Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/4/08

Φιρμάνι για τις 28 χωματερές της Αργολίδας

Μπορεί να βρέθηκε η χρυσή τομή από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκο Αγγελόπουλο, που βρήκε επιτέλους μετά από πολλά χρόνια το σημείο όπου θα κατασκευαστεί η Μονάδα Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων που θα καλύψει το νομό Αργολίδας, όμως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποκατάσταση των υπαρχόντων χωματερών, πριν αρχίσουν να πέφτουν τσουχτερά τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
28 καταγεγραμμένες χωματερές οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα, υπάρχουν στο νομό μας. Μάλιστα υπάρχουν δήμοι – όπως φαίνεται στον πίνακα – οι οποίοι διαθέτουν περισσότερες των δύο χωματερών, όπως για παράδειγμα ο δήμος Επιδαύρου που έχει 5 χωματερές οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί, ο δήμος Λυρκείας και ο δήμος Μυκηναίων με 3 χωματερές ο καθένας και ακολουθούν και οι υπόλοιποι δήμοι της Αργολίδας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατάφερε να καταγράψει τις χωματερές που απειλούν με πρόστιμα τους δήμους της Αργολίδας. Το σχετικό έγγραφο που παραδόθηκε λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα στον Θοδωρή Δεληγιάννη, ήδη βρίσκεται στα γραφεία όλων των δημάρχων του νομού σε πρώτη προτεραιότητα.
Ο πανικός που έχει καταλάβει τους δημάρχους είναι μεγάλος, αφού σφίγγουν ασφυκτικά όλα τα χρονικά περιθώρια. Ήδη ο γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Αγγελόπουλος, και ο υφυπουργός Εσωτερικών κος Νάκος, σε πρόσφατη σύσκεψη τόνισαν με έμφαση ότι όλα πρέπει να γίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Όπως μάλιστα είχε επισημάνει ο κος Νάκος, καταβάλλεται προσπάθεια από όλους τους ΟΤΑ και από την Περιφέρεια να κλείσουν οι περισσότερες χωματερές και μέχρι το τέλος του χρόνου να μείνουν σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνον 50 ΧΑΔΑ, ώστε να δοθεί μία μικρή παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει θέσει ως χρονικό όριο της λειτουργίας τους την 31 Δεκεμβρίου 2008. Από την πρώτη ημέρα του 2009, ο κάθε δήμος που διαθέτει ΧΑΔΑ, θα πληρώνει πρόστιμο 30.000 ευρώ περίπου την ημέρα.

Οι 28 χωματερές
Άργος : Χαλέπα ή Μπομπέϊκα
Τολό : Σαϊτάν Μπαξέ
Αδάμι : Ντάριζα
Λυγουριό : Ντεβετζή
Αρχαία Επίδαυρος : Καρτσί ή Φραμάτα
Νέα Επίδαυρος : Μαλεβίτι
Νέα Επίδαυρος : Χαλκόπου
Τραχειά : Άγιος Γεώργιος
Τραχειά : Γιδομαντριά
Ερμιόνη : Κρόθι
Θερμησία : Ρόρρο
Κουτσοπόδι : Καστράκι
Μαλαντρένι : Πουρνάριζα
Δίδυμα : Σταυρός
Κρανίδι : Δισκούρια
Κιβέρι : Κακαβάκι
Μύλοι : Λαγοβούνι
Γυμνό : Καμάρες – Μελίστρα
Καρυά : Παπαρέμα
Λυρκεία : Λογγάρι – Μπόγρη
Λίμνες : Ντουράκο
Προσύμνη : Κλιμάκι
Φίχτυα : Παλιομαντρί
Λευκάκια : Λευκάκια
Νέα Κίος : Λάκκα Μπομπέϊκα
Ροεινό : Σμυρτόρεμα
Σκοτεινή : Ποταμιά
Αχλαδόκαμπος : Μπάκα

Απελπιστική η κατάσταση στο Άργος με το κυκλοφοριακό

Από το κακό στο χειρότερο γίνεται μέρα με την ημέρα η κίνηση των τροχοφόρων στο Άργος. Ειδικά τις ημέρες των εορτών την πλήρωσαν οι τροχονόμοι που αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά από τις οικογένειές τους την ώρα του εορτασμού προκειμένου να εξυπηρετήσουν την κίνηση στην πόλη του Άργους.
Σε μια πόλη που κανείς δεν σέβεται τίποτα και πολύ περισσότερο δεν την αγαπούν οι ίδιοι οι κάτοικοί της, η τροχαία έκανε ότι είναι δυνατόν καλύτερο, σε αντίθεση με την δημοτική αρχή, που χωρίς προετοιμασία άφησε την πόλη στο έλεος των Ι.Χ. και των απαράδεκτων πλέον «μικροπωλητών» της λαϊκής αγοράς.
Φυσικά η Αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί για να αστυνομευτεί η πόλη, χωρίς αυτό όμως να μειώνει στο ελάχιστο τις προσπάθειες των αστυνομικών που κατάφεραν μεν να λύσουν το πρόβλημα της κυκλοφορίας στο κέντρο και να αποτρέψουν τους μηχανόβιους να βολτάρουν στο Πάρκο και στις πλατείες.
Δεν είναι όμως λίγες οι στιγμές που παρά την κούραση, οι τροχονόμοι με το χαμόγελο προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες που αναγκάζονταν να κινούνται επί του οδοστρώματος, αφού οι προσβάσεις στα πεζοδρόμια είχαν καταληφθεί από Ι.Χ.
Το ερώτημα όμως παραμένει αναπάντητο: Θα αλλάξει η Δημοτική Αρχή την φιλοσοφία για την επίλυση του κυκλοφοριακού, δίνοντας δυνατότητα εναλλακτικής μετακίνησης σε πεζούς και ποδηλάτες ή θα εμμένει από τη μια να εξοστρακίζει και ορθώς, φορτηγά και λεωφορεία, και από την άλλη να εξυπηρετεί την χρήση του Ι.Χ.;
Μέχρι σήμερα έχουν περάσει 10 χρόνια περίπου που κυκλοφοριακή μελέτη ακούμε και κυκλοφοριακή μελέτη δεν βλέπουμε.
Η εκάστοτε αρχή εκλέγεται κάθε φορά με κύριο μέλημα την επίλυση του νερού, του κυκλοφοριακού και του σχεδίου πόλης. Αν και από τα τρία αυτά προβλήματα το κυκλοφοριακό μοιάζει πιο εύκολο προς επίλυση, εν τούτοις έχει καταντήσει να μιμείται τον Ανάβαλο.
Κάποια στιγμή, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η πόλη του Αργους δεν έχει πρόβλημα δρόμων, αλλά πρόβλημα συμπεριφοράς των πολιτών και οδηγών. Βεβαίως και λείπουν ελεύθεροι χώροι καθώς και χώροι στάθμευσης, αλλά αυτό συμβαίνει στο κέντρο, όχι γιατί είναι τόσο πυκνοκατοικημένο, αλλά γιατί ο καθένας χρησιμοποιεί το ΙΧ κάνοντας 2-3 ίσως και περισσότερους κύκλους πέριξ αυτού αντί να παρκάρει λίγο πιο μακριά και να διανύσει πεζός μια απόσταση 100-200 μέτρων προκειμένου να κάνει ήσυχος την δουλειά του.
Αν φυσικά η ίδια δημοτική αρχή το πίστευε σοβαρά πως θα μπορέσει να αλλάξει στους πολίτες συμπεριφορά θα έδινε η ίδια το σωστό παράδειγμα και δεν θα επέτρεπε στα δημοτικά αυτοκίνητα καθώς και στου ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους να παρκάρουν παράνομα κάνοντας χρήση της ιδιότητας του συμβούλου ή των υπηρεσιών του Δήμου.
Δυστυχώς μόνο προεκλογικά ή όταν προκύπτει θέμα με τις θέσεις των μικροπολιτών στην λαϊκή αγορά, βλέπουμε τους δημοτικούς συμβούλους να επισκέπτονται τους χώρους αυτούς και να εγκαταλείπουν τα πράσινα και μπλε καφέ στέκια της Πλατείας του Αγίου Πέτρου.
Αλήθεια ποιος ευθύνεται για την ταλαιπωρία μέσα από τις εξατμίσεις και τις αναθυμιάσεις των καταλυτών των Ι.Χ. που υποχρεώνεται το παιδάκι στην φωτογραφία μας να εισπνεύσει. Ποιο είναι το μέλλον των πεζών και ειδικότερα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, των γερόντων και των μητέρων σε αυτή την πόλη;

Το επιχειρησιακό προγράμμα του Δήμου Ναυπλίου

Η μελέτη του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Ναυπλίου αφορά τον μεσοπρόθεσμο επιχειρησιακό προγραμματισμό δράσεων τοπικής ανάπτυξης καθώς και δράσεων βελτίωσης της υφιστάμενης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και των φορέων που εποπτεύονται από το Δήμο.
Στην πρώτη Φάση του «Στρατηγικού Σχεδιασμού», η οποία ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζουμε συνοπτικά στις παραγράφους που ακολουθούν, ολοκληρώθηκαν τα ακόλουθα τρία (3) στάδια: Συνοπτική Περιγραφή και Αξιολόγηση της Κατάστασης της Περιοχής του Δήμου, συνοπτική Περιγραφή και Αξιολόγηση του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του ως Οργανισμών και καθορισμός της Στρατηγικής και των Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων του Δήμου
Εξωτερικό περιβάλλον του δήμου
Ο Δήμος Ναυπλίου είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, με τουριστική κίνηση όλο το έτος. Έχει συνολική έκταση 33,62 τετραγωνικά χιλιόμετρα (33.619 στρέμματα) και συνολικό μόνιμο πληθυσμό 16.113 κατοίκους (απογραφή Ε.Σ.Υ.Ε. 2001). Η πληθυσμιακή πυκνότητα στην περιοχή του Δήμου Ναυπλίου ανέρχεται σε 479 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αποτελείται από τέσσερα συνολικά δημοτικά διαμερίσματα, Ναυπλιέων, Αριάς, Λευκακίων και Πυργιώτικων.
Δημογραφικά, ο πληθυσμός του Δήμου Ναυπλίου είναι ένας ώριμος πληθυσμός, ο οποίος όμως δεν ανανεώνεται επαρκώς και στο μέλλον μπορεί να υπάρξει προοδευτικά, σταδιακή αύξηση της τάσης γήρανσης του πληθυσμού. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός αποτελεί το 68% του συνολικού πληθυσμού και παρατηρείται σχετική ισορροπία της παρουσίας των δύο φύλων στις ηλικιακές ομάδες που συγκροτούν τον παραγωγικό πληθυσμό. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 10% του συνολικού οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Η τοπική οικονομία του Δήμου Ναυπλίου διαθέτει αρκετά διαφορετική κλαδική διάρθρωση, σε ότι αφορά την δραστηριοποίηση σε τομείς παραγωγής σε σχέση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Χώρα συνολικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού οικονομικά ενεργού πληθυσμού του Δήμου Ναυπλίου να απασχολείται στον τριτογενή τομέα παραγωγής (74%), δηλαδή σε παροχή υπηρεσιών, εμπόριο και τουρισμό.
Η υψηλή τουριστική κίνηση του Ναυπλίου οφείλεται στα ιστορικά μνημεία εντός της Πόλης του Ναυπλίου και στους χώρους αρχαιολογικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης στην αυξημένη τουριστική κίνηση του Ναυπλίου, συμβάλλουν και η ομορφιά τόσο της Παλαιάς Πόλης του Ναυπλίου, όσο και του φυσικού τοπίου της ευρύτερης περιοχής του, καθώς και η μικρή απόσταση του από την πρωτεύουσα, που το καθιστούν ιδανικό προορισμό και για μικρές εκδρομές κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Οι κυριότεροι φυσικοί πόροι που συναντούμε στην περιοχή του Δήυου Ναυπλίου είναι οι παραλίες Αρβανιτιάς και Καραθώνας. Οι οικονομικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί σε σχέση με την άμεση ή έμμεση οικονομική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων προς αύξηση του τοπικού εισοδήματος, αφορούν κυρίως τις περιοχές αυτές.
Τα προβλήματα του Δήμου Ναυπλίου εντοπίζονται:
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Αφορούν την ομαλότερη ένταξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, στον κοινωνικό ιστό της πόλης όπως οι οικονομικοί μετανάστες, οι Ρομά (αθίγγανοι) και οι Α.μ.Ε.Α. (άτομα με ειδικές ανάγκες). Στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι υποδομές δεν επαρκούν και ο Δήμος θα πρέπει εκτός από την κατάλληλη και επαρκή συντήρηση των υπαρχόντων να διεκδικήσει από τον προγραμματισμό του ΥΠ.Ε.Π.θ. και του Ο.Σ.Κ. την κατασκευή νέων σχολικών υποδομών. Στον τομέα των χρήσεων γης. Λόγω μεγάλης οικιστικής πίεσης επιβάλλεται η επέκταση του σχεδίου πόλης σε νέες περιοχές για την αποφόρτιση της υφιστάμενης αστικής περιοχής του Ναυπλίου. Στον τομέα της κυκλοφορίας. Λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης παρατηρούνται φαινόμενα κυκλοφοριακής συμφόρησης και έλλειψης επαρκών χώρων στάθμευσης τα οποία για να επιλυθούν θα πρέπει αφενός να λυθεί το θέμα ωραρίου τροφοδοσίας των εντός της πόλης καταστημάτων με και πιθανή απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων μέσα στην πόλη, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και αφετέρου και το σημαντικότερο να επεκταθούν οι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης οχημάτων.
Στον περιβαλλοντικό τομέα όπου: Λόγω της έλλειψης Χ.Υ.Τ.Α. στην Αργολίδα, για την υποδοχή και επεξεργασία των σκουπιδιών, ο Δήμος Ναυπλίου επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος για την μεταφορά των απορριμμάτων, ενώ δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στο Δήμο Ναυπλίου κάποιο αποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα έχει ως στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Λόγω της μόλυνσης από τα απόβλητα των βιομηχανιών (συσκευαστήρια εσπεριδοειδών) οι οποίες διοχετεύουν τα λύματα τους στον βιολογικό καθαρισμό χωρίς πλήρη επεξεργασία και λόγω της επιβάρυνσης από φυτοφάρμακα και λιπάσματα του Αργολικού Κάμπου, υπάρχει υψηλή συγκέντρωση τοξικών στο υδροφόρο ορίζοντα και έντονη υφαλμύρωση του εδάφους.
Αναφερόμενοι στα Νομικά πρόσωπα οι μελετητές υποστήριξαν ότι ο Δήμος Ναυπλίου Διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό Νομικών Προσώπων (15 τον αριθμό), τα οποία δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το φάσμα κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν οργανωτικές μονάδες (π.χ. Δημοτική Αστυνομία) οι οποίες είναι ανενεργές, καθώς και κάποιες αποκλίσεις από τον τρόπο οργάνωσης που περιγράφεται στον Οργανισμό του Δήμου π.χ. η Υπηρεσία Καθαριότητας λειτουργεί αυτόνομα υπό την εποπτεία ενός εκ' των αντιδημάρχων.
Παρουσιάζεται επίσης αξιόλογη δραστηριότητα των νομικών προσώπων του Δήμου κυρίως σε πολιτιστικά θέματα. Άλλωστε, υπάρχουν σήμερα πέντε Νομικά Πρόσωπα των οποίων αντικείμενο είναι η δραστηριοποίηση στο χώρο του Πολιτισμού.
Το συνολικό προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες του Δήμου είναι 96 άτομα, ενώ στα νομικά πρόσωπα εργάζονται 129.
Τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την αξιολόγηση του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων είναι: Ανασχεδιασμός διαδικασιών και οργανογράμματος για την σύσταση Νέων Τμημάτων. Περαιτέρω ενίσχυση των δομών οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης. Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων. Οργάνωση δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος (π.χ. Ανακύκλωση). Οργάνωση Τμήματος Προμηθειών, Νομικών Υπηρεσιών και Καθαριότητας. Εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και διαχείρισης έργων Συγχώνευση και αναδιοργάνωση Νομικών Προσώπων. Ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό ΠΕ και ΤΕ αλλά και κάλυψη κρίσιμων κενών σε προσωπικό. Ανάγκη ολοκλήρωση απαραίτητων κτιριακών εγκαταστάσεων. Αγορά νέου προς αντικατάσταση παλιού και «ακριβού» οτη συντήρηση εξοπλισμού. Συγχώνευση Νομικών Προσώπων. Επαναπροσδιορισμός του τρόπου εκμετάλλευσης της Δημοτικής Περιουσίας. Αξιοποίηση όλων των πηγών εσόδων
Στην ενότητα αυτή γίνεται προσέγγιση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο Δήμος για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί.
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Δήμος γίνεται μέσω του καθορισμού των γενικών στόχων και πολιτικών δράσης οι οποίοι στη συνέχεια ομαδοποιούνται σε άξονες και μέτρα.
Σε γενικές γραμμές τα κρίσιμα σημεία τοπικής ανάπτυξης αφορούν τους θεματικούς τομείς: του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, με έμφαση σε θέματα της ρύπανσης αλλά και της ύδρευσης, της κοινωνικής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού με έμφαση στα θέματα πρόνοιας και παιδείας, της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης με έμφαση στο τουριστικό προϊόν αλλά και στα γενικότερα θέματα απασχόλησης
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται σχηματοποιημένη σε άξονες, μέτρα και Γενικούς Στόχους οι στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις για το Δήμο.

Δεν ξεχάσαμε την Ερμιονίδα λέει η Νομαρχία

Απαντώντας σε ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα σχετικά με την οδική απομόνωση και την εγκατάλειψη της Ερμιονίδας η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αργολίδας υποστηρίζει ότι “επαρχία Ερμιονίδος είναι πράγματι περιοχή με πολλά προβλήματα, αλλά ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των έργων που διενεργούνται σήμερα αλλάζουν και θα αλλάξουν καθοριστικά τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Η γενικόλογη καταστροφολογία και ο μηδενισμός των πάντων, για αντιπολιτευτικούς λόγους, δεν ωφελεί ούτε τους ιδίους τους προπαγανδιστές που χάνουν την αξιοπιστία τους.
Οι διαχειριστές των 3 προηγουμένων κοινοτικών διαχειριστικών προγραμμάτων που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τα προγράμματα των οδικών αξόνων , ύδρευσης κλπ δεν νομιμοποιούνται σήμερα να κάνουν κριτικές για άλλους και να τους θεωρούν υπεύθυνους για τις δικές τους παραλείψεις.
Τα έργα που υλοποιούνται σήμερα στην Ερμιονίδα και αυτά που προγραμματίζονται δεν έχουν γίνει ποτέ. Η Ερμιονίδα θα πάψει να είναι η απομονωμένη επαρχία της Αργολίδας”.
Σύμφωνα με την Νομαρχία Αργολίδας από το 2003-2007 έγιναν τα εξής έργα σχετικά με την οδοποιία: Βελτίωση του οδικού άξονα Κοιλάδα – Κρανίδι – Ερμιόνη – Θερμησία και παράκαμψη της Ερμιόνης . Προϋπολογισμού 3.520.000 Ευρώ.
Έργο σταματημένο και με πολλά προβλήματα ολοκληρώθηκε και άλλαξε τον οδικό χάρτη της περιοχής.
Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών των οδικών αξόνων, οι ασφαλτοστρώσεις, η επούλωση λάκκων, τα αντιπλημμυρικά , η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση του οδικού δικτύου της επαρχίας κλπ κατά τα έτη 2003 – 2007 εστοίχισαν περίπου 3.150.000 €.
Δαπάνες πρωτόγνωρες για την επαρχία από τον προϋπολογισμό της Νομαρχίας, αλλά αναγκαίες για τη βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και το αναγνωρίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Νομού.
Για τη βελτίωση της πρόσβασης προς την επαρχία Ερμιονίδος εκτελείται η παράκαμψη των Διδύμων προϋπολογισμού 3.000.000 €. Τα 8 χιλιόμετρα με τη νέα χάραξη θα γίνουν 4 και θα εκλείψουν οι επικίνδυνες στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες και παράλληλα θα γίνουν και οι κόμβοι σύνδεσης με τα Δίδυμα.
Επίσης για τη βελτίωση της πρόσβασης, προς την Ερμιονίδα έγιναν και οι εξής σημαντικές εργασίες : Βελτίωση του δρόμου Κολιάκι – Επιδαύρου, προϋπολογισμού 400.000 Ευρω. Αποκατάσταση των ζημιών εντός του οικισμού Τραχειάς, προϋπολογισμού 250.000 Ευρώ. Βελτίωση του δρόμου Κολιάκι – Τραχειάς, 300.000 Ευρω και βελτίωση του δρόμου Λυγουριού – Κρανιδίου (2005), προϋπολογισμού 550.000 Ευρώ.
Η νέα χάραξη και η κατασκευή του δρόμου Ναυπλίου – Λυγουριού, προϋπολογισμού περίπου 22.000.000, που θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, θα απαλλάξει όχι μόνο την επαρχία Ερμιονίδας αλλά και όλο το Νομό, και όλους τους επισκέπτες από την επικίνδυνη αυτή διαδρομή.
Ένα διαχρονικό αίτημα και έργο αναγκαίο που επιτέλους πραγματοποιείται.
Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της παράκαμψης του Ηλιοκάστρου και θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα στη δημοπρασία του έργου.
Το φράγμα της Τζερτζελιάς είχε ενταχθεί στο Γ. Κ.Π.Σ. στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 13 και 20/12/2001, με προϋπολογισμό 542.920 Ευρώ μόνο. Εμείς στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 5-11-03, κάναμε τροποποίηση του προϋπολογισμού με 3.000.000 Ευρω και υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση μελέτης (12-10-2004). Η μελέτη ολοκληρώθηκε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 26-3-2007, ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το έργο είναι πολύ σημαντικό - ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται γύρω στα 40 εκατ. Ευρώ. Θα πρέπει να υλοποιηθεί και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν ουσιαστικά. Σημαντικό είναι και το έργο της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου που εγκρίθηκε το 2006, με 11 εκατ. Ευρώ, από το Ταμείο Συνοχής. Έργο σημαντικό, μεγάλης κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας

Οι επιπτώσεις του κατευθυνόμενου shopping

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΠΑΓΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι η άγρα πελατών που γίνεται με την «παροχή μίζας» από ορισμένους συναδέρφους τους, στους υπευθύνους των γκρουπς. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τους Έλληνες επισκέπτες, ακόμα και με τις μαθητικές εκδρομές.
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ της Ένωσης «Πολύχρυσες Μυκήνες», που δημοσιεύτηκαν στον «α» την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνουν το πρόβλημα στην διάσταση που επηρεάζει τους ίδιους τους επαγγελματίες. Αποτέλεσμα είναι ακόμα και να κινδυνεύουν με λουκέτο επιχειρήσεις που δεν «συμμορφώνονται» και αντιστέκονται στην λογική της παράνομης μίζας και της προμήθειας.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ όμως δεν σταματά εδώ. Οι επιπτώσεις είναι γενικότερες για την οικονομία ολόκληρων τουριστικών περιοχών, όπως το Ναύπλιο, απ’ όπου περνούν χιλιάδες τουρίστες και δεν αφήνουν δραχμή, γιατί κατευθύνονται τεχνεόντως αλλού. Κατά καιρούς, έχουν εκφραστεί «γκρίνιες» επαγγελματιών του Ναυπλίου ( που δεν πήραν τελικά την μορφή καταγγελίας), σύμφωνα με τις οποίες οι επιβάτες τουριστικών κρουαζερόπλοιων, με το που πατούσαν το πόδι τους στην προβλήτα του λιμανιού, έμπαιναν σε πούλμαν για να πάνε σε άλλη περιοχή να ψωνίσουν.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι να ζημιώνεται τουριστικά όλη η πόλη, και όχι μόνον οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Το κύκλωμα μάλιστα που δρα σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι τόσο ισχυρό και κινείται με τέτοιες μεθοδεύσεις, που είναι σχεδόν αδύνατον να ξεσκεπαστεί και να σταματήσει να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο.
ΛΥΣΕΙΣ βέβαια πάντα υπάρχουν, αρκεί οι υπεύθυνοι φορείς να ευαισθητοποιηθούν, να αντιληφθούν τις μεγάλες διαστάσεις του προβλήματος, καταλάβουν τις επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και να δράσουν προς την κατεύθυνση της πάταξης των παράνομων αυτών κυκλωμάτων.

Τέσσερις βασικοί λόγοι της μοίρας μας

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΥΠΑΡΧΟΥΝ στιγμές που αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει σε αυτό το Νομό και αντί να αμβλύνονται τα προβλήματα συσσωρεύονται διαρκώς περισσότερα. Η εύκολη απάντηση είναι ότι φταίνε οι βουλευτές, φταίει η εκάστοτε κυβέρνηση, φταίνε οι αιρετοί, φταίει η Ε.Ε., φταίει η Παγκόσμια οικονομική συγκυρία κλπ. Πιθανώς πολλά μπορεί να φταίνε, όμως γιατί δεν ισχύουν τα ίδια και για τους άλλους Νομούς;
ΓΙΑ ΤΟ χωροταξικό και την έλλειψη βιομηχανικής και κτηνοτροφικής ζώνης στον Νομό ευθύνεται κυρίως η διεύθυνση του Επιμελητήριου, οι δήμαρχοι με την κοντόφθαλμη λογική τους αλλά και η τότε Νομαρχιακή διοίκηση. Φυσικά μεγάλη ευθύνη βαραίνει και τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων που δεν πήραν είδηση πριν από χρόνια τι συνέβαινε στο Νομό.
ΓΙΑ ΤΟΝ Ανάβαλο, δεν φταίει η έλλειψη χρημάτων αλλά η αντίληψη και η μυθολογία για τις δυνατότητες άρδευσης τότε και ύδρευσης σήμερα όλου του Νομού ακόμα και της Αττικής, για να μην ξεχνάμε τις προτάσεις Μητσοτάκη το 1990. Περί διαχείρισης υδάτινων πόρων και φυσικού εμπλουτισμού των υπαρχόντων ούτε κουβέντα, πόσο μάλλον σχεδιασμός.
ΓΙΑ ΤΗΝ παραγωγή εσπεριδοειδών θυσιάστηκε όλο το φυσικό περιβάλλον, καταστράφηκαν τα υπόγεια νερά, μολύνθηκε το έδαφος και η θάλασσα με τεράστιο κόστος πλέον αποκατάστασης της καταστροφής, και η μονοκαλλιέργεια αύξησε την μετάδοση ασθενειών και το κόστος καταπολέμησής τους. Το ευκαιριακό κέρδος εμπόδισε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ενώ απορροφά το 80% των υδατίνων πόρων του νομού.
ΓΙΑ ΤΟ φυσικό περιβάλλον όχι απλώς δεν ελήφθη καμμιά προστασία αλλά τουναντίον προωθήθηκαν λαϊκίζοντας προωθήθηκε η καταστρατήγηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, απορρίφθηκε ασυζητητί κάθε πρόταση για προστασία των υγρότοπων , αποκρύβοντας επιμελώς στοιχεία που αφορούν την καταστροφή του Αργολικού Κόλπου από την εντατική αλιεία και την ρύπανση.
ΠΟΙΟΣ ξένος δάκτυλος ευθύνεται πίσω από όλα αυτά; Κανείς φυσικά. Όλοι όσοι ζούμε εδώ είμαστε υπόλογοι για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και αυτήν που θα παραδώσουμε στους νεότερους.

Η πολυεθνική γειτονιά μας, η νέα ελπίδα της ελληνικότητας;

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Μεγάλη Πέμπτη στο θεραπευτήριο εργαζόμουν μαζί με τους συνεργάτες μου. Κοιτώντας το πρόγραμμα του μεσημεριού, ξαφνικά βρέθηκα σε μια παράξενη συγκυρία. Εγώ είχα μια συνεδρία με ένα νεαρό από την Ουγγαρία , ακολουθούσε μια μικρή κοπέλα που την έφερνε η μητέρα της από την Αλβανία, ο Άγγελος ( συνεργάτης του θεραπευτηρίου) είχε μια συνεδρία με έναν μικρό από την Ρουμανία και μετά θα ακολουθούσε ένας νεαρός που τον συνόδευε η Πολωνή μητέρα του, η Βούλα ( επίσης συνεργάτης του χώρου) ξεκινούσε την πρώτη της συνεδρία με ένα μικρό κορίτσι ελληνικής καταγωγής από την Τρίπολη.
Μερικές φορές λένε ότι αντιλαμβάνεσαι μερικά πράγματα έτσι ξαφνικά μέσα σε μια στιγμή. Εκείνη την χρονική στιγμή αντιλήφθηκα πόσο γρήγορα και σε τι μεγάλο βάθος άλλαξε ο καθημερινός μας μικρόκοσμος μέσα σε 12 χρόνια . Η αμιγώς ελληνική γειτονιά έγινε μια πολυεθνική και είχε μερικά ενδιαφέροντα σημεία αυτά η παρατήρηση.
Κοινή γλώσσα για να επικοινωνήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες ( κάποιοι όπως διαπίστωσα είχαν δουλέψει μαζί σε διάφορα εργοστάσια της περιοχής) κοινό σημείο αναφοράς τους λοιπόν ήταν η ελληνική γλώσσα. Για άλλη μια φορά η ελληνική γλώσσα άρχισε να αποκτά ένα διεθνή χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα και ένα ενωτικό χαρακτήρα. Και μάλιστα παρατηρώντας τους μιλούσαν σωστά ελληνικά , τα οποία μάθαιναν ουσιαστικά μαζί με τα παιδιά τους στην προσπάθεια να τα βοηθήσουν στο σχολείο.
Σε αντίθεση με τους νεοέλληνες γονείς που νοιώθοντας όλο και πιο ευρωπαίοι προσθέτουν όλο και πιο πολλές αγγλικές λέξεις στο λεξιλόγιο τους, ή πλέον θεωρούν υποτιμητικό να χρησιμοποιούν ελληνικές λέξεις….
Ένα άλλο σημείο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ακολουθούσαν και τιμούσαν τα έθιμα του τόπου που ζούσαν, μας ευχήθηκαν καλή ανάσταση , καλό Πάσχα, θα πήγαιναν να αγοράσουν λαμπάδα για τα παιδιά τους και θα συμμετείχαν και στην ακολουθία του επιταφίου και της ανάστασης, ( και δεν νομίζω ότι όλοι τους ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι).
Σε αντίθεση με τους νέο- έλληνες νεόπλουτους που για να είναι in αυτές τις holy μέρες , αν και υπερχρεωμένοι (και με εορτοδάνεια ) τραβάνε όχι τον ανήφορο του Γολγοθά αλλά της Αράχοβα, ένα high class σαλέ , και τα πιο trendy μπαράκια είναι τα κεράκια της ανα – σταση τους .
Δυστυχώς με την μακρόχρονη παραμονή και ένταξη οικονομικά μεταναστών στην Ελλάδα παρατηρείται ένα παράξενο φαινόμενο. Οι νεοέλληνες όλο και πιο δυτικότροποι φαίνεται ότι νοιώθουν «ηθική» υποχρέωση τον αφελληνισμό τους και από την άλλη οι οικονομικοί μετανάστες σε μια προσπάθεια να ενταχθούν στην κοινωνία που βγάζουν το ψωμί τους όλο και περισσότερο εξελληνίζονται.
Το απόγευμα σε ένα μικρό διάλειμμα της δουλειάς παρατήρησα έξω από το γραφείο την πολυεθνική ομάδα των παιδιών να παίζουν αυτοσχέδια παιγνίδια με μπάλες και με τα ποδήλατα τους, έδωσαν ραντεβού το βράδυ στο προαύλιο του Αι Γιάννη της γειτονιάς για το δώδεκα ευαγγέλια μέσα στο πανηγύρι των ψαλμών και των βεγγαλικών . Πολλές οικογένειες γνωστών μας από την μεγάλη Πέμπτη έφυγαν για να κλειστούν με ειδικά πακέτα (all inclusive) μέσα σε μεγάλα ξενοδοχεία με τα παιδιά του για να χαλαρώσουν και να περάσουν ήρεμα εγκλωβισμένοι και σε baby parking τα παιδιά τους.
Τελικά δεν αποκλείεται αυτή η πολυεθνική ομάδα νέων που μεγαλώνει στις γειτονιές μας μετέχοντας στην ελληνική παιδεία και προσπαθώντας να πάρουν υψηλότερες θέσεις στην κοινωνική τους ένταξη να είναι και οι νεοέλληνες του μέλλοντος μας…..

Άνηθος

Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσλινγκ

ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ, θέλω να είμαι έξω από την κοινωνία των ανθρώπων. Αυτό που ψάχνω, δεν είναι ακριβώς ελευθερία. Η ελευθερία σημαίνει απαλλαγή από τις σχέσεις και τις υποχρεώσεις σου, αλλά πάντα υπάρχουν σχέσεις και υποχρεώσεις. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν σχέσεις και υποχρεώσεις. Είναι ο λόγος για την ύπαρξή μας. Απλά, θέλω να νιώσω ένα άλλο είδος σχέσης από τις σχέσεις με τους ανθρώπους: θέλω να ελέγξω εάν υπάρχει σχέση με τα όντα της φύσης, τους μακρινούς συγγενείς μας και τους συντρόφους μας στον πλανήτη. Λοιπόν, πάω να κάνω μια βόλτα στην φύση.
ΑΛΛΑ, ΠΟΥ να πάω στην Αργολίδα, για να κάνω μια βόλτα στην φύση; Είναι μια υπαίθρια περιοχή, και όμως, δεν υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείς να περπατάς ελεύθερα. Τα χωράφια είναι γεμάτα τοξικά χημικά, και τα μέρη που δεν καλλιεργούνται, είναι γεμάτα σκουπίδια. Πού να περπατάς; Παντού υπάρχει κίνδυνος από τις δραστηριότητες των ανθρώπων. Εκτός από τα γνωστά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντας, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, εάν θέλεις να νιώσεις την φύση: δεν υπάρχουν αρχέγονα μέρη. Χιλιάδες χρόνια τώρα, οι άνθρωποι πάτησαν και ξαναπάτησαν το κάθε τετραγωνικό μέτρο της γης, μέτρησαν την γη και την ξαναμέτρησαν, την καλλιέργησαν, χτίσανε πάνω της, ρίξανε σκουπίδια, σκέπασαν τα σκουπίδια με χώμα, ξαναέσκαψαν τα σκουπίδια για να δουν πώς ζούσαν οι πρόγονοί τους, κτλ. Δεν υπάρχει τίποτε που δεν φοράει ίχνος ανθρώπων. Ο, τι άγρια φύση υπάρχει, θα πρέπει να έχει κρυφτεί καλά. Λοιπόν, πώς να κάνεις σχέση μαζί της;
ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ το βρήκαν πιο εύκολο να διανοούνται τέτοιες σχέσεις. Για αυτές, τα φυσικά πράγματα που είδαν γύρω τους, έγιναν θεοί. Οι θεοί της φύσης ήταν πολύ δυνατά όντα αλλά μπορούσες να τους μιλήσεις, να τους κατευνάζεις ή να τους κάνεις να θυμώνουν, να παίρνεις βοήθεια ή τιμωρία από αυτούς. Φερόταν ακριβώς σαν τους ανθρώπους. Ήταν ταυτόχρονα μέρος του τόπου και μέρος της ζωής των ανθρώπων. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας μύθος από τους ντόπιους Αμερικανούς που παλιά ζούσαν στον τόπο που μεγάλωσα εγώ. Το Μεγάλο Πνεύμα, έλεγαν, έφτιαξε όλο τον κόσμο, και το τελευταίο κομμάτι που έφτιαξε, ήταν αυτά τα νησιά που ζούσαν αυτοί. Και αυτό το τελευταίο κομμάτι που έφτιαξε, του φάνηκε τόσο όμορφο και τόσο τέλειο, ώστε έκανε τον εαυτό του μια μεγάλη πέτρα και κάθισε στην άκρη του νησιού, για να μπορεί να το κοιτάζει για πάντα. Η πέτρα είναι ακόμη εκεί. Ίσως έτσι έλεγαν οι ντόπιοι Αμερικάνοι, γιατί έτσι αισθάνονταν αυτοί για αυτά τα νησιά, ήθελαν να κοιτάζουν τον τόπο αυτό για πάντα. Όμως δεν μπορούσαν—αποτελούσαν μια νομαδική φυλή που καλλιέργησε καλαμπόκι στα βόρεια το καλοκαίρι, και το χειμώνα πήγαινε νοτιά για κυνήγι. Είχαν έναν θεό που τους περίμενε να επιστρέψουν στο σπίτι τους, κάθε χρόνο.
ΕΤΣΙ, ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ και συλλογιζόμενη μέσα στην φύση της Αργολίδας, παρατηρώ έναν μεγάλο άνηθο που ξεπροβάλλει στην κοίτη του χειμάρρου, ανάμεσα από μπαταρίες και άδεια μπουκάλια νερού. Είναι ένα μεγάλο και υγιεινό φυτό, φαίνεται να του αρέσει το δηλητήριο μέσα στο χώμα του. Ο άνηθος ρουφάει ο, τι είναι μέσα στο χώμα και εμείς τρώμε τον άνηθο αφού πουλιέται στην λαϊκή αγορά. Έτσι, γίνεται μια σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους και τον τόπο τους. Νομίζω ότι θα κάνω τον άνηθο, θεό μου. Κάτι που ανθίζει μέσα στα δηλητήρια, κάτι που μεγαλώνει και δεν αλλάζει, κάτι που με περιμένει κάθε φορά που επιστρέφω στην φύση.

23/4/08

Κυκλώματα κατευθυνόμενου shopping, διαλύουν επιχειρήσεις, καταγγέλλει η Ένωση Προσώπων

Ένα οριστικό τέλος στην άγρα πελατών με την καταβολή υψηλών προμηθειών στα εμπλεκόμενα με την διακίνηση των τουριστών πρόσωπα, προσπαθούν να βάλουν επιχειρηματίες της περιοχής που ενώθηκαν υπό την σκέπη της «Ένωσης Προσώπων Πολύχρυσες Μυκήνες», η οποία ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή της Επιτροπής Συλλόγων για την νομοθετική ρύθμιση του κατευθυνόμενου shopping.
Το πρόβλημα ξεκινά από παλιά και φαίνεται ότι η καθιέρωση της προσφοράς μίζας κατευθύνει και τους τουρίστες, όχι μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα, αλλά και σε συγκεκριμένες τουριστικές πόλεις του νομού.
Οι επαγγελματίες τουριστικών επιχειρήσεων καταγγέλλουν ότι δρουν κυκλώματα που κατευθύνουν τους τουρίστες σε συγκεκριμένα καταστήματα ή κέντρα εστίασης και αναψυχής. Μάλιστα, σε μηνυτήρια αναφορά που ετοιμάζονται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες επισημαίνουν ότι στις περιπτώσεις αυτές τα ευνοούμενα καταστήματα καταβάλλουν υψηλές προμήθειες στα εμπλεκόμενα με την διακίνηση των τουριστών πρόσωπα (συνήθως ποσοστό επί του τζίρου), προκειμένου να κατευθύνουν τους τουρίστες σε αυτά.
Όπως λένε, το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και αποτελεί «πληγή» για τον τουρισμό μας και έχει μεγάλες παράνομες προεκτάσεις ήτοι:
Ο τουρίστας είναι αυτός που εν τέλει επιβαρύνεται τις προμήθειες. Μάλιστα, ενώ η επιβάρυνσή του είναι μεγάλη, είναι προφανές ότι δεν εξασφαλίζει την ανάλογη ποιότητα, αφ’ ενός γιατί το κύκλωμα πρέπει να κερδίσει, αφ’ ετέρου γιατί άγεται και φέρεται, αδυνατώντας εν τέλει να συγκρίνει τιμές και ποιότητα.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Προσώπων Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, η συγκεκριμένη πρακτική, αποτελεί πρόδηλα παράνομη άγρα πελατών. Επίσης αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους υπόλοιπους επαγγελματίες που αρνούνται να υποκύψουν να δώσουν μίζα, βλέποντας όμως παράλληλα την επαγγελματική τους δραστηριότητα να συρρικνώνεται και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επαγγελματικής επιβίωσης.
Φυσικά τα κέρδη από τα ποσοστά – μίζες αυτών που κατευθύνουν τους τουρίστες δεν είναι νόμιμα και δεν φαίνονται φορολογικά.
Ωστόσο, οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την Αστυνομία, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα και οι καταστηματάρχες που αντιδρούν προσπαθούν με άλλους τρόπους να βρουν το δίκιο τους.
Ήδη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προσπαθούν να βάλουν το θέμα στην ατζέντα. Οι ντόπιοι βουλευτές είναι ενήμεροι, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, παραδίδει ψήφισμα και σε άλλους βουλευτές που επισκέπτονται την Αργολίδα, όπως έπραξε προχθές κατά την επίσκεψη του Βύρωνα Πολύδωρα.
Σύμφωνα με την νομοθεσία που παραθέτουν οι καταστηματάρχες στα προγράμματα οργανωμένων γύρων, πρέπει να αφήνεται χρόνος στην διάθεση των τουριστών για την αγορά ειδών λαϊκής τέχνης και να αναγράφεται στο πρόγραμμα ως «shopping». Το «shopping» αφήνεται ελεύθερο, ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επιλέγουν τα καταστήματα ή κέντρα εστίασης και αναψυχής της προτίμησής τους.
Απαγορεύεται η υπόδειξη καταστημάτων ή κέντρων εστίασης και αναψυχής από τους ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς, οδηγούς ή συνοδηγούς, καθώς και η στάση σε μεμονωμένα και πάντοτε τα ίδια καταστήματα.
Η νομοθεσία προβλέπει ακόμα, ότι όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχθεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Επιστολή στην Κυβέρνηση

Η «Ένωση Προσώπων Πολύχρυσες Μυκήνες», πέρσι το καλοκαίρι, με έγγραφό της προς την τότε υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλη Πετραλιά, την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης Μαρία Γιαννίρη, την Τουριστική Αστυνομία Ναυπλίου και την Διεύθυνση Τουρισμού Τρίπολης, τονίζει:
«Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων μας αλλά και των συλλόγων, στις παραδοσιακές αγορές των κλασσικών τουριστικών περιοχών, σας μεταφέρουμε την απογοήτευση και την απόγνωσή μας.
Ο κλασσικός και περιηγητικός τουρισμός τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τα παρατουριστικά κυκλώματα προμηθειών. Ορισμένα Τουριστικά γραφεία φαίνεται δήθεν να αγνοούν ή και να συνδράμουν πολλές φορές στον κατήφορο του Ελληνικού τουρισμού. Το μικρόβιο της παράνομης προμήθειας ξεκίνησε από ορισμένες ψευτο βιοτεχνίες και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης.
Επί καθημερινής βάσης με την δική σας ανοχή παραβιάζονται οι όροι των ΔΧ ειδικών τουριστικών λεωφορείων και πράττουν κατευθυνόμενο shopping, μεταφέροντας Ευρωπαίους και μη πολίτες σε συγκεκριμένα και πάντοτε τα ίδια καταστήματα. Με αυτό τον τρόπο στερούν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και σύγκρισης που ο νομοθέτης ορίζει. Τους παραπλανούν σε ψώνια που περιέχουν σε ποσοστό 30%-40% μίζα επί της τελικής τιμής που ο καταναλωτής πληρώνει. Τη μίζα αυτή τη δίνει ο επιχειρηματίας στον συνεργό του παραβάτη.
Επειδή κλέβονται οι Ευρωπαίοι και μη πολίτες με την παράνομη προμήθεια
Επειδή πράττεται αθέμιτος ανταγωνισμός
Επειδή η οικονομική ζημιά των καταστηματαρχών, μελών του συλλόγου που συντονίζω είναι τεράστια
Επειδή ο έλεγχος και οι κυρώσεις βάσει των νόμων 393/76 άρθρο -10 και 393/76 άρθρο -11 είναι έργο της δικής σας υπηρεσίας
Με το παραπάνω έγγραφο ζητούμε να:
1. Διενεργηθούν έλεγχοι στα καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή Μυκήνες, Ναύπλιο, Λιγουριό, Φίχτια
2. Να εφαρμοστούν οι παρακάτω νόμοι:
Από την νομοθετική ρύθμιση επαναφοράς της παραγράφου 7 της 543606 με την Τ/331 ημερ. 13/1/03
Από την κατάργηση του σχετικού τμήματος της εγκυκλίου 500396 με τις Γνωμοδοτήσεις: Α) Υπουργείο Δ.Τάξης 1508/1/1/2-9 ημ/α εκδ. 20-9-05
Β) Γραφείο Νομικού συμβούλου ΕΟΤ 87754 ημ/α εκδ 29-11-05
3. Να βεβαιώνονται οι παραβάσεις και κυρώσεις στους παραβαίνοντες της παραγράφου 7, στους έχοντες άδεια τουριστικών γραφείων και στους μη έχοντες άδεια εφαρμογής του 2160 για άγρα πελατών
Να μας χορηγήσετε θεωρημένα αντίγραφα των βεβαιώσεων των παραβάσεων και κυρώσεων, όπως και παραβάσεις της Άγρας.
3. Τέλος έχουμε συμφέρον βάσει του νόμου, αν δεν εφαρμοστεί η νομοθεσία να προσφύγουμε στον εισαγγελέα για να την εφαρμόσει.
Έχουμε την βεβαιότητα για την θετική ανταπόκρισή σας.»
Το παραπάνω κείμενο υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.

Σφοδρή κριτική Καμπόσου, Γκαβούνου εφ’ όλης της ύλης στο Δ. Άργους

Με αφορμή την τουριστική προβολή του Δήμου στο «Τουριστικό Πανόραμα», ο δημοτικός συνδυασμός «Νέο Δυνατό Άργος» του οποίου ηγείται ο κ. Καμπόσος, καταγγέλει την κατάσταση που επικρατεί στον δρόμο για τη Λάρισσα καθώς και πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου, όπου τα χαλασμένα ρείθρα αποτελούν πηγή κινδύνου για πεζούς και οχήματα.
Από την κριτική του συνδυασμού «Νέο Δυνατό Άργος» δεν ξέφυγαν ούτε οι παιδικές ούτε και η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
Οι κ. Καμπόσος και Γκαβούνος πέρα από την οποιδήποτε κριτική για το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής, υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία του συμβουλίου έχει κομματικοποιήσει ακόμα και το ωράριο εργασίας, λουφάροντας τους Πασόκους και μετατρέποντας σε είλωτες τους νεοδημοκράτες. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η δημοτική αρχή του κου Μπούρη έχει τη σοβαρότατη δουλειά της αναδιάρθρωσης των αρμοδιοτήτων του έμψυχου υλικού των Υπηρεσιών του Δήμου. Έτσι λοιπόν, όποιος δεν είναι ΠΑΣΟΚ από τους υπαλλήλους, πρέπει να δουλεύει σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα μόνο με μια απλή απόφαση του Δημάρχου, (ήδη τα κρούσματα είναι δύο) ενώ οι άλλοι (δικοί του) μπορεί να εμφανίζονται σε κοινή θέα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και να πίνουν το καφεδάκι τους εις «υγείαν των κορόϊδων δεξιών».
Πέρα από τις όποιες υποθέσεις για κομματικοποίηση της κατανομής εργασίας στον Δήμο, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι του συνδιασμού «Νέο Δυνατό Άργος» θεωρούν λανθασμένη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον αποκλεισμό του ΚΤΕΛ και των διερχόμενων φορτηγών, υποστηρίζοντας έμμεσα ότι έτσι βλάπτεται η ανάπτυξη του Άργους!
Αναφορές υπάρχουν επίσης τόσο για την δόμηση στα εκτός σχεδίου στα 8 στρέμματα, έναντι 4 στρ. που προτείνει ο συνδυασμός τους αλλά και στα χαλασμένα φανάρια του Νότιου Περιφερειακού. Ενδιαφέρον έχει η αντίθεση του συνδυασμού «Νέο Δυνατό Άργος» στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να συμμετάσχει με δύο συμβούλους στο παγκόσμιο συνέδριο για το Νερό που γίνεται στη Μόσχα: «Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Απριλίου ήλθε ως κατεπείγον θέμα η συμμετοχή δύο (2) Δημοτικών Συμβούλων σε παγκόσμιο Συνέδριο για το νερό που γίνεται στη Μόσχα….παρακαλώ! Συνολικό κόστος 6.000 Ευρώ για το Δήμο. Τώρα τι προσδοκά ο κος Μπούρης από τη συμμετοχή ενός συμβούλου της παράταξής του και ενός συμβούλου της παράταξης του κ. Πλατή…!!! Άβυσσος η ψυχή του Δημάρχου..! (sic)
Πέρα από την οποιαδήποτε κριτική η παράταξη της οποίας ηγείται ο κ. Καμπόσος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει σαν «χαβαλέ» τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους, καλώντας τους πολίτες να παρακολουθήσουν μια φορά τον μήνα το έργο».

Μέτρα για τα αδέσποτα στο Ναύπλιο

Μια ακόμα πλατιά συνάντηση φιλόζωων πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο κτίριο της ΤΕΔΚ με πρωτοβουλία της τριμελούς επιτροπής που έχει οριστεί από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου την οποία συντονίζει ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος και συμμετέχουν ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γκιόλας και η δημότισσα Έλενα Γκρίτζαλη.
Μετά από μια ακόμα διεξοδική συζήτηση που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο θα συλλέγονται τα αδέσποτα καθώς και την περίθαλψή τους αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τη φιλοξενία η συγκέντρωση των φιλόζωων αποφάσισε να αντιπροταθούν τιμές περίθαλψης σε κτηνιάτρους που είχαν καταθέσει τις προσφορές τους προς την επιτροπή, την δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου και την ανάρτηση σε blog φωτογραφιών αδέσποτων προς υιοθεσία, την ενημέρωση των πολιτών με ειδικά έντυπα, επισκέψεις στα σχολεία της πόλης και ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω στην φιλοζωία καθώς και στην περιστοίχηση των υπαλλήλων του δήμου, που θα επωμιστεί την σύλληψη και στην μεταφορά των αδέσποτων στους κτηνιάτρους, από μέλη της επιτροπής ώστε να μην δίνει την αίσθηση του «μπόγια».
Η ολομέλεια εξέτασε ακόμα και τον τρόπο σήμανσης των αδέσποτων με ειδικά λουριά, μπλε για τα αρσενικά και άσπρα ή ροζ για τα θηλυκά με την ένδειξη «Δήμος Ναυπλίου», ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το ζώο είναι εμβολιασμένο και αν επιθυμούν την υιοθεσία του, να επευθύνονται στην επιτροπή ή στον Δήμο Ναυπλίου.
Τέλος αυτοπροτάθηκε ομάδα πολιτών που θα αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ πολιτών και της επιτροπής φιλοζώων ώστε να μην συγκαλείται διαρκώς όλο το σώμα προκειμένου να ληφθούν «καθημερινές» αποφάσεις.
Η επιτροπή απαρτίζεται από τις: Ζίγκι Αγαθού, Ελένη Καούνη, Βίκυ Χρονοπούλου, Αφροδίτη Μαλτέζου, Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου (σύζυγος του Νομάρχη Αργολίδας), Αλκμήνη Κωνσταντινίδου, Αιμιλία Κομνηνού και Μαρία Καραβά.Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι άντρες αποτελούν ισχνή μειοψηφία στην επιτροπή Φιλοζώων Ναυπλίου, αφού εκτός από τον αντιδήμαρχο Δ. Κωστούρο και τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Γκιόλα στην τελευταία συνεδρίαση συμμετείχε και ο Άκης Ντάνος.

Το …γαϊτανάκι της ζωαγοράς

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΥΠΑΡΧΕΙ τελικά κανείς υπεύθυνος φορέας να ενημερώσει τους καταναλωτές αν είναι όντως παράνομη η ζωαγορά του Άργους; Όχι τυπικά με το γράμμα του νόμου, που όντως είναι παράνομη, αλλά ουσιαστικά, αφού κάθε Πέμπτη – χρόνια τώρα – λειτουργεί. Οι λόγοι που αποφασίστηκε να κλείσει αφορούν την δημόσια υγεία, αφού δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές. Και όμως ουδείς δεν ενοχλεί όσους παρανομούν!!!
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ τελικά εκεί στον Νέο Κόσμο και ποιοι είναι αυτοί που με προφορικές συνεννοήσεις κάνοντας ψηφοθηρία –όπως λέγεται- καλύπτουν τους παρανομούντες; Τι κρύβουν τελικά οι δημόσιες υπηρεσίες από τους καταναλωτές και κάνουν τα στραβά μάτια υπέρ της λειτουργίας του ζωοπάζαρου; Ποιοι είναι αυτοί που λένε στους κτηνοτρόφους, ότι ευθύνονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις σπάνιες φορές που έχει επέμβει η αστυνομία και τους οδήγησε στον εισαγγελέα; Γιατί τελικά δεν εφαρμόζεται η νομιμότητα και διαιωνίζεται επ’ αόριστον μια άρρωστη κατάσταση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας;
ΠΩΣ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ, υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται γι’ αυτήν η ζωαγορά, την στιγμή που λειτουργεί κάτω από την…μύτη της, 300 μόλις μέτρα από το κτηνιατρείο του Άργους; Είναι δυνατόν νομαρχία και αστυνομία να μην γνωρίζουν ότι όλο το χρόνο, κάποιοι πωλούν ζωντανά ζώα χωρίς κανέναν έλεγχο, σε έναν χώρο που δεν τηρεί ούτε καν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος για την προστασία της δημόσιας υγείας;
ΓΙΑΤΙ Η ΙΔΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ, δεν σέβεται τον εαυτό της και το κύρος της και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της, στέλνοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει για να πράξουν το αυτονόητο; Η λογική «αφήστε τους κακόμοιρους και φτωχούς κτηνοτρόφους να πουλήσουν κανένα αρνάκι για να βγάλουν το μεροκάματο», αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία;
ΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ η διαιώνιση αυτής της κατάστασης και κανείς δεν φροντίζει –παρά τις υποσχέσεις- να δρομολογήσει την κατασκευή μιας σύγχρονης ζωαγοράς με τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε και να πωλούν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι και να προστατεύεται η δημόσια υγεία;
ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΣΙΠΑ, να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα;
(Υ.Γ. Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται σκοπίμως σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, αφού ήδη κλείνει το σημερινό ζωοπάζαρο σε λίγη ώρα και έβγαλαν το μεροκάματο οι «κακόμοιροι οι κτηνοτρόφοι». Άλλωστε ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι ο έλεγχος της εξουσίας και όχι η καταστολή).

Ανεπαρκής η Δ΄ΕΠΚΑ

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΠΟΛΛΟΙ αρχαιολόγοι θα ερχόντουσαν να βρεθούν σε μια περιοχή όπως η Αργολίδα. Σ’ έναν από τους πλουσιότερους αρχαιολογικά τόπους της Ευρώπης με αρχαιολογικά ευρήματα που κοσμούν τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου και με τεράστιας εμβέλειας ιστορικούς τόπους, από τους προϊστορικούς χρόνους έως τα νεότερα χρόνια.
ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση, οι αναγκαστικές συνήθως ανασκαφές φέρνουν στο φως κομμάτια ιστορίας ή ανασυνθέτουν και επαναπροσδιορίζουν ιστορικά και κοινωνιολογικά γεγονότα, όπως συνέβη πριν λίγα χρόνια με τις χάλκινες επιγραφές που βρέθηκαν απέναντι από το Επιμελητήριο Αργολίδας.
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ευρήματα στεγάζονται – αποθηκεύονται μετά από κάθε ανασκαφή σε κούτες και καταχωνιάζονται χωρίς να ανακοινώνεται τίποτα στους πολίτες, όπως πρόσφατα συνέβη με ένα μωσαϊκό με προσωπογραφίες που εβρέθη στην περιοχή του Άργους ή με τους Μυκηναϊκούς τάφους της περιοχής της Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο που «περιμένουν καρτερικά» να γίνουν βάση θεμελίων για πολυκατοικίες.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ του Ναυπλίου, για χρόνια παραμένει κλειστό αφού η ιδέα για μετατροπή του σε μητροπολιτικό Μουσείο, το βούλιαξε αντί να το αναδείξει. Οι αρχαιολογικοί πεζόδρομοι του Ναυπλίου μετατράπηκαν σε αυλές και σκαλοπάτια νεόδμητων οικιών και είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν αφού μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί ελάχιστα μέτρα.
ΤΟ ΑΝΔΡΙΑΝΕΙΟ Υδραγωγείο του Άργους συνεχίζει να καταστρέφεται απ’ τα κοτέτσια που στεγάζει , ενώ το Κάστρο της Λάρισας κινδυνεύει να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή. Οι Μυκηναϊκοί τάφοι του Κιβερίου με τις ευλογίες της Δ΄ΕΠΚΑ μετατράπησαν σε «σκουπιδότοπο». Το λιμάνι του Άργους καταχώθηκε, ενώ προχθές μόλις πληροφορηθήκαμε ότι πιθανόν μια φρυκτωρία να καταστράφηκε τελείως και να μετατράπηκε σε οικόπεδο!
Δυστυχώς, δεν είναι εύκολη η «Ανάσταση» της Δ’ ΕΠΚΑ.
Καλή ανάσταση σε όλους.

Η Μεγάλη Εβδομάδα σε Ελεύθερη Νεοελληνική Διασκευή

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ
Την λαμπράν και ένδοξον πανήγυριν εις Ιερουσαλήμ εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν (Μέγας Συναξαριστής Μ.Σ.)
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ
Λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος και οριστικής ανακήρυξης με δικαστικό τρόπο πρωταθλητή, τα ΜΜΕ έπρεπε να βρουν νέο τηλεοπτικό θέμα για να δικαιώσουν τον διαφημιστικό τους χρόνο. Από το νωρίς της Κυριακής στήθηκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ για να πάρουν το καλύτερο πλάνο από την κεντρική λεωφόρο. Στα χαρακτηριστικά σημεία της ημέρας ο άγριος τσακωμός δυο χειριστών κάμερας για το ποιος θα ανέβει στην πιο ψηλή συκιά για να έχει το καλύτερο πανοραμικό πλάνο.
Φημολογείται, από πληροφορίες που έδωσαν παιδιά και άνθρωποι του περιθωρίου ότι ο Κύριος με την ταπεινότητα που τον διέκρινε εισήλθε από χωμάτινο δρόμο επί όνου στην Ιερουσαλήμ, ο εικονιζόμενος στα πλάνα μέσα από την αλεξίσφαιρη μερσεντές μάλλον τηλεοπτικός σταρ ήταν.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Τη αγία και Μεγάλη Δευτέρα μνείαν ποιούμεθα του μακαρίου Ιωσήφ του Παγκάλου και της υπό του κυρίου καταρασθείσης και ξηρανθείσηςσυκής (Μ.Σ.)
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Τα νέα μηνύματα για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη και εύκολο κέρδος φέρνουν την ελπίδα στο ελληνικό νοικοκυριό. Οι ελπίδες οι αγώνες το αίμα χρόνων έγινε μόνο μια ελπίδα πόσα πλαστικά στολίδια θα γεμίσουμε το μάταιο σακούλι της ζωής μας . Παίρνεις τα προϊόντα μας σήμερα και η πρώτη δόση το επόμενο Πάσχα διατυμπανίζει η έξυπνη διαφήμιση. Όλοι συγκεντρωθήκαμε να προσευχηθούμε στο νέο τέμενος της υπερκατανάλωσης αγοράζοντας κεράκια τάματα για το μέλλον με την πιστωτική μας κάρτα. Το μόνο σκοτεινό σημείο που κανείς μας δεν πρόσεξε είναι ότι το λαμπερό νέο πολυκατάστημα ήταν δίπλα στην ξηρανθείσα συκή , ορμητήριων μελλοντικών κορακιών και άλλων νεκρόφιλων όρνεων .
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της εκ των Δέκα Παρθένων παραβολής εκ του ιερού ευαγγελίου ποιούμεθα (Μ.Σ.)
ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Οι Έλληνες «μωραί παρθέναι» ξεπερνούν σε νούμερο τα εφτά ψηφία και συνεχίζουν να αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τα υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τραπεζών. Με άνεση και ευκολία δανειζόμαστε για το λαδάκι της ζωής μας και το σκορπάμε για να φωτίζουμε τα υπερκαταναλωτικά μας αγαθά, βυθισμένοι στο σκοτάδι που διαλέξαμε ενώ ο ήλιος της ζωής είναι δυο πατώματα πιο πάνω. Μόνο που φοβόμαστε να δούμε το πρόσωπο μας στο φως του ήλιου γιατί πια είμαστε εξαρτώμενοι στα καταναλωτικά μας φτιασίδια τα οποία λειτουργούν μόνο στο σκοτάδι και την απομόνωση .
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Τη αγία και Μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρο , πόρνης γυναικός μνείαν ποιείσθαι (Μ.Σ.)
ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
Οι προσδοκίες παρέμειναν προσδοκίες και το λαδάκι του τελείωσε γρήγορα, βυθισμένοι στην ανησυχία αρχίσαμε να γινόμαστε ελαφρώς επικίνδυνοι ιδιώτες πολίτες ευτυχώς μέσα στο σκοτάδι του πόνου και της αγωνίας επιδέξιες κρατικές πόρνες μας αλείφουν με τα μύρα του καθησυχασμού. Αυξήθηκαν όμως τα φαινόμενα ψευδοκαρδιακών πόνων , οι ψυχίατροι μίλησαν για μια παλιά νεύρωση που μάλλον παίρνει χαρακτήρα επιδημίας «προσπάθεια επιστροφής του νου στην καρδία» την βάφτισαν και ησύχασαν .
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
Τέσσερα τινά εορτάζειν τον Ιερό Νιπτήρα, το Μυστικό Δείπνο , την Υπερφυά Προσευχή και την Προδοσία την Μεγάλη (Μ.Σ.)
ΠΕΜΠΤΗ ΤΩΝ ΕΓΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ
Πέμπτη ξημερώματα ανακαλύπτουμε ότι σε μυστικό δείπνο στήθηκε το έξυπνο παιγνίδι του εγκλωβισμού για να αρπάξουν το λαδάκι των ελπίδων και των συναισθημάτων μας που τόσο εύκολα εμείς ο καθένας μας Ιούδας πούλησε για τριάντα αργύρια στο τέμενος της υπερκατανάλωσης . Κάποιοι άρχισαν να μιλούν για προδοσία και τα πράγματα έγινα ιδιαίτερα ανησυχητικά όταν κάποιος ανακάλυψε μια μικρή χαραμάδα κάπου ψηλά . Το φως τελικά ήταν έξω από το λαμπερό κελί που διαλέξαμε και μας έκλεισαν .
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τη αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα άγια και σωτήρια φριχτά πάθη του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν (Σ.Μ.)
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Τω αγίων και Μεγάλο Σάββατο την θεόσωμον ταφήν εις άδου κάθοδον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν (Μ.Σ)
*Δυστυχώς η νεοελληνική πραγματικότητα σταματά στην Μεγάλη Πέμπτη μόνη ελπίδα για την κοινωνική και προσωπική μας ανάσταση να ανακαλύψουμε , να ξαναπιάσουμε το νήμα και το νόημα της καθημερινής μας ζωής από την αναζωογονητική δύναμη της θυσίας που τόσο εύκολα ξεχάσαμε στον προσωπικό και κοινωνικό μας βίο.

Είναι ακόμα πολύ θυμωμένη

Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσλινγκ

ΓΙΑ ΔΕΣ ένα χαρακτήρα—το χαρακτήρα μιας θυμωμένης κυρίας.
ΔΕΝ ΤΗΝ επινόησα, την είδα στην τηλεόραση. Αλλιώς δεν θα την είχα πιστέψει. Αλλά, αφού ήταν εκεί και μίλησε για τον εαυτό της, και δεν ήταν φανταστική ιστορία, ήταν συνέντευξη, πρέπει να πιστέψω σε αυτήν, και στον παράξενο τρόπο με τον οποίο ήταν δεμένος ο χαρακτήρας της.
ΞΕΡΕΤΕ, ΕΝΑΣ χαρακτήρας είναι σαν ένα δέμα ξύλα δεμένο με σκοινί. Τραβάς ένα ξύλο, και όλα τα άλλα ξύλα έρχονται μαζί του, αφού είναι δεμένα. Πολύ σπάνια συμβαίνει, ένας χαρακτήρας να ξεδέσει και να αλλάξει κάποιο στοιχείο του.
Η ΚΥΡΙΑ ήταν πολύ κομψή. Καλωσόρισε ευγενικά τον δημοσιογράφο που ήρθε να κάνει την συνέντευξη. Τον καλωσόρισε στην είσοδο του μεγάλου σπιτιού της, με λαμπερό χαμόγελο, κομψά ντυμένη. Μπορεί να ήρθε από ξένη κουλτούρα, αλλά αμέσως κατάλαβα το μήνυμα που έστελναν το σπίτι της και τα ρούχα της. Ο καθένας αναγνωρίζει την πολυτέλεια όταν την βλέπει. Και πάντα έχεις την τάση να πιστέψεις σε κάποιον που λάμπει έτσι-- τουλάχιστον, εγώ έχω αυτήν την τάση. Ο δημοσιογράφος, όμως, ήρθε να την ρωτήσει για τα λεφτά που καταδικάστηκε να έχει κλέψει από κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς είχε μια θέση στην κυβέρνηση.
ΗΤΑΝ ΛΕΦΤΑ που στάλθηκαν από άλλες χώρες, για να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών της χώρας αυτής, και για να τους δοθεί εκπαίδευση. Αντί να δοθεί εκπαίδευση στα παιδιά όμως, αυτά τα λεφτά παρείχαν το σπίτι και τα ρούχα της κυρίας. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν, ότι η κύρια έπρεπε να δώσει τα λεφτά πίσω. Ο δημοσιογράφος της ρώτησε, ποτέ θα κάνει αυτή την πράξη. «Όχι,», του είπε, με όλη την περηφάνια της και την αυτοπεποίθηση της λάμποντας από τα μάτια της, «δεν πρόκειται να τα δώσω πίσω. Είμαι ακόμα πολύ θυμωμένη.» Είπε επίσης ότι υπήρχε ένα μπέρδεμα με την νομική έννοια της λέξης «κλέψιμο», και ότι δεν είχε κλέψει αυτά τα λεφτά στ’ αλήθεια. Λοιπόν, τα παιδιά παρέμειναν αμόρφωτα, ενώ η κύρια κράτησε το σπίτι και τα ρούχα της.
ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΓΙΑ το χαρακτήρα της, με την λαμπρότητά της και την ευγένειά της, με την περηφάνια που την έκανε να θυμώνει όταν την κατηγόρησαν για μια άδικη πράξη, και με το θυμό που δεν θα την άφηνε ποτέ να αλλάξει. Σίγουρα ήταν κλέφτρα. Είναι επίσης σίγουρο ότι κέρδισε από την κλεψιά της. Με την ομορφιά και την ευγένειά της, οι άνθρωποι θα ήθελαν οπωσδήποτε να την ακούνε και να την πιστέψουν—θα συνέχισε να είναι σημαντικό πρόσωπο στην χώρα της. Έχει μια εμφάνιση, που αρέσει στα τηλεοπτικά κανάλια να της κάνουν συνέντευξη. Έχει γοητεία.Ε, ΛΟΙΠΟΝ, τι σημαίνει η λέξη «κύρια;» Στ’ Αγγλικά, υπάρχει η λέξη «lady» που έχει περίπου την ίδια σημασία. Όμως, η λέξη «lady» προέρχεται από την φράση «hlave-dige» της αρχαίας Αγγλικής γλώσσας—σημαίνει «αυτή που δίνει ψωμί». «Lady» αρχικά, σήμαινε κάποια που δίνει, και έτσι σήμαινε κάποια που είναι αρκετά πλούσια ώστε να μπορεί να δίνει πράγματα. Η κύρια της τηλεόρασης, είχε καταφέρει να γίνει πλούσια, αλλά είχε ξεχάσει να δίνει. Αντί να δίνει, έκλεβε. Έτσι, ίσως άλλαξε η έννοια της λέξης, και ίσως ο χαρακτήρας των ανθρώπων. Αλίμονό μας εάν, στην σημερινή μέρα, το ψωμί που τρώμε πρέπει να το κλέψουμε από το στόμα του άλλου.

16/4/08

Κωμικοτραγικά περιστατικά, από την συντονισμένη έφοδο των ράμπο

Μετά από πολυήμερη απουσία τους, αφού βρίσκονταν σε αποστολή στην Πάτρα, επέστρεψαν οι κομάντος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, η γνωστή ομάδα ως ΟΠΚΕ και με εντολή του Αστυνομικού διευθυντή Ηλία Κοκορού, έκαναν αισθητή την παρουσία τους την Παρασκευή το βράδυ, με στόχο να τονωθεί το αίσθημα ασφαλείας του πολίτη, όπως είπαν κύκλοι της αστυνομίας.
Οι ράμπο, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες δηλαδή την ασφάλεια, την τροχαία κλπ, σάρωσαν για 6 ώρες το νομό, βρίσκοντας αρκετά λάφυρα.
Δεν έλλειψαν βέβαια και κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως σε ταβέρνα που εμφανίστηκαν «χαμογελαστοί» δύο αστυνομικοί και μπροστά στα μάτια των έκπληκτων πελατών, συνέλαβαν έναν αλλοδαπό που προσπαθούσε να πουλήσει CD. Οι θαμώνες όπως ήταν αναμενόμενο, δυσανασχέτησαν, χωρίς ωστόσο να εκφραστούν, θεωρώντας ότι η αστυνομία θα μπορούσε να περιμένει τον αλλοδαπό που πωλούσε τα κλεψίτυπα CD να απομακρυνθεί από το κατάστημα για να τον συλλάβουν. Και βέβαια αναρωτήθηκαν τι θα γινόταν αν ο αλλοδαπός, έβγαζε ένα περίστροφο και πυροβολούσε;
Πάντως η παρουσία της αστυνομίας εκείνο το βράδυ, απέτρεψε τους όποιους κακοποιούς να δράσουν, αφού παντού σε όλους τους δρόμους υπήρχαν περιπολικά και ένστολοι. Ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη, είχαν στηθεί μπλόκα, όπως στη διασταύρωση της παλιάς εθνικής Άργους-Τρίπολης με τον δρόμο που οδηγεί στο Κιβέρι. Οι όποιοι κακοποιοί μόνο και μόνο με την έντονη παρουσία της αστυνομίας ματαίωσαν ή ανέβαλαν τα σχέδιά τους.
Αποτέλεσμα παρ’ όλα αυτά ήταν, να συλληφθούν 10 άτομα εκ των οποίων 6 Έλληνες και 4 αλλοδαποί, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, περί πνευματικής ιδιοκτησίας, για πλαστογραφία, και για καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα συλλήψεων.
Κατασχέθηκαν 20,7 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, 331 κλεψίτυπα CD.
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Αργολίδας, βεβαιώθηκαν συνολικά 125 παραβάσεις και ελέγχθηκαν περισσότερα από 200 άτομα. Εκτός των προαναφερθέντων πραγματοποιήθηκαν 29 προσαγωγές, από τους οποίους οι 5 οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.
Στόχος πάντως της οργανωμένης επιχείρησης – όπως ονομάστηκε από την αστυνομία- η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε ότι θα επαναληφθεί, ήταν ο εντοπισμός τυχόν κατεχόμενων ναρκωτικών ουσιών προς χρήση-εμπορία, η διαπίστωση παράνομης κατοχής όπλων, η ανεύρεση τυχόν κλοπιμαίων αντικειμένων ή οχημάτων, ο εντοπισμός – σύλληψη τυχόν φυγόδικων-φυγόποινων, η νομιμότητα λειτουργίας των καταστημάτων και η βεβαίωση επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων. Πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, μεταξύ άλλων σχολαστικές έρευνες σε σπίτια, αυτοκίνητα, καθώς και σωματικές έρευνες.
Ανάλογες έρευνες γίνονται σε όλη την Ελλάδα αυτές τις ημέρες, μετά από εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, με την οποία κωδικοποιούνται οδηγίες για την αντιμετώπιση του υπαίθριου εμπορίου. Όπως είχε ήδη γράψει από το προηγούμενο φύλλο ο «α», οι ελεγκτικές υπηρεσίες κάθε δήμου με την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. από τα οικεία αστυνομικά τμήματα, έχουν την κύρια ευθύνη για την εξάλειψη του φαινομένου του παράνομου υπαίθριου εμπορίου.
Στην εγκύκλιο ορίζεται επίσης ο τρόπος απόσυρσης των προϊόντων του παράνομου εμπορίου, η μεταφορά και η καταστροφή τους.

Νέα δικαστική εμπλοκή, αναστέλλει τις εκλογές της 11ης Μαΐου στην Επίδαυρο

Ανέκδοτο έχουν καταντήσει οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στον δήμο Επιδαύρου. Ενώ είχε ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Νίκου Γεώργα, Αλέξανδρου Λιμνιάτη και Νίκου Βρέττου, ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης το διοικητικό πρωτοδικείο Ναυπλίου ανέστειλε την εκλογική αναμέτρηση.
Είχε προηγηθεί η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών με απόφαση του νομάρχη για τις 11 Μαΐου, μετά την απόφαση της 2 Απρίλη 2007 του τριμελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, που διέτασσε επαναληπτικές εκλογές.
Μετά την τελευταία εξέλιξη, ο νυν δήμαρχος Νίκος Γεώργας, δήλωσε στον «α»:
«Αυτό που έγινε είναι η δικαίωση του λαού, γιατί οι πολίτες της Επιδαύρου, έκαναν ένσταση στο διοικητικό πρωτοδικείο, με την οποία ζητούν αναστολή και προφανώς θεωρούν άδικη την απόφαση.
Το αποτέλεσμα έχει κριθεί και δεν μπορούν οι πολίτες να σέρνονται πάλι σε εκλογές επειδή μια κοπέλα παραιτήθηκε από τον συνδυασμό μου για τους δικούς της λόγους, σε μια περίοδο που δεν επιτρεπόταν μεταβολή του συνδυασμού, παρά μόνο αν πέθαινε κάποιος».
Σύμφωνα με την νεότερη απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ασκήθηκαν εμπροθέσμως ένδικα μέσα, η προθεσμία και η άσκηση των οποίων αναστέλουν την εκτέλεση της 23/2008 απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου, με την οποία διατάσσεται η επανάληψη των εκλογών.
Θυμωμένος στις δηλώσεις του μετά την τελευταία εξέλιξη φαίνεται ότι είναι ο κος Αλέξανδρος Λιμνιάτης: «Ο κος Γεώργας, μετά των πολιτών, προσπαθεί να αποφύγει την κρίση του λαού, για να παραμείνει και να διαχειριστεί τον δήμο, όσο περισσότερο μπορέσει, εφ’ όσον και η απόφαση περί ακύρωσης των εκλογών, προέρχεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την τελεσίδικη απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου. Εμείς πιστεύουμε ότι στο τέλος, το πικρό ποτήριο, θα το πιει ο κος Γεώργας. Ο λαός της Επιδαύρου, θα του δώσει το πικρό ποτήριο».

Λύση Αγγελόπουλου για σκουπίδια

Την χρυσή τομή, φαίνεται ότι βρήκε τελικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος, για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, εν όψει των υψηλών προστίμων που θα αρχίσουν να πέφτουν στους ΟΤΑ.
Η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται αυτή την στιγμή με τις 28 τουλάχιστον παράνομες χωματερές που βρίσκονται στην Αργολίδα και με τις 327 περίπου παράνομες χωματερές που λειτουργούν σε όλη την Πελοπόννησο, φαίνεται ότι σύντομα θα πάψει να συνεχίζεται.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Διϋπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα, περίπου σε δύο χρόνια θα είναι εγκατεστημένες οι μονάδες Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,
Αρχικά θα κατασκευαστούν τρεις: μία στα όρια των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, μία στην Μεσσηνία και μία στην Λακωνία.
Σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του κου Νάκου γι’ αυτό το θέμα, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος, οι δήμαρχοι των πέντε πρωτευουσών των νομών της Περιφέρειας και οι πρόεδροι των πέντε φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Σε χώρους του δημοσίου, οι οποίοι έχουν γίνει αποδεκτοί απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς θα κατασκευαστούν οι μονάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων.
Σε ότι αφορά τον νομό Αργολίδας, όλα κινήθηκαν με μυστικότητα για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, αν και το σημείο που επελέγη δεν φαίνεται να επηρεάζει και να δημιουργεί αντιδράσεις. Μάλιστα, στο θέμα αυτό, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ο Περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος, ώστε επιτέλους να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο καυτό αυτό θέμα.
Ο χώρος που επελέγη είναι το σημείο που τέμνει τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, στα όρια των δήμων Κουτσοποδίου, Τενέας και Νεμέας.
Για την υπόλοιπη Πελοπόννησο επελέγησαν για τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, τα όρια του δήμου Οιχαλίας της Μεσσηνίας και τα όρια του δήμου Κροκεών Λακωνίας.
Ο υφυπουργός Αθανάσιος Νάκος, σημείωσε ότι μετά από προσπάθεια του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπήρξε συναίνεση των φορέων της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Αργολίδας, στην δημιουργία ενός χώρου υγιειονομικής ταφής υπολειμάτων (ΧΥΤΥ) στην ευρύτερη περιοχή και σε χώρο του δημοσίου διαθέσιμο και αποδεκτό.
Οι χώροι αυτοί, έχουν γίνει αποδεκτοί από όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ η διϋπουργική επιτροπή και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος με ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και τεχνική στήριξη των μελετών. Ο κος Νάκος τόνισε με έμφαση ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός τόνισε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου, αγγίζει το μηδέν στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τα χρόνια που χάθηκαν πρέπει να καλυφθούν. Υπογράμμισε δε, ότι η περιφέρεια είναι πρωταθλήτρια με 327 ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση. Επισήμανε πάντως ότι καταβάλλεται προσπάθεια από όλους τους ΟΤΑ και από την Περιφέρεια να κλείσουν οι περισσότερες χωματερές μέχρι το τέλος του χρόνου και να μείνουν ενεργοί μόνον 50 ΧΑΔΑ, ώστε να δοθεί μια μικρή παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει θέσει ως όριο λειτουργίας τους την 31 Δεκεμβρίου 2008. Από την πρώτη ημέρα του 2009 ο κάθε δήμος που διαθέτει ΧΑΔΑ θα πληρώνει πρόστιμο 30.000 ευρώ την ημέρα.

Kοτέτσι το 9ο Νηπιαγωγείο Άργους

Να χαίρονται οι υπεύθυνοι της εκπαίδευσης του Νομού και η δημοτική αρχή την προσφορά παιδείας στα παιδιά του 9ου Νηπιαγωγείου Άργους. «Ωραία λόγια» συνεχίζει να παραμένει το ενδιαφέρον των αρχών, αφού εκπαίδευση δεν είναι μόνο η διδακτέα ύλη αλλά και ο περιβάλλον χώρος και ιδίως ο προαύλειος. Φαίνεται όμως πως τα παιδάκια του 9ου Νηπιαγωγείου θα πρέπει να αρέσκονται μόνο στα φανταχτερά χρώματα (κι αυτά μόλις πριν λίγες ημέρες που έγιναν οι βαφές) των αιθουσών και στην διδακτική ικανότητα της δασκάλας τους.
Ο προαύλειος χώρος είναι ακατάλληλος ακόμα και για οικόσιτα ζώα αφού αποτελείται από μια περίφραξη και χαλίκι ενώ συνορεύει παράλληλα με δύο δρόμους και με κίνδυνο οποιαδήποτε στιγμή κάποιο όχημα να βρεθεί μέσα στον περιφραγμένο χώρο.
Τα νήπια αναγκάζονται να σκάβουν λαγούμια μέσα στα χαλίκια προκειμένου να παίξουν αφού δεν υπάρχει ούτε μια κοινή τσουλήθρα για να ασχοληθούν.
Στην φωτο που δημοσιεύουμε φαίνεται ανάγλυφα ότι τα παιδάκια σκαλίζουν με τα γυμνά χεράκια τους μέσα στα χαλίκια και κολλητά στην περίφραξη σκάβοντας «πηγαδάκια».
Αν αυτό λέγεται εκπαίδευση, τότε σίγουρα θα πρέπει να ντρέπονται όσοι και το ισχυρίζονται και να εξαφανιστούν από τον νομό.

Ερίζουν Χριστόπουλος – Χελιώτης για την προίκα

Σε απόγνωση για τα οικονομικά της ΔΕΤΑΝ, ο πρόεδρός της Νούλης Χριστόπουλος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση ακινήτων της ΔΕΠΑΝ στην ΔΕΤΑΝ προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση έως ότου συγχωνευτεί με άλλες δημοτικές επιχειρήσεις κατά το τέλος του 2008.
Το αίτημα του κ. Χριστόπουλου ξάφνιασε τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝ Κώστα Χελιώτη ο οποίος έδειξε να αγνοεί παντελώς το αίτημα της ΔΕΤΑΝ.
Όπως υποστήριξε ο κ. Χριστόπουλος η ΔΕΤΑΝ αδυνατεί να λειτουργήσει λόγω της έλλειψης πόρων αφού οι μόνες εισπράξεις που έχει είναι από το ένα μπαράκι της Καραθώνας και αυτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές της ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Χριστόπουλος, θα πρέπει η ΔΕΤΑΝ να αποκτήσει την κυριότητα ορισμένων ακινήτων που ανήκουν σήμερα στην ΔΕΠΑΝ προκειμένου να μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝ κ. Χελιώτης, ο οποίος υποστήριξε πως αφ’ ενός είναι αδιανόητο να ζητούνται ακίνητα της ΔΕΠΑΝ χωρίς αυτός να έχει ενημερωθεί περί του αιτήματος και αφετέρου ότι δεν συναινεί στην παραχώρηση ακινήτων αφού η ΔΕΠΑΝ έχει επωμισθεί και άλλες υποχρεώσεις του δήμου. Προτού το αίτημα της ΔΕΤΑΝ πάρει μορφή «εμφύλιου σπαραγμού», παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος της «Άλλης Πρότασης» υποστηρίζοντας ότι ακόμα και αν η ΔΕΠΑΝ συναινούσε στο αίτημα της ΔΕΤΑΝ, έως ότου γίνει η μεταβίβαση των ακινήτων από την μια επιχείρηση στην άλλη θα χρειαζόντουσαν πάνω από δύο χρόνια, ενώ σε λίγους μήνες θα γίνουν συγχωνεύσεις. Επομένως θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση για να μπορέσει τους επόμενους μήνες να λειτουργήσει η ΔΕΤΑΝ.
Η λύση τελικά μάλλον βρέθηκε με την παραχώρηση του ακινήτου πίσω από τα δικαστήρια στην πύλη της Ξηράς, το οποίο όπως επεσήμανε ο κ. Μπαρού αναμένεται να βγει στον πλειστηριασμό τον Μάιο και από το ενδιαφέρον πολλών επιχειρηματιών αναμένεται να «πιάσει» καλό μίσθιο.
Στην άποψη αυτή συνηγόρησε και το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο, ενώ κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο δήμαρχος Ναυπλίου άφησε να φανεί ότι ενδέχεται έως το τέλος του έτους πολλές «συγγενείς» δημοτικές επιχειρήσεις να συνενωθούν σε μία τεράστια Α.Ε. η οποία θα σηκώσει και το βάρος των δραστηριοτήτων του Δήμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης, έλαβαν τον λόγο επιχειρηματίες από τους κλάδους εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων οι οποίοι ζήτησαν την ενίσχυση της ΔΕΤΑΝ και την δραστηριοποίηση του Δήμου στον τομέα της τουριστικής προβολής, αφού η ΔΕΤΑΝ ουσιαστικά είχε δημιουργηθεί για να μπορεί να διαχειρίζεται τα 2 μπαρ της Καραθώνας και μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να παρέμβει έντονα στην προβολή του Δήμου.

Λάθος η λογική της εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΣΕ ΛΑΘΟΣ βάση εδώ και χρόνια συζητά το Άργος την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Στην πόλη του Άργους δεν λείπουν τόσο οι δρόμοι όσο οι χώροι στάθμευσης. Η πόλη δεν έχει πλέον κυκλοφοριακό φόρτο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα αφού τόσο ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης, όσο και ο λεγόμενος «αρχαιολογικών χώρων» απορρόφησε τον κύριο όγκο των διερχόμενων αυτοκινήτων που πριν από 12 χρόνια διέρχονταν υποχρεωτικά από το Άργος.
ΣΕ ΛΑΘΟΣ βάση βρίσκονται και οι παρεμβάσεις «επίλυσης» του κυκλοφοριακού με την δημιουργία δύο λωρίδων κίνησης στην οδό Δαναού και στην Βασ. Σοφίας. Τα αυτοκίνητα θα διέρχονται μεν ευκολότερα, αλλά που θα πάνε να σταθμεύσουν, όταν διαρκώς μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης, ενώ παράλληλα υπάρχει σκανδαλώδης ανοχή στο να παρκάρουν επί των πεζοδρομίων, πεζόδρομων και πλατειών;
ΣΕ ΛΑΘΟΣ βάση βρίσκεται όλο το σκεπτικό της κυκλοφοριακής ρύθμισης, ακόμα και των δειγμάτων των μελετών, αν και εφόσον αυτά έχουν παρουσιαστεί σύμφωνα με το σκεπτικό των μελετητών από τις δημοτικές αρχές.
Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η επίλυση του κυκλοφοριακού, αλλά η βελτίωση των συνθηκών ζωής του πολίτη. Στόχος δεν θα πρέπει να είναι να κάνουμε την ζωή του αυτοκινήτου εύκολη ή δύσκολη, αλλά να τους πείσουμε για την μη αναγκαιότητα χρήσης του ΙΧ σε καθημερινή βάση.
ΓΙΑ ΝΑ επιτύχουμε την βελτίωση των συνθηκών ζωής θα πρέπει να ελευθερωθούν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι από την χρήση των ΙΧ, αφού αυτοί δεν δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες στάθμευσης των αγαπημένων μας ΙΧ, αλλά για τις ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούν ή επισκέπτονται μια πόλη.
ΠΩΣ ΟΜΩΣ θα επιτευχθούν όλα αυτά, όταν μια ακόμα δημοτική αρχή βλέπει το πρόβλημα από την σκοπιά του οδηγού και όχι του πεζού; Όταν τα νέα έργα που ανακοινώνονται, όπως το Νότιο τμήμα, ή ο περιφερειακός ή πιο πρόσφατα η «αστικοποίηση» της Καποδιστρίου, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την μετακίνηση των κατοίκων με το ποδήλατο, ή όταν ανεχόμαστε όλοι να μετατρέπονται οι ελάχιστοι κοινόχρηστοι χώροι της πλατείας του Αγ. Πέτρου ή το παρκάκι σε πίστες σλάλομ ηλίθιων μοτοσικλετιστών;

Όταν οι ράμπο …τρομοκρατούν

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ προσωπικού στην Αστυνομία τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, η κατάργηση του αστυνόμου της γειτονιάς πριν καν εφαρμοστεί, έχουν συντελέσει στην απώλεια του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.
ΤΟ ΑΓΧΟΣ ταυτόχρονα των επιτελών της Αστυνομίας να αστυνομεύσουν καθημερινά την περιοχή έστω και με απλές περιπολίες, έχει οδηγήσει προηγούμενους αστυνομικoύς διευθυντές ακόμα και στην δικαιοσύνη από τους συνδικαλιστές υφισταμένους τους, επειδή παραβιάζονται κανονισμοί, ακριβώς λόγω της έλλειψης προσωπικού που υπάρχει.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ όμως ο στόχος του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να παρέχει η ΕΛ.ΑΣ, ούτε με τις μεμονωμένες ομαδικές «εφόδους» σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα - όπου παρουσιάζεται η εικόνα μας αστυνομοκρατούμενης περιοχής, που θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη». Ούτε έτσι βέβαια, επιτυγχάνεται ο στόχος της Αστυνομίας για την πάταξη της παραβατικότητας όταν γίνεται ομαδική επιχείρηση μία φορά, και όχι ήπια αστυνόμευση καθημερινά. Ο πολίτης θέλει να αισθάνεται βέβαια ασφαλής, αλλά αυτό να γίνεται με διακριτικότητα και συνεχώς.
Η ΕΙΚΟΝΑ των πανταχού παρόντων ένστολων της προηγούμενης Παρασκευής, δεν νομίζω να άρεσε σε κανέναν. Δεν υπήρξε πολίτης που να μην ανησύχησε ή να μην ενοχλήθηκε βγαίνοντας την βόλτα του και θεωρώντας ότι κάποια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ίσως να κινδυνεύσει. Όταν μάλιστα αστυνομικοί έμπαιναν ακόμα και σε ταβέρνες για να κάνουν συλλήψεις, τότε ο φόβος - αντί για το αίσθημα ασφάλειας - αυξανόταν περισσότερο.
Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ήπιας μορφής αστυνόμευση, είναι αυτή που επιθυμεί ο πολίτης. Όχι η τρομοκρατία, έστω κι αν συνοδεύεται από το χαμόγελο των αστυνομικών οργάνων.
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ των επιτελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, και τα μηνύματα που έλαβαν από την πρωτοφανή «επιχείρηση» της προηγούμενης Παρασκευής - θέλω να πιστεύω - ότι δεν θα τους επιτρέψει να επαναλάβουν το λάθος που έπραξαν.

Παιδικές συμμορίες

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ για πολλές ώρες την ημέρα έρχομαι σε επαφή με γονείς και παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα ανάπτυξης συμπεριφοράς μάθησης κλπ . Στις κουβέντες που κάνουμε γίνεται συχνά αναφορά και για τα άλλα μέλη της οικογένειας . Συνομιλώντας λοιπόν με γονείς της ευρύτερης περιοχής μας μαθαίνω ότι υπάρχει έξαρση της παιδικής και εφηβικής παραπτωματικότητας . Μητέρα της οποίος ο γιος παρακολουθεί ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα στο χώρο μας μου ανέφερε ότι ο άλλος της γιος ήταν τραυματίας από πλαστικό μαχαίρι που του πέταξε συνομήλικος του μέλος παιδικής συμμορίας .
ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΥΠΑΡΞΗ του φαινομένου παιδικών συμμοριών, και τις περισσότερες φορές μικτές ομάδες παιδιά ελληνικών οικογενειών και παιδιά από οικογένειες οικονομικών μεταναστών (άλλα για άλλη μια φορά στην λογική του στρουθοκαμήλου χώνουμε το κεφάλι στην τρύπα της εικονικής πραγματικότητας που μας βολεύει ).
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ επειδή ο συνομήλικος του δεν συνεμορφώθει προς τις υποδείξεις του έβγαλε με μια φοβερή άνεση το πλαστικό μαχαίρι και του το πέταξε με επιδεξιότητα φακίρη και ευτυχώς που τον βρήκε στο μάτι. Το τραυματισμένο παιδί έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες . Από άλλο γονέα έμαθα ότι μια άλλη παρέα πέταξε τα χαρτιά της σύνταξης μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία ρωτώντας τα μέλη της συμμορίας της γειτονιάς ανακάλυψε τι συμβαίνει και απλώς ενημέρωσε τον γονέα του αίτιου .
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ στις γειτονιές του Άργους και του Ναυπλίου , τα γεγονότα δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα σοβαρά για να κινητοποιήσουν τα τοπικά ΜΜΕ , αν είχε χάσει το μάτι του ο νεαρός που αναφέραμε τότε όλοι για μια εβδομάδα θα ασχολούμαστε με το φαινόμενο της παιδικής παραβατικότητας .
ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ τα οποία θα διαπιστώσουμε πολύ σύντομα ότι αντί να αναπτύσσουν μια οργανωμένη δημιουργικότητα θα αναπτύσσουν μια οργανωμένη εγκληματικότητα . Πρέπει η οικογένεια το σχολείο και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναρωτηθούν και να αναρωτηθούμε γιατί η φυσική ροπή των παιδιών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας να μετέχουν και να οργανώνονται σε ομάδες οδηγείται σε παραπτωματικές συμπεριφορές , οι ερμηνείες είναι πολλές και ποικίλες , στα επίσημα ψυχιατρικά εγχειρίδια για την ανάλυση της παιδικής και εφηβικής επιθετικότητας κάνουν λόγο για βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες . Αλλά όταν οι παιδικές συμμορίες γίνουν πια ένα κοινωνικό φαινόμενο ευθύνες υπάρχουν και στην οικογένεια και στο σχολείο , και στην οργανωμένη πολιτεία .
ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ για να διαμορφώσουν σχέσεις μεταξύ τους , ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις σχέσεις τους οι γονείς
(δεν μιλάμε πλέον για συζύγους αλλά για συναίτερους σε μια δέσμη προβλημάτων )
,τα παιδιά θα σκεφτούμε τώρα!!! Και στις σύγχρονες οικογένειες με την απουσία του παππού και της γιαγιάς λείπει έντονα και το στοιχείο της παράδοσης , αυτή η λαμπαδιοδρομία από τον παλαιότερο στον νεότερο που συντηρούσε την αίσθηση της μετοχής της αίσθηση της ιδιαιτερότητας της μοναδικότητας του Προσώπου . Το σχολείο έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και απλά εκτρέφει υποψήφιους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων , η εκκλησία έχει ξεχάσει να αναπροσαρμόσει τα κατηχητικά της σχολεία στις σύγχρονες απαιτήσεις όσο για την πολιτεία θυμήθηκε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ελέω ολυμπιάδας , αφού όλοι γνωρίζουμε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν υπάρχει ένας οργανωμένος φορέας για να συντονίζει πολιτιστικές και αθλητικές προσπάθειες . ΠΑΡΑ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ νομίζω ότι όλου μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος που αρχίζει να αναπτύσσεται δίνοντας χρόνο και σημασία στα παιδιά μας στην οικογένεια , στο σχολείο , στην πόλη – κοινότητα , αν και οριακά προλαβαίνουμε …εκτός αν νομίζουμε ότι το πρόβλημα αφορά άλλους μέχρι το δικό μας παιδί να πετάξει ένα πλαστικό μαχαίρι ή να έρθει με ματωμένο το μέτωπο ή με κλεμμένο το πορτοφόλι του…

9/4/08

Διχόνοια για το Χωροταξικό μεταξύ νομάρχη και δημάρχων

Απόντος του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που προκάλεσε η ΤΕΔΚ Αργολίδας για τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό που φέρνει σε λίγο καιρό προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς,
Η κόντρα μεταξύ νομάρχη και αιρετών, δημιουργήθηκε από μια φράση της πρόσκλησης της ΤΕΔΚ, όπου αναφερόταν: «φαίνεται ότι η Αργολίδα, δεν έχει συμπεριληφθεί στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της χώρας για την επόμενη 15ετία». Αυτή η φράση και το ύφος της πρόσκλησης-πρότασης ψηφίσματος της ΤΕΔΚ, «έβγαλε από τα ρούχα του τον κο Σωτηρόπουλο, ο οποίος μάλιστα με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Βασίλη Μπούρη, επισημαίνει ότι η ΤΕΔΚ ουσιαστικά έρχεται να προκαταλάβει τους συνέδρους πριν από τη συζήτηση ότι η Αργολίδα δεν έχει συμπεριληφθεί στους Αναπτυξιακούς Σχεδιασμούς της χώρας και ουσιαστικά το απορρίπτετε».
Σε αντίθεση με την ΤΕΔΚ ο νομάρχης μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι το Ναύπλιο και το Άργος δεν αποκλείονται από τους πόλους ανάπτυξης των αστικών κέντρων και μάλιστα κατατάσσονται στα μητροπολιτικά κέντρα Αθήνας Αττικής.
Ωστόσο, ο νομάρχης μιλώντας με ακόμα σκληρότερες εκφράσεις εναντίον της ΤΕΔΚ τονίζει: «Γενικόλογοι, καταστροφικοί χαρακτηρισμοί και εμφανείς αντιπολιτευόμενες τακτικές δεν ωφελούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπου οι ευθύνες επιμερίζονται όχι μόνο σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και στους φορείς της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και σε πολλούς άλλους.
Σκληρή όμως ήταν και η απάντηση της ΤΕΔΚ προς τον νομάρχη. Στην ημερίδα ο δήμαρχος Ασκληπιείου Χρήστος Τσακαλιάρης επισήμανε ότι «δεν προκαταλαμβάνουμε και δεν λογοδοτούμε. Είμαστε αυτόνομο όργανο», προσθέτοντας ότι εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ ο νομάρχης. Και συνέχισε: «Δεν μπορεί ο α΄βαθμός αυτοδικοίκησης να επιπλήττει τον β΄βαθμό και αντίστροφα. Θα έπρεπε να είναι εδώ ο νομάρχης. Γιατί φοβάται τον διάλογο;» Συμπλήρωσε ωστόσο: «Έχουμε εξαίρετη συνεργασία με την νομαρχία, αλλά έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος ‘Αργους Βασίλης Μπούρης ο οποίος πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ, θα καταλήξει σε ένα κείμενο για το Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, χωρίς τάσεις αντιπολίτευσης και κραυγές.
Σε αντίθεση πάντως με την ΤΕΔΚ, ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος, υποστηρίζει ότι το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, χαράσσει στρατηγικούς άξονες και δίνει κατευθύνσεις για ουσιαστική ανάπτυξη και για προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.Θέμα προέκυψε πάντως αν η νομαρχία έχει καταθέσει προτάσεις για το Χωροταξικό. Ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης που ήταν παρών στην ημερίδα της ΤΕΔΚ, παρουσίασε έναν πολυσέλιδο φάκελο με προτάσεις άλλων νομαρχιών, από τον οποίο απουσίαζαν οι προτάσεις της νομαρχίας Αργολίδας. Ωστόσο εκπροσωπώντας τον νομάρχη ο Βασίλης Νίκας ισχυρίστηκε ότι έχουν υποβληθεί οι προτάσεις της νομαρχίας προς την Περιφέρεια.

Η οδική σύνδεση της Ερμιονίδας, θα έρθει με τον Ανάβαλο, λέει ο Σφυρής

Ο Ανάβαλος θα φέρει και την παραλιακή οδική σύνδεση του Κρανιδίου με το Ναύπλιο, πιστεύει ο δήμαρχος Κρανιδίου Δημήτρης Σφυρής.
Στην πρόταση του δήμου Κρανιδίου για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ο κος Σφυρής αναφέρεται στον Ανάβαλο, το δίκτυο του οποίου απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την Ερμιονίδα. Συνδυάζοντας το δίκτυο του Αναβάλου με το οδικό δίκτυο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αργολική Ανάπτυξη», ο δήμαρχος Κρανιδίου επισημαίνει:
«Σαν δήμαρχος Κρανιδίου κατέθεσα πρόταση για το νερό σύμφωνα με τις δυνατότητες του προγράμματος, τις προτεραιότητες και την επιλεξιμότητα των έργων. Πρόταση για την συνέχιση του έργου του Αναβάλου, τονίζοντας ότι απομένουν 3 χιλιόμετρα από τον Δήμο μας και την Ερμιονίδα που συμπαρασύρει και την χάραξη του δρόμου καθώς και την σύνδεση με τον υπόλοιπο νομό.
Μάλιστα στην σύσκεψη των Δημάρχων υπό την αιγίδα της Νομαρχίας κατατέθηκε σαν κοινή πρόταση με τους Δήμους Κρανιδίου – Ασίνης – Ασκληπιείου και Ερμιόνης, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλους τους Δημάρχους του Νομού σαν έργο πρώτης προτεραιότητας για όλους τους Δήμους.
Επίσης καταθέσαμε δύο προτάσεις (μελέτες ώριμες και επικαιροποιημένες) ασφαλτόστρωσης αγροτικής οδοποιίας για την αγροτική ανάπτυξη και τον θεματικό τουρισμό. Αυτή της μονής Αυγού και αυτή της Κορακιάς».
Παρ’ όλα αυτά στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στην ΤΕΔΚ με θέμα το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ο δήμαρχος Ερμιόνης, ουδεμία αναφορά έκανε στο θέμα, δηλώνοντας αντιθέτως την ικανοποίησή του για το έργο της παράκαμψης των Διδύμων και των Γιαννουλέικων στον υφιστάμενο δρόμο Ναυπλίου – Κρανιδίου, και επισημαίνοντας ότι η Ερμιονίδα μεγαλύτερη ανάγκη έχει από μια καλύτερη οδική σύνδεση προς την Αθήνα
Πάντως, αν υλοποιηθεί ο μακροχρόνιος σχεδιασμός του Δημήτρη Σφυρή για την παραλιακή οδική σύνδεση της Ερμιονίδας με το Ναύπλιο, η απόσταση μειώνεται δραστικά, αίρεται η απομόνωση της Ερμιονίδας από τον υπόλοιπο νομό και επιπλέον αναπτύσσεται τουριστικά το τμήμα Ασίνη – Ίρια – Ερμιονίδα. Αλλάζει δηλαδή ριζικά όψη ο νομός Αργολίδας.

Ξέχασαν τις υποσχέσεις για το στρατόπεδο του Ναυπλίου που θα γινόταν σχολείο;

Τελικά παραχωρείται το πίσω μέρος του στρατοπέδου Ναυπλίου στον δήμο για να κατασκευάσει σχολεία ή όχι; Το ερώτημα τίθεται με αφορμή την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την μερική πολεοδόμηση 29 στρατοπέδων όλης της χώρας τα οποία κρίθηκαν ως μη απαραίτητα για στρατιωτική χρήση.
Ο «στίβος οδήγησης» του ΚΕΜΧ, δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται στην λίστα.
Να σημειωθεί πάντως ότι η ενημερωτική επιστολή – πρόταση που έχει φτάσει προς τους ΟΤΑ των περιοχών που βρίσκονται τα 29 στρατόπεδα αναφέρει ότι στους χώρους αυτούς επιτρέπεται ο καθορισμός αστικών χρήσεων γης με την προϋπόθεση ότι ποσοστό τουλάχιστον 50% των χώρων αυτών θα προβλέπεται για κάλυψη αναγκών σε κοινόχρηστο πράσινο και κοινωφελείς εξυπηρετήσεις.
Διαδικαστικά, η απαιτούμενη μελέτη πολεοδόμησης και χρήσεων γης των αποδεσμευμένων στρατοπέδων, συντάσσεται με μέριμνα του αρμόδιου δήμου και με την σύμφωνη γνώμη της ΥΑΜΕ, υποβάλλεται για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω λέει ο Γραμματικόπουλος

Τέλος στις φήμες που θέλουν τον Χρήστο Γραμματικόπουλο να χάνει το «παιγνίδι» εν όψει της εφαρμογής του «Καποδίστρια 2», δίνει ο ίδιος με δήλωσή του στον Τύπο. Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο στο Ναύπλιο και έχουν να κάνουν με την επόμενη δημοτική αρχή, θα ανάψουν και πάλι.
Σημειωτέον, ότι διαρρέει πως ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς που είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα δημάρχου, δεν εννοούσε πως θα πράξει το ίδιο αν το Ναύπλιο γινόταν μια πόλη γίγαντας.
Προφανώς σ’ αυτό το πνεύμα έρχεται τώρα ο Χρήστος Γραμματικόπουλος να δηλώσει ξεκάθαρα: «με διευρυμένο ή μη Δήμο και ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε άλλων υποψηφιοτήτων, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Οι δυνάμεις της αλλαγής, οι δυνάμεις της ανανέωσης, οι δυνάμεις του αύριο είναι πλέον εδώ».
Παρ’ ότι ο Χρήστος Γραμματικόπουλος, από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, φαίνεται ότι αρκετοί είναι αυτοί που έχουν φιλοδοξίες να εκλεγούν δήμαρχοι στο Ναύπλιο και έχουν ενοχληθεί, επειδή τους πρόλαβε. Προφανώς, η συγκεκριμένη του δήλωση αφορά και αυτούς, για να τους «κόψει τον δρόμο», ακόμα περισσότερο.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τονίζει ο ίδιος ότι ήδη επεξεργάζεται το πρόγραμμα για τον διευρυμένο δήμο, λέγοντας:
«Στα του οίκου μας τώρα. Εάν τελικώς υλοποιηθεί ο παραπάνω σχεδιασμός ο Δήμος Ναυπλιέων θα διευρυνθεί σημαντικά συμπεριλαμβάνοντας γειτονικούς Δήμους. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι οι απαιτήσεις του νέου Δήμου αυξάνονται κατακόρυφα. Αλλάζουμε κατηγορία. Αλλάζουμε επίπεδο. Η πίεση της κοινωνίας θα κτυπήσει κόκκινο. Απαιτούνται άλλης τάξης προσόντα σε ότι αφορά την δουλειά, την οργάνωση τις φυσικές και ηθικές αντοχές.
Στο ενδεχόμενο νέο αυτό τοπίο, μένοντας απόλυτα συνεπής στις μέχρι τώρα δημόσιες δηλώσεις μου, συνεχίζω με την βοήθεια των συνεργατών μου την επεξεργασία μίας ολοκληρωμένης, σοβαρής και σύγχρονης πρότασης διακυβέρνησης του Δήμου Ναυπλιέων για το 2010. Η στόχευσή μας είναι απλή. Είναι ξεκάθαρη. Είναι το αύριο ενός Δήμου που θα γεμίσει με ελπίδα και προσδοκία τους δημότες του».
Τέλος απευθυνόμενος και στους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να ενταχθούν στον νέο Καποδιστριακό δήμο Ναυπλίου, τονίζει:
«Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει λόγω της διαφαινόμενης πρόθεσης της κυβερνήσεως για την ριζική αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της Χώρας σε επίπεδο Νομών και Δήμων.
Είναι βέβαιο ότι η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας είναι και αναγκαία και επιβεβλημένη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να λειτουργούμε ακόμα με προπολεμικώς διαμορφούμενες δομές. Η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος θα κριθεί από τρεις παραμέτρους. Πρώτον την πολυεπίπεδη οργανωτική δουλειά που απαιτείται προκειμένου να ξαναστηθεί εξ αρχής ένα μεγάλο κομμάτι του Κράτους. Δεύτερον, την χρηματοδότηση που απαιτεί η υποστήριξη μιας τέτοιας εμβέλειας προσπάθεια. Τρίτον, η πειστική επιχειρηματολογία περί της αναγκαιότητας αυτής της πρωτοβουλίας προκειμένου να τύχει της αποδοχής της κοινωνίας».

Το μέλλον της Αργολίδας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΑΓΡΙΟ ΞΕΝΥΧΤΙ πρέπει να ρίξουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα νομάρχης, δήμαρχοι και φορείς για να μελετήσουν λέξη –λέξη το σχέδιο του Γιώργου Σουφλιά για το Εθνικό Χωροταξικό, που θα καθορίσει αυστηρά την ανάπτυξη της Αργολίδας, για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.
ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ και οι πολιτικές σκοπιμότητες, δεν χωρούν σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει σχέση με το μέλλον αυτού του τόπου. Ούτε χωράει συμπολίτευση ή αντιπολίτευση όταν κρίνεται η ίδια η ζωή της Αργολίδας.
ΟΙ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΙ χωρούν και επιβάλλονται σε αυτήν την φάση και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανένας για υπερβολή μια τέτοια τακτική. Αν όντως μένει εκτός ανάπτυξης η Αργολίδα δεν αρκεί απλά ένα κείμενο διαμαρτυρίας από την ΤΕΔΚ. Εφ’ όσον δεν εισακουστούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν τότε η αντίδραση θα πρέπει να είναι σφοδρή και να γίνει προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε τρόπο. Αν πάλι το Εθνικό Χωροταξικό του Γιώργου Σουφλιά, καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες της Αργολίδας πρέπει να χειροκροτηθεί και να μην αλλάξει μέχρι να φτάσει στην Βουλή.
ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ εμπλέκονται στα κοινά, θα λογοδοτήσουν αν κάνουν λάθος και θα αμαυρώσουν την εικόνα τους στα ίδια τους τα παιδιά. Ο λίγος χρόνος που απομένει, πρέπει να αξιοποιηθεί όχι απλά για το θεαθήναι, αλλά ουσιαστικά με στόχο την ανατροπή των όποιων αρνητικών σχεδιασμών, αν και εφ’ όσον υπάρχουν.ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ με τέτοια σοβαρά ζητήματα. Δεν επιτρέπονται λάθη. Και δυστυχώς είναι αργά για αναβολές και γκρίνιες. Στο ίδιο τραπέζι, ας κάτσουν επιτέλους αυτή τη φορά όλοι οι φορείς, μαζί με ειδικούς επιστήμονες, να σχεδιάσουν αυτοί το μέλλον αυτού του τόπου.

Πολιτική ανεπάρκεια

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΟ ΟΤΙ ο νομός βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη δεν χρειάζεται κάν να το συζητάμε. Όσο και να θέλουν να μπαλώσουν τα πράγματα, όσο και αν θελήσουν να εξωραΐσουν την οικονομική υπανάπτυξη οι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα, δεν θα μπορέσουν να πιέσουν ούτε τους δικούς τους, ούτε και τον στενό οικογενειακό τους κύκλο, ότι όλα βαίνουν καλά.
ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ο πολίτης, ο ψηφοφόρος όχι μόνο της «κακεντρεχούς» αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, για τον ρόλο των βουλευτών, του Νομάρχη, των Δημάρχων και όλων των αιρετών. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κάποιων αιρετών, που κινούνται δραστήρια, οι υπόλοιποι που βρίσκονται; Πως είναι δυνατόν η Έλσα ή ο Μανώλης να μην χτύπησαν το χέρι τους στην Βουλή για την απομόνωση του νομού;
ΜΑΣ ΤΙΜΑ βεβαίως που η Έλσα είναι αντιπρόεδρος της Βουλής και αναλαμβάνει σημαντικές εκπροσωπήσεις της χώρας στο εξωτερικό. Χαιρόμαστε όταν ο Μανώλης αντιπολιτεύεται την ίδια του την παράταξη, αλλά δεν περιμέναμε πως μόνο ο Μανιάτης θα αναλάμβανε όλη την εκπροσώπηση του Νομού. Εκλέγουμε τρεις βουλευτές και θέλουμε και οι τρεις να συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιος θα μας εκπροσωπήσει καλύτερα.
ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ όμως που οι αιρετοί μας δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νομού; Οι ίδιοι δεν άλλαξαν, και παραμένουν το ίδιο ικανοί όπως όταν πρωτοεκλέχτηκαν. Ποιος μένει να έχει αλλάξει λοιπόν; Ποιος άλλος από τον ίδιο τον εντολέα, ο ψηφοφόρος. Η απολιτικοποίηση και η ανάδειξη του ατομικού μικροσυμφέροντος εις βάρος του συνολικού, όχι μόνο δεν απομονώθηκαν, αλλά φαίνεται πως διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια παρά την αύξηση των δυνατοτήτων ενημέρωσης και πρόσβασης στην πληροφορία.
ΑΝ ΑΠΟΜΕΝΕΙ επομένως κάτι να αλλάξει, είναι η ίδια η συμπεριφορά του ψηφοφόρου- καταναλωτή. Απ’ την δική του συμπεριφορά μπορεί να επαναπροσδιοριστεί το μέλλον του νομού ή να συνεχίσει να καταβαραθρώνεται. Άς μην αναζητούμε επομένως τα αίτια της εξαθλίωσης στους αντιπροσώπους μας, αλλά σε μας τους ίδιους, και ας αναλογιστούμε τι κάναμε εμείς για τον τόπο μας και όχι αυτοί.

Επιστροφή στο νερό…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της οργής του νεοέλληνα , μαθαίνει ότι δηλητηριάστηκαν από πυρηνικά απόβλητα στην μακρινή Καμπότζη, κραδαίνει το φραπόγαλο του σαν επαναστατική χειροβομβίδα , μαθαίνει για τις βιαιότητες των Αμερικανών εναντίον των Ιρακινών βουτάει με μανία τα δάκτυλα του στα παγάκια που έχει μέσα στο ουίσκι του και φαντασιακά τουλάχιστον τους λιώνει τους φασίστες. . Ενώ δυτικοευρωπαϊκά και μοντέρνα στρουθοκαμηλίζοντας ακολουθώντας την μόδα και τους ψυχαναγκασμούς της διαφήμισης «αγνοεί» ότι ποτίζει και ταΐζει με θάνατο τα παιδιά του
ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ τα συστατικά γνωστών ανθρακούχων αναψυκτικών
Η ΚΑΦΕΪΝΗ: σχετίζεται με την πρόκληση αϋπνίας , καρδιακής αρρυθμίας και επιβαρύνει το ενδεχόμενο ανάπτυξη στεφανιαίας καρδιακής νόσου. Όταν συνδυάζεται με ζάχαρη ιδιαίτερα, ενισχύσει την αφυδάτωση του οργανισμού με την αναμενόμενη επιβάρυνση στο πεπτικό σύστημα και στα νεφρά . Ενισχύσει την έκκριση ασβεστίου στα ούρα αυξάνοντας τις πιθανότητες να εκδηλωθεί οστεοπόρωση.
ΤΟ ΦΩΣΦΟΡΙΚΟ ΟΞΥ: επιδρά διαβρωτικά στην γαστρική επένδυση του στομαχιού και διαταράσσει την πεπτική λειτουργία . Επιδρά διαβρωτικά στην οδοντοστοιχία. Ο συνδυασμός του με διοξείδιο του άνθρακα και ζάχαρη επιδρά αρνητικά στην αναλογία ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα καθιστώντας τα οστά πιο εύθραυστα.
Ζάχαρη: υπολογίζεται ότι ένα κουτάκι ανθρακούχου αναψυκτικού καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες αντιστοιχώντας σε ποσότητα ίση με 10 μικρά κουταλάκια.
Το ανθρακούχο νερό έχει «ενοχοποιηθεί» για προβλήματα δυσπεψίας, οστεοπόρωσης .Η χρήση του μειώνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. Η κατανάλωση μερικών κουτιών ημερεσίως μειώνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα ώστε να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ασπαρτάμη ένα βασικό υποκατάστατο της ζάχαρης σε διάφορα αναψυκτικά ειδικά για δίαιτα θεωρείται καρκινογόνος ουσία και σχετίζεται με πολλές παθολογικές καταστάσεις
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ αρκούν για να καταλάβουμε πόσο υπερφίαλοι και κουτοπόνηροι πολίτες είμαστε , με τα ευαίσθητα κιάλια μας κοιτάμε τον θάνατο εκεί μακριά στο βάθος εφησυχασμένοι ότι είναι μακριά από εμάς διαμαρτυρόμαστε εκ του ασφαλούς . και σίγουροι ότι εκ της αποστάσεως δεν κινδυνεύουμε εκφράζουμε την ευαίσθητη επαναστατική μας οργή. Παρασυρμένοι από τις ευαισθησίες μας δεν βγάζουμε τα κιάλια μας και δεν μπορούμε να δούμε φαίνεται τα σκουπίδια που ταΐζουμε τα παιδιά μας . Σκουπίδια τα οποία έχουν άμεση επίδραση στην σωματική και ψυχική τους υγεία.ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΝΕΡΟ ίσως μπορέσουμε να καθαρίσουμε και την θολή μας όραση και δούμε τους πραγματικούς κινδύνους ...που είναι δίπλα μας πάνω στο καθημερινό μας τραπέζι.

2/4/08

Σπάζει το μονοπώλιο των λατομείων o Σωτηρόπουλος

Ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό του, φαίνεται ότι έχει βάλει ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος: Να σπάσει το μονοπώλιο που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στα αδρανή υλικά.
Για πρώτη ίσως φορά, ο νομάρχης δημοσίως, στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ήταν ιδιαίτερα επιθετικός για όσους παρανομούν, και ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας κάνουν εντατικούς ελέγχους, ανακαλύπτουν παρανομίες και θα επιβληθούν όσα προβλέπει ο νόμος. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι όποιοι έλεγχοι γίνονταν (κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος) δεν δίδονταν στη δημοσιότητα.
Ο κος Σωτηρόπουλος μίλησε για πόλεμο επιχειρηματιών, σε ό,τι έχει σχέση με τα λατομεία της Αργολίδας και για διαπλοκές με υπηρεσίες, όπου «ο πιο ισχυρός τρώει τον πιο αδύναμο».
Επισήμανε επίσης ως αποτέλεσμα, κάτι που έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις τόσο στα δημόσια έργα, όσο και στην οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής: «Απ’ όταν έκλεισαν τα δύο λατομεία, ακρίβυναν τα αδρανή». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα δημόσιο έργο για το οποίο άλλαξε ο προϋπολογισμός, μόνο και μόνο επειδή ακρίβυναν τα αδρανή υλικά.
Ο νομάρχης εντυπωσιάζοντας το συμβούλιο, μίλησε για παρατυπίες στο περιβάλλον αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς δηλώνοντας: «Θα τηρηθεί ο νόμος. Δεν μπορεί ο καθένας να εφαρμόζει τον νόμο όπως νομίζει. Όλες οι υπηρεσίες προχωρούν σε ελέγχους και θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος. Τα μισά λατομεία δεν λειτουργούν και τα άλλα μισά λειτουργούν με αυθαιρεσίες.
Εκτενέστατη αναφορά σε λάθη των υπηρεσιών σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των λατομείων, έκανε η νομαρχιακή σύμβουλος Κατερίνα Μπόμπου, αναφέροντας συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Τάσος Σαλεσιώτης κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε ότι «ο πόλεμος των επιχειρήσεων δεν έχει όρια. Παίζεται ένα σκληρό παιγνίδι», ενώ τόνισε ότι και ο ίδιος όταν ήταν νομάρχης είχε προσπαθήσει να σταματήσει το μονοπώλιο.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και ο κος Σαλεσιώτης στην αύξηση των τιμών των αδρανών υλικών και στις επιπτώσεις που δημιουργούνται στην ανάπτυξη της περιοχής και στην τοπική οικονομία.
Τέλος ο νομάρχης Βασίλης Σωρηρόπουλος ανακοίνωσε ότι τα λατομεία που έχουν κλείσει έχουν υποβάλλει νέες μελέτες για να λειτουργήσουν ξανά.
Για τις αυθαίρετες επεμβάσεις και κατασκευές σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και εκτός μισθωμένων λατομικών χώρων, η Διεύθυνση Δασών Αργολίδας, έχει υποβάλλει προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών πρωτόκολλα μηνύσεων και θα ολοκληρώσει τις εκ του νόμου επιβαλλόμενες ενέργειες για την σύνταξη των πρωτοκόλλων κατεδάφισης όλων των αυθαίρετων κατασκευών σε όλες τις λατομικές περιοχές.
Επίσης και από τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ανακοινώθηκε ότι έχουν γίνει ή ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Τρεις πόλεις γίγαντες στην Αργολίδα

Το πιο «σφιχτό» σενάριο, σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Αργολίδα με αφορμή την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» που βρίσκεται στα σκαριά! Τα σύνορα των πρώην επαρχιών, θα είναι και τα σύνορα των δήμων που θα δημιουργηθούν, δηλαδή θα υπάρχουν οι δήμοι-γίγαντες Ναυπλίου, Άργους και Κρανιδίου.
Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχουν, όμως με το δεδομένο ότι αρκετοί δήμαρχοι, δεν έχουν προοπτική να ξαναδούν οφίτσιο, αναμένεται σε αρκετές περιοχές να ξεσηκώσουν τους πολίτες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου (το Βήμα, Ελεύθερος Τύπος), που προετοιμάζουν το έδαφος, οι δήμαρχοι που θα προκύψουν από το νέο Καποδίστρια θα είναι «μίνι πρωθυπουργοί». Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που διαφαίνεται ξανά έντονο ενδιαφέρον από τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά να ξαναθέσει υποψηφιότητα, παρ’ ότι την ημέρα της τελευταίας εκλογής του, είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος.
Τι θα γίνει όμως με τους δημάρχους των μικρότερων δήμων που θα συνενωθούν, και προς τα πού θα στραφούν οι φιλοδοξίες τους; Πόσοι από αυτούς θα δεχθούν μια θέση αντιδημάρχου ή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου για να μην δημιουργήσουν δικά τους ψηφοδέλτια θέτοντας σε κίνδυνο την εκλογή των υποψηφίων των πρώην μεγάλων πόλεων του νομού, δηλαδή του Ναυπλίου, του Άργους και του Κρανιδίου;
Σύμφωνα πάντως με όσα δημοσιεύονται στο «Βήμα της Κυριακής» το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα πολιτικά όργανα των νέων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή επικεφαλής και συμβούλιο, θα έχουν χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν περισσότερο στα πολιτικά όργανα της δημοτικής αυτοδιοίκησης ή εν όψει ότι ο ρόλος τους θα είναι εξ ορισμού διαφορετικός από αυτόν της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, θα οδηγηθούμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής εκπροσώπησης, που προσιδιάζει περισσότερο στα κεντρικά πολιτικά όργανα, δηλαδή στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι να δημιουργηθούν ισχυρές πρωτοβάθμιες αυτοδιοικήσεις, οι οποίες δεν θα ξεφεύγουν από τα όρια των υφιστάμενων νομών, ενώ θα ταυτίζονται με τα γεωγραφικά όρια των πρώην επαρχιών. Θεωρείται, ότι η επιλογή των επαρχιών ως χωρική μονάδα, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.
Το σχέδιο για τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις προβλέπει την δημιουργία δύο νομαρχιών στην Πελοπόννησο. Η υπερνομαρχία Πελοποννήσου που θα περιλαμβάνει τους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας με έδρα την Τρίπολη και την υπερνομαρχία Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και την Αιτωλοακαρνανία, αν και για την τελευταία εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί.
Το εύλογο ερώτημα, τι θα γίνει η υφιστάμενη νομαρχία και ο μηχανισμός της, έχει και αυτό την απάντησή του: Επικρατεί η άποψη, να μπορεί ο νέος αιρετός υπερνομάρχης (ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί) να διορίζει στις θέσεις των παλαιών νομαρχών, αντινομάρχες οι οποίοι θα είναι εκλεγμένοι, όπως αναφέρεται σε ανάλογο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Υπάρχουν όμως και άλλα δύο σενάρια, δηλαδή ή να τοποθετηθούν ως επικεφαλής των νομαρχιών υπηρεσιακοί παράγοντες, δηλαδή γενικοί διευθυντές, ή οι αντινομάρχες που θα διορίζονται να έχουν συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κατά τομέα.
Στις νέες υπερνομαρχίες που θα δημιουργηθούν το κράτος που θα έχει επιτελικό ρόλο, θα διατηρήσει τις αρμοδιότητες της Παιδείας, της Πολεοδομίας, της Υγείας, του Αθλητισμού και του γενικού οικονομικού προγραμματισμού, ενώ όλες οι υπόλοιπες ως τοπικές υποθέσεις, θα μεταβιβαστούν στις νέες νομαρχίες.
Οι νέοι υπερνομάρχες, θα μετατραπούν ουσιαστικά σε τοπικούς κυβερνήτες και θα προεδρεύουν στο νέο όργανο που θα είναι ένα μικρό «υπουργικό συμβούλιο», ενώ θα λογοδοτούν στο «περιφερειακό κοινοβούλιο», στο αιρετό δηλαδή συμβούλιο.
Δύο σενάρια υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Στο ένα προβλέπεται η ανάδειξη του επικεφαλής και του συμβουλίου από ενιαίο ψηφοδέλτιο, με βάση το πρότυπο της εκλογής σήμερα του νομάρχη και του νομαρχιακού συμβουλίου, με το δυνατόν αναλογικότερο σύστημα. Στο άλλο σενάριο, προβλέπεται να κατεβαίνουν στις εκλογές συνδυασμοί, ο καθένας από τους οποίους θα περιλαμβάνει τον επικεφαλής και τους επιμέρους υποψήφιους συμβούλους, ενώ σε κάθε νομό αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός εδρών, συμβούλων δηλαδή του δευτεροβάθμιου ΟΤΑ. Ο κάθε συνδυασμός θα περιλαμβάνει έναν υποψήφιο επικεφαλής και αριθμό υποψηφίων συμβούλων από κάθε νομό τουλάχιστον ίσο με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο νομό.
Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά. Στόχος είναι να δημιουργηθούν πολιτικά όργανα με ισχυρό προγραμματισμό και επιτελικό ρόλο, να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πολιτικό-κυβερνητικό όργανο, να υπάρχει πολιτική ενότητα των νέων ΟΤΑ και διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης, να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, και τέλος να υπάρξει ενότητα του δημόσιου χώρου της περιφέρειας.
Αναφορικά με την σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, έχει αναθέσει στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) την σύνταξη μελέτης στην βάση της οποίας θα διαμορφωθούν οι προτάσεις της Ένωσης. Το τελικό κείμενο της μελέτης, θα παραδοθεί στην ΕΝΑΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Επίσης, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή του θεματικού συνεδρίου της ΕΝΑΕ για την διοικητική μεταρρύθμιση, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου στην Αθήνα.

Λαχανιασμένοι οι αιρετοί, προσπαθούν την τελευταία στιγμή να προλάβουν τον Σουφλιά για το Χωροταξικό

Χρειάστηκαν δεκάδες δημοσιεύματα του «α», για να ξυπνήσει από τον λήθαργο η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και να έλθει ουραγός την τελευταία στιγμή για να εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό του Γιώργου Σουφλιά που «ξεχνά» τον νομό Αργολίδας και τον αφήνει για μια 15ετία στο περιθώριο.
Τρέχοντας και μη φτάνοντας η ΤΕΔΚ, αποφάσισε να οργανώσει λαχανιάζοντας ημερίδα για να συζητηθεί διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα, την Κυριακή 6 Απρίλη. Να σημειωθεί ότι εκτός από τα δεκάδες δημοσιεύματα του «α» και ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, έχει απευθύνει εδώ και ένα εξάμηνο τουλάχιστον ανοιχτή επιστολή προς όλους τους φορείς της Αργολίδας, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όμως κανένας δεν … συγκινήθηκε, προφανώς από αδιαφορία και απραξία, όσοι αιρετοί ανήκουν στην αντιπολίτευση και από κομματική προσήλωση όσοι αιρετοί ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία.
Άγνωστο παραμένει, τι θα βγει από την ημερίδα της Κυριακής. Αν δηλαδή θα υπάρξουν αποφάσεις τέτοιες με στόχο την αποτροπή της εφαρμογής και της ψήφισης των δυσμενών για την Αργολίδα άρθρων του νομοσχεδίου, ή αν απλά βγουν κάποια συμπεράσματα για το θεαθήναι και μπουν στο συρτάρι της ΤΕΔΚ για να δικαιολογούνται τα μέλη της για την απραξία τους στους πολίτες, με τη γνωστή μέθοδο: «εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά δεν μας άκουσε η κυβέρνηση».
Ακόμα πάντως η ΤΕΔΚ δεν φαίνεται να έχει μελετήσει – ίσως να μην έχει διαβάσει καν το νομοσχέδιο του Γιώργου Σουφλιά, αφού σε ψήφισμα που εξέδωσε επισημαίνει (με απορία) : «ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι η Αργολίδα δεν έχει συμπεριληφθεί στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της χώρας για την επόμενη δεκαπενταετία». Ο συντάκτης του ψηφίσματος πιθανότατα δεν έβαλε τυχαία την λέξη «φαίνεται» στο κείμενο.
Όπως τονίζεται στο ψήφισμα: «Στις 21/3/2008 σε συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Ν. Αργολίδας και σε διαλογική συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με το Γενικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που κατέθεσε ως πρόταση το ΥΠΕΧΩΔΕ τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στο προσεχές χρονικό διάστημα, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο να εκφράσουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας, επειδή φαίνεται ότι η Αργολίδα δεν έχει συμπεριληφθεί στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της χώρας για την ερχόμενη δεκαπενταετία (διάρκεια ισχύος του παρόντος εθνικού χωροταξικού Σχεδιασμού).
Συγκεκριμένα στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο καμία από τις δύο μεγάλες πόλεις δεν περιλαμβάνεται στους εθνικούς πόλους, κανένα οδικό εθνικό δίκτυο της Πελοποννήσου δεν συνδέεται με το νομό Αργολίδας, κανένα λιμάνι του Νομού δεν αναβαθμίζεται, κανένας λόγος για προαστιακό σιδηρόδρομο που αναμένουμε στο Νομό μας και καμία αναφορά στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο της εκμετάλλευσης της πηγής του Αναβάλου για άρδευση και ύδρευση».
Η ΤΕΔΚ, έχει προγραμματίσει –όπως ανακοινώνει- την ημερίδα για την Κυριακή, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς:
«Γι’ αυτό αποφασίστηκε να οργανωθεί ημερίδα στις 06/04/2008, για να συζητηθεί διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα από ειδικούς επιστήμονες, τους Βουλευτές του Νομού, τον Νομάρχη, τους Δημάρχους και όλους τους Αιρετούς του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να διεκδικήσουμε δυναμικά, αν χρειαστεί, μια καλύτερη αναπτυξιακή προοπτική για την Αργολίδα που αγαπάμε και υπηρετούμε».

Στον αέρα το Κολιαλέξιο μετά από την αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων

Φρένο στην κατασκευή του Κολιαλέξιου έβαλε η Δ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η οποία με έγγραφό της προς τον Δήμο Άργους εκτιμά ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί στο οικόπεδο Μπόμπου το Κολιαλέξιο Ίδρυμα ή τουλάχιστον δεν μπορεί να κατασκευαστεί στην έκταση των 1400 μέτρων που προβλέπει η μελέτη.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Άργους την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις του Δήμου προς την Δ΄ ΕΠΚΑ για την πορεία των ανασκαφών στο εν λόγω οικόπεδο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σίμος Βαρδάκας ανεφέρθη σε έγγραφο της Δ΄ ΕΠΚΑ το οποίο εκφράζει την εκτίμηση ότι λόγω της πληθώρας των αρχαιολογικών ευρημάτων και της σημαντικότητας αυτών για την ιστορία της πόλης είναι μάλλον αδύνατη η κατασκευή του κτιρίου των 1400 τ.μ. το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και δύο υπόγεια, που προέβλεπε η μελέτη για την κατασκευή του Ιδρύματος Κολιαλέξη.
Αν η εκτίμηση των εδώ αρχαιολόγων επιβεβαιωθεί και από το ΚΑΣ τότε είναι βέβαιο πως ο Δήμος Άργους θα πρέπει να αναζητήσει άλλο οικόπεδο προκειμένου να κατασκευαστεί το ίδρυμα. Υπάρχει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφέρουν οι μηχανικοί να προσαρμόσουν το κτίριο στην ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων, όπως πρότεινε ο πρώην δήμαρχος Άργους Δημ. Πλατής, όμως η λύση αυτή δεν φαίνεται και πολύ πειστική, αφού είναι μάλλον αδύνατο να συρρικνωθούν οι ανάγκες του Ιδρύματος από τα 1400 τ.μ. στα 300 ή 400 τ.μ. που θα μπορούσαν ίσως να κτισθούν.
Υπενθυμίζουμε ότι στο σημείο των ανασκαφών βρέθηκαν τα τείχη της πόλης του Άργους και μία εκ των εισόδων της πόλης.
Κατά την ίδια συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αποδέσμευση των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον χώρο του οικοπέδου από το Ίδρυμα και την επιδιόρθωση και χρήση τους από τον δήμο έως ότου υπάρξει οριστική απάντηση για το Κολιαλέξιο. Στην περίπτωση που το ίδρυμα κατασκευαστεί τελικά στο συγκεκριμένο σημείο τότε οι χώροι αυτοί θα ενταχθούν σε αυτά.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται από πλευράς του Δήμου Άργους και η κατάθεση Αγωγής για την ολοκλήρωση του νομικού προσώπου που θα διαχειρίζεται την περιουσία του ιδρύματος. Ως γνωστόν εδώ και καιρό έχει προκύψει πρόβλημα με την αποδέσμευση χρημάτων από το ίδρυμα για την πληρωμή των ανασκαφών, αφού τα μέχρι σήμερα εκταμιευθέντα χρήματα θεωρητικά αποτελούν παράνομη εκταμίευση.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ