Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

26/3/08

Νιτρικά με τη … βούλα στο Αργολικό πεδίο

Κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.), με την οποία γίνεται ακριβής προσδιορισμός, σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων, των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από την νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης ζώνες, υπόγραψε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Το Αργολικό πεδίο, χτυπάει κόκκινο – όπως είναι γνωστό στην Αργολίδα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, περιλαμβάνει δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Ναυπλίου, Άργους, Ασίνης, Κουτσοποδίου, Λέρνας, Μιδέας, Μυκηναίων, Νέας Κίου και Νέας Τίρυνθας, όπως φαίνεται στον διπλανό πίνακα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όλος ο Αργολικός κάμπος δηλαδή, με τη …βούλα προσδιορίζεται ως ευπρόσβλητος από την νιτρορύπανση.
Ωστόσο από την πολιτεία, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον να έχουν ληφθεί μέτρα, πέραν της απαγόρευσης χρήσης των νερών αυτών για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Βέβαια, στον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, περιλαμβάνεται εντός του 2008, είναι έτοιμη η μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων των δημοτικών διαμερισμάτων της χώρας, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας. Όμως αυτό, αφορά την διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Όπως είχε δηλώσει προ μηνός, ο Γιώργος Σουφλιάς, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας Υδάτινων Πόρων, υλοποιούνται προγράμματα αντιμετώπισης της νιτρορρύπανσης γεωργικής προέλευσης και στην Αργολίδα, μεταξύ άλλων περιοχών, αλλά ουδείς γνωρίζει αν πραγματικά εφαρμόζεται εδώ ανάλογο πρόγραμμα, και τι ακριβώς είναι αυτό, πέραν του χαρακτηρισμού των δημοτικών διαμερισμάτων με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναφέρθηκε παραπάνω.
Γενικόλογα, στο Εθνικό Πρόγραμμα, αναφέρεται ότι τίθενται οι βάσεις για την λήψη σημαντικών αποφάσεων για νέα αναπτυξιακά έργα και για τα μέτρα προστασίας των επιφανειακών και υπογείων.
Η ιδιαίτερη αναφορά που γίνεται στην ρύπανση των υπόγειων νερών από τις υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών στο Αργολικό πεδίο, που χαρακτηρίζεται πλέον ως ευπρόσβλητη ζώνη, περιορίζεται στην προτροπή να ληφθούν ριζικά μέτρα προστασίας και ανάκαμψης των υδροφορέων. Αναφέρεται όμως η πρόσφατη σχετική οδηγία της Ε.Ε. που προβλέπει:
Α) Εφαρμογή μέτρων μείωσης των σημειακών πηγών ρύπανσης όπως βόθροι, αλλά και διάχυτων γεωργικής κυρίως προέλευσης, πηγών ρύπανσης (φυτοφάρμακα, νιτρικά) με την υιοθέτηση ορθών γεωργικών πρακτικών.
Β) Περιορισμός των απωλειών ύδατος.
Γ) Υποκατάσταση υπογείων υδάτων με επιφανειακά, μέσω της κατασκευής έργων ταμίευσης επιφανειακών νερών και μεθόδων ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.
Δ) Τεχνητός εμπλουτισμός των υδροφορέων.
Ε) Ουσιαστική μείωση των αντλήσεων υπόγειου νερού με αντίστοιχη εξοικονόμηση νερού για άρδευση.
Πέραν του σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, άμεση λήψη μέτρων δεν φαίνεται να λαμβάνεται. Ο υπουργός, αναφερόμενος στις μακροπρόθεσμες υλοποιούμενες δράσεις, εκτός της μελέτης που θα βρίσκεται εντός του 2008 στην Περιφέρεια, τονίζει:
«Τα αποτελέσματα από το έργο αυτό, θα συμπληρωθούν με τα Προγράμματα Μέτρων (μετά από ανάλυση κόστους – αποδοτικότητας) για την προστασία και αποκατάσταση των υδάτινων σωμάτων, για να ανταποκρίνονται στους περιβαλλοντικούς στόχους της οδηγίας για τα Νερά, να καταρτιστούν τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμιών της χώρας και να υποβληθούν στην Ε.Ε. έως το τέλος του 2009, όπως έχουμε υποχρέωση.
Την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας με την εκπόνηση ολοκληρωμένης Στρατηγικής Διαχείρισης της λειψυδρίας που περιλαμβάνει:
Α) Προπαρασκευή και προσχεδιασμό (δυνατότητα πρόβλεψης επερχόμενης λειψυδρίας, μηχανισμούς αναγνώρισης των σταδίων της λειψυδρίας).
Β) Σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας (ολοκληρωμένες προτάσεις μέτρων για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση).
Γ) Δράσεις μετά την λειψυδρία (κυρίως αξιολόγηση, βελτίωση και επανασχεδιασμό των επιλογών που εφαρμόστηκαν).
Δ) Επιμόρφωση των αρμοδίων υπηρεσιών σε τεχνικά θέματα εφαρμογής της οδηγίας για τα νερά και διαμόρφωση σχεδίου ενεργειών για την εφαρμογή της οδηγίας σε κάθε Υδατικό Διαμέρισμα της χώρας.

Τι δεν βλέπουμε στο Ναύπλιο

Η συνήθεια αποτελεί τον μεγαλύτερο φίλο της στασιμότητας και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα πρώτα συμπεράσματα της μελετητικής ομάδας της καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Ελένης Μαΐστρου, όπως αυτά παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο.
Αν και η μελέτη που έχει ανατεθεί από τον Δήμο Ναυπλίου στην μελετητική ομάδα αφορούσε όλη την πόλη, εν τούτοις το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, όπως επισήμανε και ο Δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς:
«Εγώ περίμενα κατάμεστη αυτή την αίθουσα από δημότες. Θα κάνουμε άλλη μια προσπάθεια ενημέρωσης, για την β΄ φάση της μελέτης».
Τόσο η κα Μαΐστρου όσο και οι μελετητές Δημ. Ψυχογιός, Μ. Καλατζόγλου, Αγ. Κωνσταντινίδου και Τ. Τούμπου, αρκέστηκαν στην καταγραφή κάποιων πραγμάτων παρά στην σύνταξη προτάσεων, αφού ο στόχος ήταν αρχικά η διαβούλευση με τους πολίτες.

Συμπερασματικά
Τοπικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις επιμέρους γειτονιές της πόλης και για τη δημιουργία τοπικών πόλων πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους.
Παρεμβάσεις ανάδειξης όλων των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και των περιοχών φυσικού κάλλους της πόλης.
Παρεμβάσεις για την αποφόρτιση από τις δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής της παλιάς πόλης και τη δημιουργία και άλλων πόλων αναψυχής.
Επιστρώσεις και αστικός εξοπλισμός επί τη βάσει συνολικού σχεδιασμού.
Συμπλήρωση του ειδικού νομοθετικού πλαισίου για έλεγχο των κάθε είδους στοιχείων επί των κτιρίων που διαμορφώνουν την εικόνα της παλιάς πόλης.
Ακριβής καθορισμός της έκτασης που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα στο δημόσιο χώρο.
Απαγόρευση της υπαίθριας έκθεσης εμπορευμάτων.
Απελευθέρωση δημόσιων ελεύθερων χώρων της παλιάς πόλης από τη στάθμευση
Ειδικές πρόνοιες - μέτρα υποστήριξης της κατοικίας με διευκολύνσεις προσπέλασης και στάθμευσης.
Αποτροπή προσπέλασης της παλιάς πόλης με το ΙΧ και ενθάρρυνση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης μέσα, γύρω, από και προς την παλιά πόλη.
Αποκατάσταση της οπτικής και λειτουργικής σχέσης της παλιάς πόλης με το θαλάσσιο μέτωπο σε όλο του το μήκος με οριοθέτηση των απολύτως απαραίτητων χώρων στάθμευσης και αποκατάσταση χαρακτήρα περιπάτου και δημόσιας αναψυχής.
Συμπληρώσεις των ειδικών διαταγμάτων και εξεύρεση τρόπων εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν:
Δρόμους, πεζόδρομους, στάθμευση.
Τοποθέτηση επιγραφών και λοιπών στοιχείων που αλλοιώνουν τις όψεις των κτιρίων και την εικόνα του δημόσιου χώρου.
Διατήρηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών των διατηρητέων κτιρίων.
Οριοθέτηση των λειτουργιών αναψυχής, κυκλοφορίας και κινήσεων πεζών στο δημόσιο χώρο.
Εισαγωγή της έννοιας του «κορεσμού» στις χρήσεις τουρισμού και αναψυχής.
Αυστηρή εφαρμογή των απαγορευτικών διατάξεων περί μουσικής με χρήση ενισχυτών.
Αυστηρή εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Απαγόρευση εγκατάστασης κέντρων διασκέδασης σε όλη την πόλη.
Εμμονή στην απαγόρευση της αναψυχής στους ορόφους των κτιρίων.
Μετατροπή μόνον διατηρητέων κτιρίων σε ξενώνες - ξενοδοχεία υπό όρους.Εξεύρεση πολιτικών ενίσχυσης της κατοικίας.

Απροετοίμαστοι οι Δήμοι για το σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αγωνιωδώς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έσπευσε να καλέσει τους Δήμους του Νομού σε συναγερμό βλέποντας ότι οι Δήμοι είναι για μια ακόμα φορά απροετοίμαστοι για να ανταποκριθούν σε ένα ακόμα αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων ο Νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος κάλεσε την περασμένη Τετάρτη τους Δημάρχους του Νομού σε σύσκεψη προκειμένου να τους αφυπνίσει αφού αύριο λήγει η προθεσμία κατάθεσης των προτάσεών τους.
Έτοιμοι από πλευράς προτάσεων ήταν μόνο οι Δήμοι Μιδέας και Μυκηναίων ενώ οι υπόλοιποι υποσχέθηκαν ότι έως την Παρασκευή (αύριο) θα έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους!
Το σχέδιο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αφορά τις υποδομές της αγροτικής ανάπτυξης κάθε Δήμου και εκτείνεται από τις καλλιέργειες έως και τον τομέα του Τουρισμού.
Εισηγητής στην συνάντηση των Δημάρχων με τον Νομάρχη υπήρξε ο αντινομάρχης Βασ. Νίκας, σύμφωνα με τον οποίο «Ομονοούντες, ενωμένοι και Δημιουργικοί οι Αργολιδείς πάνε πάντα μπροστά γιατί ο τόπος αυτός εκπέμπει ενέργεια. Η Αργολίδα με τις σωστές προτάσεις και τα σωστά έργα μπορεί να γίνει πάλι το «κέντρο της Γης».
Σε γενικές γραμμέςτο Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.
Περιλαμβάνει :
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 παρέχει μία σημαντική ευκαιρία στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού τομέα μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), έχοντας συνολικό προϋπολογισμό ύψους είναι 9 δις Ευρώ (6 δις δημόσια δαπάνη και 3 δις ιδιωτικές επενδύσεις)
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης διαμορφώθηκε με γνώμονα την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, όπως αυτή εκφράζεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΣΑ) 2007-2013 καθώς και με τις προτεραιότητες του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2005-2008 στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής Λισσαβόνας.
Στο υποβαλλόμενο ΕΣΣΑ έχει ενσωματωθεί η στρατηγική και η αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πυρκαγιές του θέρους 2007 και η ανασυγκρότηση των πληγέντων αγροτικών περιοχών.
Η Μελλοντική Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την Ελλάδα θα εστιαστεί σε 3 βασικούς άξονες: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας – δασοκομίας -αγροδιατροφικού τομέα. Βελτίωση του περιβάλλοντος και του τοπίου και βελτίωση της ποιότητας ζωής και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας συνεπικουρούμενοι με έναν 4ο οριζόντιο άξονα (LEADER) ο οποίος θα προσφέρει τη δυνατότητα για την εφαρμογή τοπικών προσεγγίσεων, από τη βάση προς τη κορυφή της αγροτικής ανάπτυξης.
Στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 το Προγράμμα Αγροτικής Ανάπτυξης “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ” επιδιώκει : α. Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών (ορεινές, μειονεκτικές, πεδινές) και β. τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας με στόχο και των δύο ανωτέρω, την κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική αυτοδυναμία της, η προστασία του περιβάλλοντος και η διάσωση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό
Στόχος του μέτρου είναι: α) η προστασία και αξιοποίηση των φυσικών πόρων της υπαίθρου (εδαφικών και υδατικών) για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του τοπικού και αγροτικού πληθυσμού και β) η παροχή και βελτίωση υπηρεσιών προς τον αγροτικό και τοπικό πληθυσμό.

Απόκτηση δεξιοτήτων, εμψύχωση και εφαρμογή
Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα και έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης υποστήριξης στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών και ιδιαίτερα στων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών
Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού και τοπικού οικιστικού περιβάλλοντος του αγροτικού χώρου, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Διατήρηση και αναβάθμιση αγροτικής κληρονομιάς
Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, καθώς και των παραδοσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της υπαίθρου.

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων
Στόχος του μέτρου είναι: η βελτίωση και οργάνωση τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης, η συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς επίσης θα δοθεί βαρύτητα για προώθηση ίσων ευκαιριών σε νέους, γυναίκες και ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες
Στόχος του είναι η παροχή δυνατοτήτων δημιουργίας πολλαπλών δραστηριοτήτων και απόκτησης εναλλακτικών εισοδημάτων για τη μείωση της υποαπασχόλησης στο γεωργικό τομέα, τη δημιουργία ίσων ευκαιριών σε γυναίκες, νέους και ειδικές ομάδες πληθυσμού, τη βελτίωση εισοδημάτων και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο π.χ. αρτοποιία, υφαντήρια, ταπητουργία, παραγωγή κακάου, σοκολάτας και ζαχαρωτών, επεξεργασία τσαγιού και καφέ.

Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων.
Στόχος είναι η προώθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία δυνατοτήτων απασχόλησης εκτός του πρωτογενή τομέα, προκειμένου να συγκρατηθεί ή να αυξηθεί ο πληθυσμός στην ύπαιθρο, με παράλληλη ενδυνάμωση των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις ίσες ευκαιρίες των νέων, γυναικών και ειδικές ομάδες πληθυσμού π.χ. Πριόνισμα, πλάνισμα και εμποτισμός ξύλου, παραγωγή σαπουνιών και απορρυπαντικών, προϊόντων καθαρισμού και στίλβωσης, κατασκευή ειδών μαχαιροποιίας, κατασκευή καρεκλών και καθισμάτων.

Σύμφωνα με τον αντινομάρχη κ. Β. Νίκα τα είδη του Τουρισμού τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με το συγκεκριμένο σχέδιο είναι: Θαλάσσιος Τουρισμός:
Ο πλούτος και η ποικιλία των θαλασσών μας, τα ατελείωτα χιλιόμετρα των ακτών με τις πανέμορφες παραλίες του Νομού μας και τα όμορφα νησιά που γειτνιάζουν στο Νομό μας (Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος), το ήπιο
ulκλίμα, τα υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας και καθιστούν την Αργολίδα ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων θαλάσσιου τουρισμού. Κατασκευή μαρίνων για την φιλοξενία τουριστικών σκαφών και βελτίωση των υπαρχόντων.

Συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός:
Η μορφή αυτή περιλαμβάνει την οργάνωση συνεδρίων και εκθεσιακών κέντρων.
Στο Νομό μας υπάρχουν πολλοί χώροι όπου μπορούν να φιλοξενήσουν Συνεδριακές πολυμορφικές συναντήσεις. Έχει δε συσταθεί Νομικό πρόσωπο για τη κατασκευή Εκθεσιακού κέντρου στο Δ. Κουτσοποδίου.

Θρησκευτικός τουρισμός:
Που περιλαμβάνει εκκλησίες, μοναστήρια, πανηγύρεις κλπ. Στην περιοχή της Αργολίδας υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι (όπως: μοναστήρια, εκκλησίες) που μπορούν να προσελκύσουν το τουριστικό κοινό.

Πολιτιστικός τουρισμός:
Με αφορμή ή την επίσκεψη για πολιτιστικά γεγονότα ή για μνημεία. Η Αργολίδα έχει μια πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που αν την εκμεταλλευθεί και αξιοποιήσει κατάλληλα θα προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα ιστορικά κέντρα των πόλεων αποτελούν βασικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσιογνωμίας του Νομού μας, όπως οι περιοχές Άργους, Ναυπλίου, Μυκηνών, Καρυάς, Τίρυνθας, Επιδαύρου Ερμιόνης Κρανιδίου κ.α.

Οικοτουρισμός:
Τουρισμός δηλαδή που συνδυάζει την τοπική οικονομική ανάπτυξη, διαφύλαξη της ποιότητας του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των φυσικών πλεονεκτημάτων και της ιστορίας μιας περιοχής.
Στην περιοχή μας αυτός ο τομέας μπορεί να ευδοκιμήσει και να εξελιχθεί ραγδαία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού.

Αγροτουρισμός:
Ο αγροτουρισμός είναι μια ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, με την οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την παράδοση.
Ενίσχυση και αξιοποίηση των επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων σε εναλλακτικές μορφές (ζαχαρώδη φρούτα, λαχανικά) και των αρωματικών φυτών.

Ομαδικές αγωγές επιχειρηματιών κατά ΔΕΗ και ΟΛΠ

Εναντίον της ΔΕΗ και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ετοιμάζεται να στραφεί δικαστικά το Επιμελητήριο Αργολίδας, με την κατάθεση ομαδικών αγωγών.
Με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο καλεί τα μέλη του που έχουν ζημιωθεί να υποβάλλουν έντυπο δήλωσης ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, αρκετές επιχειρήσεις της Αργολίδας έπαθαν ζημιές στα μηχανήματά τους, ενώ σταμάτησε και η παραγωγή, λόγω των διακοπών ρεύματος που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Ήδη οι ιδιοκτήτες κάποιων ζαχαροπλαστείων και συσκευαστηρίων, έχουν ζητήσει πληροφορίες από το ΕΒΕΑ, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, σύμφωνα με τον κο Α. Πλακόγιαννη.
Έτσι, το Επιμελητήριο προκειμένου να στραφεί κατά της ΔΕΗ καλεί τα μέλη του που έπαθαν ζημιές στις επιχειρήσεις τους από τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος να τις καταγράψουν και να το δηλώσουν εγγράφως.
Τεράστιο είναι εν τω μεταξύ, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της Αργολίδας καθώς και σε επιχειρήσεις που προμηθεύονται από το εξωτερικό πρώτες ύλες, λόγω της κατάργησης των υπερωριών από τους λιμενεργάτες του λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Αγγελή Μπόμπο η εισαγωγή καθυστερεί τουλάχιστον 2 έως 3 μήνες. Από τα μέσα Δεκεμβρίου που έπαψαν να ισχύουν οι υπερωρίες στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι σήμερα, επισημαίνει ο κος Μπόμπος, μόνο στα γειτονικά λιμάνια όπως της Μάλτας και της Κωνσταντινούπολης έχουν συσσωρευτεί τουλάχιστον 500.000 κοντέϊνερς που προορίζονται για την Ελλάδα.
Ο κος Μπόμπος, όπως και άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής, αναγκάζονται να επιβαρύνονται με τουλάχιστον 1500 ευρώ ανά κοντέϊνερ για να φέρουν στην περιοχή τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με φορτηγά.
Το κόστος αυτό, φυσικά μετακυλίεται στους καταναλωτές και ακριβαίνουν συνεχώς τα πάντα στην αγορά.
Το Επιμελητήριο, μπροστά στην απόγνωση πολλών επιχειρηματιών, καλεί τα μέλη του που δραστηριοποιούνται στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, στη βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή, στην εμπορία προϊόντων διαφόρων ειδών, καθώς και στην προμήθεια πρώτων υλών να δηλώσουν τυχόν ζημιές που υπέστησαν από την δυσλειτουργία στο λιμάνι του Πειραιά.
Συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία, το ΕΒΕΑ θα στραφεί εναντίον της διοίκησης της ΔΕΗ και εναντίον της διοίκησης του ΟΛΠ.

Δεν θα ήταν δίκαιο, να έχουμε νερό;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΠΟΡΕΙ να έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας, οι διακοπές του νερού ύδρευσης στο Ναύπλιο, είτε λόγω διακοπής του ρεύματος από την ΔΕΗ στην Λέρνα, είτε λόγω έργων και βλαβών.
ΜΠΟΡΕΙ να συνηθίσαμε «το νερό με το δελτίο», και να βγαίνουμε από τα …νερά μας και από την καθημερινότητά μας, όταν το νερό ρέει από τις βρύσες μας αδιάλλειπτα περισσότερα του ενός εικοσιτετράωρα.
ΜΠΟΡΕΙ να ρυθμίσαμε τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο ο καθένας, ώστε να ανοίγουμε την βρύση ανάλογα με τις ανακοινώσεις της ντουντούκας που ουσιαστικά μας ενημερώνει πότε θέλει η ΔΕΥΑΝ να πλενόμαστε και να ξεδιψάμε και πότε όχι.
ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ δίκαιο και σωστό όμως, σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η Πρωτεύουσα της Αργολίδας να μην στερείται του σπουδαιότερου αγαθού; Τόσο δύσκολο είναι σε μια δημοτική επιχείρηση με τζίρους δισεκατομμυρίων, να αγοράσει μερικές γεννήτριες, ώστε να μην εξαρτάται η λειτουργία της από τις ορέξεις της ΔΕΗ; Εδώ, μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούνται με το ηλεκτρικό ρεύμα.
ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ δίκαιο, να αφαιρείται από τον λογαριασμό το μέρος του παγίου που αντιστοιχεί στο σύνολο των περιόδων που δεν υδρεύεται η πόλη, ώστε να νοιώσει και ο καταναλωτής, ότι δεν του πιάνουν τον …πισινό; Φυσικά όταν η ευθύνη ανήκει στην ΔΕΗ, όπως οι ιδιώτες επιχειρηματίες θα στραφούν δικαστικά εναντίον της, το ίδιο μπορεί να πράξει και η ΔΕΥΑΝ.
ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ δίκαιο, να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στον πολίτη που δικαιούται εν τέλει να ζει σε μια σύγχρονη πόλη που τον σέβεται, τον εκτιμά και τον προστατεύει;
ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ δίκαιο για την ίδια την ΔΕΥΑΝ, να προστατεύει την λειτουργία της και την ύπαρξή της, και να σέβεται τον εαυτό της, λαμβάνοντας τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να προσφέρει στον κάτοικο και στον επισκέπτη αυτής της πόλης, ότι πολυτιμότερο υπάρχει;

Περί Τουρκοφάγων και άλλων πτηνών

Άρθρο του Άκη Ντάνου

Έτοιμοι οι Δήμοι υποδέχθηκαν για μια ακόμα φορά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το ίδιο πρόχειρα όπως και οι παλιές σχολικές εορτές που έφταναν μερικά «Ζήτω η 25η Μαρτίου» και ορισμένες κραυγές των εκπαιδευτικών «να φάμε τους Τουρκαλάδες» για να κλείσουν οι εορτασμοί.
Η ΕΘΝΙΚΗ παλιγγενεσία περνούσε και περνά μέσα από το αίμα, δύο λαών οι κάτοικοι των οποίων έχουν κοινές ρίζες και κοινό παρελθόν αλλά έτυχε να διαχωριστούν σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, σε Τούρκους και Ρωμιούς ανάλογα με την χάραξη των συνόρων. Τι είναι αυτό το απύθμενο μίσος που χωρίζει τους δύο λαούς, που εμείς πλέον λιγότερο και οι Τούρκοι περισσότερο συνεχίζουν να το καλλιεργούν;
ΓΙΑ ΝΑ αντιληφθεί κανείς το πως ο ελλαδικός χώρος πέρασε στα χέρια των Οθωμανών θα πρέπει να αναζητήσει μάχες μικρές ή μεγάλες μεταξύ των Ελλαδιτών και των ξενόφερτων Οθωμανών που προδικάζουν αντιστάσεις. Όσο και να ψάξει όμως κανείς ελάχιστες αναφορές θα βρει στα σχολικά βιβλία που να αφήνουν κάτι τέτοιο να διαφανεί έντονα. Και μην προτρέξει κανείς να πιαστεί απ’ τα Ορλωφικά, τον Μοροζίνη ή τους Ιερολοχίτες που ως γεγονότα είναι ξενοκίνητα και ιστορικά επόμενα της εξάπλωσης των Οθωμανών.
ΑΝ στην Αργολίδα επικεντρώνει κανείς το ιστορικό ενδιαφέρον σε μάχες, αυτές ήταν κυρίως μεταξύ των Ενετών και των Οθωμανών. Αλλά και κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821, κλέφτες και Αρματολοί σπάνια πολέμησαν χωρίς οικονομικό όφελος. Ποιά πατρίδα και ποιά εθνική συνείδηση μετριέται με χρήμα; Ένας Μακρυγιάννης ή ένας Αθανάσιος Διάκος δεν αρκούν για να ανατρέψουν την Ιστορία.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ άραγε γραμμένες οι ιστορικές αναφορές για τις κακουχίες των Αργείων ή των Ναυπλιωτών τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας; Στην ύπαρξη ιδιωτικών ελληνικών σχολείων στο Άργος ή στην προστασία της Πόλης ως ιερής; Υπάρχουν βέβαια και γραπτά σημάδια επιβολής προστίμων στους Έλληνες, όπως στο Μετόχι στο Αραχναίο, αλλά και εκεί προήλθαν από τις καταγγελίες του Μοναστηριού προς τη Μεγάλη πύλη, ότι οι Έλληνες ακτήμονες καλλιεργούσαν – καταπατούσαν τα χωράφια του Μοναστηριού!
ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ των Δήμων και της Νομαρχίας να φρονήσουν να καταγραφεί η τοπική ιστορία και να αποδειχθούν τα όσα κατονομάζουμε στους Οθωμανούς, αλλιώς κινδυνεύουμε να αμφισβητηθεί η ιστορία, όπως αυτή μας μεταφέρθηκε από πάππου προς πάππου με τους Ήρωες του 21 που έπλασαν και γαλούχησαν γενεές και γενεές.

Μια βροχή για να φανεί ο Έλληνας….ραγιάς

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Τρίτη πρωί η μικρή Μαρία ντυμένη με στολή ορεινής Αργολίδας ετοιμάστηκε για τη παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Βλέποντας τον καιρό λίγο ακατάστατο την προειδοποιήσαμε ότι αν υπάρχει έντονη βροχή υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί η παρέλαση. Ξεκινήσαμε να πάμε στο χώρο που μας είχαν υποδείξει για να ετοιμαστεί με την ομάδα που θα παρέλαζε.
Στο χώρο αναμονής για την παρέλαση τα παιδιά μάλλον το χάρηκαν ιδιαίτερα, έπαιζαν, πείραζε το ένα το άλλο, χαρές και γέλια.
Σε λίγο άρχισε να ψιχαλίζει και μετά από λίγο δυνάμωσε οι βροχή . Οι πρώτες υποψίες για πιθανή αναβολή της παρέλασης άρχισαν να επιβεβαιώνονται. Ενημέρωσα την κόρη μου και συνέχιζε να το διασκεδάζει με τις φίλες της. Μετά από λίγη ώρα η αναμονή χωρίς συγκεκριμένη πληροφόρηση άρχισε να γίνεται εκνευρισμός για τους γονείς και ξεπήδησε ο γκρινιάρης Έλληνας που δεν τον πιάνεις τελικά πουθενά.
- - Θα κρυώσουν τα παιδιά μας, τι την θέλουν την παρέλαση
- - Αύριο θα έχει ουρά στους παιδιάτρους
- - Μα δεν βλέπουν τον καιρό γιατί δεν μας ειδοποιεί κάποιος να φύγουμε
- - Κράτος είναι αυτό …
- - Τίποτα δεν λειτουργεί.
Μέσα στην γενική γκρίνια που πήρε πολιτικές και ιστορικές αναφορές αφού έφταιγαν και οι Τούρκοι που μας κράτησαν ραγιάδες τόσα χρόνια και δεν μπορέσαμε να χτίσουμε ένα σύγχρονο κράτος.
Γύρω στις 11 40 ήρθε η ειδοποίηση ότι η παρέλαση στο Άργος αναβάλλεται. Και ετοιμαστήκαμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας. Εκείνη τη στιγμή έκανε και ένα παιγνίδι ο καιρός για δέκα λεπτά ο καιρός και βγήκε ένας λαμπερός ήλιος με ψιλόβροχο.
Και εμείς οι ίδιοι που διαμαρτυρόμασταν για την καθυστερημένη ειδοποίηση της αναβολής αρχίσαμε την γκρίνια από την ανάποδη.
- - Μα δεν μπορούσαν να περιμένουν λίγο ;;;;!!!!
- - Γιατί να μην παρελάσουν και με λίγο βροχή ;
- - Αυτό είναι το φρόνημα των σημερινών Ελλήνων , έτσι θα ξαναπολεμήσουμε αν χρειαστεί;
- - Εμείς (εννοούσαν οι γονείς) παρελάσαμε και με βροχή
Η Μαρία έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες με τις φίλες για την παρέλαση που δεν παρέλασε και μάλλον θα την θυμόνται περισσότερο από άλλες παρελάσεις και ξεκινήσαμε για το σπίτι .
Στο δρόμο συναντούσαμε γνωστούς και φίλους και ακούγαμε διάφορα σχόλια για την αναβολή της παρέλασης. Τελικά μέσα από μικρά γεγονότα φαίνεται και πάλι ο έλληνας που παρέμεινε γκρινιάρης, ραγιάς να του φταίνε οι άλλοι, να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Να διαμαρτύρεται γιατί δεν λαμβάνεται μια απόφαση και μετά να διαμαρτύρεται γιατί κάποιοι έλαβαν την απόφαση που κατά βάθος επιθυμούσε ο ίδιος. Τελικά ίσως το μόνο που μας έμεινε από τον αγώνα του 21 ήταν η τεχνική του κλεφτοπόλεμου, ταμπουρωμένοι στο μικροαστικό μας καρτέρι , ρίχνουμε τις ντουφεκιές μας χωρίς νόημα σκοπό , όραμα και στρατηγική στον πρώτο τυχόντα που θα περάσει από μπροστά μας και του καταλογίζουμε και ευθύνες γιατί ήταν απρόσεχτος καθώς περπατούσε …..ζητάμε ευθύνες και από τον ίδιο και από το κράτος που δεν τον προειδοποίησε κατάλληλα ότι που και που σαν γνήσιοι απόγονοι ηρώων παίζουμε και κλεφτοπόλεμο…

19/3/08

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές στην Επίδαυρο

Σε λιγότερο ίσως από ένα μήνα ο Δήμος Επιδαύρου θα προσφύγει και πάλι στις κάλπες προκειμένου να αναδείξει νέα δημοτική Αρχή ή να επιβεβαιώσει την βούληση για το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτώβρη του 2006.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «α» προχθές το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ξαναέκρινε την προσφυγή αναίρεσης του εκλογικού αποτελέσματος που είχε κατατεθεί από τον μειοψηφήσαντα συνδυασμό του κ. Αλέξανδρου Λημνιάτη.
Όλα ξεκίνησαν όταν η υποψήφια με τον υπερισχύσαντα Συνδυασμό του κου Νίκου Γεώργα Σταματία Κανέλα αποφάσισε ξαφνικά να αποσύρει την υποψήφιότητά της και ενώ οι συνδυασμοί είχαν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του κου Γεώργα και να μην ανταποκρίνονται πλέον στην νομοθετημένη ποσόστωση.
Αρχικά το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου είχε ανακηρύξει τον συνδυασμό του κου Γεώργα ως νικητή των εκλογών, όμως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.) στο οποίο είχε προσφύγει ο κ. Λιμνιάτης έκρινε ότι το Πρωτοδικείο Ναυπλίου θα έπρεπε να ξαναεξετάσει την υπόθεση.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το Πρωτοδικείο θα έπρεπε αρχικά να κρίνει ότι η παραίτηση της κας Κανέλας Σταματίας θα έπρεπε να ακολουθήσει μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών και όχι κατά την τελευταία εβδομάδα, όταν αντικαθίστανται μόνο εκείνοι που «αποδημούν εις κύριον», διαφορετικά θα άνοιγε η πόρτα για διάφορα παραπολιτικά παιχνίδια στο μέλλον και οι εκλογές θα κρίνονταν διαρκώς στα δικαστήρια και όχι με την ψήφο του πολίτη.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αφού η απόφαση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει αναρτηθεί επίσημα, το διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου έκρινε ότι θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές στις οποίες θα ξαναπάρει μέρος και ο συνδυασμός του κ. Γεώργα.

12.000 τα σουβλάκια στο Άργος

Φαίνεται πως αν και Σαρακοστή στο Δήμο Άργους θα συνεχίσουν να μιλάνε για κρέας η καλύτερα για σουβλάκια. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους η Αντιδήμαρχος Βασιλική Λάπατα είχε ισχυριστεί πως διατέθηκαν κατά το τελευταίο έτος της Δημαρχίας Πλατή από την ΔΕΠΟΑΡ σε διάφορες εκδηλώσεις 155.000 σουβλάκια, προκαλώντας την έντονη απορία όλων όσων παρακολούθησαν την συνεδρίαση για το που μπορούσαν όλα αυτά να καταναλωθούν. Χαρακτηριστικά μάλιστα μέλος της ήσσονος μειοψηφίας υποστήριξε ότι αν είναι έτσι τότε τα σουβλάκια θα μπορούσαν να καλύψουν μια διαδρομή από το Άργος έως τη Θεσσαλονίκη!
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην μειοψηφία, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων του 2006 από τη ΔΕΠΟΑΡ φέρονται να διατέθησαν μόνο 12.000 περίπου και όχι 150-155.000 όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αγοράστηκαν 922 κιλά χοιρινού κρέατος τα οποία αν διαιρεθούν με 80 γρ. που ζυγίζει το πιο μικρό σουβλάκι θα έδιναν λιγότερα από 12.000 σουβλάκια. Υπολόγισαν μάλιστα πως το κόστος για την Αποκριά του 2006 ανήλθε μόλις στα 4.122 ευρώ!
Απ’ ότι φαίνεται η διαφορά των στοιχείων που δίνουν οι δύο πλευρές είναι τεράστια και αναμένονται πλέον από τον εις βάθος έλεγχο των ορκωτών λογιστών να αποδειχθεί αν πρόκειται περί λογιστικού Λάθους ή Σπατάλης.
Από την ομιλία του πρώην Δημάρχου Δημήτρη Πλατή εκφράζεται πλέον η αισιοδοξία ότι οι έλεγχοι θα δικαιώσουν την διαχείριση επί των ημερών του κ. Ν. Πετρόπουλου της ΔΕΠΟΑΡ ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη κατά όσων συνεχίζουν να τους συκοφαντούν.
Ο «α» επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Άργους κ. Βασιλική Λάπατα η οποία υποστήριξε για μια ακόμα φορά ότι είπε στο δημοτικό συμβούλιο. «Ας κάνουν μήνυση. Εγώ ανέφερα το νούμερο που μου είπε ο λογιστής της ΔΕΠΟΑΡ».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται πως ο πρώην δήμαρχος Άργους βρήκε δικαίωση για την συκοφαντική δυσφήμηση που είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο πρώην Δήμαρχος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει αποζημίωση 30.000 ευρώ εκ του ενός τουλάχιστον των κατηγορουμένων και αν αυτός δεν έχει να πληρώσει θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας του.

Είναι διατηρητέο το Ξενία Ναυπλίου;

Αίτημα προς τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ)-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΠΕΑ), απευθύνει ο συνδυασμός «Άλλη Πρόταση», ώστε να συμπεριληφθεί και το ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προστασία των ΞΕΝΙΑ όλης της χώρας με την συλλογή υπογραφών.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων έχουν επιδοθεί στην συλλογή υπογραφών προκειμένου να προστατευθούν άμεσα και να αναδειχθούν ξανά τα εναπομείναντα Ξενία της χώρας.
Όπως σημειώνει η ‘Άλλη Πρόταση» ίσως μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου. Έχει παραχωρηθεί απο τα Ε.Τ.Α. στην εταιρεία «Αργολικός Ήλιος» και η σημερινή κατάσταση είναι η απόλυτη ερήμωση. Η πρόταση της εταιρείας είναι να αλλάξει όλη η εξωτερική όψη και να μετατραπεί σε ΣΠΑ.
Ο σύλλογος πάντως με ανακοίνωσή του αναφέρει:
Το πρόγραμμα των τεχνικών υπηρεσιών του ΕΟΤ για τη μελέτη και ανέγερση των Ξενία, που ξεκίνησε το 1950 από τον Χ. Σφαέλλο έμελλε να εξελιχθεί την περίοδο 1957-1967 σε πραγματικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής σκέψης, με τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Μελετών και με άξιους συνεργάτες σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής. Με βάση ένα στερεό και ουσιαστικό θεωρητικό υπόβαθρο, όπως αυτό παρουσιάζεται στα κείμενα του Άρη Κωνσταντινίδη, κατά το σχεδιασμό επιδιώκεται η επιλογή του κατάλληλου χώρου και προσανατολισμού, η ένταξη στο τοπίο, η σχέση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, η απλότητα και σαφήνεια της μορφής, η ειλικρίνεια στη χρήση των υλικών, η τυποποίηση στην κατασκευή, αλλά και η ένταξη των μονάδων αυτών στη ζωή του κάθε τόπου.
Το εγχείρημα έδωσε μία από τις σημαντικότερες ενότητες δημοσίων κτιρίων μεταπολεμικά σχεδιασμένων υπό μια συνολική αρχιτεκτονική θεώρηση. Τα Ξενία αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες ως μία σύγχρονη, καθαρή και ειλικρινή αρχιτεκτονική έκφραση, που με συνέπεια ερμήνευσε τις αρχές του μοντέρνου κινήματος μέσα από ένα κώδικα πολιτισμικής εντοπιότητας.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, θεωρεί τα Ξενία, αποτέλεσμα ενός σπουδαίου εγχειρήματος συνολικής ποιοτικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης, τελούν σήμερα υπό καθεστώς σοβαρής απειλής. Η κατεδάφιση, απαξίωση και εγκατάλειψη, αλλά και η κακοποίηση από σύγχρονες ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις της συγκεκριμένης κτιριακής υποδομής του ΕΟΤ έχει από καιρό προκαλέσει αντιδράσεις της ελληνικής και ξένης αρχιτεκτονικής κοινότητας. Ο ΣΑΔΑΣ- Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε εγρήγορση στέλνοντας πλήθος εγγράφων στους αρμόδιους φορείς, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει επεξεργαστεί το θέμα και έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για την άμεση προστασία και ανάδειξη των Ξενία. Η απόφασή του με τίτλο «Χαρακτηρισμός και αποκατάσταση των κτιριακών έργων του ΕΟΤ - Σύσταση Δικτύου Ξενία», προτείνει το χαρακτηρισμό των πιο αξιόλογων Ξενία ως διατηρητέων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, ώστε οι μονάδες αυτές αφού συντηρηθούν με βάση τα αρχικά σχέδια και οργανωθούν κατάλληλα να αποτελέσουν ένα δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.
Μετά και τις κατεδαφίσεις των Ξενία Ηρακλείου και Ιωαννίνων και τη συνεχιζόμενη κακοποίηση και εγκατάλειψη των υπολοίπων, η υπόθεση της προστασίας, ανάδειξης και διατήρησής τους είναι κρίσιμη και πιο επίκαιρη από ποτέ. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των αρχών και ανάσχεσης των καταστροφικών πρακτικών, που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και με στόχο την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ κάνει έκκληση δήλωσης συμπαράστασης με τη συλλογή υπογραφών.

Δέσμευση Λιάπη για Ξενία Μυκηνών και κτήριο Βίγκα

Δύο κτήρια που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν κατοικία ποντικιών, θα αναδειχτούν σε κέντρα πολιτισμού σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη προς τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη.
Ξενία Μυκηνών
Το κτήριο του Ξενία, χρόνια εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο, αποτέλεσε μέχρι και άνδρο του UCK, φαίνεται πως θα βρεί επιτέλους χρήση.
Ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης υποστήριξε στον κ. Μανιάτη ότι μελετάται η πρόταση της αρμόδιας Εφορείας για σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να ενταχθεί στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων. Στη συνέχεια το κτήριο να αποκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων ή και για στέγαση υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Μυκηνών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό: «Το Ξενία Μυκηνών βρίσκεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και εντάσσεται στο πλαίσιο της προμελέτης για την ανάδειξη του χώρου που έχει εγκριθεί μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμcβουλίου με την αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α!/φ04/40332/2403/2-8-2001 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα στην ενότητα Β’ «Οργάνωση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου» προτείνεται η μεταφορά του χώρου στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του ΞΕΝΙΑ και η διαμόρφωση του τουριστικού περιπτέρου ως χώρου εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Με την ΥΠΠΟ/ΓΔΑ/ΑΡΧ/Α1/Φ04/43431/2717/22-7-2002 Απόφαση, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, εγκρίθηκε η αλλαγή της χρήσης του τουριστικού περιπτέρου στις Μυκήνες και η μετατροπή του αποκλειστικά σε χώρο ενημέρωσης και πληροφόρησης των επισκεπτών.
Η Επιστημονική Επιτροπή του Έργου για τη Συντήρηση Στερέωση και Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μυκηνών έχει προβεί στην αποτύπωση του κτηρίου του ΞΕΝΙΑ Μυκηνών, την οποία απέστειλε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟ. Στις 20-4-2007 κλιμάκια του ΤΑΠΑ επισκέφθηκε ως επιτροπή εκτίμησης της υφιστάμενης κατάστασης κτηρίων του ΥΠΠΟ στην αρμοδιότητα της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ανάμεσα στα οποία και το ΞΕΝΙΑ Μυκηνών, και εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση και ανάδειξη του κτηρίου. Στη συνέχεια το θέμα της αξιοποίησης κτηρίων του ΥΠΠΟ στον Ν. Αργολίδας συζητήθηκε στις 8-5-2007 σε σύσκεψη στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου του ΤΑΠΑ. Το ΤΑΠΑ ακολούθως με έγγραφό του αποφάσισε την εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ Μυκηνών σε αναψυκτήριο, αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ιδιώτες.
Μελετάται η πρόταση της αρμόδιας Εφορείας για σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να ενταχθεί στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων. Στη συνέχεια το 4コτήριο να αποκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων ή και για στέγαση υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Μυκηνών.».

Κτίριο Βίγκα
Το κτίριο Βίγκα πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρι να πειστούν οι της Δ ΕΠΚΑ ότι είναι κατάλληλο να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους αφού κάποιοι έδειχναν να ενδιαφέρονται περισσότερο για ένα κτήριο αρκετά μέτρα μακρύτερα.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για το κτίριο Βίγκα για δαπάνες ύψους 1.500.000 Ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου, καθώς και για το ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008 θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου α1ποκατάσταση του κτηρίου. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού στον κ. Μανιάτη:
«Το κτήριο πρώην ιδιοκτησίας Αφών Βίγκα στο Ναύπλιο, απαλλοτριώθηκε με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού το 2000. Η απαλλοτρίωση έγινε κατόπιν μουσειακής μελέτης που εκπονήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. και παρχωρήθηκε τόσο την Δ’ ΕΠΚΑ για τη στέγαση γραφείων της στους ορόφους, όσο και στο ΤΑΠΑ για τη στέγαση εκθετηρίου – πωλητηρίου στο ισόγειο.
Μετά την αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ/ΔΑΝΣΜ/101080/2743/30.10.2007 Απόφαση έγκρισης εκτέλεσης των εργασιών του έργου «Λήξη άμεσων μέτρων άρσης ετοιμορροπίας του πρώην κτηρίου «Βίγκα», ιδιοκτησίας ΥΠ.ΠΟ. στο Ναύπλιο» και την με αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ/ΔΑΝΣΜ/5099/147/9.1.2008 Απόφαση έγκρισης αποτελέσματος του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκτέλεση των προαναφερθέντων εργασιών, ορίστηκε ανάδοχος του έργου και υπεγράφη η από 5.2.2008 σχετική Σύμβαση.
Οι εργασίες έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος και αφορούν στη λήψη μέτρων για την προστασία και την αποφυγή ατυχημάτων από τους κινδύνους που απορρέουν για το κτήριο και τους διερχόμενους (πεζούς και τροχοφόρα) από την ετοιμορροπία των επιb9κίνδυνων τμημάτων του, προβλέπεται δε να εκτελεστούν εντός 30 ημερολογιακών ημερών.
Οι ανωτέρω εργασίες αποτελούν απαραίτητα προϋπόθεση για να συνεχιστεί η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του κτηρίου, που εκπονεί η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και που αποσκοπεί αφ’ ενός μεν, στην ενίσχυσηb7 του φέροντος οργανισμού του κτηρίου, αφ’ ετέρου δε, στην αποκατάσταση της κύριας όψης προς την πλατεία Συντάγματος και στη διαμόρφωση εκθετηρίου – πωλητηρίου του ΤΑΠΑ στο ισόγειο.
Το ποσό της δαπάνης για την εκτέλεση των εργασιών που ήδη ανατέθηκαν, ύψους 17.500,00 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) όσο και το ποσό της δαπάνης για την εκτέλεση των εργασιών στερέωσης και αποκατάσταση, εκτιμώμενου ύφους 1.500.000,00 Ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΑΠΑ.
Υπολογίζεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008 θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του κτηρίου.»

Το Ναύπλιο τιμά τον Β. Καζάν

Να τιμήσει τον Αναπλιώτη ηθοποιό Βαγγέλη Καζάν, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου, στην τελευταία του συνεδρίαση.
Μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Καράπαυλου, αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα του ηθοποιού σε οδό της πόλης και να διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ναύπλιο, εβδομάδα πολιτικού κινηματογράφου, αφιερωμένη στον Βαγγέλη Καζάν. Η πρόταση που έγινε αποδεκτή, αναφέρει ότι για την επιλογή των ταινιών να επιδιωχθεί συνεργασία με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, συνεργάτη και φίλο του Καζάν. Σε αυτό το αφιέρωμα, σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση, θα μπορούσε να έχει και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα η Σχολή Καλών Τεχνών του Ναυπλίου.Ο συνδιασμός «Άλλη Πρόταση» που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο πάντως σημειώνει : « Η πρόταση έγινε αποδεκτή. Πολλές φορές όμως, προτάσεις γίνονται αποδεκτές αλλά ποτέ δεν υλοποιούνται. Ο Συνδιασμός «Η Άλλη Πρόταση», θα προσπαθήσει ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο.

Πολιτικός Ρεβανσισμός και ολίγη βεντέτα

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΧΡΟΝΙΑ τώρα η κοινωνία του Άργους ασχολούνται με το πώς λειτουργούσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αν υπήρξε ή όχι κακοδιαχείρηση των δημοτικών χρημάτων φτάνοντας μέχρι το σημείο η κοινή γνώμη, αδηφάγα όπως πάντα να περιμένει να πληροφορηθεί αν «τάφαγαν κάποιοι».
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ όλα ξεκίνησαν πριν 6 περίπου χρόνια, όταν η παράταξη του κ. Πλατή κέρδισε την Δημοτική αρχή. Όχι ότι και πριν δεν υπήρχαν υφέρπουσες πληροφορίες για «σκάνδαλα» των προηγούμενων, όμως επί Πλατή άρχισε η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Πριν όμως ο Αλέκτωρ λαλήσει τρις, πριν δηλαδή συμπληρωθούν τρία χρόνια δημαρχίας του κ. Πλατή, ο εσωτερικός εμφύλιος έφερε στην επιφάνεια μια σειρά θεμάτων που οδήγησαν τους πρώην συγγενείς και πρώην συνεργάτες στο Δικαστικό Μέγαρο.
Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ που θέλει πάντα όσους διοικούν να κρατούν και την κουτάλα άρχισε να τρέφεται από τα ίδια τα παιδιά του. Το χειρότερο μάλιστα για την παράταξη του κ. Πλατή ήταν η ήττα που υπέστη στις τελευταίες εκλογές στην οποία συνέτεινε ο ίδιος ο λαϊκισμός τον οποίο εξέθρεψε προσπαθώντας να αφανίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
ΚΑΝΕΙΣ όμως δεν είναι ισόβιος σε μια θέση. Η επικράτηση της παράταξης του κ. Μπούρη έμελλε να διαχειρισθεί τις φήμες που είχαν επισκιάσει την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση με σύνεση και προσοχή. Πως όμως όταν μια μερίδα που προέρχεται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Κολιγλιάτη και που τόσους εξευτελισμούς είχε υποστεί από τον κ. Πλατή, ζητούσε να πάρει το αίμα της πίσω;
Η ΛΟΓΙΚΗ των ορκωτών λογιστών θα πρέπει να σταματήσει να εμφανίζεται πλέον ως πάγια τακτική αποκάλυψης «σκανδάλων». Θα πρέπει να περιοριστεί στον διαχειριστικό έλεγχο και μόνο αν πράγματι αποκαλυφθούν ατασθαλίες, μόνο τότε θα πρέπει να γίνεται σημαία η κάθαρση. Ήδη ο πολίτης άρχισε να αποστασιοποιείται από την πολιτική ζωή, που οι ίδιοι όταν συναναστρέφονται μαζί της φροντίζουν για την απαξίωσή της. Ο πολιτικός ρεβανσισμός θα πρέπει επιτέλους να αποκλεισθεί από τα Δημαρχεία και τις Νομαρχίες.

Η επόμενη μέρα της γιορτής

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΑ ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ είναι το μυστικό που προσελκύουν ακόμα περισσότερο κόσμο και λειτουργεί όλη η αλυσίδα των επαγγελματιών και της οικονομίας μιας πόλης, που περιμένει να «ανασάνει» στα εορταστικά τριήμερα. Τώρα που καταλάγιασε ο θόρυβος της αποκριάς, είναι καιρός να γίνει ο απολογισμός και να καταγράψουν οι διοργανωτές τα συν και τα πλην της καινοτομίας που τόλμησαν να εφαρμόσουν εφέτος, στο Ναύπλιο.
ΤΑ ΛΑΘΗ «του πρωτάρη», που έγιναν, πρέπει να διορθωθούν με μελέτη και προσοχή, ώστε να μην επαναληφθούν και το «Αναπλιώτικο Καρναβάλι» να ξεχωρίσει πραγματικά από όλα τα άλλα, να γίνει σήμα κατατεθέν, και σημείο αναφοράς γι’ αυτόν τον τόπο.
Να ταυτιστεί με τον στόχο του υποψήφιου επισκέπτη, ο οποίος το συγκεκριμένο τριήμερο και να έλθει σε μια όμορφη πόλη θέλει, και φυσικά να δει κάτι πρωτότυπο και να διασκεδάσει.
ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ και οι τσιγγουνιές δεν χωρούν σε τέτοιες διοργανώσεις που πρέπει να είναι τέλεια σκηνοθετημένες και με συγκεκριμένο σενάριο που θα υλοποιείται και θα εξελίσσεται χωρίς να κάνει … κοιλιά, κρατώντας σε εγρήγορση τον θεατή και έλκοντας συνεχώς το ενδιαφέρον του.
Η ΙΔΕΑ του «βενετσιάνικου καρναβαλιού», ήταν πράγματι επιτυχημένη. Όπως επιτυχημένη ήταν και η επιλογή να στραφεί το ενδιαφέρον αυτή τη φορά στην θάλασσα, για να δοθεί εκεί το τέλος των εκδηλώσεων. Δεν αρκεί όμως η ιδέα. Η εφαρμογή της πρέπει να μελετηθεί βήμα – βήμα, στιγμή – στιγμή, σημείο – σημείο, ώστε να αποδώσει.
ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ επισκέπτες του Ναυπλίου, που αδειάζουν στον τόπο μας το πορτοφόλι τους, μπορούν να ξαναέλθουν και να γίνουν ακόμα πιο πολλοί, αρκεί να τους σεβαστούμε.
Και οι διοργανωτές, προσφέροντάς τους κάτι που θα το θυμούνται σε όλη τους τη ζωή και ο καθένας από εμάς που ουσιαστικά συμμετέχουμε είτε ως επαγγελματίες, είτε με την φυσική μας παρουσία σε αυτό που γίνεται.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ της γιορτής, πρέπει να γίνει η αρχή για την διοργάνωση της επόμενης χρονιάς, και ας μεσολαβεί τόσο μεγάλο διάστημα. Χρειάζεται κόπος και χρόνος για μια σωστή προετοιμασία.

Ο φόβος ήρθε και στην γειτονιά μας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Δευτέρα βράδυ γύρω στις δέκα και μισή τέλειωσα την δουλειά μου, για χαλάρωμα προτιμώ να περπατώ από το θεραπευτήριο μέχρι το σπίτι. Όλο και κάποια καλησπέρα θα πεις όλο και κάτι καινούργιο έχει μια χαλαρή βόλτα στην πόλη, αρκεί να θές να της «μιλήσεις». Ευτυχώς παρά τις όποιες αστικές «εξελίξεις» η πόλη του Άργους έχει ακόμα τις ζωντανές γειτονιές της.
Βγαίνω από τα στενά και παίρνω πεζός την οδό Γούναρη , φτάνοντας κοντά στον Άγιο Ιωάννη, βλέπω ένα περιπολικό με ένα αστυνομικό να είναι έξω από νέο γνωστό ψητοπωλείο της γειτονιάς και πολύ κόσμο ιδιαίτερα νέα παιδιά . Μερικούς νεαρούς τους γνωρίζω από την γειτονιά. Ρωτάω τον έφηβο Δημήτρη τι συμβαίνει .
Τσαντάκηδες λίγη ώρα πριν φτάσω στο σημείο είχαν προσπαθήσει να πάρουν την τσάντα από την κυρά Γεωργία, συνταξιούχο καθηγήτρια της γειτονιάς. Την έσυραν κάτω αλλά δεν μπόρεσαν να της πάρουν την τσάντα.
Είδα την κυρία να κάθεται σε μια καρέκλα στο ψητοπωλείο. Αν και σοκαρισμένη διατηρούσε την ψυχραιμία της και ευτυχώς δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά. Είναι πράγματι λυπηρό να βλέπεις τέτοια φαινόμενα και σε μικρές πόλεις. Ποιος ξέρει ποιος απελπισμένος και σε τι σκοτεινό δρόμο του μυαλού του χαμένος έστησε καρτέρι σε μια ανυπεράσπιστη γυναίκα. Δυστυχώς η ανεργία, η φτώχεια, τα ναρκωτικά οι διάφορες εξαρτήσεις αλλά πάνω από όλα η πολύ φτηνή και χαμηλή παιδεία του μέσου πολίτη θα κάνουν τέτοια φαινόμενα πολύ συχνά και σε μικρές πόλεις όπως και στο Άργος,
Όταν τα φαινόμενα αυτά πάρουν μεγάλη έξαρση, και νομίζω ότι θα πάρουν γιατί συνεχώς αυξάνουν οι αιτίες που τα διαμορφώνουν η όποια αστυνόμευση θα είναι μάλλον αδύνατη , γιατί ποσοτικά οι μισοί πολίτες θα πρέπει να είναι αστυνομικοί για να προσέχουν την παραπτωματική συμπεριφορά των άλλων μισών.
Το πρωί τα νέα είχαν κυκλοφορήσει στην γειτονιά. Ο γείτονας μου ο κυρ Μίμης , μερακλής κυνηγός με τα σκυλιά του και τα όπλα του μου είπε
-Εγώ Βασίλη ευτυχώς κοιμάμαι ελαφρά , την καραμπίνα την έχω γεμάτη κάθε βράδυ δεν φοβάμαι τίποτα .
Κι όμως ο φόβος έχει περάσει στην γειτονιά , όταν για μαξιλάρι μου έχω την ασφάλεια της καραμπίνας. Το ανέμελο βραδινό περπάτημα μάλλον έχει γίνει πια επιφυλακτικό και μόνο από καλοφωτισμένους δρόμους .
Παρατηρώντας αυτό το λυπηρό φαινόμενο και την άδικη επίθεση στην γυναίκα χθες το βράδυ είδα και την αισιόδοξη πλευρά του .
Ενώ έγινε ότι έγινε πολύ γρήγορα και η γυναίκα γλίτωσε τα χειρότερα, την βοήθησαν άνθρωποι της γειτονιάς , τις πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες , ειδοποίησαν την αστυνομία, της πρόσφεραν μια πρώτη στήριξη.
Και αυτή η εικόνα είναι νομίζω ότι πιο αισιόδοξο για τις μικρές πόλεις. Δεν είναι η λύση μόνο στην όποια αστυνόμευση αλλά και στο γεγονός να νοιάζεται, να γνωρίζει ο ένας γείτονας τον άλλο, να τρέχει ο ένας σε βοήθεια του άλλου όταν χρειαστεί. Αυτή νομίζω είναι η μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να έχει ένας μέσος πολίτης σε εποχές έντονης ανασφάλειας. Αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να ενισχύσουμε και να περάσουμε στους εφήβους. Καλά τα μεγάλα και λαμπρά φεστιβάλ αλλά μήπως θα έπρεπε να ενισχυθούν και μικρές γιορτές σε όλες τις γειτονιές της πόλης . Μήπως η τοπική εξουσία κάθε πόλης θα μπορούσε να οργανώσει μουσικές, κινηματογραφικές βραδιές, βραδιές διαλόγου στις γειτονιές του κάθε Άργους. Μέσα από ένα τέτοιο κάλεσμα θα μπορέσουν οι γείτονες να γνωριστούν, να γίνουν ομάδα. Η διατήρηση της κοινωνικότητας της γειτονιάς θα είναι και ένα μεγάλο γεγονός παιδείας και η ασφαλέστερη δικλίδα ασφαλείας απέναντι σε γεγονότα και δράσης ανασφάλειας τα οποία συνεχώς θα αυξάνονται. Οι ενεργοί πολίτες του ουσιαστικού ανθρώπινου καλημέρα είναι και η καλύτερη άμυνα μας.

12/3/08

Θα μπορούσε να λειτουργήσει με ταχύτητα προαστιακού η γραμμή Κόρινθος –Άργος- Ναύπλιο

Την διερεύνηση της σκοπιμότητας επέκτασης και αναβάθμισης των υφιστάμενων υπηρεσιών σιδηροδρόμου προαστιακού τύπου μεταξύ των αστικών κέντρων Τρίπολης – Καλαμάτας, προβλέπει ο Γενικός Χωροταξικός Σχεδιασμός του Γιώργου Σουφλιά, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι στην γραμμή Κόρινθος –Άργος – Ναύπλιο.
Άγνωστο παραμένει μάλιστα, αν βρίσκεται σε ισχύ η προ διετίας δέσμευση του τότε υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη στον βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος τόνιζε ότι με την ολοκλήρωση της εργολαβίας για την πλήρη ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος- Άργος-Ναύπλιο, θα προσφέρονται υπηρεσίες προαστιακού σιδηροδρόμου. Ανάλογη δέσμευση έχει υπάρξει και από τον νυν υπουργό Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη.
Όπως τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ο οποίος μίλησε στον «α», αυτή τη στιγμή βρίσκονται και σκονίζονται στο αμαξοστάσιο της Καλαμάτας 12 τρένα ρέϊλμπας τα οποία έχουν την δυνατότητα να αναπτύσσουν ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα.
Με δεδομένη την δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα παραδοθεί για χρήση η γραμμή Κόρινθος -Άργος- Ναύπλιο, αν παραχωρούνταν για δρομολόγηση 3 ρέϊλμπας, θα αποκτούσε άμεσα η Αργολίδα προαστιακό, ισχυρίζεται ο κος Μανιάτης, επισημαίνοντας ακόμα: Αρκεί να υπάρχει συντονισμός των δρομολογίων με αυτόν του προαστιακού της Κορίνθου, ώστε να γίνεται χωρίς καθυστέρηση η μετεπιβίβαση.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να παίρνει πάνω του το θέμα του σιδηροδρόμου και να διεκδικεί την γρήγορη μετακίνηση από και προς την Αθήνα, θεωρεί ότι η Αργολίδα θα μπορούσε από τώρα να έχει προαστιακό, ώστε να προλάβει την θερινή τουριστική σεζόν. Εκτιμά, ότι από το Ναύπλιο οι επιβάτες θα βρίσκονται στην Αθήνα, σε 1,5 ώρα.
Πιστεύει επίσης ότι δεν έχει κανένα νόημα να περιμένει ο ΟΣΕ την ολοκλήρωση και παράδοση της υπόλοιπης σιδηροδρομικής γραμμής προς την Καλαμάτα που θα γίνει σε 8 μήνες. Με την κατάλληλη διαφήμιση άλλωστε θεωρεί ότι η συγκεκριμένη γραμμή της Αργολίδας θα αποδώσει από την πρώτη στιγμή.
Είναι γεγονός ότι από την ώρα που λειτούργησε ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Κορίνθου, εκατοντάδες Αργολιδείς τον χρησιμοποιούν καθημερινά, φτάνοντας εκεί με το αυτοκίνητό τους. Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποιούν ακόμα και το ΚΤΕΛ για να φτάσουν μέχρι την Κόρινθο και από εκεί μισθώνουν ταξί για να πάνε στον Προαστιακό, δεδομένου ότι τα λεωφορεία δεν πάνε εκεί.
Η ανησυχία πάντως του κου Μανιάτη, έγκειται στο γεγονός ότι στον Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, δεν προβλέπεται τίποτα για το νομό Αργολίδας σε σχέση με το προαστιακό, σε αντίθεση με τον «σιδηρόδρομο προαστιακού τύπου» που μελετάται για την σύνδεση των αστικών κέντρων Τρίπολης – Καλαμάτας. Σε γραπτή του δήλωση αναρωτιέται ο βουλευτής: «Έχει την δυνατότητα ο κος Σουφλιάς να ακυρώνει απόφαση άλλου υπουργού που τυχαίνει μάλιστα να είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος επί του θέματος; Σε ποια ποσοτικά μεγέθη σιδηροδρομικών μετακινήσεων στηρίχτηκε ο κ. Σουφλιάς, ώστε να εκτιμήσει ότι η επιβατική κίνηση μεταξύ Τρίπολης – Καλαμάτας είναι μεγαλύτερη από την επιβατική κίνηση (ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα) μεταξύ της Αθήνας – Κορίνθου –Άργους –Ναυπλίου, έτσι ώστε να προωθείται η δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου στην πρώτη μόνο περίπτωση;
Ποιος αναπτυξιακός – χωροταξικός σχεδιασμός επιβάλλει να μην εξετάζεται πρώτα η προαστιακή εξυπηρέτηση Αστικών Κέντρων που βρίσκονται πλησιέστερα στην πρωτεύουσα της χώρας και αντίθετα προωθούνται Αστικά Κέντρα που βρίσκονται σε προφανώς πολλαπλάσια χιλιομετρική απόσταση;Τέλος υπενθυμίζει τα οφέλη που θα προκύψουν και με την οδική σύνδεση της Αργολίδας με την ΠΑΘΕ μέσω των Εκκλησιαστικών, αλλά και της οδικής σύνδεσης Κρανίδι –Κολιάκι – Επίδαυρος, τα οποία θεωρεί ως έργα υψηλής αναπτυξιακής προτεραιότητας.

155.000 σουβλάκια αγόρασε η ΔΕΠΟΑΡ

Με μία σημαντική παράλειψη συζητήθηκε χθες το παρελθόν της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Άργους και η πρώτη έκθεση των ορκωτών λογιστών για τα πεπραγμένα της επιχείρησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέλειψε να καλέσει τα πρώην μέλη της ΔΕΠΟΑΡ προκειμένου να υπερασπιστούν ή να ερμηνεύσουν τις αποφάσεις του που οδήγησαν την Δημοτική Επιχείρηση στην υπερχρέωση.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΠΟΑΡ Γιώργο Αναγνώστου, το πόρισμα των ορκωτών λογιστών υποστηρίζει ότι η Δημοτική Επιχείρηση ποτέ δεν έχει ελεγχθεί από την ΔΟΥ, ούτε έχει εισαγάγει τον προϋπολογισμό της για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα χαρακτηριστικά αυτά, όπως υπογράμμισε ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΠΟΑΡ είναι κοινά σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις, όμως διαπιστώθηκε ότι για ορισμένα τιμολόγια δεν υπήρχαν τα ανάλογα παραστατικά, όπως για φιλοξενία επισκεπτών σε ξενοδοχείο της πόλης του Άργους, ύψους 40.000 ευρώ για το οποίο δεν υπάρχει αναφορά ποια πρόσωπα φιλοξενήθηκαν ή για δημοσιεύσεις – προβολές όπου δεν υπάρχουν επισυναπτόμενα έντυπα.
Ο κ. Αναγνώστου επεσήμανε το έλλειμα των 6.000 ευρώ περίπου και κάλεσε εκ μέρους του Δ.Σ. της επιχείρησης τον πρώην πρόεδρο να καταβάλλει από την τσέπη του την διαφορά.
Ο πρώην Δήμαρχος Άργους κ. Δ. Πλατής υπεραμύνθηκε των χρήσεων 2005-2006 της ΔΕΠΟΑΡ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το έλλειμμα με τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων είναι πλασματικό αφού τα εισιτήρια αυτά διατέθηκαν σε ευπαθείς ομάδες του κοινωνικού ιστού της πόλης (βοήθεια στο σπίτι και Σύλλογο Πολυτέκνων), αφού δεν μπορούσαν να διατεθούν προσκλήσεις γιατί σε έναν φορολογικό έλεγχο θα κρίνονταν παράνομες.
Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, ο πρώτος έλεγχος των ορκωτών λογιστών δικαιώνει το προηγούμενο συμβούλιο για τις πράξεις του, θεωρώντας ότι η υπέρβαση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΟΑΡ και του Δήμου ήταν σύννομα και εάν μπορούσε να πληρώσει τα χρέη της προς αυτήν σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Παρεμβαίνοντας ο σημερινός δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης και απευθυνόμενος προς τον κ. Πλατή του είπε ειρωνικά : «Έτσι που τα λέτε η επιχείρηση ήταν ένα πρότυπο που θα έπρεπε να το υιοθετήσουν και οι υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις.
Αποκαλυπτική υπήρξε και η αντιδήμαρχος Άργους Βασιλική Λάπατα σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Άργους διέθεσε το 2006, 155.000 σουβλάκια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου!Το Δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε πλειοψηφικά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΟΑΡ για συνέχιση του ελέγχου των ορκωτών λογιστών σε βάθος, αφού θα πρέπει να ελέγχουν «χιλιάδες τιμολόγια» και να διασταυρωθούν στοιχεία με τις επιχειρήσεις που τα εξέδωσαν. Κατά της απόφασης αυτής ψήφισε μόνο ο συνδιασμός του κ. Πλατή.

Χορτάσαμε από … νοσοκομεία κε Αβραμόπουλε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ : «Στο αυτοκίνητο που ερχόμασταν μας λέει ο κ. Αβραμόπουλος: Δεν πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Αργολίδα;»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : «Δυό σκέψεις είπα στο Γιάννη Μανώλη και φρόντισε να τις αποκαλύψει. Αυτός είναι ο Μανώλης, λέει την αλήθεια.»
Αυτός ήταν ο διάλογος μεταξύ του υπουργού Υγείας και του βουλευτή Αργολίδας, που εκφράστηκε ενώπιον των παρεβρισκόμενων στην κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στη Νέα Κίο.
Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει για μια ακόμα φορά το θέμα της δημιουργίας ενός σύγχρονου παναργολικού νοσοκομείου, κάτι που έχει συμβεί επανηλλειμένως στο παρελθόν.
Ο κος Αβραμόπουλος βέβαια επανέλαβε – όπως ακριβώς είχε πράξει και ο πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης- ότι «τα δύο νοσοκομεία, θα μπορούσαν κάποια στιγμή να γίνουν ένα σύγχρονο νοσοκομείο, εφ’ όσον οι τοπικοί φορείς το εγκρίνουν και μπορούμε και θέλουμε να το κάνουμε».
Πρόσθεσε ακόμα : «Θα θέλαμε η Αργολίδα να έχει πιο σύγχρονες δομές Υγείας. Τα δύο νοσοκομεία προσφέρουν σημαντικό έργο. Μπορούμε όμως να κάνουμε περισσότερα».
Το «μπαλάκι» επομένως πέφτει για μια ακόμα φορά από το υπουργείο Υγείας στους φορείς του νομού, οι οποίοι δεν τολμούν να ομοφωνήσουν σε ένα τέτοιου είδους αίτημα, παρ’ ότι θα λύσει το σύνολο των προβλημάτων Υγείας της Αργολίδας. Ο τοπικισμός μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων, του Άργους και του Ναυπλίου και τα συντεχνιακά συμφέροντα που υπάρχουν πιθανόν, δεν αφήνουν τόσα χρόνια να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Εκτός κι αν μας κοροϊδεύουν (κάτι που μάλλον δεν ευσταθεί) όλοι οι υπουργοί Υγείας που πέρασαν τα τελευταία χρόνια.
Θα φανεί ίσως τελικά ποιος έχει δίκιο σε αυτό το θέμα, αν συγκληθούν τις επόμενες ημέρες τα αρμόδια τοπικά όργανα για να αποφασίσουν, ή αν θα αφήσουν το θέμα να ξεχαστεί.
Εντωμεταξύ ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος για να είναι καλυμμένος ο ίδιος, επανέλαβε αρκετές φορές: «Είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στην πρόσκληση όλων των φορέων για την δημιουργία νέου νοσοκομείου».
Επίσης, υπενθύμισε το έργο επέκτασης του νοσοκομείου Ναυπλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, λέγοντας:
«Μέχρι να γίνει το νοσοκομείο, προχωράμε την δημιουργία νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο Ναυπλίου, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο, βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Το νοσοκομείο θα ξεπεράσει τις 100 κλίνες. Προχωράμε και σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Όλες οι δομές εκσυγχρονίζονται».

Πλάκα μας κάνεις υπουργέ;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΑΝΕΚΔΟΤΟ κινδυνεύει να καταντήσει η κατασκευή του νέου, σύγχρονου, Παναργολικού Νοσοκομείου που εξαγγέλλεται τα τελευταία χρόνια από τους υπουργούς Υγείας. Στο ίδιο «ανέκδοτο», προστέθηκε τώρα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την βοήθεια του βουλευτή Γιάννη Μανώλη.
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ προφανώς ο βουλευτής ότι οι φορείς του νομού διαφωνούν κάθετα –για τους δικούς του λόγους ο καθένας- στην δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου, αντί των δύο υπαρχόντων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες τοπικιστικές και συντεχνιακές καταστάσεις, «ξεμπρόστιασε» την «σκέψη» του Αβραμόπουλου που θα ήθελε στο βάθος του μυαλού του να προσφέρει έργο στην Αργολίδα.
ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ λοιπόν για ένα νέο νοσοκομείο ξεκινάει ξανά και η «Παρέλαση του Καρνάβαλου» αρχίζει πάλι σε επίπεδο κουβέντας και μόνο για κάτι που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Καλός είναι βέβαια ο διάλογος και αποτέλεσμα της δημοκρατίας, όμως όταν δεν καταλήγει σε συμπεράσματα, αλλά γίνεται αφορμή για την κοροϊδία, τότε αυτό δυστυχώς δεν λέγεται δημοκρατία.
Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ πλησιάζει και στο πλαίσιο των εθίμων της πατρίδας μας μπαίνει το ψέμα των πολιτικών που «συγχρονίζεται» με το «πρωταπριλιάτικο ψέμα» κι όποιος το …χάψει, το … έχαψε.
ΕΙΜΑΣΤΕ τελικά άξιοι της τύχης μας σε αυτόν τον τόπο και διαχειριστές μιας άρρωστης νοοτροπίας που λέει ότι τα λόγια, μας χορταίνουν. Ευχαριστούμε κύριοι Αβραμόπουλε και Μανώλη που χορταίνετε την επιθυμία μας για ένα τόπο καλύτερο, κι ας μας κάνετε …πλάκα.

Ο κόμπος στο χτένι

Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΠΑΕΙ καιρός που η Αργολίδα ήταν το Ελντοράντο της Ελλάδας. Τόσος καιρός πλέον που οι πυραμίδες στην γιορτή του πορτοκαλιού αποτελούν ανάμνηση για τις γιαγιάδες να τις διηγούνται υπό την μορφή παραμυθιού στα εγγόνια τους. Έκτοτε συνέβησαν πολλά, με την παγκοσμιοποίηση να ανοίγει τα σύνορα των αγορών και τις κλιματολογικές αλλαγές να επηρεάζουν την τοπική παραγωγή.
ΟΙ ΕΥΦΟΡΕΣ εποχές έφυγαν ανεπιστρεπτί, αλλά κάποιοι προσκολλημένοι σε αυτές αδυνατούν να κατανοήσουν τη νέα δυναμική στην αγορά που βασίζεται όπως όλα τα πράγματα στον κόσμο, στην εξέλιξη. Εξέλιξη όχι μόνο στο ίδιο το προϊόν αλλά γενικότερα στην παραγωγή. Οι μικροί κλήροι, η αναδιάρθρωση που δεν έγινε ποτέ, η χρήση φυτοφαρμάκων και οι μονοκαλλιέργειες αποτελούν ανασχετικό παράγοντα της όποιας εξέλιξης.
ΤΟ ΥΨΗΛΟ κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τα φτηνά εργατικά και φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νεόκοπες στην Ε.Ε. βαλκανικές χώρες, οδήγησαν τους ντόπιους βιομήχανους να στραφούν προς τα εκεί, παραμελώντας τις εδώ επενδύσεις που θα διεύρυναν την παραγωγή συναφών προϊόντων.
ΦΥΣΙΚΑ τα εσπεριδοειδή δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ξεγραμμένα, όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν θα μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε κυρίως σε αυτά παρά μόνο συμπληρωματικά του αγροτικού εισοδήματος. Ποιο αγροτικό εισόδημα όμως, αλλά και από ποια προϊόντα;
ΥΠΑΡΧΕΙ διάχυτη η αντίληψη ότι η κυβέρνηση ήδη βλέπει τους πορτοκαλεώνες ως χορτολιβαδική έκταση, όπου θα βόσκουν κοπάδια εκεί που ανθούσαν οι πορτοκαλιές ή λαχανόκηπο για τον κορεσμό της Αττικής. Καιρός είναι πλέον να δούμε σοβαρά την αγροτική Ανάπτυξη του Νομού καθώς και την Αλιεία, αφού ο κόμπος έφτασε ήδη στο χτένι.

Ο Ρομπέν της πολιτικής και το τέλος του εφιάλτη

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΠΡΩΙΝΟ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ πήρε την μεγάλη απόφαση ο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ. Θα άφηνε για λίγο το γυάλινο παλάτι της βουλής των τριακοσίων. Ο ψυχαναλυτής του είχε διαπιστώσει παραφασική κατανόηση και πολιτική δυσπραξία, ο αέρας της αγοράς θα του έκανε καλό. Εξ άλλου αυτός ήταν και ο σκοπός του, εκλεγμένος από το λαό, έπρεπε λοιπόν πεζός να χυθεί στις γειτονιές της πόλης και να βρει τις πληγές της πολιτείας. Αιρετός γιατρός για τις ασθένειες της πολιτείας ο σκοπός του. Έδωσε τον όρκο της σιωπής θα επέστρεφε στο γυάλινο παλάτι μόνο και μόνο για να φέρει τον Λόγο της πολιτείας. Στις γειτονιές και τους δρόμους της πολιτείας είδε αυτά που δεν μπορούσε να δει από το παλάτι της αιρετής εξουσίας. Κάτι τα πανέμορφα βιτρώ κάτι η απόσταση των γραφείων των εκλεγμένων από το επίπεδο του δρόμου αλλοιωνόταν η όραση τους. Ήταν και τα τζάμια διπλά και κλειστά δεν έρχονταν ο ήχος του άγχους και της απόγνωσης στα αυτιά τους. Νόμιζαν ότι όλοι αυτοί που έτρεχαν στους δρόμους δεν ήταν παρά ευτυχισμένοι πολίτες των οποίων είχαν αναλάβει την διοικητική διαχείριση.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ του επιφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις. στην πλατεία Συντάγματος είδε πολλούς έμμισθους υπαλλήλους της εξουσίας να την καταχρώνται και να έχουν έτοιμη την απολογία της ένστολης συγνώμης τους.
Στην οδό Πανεπιστημίου πλήθος φοιτητών κυνηγούσαν το καλό φροντιστήριο με τα έτοιμα πακέτα ερωτήσεων απαντήσεων για τις εξετάσεις. Ακόμα και οι εφημερίδες έπιασαν τον πόθο για μια θέση στο δημόσιο και μοίραζαν ψηφιακούς δίσκους και φυλλάδια για μια τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Στην βιασύνη τους για την παραπαιδεία του βολέματος δεν έβλεπαν ότι στο βρώμικο πεζοδρόμιο τσαλαπατούσαν το λευκό σεντόνι της γνώσης.
ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ άνεργοι πτυχιούχοι να συναγωνίζονται σε υποτέλεια έξω από τα γραφεία των εκλεγμένων του γυάλινου παλατιού για μια θέση στο δημόσιο. Θέση η οποία πήρε τον τίτλο του καλύτερου μεταπτυχιακού.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΑΝΕΡΓΟΙ περιέφεραν το άγχος τους γύρω από την θέση του παλιού γνωστού σιντριβανιού , αναζητούσαν μια σταγόνα ελπίδας μέσα στα ναρκωτικά και την πορνεία. Κάθε δρόμος και μια έκπληξη δυστυχίας κάθε γειτονιά και μια πληγή. Ένοιωθε τρομερές ενοχές, ο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ, αναρωτιόταν για τον δικό του ρόλο. Όλα τα μεγάλα έργα για τα οποία ένοιωθε ιδιαίτερη υπερηφάνεια , κόσμημα του πολιτικού έργου δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα για την ευτυχία των πολιτών αποξένωση και αλλοτρίωση το στίγμα της εποχής του. Ξαναγύρισε στην πλατεία Ομονοίας έρχονταν γύρω γύρω από την πλατεία περιφερόμενος την δυστυχία ένας κόμπος τον έσφιγγε στο λαιμό όλο και πιο έντονος. ΞΥΠΝΗΣΕ ΛΟΥΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ είχε αποκοιμηθεί στο γραφείο του στο γυάλινο παλάτι φορούσε ακόμα την μάσκα του από την βραδινή αποκριάτικη γιορτή. Ωραία η ιδέα μου σκέφθηκε να ντυθώ Ρομπέν της Πολιτικής του ανέβασε το image όπως του είπαν οι επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι. Σηκώθηκε γρήγορα πέταξε την μάσκα του Ρομπέν βεβαιώθηκε στον καθρέπτη για το αγέρωχο προσωπείο του, βύθισε στο κάτω μέρος της συνείδησης του το βραδινό όνειρο εφιάλτη και ετοιμάστηκε να εγκαινιάσει την καινούργια υπόγεια σήραγγα. …… Άντε… και καλή σαρακοστή …

Την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού ζητά η κίνηση Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους Αργολίδας

Με επιστολή της η «κίνηση Αλληλεγγύης Αργολίδας στους πολιτικούς κρατούμενους, αναφέρεται στους λόγους υγείας που καθιστούν αναγκαία την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού προκειμένου να μην τυφλωθεί εντελώς και να μπορέσει να εξασφαλίσει την ελάχιστη φροντίδα για την υγεία του.
Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει :
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο ζητάμε να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός, που βρίσκεται κρατούμενος στην ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού από το 2002, όντας ακρωτηριασμένος, με προβλήματα αναπνευστικά, βάδισης, ισορροπίας, προσανατολισμού, ακοής και όρασης και κινδυνεύοντας με ολική τύφλωση.
Πιστεύουμε ότι ούτε η φύση των αδικημάτων για τα οποία εκτίει ποινή , ούτε και η ειδική φόρτιση της υπόθεσης 17Ν μπορούν να αποτελούν πρόσχημα, πολύ περισσότερο αιτία, για να κρατείται ένας άνθρωπος στη φυλακή σ’ αυτή την κατάσταση, με διαπιστωμένο ιατρικά τον κίνδυνο να υποστεί πρόσθετες και ανήκεστες βλάβες.
Τρεις αιτήσεις του μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί.
Ζητάμε, πέρα από κάθε σκοπιμότητα, να αποφυλακιστεί τώρα ο Σάββας Ξηρός, όσο είναι ακόμη καιρός, προκειμένου να μπορέσει να διασώσει το ελάχιστο της όρασης που του έχει απομείνει και να εξασφαλίσει την ελάχιστη φροντίδα για τα υπόλοιπα προβλήματα της υγείας του που βρίσκεται σε οριακό σημείο».

Έκαψαν τους Καρνάβαλους

Ιδιαίτερο χαρακτήρα από Δήμο σε Δήμο αποκτούν σιγά σιγά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αργολίδα, αφού οι δήμαρχοι καταβάλουν κάθε δυνατή οικονομικά προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιήσουν τους Δημότες τους αλλά και να προσελκύσουν επισκέπτες.
Τα σκήπτρα από πλευράς αρμάτων και πληρωμάτων φαίνεται πως για φέτος πήρε η πόλη του Άργους, αφού το Ναύπλιο πειραματίζεται, και σωστά, να δώσει τον δικό του «βενετσιάνικο χαρακτήρα» στην αποκριά, παρ’ όλα αυτά κατάφερε να συγκεντρώσει περί τους 10.000 επισκέπτες ενώ στην πόλη του Άργους υπολογίζονται ότι έφτασαν τις 7-8.000.
Εντυπωσιακή από πλευράς πλούτου και κόστους ήταν και η Καρναβαλική παρέλαση στο Πορτοχέλι όπου τα βεγγαλικά φώτιζαν τον ουρανό για πάνω από 20΄.

Στο Άργος : «Αλα Πάτρα»
Φαίνεται πως η καρναβαλική παρέλαση που καθιέρωσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή βρήκε συνεχιστές. Πολυπληθείς ομάδες των σχολείων του Δήμου παρέλασαν από την αρχή της Δαναού έως το Δημαρχείο της πόλης μέσα από τις επευφημίες των θεατών που έδειξαν πραγματικά να το διασκεδάζουν.
Δεν έλειψαν και οι θεματικές ομάδες που σατίριζαν την επικαιρότητα, όπως την υπόθεση Ζαχόπουλου-Τσέκου, αλλά και Κοινωνικά μηνύματα που αφορούσαν την διατροφή ή την ανακύκλωση.
Οι πολύχρωμες στολές και το κέφι παιδιών και μεγάλων που συμμετείχαν έδωσε μια ιδιαίτερη νότα δροσιάς και αποκριάς στην πόλη του Άργους που απέχει όμως ακόμα πολύ από την «Αργείτικη αποκριά» που έπεσε θύμα της χούντας και της Λήθης.
Ίσως θα έπρεπε να σταθεί κανείς ιδιαίτερα και στην ομάδα του ΚΑΠΗ Άργους που φαίνεται πως ξαναθυμήθηκε τα νιάτα της μη έχοντας τίποτε απολύτως να ζηλέψει από ζωντάνια από τους μαθητές που πήραν μέρος στη μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσία καρναβαλιστών της Νέας Κίου, οι οποίοι λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το δικό τους καρναβάλι έφεραν το δικό τους εορταστικό μήνυμα στο Άργος με πανέμορφες και περίτεχνες στολές και μάσκες.
Χρέη παρουσιαστού έκανε ο αντιδήμαρχος Κώστας Γκαργκάσουλας μεταμφιεσμένος ως Ζορο ή Ψωμιάδης και η υπάλληλος της ΔΕΠΟΑΡ Γωγώ Μουκα , με μεγάλη επιτυχία.
Πολύ κατώτερο του αναμενόμενου ήταν το άρμα της Κάρμεν Δουλγκέρη, με τις Θεσμοφοριάζουσες. Θύμιζε περισσότερο γυρολόγους τσιγγάνους παρά τις Θεσμοφοριάζουσες. Φαίνεται πως η Αρχαία τραγωδία έπεσε μέσα στο…κιούπι.

Χάσανε το «Πλάσμα» στο Ναύπλιο
Πολύ σωστά η δημοτική αρχή βλέποντας ότι η Καρναβαλική παρέλαση στο Ναύπλιο έφθινε χρόνο με το χρόνο, αποφάσισε σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα να δώσουν βενετσιάνικο χρώμα στην «αναπλιώτικη αποκριά». Η παρουσία του Τουλιάτου με τους ήχους των αυτοσχέδιων κρουστών καθώς και οι ομάδες των Ντόμινο να ξεχύνονται στα στενά δρομάκια του Αναπλιού και να παρασέρνουν ντόπιους και επισκέπτες στους ρυθμούς της Αποκριάς.
Αυτό που έλειπε ήταν η σκηνοθεσία των εκδηλώσεων, αφού τα κενά χρόνου που υπήρχαν από τη μια εκδήλωση στην άλλη «πάγωναν» τους συνδιασκεδαστές.
Ειδικά την τελευταία Κυριακή που όλα θα έπρεπε να ήταν πιο έντονα, μάλλον επεκράτησε το χάος και χάθηκε η μαγεία του Καψίματος του Καρνάβαλου, αφού μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των επισκεπτών του που είχε θέα προς το σημείο της θάλασσας κατάφερε να δει την καύση, χωρίς ωστόσο και αυτό να ενθουσιαστεί αφού αντί για τεράστιο Καρνάβαλο, όπως τον θέλει η λαϊκή παράδοση, κάηκαν κάποια «σκουτιά» που το Π.Λ.Ι. τα ονόμασε «Πλάσμα της Αποκριάς». Η ιδέα του Π.Λ.Ι. να μιμηθεί το σκηνικό της καύσης της Αρμάτας στην Ύδρα και στις Σπέτσες και να το προσαρμόσει στις απόκριες του Ναυπλίου ήταν πολύ καλή, αλλά θέλει και πολλή δουλειά. Κάθε αρχή βεβαίως έχει και τα λάθη της, οπότε του χρόνου σίγουρα η αποκριά στο Ναύπλιο θα είναι καλύτερη, αφού φάνηκε ότι βρίσκει το δικό του χρώμα στις αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Πρόβλημα όμως υπήρξε και με το χώρο στάθμευσης. Οι Λιμενικοί μετατράπηκαν σε παρκαδόρους, ενώ ο αποκλεισμός και του κομματιού από το «Π», έως του Καραμανλή προκάλεσε δυσφορία στους επισκέπτες που έβλεπαν πολλές κενές θέσεις για λίγους ενώ αυτοί ήταν υποχρεωμένοι να παρκάρουν στην Νομαρχία !

Στο Κουτσοπόδι Φασολάδα
Τι το παραδοσιακότερο, από το να προϋπαντήσει κανείς την Σαρακοστή με την παραδοσιακή φασολάδα. Ο Δήμος Κουτσοποδίου επέλεξε τον γραφικό λόφο του Προφήτη Ηλία στο Κουτσοπόδι για να γιορτάσει με τους Δημότες του τα Κούλουμα. Χρέη μάγειρα δεν έκανε μόνο ο Δήμαρχος Κουτσοποδίου αλλά και μέλη του Δ.Σ. του Δήμου. Σημαντική βοήθεια ήρθε και από την Σκοτεινή μαζί με τα φασόλια (το νερό ήταν Κουτσοποδιώτικο) ως ένδειξη «διαδημοτικής συνεργασίας» όπως μας είπε κάποιος «λίγο πριν συνενωθούν οι Δήμοι Κουτσοποδίου και Λυρκείας με το Άργος».
Φυσικά πέρα από τα εδέσματα, άφθονο ήταν και το υπέροχο Μαλαντρενιώτικο κρασί, ενώ η ορχήστρα έπαιζε παραδοσιακά τραγούδια και το σήμα κατατεθέν της Κουτσοποδιώτικης αποκριάς, το αερόστατο, ανέβαινε μεθυσμένο από τους αέρηδες στον ουρανό ξεπερνώντας τους χαρταετούς.

Η γιορτή του μετανάστη στο Κρανίδι
Κυριακή βράδυ στο Χέλι ,άρματα ,πυροτεχνήματα ,ζωντανή ορχήστρα ,χιλιάδες κόσμος, και πάνω απ όλα πανάκριβα αυτοκίνητα. Χλιδή
Καθαροδευτέρα στους Μύλους ο Σκανδάλης με τα μηχανήματα του, γύρω στους εκατό Ινδούς και Πακιστανούς περίπου άλλοι τόσοι Αλβανοί κάποιοι Άγγλοι απ το Χέλι (μόνιμοι κάτοικοι)και γύρω στους εβδομήντα Κρανιδιώτες και Κρανιδιώτισες.
Οι κυρίες πίσω από τον πάγκο που πέρσι έδιναν το φαγητό φέτος δεν ήταν εκεί.
Ενας σερβιτόρος μετανάστης κι αυτός με δίσκο, μοίραζε τα πλαστικά πιατάκια με τα ντολμαδάκια και τους γίγαντες από κονσέρβα (η ταραμοσαλάτα ήταν αυθεντική)
Γυναίκες λίγες περισσότεροι νέοι άντρες δεκαοκτώ με τριάντα χρονών. Εργάτες.
Αμήχανα τα χέρια στις τσέπες συγκεντρωμένοι σε μικρές παρέες,επιφυλακτικοί.
Στα Ηπειρώτικα και κανά δυό συρτά τα παλληκάρια απ την Αλβανία μας θύμισαν πόσο κοντά είναι ο πολιτισμός των δύο γειτονικών λαών.
Εκεί όμως που ήταν απόλαυση ήσαν οι Ινδοί και οι Πακιστανοί.
Οι χοροί τους γεμάτοι κέφι και χαρά, με τα χέρια ψηλά στον ουρανό και ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο.
Που να είναι κανένας Καζαντζίδης να ξαναφτιάξει Μαντουβάλα και Ζιγκουάλα να τραγουδάμε και εμείς οι Ευρωπαίοι.
Ομολογώ πώς δεν διακρίνω την διαφορά ανάμεσα σι Ινδούς και Πακιστανούς
Αν και οι δύο λαοί είναι σαν εμάς και τους Τούρκους, συνέχεια στα μαχαίρια και σε εμπόλεμη κατάσταση.
Αυτό δεν εμπόδισε τους μετανάστες απ τις δύο εθνότητες να μαζέψουν χρήματα απ τα μεροκάματά τους και να τα στείλουν στους πυρόπληκτους της Ηλείας φέτος το καλοκαίρι. Εκπρόσωπος του Δήμου τους ευχαρίστησε γι αυτή τους την προσφορά.
Οι χορηγοί της χτεσινής εκδήλωσης του καρνάβαλου στο Χέλι (που πρέπει να κόστισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ)κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, έλειπαν από το Κρανίδι και τους Μύλους μαζί με τους Κρανιδιώτες.
Αφήσαν κάποιους γραφικούς και κάποιους μεγαλύτερους στην ηλικία(μαζί με τους μετανάστες )να στήσουν μια αυθεντική λαϊκή πολυεθνική γιορτή σαν και εκείνες που μόνο ο λαός ξέρει να κάνει.
Με αυθόρμητο κέφι και πενιχρά μέσα.
Αλλά με περίσσευμα καρδιάς απλότητας και διάθεσης να ξεδώσεις συμμετέχοντας, και όχι σαν παθητικός θεατής της παρέλασης των χρημάτων.
Να δείτε που σε λίγα χρόνια στο Χέλι θα παρακαλάνε τους μετανάστες να πάνε με τους χορούς τους και την διάθεση τους για ζωή. Κάτι τέτοια γραφικά και εξωτικά αρέσουν στους νεόπλουτους να τα αγοράζουν.

5/3/08

Στον γύψο η Αργολίδα από τον Σουφλιά

Εκτός του Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ παραμένει η Αργολίδα. Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, δόθηκε ήδη στην δημοσιότητα και φαίνεται ότι για την επόμενη 15ετία, ο νομός μας θα στερηθεί της ανάπτυξης που θα γνωρίσει στο εξής το μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας.
Όπως επαναλημένως έχει γράψει ο «α», ο νομός μας δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε καν στους δευτερεύοντες πόλους ανάπτυξης και άγνωστο γιατί κανείς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν αντιδρά. Και φυσικά τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, αφού τις επόμενες ημέρες θα γίνει η κατάθεση του Εθνικού Χωροταξικού στη Βουλή και σε λίγο διάστημα αφού περάσει από την διαρκή επιτροπή, θα πάει το τελικό κείμενο στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί.
Η Πάτρα θα γίνει πρωτεύων Εθνικός πόλος της Πελοποννήσου και ουσιαστικά θα είναι κερδισμένη από όλες τις πλευρές.
Ανάλογη τύχη θα έχει το δίπολο Τρίπολη – Καλαμάτα που χαρακτηρίζονται ως δευτερεύοντες εθνικοί πόλοι.
Επίσης αναπτύσσεται ο άξονας Κεντρικής Πελοποννήσου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Σπάρτη – Γύθειο.
Το λιμάνι της Καλαμάτας, όπως επισημαίνεται μπορεί να αναδειχθεί σε σύνθετο λιμένα εξυπηρέτησης της εμπορικής κίνησης.
Ο νομός Αργολίδας σε ελάχιστα σημεία των 78 σελίδων του Χωροταξικού Σχεδιασμού, αναφέρεται.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνεται ο κάμπος της Αργολίδας στην διατήρηση της γεωργίας και της εντατικής κτηνοτροφίας, με παράλληλη προστασία της γεωργικής γης, ιδιαίτερα στις γόνιμες περιοχές.
Επίσης ο νομός αναφέρεται στην διατήρηση της εξορυκτικής δραστηριότητας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι τα μάρμαρα αποτελούν μια σημαντική κατηγορία ορυκτών πόρων με πολιτισμική και εμπορική σημασία, που απαντώνται σε διάφορες θέσεις με ποικιλία μορφών και ιδιοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Αργολίδα.
Για τις βιομηχανίες αναφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα γίνει εξορθολογισμός της χωροθέτησής τους. Ειδικότερα για τις νέες μονάδες επιδιώκεται η συγκέντρωση σε οργανωμένους υποδοχείς σε κατάλληλες θέσεις, παράλληλα με τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Οι μεγαλύτερες ανάγκες για οργανωμένους υποδοχείς διαπιστώνονται στις ζώνες επιρροής των μεγάλων αστικών κέντρων και κατά μήκος του άξονα ανάπτυξης Κόρινθος – Άργος.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την Πολιτιστική κληρονομιά.
Σε εφαρμογή της Εθνικής Περιβαλλοντικής πολιτικής προσδιορίζονται οι περιοχές προτεραιότητας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Οι περιοχές αυτές προβάλλουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.
Διεθνούς εμβέλειας Πολιτιστική κληρονομιά στην Αργολίδα, θεωρείται η Επίδαυρος, η Τίρυνθα, οι Μυκήνες, το Άργος και το Ναύπλιο (προϊστορικά, κλασσικά και Ενετικά κατάλοιπα).

Τι θα κάνουν Μανώλης και Έλσα;

«Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ανοικτή στον εποικοδομητικό διάλογο και δεν αρνείται φυσικά την καλοπροαίρετη και καλόπιστη κριτική. Εκείνο που αρνείται είναι τους αφορισμούς και την διαστρέβλωση της πραγματικότητας», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γι΄βργος Σουφλιάς για να κάμψει τις αντιδράσεις.
Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπήρχε έλλειμμα εμπειρίας τόσο στους μελετητές όσο και στη διοίκηση. Στις αρχές του 2006 ανατέθηκε η μελέτη για τον Εθνικό Χωροταξικό, η οποία παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2007. Ακολούθησε η επεξεργασία της μελέτης αυτής, η συζήτηση με άλλους φορείς και τελικά τον Ιούλιο του 2007 παρουσιάστηκε και παραδώθηκε σε διαβούλευση η αρχική πρόταση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Το Νοέμβριο του 2007 άρχισαν οι εργασίες γνωμοδότησης στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο παρέδωσε την γνωμοδότησή του τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακολούθησε επεξεργασία των προτάσεων και παρατηρήσεων που είχαν κατατεθεί για να καταλήξουμε στο σημερινό κείμενο.
Να σημειωθεί ότι πέραν κάποιων παρεμβάσεων του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη και μιας ανοιχτής πρόσκλησης που απηύθυνε σε όλους τους φορείς του νομού, ουδείς άλλος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια. Ούτε καν οι βουλευτές Γιάννης Μανώλης και Έλσα Παπαδημητρίου. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν στη βουλή.
Ο κος Σουφλιάς πάντως θεωρεί ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής Επικράτειας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Σκοπός του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια, ξεκαθάρισε ο υπυργός ΠΕΧΩΔΕ.
Ειδικότερα, με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο επιδιώκεται:
Η ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε διεθνές, ευρωπαϊκό, μεσογειακό και βαλκανικό επίπεδο,
Η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής
Η προστασία του περιβάλλοντος και η συνετή διαχείριση του χώρου με τον περιορισμό παραγόντων υποβάθμισής του χώρου, όπως η υπέρμετρη αστική εξάπλωση και η διάσπαρτη δόμηση.Η παροχή πλαισίου κατευθύνσεων και στρατηγικών για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού.

Ανοίγει το θέμα χρήσεων γης και ελεγχόμενης στάθμευσης στο Ναύπλιο

Πιέσεις για την επίλυση πολλών σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την πόλη του Ναυπλίου, ασκεί η Ομοσπονδία Επαγγελματιών της πόλης και όλοι οι ανάλογοι φορείς, προς τον δήμο. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, μαγνητοσκοπήθηκε μάλιστα και οι όποιες δεσμεύσεις δόθηκαν έχουν καταγραφεί.
Η είδηση, βγήκε από τον δήμο Ναυπλίου αφού ανακοινώθηκε σχετικά με τους χώρους στάθμευσης στο λιμάνι, ότι στις 21 Μαρτίου, θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης που έχει ανατεθεί, και κατόπιν θα ξεκινήσει διάλογος. Το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης που είχε παγώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί στο δημοτικό συμβούλιο, ξαναανοίγει λοιπόν σε λίγες ημέρες, όπως επίσης και τα θέματα που έχουν σχέση με τις χρήσεις γης κλπ.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, η Ένωση Ξενοδόχων, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων δωματίων και ο σύλλογος Τουριστικών Καταστημάτων, έχουν καταθέσει από τον προηγούμενο Ιούλιο εννέα προτάσεις σε σχέση με την ελεγχόμενη στάθμευση και το κυκλοφοριακό, και φαίνονται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
Αυτές οι προτάσεις είναι οι εξής:
Μεταφορά του ΚΤΕΛ και στην ήδη υπάρχουσα διεύθυνσή του να περνάει μόνο για να παραλαμβάνει τους πελάτες.
Δημιουργία τεσσάρων έως πέντε σημείων των TAXI (πιάτσα)
Απαγόρευση στάθμευσης των φορτηγών και λεωφορείων που σταθμεύουν απέναντι από την ταβέρνα ΝΑΥΠΛΙΟΣ (πρώην Καραμανλής) όλο το 24ωρο αλλά και απαγόρευση για στάθμευση λίγης χρονικής διάρκειας.
Απαγόρευση φορτηγών και λεωφορείων που σταθμεύουν απέναντι από την ΔΕΗ στο χώρο του Parking και επίσης μεταφορά φορτηγών απέναντι από τον Άγ. Αναστάσιο τουλάχιστον για τα Παρασκευοσαββατοκύριακα και τα τριήμερα να σταθμεύουν στο Parking της Νομαρχίας.
Να φύγει σύντομα το εργοτάξιο έναντι Γυμνασίου
Να γίνει σωστή διαγράμμιση στα σημεία στάθμευσης του ΠΙ και από πρώην Τελωνείο έως την ταβέρνα ΝΑΥΠΛΙΟΣ (πρώην Καραμανλής). Στο νέο λιμάνι έχουν βέβαια διαγραμμιστεί αλλά δεν υπάρχει φωτισμός.
Στην Αμαλίας και στην Πολυζωίδου μετά την δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας να μην επιτρέπεται παρκάρισμα πάνω από μια ώρα. Είναι απαραίτητο όμως να δημιουργηθεί μελέτη που θα έχει να κάνει με την κυκλοφορία και την στάθμευση γενικότερα στην παλιά πόλη.
Στην 25ης Μαρτίου να μην παραμένουν μεγάλου όγκου αυτοκίνητα αλλά και θα πρέπει να βρουν τρόπο ώστε τα αυτοκίνητα Υπηρεσίας του ΟΤΕ και της ΔΕΥΑΝ να σταθμεύονται σε συγκεκριμένο χώρο.
Εφόσον γίνουν τα άνω και ξαναδούμε την κατάσταση που θα επικρατεί όσον αφορά την στάθμευση στο λιμάνι και στις γύρω οδούς θα γίνουν οι απαραίτητες συσκέψεις για να δούμε το αποτέλεσμα.
Οι πιέσεις των επαγγελματιών του Ναυπλίου, περιλαμβάνουν πολλά σοβαρά ζητήματα, όπως και το νερό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Παναγιώτη Μακρή, ανακοινώθηκε στους συγκεντρωμένους ότι αναμένεται η έγκριση από την Περιφέρεια ώστε να δοθεί για χρήση στο Ναύπλιο νερό του Αναβάλου.
Από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ Ανδριανό Ανυφαντή, εκφράστηκε και πάλι η ανησυχία ότι το νερό της Λέρνης ίσως να μην φτάσει για να καλυφθεί η κατανάλωση τους θερινούς μήνες.
Άλλα ζητήματα για τα οποία ζητήθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, είναι ο καλλωπισμός των κτισμάτων ηλεκτρονικής ξενάγησης, και η δημιουργία τουριστικού γραφείου σε σημείο που να είναι προσβάσιμο και να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες. Τέθηκε επίσης θέμα αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, όπως το Μπούρτζι, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του.
Επίσης τέθηκε σοβαρά το ζήτημα της επαιτείας και της διάθεσης προϊόντων αμφίβολης ποιότητας προϊόντων από πλανόδιους και τσιγγάνους που γίνεται στην πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία του Τελωνείου, αλλά και από περαστικούς σε εστιατόρια – καφετέριες – καταστήματα. Ήδη οι εστιάτορες του Ναυπλίου αντιδρούν έντονα και αναμένεται να λάβουν απόφαση ως σωματείο να απαγορεύουν στους πλανόδιους να μπαίνουν στα καταστήματά τους.Τέλος, ζητείται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και η συχνότερη αποκομιδή απορριμμάτων, αλλά και η διευθέτηση των κοινόχρηστων χώρων που καταλαμβάνουν τα περίπτερα κα τα καταστήματα.

Ο Τσακαλιάρης καταγγέλλει την κτηνιατρική υπηρεσία για καθυστερημένα αντανακλαστικά

230 γίδια και 180 πρόβατα απομονώθηκαν στο Λυγουριό, αφού διαπιστώθηκε Λοιμώδης Ποδοδερματίτιδα έπειτα από κτηνιατρική εξέταση που πραγματοποιήθηκε.
Το θέμα αυτό μάλιστα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ασκληπιείου αφού έπρεπε να καθοριστούν τα όρια βοσκής για τη μη εξάπλωση της νόσου στα υπόλοιπα κοπάδια των κτηνοτρόφων τόσο του ίδιου του δήμου, όσο και των γειτονικών δήμων.
Να σημειωθεί ότι το Αγροτικό Κτηνιατρείο Ναυπλίου, με έγγραφό του, ενημέρωσε τον δήμο Ασκληπιείου ότι σε συγκεκριμένο κοπάδι διαπιστώθηκε Λοιμώδης Ποδοδερματίτιδα έπειτα από κτηνιατρική εξέταση στις 22-1-08. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να καθοριστούν τα όρια βοσκής.
Καταγγελτικός ήταν ο δήμαρχος Ασκληπείου Χρήστος Τσακαλιάρης ο οποίος δήλωσε: «Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωσή μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο έλεγχος έγινε στις 22-1-2008, το έγγραφο του Κτηνιατρείου στάλθηκε 29-1-08, η απόφαση της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αργολίδας στάλθηκε στις 4-2-2008 και ο Δήμος τα παρέλαβε στις 8-2-2008. Όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως προκύπτει από τα έγγραφα αυτά, η ενημέρωση θα έπρεπε να ήταν άμεση».
Η απόφαση της Δ/νσης Κτηνιατρικής που εκδόθηκε στις 4-2-08 αναφέρει:
«Απομονώνουμε το κοπάδι με 230 γίδια και 180 πρόβατα του … κατοίκου Λυγουριού του Δήμου Ασκληπιείου, με κωδικό εκτροφής ….
Απαγορεύουμε τη διάθεση γάλακτος για κατανάλωση, παρασκευή τυριού ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων άνευ βρασμού ή παστερίωσης.
Απαγορεύουμε την μετακίνηση του παραπάνω κοπαδιού, έξω από τα όρια της περιοχής βόσκησης, καθώς και την είσοδο σε αυτή άλλων ζώων.
Απαγορεύουμε την σφαγή και την αγοραπωλησία των απομονωμένων ζώων χωρίς την έγκριση του Αγροτικού Κτηνιατρείου Ναυπλίου.
Επιβάλλουμε την ταφή των εμβρύων, πλακούντων κλπ. με ευθύνη του ιδιοκτήτη και απαγορεύουμε τη χρησιμοποίηση της κόπρου σε καλλιέργειες κηπευτικών ή την απόρριψή της σε πηγάδια, πηγές ή ποτάμια.
Επιβάλλουμε την απολύμανση του ποιμνιοστασίου και των αντικειμένων σύμφωνα με τις οδηγίες του Αγροτικού Κτηνιατρείου Ναυπλίου.
Την εφαρμογή της απόφασης αυτής αναθέτουμε στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Ναυπλίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Λυγουριού και στο Αγρονομείο Ναυπλίου.
Οι παραβάτες ή όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν προς την απόφαση αυτή, τιμωρούνται.
Εντωμεταξύ στον δήμο Ασκληπιείου, έχει κατατεθεί αίτηση επτά κτηνοτρόφων, σχετική με το θέμα, η οποία έχει ως εξής: «Είμαστε κτηνοτρόφοι και τα ποίμνια μας τα βόσκουμε μέσα στα όρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Λυγουριού του Δήμου Ασκληπιείου Αργολίδος, όπως και ο …, κάτοικος επίσης Λυγουριού Αργολίδος, του οποίου το ποίμνιο (γίδια και πρόβατα), σταυλίζει στη θέση … Λυγουριού και βόσκει στη γύρω περιοχή, πάσχει δε όλο το ποίμνιό του από λοιμώδη ποδοδερματίτιδα. Παρακαλούμε να δεχθείτε την αίτησή μας αυτή και να μεριμνήσετε τα δέοντα, ώστε να απομακρυνθεί το κοπάδι του από τα βοσκοτόπια στις θέσεις «Αλογόμετρα», «Φιδιώτη» και «Νάπα» Λυγουριού, από ρέμα «Ντεβετζή» και ανατολικά προς το Λυγουριό, επίσης δε να απαγορευθεί σε αυτόν να βοσκήσει με τα γιδοπρόβατά του τα σπαρτά που έχει σπείρει στις θέσεις αυτές, γιατί κινδυνεύουν άμεσα τα ποίμνια μας». Το δημοτικό Συμβούλιο τελικά αποφάσισε ομόφωνα να καθορίσει τα όρια βοσκής του άρρωστου κοπαδιού, ως εξής: Από το ποιμνιοστάσιο ανατολικά-δρόμος Ντεβετζή-Ρέμα προς Λαμπρακέικα, μέχρι το κτήμα Ιωάννου. Δυτικά μέχρι το δρόμο προς Ντεβετζή και προς Ψιλή Βίγλα (κεραίες).

Στροφή στους ποδηλατοδρόμους

Ανάπλαση της περιοχής από το Ναύπλιο έως το Τημένιο επιδιώκει ο αντινομάρχης Βασίλης Νίκας. Για τον σκοπό αυτό κάλεσε την περασμένη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του τους δημάρχους Ναυπλίου, Άργους , Μιδέας, Τίρυνθας, και Ν. Κίου.
Στη σύσκεψη πήραν τελικά μέρος ο Δήμαρχος της Ν. Κίου Γιώργος Μανινής ενώ οι άλλοι δήμοι έστειλαν αντιδημάρχους.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες του «α», ο κ. Νίκας τους εξέφρασε την αναγκαιότητα της διαδημοτικής συνεργασίας ώστε να αναπτυχθεί και να αναπλαστεί η παραλία από το Ναύπλιο έως το Τημένιο. Στα πλαίσια της ανάπτυξης προστέθηκαν χώροι άθλησης, αναψυχής αλλά και ποδηλατόδρομοι που θα ενώνουν το Ναύπλιο με τη Νέα Κίο αλλά και το ενδεχόμενο να συνεχίζει ο ποδηλατόδρομος μέσω του βάλτου του Άργους και έως το Άργος.
Εξετάσθηκε ακόμα το ενδεχόμενο να ζητηθεί επίσημα από τον ΟΣΕ η παραχώρηση τμημάτων πέριξ της σιδηροδρομικής γραμμής τα οποία ανήκουν στον Οργανισμό, ώστε να διαμορφωθούν χώροι για ποδηλατόδρομο, αλλά και χώροι πρασίνου όπου το επιτρέπει το πλάτος όπου θα τοποθετηθούν παγκάκια κλπ.
Αγκάθι στην όλη υπόθεση είναι φυσικά η χρηματοδότηση ενός τόσο μεγάλου σε έκταση έργου, το οποίο καθιστά αναγκαία την διαδημοτική συνεργασία.
Όπως ελέχθη κατά την διάρκεια της πρώτης διερευνητικής των προθέσεων των δήμων συνάντησης, όλες οι παρεμβάσεις όπου γίνουν προϋποθέτουν μελέτη και σεβασμό στο περιβάλλον. Υποστηρίχθηκε μάλιστα ότι στην περίπτωση που ο ποδηλατόδρομος περάσει μέσα από τον βάλτο του Άργους, θα γίνει μόνο απλή χάραξη χωρίς καμμία παρέμβαση προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ειπώθηκε ότι όποιες μελέτες και παρεμβάσεις γίνουν θα γίνουν στο επιτρεπτό πλαίσιο των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) που ισχύουν για την κάθε περιοχή.

Να ξεδιψάσει θέλει η Ασίνη

Απόντος του δημάρχου Ασίνης Παναγιώτη Μπούκουρη, έγινε η συζήτηση για το πόσιμο νερό της ευρύτερης περιοχής.
Βέβαια ο δήμαρχος εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Χριστόπουλο. Παρόντες μεταξύ άλλων, ήταν ο βουλευτής Γ. Μανιάτης και ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης Ναυπλίου Ανδ. Ανυφαντής.
Το οικονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ του δήμου Ασίνης και της ΔΕΥΑΝ, αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά στην συνάντηση που προκάλεσε η Ένωση Πολιτών δήμου Ασίνης. Ο δήμος χρωστάει στη ΔΕΥΑΝ, η ΔΕΥΑΝ θέλει τα χρήματά της και τελικά ο κόσμος λέει το νερό… νεράκι. Η κακή ποιότητα δε του νερού του δήμου Ασίνης, δεν ταλαιπωρεί μόνο την τσέπη των πολιτών που αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Οι πολίτες που έχουν αγανακτήσει με αυτήν τη κατάσταση, ζητούν από τον δήμαρχο Ασίνης, μαζί με τον λογαριασμό του νερού να επισυνάπτεται και η χημική ανάλυση και να υπογραμμίζεται η ακαταλληλότητα, ενώ παράλληλα να δίδονται συμβουλές για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, όπως γίνεται και στο εξωτερικό.
Ζητούν επίσης να «βρουν» τις οικονομικές τους διαφορές ο δήμος Ασίνης και η ΔΕΥΑΝ, για να φτάσει στις βρύσες τους το νερό της Λέρνας.
Ειδικά για το καλοκαίρι ζητούν να φτάσει εκεί το νερό του Αναβάλου το οποίο να διϋλίζεται.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει επίσης σε ορισμένες περιοχές του δήμου Ασίνης, είναι η ύπαρξη ακόμα και σήμερα των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων.
Τέλος, άμεσα ζητούν να τοποθετηθεί μία βρύση με κατάλληλο νερό σε κάθε χωριό, για να χρησιμοποιείται τουλάχιστον για το μαγείρεμα.Η Ένωση Πολιτών, αναμένεται αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα, να εντατικοποιήσει την παρουσία της και τις διαμαρτυρίες της.

Γιατί μπαμπά;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ κινδυνεύει να βρεθεί η Αργολίδα την επόμενη δεκαπενταετία. Ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, αφήνει έξω το νομό μας από όλους τους πόλους ανάπτυξης, με μοναδική εξαίρεση την έμφαση που δίδεται (αναγκαστικά) στην Πολιτιστική Κληρονομιά μας.
ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ, κινδυνεύει να γίνει γραφικός ο «α» επαναλαμβάνοντας συνεχώς τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε αυτόν τον τόπο από την αναπτυξιακή απομόνωση.
Και κανένας δεν αντιδρά. Ούτε δήμαρχοι, ούτε νομάρχης, ούτε βουλευτές (πλην του αντιπολιτευόμενου Γιάννη Μανιάτη), ούτε καν φορείς.
ΑΠΟΡΩ ΑΔΙΚΑ, όταν σκέπτομαι τι θα απαντήσουν μετά από μερικά χρόνια όλοι αυτοί στα παιδιά τους όταν τους ρωτήσουν.
ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΜΠΑ, δεν μιλούσες και δεν έκανες την επανάστασή σου, τότε που η γνώμη σου μετρούσε, τότε που η θέση σου, σου επέτρεπε να σηκώσεις το ανάστημά σου;
ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΜΠΑ, έβαλες υπεράνω του τόπου, το κομματικό συμφέρον;
ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΜΠΑ, αδιαφόρησες για το παιδί σου και για όλα τα παιδιά αυτού του τόπου, που δεν θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες και τα ίδια δικαιώματα με όλα τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα;
ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΜΠΑ, δεν φρόντισες πριν από εμάς, για εμάς, ρίχνοντας και μια ματιά στο μέλλον αυτού του τόπου;
Γιατί κοιτούσες μόνο το εφήμερο σήμερα και ξέχασες το αύριο;
ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΜΠΑ, δεν φρόντισες για μένα αξιοποιώντας την δύναμη που διέθετες, τότε που ήμουν μωρό, ώστε να φτιάξεις τον κόσμο μου καλύτερο από τον δικό σου;
ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΜΠΑ, δεν έκανες αυτήν την έρμη τη μικρή επανάστασή σου;
ΓΙΑΤΙ;

Πληρώνουμε τον Εμφύλιο

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως οι πληγές που άφησε ο εμφύλιος δεν επουλώθηκαν με την αδελφοποίηση που επιχειρήθηκε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Φαίνεται όμως πως η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ορισμένοι επέλεξαν την παραμονή τους σε κράτη της πρώην λεγόμενης ανατολικής Ευρώπης.
Αν το πρόβλημα των προσφύγων της Ουγγαρίας και της Τσεχίας δεν είχε επιπτώσεις στην πολιτική ζωή της χώρας, το πρόβλημα των Ελλήνων των Σκοπίων άρχισε να ξεδιπλώνεται μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Η πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, κατασκεύασμα του Τίτο για τον περιορισμό κυρίως των Βουλγάρων που επιθυμούσαν αναζωπύρωση της Μακεδονίας του Πιρίν, αποτέλεσε καταφύγιο Μακεδόνων που δεν τους επιτράπηκε η επιστροφή στην Ελλάδα, αφού στο πλαίσιο μιας δήθεν αιμοκάθαρσης, χαρακτηρίζονταν ως Σλαβομακεδόνες, ενώ στην ουσία αποτελούσαν τα τελευταία θύματα του Ελληνικού Εμφυλίου.
Η ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ πολιτική της εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων οδήγησε στον εμπλουτισμό μιας Αλβανοσλαβικής κοινότητας με μακεδονικό αίμα ο οποίο μετά από 60 περίπου χρόνια αναζητά την πατρίδα που του στέρησαν, την Μακεδονία του, όχι ως γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά ως εθνολογικό αφού και αυτό θεωρεί και δικαίως ότι έχει μακεδονικές ρίζες, όσες απέμειναν από την διάλυση της Μακεδονίας από πλευράς των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Οθωμανών.
ΣΗΜΕΡΑ δεν καλούμεθα να δώσουμε μια λύση σε ένα εθνικό πρόβλημα, καλούμεθα πολύ περισσότερο να προστατέψουμε όχι το όνομα Μακεδονία, αλλά τα σύνορα της χώρας που απειλούνται και από τον Αλβανικό επεκτατισμό.
Το 40% των «Σκοπιανών» αποτελείται από Αλβανικό στοιχείο που αν δεν αποκτήσει μια άλλη ταυτότητα, έστω και πλαστή, κάποια στιγμή θα θελήσει την ένωση του με το κράτος της Αλβανίας.
ΕΝΑΣ επιδιωκόμενος γεωγραφικός προσδιορισμός θα αποτελούσε απειλή για την δικιά μας Μακεδονία αφού θα άφηνε υπονοούμενα αλυτρωτισμού όπως ο όρος Βόρεια Κύπρος. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού, να αυτοπροσδιορίζεται. Ας μη δημιουργήσουμε επομένως νέες πληγές και ας επουλώσουμε επιτέλους αυτές που δημιούργησε ο εμφύλιος.

Μακεδονικός Γνωστικός Εγωκεντρισμός

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ένα φυσιολογικό φαινόμενο της παιδικής γνωστικής ανάπτυξης είναι ο γνωστικός εγωκεντρισμός. Είναι το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο το παιδί βλέπει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο μόνο με το δικό του γνωστικό πρίσμα. Δεν μπορεί να μπεί στην θέση των άλλων και να κατανοήσει την δικιά τους πλευρά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα.
- - Γιωργάκη έχεις αδελφή;
- - Ναι έχω την Μαρία .
- - Η Μαρία έχει αδελφό;
- - Όχι !!!!!
Η βάζοντας το παιδί σε ένα τραπέζι τεσσάρων θέσεων όπου απέναντι του είναι μια θάλασσα και στις άλλες δυο θέσεις μια κούκλα που απέναντι της έχει ένα βουνό ο πιο συνηθισμένος και αναμενόμενος διάλογος είναι ο ακόλουθος
- - Γιωργάκης τι βλέπεις;
- - Μια θάλασσα
- - Η κούκλα τι βλέπει
- - Μια θάλασσα βέβαια….!!!
Με το πέρασμα του χρόνου και την ωρίμανση των λειτουργιών που έρχονται το παιδί ξεπερνά και αυτό το στάδιο.
Δυστυχώς όμως αυτό το στάδιο ανάπτυξης μάλλον αφορά σε πολλές περιπτώσεις και την συλλογική μας συνείδηση. Εμείς οι Έλληνες έχουμε την γλώσσα, την θρησκεία μας, τον μύθο και την ιστορία για να διαμορφώνουμε ένα περήφανο πρίσμα με το οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Και καλά κάνουμε θα έλεγε κάποιος . Τα στραβά αρχίζουν όταν πιστεύουμε ότι και άλλοι διαθέτουν ακριβώς το ίδιο πρίσμα ( και στην περίπτωση που δεν το διαθέτουν αφού εμείς είμαστε αυτοί που φέρουν την μοναδική αλήθεια πρέπει να τους φορέσουμε το δικό μας πρίσμα και αυτό βέβαια θα γίνει φυσικά και αυτονόητα !!!).
Αρχές της δεκαετίας του 90 βρέθηκα φοιτητής στο Λονδίνο. Μια από τις ομαδικές ασκήσεις που έπρεπε να κάνουμε ήταν συνεντεύξεις από τυχαίο δείγμα στο δρόμο με θέμα επιλογής μας. Με την παρότρυνση του Κύπριου φοιτητή που ήταν στην ομάδα μας επιλέξαμε να ανιχνεύσουμε σε τυχαίο δείγμα την γνώμη του μέσου Άγγλου για τα γεγονότα της εισβολής στην Κύπρο το 74.
Δυστυχώς και για τους δύο μας ο «εθνικός μας εγωκεντρισμός» έπαθε τεράστια και ανεπανόρθωτη βλάβη. Η γνώμη του μέσου Άγγλου πολίτη στην συντριπτική του πλειοψηφία μέσα από το πρίσμα που είχε διαμορφωθεί στην εκεί κοινωνία ήταν ότι οι Τούρκοι πήγαν να σώσουν τους Κυπρίους από την εισβολή των Ελλήνων (!!!!) , κάποιοι μάλιστα με ισχυροί μνήμη μας ανάφερα και γεγονότα που στήριζαν την άποψη τους, γεγονότα όπως τους τα πληροφόρησαν βέβαια.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο θέμα του Μακεδονικού ζητήματος, ενώ εδώ και δεκάδες χρόνια οι Σκοπιανοί με θαυμαστή τέχνη περνάνε στην διεθνή κοινότητα την πληροφόρηση και το πρίσμα που θέλουν για να βλέπουν το θέμα τους οι άλλοι όπως αυτοί θέλουν και μάλλον τα έχουν καταφέρει. Εμείς είμαστε σίγουροι για την δική μας άποψη και έχουμε αδιαφορήσει για το πώς δίνουμε πληροφόρηση πως μας βλέπουν οι άλλοι στο θέμα Σκόπια – Μακεδονία. Και αδιαφορήσαμε και αδιαφορούμε γιατί με τον Εθνικό μας εγωκεντρισμό ξέρουμε ότι εμείς έχουμε την μια και μοναδική αλήθεια (κούνια που μας κούναγε). Και όχι μόνο αυτό όπως ο μικρός Γιωργάκης αρνούμαστε ότι οι άλλοι οι κούκλα μπορεί να βλέπουν κάτι διαφορετικό.
Και είμαστε και σίγουροι ότι όταν και άμα θελήσουμε να αποδείξουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας αυτό θα γίνει αβίαστα και με αυτόματο τρόπο. (κούνια που μας κούναγε δεύτερη φορά).
Δυστυχώς η προβολή της δικής μας Μακεδονίας και του θαυμαστού πολιτισμού της τα τελευταία χρόνια σέρνεται από το άρμα των Σκοπιανών….μάλλον χάσαμε και ένα αξιοπρεπή συμβιβασμό και δεν το πήραμε χαμπάρι. Ο σκοπιανός εθνικός εγωκεντρισμός αποδείχθηκε πιο επιδέξιος για να πείσει την διεθνή κοινότητα και τους φόρεσε τα γυαλιά που θέλανε οι σκοπιανοί. Δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί και το παλιό ανέκδοτο ότι τον Βουκεφάλα κανονικά τον λέγανε Ζάσταβα….. Υ.Γ. Οι λέξεις Ελλάδα, έλληνες είναι άγνωστες σχεδόν στο εξωτερικό, όλοι σαν Greece και greeks μας ξέρουν μήπως είναι καιρός να σώσουμε και αυτά τα ονόματα πριν βρεθεί κανένας γείτονας και τα κατοχυρώσει πρώτος στην διεθνή κοινότητα!!!

Απροσάρμοστα

-Τον Καρνάβαλο τον κάψαμε, με την Κυβέρνηση τι θα γίνει;
-Ήθελα νάξερα ποιος αλήτης είχε την φαεινή ιδέα να ονομάσουν το πλάσμα της αποκριάς «Γιωργάκη» για να τον συγχαρώ.
-Πέντε μονάδες ψηλότερα απ’ το ΠΑΣΟΚ απογειώθηκε ο χαρταετός της ΝΔ.
-Βρε τι λαός είμαστε. Δώσε μας Τσικνοπέμπτη και Γκάλοπ να ξεσκάσουμε.
-Μα καλά στο Νίμιτς θέλανε να δώσουνε την πρωτοβουλία για την επίλυση του Μακεδονικού; Χάθηκε ο Ερυθρός Σταυρός ή το Υγεία να αναλάβουν την περίθαλψη της εξωτερικής μας πολιτικής;
-Υπάρχει λύση για το Μακεδονικό. Να ανακυρήξουμε πρώτοι την «Μακεδονία του Αιγαίου» με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη. Έτσι τουλάχιστον θα απαλλαγούμε μια και καλή απ’ τους «Μακεδόνες» πολιτικούς και τα περί συμπρωτεύουσας. Άσε που θα γλυτώσουμε και από τον κόλπο του Μαλιακού.
-Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι, γιατί το «τσάμικο» το θεωρούμε εθνικό μας χορό και τους Τσάμηδες αλβανούς; Αν σκεφτεί τι ελληνική είναι αυτή που ακούμε στις τηλεοράσεις, τότε μάλλον σλαβοαλβανοί είμαστε.
-Γενικά σήμερα τα «απρο» είναι όλο απορίες. Ούτε εξετάσεις ειδικών γνώσεων στο ΑΣΕΠ να δίναμε τον Μάϊο. Θα μας πείραξαν φαίνεται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Άργους «εισαγωγή στον κόσμο των ψευδαισθήσεων».
-Λέτε να φταίει το νερό της Λέρνας ή οι μεγάλες δόσεις χλωρίου.
-Ά ρε κατακαημένε Διόνυσε/ τι σούμελλε να πάθεις/ και από κακούργο Πι. Ελ. Ι. το όνομα να χάσεις/. Τραγουδιέται κατά το καημένε Αθανασόπουλε στις εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλίου που αναφέρονται στο Πλάσμα).
-Φέτος μας προσκάλεσαν σε τόσους πολλούς χορούς που είπαμε να μην πάμε σε κανέναν. Εμείς λέει έπρεπε να βάλουμε το κέφι και εκείνοι … να εισπράξουν τα λεφτά. Όπως ο Αλογοσκούφης με το ΕΣΠΑ, δηλαδή.
-Ωχ η Νομαρχία μάθαμε ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με την προστασία του περιβάλλοντος στην Παραλιακή. Θα αντικαταστήσει τα δέντρα με πλαστικά για να μην έχουμε απώλειες νερού.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ