Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

9/10/08

Καίγονται τα σκουπίδια στην Καραθώνα και στα Δισκούρια, την ώρα που ο Αγγελόπουλος προσπαθεί να σώσει τους δήμους από τα τσουχτερά πρόστιμα

Την ώρα που η κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, μέσω της αποφασιστικότητας του περιφερειάρχη Νίκου Αγγελόπουλου, προσπαθεί να γλιτώσει τους δήμους από τα υπέρογκα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σκουπίδια, στο Ναύπλιο, στην Ερμιονίδα και αλλού καίγονται ανεξέλεγκτες χωματερές.

Εικόνες που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον στοιχειώδη σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο είδαμε τις τελευταίες ημέρες στην τουριστική Καραθώνα και στα Δισκούρια.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Η φωτιά στο σκουπιδότοπο της Καραθώνας μαινόταν την Δευτέρα και κανένας δεν φρόντιζε να την σβήσει, ίσως για να λιγοστέψουν τα σκουπίδια που μεταφορτώνονται για να πεταχτούν κάπου αλλού.

Η τοξική μυρωδιά είχε καλύψει τον ουρανό.

Ο πολίτης που μετατράπηκε σε φωτορεπόρτερ για να αποθανατίσει αυτό που συνέβαινε, έφτασε μέχρι το σημείο που καίγονταν τα σκουπίδια, παρέμεινε πολύ ώρα και κανείς δεν φάνηκε από τους υπευθύνους. Παράλληλα ο φωτογραφικός φακός έδειξε πεντακάθαρα ανάμεσα στους καπνούς την τεράστια χωματερή που έχει δημιουργηθεί στο ύψωμα πάνω ακριβώς από την θάλασσα που όλο το καλοκαίρι κάναμε μπάνιο, εμείς τα παιδιά μας καθώς και οι ανυποψίαστοι επισκέπτες της πόλης.

Την ίδια ώρα στο μπλογκ της Οικολογικής Εναλλακτικής Παρέμβασης Ερμιονίδας, βλέπαμε ανάλογες φωτογραφίες από φωτιά που είχε ξεσπάσει στα σκουπίδια που πετάγονται στα Δισκούρια της Ερμιονίδας. Και όπως σημειώνεται σε παλιότερο πόστ του μπλόγκ της Παρέμβασης «μια γενιά παιδιών τουλάχιστον γεννήθηκε, μεγάλωσε, εικοσάρισε, αναπνέοντας την καρκινογόνα διοξίνη από την καύση των σκουπιδιών. Όχι δεν σκορπίζει στον αέρα. Ανάλογα με το που φυσά η κατεύθυνση του ανέμου, το θανατηφόρο νέφος απλώνεται πότε κατά το Κρανίδι, πότε κατά την Ερμιόνη. Και εκεί συναντιέται με το νέφος της άλλης χωματερής του γειτονικού Δήμου».

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν από χωματερές όπως η φωτιά στην Ακροκόρινθο που ξέσπασε πέρυσι το καλοκαίρι και κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και πευκοδάσους.

Και μπορεί από την πλευρά τους οι δήμοι να αδιαφορούν προκλητικά και να πληρώνουν μάλιστα αδρά εργολάβους για να πετούν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια, όμως με την πίεση της περιφέρειας αρχίζει να φαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα, εν όψει των τσουχτερών προστίμων που θα αρχίσουν να πέφτουν σαν βροχή από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Όπως τονίζει ο περιφερειάρχης κος Αγγελόπουλος έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να λήξει αυτό το ζήτημα.

Το θέμα βέβαια είναι, κατά πόσο το σύστημα συλλογής, δεματοποίησης και αποθήκευσης των απορριμμάτων που προωθείται, θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος πέραν της αποφυγής των προστίμων.

Εντός τριμήνου πάντως στόχος είναι οι 361 ανεξέλεγκτοι χώροι απορριμμάτων στην Πελοπόννησο να αντικατασταθούν από νέο σύστημα αποθήκευσης.

Όλη η Πελοπόννησος αυτή τη στιγμή χτυπά «κόκκινο» στις Βρυξέλες, αφού έχει γεμίσει με παράνομες χωματερές.

Δαπανώντας το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ η πολιτεία δρομολογεί το οριστικό κλείσιμο αυτών των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Τα σκουπίδια, θα συγκεντρώνονται σε οκτώ σημεία της Πελοποννήσου. Όλη η Πελοπόννησος σήμερα δεν έχει ούτε έναν κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο υποδοχής απορριμμάτων.

Είναι γνωστό ότι επί χρόνια γίνονταν αμυδρές προσπάθειες για να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όμως τα πάντα σταματούσαν αφού δεν μπορούσαν να χωροθετηθούν οι ΧΥΤΑ, μιας και κανείς δεν ήθελε μέσα στα πόδια του μια χωματερή. Ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, οι εναπομείναντες κάτοικοι αντιδρούσαν και δεν δέχονταν χωματερή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας σε δώδεκα σημεία, θα λειτουργήσουν μονάδες για τη διαλογή και δεματοποίηση των σκουπιδιών. Τα σκουπίδια θα συμπιέζονται σε αναλογία 6 κυβικών μέτρων προς 1 κυβικό. Ότι απομένει, θα στραγγίζεται και στη συνέχεια θα περιτυλίγεται και θα φυλάσσεται προσωρινά σε οκτώ οργανωμένους χώρους αποθήκευσης. Εκεί θα έχουν τοποθετηθεί γαιοϋφάσματα και περίφραξη.

Οι χώροι αποθήκευσης θα κατανεμηθούν ως εξής: τρεις στη Λακωνία, τρεις στη Μεσσηνία, ένας στην Κορινθία και ένας στην Αργολίδα». Στην Αργολίδα πάντως συνεχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις από τον Αχλαδόκαμπο.

Ωστόσο, απώτερος σκοπός της Περιφέρειας είναι να γίνει ανοικτός διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί, αν δηλαδή θα γίνει με ξήρανση, πυρόλυση ή οτιδήποτε άλλο. Πάντως υποχρεωτικά θα ακολουθηθεί μέθοδος συμβατή με τις νέες τεχνολογίες, αφού από το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέπει αδειοδότηση των παραδοσιακών ΧΥΤΑ, ούτε βέβαια θα τους χρηματοδοτεί.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός απο την αέρια μετακίνηση, η καύση των σκουπιδιών, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, αποβάλλει διοξίνες, απευθείας στο υπέδφος, που μέσω του νερού της βροχής, πηγαίνουν στα νερά μας, στα φυτά μας, στα ζώα μας και στη θάλασσα της Καραθώνας.
Οι διοξίνες, σίγουρα είναι τοξικές και καρκινογόνες.
Καλή μας όρεξη.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ