηγάμε την επιφάνεια το φαίνεσθαι σε όλες τις δραστηριότητες  του καθημερινού μας βίου. Ζώντας μέσα στην βιτρίνα και για την βιτρίνα τι άλλο να περιμένουμε από τους πολιτικούς μας . Ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να αγοράσουμε είναι αυτό που μας πουλάνε.

Ένας παππούς είπε και την ατάκα της ημέρα :

Να μπεί η Στέλλα στην βουλή , αφού χάθηκε από την πολιτική η αιδώς καλύτερα να μπει μια αοιδός…

1/10/08

Ο Σωτηρόπουλος «εξομολογείται» για τον Ανάβαλο και καταγγέλλει

Βρήκαμε το νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο, χαλαρό στο γραφείο του - παρότι είχε προηγηθεί μια πολύωρη σύσκεψη για τον προϋπολογισμό και ακολουθούσε σε λίγα λεπτά συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Πάνω στο γραφείο του βρίσκεται η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Κοντού για τη χρηματοδότηση του Αναβάλου, αλλά και το έγγραφο για το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» που παρουσίασε ο Δημήτρης Σαραβάκος τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο λέει ότι δεν αφορά τις νομαρχίες και ότι πρόκειται για μια μεγάλη πολική απάτη και γκάφα.

Αριστερά στο γραφείο του βρίσκονται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που τον κατηγορούν για καθυστέρηση υποβολής αιτήματος.

Τη συνέντευξη στον «α», την έδωσε χωρίς δεύτερη κουβέντα, αφού φαίνεται ότι είχε να πει πολλά για το θέμα.

Κι άρχισε η «εξομολόγηση» του νομάρχη.

Όμως φαίνεται ότι τα προβλήματα τώρα αρχίζουν, αφού ο φόβος για προσφυγές και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου τον βασανίζουν.

Παράλληλα ασκεί έντονη κριτική σε όσους υποκίνησαν τις κινητοποιήσεις, για να εμφανιστούν ως «πρωτοπόροι» στην διεκδίκηση της χρηματοδότησης και να πάρουν την δόξα. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα 40,5 εκατομμύρια ευρώ ολοκληρώνεται το έργο; Δεν θα ξαναμιλήσουμε για Ανάβαλο;

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι ολοκληρώνεται το έργο με τα 40,5 εκατομμύρια ευρώ. Και όπως έχουμε χωρίσει την προμελέτη σε 5 τομείς, έχουν υπολογιστεί και οι 5 τομείς. Από το αντλιοστάσιο που είναι ο πρώτος και βασικός τομέας για να μπορεί να υπάρξει η κεφαλή του έργου και μετά οι άλλοι τομείς, επαρχία Ερμιονίδας, περιοχή Λυγουριού - Επιδαύρου, περιοχή Μυκηνών, Μιδέας και να γίνει και η βελτίωση του πεπαλαιωμένου δικτύου. Διότι σε πολλά σημεία υπάρχει μεγάλη διαρροή, όπως υπάρχει και στην κυρία διώρυγα. Πιστεύω επομένως, ότι με τα 40,5 εκατομμύρια το έργο θα ολοκληρωθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αρκετά από τα χρήματα, θα φύγουν όμως για τις μελέτες. Αρκεί η χρηματοδότηση;

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα χρήματα που θα φύγουν για τις μελέτες είναι λίγα. Φτάνει για το ποσό που έχει υπολογιστεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με την ύδρευση τί θα γίνει;

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά την ύδρευση, γνωρίζετε ότι στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δεν μιλάμε για ύδρευση, μιλάμε για προγράμματα αρδευτικά. Αλλά όταν γίνει όμως το κύριο μέρος του αντλιοστασίου του Κιβερίου, του Αναβάλου, κατά 60% - 70% έχει ουσιαστικά επιλυθεί και το θέμα της ύδρευσης, μιας και λέμε ότι πλέον για αντιμετωπίσουμε την ύδρευση, θα πρέπει να φύγουμε από την πηγή της Λέρνας και να πάμε προς την πηγή του Αναβάλου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ΤΕΔΚ έχει μια μελέτη του ΙΓΜΕ η οποία τελείωσε και προχωρεί προς την κατεύθυνση αυτή. Όταν όμως λυθεί το κύριο μέρος που είναι το αντλιοστάσιο του Κιβερίου, κατά 60% - 70% επιλύεται και το πρόβλημα της ύδρευσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ησυχάσατε τώρα; Λέτε στον εαυτό σας: «τελειώσαμε το νερό»; Ή ξεκινάτε από το μηδέν και αναζητάτε και εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και ότι άλλο χρειάζεται, ώστε να προληφθούν για το μέλλον τα χειρότερα σενάρια;

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αισθήματά μου, είναι ανάμικτα. Και χαρά και λύπη. Μεγαλύτερα όμως είναι της χαράς, γιατί επιτέλους έχουμε δεσμεύσει ένα πολύ σημαντικό ποσό, που δεν το είχαμε ουδέποτε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του νερού στην Αργολίδα. Κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Κοντό, που πράγματι συνειδητοποίησε το πρόβλημα, αλλά και το ενδιαφέρον του Καραμανλή που κάθε φορά που συναντιόμαστε μου λέει τί θα γίνει με τα νερά; Θα τελειώσουμε ποτέ;

Του απαντούσα, δώστε μας τα χρήματα και τελειώνουμε.

Φοβούμαι όμως, το πως λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Φοβούμαι και τα άλλα, προσφυγές στα δικαστήρια. Μπορεί να παρουσιαστούν πολίτες, εργολάβοι, να σου κάνουν μια προσφυγή στα δικαστήρια και μετά να καθυστερήσει το έργο 2 και 3 και 4 χρόνια. Μην ξεχνάτε, ο δρόμος Ναυπλίου - Νέας Κίου, η παράκαμψη των Διδύμων, ο Μυκηναϊκός δρόμος κλπ πήγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλα τα μεγάλα έργα έχουν καθυστερήσεις από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό φοβάμαι και ανατριχιάζω, όταν σκέφτομαι ότι μπορεί να έχουμε την ίδια τύχη που είχαμε και στα υπόλοιπα έργα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφερόμενος στα χειρότερα σενάρια, εννοώ και την κατάσταση στην Αργολίδα τα επόμενα χρόνια λόγω της ερημοποίησης. Εκτός από τον Ανάβαλο, υπάρχουν άλλες σκέψεις και οι σχεδιασμοί;

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς. Κατ αρχήν ο Φορέας Διαχείρισης θα είναι δικός μας. Θα πρέπει στο αμέσως προσεχές διάστημα να σκεφθούμε πώς θα γίνει ο Φορέας Διαχείρισης του νερού. Θα το πάρουμε εμείς στα χέρια μας. Οι δήμοι, η νομαρχία, οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, τα ΤΟΕΒ. Δεν θα μείνει έτσι. Αυτό είναι το βασικότερο. Και μέσα στον Φορέα Διαχείρισης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την χρήση του νερού, πώς θα γίνεται. Όχι όπως γίνεται μέχρι τώρα. Θα υπάρχει λελογισμένη χρήση. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Και το ξέρουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το σύνολο σχεδόν του Τύπου, αλλά και η αντιπολίτευση, σας κατηγόρησαν για καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος και για ολιγωρία.

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη πολιτική απάτη που έχει γίνει, η μεγαλύτερη πολιτική γκάφα. Και ξέρετε πως ξεκίνησε: Από το έγγραφο που παρουσίασε ο κος Σαραβάκος, στο νομαρχιακό Συμβούλιο. Και ότι εμείς δήθεν δεν το καταλάβουμε, δεν το πήραμε χαμπάρι. Στην αρχή φοβήθηκα. Λέω, έχει πλάκα να υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο και να μην το έχουμε δει. Και όμως το έγγραφο αυτό, δεν αφορούσε εμάς. Θέλω να απαντήσω, γιατί υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα, όπως «ανικανότητα της Νομαρχίας», «ξεχασιάρης νομάρχης». Το έγγραφο αφορά τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού. Και στο νομό μας είναι οι δήμοι Ασκληπιείου, Επιδαύρου, Ερμιόνης, Κρανιδίου, Μιδέας, Μυκηναίων. Δεν αφορά τις νομαρχίες. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη. Εσείς οι δημοσιογράφοι έπρεπε να το ρωτήσετε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όμως, άλλοι νομοί, γιατί μπήκαν νωρίτερα στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής»;

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημασία έχει αυτό, αν μπήκαν νωρίτερα ή όχι. Δεν έχει καμία σημασία για μένα. Ούτε είναι όποιος προλάβει – δώσε μου. Δεν έχει καμία σημασία, αν πήγαν νωρίτερα ή όχι. Ο νομός Αργολίδας, ήταν ο πρώτος που εντός του Απριλίου, υπέβαλε το υπόμνημα του μαζί με τους δημάρχους στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής». Και να σας πω και κάτι άλλο; Ο νομός Αργολίδας βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση. Οι άλλοι ξεκίνησαν τώρα από το μηδέν. Η Λακωνία, δεν έχει τίποτα και φοβάται εάν θα γίνει το έργο και πώς θα γίνει. Εμείς είχαμε εδώ και 30 χρόνια και ποτίζαμε. Και υπάρχει στο Αργολικό πεδίο, το πράσινο, με όλες τις δυσκολίες που υπήρξαν. Μπορεί να φτάσαμε στις 30 – 35 μέρες να ποτίζουμε, αλλά δεν πάθαμε το μεγάλο κακό που έπαθαν οι άλλοι νομοί. Και παρ όλα αυτά, μας κατηγορούν τώρα ότι καθυστερήσαμε τί; Έναν μήνα; Αυτό είναι το πρόβλημά μας; Το πρόβλημα είναι να γίνει το έργο. Να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το έργο. Και έγιναν και άλλα έργα άρδευσης στην πενταετία αυτή, άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα της Σκοτεινής, το Αχλαδοκάμπου, του Νέου Ροεινού, των Πυργιωτίκων, η επέκταση προς το Κουτσοπόδι - Σχινοχώρι και πολλά άλλα. Γιατί το παραβλέπετε αυτό;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά η γνώμη σας για το γεγονός ότι ζούμε ακόμα στην εποχή του «κατόπιν ενεργειών μου», φαινόμενο το οποίο συναντήσαμε και στην προσπάθεια χρηματοδότησης του Αναβάλου;

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το δέχομαι αυτό, ότι ζούμε στην εποχή των «κατόπιν ενεργειών μου». Δεν έγινε αυτό. Έγινε μια σοβαρή προσπάθεια από όλους τους πολιτικούς παράγοντες. Ο κος Μανώλης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν κι αυτός παρών στο νομαρχιακό Συμβούλιο και το είδατε. Έγιναν και οι κινητοποιήσεις. Αλλά δεν δέχομαι ότι έγινε αυτό από τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Ας μαζευτούν τουλάχιστον όλοι μαζί. Οι μεν μαζεύουν υπογραφές, οι άλλοι κάνουν πανηγύρια στον Άγιο Αδριανό, οι άλλοι κάνουν συγκέντρωση στο Δρέπανο, οι άλλοι είχαν βγάλει τα τρακτέρ στο Κουτσοπόδι. Ας συντονιστούν τέλος πάντων να δούμε τι γίνεται με αυτές τις κινήσεις των πολιτών. Όχι ότι είμαι αντίθετος. Αλλά να υπάρχει μια οργάνωση και να ξέρουμε ότι γίνεται γι αυτό το στόχο. Διότι καθεμιά από αυτές τις κινήσεις - να μην πω τί έχω πληροφορηθεί, για ποιούς έγιναν αυτές οι κινητοποιήσεις.

Για προσωπικά κίνητρα μερικών «πρωτοπόρων». Οι κινητοποιήσεις έγιναν από μερικούς συμπολίτες μας, για να πάρουν την δόξα ότι αν δεν μαζεύονταν υπογραφές δεν θα γινόταν το έργο. Ή αν δεν έβγαιναν τα τρακτέρ στο Κουτσοπόδι, δεν θα γινόταν το έργο. Ή αν δεν γίνονταν οι συγκεντρώσεις στον Άγιο Ανδριανό ή στο Δρέπανο, δεν θα γινόταν το έργο.

Να ξεκαθαρίσουμε κι αυτό.

Το νερό των πηγών του Αναβάλου, δεν κάνει για εμπλουτισμό. Γιατί λένε μερικοί ότι θα κάνουμε εμπλουτισμό με το νερό του Αναβάλου. Δεν κάνει για εμπλουτισμό. Όπως έχουν πει οι επιστήμονες, οι ειδικοί, το νερό του Αναβάλου είναι κατάλληλο μόνο για άρδευση. Με τα στοιχεία που έχει, αγωγιμότητα και χλωριούχα, δεν είναι πόσιμο.

Δεν αλλοιώνεται επειδή δεν είναι το φράγμα καλό. Αυτό είναι παραμύθι. Οι πιο πολλοί επιστήμονες, παραδέχονται ότι οι δείκτες, τα χλώρια, η αγωγιμότητα που παρουσιάζει το έργο, είναι από τα πετρώματα που περνά το νερό. Δεν είναι λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καλή σύλληψη του νερού του Αναβάλου, στο φράγμα του Κιβερίου. Είναι το πηγαίο νερό, με αυτά τα στοιχεία.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ