Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/12/08

Ο τσακωμός μεταξύ ανωνύμων εταιριών εκθέτει Πολεοδομία και Δήμο στο Κρανίδι

Όταν πρόκειται για την έκδοση κάποιας άδειας ενός απλού πολίτη, οι πολεοδομίες εξαντλούν και καλά κάνουν κάθε αυστηρότητα των πολεοδομικών κανόνων. Όταν πρόκειται όμως το δημόσιο να ζημιωθεί με την απώλεια οικοπεδικής έκτασης μεγάλης αξίας, όπως είναι στην περιοχή της Ερμιονίδας, τότε ξεχνούν τι προβλέπει η νομοθεσία και εκδίδουν οικοδομικές Άδειες.
Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της εταιρίας «Med Oikopolis Μελετητική Συμβουλευτική Α.Ε», προς το πολεοδομικό γραφείο Κρανιδίου το δημόσιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κρανιδίου θα ζημιώνετο με την απώλεια τουλάχιστον 46 συνολικά στρεμμάτων, που θα προέκυπταν από την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στις περιοχές Κοιλάδας και Αγίου Παντελεήμονα της εταιρίας του Γκολφ στο Δήμο Κρανιδίου.
Στην προκειμένη περίπτωση είναι αξιοπερίεργο ότι και ο Δήμος Κρανιδίου, αν και γνώριζε πιθανόν για τα σχέδια των επενδυτών, δεν αντελήθφηκε την ζημιά που θα υφίστατο. Σύμφωνα πάντα με την Μελετητική εταιρία στην εξώδικη Δήλωση και πρόσκληση προς την πολεοδομία Κρανιδίου στις 10 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, γίνεται λόγος για ενδεχόμενη διάπραξη ακόμα και του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους της πολεοδομίας. Μεταξύ άλλων η μελετητική εταιρία αναφέρει: «κατά ασφαλείς πληροφορίες μας πάντοτε, η μη εφαρμογή από πλευράς σας των διατάξεων του Π.Δ./20-1-88 (ΦΕΚ-61/Δ/28-1-88), και συγκεκριμένα των άρθρων 7 και 8 του κεφαλαίου Ε', όπου αναφέρεται ότι για κάθε ξενοδοχείο μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ., ο ιδιοκτήτης οφείλει να παραχωρήσει με συμβολαιογραφική πράξη στον οικείο Δήμο εισφορά σε γη χωρίς αποζημίωση, πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Με αίτηση του προς το Νομάρχη, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει τη μετατροπή της εισφοράς αυτής σε χρήμα, οπότε ο καθορισμός της τιμής μονάδος ακολουθεί τις διατάξεις περί απαλλοτριώσεως. Η μη εφαρμογή των διατάξεων αυτών στερεί τον Δήμο Κρανιδίου εκτάσεων 30 και 16 στρεμμάτων αντίστοιχα, καθιστά βέβαια άκυρες τις οικοδομικές άδειες τις οποίες εκδώσατε και δημιουργεί πλήθος νομικών θεμάτων σχετικών με ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων (παράβαση καθήκοντος, απιστία κ.ά.)».
Στις 23 Οκτωβρίου η διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου καλεί την πολεοδομία Κρανιδίου «αφού ελέγξετε τα αναφερόμενα στο πιο πάνω έγγραφο να μας ενημερώσετε άμεσα, διατυπώνοντας τις απόψεις σας επ' αυτών, ώστε οι τυχόν επικείμενες ενέργειες σας να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και το κύρος της υπηρεσίας αποκαθιστώντας τη νομιμότητα σύμφωνα με «το πνεύμα και το γράμμα» των ισχυουσών στην περίπτωση αυτή διατάξεων.
Αναγνωρίζοντας ότι πολλές φορές το μέγεθος των υποθέσεων που χειρίζεται ένα πολεοδομικό γραφείο, σε συνδυασμό με την δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία και την ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών, δικαιολογούν παραλείψεις, σας εφιστούμε την προσοχή για τον ενδελεχή έλεγχο της υποθέσεως».
Η διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρά την αυστηρή Νότα ,φροντίζει άμεσα να καλύψει την «άγνοια νόμου» της πολεοδομίας Κρανιδίου, της υπενθυμίζει ότι στην καταγγελία της μελετητικής εταιρίας ότι «επισημαίνονται ακροθιγώς θέματα που πλήττουν ευθέως την νομιμότητα των εκδοθεισών Διοικητικών Πράξεων και συνιστούν λόγο ανακλήσεως αυτών».
Εν τω μεταξύ στις 15 Οκτωβρίου η πολεοδομία Κρανιδίου 8! ημέρες πριν της αποσταλεί η εντολή επανελέγχου από την περιφέρεια και δύο ημέρες πριν φτάσει η καταγγελία της μελετητικής εταιρίας στη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει από μόνη της προβεί σε διακοπή των οικοδομικών εργασιών των εν λόγω αδειών, επειδή «κατά τον επανέλεγχο των οικοδομικών αδειών 111/08 και 140/08 που αφορούν Ξενοδοχεία κλασικού τύπου διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται τα άρθρα 7 και 8 του κεφαλαίου Ε του Π.Δ. / 20-01-88 ( Φ.Ε.Κ 61 Δ' / 28-01-88 ), διακόπτουμε τις οικοδομικές εργασίες σύμφωνα και με τις προφορικές υποδείξεις του νομοθετικού τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κατόπιν των ανωτέρω καλείστε σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφο 3 του ΓΟΚ όπως προχωρήσετε σε τακτοποίηση των ανωτέρω αδειών».
Την ορθότητα της απόφασης αυτής αμφισβητεί η Γενική διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας η οποία σύμφωνα με τις απόψεις της, «οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις παρεχόμενες οδηγίες μας προς την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, οι επίδικες οικοδομικές άδειες θα έπρεπε να ανακληθούν ενώ αντίθετα προς τις οδηγίες μας η υπηρεσία, επικαλούμενη προφορική άποψη του Νομοθετικού Τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ προέβη σε διακοπή των εργασιών».
Ο «α» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Κρανιδίου Δ. Σφυρή, ο οποίος απέφυγε να εκφράσει την άποψή του για τα τεκταινόμενα στον Δήμο σχετικά με την εισφορά σε γη και χρήμα των υποκατασκευή Ξενοδοχείων και την πολιτική ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου για την έκδοση Αδείας εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, έστω και τώρα, ο Δήμος κινείται προς την επιλογή των χρημάτων αντί της γης και τον καθορισμό του τιμήματος προκειμένου να συνεχιστούν οι οικοδομικές δραστηριότητες.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, αν δεν υπήρχε η ρήξη των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ ανωνύμων εταιρειών οι οποίες εμπλέκονται με τη μελέτη και κατασκευή των έργων, ο Δήμος Κρανιδίου θα είχε ζημιωθεί από την απώλεια γης ή χρημάτων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων Ευρώ.
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ευθύνη πλέον για την επίλυση της υπόθεσης βαραίνει την διεύθυνση ΠΕΧΩ Περιφέρειας Πελοποννήσου την Νομαρχία Αργολίδας και τον Δήμο Κρανιδίου: «Η Δ/νση ΠΕΧΩ Πελοποννήσου στην οποία κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται σύμφωνα με τον Ν. 2503/1997 να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις προς την πολ/κή υπηρεσία εφόσον της ζητηθεί.
Οι πράξεις της πολεοδομίας προσβάλλονται είτε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας κατόπιν προσφυγής, είτε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου με αίτηση ακυρώσεως (Ν. 2839/2000, όπως ισχύει).
Την ενδιαφερόμενη εταιρία δε πληροφορούμε ότι κατόπιν της ισχύος του Ν. 2218/1994 και επόμενους που αφορούν την ίδρυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λ' και Β' βαθμού, τα αιτήματα πολεοδομικού περιεχομένου αντιμετωπίζονται από τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες οι οποίες είναι και αρμόδιες για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Ν. 1577/1985, όπως ισχύει). Σε συνδυασμό με τους ισχύοντες όρους και κανονισμούς δομήσεως της κάθε περιοχής καθώς και με τα πραγματικά δεδομένα της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.
Η Δ/νση O.K.K δεν έχει αρμοδιότητα εφαρμογής των πολεοδομικών διατάξεων, ούτε διενέργειας ελέγχου συγκεκριμένων διοικητικών πράξεων (π.χ έκδοση οικοδομικής αδείας - διακοπή οικοδομικών εργασιών, ανάκληση οικοδομικής αδείας, έκθεση αυτοψίας για αυθαίρετες κατασκευές)».

Πρόστιμα σε όποιον βρωμίζει τo Ναύπλιο

Ελάχιστα πρόστιμα έχει επιβάλει μέχρι στιγμής ο δήμος Ναυπλίου σχετικά με παρανομίες και παρατυπίες που γίνονται για τον κανονισμό καθαριότητας, που βρίσκεται σε εφαρμογή από τον Αύγουστο.
Με πρόσχημα την καθυστέρηση λειτουργίας της δημοτικής Αστυνομίας τα πρόστιμα είναι ελάχιστα. Ο δήμος προσπαθώντας να πείσει τους κατοίκους να συμμορφωθούν αποτύπωσε τον κανονισμό καθαριότητας σε φυλλάδιο που διανέμεται στη ΔΕΥΑΝ.
Τα προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας στο Ναύπλιο είναι πολλά όμως πρίν ξεκινήσει η επιβολή των προστίμων ο δήμος «καλοπιάνει» τους δημότες με πρακτικές συμβουλές, του στυλ: «βγάζουμε τα απορρίμματα οικιών και καταστημάτων τις βραδινές ώρες», ή «συσκευάζουμε τα απορρίμματα σε πλαστικές σακούλες», ή «δεν εμποδίζουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων με την στάθμευση μπροστά στους κάδους».
Τα πρόστιμα που θα καλείται να πληρώσει όποιος δεν συμμορφώνεται με τον κανονοσμό καθαριότητας του δήμου Ναυπλίου, είναι τα ακόλουθα:

Ο κανονισμός
Οικιακά απορρίμματα έξω από τους κάδους: 20 ευρώ.
Σακούλες σε πεζοδρόμια, στις νησίδες των δρόμων ή σε εισόδους κατοικιών: 50 ευρώ για κάθε σακούλα.
Η απορροή υδάτων στο οδόστρωμα στο οδόστρωμα, από λειτουργία πλυντηρίων, πότισμα λουλουδιών ή άλλη χρήση και όχι η συσσώρευσή τους στο δίκτυο αποχέτευσης: 30-60 ευρώ.
Μη τήρηση της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων μπροστά από τα καταστήματα όπως εστιατόρια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, φαστ φουντ από τους καταστηματάρχες: 100 ευρώ την ημέρα.
Η τοποθέτηση από καταστηματάρχες στα πεζοδρόμια, στο οδόστρωμα ή σε πλατείες οποιοδήποτε αντικείμενο σχετικό με την εμπορική τους ιδιότητα, χωρίς την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής. Ειδικότερα απαγορεύεται η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, ζαρντινιερών, τεντών και ομπρελών, με σταθερές βάσεις, που παρεμποδίζουν την ομαλή διέλευση των πεζών από πεζοδρόμια, πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους: 200 ευρώ την ημέρα. Η κατάληψη πεζοδρομίου ή τμήματος αυτού για τοποθέτηση οικοδομικών υλικών: 200 ευρώ την ημέρα.
Ακάθαρτα δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα ή έλλειψη περίφραξης και αποψίλωσης της βλάστησης: 300 ευρώ την ημέρα.
Πολυήμερη στάθμευση ή εγκατάλειψη αυτοκινήτων άνω των δεκαπέντε ημερών σε κοινόχρηστους χώρους και στάθμευση οχημάτων σε στενούς δρόμους με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στην αποκομιδή των απορριμμάτων από τα οχήματα του Δήμου:150 – 300 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με τον όγκο του σταθερού αποβλήτου.
Οι περιπτερούχοι που διατηρούν έξω από τον επιτρεπόμενο χώρο του περιπτέρου άχρηστα υλικά συσκευασίας των προ διάθεσης προϊόντων ή αυτοκίνητα – αποθήκες. Επίσης απαγορεύεται να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από αυτόν που αναφέρεται στην χορηγηθείσα άδεια: 200 ευρώ την ημέρα.
Διασπορά φορτίου από οχήματα που μεταφέρουν χώμα, ασβέστη, σκυρόδεμα, υγρά καύσιμα, καθώς και η κίνησή τους από κεντρικούς δρόμους: 500 ευρώ.
Οι εργολάβοι δημοσίων έργων και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα που έχουν ως αντικείμενο εργασίας την κατασκευή έργων υποχρεούται εντός 48 ωρών από το τέλος των εργασιών να αποκαθιστούν στην κατάσταση που ήταν πριν από την εκτέλεση των εργασιών, το τμήμα του Δημοσίου ή ιδιωτικού χώρου:500 – 6.000 ευρώ ανάλογα το χώρο και την βλάβη.
Ρίψη εντός του δικτύου ομβρίων υδάτων και στο οδόστρωμα οδών, λαδιών από οικιακή ή βιοτεχνική χρήση ή επαγγελματική δραστηριότητα, λαδιών συνεργείων αυτοκινήτων καθώς και νερών ιχθυοπωλείων. Τα καταστήματα υποχρεούνται εντός 20 ημερών να προσκομίσουν βεβαίωση - πιστοποίηση για το πού διατίθενται: 1000 ευρώ.
Ρύπανση ή καταστροφή κοινόχρηστων χώρων (μνημεία, αγάλματα, αρχαιολογικοί χώροι, σιντριβάνια, παρτέρια λουλουδιών, κάδοι απορριμμάτων): 50 ευρώ.
Υπαίθριοι πωλητές των λαϊκών αγορών υποχρεούνται να καθαρίζουν πολύ καλά το χώρο που χρησιμοποιούν: 50 – 200 ευρώ.
Ρύπανση με εμπορικές αφίσες, φέιγ βολάν, σπρέι κλπ, δημοτικών αντικειμένων (κάδων απορριμμάτων, κιβώτια διακλαδώσεων, καλωδίων ΟΤΕ-ΔΕΗ, χρηματοκιβωτίων ΕΛΤΑ), δημοτικών καταστημάτων, προσόψεις ιδιωτικών κατοικιών, δρόμων, αναγραφή συνθημάτων και η επικόλληση αυτοκόλλητων σε δημοτικά αντικείμενα:1.000 ευρώ επιβαρύνει τον διαφημιζόμενο.
Τα απορρίμματα που δεν είναι δυνατή η παραλαβή τους λόγω δυσκολίας προσέγγισης των απορριμματοφόρων, θα μεταφέρονται με ευθύνη των κατόχων στον πλησιέστερο κάδο: 30 ευρώ.
Ρύπανση ή καταστροφή του δημοτικού, δημοσίου, κοινόχρηστου και ιδιωτικού πράσινου: 90 – 300 ευρώ ανάλογα με τη βλάβη.
Ρίψη μπαζών και απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, χειμάρρους ή ποταμούς καθώς και η ρήψη απόβλητων βιομηχανιών, βιοτεχνιών, ελαιοτριβείων και οικιών στα δίχτυα ομβρίων υδάτων:200 – 1.000 ευρώ.
Μη τήρηση της καθαριότητας των ακτών και γενικότητα των παραλιακών χώρων:100 – 3.000 ευρώ.
Τα απορρίμματα σπιτιών και καταστημάτων θα τοποθετούνται συσκευασμένα σε ειδικές σακούλες μέσα στους κάδους κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες: 100 ευρώ.
Ρύπανση δημόσιων δημοτικών χώρων που χρησιμοποιούνται από διάφορους φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων:500 – 1.000 ευρώ.
Συνέπεια πρόσκρουσης ή βανδαλισμού με μερική ή ολική καταστροφή κάδων ή άλλων μέσων προσωρινής αποθήκευσης:500 ευρώ.
Αμέλεια από ιδιοκτήτες ή συνοδούς κατοικίδιων ζώων για άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων:100 ευρώ. Διπλασιάζεται σε παιδικές χαρές, εισόδους σχολείων.

Πήρε την «βούλα» του Νάκου ο Γεώργας

Μπορεί να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του ο δήμαρχος Επιδαύρου Νίκος Γεώργας μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση με τον αντίπαλό του Αλέξανδρο Λιμνιάτη, επισημαίνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Αθ. Νάκος.
Ο υφυπουργός επισημαίνει: «Σύμφωνα με το άρθρο 68, παρ.4 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ, ν.3463/2006, Α΄114), αν το Συμβούλιο της Επικρατείας αναιρέσει την τελεσίδικη απόφαση, βάσει της οποίας έγινε η εγκατάσταση των δημοτικών και κοινοτικών αρχών, και αναπέμψει τη διαφορά για νέα κατ΄ ουσίαν κρίση στο δικαστηρίου που εξέδωσε την αναιρεθείσα απόφαση, η εγκατάσταση των αρχών που έγινε βάσει της απόφασης αυτής δεν θίγεται μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης για την εκλογική αυτή διαφορά.
Σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη του άρθρου 68, παρ. 4 ΚΔΚ αποβλέπει στην αποτροπή διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας των δήμων και κοινοτήτων και την εξασφάλιση της σταθερότητας των διοικητικών καταστάσεων. Επομένως, αν το Συμβούλιο της Επικρατείας αναιρέσει τη τελεσίδικη απόφαση, βάσει της οποίας έγινε η εγκατάσταση των δημοτικών και κοινοτικών αρχών, και αναπέμψει την υπόθεση για νέα κατ΄ ουσίαν κρίση στο δικαστήριο που εξέδωσε την αναιρεθείσα απόφαση, η εγκατάσταση των αρχών που έγινε βάσει της απόφασης που αναιρέθηκε δεν θίγεται και οι αρχές που εγκαταστάθηκαν βάσει αυτής εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα του μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η νέα απόφαση του δικαστηρίου της ουσίας που θα εκδοθεί, ακόμη και αν με αυτή επέλθει μεταβολή στην ανακήρυξη του επιτυχόντων δημοτικών ή κοινοτικών συμβούλων (ΣτΕ 50/2005, 2975/1994).
Από την ανωτέρω διάταξη νόμου και την παγιωθείσα νομολογία του Συμβούλιο της Επικρατείας συνάγεται ότι η δημοτική αρχή που έχει εγκατασταθεί με την ανακήρυξη της ως επιτυχούσας των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2006, ασκεί τα καθήκοντά της συνεχώς και αδιαλείπτως, ακόμα και εάν η εν λόγω δικαστική απόφαση έχει αναιρεθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τονίζουμε, τέλος, οι αρχές αυτές ασκούν νομίμως τα καθήκοντά τους μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης για την εκλογική διαφορά».
Η δήλωση Νάκου έγινε μετά από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή το Ψήφισμα που εξέδωσε πριν λίγες εβδομάδες η ΤΕΔΚ Αργολίδας, με αίτημα την ομαλοποίηση των διαδικασιών και τον σεβασμό της λαϊκής βούλησης, έτσι όπως αυτή έχει εκφραστεί σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκσυγχρονίζεται η λαϊκή του Άργους μετά από απόφαση του ΔΣ

Τη δική του αγορά " Μοδιάνο» θα αποκτήσει σύντομα η πόλη του Άργους εφόσον εφαρμοστεί η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου. Την τρίτη το βράδυ στο δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Άργους αποφάσισε πλειοψηφικά για ακόμα μια φορά την τροποποίηση της χρήσης του νεοκλασικού στη λαϊκή Αγορά.
Μετά από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί επί δημοτικών αρχών Κολιγλιάτη και Πλατή, τώρα η δημοτική αρχή του κ Μπούρη αποφάσισε νέες χρήσεις στην δημοτική αγορά τροποποιώντας την παλαιότερη απόφαση 285/2005 του δημοτικού συμβουλίου Άργους. Ως προς τις αλλαγές διαφώνησε η παράταξή του Νείλου πάντως που ο οποίος υποστήριξε ότι "τσιγκέλια και Καραμανλή δεν ταιριάζουν» και ζήτησε τη χρήση των έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα ενώ παράλληλα ζήτησε να γίνει μελέτη ως προς την χρήση του κτιρίου.
Σύμφωνα με την πρόταση την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ. Σίμος Βαρδάκας οι χρήσεις του νεοκλασικού κτιρίου της λαϊκής αγοράς θα είναι για καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, που θα συνάδουν όμως με τον χώρο, για καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, χειροτεχνίας κλπ., για καταστήματα όπως εκθετήρια, βιβλιοπωλεία, εκθέσεις έργων τέχνης, για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που δεν θα παράγουν όμως όχληση και για δραστηριότητες για τις οποίες θα αποφασίσει το δημοτικό Συμβούλιο.
Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από όλους πλην της παράταξής του Καμπόσου, ο οποίος δεν διαφώνησε με τις αλλαγές χρήσεις αλλά υποστήριξε ότι πολλές από τις δραστηριότητες πιθανόν να έρχονται σε σύγκρουση η μια με την άλλη, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρχει περισσότερη ομοιογενοποίηση των δραστηριοτήτων στο νεοκλασικό κτίριο. Επεσήμανε επίσης ότι οι χώροι αυτοί στερούνται τουαλετών πράγμα που δυσχεραίνει την λειτουργία επιχειρήσεων αναψυχής, όπως καφετέριες, μπαρ κλπ.
Ο πρώην δήμαρχος Άργους κ. Δ. Πλατής επεσήμανε ότι στις προτάσεις δεν γίνεται αναφορά για παραδοσιακά καφενεία, τα οποία κατά την άποψή του θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί στις χρήσεις. Η πρόταση του κ. Πλατή έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του δημοτικού Συμβουλίου και συμπεριελήφθη στις προτάσεις χρήσεων.
Το πρόβλημα όμως παραμένει με τα κρεοπωλεία οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως τη λήξη των συμβολαίων τους στον χώρο του νεοκλασικού κτιρίου. Ήδη όμως εννέα καταστήματα είναι ελεύθερα και περιμένουν να τους δοθεί νέα χρήση. Τα καταστήματα αυτά είναι μόλις 18 τμ., εκτός από τα δύο γωνιακά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον χώρο του παταριού. Το μικρό μέγεθος των καταστημάτων εμποδίζει πολλές χρήσεις στο χώρο του νεοκλασικού κτιρίου και θα πρέπει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, να εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτή η συνένωση όμορων αιθουσών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας μεγαλυτέρων καταστημάτων όπως συμβαίνει παράνομα μέχρι σήμερα.

Ελληναράδες Ναυπλιώτες, τα σκουπίδια σας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΠΑΡ΄ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ τα «χοντρά» πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σκουπίδια και ο Δήμος Ναυπλίου - όπως και οι περισσότεροι άλλωστε δήμοι - φαίνεται ότι θα βάλει το χέρι στις τσέπες μας για να πληρώσει τη …νύφη, ξεκινά με καθυστέρηση και η εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας, που μέχρι τώρα έμενε στα χαρτιά.
ΕΙΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ λοιπόν, είτε όχι, φιλότιμες προσπάθειες για μια καθαρή πόλη (αναφέρομαι βέβαια στον αστικό ιστό και όχι στον φλεγόμενο σκουπιδότοπο της Καραθώνας), οι Ελληναράδες Ναυπλιώτες «τρώγονται» να πληρώσουν πρόστιμα για να συμμορφωθούν στοιχειωδώς με τους βασικούς κανόνες που επιβάλλει η συνύπαρξη όλων μας στην κοινωνία.
ΠΕΤΟΥΝ ΟΠΟΥ λάχει τα σκουπίδια τους, ότι ώρα γουστάρουν, με όποια συσκευασία αυτοί επιθυμούν, χωρίς να παρουσιάζουν καμιά ατομική υπευθυνότητα (προφανώς μιμούμενοι την απουσία υπευθυνότητας του ίδιου του δήμου που επιτρέπει στην κατ΄ εξοχήν τουριστική παραλία του, την Καραθώνα, να λειτουργεί βρομερός σκουπιδότοπος).
ΕΠΕΙΔΗ όμως σε αυτή την πόλη, υπάρχουν πολίτες που θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, ας αρχίσει επιτέλους να εφαρμόζεται ο Κανονισμός Καθαριότητας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και ας πέσουν τα πρώτα πρόστιμα σε ιδιώτες και επαγγελματίες που ρίχνουν τα σκουπίδια τους όπου λάχει, βρωμίζοντας όλο το Ναύπλιο.
ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ο κανονισμός καθαριότητας τυπωμένος σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και να τον γράφουν όλοι στα παλιά τους τα παπούτσια, δεν ωφελεί σε τίποτα. Καλύτερα να μην σπαταλούσαν το χρόνο τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, για να τον ψηφίσουν.

Τα μεταξωτά βρακιά...

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΑΠΟΙΑ στιγμή στο Άργος θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να ονειρεύονται μεμονωμένη λάμψη και αίγλη. Είναι αδύνατο ένα κτίριο να αναδεικνύεται, όταν ο πέριξ αυτού χώρος είναι υποβαθμισμένος. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα ακόμα «στολίδι», όπως συνηθίζουν να λένε στην πόλη του Άργους για διάφορα κτίρια, για την νεοκλασική αγορά στον χώρο της λαϊκής αγοράς.
ΟΠΟΙΑ χρήση και να δώσουν στο κτίριο αυτό, δεν πρόκειται να αναδειχτεί, όταν ο πέριξ αυτού χώρος είναι υποβαθμισμένος. Όταν το ίδιο το κτίριο είναι υποβαθμισμένο και καμία δημοτική αρχή από την εποχή του κου. Δ. Παπανικολάου δεν έχει ενδιαφερθεί για την διατήρηση του κτιρίου. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται την πλατεία Δημοκρατίας, όπου βλέπει το κτήριο αυτό και κάθε άλλο παρά διαμορφωμένο είναι, ώστε να φιλοξενήσει καλύτερης ποιότητας καταστήματα, σαν κι αυτά οποία ονειρεύονται εδώ και χρόνια τα δημοτικά συμβούλια.
ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και οι ενοικιαστές διαμόρφωσαν τους χώρους ανάλογα με την δική τους αισθητική και τις ανάγκες των καταστημάτων τους χωρίς ποτέ να παρέμβει κανείς τα τελευταία χρόνια. Η Δυτική πλευρά του κτιρίου είχε κακοποιηθεί πλήρως τόσο από πλευράς του καταστήματος που βλέπει προς το χώρο της λαϊκής όσο και από το περίπτερο που έχει καταλάβει όλη τη γωνία επί της Τσώκρη.
ΑΛΛΑ και οι υπηρεσίες της λαϊκής αγοράς οι οποίες στεγάζονται στο χώρο αυτό ουδέποτε έδειξαν την αγάπη τους για το χώρο που φιλοξενεί τα γραφεία τους. Τώρα έρχεται το δημοτικό συμβούλιο και ονειρεύεται μια αγορά ευρωπαϊκών προτύπων. Μια αγορά, όπου νέα καταστήματα θα πρέπει να συνυπάρξουν με τα τσιγκέλια των κρεοπωλείων. Κι όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αν από τις δημοτικές αρχές τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν είχε εκφραστεί η θέληση να επιβληθούν κάποιοι κανόνες χρήσης του κτιρίου. ΟΤΑΝ όλα αυτά δεν συμβαίνουν τότε οτιδήποτε και αν προταθεί από πλευράς χρήσεων και για το χώρο της λαϊκής του Τσίλερ απλά και μόνο η επιθυμία και γράμμα προς τον Αη Βασίλη θα είναι. Επειδή τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους, γι αυτό θα πρέπει να φροντίσουν στη δημοτική αρχή πριν "αγοράσουν το μετάξι" για τις προϋποθέσεις της χρήσης του.

Τάσσος Παπαδόπουλος (ένα ΟΧΙ που θα ξεχάσουμε πολύ γρήγορα)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Πριν λίγες μέρες έφυγε από την ζωή ένα σπουδαίος έλληνας πολιτικός ο Τάσσος Παπαδόπουλος . Ένας ιδιόρρυθμος και παράξενος πολιτικός . Πάντα για αυτόν υπήρχε το δίλημμα μεταξύ νομικής επιστήμης και πολιτικής. Και μάλλον χρησιμοποίησε την νομική για να υπηρετήσει την πολιτική μέσα από διάφορους ρόλους και δράσεις.
Ένας πολιτικός που ήταν από τους βασικούς και πρώτους χειριστές των θεμάτων της Κύπρου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα γνωστός έγινε όταν τόλμησε το γνωστό ΟΧΙ στο διάγγελμα του στον κυπριακό ελληνισμό τον Απρίλη του 2004. Η φράση του «παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα» μάλλον θα τον συνοδεύει για πάντα στις σελίδες της ιστορίας.
Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για αυτόν από φίλους και εχθρούς, ιδιόρρυθμος, εργασιομανής , δύσκολος χαρακτήρες , συμμετοχή σε φημολογούμενες δράσεις αλλά και από την άλλη μαχητής, αγωνιστής, διορατικός και αξιοσημείωτα σταθερός στις απόψεις του ( Ευστάθιος ήταν και το βαφτιστικό του όνομα) . Ήταν ένας από αυτούς που είπε όχι και στην συνθήκη Ζυρίχης – Λονδίνου.
Την εποχή που τόλμησε το ΟΧΙ υπήρχε τεράστια πίεση από Αγγλία και Αμερική , και πολιτική και οικονομική για να δεχτούν οι ελληνοκύπριοι το έκτρωμα που λεγόταν σχέδιο Ανάν.
Εκείνες τις ώρες πιστεύω ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν απελπιστικά μόνος , είχε στα χέρια του μια ιστορική επιλογή μακριά από ηλίθιες εθνικιστικές κορώνες
(μια από τις πληγές της Ελλάδας και της Κύπρου) με θάρρος , συγκίνηση και ελληνική παρρησία τόλμησε ένα μεγάλο ΟΧΙ παίρνοντας και το 76% των Κυπρίων μαζί του. Είναι σίγουρο ότι αν και αυτός έλεγε ΝΑΙ σήμερα δεν θα υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατία.
Ήταν μια στιγμή που ο κυπριακός ελληνισμός σκέφθηκε με βάση την μνήμη του , την ιστορία του τα παθήματα του αλλά και τη ασυνέπεια που διακρίνει την τουρκική πλευρά εδώ και χρόνια . Είναι χαρακτηριστική η θέση του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι τελικά αυτό που επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι είναι κυριαρχία στον βορά και συγκυριαρχία στον Νότο. ( Και από ότι φαίνεται έχουν αυξημένες πιθανότητες να το καταφέρουν)
Λένε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ότι δεν τον ένοιαζε ο επερχόμενος θάνατος , θα συνέβαινε και αυτό ήταν μια χαρακτηριστική του φράση , λες και ήδη είχε περάσει τον Αχέροντα ποταμό. Όμως δεν μπορούσε να ξεφύγει και από την μεγάλη του αγωνία για το μέλλον της Κύπρου. Ποιος ξέρει έβλεπε το περήφανο ΟΧΙ να ξεθωριάζει στο πέρασμα του χρόνου.
Και μάλλον έτσι ήταν τα πράγματα. Πολίτες που δεν ανήκαν στον δικό του πολιτικό χώρο και είχαν όμως σθεναρά ταχθεί μαζί του στο ΟΧΙ μετά από δυο – τρία χρόνια ήταν έτοιμοι για το ΝΑΙ. Ήταν καλό τότε το ΌΧΙ αλλά ήταν πολλές οι αρνητικές του συνέπειες . Ουσιαστικά δεν υπήρχε κάποια άμεση συνέπεια στην Κυπριακή Δημοκρατία γιατί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκε και το Ευρώ είναι πια νόμισμα της. Χάθηκαν όμως με το όχι κάποιες ευκαιρίες για παραπέρα πλουτισμό, να ανοίξουν οι δουλειές , μεγάλες τουριστικές ευκαιρίες στον βορρά και φτηνά εργατικά χέρια.
Δυστυχώς η επιθυμία για εύκολο μεγάλο κέρδος και με οποιοδήποτε κόστος, η αντικατάσταση της πατρίδας με μια καλή παρτίδα ( μια ζαριά καλή ) έχει άμεσες επιπτώσεις στην ιστορική μας μνήμη και ιστορική μας όραση , το περήφανο ΟΧΙ του Απρίλη δεν ήταν ικανό να φέρει την άνοιξη στην αυτοσυνειδησία του κυπριακού ελληνισμού, άρχισε να ξεθωριάζει να θολώνει και με αυτό το πικρό παράπονο έφυγε ένας από τους τελευταίους της πραγματικής πολιτικής δράσης , όπου πέρα από λάθη , αποτυχίες , σωστά ή επιτυχίες κατορθώνει και κρατά μια σταθερή πορεία και πολιτική με γνώμονα το πραγματικό εθνικό συμφέρον…


10/12/08

Πρωτοφανείς οι συγκεντρώσεις των μαθητών

Σε μια συμβολική αναπαράσταση της εν ψυχρώ δολοφονίας του δεκαεξάχρονου συμμαθητή τους, προχώρησαν μπροστά στο αστυνομικό Μέγαρο Ναυπλίου οι μαθητές των γυμνασίων και Λυκείων που διαδήλωσαν τη Δευτέρα το πρωί.
Κάποιοι μαθητές ενώπιον των αστυνομικών οργάνων, έκαναν δήθεν με τα χέρια ότι πυροβολούν τους μαθητές τους και εκείνοι έπεσαν όλοι στο έδαφος.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό Μέγαρο του Ναυπλίου δεν είχε προηγούμενο. Τουλάχιστον τριακόσιοι μαθητές αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα και διαδήλωσαν την οργή τους για την εν ψυχρώ εκτέλεση του δεκαεξάχρονου παιδιού στα Εξάρχεια.
Σε σημείωμα που άφησαν στα πόδια των αστυνομικών οι μαθητές σημειώνουν: «Με αφορμή την εν ψυχρώ εκτέλεση του δεκαπεντάχρονου παιδιού, ως μαθητές έχουμε υποχρέωση να εκφράσουμε τη λύπη και την οργή μας για το γεγονός. Γι αυτό το λόγο σας καλούμε όλους σε ολοήμερη αποχή των σημερινών μαθημάτων».
Οι μαθητές με μηνύματα από τα κινητά τους από την Κυριακή, προγραμμάτισαν τη συγκέντρωση της Δευτέρας και στο Ναύπλιο όπως σε όλη την Ελλάδα.
Οι μαθητές φωνάξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, άνοιξαν τα πανό τους και πέταξαν μπουκάλια και γιαούρτια εναντίον τους. Οι αστυνομικοί δεν αντέδρασαν, αλλά στεκόνταν αμήχανοι μπροστά στο κτίριο και παρακολουθούσαν. Ακόμα και ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής Αργολίδας Ηλίας Κοκορός, μαζί με τους υφισταμένους του, στεκόταν προσοχή στα σκαλιά, μπροστά στο κτίριο της αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας και παρακολουθούσε τους μαθητές.
Κάποιοι αστυνομικοί, είχαν ανεβεί στην ταράτσα για λόγους ασφαλείας και παρακολουθούσαν από εκεί την διαδήλωση. Μετά από μισή ώρα περίπου, οι μαθητές αποχώρησαν από το κτίριο της αστυνομικής Διεύθυνσης και πήγαν δίπλα στο κτίριο που στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα. Και εκεί πέταξαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών και του φυλάκιου.
Προηγήθηκε πορεία στους δρόμους του Ναυπλίου και δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Οι μαθητές προσπάθησαν να εμποδίζουν να περάσει από την Ενδέκατη μια κλούβα της δικαστικής φυλακής, όταν όμως αντελήφθησαν ότι η κλούβα αυτή, μετέφερε ασθενή κρατούμενο, έκαναν στην άκρη και άφησαν το αυτοκίνητο να περάσει. Το ίδιο συνέβη και με ένα ασθενοφόρο στην οδό Ασκληπιού το οποίο κατευθυνόταν προς το νοσοκομείο Ναυπλίου και έπρεπε να περάσει μέσα από την πορεία των μαθητών. Οι μαθητές αμέσως έκαναν στην άκρη και άφησαν το ασθενοφόρο να περάσει.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο με ένα αυτοκίνητο που ακολουθούσε το ασθενοφόρο και προσπάθησε να περάσει.
Δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι μαθητές έξω από το δημαρχείο του Ναυπλίου όπου επανέλαβαν τα συνθήματα.
«Να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να αφοπλιστεί η αστυνομία» ζήτησαν την Τετάρτη το μεσημέρι μέλη και φίλοι της ‘πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα και τις ελευθέριες’ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην 11η στο Ναύπλιο. Οι διαδηλωτές ήρθαν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ τα οποία εισέπραξαν, πέρα από την χλεύη, και αρκετά κιλά ντομάτας, αυγά και γιαούρτια και χάρη μόνο στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων δεν ήρθαν στα χέρια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου καταδίκασε την δολοφονία του μαθητή με την παρακάτω ανακοίνωση: «Η ατιμωρησία όμως των αστυνομικών αυθαιρεσιών ήταν βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει και σε τέτοια γεγονότα.
Καταδικάζουμε την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή και καλούμε όλους τους γονείς να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πράξη αυτή και να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις καταδίκης αυτού του γεγονότος. Σήμερα είναι ο 15χρονος Αλέξανδρος, αύριο μπορεί να είναι τα παιδιά μας».

Επιμένει για τα σκουπίδια στον Αχλαδόκαμπο ο Αγγελόπουλος

Την δική του απάντηση στις εκτιμήσεις των πέντε επιστημόνων και στο χαρακτηρισμό τους ως «τεχνικά εσφαλμένης» της περιοχής του Αχλαδόκαμπου για την απόθεση απορριμμάτων, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος, επιμένοντας να υποστηρίζει την επιλογή αυτή, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα, να κλείσουν δηλαδή οι 331 χωματερές στην περιφέρεια, μόλις λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα.
Ο κύριος Αγγελόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά (εφημερίδα Αιχμή της Αρκαδίας) ότι: «έχουν απόλυτο δίκιο οι επιστήμονες. Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες τους, μόνο που δεν λαμβάνουν υπόψη ότι δεν μιλάμε για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, αλλά για οργανωμένο χώρο προσωρινής αποθήκευσης μπαλωματοποιημένων και δεματοποιημένων στερεών απορριμμάτων, για τα οποία θα έχει προηγηθεί ειδική επεξεργασία αφαίρεσης στραγγιδίων και ότι ο χώρος εναπόθεσης θα έχει οργανωθεί με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα περίμενα από την πνευματική ηγεσία του τόπου, μέρος της οποίας αποτελούν οι υπογράφοντες, την ίδια ανησυχία να εκφράσουν δημόσια και για το ότι η κοινότητα Αχλαδοκάμπου, δεν διαθέτει αποχέτευση, δεν διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, ενώ αντίθετα διαθέτει χωματερή, χώρο δηλαδή ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, η οποία είναι πάνω από πηγή και ταυτόχρονα λειτουργούν και 3 Ελαιουργεία χωρίς μονάδα διαχείρισης αποβλήτων. Άρα όλα αυτά επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής για την οποία ανησυχούν».

Το υπουργείο ξαναδεσμεύεται για την λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής

Θα λειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή Ναύπλιο – Άργος – Κόρινθος, διαβεβαιώνει ο υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Χατζηδάκης. Ο υπουργός σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, επισημαίνει:
«Σε απάντηση της Ερώτησης με αριθμό 8124/14-10-2008 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Ιωαν. Μανιάτης σχετικά με τη λειτουργία υπηρεσιών προαστιακού τύπου στο σιδηροδρομικό τμήμα Κόρινθος – Άργος- Ναύπλιο, σας διαβιβάζουμε το με αριθμό 1056805/24-10-2008 έγγραφο της Ο.Σ.Ε Α.Ε , με το οποίο παρέχεται η σχετική πληροφόρηση. Επιπρόσθετα σας πληροφορούμε ότι το έργο ήδη παραλήφθηκε και επίσημα και εντός των προσεχών εβδομάδων θα δοθεί στην κυκλοφορία ταυτόχρονα με την αναδιαμόρφωση των δρομολογίων».
Χαρακτηριστική είναι και η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ΟΣΕ Γιώργου Γιαννούση: «O ΟΣΕ ανταποκρινόμενος στις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου (10/2003) και του Γενικού Πλαισίου του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού (6/2003) για την επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών προαστιακού τύπου στο τμήμα Κόρινθος- Άργος- Ναύπλιο προέβη στην «Αναβάθμιση των υφιστάμενων σιδ/κων γραμμών Κορίνθου Ανδρίτσας και Άργους Ναυπλίου», συνολικού μήκους 88,7 χλμ. στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος Άργος- Ναύπλιο.
Το έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αφορά την πλήρη ανακαίνιση της γραμμής με νέας τεχνολογίας υλικά και συγκεκριμένα με σιδηροτροχιές συνεχώς συγκεκολλημένες
Σε ολόσωμους από προεντεταμένο σκυρόδεμα στρωτήρες με σύγχρονους ελαστικούς συνδέσμους και έγινε με την συγχρηματοδότηση από τα ΠΕΠ Πελοποννήσου.
Με την καθολική ανακαίνιση του τμήματος αυτού, οι μέγιστες ταχύτητες θα μπορούν να φθάνουν τα 120 Km/h, όπου το επιτρέπουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
Στην ανακαινισμένη γραμμή η κυκλοφορία θα γίνει με σύγχρονους συρμούς RAIL-BUS, Προαστιακού Τύπου, σε συνδυασμό με την νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Αθηνών – Κορίνθου (Προαστιακός), διαμέσου του Σιδηροδρομικού σταθμού της Κορίνθου».

Όταν οι Αστυνομικοί γίνονται μπάτσοι, γουρούνια και δολοφόνοι

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ δάκρυα που τρέχουν αυτές τις μέρες από κυβερνητικούς και μη, για την δολοφονία του 16χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, για το αθώο αίμα που χύθηκε άδικα στους δρόμους, δεν μπαλώνουν τις θανατηφόρες πληγές που άνοιξε για μια ακόμα φορά η Ελληνική αστυνομία.
ΤΕΛΙΚΑ, όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι μπάτσοι δεν αλλάζουν. Η Αστυνομία που σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη και τον προστατεύει, μόνο στα χαρτιά βρίσκεται και στα άρθρα του Συντάγματος (μπάτσοι δεν είναι βέβαια όλοι οι αστυνομικοί – υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις).
ΠΑΡ΄ ΟΤΙ ΜΕΣΑ στο Αστυνομικό σώμα τα τελευταία χρόνια, μπήκαν και υπηρετούν νέα παιδιά, που έζησαν στην εφηβεία τους την δολοφονία του Καλτεζά και άλλα ανάλογα περιστατικά που αμαυρώνουν την ιστορία του νεώτερου Ελληνικού κράτους, βλέπουμε και αυτοί να έχουν αποκτήσει και να υιοθετήσει τη νοοτροπία των παλαιότερων αστυνομικών, και να έχουν μετατραπεί κι αυτοί από αστυνομικούς σε μπάτσους.
Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ στο μεγαλείο του, μέσα στη σύγχρονη Δημοκρατία της σύγχρονης Ελλάδας. Οι σύγχρονοι «Ράμπο» που σηκώνουν το όπλο που τους έδωσε η πολιτεία για να προστατεύσουν τον πολίτη και πυροβολούν εναντίον του ίδιου του πολίτη.
Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ και η ασυδοσία των αστυνομικών με την ανοχή του κράτους, δεν πρόκειται να σταματήσει τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της μεταπολίτευσης που προκαλεί η αστυνομική βία και η καταστολή που εφαρμόζεται από ανεγκέφαλους οι οποίοι δεν σέβονται τον ίδιο τους τον εργοδότη: δηλαδή τον πολίτη.
ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ αυτές τις ημέρες επιχειρήσουν να πάρουν την σκυτάλη από τα πραγματικά γεγονότα και αν προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευτούν για το δικό τους όφελος και για την προβολή τους -όπως δείχνει η πρόσφατη ιστορία-, αποτέλεσμα δεν θα επέλθει. Μόνο με μια ριζική αναδιοργάνωση της αστυνομίας και με την παραδειγματική και πραγματική τιμωρία των υπευθύνων του θανάσιμου τραυματισμού του 16χρονου μαθητή, ίσως να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα.

Έλα μωρέ τώρα, τίποτα δε θα γίνει

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΣΥΝΕΛΕΞΑ υπό το συναισθηματικό βάρος της δολοφονίας του 15χρονου, αφού η μοίρα το θελε εκείνη την ώρα να βρίσκομαι στην περιοχή των Εξαρχείων, μερικά απανθίσματα από ειδησούλες και αναφορές, από τα όσα επακολούθησαν τις επόμενες μέρες.
ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ ΜΑΤ τσάκισαν στο ξύλο 15χρονο μαθητή στην μαθητική πορεία. Κανένα κανάλι δεν το ανέφερε, δεν το έδειξε όσα καταγράφηκαν και ερασιτεχνικά βίντεο από πολίτες! Οι τζαμαρίες των εμπόρων ήταν προφανώς πιο σημαντικές. Τις τζαμαρίες που δεν έσπασαν διαδηλωτές, αλλά κουκουλοφόροι.
ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ σαν αυτούς που είχαμε δει πριν 2 χρόνια σε βίντεο που είχε παρουσιάσει τότε μόνο ο Λαζόπουλος και χωρίς σχόλια, που έδειχνε ομάδα κουκουλοφόρων μέσα στο χώρο του υπουργείου δημόσιας τάξης, λίγα μέτρα πίσω από διμοιρίες αστυνομικών, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η τότε μαθητική πορεία.
ΤΟ ΟΤΙ οι «κουκουλοφόροι» που τα σπάνε είναι στην ουσία ομάδες παρακρατικών (όπως συνέβαινε και στη δεκαετία του '60 δηλαδή) οι οποίες ελέγχονται από την αστυνομική και περαιτέρω από την πολιτική εξουσία και λειτουργούν κατόπιν εντολής, το ανέφεραν σήμερα το πρωί σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ που δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, δεν ήταν ούτε αναρχικός, ούτε «αλήτης των Εξαρχείων». Ήταν παιδί μιας ευκατάστατης οικογένειας και πήγαινε σε γνωστό ιδιωτικό σχολείο, κι αυτό το γεγονός επισημαίνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το αυτονόητο:
ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι ασφαλής απέναντι σε ένα φασιστικό, αυταρχικό κράτος, ούτε Έλληνας, ούτε Αλλοδαπός, πολύ περισσότερο μάλιστα αν κανείς έχει επιλέξει να μην ανήκει στους πολιτικούς χώρους που φοβούνται να δείξουν το πρόσωπό τους. Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από «κουκούλες», αυτοπυρπολείται και μόνη της

To μεγάλο παζάρι μιας δολοφονίας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Τρίτη μεσημέρι σε μια από τις εκπομπές ασχολείται με το θέμα της δολοφονίας του νεαρού στα Εξάρχεια στα παράθυρα της εκπομπής εμφανίζεται γνωστός καθηγητής πανεπιστημίου με αντικείμενο την ψυχολογία. Περιμένει κανείς να δώσει κάποια στοιχεία με βάση την επιστήμη του για να ερμηνεύσει και την βία του ειδικού φρουρού αλλά και την βία οργανωμένων ομάδων. Ε όσο και να φαίνεται εξωφρενικό ο καθηγητής το μόνο που έκανε ήταν να βρει ευκαιρία να διαφημίσει το τελευταίο του βιβλίου. Ευτυχώς τον κόβει απότομα ο σκηνοθέτης και πέφτει το διαφημιστικό μιας σειράς «Λόλα άντρας με τα όλα της». Αυτή η σουρεαλιστική εικόνα μάλλον δείχνει και την σχιζοφρένεια που επικρατεί στην καθημερινή μας αντίληψη για τα πράγματα.
Ζούμε αυτές τις ημέρες την θλίψη την οργή και το θυμό για τον άδικο χαμό ενός νέου κυριολεκτικά παιδιού μόλις 15 χρονών. Πιθανότατα ένα παιδί που βρέθηκε σε λάθος σημείο την λάθος στιγμή. Ένα παιδί που θα θυμόνται μόνο οι γονείς και οι συγγενείς του γιατί εμείς θα ξεχάσουμε πολύ εύκολα όπως ξεχάσαμε και τους άλλους νεκρούς εδώ και χρόνια. Η προσοχή μας θα στραφεί εκεί θα μας οδηγήσουν οι τηλεοπτικές οθόνες .
Ήταν άραγε αυτή η δολοφονία το αίτιο της μεγάλης οργής , από ότι φαίνεται μάλλον όχι απλά έδρασε σαν πυροκροτητής για να βγάλει τον θυμό, την λύπη την οργή την απελπισία των νέων ανθρώπων. Η λεγόμενη γενιά των 500 ευρώ η γενιά χωρίς παρόν , αλλά από ότι φαίνεται και χωρίς παρελθόν για να κληρονομήσουν και χωρίς μέλλον για να διεκδικήσουν. Ακόμα και αν δεν υπήρχε ο νεκρός Αλέξης με κάποια άλλη αφορμή θα γινόταν η έκρηξη .
Ποια είναι τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της οργής, εναντίον ποιόν στρέφονται , η οργισμένη γενιά των 500 ευρώ; Τελικά στρέφεται εναντίον των εργαζομένων της ίδιας γενιάς αφού τις μαζικές καταστροφές θα τις πληρώσουν άμεσα οι εργαζόμενοι της ίδιας γενιάς ενώ μάλλον οι περισσότεροι από τους μεγαλοϊδιοκτήτες θα αποζημιωθούν και από ασφαλιστικές εταιρείες και από το κράτος για εμπορεύματα καταστήματα χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν φόρους , μεροκάματα κα.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι διαμαρτυρία, η πορεία και η διαδήλωση ενάντια στην κρατική βία θα ήταν και τιμή στον νεκρό αλλά και μια ουσιαστική πολιτική πράξη για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Να γίνει μια πράξη επούλωσης στο τραύμα στο σώμα του κράτους δικαίου όπως αποκάλεσε το γεγονός ο πρόεδρος της δημοκρατίας.
Πάνω στην μνήμη του νεκρού άρχισε ένα τρελό πανηγύρι βίας, πολιτικού και τηλεοπτικού εμπορίου.
- δεν είναι τιμή στον νεκρό Αλέξη η ανεξέλεγκτη βία
- δεν είναι τιμή στον νεκρό το πλιάτσικο
- δεν είναι τιμή στον νεκρό οι τηλεοπτικές διαφημίσεις που πουλιούνται πάνω από το θάνατο του
- δεν είναι τιμή η καταστροφή της ελάχιστης περιουσίας του ανθρώπου του καθημερινού μόχθου.
- δεν είναι τιμή στον νεκρό να παίζονται μικροκομματικά παιγνίδια ή και εσωκομματικά παιγνίδια διαδοχής στην εξουσία του κόμματος
- δεν είναι τιμή στον νεκρό να αποδοθούν οι ευθύνες αποκλειστικά και μόνο στον δολοφόνο αστυνομικό ( αυτός είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα λαθών απλά επειδή σέρνεται στον δρόμο κάνει θόρυβο και οι τριβές προκαλούν λάμψη και φαίνεται)
- δεν είναι τιμή στον νεκρό να γενικεύουμε και να αποδίδουμε στο σύνολο των αστυνομικών την ευθύνη ( και αυτοί γενιά των 700 ευρώ είναι και με πολύ κόπο και διάβασμα εισάγονται στην αστυνομικές ακαδημίες για να αποφύγουν την ανεργία και αν δεν φορούσαν την στολή πιθανόν ο θυμός, η ανεργία και η απελπισία να τους είχε οδηγήσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου)
Η μόνη τιμή στον νεκρό Αλέξη που πήρε πια διαστάσεις μάρτυρα είναι μέσα από τον άδικο θάνατο του να ζωντανέψει ένα λαϊκό κίνημα με δομή, προσανατολισμό δυναμισμό και μαχητικότητα αλλά και την κατάλληλη περιφρούρηση που να φέρει σε βάθος χρόνου αλλά και άμεσα αλλαγές στις συνθήκες που διαμόρφωσαν αυτές τις συνθήκες έκρηξης
H τυφλή βία τελικά μάλλον στρέφεται εναντίον μας και μας τυφλώνει και κρύβει τα πραγματικά αίτια που μας οδήγησαν στον θυμό και τελικά υπερ του συστήματος που μας οδήγησε στην απελπισία την οργή και τον θυμό θα λειτουργήσει.

4/12/08

Από πρώτη Ιανουαρίου χωρίς καθηγητές το Πανεπιστήμιο

Χωρίς αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής οι προσπάθειες των συμβασιούχων καθηγητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την μονιμοποίηση τους.
Εντωμεταξύ σε κατάληψη παραμένει η Σχολή Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο σε μια προσπάθεια να πιεστεί η κυβέρνηση να δώσει λύση.
Στις 31-12-2008 λήγουν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και το Ίδρυμα θα παραμείνει με το 25% των εργαζομένων το οποίο έχει μέχρι τώρα.
Όπως τονίζουν οι συμβασιούχοι στην ανακοίνωσή τους που έχουν αναρτήσει έξω από τη σχολή με αυτές τις συνθήκες, το Πανεπιστήμιο είναι αδύνατο να λειτουργήσει και σαν αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του στα μάτια των υποψηφίων φοιτητών. Αυτό συνεπάγεται ότι η απαξίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα σημάνει τη χαμηλή θέση προτίμησής του από τους υποψήφιους φοιτητές, σαφώς τη μείωση των φοιτητών και συνεπώς την μείωση της εισροής χρημάτων προς τις πόλεις της Πελοποννήσου όπου υπάρχουν έδρες Τμημάτων (Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο). Επίσης θα ωθηθούν στην ανεργία 94 εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στις πόλεις αυτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου , εργαζόμενοι οι οποίοι και με απόφαση του Πανεπιστημίου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν και δουλεύουν στο Πανεπιστήμιο από την ίδρυση του . Ουσιαστικά από 1 Ιανουαρίου 2009 θα σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όλα αυτά τα άτομα που με τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία τους στηρίξουν την λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με τους συμβασιούχους, ενώ έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες να γίνει επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή καμία συνάντηση και δεν έχει προταθεί καμία λύση, παρόλο που το γεγονός της λήξης των συμβάσεων είναι πλέον ορατό.
Οι συμβασιούχοι καθηγητές ζητούν:
Αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών των ιδρυμάτων. Ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του θεσμού του εκτάκτου. Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου. Άμεσα, να διασφαλιστεί η συνέχιση της δουλειάς των συμβασιούχων εργαζομένων.

Νέο αδιέξοδο για τα σκουπίδια μετά την αντίδραση του Αχλαδοκάμπου

Προ του κινδύνου να μην ενταχθούν έργα στο ΕΣΠΑ, βρίσκονται πλέον οι δήμοι του Νομού στην περίπτωση που δεν λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών, σύμφωνα με επισήμανση της περιφέρειας, την οποία μετέφερε στο Σώμα της ΤΕΔΚ ο κ. Θεοδωρής Δεληγιάννης.
Η εγκατάλειψη της περιοχής του Αχλαδοκάμπου, μετά από τις αντιδράσεις πολιτών, φορέων και επιστημόνων, οδηγεί την Περιφέρεια και τους Δήμους σε εκ νέου αναζήτηση χώρων προσωρινής ταφής πακετοποιημένων και συμπιεσμένων σκουπιδιών και για δύο χρόνια, προ του κινδύνου επιβολής τεράστιων προστίμων, σε καθημερινή βάση, για κάθε παράνομη χωματερή. Τα πρόστιμα από την Ε.Ε. που θα ανέρχεται στο ποσό 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή και θα τα επιβαρύνεται ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες. Οι παράνομες χωματερές λειτουργούν ακόμη, μολύνοντας με διοξίνες, εδάφη, νερά και αέρα, προκαλώντας πυρκαγιές, παρά το ότι είναι χρόνια γνωστό πως, ως 31-12-2008 πρέπει να κλείσουν και να αποκατασταθούν. Ήδη, από πλευράς Περιφέρειας έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που είναι ανενεργοί, ενώ για τις χωματερές που λειτουργούν ακόμα – υποτίθεται μόνο μια σε κάθε Δήμο- αν και η Περιφέρεια αρχικά είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε το κόστος αποκατάστασης, το μεταφέρει πλέον κι αυτό στους Δήμους προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς των ΤΕΔΚ.
Εν τω μεταξύ η διαδικασία της προμήθειας των πακετοποιητών έχει ξεκινήσει και οι πρώτοι έξι για Μεσσηνία και Λακωνία βρίσκονται ήδη στο στάδιο της παράδοσης, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να παραδοθούν και οι υπόλοιποι έξι για την Κορινθία την Αρκαδία και την Αργολίδα.
Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αργολίδας και δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης, στον νομό προβλέπεται να υπάρξουν δυο χώροι για τους πακετοποιητές, ένας για την Ερμιονίδα και ένας για την Αργοναυπλία. Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Κρανιδίου, Δημήτρης Σφυρής, έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος στην περιοχή του Κρανιδίου, διασκέδασε μάλιστα την άποψη ότι, χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη για τα υγρά υπόλοιπα των σκουπιδιών, τονίζοντας πως οι βιολογικοί καθαρισμοί των πακετοποιητών βγάζουν καθαρό νερό!
Τα πράγματα φυσικά δεν είναι τόσο απλά, όπως τα περιέγραψε ο δήμαρχος Κρανιδίου προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Ναυπλίου Μπάμπη Αντωνιάδη, που αναφέρθη στο παράδειγμα του Κουρουπητού του Δήμου Ακρωτηρίου Χανίων στην Κρήτη, που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια.
Τα στραγγίσματα που φεύγουν εκτός του ΧΥΤΥ, είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον και πιθανόν να προκάλεσαν προ ημερών το θάνατο αιγοπροβάτων, ενώ υπάρχει και η υποψία ότι τελικά καταλήγουν στη θάλασσα.
Στο πρόβλημα των στραγγισμάτων και της προσωρινής αποθήκευσης αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς υπογραμμίζοντας ότι είναι οικονομικά ασύμφορο κάθε Δήμος να αποθηκεύει μόνος του τα σκουπίδια έως την κατασκευή του εργοστασίου, τονίζοντας ότι χρειάζονται ειδικές μεβράνες κλπ, ώστε τα στραγγίσματα να μην περάσουν στο έδαφος και πρότεινε να βρεθεί κοινός χώρος για όλη την Αργοναυπλία, πρόταση με την οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην σύσκεψη της ΤΕΔΚ και αποφάσισαν να ζητήσουν διευκρινήσεις από τον Περιφερειάρχη κ. Αγγελόπουλο για το τι θα συμβεί μετά τον αποκλεισμό της περιοχής του Αχλαδοκάμπου.

Το Χάρβαρντ στον «Αναγνώστη»

Τα γραφεία της εφημερίδας «Αναγνώστης Πελοποννήσου» επισκέφθηκε την Τρίτη ομάδα φοιτητών από το Χάρβαρντ του Ναυπλίου που ασχολούνται με το υδάτινο πρόβλημα της Αργολίδας καθώς και με τις αγροτικές δραστηριότητες του νομού. Οι σπουδαστές ζήτησαν να πληροφορηθούν το τι γίνεται με τα υπόγεια νερά καθώς και με τη μόλυνση τόσο του πόσιμου όσο και του νερού άρδευσης. Παράλληλα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στον αργολικό κόλπο, την αλιεία, τον Ανάβαλο, καθώς και για τον ρόλο του βιολογικού καθαρισμού Άργους - Ναυπλίου.
Το ενδιαφέρον των σπουδαστών περιστράφηκε και προς την κατεύθυνση της αγροτικής παραγωγής. Τα εσπεριδοειδή, το κρασί, και το ελαιόλαδο έδειξαν να απασχολούν τους μελετητές του Χάρβαρντ. Μετά από πολύωρη ενημέρωση από τα μέλη της εφημερίδας «Αναγνώστης Πελοποννήσου», οι σπουδαστές έφυγαν πολύ καλά πληροφορημένοι για το τι συμβαίνει στην παραγωγή στο νομό Αργολίδας και στα υδάτινα αποθέματα καθώς και για τα αίτια της ρύπανσης των νερών ύδρευσης όσο και άρδευσης. Οι σπουδαστές εξέφρασαν ιδιαίτερα την έκπληξή τους όταν πληροφορήθηκαν ότι παρά τα τόσα προβλήματα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα κάποιος σχεδιασμός διαχείρισης των υδατίνων πόρων. Η παρουσίαση στα γραφεία του «Αναγνώστη» έγινε στα γερμανικά από τον Άκη Ντάνο και την μετάφραση στα αγγλικά επιφορτίστηκε γερμανομαθής φοιτητής του Χάρβαρντ, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.
Πριν επισκεφτούν τον «α», η ερευνητική ομάδα επισκέφτηκε διαφόρους φορείς μεταξύ αυτών και την ΔΕΥΑΝ, όπου μεταξύ άλλων, ο πρόεδρός της τους ανέλυσε την τιμολογιακή πολιτική του Δήμου, ως μέσου για τον περιορισμό της σπατάλης νερού ύδρευσης. Το τιμολογιακό ζήτημα ετέθει και ως ερώτημα στον αρχισυντάκτη του «α», ο οποίος αμφισβήτησε την χρησιμότητά του, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο δύνεται η δυνατότητα στους πλουσίους να έχουν πρόσβαση στο νερό και περιορίζεται η χρήση του στους φτωχούς, οι οποίοι σύντομα δεν θα έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες ύδρευσης.
Οι σπουδαστές έφυγαν ενθουσιασμένοι όχι μόνο από το πλήθος άλλα και από την ποιότητα των πληροφοριών γύρω από τα θέματα του νερού ύδρευσης και άρδευσης του Νομού, των αγροτικών καλλιεργειών και των αστικών αποβλήτων.

Ένα γράμμα από τις δικαστικές φυλακές

Από την «Ελευθεριακή Πρωτοβουλία», λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:
Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε κατόπιν των εξελίξεων στις φυλακές να αναφερθούμε αφενός στα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας στην οποία ζούμε εν όψει του αγώνα των κρατουμένων και αφετέρου να εκφράσουμε μια άποψη σχετικά με το κατά πόσο εν τέλει αυτό το σωφρονιστικό σύστημα (που έχει ως επίκεντρο τις φυλακές) είναι δυνατό να πετύχει το στόχο του ή εάν είναι καταδικασμένο να αποτυγχάνει και να βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε εξεγέρσεις και απεργίες πείνας κρατουμένων, στις διαμαρτυρίες τους για λόγους καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φυλακισμένων είναι υποχρέωση κάθε δημοκρατικά σκεφτόμενου ανθρώπου.
Πόσοι είναι όμως οι σύλλογοι εργαζομένων είτε μαθητών είτε φοιτητών του Ναυπλίου που εξέδωσαν κάποιο ψήφισμα αλληλεγγύης στην πολυήμερη απεργία πείνας και το δίκαιο αγώνα των κρατουμένων στις φυλακές της Ελλάδος ή τουλάχιστον στο Ναύπλιο. Φυλακές που σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων και υπαλλήλων συναγωνίζονται σε αθλιότητα όλες τις υπόλοιπες.
Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία πρώην παθολόγου των δικαστικών φυλακών Ναυπλίου (σύμφωνα με μαρτυρία κρατουμένου οι φυλακές Ναυπλίου έχουν να μας κάνουν περήφανους και για γεγονότα άσκησης σωματικής βίας από δεσμοφύλακες προς κρατουμένους. Τα αιτήματα των κρατουμένων παραμένουν ίδια εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους « Εμείς οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ' ευφημισμό καλούνται φυλακές του ελληνικού κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των υπουργών δικαιοσύνης τα τελευταία δέκα χρόνια, για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και βελτίωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, ώστε να απαιτήσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας».
Διαβάζοντας όμως κανείς τις διεκδικήσεις αυτές δε θα ήταν υπερβολή να παρατηρήσει πως κάτι παραμένει ίδιο στις φυλακές από τον καιρό της πρωτοεμφάνισής τους ως θεσμού στα μέσα 19 ου αιώνα. Πράγμα που θα πρέπει να προβληματίσει ουσιαστικά κάθε δημοκρατικά σκεφτόμενο άνθρωπο. Καθέναν που ενδιαφέρεται για την καλυτέρευση του κόσμου που ζεί αυτός και τα παιδιά του. Γιατί ενώ οι φυλακές άρχισαν να λειτουργούν στη βάση της λογικής πως ο άνθρωπος μπορεί να αναμορφωθεί και να σωφρονιστεί με σκοπό από κακοποιό στοιχείο να επανενταχθεί στην κοινωνία ως χρήσιμο μέλος παρόλα αυτά η έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη του 2007 για το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα καταλήγει σε συμπεράσματα παρόμοια, αντίστοιχα με αυτά που εξήγαγε στο πεζογράφημα του «οι Φυλακές του Ναυπλίου» ο Καρκαβίτσας αρχές του προηγουμένου αιώνα το οποίο έγραψε μετά από επίσκεψη των πολλών τότε φυλακών του Ναυπλίου. Γράφει λοιπόν ο Καρκαβίτσας: «όποιον μεγαλόκαρδον και αν βάλετε εκεί μέσα ο αυτός και χειρότερος θα γίνει. Ο Χριστός τρομώ και λέω, αν έμενε ένα ξάμηνο εκεί, βέβαια θα ξέχναγε το «αγαπάτε αλλήλους».
Και έρχεται σήμερα με μακαβριότητα να επαναλάβει ο Συνήγορος του Πολίτη «Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας πάσχει σοβαρά. Πρόκειται για κοινό μυστικό που δεν επιτρέπεται, αλλά και δεν είναι πλέον δυνατόν, να αποσιωπάται. Ο ήδη ασφυκτικός και διαρκώς εντεινόμενος, πέραν κάθε προηγουμένου, υπερπληθυσμός των σωφρονιστικών καταστημάτων υποβαθμίζει συνεχώς τις συνθήκες της εκεί διαβίωσης, ενθαρρύνει φαινόμενα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους, όπως κατεξοχήν η διακίνηση ναρκωτικών, και μεγιστοποιεί τους κινδύνους σε βάρος της ζωής και της υγείας κρατουμένων και προσωπικού φύλαξης, είτε από αίτια τυχαία (λ.χ. πυρκαγιές και λοιμώδη νοσήματα) είτε από πράξεις βίας» και παρακάτω «Οι ασφυκτικές περιστάσεις, κάτω υπό τις οποίες διεύθυνση, προσωπικό φύλαξης και φυλακισμένοι καλούνται να διαχειριστούν, καθένας από τη θέση του, τη θλιβερή καθημερινή πραγματικότητα της φυλακής πιθανολογούν με βεβαιότητα, όπως άλλωστε πιστοποιούν και οι διακινηθέντες κατάλογοι αιτημάτων των φυλακισμένων, ότι τα προαναφερθέντα σημεία θεσμικής επαφής των φυλακισμένων με τις σωφρονιστικές αρχές πρόκειται να αποτελέσουν το επίκεντρο αύξουσας έντασης με απρόβλεπτες προεκτάσεις. Πρώτο θύμα της κατάστασης αυτής είναι, φυσικά, η στοιχειώδης ικανότητα του σωφρονιστικού συστήματος να πραγματώσει τη θεμελιώδη υπόσχεση που πανηγυρικά επαγγέλλεται ο νόμος για επανένταξη των φυλακισμένων στη κοινωνική ζωή».
Όπως είπαμε και παραπάνω κάτι φαίνεται πως δεν επιδέχεται καμία μεταρρύθμιση στο ζήτημα του συστήματος των φυλακών και αυτό αποτυπώνεται με σαφήνεια σε τρία από τα κύρια αιτήματα των φυλακισμένων τα οποία οδηγούν εάν θέλετε τόσο στη διαρκή συμφόρηση των φυλακών όσο και στην απαξίωση της αξιοπρέπειας των κρατουμένων σε αυτές:

Η αυθαιρεσία δεσμοφυλάκων, ανωτέρων και δικαστών

Η καθιέρωση ευρέως στο δυτικό κόσμο και η νομική κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων όπως και η αναγνώριση της Οικουμενικής διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως γνώμονα του νομοθετικού πλαισίου των δυτικών χωρών φαίνεται πως δεν σηματοδότησε και τη ριζική αναδιοργάνωση των θεσμών με βάση τη δημοκρατία. Σε ένα πρόσφατο κείμενο διαμαρτυρίας κρατουμένων ένας κρατούμενος διατύπωσε την πρόταση κάθε απόφοιτος νομικών σπουδών που προορίζεται για δικαστικός προτού ξεκινήσει την καριέρα του να έμενε για τρεις μήνες σε ειδική πτέρυγα φυλακών ζώντας υπό τις συνθήκες που ζούν και οι άλλοι κρατούμενοι. Κάνοντας την ανάγκη του μπροστά σε όλους του υπολοίπους, να κοιμάται σε κελί 6 τ.μ με 4-5 ακόμη κρατούμενους κοτ. Έπειτα λέει ο κρατούμενος είναι σίγουρο πως όποιος τα κατάφερνε να αντέξει δε θα μοίραζε τις καταδίκες με την ευκολία που μοιράζονται σήμερα. Η πρόταση αυτή του κρατούμενου είναι μια νύξη στην αυθαιρεσία και την αναισθησία του δικαστικού σώματος που συχνά όπως φαίνεται στέλνει ανθρώπους στις φυλακές αντιμετωπίζοντας συχνά τη μοίρα των υποδίκων σαν υποθέσεις ρουτίνας. Αυτόν τον ανθρωπολογικό τύπο ανθρώπου που παρουσίασε ο Τολστόι στο έργο του Ανάσταση και στο οποίο εξηγεί με κυνισμό την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από αυτούς που έχοντας την εξουσία να καταδικάσουν όσους παραβιάζουν το νόμο συχνά μέσα στη ρουτίνα τους καταστρέφουν ζωές ανθρώπων. Από την άλλη υπάρχει και η αυθαιρεσία των δεσμοφυλάκων και των πειθαρχικών ποινών που μόνο μίσος και εκδίκηση μπορούν να γεμίσουν το φυλακισμένο. Σε καμία δε περίπτωση να τον σωφρονίσουν. «Είναι αδύνατον να δώσεις σε ένα άτομο κάποια εξουσία και να μη το διαφθείρεις. Θα την καταχραστεί. Θα αποκτήσει ελαστικότερη συνείδηση ενώ όσο πιο περιορισμένο είναι το πεδίο δράσης του, τόσο πιο ισχυρή θα νιώθει την εξουσία του. Αναγκασμένοι να ζουν στο στρατόπεδο του όποιου εχθρού, οι δεσμοφύλακες δεν μπορούν να γίνουν πρότυπα καλοσύνης. Ο θεσμός τους κάνει αυτό που είναι - μικροπρεπείς, ποταποί, καταπιεστές». Τα πειθαρχικά μέτρα κάθε άλλο παρά σύμφωνα με την οικουμενική διακύρηξη δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορούν να θεωρηθούν. Παρόλα αυτά αναγνωρίζονται ως μέτρα συμβατά με τη δικαιοσύνη και την επίτευξη του τελικού στόχου του σωφρονισμού εδώ και πάνω από 100 χρόνια παρόλη την αποτυχία τους.

Η αναπαραγωγή του εγκλήματος μέσα στις φυλακές

Όπως προαναφέρθηκε στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη οι σημερινές άθλιες συνθήκες ευνοούν την αναπαραγωγή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στις φυλακές. Αντίστοιχα η φυλάκιση τοξικομανών, μεταναστών (που ορίζονται ως λαθραίοι), αλλά και ανηλίκων οδηγούν μεγάλο μέρος των φυλακισμένων να συνεχίζουν την παραβατική τους συμπεριφορά μετά την αποφυλάκισή τους εφόσον το μόνο που εκλαμβάνουν μέσα από την εμπειρία φυλάκισης τους είναι η εκδικητικότητα και η απαξίωση της κοινωνίας. Αυτό παρότι δε είμαστε σε θέση στο συγκεκριμένο άρθρο να το στηρίξουμε ως άποψη με βάση στατιστικές νομίζουμε πως κάθε κοινωνικός επιστήμονας θα το στήριζε αν όχι ως αναπότρεπτο γεγονός σίγουρα ως σοβαρό ενδεχόμενο. Άλλωστε το γεγονός (που τεκμηριώνεται από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη) πως μέσα στη φυλακή η εγκληματικότητα αναπαράγεται συνεπάγεται πως όσο δεν αντιμετωπίζονται και δεν μελετώνται με σοβαρότητα οι κοινωνικές αιτίες οι φυλακές θα γεμίζουν και θα συμβάλουν οι ίδιες στην αναπαραγωγή της εγκληματικής συμπεριφοράς.

Ο εγκλεισμός

Φυλακή σημαίνει εγκλεισμός, δηλαδή απομόνωση του ατόμου από το κοινωνικό περιβάλλον. Παρά ταύτα η σύγχρονη εγκληματολογία εδώ και πολλά χρόνια έχει δεχτεί ως εξίσου χρήσιμη και αποδοτική για το σοφρωνισμό του ατόμου την επιβολή κοινωνικής υπηρεσίας. Είναι πασιφανές πλέον πως ο εγκλεισμός εξαχρειώνει το άτομο όχι απλώς λόγω συναναστροφής του με άλλα εγκληματικά στοιχεία αλλά κυρίως εξαιτίας της αντικοινωνικής του φύσης. Έχει αρχίσει λοιπόν να γίνεται κατανοητό ότι ο εγκλεισμός που αποτελεί την πεμπτουσία του σημερινού σοφρωνιστικού συστήματος πρέπει να αποτελέσει μια δευτερεύουσα μορφή σοφρωνιστικού μέτρου για πολύ ακραίες περιπτώσεις. Η φυλάκιση συνιστά μέτρο βαθύτατα αντικοινωνικό καθώς επενδύει στην προσωρινή απομόνωση του ατόμου με σκοπό την αναμόρφωση του ατόμου ώστε να επανενταχθεί στην κοινωνία. Μια κλειστόμυαλη και αναποτελεσματική λογική σαφώς αντικρουόμενη με τη Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα δημοκρατικά ιδεώδη που όμως στο όνομα της κοινωνικής τάξης και ασφάλειας εξευτέλιζε την αξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων και σημάδεψε τη ζωή οικογενειών εδώ και 100 χρόνια.
Κατανοούμε πως σε ακραίες περιπτώσεις (βιαστών, δολοφόνων, εμπόρων ναρκωτικών κλ) είναι απαραίτητο ως μέτρο. Παρόλα είμαστε πλέον βέβαιοι πως αποτελεί ένα μέτρο αναποτελεσματικό, αντιφιλελεύθερο και αντιδημοκρατικό που κατάργησή του ή έστω ο περιορισμός του σε ακραίες περιπτώσεις πρέπει να γίνει στόχος όλων των φιλελεύθερων και δημοκρατικά σκεπτόμενων ανθρώπων. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παραβατικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς πρέπει πλέον να πάψει να είναι ειδίκευση κάποιων ειδικών. Πρέπει η κοινωνία να αναλάβει τις ευθύνες της και να κατανοήσει ότι το έγκλημα που τόσο συγκλονίζει του ήσυχους πολίτες αλλά και πιο συγκεκριμένα τα άτομα που αναπτύσσουν αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές δεν είναι έρμαια δαιμόνων ούτε ανωμαλίες της φύσης. Είναι προϊόντα συγκεκριμένων κοινωνικοϊστορικών συνθηκών για τις οποίες υπεύθυνη είναι η εκάστοτε κοινωνία με τους θεσμούς και την κοινωνική οργάνωση που την κάνουν αυτό που είναι. Οι θεσμοί αυτοί και η κοινωνική οργάνωση δεν είναι ιδανική, αναλλοίωτη ούτε και αναπόφευκτα προκαθορισμένη από τους προγόνους μας αλλά πάντοτε συμβατή με τις προθέσεις, τις παραστάσεις και τις κυρίαρχες σημασίες της κοινωνίας.

Η εγκύκλιος των εφημερίδων

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ του Θόδωρου Ρουσόπουλου, φαίνεται ότι βαδίζει και ο διάδοχός του στην Γενική Γραμματεία Τύπου Προκόπης Παυλόπουλος, καθυστερώντας να εκδώσει την εγκύκλιο με τις εφημερίδες που δικαιούται κρατικών δημοσιεύσεων. Μέχρι τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου τουλάχιστον που γράφτηκε το παρόν σημείωμα, δεν είχε εκδοθεί η νέα εγκύκλιος, άσχετα αν δεκάδες επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες προσαρμόστηκαν στον καινούργιο νόμο, αυξάνοντας τα έξοδά τους σε μεγάλο ποσοστό από 50% έως 70%, χωρίς να αυξήσουν παράλληλα τα έσοδα.
ΚΑΙ ΑΝΤΙ η Ένωσή Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου κι άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς των ιδιοκτητών εφημερίδων να πιέσουν για την εφαρμογή του νόμου και να ζητήσουν εξηγήσεις για την καθυστέρηση εφαρμογής του, η οποία έχει επιφέρει μεγάλες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις σε αυτούς τους συμμορφώθηκαν στις διατάξεις του, έρχεται τώρα να ζητήσει την απόσυρσή του.
ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ δηλαδή για τα μέλη που περιμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο την έκδοση της εγκυκλίου, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν νομότυπα και να «βγάλουν τα σπασμένα».
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο συνδικαλιστικός φορέας διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με αυτό το νόμο, αλλά είναι παράλληλα γεγονός ότι ανήκει στη σφαίρα του παραλόγου το - κατά ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του - αίτημα για απόσυρση του νόμου αυτού. ΔΥΣΤΥΧΩΣ η προχειρότητα αντιμετώπισης τέτοιων σοβαρών ζητημάτων που έχουν σχέση με την βιωσιμότητα δεκάδων επιχειρήσεων, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των συνδικαλιστικών φορέων, δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και οι όποιες προσπάθειες γίνονται πέφτουν στο κενό.

Άρχισαν τις απολύσεις στον Νομό

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι κάποιοι του έδωσαν για τα καλά στο μυαλό τους να μας περάσουν πως η οικονομική κρίση χτύπησε και την Αργολίδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αργολίδας, Φώτη Κολεβέντη, πάνω από διακόσια άτομα απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα από τα εργοστάσια εσπεριδοειδών.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ των νέων ανέργων είναι γυναίκες και ηλικίας άνω από σαράντα τεσσάρων ετών πράγμα που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την εύρεση εργασίας. Όμως κανείς δεν μπορεί να δώσει μια λογική εξήγηση για το που οφείλονται αυτές οι απολύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να λειτουργήσουν με μικρότερο ποσοστό εργαζομένων πράγμα που σημαίνει τεράστια αύξηση των κερδών τους και εντατικοποίηση της εργασίας των εναπομεινάντων.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος των απολυθέντων προέρχονται από την έπαρση για άλλους η οποία τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει δειχτεί σοβαρά πλήγματα στον τομέα της απασχόλησης. Γίνεται όμως το ερώτημα κατά πόσο οι απώλειες αυτές έχουν πράγματι το νόμο, με την έννοια ότι υπήρξε πραγματική ανάγκη μείωσης των θέσεων εργασίας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την πορεία των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των λεγόμενων οικονομικών κρίσεων.
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ, εξ αυτών των επιχειρήσεων, εκμεταλλευόμενες τη λεγόμενη οικονομική κρίση, κλείνουν αφήνοντας στο δρόμο εργαζομένους και παράλληλα αποφεύγουν την καταβολή μεγάλου μεριδίου φόρων και των εισφορών των ταμείων. Άλλες πάλι, υπό την πίεση των απολύσεων, μειώνουν τις θέσεις εργασίας και αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς. Η εκμετάλλευση του εργαζομένου ως μονάδα πρόσθεσης αξίας στο έργο κατά την περίοδο των κρίσεων βρίσκεται πάντοτε σε οριακό σημείο υψηλής παραγωγικότητας.
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, οι κοινωνικοί φορείς καλούνται να διέδιδαν έστω και προσωρινά τις θέσεις στον Δημόσιο τομέα προκειμένου να μειώσει την πίεση που ασκούν οι απολύσεις στην μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω της μείωσης της αξίας της εργασίας ο. Αν αυτό δε συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η αξία της εργασίας υποβαθμισμένη δεν θα καλύπτει ούτε τις ουσιώδεις ανάσες των εργαζομένων.

Το πραγματικό βα(λ)τοπέδιο του μυαλού μας (η ηθική του μετρητή και της ποσότητας)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Είναι γνωστό το ανέκδοτο, μια ηλικιωμένη κυρία κάλεσε την αστυνομία γιατί ένας γυμνός άνδρας την προκαλούσε πολύ άσχημα,. Πηγαίνοντας ο αστυνομικός δεν βρήκε τίποτα και άκουσε την γιαγιά να του λέει να ανέβει πάνω στην ντουλάπα και να βγάλει έξω το κεφάλι από το μικρό τζαμιλίκι και να δει στο απέναντι σπίτι τον γυμνό άνδρα στο μπάνιου του που την προκαλούσε με τις άσεμνες σαπουνάδες γύρω από τα απόκρυφα του.
Μέρες τώρα παρατηρούμε την απογύμνωση του γέροντα Εφραίμ όλοι μας αβαθείς ανα-γνώστες και καλά πληροφορημένοι από τους κυριακάτικους πληροφοριοδότες των 4 ευρώ , τόσα έφαγε , τόσα έκλεψε , τόσα έκανε . Μάλιστα κάποιοι από εμάς σκαρφαλωμένοι πάνω στην ντουλάπα της μικροαστικής μας ανασφάλειας, εκεί που κρύψαμε όλοι μας το μικρό παιδί που πάντα έβλεπε τον βασιλιά γυμνό, εκεί λοιπόν σκαρφαλωμένοι και με το κεφάλι μέσα στο τζαμιλίκι της τηλεόρασης κάποιοι τον είδαν, τον βλέπουν να κάνει παράνομες δοσοληψίες , ζητούν διαφάνεια, ενημέρωση και δικαιοσύνη.
Τα παθιασμένα μάτια μας για ενημέρωση περισσότερο φθόνο και ζήλια, κρυφές επιθυμίες για εύκολο πλουτισμό κρύβουν παρά την αναζήτηση του ήθους και της αλήθειας.
Μια άλλη μάλλον ινδική ιστορία λέει ότι έβαλαν τρεις ανθρώπους με κλειστά μάτια να ψηλαφίσουν έναν ελέφαντα και η περιγραφή του απαντούσε στο νόημα της αγάπης. Ο πρώτος που έπιασε την προβοσκίδα είπε ότι είναι υγρή εύκαμπτη και τιθασεύεται δύσκολα, ο δεύτερος έπιασε το πόδι και είπε είναι κάτι άκαμπτο και σκληρό και αν σε πατήσει η αγάπη μπορεί να έχεις και σοβαρά μη αναστρέψιμα προβλήματα, ο τρίτος που έπιασε την ουρά και τα οπίσθια του ελέφαντα είπε ότι η αγάπη μυρίζει άσχημα και σε κάνει να φτερνίζεσαι πολλές φορές και είναι καλό να την αποφεύγεις. Για αυτό βγήκε και η φράση η αγάπη είναι ελέφαντας.
Το αν έκλεψε ή δεν έκλεψε , δεν είναι δικό μας θέμα θα το βρουν και θα το αναλύσουν συγκεκριμένοι φορείς στους οποίους οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη . Το θέμα κατά την γνώμη μου είναι ότι εστιάσαμε στο οικονομικό μέρος και όχι στο ηθικό μέρος της υπόθεσης. Η κάθε θρησκεία και πολύ περισσότερο η ορθόδοξη παράδοση είναι μια πύλη εισόδου αναζήτησης, παρηγοριάς , θεραπείας της αγωνίας της ύπαρξης. Όταν από πύλη πνευματική γίνεται χρηματιστηριακή τότε χάνει ,αλλοιώνει το νόημα της και μάλλον δεν υπάρχει για τον λόγο που τάχθηκε να υπηρετεί.
Κάποιος πολιτικός πρόσφατα είπε οτιδήποτε είναι νόμιμο είναι και ηθικό σαφώς όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει, πολλές μη νόμιμες πράξεις ( ή έξω από το γράμμα του νόμου, ή κάνοντας ο νόμος τα στραβά μάτια ο λειτουργός του νόμου) κρύβουν ένα μεγαλείο ήθους. Στο θέμα του Βατοπεδίου εστιάσαμε στο θέμα της ποσότητας , αν το σκάνδαλο αφορούσε μερικές χιλιάδες ευρώ κανείς δεν θα ασχολιόταν ούτε θα τον ένοιαζε, ούτε θα βγαίνανε μαχαίρια . Σαν την γνωστή ατάκα στη ταινία με τον Κούρκουλο και τον Καλογήρου
-Είναι ανάγκη να χτυπηθούμε;
-Είναι πολλά τα λεφτά Άρη.
Ότι ισχύει για το νόμιμο και το ηθικό ισχύει και το οικονομικά νόμιμο και το ηθικό, πιθανόν πολλές φορές ένας παπάς ένας ηγούμενος να κάνει μια οικονομική παρατυπία αλλά να είναι ηθικού μεγαλείου π.χ μαζεύοντας χρήματα χωρίς αποδείξεις για να βοηθήσει στην άμεση χειρουργική επέμβαση που χρειάζεται ένα μικρό παιδί.
Δυστυχώς για μας τους εύκολους κριτές των πάντων στερούμαστε επίσης το ίδιο ήθος που φαίνεται να χάνουν κάποιοι εκπρόσωποι της εκκλησίας. Μάλλον ζηλεύουμε και ποθούμε τα οικονομικά μεγέθη που διαχειρίστηκε ο Εφραίμ και όπως η γιαγιά σφηνωθήκαμε στην ντουλάπα για να δούμε τον «γυμνό» άντρα. Όσο για την ηθική μας είναι καθαρά ποσοτική , στερείται βάθους και ποιότητας και πνευματικότητας. Διαμαρτυρόμαστε γιατί είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Ο όγκος των χρημάτων που διακινήθηκαν μας τύφλωσε , έτσι και εμείς σαν την ινδική ιστορία απαντούμε ότι η ηθική είναι ελέφαντας ότι πιάσει ο καθένας μέσα στην τύφλα του και στο σκοτάδι των ενημερωτικών εκπομπών και των ανομολόγητων επιθυμιών του..
Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το Βατοπέδιο αλλά το βα(λ)τοπέδιο στο οποίο έχει πέσει το μυαλό μας.

Υ.Γ. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη του θέματος δυο είναι τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής , αν η μονή προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο μάλλον θα την χρυσοπληρώσει το ελληνικό κράτος όπως έκανε με την βασιλική περιουσία. Και δεύτερο η μη αναγνώριση ( αν δεν πρόκειται για ψεύτικα) των χρυσόβουλων ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για όλα τα ελληνορθόδοξα πατριαρχεία, (Ιεροσολύμων , Αιγύπτου κ.α ) . Χρυσόβουλα που σεβάστηκαν Τούρκοι, Ισραηλινοί, Εγγλέζοι, Αιγύπτιοι είναι λίγο παράλογο να μην τα σεβαστούμε εμείς.

27/11/08

Κινδυνεύουν από τα σκουπίδια τα νερά σε Μύλους, πηγές Λέρνας και Αναβάλου και οι πόλεις Άργους και Ναυπλίου

Τεχνικά εσφαλμένη θεωρείται η περιοχή του Αχλαδοκάμπου για την απόθεση απορριμμάτων προκειμένου να αποθηκεύονται τα σκουπίδια των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, σύμφωνα με τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου και δύο εξειδικευμένους επιστήμονες που κάνουν παρέμβαση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή πιθανότητα ρύπανσης των υπογείων υδάτων της Αργολίδας.

Με μια ανοιχτή επιστολή οι επιστήμονες επισημαίνουν τον κίνδυνο της Ρύπανσης της Αργολικής Πεδιάδας και θέτουν τους εαυτούς τους αμισθί στη διάθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εντοπισθεί άμεσα άλλη τοποθεσία της οποίας η επιλογή να είναι επιστημονικά ορθή τόσο από τεχνική όσο και από περιβαλλοντική και θεσμική σκοπιά.

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν οι: Ανδρέας Αναγνωστόπουλος

(Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Εδαφομηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου), Γεώργιος Μιγκίρος (Δρ. Γεωλογικών Επιστημών, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Ορυκτολογίας – Γεωλογίας), Ιωάννης Παραβάντης (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Περιβαλλοντολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κάτοχος Μελετητικού Πτυχίου Τάξεως Γ στην Κατηγορία 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), Γεώργιος Μαυρομμάτης (Δρ. Δασολόγος – Οικολόγος, τέως Διευθυντής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, τέως Τακτικός Ερευνητής), και Νικόλαος Λαλεχός (Δρ. Γεωλόγος - Γεωλόγος Μηχανικός - Ανώτατη Σχολή Πετρελαίου Γαλλίας).

Οι πέντε ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι «το σύνολο της περιοχής του Αχλαδοκάμπου ευρίσκεται, κατά κύριο λόγο, επί διαπερατών καρστικών αποθέσεων, γεγονός που την καθιστά απολύτως ακατάλληλη για τέτοια χρήση. Οι καρστικοί σχηματισμοί δεν μπορούν να κατακρατήσουν τους υγρούς ρύπους που παράγονται κατά τη συνήθη λειτουργία ενός τέτοιου έργου, αφενός με την απορροή ομβρίων υδάτων αφετέρου με την κατείσδυση στραγγιδίων, ειδικά εάν παρατηρηθεί αστοχία της μεμβράνης κατακράτησης που τοποθετείται στον πυθμένα του χώρου εναπόθεσης.

Ως εκ τούτου, η όποια μόνιμη ή προσωρινή (ότι και αν σημαίνει αυτό) εναπόθεση απορριμμάτων ή απορριμματικών υπολειμμάτων, δεματοποιημένων ή μη, στον κάμπο του Αχλαδοκάμπου δημιουργεί σοβαρή πιθανότητα ρύπανσης των υπογείων υδάτων της περιοχής της Κοινότητας με επικίνδυνες χημικές και βιολογικές ουσίες που ενδέχεται να καταστήσουν τα νερά ακατάλληλα για πόση ή άλλες χρήσεις».

Τονίζουν ακόμα: «ρύπανση των υπογείων υδάτων της εν λόγω περιοχής, αυτόματα σημαίνει ότι οι ρύποι θα μεταφερθούν κατάντη αυτής, δηλαδή προς την Αργολική πεδιάδα και τον Αργολικό κόλπο. Η μερική επιφανειακή αποστράγγιση μέσα από τα αβαθή εδάφη της περιοχής θα επιτείνει τα φαινόμενα μεταφοράς των ρύπων με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι θα επηρεαστούν οι ενδιάμεσα ευρισκόμενες περιοχές και κοινότητες που συμπεριλαμβάνουν ελαιώνα, τους Μύλους, τις πηγές Λέρνας και Αναβάλου καθώς και τις πόλεις Άργους και Ναυπλίου».

Και καταλήγουν: «είναι προφανές ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τη δέουσα μελέτη και εφαρμογή όλων των σχετικών κανόνων της επιστήμης και της τεχνικής και στα πλαίσια που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την εκπόνηση Προμελετών / Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι περιοχές με καρστικούς σχηματισμούς πρέπει να αποφεύγονται λόγω της διαπερατότητάς τους ενώ περιοχές με αδιαπέρατα αργιλικά ή μαργαϊκά πετρώματα είναι προτιμότερες». 

Το Επιμελητήριο προετοιμάζει την 8η Περιφερειακή Έκθεση «Αργολίδα 2009»

Από την 1η έως την 5 Απριλίου, θα διεξαχθεί στο Άργος η 8η Περιφερειακή Έκθεση «Αργολίδα 2009», από το Επιμελητήριο Αργολίδας.

Στο διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αργολίδας κατόπιν πρότασης της διοικητικής επιτροπής αποφασίστηκε η διεξαγωγή της έκθεσης στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς, αφού πρώτα δοθεί η έγκριση παραχώρησης από το Δήμο.

Η έκθεση θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα και θα φιλοξενήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η 8η Περιφερειακή Έκθεση «Αργολίδα 2009», όπως αποφασίστηκε θα είναι τοπικής παραγωγικής και τουριστικής φυσιογνωμίας και εξοπλισμού επιχειρήσεων και κατοικίας.

Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών των τοπικών επιχειρήσεων με παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων, επιχειρηματικών συναντήσεων και ανοικτών συζητήσεων για το άνοιγμα των εμπορικών σχέσεων του νομού και των επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή του Επιμελητηρίου ξεκίνησε το 1995. στόχος είναι να πραγματοποιηθεί και φέτος με υψηλούς στόχους ποιότητας και πληρότητας για τον εκθεσιακό χώρο. Όπως τονίζεται αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας του Επιμελητηρίου για την προβολή των προϊόντων και των τουριστικών υπηρεσιών της περιοχής.

Η έκθεση θα καλύπτει τα παρακάτω προϊόντα:

α) εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, ελιές, σταφίδα, σύκα, προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών, χυμοί και κονσέρβες φρούτων, κρασιά, ποτά, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, γλυκίσματα και λοιπά προϊόντα γης και μεταποιημένα τρόφιμα.

β) Μάρμαρα, λοιπά οικοδομικά υλικά, συστήματα άντλησης και άρδευσης, ανεμομείκτες, γεωργικά μηχανήματα και κατασκευές επαγγελματικής χρήσης, συστήματα εκμετάλλευσης ήπιων μορφών ενέργειας, έπιπλα, είδη κατασκευών κατοικιών και οικιακού εξοπλισμού.

γ) Προβολή του τουρισμού της περιφέρειας και των εναλλακτικών μορφών του (αγροτουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός κλπ) καθώς και των παραδοσιακών χειροτεχνικών προϊόντων που απευθύνονται στο αγοραστικό κοινό.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός για την περιφέρεια.

Για την οργάνωση και η προετοιμασία της έκθεσης εκλέχθηκε ειδική οργανωτική Επιτροπή η οποία ονομάζεται «Επιτροπή έκθεσης και απαρτίζεται από επτά μέλη του διοικητικού Συμβουλίου και δύο μέλη της υπηρεσίας του Επιμελητηρίου: Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος, Χαρίλαος Μαυράκης, Πέτρος Μαρλαγκούτσος, Παναγιώτης Τριπολιτσιώτης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Κωσταντίνος Μαλαχιάς, Νικόλαος Τσαγκαρέλης, Νικόλαος Μούκας, Αριστοτέλης Μιχαλόπουλος.

Χωρίς αντιπρόεδρο ο ΟΠΑΝΑΑΡ

Τέσσερις μήνες στα συρτάρια της Νομαρχίας, παραμένει η παραίτηση της αντιπροέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας Μαρίας Γκούμα, η οποία ακόμα –άγνωστο γιατί - δεν έχει αντικατασταθεί.

Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα, στο νομαρχιακό Συμβούλιο που κλήθηκε να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΟΠΑΝΑΑΡ, κανείς δεν ανέφερε τίποτα για την παραίτηση και είναι άγνωστο αν πραγματικά είναι γνώστες αυτής, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι. Μάλιστα ο προϋπολογισμός του ΟΠΑΝΑΑΡ, πέρασε από το νομαρχιακό Συμβούλιο ομοφώνως, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Είναι η δεύτερη παραίτηση τον τελευταίο καιρό από το Δ. Σ. του ΟΠΑΝΑΑΡ. Υπενθυμίζουμε ότι λίγο παλαιότερα είχε παραιτηθεί και η κα Ελένη Πανοβράκου, η οποία όμως τότε γρήγορα αντικαταστάθηκε.

Και βέβαια, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, πώς μπορεί το Δ.Σ. του ΟΠΑΝΑΑΡ να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, έστω και κατά πλειοψηφία, τη στιγμή που η θέση αντιπροέδρου παραμένει κενή από τις 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γκούμα, διαφωνούσε κάθετα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΑΑΡ Γιάννη Μπόλα, για τον τρόπο και την μορφή των εκδηλώσεων που διοργανώνονται.

Η κυρία Γκούμα, λέγεται, ότι ζητούσε να δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στον πολιτισμό, όχι βέβαια εις βάρος του Αθλητισμού, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβαινε. Επίσης θεωρούσε ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να δημιουργούν θεσμό και να έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά της η κυρία Γκούμα, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για το θέμα.

Μιλήσαμε ωστόσο με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΑΑΡ κο Μπόλα, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπήρξαν προσωπικές διαφωνίες με την κα Γκούμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «είχαμε άριστη συνεργασία». Πρόσθεσε βέβαια: «όταν υπάρχει ένα συμβούλιο, θα υπάρχουν και συμφωνίες και διαφωνίες».

Όσο για το θέμα του προϋπολογισμού που πέρασε από το διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΑΑΡ χωρίς να έχει αντικατασταθεί η αντιπρόεδρος, ο κος Μπόλας θεωρεί ότι δεν υπάρχει τυπικό πρόβλημα, μιας και ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία.

Σχετικά τέλος με την παραίτηση της κυρίας Γκούμα και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί ο πρόεδρος δήλωσε ότι παρέδωσε την παραίτηση της στο νομάρχη κο Βασίλη Σωτηρόπουλο και αναμένει από το νομαρχιακό Συμβούλιο να αντικαταστήσει την κα Γκούμα.

Να σημειωθεί φυσικά, ότι εκτός από αντιπρόεδρος η κα Γκούμα είχε την ευθύνη του τομέα πολιτισμού του ΟΠΑΝΑΑΡ και άγνωστο παραμένει τώρα ποιος χειρίζεται αυτά τα ζητήματα. 

Ο προϋπολογισμός 2009 του ΟΠΑΝΑΑΡ που πέρασε από το νομαρχιακό Συμβούλιο είναι ισοσκελισμένος με έσοδα - έξοδα 156.00 ευρώ, έναντι 179.249,78 ευρώ που διαμορφώθηκε τελικά ο προϋπολογισμός του έτους 2008.

Σύμφωνα με αυτόν το 2009, προϋπολογίζεται να ξοδευτούν μεταξύ άλλων 71.500 ευρώ για δημόσιες σχέσεις (το 2008 το αντίστοιχο ποσό ήταν 97.749,78 ευρώ).

Επίσης προβλέπονται 12.000 ευρώ για αποζημίωση για συμμετοχή σε συμβούλια η επιτροπές, 6.000 ευρώ για μεταφορές προσώπων και αγαθών, 2.500 ευρώ για τηλέφωνα, 18.000 ευρώ για εκτυπώσεις και εκδόσεις, 2.000 ευρώ για λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων, 2.000 ευρώ για προμήθεια βιβλίων και εφημερίδων (αυξημένο κατά 1.000 ευρώ από πέρυσι), 6.000 ευρώ για προμήθεια ειδών Αθλητισμού.

Επαναφορά του ιστορικού ονόματος του Δήμου Ναυπλίου ζητά ο Τσιόδρας

Την επαναφοράς του ιστορικού ονόματος του Δήμου Ναυπλίου, ως δήμο Ναυπλιέων, εισηγείται αύριο στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου, Κώστας Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που θα πρέπει να οδηγήσουν στην επαναφορά της παλαιότερης ονομασίας. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στην εισήγησή του “με το Ν. 2539/1997 (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ), που άλλαξε το χάρτη της πρωτοβάθμιας Τ.Α. της χώρας μας, άλλαξε μαζί, από παραδρομή (;), και το ιστορικό όνομα του Δήμου μας, ο οποίος, από την ίδρυσή του (αμέσως μετά τη συγκρότηση του εθνικού μας κράτους), έφερε - και σωστά - την επωνυμία «Δήμος Ναυπλιέων». Επειδή όμως πιστεύουμε ότι:

1. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποδεχτούμε την αλλαγή του ιστορικού ονόματος από παραδρομή ή όχι.

2.Δεν πρέπει να διακόπτεται η ιστορική συνέχεια χωρίς λόγο.

3. Η επωνυμία του Δήμου (του κάθε Δήμου) πρέπει να αναφέρεται στους πολίτες και όχι στον τόπο. Στην κοινότητα και τη συλλογικότητα των ανθρώπων και όχι απλώς σε ένα τόπο («μέτρον άνθρωπος», όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες).

4. Η ελληνική παράδοση είναι ανθρωποκεντρική και οι αρχαίοι Έλληνες, στους οποίους οφείλουμε την οργάνωση σε Δήμους, έδιναν επωνυμίες με το περιεκτικό όνομα των πολιτών π.χ. Δήμος Αθηναίων, Δήμος Κορινθίων, Δήμος Λακεδαιμονίων, Δήμος Θηβαίων κ.λ.π..

5. Η ένταξη στο Δήμο Ναυπλιέων των πρώην κοινοτήτων και νυν δημοτικών διαμερισμάτων Άριας, Λευκακίων και Πυργιωτίκων καθόλου δεν συνηγορεί στην άποψη ότι αυτοί δεν είναι Ναυπλιείς αφού και αυτοί είναι κάτοικοι της επαρχίας Ναυπλίας και ως εκ τούτου Ναυπλιείς”.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι και στο παρελθόν είχε γίνει συζήτηση στο κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ο όρος “Ναυπλιέων” ή όχι και το δημοτικό συμβούλιο είχε αποδεχθεί τότε την άποψη ότι με την διεύρυνση (Καποδίστριας 1), εξέλειπε ο λόγος περί διατήρησης του όρου Ναυπλιέων, αφού οι κάτοικοι των δ.δ  ήταν μεν δημότες αλλά δεν ήταν Ναυπλιείς.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα φύγουν τα φερτά υλικά από τους Μύλους

Παράνομο ήταν εδώ και πενήντα χρόνια το λιμάνι των Μύλων. Το τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο, συνεδρίασε με θέμα «νομιμοποίηση των υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων λιμένα Μύλων». Η ευθύνη της διαχείρισης και της λειτουργίας του λιμανιού είναι πλέον στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου, το οποίο σχεδιάζει να κάνει εκβάθυνση.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2009, το λιμάνι θα έχει παραδοθεί σε χρήση στο αρχικό του βάθος, δηλαδή 2 μέτρα, ώστε να μπορούν να μπαίνουν και να δένουν τα μικρά σκάφη που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή να βρουν στο βυθό.

Ο εργολάβος –σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ναυπλίου Νίκο Χουντάλα- θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και πρέπει να έχει παραδώσει το έργο εντός διμήνου.

Οι εγκαταστάσεις του λιμανιού έχουν κατασκευαστεί σταδιακά από την δεκαετία του 1960 μέχρι τις αρχές της σημερινής δεκαετίας από την τέως Κοινότητα Μύλων και το Λιμενικό Ταμείο Αργολίδας.

Το λιμάνι των Μύλων ως γνωστόν, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μικρά αλιευτικά και τουριστικά σκάφη. Περιλαμβάνει έργα διαμόρφωσης της ακτής (αποβάθρα, προβλήτα, οδοποιία κλπ) για την προσέγγιση και τον ελλιμενισμό των σκαφών χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών όπως ο ανεφοδιασμός με καύσιμα και νερό, παραλαβή αποβλήτων.

Επειδή το έργο είναι υφιστάμενο υπάρχει ήδη μια διαμορφωμένη ισορροπία στην κατάσταση του περιβάλλοντος. Οι εγκαταστάσεις δεν προσφέρουν τη δυνατότητα παραλαβής των αποβλήτων των πλοίων ή εφοδιασμό τους με καύσιμα και το μέγεθος, το είδος των σκαφών που εξυπηρετούνται και η κίνηση του λιμανιού, δεν μπορούν να προκαλέσουν αξιοσημείωτα προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης αποκλείεται η επίδρασή του, στο χερσαίο περιβάλλον της περιοχής. Έτσι η νομιμοποίησή του πέρασε ομόφωνα από το νομαρχιακό συμβούλιο.

Αποδυναμώνεται το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Την αποδυνάμωση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού, καταγγέλλει ο Σύλλογος συμβασιούχων, ενώ ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ευρ. Στυλιανίδη να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί δεν δόθηκε στην Αργολίδα και κάποια άλλη σχολή, όταν στους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας λειτουργούν πολλές περισσότερες καθώς και τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για Εκπαιδευτές Οδηγών.

Σύμφωνα με τον σύλλογο συμβασιούχων “στις 31-12-2008 λήγουν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και το Ίδρυμα θα παραμείνει με το 25% των  εργαζομένων το οποίο έχει μέχρι τώρα.

Είναι κατανοητό ότι με αυτές τις συνθήκες, το Πανεπιστήμιο είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να λειτουργήσει  και σαν αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του στα μάτια των υποψηφίων φοιτητών. Αυτό συνεπάγεται ότι η απαξίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα σημάνει τη χαμηλή θέση προτίμησής του από τους υποψήφιους φοιτητές, σαφώς τη μείωση των φοιτητών και συνεπώς την μείωση της εισροής χρημάτων προς τις πόλεις της Πελοποννήσου όπου υπάρχουν έδρες Τμημάτων (Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο). Επίσης θα ωθηθούν στην ανεργία 94 εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στις πόλεις αυτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εργαζόμενοι οι οποίοι και με απόφαση του Πανεπιστημίου καλύπτουν  πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν και δουλεύουν στο Πανεπιστήμιο από την ίδρυση του. Ουσιαστικά από 1 Ιανουαρίου 2009 θα σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όλα αυτά τα άτομα που με τις γνώσεις, τις ικανότητες  και την εμπειρία τους στηρίξουν την λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Σε όλα τα παραπάνω, και  ενώ έχουμε κάνει επανειλημμένες  προσπάθειες να επιδιώξουμε επαφές  με το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή καμία συνάντηση και δεν έχει προταθεί καμία λύση, παρόλο που το γεγονός της λήξης των συμβάσεων είναι πλέον ορατό”.

Πέρα από τα προβλήματα βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του προς τον υπουργό παιδείας του επισημαίνει την αδικία που γίνεται εις βάρος της Αργολίδας με την ανάπτυξη των σχολών στην περιφέρεια. Μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης αναφέρει: “Καμία πρόταση για δημιουργία νέου Τμήματος ΑΕΙ/ΤΕΙ στην Αργολίδα δεν έχει υποβληθεί κατά τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας. Έτσι, όταν σε όλη την Πελοπόννησο λειτουργούν σήμερα δέκα (10) Τμήματα ΑΕΙ και άλλα 10 Τμήματα ΤΕΙ, συνολικά δηλαδή 20 Τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ, στην Αργολίδα υπάρχει και λειτουργεί μόνο το ένα (1)!!! Τμήμα.

Αυτό καταγράφεται στην από 4/11/2008 απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Σπ. Ταλιαδούρου, προς τον βουλευτή Αργολίδας, καθ. Γ. Μανιάτη, μετά από σχετική ερώτηση του τελευταίου”. Ο κ. Μανιάτης απήθεινε εκ νέου ερωτήματα προς τον υπουργό ζητώντας να πληροφορηθεί: Πόσα και ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν την τρέχουσα και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ενταγμένα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;

Πόσα και ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν την τρέχουσα και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στο ΤΕΙ Καλαμάτας, το ΤΕΙ Σπάρτης, ή άλλο ΤΕΙ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε το ομόφωνο αίτημα της Αργολίδας για τη δημιουργία Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο νομό; Παρακαλώ να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα – αλληλογραφία, (Νομαρχίας – Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – ΥΠΕΠΘ) αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και ότι με δεδομένο ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι Εκπαιδευτές Οδηγών αποτελούν Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (και όχι ΙΕΚ, όπως συμβαίνει ακόμη δυστυχώς στην Ελλάδα), με δεδομένο ότι ένα τέτοιο Τμήμα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε πλήρη επαγγελματική απασχόληση σε όλους τους αποφοίτους του και τέλος με δεδομένο ότι η Ελλάδα συνεχίζει όλα τα τελευταία χρόνια να διατηρεί την τελευταία θέση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να χάνονται καθημερινά στο Μολώχ της ασφάλτου, για ποιους λόγους τα συναρμόδια Υπουργεία Μεταφορών & Επικοινωνιών και Εθνικής Παιδείας δεν προωθούν τη συγκεκριμένη πρόταση;

Ο παραμελημένος ΟΠΑΝΑΑΡ

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

 

ΜΕ ΤΗΝ τέως αντιπρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αργολίδας κα Μαρία Γκούμα, έχουμε διαφωνήσει επανειλημμένως και σε προσωπικό και σε δημόσιο επίπεδο, για τον τρόπο που λειτουργούσε επί ημερών της ο ΟΠΑΝΑΑΡ, στον τομέα που την αφορούσε. Φαίνεται όμως ότι οι διαφωνίες αυτές προέρχονταν λόγω της θέσης που κατείχε η κα Γκούμα, η οποία δεν της επέτρεπε προφανώς να μιλήσει για τις βαθύτερες σκέψεις της και τα σχέδιά της που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Και προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ αυτός πρωτοδημιουργήθηκε για να παράγει πολιτισμό και δευτερευόντως για να προάγει τον αθλητισμό. Όμως στην πορεία συνέβη το αντίθετο τα τελευταία χρόνια, με την ανοχή όλων παρ΄ ότι ο νόμος αυτός έχει τη γνωστή ιδιαιτερότητα έναντι των περισσότερων άλλων: τους αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία με το πολιτιστικό υπόβαθρο που τον βαραίνει.

ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ σήμερα ο «α», η κα Γκούμα έχει παραιτηθεί από τη θέση της εδώ και τέσσερις μήνες - προφανώς για τους παραπάνω λόγους που την «έπνιγαν» και δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να μιλήσει δημοσίως. Όμως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να αναπληρώσει το έργο που με δυσκολία προσπαθούσε να παράγει στο πολιτιστικό σκέλος του ΟΠΑΝΑΑΡ, η πρώην αντιπρόεδρος. Έτσι ο τομέας αυτός παραμένει ανενεργός και ο όποιος σχεδιασμός είχε γίνει, μένει στα χαρτιά και στις σκέψεις της πρώην αντιπροέδρου, που προφανώς εμποδίστηκε να τον υλοποιήσει. Κάτι ανάλογο συνέβη πριν από την παραίτηση Γκούμα και με την παραίτηση Πανοβράκου.

Ο ΟΠΑΝΑΑΡ έτσι, παραμένει το παραμελημένο παιδί της Νομαρχίας σήμερα. Μικρές επιχορηγήσεις, έλλειψη διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία, έλλειψη φαντασίας και οράματος, οδηγούν σιγά - σιγά στην διάλυση του. Αυτό ας το αντιληφθούν οι επιτελείς της Νομαρχίας και ας κατανοήσουν ότι παρά τις δυσκολίες, αν ο Οργανισμός λειτουργήσει δίδοντας βαρύτητα στον πολιτισμό, κερδισμένος θα βγει όλος ο νομός.

Η δικτατορία της πληροφορίας και το τέλος της έκπληξης (φοβάμαι όλα αυτά που θα πληροφορηθώ για σένα χωρίς εσένα)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

 Πριν από πολλά χρόνια 1989 ξεκίνησε την  κυκλοφορία του ένα γνωστό περιοδικό για τον κινηματογράφο το οποίο συνεχίζει και σήμερα να κυκλοφορεί. Μια από τις προσφορές του ήταν και η προβολή ταινιών πριν από την επίσημη έναρξη του στις αίθουσες , ένα σημαντικό κίνητρο για φοιτητές και νέους εργαζόμενους που δεν θα είχαμε  την οικονομική δυνατότητα να δούμε ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών ταινιών.

Με τον καιρό δημιουργήθηκαν οι παρέες της Κυριακής , άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον τον κινηματογράφο βρισκόμασταν  από Κυριακή σε Κυριακή  για να δούμε ταινίες για τις οποίες ουσιαστικά δε είχαμε  και πολύ μεγάλη πληροφόρηση γιατί δεν είχαν δημοσιευθεί ακόμα κριτικές αφιερώματα κλπ. Σε κινηματογράφο κάτω από την πλατεία Αμερικής σε ένα κατάμεστο κινηματογράφο είδαμε την ταινία του Νηλ Τζόρνταν «το παιγνίδι των λυγμών» δεν μπορώ να σας περιγράψω το έντονο ομαδικό  στοιχείο της έκπληξης στην σκηνή που αποκαλύπτεται η αλήθεια για τους ήρωες και δίνει μια δραματική κορύφωση στην ταινία. Για πολλές ώρες κράτησαν οι κουβέντες μετά την λήξη της προβολής στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν έξω από τον κινηματόγράφο.

Πριν λίγες μέρες το ίδιο περιοδικό σε μια από τις προσφορές του είχε μια νέα ταινία του ίδιου σκηνοθέτη σε δίσκο που πρόσφερε  δωρεάν με το περιοδικό. Υπήρχαν δυο σημαντικές διαφορές , την είδα μόνος μου στον οικιακό μας κινηματογράφο (home cinema)  είχα πολλές μα  πολλές πληροφορίες από το διαδίκτυο  για την ταινία, κριτικές, αποσπάσματα, πολλές αποσπασματικές σκηνές κ.α . Η ταινία μάλλον ήταν καλύτερη από την προηγούμενη αλλά είχε μια σημαντική διαφορά δεν είχε το στοιχείο της έκπλήξης. Απλά κατά την θέαση – ανάγνωση της ταίριαξα τα επιμέρους κομμάτια του διαδικτυακού πληροφοριακού παζλ και έλειπε και η ομάδα των θεατών.

Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία της καθημερινής μας ζωής , λείπει το στοιχείο της έκπληξης από πολλές από τις δραστηριότητες μας  και μαζί της λείπει και η χαρά της νέας εμπειρίας. Η έλλειψη χαράς η ανηδονία είναι ένα από τα στοιχεία παθολογία της καθημερινής μας ζωής .

Και εδώ φαίνεται η στρατηγική αυτών που διαχειρίζονται το διαδίκτυο αλλά και η ευθύνη του καθενός μας.. Πριν από χρόνια η έλλειψη πληροφόρησης  η συγκέντρωση πληροφοριών σε ορισμένα και ανθρώπους τους έδινε τεράστια εξουσία και δύναμη. Με το ερχομό του διαδικτύου φάνηκε ότι άνοιγε μια μεγάλη πύλη δημοκρατίας και πληροφόρησης, το κόστος χρήσης μειώθηκε σημαντικά και όλοι θα είχαν άμεση πρόσβαση στον κόσμο της πληροφορίας. Αλλά δεν είναι έτσι πλέον τα πράγματα , το δίκτυο γιγαντώθηκε και μαζί με αυτό και ο όγκος των πληροφοριών που ξεπέρασε τις δυνατότητες του ανθρώπου να τις διαχειρίζεται αλλά και να τις αξιολογεί. Μεταξύ του ανθρώπου χωρίς πληροφορίες και του ανθρώπου με λανθασμένη πληροφόρηση μεγαλύτερο κίνδυνο ο κακά πληροφορημένος γιατί πιθανόν η λάθος πληροφόρηση τον παγιδεύει και τον οδηγά εκεί που κάποιοι θέλουν. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε ένα άνθρωπο για πολλές μέρες πεινασμένο και διψασμένο είναι να τον βάλεις σε ένα τεράστιο δωμάτιο με μεγάλη ποσότητα υγρών και στερεών τροφών , η μετάβαση από την παρατεταμένη στέρηση στην πληθώρα αγαθών μπορεί άμεσα να τον οδηγήσει στο θάνατο. Αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, μέσω του διαδικτύου ήρθε ο θάνατος της πλατείας , της αγοράς . Ο καθένας μας έγινε μοναχικός αναζητητής της πληροφορίας  και όχι μόνο αυτό όταν θέλουμε να γνωρίσουμε κάτι νέο από μια ταινία  ένα βιβλίο μια νέα θεραπευτική τεχνική , παίρνουμε ένα σωρό πληροφορίες για όλα αυτά και νομίζουμε ότι τα γνωρίζουμε έχοντας χάσει το στοιχείο της έκπληξης της γνώσης, το βιωματικό στοιχείο της μάθησης το μοίρασμα της εμπειρίας με τον άλλο.. Και μια πληροφορία που δεν γίνεται μάθηση δεν οδηγεί στην γνώση. Α-γνωσιακοί πολίτες είναι οι σύγχρονοι πληροφοριακοί πολίτες. Δυστυχώς στην σύγχρονη εποχή φοβάμαι όλα αυτά που θα πληροφορηθείς για μένα χωρίς εμένα.

19/11/08

Η φτώχεια χτυπάει τις πόλεις της Αργολίδας

Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Εικόνες σαν κι αυτές πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό στο Ναύπλιο, στο Άργος και αλλού.
Άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας, συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αναγκάζονται για να φάνε να ψάχνουν στους κάδους, κυρίως σε αυτούς που βρίσκονται έξω από τα μεγάλα σουπερμάρκετ.
Τις ώρες μάλιστα που οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ πετούν ληγμένα προϊόντα, ή προϊόντα που δεν είναι τόσο εμφανίσιμα για τις βιτρίνες τους (π.χ. παραγινωμένες ντομάτες κλπ), τότε στους κάδους δημιουργείται συνωστισμός. Το ίδιο συμβαίνει στους κάδους γύρω από τις λαϊκές αγορές της Τετάρτης και του Σαββάτου.
Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στον Δήμο Άργους λειτουργεί εστιατόριο στην οδό Ινάχου για τους άπορους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Άργους σιτίζονται καθημερινά 110 περίπου άνθρωποι. Σημαντική είναι και η βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία. 
Η ανεργία μέρα με την ημέρα εκτινάσσεται στα ύψη. Ένας ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος » γεννιέται στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας αυξάνεται κατακόρυφα.

Βγήκε στους δρόμους ο Αχλαδόκαμπος για τα σκουπίδια

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων του Αχλαδόκαμπου, όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την λειτουργία του χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων στο παλαιό νταμάρι στα όρια του Αχλαδοκάμπου. Ανάλογες αντιδράσεις και για τον ίδιο λόγο μαζί με τους Αχλαδοκαμπίτες πραγματοποιούν και οι κάτοικοι του γειτονικού δήμου Κορυθίου Αρκαδίας.
Την προηγούμενη Κυριακή, οι επιτροπές αγώνα που έχουν συσταθεί στον Αχλαδόκαμπο και στο Κορύθιο διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα όρια των δύο νομών στην παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης – Άργους. 500 περίπου κάτοικοι συγκεντρώθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο. Η διαμαρτυρία είχε την μορφή προειδοποίησης, αφού αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα διαμαρτυρία στην Τρίπολη, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί ο χώρος εναπόθεσης των επεξεργασμένων απορριμμάτων στην περιοχή τους. Στην συγκέντρωση μίλησαν ο προέδρος της Κοινότητας Αχλαδοκάμπου Ηλίας Σκούμπης, ο δήμαρχος Λέρνας Μιχάλης Χασάπης, ο δήμαρχος Κορυθίου Γιώργος Καρλής και ο 
βουλευτής Γιάννης Μανιάτης.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι ο σχεδιασμός της περιφέρειας με την εγκατάσταση και λειτουργία δώδεκα δεματοποιητών και στους πέντε νομούς ως το τέλος του χρόνου είναι η μόνη λύση, στην παρούσα φάση, ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα, για τα οποία έχει καταδικαστεί η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θεωρεί ότι με το σχεδιασμό αυτό κλείνουν οριστικά όλες οι χωματερές της Πελοποννήσου και ξεκινά αμέσως η αποκατάστασή τους, ενώ για τον συγκεκριμένο χώρο εναπόθεσης είπε ότι βρίσκεται πολύ μακριά από κατοικημένη περιοχή, συμπληρώνοντας ότι σε ευθεία γραμμή απέχει από τον Αχλαδόκαμπο περί τα 4 και πλέον χιλιόμετρα.
Ο κος Αγγελόπουλος, τονίζει κάθε φορά που αναφέρεται σ΄ αυτό το θέμα ότι τα σκουπίδια που θα πηγαίνουν στο χώρο εναπόθεσης θα είναι επεξεργασμένα από δεματοποιητή, περιτυλιγμένα με ειδική μεμβράνη και δεν θα μολύνουν καθόλου το περιβάλλον και ότι η επεξεργασία της δεματοποίησης θα έχει όλες τις απαιτούμενες από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, σχετικές αδειοδοτήσεις.
Έχει επισημάνει ακόμα ο περιφερειάρχης ότι ο χώρος εναπόθεσης είναι προσωρινός για δύο με τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί από τον φορέα διαχείρισης η προβλεπόμενη διαδικασία για την βιομηχανικά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσει τα δέματα αυτά ως πρώτη ύλη.
Όμως οι κάτοικοι θεωρούν ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Εντωμεταξύ, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης επισημαίνουν: «Προκειμένου η Ελλάδα να γλιτώσει τα πρόστιμα (34.000 ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας των σκουπιδότοπων) που θα αρχίσουν να «πέφτουν» σαν .. βροχή από την πρώτη ημέρα του 2009, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επεξεργάστηκε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει όλα τα σκουπίδια της Αρκαδίας να συγκεντρώνονται σε ένα χώρο στη ΒΙ.ΠΕ., να δεματοποιούνται και μετά να πηγαίνουν σε έναν χώρο προσωρινής αποθήκευσης, ο οποίος θα γίνει στον Αχλαδόκαμπο. Για την δουλειά αυτή παραχωρήθηκε μία έκταση στο Βιολογικό Καθαρισμό της Τρίπολης (στη Βιομηχανική Περιοχή) η οποία ανήκει στο Δήμο Τρίπολης, χωρίς να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΔΕΥΑΤ, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. 
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σ’ ένα κτίριο 250-300 τμ να εισέρχονται καθημερινά 300 περίπου τόνοι σκουπιδιών του Ν. Αρκαδίας οι οποίοι θα συμπιέζονται, στη συνέχεια θα δεματοποιούνται και θα μεταφέρονται για εναπόθεση σε κάποιο σημείο της Κοινότητας του Αχλαδόκαμπου. Ουσιαστικά αυτό θα σημάνει την παρέλαση μέσα και γύρω από την Τρίπολη περίπου 50 απορριμματοφόρων, σε ημερήσια βάση, που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια, από όλο το νομό, στη ΒΙ.ΠΕ., και τα τοξικά απόβλητα από την συμπίεση αυτών των απορριμμάτων, θα πέφτουν στη Βολιμή, αφού ο Βιολογικός της Τρίπολης δεν έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει τα τοξικά από τα μη τοξικά απόβλητα και να εκτελείται κατάλληλη επεξεργασία και κατά συνέπεια κινδυνεύουν να διατίθενται πλημμελώς επεξεργασμένα στη Βολιμή.
Οι κάτοικοι ανησυχούν για το πρόγραμμα αυτό που σύμφωνα με τη γνώμη τους στέλνει προς αχρήστευση και μάλλον αργότερα προς καύση, χρήσιμα υλικά που αποτελούν το 60% περίπου των απορριμμάτων τους. 
Για όλους αυτούς τους λόγους θα έπρεπε να δοθεί οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όχι μόνο στην περιφέρεια της Πελοποννήσου αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, ακολουθώντας τους κανόνες της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και τέλος δημιουργία ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Τί προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την Αρκαδία, σε ότι αφορά στα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να δοθεί οριστική λύση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, και αν περιλαμβάνεται σε αυτόν η μέθοδος της δεματοποίησης;
2) Ποια είναι η εμπειρία της μεθόδου της δεματοποίησης στην Ελλάδα;
3) Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και αν ναι να μας κατατεθεί ο σχετικός φάκελος; 
4) Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από τον Νόμο 2939/01, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 94/62/ΕΚ, για τα απορρίμματα συσκευασιών, τη μείωση του όγκου απορριμμάτων, καθώς και της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης;
5) Έχουν συνταχθεί οι μελέτες για την προμήθεια του συστήματος μπαλοποίησης και αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αφορά μόνο στη δεματοποίηση χαρτιού;»

Παρακολούθηση αλλά και διαδραστικές παρεμβάσεις, προσφέρει πλέον η ψηφιοποίηση των Δήμων

Οι δημοτικές αρχές θα βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη από κάθε άλλο επίπεδο διοίκησης, καθώς είναι υπεύθυνες για τις υπηρεσίες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Τα σχολεία, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία, οι βιβλιοθή­κες, τα πάρκα, οι δρόμοι και οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι μερικά παραδείγματα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι. Γι αυτό, οι υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) είναι ιδιαίτερα σημαντικές και επηρεά­ζουν την καθημερινότητα του δημότη. Γιατί να μην είναι το Διαδίκτυο το μέσο όπου ο δήμος θα δίνει πληροφορίες για τα τοπικά δρώμενα και από όπου οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του δήμου; Η πρώτη και πιο εύκολη υλοποίηση είναι η διαδικτυακή πύλη (portal) του δήμου, όπου μπορεί να προσφέ­ρει τα τελευταία νέα, πληροφορίες για την τοπική συγκοινω­νία και τον τρόπο πρόσβασης στο δήμο. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να περιλαμβάνει συνεντεύξεις τύπου του δημάρχου, δημοψηφίσματα και την προτροπή του δημότη να κάνει προτάσεις για τα κοινά. Με αυτό τον τρόπο ενι­σχύεται η συμμετοχή του πολίτη, βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πορεία προς τον Ψηφιακό Δήμο. Ο δήμος μπορεί να «ανεβάσει» στη διαδικτυακή πύλη οτιδήποτε θεωρεί σημαντικό, όπως προκηρύξεις διαγωνισμών, προτά­σεις για ψυχαγωγία, πληροφορίες για πολιτιστικά κέντρα, τοπικές βιβλιοθήκες, ταξιδιωτικούς οδηγούς και πληρο­φορίες για καταλύματα και ξενοδοχεία. Ακόμη, μπορεί να αναδείξει σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο και κατ' επέκταση τους ίδιους τους δημότες, προβάλλοντας τα σε κεντρικό σημείο της διαδικτυακής πύλης και πολύ έντο­να. Στον τομέα της πληροφόρησης, το Διαδίκτυο είναι ίσως το ιδανικό μέσο: είναι άμεσα και συνεχώς προσβάσιμο οποιαδήποτε μέρα και ώρα, από οπουδήποτε. Μέσω αυτού, η έκδοση των στοιχείων που θέλει ο δήμος γίνεται άμεσα, ηλεκτρονικά, εύκολα, χωρίς να χρειάζονται έντυπα μέσα και, επομένως, έχει μικρό κόστος. Υπάρχει η δυνατότητα τακτικής αποστολής, σε μηνιαία βάση για παράδειγμα, ενός ενημερωτικού δελτίου σε όλους τους εγγεγραμμένους δημότες, με τοπικά και χρήσιμα για το δήμο θέματα. Παράλ­ληλα, μέσα από τη διαδικτυακή πύλη του δήμου, μπορεί να γίνουν συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις είτε με την πιο απλή μορφή της διαφήμισης είτε με συνέργειες των τοπι­κών επιμελητηρίων, όπως για παράδειγμα ένας οδηγός αγο­ράς. Επιπλέον, μπορεί ο δήμος να καλύψει πολυσύχναστες περιοχές, όπως είναι οι πλατείες και οι παραλίες, με ζωντα­νή εικόνα μέσα από μια σταθερή κάμερα, η οποία στη συνέ­χεια προβάλει την εικόνα στο Διαδίκτυο. Ο δημότης αλλά και ο επισκέπτης έχουν τη δυνατότητα, πριν ξεκινήσουν, να δουν σε πραγματικό χρόνο αν η παραλία είναι γεμάτη και να πληροφορηθούν για τις καιρικές συνθήκες και τη θερμο­κρασία.
Οι δημότες, μέσω του Διαδικτύου, μπορούν να ζητούν πλη­ροφορίες, να υποβάλουν αιτήσεις για διάφορες υπηρεσίες και να κάνουν τις αντίστοιχες πληρωμές χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του e-banking, ακόμη και με κατάθεση στον τραπεζι­κό λογαριασμό του δήμου, δηλώνοντας στη συνέχεια τον αριθμό της κατάθεσης. Σχετικές αιτήσεις για βεβαιώσεις ή πληρωμές περιορίζονται σε ταυτοποιημένα πρόσωπα τα οποία έχουν εγγραφεί στην αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου. Ο πολίτης, αφού επιλέξει την υπηρεσία της ηλε­κτρονικής αίτησης, για παράδειγμα, θα πρέπει να δώσει τα στοιχεία ταυτοποίησης του (πχ PIN και τον κωδικό αριθ­μό δημοτικής μερίδας) καθώς και τον επιθυμητό τρόπο παραλαβής της βεβαίωσης. Τα στοιχεία της αίτησης κατα­χωρούνται στην κεντρική Βάση Δεδομένων, στην οποία οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων έχουν ασφαλή πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου. Έτσι, δημότες και επιχειρήσεις εξυπη­ρετούνται ταχύτερα και συνεχώς, σε 24ώρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μερικές από τις υπηρεσίες που μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρονικές με χρήση των ΤΠΕ και του Διαδικτύου είναι: Πληρωμή δημοτικών τελών, φόρων και προστίμων. Έκδοση ατομικών ή οικογενειακών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων. Πολεοδομικά θέματα. Έκδοση οικοδομικών αδειών. Διαχείριση δημοτικών μητρώων (εγγραφή, διαγραφή, αλλαγές στοιχείων). Διαχείριση τοπικής συγκοινωνίας και ειδικών οχημάτων του δήμου. Διαχείριση τοπικού οδικού δικτύου. Υποστήριξη δικτύων ύδρευσης. Υποστήριξη δικτύων αποχέτευσης. Διαχείριση άρδευσης. Διαχείριση δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Διαχείριση απορριμμάτων. Υποστήριξη καθαριότητας και ανακύκλωσης καθώς και διαχείριση δημοτικής αστυνομίας.
Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) δεν περιορίζονται μόνο στο Διαδίκτυο. Οι πολίτες μέσω του σταθερού και κινητού τηλεφώνου μπορούν «ο ζητήσουν πληροφορίες και να υποβάλουν αιτήσεις για διάφορες υπηρεσίες, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου υπαλλήλου. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία επιλογής και ταυτοποίησης του δημότη γίνεται με την πληκτρολόγηση αντίστοιχου κωδικού από το τηλέφωνο. Το ίδιο συμβαίνει και με την χρήση της κινητής τηλεφωνίας όπου οι δημότες και οι επιχειρήσεις ενημερώνονται μέσω του κινητού τηλεφώνου με μηνύματα (SMS) για την έκβαση ενός αιτήματος και για τον τόπο και τον χρόνο της παραλαβής του πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης.
Οι υπηρεσίες οι οποίες μπορεί να χτίσει ο δήμος χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ είναι απεριόριστες και το κόστος για τις περισσότερες από αυτές πολύ μικρό. Για τις σύνθετες πολύπλοκες εφαρμογές όπως είναι η τηλεϊατρική και η παρακολούθηση του στόλου των οχημάτων,υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την "Ψηφιακή Σύγκλιση" (2007-2013). Αρκεί να αξιολογη­θούν οι ανάγκες και να αξιοποιηθούν σωστά οι νέες τεχνολογίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα παραθεριστικό δήμο όπου οι ιδιοκτήτες πολλών κατοικιών δεν βρίσκονται στα σπίτια τους παρά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα, ένα δέντρο που έχει πέσει δίπλα στην εξώπορτα από μια ξαφνική κακοκαιρία, μια πλημμύρα, ένας σπασμένος σωλήνας αποχέτευσης ο δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη καλύτε­ρα τις ΤΠΕ δημιουργώντας μια εφαρμογή όπου τα συγκεκριμένα συμβάντα μπορούν να καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων, ο ιδιοκτήτης να ειδοποιείται αυτόματα από την συγκεκριμένη εφαρμογή είτε με e-mail είτε με μήνυμα στο κινητό του. Στη συνέχεια ο υπάλληλος του δήμου ενημερώνει την εφαρμογή σχετικά με τις ενέργειες του ιδιοκτήτη ή του δήμου και τη χρονική στιγμή που αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, ειδοποιώντας αυτόματα τον ιδιοκτήτη. Η εφαρ­μογή και η αντίστοιχη βάση δεδομένων μπορεί να είναι προσβάσιμη από το Διαδίκτυο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες. όπως είναι οι υπάλληλοι του δήμου και οι ιδιοκτήτες  των παραθεριστικών κατοικιών. Επεκτείνοντας λίγο ακόμα την' εφαρμογή θα μπορεί να συμπεριλάβει και τα παράπονα των δημοτών για τα κακώς κείμενα στο δήμο, όπως καθυ­στερήσεις στην αποκομιδή των σκουπιδιών.
Η ΤΕΔΚ, θα ολοκληρώσει την παρουσίαση του ψηφιακού δήμου, με πανηγυρική εκδήλωση στο τέλος του έτους στην πόλη του Ναυπλίου.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ