Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

23/10/08

Υπόμνημα στον Λιάπη για χρηματοδοτήσεις

Την ξεχασμένη από το υπουργείο Πολιτισμού Αργολίδα, υπενθύμισε ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Ναυπλίου Σωτήρης Μπρούλης στον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη στην κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο στο Ναύπλιο.

Μιλώντας ιδιαίτερα για το Ναύπλιο ο κος Μπρούλης μίλησε για την αδιαφορία που υπάρχει για την διάβρωση του Μπούρτζι που κινδυνεύει να καταρρεύσει, αλλά και για το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.

Με αφορμή την συγκεκριμένη τοποθέτηση ο υπουργός ζήτησε να του σταλεί υπόμνημα για τα προβλήματα στον τομέα του Πολιτισμού με την προοπτική ίσως κάποια από τα αιτήματα να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο Δ΄ ΚΠΣ. Ζήτησε επίσης να ενημερώνεται εγκαίρως το υπουργείο για τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αρχή του έτους ώστε να προβλέπονται χρηματοδοτήσεις.

Με αφορμή την τοποθέτηση αυτή του κου Λιάπη, άμεση ήταν αυτή τη φορά η αντίδραση της νομαρχίας και προσωπικά του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου ο οποίος την Τρίτη έστειλε επιστολή με τα προβλήματα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει το ίδιο κανένας δήμαρχος, ώστε η πίεση να είναι μεγαλύτερη.

Ο κος Σωτηρόπουλος ζητά την χρηματοδότηση των παρακάτω έργων:

α) Ανάδειξη Αρχαιολογικού χώρου του συγκροτήματος και του τύμβου της ύστερης Μυκηναϊκής Εποχής στη θέση Χάνια περιοχής Μυκηνών. Η Μελέτη θα αφορά την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου στα χάνια και την επικαιροποίηση της υπάρχουσας προμελέτης στεγάστρου. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 500.000 Ευρώ και δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις.

β) Ανάδειξη αμυντικού συστήματος Αργολίδας. Πυραμίδες Λυγουριού, Λιμικού, Ελληνικού, Φιχτίων, Φούρνων. Η Μελέτη θα αφορά περιφράξεις, καθαρισμούς, πινακίδες, απαλλοτριώσεις, και πρόταση αναστήλωσης της Πυραμίδας Ελληνικού. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 300.000 Ευρώ εκτός απαλλοτριώσεων.

γ) Ανάδειξη Αρχαίας οδοποιίας Προσύμνης, Άργους. Η Μελέτη θα αφορά καθαρισμούς, στερεώσεις, ενοποιήσεις δρόμων, διαμόρφωση πορείας περιήγησης. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 200.000 Ευρώ εκτός απαλλοτριώσεων.

Στερέωση, ανάδειξη θολωτών τάφων Αργολίδος, Πρόσυμνας, Ηραίου, Καζάρμας, Κόκλας, Τίρυνθας. Η Μελέτη θα αφορά πινακίδες ενημέρωσης, διαμόρφωση πρόσβασης. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 400.000 Ευρώ εκτός απαλλοτριώσεων.

Επίσης γνωστοποιεί ο κος Σωτηρόπουλος τα έργα που έχουν προγραμματιστεί από τη νομαρχία σε άμεση συνεργασία με την Δ’ Εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, εξαιρουμένων των έργων που αφορούν τους χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου τα οποία χειρίζονται οι Επιτροπές του ΥΠ.ΠΟ. και είναι εξαιρετικής σημασίας για το Νομό.

Στην πρώτη κατηγορία των ώριμων μελετών ο στόχος είναι η χρηματοδότηση της «Ανάδειξης της κάτω Ακρόπολης Τίρυνθας» προϋπολογισμού 1.000.000 για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και μπορεί να ενταχθεί άμεσα για χρηματοδότηση.

Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία των μελετών που έχουν εγκριθεί να μελετηθούν και οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2008 και αφού περάσουν από το ΚΑΣ θα μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Αυτές είναι οι εξής:

α) Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Ηραίου. Αφορά την ανάδειξη με τη δημιουργία μονοπατιών, πινακίδων, περίφραξης, φυλακείου, WC, πυρασφάλειας. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 350.000 Ευρώ και δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις. Παραμένει το πάγιο αίτημά μας για τη δημιουργία νέου σύγχρονου μουσείου Άργους.

Εκσυγχρονισμός Μουσείου Άργους. Η μελέτη αφορά τοποθέτηση κλιματισμού, πρόσβαση ΑΜΕΑ, πινακίδες έκθεσης, στέγαστρο για λίθινα αύλειου χώρου, διαμόρφωση αύλειου χώρου, νέες τουαλέτες. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 350.000 Ευρώ και δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις.

β) Αρχαιολογικός χώρος Ασίνης. Η μελέτη αφορά ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, πορείες περιήγησης, νέο φυλάκιο, έκθεση φωτογραφίας με το ανασκαφικό έργο, μεταφορά δρόμου και δημιουργία πεζοδρόμου. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.000.000 Ευρώ.

γ) Θεματικό-Μυθολογικό Πάρκο Λέρνας. Αφορά την ανάδειξη των μύθων του Ηρακλή και κυρίως του μύθου της Λερναίας Ύδρας δίπλα στον χώρο της Λίμνης Λέρνης. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 1.000.000 Ευρώ και δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ