Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/11/08

Κινδυνεύουν από τα σκουπίδια τα νερά σε Μύλους, πηγές Λέρνας και Αναβάλου και οι πόλεις Άργους και Ναυπλίου

Τεχνικά εσφαλμένη θεωρείται η περιοχή του Αχλαδοκάμπου για την απόθεση απορριμμάτων προκειμένου να αποθηκεύονται τα σκουπίδια των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, σύμφωνα με τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου και δύο εξειδικευμένους επιστήμονες που κάνουν παρέμβαση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή πιθανότητα ρύπανσης των υπογείων υδάτων της Αργολίδας.

Με μια ανοιχτή επιστολή οι επιστήμονες επισημαίνουν τον κίνδυνο της Ρύπανσης της Αργολικής Πεδιάδας και θέτουν τους εαυτούς τους αμισθί στη διάθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εντοπισθεί άμεσα άλλη τοποθεσία της οποίας η επιλογή να είναι επιστημονικά ορθή τόσο από τεχνική όσο και από περιβαλλοντική και θεσμική σκοπιά.

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν οι: Ανδρέας Αναγνωστόπουλος

(Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Εδαφομηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου), Γεώργιος Μιγκίρος (Δρ. Γεωλογικών Επιστημών, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Ορυκτολογίας – Γεωλογίας), Ιωάννης Παραβάντης (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Περιβαλλοντολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κάτοχος Μελετητικού Πτυχίου Τάξεως Γ στην Κατηγορία 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), Γεώργιος Μαυρομμάτης (Δρ. Δασολόγος – Οικολόγος, τέως Διευθυντής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, τέως Τακτικός Ερευνητής), και Νικόλαος Λαλεχός (Δρ. Γεωλόγος - Γεωλόγος Μηχανικός - Ανώτατη Σχολή Πετρελαίου Γαλλίας).

Οι πέντε ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι «το σύνολο της περιοχής του Αχλαδοκάμπου ευρίσκεται, κατά κύριο λόγο, επί διαπερατών καρστικών αποθέσεων, γεγονός που την καθιστά απολύτως ακατάλληλη για τέτοια χρήση. Οι καρστικοί σχηματισμοί δεν μπορούν να κατακρατήσουν τους υγρούς ρύπους που παράγονται κατά τη συνήθη λειτουργία ενός τέτοιου έργου, αφενός με την απορροή ομβρίων υδάτων αφετέρου με την κατείσδυση στραγγιδίων, ειδικά εάν παρατηρηθεί αστοχία της μεμβράνης κατακράτησης που τοποθετείται στον πυθμένα του χώρου εναπόθεσης.

Ως εκ τούτου, η όποια μόνιμη ή προσωρινή (ότι και αν σημαίνει αυτό) εναπόθεση απορριμμάτων ή απορριμματικών υπολειμμάτων, δεματοποιημένων ή μη, στον κάμπο του Αχλαδοκάμπου δημιουργεί σοβαρή πιθανότητα ρύπανσης των υπογείων υδάτων της περιοχής της Κοινότητας με επικίνδυνες χημικές και βιολογικές ουσίες που ενδέχεται να καταστήσουν τα νερά ακατάλληλα για πόση ή άλλες χρήσεις».

Τονίζουν ακόμα: «ρύπανση των υπογείων υδάτων της εν λόγω περιοχής, αυτόματα σημαίνει ότι οι ρύποι θα μεταφερθούν κατάντη αυτής, δηλαδή προς την Αργολική πεδιάδα και τον Αργολικό κόλπο. Η μερική επιφανειακή αποστράγγιση μέσα από τα αβαθή εδάφη της περιοχής θα επιτείνει τα φαινόμενα μεταφοράς των ρύπων με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι θα επηρεαστούν οι ενδιάμεσα ευρισκόμενες περιοχές και κοινότητες που συμπεριλαμβάνουν ελαιώνα, τους Μύλους, τις πηγές Λέρνας και Αναβάλου καθώς και τις πόλεις Άργους και Ναυπλίου».

Και καταλήγουν: «είναι προφανές ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τη δέουσα μελέτη και εφαρμογή όλων των σχετικών κανόνων της επιστήμης και της τεχνικής και στα πλαίσια που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την εκπόνηση Προμελετών / Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι περιοχές με καρστικούς σχηματισμούς πρέπει να αποφεύγονται λόγω της διαπερατότητάς τους ενώ περιοχές με αδιαπέρατα αργιλικά ή μαργαϊκά πετρώματα είναι προτιμότερες». 

Το Επιμελητήριο προετοιμάζει την 8η Περιφερειακή Έκθεση «Αργολίδα 2009»

Από την 1η έως την 5 Απριλίου, θα διεξαχθεί στο Άργος η 8η Περιφερειακή Έκθεση «Αργολίδα 2009», από το Επιμελητήριο Αργολίδας.

Στο διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αργολίδας κατόπιν πρότασης της διοικητικής επιτροπής αποφασίστηκε η διεξαγωγή της έκθεσης στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς, αφού πρώτα δοθεί η έγκριση παραχώρησης από το Δήμο.

Η έκθεση θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα και θα φιλοξενήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η 8η Περιφερειακή Έκθεση «Αργολίδα 2009», όπως αποφασίστηκε θα είναι τοπικής παραγωγικής και τουριστικής φυσιογνωμίας και εξοπλισμού επιχειρήσεων και κατοικίας.

Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών των τοπικών επιχειρήσεων με παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων, επιχειρηματικών συναντήσεων και ανοικτών συζητήσεων για το άνοιγμα των εμπορικών σχέσεων του νομού και των επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή του Επιμελητηρίου ξεκίνησε το 1995. στόχος είναι να πραγματοποιηθεί και φέτος με υψηλούς στόχους ποιότητας και πληρότητας για τον εκθεσιακό χώρο. Όπως τονίζεται αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας του Επιμελητηρίου για την προβολή των προϊόντων και των τουριστικών υπηρεσιών της περιοχής.

Η έκθεση θα καλύπτει τα παρακάτω προϊόντα:

α) εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, ελιές, σταφίδα, σύκα, προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών, χυμοί και κονσέρβες φρούτων, κρασιά, ποτά, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, γλυκίσματα και λοιπά προϊόντα γης και μεταποιημένα τρόφιμα.

β) Μάρμαρα, λοιπά οικοδομικά υλικά, συστήματα άντλησης και άρδευσης, ανεμομείκτες, γεωργικά μηχανήματα και κατασκευές επαγγελματικής χρήσης, συστήματα εκμετάλλευσης ήπιων μορφών ενέργειας, έπιπλα, είδη κατασκευών κατοικιών και οικιακού εξοπλισμού.

γ) Προβολή του τουρισμού της περιφέρειας και των εναλλακτικών μορφών του (αγροτουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός κλπ) καθώς και των παραδοσιακών χειροτεχνικών προϊόντων που απευθύνονται στο αγοραστικό κοινό.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός για την περιφέρεια.

Για την οργάνωση και η προετοιμασία της έκθεσης εκλέχθηκε ειδική οργανωτική Επιτροπή η οποία ονομάζεται «Επιτροπή έκθεσης και απαρτίζεται από επτά μέλη του διοικητικού Συμβουλίου και δύο μέλη της υπηρεσίας του Επιμελητηρίου: Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος, Χαρίλαος Μαυράκης, Πέτρος Μαρλαγκούτσος, Παναγιώτης Τριπολιτσιώτης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Κωσταντίνος Μαλαχιάς, Νικόλαος Τσαγκαρέλης, Νικόλαος Μούκας, Αριστοτέλης Μιχαλόπουλος.

Χωρίς αντιπρόεδρο ο ΟΠΑΝΑΑΡ

Τέσσερις μήνες στα συρτάρια της Νομαρχίας, παραμένει η παραίτηση της αντιπροέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας Μαρίας Γκούμα, η οποία ακόμα –άγνωστο γιατί - δεν έχει αντικατασταθεί.

Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα, στο νομαρχιακό Συμβούλιο που κλήθηκε να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΟΠΑΝΑΑΡ, κανείς δεν ανέφερε τίποτα για την παραίτηση και είναι άγνωστο αν πραγματικά είναι γνώστες αυτής, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι. Μάλιστα ο προϋπολογισμός του ΟΠΑΝΑΑΡ, πέρασε από το νομαρχιακό Συμβούλιο ομοφώνως, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Είναι η δεύτερη παραίτηση τον τελευταίο καιρό από το Δ. Σ. του ΟΠΑΝΑΑΡ. Υπενθυμίζουμε ότι λίγο παλαιότερα είχε παραιτηθεί και η κα Ελένη Πανοβράκου, η οποία όμως τότε γρήγορα αντικαταστάθηκε.

Και βέβαια, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, πώς μπορεί το Δ.Σ. του ΟΠΑΝΑΑΡ να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, έστω και κατά πλειοψηφία, τη στιγμή που η θέση αντιπροέδρου παραμένει κενή από τις 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γκούμα, διαφωνούσε κάθετα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΑΑΡ Γιάννη Μπόλα, για τον τρόπο και την μορφή των εκδηλώσεων που διοργανώνονται.

Η κυρία Γκούμα, λέγεται, ότι ζητούσε να δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στον πολιτισμό, όχι βέβαια εις βάρος του Αθλητισμού, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβαινε. Επίσης θεωρούσε ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να δημιουργούν θεσμό και να έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά της η κυρία Γκούμα, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για το θέμα.

Μιλήσαμε ωστόσο με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΑΑΡ κο Μπόλα, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπήρξαν προσωπικές διαφωνίες με την κα Γκούμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «είχαμε άριστη συνεργασία». Πρόσθεσε βέβαια: «όταν υπάρχει ένα συμβούλιο, θα υπάρχουν και συμφωνίες και διαφωνίες».

Όσο για το θέμα του προϋπολογισμού που πέρασε από το διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΑΑΡ χωρίς να έχει αντικατασταθεί η αντιπρόεδρος, ο κος Μπόλας θεωρεί ότι δεν υπάρχει τυπικό πρόβλημα, μιας και ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία.

Σχετικά τέλος με την παραίτηση της κυρίας Γκούμα και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί ο πρόεδρος δήλωσε ότι παρέδωσε την παραίτηση της στο νομάρχη κο Βασίλη Σωτηρόπουλο και αναμένει από το νομαρχιακό Συμβούλιο να αντικαταστήσει την κα Γκούμα.

Να σημειωθεί φυσικά, ότι εκτός από αντιπρόεδρος η κα Γκούμα είχε την ευθύνη του τομέα πολιτισμού του ΟΠΑΝΑΑΡ και άγνωστο παραμένει τώρα ποιος χειρίζεται αυτά τα ζητήματα. 

Ο προϋπολογισμός 2009 του ΟΠΑΝΑΑΡ που πέρασε από το νομαρχιακό Συμβούλιο είναι ισοσκελισμένος με έσοδα - έξοδα 156.00 ευρώ, έναντι 179.249,78 ευρώ που διαμορφώθηκε τελικά ο προϋπολογισμός του έτους 2008.

Σύμφωνα με αυτόν το 2009, προϋπολογίζεται να ξοδευτούν μεταξύ άλλων 71.500 ευρώ για δημόσιες σχέσεις (το 2008 το αντίστοιχο ποσό ήταν 97.749,78 ευρώ).

Επίσης προβλέπονται 12.000 ευρώ για αποζημίωση για συμμετοχή σε συμβούλια η επιτροπές, 6.000 ευρώ για μεταφορές προσώπων και αγαθών, 2.500 ευρώ για τηλέφωνα, 18.000 ευρώ για εκτυπώσεις και εκδόσεις, 2.000 ευρώ για λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων, 2.000 ευρώ για προμήθεια βιβλίων και εφημερίδων (αυξημένο κατά 1.000 ευρώ από πέρυσι), 6.000 ευρώ για προμήθεια ειδών Αθλητισμού.

Επαναφορά του ιστορικού ονόματος του Δήμου Ναυπλίου ζητά ο Τσιόδρας

Την επαναφοράς του ιστορικού ονόματος του Δήμου Ναυπλίου, ως δήμο Ναυπλιέων, εισηγείται αύριο στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου, Κώστας Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που θα πρέπει να οδηγήσουν στην επαναφορά της παλαιότερης ονομασίας. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στην εισήγησή του “με το Ν. 2539/1997 (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ), που άλλαξε το χάρτη της πρωτοβάθμιας Τ.Α. της χώρας μας, άλλαξε μαζί, από παραδρομή (;), και το ιστορικό όνομα του Δήμου μας, ο οποίος, από την ίδρυσή του (αμέσως μετά τη συγκρότηση του εθνικού μας κράτους), έφερε - και σωστά - την επωνυμία «Δήμος Ναυπλιέων». Επειδή όμως πιστεύουμε ότι:

1. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποδεχτούμε την αλλαγή του ιστορικού ονόματος από παραδρομή ή όχι.

2.Δεν πρέπει να διακόπτεται η ιστορική συνέχεια χωρίς λόγο.

3. Η επωνυμία του Δήμου (του κάθε Δήμου) πρέπει να αναφέρεται στους πολίτες και όχι στον τόπο. Στην κοινότητα και τη συλλογικότητα των ανθρώπων και όχι απλώς σε ένα τόπο («μέτρον άνθρωπος», όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες).

4. Η ελληνική παράδοση είναι ανθρωποκεντρική και οι αρχαίοι Έλληνες, στους οποίους οφείλουμε την οργάνωση σε Δήμους, έδιναν επωνυμίες με το περιεκτικό όνομα των πολιτών π.χ. Δήμος Αθηναίων, Δήμος Κορινθίων, Δήμος Λακεδαιμονίων, Δήμος Θηβαίων κ.λ.π..

5. Η ένταξη στο Δήμο Ναυπλιέων των πρώην κοινοτήτων και νυν δημοτικών διαμερισμάτων Άριας, Λευκακίων και Πυργιωτίκων καθόλου δεν συνηγορεί στην άποψη ότι αυτοί δεν είναι Ναυπλιείς αφού και αυτοί είναι κάτοικοι της επαρχίας Ναυπλίας και ως εκ τούτου Ναυπλιείς”.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι και στο παρελθόν είχε γίνει συζήτηση στο κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ο όρος “Ναυπλιέων” ή όχι και το δημοτικό συμβούλιο είχε αποδεχθεί τότε την άποψη ότι με την διεύρυνση (Καποδίστριας 1), εξέλειπε ο λόγος περί διατήρησης του όρου Ναυπλιέων, αφού οι κάτοικοι των δ.δ  ήταν μεν δημότες αλλά δεν ήταν Ναυπλιείς.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα φύγουν τα φερτά υλικά από τους Μύλους

Παράνομο ήταν εδώ και πενήντα χρόνια το λιμάνι των Μύλων. Το τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο, συνεδρίασε με θέμα «νομιμοποίηση των υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων λιμένα Μύλων». Η ευθύνη της διαχείρισης και της λειτουργίας του λιμανιού είναι πλέον στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου, το οποίο σχεδιάζει να κάνει εκβάθυνση.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2009, το λιμάνι θα έχει παραδοθεί σε χρήση στο αρχικό του βάθος, δηλαδή 2 μέτρα, ώστε να μπορούν να μπαίνουν και να δένουν τα μικρά σκάφη που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή να βρουν στο βυθό.

Ο εργολάβος –σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ναυπλίου Νίκο Χουντάλα- θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και πρέπει να έχει παραδώσει το έργο εντός διμήνου.

Οι εγκαταστάσεις του λιμανιού έχουν κατασκευαστεί σταδιακά από την δεκαετία του 1960 μέχρι τις αρχές της σημερινής δεκαετίας από την τέως Κοινότητα Μύλων και το Λιμενικό Ταμείο Αργολίδας.

Το λιμάνι των Μύλων ως γνωστόν, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μικρά αλιευτικά και τουριστικά σκάφη. Περιλαμβάνει έργα διαμόρφωσης της ακτής (αποβάθρα, προβλήτα, οδοποιία κλπ) για την προσέγγιση και τον ελλιμενισμό των σκαφών χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών όπως ο ανεφοδιασμός με καύσιμα και νερό, παραλαβή αποβλήτων.

Επειδή το έργο είναι υφιστάμενο υπάρχει ήδη μια διαμορφωμένη ισορροπία στην κατάσταση του περιβάλλοντος. Οι εγκαταστάσεις δεν προσφέρουν τη δυνατότητα παραλαβής των αποβλήτων των πλοίων ή εφοδιασμό τους με καύσιμα και το μέγεθος, το είδος των σκαφών που εξυπηρετούνται και η κίνηση του λιμανιού, δεν μπορούν να προκαλέσουν αξιοσημείωτα προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης αποκλείεται η επίδρασή του, στο χερσαίο περιβάλλον της περιοχής. Έτσι η νομιμοποίησή του πέρασε ομόφωνα από το νομαρχιακό συμβούλιο.

Αποδυναμώνεται το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Την αποδυνάμωση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού, καταγγέλλει ο Σύλλογος συμβασιούχων, ενώ ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ευρ. Στυλιανίδη να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί δεν δόθηκε στην Αργολίδα και κάποια άλλη σχολή, όταν στους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας λειτουργούν πολλές περισσότερες καθώς και τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για Εκπαιδευτές Οδηγών.

Σύμφωνα με τον σύλλογο συμβασιούχων “στις 31-12-2008 λήγουν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και το Ίδρυμα θα παραμείνει με το 25% των  εργαζομένων το οποίο έχει μέχρι τώρα.

Είναι κατανοητό ότι με αυτές τις συνθήκες, το Πανεπιστήμιο είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να λειτουργήσει  και σαν αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του στα μάτια των υποψηφίων φοιτητών. Αυτό συνεπάγεται ότι η απαξίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα σημάνει τη χαμηλή θέση προτίμησής του από τους υποψήφιους φοιτητές, σαφώς τη μείωση των φοιτητών και συνεπώς την μείωση της εισροής χρημάτων προς τις πόλεις της Πελοποννήσου όπου υπάρχουν έδρες Τμημάτων (Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο). Επίσης θα ωθηθούν στην ανεργία 94 εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στις πόλεις αυτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εργαζόμενοι οι οποίοι και με απόφαση του Πανεπιστημίου καλύπτουν  πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν και δουλεύουν στο Πανεπιστήμιο από την ίδρυση του. Ουσιαστικά από 1 Ιανουαρίου 2009 θα σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όλα αυτά τα άτομα που με τις γνώσεις, τις ικανότητες  και την εμπειρία τους στηρίξουν την λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Σε όλα τα παραπάνω, και  ενώ έχουμε κάνει επανειλημμένες  προσπάθειες να επιδιώξουμε επαφές  με το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή καμία συνάντηση και δεν έχει προταθεί καμία λύση, παρόλο που το γεγονός της λήξης των συμβάσεων είναι πλέον ορατό”.

Πέρα από τα προβλήματα βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του προς τον υπουργό παιδείας του επισημαίνει την αδικία που γίνεται εις βάρος της Αργολίδας με την ανάπτυξη των σχολών στην περιφέρεια. Μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης αναφέρει: “Καμία πρόταση για δημιουργία νέου Τμήματος ΑΕΙ/ΤΕΙ στην Αργολίδα δεν έχει υποβληθεί κατά τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας. Έτσι, όταν σε όλη την Πελοπόννησο λειτουργούν σήμερα δέκα (10) Τμήματα ΑΕΙ και άλλα 10 Τμήματα ΤΕΙ, συνολικά δηλαδή 20 Τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ, στην Αργολίδα υπάρχει και λειτουργεί μόνο το ένα (1)!!! Τμήμα.

Αυτό καταγράφεται στην από 4/11/2008 απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Σπ. Ταλιαδούρου, προς τον βουλευτή Αργολίδας, καθ. Γ. Μανιάτη, μετά από σχετική ερώτηση του τελευταίου”. Ο κ. Μανιάτης απήθεινε εκ νέου ερωτήματα προς τον υπουργό ζητώντας να πληροφορηθεί: Πόσα και ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν την τρέχουσα και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ενταγμένα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;

Πόσα και ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν την τρέχουσα και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στο ΤΕΙ Καλαμάτας, το ΤΕΙ Σπάρτης, ή άλλο ΤΕΙ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε το ομόφωνο αίτημα της Αργολίδας για τη δημιουργία Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο νομό; Παρακαλώ να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα – αλληλογραφία, (Νομαρχίας – Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – ΥΠΕΠΘ) αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και ότι με δεδομένο ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι Εκπαιδευτές Οδηγών αποτελούν Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (και όχι ΙΕΚ, όπως συμβαίνει ακόμη δυστυχώς στην Ελλάδα), με δεδομένο ότι ένα τέτοιο Τμήμα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε πλήρη επαγγελματική απασχόληση σε όλους τους αποφοίτους του και τέλος με δεδομένο ότι η Ελλάδα συνεχίζει όλα τα τελευταία χρόνια να διατηρεί την τελευταία θέση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να χάνονται καθημερινά στο Μολώχ της ασφάλτου, για ποιους λόγους τα συναρμόδια Υπουργεία Μεταφορών & Επικοινωνιών και Εθνικής Παιδείας δεν προωθούν τη συγκεκριμένη πρόταση;

Ο παραμελημένος ΟΠΑΝΑΑΡ

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

 

ΜΕ ΤΗΝ τέως αντιπρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αργολίδας κα Μαρία Γκούμα, έχουμε διαφωνήσει επανειλημμένως και σε προσωπικό και σε δημόσιο επίπεδο, για τον τρόπο που λειτουργούσε επί ημερών της ο ΟΠΑΝΑΑΡ, στον τομέα που την αφορούσε. Φαίνεται όμως ότι οι διαφωνίες αυτές προέρχονταν λόγω της θέσης που κατείχε η κα Γκούμα, η οποία δεν της επέτρεπε προφανώς να μιλήσει για τις βαθύτερες σκέψεις της και τα σχέδιά της που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Και προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ αυτός πρωτοδημιουργήθηκε για να παράγει πολιτισμό και δευτερευόντως για να προάγει τον αθλητισμό. Όμως στην πορεία συνέβη το αντίθετο τα τελευταία χρόνια, με την ανοχή όλων παρ΄ ότι ο νόμος αυτός έχει τη γνωστή ιδιαιτερότητα έναντι των περισσότερων άλλων: τους αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία με το πολιτιστικό υπόβαθρο που τον βαραίνει.

ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ σήμερα ο «α», η κα Γκούμα έχει παραιτηθεί από τη θέση της εδώ και τέσσερις μήνες - προφανώς για τους παραπάνω λόγους που την «έπνιγαν» και δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να μιλήσει δημοσίως. Όμως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να αναπληρώσει το έργο που με δυσκολία προσπαθούσε να παράγει στο πολιτιστικό σκέλος του ΟΠΑΝΑΑΡ, η πρώην αντιπρόεδρος. Έτσι ο τομέας αυτός παραμένει ανενεργός και ο όποιος σχεδιασμός είχε γίνει, μένει στα χαρτιά και στις σκέψεις της πρώην αντιπροέδρου, που προφανώς εμποδίστηκε να τον υλοποιήσει. Κάτι ανάλογο συνέβη πριν από την παραίτηση Γκούμα και με την παραίτηση Πανοβράκου.

Ο ΟΠΑΝΑΑΡ έτσι, παραμένει το παραμελημένο παιδί της Νομαρχίας σήμερα. Μικρές επιχορηγήσεις, έλλειψη διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία, έλλειψη φαντασίας και οράματος, οδηγούν σιγά - σιγά στην διάλυση του. Αυτό ας το αντιληφθούν οι επιτελείς της Νομαρχίας και ας κατανοήσουν ότι παρά τις δυσκολίες, αν ο Οργανισμός λειτουργήσει δίδοντας βαρύτητα στον πολιτισμό, κερδισμένος θα βγει όλος ο νομός.

Η δικτατορία της πληροφορίας και το τέλος της έκπληξης (φοβάμαι όλα αυτά που θα πληροφορηθώ για σένα χωρίς εσένα)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

 Πριν από πολλά χρόνια 1989 ξεκίνησε την  κυκλοφορία του ένα γνωστό περιοδικό για τον κινηματογράφο το οποίο συνεχίζει και σήμερα να κυκλοφορεί. Μια από τις προσφορές του ήταν και η προβολή ταινιών πριν από την επίσημη έναρξη του στις αίθουσες , ένα σημαντικό κίνητρο για φοιτητές και νέους εργαζόμενους που δεν θα είχαμε  την οικονομική δυνατότητα να δούμε ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών ταινιών.

Με τον καιρό δημιουργήθηκαν οι παρέες της Κυριακής , άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον τον κινηματογράφο βρισκόμασταν  από Κυριακή σε Κυριακή  για να δούμε ταινίες για τις οποίες ουσιαστικά δε είχαμε  και πολύ μεγάλη πληροφόρηση γιατί δεν είχαν δημοσιευθεί ακόμα κριτικές αφιερώματα κλπ. Σε κινηματογράφο κάτω από την πλατεία Αμερικής σε ένα κατάμεστο κινηματογράφο είδαμε την ταινία του Νηλ Τζόρνταν «το παιγνίδι των λυγμών» δεν μπορώ να σας περιγράψω το έντονο ομαδικό  στοιχείο της έκπληξης στην σκηνή που αποκαλύπτεται η αλήθεια για τους ήρωες και δίνει μια δραματική κορύφωση στην ταινία. Για πολλές ώρες κράτησαν οι κουβέντες μετά την λήξη της προβολής στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν έξω από τον κινηματόγράφο.

Πριν λίγες μέρες το ίδιο περιοδικό σε μια από τις προσφορές του είχε μια νέα ταινία του ίδιου σκηνοθέτη σε δίσκο που πρόσφερε  δωρεάν με το περιοδικό. Υπήρχαν δυο σημαντικές διαφορές , την είδα μόνος μου στον οικιακό μας κινηματογράφο (home cinema)  είχα πολλές μα  πολλές πληροφορίες από το διαδίκτυο  για την ταινία, κριτικές, αποσπάσματα, πολλές αποσπασματικές σκηνές κ.α . Η ταινία μάλλον ήταν καλύτερη από την προηγούμενη αλλά είχε μια σημαντική διαφορά δεν είχε το στοιχείο της έκπλήξης. Απλά κατά την θέαση – ανάγνωση της ταίριαξα τα επιμέρους κομμάτια του διαδικτυακού πληροφοριακού παζλ και έλειπε και η ομάδα των θεατών.

Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία της καθημερινής μας ζωής , λείπει το στοιχείο της έκπληξης από πολλές από τις δραστηριότητες μας  και μαζί της λείπει και η χαρά της νέας εμπειρίας. Η έλλειψη χαράς η ανηδονία είναι ένα από τα στοιχεία παθολογία της καθημερινής μας ζωής .

Και εδώ φαίνεται η στρατηγική αυτών που διαχειρίζονται το διαδίκτυο αλλά και η ευθύνη του καθενός μας.. Πριν από χρόνια η έλλειψη πληροφόρησης  η συγκέντρωση πληροφοριών σε ορισμένα και ανθρώπους τους έδινε τεράστια εξουσία και δύναμη. Με το ερχομό του διαδικτύου φάνηκε ότι άνοιγε μια μεγάλη πύλη δημοκρατίας και πληροφόρησης, το κόστος χρήσης μειώθηκε σημαντικά και όλοι θα είχαν άμεση πρόσβαση στον κόσμο της πληροφορίας. Αλλά δεν είναι έτσι πλέον τα πράγματα , το δίκτυο γιγαντώθηκε και μαζί με αυτό και ο όγκος των πληροφοριών που ξεπέρασε τις δυνατότητες του ανθρώπου να τις διαχειρίζεται αλλά και να τις αξιολογεί. Μεταξύ του ανθρώπου χωρίς πληροφορίες και του ανθρώπου με λανθασμένη πληροφόρηση μεγαλύτερο κίνδυνο ο κακά πληροφορημένος γιατί πιθανόν η λάθος πληροφόρηση τον παγιδεύει και τον οδηγά εκεί που κάποιοι θέλουν. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε ένα άνθρωπο για πολλές μέρες πεινασμένο και διψασμένο είναι να τον βάλεις σε ένα τεράστιο δωμάτιο με μεγάλη ποσότητα υγρών και στερεών τροφών , η μετάβαση από την παρατεταμένη στέρηση στην πληθώρα αγαθών μπορεί άμεσα να τον οδηγήσει στο θάνατο. Αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, μέσω του διαδικτύου ήρθε ο θάνατος της πλατείας , της αγοράς . Ο καθένας μας έγινε μοναχικός αναζητητής της πληροφορίας  και όχι μόνο αυτό όταν θέλουμε να γνωρίσουμε κάτι νέο από μια ταινία  ένα βιβλίο μια νέα θεραπευτική τεχνική , παίρνουμε ένα σωρό πληροφορίες για όλα αυτά και νομίζουμε ότι τα γνωρίζουμε έχοντας χάσει το στοιχείο της έκπληξης της γνώσης, το βιωματικό στοιχείο της μάθησης το μοίρασμα της εμπειρίας με τον άλλο.. Και μια πληροφορία που δεν γίνεται μάθηση δεν οδηγεί στην γνώση. Α-γνωσιακοί πολίτες είναι οι σύγχρονοι πληροφοριακοί πολίτες. Δυστυχώς στην σύγχρονη εποχή φοβάμαι όλα αυτά που θα πληροφορηθείς για μένα χωρίς εμένα.

19/11/08

Η φτώχεια χτυπάει τις πόλεις της Αργολίδας

Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Εικόνες σαν κι αυτές πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό στο Ναύπλιο, στο Άργος και αλλού.
Άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας, συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αναγκάζονται για να φάνε να ψάχνουν στους κάδους, κυρίως σε αυτούς που βρίσκονται έξω από τα μεγάλα σουπερμάρκετ.
Τις ώρες μάλιστα που οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ πετούν ληγμένα προϊόντα, ή προϊόντα που δεν είναι τόσο εμφανίσιμα για τις βιτρίνες τους (π.χ. παραγινωμένες ντομάτες κλπ), τότε στους κάδους δημιουργείται συνωστισμός. Το ίδιο συμβαίνει στους κάδους γύρω από τις λαϊκές αγορές της Τετάρτης και του Σαββάτου.
Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στον Δήμο Άργους λειτουργεί εστιατόριο στην οδό Ινάχου για τους άπορους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Άργους σιτίζονται καθημερινά 110 περίπου άνθρωποι. Σημαντική είναι και η βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία. 
Η ανεργία μέρα με την ημέρα εκτινάσσεται στα ύψη. Ένας ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος » γεννιέται στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας αυξάνεται κατακόρυφα.

Βγήκε στους δρόμους ο Αχλαδόκαμπος για τα σκουπίδια

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων του Αχλαδόκαμπου, όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την λειτουργία του χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων στο παλαιό νταμάρι στα όρια του Αχλαδοκάμπου. Ανάλογες αντιδράσεις και για τον ίδιο λόγο μαζί με τους Αχλαδοκαμπίτες πραγματοποιούν και οι κάτοικοι του γειτονικού δήμου Κορυθίου Αρκαδίας.
Την προηγούμενη Κυριακή, οι επιτροπές αγώνα που έχουν συσταθεί στον Αχλαδόκαμπο και στο Κορύθιο διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα όρια των δύο νομών στην παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης – Άργους. 500 περίπου κάτοικοι συγκεντρώθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο. Η διαμαρτυρία είχε την μορφή προειδοποίησης, αφού αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα διαμαρτυρία στην Τρίπολη, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί ο χώρος εναπόθεσης των επεξεργασμένων απορριμμάτων στην περιοχή τους. Στην συγκέντρωση μίλησαν ο προέδρος της Κοινότητας Αχλαδοκάμπου Ηλίας Σκούμπης, ο δήμαρχος Λέρνας Μιχάλης Χασάπης, ο δήμαρχος Κορυθίου Γιώργος Καρλής και ο 
βουλευτής Γιάννης Μανιάτης.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι ο σχεδιασμός της περιφέρειας με την εγκατάσταση και λειτουργία δώδεκα δεματοποιητών και στους πέντε νομούς ως το τέλος του χρόνου είναι η μόνη λύση, στην παρούσα φάση, ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα, για τα οποία έχει καταδικαστεί η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θεωρεί ότι με το σχεδιασμό αυτό κλείνουν οριστικά όλες οι χωματερές της Πελοποννήσου και ξεκινά αμέσως η αποκατάστασή τους, ενώ για τον συγκεκριμένο χώρο εναπόθεσης είπε ότι βρίσκεται πολύ μακριά από κατοικημένη περιοχή, συμπληρώνοντας ότι σε ευθεία γραμμή απέχει από τον Αχλαδόκαμπο περί τα 4 και πλέον χιλιόμετρα.
Ο κος Αγγελόπουλος, τονίζει κάθε φορά που αναφέρεται σ΄ αυτό το θέμα ότι τα σκουπίδια που θα πηγαίνουν στο χώρο εναπόθεσης θα είναι επεξεργασμένα από δεματοποιητή, περιτυλιγμένα με ειδική μεμβράνη και δεν θα μολύνουν καθόλου το περιβάλλον και ότι η επεξεργασία της δεματοποίησης θα έχει όλες τις απαιτούμενες από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, σχετικές αδειοδοτήσεις.
Έχει επισημάνει ακόμα ο περιφερειάρχης ότι ο χώρος εναπόθεσης είναι προσωρινός για δύο με τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί από τον φορέα διαχείρισης η προβλεπόμενη διαδικασία για την βιομηχανικά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσει τα δέματα αυτά ως πρώτη ύλη.
Όμως οι κάτοικοι θεωρούν ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Εντωμεταξύ, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης επισημαίνουν: «Προκειμένου η Ελλάδα να γλιτώσει τα πρόστιμα (34.000 ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας των σκουπιδότοπων) που θα αρχίσουν να «πέφτουν» σαν .. βροχή από την πρώτη ημέρα του 2009, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επεξεργάστηκε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει όλα τα σκουπίδια της Αρκαδίας να συγκεντρώνονται σε ένα χώρο στη ΒΙ.ΠΕ., να δεματοποιούνται και μετά να πηγαίνουν σε έναν χώρο προσωρινής αποθήκευσης, ο οποίος θα γίνει στον Αχλαδόκαμπο. Για την δουλειά αυτή παραχωρήθηκε μία έκταση στο Βιολογικό Καθαρισμό της Τρίπολης (στη Βιομηχανική Περιοχή) η οποία ανήκει στο Δήμο Τρίπολης, χωρίς να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΔΕΥΑΤ, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. 
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σ’ ένα κτίριο 250-300 τμ να εισέρχονται καθημερινά 300 περίπου τόνοι σκουπιδιών του Ν. Αρκαδίας οι οποίοι θα συμπιέζονται, στη συνέχεια θα δεματοποιούνται και θα μεταφέρονται για εναπόθεση σε κάποιο σημείο της Κοινότητας του Αχλαδόκαμπου. Ουσιαστικά αυτό θα σημάνει την παρέλαση μέσα και γύρω από την Τρίπολη περίπου 50 απορριμματοφόρων, σε ημερήσια βάση, που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια, από όλο το νομό, στη ΒΙ.ΠΕ., και τα τοξικά απόβλητα από την συμπίεση αυτών των απορριμμάτων, θα πέφτουν στη Βολιμή, αφού ο Βιολογικός της Τρίπολης δεν έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει τα τοξικά από τα μη τοξικά απόβλητα και να εκτελείται κατάλληλη επεξεργασία και κατά συνέπεια κινδυνεύουν να διατίθενται πλημμελώς επεξεργασμένα στη Βολιμή.
Οι κάτοικοι ανησυχούν για το πρόγραμμα αυτό που σύμφωνα με τη γνώμη τους στέλνει προς αχρήστευση και μάλλον αργότερα προς καύση, χρήσιμα υλικά που αποτελούν το 60% περίπου των απορριμμάτων τους. 
Για όλους αυτούς τους λόγους θα έπρεπε να δοθεί οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όχι μόνο στην περιφέρεια της Πελοποννήσου αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, ακολουθώντας τους κανόνες της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και τέλος δημιουργία ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Τί προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την Αρκαδία, σε ότι αφορά στα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να δοθεί οριστική λύση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, και αν περιλαμβάνεται σε αυτόν η μέθοδος της δεματοποίησης;
2) Ποια είναι η εμπειρία της μεθόδου της δεματοποίησης στην Ελλάδα;
3) Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και αν ναι να μας κατατεθεί ο σχετικός φάκελος; 
4) Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από τον Νόμο 2939/01, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 94/62/ΕΚ, για τα απορρίμματα συσκευασιών, τη μείωση του όγκου απορριμμάτων, καθώς και της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης;
5) Έχουν συνταχθεί οι μελέτες για την προμήθεια του συστήματος μπαλοποίησης και αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αφορά μόνο στη δεματοποίηση χαρτιού;»

Παρακολούθηση αλλά και διαδραστικές παρεμβάσεις, προσφέρει πλέον η ψηφιοποίηση των Δήμων

Οι δημοτικές αρχές θα βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη από κάθε άλλο επίπεδο διοίκησης, καθώς είναι υπεύθυνες για τις υπηρεσίες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Τα σχολεία, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία, οι βιβλιοθή­κες, τα πάρκα, οι δρόμοι και οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι μερικά παραδείγματα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι. Γι αυτό, οι υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) είναι ιδιαίτερα σημαντικές και επηρεά­ζουν την καθημερινότητα του δημότη. Γιατί να μην είναι το Διαδίκτυο το μέσο όπου ο δήμος θα δίνει πληροφορίες για τα τοπικά δρώμενα και από όπου οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του δήμου; Η πρώτη και πιο εύκολη υλοποίηση είναι η διαδικτυακή πύλη (portal) του δήμου, όπου μπορεί να προσφέ­ρει τα τελευταία νέα, πληροφορίες για την τοπική συγκοινω­νία και τον τρόπο πρόσβασης στο δήμο. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να περιλαμβάνει συνεντεύξεις τύπου του δημάρχου, δημοψηφίσματα και την προτροπή του δημότη να κάνει προτάσεις για τα κοινά. Με αυτό τον τρόπο ενι­σχύεται η συμμετοχή του πολίτη, βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πορεία προς τον Ψηφιακό Δήμο. Ο δήμος μπορεί να «ανεβάσει» στη διαδικτυακή πύλη οτιδήποτε θεωρεί σημαντικό, όπως προκηρύξεις διαγωνισμών, προτά­σεις για ψυχαγωγία, πληροφορίες για πολιτιστικά κέντρα, τοπικές βιβλιοθήκες, ταξιδιωτικούς οδηγούς και πληρο­φορίες για καταλύματα και ξενοδοχεία. Ακόμη, μπορεί να αναδείξει σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο και κατ' επέκταση τους ίδιους τους δημότες, προβάλλοντας τα σε κεντρικό σημείο της διαδικτυακής πύλης και πολύ έντο­να. Στον τομέα της πληροφόρησης, το Διαδίκτυο είναι ίσως το ιδανικό μέσο: είναι άμεσα και συνεχώς προσβάσιμο οποιαδήποτε μέρα και ώρα, από οπουδήποτε. Μέσω αυτού, η έκδοση των στοιχείων που θέλει ο δήμος γίνεται άμεσα, ηλεκτρονικά, εύκολα, χωρίς να χρειάζονται έντυπα μέσα και, επομένως, έχει μικρό κόστος. Υπάρχει η δυνατότητα τακτικής αποστολής, σε μηνιαία βάση για παράδειγμα, ενός ενημερωτικού δελτίου σε όλους τους εγγεγραμμένους δημότες, με τοπικά και χρήσιμα για το δήμο θέματα. Παράλ­ληλα, μέσα από τη διαδικτυακή πύλη του δήμου, μπορεί να γίνουν συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις είτε με την πιο απλή μορφή της διαφήμισης είτε με συνέργειες των τοπι­κών επιμελητηρίων, όπως για παράδειγμα ένας οδηγός αγο­ράς. Επιπλέον, μπορεί ο δήμος να καλύψει πολυσύχναστες περιοχές, όπως είναι οι πλατείες και οι παραλίες, με ζωντα­νή εικόνα μέσα από μια σταθερή κάμερα, η οποία στη συνέ­χεια προβάλει την εικόνα στο Διαδίκτυο. Ο δημότης αλλά και ο επισκέπτης έχουν τη δυνατότητα, πριν ξεκινήσουν, να δουν σε πραγματικό χρόνο αν η παραλία είναι γεμάτη και να πληροφορηθούν για τις καιρικές συνθήκες και τη θερμο­κρασία.
Οι δημότες, μέσω του Διαδικτύου, μπορούν να ζητούν πλη­ροφορίες, να υποβάλουν αιτήσεις για διάφορες υπηρεσίες και να κάνουν τις αντίστοιχες πληρωμές χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του e-banking, ακόμη και με κατάθεση στον τραπεζι­κό λογαριασμό του δήμου, δηλώνοντας στη συνέχεια τον αριθμό της κατάθεσης. Σχετικές αιτήσεις για βεβαιώσεις ή πληρωμές περιορίζονται σε ταυτοποιημένα πρόσωπα τα οποία έχουν εγγραφεί στην αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου. Ο πολίτης, αφού επιλέξει την υπηρεσία της ηλε­κτρονικής αίτησης, για παράδειγμα, θα πρέπει να δώσει τα στοιχεία ταυτοποίησης του (πχ PIN και τον κωδικό αριθ­μό δημοτικής μερίδας) καθώς και τον επιθυμητό τρόπο παραλαβής της βεβαίωσης. Τα στοιχεία της αίτησης κατα­χωρούνται στην κεντρική Βάση Δεδομένων, στην οποία οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων έχουν ασφαλή πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου. Έτσι, δημότες και επιχειρήσεις εξυπη­ρετούνται ταχύτερα και συνεχώς, σε 24ώρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μερικές από τις υπηρεσίες που μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρονικές με χρήση των ΤΠΕ και του Διαδικτύου είναι: Πληρωμή δημοτικών τελών, φόρων και προστίμων. Έκδοση ατομικών ή οικογενειακών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων. Πολεοδομικά θέματα. Έκδοση οικοδομικών αδειών. Διαχείριση δημοτικών μητρώων (εγγραφή, διαγραφή, αλλαγές στοιχείων). Διαχείριση τοπικής συγκοινωνίας και ειδικών οχημάτων του δήμου. Διαχείριση τοπικού οδικού δικτύου. Υποστήριξη δικτύων ύδρευσης. Υποστήριξη δικτύων αποχέτευσης. Διαχείριση άρδευσης. Διαχείριση δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Διαχείριση απορριμμάτων. Υποστήριξη καθαριότητας και ανακύκλωσης καθώς και διαχείριση δημοτικής αστυνομίας.
Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) δεν περιορίζονται μόνο στο Διαδίκτυο. Οι πολίτες μέσω του σταθερού και κινητού τηλεφώνου μπορούν «ο ζητήσουν πληροφορίες και να υποβάλουν αιτήσεις για διάφορες υπηρεσίες, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου υπαλλήλου. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία επιλογής και ταυτοποίησης του δημότη γίνεται με την πληκτρολόγηση αντίστοιχου κωδικού από το τηλέφωνο. Το ίδιο συμβαίνει και με την χρήση της κινητής τηλεφωνίας όπου οι δημότες και οι επιχειρήσεις ενημερώνονται μέσω του κινητού τηλεφώνου με μηνύματα (SMS) για την έκβαση ενός αιτήματος και για τον τόπο και τον χρόνο της παραλαβής του πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης.
Οι υπηρεσίες οι οποίες μπορεί να χτίσει ο δήμος χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ είναι απεριόριστες και το κόστος για τις περισσότερες από αυτές πολύ μικρό. Για τις σύνθετες πολύπλοκες εφαρμογές όπως είναι η τηλεϊατρική και η παρακολούθηση του στόλου των οχημάτων,υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την "Ψηφιακή Σύγκλιση" (2007-2013). Αρκεί να αξιολογη­θούν οι ανάγκες και να αξιοποιηθούν σωστά οι νέες τεχνολογίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα παραθεριστικό δήμο όπου οι ιδιοκτήτες πολλών κατοικιών δεν βρίσκονται στα σπίτια τους παρά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα, ένα δέντρο που έχει πέσει δίπλα στην εξώπορτα από μια ξαφνική κακοκαιρία, μια πλημμύρα, ένας σπασμένος σωλήνας αποχέτευσης ο δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη καλύτε­ρα τις ΤΠΕ δημιουργώντας μια εφαρμογή όπου τα συγκεκριμένα συμβάντα μπορούν να καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων, ο ιδιοκτήτης να ειδοποιείται αυτόματα από την συγκεκριμένη εφαρμογή είτε με e-mail είτε με μήνυμα στο κινητό του. Στη συνέχεια ο υπάλληλος του δήμου ενημερώνει την εφαρμογή σχετικά με τις ενέργειες του ιδιοκτήτη ή του δήμου και τη χρονική στιγμή που αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, ειδοποιώντας αυτόματα τον ιδιοκτήτη. Η εφαρ­μογή και η αντίστοιχη βάση δεδομένων μπορεί να είναι προσβάσιμη από το Διαδίκτυο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες. όπως είναι οι υπάλληλοι του δήμου και οι ιδιοκτήτες  των παραθεριστικών κατοικιών. Επεκτείνοντας λίγο ακόμα την' εφαρμογή θα μπορεί να συμπεριλάβει και τα παράπονα των δημοτών για τα κακώς κείμενα στο δήμο, όπως καθυ­στερήσεις στην αποκομιδή των σκουπιδιών.
Η ΤΕΔΚ, θα ολοκληρώσει την παρουσίαση του ψηφιακού δήμου, με πανηγυρική εκδήλωση στο τέλος του έτους στην πόλη του Ναυπλίου.

Η ΤΕΔΚ ζητά από το ΣΤΕ να βγάλει άμεσα απόφαση για να διοικηθεί ο δήμος Επιδαύρου

Όμηρο μιας δικαστικής εκκρεμότητας που δεν λέει να τελειώσει θεωρεί η ΤΕΔΚ Αργολίδας τον δήμο Επιδαύρου και τον δήμαρχο Νίκο Γεώργα.
Από τις 9 Οκτώβρη έχει ξεκινήσει μια νέα δικαστική διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Νίκου Γεώργα και του πρώην δημάρχου Αλέξανδρου Λιμνιάτη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διοικηθεί ο δήμος.
Η ΤΕΔΚ κατά πλειοψηφία εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο θεωρεί επιβεβλημένο τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να λύνονται άμεσα.
Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν οι κύριοι Γιαννάκης και Πλατής.
Το ψήφισμα της ΤΕΔΚ ακολουθεί: «Η ΤΕΔΚ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην τοπική κοινωνία της Επιδαύρου, η οποία παρά τις δύο εκλογικές διαδικασίες τις οποίες έχει συμμετάσχει, δεν έχει δημοτική αρχή (εξαιτίας της υφιστάμενης δικαστικής εκκρεμότητας) που μπορεί να ασκήσει το ρόλο της με αποτελεσματικό τρόπο.
Οι παρατεταμένες δικαστικές εκκρεμότητες προκαλούν δυσλειτουργίες στην διοίκηση, οδηγούν την κοινωνία σε ομηρία και το Δήμο σε απραξία ενώ έχει παρέλθει διετία από τις εκλογές του 2006.
Το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ θεωρεί ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης εκκρεμότητας αδικεί το λαό της Επιδαύρου δεδομένου ότι πρόκειται για ένα Δήμο με τεράστια τουριστική, αρχαιολογική και πολιτιστική αξία.
Το σημαντικό όμως είναι ότι τρέχουν ήδη οι διαδικασίες προετοιμασίας και ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ (ΔΚΠΣ), κάτι που είναι αδύνατο να διεκδικήσει μια δημοτική αρχή υπό ομηρία, οπότε είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να οδηγηθεί μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή σε στασιμότητα και οικονομικό μαρασμό.
Με την παρέμβαση του το Δ.Σ. θεωρεί αναγκαιότητα, την άμεση τακτοποίηση της εκκρεμότητας με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. Θεωρούμε επιβεβλημένο ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να λύνονται τάχιστα προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να διοικούνται με σταθερότητα και να υλοποιούν τους στόχους τους και το όραμά τους».

Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου θα κληθεί να αποφασίσει πού θα παρκάρουμε

Μέσα στο Νοέμβρη θα έχει ο δήμος Ναυπλίου στην διάθεσή του την κυκλοφοριακή μελέτη που έχει αναθέσει εδώ και καιρό, όπως προκύπτει από δήλωση του δημάρχου Παναγιώτη Αναγνωσταρά.
Κατόπιν το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με τους περιορισμούς κυκλοφορίας και στάθμευσης στην παλιά πόλη, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να επανέλθει το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο παρελθόν.
Η δήλωση Αναγνωσταρά που προδιαγράφει τις επόμενες κινήσεις του δήμου στο θέμα αυτό, έχει ως εξής: «Η δημιουργία ενός μεγάλου οργανωμένου χώρου στάθμευσης στο λιμάνι του Ναυπλίου δεν έχει προχωρήσει, διότι πρώτα πρέπει να βρούμε λύση για την κυκλοφορία και στάθμευση μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.
Η συγκεκριμένη μελέτη από τη μελετητική ομάδα ολοκληρώνεται και μέσω αυτής θα δοθούν λύσεις για τους μόνιμους κατοίκους σε ότι αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων τους μέσα στην παλιά πόλη, αλλά και στην στάθμευσή τους.
Σε διαφορετική περίπτωση με λειτουργία ελεγχόμενης και επί πληρωμή στάθμευσης στο λιμάνι του Ναυπλίου ήταν ενδεχόμενο πολλοί οδηγοί να βρίσκουν καταφύγιο για στάθμευση στην παλιά πόλη κάτι που δεν θέλαμε.
Το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας θα πάρει τις αποφάσεις για περιορισμούς κυκλοφορίας και στάθμευσης στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και αυτό θα γίνει εντός του μηνός, έπειτα το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου θα πάρει τις αποφάσεις του εις ότι αφορά την ελεγχόμενη στάθμευση στο λιμάνι μας».

Πάρτε μέτρα για τους ταχυδρόμους

Να λάβει μέτρα η διοίκηση των ΕΛΤΑ για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, ζητούν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι της Αργολίδας, με αφορμή τον θάνατο του συναδέρφου τους Αθανάσιου Σπανόπουλου που υπέκυψε στα τραύματά του, μετά την ληστεία που έγινε εις βάρος του στις 4 Νοεμβρίου.
Ανάστατοι οι ταχυδρομικοί της Αργολίδας και κυρίως οι διανομείς θεωρούν ότι είναι ανασφαλείς με τη δουλειά που κάνουν, κυρίως όταν μοιράζουν συντάξεις σε απομακρυσμένες περιοχές.  Όπως λένε όταν πληρώνουν συντάξεις κάνουν ουσιαστικά τραπεζικές συναλλαγές και όχι διανομή αλληλογραφίας με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται. 
Ο 51χρονος Αθανάσιος Σπανόπουλος νοσηλευόταν όλο αυτό το διάστημα στο ΚΑΤ, όπου μεταφέρθηκε μετά την ληστεία. Υπέκυψε στα τραύματά του το βράδυ της Δευτέρας. Η κηδεία του έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ναύπλιο.
Σε ένδειξη πένθους και προκειμένου να παρευρεθούν στην κηδεία οι συνάδελφοι όλα τα ταχυδρομικά καταστήματα του νομού Αργολίδας έκλεισαν μετά τις έντεκα το πρωί.
Ο Σπανόπουλος είχε ξεκινήσει από το Δρέπανο για να μοιράσει τις συντάξεις σε χωριά και οικισμούς μέχρι την Γκάτζια. Μόλις δύο συντάξεις είχε προλάβει να πληρώσει, όταν στο ύψος της Κάντιας, ένα αυτοκίνητο χτύπησε το δίκυκλο που οδηγούσε από πίσω. Ο άτυχος ταχυδρόμος τραυματίστηκε σοβαρά. Ενώ στην αρχή το περιστατικό φάνηκε ως ατύχημα, αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι στο κλεμμένο αυτοκίνητο επέβαιναν οι δράστες που λήστεψαν κατόπιν τον ταχυδρόμο.
Το αυτοκίνητο αφού προχώρησε αρχικά, μετά την πτώση του ταχυδρόμου έκανε αναστροφή και σταμάτησε σε μικρή απόσταση. Ο ένας από τους δύο δραστών κατέβηκε, πλησίασε με τα πόδια ακόμα πιο κοντά και άρπαξε την ταχυδρομική τσάντα αφήνοντας αβοήθητο τον διανομέα. 
Οι ληστές πήραν τελικά 16000 ευρώ και άφησαν στο σημείο άλλα 5000 περίπου ευρώ που είχαν σκορπιστεί κατά την σύγκρουση σε γειτονικό χωράφι.
Όπως δήλωσε ο πολιτευτής Δ. Κρανιά αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του ταχυδρόμου «Η άνανδρη επίθεση που δέχτηκε την ώρα της δουλειάς του τοποθετεί εκ νέου το ζήτημα της ασφάλειας των ταχυδρομικών υπαλλήλων που ασχολούνται με τη διανομή χρημάτων. Η υπευθυνότητα και η αυταπάρνηση που έδειξε αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει επίσημα την ξεχωριστή συμπεριφορά και τον ηρωισμό της στάσης του, σε μια εποχή που έχει ανάγκη από υψηλές σταθερές και διαχρονικές αξίες».

Ο Σφυρής νακοίνωσε την δημιουργία νέας δημοτικής επιχείρησης στο Κρανίδι

Ευχάριστα ήχησε στα αυτιά των κατοίκων του Κρανιδίου η ανακοίνωση του δημάρχου Δημήτρη Σφυρή, για την δημιουργία μιας νέας δημοτικής επιχείρησης, όπως προβλέπεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο,και η οποία θα δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού. Στην νέα δημοτική επιχείρηση, θα ενταχθούν πλέον όλες οι σχετικές δράσεις καθώς και η χορευτική ομάδα για να περάσουν πλέον σε νέα μορφή διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης.
Ο Δήμαρχος, μετά τον αγιασμό για την έναρξη της νέας μαθητικής περιόδου, που είχε και τη μορφή Εγκαινίων στη νέα αίθουσα όπου στεγάζεται τώρα η χορευτική ομάδα (στον Άγιο Κωνσταντίνο), τόνισε την επιτακτική ανάγκη της μεταστέγασης λόγω στενότητας χώρου και δυσκολίας πραγματοποίησης των μαθημάτων στην παλιά αίθουσα, καθώς και την ανάγκη φύλαξης των φορεσιών που αποτελούν περιουσία του χορευτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορεσιές ξεπερνούν τις εκατό.

Το τσουνάμι της φτώχειας στην Αργολίδα

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

«ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΦΤΩΧΕΙΑ αναφερόμαστε γενικά στην οικονομική εκείνη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρωπίνων αναγκών, όπου η έννοια των βασικών αναγκών μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και από χώρα σε χώρα», σύμφωνα με τη διακήρυξη του Μοντεβιδέου για δράση ενάντια στη φτώχεια.
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ωστόσο και οι διεθνείς οργανισμοί εξακολουθούν να αθετούν τις υποσχέσεις τους για την καταπολέμηση της φτώχειας (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα 5).
ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ της φτώχειας, αρχίζει να αγγίζει το τελευταίο διάστημα και την Αργολίδα. Εικόνες με ανθρώπους που ψάχνουν την τροφή τους στους κάδους απορριμμάτων, κάποτε έμοιαζαν μακρινές. Όμως τέτοιες εικόνες συναντάμε καθημερινά πλέον και στην περιοχή μας.
Η ΑΥΞΗΣΗ στις τιμές των προϊόντων, η ανεργία και η οικονομική κρίση, οι χαμηλοί μισθοί, τα χρέη από δανεισμό, αυξάνουν καθημερινά τον αριθμό των ανθρώπων που πεινάνε.
Η ΚΡΙΣΗ αρχίζει να «χτυπά» ακόμα και άλλοτε εύπορους συμπολίτες μας που έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον στις καθημερινές πρώτες ανάγκες διαβίωσης. Χρήμα παράλληλα δεν κινείται στην αγορά και το τσουνάμι αυτό μεγαλώνει αγγίζοντας σχεδόν όλους.
Η ΦΤΩΧΕΙΑ πλέον παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι εικόνες που προκαλούν σοκ πληθαίνουν και η πολιτεία παραμένει θεατής. Ως πότε;

Το ριχτάρι και ο Σονέξ

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου 

Από μικρό παιδί είχε μια παράξενη συμπεριφορά , ακόμα και στην κοιλιά κουνιόταν ανάστροφα έλεγε η μάνα του. Στο σχολείο έμενε για πολλές ώρες σιωπηλός , ζωγράφιζε σαν ιστορίες κόμικ τα μαθήματα αντί να γράφει κανονικά όπως οι άλλοι. 
Στην εφηβεία του ανέπτυξε μια δικιά του θεωρία και με ψευδοεπιστημονικούς όρους ανέλυε την θεωρία του , ζωγραφίζω τους ήχους  και μπορώ να μελοποιώ τα χρώματα. 
Κοντά στο τέλος της εφηβείας του ταξίδεψε οριστικά και μόνο στον δικό του κόσμο και πεισματικά αρνιόταν να βγει από εκεί, ο γαλαξίας μου είναι ατελείωτος και απροσπέλαστος δήλωνε. 
Νοσηλεύτηκε για χρόνια  σε ιδρύματα ορθολογιστικών επαναφορών , οι χημικές καταστολές ενάντια στις ορμόνες της ευτυχίας του μυαλού του όπως έλεγε , πάντως κατόρθωσε και βρήκε μια ισορροπία με τους άλλους , δεν τον ενοχλούσαν και δεν τους ενοχλούσε . 
Με λένε Σονέξ είπε στον διευθυντή της ψυχιατρικής μονάδας κοινωνικής ένταξης , κάνοντας την εντυπωσιακή του είσοδο, ένας Δον Κιχώτης με πινέλα παλέτα και αυτοσχέδια μουσικά όργανα . Τον έβαλε σε πρόγραμμα αποκατάστασης. 
Δεν δημιουργούσε προβλήματα και ήταν μάλλον από τους καλύτερους ασθενείς στην μονάδα. Στο εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης ήταν ένας ιππότης της προσφοράς , η ψυχή της ομάδας ζωγραφικής.
Σύντομα όλη η ομάδα αλλά και ιδιαίτερα αυτός έφτιαξαν μια εντυπωσιακή συλλογή από καλλιτεχνικά έργα,. Διοργανώθηκε μεγάλη καλλιτεχνική έκθεση. Πήγαν πολλοί επίσημοι και παραεπίσημοι. Ο ίδιος παρά τις επίμονες προσπάθειες του διευθυντή αλλά και θεραπευτών αρνήθηκε να παραστεί. 
- Εγώ είμαι Σονέξ, δεν μπορώ, ήταν η σταθερή απάντηση του.
Την τελευταία μέρα της έκθεσης, είχαν πουληθεί και όλα τα έργα του και σε καλές τιμές , έγινε και ένα σεμινάριο για την θεραπευτική δυνατότητα της τέχνης ιδιαίτερα σε ψυχωσικούς ασθενείς.  Ο Σονέξ  πίσω , μόνος του σχεδόν στην μονάδα με τον νοσηλευτή βάρδιας . 
Πήγε στο δωμάτιο του προσωπικού , στην ντουλάπα πίσω από τον μεγάλο καναπέ με το πολύχρωμο  ριχτάρι ήταν μια ντουλάπα που αποθήκευε ρούχα κουβέρτες , όλα καθαρά και πλυμένα, έκανε λίγο ψύχρα πήγε να πάρει μερικές κουβέρτες για αυτόν και για του άλλους. Σε λίγο θα έρχονταν όλοι πίσω.  Ακούμπησε τις καθαρές κουβέρτες πάνω στο καναπέ με το ριχτάρι όταν μπήκε η νοσηλεύτρια για την αλλαγή βάρδιας. 
-Δεν σου έχω πει ότι οι ασθενείς δεν ακουμπούν τα ρούχα τους πάνω στο καναπέ με το ριχτάρι .
-Μα είναι καθαρές … Εκείνη την ώρα μπήκε και ο νοσηλευτής βάρδιας 
-Ηλίθιε να το πάρεις να το πλύνεις  του φώναξε , σου έχω πει να προσέχεις  τον χώρο μας στον καναπέ καθόμαστε. Είπε στον νοσηλευτή αλλαγής.
-Σονέξ για τον καναπέ, Σονέξ για το ριχτάρι , Σονέξ για τον κόσμο Σονέξ για τον καναπέ 
Φώναζε  αλαλάζοντας σαν θυμωμένος Ινδιάνος γύρω από την νοσηλεύτρια , 
- Σονέξ , Σονέξ , ριχτάρι , ριχτάρι , να το πλύνεις , να το πλύνεις το ακούμπησε ο Σονέξ, Σονέξ
Με δυσκολία τον ηρέμησαν, τον απομόνωσαν στο ειδικό δωμάτιο του
-Πιθανή υποτροπή είπε ο διευθυντής θα τον ελέγξουμε φαρμακευτικά κρίμα και πήγαινε τόσο καλά. 
Στην ομάδα της Τρίτης  ο διευθυντής προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για το επεισόδιο με τον Σονέξ, οι μισοί να ισχυρίζονται ότι πρέπει να υπάρχουν όρια και δεν επιτρέπεται στους ασθενείς να κάθονται η να ακουμπούν πράγματα στο ριχτάρι του προσωπικού. Οι άλλοι να διαμαρτύρονται για τον υπερβάλλοντα ζήλο στα θέματα  οριοθέτησης εξ άλλου για λόγους πρακτικούς εκεί ήταν η ντουλάπα και τα ρούχα ήταν πεντακάθαρα , αν έμπαινε και θέμα καθαριότητα περισσότερα μικρόβια άφηναν αυτοί με τα ρούχα τους. 
-Θα μπορούσαμε να το δούμε και σαν μια πράξη οικειότητας του Σονέξ( κανείς δεν τον θυμόταν με το όνομα του) για να μην νοιώθει Ξένος.  Όταν είπε αυτή την λέξη ο διευθυντής σαν να φωτίστηκε ο νους του , βούρκωσε , πήγε στο εργαστήρι ζωγραφικής πήρε πινέλο και κόκκινο χρώμα . Πήγε στο δωμάτιο που ήταν δεμένος ο Σονέξ ,του έδειξε αυτό που είχε γράψει στο χαρτί 
Σονέξ = Ξένος , η εμμονή του στο Σονέξ ήταν αναγραμματισμός του  Ξένος . 
Τον έλυσε μπροστά στα μάτια των έκπληκτων νοσηλευτών , σχεδόν αγκαλιασμένοι πήγαν στο εργαστήρι , καθώς κατέβαιναν τα σκαλιά ο Σονέξ πονηρά τον ρώτησε 
-Τελικά το πήρε να το πλύνει το ριχτάρι ; 
-Πρώτα πρέπει να πλύνουν το ριχτάρι του μυαλού τους Σονέξ .
- Νίκο με λένε του απάντησε και μπήκαν στο εργαστήρι.
(Φαντάσου τώρα η ιστορία να μην ήταν φανταστική !!!)

13/11/08

Οικοδομές μένουν γιαπιά, αφού σταμάτησαν οι αγορές κατοικιών στην Αργολίδα

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει κατακόρυφα την κτηματαγορά της Αργολίδας. Ο κόσμος πλέον είναι διστακτικός στην αγορά κατοικίας και πολλοί εργολάβοι βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στις οικοδομές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στο νομό Αργολίδας έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο οι πωλήσεις στο 40%, ενώ έχουν υποχωρήσει οι τιμές από 5% έως και 10% σε πολλές περιπτώσεις. Οι τιμές κυμαίνονται από  1.200 έως 2.500 / τ.μ.
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο επτάμηνο του 2008 δείχνουν πανελλαδική υποχώρηση κατά 16,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,7% στην επιφάνεια και κατά 15,1% στον όγκο.
Τα πραγματικά στοιχεία όμως, σύμφωνα με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, είναι ακόμα πιο τραγικά. Όπως τονίζει στον «α» ο μεσίτης κος Δημήτρης Λεμπέσης, που διατηρεί μεσιτικό γραφείο στο Ναύπλιο, «δεν κινείται φύλλο» και εκτιμά ότι οι πωλήσεις τόσο σε καινούργια σπίτια όσο και σε παλιά, αλλά και γενικότερα στην κτηματαγορά, έχουν πέσει σε ποσοστό περίπου 80%.
Και προσθέτει: «πρώτη φορά στη ζωή μου είδα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου να έχει αναρτηθεί πανώ που να λέει ότι πωλείται μεζονέτα».
Ο κος Λεμπέσης εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή στο Ναύπλιο υπάρχουν τουλάχιστον 200 σπίτια απούλητα και ότι δεν βρίσκονται αγοραστές. Τονίζει ακόμα ότι πολλές οικοδομές δεν ολοκληρώνονται και μένουν στα γιαπιά, μια εικόνα που αρχίζει πλέον να παρατηρεί οποιοσδήποτε στο Ναύπλιο.
Έντονο αρχίζει να είναι το πρόβλημα και στον κλάδο των οικοδόμων. Όπως λέει στον «α» ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ναυπλίου κος Τάκης Βαμβακάς «έχει κάτσει η αγορά. Οι κατασκευαστές έχουν πολλά απούλητα διαμερίσματα. Πολλές οικοδομές σταμάτησαν επειδή οι τράπεζες δεν δίνουν στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα ο κόσμος φοβάται αυτή την περίοδο μέσα στην οικονομική κρίση να κάνει αγορές».
Όμως σύμφωνα πάντα με τον κο Βαμβακά «άρχισε να γίνεται αισθητό το πρόβλημα και στον κλάδο των εργαζομένων στις οικοδομές. Παλιότερα πήγαινε κανείς στην Ενδεκάτη να βρει εργάτη και δεν έβρισκε. Τώρα υπάρχουν 40 – 50 οικοδόμοι που κάθονται περιμένοντας να τους πάρει κανείς στην δουλειά». Επιπλέον ο κος Βαμβακάς επισημαίνει ότι οι εργοδότες έχουν αρχίσει να μην κολλάνε ένσημα, για να έχουν χαμηλότερο κόστος.
Όλος ο νομός Αργολίδας όμως βρίσκεται στο «κόκκινο» στην κτηματαγορά.
Οι κατασκευαστές ωστόσο δεν παραδέχονται το μεγάλο μέγεθος της κρίσης και δεν δίνουν αριθμούς σχετικά με τα απούλητα διαμερίσματα.
Η αγορά πλέον βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας των υψηλών τιμών των νεόδμητων ακινήτων και της απροθυμίας των εργολάβων να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας.
Και στην Αργολίδα όποιος κατασκευαστής αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα προχωρά σε εκπτώσεις, δίνει δωρεάν πάρκινγκ ή αποθήκες, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που φτάνουν τη μείωση τιμών στο 20%. Αυτό σημαίνει παράλληλα όμως ότι υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για αγορά ακινήτου σε χαμηλότερη τιμή απ ό,τι πριν από μερικούς μήνες.
Όμως δεκάδες ή και εκατοντάδες νοικοκυριά που θέλουν να αγοράσουν σπίτι αναβάλλουν τα σχέδιά τους για αργότερα. Οι καταναλωτές είναι απρόθυμοι να πάρουν στεγαστικά δάνεια το τελευταίο διάστημα και οι τράπεζες βλέπουν μεγάλη κάμψη στη ζήτηση που φτάνει και το 40% σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι.
Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα προσδιορίζει την αρχή του προβλήματος και ο μεσίτης κος Δημήτρης Λεμπέσης.
Πολλοί καταναλωτές παρ΄ ότι ετοιμάζονταν να κάνουν αγορές τις μεταθέτουν για αργότερα προτιμώντας να μένουν στο ενοίκιο. Και μάλιστα προκειμένου να νοικιάσουν κατοικία θέτουν ως βασικό κριτήριο την τιμή παραβλέποντας την ποιότητα του διαμερίσματος.
Χαρακτηριστικά είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από υποψήφιους ενοικιαστές: ζητούν πρώτα την τιμή και κατόπιν ρωτούν για τις προδιαγραφές του διαμερίσματος, ενώ παλιότερα συνέβαινε το αντίθετο. Έτσι πολυτελή διαμερίσματα παραμένουν ξενοίκιαστα, παρ΄ ότι παλαιότερα ήταν τα πρώτα που έκλειναν συμβόλαιο με τους ενοικιαστές.

Σταυλίζονται αντί να αυλίζονται τα παιδιά

Απερίγραπτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου, εδώ και μια δεκαετία περίπου. Τα τελευταία χρόνια όμως το πρόβλημα στέγασης και προαυλισμού των μαθητών έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στο κτήριο αυτό φοιτούν 450 παιδιά. Κάποιοι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε νοικιασμένες αίθουσες στην γύρω περιοχή –εκτός σχολείου- οι οποίες είχαν κατασκευαστεί για καταστήματα, με κάγκελα σαν φυλακές και χωρίς παράθυρα. Στο διάλειμμα δε οι μαθητές δεν χωρούν να παίξουν και στέκονται στο προαύλιο περιμένοντας πότε θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι για να μπουν στις αίθουσες.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που κάνουν οι σύλλογοι γονέων των δύο σχολείων για όσα συμβαίνουν εκεί, σε ψήφισμα που υπογράφουν αυτές τις ημέρες οι γονείς για να το στείλουν στον δήμο Ναυπλίου:
«Ως σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 2ου και 5ου δημοτικού σχολείου για πολλοστή φορά - όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε - απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια.
Στο σχολικό συγκρότημα του Νέου Βυζαντίου στεγάζονται δύο σχολεία, το 2ο και 5ο σε ένα κτίριο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόνο ενός σχολείου. Φοιτούν 450 παιδιά σε ένα σχολείο που προορίζεται μόνο για τα μισά. Αυλίζονται 450 παιδιά σε ένα χώρο στον οποίο μπορούν μόνο να στέκονται και όχι να τρέχουν και να παίζουν.
Νιώθουμε καθημερινά ότι τα παιδιά μας περιορίζονται, ασφυκτιούν, δυσκολεύονται στη σχολική τους καθημερινότητα. Μεγάλος αριθμός μαθητών, ενοικίαση ακατάλληλων αιθουσών διδασκαλίας εκτός του σχολικού κτιρίου, περιορισμένος αύλειος χώρος, περιορισμός δραστηριοτήτων, επικίνδυνο κτίριο νηπιαγωγείου συνθέτουν την απαράδεκτη εικόνα.
Για εμάς τους γονείς όλα αυτά είναι γνωστά γιατί τα βιώνουν τα παιδιά μας κάθε μέρα. Θεωρούμε ότι και εσείς τα γνωρίζετε. Αναρωτιόμαστε όμως τι κάνετε!
Η υπονόμευση της ασφάλειας των παιδιών μας και η απειλή της υγείας τους μας κάνει να αγανακτούμε.  Εμείς οι γονείς επειδή δυστυχώς έχουμε έρθει σε θέση να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα ζητάνε:
Να συνεδριάσει το δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του κτιρίου των αποθηκών καπνού, το οποίο με απόφαση του υπουργείου έχει δοθεί για σχολική χρήση.
Θέλουμε να μας απαντήσετε ποιες από τις παρακάτω μελέτες - αναγκαίες για τη στέγαση σχολείου - μπορείτε ως Δήμος να υλοποιήσετε:
α) μελέτη στατικής επάρκειας
β) Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης κτιρίου και αύλειου χώρου
γ) Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη».
Πριν φτάσει ωστόσο το συγκεκριμένο ψήφισμα στον δήμο, συζητήθηκε το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.
Για να προλάβουν τις έντονες αντιδράσεις γονέων και δασκάλων, ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος έφεραν πρόταση που ψηφίστηκε τελικά για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ναυπλίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας και του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης, με σκοπό τη σύνταξη μελετών για την διαμόρφωση του κτιρίου των πρώην Καπναποθηκών της οδού Προφήτη Ηλία σε σχολικό κτίριο.
Αυτό προέκυψε μετά την καθυστέρηση της νομαρχίας να κάνει τις μελέτες ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την μετατροπή της Καπναποθήκης σε σχολείο.  
Κατόπιν, όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο, η νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου μετατροπής των πρώην καπναποθηκών σε σχολικά κτίρια. Χρονοδιάγραμμα όμως υλοποίησης του έργου δεν δόθηκε, παρ΄ ότι το ζήτησαν επίμονα οι εκπρόσωποι των γονέων.
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο δημοτικά σχολεία και στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το κτίριο των Καπναποθηκών είναι παμπάλαιο, αφού χτίστηκε την δεκαετία του 1960, άρα χρειάζεται στατική μελέτη και ίσως παρεμβάσεις για να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές.
Ο κος Αντωνιάδης πάντως ζήτησε να μπουν χρονικά περιθώρια στην υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, ώστε να δοθεί ώθηση μόνο το έργο. 
Εντωμεταξύ, η δημοτική οργάνωση ΠΑΣΟΚ Ναυπλίου με ανακοίνωσή της κάνει σφοδρή επίθεση στον δήμαρχο Ναυπλίου, αναφέρεται αναλυτικά στο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων του δήμου και αναρωτιέται: «πότε θα δοθεί αξία στον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών μας; Είναι απολύτως φανερό σε όλους τους δημότες πως η παρούσα δημοτική αρχή παρουσιάζει πρωτοφανή στα χρονικά αδιαφορία για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος των σχολείων. Έξι χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από την παρούσα δημοτική αρχή, ο απερχόμενος κατά δήλωσή του, Δήμαρχος όχι μόνο δεν κατασκευάζει καινούργια σχολεία αλλά δεσμεύει και κάποιες από τις ήδη λιγοστές αίθουσές τους και τις παραχωρεί για άλλες χρήσεις. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι ανάγκη να λυθούν τώρα, ώστε να προχωρήσει ο προγραμματισμός και οι μελέτες με βάση την πληθυσμιακή αύξηση του Δήμου στα επόμενα χρόνια, διαφορετικά υπονομεύεται σοβαρά το μέλλον των επόμενων γενεών».
Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και σε άλλα σχολεία όπως το 4ο Δημοτικό σχολείο, όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα σε αποθήκες και γραφεία δασκάλων τους, αφού οι έξι αίθουσες του σχολείου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις διδακτικές ανάγκες των δώδεκα τμημάτων του Σχολείου. 
Τα νηπιαγωγεία του Δήμου, -λέει το ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση το 3ο και το 4ο, στεγάζονται σε νοικιασμένα καταστήματα και τα παιδιά προαυλίζονται δίπλα σε δρόμο με αυξημένο κυκλοφοριακό φορτίο ή σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών.
Ρωτά επίσης η δημοτική οργάνωση: Πότε υπολογίζει ο Δήμαρχος ότι η αίθουσα του νηπιαγωγείου που δόθηκε στο Πανεπιστήμιο, θα επιστραφεί στα παιδιά του Νηπιαγωγείου για τα οποία και κατασκευάσθηκε και γιατί «χαρίζονται» τόσο απερίσκεπτα αίθουσες και δημοτικά κτίρια σε «ξένους» προς την πόλη φορείς και ιδρύματα όταν η πόλη ασφυκτιά από έλλειψη κτιρίων που θα καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών της;
Επίσης ρωτά μεταξύ άλλων τι γίνεται με τα ήδη χαρακτηρισμένα από το σχέδιο πόλης οικόπεδα που προορίζονται για σχολεία, τι γίνεται με το υπό ένταξη σχέδιο πόλης στη Γλυκειά και αν υπάρχει οικόπεδο που προβλέπεται για κατασκευή σχολείου. Τέλος, ρωτά γιατί δεν δίνεται η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Άριας που ζητάνε οι γονείς για το Νηπιαγωγείο;

Διχάζει η στάθμευση στο Άργος

Διχασμένος ήταν και ο επιχειρηματικός κόσμος της Αργολίδας γύρω από το θέμα της απαγόρευσης ταπεινώσεις. Όπως δεν φάνηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου Άργους μεγάλο μέρους των επιχειρηματιών, σε αντίθεση με συναδέλφους τους στην οδό Γ. Κολοκοτρώνη που διαμαρτύρονται για την μείωση των θέσεων στάθμευσής και την μετατροπή του πάρκινγκ στην οδό Ηφαίστου σε πάρκο, ζητά επέκταση της απαγόρευσης της στάθμευσης σε ένα ακόμα κομμάτι της Βασιλίσσης Σοφίας. Με επικεφαλής τον κ. Λεονάρδο, επιχειρηματίες της Β. Σοφίας ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει την απαγόρευση της στάθμευσης και την δημιουργία ζωνών ολιγόλεπτης στάσης σε ένα ακόμα κομμάτι της Β. Σοφίας από το Φαρμακείο του Λεονάρδου και έως τα μισά της Β. Σοφίας προς τον φούρνο της Βασίλενας.
Σύμφωνα με τους εμπόρους που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα περισσότερα παρκαρισμένα ΙΧ μένουν ακίνητα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας καταλαμβάνοντας θέσεις δυνητικών πελατών και επιβαρύνοντας την κίνηση στην πόλη. Μάλιστα οι επιχειρηματίες υποστήριξαν ότι πρόκειται για τα ιδία τα ΙΧ που παρκάρουν εκεί σε καθημερινή βάση.
Ιδιαίτερα ανακουφισμένος φάνηκε ο κ. Χρυσανθακόπουλος από την αποδοχή του μέτρου που εφάρμοσε από την Αγροτική Τράπεζα έως την πλατεία και ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται τα πυρά του εμπορικού κόσμου, ιδίως για τις αποσπασματικές κινήσεις του σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό και σε συνδυασμό πάντα με την οικονομική κρίση που μαστίζει εδώ και χρόνια το Άργος.
Το ζήτημα πάντως είναι πως μπορεί να ελεγχτεί ο χρόνος στάθμευσης και από ολίγων λεπτών να μην μετατραπεί σε μόνιμη στάθμευση όσων προλάβουν και καταλάβουν τις λιγοστές θέσεις. Το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με την επιφόρτιση σε ορισμένους υπαλλήλους του δήμου να τοποθετούν χαρτάκια στα παρμπρίζ των παρκαρισμένων ΙΧ, επισημαίνοντάς τους την χρησιμότητα των ελεύθερων πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων συμπολιτών τους καθώς και των επισκεπτών. τ ο μέτρο αυτό φαίνεται πως έχει αποδώσει σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στα Γιάννενα, όπως επεσήμανε ο κ. Λεονάρδος. 
Σε κάθε περίπτωση ο δήμος δεν θα μπορεί να επικαλεστεί διαρκώς την βοήθεια της τροχαίας αφού η έλλειψη τροχονόμων και οι υπηρεσιακές ανάγκες και σε άλλα σημεία της επαρχίας καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αστυνόμευση του μέτρου. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση διευκόλυνση των πεζών, αλλά και των ποδηλατιστών. 

Έρχονται δεματοποιητές και αντιδράσεις

Αποκλειστικά σήμερα ο «α» παρουσιάζει φωτογραφίες από τους δεματοποιητές που θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην Πελοπόννησο. Οι 12 δεματοποιητές θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχες περιοχές όλης της Περιφέρειας. Ήδη από τον κο Αγγελόπουλο, παραδόθηκαν οι φάκελοι των προμηθειών στους δημάρχους και κοινοτάρχες των 12 περιοχών που θα γίνει η εγκατάσταση των μηχανημάτων.
Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να λειτουργεί το σύστημα, γιατί αλλιώς θα αρχίσουν να έρχονται σαν βροχή τα πρόστιμα από την Ε.Ε.
Όπως δηλώνει περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος «δεν θα υπάρχει ούτε μια χωματερή που δεν θα έχει αποκατασταθεί στο τέλος του χρόνου και έτσι στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ωστόσο αντιδράσεις για τον σταθμό του Αχλαδοκάμπου, φτάνουν στον περιφερειάρχη και από Αρκάδες. Τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, που συναντήθηκαν με τον κο Αγγελόπουλο – παρουσία δημοσιογράφων - τόνισαν ότι η απόφασή του να συγκεντρώνονται και να δεματοποιούνται όλα τα απορρίμματα της Αρκαδίας στην βιομηχανική περιοχή σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Τρίπολης δίπλα από τον βιολογικό καθαρισμό, και μετά να πηγαίνουν σε ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης στον Αχλαδόκαμπο αποτελεί μια αυθαίρετη, πρόχειρη και παράνομη απόφαση σε βάρος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Οι λόγοι είναι ότι πραγματοποιείται χωρίς διαδικασίες συζήτησης του διαλόγου με την τοπική κοινωνία, δεν έχει συνταχθεί καμία μελέτη για τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιλογή του χώρου, δεν μπορεί να γίνει η δεματοποίηση χωρίς να υπάρξει διαχωρισμός υλικών, ενώ τα τοξικά απόβλητα τα οποία θα προκύπτουν από την συμπίεση των απορριμμάτων και θα πέφτουν στον βιολογικό καθαρισμό θα δημιουργήσουν κινδύνους.
Ο κος Αγγελόπουλος ξεκαθάρισε, ότι διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες έγινε, μέσω των εκπροσώπων του στους ΟΤΑ και στους φορείς διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε κάθε νομό και όσες φορές χρειάστηκε. Ανέφερε ότι με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αρκαδίας συζήτησε προ καιρού και του ανέθεσαν όλοι οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο διοικητικό του όργανο την ευθύνη υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού που τώρα υλοποιείται, με την εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ του δεματοποιητή και στον Αχλαδόκαμπο του χώρου απόθεσης των δεμάτων, ενώ είναι διαθέσιμος να συζητήσει με οποιονδήποτε κάθε πρόταση που ενδεχομένως υπάρχει.
Αναφορικά με τις μελέτες, υπογράμμισε ότι τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αν προηγουμένως δεν έχουν συνταχθεί περιβαλλοντικές κα άλλες μελέτες που είναι απαραίτητες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδειοδότηση της δραστηριότητας αυτής, ενώ η διαδικασία διαχωρισμού στην πηγή έχει ήδη αρχίσει με το χαρτί, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα ορυκτέλαια και σύντομα θα επεκταθεί και σε αλουμίνιο και γυαλί, ενώ τον προσεχή Μάρτιο στοχεύει να έχει ετοιμαστεί η υποδομή για την επεξεργασία των λιόζουμων από τα ελαιοτριβεία.
Τέλος, αναφορικά με τα τοξικά απόβλητα και τα άλλα υγρά από τη συμπίεση των σκουπιδιών, είπε ότι ο αναβαθμισμένος βιολογικός καθαρισμός, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί θα έχει τη δυνατότητα, υπό όρους να επεξεργάζεται και αυτά τα υγρά υλικά.
Ο κος Αγγελόπουλος στη διάρκεια της συζήτησης με τους συνδικαλιστές τόνισε ότι σήμερα - αφού τόσα χρόνια δεν διευθετήθηκε η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών - η λύση αυτή είναι προσωρινή και επιλέχθηκε ως η πιο πρόσφορη για να πετύχει η Περιφέρεια την αναστολή της επιβολής του από 1ης Ιανουαρίου προστίμου σε κάθε Δήμο (και της περιφέρειας φυσικά) που δεν έχει κλείσει τις χωματερές του, που είναι 34.500 ευρώ ημερησίως και έτυχε θετικών κρίσεων και αντιμετώπισης από τον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί τίποτα από τον προσωρινό σχεδιασμό, αν δεν έχει προηγουμένως αδειοδοτηθεί. Επισήμανε ότι η διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων του νομού, απαιτεί προετοιμασία και μελέτες που θα διαρκέσουν περίπου 2 με 2,5 χρόνια, αφού απαιτούνται δεκατέσσερις μελέτες και 100 εκ ευρώ, και αρνήθηκε τη μομφή ότι δεν ενημερώθηκαν από τον ίδιο εγκαίρως οι δήμοι και ο ΦΟΣΔΑ. Μάλιστα, πρέπει να συστήσει με τους άλλους δύο της Αργολίδας της Κορινθίας την Ανώνυμη Εταιρεία που απαιτείται για να προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή όλου του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Τέλος, όσον αφορά τις παραγόμενες λυματολάσπες, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός αυτό, και τόνισε ότι στους 12 βιολογικούς καθαρισμούς της Περιφέρειας σύντομα θα τοποθετηθούν κυψέλες βιολογικής αποξήρανσης και το παραγόμενο υλικό θα πηγαίνει με τον ίδιο τρόπο όπου και τα σκουπίδια και έτσι θα ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα.

Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός παρά τις αυξήσεις στον δήμο Ναυπλίου

Σε μικρές αυξήσεις πρέπει το δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου τα τέλη και στους φόρους του Δήμου. Οι αυξήσεις αυτές ξεχύθηκαν κατά πλειοψηφία αφού συνήθως η αντιπολίτευση στοίχιζε μηδενικές αυξήσεις η ακόμα και μείωση των φόρων. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι από πλευράς Δήμου Ναυπλίου έγινε προσπάθεια να ασκηθεί κοινωνική πολιτική μειώνοντας το φόρο φωτισμού και καθαριότητας σε πολύτεκνες οικογένειες, απόρους, ΑμΕΑ και διάφορες κατηγορίες πολιτών, οι οποίες χρήζουν οικονομικής στήριξης.
Σύμφωνα με τον εισηγητή κ. Αθανάσιο Κοτίτσα, οι αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα που παρουσιάζει ο Δήμος,  διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος απόρριψης από την περιφέρεια. Παρά τις συγκεκριμένες αυξήσεις στο 3,2%, θα υπάρξει υπέρβαση των εξόδων σε αντιστοιχία με τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, σύμφωνα πάντα με τον εισηγητή.
Από πλευράς του δημοτικού συνδυασμού «Ναύπλιο - Η άλλη πρόταση» ο κύριος Μπάμπης Αντωνιάδης υποστήριξε ότι: «κατανοούμε το θέμα, αλλά ζητούμε να παγώσουν οι αυξήσεις ως ηθική ένεση στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση συμπολίτες μας. Εξ άλλου πέρυσι κάναμε υπερβολικές αυξήσεις».
Το ότι έχουν γίνει μεγάλες αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια αμφισβήτησε ο εισηγητής της ποιότητας τονίζοντας ότι: «τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει καθόλου αυξήσεις".
Στο ζήτημα των αυξήσεων παρενέβη και ο κ. Γ. Τσούρνος τονίζοντας ότι «η αύξηση δεν είναι μεγάλη. Αν υπάρχει περιθώριο ας μειωθούν τα έξοδα». Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς υποστήριξε ότι δεν θα ήταν καθόλου αντίθετος με την πρόταση του κυρίου Αντωνιάδη, αλλά δεν είναι σίγουρος ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να δοθεί η νομιμότητα στον ισολογισμό από την περιφέρεια.
Στο θέμα της μείωσης του φόρου προς τις ευπαθείς κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες,ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βλάσης Βαμβακάς πρότεινε να συμπεριληφθούν και οι τρίτεκνοι στους πολυτέκνους, πράγμα που έγινε αποδεκτό από το δημοτικό συμβούλιο.
 Στο θέμα της αναπροσαρμογής των τελών χρήσης δημοτικών χώρων για το ερχόμενο έτος ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Κοτίτσας εισηγήθηκε αυξήσεις ύψους 3,0%. Στο θέμα αυτό ο πλευράς του Συνδέσμου«Ναύπλιο - η άλλη πρόταση» παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Κώστας Καράπαυλος υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τους καταστηματάρχες να μη μας κλείσουν αυτοί που τις τιμές τους για να μην αυξήσει και ο Δήμος τους φόρους».  Το θέμα αυτό το είδαν με ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του Ναυπλίου, όμως υποστήριξαν ότι οι τιμές δεν καθορίζονται μόνο από τους δημοτικούς φόρους ώστε να κρατηθούν προς τα κάτω. Εξάλλου, όπως είπαν, το Ναύπλιο θα πρέπει να πάψει να θεωρείται ακριβή πόλη, αφού μπορεί κανείς να βρει πολλά πράγματα σε πολύ χαμηλές τιμές. Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ραφαήλ Μπάρου υποστηρίζοντας ότι πράγματι είναι ένας μύθος πως η πόλη του Ναυπλίου είναι ακριβή,  ανέφερε μάλιστα ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε έναν καφέ 9,50 Ευρώ,  ενώ στο Ναύπλιο τον βρίσκει ακόμα και σε πολλά σημεία με 1 ευρώ μόνο».  Στο σημείο αυτό τοποθετήθηκε ο κ. Τσούρνος για τους φόρους για τις φωτεινές επιγραφές και ζήτησε να πληροφορηθεί τι έσοδα που υπάρχουν από αυτές. Μάλιστα έγινε αναφορά σε συγκεκριμένο πολυκατάστημα το οποίο από τη μέρα που λειτουργεί στο Ναύπλιο δεν πληρώνει φόρο για τη φωτεινή επιγραφή του, παρ όλο που ο Δήμος έχει προσφύγει ακόμα και στην Πολεοδομία προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα που του οφείλονται. Τελικά το δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε αύξηση των τελών χρήσης το δημοτικό χωρών καθώς επίσης και αναπροσαρμογή χρήσης των λαϊκών αγορών του Δήμου.

Ακριβοπληρώνει ο δήμος Ναυπλίου την άσχημη κατάσταση των δρόμων

Αποζημίωση ύψους 52.713,30 ευρώ, εκδίκασε το Τριμελές διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, σε έναν εικοσιπεντάχρονο, που έπεσε με τη μοτοσικλέτα του σε λακκούβα στο Ναύπλιο και τραυματίστηκε σοβαρά. Ο δήμος καλείται τώρα να πληρώσει το παραπάνω ποσό αφού θεωρήθηκε ως αποκλειστικά υπαίτιος του ατυχήματος, αφού όφειλε να προβεί στην ενδεδειγμένη συντήρηση του οδοστρώματος.   
Το ατύχημα έγινε τον χειμώνα του 2003, όταν ο νεαρός φεύγοντας από την εργασία του με τη μοτοσικλέτα που οδηγούσε, έπεσε σε μια τεράστια λακκούβα σε κεντρικό δρόμο της πόλης διαστάσεων 1Χ1,5 μέτρο και βάθους τουλάχιστον δέκα εκατοστών, η οποία ήταν σκεπασμένη με νερό, μιας και έβρεχε. Αποτέλεσμα ήταν να ανατραπεί μοτοσικλέτα και ο ίδιος να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Νοσηλεύτηκε τουλάχιστον για 15 ημέρες στην εντατική και κατόπιν στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου της Τρίπολης.
Η περιπέτεια όμως του νεαρού δεν τελειώνει εδώ, αφού τελικά κρίθηκε ανάπηρος σε ποσοστό 40% μέχρι τον προηγούμενο Ιούλιο από την υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ. Όπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο νεαρός, η λακκούβα δεν ήταν ορατή δεδομένου ότι ήταν γεμάτη με νερό, αφού λίγο πριν είχε βρέξει και φαινόταν ως συνέχεια του οδοστρώματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισχυρισμός του δήμου ότι η λακκούβα δημιουργήθηκε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και από την διέλευση φορτηγών με βαρύ φορτίο, απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η λακκούβα είχε δημιουργηθεί σε τέτοιο χρόνο ώστε να ήταν πρακτικά αδύνατη η άμεση αποκατάσταση του οδοστρώματος στο σημείο εκείνο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων.  
Το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση, έλαβε υπ όψιν τις συνθήκες του ατυχήματος,  την έλλειψη υπαιτιότητας του οδηγού της μοτοσικλέτας, τη σοβαρότητα του τραυματισμού του, αλλά και τις συνέπειες που υπήρξαν με την ψυχική ταλαιπωρία του, την αδυναμία του να εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και γενικά την σημαντική διαταραχή της προσωπικής και επαγγελματικής του δραστηριότητας.  
Την Δευτέρα το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου, στην συνεδρίασή του συζήτησε το θέμα της αποζημίωσης. Αποφασίστηκε να καταβληθεί το 1/3 του ποσού, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Μάλιστα χρειάστηκε να γίνει και τροποποίηση του προϋπολογισμού για να καταβληθεί το ποσό στον δικαιούχο.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του νεαρού κο Κωνσταντίνο Σταθογιαννόπουλο, ήδη έχει καθυστερήσει πολύ να πληρωθεί η αποζημίωση.
Τι θα γίνει όμως με τις λακκούβες που υπάρχουν σε πολλούς δρόμους του Ναυπλίου; Το θέμα ελάχιστα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο και όταν τέθηκε εξ απαλών ονύχων από κάποιους συμβούλους και πολίτες που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα της ύδρευσης και αποχέτευσης που είναι σε εξέλιξη σε όλη την πόλη και στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στους δρόμους. Όπως είπε πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί λόγω των έργων, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα το έργο των λυμάτων και της ύδρευσης.
Ο δήμαρχος είπε ότι το από την άνοιξη του 2009, αλλά και όλο το 2010 θα εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε όλη την πόλη.

Πόσες γούβες θα έκλειναν με 53.000 ευρώ;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ορθώς έκρινε να αποζημιωθεί από τον δήμο Ναυπλίου ο νεαρός οδηγός που τραυματίστηκε βαριά στο ατύχημα που υπέστη. Με υπαιτιότητα του δήμου Ναυπλίου, έπεσε σε μια τεράστια λακκούβα διαστάσεων 1Χ1,5 μέτρου με την μοτοσυκλέτα του. Ο δήμος καλείται τώρα να αποζημιώσει τον παθόντα με 52.713.30 ευρώ.
ΠΟΣΑ ΟΜΩΣ ατυχήματα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής και πόσες υλικές ζημιές έχουν πάθει οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους, πέφτοντας σε ανάλογες παγίδες; Τα στατιστικά – αν υπήρχαν – θα έδειχναν ότι έχουν γίνει πάρα πολλά ανάλογα ατυχήματα. Ελάχιστα όμως έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες για να αποζημιωθούν.
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ όμως των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τους δρόμους συνεχίζεται. Παντού σε όποιον δρόμο κι αν κινηθεί κανείς εντός ή και εκτός των πόλεων, θα συναντήσει κακοτοπιές που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Ποιος όμως ενδιαφέρθηκε να καταγράψει και να επισκευάσει αυτές τις παγίδες; Μάλλον κανείς. Γιατί συνηθίσαμε να ζούμε σε πόλεις που δεν είναι φιλικές προς τους πολίτες.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ τα 53.000 ευρώ που θα δαπανήσει τώρα ο δήμος Ναυπλίου για να αποζημιώσει τον άτυχο οδηγό (και λίγα είναι για ό,τι έπαθε ο νεαρός μοτοσικλετιστής), θα μπορούσαν πριν να συμβεί το ατύχημα να είχαν διατεθεί για να επισκευαστούν οι δρόμοι – παγίδες. Και φυσικά τα πεζοδρόμια στα οποία σημειώνονται συνεχώς πτώσεις ανθρώπων και τα κατάγματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Και όμως και πάλι –φευ- κάποια στιγμή στο μέλλον, κάπου θα συμβεί ανάλογο περιστατικό, ίσως γιατί η επισκευή των δρόμων και η επούλωση των λάκκων δεν είναι έργα βιτρίνας και δεν πετυχαίνουν ψηφοθηρικούς σκοπούς.
ΑΝ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΝ όμως οι υπεύθυνοι και ως φυσικά πρόσωπα, τότε ίσως να άλλαζε κάτι. Γιατί τώρα ποιος νοιάζεται που θα φτωχύνει ο δήμος κατά 53.000 ευρώ; Αν όμως ο εκπρόσωπος του δήμου που είναι ο καθ΄ ύλην υπεύθυνος στο συγκεκριμένο πόστο, πλήρωνε …την νύφη από την τσέπη του, και ένοιωθε ζεστή την καταδίκη στο κεφάλι του, δεν θα τολμούσε άλλη φορά να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές λόγω της απραξίας του, της αδιαφορίας του και των διαφορετικών προτεραιοτήτων που δίνει.
ΑΛΛΑ «φυσικά κανείς δεν κλείνει μέσα αυτούς που ευθύνονται για τις κακοτεχνίες, καθώς είναι πολιτικοί και έχουν ασυλία, είτε δημόσιοι υπάλληλοι που ουδείς τολμά να τους ενοχλήσει, διότι μαύρο φίδι που τον έφαγε αν τα βάλει με τα συνδικάτα τους, που διεκδικούν πλήρη ασυδοσία και το ακαταδίωκτο», όπως σημειώνει συμπτωματικά σε άρθρο του προ διετίας στο «Βήμα» ο Γιάννης Μαρίνος.

Οικοδομική κρίση και Δήμοι

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΟΣΟ κι αν φαίνεται αδύνατο, οι δήμοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην άμβλυνση των οικονομικών κρίσεων, που πλήττουν τις τοπικές οικονομίες, αρκεί φυσικά να κατανοήσουν οι δημοτικές αρχές τις δυνατότητες που τους δίνει ο νομοθέτης.
ΦΥΣΙΚΑ, ότι ο ρόλος του Δήμου στη χώρα μας δεν είναι ο ρόλος που παίζει η τοπική Αυτοδιοίκηση Ευρώπη, όπου οι δήμοι αποτελούν τοπική διοίκηση, πραγματική Αυτοδιοίκηση, υπό τη μορφή ομόσπονδων κρατιδίων.
ΟΙ ΦΟΡΟΙ και τα τέλη, θα μπορούσαν μέχρι ένα βαθμό να παίξουν αναπτυξιακό ρόλο. Η επιρροή τους όμως στην οικονομική βάση των τοπικών κοινωνιών είναι μικρή, αφού το ύψος τους είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με τους φόρους είτε τέχνη που κατέβαλε ο πολίτης η επιχείρηση στο κράτος.
Οι ΔΗΜΟΙ δυστυχώς εγκλωβίζονται στην λογική στο αν θα πρέπει ή όχι να αυξήσουν τους φόρους κατά την περίοδο των οικονομικών κρίσεων. Τα 5 ή τα 10 ή τα 100 ευρώ σε σύνολο τον χρόνο, τα οποία καλείται να πληρώσει ο πολίτης φυσικά και δεν αποτελούν καμία σοβαρή επιβάρυνση, αφού έρχονται κάτι λιγότερο από 10 ευρώ το μήνα. Επομένως οι δήμοι θα πρέπει να ψάξουν αλλού να δουν πως πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν στο να μην είναι τόσο βαθιά η κρίση στις τοπικές κοινωνίες.
ΑΝ πραγματικά επιδιώκουν την οικονομική άνθηση και την άμβλυνση των κρίσεων τότε θα πρέπει οι δήμοι να φροντίσουν για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, ώστε να γίνουν ακόμα και κατά την περίοδο των κρίσεων επενδύσει στην περιοχή.
ΦΥΣΙΚΑ οι επενδύσεις αυτές δεν θα πρέπει να περιορίζονται, όπως συμβαίνει στην Αργολίδα μόνο στον οικιστικό τομέα, αλλά χρειάζεται η εγκατάσταση επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που θα κάλυπταν μακροχρόνια  τις ανάγκες της περιοχής σε θέσεις εργασίας.
ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣτων τοπικών φόρων και τελών αποτελούν μπούμερανγκ στην περίπτωση που η οικονομική κρίση είναι μακροχρόνια, αφού οι δήμοι δεν θα μπορούν σε λίγο να αντεπεξέλθουν στις συμβατές υποχρεώσεις τους προς τους δημότες τους.   

34 χρονών πρόωρα γερασμένη η επανάσταση …… ή μήπως είναι αλλού;

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

1979 πέντε χρονών, ο μικρός Οδυσσέας στην πρώτη την μεγάλη. Η δεύτερη μεγάλη γιορτή του σχολείου μετά τις 28 Οκτωβρίου. Ο μπαμπάς με τα μεγάλα μαύρα γένια του να γελάνε μαζί με τα μουστάκια του, του μάθαινε το ποίημα και το τραγούδι της εξέγερσης
“ όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασμα οι πρώτοι νεκροί.”
Ο μπαμπάς έβλεπε το βλαστάρι του να μεγαλώνει και την επανάσταση χρόνο με το χρόνο να έρχεται.
Το βράδυ όλη μαζί η οικογένεια στο μπλοκ του κόμματος, να διαδηλώνουν την αμφισβήτηση , κάψανε και μια αμερικάνικη σημαία φάγαμε και  «μαλλί της γριάς» από τον κυρ Γιώργη .
1985 δώδεκα χρονών ο Οδυσσέας πρώτοι μήνες στο γυμνάσιο. Η μαμά γραμματέας του υπουργείου (στο υπουργείο που ήταν ο φίλος τους ο υπουργός, αυτός που ήταν μαζί με την μαμά και τον μπαμπά τότε στο μέσα στο κτήριο ) ο μπαμπάς είχε ένα ιδιαίτερα περιποιημένο μούσι και άρχιζε να κάνει φαλάκρα, μεγάλο στέλεχος του κόμματος, φορτωμένος με τα βάσανα τις αγωνίες και τις ελπίδες του λαού (!!!). Πολλές οι ευθύνες των γονιών δεν του έκαναν άλλη μια φορά επαναστατικό μάθημα για την επέτειο. Δεν πήγαν όλοι μαζί στην πορεία ο καθένας χωριστά , του είχαν εμπιστοσύνη του Οδυσσέα , θα βρίσκονταν όλοι μαζί στην πλατεία Μαβίλη για φαγητό.
Κάτι δεν του άρεσε του Οδυσσέα σε αυτή την πορεία αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τι . Μόνο η καμένη αμερικάνικη σημαία και το μαλλί της γριάς ίδιο και απαράλλαχτο. Κάτι πήγε να πει ο Οδυσσέας αλλά, η μαμά και ο μπαμπάς ήταν απασχολημένοι με τα πλάνα της τηλεόρασης. Ήθελαν να δουν αν τους τράβηξαν σε καλά πλάνα , τι θα έλεγαν οι σύντροφοι στο υπουργείο και στο κόμμα.
1991 η μαμά προς το παρόν άνεργη μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα και να ξαναγυρίσει στην εξουσία, ο μπαμπάς παραμένει μεγάλο στέλεχος του κόμματος μόνο που το τριχωτό του έχει περιοριστεί σε ένα καλοπεριποιημένο μουστάκι και κοντοκουρεμένα τα υπόλοιπα των μαλλιών του. Αυτή την χρονιά ο Οδυσσέας δεν πήγε στην πορεία. Τα έπινε με φίλους στο κέντρο της πόλης , ο Van Morrison είχε πάρει την θέση του στην μουσική της επανάστασης. Η μαμά και ο μπαμπάς πήγαν στην πορεία δεν ήξερε αν πήγαν μαζί ή αν βρέθηκαν μετά την πορεία αλλά σίγουρα θα πήραν μαλλί της γριάς από τον “αειθαλή” κυρ Γιώργη και θα περίμεναν μέχρι το κάψιμο της  σημαίας (όπως και στην Ανάσταση μέχρι το Χριστός Ανέστη και μετά να φεύγουν )
Γύρισε μεθυσμένος στο σπίτι αλλά δεν βρήκε κανένα.
1997 εικοσετεσσάρων χρονών, χρωστά αρκετά μαθήματα στην φιλοσοφική και έχει χρεωθεί μερικές αποτυχημένες προσπάθειες να κάνει κινηματογράφο, σχεδόν αλκοολικός σχεδόν εξαρτημένος από τις ουσίες που παίρνει για να κοιμηθεί.
Θα βρεi τον δρόμο του , καθυστερημένη εφηβεία ο βιαστικός καθησυχασμός των γονιών του. Ζαλισμένος πριν κοιμηθεί θυμάται την επέτειο, αλλά είναι αδύνατο να πάει, πήγαν όμως οι γονείς του ίσως να βρέθηκαν μετά για φαγητό στην πλατεία Kολονακίου κοντά στο καινούργιο τους διαμέρισμα.
2008 , 34 χρονών  φέτος σίγουρα ο Οδυσσέας δεν θα πάει στην πορεία , ίσως και οι γονείς του να μην πάνε. Μια μέρα πριν την επέτειο τον βρήκαν νεκρό στον υπόγειο της Ομόνοιας μέσα σε κάτι λασπόνερα. ή οι  έμποροι έριξαν καινούργια παρτίδα από την σκόνη και δεν την άντεξε  ή αποφάσισε να φύγει μόνος του γιατί κοντά στην σύριγγα βρέθηκε και ένα σημείωμα
«Φέτος δεν θα πάω πορεία, καλό ταξίδι στην γριά σας επανάσταση μην ξεχάσετε να γλυκαθείτε στο τέλος με το μαλλί της γριάς εξουσίας , καλό μπάρκο να έχω για αλλού…»

5/11/08

Αυξήσεις στα τέλη παρά τα οικονομικά προβλήματα

Αυξήσεις που κυμαίνονται έως και 20% προχωρούσε το Δημοτικό συμβούλιο Άργους, για τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους. Οι αυξήσεις εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία αφού τόσο η μείζονα όσο και η ελάσσονα αντιπολίτευση, ζήτησαν μηδενικές αυξήσεις, δεδομένου ότι οι άνθρωποι θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο στην δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας.

Συγκεκριμένα από την επόμενη χρονιά οι Αργείοι θα δουν πιο φουσκωμένους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, αφού για τον δημοτικό φόρο θα πληρώνουν 0,30 ευρώ

από 0,28 ευρώ που πλήρωναν μέχρι τώρα.

Για τα δημοτικά τέλη (καθαριότητα, φωτισμός κτλ) θα πληρώνουν με τη νέα χρονιά 1,32 ευρώ, αντί 1,15 που πλήρωναν.

Τα υπόλοιπα τέλη αυξάνονται περίπου στο ύψος του πληθωρισμού.

Θετικό για ορισμένες κατηγορίες πολιτών είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε έκπτωση που φτάνει μέχρι και 100%. Συγκεκριμένα οι έχοντες αναπηρία (τυφλοί, παραπληγικοί, νεφροπαθείς, ανάπηροι πολέμου) και οι πολύτεκνοι θα πληρώνουν το 50% των τελών. Επίσης απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη στο 100% οι άποροι.

Ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου, κ. Σ. Βαρδάκας, υποστήριξε ότι «το πρόβλημα φυσικά δεν είναι μόνο ταμειακό, αλλά κυρίως κοινωνικό στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, όμως δεν γίνεται να μην βάλουμε ορισμένες μικρές αυξήσεις. Θα ήταν πολύ εύκολο πολιτικά να μην κάνουμε καμία αύξηση. Ορισμένα δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν όμως αυξήσεις που φτάνουν και το 50%. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει καμία αύξηση».

Κατά των αυξήσεων τάχθηκαν οι επικεφαλής και των τριών παρατάξεων της μειοψηφίας. Ο πρώην δήμαρχος Άργους Δ. Πλατής  τόνισε «ότι αν ξεπεραστεί η κρίση να αποφασίσουμε για αυξήσεις. Να μην γίνει γενικά καμιά αύξηση η σε καμία περίπτωση» υπογράμμισε με έμφαση ο πρώην δήμαρχος.

Κατά των αυξήσεων τάχθηκε και ο κ. Δ. Καμπόσος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «ότι συνήθως η αντιπολίτευση δεν δέχεται αυξήσεις για αντιπολιτευτικούς λόγους. Αυτή αναφορά όμως που μένουμε μόνοι με αυξήσεις για κοινωνικούς λόγους» και προέτρεψε την πλειοψηφία να μην προβεί σε αυξήσεις τονίζοντας ότι «μην το κάνετε γιατί θα έχετε τεράστιο πολιτικό κόστος».

Τα περί συμπάθειας στους οικονομικά αδύναμους, χαρακτήρισε η κ. Παναγιωτοπούλου ως «ωραία λόγια και τίποτα περισσότερο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να μην κάνουμε καμία αύξηση».

Στην συνέχεια ακολούθησε μια αντιπαράθεση για το ποιοί ευθύνονται για την οικονομική κρίση μεταξύ του δημάρχου Άργους Β. Μπούρη και του κ. Καμπόσου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, ότι «δεν θα αφήνει τίποτα να πέσει κάτω που θα αφορά την ΝΔ». Κλείνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος Άργους μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε «χαίρομαι πραγματικά που η αντιπολίτευση έχει ευαισθησίες και ζητά μηδενικές αυξήσεις, αλλά γιατί δεν αντέδρασε νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ»; και συνέχισε «θα είμαστε παράνομοι αν είμαστε ελλειμματικοί και δεν κάνουμε αυξήσεις. Είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος αλλά ο Δήμος είναι  «στο κόκκινο» θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μικρές αυξήσεις.

Τέλος τα αδρανή;

Προς το παρών φαίνεται πως το πρόβλημα με την σκόνη θα πάρει τέλος στο Λιμάνι του Ναυπλίου. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ναυπλίου Π. Αναγνωσταρά, το έτος 2004  ξεκίνησε μία προσπάθεια για να απαλλαχτεί την πόλη του Ναυπλίου από τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την διαδικασία φόρτωσης των αδρανών υλικών στο λιμάνι του Ναυπλίου. Με συγκεκριμένες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, Δημοτικού Συμβουλίου-Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου, από το έτος 2004 «κάναμε γνωστές τις απόψεις μας αλλά και όλης της κοινωνίας του Ναυπλίου και διατρανώσαμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούμε πλέον την συνεχιζόμενη υποβάθμιση μιας πόλης που αποτελεί την ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης της Αργολίδας. Μιας πόλης που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες ,μιας πόλης που σχεδιάζει την κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών ,προσδοκώντας στον ποιοτικό τουρισμό.

Είχαμε αντιπάλους την γραφειοκρατία ,την ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων ,αλλά είχαμε και αντιπάλους κάποιους οι οποίοι κρυπτόμενοι προσπαθούσαν να δώσουν συνέχεια στην διαδικασία φόρτωσης αδρανών. Το έτος 2004, πέρα από τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων μας προσφύγαμε και στις δικαστικές αρχές.

Δυστυχώς τότε δεν είχαμε αποτέλεσμα. Συνεχίσαμε όμως, και τώρα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ,μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις που κάναμε πάλι με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ,αλλά και παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία ,πετύχαμε να εξασφαλίσουμε τον τερματισμό δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών στο λιμάνι Ναυπλίου. Αυτό έγινε με το υπ "αριθμόν 8121/03/08 έγγραφο με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2008 ,του Λιμεναρχείου Ναυπλίου. Η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε από τον Λιμενάρχη Ναυπλίου ύστερα από σχετικές έγγραφες οδηγίες που του εδόθησαν από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας».

Ο δήμαρχος Ναυπλίου εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες του προς όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχή προσπάθεια. Ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Με έγγραφο της γενικής γραμματείας Λιμένων του υπουργείου εμπορικής Ναυτιλίας διευκρινίζει ότι βάσει του Άρθρου 6 του Π.Δ., προβλέπεται να χορηγείται προσωρινή άδεια λειτουργίας σε «νεοσύστατους» τερματικούς σταθμούς, που διαθέτουν τις άδειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, αποκλειστικά με σκοπό την επίτευξη πιστοποίησης κατά ISO 9001:2000.

Παράλληλα, σχετικά με τον καθορισμό συγκεκριμένου χώρου στη χερσαία ζώνη λιμένα δικαιοδοσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου για την οργάνωση και λειτουργία τερματικού σταθμού χύδην φορτίων, υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται, ότι η λειτουργία τερματικού σταθμού χύδην δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα του λιμένα, ότι με κανένα τρόπο δεν εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του λιμένα και ότι διαθέτονται μέσα για την αποφυγή ρυπάνσεως και οχλήσεως, όπως προβλέπουν ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα και το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο του λιμένα.

Επίσης, ότι διασφαλίζεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση και εγκριση έναρξης της εν λόγω δραστηριότητας από την αρμόδια ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας ή από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο εκάστοτε Φορέας Εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού, όπως θα προκύπτει από τις πράξεις παραχώρησης χρήσης κι εκμετάλλευσης χώρου της διοίκησης του λιμένα, υποχρεούται στην εξασφάλιση όλων των απαιτήσεων καταλληλότητας του σταθμού και της σχετικής πιστοποίησης που ορίζει το Άρθρο 5 του Π.Δ.. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του Π.Δ. αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη των Φορέων Εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών.

Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης ισχύος της πράξης παραχώρησης χρήσης χώρου για τη λειτουργία τερματικού σταθμού διακίνησης χύδην, ο τερματικός σταθμός ξεκινά να λειτουργεί όταν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις του Π.Δ..

Στο έγγραφο της γενικής γραμματείας Λιμένων του υπουργείου εμπορικής Ναυτιλίας υπογραμμίζεται μάλιστα «ότι σε περίπτωση που λήξη η ισχύς απαιτούμενων αδειών και πιστοποιητικών, ο προϊστάμενος της Λιμενικής Αρχής θα προβαίνει σε άμεση διακοπή των εργασιών του σταθμού».

Λαμβάνοντας αυτά υπ όψιν του το Λιμεναρχείο Ναυπλίου με έγγραφό του προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου, αλλά και προς  τους εμπλεκόμενους τους ενημερώνει ότι βάσει του εγγράφου του υπουργείου «διακόπτεται η δραστηριότητα φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών στο Λιμάνι Ναυπλίου καθόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις διατήρησης της»  που αναφέρονται κυρίως στο τερματικό σταθμό,

και «διακόπτονται άμεσα οι δραστηριότητες φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών στο Λιμένα Ναυπλίου μέχρι εκπληρώσεως των προϋποθέσεων».

Αυτό που μένει όμως ακόμα να διασφαλιστεί είναι αν και κατά πόσο τα πλοία χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την φορτοεκφόρτωση των αδρανών, αφού οι διατάξεις και οι απαγορεύσεις αφορούν την φορτοεκφόρτωση των αδρανών όταν γίνεται με μηχανικά και άλλα μέσα που βρίσκονται επί της ξηράς και όχι επί των πλοίων. 

Οι Αρκάδες διεκδικούν τον Ανάβαλλο

Να συμπεριληφθούν στην μελέτη «Ανάπτυξη Συστημάτων και Εργαλείων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Υδατικών Διαμερισμάτων Πελοποννήσου» οι μελέτες και τα απαιτούμενα έργα για την αξιοποίηση των νερών της πηγής του Αναβάλου και για τον δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ζητά το δημοτικό συμβούλιο του όμορου των συνόρων της Αργολίδας δήμου, θεωρώντας ότι τα νερά του Αναβάλου ανήκουν και σε αυτούς.

Το δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες για το ζήτημα της ύδρευσης και της άρδευσης. Στην συνεδρίαση μάλιστα, παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων του Αγίου Ανδρέα, Ξηροπηγάδου, Δολιανών, Καστάνιτσας και Μελιγούς, που πλήτονται από την λειψυδρία.

Μέχρι στιγμής αντιδράσεις από το νομό Αργολίδας δεν υπάρχουν.

Ο νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στον «α» δήλωσε ότι «ο Ανάβαλος θα έχει νερό και γι΄ αυτούς. Οι ποσότητες του νερού του Αναβάλου – αν δουλέψει το αντλιοστάσιο με όλους τους μηχανισμούς - φτάνουν και για την άρδευση της Κυνουρίας».

Ο κος Σωτηρόπουλος προσθέτει ωστόσο, ότι μέσα από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής τα έργα που θα γίνουν αφορούν μόνο νερό για άρδευση και όχι για ύδρευση.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας ήταν ομόφωνη και ζητείται η ένταξη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της πεδινής και παραλιακής ζώνης του Δήμου στο σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων του υδατικού διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου. Ενισχυτικά συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τον δήμαρχο Γιώργο Δαλιάνη, δημοτικούς συμβούλους και άλλους φορείς με αποκλειστικό σκοπό την ασχολία με τα νερά του Αναβάλου, την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ευθύνη να φέρει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αιχμή της Αρκαδίας» το ζήτημα του Αναβάλου εισηγήθηκε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η λειψυδρία μαστίζει την περιοχή και η αξιοποίηση των νερών της πηγής του Αναβάλου καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για ολόκληρη την πεδινή περιοχή του Δήμου». Υποστήριξε ακόμα ότι οι παροχές των νερών μειώνεται συνεχώς, όπως άλλωστε και υποβαθμίζεται η ποιότητα των νερών των γεωτρήσεων, ενώ η υπεράντληση νερού για αγροτική χρήση χειροτερεύει το πρόβλημα και δείχνει ξεκάθαρα ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν οι σημερινές ποσότητες και οι σημερινή ποιότητα νερού για άρδευση, αφού υφαλμύρωση έχει ήδη επηρεάσει τις καλλιέργειες.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα δύσκολα έπονται γεγονός που δηλώνει πως - σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης διαχείρισης υδατικών πόρων που είχε εκπονήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2001- «ως λύση του προβλήματος για τα επόμενα χρόνια είναι η αξιοποίηση των ποσοτήτων της πηγής Αναβάλουν που ο δήμος δικαιούται».

Ο κος Δαλιάνης αναφέρθηκε και στην απόφασή του 1980 του υπουργού Γεωργίας σύμφωνα με την οποία έχει παραχωρηθεί δικαίωμα χρήσης νερού στην πρώην κοινότητα Ξηροπηγάδου η οποία απόφαση εξακολουθεί να ισχύει, αφού δεν έχει ανακληθεί ή τροποποιηθεί με κάποια μεταγενέστερη απόφαση της διοίκησης.

Από τότε όμως, δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για εκχώρηση του δικαιώματος χρήσης του νερού στον αγροτικό συνεταιρισμό Ξηροπηγάδου κι έτσι επανήλθε στο θέμα πριν από λίγους μήνες με έγγραφο το οποίο στάθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, την περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ξηροπηγάδου Αγγελής Χασάπης στην αρχή είχαν παραχωρηθεί στο συνεταιρισμό Ξηροπηγάδου 40 κυβικά την ώρα και το 1998 έγιναν 240 κυβικά την ώρα, τα οποία πήρε ο συνεταιρισμός αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να φτιάξει το έργο και υποστήριξε ότι είναι ανάγκη το ζήτημα να προχωρήσει δυναμικά.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις των δήμων της Αργολίδας για την περαιτέρω αξιοποίηση των νερών της συγκεκριμένης πηγής» ενώ στην προσπάθειά τους αυτή συμπαραστέκεται ενεργά και ουσιαστικά οι βουλευτές της Αργολίδας, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ανέδειξαν και στήριξαν το αίτημα αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδος που ανέλαβε το κόστος των μελετών, η περιφέρεια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνέβαλαν στο να ενταχθούν έργα και μελέτες στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Τέλος ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία και την περιφέρεια Πελοποννήσου να σεβαστούν το συγκεκριμένο δικαίωμα τους και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας να συζητήσει το θέμα στο επόμενο νομαρχιακό Συμβούλιο για να συνδράμει τον δήμο. Τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούν τους βουλευτές της Αρκαδίας να στηρίξουν το αίτημα αυτό και να αναλάβουν συγκεκριμένες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την μεταφορά των νερών της πηγής του Αναβάλου στον δήμο τους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ