Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/1/09

Βαριές κουβέντες μεταξύ αγροτών

Από την πρώτη στιγμή που στήθηκε το μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, άρχισαν και οι διαφωνίες μεταξύ των συνδικαλιστών αγροτών, οι οποίοι αντί να διεκδικούν, διαφώνησαν έντονα μεταξύ τους.
Αποτέλεσμα ήταν να «σπάσει» γρήγορα η διαμαρτυρία και να ακουστούν βαριές κουβέντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τρίτη το απόγευμα τη στιγμή που έβγαινε από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Χατζηγάκη, ο συνδικαλιστής Παναγιώτης Πεβερέτος και έλεγε ότι άνοιξαν οι αγρότες στο μπλόκο του Ισθμού και ότι αυτοί που παραμένουν δεν είναι αγρότες, τα πλάνα στις τηλεοράσεις έδειχναν άλλους συνδικαλιστές όπως τον κτηνοτρόφο Νίκο Αγγέλου να βρίσκονται στον Ισθμό και να διαμαρτύρονται.
Πάντως ο κύριος Πεβερέτος δήλωσε ότι ο υπουργός δέχθηκε να ενταχθούν στο πακέτο στήριξης η Κορινθιακή σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, η πατάτα και οι ζωοτροφές. «Μπορεί να μην πήρανε όλα όσα ζητήσαμε, αλλά έγινε ένα σημαντικό βήμα», επισήμανε.
Όπως λένε οι πληροφορίες ο κος Χατζιδάκις, υποσχέθηκε επιδότηση 40 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες της Πελοποννήσου, από το συνολικό πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ίσως δημιούργησε διαφωνία μεταξύ των συνδικαλιστών.
Ο Νίκος Αγγέλου, μιλώντας στον «α» μετά από αυτήν την εξέλιξη, είπε: «Αυτό που έγινε είναι η χειρότερη προδοσία του αγροτικού κόσμου. Οι ενώσεις είχαν μεθοδεύσει να διαλύσουν το μπλόκο. Αυτή είναι η κατάντια του αγροτικού κινήματος. Φύγαμε με σκυμμένο το κεφάλι, καταρρακώθηκε το αγροτικό κίνημα. Κανείς δεν κατάλαβε πώς έγινε αυτό. Πήγαν πάνω στον υπουργό και είπαν να ανοίξει το μπλόκο».
Και προσθέτει ο κος Αγγέλου: «εμείς θα ξεκινήσουμε δικό μας αγώνα, γιατί είναι μια ευκαιρία να πετύχουμε κάτι».
Από την πλευρά του ο κος Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας στον «α» και απαντώντας στον Νίκο Αγγέλου, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμιά μεθόδευση. Δεν κρατιόταν το μπλόκο. Έπρεπε να είναι 10.000 άνθρωποι και ήταν 15. Από τους μανταρινοπαραγωγούς συμφώνησαν όλοι να έρθουν στον Ισθμό και δεν εμφανίστηκε ούτε ένας».
Και προσθέτει: «Οι λέξεις προδότες και προδοσίες εύκολα λέγονται. Ο Αγγέλου ακολούθησε τον δικό του δρόμο. Η συντονιστική, είπε να πάμε να δούμε τον υπουργό και ψάχναμε τον Αγγέλου, αλλά δεν τον βρίσκαμε. Όταν τελικά μιλήσαμε μετά στο κινητό, είπε εντάξει. Εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι έμεινε εκεί στον Ισθμό. Κάποιοι συμφωνούν ότι κάποιοι όχι. Η πλειοψηφία αποφάσισε αυτό που έγινε».
Πάντως οι διαφωνίες φαίνεται ότι υπήρχαν από την πρώτη στιγμή. Πριν από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας αγροτών με τον υπουργό ο Νίκος Αγγέλου είχε δηλώσει ότι τα μίνι προγράμματα που εξαγγέλθηκαν δεν είναι υλοποιήσιμα, αφού για να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά χρειάζονται πάνω από τέσσερις μήνες λόγω της γραφειοκρατίας. Όπως είπε «τη μια στο δασαρχείο, την άλλη στο Δήμο, την παράλλη στην Πολεοδομία. Για να μη σας πω για την Αγροτική Τράπεζα που μας έχει διαλύσει. Τί θα βάλει υποθήκη ένας τσοπάνης, για να πάρει δάνειο; Τη στάνη του ή τα βουνά και τις πλαγιές που βόσκει τα ζώα του; Μαζευτούν πολλά και δεν αντέχουμε πλέον. Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξει και ο κοινωνικοπολιτικός πολιτισμός».
Από την πλευρά του ο αγρότης Γιώργος Ντόκος δήλωνε (Ελευθεροτυπία): «ζητάμε να αυξηθεί η επιστροφή φόρου πάνω από 7% , σε 12% , ώστε όλοι να κόβουμε τιμολόγιο. Να επιστρέφεται το 4% επί του τιμολογίου του πετρελαίου. Να μειώσουν τον ΦΠΑ που αυτή τη στιγμή στα αγροτικά μηχανήματα είναι 20%. Να πέσουν οι τιμές στα αγροτικά εφόδια και να σπάσει επιτέλους το καρτέλ των εταιρειών που συνέχεια ανεβάζουν τις τιμές κατά το δοκούν. Να παγώσουν τα δάνεια μας για 3 χρόνια και να αναλάβει το κράτος τους τόκους, όπως έκανε για τους βιομηχάνους. Και επιτέλους να δώσουν σημασία στα έργα ύδρευσης που επί χρόνια παραμένουν μόνο στα χαρτιά, όπως ο Ανάβαλος και να αξιοποιήσουν τις πηγές που χύνονται στη θάλασσα».

Πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Άργους χωρίς τον Μπούρη

Συνεδρίασε προχτές για πρώτη φορά χωρίς τον Δήμαρχό του και μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, λόγω της ασθενείας του Βασίλη Μπούρη, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Άργους. Χρέη δημάρχου έκανε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο, ως «ίσος προς ίσους» την συνδρομή όλων προκειμένου να λειτουργήσει σωστά ο Δήμος. Στην προσπάθειά του να περιγράψει το κενό από την απουσία του Βασίλη Μπούρη, ο κ. Κωνσταντινόπουλος μίλησε για τον απουσιάζοντα δήμαρχο λες και επρόκειτο για «εκλιπόντα» χρησιμοποιώντας απαράδεκτα απελθόντα χρόνο-«ήταν καλός δήμαρχος και καλός οικογενειάρχης»- και προκαλώντας την αντίδραση του κοινού. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν το κατάλαβαν!!!
Από πλευράς μειοψηφίας, ο πρώην δήμαρχος Άργους Δημήτρης Πλατής εξέφρασε την λίπη του και του συνδυασμού του για την περιπέτεια της υγείας του Δημάρχου και παράλληλα την ελπίδα ότι θα επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντα του. Για όσο διάστημα θα απουσιάζει ο κ. Μπούρης, ο κ. Πλατής υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τον αντιδήμαρχο στην άσκηση των καθηκόντων του.
Την γρήγορη ανάρρωση του Δημάρχου ευχήθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Δυνατό Άργος» Δημήτρης Καμπόσος. Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο συνδυασμός του «αναστέλλει» την αντιπολίτευση έως ότου επανέλθει ο κ. Μπούρης ή -κάτι το οποίο απεύχεται- αντικατασταθεί από κάποιον εκ του συνδυασμού του.
Τις ευχές του συνδυασμού της για ταχεία ανάρρωση του Δημάρχου, εξέφρασε και δημόσια, -τις είχε προσωπικά μεταφέρει ήδη στο οικογενειακό του περιβάλλον - η δημοτική σύμβουλος και συνάδελφος του Βασίλη Μπούρη, κα. Ελένη Παναγιωτοπούλου.
Όσον αφορά την υγεία του Βασίλη Μπούρη, οι πληροφορίες θέλουν να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση παρά την παρατεταμένη κατάσταση καταστολής στην οποία βρίσκεται. Η ιδιάζουσα περίπτωση της κάθε κατάστασης εγκεφαλικού επεισοδίου κάνει τους γιατρούς επιφυλακτικούς ως προς τον χρόνο «ξυπνήματος» των λειτουργιών του κάθε ασθενούς.

Η ανικανότητα των ΟΤΑ υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής στα σκουπίδια

Ως το καλοκαίρι ή θα λύσουν το πρόβλημα ή να τρέξουν να βρουν ΧΑΔΑ να κρυφτούν από την λαϊκή οργή.
Χωρίς Ευρώ από το Δ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης κινδυνεύουν να μείνουν οι δήμοι που διαθέτουν χωματερές σκουπιδιών, αν μέχρι το καλοκαίρι δεν έχουν κλείσει και την τελευταία. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο η πρόσφατα δημιουργηθείσα διυπουργική επιτροπή (χωρίς τη συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ !!!) ανακοίνωσε ένα Σχέδιο Δράσης για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι από τις περίπου 3.000 χωματερές, που υπάρχουν σήμερα, στο τέλος του 2008 θα μείνουν μόνο 450.
Ήδη το 2005 η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη λειτουργία 1.125 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ενώ υπάρχουν ακόμη επίσημα πάνω από 400 ΧΑΔΑ που αν μέχρι το καλοκαίρι δεν έχουν κλείσει η Ελλάδα θα βρεθεί για άλλη μια φορά υπόλογη. Προς το παρόν έχει αποφευχθεί η επιβολή προστίμου, αν όμως οι καταστάσεις των 411 ΧΑΔΑ δεν έχουν έως το καλοκαίρι αντιμετωπιστεί, τότε τα πρόστιμα-μαμούθ της τάξης των 34.000 ευρώ ανά ενεργή χωματερή ημερησίως θα υπολογιστούν από 1ής Ιανουαρίου 2009 για κάθε παράνομο Δήμο και χωματερή ξεχωριστά και θα αφαιρεθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από το Δ΄ ΚΠΣ δηλαδή.
Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, ο στόχος της κατάργησης των ΧΑΔΑ θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2008. Οι δήμοι όμως δεν συμμορφώθηκαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν σχηματίστηκε καν ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων και υδατίνων πόρων!!! Όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, πανελλαδικά εκτελούνται σήμερα έργα για την άμεση αποκατάσταση 932 ΧΑΔΑ, ενώ έχουν κλείσει κι έχουν αποκατασταθεί 1.692 ΧΑΔΑ.
Η Πελοπόννησος είναι η περιφέρεια που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Εδώ έχει προβλεφτεί να λειτουργήσουν 12 μονάδες δεματοποίησης - αποστράγγισης, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων μέχρι να προχωρήσουν τα έργα για ΧΥΤΑ. Αν κρίνει όμως κανείς από τους ρυθμούς με τους οποίους γίνεται η αξιολόγηση του χώρου εγκατάστασης και προσωρινής ταφής τότε ούτε το καλοκαίρι του 2010, θα έχουμε καταλήξει κάπου, αν και οι αισιόδοξες φωνές από τον φορέα διαχείρισης ισχυρίζονται, ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχει βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ η ετήσια παραγωγή σκουπιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 400 κιλά ανά κάτοικο, ενώ η ανακύκλωση ανήλθε το 2007 σε ποσοστό 24% του συνόλου των απορριμμάτων. Αντίθετα, οικολογικές οργανώσεις εκτιμούν πως το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας ανήλθε το 2007 σε μόλις 6,9%, ποσοστό που φαίνεται πολύ πιο ρεαλιστικό, αν και απέχει πολύ από τον μέσο όρο ανακύκλωσης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που ανέρχεται στο 33%.
Πρωταθλήτρια στην ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων όπως προείπαμε είναι η Πελοπόννησος που αριθμεί 80 ΧΑΔΑ και ακολουθούν οι Περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας (62), Στερεάς Ελλάδας (50), Νοτίου Αιγαίου (41) Δυτικής Ελλάδας (38), Ηπείρου (49) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (28) και Βορείου Αιγαίου (21). Αν και το Άργος, ως ο πολυπληθέστερος Δήμος του Νομού, συνεχίζει έστω και παράνομα να χρησιμοποιεί την δική του χωματερή, άλλοι δήμοι χρειάζεται να καταφεύγουν στην Αττική, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά προκειμένου να κ»κρύψουν» αλλού τα σκουπίδια τους. Όμως και εκεί φαίνεται πως κλείνουν πλέον ερμητικά οι πόρτες αφού σύμφωνα με δηλώσεις του Νομάρχη Δυτικής Αττικής στο Έθνος της Κυριακής «δεν είναι δυνατόν σήμερα να εξακολουθούμε να δεχόμαστε τα απόβλητα των Νομών Κορινθίας και Αργολίδας. Αρκετά! Φτάνει πια! Ας αναλάβουν όλοι επιτέλους τις ευθύνες τους».

Λίφτινγκ στη Λέρνα

Θα αλλάξει όψη η Λέρνα με μια σειρά έργων που δρομολογούνται, αρκεί να βρεθεί η χρηματοδότηση. Από το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην Τρίπολη, εγκρίθηκε η μελέτη του περιβάλλοντος χώρου των πηγών της Λέρνας προϋπολογισμού 196.070 ευρώ.
Ήδη ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε η μελέτη να υποβληθεί για οριστική ένταξη στον «Θησέα» και να ακολουθήσει η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου.
Επίσης είναι έτοιμη από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη για το Μυθολογικό θεματικό πάρκο, η οποία θα υποβληθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συνέδριο για έγκριση, ώστε να υπάρχει πλέον μια συνολική και ολοκληρωμένη παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο και πέριξ των πηγών της Λέρνης. Υπενθυμίζουμε ότι για το μυθολογικό θεματικό πάρκο, υπάρχει απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου για χρηματοδότηση από ιδίους πόρους.
Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν σε πρώτη φάση για τη δημιουργία του Θεματολογικού - Μυθολογικού πάρκου, είναι να κατασκευαστούν τοιχία αντιστήριξης μικρού ύψους στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ, έτσι ώστε να μεγαλώσει η εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια μέχρι την Εθνική οδό και στη συνέχεια θα κατασκευαστεί σε όλο το μήκος της οδού πεζοδρόμιο. Το πεζοδρόμιο αυτό, θα οριοθετηθεί από την πλευρά του δρόμου με κράσπεδα και από την άλλη πλευρά με λιθόχτιστο τοίχο.
Από την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου θα κατασκευαστεί λιθόχτιστο τοιχίο αντιστήριξης. Θα δημιουργηθεί ράμπα για επισκέπτες ΑΜΕΑ προς τον αρχαιολογικό χώρο και σκάλα για τους υπόλοιπους επισκέπτες. Θα δημιουργηθεί επίσης πρανές, το οποίο θα οριοθετείται από λιθόκτιστους τοίχους και θα φυτευτεί.
Στο κατάντι θα κατασκευαστεί σιδερένιο κιγκλίδωμα για την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και πεζοδρόμιο πλάτους 1,50 μ. από βότσαλο στο δάπεδο, ενώ θα οριοθετηθούν οι τρεις χώροι στάθμευσης λεωφορείων. Από την απέναντι πλευρά του Ποντίνου θα κατασκευαστεί με ανάλογο τρόπο πρανές.
Επίσης θα κατασκευαστεί γέφυρα πλάτους 2 μέτρων από μεταλλικό σκελετό και ξύλινη επένδυση, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν προσβασιμότητα προς τον κύριο χώρο του μυθολογικού πάρκου. Ο ανάντι χώρος θα επιστρωθεί με σταμπωτό δάπεδο και μεταξύ της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου και της γέφυρας θα γίνει σε πλάτος 5,50 μ. διαφοροποίηση του δαπέδου για την διέλευση των επισκεπτών.
Στο υπόλοιπο τμήμα μέχρι τις γραμμές του τρένου, ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων των επισκεπτών. Δίπλα στον τοίχο του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου θα κατασκευαστεί ράμπα ελεγχόμενης διέλευσης αυτοκινήτων προς τον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης θα κατασκευαστούν σχάρες ομβρίων υδάτων.
Στον χώρο μεταξύ των αθλητικών εγκαταστάσεων και της Εθνικής οδού θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο από βότσαλο. Στο χώρο κοντά στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ, θα γίνει οδοστρωσία από υλικό λατομείου και θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης για 11 αυτοκίνητα. Ένας ακόμα χώρου στάθμευσης για 10 αυτοκίνητα, θα κατασκευαστεί μπροστά από το κατάστημα του Κατσιαούνη.
Τέλος για την ενοποίηση του κυρίως χώρου του Μυθολογικού πάρκου με τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα κατασκευαστεί γέφυρα πλάτους 2 μ. από μεταλλικό σκελετό και ξύλινη επένδυση.
Παράλληλα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου θα γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής της αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων, της ύδρευσης, του ηλεκτροφωτισμού και της άρδευσης στο σύνολο των χωρών επέμβασης.

Οι αγρότες του καναπέ

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΣΥΝΕΤΟΙ ήταν οι αγρότες που επέμεναν να παραμείνει κλειστός ο Ισθμός, ή εκείνοι που αποφάσισαν να διαλυθεί το μπλόκο μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας τον τελευταίο ευτυχισμένο;
Η ΓΚΡΙΝΙΑ μεταξύ των συνδικαλιστών αγροτών που μεταφέρθηκε ήδη στα καφενεία των χωριών του κάμπου, δυστυχώς δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε η τακτική των αγροτών του καναπέ, που διαμαρτύρονται συνεχώς, αλλά όταν πρόκειται να διεκδικήσουν δυναμικά, κάθονται στο σπίτι μπροστά στις τηλεοράσεις τους και παρακολουθούν τις εξελίξεις.
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ, για μια ακόμα φορά σε ό,τι αφορά τις αγροτικές διεκδικήσεις. Γκρίνια, μουρμούρα, φράσεις του στιλ «ο αγρότης πέθανε», και «θα πεθάνουμε στην ψάθα», αλλά και συμβιβασμός από την άλλη στο αποκορύφωμα…
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΕΣ οι φράσεις του Παναγιώτη Πεβερέτου ότι «από τους μανταρινοπαραγωγούς συμφώνησαν όλοι να έρθουν στον Ισθμό, αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε ένας», ούτε του Νίκου Αγγέλου ότι «οι Ενώσεις είχαν μεθοδεύσει να διαλύσουν το μπλόκο».
ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ δηλώσεις, που όμως έχουν μια κοινή συνισταμένη: Ο αγροτικός κόσμος της Αργολίδας δεν μπορεί ή δεν θέλει να διεκδικήσει αυτά που θεωρεί ότι δικαιούται και επιθυμεί.
ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ πρέπει να τις αναζητήσει ο ίδιος ο αγροτικός κλάδος, που βολεύεται ακόμα με επιδοτήσεις, αλλά που καθημερινά φθίνει και εξαφανίζεται.

Τι γίνεται με το νερό;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ με τον Ανάβαλο; Ωραία, ο υπουργός ενέκρινε ή μάλλον δεσμεύτηκε για 40 και πλέον εκ. ευρώ προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα. Ούτε η πρώτη φορά είναι, ούτε φυσικά η τελευταία που δεσμεύονται χρήματα για τον Ανάβαλο. Το ζητούμενο είναι τι θα εξυπηρετήσουν τα νέα έργα και αν ποτέ γίνουν.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ χάρη σε μια προμελέτη του κου Καρούντζου, αλλά κυρίως χάρη στις κινητοποιήσεις των αγροτών και σε συνδυασμό με την δυσμενή πολιτική συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία, αποσπάσαμε κατ΄ αρχήν το «Ναι», για αρδευτικά έργα του Αναβάλου.
ΣΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ θα πρέπει να προστεθούν και τα έργα συντήρησης του αντλιοστασίου τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν περισσότερο νερό, - όμως τίποτα δεν διασφαλίζει ότι το νερό αυτό θα είναι κατάλληλο για άρδευση-, πόσο μάλλον για ύδρευση.
ΑΥΤΟ το τελευταίο είναι και το ζητούμενο. Ο νομός δεν πάσχει μόνο από πρόβλημα άρδευσης, αλλά κυρίως από το πρόβλημα της ύδρευσης. Η ακαταλληλότητα των νερών του Αναβάλου, τουλάχιστον στη σημερινή της μορφή, ήταν η αιτία που αναθερμάνθηκε η ιδέα της εκμετάλλευσης των πηγών του. Για το πρόβλημα της ύδρευσης πάντως κανένα κονδύλι δεν έχει μέχρι στιγμής διατεθεί και κανένας υπουργός δεν έχει ενδιαφερθεί.
ΜΗΠΩΣ είναι καιρός να αρχίσουν και τα νοικοκυριά μετά τους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους μιμούμενα τους αγρότες ή θα αρκεστούμε να περιμένουμε το πότε ο Θεός θα μας λυπηθεί και θα βρέξει για να βγάλει το Κεφαλάρι νερό, -όπως συνέβη πρόσφατα- ενώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε πανάκριβα ακατάλληλο ή κακής ποιότητας νερό ύδρευσης. Εκτός κι αν ορισμένοι πιστεύουν πως η υγεία της πορτοκαλιάς είναι σημαντικότερη από την υγεία των κατοίκων;

Αγροτικές διαδρομές … (- Μητσάρα τέλος, τα ΄σκασε πάλι η κυβέρνηση)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Θυμωμένος σηκώθηκε και πήγε στο υπόγειο εκεί βρήκε το μπαούλο που άφηνε η μάνα του διάφορα υφάσματα , τράβηξε μια τεράστια μαύρη φόδρα την πέρασε πάνω στο πρώτο κοντάρι σημαίας που βρήκε στο υπόγειο και ξεχύθηκε θυμωμένος Δον Κιχώτης πάνω στο τεράστιο τρακτέρ από τα χωράφια του στην εθνική οδό για τα μεγάλα μπλόκα. Ήταν αποφασισμένος θα κοβόταν η Ελλάδα στα δέκα κομμάτια.
Στην διαδρομή για το μεγάλο μπλόκο στην εθνική οδό διάβαζε σε μεγάλα πανό τα αιτήματα των αγροτών
- όχι στην αγροτική πολιτική των επιδοτήσεων ναι στην πραγματική αγροτική πολιτική
Θυμήθηκε τότε εκείνη την χρυσή εποχή της χαβούζας , τότε πράγματι ήρθαν πολλά λεφτά κανείς δεν νοιαζόταν για τίποτα , ας μην πουλιόταν ούτε ένα πορτοκάλι η χαβούζα να ήταν καλά. Ας τα να πέσουν κάτω έλεγαν τότε, βρεγμένα ζυγίζουν περισσότερα και πιο πολλά λεφτά θα δώσει η χαβούζα. Τους βόλεψε η τότε κατάσταση αλλά να που καταλήξαμε τώρα . Εξ άλλου το 2012 τελειώνει το παραμύθι
- σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων ούτε μια σταγόνα χαμένη
Πολύ σωστή άποψη και θέση, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό ο καθένας έκανε με όποιο τρόπο ήθελε την γεώτρηση του , κεφαλογραβιέρα τον κάνανε τον κάμπο από τις πολλές τρύπες , χάθηκαν τα νερά , μπήκε μέσα η θάλασσα . Και πόσα νερά από τα κεφαλοχώρια και από τις πηγές χάνονταν στην θάλασσα. Ευτυχώς φέτος με τις βροχές κάτι έγινε , αλλά δεν έπρεπε να λησμονήσουν ένα τόσο σημαντικό θέμα επειδή για δυο χρόνια θα είχαν νερά
- λιγότερα χημικά στο τραπέζι μας
Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί σε ποσοτικό επίπεδο να ανέβασε την παραγωγή αλλά έφερε το καθημερινό δηλητήριο στο τραπέζι μας. Δεν είναι τυχαίο που ο καρκίνος πια θερίζει στις αγροτικές περιοχές. Από την άλλη η στροφή σε μια αγροτική πολιτική οικολογικών βιολογικών καλλιεργειών μπορεί να είναι και το κλειδί για να ανθίσει ξανά το αγροτικό επάγγελμα
- αγροτικά σχολεία σε κάθε συνεταιρισμό
Αυτό είναι ένα σπουδαίο αίτημα , ένας από τους λόγους που καταστράφηκε η αγροτιά ήταν η έλλειψη παιδείας. Κονομάμε το χρήμα φέτος και δεν μας νοιάζει τίποτα για του χρόνου. Πριν χρόνια βρέθηκε στην Πορτογαλία εκεί είδε να μαζεύουν πορτοκάλια και τον Μάιο μήνα αξιοποιώντας ειδικές ποικιλίες. Εδώ να που οδήγησε η μονοκαλλιέργεια του ενός και μόνου προϊόντος για την σοδειά τους ενός και μόνου μήνα. Μέσα στα σχολεία των αγροτικών συνεταιρισμών ο νέος αγρότης θα βρίσκει την γνώση και την τεχνογνωσία να δοκιμάσει καινούργιες καλλιέργειες καινούργια προϊόντα.
- Οι εργάτες γης είναι αδέλφια μας , αγρότες είναι και αυτοί
Πολύ σωστό και δίκαιο αίτημα, όλοι αυτοί οι ξένοι εργάτες που έρχονται για ένα μεροκάματα το γης αξίζουν μια καλύτερη αντιμετώπιση . Είναι εικόνες ντροπής για την αγροτιά τα άθλια μεροκάματα και η διαβίωση σε τρύπιες πλαστικές παράγκες
ξένων εργατών που πλήρωναν και ενοίκιο για αυτές στον μεγαλοτσιφλικά

Καθώς πλησίαζε στο μεγάλο μπλόκο είδε να έρχονται να το στηρίξουν και άνθρωποι από άλλες εργατικές ομάδες , οδηγοί φορτηγών μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες ετοίμαζαν τα δικά τους πανό. Αυτό δεν ήταν διαμαρτυρία ήταν κοινωνικό κίνημα, επιτέλους θα αλλάξει αυτός ο τόπος .
Ξύπνησε αλαφιασμένος από το κινητό του που χτύπαγε σαν λυσσασμένο σκυλί

- Έλά Μητσάρα τέλος το μπλόκο , τα ¨σκασε τα φράγκα η κυβέρνηση, νικήσαμε, έλα από το μέσα δρόμο , στο «λα λούνα» το μπαρ με τις ξένες θα το γιορτάσουμε από το μεσημέρι (!!!!!)
Δεν μπορούσε να καταλάβει για λίγα λεπτά τι είχε συμβεί , τον είχε πάρει ο ύπνος πάνω στο τρακτέρ. Και όλη η επανάσταση που είδε ένα κοιμισμένο όνειρο πάνω στον τροχό ενός τρακτέρ. Τι σου κάνουν τα όνειρα σκέφτηκε . Κοίταξε το κοντάρι, μπορεί να έφταιγε και αυτό, ήταν αυτό που σήκωνε ο παππούς σε κάθε εθνική γιορτή , με την σημαία της εθνικής αντίστασης να κυματίζει παθιασμένη και τον παππού περήφανο αγωνιστή να περνά τον κεντρικό δρόμο
Μάρσαρε το τρακτέρ και πήρε τον παρακαμπτήριο δρόμο για το μπαρ…


21/1/09

Δείτε σε video το φορτηφό με τους μετανάστες που παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδο ο "Αναγνώστης"

Μετανάστες κρέμονται σαν τσαμπιά στα φορτηγά, αλλά η πολιτεία είναι απούσα

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όταν βλέπει κανείς τις εικόνες αυτές στους Αργολικούς δρόμους.
Λαθρομετανάστες που έφτασαν παράνομα ή μη στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, στοιβαγμένοι στο φορτηγό κρέμονται σαν τσαμπιά σταφύλια και από τα τελάρα για να μην πέσουν. Πηγαίνουν στη δουλειά, σε χωράφια προς το Αργολικό.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης στον Εθνικό δρόμο Άργους - Ναυπλίου, στην σύγχρονη σημερινή Ελλάδα, στην Αργολίδα του μέλλοντος, που υποτίθεται ότι προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η τροχαία και η αστυνομία φυσικά απούσες. Οι τροχονόμοι λόγω έλειψης προσωπικού κάνουν ελέγχους μόνο τις πρωινές ώρες και δίνουν βαρύτητα στα όρια ταχύτητας… Κάθε αρχή που μπορεί και υποχρεούται να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, επίσης απούσα…
Το τροχαίο ατύχημα παραμονεύει, όμως ό,τι κρύβεται πίσω από αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους γίνεται φανερό ότι για μια ακόμα φορά.
Θύματα εκμετάλλευσης η πλειοψηφία τους. Εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί, ανασφάλιστοι και μένουν σαν τα ζώα σε τρώγλες στον κάμπο, μέσα στα χωράφια.
Η Αργολίδα πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει διεθνώς ρεζίλι, μέσω του Τύπου αφού δεκάδες ανάλογες φωτογραφίες είχαν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και από κει σε εφημερίδες και τηλεοράσεις σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα, εν έτη 2009, επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό και ουδείς συγκινείται.

Σταδιακή βελτίωση της υγείας του Δημάρχου Άργους

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες του Άργους εκφράζουν την ελπίδα της ταχείας ανάρρωσης του Δημάρχου Άργους Βασίλη Μπούρη.
Την περασμένη Πέμπτη, ο Β. Μπούρης εισήχθη επειγόντως στο «υγεία» όπου υποβλήθηκε με επιτυχία στην αφαίρεση ανευρύσματος με την μέθοδο του εμβολισμού. Μια ημέρα πριν, και ενώ βρισκόταν στο γραφείο του, αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Άργους, όπου του έγιναν οι πρώτες εξετάσεις πριν μεταφερθεί στην Αθήνα.
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του σημαντικοί επιστήμονες και οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις του οργανισμού του ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Την Τρίτη το απόγευμα μάλιστα οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν ότι έχει μειωθεί το Οίδημα, ένδειξη ότι ο οργανισμός του έχει αρχίσει να αντιδρά σωστά απορροφώντας το αιμάτωμα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες όλων για γρήγορη ανάρρωση.
Τέλος της εβδομάς, αρχές της επομένης οι γιατροί θα προχωρήσουν σε σταδιακή αναίρεση της καταστολής στην οποία διατηρείται από την ώρα της εγχειρήσεως.
Αν και μέχρι σήμερα, από πλευράς του τοπικού τύπου έχει κρατηθεί «διακριτικότητα» σε ότι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της υγείας του κ. Μπούρη, πιθανόν να υπήρξαν και περιπτώσεις υπερβολών που οδήγησαν την οικογένεια του Δημάρχου Άργους να ζητήσει απ όλους την αποφυγή υπερβολών υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε από καρδιάς τόσο τους πολίτες όσο και τα ΜΜΕ για το πραγματικά συγκινητικό τους ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του Δημάρχου. Παρακαλούμε δε θερμά όσους ενδιαφέρονται για την υγεία του, σεβόμενοι το πρόσωπό του και την ίδια του την οικογένεια, να περιορίζονται στα όσα αναφέρονται στα Δελτία τύπου που εκδίδονται από τους θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» που είναι και η μοναδική έγκυρη πηγή πληροφόρησης».
Μέχρι την επιστροφή του κ. Βασίλη Μπούρη στο πόστο του ή έως την επιλογή νέου δημάρχου, αν ο κ. Μπούρης κρίνει ότι θα πρέπει να ιδιωτεύσει, καθήκοντα δημάρχου θα ασκεί ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος σύμφωνα με απόφαση του κ. Μπούρη κατά τον ορισμό των αντιδημάρχων στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία «Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Δημάρχου, τον αναπληρώνει σε όλα τα καθήκοντα του ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντινόπουλο Παναγιώτη, καθώς και στην υπογραφή των χρηματικών ενταλμάτων».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι επίσης επιφορτισμένος με την Εποπτεία του προσωπικού των Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών, και του Προσωπικού της Δ/νσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Κοινωνικής Πολιτικής, την εποπτεία των Σχολικών Φυλάκων, την εποπτεία λειτουργίας του ΚΕΠ, του ΚΑΠΗ, Του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», του ΚΔΑΠ, της Κοινωνικής Πρόνοιας και των Δημοτικών Κατασκηνώσεων, τον προϋπολογισμό - απολογισμό του Δήμου, την διαχείριση χρηματικών ενταλμάτων, την αρμοδιότητα για την τέλεση των Πολιτικών γάμων σε περίπτωση απουσίας του κ. Δημάρχου, την εποπτεία και τον συντονισμό των Σχολικών Επιτροπών και γενικότερα τα θέματα παιδείας».

Μπούρτζι, Καραθώνα και Ακροναυπλία στο μικροσκόπιο της ΕΤΑ

Στο προσκήνιο έρχεται για μια ακόμα φορά το θέμα της Καραθώνας και του Μπούρτζι, αφού ξεκινά μια νέα περίοδος διαγωνισμών από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης.
Για το Μπούρτζι, υπάρχουν νομικά κωλύματα που καθυστερούν την αξιοποίηση του, ενώ για την Καραθώνα η Εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. δεν έχει ακόμα ενημερώσει τον δήμο Ναυπλίου για το πλάνο αξιοποίησης, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να γίνει διεθνής διαγωνισμός.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή «ένα από τα βασικά ζητήματα που προβληματίζει την εταιρεία είναι οι νομικές εκκρεμότητες σε μεγάλους επενδυτές και μισθωτές αφού πολλά από τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΕΤΑ δεν έχουν σωστούς τίτλους, τοπογραφικά, ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις με την αρχαιολογική υπηρεσία, το δασαρχείο, την Πολεοδομία, τον αιγιαλό και την παραλία, όπως υποστηρίζει ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑ κος Κοκκώσης. Και συμπληρώνει ότι τώρα δημιουργήθηκε ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών με στοιχεία για κάθε ακίνητο, ορισμένα από τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα από το νέο site της εταιρείας που θα παρουσιαστεί στα τέλη του μήνα. Ελλείψεις σε τίτλους εξάλλου και πολεοδομικές εκκρεμότητες είχαν σημειωθεί σε ακίνητα τα οποία είχαν βγει γρήγορα και πρόχειρα σε διαγωνισμούς στο παρελθόν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νομικά προβλήματα και δικαστικές διαμάχες με τους επενδυτές έχοντας συνέπειες στην καταβολή του μισθώματος και την απώλεια εσόδων.
Διαπραγματεύσεις γίνονται και με την εταιρεία Αργολικός Ήλιος για την Ακροναυπλία. Μάλιστα όπως σημειώνει η εφημερίδα την προηγούμενη Δευτέρα διευθετήθηκαν κάποιες εκκρεμότητες με τον επενδυτή της Ακροναυπλίας, εκκρεμεί όμως ακόμα η έγκριση από το Ελεγκτικό συνέδριο όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της του μισθώματος.
Επιπλέον το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφερόμενο στην Καραθώνα σημειώνει: «πέρα όμως από τις διαμάχες με μισθωτές και επενδυτές, η ΕΤΑ έχει ανοιχτά μέτωπα και με κρατικούς φορείς όπως τα δασαρχεία, αλλά και με την άρση των απαλλοτριώσεων που ήδη έχει ξεκινήσει σε μεγάλες εκτάσεις όπως το Παλιούρι της Χαλκιδικής, η Ανάβυσσος και η Καραθώνα, θέτοντας το ζήτημα πως αντιμετωπίζει το κράτος την δημόσια τουριστική περιουσία. Με βάση μάλιστα τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας αν έχει περάσει εικοσιπενταετία, τότε έχει παρέλθει ο εύλογος χρόνος αξιοποίησης του ακινήτου. Σε σημαντικές εκτάσεις όμως που ξεπερνούν τα χίλια στρέμματα, η άρση των απαλλοτριώσεων μειώνει την αξία της τουριστικής περιουσίας όπως παρατηρεί ο κος Κοκκώσης.
Ο δήμος
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, μιλώντας στον «α»: «Είναι γνωστή η θέση του Δήμου για την Καραθώνα. Επιθυμούμε να μείνει κοινόχρηστος ο αιγιαλός και η παραλία στον κόσμο. Σε ό,τι αφορά την τουριστική αξιοποίηση του υπόλοιπου τμήματος υπάρχει απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη που δεν θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής.
Η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου προτείνει χρήση της περιοχής από τους κατοίκους προσανατολισμένη στην ψυχαγωγία και σε χώρους άθλησης σε ένα καθαρό περιβάλλον».
Σχετικά με το Μπούρτζι ο κος Αναγνωσταράς επισημαίνει: «Το Μπούρτζι έχει παραχωρηθεί στο Δήμο και ο Δήμος αποδέχθηκε την παραχώρηση του.
Δυστυχώς εκ των υστέρων υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κάτοικο της περιοχής ο οποίος υποστηρίζει ότι το Μπούρτζι ως ιστορικό μνημείο κακώς ανήκει στην περιουσία της ΕΤΑ Α.Ε. αλλά στο υπουργείο Πολιτισμού και ως εκ τούτου ζητά ακύρωση της παραχώρησης. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την αξιοποίηση του Μπούρτζι.
Στο παραχωρητήριο προβλεπόταν να γίνει το Μπούρτζι Μουσείο ιστορίας της πόλης σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα».
Στη Βουλή
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κων/νο Μαρκόπουλο, ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης. Όπως επισημαίνει «με βάση τις παραπάνω αναφορές του δημοσιεύματος για το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία και την Καραθώνα, παρακαλώ να υπάρξει ενημέρωση και κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τρεις παραπάνω χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος».

Από πάρκο αναψυχής και άθλησης ο λόφος της Ασπίδας σε σκουπιδότοπο

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκονται εδώ και χρόνια τα πεύκα του λόφου της Ασπίδας, που γενεές Αργείων, όπως και στην Λάρισα, τα φύτεψαν πάνω στα βράχια και τα πότισαν με αγάπη μέχρι να μεγαλώσουν.
Σήμερα ένα από τα ωραιότερα Αλσύλλια, αν όχι το ωραιότερο βρίσκεται παρατημένο στην τύχη του. Χαρακτηριστική της αδιαφορίας είναι και η φράση που βγήκε από τα χείλη δημοτικού συμβούλου, όταν πολίτης του παραπονέθηκε για την κατάσταση που βρίσκεται το δασάκι: «δεν πάει να …τι να κάνουμε, έχουμε άλλα πιο σοβαρά προβλήματα»!
Αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς το «υψηλό επίπεδο πολιτισμού του δημοτικού συμβούλου», το οποίο ούτε τους Αργίτες, ούτε την παράταξή του τιμά.
Η μόνη παρέμβαση που έγινε τα τελευταία χρόνια, εκτός φυσικά της επιβεβλημένης από τον νόμο αποψίλωσης, ήταν ο καθαρισμός του λόφου από σκουπίδια με την βοήθεια των προσκόπων και του Ορειβατικού Συλλόγου Άργους. Έκτοτε, ούτε η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν γίνεται σωστά, ούτε οι κάδοι είναι κατάλληλοι, αφού χάσκουν χωρίς πάτο.
Τα ωραιότερα σημεία του λόφου είναι γεμάτα υπολείμματα «έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας», μηδέ του ναού του Απόλλωνος εξαιρουμένου.
Πρόσφατα μάλιστα κάποιοι ανακάλυψαν πως τα αγριοκρέμμυδα φέρνουν τύχη και άρχισαν να σκάβουν όλο τον λόφο, εκτός βέβαια και αν τα μποτσίκια αποτελούν πρόφαση λαθρανασκαφών.
Ποιος όμως θα τους ελέγξει, αφού όλοι σφυρίζουν αδιάφορα για ότι συμβαίνει στον λόφο. Τις προάλλες μέλος της επιτροπής πρασίνου μας αποκάλυψε ότι παρά τις διαμαρτυρίες του για την εγκατάλειψη του λόφου, ουδέποτε προσεκλήθη σε συνεδρίαση της επιτροπής πρασίνου του Δήμου Άργους. Το τι κατάσταση επικρατεί φαίνεται και από τα «μέτρα» πυροπροστασίας. Όλες οι σωληνώσεις ποτίσματος και πυρόσβεσης είναι στερεωμένες με βίδες ή με σύρμα πάνω στα ίδια τα δέντρα με αποτέλεσμα, να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεραθούν παρά να καούν!
Πριν μια πιθανή φωτιά όμως ο ανθρώπινος παράγοντας του εύκολου κέρδους με επιχορήγηση μάλιστα από την ΕΕ, οδήγησε πολλά Πεύκα να ξεραθούν. Από πλευράς δήμου και Δασαρχείου δεν ελήφθη καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και εγκαταλειφτήκαν όλα στα χέρια του θεού.
Αντιλαμβανόμενοι την αδιαφορία του δήμου να προστατέψει την δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον ορισμένοι επέκτειναν τις καταπατήσεις τους ακόμα και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο μετατρέποντας τους Μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους σε μπαξέδες, ενώ κάποιοι άλλοι θα επιθυμούσαν να δουν όλο τον λόφο σαν βοσκότοπο αφήνοντας πρόβατα και κατσίκια να αποτελειώσουν ότι δεν πρόλαβε να καταστρέψει η ξηρασία των τελευταίων ετών.
Ο μόνος φορέας που αναγνώρισε μέχρι σήμερα την αξία του λόφου ήταν η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αργολίδας η οποία και ανάδειξε τον λόφο μέσα από τα έντυπά της. Ο δήμος Άργους δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισε σοβαρά τα προβλήματα του λόφου, πολύ δε περισσότερο δεν φρόντισε για την αξιοποίησή του, αφού θα μπορούσε να τον εντάξει στις δραστηριότητες του Δημοτικού σταδίου, αφού περισσότεροι πολίτες προτιμούν τον λόφο από το στάδιο για να αθλούνται σε καθημερινή βάση.

Αποτελεί ντροπή για την Αργολίδα η κατάντια της παραλιακής

Ντροπή για το νομό και για την Ελλάδα αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στον υγρότοπο κατά μήκος της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου – Νέας Κίου, που ουσιαστικά αποτελεί ένα μεγάλο φυσικό πάρκο μεγάλης οικολογικής και κοινωνικής αξίας, αλλά δεν προστατεύεται από την πολιτεία.
Οι επιχωματώσεις, οι παράνομες κατασκευές που δεν γκρεμίζονται και τα σκουπίδια, καθώς και η έλλειψη εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου προστασίας και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Αργολικού κόλπου, έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περιοχής και ιδίως την καταστροφή του ίδιου του υγρότοπου.
Είναι χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα που αποκόμισαν οι εκπαιδευτικοί Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διαπίστωσαν πριν από λίγο καιρό την περιβαλλοντική μεν αξία της περιοχής και παρατήρησαν τα σπάνια είδη πουλιών, αλλά και διαπίστωσαν παράλληλα την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.
Μάλιστα η Πανελλήνια Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπροστά στο θέαμα που αντίκρισαν –κάτι το οποίο ίσως έχει γίνει συνήθεια για τους ντόπιους - κατέληξαν στο εξής ψήφισμα, το οποίο γνωστοποίησαν στις τοπικές αρχές:
Οι συμμετέχοντες στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΕΕΚΠΕ (που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο):
1. Αναγνωρίζουν την μεγάλη αξία που έχει ο παραλιακός υγρότοπος Ναυπλίου - Νέας Κίου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αλλά και σαν χώρος αναψυχής και προώθησης σύγχρονων μορφών τουρισμού
2. Επισημαίνουν τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η εν λόγω περιοχή ως μελλοντικό περιαστικό φυσικό πάρκο μεγάλης οικολογικής και κοινωνικής αξίας
3. Εκφράζουν την αγωνία τους για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή κυρίως λόγω της απώλειας μεγάλου μέρους του υγρότοπου από επιχωματώσεις και παράνομες κατασκευές και λόγω των πολλών σκουπιδιών
Ζητούμε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας, όπως και από κάθε άλλο αρμόδιο:
1. Να σταματήσουν κάθε περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και ιδίως να αποτρέψουν κάθε νέα εναπόθεση σκουπιδιών και μπαζών.
2. Να προβούν σε καθαρισμό της περιοχής από τα σκουπίδια.
3. Να προχωρήσουν σε μελέτη και έργα αναβάθμισης της περιοχής και διαμόρφωσης ήπιων υποδομών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
4. Να αναπτύξουν συνολικό σχέδιο προστασίας και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Αργολικού κόλπου.

Οι αιρετοί και ο πολίτης

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ενός φίλου αναγνώστη, που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα κοινά, ήταν εύστοχη και γεμάτη απορίες:
- «Έχουμε προεκλογική περίοδο για δημοτικές εκλογές;»
- Φυσικά όχι, είναι η απάντηση. Όμως στο Ναύπλιο, κάτι συμβαίνει που οδηγεί όλους εμπλεκόμενους με τα δημοτικά, σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ΔΗΛΩΣΗ Αναγνωσταρά το βράδυ της εκλογής του στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ότι δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα δημάρχου, προφανώς δημιούργησε αυτό το κλίμα. Και αντί η αντιπολίτευση και οι φέροντες ως υποψήφιοι δήμαρχοι να ελέγχουν και να πιέζουν τη δημοτική αρχή για να παράγει έργο ώστε να μην πάνε χαμένα για την πόλη τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αναλώνονται σε εντυπωσιακές αλλά λαθεμένες κινήσεις προβολής τους, που δεν ωφελούν σε τίποτα.
ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ συμβαίνει αυτό που γίνεται στο Ναύπλιο. Τελικά φαίνεται ότι οι αυτοδιοικητικοί πασχίζουν για την εξουσία, όσο και οι πολιτικοί. Και ίσως περισσότερο, μιας και ο δήμος αποτελεί ένα σκαλοπάτι για την περαιτέρω ανέλιξή τους.
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ, παρασύρεται και ο Τύπος κάνοντας τους τα χατίρια. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πολίτη που θέλει να αλλάξει όψη η γειτονιά του, να μαζεύονται τα σκουπίδια του, να καθαρίζεται το πάρκο που παίζει το παιδί του, να ανάβουν τα φώτα στο δρόμο έξω από το σπίτι του, να πίνει καθαρό νερό, να κολυμπάει σε καθαρές θάλασσες και ό,τι άλλο απαιτεί και δικαιούται από τον δήμο του να το απολαμβάνει.
ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ οι αιρετοί τί επιθυμεί ο πολίτης που τους ψηφίζει, τότε και οι δήμοι θα λειτουργήσουν καλύτερα.

Αντιμετωπίζοντας τοπικά την οικονομική κρίση

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΜΠΟΡΕΙ στην περιοχή μας να μην υπάρχει η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» που θα εισέπραττε το κόστος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όμως οι παράπλευρες επιπτώσεις της θα κάνουν κυρίως μετά τους καλοκαιρινούς μήνες την παρουσία τους αισθητή και στον Νομό Αργολίδας.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αναμένεται να είναι το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης, αφού οι απολυμένοι και οι, οι υπό μισθολογική μείωση, ευρωπαίοι και αμερικανοί θα επιλέξουν να εργαστούν τις ημέρες της αδείας τους ή θα προτιμήσουν γειτονικούς χώρους αναψυχής και ξεκούρασης, προκειμένου να μειώσουν το κόστος των διακοπών των.
ΔΕΚΑΔΕΣ τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση, εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της μείωσης του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας, αλλά και της μείωσης των χρημάτων που θα διέθετε υπό άλλες συνθήκες ο τουρίστας.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, αναμένεται να πληγούν επιχειρήσεις που έχουν στηριχθεί στην δανειοληψεία προκειμένου να εκσυγχρονιστούν ή ακόμα και να δημιουργηθούν με βάση τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν έχουν προλάβει ακόμα να κάνουν απόσβεση των επενδύσεων. Ο Κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τουριστικές επιχειρήσεις με μονομερή προσανατολισμό σε ορισμένες αγορές, όπως σε αυτή της Μ. Βρετανίας η οποία μαζί με αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την οικονομική κρίση.
ΑΝΤΙΔΟΤΟ στην παγκόσμια κρίση δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως πρακτικές που θα μπορούσαν σε τοπικό επίπεδο να έχουν ακολουθηθεί προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση ανακούφισης της τοπικής οικονομίας, ενώ μια δεύτερη λύση και πιο εξειδικευμένη θα αποτελούσε η προσέγγιση συνταξιούχων τουριστών, το εισόδημα των οποίων δεν επηρεάζεται τόσο από τις οικονομικές συγκυρίες.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ διαθέτει όλες σχεδόν τις προϋποθέσεις να καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις σε περιόδους κρίσεων, το δυστύχημα όμως είναι ότι στερείται των αντίστοιχων «ηγεσιών», ώστε να μπορέσει εγκαίρως να εφαρμόσει εναλλακτικές στρατηγικές.

Τέλος εποχής ο γυάλινος τοίχος ….τέλμα ή μια νέα αρχή ;

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

-Πολιτικοί είναι υπεύθυνοι , συνυπεύθυνοι , ή ανέχονται διάφορα σκάνδαλα οικονομικά και ηθικά για να ικανοποιήσουν τις φιλόδοξες επιθυμίες και για να συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα .
-Η πολιτική όλο και πιο πολύ έχει αντικατασταθεί από την διαφήμιση και τα τηλεοπτικά παράθυρα οι έλληνες δεν παράγουν πια πολιτική δράση αλλά πολιτικάντικα διαφημιστικά «σλόγκαν»
-Τα ολυμπιακά έργα που με τόσο μόχθο και άγρια φορολογία φτιάχτηκαν από το αίμα του ελληνικού λαού καταστρέφονται από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.
-Αθλητές που τους είχαμε σαν παράδειγμα προς μίμηση ο ένας μετά τον άλλο αποδεικνύονται ντοπαρισμένοι από το ευ – αγωνίζεσθαι στο ευ-αναβολίζεσθαι
-Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν έχει συνοχή, διάρκεια , προσανατολισμό, δεν υπερασπίζεται την ελληνική γλώσσα και την ελληνικότητα και μάλλον ενισχύει την ανάπτυξη μαθησιακών δυσκολιών ( είναι πρόσφατη η έρευνα της «ελευθεροτυπίας» για τα λάθη στα σχολικά βιβλία)
-Μια οικονομία που πάντα αναζητούσε ένα μερίδιο από την παραοικονομία για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, ενώ η αύξηση της ανεργίας θα της δώσει και τα τελικά χτυπήματα
-Ένα σύστημα υγείας το οποίο δε μπορεί να σταθεί στα πήλινα πόδια του, δεν αποκλείεται να δούμε προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού να μπαίνουν ακόμα και μέσα στα χειρουργεία για να πάρουν πίσω τα υλικά για τα οποία δεν πληρώθηκαν
Για όλη αυτή την κατάσταση φυσικά δεν ευθύνεται ένα και μόνο κόμμα και ούτε μόνο αυτά , είναι μια συλλογική ευθύνη όλων μας των βολεμένων της μεταπολίτευσης γενιά. Πολλοί είναι απαισιόδοξοι και λένε ότι ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα η κρίση τους χώνει όλο και πιο βαθιά στον καναπέ τους. Υπάρχουν και οι άλλοι οι θυμωμένοι που σηκώνουν τη σημαία της οργής, βγήκαν στους δρόμους για δυο τρεις μέρες και ξανά στον επαναστατικό τους καναπέ και να πετάνε τα τσόφλια σαν επαναστατικές μολότοφ ενώ ακούνε τις ειδήσεις από την τηλεόραση.
Λένε ότι απαισιόδοξος είναι αυτός που σε κάθε ευκαιρία βλέπει μια δυσκολία και αισιόδοξος είναι αυτός που πίσω από κάθε δυσκολία βλέπει μια ευκαιρία.
Είναι πράγματι μια δύσκολη περίοδος. Οδηγήσαμε το κοινωνιακό μας λεωφορείο ακολουθώντας μόνο τα λαμπερά σήματα. Στρίβοντας συνεχώς το τιμόνι προς τα λαμπερά καταναλωτικά φώτα, το κολλήσαμε το όχημα στον γυάλινο αδιαπέραστο τοίχο. Μας έδειξαν τα διάσημα επώνυμα στολίδια αλλά δεν μας είπαν ότι η αγορά ήταν περιφραγμένη από τα το γυάλινο τοίχο.
Σε αυτή την παράξενη κατάσταση μας προσφέρουν (!!!) δυο επιλογές ή μισοζαλισμένοι από την ξαφνική μας σύγκρουση με την πραγματικότητα του γυάλινου τοίχου θα μείνουμε αδρανείς και θα χαζεύουμε τα διάσημα στολίδια για άλλη μια φορά θεατές της ζωής. Παρακαλώντας και ικετεύοντας για μια είσοδο ενώ οι διοικούντες θα δίνουν κάποιες μέρες είσοδο σε κάποιους για να διατηρούν την ελπίδα της λαμπερής υποταγής σε όλους. Η κάποιοι θυμωμένοι θα προσπαθήσουν να σπάσουν να σπάσουν τον γυάλινο τοίχο προσφέροντας δουλειά σε κατασταλτικούς και επισκευαστικούς μηχανισμούς της αγοράς.
Και οι δυο τακτικές είναι λάθος .
Μια είναι η λύση, να αλλάξουμε όραση, θέα, συνείδηση να γυρίσουμε την πλάτη στα γυάλινα στολίδια και να ξαναπάρουμε τον δρόμο της επιστροφής στην κοινωνία , στην μάθηση στον κοινωνικό αγώνα.
Δυστυχώς είτε βρούμε είσοδο είτε συγκρουστούμε με τον γυάλινο τοίχο ένα και το αυτό θα είναι το αποτέλεσμα θα μπούμε είτε υποταγμένοι είτε ψευτοεπαναστατημένοι στην μέσα λαμπερή αγορά, και στις δυο περιπτώσεις νέοι πελάτες θύματα..
Είναι καιρός να κατεβούμε από το όχημα του εφησυχασμού, να στρέψουμε την όραση , την συνείδηση μας ( συν –οίδα ) μακριά από την βιτρίνα και περπατώντας ξυπόλυτοι στο βρεγμένο χώμα να ξαναγειωθούμε και να βρούμε τον όλο – άλλο, τον συν – άνθρωπο που μόνο ως αντανάκλαση βλέπαμε μέσα από τις καταναλωτικές βιτρίνες μας.
Το σημερινό μας αδιέξοδο είναι η καλύτερη μας ευκαιρία …


14/1/09

Συνέντευξη Μανώλη

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς είδατε τον ανασχηματισμό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι αλλαγές που έγιναν ήταν κυρίως στο οικονομικό επιτελείο. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι δικαιωμένος, με την έννοια ότι τον τελευταίο χρόνο είχα διαφωνήσει με τις πολιτικές του οικονομικού επιτελείου και με τον κο Αλογοσκούφη και με με τον κο Φώλια. Είχα βγει τότε που ήταν πανίσχυροι και είχα ζητήσει διαφορετικές πολιτικές αναφορικά με τα κοινωνικά μέτρα για τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους. Θυμάστε ότι είχα διαφωνήσει τότε με την κατάργηση του αφορολογήτου για τους μικρομεσαίους. Σήμερα, έρχεται ο πρωθυπουργός και με δικαιώνει σε ένα βαθμό, αλλάζοντας αυτούς τους υπουργούς.
Το θέμα όμως δεν είναι τα πρόσωπα. Δεν θεωρώ ότι τα πρόσωπα, είναι το πρωτεύον. Το πρώτο είναι οι πολιτικές. Εκείνο που εγώ περιμένω τουλάχιστον, είναι η αλλαγή στις πολιτικές και στροφή προς την κοινωνία. Να είμαστε πιο κοντά σε αυτούς που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Αν αυτό γίνει πράξη, εγώ πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα ξαναπεράσει μπροστά. Μένει το χρονικό διάστημα να αποδειχθεί, αν θα γίνει αυτό ή όχι. Αν δεν γίνει, εγώ θα εξακολουθήσω να έχω την ίδια άποψη, την ίδια προσέγγιση. Βεβαίως η θέση του υπουργού, θα μπορούσε να βοηθούσε την περιοχή μου περισσότερο. Αυτές όμως είναι επιλογές που δεν τις κάνω εγώ, τις κάνει ο πρωθυπουργός. Προσωπικά, δεν έχω καμία πικρία, γιατί το θέμα δεν είναι προσωπικό. Βουλευτής δεν γίνεται κάποιος με αυτοσκοπό να γίνει υπουργός. Αυτοσκοπός είναι ο βουλευτής να υπηρετήσει την παράταξή του και τους πολίτες. Τώρα αυτό αν γινόταν για την περιοχή μας, αυτό θα ήταν μία ανταμοιβή στην περιοχή που δίνει και μεγάλα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία.
Επελέγη να μπουν υπουργοί από περιοχές που έχει προβλήματα η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη. Δεν ξέρω πόσο σωστό είναι αυτό. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέλλον.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Απ΄ ότι φαίνεται, ο ανασχηματισμός έγινε με γεωγραφικά κριτήρια. Θεωρείτε ότι καλύπτεται η κυβέρνηση γεωγραφικά για την Αργολίδα με την υπουργοποίηση Σαμαρά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κοιτάξτε, ο Αντώνης είναι μισός από την Αργολίδα, οφείλουμε να το πούμε. Αλλά δεν νομίζω ότι το κριτήριο ήταν ότι ο Αντώνης καλύπτει τις δύο περιοχές. Ο Αντώνης μπήκε γιατί είναι μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας πολιτικός που θα παίξει και στο μέλλον μεγάλο ρόλο στην πολιτική. Είναι φίλος, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει την περιοχή μας, αλλά δεν νομίζω ότι το κριτήριο ήταν να καλύψει και το νομό μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επομένως η Αργολίδα μένει εκτός; Δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση; Θεωρείται ως δεδομένη η Αργολίδα, επειδή είναι δεξιός νόμος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το κριτήριο ήταν εκεί που υπήρχαν προβλήματα. Ούτε στη Σπάρτη, ούτε στην Αργολίδα, ούτε στη Χαλκιδική, σε νομούς δηλαδή που η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλα ποσοστά δεν υπουργοποιήθηκαν βουλευτές. Που σημαίνει, ότι εκείνο που ενέπνευσε περισσότερο ήταν αυτό, που κατά την άποψή μου δεν ήταν και το πιο σωστό. Καμία φορά πρέπει να ανταμείβεις αυτούς που σε τιμούν με την ψήφο τους και όχι με έμμεσο τρόπο ουσιαστικά να τους τιμωρήσεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του. Δεν νοιώθω πικραμένος, δεν το δήλωσα ποτέ. Θα θεωρούσα πιο δύσκολο για μένα να είμαι υπουργός και να μην μπορώ να πω την άποψή μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Φαντάζομαι όμως ότι δεν ήταν κάτι το οποίο δεν θα το επιθυμούσατε. Τουλάχιστον οι πολιτικοί σας φίλοι, πάντοτε διέρρεαν προς τα έξω ότι στον επόμενο ανασχηματισμό, θα είναι υπουργός ο Μανώλης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε προσωπικό επίπεδο, δεν με ενδιέφερε. Σας το λέω. Μπορεί να ήταν και χειρότερα τα πράγματα για μένα, σε προσωπικό επίπεδο. Με την έννοια ότι θα ήμουν στην κυβέρνηση και αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, καταλαβαίνετε ότι θα ήμουν σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτό είναι δεδομένο.
Πάνω απ όλα βάζω το να λέω την άποψή μου και να χτυπώ καμπανάκια, όπως έχω χτυπήσει επανειλημμένα στην κυβέρνηση και στην παράταξη και έχω δυστυχώς από τα πράγματα δικαιωθεί. ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά δηλαδή, δεν θεωρείτε ότι ενοχληθήκατε από την μη επιλογή του προσώπου σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καθόλου, καθόλου. Σε προσωπικό επίπεδο καθόλου. Θα σας έλεγα ότι με ενόχλησε και σε έναν βαθμό νοιώθω ενοχλημένος για το νομό, για την περιοχή. Όχι τώρα, πολλά χρόνια, που για μια ακόμα φορά μένει εκτός. Αλλά αυτό είναι ευθύνη άλλων, δεν είναι δική μου. Εγώ θα υπηρετώ το νομό στο βαθμό που μπορώ, με βάση τις δυνατότητες που έχω. Και να μην είμαι υπουργός, ξέρετε δίνω μάχες για μεγάλα έργα, όπως για το νερό, παραδείγματος χάριν, και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Την ώρα που έχουμε πάρει την πολιτική απόφαση, λίγο πριν την υπογραφή, θα έπρεπε να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας στο νομό, πέρα από τα κόμματα, για να ολοκληρώσουμε το έργο. Δυστυχώς έχω αντιληφθεί και το έχω βρει μπροστά μου, παρεμβάσεις από τον χώρο το δικό μας τον Νεοδημοκρατικό, σε μια εμμονή για άλλη λύση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Δεν λύνεται το πρόβλημα του Αναβάλου; Τι ακριβώς συμβαίνει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λύνεται το πρόβλημα του Αναβάλου, βρίσκεται στην τελική φάση. Μετά τον ανασχηματισμό είχα επαφές και με τον γενικό γραμματέα και μίλησα με τον υπουργό τηλεφωνικά. Δώσαμε ραντεβού μετά τις 20 Ιανουαρίου, για να ολοκληρώσουμε το τελικό στάδιο. Του ζήτησα να κατεβεί στην Αργολίδα, με την υπογραφή της ένταξης.
Παρ όλα αυτά διαπιστώνω να υπάρχουν προβληματισμοί, δήθεν αν ο μηχανικός κάνει καλά τη δουλειά του, ότι δεν είναι καλός, άρα δεν προχωράει το έργο και μήπως θα πρέπει να σκεφθούμε άλλες λύσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Να μη μασάμε τα λόγια μας. Αυτοί οι προβληματισμοί οδηγούν προς την κατεύθυνση να μην γίνει το έργο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό σε καμία περίπτωση. Απλά αυτά δείχνουν τη νοοτροπία μερικών ανθρώπων που αντί να προσθέσουν τις δυνάμεις τους για να ολοκληρώσουμε το έργο, εμμένουν στις απόψεις που είχαν κάποτε, πριν από την εξαγγελία του έργου. Αυτό είναι λάθος. Δεν βοηθάει τον τόπο. Μάλιστα το λέω προς την κυβέρνηση, ότι έτσι και παρατηρηθεί η παραμικρή καθυστέρηση για αυτό το θέμα, θα χυθεί αίμα. Εγώ λέω ό,τι νιώθω κι αν κάποιοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους, θα χυθεί αίμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ακόμα και εσωκομματικά θα χυθεί αίμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακόμα και εσωκομματικά. Πάνω από τα εσωκομματικά, πάνω από τα κόμματα, είναι ένα έργο της περιοχής, που το περίμενε 30-40 χρόνια. Όποιος τολμήσει να δημιουργήσει εμπόδια, θα καταγγελθεί ονομαστικά στο λαό της Αργολίδας και ο λαός θα αποφασίσει. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Είμαστε στο τελικό στάδιο. Και ξέρω τι λέω.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή πλησιάζουμε σε εκλογές, ο Γιάννης Μανώλης θα είναι υποψήφιος στην Αργολίδα ή στην Αθήνα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα εξαρτηθεί από το αν ο Μανώλης θα εξακολουθεί να ασχολείται με την πολιτική και από τις εξελίξεις σε αυτά που σας έλεγα προηγουμένως. Δεν δέχομαι και δεν θα δεχθώ ποτέ ο νομός να μείνει πίσω. Αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, τότε είναι πιθανόν να έχω μια άλλη στάση απέναντι στην πολιτική.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και απέναντι στο κόμμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν είναι να επιλέξω ανάμεσα σε κάτι που περιμένει ο νομός 40 χρόνια και στο κόμμα, θα επιλέξω αυτό που περιμένει ο νομός 40 χρόνια. Καθαρά και ξάστερα. Δεν θέλω να φοβίσω τον κόσμο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πάμε εκεί. Ίσα - ίσα. Και η διαβεβαίωση του υπουργού ήταν αντίθετη. Όμως ξέρω ότι υπάρχουν παρεμβάσεις. Ξέρω ότι κάποιοι δεν είδαν με καλό μάτι αυτή τη λύση. Ξέρω ότι κάποιοι υπουργοί που σήμερα έχουν φύγει, είχαν δώσει το πράσινο φως της άλλης λύσης και από τον φόβο της καταγγελίας έκαναν πίσω.
Και θέλω ένα τελευταίο να σας πω, να γραφτεί. Να ευχαριστήσω τον πρώην υπουργό τον κο Κοντό, τον οποίο πρέπει να τον ευγνωμονεί η Αργολίδα. Έζησα από πολύ κοντά τις μάχες που έδωσε και τις δώσαμε μαζί απέναντι σε άλλες απόψεις και σε άλλες λογικές. Μπορεί να έφυγε για άλλους λόγους, αλλά θα ήταν αδικία να μην πούμε αυτό που πρέπει απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Να ελπίσω ότι και η υπογραφή του, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ για τον Ανάβαλο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας είπα, ναι. Μίλησα και με τον υπουργό. Απλά ήθελα να δώσω ένα μήνυμα, να σταματήσουν οι παράπλευρες παρεμβάσεις. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Σας το λέω και καλό είναι να το καταλάβουν κι αυτοί που παρεμβαίνουν. Γιατί στο επόμενο διάστημα θα βγω να πω και ονόματα και θα πω και συγκεκριμένα πράγματα.

Νέοι αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι

Αλλαγές με τον νέο χρόνο στις θέσεις αντινομαρχών και αντιδημάρχων.
Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου αναδείχθηκε ο Σταύρος Αυγουστόπουλος, αντιπρόεδρος ο Γιάννης Μήτσας και γραμματέας ο Κώστας Ντρούλιας. Με απόφαση του Νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλου ορίστηκαν νέοι Αντινομάρχες, οι οποίοι είναι και πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών, ως εξής: Δημήτριος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Α΄ Ν.Ε., Βασίλειος Νίκας, πρόεδρος της Β΄ Ν.Ε., Χρήστος Τσούλος, πρόεδρος της Γ΄ Ν.Ε., Σοφία Καλογεράκου, πρόεδρος της Δ΄ Ν.Ε.
Στον δήμο Ναυπλίου πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Αρματάς, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Μπαστούνης, γραμματέας ο Νίκος Χουντάλας. Αντιδήμαρχοι ορίστηκαν οι Νίκος Χρόνης, Δημήτρης Μπακέας και Ανδριανός Χριστόπουλος.
Στον δήμο Άργους πρόεδρος εξελέγει ο Σίμος Βαρδάκας, και γραμματέας ο Δανιήλ Τσαλδάρης. Αντιδήμαρχοι ορίστηκαν οι Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Αναγνώστου, Κώστας Γκαργκάσουλας και Θοδωρής Δεληγιάννης.
Στον Δήμο Κρανιδίου εκλέχθηκαν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Τόδωρης Παντελεήμων, αντιπρόεδρος ο Λάμπρου Αναστάσιος και γραμματέας ο Κακουριώτης Σωτήρης.
Στον δήμο Ασκληπιείου, εκλέχτηκαν πρόεδρος ο Κωστούρος Γεώργιος, αντιπρόεδρος ο Κωστούρος Δημήτριος και γραμματέας ο Γαλάνης Κωνσταντίνος.
Στις Δημαιρεσίες που έγιναν στο Δήμο Λέρνας εξελέγησαν πρόεδρος Δ.Σ ο Μαρινάκος Στυλιανός, αντιπρόεδρος ο Λιβανός Αθανάσιος, γραμματέας ο Κονοπίσης Δημήτριος. Επίσης με απόφαση του Δημάρχου, ορίσθηκαν νέοι αντιδήμαρχοι οι Κονοπίσης Δημήτριος και Κλείδωνας Γεώργιος.

Ξεκίνησε ο εμπλουτισμός

Με ταχύτατους ρυθμούς κινήθηκε η νομαρχία Αργολίδας, μόλις έτρεξε νερό στις πηγές του Κεφαλαρίου και κινήθηκαν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει ο εμπλουτισμός.
Στις 8 Ιανουαρίου, έγινε σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών στο γραφείο του νομάρχη και μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων και των εμπλεκόμενων φορέων την ίδια μέρα στα γραφεία της Αργολίδας, ξεκίνησε η υδροδότηση της διώρυγας Κιβερίου από την πηγή Κεφαλαρίου για την εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων στο Αργολικό πεδίο και στην περιοχή Ασίνης - Δρεπάνου.
Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας το Κεφαλάρι βγάζει περί τα 5000 κυβικά την ώρα, χαροποιώντας τους αγρότες.
Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Σχολή Θετικών Επιστημών, σκοπός του τεχνητού εμπλουτισμού είναι ένας από τους πιο κάτω ή συνδυασμός περισσότερων του ενός από αυτούς:
Η αύξηση της εκμεταλλεύσιμης ποσότητας υπόγειου νερού ή η δημιουργία προσωρινής υπόγειας αποθήκης για εκμετάλλευση.
Η αποκατάσταση της υδρολογικής ισορροπίας (δηλ. του υδρολογικού ισοζυγίου) υδροφόρων στρωμάτων ή συστημάτων που διαταράχθηκε λόγω υπερεκμετάλλευσης (υπεράντλησης) τους ή η πρόληψη της επαπειλούμενης διατάραξης του υδρολογικού ισοζυγίου και των συνεπειών του (βλ. προηγούμενο κεφάλαιο).
Η πρόκληση ανόδου της στάθμης (τοπικά ή γενικά) σε παράκτια υδροφόρα στρώματα για την αποφυγή ή την αναχαίτιση διείσδυσης της θάλασσας και υφαλμύρωσης των υδροφορέων.
Η άνοδος ή έστω η διατήρηση της στάθμης υδροφόρων στρωμάτων για την αποφυγή συνίζησής τους και υποχώρησης της επιφάνειας του εδάφους.
Η τροποποίηση της ποιότητας υπόγειου νερού με εμπλουτισμό του από άλλο κατάλληλο ποιοτικά.
Η επεξεργασία επιφανειακών νερών προς εκμετάλλευση δια της διήθησής τους από κατάλληλα εδαφικά-γεωλογικά στρώματα.
Η διατήρηση της παροχής που επαπειλείται με μείωση ή και πλήρη στείρευση ή επαναλειτουργία στειρευθείσης ήδη πηγής αντλουμένου φρέατος (ή γεώτρησης) ή κάθε υδροληπτικού (υδρομαστευτικού) έργου.
Η ενεργειακή χρήση νερού με εισαγωγή κρύου και άντληση ζεστού σε περιοχές γεωθερμικών πεδίων.
Η λειτουργία ψυκτικών εγκαταστάσεων και μηχανισμών εργοστασίων με την εισαγωγή θερμού νερού και την άντληση κρύου.
Η αντιμετώπιση πλημμυρικών παροχών με τη διοχέτευση μέρους τους σε περιοχές με διατάξεις-εγκαταστάσεις τεχνητού εμπλουτισμού.

Λόγοι ασφάλειας επέβαλαν την αναβολή της επίσκεψης Βαρθολομαίου

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου στην Αργολίδα.
Με ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Αργολίδας δεν αναφέρει τους λόγους της αναβολής, απλά τονίζει ότι "κατόπιν ενημέρωσης από την Γραμματεία του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναβάλλεται για αργότερα η προγραμματισθείσα για την 24η και 25η τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου επίσκεψη της Αυτού Θειατάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κκ. Βαρθολομαίου".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Άργος όπου θα παραβρισκόταν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 1η επέτειο από την μετακομιδή των Ιερών λειψάνων του Επισκόπου Άργους Αγίου Πέτρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης αναβάλλονται και οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις.
Όλα δείχνουν ότι λόγοι ασφαλείας επέβαλαν την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης μετά από τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, με την καθυστερημένη ρεβάνς που πήρε ο Ερντογάν από τους στρατηγούς, για το πραξικόπημα του 1997 κατά του ισλαμιστή μέντορά του Ερμπακάν. Η Εργκενεκόν (πήρε το όνομά της από τη μυθική γενέτειρα των Τούρκων στην Κεντρική Ασία) σχεδίαζε αποσταθεροποίηση των ισλαμιστών με δολοφονικές ενέργειες, ώστε να στρώσει το χαλί σε επέμβαση του στρατού. Μεταξύ άλλων φέρεται να σχεδίαζε τη δολοφονία του Ερντογάν, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ.
Άγνωστο είναι αν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Βαρθομαίου στην Αργολίδα στις 3 Μαίου στον εορτασμό της μνήμης του Πολιούχου Άργους Αγίου Πέτρου

Δεν έχουν πάρει ακόμα αποφάσεις τα δημοτικά συμβούλια για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών

Σε αδιέξοδο βρίσκονται πλέον όλοι οι δήμοι της περιφέρειας, αφού ακόμα και η δεματοποίηση καρκινοβατεί. Ο πρόεδρος του ενιαίου συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων και υδατίνων πόρων Αργολίδας Θοδωρής Δεληγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή του Άκη Ντάνου «Φόρουμ της Πέμπτης» παραδέχτηκε πως τα πρόστιμα μπορεί να μετακυλιστούν στην χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να αφαιρεθούν κατ αυτόν τον τρόπο από τους παρανομούντες Δήμους.
Όμως τα πάντα κρέμονται πλέον από μία κλωστή, αφού μια προσφυγή ενός πολίτη στον εισαγγελέα για την λειτουργία παράνομης χωματερής, αρκεί για να βρεθεί ένας Δήμαρχος πίσω απ΄ τα κάγκελα.
Το πρόβλημα όμως επεκτείνεται και στους δεματοποιητές οι οποίοι θα μείωναν το ύψος των προστίμων, αφού ακόμα δεν έχουν χωροθετηθεί οι χώροι τόσο της εγκατάστασης όσό και της αποθήκευσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών.
Όπως υποστήριξε ο κ. Δεληγιάννης στην Αργολίδα μόνο η περιοχή του Κρανιδίου έχει βρει λύση, ενώ ο Δήμος Άργους περιμένει την έγκριση χώρου από την περιφέρεια για την επιλογή του χώρου δεματοποίησης και του χώρου απόθεσης των δεμάτων. Στην επίλυση του χώρου του Άργους ποντάρει χωρίς να το λέει και ο Δήμος Ναυπλίου, αφού η πρόταση της περιφέρειας ήταν ένας δεματοποιητής και ένας χώρος αποθήκευσης για Ερμιονίδας και ένας για Άργος – Ναύπλιο, πρόταση που φάνηκε να προωθεί και η ΤΕΔΚ Αργολίδας σε πρόσφατη συνεδρίασή της.
Κανείς φυσικά μέχρι σήμερα δεν έχει πειστεί για την ορθότητα της χρήσης των δεματοποιητών σε μη ανακυκλωμένα απορρίμματα και πολύ περισσότερο φυσικά για τον τρόπο λειτουργίας των προσαρμοσμένων σ αυτούς βιολογικών καθαρισμών.
Όσον αφορά τον κοινό τόπο εναπόθεσης των δεμάτων που αναζητεί η περιφέρεια, το τελευταίο διάστημα ακούστηκε έντονα η περιοχή της Λίμνης Τάκα στην Αρκαδία η οποία και στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως παράνομος σκουπιδότοπος της Τρίπολης. Ως γνωστόν, εκτός του ότι πλέον η Τάκα έχει ενταχθεί στο Natura, τα νερά της τροφοδοτούν τις πηγές του Αναβάλου.

Το ρουσφέτι πέθανε, ζήτω το ρουσφέτι

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΙΑ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ανέτειλε και το «κατόπιν ενεργειών μου» από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καλά κρατεί. Η επιλογή με γεωγραφικά κριτήρια του νέου κυβερνητικού σχήματος, που προέκυψε από τον ανασχηματισμό, αυτό δείχνει. Περιοχές που είναι δεδομένες για τη Νέα Δημοκρατία - όπως η Αργολίδα - δεν συμπεριελήφθησαν στον χάρτη, ενώ περιοχές στις οποίες αντιμετωπίζει προβλήματα το κυβερνών κόμμα, έτυχαν υπουργοποίησης των βουλευτών τους.
ΓΙΑΤΙ; ΜΑ για να εξυπηρετήσουν και να αντλήσουν αντίστοιχα ψήφους. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Γιάννη Μανώλη, στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον «α». Λέει ο Μανώλης ότι «η θέση του υπουργού, θα μπορούσε να βοηθούσε την περιοχή μου περισσότερο» και ότι αυτό «θα ήταν μία ανταμοιβή στην περιοχή που δίνει μεγάλα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία».
ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΙ τα παραπάνω; Μα φυσικά, ένας υπουργός θα μπορούσε να μεροληπτήσει υπέρ του τόπου του και φυσικά θα περιμένει το αντάλλαγμα στις εκλογές. Έτσι θα είναι κερδισμένος και ο υπουργοποιηθείς υπουργός και το κόμμα του. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, σε έναν νομό - όπως η Αργολίδα - που λίγο πολύ είναι δεδομένη η υπερψήφιση της Νέας Δημοκρατίας και δεν υπάρχει πρόβλημα, με αυτήν την λογική, δεν χρειάζονται ούτε έργα, ούτε υπουργοί. Αντίθετα, εκεί που υπάρχει πρόβλημα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα το λύσει με τα ρουσφέτια, είτε σε επίπεδο ψηφοφόρων, είτε σε επίπεδο δημοσίων έργων, εις βάρος φυσικά των υπολοίπων νομών.
ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ πέθανε, ζήτω το ρουσφέτι.

Δύσκολο το νέο έτος

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΟΤΑΝ χαμήλωσε η συναισθηματική ένταση από την εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξη και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε, άρχισε να γίνεται σε όλους λίγο ή πολύ πιστευτό ότι «το κράτος δολοφονεί», με τον μπάτσο να αποτελεί στιγμιαία επιλογή του μέσου.
ΛΙΓΕΣ ημέρες αργότερα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι «το κράτος πράγματι δολοφονεί» με την απόπειρα δολοφονίας ενός άλλου «μπάτσου» πιθανόν στιγμιαίου κάποια άλλη στιγμή μέσου επιβολής του κράτους, από κάποιους που κάποιοι βαθιά ενταγμένοι στο σύστημα φρόντισαν να τους προσδιορίσουν σαν τρομοκράτες με την έννοια του «ενόπλως αντιπαραθετουμένων κατά της σημερινής μορφής του κράτους αποβλέποντας στην επιβολή ενός άλλου κράτους με τους δικούς του «καλούς Μπάτσους», να εποπτεύουν και στιγμιαία να δολοφονούν οτιδήποτε αντιτίθεται σε αυτό.
ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ερώτημα για το «ποιος είναι υπαρκτό πρόσωπο», έχει εκ της γεννήσεως της έννοιας του Κράτους και της «ανακάλυψης της συσσώρευσης πλούτου» απαντηθεί. Όσο και αν τα ΜΜΕ μεταποιούν την Βία από μακροχρόνια σε στιγμιαία πράξη αντιλαμβανόμενα ως «όλον» την στιγμιαία έξαρση και παραβλέποντας εκ φύσεως την αναπαραγωγή και τα αίτιά της, η βία δεν σταματά, απλά αλλάζει περικάλυμμα.
Η ΑΠΑΓΩΓΗ του επιχειρηματία από κακοποιούς του λεγόμενου κοινού ποινικού δικαίου δεν παύει στη ουσία να είναι μια ακόμα απόπειρα άσκησης βίας του συστήματος κατά του ίδιου του του εαυτού, αφού τόσο ο επιχειρηματίας όσο και οι απαγωγείς αποσκοπούν σε ένα και μόνο πράγμα αν και με διαφορετικά μέσα, στην συσσώρευση πλούτου την οποία αναδεικνύει ως ύψιστη αρχή το ίδιο το κράτος.
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ της κοινωνίας κάτω από την ηγεμόνευση του Κράτους είτε καπιταλιστικού είτε παλλαϊκού, θα γεννά διαρκώς τα αίτια της βίας και την ανάγκη «εσωτερικού στρατού» για την ΕΠΙΒΟΛΗ της τάξης.

Έτος ανασφάλειας …ευκαιρία να αναπτυχθούν μηχανισμοί ασφάλειας(!!!)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

- Δεκαπεντάχρονος πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού
- κουκουλοφόροι καταστρέφουν την πόλη σε κτιριακό αλλά και σε εμπορικό επίπεδο
- καλάσνικοφ τραυματίζουν θανάσιμα 21χρονο αστυνομικό
- τουρκικά αεροσκάφη κόβουν βόλτα μέχρι την Εύβοια
- απανωτές απαγωγές ιδιαίτερα εύπορων πολιτών
- τηλεοπτικά δελτία τρόμου για την καθημερινή επιβίωση στα πολυκαταστήματα
- αύξηση της καθημερινής παραβατικότητας και εγκληματικότητας
Μέσα σε αυτό τον ασφυκτικό κλοιό γεγονότων είναι εμφανής ότι άρχισε να αλλάζει και η συμπεριφορά του μέσου πολίτη. Είναι καθημερινό φαινόμενο η ατάκα που ακούγεται όλο και πιο συχνά «ησυχία τάξη και ανασφάλεια» . Και τι σημαίνει ανασφάλεια, έλλειψη ασφάλειας και βεβαιότητας και σε ψυχολογικό επίπεδο σημαίνει ένα συναίσθημα φόβου και ανησυχίας για επικείμενο κακό που έρχεται από το περιβάλλον του ατόμου και το προκαλεί φοβία ή άγχος.
Πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο για κάποιον να σκέφτεται για το αν θα κυκλοφορεί στην πόλη του Άργους ή του Ναυπλίου νύχτα και να προβληματίζεται για το αν θα περάσει από κάποια σημεία λόγω ανασφάλειας.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αφήναμε ξεκλείδωτες τις πόρτες των αυλών μας, τώρα διπλοκλειδώνουμε και βάζουμε και διπλές και κρυφές κλειδαριές στις εσωτερικές μας πόρτες.
Είναι πολύ εύκολες οι απαντήσεις να πούμε ότι φταίει η φτώχεια και η άσχημη οικονομική κατάσταση ( μα και παλαιότερα ήταν χειρότερα τα οικονομικά μέσα αλλά ο κόσμος ένοιωθε πιο ασφαλής στην πόλη και δεν κλειδαμπαρωνόταν , με άδειο πορτοφόλι και με ανοιχτά τα παράθυρα κοιμόταν ο μέσος έλληνας.)
Είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι φταίνε τα ΜΜΕ, το τηλε- χειριστήριο δεν το κρατά ο εντελοδόχος δημοσιογράφος του τρόμου αλλά ο φοβισμένος καναπεδάτος πολίτης που νοιώθει αφεντικό επιλέγοντας την εικονική του σκλαβιά του παίζοντας με το τηλεκοντρόλ). Είναι πια πολύ εύκολη απάντηση να μας φταίνε για άλλη μια φορά οι Τούρκοι, ίσως να έχει και βάση η φράση γειτονεύεις με αυτόν που σου ταιριάζει. Πολύ εύκολα θα τους αποδίδαμε και τον σεισμό που έγινε πρόσφατα στην Κρήτη.
Είναι πολύ εύκολη απάντηση να φταίνε μόνο οι ξένοι πράκτορες και δυνάμεις που στήνουν καταστάσεις και γεγονότα στον τόπο. Οι κακοί που πάντα πολεμάνε τον Ελληνισμό.
Αναζητούμε πολύ εύκολα τον αίτιο στο Άλλο αλλά ποτέ δεν βλέπουμε στον Εαυτό μας και το μερίδιο της ευθύνης για το άγχος και την ανασφάλεια που μας περιβάλλει.
Οι προηγούμενες γενιές δαπάνησαν μεγάλες δυνάμεις και πολλά ποσοστά ενέργειας για να κερδίσουν ένα «καλό επίπεδο ζωής» έτσι όπως θελήσαμε τον μικροαστικό μας παράδεισο ( το σπίτι μας , το αυτοκίνητο μας κλπ). Και πράγματι μπορεί κανείς να πει ότι από την μεταφορά αγαθών και πληροφοριών με ταχύτητα γαιδάρου μέχρι τις οπτικές ίνες ήταν μια τεράστια πρόοδος για την ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα αγαθών . Αλλά για να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε οργανώσουμε αυτά τα αγαθά χτίσαμε τις υλικές και ψυχολογικές αποθήκες μας. Ιδιοκτήτες πια των μικροαστικών παραδείσων άρχισε και ο φόβος και το άγχος να διατηρήσουμε τα κεκτημένα. Αγαθό το αγαθό που αποθηκεύαμε , πέτρα την πέτρα που χτίσαμε το ατομικό μας κάστρο χάσαμε την Όραση μας με τον Ολο Άλλο.
Η υπερβολική αυτάρκεια μας οδήγησε σε κοινωνική ανεπάρκεια και απομόνωση, πάψαμε να κοιτάμε τον άλλο στα μάτια το μόνο που μας νοιάζει είναι αν κοιτά τα καταναλωτικά μας στολίδια όπως και εμείς το ίδιο κάνουμε. Αντικαταστήσαμε την κοινωνία με το life style.
To κύριο αίτιο της συλλογικής μας ανασφάλειας είναι ότι στον δρόμο της εξέλιξης και της προόδου χάσαμε την συλλογικότητα και την κοινωνικότητα μας. Κλεισμένος μέσα στην ατομικότητα του ο καθένας μας φτιάξαμε την μεγάλη φωλιά για να εκκολαφθούν τα αυγά από τα φίδια της ανασφάλειας. Και όχι μόνο αυτό αλλά και τα αυγά του φιδιού σε λίγο καιρό δεν αποκλείεται να φαίνονται για πολλούς και ως η μόνη σωτηρία.
Αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο πρέπει να τολμήσουμε ξανά το ταξίδι της κοινωνίας και της κοινωνικής δράσης, ένα ταξίδι που δεν είναι κατ ανάγκη χωρίς τρικυμίες ή βάσανα. Εξ άλλου το επίθετο ασφαλής για τους αρχαίους έλληνες αφορούσε τον Ποσειδώνα για να τους έχει ασφαλείς στις τρικυμίες…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ