Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

25/2/09

Σαν τον σκύλο με τη γάτα Μανώλης - Έλσα, ενώπιον του Χατζηγάκη για τον Ανάβαλο

-«Είχα πάει με το κράνος μου», εκμυστηρεύθηκε χαριτολογώντας ένας εκ των παρισταμένων στη συνάντηση των τοπικών παραγόντων της Αργολίδας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Το θέμα του Αναβάλου και όλα όσα είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα με την απειλούμενη παραίτηση του Γιάννη Μανώλη και τη σιωπή της Έλσας Παπαδημητρίου, είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα των δύο ομοϊδεατών βουλευτών ενώπιον του υπουργού και των αντιπροσώπων της Αργολίδας.
Για ένα λεπτό περίπου, οι φωνές ακούστηκαν έξω από το γραφείο του Χατζηγάκη, ο οποίος άναυδος παρακολουθούσε.
Μόλις ακούστηκε η λέξη «Ανάβαλος» στη συνάντηση, ο Γιάννης Μανώλης είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κουβέντα, γιατί έχει κλείσει το ζήτημα.
Ακαριαία ήταν η απάντηση της Έλσας Παπαδημητρίου, η οποία είπε ότι ο υπουργός μπορεί να αλλάξει άποψη.
Και ακολούθησε ο καβγάς.
Όπως έγραφαν την Τρίτη «Τα Νέα», «το αποτέλεσμα ήταν να αρπαχτούν εκείνος και εκείνη παρουσία των υπόλοιπων. Το θέαμα δεν ήταν ευχάριστο, με τον Μανώλη να είναι επιθετικός του στυλ «Διαφωνείς; Τι θέλεις; Να μην μιλάμε;» και την Έλσα να υπεκφεύγει.
Καθαρή θέση δεν πήρε ούτε ο Χατζηγάκης, που το έπαιξε ολίγον Σολομώντας».
Υπενθυμίζουμε ότι η Έλσα Παπαδημητρίου θέλει να γίνει το έργο με τη σύμπραξη του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, ενώ ο Γιάννης Μανώλης επιμένει ότι η χρηματοδότηση του Αναβάλου πρέπει να είναι κρατική.
Από την πλευρά του βουλευτή Γιάννη Μανώλη, η κόντρα συνεχίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Σούπερ», όπου ανακοίνωσε ότι αν μέχρι τις 10 Μαρτίου δεν υπογραφεί το έργο, θα γίνει μπροστάρης σε κινητοποιήσεις. Και δήλωσε ο κύριος Μανώλης: «δεν νομίζω ότι η κυρία Παπαδημητρίου μπορεί να αλλάξει μια κυβερνητική πολιτική».
Ο κύριος Μανώλης είπε ακόμα: «η αντίδραση της συναδέλφου μου, ότι ο υπουργός μπορεί να αλλάξει άποψη, ή η προσπάθεια που κάνει το τελευταίο διάστημα να προχωρήσει το έργο μέσω ιδιωτών, εμένα με βρίσκει εντελώς αντίθετο». Είπε ακόμα: «όταν ανακοινώνεται ένα έργο από μία κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι αλλάζει και η κυβερνητική πολιτική, όταν αλλάξει ο υπουργός».
Η άποψη του κου Μανώλη στην οποία επιμένει, είναι ότι «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες».
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχθές ο πρόεδρος των Ομάδων Παραγωγών ΕΑΣΑ Σπύρος Αντωνόπουλος, τόνισε ότι για πρώτη φορά ο υπουργός λέει ότι δεν έχει κλείσει το ζήτημα και όλα δείχνουν ότι αν δεν δοθεί γρήγορα λύση, θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις.
Επίσης με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ο οποίος έθιξε με έμφαση και το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί την Αργολίδα, το θέμα του Αναβάλου επισημαίνει: «Δυστυχώς, η αντίδραση του Υπουργού επιβεβαίωσε τους φόβους ότι το έργο βρίσκεται στον αέρα, αφού ο κ. Χατζηγάκης απάντησε με τις φράσεις «δεν είμαι έτοιμος τώρα», «αφήστε να το δω λίγο αργότερα», κ.ά.»
Μετά απ΄ όλα αυτά την Τρίτη (αν και με ημερομηνία Δευτέρας 23/2/2009) και ενδεχομένως για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις ανακοινώθηκαν ξαφνικά, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα εγκαίνια του έργου «Κατασκευή υδατοδεξαμενής - αντλιοστασίου για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής» στο Κουτσοπόδι.
Υπενθυμίζουμε ότι και οι κάτοικοι του Κουτσοποδίου είχαν αντιδράσει με κινητοποιήσεις για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εγκαινίων θα γίνει Αγιασμός, καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Κουτσοποδίου, χαιρετισμοί των επισήμων, ενώ θα ακολουθήσει η υδροδότηση της Λιμνοδεξαμενής. Στη συνέχεια ο Δήμος Κουτσοποδίου θα προσφέρει στους καλεσμένους ντόπιους μεζέδες και Μαλανδρενιώτικο κρασί, στο κέντρο «Νέοι Ορίζοντες» στο Κουτσοπόδι.

40χρονος χτύπησε τον Αναγνωσταρά

Χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις, έληξε το επεισόδιο με πολίτη που επιτέθηκε χθες το πρωί στο δήμαρχο Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά.
Ένας 40χρονος, μπήκε στο δημαρχείο στις 11,30 το πρωί και συναντώντας τον δήμαρχο στην είσοδο του γραφείου του, άρχισε να του φωνάζει και να τον κατηγορεί, ζητώντας του να φύγει από την πόλη. Ο 40χρονος επιτέθηκε στον δήμαρχο και μάλιστα τον χτύπησε ελαφρά στο σαγόνι, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του ο δήμαρχος και να σωριαστεί στο πάτωμα. Αμέσως υπάλληλοι του Δήμου έσπευσαν να τον συγκρατήσουν, μέχρι να έρθει η Αστυνομία.
Από πλευράς αστυνομίας ερευνώνται τα κίνητρα, αν και λέγεται ότι ο δράστης πάσχει από ψυχικό νόσημα.

Πόρτα στην πρόταση Μανιάτη για μεταφορά των αρχαίων στην Μιδέα

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Άργους στην πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αργολίδας για μεταφορά των αποθηκευμένων αρχαιοτήτων σε περιοχή εκτός του Δήμου Άργους.
Κατά την διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Άργους και καθ ην ώρα συζητήτο το θέμα της εγκατάστασης του βυζαντινού μουσείου στους Στρατώνες του Καποδίστρια, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέο δυνατό Άργος», Δημήτρη Καμπόσος, ζήτησε διευκρινήσεις από την δημοτική Αρχή για την στάση της απέναντι στις δηλώσεις του Βουλευτή.
Απαντώντας στο θέμα αυτό ο αντιδήμαρχος Άργους Γιώργος Αναγνώστου, μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως « η πρόταση του κ. Μανιάτη απασχόλησε την δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος είχε προτείνει και έχουμε αποφασίσει όλοι μας να πάνε τα αρχαία των αποθηκών στο κτήριο του Γαλακτοκομικού συνεταιρισμού. Αυτή είναι η λύση για την πόλη του Άργους».
Αρνητικά στην πρωτοβουλία του βουλευτή τοποθετήθηκε και ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Πλατής ο οποίος δεν δίστασε να στιγματίσει δεικτικά την πρόταση του κου. Μανιάτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ανέκδοτο αυτό που είπε ο βουλευτής. Είναι αδιανόητο να φύγει κάτι από την πόλη και να πάει σε περιοχή της Ναυπλίας».
Ως γνωστόν η μόνη εφημερίδα που είχε αποκαλύψει το σοβαρό λάθος του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν ο «Αναγνώστης Πελοποννήσου» και με βάσει το δικό μας δημοσίευμα προκλήθηκαν οι συζητήσεις που απασχόλησαν και το δημοτικό συμβούλιο.

Θα χρηματοδοτήσει την ανάδειξη των Μνημείων του Άργους το «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Επίσκεψη στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου, των Μυκηνών και του Άργους, προκειμένου να έχει μία προσωπική άποψη για το κάθε θέατρο ξεχωριστά πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Μπένος.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε λίγο αργότερα στο δημαρχείο του Άργους ο κ. Μπένος μεταξύ άλλων τόνισε: «Στην Ελλάδα, της οποίας γέννημα και θρέμμα είναι το αρχαίο θέατρο είτε ως αρχιτεκτόνημα είτε ως τέχνη, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 140 αρχαία θέατρα. Ο κατάλογος αυτός των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, ο οποίος επισυνάπτεται, βασίζεται στη μελέτη - καταγραφή Αρχαίων Θεάτρων και Ωδείων που έγινε από τους αρχιτέκτονες και ιδρυτικά μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» Κωνσταντίνο Μπολέτη και Μιχάλη Πιτένη και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία από μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και από άλλους επιστήμονες».
Το σχέδιο δράσης του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» περιλαμβάνει δύο μεγάλες συνιστώσες : τη πλήρη και καλύτερη δυνατή επιστημονική αντιμετώπιση των μνημείων ως φαινόμενο από τη φάση της έρευνας μέχρι την αναστύλωση, ανάδειξη και, όπου είναι εφικτό, χρήση τους με την αξιοποίηση όλων των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας και την εκστρατεία για την εξεύρεση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, που δεν θα περιοριστεί στις οικονομικές δυνάμεις του τόπου, αλλά θα απλωθεί μέχρι τους πολίτες. «Ο κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι τα μνημεία δεν είναι κάτι απόμακρο. Είναι κάτι που τον αφορά, που έχει σχέση με την καθημερινότητα του. Αυτό θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του, την αισθητική και τον τρόπο συμπεριφοράς του σε κάθε εκδήλωση της ζωής του» τόνισε ο κ. Μπένος.
Για όσα αρχαία θέατρα έχουν μια καλή προετοιμασία για τις πρώτες παρεμβάσεις που απαιτούνται, σύντομα θα ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί, οι «ηλεκτρονικοί κουμπαράδες», με κεφάλαιο διαμορφωμένο από χορηγίες και δωρεές. Φιλοδοξία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» είναι να προσελκύσει όχι μόνο τους μεγάλους χορηγούς αλλά και τους απλούς πολίτες, θα επιλεγούν δε αρχαία θέατρα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στην απέραντη διαφάνεια που θα διέπει τόσο τις διοικητικές όσο και τις οικονομικές πράξεις του Σωματείου.
Ο κ. Μπένος έκανε αναφορά και στο ιστότοπο του Σωματείου (www.diazoma.gr) που σταδιακά αναπτύσσεται και καθημερινά ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με κάθε είδους χρήσιμο και ενδιαφέρον υλικό (επιστημονικά κείμενα, δημοσιεύσεις αλλά και δελτία τύπου και αναφορές για τις δραστηριότητες του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ») για να είναι προσβάσιμος και χρηστικός από τον απλό επισκέπτη έως τον πιο απαιτητικό επιστήμονα».
Το καλλίτερο το φύλαξε ο κ. Μπένος για το τέλος της επίσκεψής του στο Άργος. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του «Διαζώματος» ανακοίνωσε ότι μόλις συγκεντρωθούν τα πρώτα χρήματα, θα διατεθούν για τους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους προκαλώντας ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους.
Το «Διάζωμα» θέλει να βοηθήσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τους ειδικούς επιστήμονες στην έρευνα, προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, καθώς και τη συνάντηση των υπέροχων αυτών μνημείων με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, όπου αυτό είναι εφικτό.
Θέλει να προβάλλει την ομορφιά, την πρωτοτυπία, τις αξίες, την γνώση, την σοφία, την αισθητική, την αρμονία των αρχαίων θεάτρων με όλους τους τρόπους: από την διοργάνωση εκδηλώσεων, καμπάνιας για το κάθε θέατρο, υιοθεσίας μνημείων, από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών - κουμπαράδων για τον κάθε αρχαίο χώρο θέασης και ακρόασης, μέχρι την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Θέλει να πείσει τις οικονομικές δυνάμεις της χώρας να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια ως χορηγοί.
Θέλει να κινητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες για τα μνημεία τους.
Θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της χώρας στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
Θέλει να βοηθήσει να αναπτυχθεί η καθημερινότητά μας προς άλλες διαστάσεις και να αποκτήσει ξεχωριστή ποιότητα.
Θέλει να μετατρέψει μια υπόθεση που φαντάζει απόμακρη σε απλή καθημερινή αφήγηση.
Να θυμίσουμε ότι μέλος του «Διαζώματος» είναι και ο δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης.

Ενώ το 2ο και 5ο σχολείο του Ναυπλίου πνίγεται από μαθητές κάτι κινείται με τις Καπναποθήκες

Με αργά βήματα και ενώ έχει φτάσει η σχολική χρονιά στην μέση, κάτι κινείται με την …μελλοντική μεταστέγαση στις Καπναποθήκες του 5ου δημοτικού σχολείου που συστεγάζεται εδώ και χρόνια με το 2ο δημοτικό στον Συνοικισμό.
Εντωμεταξύ οι 500 περίπου μαθητές των δύο σχολείων και οι καθηγητές στοιβαγμένοι σαν ζώα συνεχίζουν την σχολική χρονιά χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της μεταστέγασης. Στα διαλείμματα το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού το προαύλιο δεν επαρκεί, ενώ απαράδεκτη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στις αίθουσες που βρίσκονται εκτός σχολείου σε πρώην καταστήματα.
Την προηγούμενη Παρασκευή το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τους όρους σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του δήμου, του ΝΠΔΔ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της νομαρχίας για την σύνταξη μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου των Καπναποθηκών.
Την καθυστέρηση που υπάρχει κατακρίνει με ανακοίνωσή της και η «Άλλη Πρόταση», σημειώνοντας ότι «την πρόταση αυτή την είχαμε διατυπώσει και πριν από τρεις μήνες αλλά τότε δεν έγινε αποδεκτή. Χάσαμε τρεις μήνες, και σκεφτείτε ότι ο προβλεπόμενος χρόνος της μελέτης είναι τέσσερις μήνες».
Οι καπναποθήκες παραχωρήθηκαν στις 19/2/08, συζητήθηκε το θέμα στις 10/11/08 και τελικά θα γίνει η προγραμματική σύμβαση μετά από την απόφαση στις 20/2/09. αμφίβολο είναι αν τελικά την νέα χρονιά θα είναι έτοιμο το Κτήριο των Καπναποθηκών για την μεταστέγαση του σχολείου.

Ο Μαυρογιαλούρος και οι 7 νάνοι

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

«ΠΡΟΦΑΝΩΣ κάποιοι νομίζουν ότι η συνάντηση των εκπροσώπων ενός νομού με έναν υπουργό της κυβέρνησης αποτελεί ταξίδι αναψυχής στην Αθήνα που μπορεί να γίνεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα. Όσοι εκπροσωπούν την κυβέρνηση έχουν χρέος να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους παραγωγούς της Αργολίδας...» Τάδε έφη, βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, προσπαθώντας να βγάλει την ουρά του απ΄ έξω, μετά την άκαρπη συνάντηση του Σωτήρη Χατζηγάκη με τους 7 εκπροσώπους της Αργολίδας που έφτασαν στο υπουργείο επιχειρώντας να τον …ψήσουν να υλοποιήσει την υπόσχεσή του προς τους αγρότες για αποζημίωση των εσπεριδοειδών.
Ο ΚΑΦΕΣ που ήπιαν με τον έμπειρο υπουργό ήταν πικρός για όλους και γύρισαν με σκυμμένα τα κεφάλια, όχι γιατί φταίνε οι ίδιοι στην προκειμένη περίπτωση, αλλά γιατί με κάποιον τρόπο τουλάχιστον - όσοι εξ αυτών είναι κυβερνητικοί-, θα πρέπει να μην εκθέσουν την κυβέρνησή τους και το κόμμα τους. Αλλά και οι μη κυβερνητικοί προφανώς δεν μπορούν να τους χλευάζουν, όταν συμμετέχουν και αυτοί στην ίδια διαδικασία.
Η ΧΥΛΟΠΙΤΑ που έφαγαν οι εκπρόσωποι του νομού ήταν κρύα, αλλά η ευθύνη ανήκει στην ίδια την κυβέρνηση (και σε κάθε κυβέρνηση της μεταπολίτευσης) που αντιδρά ανάλογα με τις …αντιδράσεις και όχι ανάλογα με τα αυτονόητα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως ίσοι προς ίσους. Γιατί λοιπόν δίδονται οι αποζημιώσεις στους υπόλοιπους πλην της Αργολίδας αγρότες και όχι και σε αυτούς; Μα γιατί οι αντιδράσεις – κινητοποιήσεις στον Ισθμό σταμάτησαν μόλις άρχισαν και όχι γιατί κάποιοι τις δικαιούνται και κάποιοι άλλοι όχι.
Η ΕΥΘΥΝΗ ανήκει ακόμα και στους ντόπιους παράγοντες που υποβαθμίζουν τον εαυτό τους έναντι του κάθε υπουργού και πηγαινοέρχονται στην Αθήνα να τον παρακαλέσουν να τηρήσει την υπόσχεσή του, ώστε να προλάβουν τις αντιδράσεις του κόσμου που μπορούν να εκφραστούν είτε με κινητοποιήσεις, είτε με μαύρισμα του κάθε Μαυρογιαλούρου (βλέπε κυβέρνηση).
ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΚΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΞ της κάθε κυβέρνησης που προσπαθεί να χωρέσει σε έναν σάκο πολλά απίδια, για να δημιουργήσει στο Πανελλήνιο καλή εικόνα, αφήνοντας ριγμένους όσους δεν έχουν φωνή να αντιδράσουν ή όσους θεωρεί δικούς της.
ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ οι όποιοι φιλοκυβερνητικοί εκπρόσωποι της Αργολίδας να εκτίθενται οι ίδιοι στον λαό, αντί της κυβέρνησης που τους αφήνει να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Γιατί ακόμα και σήμερα, επικρατεί η λογική του περασμένου αιώνα, να υπάρχει δηλαδή αποτέλεσμα όταν κάποιος τοπικός παράγοντας μεσολαβεί για λογαριασμό του πολίτη. Και τελικά δεν «απολαμβάνει» ο πολίτης όσα δικαιούται. Φυσικά, δεν είναι έτοιμη ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ή το οποιοσδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα να καταργήσει αυτήν την λογική. Γιατί ζούμε ακόμα ως κράτος στον Μεσαίωνα.

Η γελοιοποίηση που λέγεται Ανάβαλος

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ δεν έχει η κατρακύλα των αιρετών γύρω από το θέμα του Αναβάλου. Αφού δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν και να καταπολεμήσουν τα αίτια της σπατάλης των υδάτινων πόρων και της υποβάθμισης της ποιότητας των νερών της Αργολίδας, ερίζουν τώρα για το ποιός θα πρωτοπεί πως το σχέδιο του αντιπάλου του για εκμετάλλευση των νερών του Αναβάλου, απέτυχε.
ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ των δηλώσεων έχει μπει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αφού προηγήθηκαν πρώτα οι ΟΤΑ Άργους και Ναυπλίου που έχρισαν μονομιάς την θάλασσα, ποτάμι! προκειμένου να ξεδιψάσουν φραστικά τους αγωνιούντες ψηφοφόρους και επιχειρηματίες της περιοχής τους.
ΩΣ ΠΟΤΕ όμως οι «κουταργολιδείς» θα καταπίνουν αμάσητες της ψηφολάγνες ανακοινώσεις των πολιτικάντηδων των κομμάτων του Κοινοβουλίου; Ως πότε οι «παραμυθάδες» και οι«μεσσίες» θα παίζουν με τις ελπίδες της ανάγκης ενός ολόκληρου νόμου; Αυτός ο τόπος πέρα από πορτοκάλια και μανταρίνια παράγει και πολιτικούς τσαρλατάνους.
Οι πελατειακές σχέσεις έχουν οδηγήσει σε μαρασμό κάθε πολιτική έννοια, αποτρέποντας παράλληλα οποιαδήποτε νέα φωνή να αναδειχθεί στο πολιτικά διεφθαρμένο προσκήνιο.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ του Αναβάλου δείχνει μια ιδιότυπη διαφθορά. Μια διαφορά που δεν έχει σχέση ούτε με χρηματισμούς ούτε με απάτες, αλλά με την εξαπάτηση των ψηφοφόρων στους οποίους τάζονται φρούδες για μεταξωτές κορδέλες. Ακόμα όμως κι αν υλοποιούντο αυτές οι ελάχιστες ελπίδες θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι κάποιο βήμα έγινε προς την μια η την άλλη κατεύθυνση.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως ακόμα κι αυτές οι «ελπίδες» διαψεύδονται κάθε φορά και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μικρότερο απ όσο θα μπορούσε να εντυπωσίασε η οποιαδήποτε δήλωση επίλυσης του ζητήματος του Αναβάλου. Ο πολίτης πλέον της Αργολίδας θα πρέπει πολύ σοβαρά την αναλογιστεί το τι θα πρέπει να κάνει την επόμενη φορά που θα βρεθεί μπροστά από την κάλπη. Θα πρέπει πραγματικά να φροντίσει να επιλέξει πρόσωπα για όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της εθνικής εκπροσώπησης του νόμου, που δεν θα συνδέουν την εκλογιμότητα τους με ολοσέλιδες ανακοινώσεις και οι αβανταδόροι τις δηλώσεις υπέρ του κόμματός τους, αλλά με σωστή πολιτική πράξη ασχέτως του πολιτικού χώρου από το μενού από τον οποίο προέρχονται.
Οι απόκριες φτάνουν στο τέλος τους.

Από την αυλή στην ανεμόσκαλα και ένα ελικόπτερο να φύγω…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Πριν λίγες μέρες ζήσαμε σε επανάληψη το δεύτερο επεισόδιο της φυγής με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Είδαμε το γνωστό τηλεοπτικό και πολιτικό πανηγύρι και τη γρήγορη απόδοση ευθυνών σε αυτούς που ίσως είχαν και την μικρότερη ευθύνη για το γεγονός. Ο λαός σοφά λέει ότι ο ψάρι από το κεφάλι βρωμάει. Αλλά το κεφάλι της εξουσίας έχει μια μεγάλη ευκολία , η ουρά της κουβαλά γενετικό υλικό από την Λερναία Ύδρα, κόβεις μια ουρά για τον κοινωνικό εφησυχασμό και αμέσως πετάγονται δυο που τις δίνουν ζωή και για τα επόμενα δυο λάθη. Όσο για τον Ηρακλή από καιρό έχει δώσει το ρόπαλο του για δημόσιο πλειστηριασμό για να βγάλει τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας, αφού δέχτηκε να πολιτευτεί με κόμμα εξουσίας.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση παρακολουθώντας σε μια γρήγορη εναλλαγή τα κανάλια αλλά και συνομιλώντας με ανθρώπους της γειτονιάς μου ήταν ότι τουλάχιστον για τον Παλαιοκώστα υπήρχε ένα θετικό κλίμα από την κοινή γνώμη. Το ίδιο συνέβη και στο διαδίκτυο με πλήθος ειρωνικών, χιουμοριστικών αναφορών μέχρι και το ανέκδοτο ότι στον Κορυδαλλό ότι πρέπει να μπει και πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Πως όμως γίνεται σύμβολο αντίστασης αλλά και εύθυμης διάθεσης ο Παλαιοκώστας, πως έγινε δυνατόν να χαίρεται με την ανομία ο μέσος πολίτης;
Ας δούμε τα σύμβολα του επεισοδίου, είναι η αυλή της φυλακής, η ανεμόσκαλα και το ελικόπτερο .
Μέσα σε μια αυλή φυλακής νοιώθει ότι βρίσκεται και ο μέσος πολίτης και ποια είναι αυτή η φυλακή; Το γεγονός ότι δεν έχει παιδεία για τα παιδιά του και τρέχει στην παραπαιδεία. Το γεγονός ότι η δημόσια υγεία πάσχει σε σημαντικό βαθμό. Είναι γνωστό το ανέκδοτο γνωστού γελοιογράφου σε κυριακάτικη εφημερίδα η διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού νοσοκομείου, είναι ότι στο ιδιωτικό νοσοκομείο πληρώνεις στο ταμείο και παίρνεις απόδειξη ενώ στο δημόσιο πληρώνεις απ ευθείας τον γιατρό χωρίς απόδειξη. Το γεγονός ότι η ανεργία τον κατακλύζει είτε απ ευθείας είτε με έμμεσο τρόπο ( ευέλικτη ανεργία, περιορισμένο ωράριο, «μαύρη αγορά εργασίας» κ.α) . Δυστυχώς από το Νοέμβριο του 73 δεν δικαιώθηκε τίποτα ούτε ψωμί, ούτε παιδεία ούτε ελευθερία. Τόσοι και τόσοι αγώνες και το μόνο που κέρδισε ο μέσος πολίτης μια μικρή αυλή για να ξεμουδιάζουν τα πόδια του.
Η ανεμόσκαλα είναι η ελπίδα που πετά η κάθε φορά εξουσία για να σε καθησυχάζει.
Και μάλιστα σε αφήνει να πιστέψεις ότι και μόνος σου την ανακάλυψες. Δυστυχώς η ανεμόσκαλα δεν οδηγεί παρά μόνο μέχρι την εγκλωβισμένη ταράτσα και το μόνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να τσακιστείς πέφτοντας πάλι στην αυλή. Και αυτή την ψευδαίσθηση της φυγής την έζησε ο νεοέλληνας πολλές φορές, είτε εγκλωβισμένος μέσα στις ανεμόσκαλες του χρηματιστηρίου, είτε μέσα στα εύκολα δάνεια που του πρόσφεραν οι τράπεζες ακόμα και παρακαλώντας τον τηλεφωνικά να πάρει ένα δάνειο, είτε μέσα από τα πανηγύρια και τις γιορτές των ολυμπιακών αγώνων που ένας θεός ξέρει πότε θα ξεχρεώσουμε.
Το ελικόπτερο είναι ο από μηχανής θεός ( σαν εκείνον που έβγαινε στο αρχαίο θέατρο και πρόσφερε λύσεις στην πλοκή) που ονειρευόμαστε να μας πάρει και να φύγουμε μακριά από την καθημερινή μιζέρια που μας περιβάλει. Το ελικόπτερο είναι η μνήμη του Ίκαρου που ήθελε να ξεφύγει από την φυλακή του παλατιού της Κρήτης. Και εκεί είναι το μεγάλο σύμβολο που κάνει ήρωα, αγαπητή μορφή τον φυγά , πηδά με ένα πτητικό μέσο πάνω από την σκληρή πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Ακόμα και αν τον ρίχνανε με τις σφαίρες έστω για λίγα λεπτά θα είχε ξεφύγει από την μιζέρια της εγκλωβισμένης αυλής, αυτό το ρίσκο τον κάνει ήρωα. Γίνεται εκφραστής ενός συλλογικού ονείρου, να φύγουμε να δραπετεύσουμε, να δούμε την πραγματικότητα μέσα από μια νέα οπτική.
Αυτή η θετική τάση της κοινής γνώμης για έναν δραπέτη, είναι που πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης είτε κυβέρνησης είτε αντιπολίτευσης. Ας φέρουν το ελικόπτερο και την ελπίδα μιας καλύτερης καθημερινής ζωής ξανά στην κοινωνία …αλλιώς θα το αναζητούμε αλλού και με ότι κόστος αυτό μπορεί να σημαίνει.

Από την αυλή στην ανεμόσκαλα και ένα ελικόπτερο να φύγω…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Πριν λίγες μέρες ζήσαμε σε επανάληψη το δεύτερο επεισόδιο της φυγής με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Είδαμε το γνωστό τηλεοπτικό και πολιτικό πανηγύρι και τη γρήγορη απόδοση ευθυνών σε αυτούς που ίσως είχαν και την μικρότερη ευθύνη για το γεγονός. Ο λαός σοφά λέει ότι ο ψάρι από το κεφάλι βρωμάει. Αλλά το κεφάλι της εξουσίας έχει μια μεγάλη ευκολία , η ουρά της κουβαλά γενετικό υλικό από την Λερναία Ύδρα, κόβεις μια ουρά για τον κοινωνικό εφησυχασμό και αμέσως πετάγονται δυο που τις δίνουν ζωή και για τα επόμενα δυο λάθη. Όσο για τον Ηρακλή από καιρό έχει δώσει το ρόπαλο του για δημόσιο πλειστηριασμό για να βγάλει τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας, αφού δέχτηκε να πολιτευτεί με κόμμα εξουσίας.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση παρακολουθώντας σε μια γρήγορη εναλλαγή τα κανάλια αλλά και συνομιλώντας με ανθρώπους της γειτονιάς μου ήταν ότι τουλάχιστον για τον Παλαιοκώστα υπήρχε ένα θετικό κλίμα από την κοινή γνώμη. Το ίδιο συνέβη και στο διαδίκτυο με πλήθος ειρωνικών, χιουμοριστικών αναφορών μέχρι και το ανέκδοτο ότι στον Κορυδαλλό ότι πρέπει να μπει και πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Πως όμως γίνεται σύμβολο αντίστασης αλλά και εύθυμης διάθεσης ο Παλαιοκώστας, πως έγινε δυνατόν να χαίρεται με την ανομία ο μέσος πολίτης;
Ας δούμε τα σύμβολα του επεισοδίου, είναι η αυλή της φυλακής, η ανεμόσκαλα και το ελικόπτερο .
Μέσα σε μια αυλή φυλακής νοιώθει ότι βρίσκεται και ο μέσος πολίτης και ποια είναι αυτή η φυλακή; Το γεγονός ότι δεν έχει παιδεία για τα παιδιά του και τρέχει στην παραπαιδεία. Το γεγονός ότι η δημόσια υγεία πάσχει σε σημαντικό βαθμό. Είναι γνωστό το ανέκδοτο γνωστού γελοιογράφου σε κυριακάτικη εφημερίδα η διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού νοσοκομείου, είναι ότι στο ιδιωτικό νοσοκομείο πληρώνεις στο ταμείο και παίρνεις απόδειξη ενώ στο δημόσιο πληρώνεις απ ευθείας τον γιατρό χωρίς απόδειξη. Το γεγονός ότι η ανεργία τον κατακλύζει είτε απ ευθείας είτε με έμμεσο τρόπο ( ευέλικτη ανεργία, περιορισμένο ωράριο, «μαύρη αγορά εργασίας» κ.α) . Δυστυχώς από το Νοέμβριο του 73 δεν δικαιώθηκε τίποτα ούτε ψωμί, ούτε παιδεία ούτε ελευθερία. Τόσοι και τόσοι αγώνες και το μόνο που κέρδισε ο μέσος πολίτης μια μικρή αυλή για να ξεμουδιάζουν τα πόδια του.
Η ανεμόσκαλα είναι η ελπίδα που πετά η κάθε φορά εξουσία για να σε καθησυχάζει.
Και μάλιστα σε αφήνει να πιστέψεις ότι και μόνος σου την ανακάλυψες. Δυστυχώς η ανεμόσκαλα δεν οδηγεί παρά μόνο μέχρι την εγκλωβισμένη ταράτσα και το μόνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να τσακιστείς πέφτοντας πάλι στην αυλή. Και αυτή την ψευδαίσθηση της φυγής την έζησε ο νεοέλληνας πολλές φορές, είτε εγκλωβισμένος μέσα στις ανεμόσκαλες του χρηματιστηρίου, είτε μέσα στα εύκολα δάνεια που του πρόσφεραν οι τράπεζες ακόμα και παρακαλώντας τον τηλεφωνικά να πάρει ένα δάνειο, είτε μέσα από τα πανηγύρια και τις γιορτές των ολυμπιακών αγώνων που ένας θεός ξέρει πότε θα ξεχρεώσουμε.
Το ελικόπτερο είναι ο από μηχανής θεός ( σαν εκείνον που έβγαινε στο αρχαίο θέατρο και πρόσφερε λύσεις στην πλοκή) που ονειρευόμαστε να μας πάρει και να φύγουμε μακριά από την καθημερινή μιζέρια που μας περιβάλει. Το ελικόπτερο είναι η μνήμη του Ίκαρου που ήθελε να ξεφύγει από την φυλακή του παλατιού της Κρήτης. Και εκεί είναι το μεγάλο σύμβολο που κάνει ήρωα, αγαπητή μορφή τον φυγά , πηδά με ένα πτητικό μέσο πάνω από την σκληρή πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Ακόμα και αν τον ρίχνανε με τις σφαίρες έστω για λίγα λεπτά θα είχε ξεφύγει από την μιζέρια της εγκλωβισμένης αυλής, αυτό το ρίσκο τον κάνει ήρωα. Γίνεται εκφραστής ενός συλλογικού ονείρου, να φύγουμε να δραπετεύσουμε, να δούμε την πραγματικότητα μέσα από μια νέα οπτική.
Αυτή η θετική τάση της κοινής γνώμης για έναν δραπέτη, είναι που πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης είτε κυβέρνησης είτε αντιπολίτευσης. Ας φέρουν το ελικόπτερο και την ελπίδα μιας καλύτερης καθημερινής ζωής ξανά στην κοινωνία …αλλιώς θα το αναζητούμε αλλού και με ότι κόστος αυτό μπορεί να σημαίνει.

18/2/09

Άσχημα μαντάτα για τον τουρισμό

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο τουρισμός στο Ναύπλιο. Η οικονομική κρίση άρχισε να χτυπά έντονα τις τουριστικές επιχειρήσεις, που πλέον υπολειτουργούν.
Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδά τους, ξενοδόχοι και εστιάτορες του Ναυπλίου ήδη ξεκίνησαν να απολύουν κόσμο ή να κάνουν «συμφωνίες» κάτω από το τραπέζι με εργαζόμενους του στυλ: «δεν σε απολύω, αλλά μειώνω τον μισθό σου για να δουλεύεις μόνο τα Σαββατοκύριακα».
Οι παλιές εποχές που οι ταβέρνες και τα ξενοδοχεία έσφυζαν από προσωπικό έληξαν από πολλού. Η προσωπική εργασία των ιδιοκτητών, αντικαθιστά στις περισσότερες περιπτώσεις τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα η ανεργία στον κλάδο να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Παράλληλα οι τιμές συμπιέζονται προς όφελος ίσως των πελατών, αλλά εις βέρος των επιχειρηματιών, που ασχολούνται με τον τουρισμό. Ακόμα και Αμερικανοί τουρίστες που άλλοτε δεν υπολόγιζαν την τιμή, τώρα κάνουν παζάρια με τους ξενοδόχους στο Ναύπλιο. Όπως λένε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων, οι τιμές τους δεν έχουν αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Επιπλέον οι κρατήσεις που γίνονται αφορούν λιγότερες ημέρες από ότι στο παρελθόν. Ανάσα περιμένουν όλοι να πάρουν την Καθαρά Δευτέρα, αλλά όπως λένε οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες σε σχέση με άλλες χρονιές.
Κάποιοι είναι έτοιμοι να βάλουν λουκέτο. Ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Ναύπλιο, δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να βγάλει τα σπασμένα, αφού τα χρέη προς τους προμηθευτές του, προς τον δήμο, προς το ΤΕΒΕ και αλλού δεν μπορεί να τα πληρώσει.
-«Από τα μαγαζί μου ζούσαν οκτώ οικογένειες και τώρα εργάζομαι μόνος μου», λέει στον «α». και συμπληρώνει: «Σήμερα ξόδεψα 400 ευρώ για προμήθειες και δεν ξέρω αν θα τα βγάλω».
Ο μεγάλος κίνδυνος από την επικείμενη κρίση συνδέεται με την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον κλάδο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχασαν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης 500 ξενοδοχοϋπάλληλοι.Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ν. Αγγελόπουλος έχει προβλέψει ότι, εφόσον η πτώση στις αφίξεις φτάσει το 10%, τότε αυτομάτως θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 50.000 άτομα από τον χώρο του τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων.
Oι προκρατήσεις από Bρετανία και Γερμανία, που αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες παραδοσιακές αγορές της χώρας, σε επίπεδο αφίξεων, μέχρι στιγμής εμφανίζουν πτώση της τάξης του 20% με 30%. Aπό Γαλλία, Iταλία και Σκανδιναβία, οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση 10%-30%. Aλλά και σε μία αναδυόμενη αγορά για τη χώρα, όπως αυτή της Pωσίας, που πέρυσι έδωσε σημαντικά κέρδη στον ελληνικό τουρισμό, αν και ο αριθμός των Pώσων τουριστών κυμαίνεται σε πολύ μικρά επίπεδα, οι προκρατήσεις εμφανίζονται μέχρι στιγμής μειωμένες κατά 20%-30%.
Ακόμα και οι τοπικοί πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος, τα βλέπουν σκούρα τρα πράγματα. Ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κρανιάς μετά την εκδήλωση που οργάνωσε ο «σύλλογος επαγγελματιών Τολού» ασχολουμένων με τον Τουρισμό για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας δήλωσε τα εξής: «Ο τουρισμός για την Αργολίδα είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της οικονομίας μας και γι αυτό το λόγο χρειάζεται το συνεχές ενδιαφέρον μας και την συνεχή στήριξή μας.
Στη σημερινή οικονομική συγκυρία και ο τοπικός τουρισμός είναι αντιμέτωπος με το πρόβλημα». Και προσθέτει: «Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Ο λαϊκισμός δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων. Στην διαδρομή αυτή πρέπει να θυμόμαστε να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα και να αναδεικνύουμε μέχρι την υλοποίησή του την ενεργοποίηση της χρήσης του αεροδρομίου της Τρίπολης. Αυτό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και διαρκή μοχλό ανάπτυξης του Τουρισμού σε όλη την Πελοπόννησο».

Όλοι κλείνουν ραντεβού με τον υπουργό για Ανάβαλο και εσπεριδοειδή και το διαφημίζουν, αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει

Στον αέρα βρίσκεται τόσο το θέμα του Αναβάλου, όσο και το θέμα της αποζημίωσης των εσπεριδοκαλλιεργητών, με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος της Αργολίδας να είναι μονίμως αναστατωμένος και να …τρώει υποσχέσεις.
Εντωμεταξύ έχει ξεκινήσει στην Αργολίδα ένας πόλεμος εντυπώσεων με πρωταγωνιστές τους περισσότερους από τους αιρετούς, οι οποίοι κλείνουν απανωτά ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει.
Λες και το σημαντικό για τους αγρότες είναι το ποιος έκλεισε το ραντεβού… και όχι το αποτέλεσμα.
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το θρίλερ με την παραίτηση Μανώλη και με τις δηλώσεις του ακόμα και σε Αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης για τις πιέσεις που ασκεί για τον Ανάβαλο – κόντρα στην Έλσα Παπαδημητρίου -, από την νομαρχία Αργολίδας με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Συνεχίζοντας τις ενημερωτικές συναντήσεις – συσκέψεις ο Νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος για το έργο του Αναβάλου με Κυβερνητικούς παράγοντες συναντήθηκε χθές Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009 με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, με τον Υφυπουργό κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο και με τον νέο Ειδικό Γραμματέα Προγραμματισμού και Εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γκλέτσο Κων/νο . Προηγουμένως έλαβε χώρα σύσκεψη με τα μέλη της Διαχειριστικής Αρχής. Αναλύθηκαν όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες και το έργο θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, με την δημοπράτηση των επί μέρους τομέων. Ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης μετά την σύσκεψη έδωσε οδηγίες στους υπηρεσιακούς παράγοντες να ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν και να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις».
Την προηγούμενη Κυριακή τα αναγνωρισμένα σωματεία Ομάδων Παραγωγών της Αργολίδας είχαν συνάντηση για το θέμα της αποζημίωσης εσπεριδοειδών στα γραφεία της ΚΑΣΟΑ με τους βουλευτές για να τοποθετηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Την Τρίτη με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η τοπική εφημερίδα «Αργολίδα» ανακοίνωνε την προ 24ώρου συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Μανώλη με τον υπουργό και με τίτλο «Πιέζει για Ανάβαλο και αποζημιώσεις ο Μανώλης».
Την ίδια ημέρα όμως με ανακοίνωσή της η βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου, ανακοίνωνε: «όπως μου ανετέθη κατά την σύσκεψη της Κυριακής 15/2/2009 και μετά την συζήτηση για την απώλεια εισοδήματος των εσπεριδοκαλλιεργητών, κανόνισα τη συνάντησή μας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του υπουργού τη Δευτέρα 23/2/2009 στις 11:30 π.μ.»
Μάλιστα η κα Παπαδημητρίου κοινοποίησε την επιστολή της και προς τον συνάδερφό της Γιάννη Μανώλη. Επιπλέον ενημέρωσε τον βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, τον νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο και τους εκπροσώπους των αγροτών Π. Πεβερέτο, Σ. Αντωνόπουλο και Δ. Ντούλια.
Να σημειωθεί ότι και από την πλευρά του ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης σε ερώτηση που έχει καταθέσει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνει λόγο για εξοργιστική εξαπάτηση των Αγροτών και ζητά επίσημα να μάθει «εάν προβλέπονται, ή όχι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις της παραγωγής 2008, η ύπαρξη αποζημιώσεων για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών»;
Ότι παίζει «θέατρο σκιών» στο κορυφαίο για την Αργολίδα ζήτημα του έργου του Αναβάλου έχει καταγγείλει επίσης την κυβέρνηση της Ν.Δ., ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας για τις τροποποιήσεις των Επενδυτικών Νόμων.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε συνέντευξη τύπου στις 12 Φεβρουαρίου ο Σωτήρης Χατζηγάκης απαντά ως εξής σε ερωτήματα δημοσιογράφων αναφορικά με τον Ανάβαλο:
Δημοσιογράφος: Με το θέμα στον Ανάβαλο της Αργολίδας και το έργο που θα γίνει εκεί, θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο την περιοχή και έργο;
Σ. Χατζηγάκης: Μου αρέσει να είμαι και ειλικρινής και να απαντώ στην ουσία με ακρίβεια. Το θέμα του Αναβάλου είναι πολύ μεγάλο έργο το οποίο το αντιμετωπίζουμε με πολύ σοβαρότητα. Αυτή τη στιγμή δεν εξήγγειλα πρόγραμμα, αλλά βλέπουμε προς θετική κατεύθυνση την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Δημοσιογράφος: Για χρηματοδότηση από το Δημόσιο;
Σ. Χατζηγάκης: Θα έρθει η ώρα που θα εξαγγείλω. Είναι ένα πρόγραμμα στην Ειδική γραμματεία και από ό,τι ξέρετε τα περισσότερα προγράμματα είναι συγχρηματοδοτούμενα.
Δημοσιογράφος: Το θέμα έχει να κάνει με τον κ. Μανώλη;
Σ. Χατζηγάκης: Εγώ δεν είμαι ούτε σε σενάρια ούτε σε πρόσωπα. Εγώ κάνω τη δουλειά μου, είμαι στο Υπουργείο Γεωργίας, απαντώ σε ερωτήσεις που με αφορούν θέλω να πιστεύω με θάρρος χωρίς να σταματώ και τα άλλα είναι υποθέσεις άλλων.

Ήρθαν με λιμουζίνες και έφαγαν πίτσες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αργολίδας

Μπορεί οι λιμουζίνες που στάθμευσαν στο παρκινγκ δίπλα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αργολίδας να ανήκαν στους συνδικαλιστές που τιμήθηκαν από τον Φώτη Κολεβέντη, και οι πίτσες να αντικατέστησαν το ψωμί με το κρεμμύδι με την ελιά που έτρωγαν οι μεροκαματιάρηδες εργάτες σε παλιότερες εποχές, αλλά πέραν αυτών μέσα σε ένα δίωρο πέρασε όλη η σύγχρονη ιστορία του συνδικαλιστικού Κινήματος μπροστά από τα μάτια όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και με δόση διεκδίκησης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Άργος, η τιμητική εκδήλωση κορυφαίων και «φτασμένων» συνδικαλιστών της χώρας.
Βραβεύτηκαν μεταξύ άλλων και τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο συνδικαλιστικό Κίνημα, οι Λάμπρος Κανελόπουλος, Γιάννης Μανώλης (ως πρώην γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ), Κώστας Γκουτζαμάνης, Γιάννης Παναγόπουλος, Κώστας Πουπάκης, Νίκος Αγγελόπουλος και άλλοι.
Οι περισσότεροι στην ομιλία τους επαίνεσαν τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αργολίδας, αλλά αναφέρθηκαν και στην οικονομική κρίση και στις πιέσεις που δέχονται αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι.
Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης ποτέ άλλοτε περιφερειακό συνδικάτο δεν ξαναοργάνωσε τέτοια εκδήλωση, ο Γιάννης Μανώλης έκανε αυτοκριτική αλλά τόνισε ότι δεν γίνεται να ξαναγυρίσει στον συνδικαλισμό, ενώ ο νυν πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος θυμήθηκε το βιβλίο «Εσύ πέθανες νωρίς» και το περιβόητο απόσπασμα όπου ο συνδικαλιστής πηγαίνει στους εργάτες και τους λέει: «αυτή τη στιγμή το αγγούρι το έχουν στον πισινό τους οι εργοδότες. Θέλετε να μπει στον δικό σας;», για να καταλήξει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να αντισταθούν στην οικονομική κρίση και να διατηρήσουν τα κεκτημένα.

Οι καταληψίες ζητούν την βοήθεια του Δήμου για ανθρώπινες σπουδές στο Ναύπλιο

Μια μόλις εβδομάδα, μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά κατά την διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ότι δεν είναι «ο υπουργός παιδείας» για να επιλύσει τα προβλήματα της σχολής, το θέμα τις στέγασης των φοιτητών επανέρχεται σε συζήτηση αύριο στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου.
Ο δήμαρχος Ναυπλίου αγανακτισμένος για τον τρόπο που ασκείται κριτική στον δήμο Ναυπλίου γύρω από την λειτουργία της σχολής καλών τεχνών, εξεμάνει και δικαίως αφού από πλευράς δήμου τουλάχιστον σε θέματα που αφορούσαν το κτιριακό πρόβλημα της σχολής έγιναν παραχωρήσεις τουλάχιστον τεσσάρων κτηρίων, ενώ ο δήμος συνήψε και δάνειο προκειμένου μαζί με την Νομαρχία Αργολίδας και τον δήμο Άργους να αγοραστεί οικόπεδο, όπου αναμένεται μέσω ΣΔΙΤ, να αναγερθεί το πανεπιστημιακό Κάμπους, ενώ σε όλες τις άλλες πόλεις, όπου στεγάστηκαν σχολές το κόστος το ανέλαβε το Κράτος και όχι οι Δήμοι.
Άσχετα όμως με τις προσπάθειες του Δήμου, η σχολή καλών τεχνών παρουσιάζει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα όπως σημειώνουν με επιστολή τους προς τον Δήμο, οι καταληψίες της σχολής: «Σας ενημερώνουμε ότι το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, ύστερα από ψηφοφορία που διενεργήθηκε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009 στη συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος, τελεί υπό κατάληψη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές αναφορικά με την ελλιπή σίτιση και στέγαση τους , καθώς και τις περιορισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής αποτελούν μόνο ένα τμήμα της γενικότερης υπολειτουργίας και σταδιακής υποβάθμισης του τμήματος, ωστόσο είναι θέματα που θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν και να συζητηθούν από τους τοπικούς αρμόδιους φορείς, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο .
Ειδικότερα όσον αφορά τη στέγαση των φοιτητών, οι λύσεις που έχουν δοθεί από το Πανεπιστήμιο μόνο ως λύσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν, εφ' όσον τα ξενοδοχεία στα οποία στεγάζονται βρίσκονται στο Τολό, πράγμα που σημαίνει καθημερινά έξοδα μετακίνησης, αποχώρηση των φοιτητών από τα δωμάτια για να αξιοποιηθούν οικονομικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο, διαμονή με προβλήματα, καθώς η συμπεριφορά των εκμισθωτών δεν χαρακτηρίζεται πάντα από σεβασμό προς τους διαμένοντες και βέβαια ουσιαστική απουσία των φοιτητών από την ίδια την πόλη που στεγάζει το Πανεπιστήμιο και η οποία θα έπρεπε να αποτελεί βάση της καλλιτεχνικής τους δράσης και της φοιτητικής τους ζωής.
Ως εκ τούτου μία από τις κινήσεις που γίνονται στα πλαίσια της κατάληψης για την επίλυση του προβλήματος που η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν φαίνεται να συμμερίζεται, είναι η προσπάθεια εύρεσης από τους φοιτητές ενός κτιρίου εντός της πόλης το οποίο να μην χρησιμοποιείται, αλλά να διαθέτει την αναγκαία υποδομή και μέγεθος ούτως ώστε να αποκτηθεί από το Πανεπιστήμιο, να υποστεί τις αναγκαίες επισκευές και να λειτουργήσει ως εστία. Είναι η προτιμότερη και πιο θεμιτή λύση για εμάς τους φοιτητές, εφ' όσον το πανεπιστημιακό κτήριο στην περιοχή της Δαλαμανάρας θα αργήσει να ανεγερθεί και η υπογραφή σύμβασης με ξενοδοχεία εντός ή εκτός πόλης είναι μία προσωρινή και αμφίβολη λύση καθώς ενέχει τον κίνδυνο οι φοιτητές να αντιμετωπίζονται ως πελάτες β' κατηγορίας .
Για τους άνωθεν λόγους και επειδή θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καλό θα ήταν να προβεί σε συζήτηση μαζί μας και να λάβει ανοιχτά θέση όσον αφορά τα αιτήματα μας, όπως οφείλει ως φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης μιας πόλης που διεκδίκησε το Πανεπιστήμιο και οφείλει να στηρίξει την αξιοπρεπή λειτουργία του, αιτούμαστε το θέμα της στέγασης των φοιτητών να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνέλευσης του Δ.Σ.
Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε ενημέρωση για το πότε θα διενεργηθεί η επόμενη συνέλευση».
Πέρα από το θέμα των ακατάλληλων αιθουσών διδασκαλίας και πρακτικής, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει βιβλιοθήκη και χώρος εστίασης «Mensa». Όσον αφορά το θέμα της στέγασης, πράγματι το Τολό δεν είναι Ναύπλιο, αλλά σε οποιαδήποτε πόλη και αν φοιτούσαν δυστυχώς μόνο ένα μικρό μέρος των φοιτητών θα μπορούσε να στεγαστεί σε φοιτητική Εστία ενώ οι υπόλοιποι θα αναγκάζοντο να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ότι στο Τολό. Ίσως το πρόβλημα να μην είναι η απόσταση αλλά το κόστος και η νυχτερινή διασκέδαση που δεν μπορεί το Τολό να τους προσφέρει. Και για τις δυο αυτές περιπτώσεις ίσως η δημοτική αρχή θα μπορούσε να ασκήσει κάποια πίεση προς την κεντρική διοίκηση, να επιδοτηθεί ακόμα περισσότερο το φοιτητικό εισιτήριο και να αυξηθούν τα βραδινά δρομολόγια από και προς Τολό.
Φυσικά δίκιο έχουν και στο θέμα της σχέσης της τοπικής κοινωνίας με την σχολή, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια συνεργασίας της ΔΕΠΑΝ, του δημοτικού Θεάτρου αλλά ακόμα και του θνήσκοντας δημοτικού Ραδιοφώνου με την σχολή και το γνωστικό της αντικείμενο. Κι όμως το Ναύπλιο, αφού αποτελεί από μόνο του θεατρικό σκηνικό θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο άνθισης της θεατρικής τέχνης και των καλών τεχνών γενικότερα, αρκεί να πάψει η στείρα αντιπαράθεση γύρο από την αρμοδιότητα περί των κτιριακών και άλλων ελλείψεων της σχολής.

Κατόπιν ενεργειών του Γιάννη, της Έλσας, του Βασίλη, ολέ… Αμ πώς;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ δημοσίως ότι ακόμα και σήμερα, στην Αργολίδα του 2009, έχει θέση και λειτουργεί το «κατόπιν ενεργειών μου». Όλοι όμως πασχίζουν να βρουν κάποιον να …ενεργήσει και όσοι …ενεργούν πασχίζουν να το διαφημίσουν και να το μεταφράσουν σε ψήφους. Γιατί η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα είναι ένα μεγάλο «μπάχαλο» και τίποτα δεν λειτουργεί ως θα έπρεπε, ενώ τα αυτονόητα γίνονται δύσκολα και αξεπέραστα αν κάποιος δεν καταφέρει να ανοίξει την πόρτα του εκάστοτε υπουργού για να μπορέσει να παράγει έργο για το καλό του τόπου του. Αμ, πώς;
ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ το περιβόητο «κατόπιν ενεργειών μου» λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί περίτρανα.
ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γιάννη Μανώλη να …«παραιτείται» και να αναστατώνει μια ολόκληρη κυβέρνηση. Και για να πάρει και Αργολικές διαστάσεις η απειλή παραίτησης, τον είδαμε να θυμάται τον Ανάβαλο μαζί με την απειλή του Καραμανλή από την Μπακογιάννη, ώστε να έχει και τοπικό ενδιαφέρον το …νταβαντούρι που έγινε. Αμ, πώς;
ΞΑΝΑΕΙΔΑΜΕ τον ίδιο βουλευτή προχθές, την Τρίτη, να πρωταγωνιστεί στο πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας «Αργολίδα» - που τον υποστηρίζει το τελευταίο διάστημα - και να φέρεται ότι «Πιέζει για Ανάβαλο και Αποζημιώσεις» σε συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό. Αμ, πώς;
ΕΛΑ ΟΜΩΣ που ο Χατζηγάκης δεν θέλησε να χαλάσει και το χατίρι της Έλσας Παπαδημητρίου η οποία την ίδια ημέρα (με αριθμό πρωτοκόλλου από τη Βουλή παρακαλώ), έβγαζε ανακοίνωση και ενημέρωνε και τον ίδιο τον συνάδερφό της Γιάννη Μανώλη ότι κανόνισε συνάντηση με τον υπουργό για την επόμενη Δευτέρα, ώστε συζητήσουν όλοι μαζί για τα εσπεριδοειδή… Αμ, πώς;
ΣΙΓΑ ΟΜΩΣ ΜΗΠΩΣ ο υπουργός χάλαγε το χατίρι και του πρώην συναδέλφου του βουλευτή και νυν νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου, ο οποίος φρόντισε να προηγηθεί των υπολοίπων και από τις 11 Φεβρουαρίου συναντήθηκε ήδη μαζί του, για τον Ανάβαλο. Φυσικά με επανειλημμένα ηλεκτρονικά μηνύματα το γραφείο του νομάρχη, ενημέρωσε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης γι΄ αυτήν την συνάντηση. Αμ, πώς;
ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ και ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης που μπορεί να μην συναντήθηκε και να ήπιε καφέ με τον Χατζηγάκη – αφού είναι αντιπολιτευόμενος - αλλά από τις 9 Φεβρουαρίου έκανε ερώτηση για τον Ανάβαλο και φυσικά την δημοσιοποίησε εν όψει της συνάντησης των Ομάδων Παραγωγών που ακολουθούσε. Αμ, πώς;
Ο ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ όμως μέχρι εδώ και μη παρέκει κάνει τα χατίρια στους συνομιλητές του. Δηλαδή τους δέχεται και τους κερνάει καφέδες στο υπουργείο. Γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις που έχει δεχθεί, λύση δεν έδωσε ακόμα ούτε για τον Ανάβαλο, ούτε για τις αποζημιώσεις των αγροτών που σταμάτησαν γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο το μπλόκο στον Ισθμό. Αμ, πώς;
ΕΤΣΙ ΤΟ «κατόπιν ενεργειών μου», δεν έφερε αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Αν όμως ο Χατζηγάκης αλλάξει πλευρό στον ύπνο του και κάνει τα χατίρια (διεκδικήσεις) της Αργολίδας, τότε ποιός στην χάρη όλων αυτών που ενήργησαν να τον συναντήσουν και να τον πιέσουν… Ποιος τους «είδε και δεν τους φοβήθηκε», αφού θα φροντίσουν να διαλαλήσουν παντού την επιτυχία τους. Αμ, πώς;
ΚΑΙ ΑΝ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ δεν γινόταν «κατόπιν ενεργειών τους», η Αργολίδα ούτε καν θα βρισκόταν στον χάρτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο Χατζηγάκης θα …έψαχνε να βρει την κουκίδα που της αντιστοιχεί.
ΟΛΕ… κατόπιν ενεργειών μου. Αμ, πώς;(*)

*Υ.Γ. Η φράση «αμ πώς» ανήκει στον αγαπημένο ηθοποιό του ασπρόμαυρου Ελληνικού Κινηματογράφου Κώστα Χατζηχρήστο

Απρέπεια βολευτού

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΟΧΙ ΜΟΝΟ άνανδρο αλλά και απρεπές είναι, να μην κατονομάζεις εκείνον που σου άσκησε κριτική και να προσφεύγεις σε ένα άλλο μέσο ενημέρωσης προκειμένου να αντικρούσεις τις απόψεις άλλου μέσου! Άνανδρο γιατί όταν δεν κατονομάζεις σε ποιόν ασκείς κριτική μπορείς να βρυχάσαι, μυς ων, χωρίς να κινδυνεύεις να κατασπαραχθείς για το θράσος σου.
ΑΠΡΕΠΕΣ, γιατί ακόμα και στον μεσαίωνα έδιναν την δυνατότητα σε κάποιον να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τις ιδέες του ακόμα και όταν ήταν προδεδικασμένη η ρήψη του στην πυρά, πόσο μάλλον αυτό θα έπρεπε να γίνεται σε μια χώρα που αγωνίστηκε για την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα άποψης. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι «μελετούσαν» το διάστημα εκείνο για να γίνουν μετά βίας και δυσκολίας βοηθοί σε κάποιο ίδρυμα αναπαραγωγής μικροαστικών αντιλήψεων.
Ο ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΣ του, βολευτής και αυτός, κρυβόμενος πίσω από την ασυλία, είναι τυχαίο άραγε που δύνεται σε δυο κατηγορίες μόνο πολιτών, μπήκε στην πολιτική αστράχα από τον λαό μόλις άρχισε πέρα από το ακριβό ΙΧ να ιππεύει και την κάλαμο της αλαζονείας;
Η ΟΡΝΤΙΝΑΝΤΣΑ του αστικού μοντέλου λαϊκής εκπροσώπησης αφού χρεώνει τα λάθη του σε άλλους και με ψευδή επιχειρήματα προσπαθεί να βγει πάνω στον αφρό των δηλώσεων του, ενοχοποιεί μάλιστα και απόντες αναζητώντας σωσίβιο σε πολιτικά πτώματα, που έχουν αρχίσει ήδη να ζεύουν στον βούρκο της αλλοτρίωσης και του βολέματος.
ΩΡΑΙΑ χώρα η Ελλάς, με τους κρετίνους και τους νάρκισσους να διαλαλούν το αρχαίο κλέος της και τους υπηκόους, υπάκουους καμπούρηδες των μεταπρατών της ψήφου μας και των καρπουμένων της υπεραξίας μας. Διόνυσε, η γη σου δεν χρειάζεται πλέον την άμπελο για να γεμίσει με ελπίδες το πνεύμα του οίνου της την ψυχή μας. Σε νίκησε ο «ψεύτης και απατεώνας» Ερμής με τις πλάνες εξαγγελίες του.

Μια τηλεοπτική σειρά και αντιφατικά συμπεράσματα …

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Σε ένα από τα ένθετα περιοδικά των Σαββατιάτικων εφημερίδων βρήκα ένα δισέλιδο αφιέρωμα για μια νέα τηλεοπτική παραγωγή «η μεγάλη πρεμιέρα των Μεγάλων Ελλήνων». Βασίζεται πάνω στην δομή μιας ξένης παραγωγής του BBC όπου ο κόσμος ψηφίζει τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του τόπου του. Για να βρεθούν οι 100 επιφανείς και επικρατέστεροι Έλληνες ψήφισαν 38.472 άνθρωποι, πιστεύω ένα ιδιαίτερα μεγάλο δείγμα, δεν γνωρίζω τα στατιστικά στοιχεία (ηλικιακές ομάδες, κατανομή ανά γεωγραφική περιοχή κ.α ) και προέκυψαν οι 100 προσωπικότητες . Τα ονόματα ήταν κατά αλφαβητική σειρά , χωρίς να γνωρίζουμε τι ποσοστό πήρε ο καθένας. Προσπάθησα να ομαδοποιήσω αυτές τις 100 προσωπικότητες με δικά μου κριτήρια τα οποία ήταν 1. .τέχνη, 2, αναφορά στην αρχαία Ελλάδα 3.πολιτική 4. επιστήμη 5.1821, 6.βυζάντιο ,7.αθλητισμός ,8.θρησκεία, 9. επιχειρηματίες και μια που προέκυψε μόνη της 10. άγνωστος στρατιώτης . Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν
1.τέχνη 27% (γενικά η τέχνη υπερτερεί αν λάβουμε υπ όψη ότι πολλές προσωπικότητες από την αρχαία Ελλάδα είναι καλλιτέχνες 7 οι αρχαίοι της τέχνης οπότε γίνεται 34% και αρχαία Ελλάδα 20 %
2.αρχαία Ελλάδα 27%
3.πολιτικοί 21%
4.επιστήμη 8%
5.1821 6%
6 βυζάντιο 4%
7.αθλητισμός 3%
8. θρησκεία 2%
9. επιχειρηματίες 1
10. άγνωστο στρατιώτης 1%
Πολλά και αντιφατικά τα συμπεράσματα τα οποία μπορεί να βγάλει κανείς:
-την κορυφαία θέση που έχει ή τέχνη την θεωρούμε σαν μια συνέχεια του ίδιου γενετικού υλικού των αρχαίων των βυζαντινών αλλά και των ελλήνων τις κοινότητες στα χρόνια της τουρκοκρατίας , μέσα από το τραγούδι , το θέατρο ο Έλληνας έβρισκε και βρίσκει την πιο υγιή διέξοδο για να οραματίζεται, να ξεπερνά δυσκολίες και διατηρεί την ιστορική του συνέχεια ( η βασική δομή του αρχαίου θεάτρου διατηρείται σε επίπεδο σεναρίου και στο θέατρο σκιών και στις απλές λαϊκές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, δομές του αρχαίου θεάτρου απατώνται και στην λατρευτική ζωή της ορθόδοξης εκκλησίας)
- σαν λαός υπέρμετρα θαυμάζουμε και κομπάζουμε ίσως, για το αρχαίο πνεύμα αθάνατο αλλά η ιδιαίτερα χαμηλή μας προτίμηση όσο να αφορά το Βυζάντιο ( όχι αυτό που μας δίδαξαν οι δυτικοί αλλά αυτό που πραγματικά ήταν και αγνοούμε) αλλά και για την Επανάσταση του 1821 διαμορφώνει μια ιστορική ασυνέχεια πολύ επικίνδυνη . Γεννημένοι έμποροι ταξιδευτές βγάζουμε στην βιτρίνα μόνο αυτό που πουλά στο εξωτερικό αγνοώντας ότι και τα ιστορικά ρούχα που είναι στο πατάρι είναι και αυτά απαραίτητα για να ντύσουμε την εθνική μας αυτοσυνειδησία.
- παρά το αρχαίο «νους υγιής εν σώματι υγιή» στον σύγχρονο νεοέλληνα δεν θα λέγαμε ότι έχει τον αθλητισμό σε αυτά που δίνουν νόημα στην καθημερινή του ζωή
-παρά την απαξίωση της πολιτικής πραγματικότητας στις μέρες μας , ο Έλληνας ξέρει να τιμά την έννοια και την λέξη πολίτης , (ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ανάμεσα στις πολιτικές προσωπικότητες που κέρδισαν τις προτιμήσεις ήταν από την μια ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος και από την άλλη ο Άρης Βελουχιώτης). Ο Έλληνας εξακολουθεί να περιμένει και πολιτικές λύσεις και παραμένει πολιτικό ζώο έστω εν τω βάθει. .
-Το χαμηλό ποσοστό των επιχειρηματιών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κοινωνία μας , είναι ένας υγιής δείκτης ότι δεν περιμένουμε σαν κοινωνία τις όποιες λύσεις από μεγάλες επιχειρηματικές προσωπικότητες, ο μπερλουσκονισμός είναι κάτι που μάλλον δεν θα σηκώνει η ελληνική κοινωνία
-επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό το 2% που παρουσιάζει η θρησκεία
( δύο μόνο προσωπικότητες ο πρώην Αρχιεπίσκοπος και ο Κοσμάς ο Αιτωλός) κάποιος επιδερμικά θα το έπαιρνε σαν μια απαξίωση της θρησκείας. Όμως εκφράζει μια άλλη υγιή άρνηση των ελλήνων αρνούνται να προσκυνήσουν ηγέτες που πίσω τους σέρνουν κάποια θρησκεία. Ηγέτες αγιοποιημένοι τύπου Πάπα ευτυχώς δεν μπορούν να βρουν ανταπόκριση σε αυτόν τον τόπο. Ο ελληνικός λαός έχει μια βαθιά πνευματική σχέση με την θρησκεία αλλά όχι μέσω ηγετικών μορφών αλλά μέσω της παράδοση του που συντηρεί εδώ και αιώνες .
Ένα είναι το βασικό συμπέρασμα ευτυχώς σαν λαός κρατάμε τις αντιφάσεις μας , τις συγκρούσεις μας που παράγουν την πιο υγιή ενέργεια για να συνεχίζουμε το ιστορικό μας ταξίδι.

11/2/09

Το ΠΑΣΟΚ κόβει τον αέρα σε δήθεν υποψήφιους

Φρένο στους πολιτευτές που αυτοχρίζονται ως υποψήφιοι βουλευτές, νομάρχες ή δήμαρχοι, βάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Αργολίδας.
Με μια ανακοίνωση που ξάφνιασε πολλούς η Ν.Ε. σε αυστηρό ύφος το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι: «Προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων. Οι προθέσεις αρκετών συμπολιτών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να είναι υποψήφιοι του Κινήματος, για τη Βουλή, τη Νομαρχία ή τους Δήμους είναι, απλώς, προθέσεις και τίποτε άλλο. Κανένας δεν έχει ορισθεί υποψήφιος.
Το ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο εκφράζεται συλλογικά και δημοκρατικά και είναι αντίθετο προς κάθε παλαιοκομματική νοοτροπία».
Το μήνυμα έχει σαφείς αποδέκτες, όμως για να μην γίνει μεγάλο θέμα εισαγωγικά στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα υπάρχει ο παρακάτω πρόλογος: «Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αργολίδας διευκρινίζει τα εξής απαντώντας στο ερώτημα των χιλιάδων ψηφοφόρων του Κινήματος: «Ποιοι και ποιες θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του Κινήματος στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες για το Κοινοβούλιο και τις διάφορες βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;»,
Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες θα σταθεί με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα οξυμμένα προβλήματα του λαού. Ο πολίτης απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα να έχουν συγκεκριμένα προγράμματα και να ζητούν την ψήφο τους πρόσωπα, που θα εκπροσωπήσουν επάξια το λαό και θα διεκδικήσουν δυναμικά τα συμφέροντα των εργαζομένων».
Επίσης επισημαίνεται ότι «οι πολιτικοί θεσμοί έχουν χάσει την αξιοπιστία τους από το μπαράζ των συνεχών σκανδάλων και ιδιαίτερα αυτών της τελευταίας διετίας. Τα κόμματα για να ανακτήσουν το κύρος τους οφείλουν να θέσουν σε κίνηση τέτοιες εσωτερικές διαδικασίες ώστε οι εκπρόσωποί τους να είναι πραγματικοί εκφραστές των κοινωνικών τάσεων.Το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις αποφάσεις των Συνεδρίων του έχει κατακτήσει αυτές τις διαδικασίες. Συντονισμένα και πανελλαδικά θα αναδείξει τους υποψηφίους του για το Κοινοβούλιο, την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».

Στον …αέρα οι αποζημιώσεις για τα εσπεριδοειδή

Στον αέρα βρίσκονται ακόμα οι υποσχέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκη για τις αποζημιώσεις των καλλιεργητών εσπεριδοειδών, που δόθηκαν με την λήξη του μπλόκου του Ισθμού.
Ήδη στα χωριά του κάμπου επικρατεί αναστάτωση, αφού ουσιαστικά όσοι ξενύχτησαν στον Ισθμό, γύρισαν με άδεια τα χέρια (είχε κάνει σχετικό δημοσίευμα ο «α», που δυστυχώς επιβεβαιώνεται). Στην υπό δημοσίευση Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις της παραγωγής 2008, δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά στα εσπεριδοειδή, χωρίς κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα να έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση.
Ήδη την Κυριακή τα αναγνωρισμένα σωματεία Ομάδων Παραγωγών της Αργολίδας έχουν συνάντηση για το θέμα αυτό στα γραφεία της ΚΑΣΟΑ και έχουν καλέσει μάλιστα και τους βουλευτές Γιάννη Μανώλη, Έλσα Παπαδημητρίου και Γιάννη Μανιάτη για να τοποθετηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να σημειωθεί πάντως ότι από την πλευρά του ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης την Δευτέρα σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σωτ. Χατζηγάκη, κάνει λόγο για εξοργιστική εξαπάτηση των
Αγροτών και ζητά επίσημα να μάθει «εάν προβλέπονται, ή όχι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις της παραγωγής 2008, η ύπαρξη αποζημιώσεων για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών»;
Στην επίμαχη υπό δημοσίευση Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «αποφασίζουμε:
1) Tην κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες αμυγδαλιάς, κερασιάς, βερικοκιάς (ποικιλίας Μπεμπέκου) συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς και μηλιάς όλης της χώρας που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.
2) Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες σπαραγγιών όλης της χώρας που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.
3) Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και από εντομολογικές προσβολές και ιώσεις που προκαλούνται από τον βρίπα σε καλλιέργειες καπνών ανατολικού τύπου όλης της χώρας.
4) Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών από ασθένειες και εντομολογικές προσβολές στις καλλιέργειες καλοκαιρινής πατάτας του Δήμου Νευροκοπίου Νομού Δράμας, του Δήμου Εξαπλατάνου Νομού Πέλλας, του Δήμου Γουμένισσας και της Κοινότητας Λιβαδιών Νομού Κιλκίς και των Νομών Φλώρινας και Κοζάνης καθώς και για την καλλιεργητική περίοδο 2008 του Δημοτικού Διαμερίσματος Χρυσοβίτσας του Δήμου Εγνατίας του Νομού Ιωαννίνων.
5) Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ της μειωμένης παραγωγής και της ποιότητας υποβάθμισης της παραγωγής βαμβακιού όλης της χώρας που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη της καλλιεργητική περίοδο.
6) Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008-2009 ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς όλης της χώρας που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.
7) Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ της μειωμένης παραγωγής και της ποιοτικής υποβάθμισης της παραγωγής χειμερινών και θερινών σιτηρών όλης της χώρας που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.
8) Η δαπάνη που θα προκληθεί από την εφαρμογή της απόφασης αυτής, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ θα ανέλθει κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 425.000.000,00 ευρώ και θα καλυφθεί από δάνειο που θα συνάψει ο ΕΛΓΑ με Τράπεζες, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
9) Με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της απόφασης αυτής. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παυλόπουλος και Γκιουλέκας χρυσώνουν το χάπι για τον επαρχιακό Τύπο

Το γεγονός ότι δεν λειτουργεί τίποτα στην Γενική Γραμματεία Τύπου, από την εποχή που ψηφίστηκε ο νέος νόμος που αφορά τον επαρχιακό Τύπο και το γεγονός ότι πλησιάζουν εκλογές, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία τρέμει την περιφέρεια, όπου δεν μπορεί να ελέγξει τα γραφόμενα εκατοντάδων εφημερίδων οι οποίες μπαίνουν σε εκατομμύρια σπίτια, χτύπησε «καμπανάκι» στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να καλέσει σε συνάντηση τους κους Παυλόπουλο και Γκιουλέκα με θέμα την ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου.
Μετά το οικονομικό «ξεζούμισμα» που δέχθηκαν οι επαρχιακές εφημερίδες που αναγκάστηκαν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου ώστε να έχουν δικαίωμα κρατικών δημοσιεύσεων αύξησαν τα έξοδά τους τουλάχιστον κατά 50%. Όμως ποτέ δεν είδαν στις σελίδες τους να γίνονται οι περιβόητες κρατικές δημοσιεύσεις, απλά γιατί ποτέ δεν βγήκε η υπουργική απόφαση που ορίζει ο νόμος αυτός. Δυστυχώς ο νόμος αυτός μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε μονομερώς μόνο σε ότι έχει σχέση με τις υποχρεώσεις των εφημερίδων και όχι σε ότι έχει σχέση με τις υποχρεώσεις του κράτους.
Έτσι όλες οι εφημερίδες οι οποίες εντάχθηκαν στον συγκεκριμένο νόμο βρίσκονται υπό ομηρία. Και καλείται τώρα ο κος Γκιουλέκας να χρυσώσει το …χάπι και να διορθώσει τα λάθη Ρουσσόπουλου, με τις παρακάτω δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών: «έμφαση δόθηκε, στη συζήτηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου. Είναι γνωστό ότι ο Περιφερειακός Τύπος παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Κομμάτι το οποίο θα αναλάβει άμεσα, αυτή τη στιγμή, ο κ. Γκιουλέκας. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων είναι γνωστό. Μιλάω για προτεραιότητα άμεσα, γιατί όπως τόνισα προηγουμένως ο ρόλος του Περιφερειακού Τύπου είναι εξαιρετικά σημαντικός σε μια εποχή που πρέπει να αναδεικνύονται τα προβλήματα της Περιφέρειας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη».
Ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ακόμα: «προτεραιότητα θα δοθεί από εδώ και πέρα στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία η οποία αφορά την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η έκδοση των κανονιστικών πράξεων που απομένουν και η ολοκλήρωση της προσπάθειας για να μπορέσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να ξεκαθαρίσει, όπως πρέπει να γίνει, μετά από χρόνια καθυστερήσεων».

Αλλάζουν οι υπουργοί σαν τα …πουκάμισα και είναι αμφίβολη η μελλοντική έναρξη λειτουργίας της γραμμής του τρένου

Το αίτημα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος - Τρίπολη, επαναφέρουν με κοινή τους ανακοίνωση η Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΣΕ Πελοποννήσου και η Αγωνιστική Συνεργασία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και καλούν τους τοπικούς μαζικούς φορείς του νομού Αρκαδίας σε κοινές πρωτοβουλίες δράσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Νέα ερώτηση επίσης κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης.
Είναι γνωστό από παλαιότερες κινητοποιήσεις εργαζομένων, ανακοινώσεις και άλλες εκδηλώσεις, ότι ενώ έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες τα έργα ανακαίνισης της γραμμής στο τμήμα Κορίνθου - Άργους - Τρίπολης, η διοίκηση του ΟΣΕ δεν έχει δρομολογήσει τρένα στη γραμμή. «Οι επανειλημμένες διαψεύσεις των υποσχέσεων για την επανακυκλοφορία του τρένου στην περιοχή μας έχουν θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική έναρξη λειτουργίας της γραμμής. Συνεχώς προβάλλονται κάποιες δικαιολογίες αλλά είναι πλέον γεγονός, ότι η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις εξελίξεις απαξίωσης, διαμελισμού και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία στους εργαζομένους και στους πολίτες, σημειώνουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις και αποκαλύπτουν ότι «σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Οκτώβριος 2008) και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΟΣΕ που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών τον Αύγουστο, το περιφερειακό δίκτυο μένει στον ΟΣΕ χωρίς χρηματοδότηση (για να λειτουργεί θα πρέπει να το χρηματοδοτούν φορείς όπως οι δήμοι, ΣΔΙΤ κλπ), ενώ ο ΠΑΘΕ και ο προαστιακός στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που γίνεται ανεξάρτητη εταιρία (αρχικά ΔΕΚΟ). Τα εισιτήρια αυξάνονται ώστε να πλησιάσουν τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ και αποχωρούν 2000 – 3000 υπάλληλοι με κριτήρια γεωγραφικά, ειδικότητας και ηλικίας, καταστρέφοντας οργανικές θέσεις κυρίως στην περιφέρεια.
Οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και με επιστολή τους σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν ζητήσει τη συμπαράσταση και την κινητοποίησή τους».
Με ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι η μη δρομολόγηση συρμών οφείλεται στο ότι στον ΟΣΕ δεν έχουν τροχαίο υλικό, δεν υπάρχει προσωπικό γιατί οι τελευταίες προσλήψεις έχουν γίνει το 1984 και τέλος η πολιτική απαξίωσης του τρένου σε όφελος των οδικών μεταφορών αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.
Έτσι αποφάσισαν οι δύο παρατάξεις να καλέσουν τους πολίτες, τα συνδικάτα και τους φορείς του νομού Αρκαδίας τη Νομαρχιακή και τοπική Αυτοδιοίκηση για να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστασης και αγώνα για να μην διαλυθεί ο σιδηρόδρομος, διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής, να τεθεί τώρα η γραμμή σε λειτουργία τουλάχιστον με 4 – 5 δρομολόγια την ημέρα, να εξασφαλιστεί το αναγκαίο τροχαίο υλικό, να γίνει προκήρυξη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Εντωμεταξύ μετά τα συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης επανήλθε την Τρίτη, με νέα ερώτηση στον νέο υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Ευρ. Στυλιανίδη.
Ο κος Μανιάτης, σημειώνει πως «φαίνεται ότι υπάρχουν «σκοτεινές δυνάμεις», οι οποίες δεν επιτρέπουν τη επαναλειτουργία της γραμμής. Δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί ο προκάτοχος σας υπουργός είχε δεσμευτεί για έναρξη δρομολογίων εντός του Δεκεμβρίου 2008, τόσο σε εμένα προσωπικά όσο και σε πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας καθώς και σε συνδικαλιστές του ΟΣΕ και ταυτόχρονα η τελευταία απάντηση που έλαβα από τον ΟΣΕ για επαναλειτουργία της γραμμής μιλά για… αναγκαιότητα διαφύλαξης του σιδηρόδρομου, αποφυγή διακινδύνευσης και άλλα απολύτως ακατανόητα, ύποπτα και περίεργα, στο βαθμό που καταγράφουν αυτονόητες απαιτήσεις στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας που ισχύουν από δεκαετίες στον ΟΣΕ, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την απολύτως αδικαιολόγητη καθυστέρηση επί μήνες των έναρξης των δρομολογίων.
Παραθέτοντας στοιχεία ο βουλευτής σημειώνει: «Η επένδυση στον εκσυγχρονισμό της γραμμής, αφορά σε προϋπολογισθέν κονδύλι ύψους 31.000.000 Ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε και έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα». Και επαναλαμβάνει: «Όλος ο Νομός Αργολίδας γνωρίζει πως η γραμμή έχει πλήρως εκσυγχρονιστεί και το έργο έχει εδώ και μήνες παραδοθεί από τον ανάδοχο (μάλιστα έχουν εκτελεστεί και τα απαραίτητα δοκιμαστικά δρομολόγια για Πελοπόννησο). Υπάρχει διαθεσιμότητα τροχαίου υλικού (προαστιακού τύπου Rail Bus) το οποίο ήδη από τους πρώτους μήνες του 2004 εξυπηρετούσε πλήρως τα αντίστοιχα δρομολόγια.
Τέλος μιλά για «αθέτηση πολλαπλών δεσμεύσεων προκατόχων υπουργών Μεταφορών περί άμεσης λειτουργίας της γραμμής», και τονίζει ότι «όλοι οι πολίτες της Αργολίδας συζητούν για συγκεκριμένα, ισχυρά οικονομικά συμφέροντα τα οποία δεν επιτρέπουν να τεθεί σε λειτουργία η γραμμή».
Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η απάντηση και του νέου υπουργού σχετικά με το πότε προτίθεται επιτέλους ο ΟΣΕ να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος- Άργος – Ναύπλιο - Τρίπολη με συχνά δρομολόγια προαστιακού τύπου».

Μοναδική λύση η Ανακύκλωση από τον δήμο Ναυπλίου

Πολίτες όλων των ηλικιών ανταποκριθήκαν το περασμένο Σάββατο στο κάλεσμα για ανακύκλωση που απεύθυνε ο δημοτικός Συνδυασμός «Ναύπλιο η άλλη πρόταση», προς όλους τους κατοίκους του Δήμου, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων.
Το ενδιαφέρον τους για την ανακύκλωση εξέφρασαν και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Ναυπλίου, οι οποίοι παρουσία εκπαιδευτικών τους χρωμάτισαν «άχρηστα» μπουκάλια δίνοντάς τους μια νέα χρήση και υποδεικνύοντας στους μεγαλύτερους ότι για τα πάντα υπάρχει μια «νέα Ζωή» και πως δεν θα πρέπει να αφήνουμε «τίποτα να πάει χαμένο», εξοικονομώντας χρήμα, ενέργεια και ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου, η εκπαιδευτικός που συνόδευε τους μαθητές, αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των μαθητών διευκρινίζοντας ότι «ανεξάρτητα το ποιος έκανε το κάλεσμα, το αίτημα για ανακύκλωση ξεπερνά τα παραταξιακά πλαίσια και αγκαλιάζεται από όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους».
Σύμφωνα με τον Συνδυασμό «Ναύπλιο η άλλη πρόταση», «με αίτημα ανακύκλωση τώρα και στην πόλη μας πολίτες μάζεψαν χαρτί και στόλισαν την πλατεία με πλαστικά μπουκάλια για να δείξουν συμβολικά ότι η ανακύκλωση και οι κομποστοποιητές είναι η λύση του προβλήματος των σκουπιδιών στην πόλη μας στο νομό μας στην περιφέρεια.
Η πρώτη συνάντηση για την ανακύκλωση ήταν η αρχή. Θα συνεχίσουμε μέχρι η Δημοτική αρχή, και οι αρμόδιες αρχές στο νομό και στην περιφέρεια αλλάξουν σχεδιασμούς και προτεραιότητες».
Η «άλλη πρόταση» προτείνει στο Δήμο Ναυπλίου να ξεκινήσει την Ανακύκλωση άμεσα κάτι που μπορεί να γίνει, -αφού υπάρχει εμπειρία και έχει εφαρμοστεί. Ανακύκλωση χαρτιού σ΄ όλα τα σχολεία της πόλης-, με κεντρικό συλλέκτη το Δήμο Ναυπλίου και με σύμβαση με το εργοστάσιο χαρτιού στην Τρίπολη. Σήμερα ο ίδιος ο δήμος της Τρίπολης ανακυκλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες από χαρτί. Θα μπορούσε ο Δήμος μας σε κάθε σχολείο να τοποθετήσει ειδικούς κάδους μόνο για χαρτί και να γίνεται τακτική περισυλλογή από τα συνεργεία του.
Επίσης, όπως σωστά ισχυρίζεται ο δημοτικός συνδυασμός «θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κάδοι περισυλλογής χαρτιού και στις Δημόσιες υπηρεσίες.
Ας υποχρεώσουμε τα μεγάλα SUPER MARKET να τοποθετούν τα χαρτόκουτα σε ειδικούς κάδους του δήμου με διάταξη που θα περιληφθεί στον κανονισμό καθαριότητας. Ας υπογράψουμε σύμβαση με πιστοποιημένο φορέα για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Ας ελέγξουμε την ανακύκλωση των λαδιών των εστιατορίων με παρακολούθηση της παράδοσης σε πιστοποιημένη εταιρεία, για να μην καταλήγουν στην αποχέτευση η στα σκουπίδια. Ας παροτρύνουμε για χρήση γυάλινων μπουκαλιών νερού τα εστιατόρια, με κίνητρο την έκπτωση στα δημοτικά τέλη. Αυτά που προτείνουμε είναι απλά, ανέξοδα και μπορούν να γίνουν αύριο».
Αυτό βέβαια που ξεχάστηκε να υπογραμμιστεί στην εκδήλωση και στο Δελτίο τύπου που εξέδωσε στην συνέχεια ο δημοτικός συνδυασμός, ήταν η αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλίας από τον δήμο για τον περιορισμό της παραγωγής σκουπιδιών από τους πολίτες και την επαναχρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων παρά τις «απαιτήσεις» της κοινωνίας της μιάς χρήσεις, όπως σωστά ανέδειξαν οι μαθητές της 5ης τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου με το παράδειγμα τους, δίνοντας νέα χρήση σε «άχρηστα» βαζάκια και μπουκαλάκια.

Λόγια του …αέρα η ενίσχυση του τοπικού Τύπου

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ οι εκλογές, ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία θυμήθηκε τον επαρχιακό Τύπο και τον ρόλο που παίζει στην Περιφέρεια ή θυμήθηκε ότι τον έχει ανάγκη επειδή είναι ελεύθερος και μπαίνει σε πολλά περισσότερα σπίτια της Ελληνικής επαρχίας απ΄ ότι ο Αθηναϊκός Τύπος;
O ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ νόμος 3548/2007, παρότι ψηφίστηκε από τον Μάρτιο του 2007 και υποτίθεται ότι θα εφαρμοζόταν από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και από την πλευρά των εφημερίδων αλλά και από την πλευρά της πολιτείας, εφαρμόστηκε μονομερώς μόνο από τις εφημερίδες οι οποίες αύξησαν τα έξοδά τους τουλάχιστον κατά 50%, χωρίς όμως να λάβουν τις κρατικές δημοσιεύσεις που προβλέπονταν, ώστε να ισοσκελίσουν με τα έσοδα.
Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ που έγινε -γιατί περί μεθόδευσης πλέον μπορεί κανείς να μιλά, μετά από τόσον καιρό που εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τις εφημερίδες που εντάχθηκαν στον νόμο 3548/2007-, φαίνεται ότι είχε στόχο την εξόντωση όσων δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα, με αποτέλεσμα να κλείσουν ή να κινδυνεύουν με λουκέτο.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ που πλησιάζουν οι εκλογές και βλέποντας η κυβέρνηση την «ζημιά» που ενδεχομένως να πάθει από τον επαρχιακό Τύπο, κάτι που παραδέχεται ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος (δήλωσή του: «ο ρόλος του Περιφερειακού Τύπου είναι εξαιρετικά σημαντικός σε μια εποχή που πρέπει να αναδεικνύονται τα προβλήματα της Περιφέρειας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη»), έρχεται η κυβέρνηση να δώσει …καραμέλες μέχρι να περάσουν οι εκλογές, ώστε να «εξαγοράσει» πίστωση χρόνου και να βάλει λουκέτο στον επαρχιακό Τύπο, αργότερα.
ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ λοιπόν η κυβέρνηση ότι θα ενισχύσει τον Περιφερειακό Τύπο, λες και οι τοπικές εφημερίδες είναι «ζητιάνοι» και ζητούν ψίχουλα για να επιβιώσουν. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί η Νέα Δημοκρατία είναι ότι ο νόμος 3548/2007, από την στιγμή που δεν εφαρμόζεται και από την πλευρά της πολιτείας, θα είναι μπούμερανγκ. Γιατί είναι κοροϊδία να εφαρμόζεται μονομερώς μια σκληρή νομοθεσία λόγω δήθεν της παραίτησης Ρουσσόπουλου. Τα περί ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου που είπε ο Παυλόπουλος μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, μάλλον είναι λόγια του αέρα – εν όψει εκλογών – τη στιγμή που υπάρχει το κακό προηγούμενο.

Ο ρόλος του πολιτευτή

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΗΡΘΕ ο πολιτευτής στο χωριό θα λέγαμε σε μια παραλλαγή του γνωστού τραγουδιού από τα «αγροτικά», μόνο που ο ρόλος του πλέον είναι κάτι παραπάνω από γραφικός, αφού κανένα κόμμα δεν αναγνωρίζει «τίτλο» πολιτευτή και φυσικά ούτε και τον απονέμει.
Η ΕΝΝΟΙΑ του πολιτευτή ουσιαστικά αποτελεί «χαρτί παρηγοριάς» για εκείνους που απέτυχαν να εκλεγούν υποψήφιοι βουλευτές ή απέτυχαν να εκλεγούν στο βουλευτικό αξίωμα. Ο τίτλος του πολιτευτή στην ουσία προσδιορίζει τον «αποτυχημένο».
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει το μοναδικό προτέρημα λόγο γλώσσας να προσδιορίζει με ακρίβεια αυτόν που πραγματικά ενασχολείται με την πολιτική. Για την ορισμό αυτό υπάρχει μία και μόνο λέξη: «Πολίτης». Σε όλες τις άλλες γλώσσες,, αν και στα ελληνικά η έννοια αυτή μεταφράζεται σαν πολίτης, έχει την έννοια του κατοίκου του κάστρου, του μπουρζουά δηλαδή και όχι του ελεύθερου πολίτη.
ΥΠΑΡΧΕΙ φυσικά και η έννοια του κατοίκου της πόλης, σίτιζεν, όμως αυτή περιγράφει απλά τους κατοίκους ή αναφέρεται κυρίως σε αμάχους και όχι σε συμμετέχοντες στα κοινά, όπως η έννοια πολίτης. Επομένως ούτε και αυτή μπορεί να αποδώσει επακριβώς την έννοια της ελληνικής λέξης «πολίτης».
ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ όμως αποξένωσης από την πολιτική, όπως αυτή που διαβιούμε, με την έννοια της ενεργούς συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων για τα κοινά και της ενεργούς συμμετοχής στην υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, η πρωταρχική και ουσιαστική έννοια της λέξης ορισμού «Πολίτης», έχει εκπέσει από την πολιτική ορολογία με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί στις διαβρωμένες συνειδήσεις από την κενού περιεχομένου λέξη πολιτευτής, προς διασυρμό της ίδιας της πολιτικής και του ρόλου του Πολίτη.

Γιατί έσκουξε το παγώνι …

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Πριν λίγες μέρες είχαμε την ιστορία του αστυνομικού που πυροβόλησε ένα υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας. Τα τηλεοπτικά δελτία δίνουν βάρος σε ένα θέμα ανάλογα με την ποσότητα αίματος που έχει. Εδώ είχαμε αρκετά λίτρα αίμα, (δυστυχώς για αυτούς όχι νεκρό) και έδωσαν αρκετό τηλεοπτικό χρόνο, μέχρι που ήρθε και το επόμενο μεγάλο θέμα με αυξημένη τηλεθέαση (οι παιδόφιλοι και οι παιδεραστές). Τηλεοπτικά όλα τακτοποιήθηκαν πολύ εύκολα, ψυχικά διαταραγμένος ο παρ ολίγον δολοφόνος, αποκαλύψεις εκ των υστέρων για την «διαταραγμένη» συμπεριφορά του, ποινές πιθανόν σε κάποιους ανωτέρους και απεγνωσμένες και θυμωμένες αναφορές για την παροχή θεραπευτικών προγραμμάτων σε κατηγορίες εργαζομένων και ο θεραπευτισμός μπήκε από το τηλεοπτικό παράθυρο
Θεραπευτισμός: ο διάδοχος του πατριωτισμού. Το τελευταίο καταφύγιο – ή το πρώτο ανάλογα με το ποια αυθεντία θα ρωτήσουμε – των πρόστυχων. Το δόγμα που μας επιτρέπει να διακηρύσσουμε αιώνια αγάπη για αυτούς που μισούμε και να τους επιβάλουμε ανελέητες τιμωρίες με την πρόφαση ότι τους θεραπεύουμε από ασθένειες, που τα κύρια συμπτώματα τους είναι η άρνηση των «ασθενών» να υποκύψουν στην κυριαρχία μας.(1Τόμας Σαζ)
Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να διερωτηθεί πως αυτό το άτομο έφτασε στο σημείο σχεδόν να σκοτώσει ένα άνθρωπο,
Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν ένα άτομο στο να αρρωστήσει;
Δεν αρρωσταίνει το «αρρωσταίνουμε» κι αυτό εξαναγκάζεται να υιοθετήσει ανεξάρτητα από την θέληση του ( η «τρέλα» δεν συνιστά μια συνειδητή επιλογή) μια συμπεριφορά μη αποδεκτή από μας και ενάντια σε μας. Οι λόγοι , το απόλυτο αδιέξοδο, το υπαρξιακό κενό, η συναισθηματική έρημος, η σεξουαλική καταπίεση, η έλλειψη νοήματος στην καθημερινή ζωή, η πλήρης ανασφάλεια, η πολυδιάστατη συνεχώς αυξανόμενη αλλοτρίωση που προσβάλει τον πυρήνα της ύπαρξης μας
(2 Κλ. Γρίβας )Η σχιζοφρένεια εκφράζει έναν ορισμένο τύπο διάστασης του ατόμου από την υφιστάμενη πραγματικότητα που δεν είναι δυνατό να αναγνωρίζεται και να βιώνεται σαν πραγματικότητα από το συγκεκριμένο άτομο… Το παραλήρημα αποτελεί μια μη συνειδητή και αλλοτριωμένη προσπάθεια του ατόμου να επανεγκαταστήσει κάποια «βιώσιμη» σχέση με την (παραληρηματικά μεταλλαγμένη πραγματικότητα ) η οποία μέσα από αυτή την μεταλλαγή παύει να υφίσταται σαν ατομικό διαλυτικό στοιχείο ή επικίνδυνο για την ύπαρξη του ατομικού υποκειμένου (2 Κλ. Γρίβας)
Δεν ξέρω που οφείλεται η ψυχική αρρώστια ξέρω όμως που βρίσκεται , ενυπάρχει σε κάθε είδους εξουσιαστική και καταπιεστική σχέση (2 Κλ Γρίβας)
Στην πραγματικότητα και η αρρώστια και η αμαρτία και η ασθένεια και το κακό υπάρχουν. Συχνά τα συγχέουμε με σκοπό να μπερδέψουμε και με αυτό τον τρόπο να εξουσιάσουμε και να ελέγξουμε τους άλλους. (1 Τόμας Σαζ)
Πολύ εύκολα καταδικάζουμε, ( και με καλές προθέσεις αρκετές φορές) έναν άνθρωπο γιατί δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι και εμείς είμαστε μέρος του συστήματος που δημιουργεί τις παθολογικές καταστάσεις που δρουν άμεσα και καταλυτικά σε μια μη «υγιή» συμπεριφορά, για την οποία μπορεί να είχε μια προδιάθεση το άτομο αλλά αν δεν έβρισκε το παθολογικό και νοσογόνο περιβάλλον δεν θα εκδηλωνόταν ποτέ.
- Μπαμπάς: γιατί έσκουξε το παγώνι ;
- Ανταμ: γιατί δεν μπορούσε να δει τον εαυτό του
- Νατάσα: γιατί ήθελε να ακούσει τον εαυτό του (3) Ρ.Ντ. Λαινγκ

Υ.Γ. Μην ξεχνάμε ότι πριν από χρόνια είχε εφευρεθεί η νόσος της Δραπετομανίας , νόσος που αφορούσε αποκλειστικά νέγρους δούλους σε φυτείες(!!!) την απόπειρα ψυχιατρικοποίησης της τρομοκρατίας στην Δ. Γερμανία ή και τα ψυχιατρεία για αντιφρονούντες σε πρώην ανατολικές χώρες
Τόμας Σαζ « Το δεύτερο αμάρτημα»
Ρ.Ντ. Λαίνγκ «συνομιλίες με παιδιά»
Κλεάνθης Γρίβας «η εξουσία της βίας»


4/2/09

Πατάτα Μανιάτη με το Μουσείο Άργους

Ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα πέτυχε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης απ΄ αυτά που θα επιθυμούσε να επιλύσει με την πρότασή του για μεταφορά των αρχαιοτήτων που βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορες αποθήκες του Άργους.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ήδη ποικίλες αντιδράσεις από πλευράς πολιτών που φοβούνται πως ο εξοστρακισμός των αρχαιοτήτων του Άργους στο κτήριο της Ρέας, σε συνδυασμό με το υπάρχον ιδιωτικό κτήριο που στέγαζε μέχρι πρότινος το ΤΕΛ Ναυπλίου όπου θα μπορούσε να στεγαστεί το προτεινόμενο από τον κ. Μανιάτη «Τμήμα Συντήρησης Κλασικών Αρχαιοτήτων σε επίπεδο π.χ. ΙΕΚ, ή ΤΕΙ», πάρ’ όλο που ο ίδιος το τοποθετεί στο κτήριο της Ρέας.
Σύμφωνα με την επιστολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ προς νέο Υπουργό Πολιτισμού, κ. Σαμαρά Αντώνη, για το θέμα των αποθηκών αναφέρει: «Με στόχο να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, έχουν υπάρξει προτάσεις για τη συγκέντρωση του συνόλου των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται τόσο στους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου όσο και στα κτίρια – αποθήκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε ένα ενιαίο κτίριο με ενιαίες διαδικασίες ασφάλειας και συντήρησης. Ως τέτοιος χώρος έχει προταθεί το παλαιό εργοστάσιο ΡΕΑ, ιδιοκτησίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας. Σε περίπτωση ευόδωσης της παραπάνω πρότασης είναι βέβαιο ότι επιπλέον στο χώρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει υψηλού επιπέδου Τμήμα Συντήρησης Κλασικών Αρχαιοτήτων σε επίπεδο π.χ. ΙΕΚ, ή ΤΕΙ.»!
Δηλαδή θα θέλει κάποιος να βρεί ένα αποθηκευμένο αντικείμενο και θα πρέπει να πηγαίνει από το Μουσείο του Άργους στην Ρέα για να το βρει στο εργαστήριο, πράγμα χρονοβόρο και αντιεπιστημονικό.
Φαίνεται πως ο κ. Μανιάτης απέρριψε ο ίδιος την πρόταση του κ. Μπούρη, να διαθέσει ο δήμος αποθηκευτικό χώρο εντός των ορίων του Δήμου στον παλιό γαλακτοκομικό συνεταιρισμό. Η επιμέρους σκέψη του βουλευτού για εξοικονόμηση χώρων είναι σωστή. «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, με δεδομένη την εξαιρετικής σπουδαιότητας συλλογή εκθεμάτων που διαθέτει. Δυστυχώς, όμως, το μεγαλύτερο μέρος του χώρου του, καταλαμβάνεται από χιλιάδες ευρεθέντα, ταξινομηθέντα και αποθηκευθέντα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία για πολλά χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα μέσα σε κιβώτια στα οποία έχουν αποθηκευτεί, μακριά από τα βλέμματα επισκεπτών και ερευνητών, λόγω έλλειψης χώρου. Στην πραγματικότητα, σήμερα, πάνω από το 70% των χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εκθέσεων, χρησιμοποιούνται, δυστυχώς, ως χώροι αποθήκευσης.
Το παραπάνω φαινόμενο που προφανώς στερεί το Μουσείο από την ελκυστικότητα που θα μπορούσε να έχει και βεβαίως την πόλη του Άργους από την αντίστοιχη επισκεψιμότητα ενδιαφερομένων, είναι αποτέλεσμα της πλήρους ανυπαρξίας χώρων αποθήκευσης των αρχαιολογικών ευρημάτων σε μια πόλη με ιστορία χιλιετιών, η οποία μάλιστα αποτελεί την αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, με στόχο να εξευρεθούν και άλλοι χώροι αποθήκευσης για τα διαρκώς αυξανόμενα, μέσω των συνεχών ανασκαφών, ευρήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, διατηρούνται ως αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, πάνω από 10 κτίρια στην πόλη του Άργους, η απελευθέρωση των οποίων θα αποτελούσε μία πρωτοφανούς σημασίας κίνηση ανάδειξης του τεράστιου αρχαιολογικού πλούτου της πόλης.
Κατά συνέπεια, το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί η ανυπαρξία χώρων αποθήκευσης των αρχαιολογικών ευρημάτων της πόλης και της επαρχίας Άργους, συνίσταται ουσιαστικά στην αδυναμία, για πολλά χρόνια, της πολιτείας, να βρεθεί ασφαλής τρόπος και χώρος φύλαξης και συντήρησης ευρημάτων. Η ύπαρξη αυτού του νέου χώρου θα δημιουργούσε όλες τις δυνατότητες απελευθέρωσης χώρων ζωτικής σημασίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, γεγονός που θα επέτρεπε στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Δήμο να πάρουν όλες τις απαραίτητες συνοδευτικές πρωτοβουλίες.
Ταυτόχρονα, η κατεδάφιση των πάνω από 10 κτιρίων στα οποία, για υποχρεωτικούς λόγους, φυλάσσονται άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα θα απελευθέρωνε οπτικά, αισθητικά και λειτουργικά την πόλη του Άργους από ένα περιττό βάρος. Ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Θεάτρου και της Αρχαίας Αγοράς, μια περιοχή στην οποία προβλέπονται δράσεις ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελούσε κορυφαία διαδικασία πρωτοφανούς ανάδειξης αρχαιολογικών θησαυρών που δεν γίνονται αντιληπτοί ούτε καν από τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής». Το πρόβλημα παραμένει στο πως αξιοποιούνται οι χώροι αυτοί, και αν επιτέλους θα πρέπει να διεκδικηθεί νέο Μουσείο σε άλλο καταλληλότερο σημείο της πόλης.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της Δ΄ ΕΠΚΑ Χρ. Πιτερό, όπως ανέφερε στην Αργεία Γη «πρέπει να εκπονηθεί καταρχήν χωροταξική μελέτη, προκειμένου να εξευρεθεί η καταλληλότερη θέση για την ανέγερση ενός αρχαιολογικού μουσείου, η οποία να είναι λειτουργική, κατάλληλη και εύκολα προσβάσιμη στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Στη συνέχεια, πρέπει να εξασφαλιστεί η απαραίτητη έκταση των 20 τουλάχιστον στρεμμάτων για το σκοπό αυτό. Για τη θέση του νέου μουσείου το 1990 είχαμε προτείνει την περιοχή της Αγια-Σωτήρας ( Γηροκομείο Άργους ). Ωστόσο, η θέση του νέου μουσείου πρέπει να επανεξεταστεί, λαμβανομένου υπόψη ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και τα δεδομένα έχουν αλλάξει
Είναι απαραίτητη η σύνταξη μουσειακής μελέτης με σύγχρονες προδιαγραφές και με βάση τις υπάρχουσες αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί για κάθε κατηγορία αρχαιοτήτων που πρόκειται να εκτεθούν, καθώς και η δημιουργία των απαραίτητων εργαστηρίων συντήρησης για την απαραίτητη και διαρκή προστασία των αρχαιοτήτων. Επίσης, πρέπει απαραιτήτως να προβλέπονται κατάλληλοι και επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι και χώροι για περιοδικές εκθέσεις, μουσειακά μαθήματα και εκδηλώσεις, αναψυκτήριο και χώροι στάθμευσης και τέλος, μνημονεύουμε την προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου μουσείου.
Οι παραπάνω διαδικασίες θα συμβάλουν καθοριστικά στη σωστή και σύγχρονη ανέγερση του νέου μουσείου και θα αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή του Άργους, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα ενεργήσει άμεσα και θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση για τον παραπάνω σκοπό, με την εκπόνηση χωροταξικής μελέτης και την εξασφάλιση του απαραίτητου οικοπέδου, έκτασης 20 στρεμμάτων τουλάχιστον. Για το σκοπό αυτό πρέπει να συμβάλουν επίσης θετικά όλοι οι αρμόδιοι, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, βουλευτές, ιδιώτες και παράγοντες της περιοχής για την εξασφάλιση του αναγκαίου και κατάλληλου χώρου».
‘Ισως εντομεταξύ οι προυποθέσεις που έθεται τότε ο κ. Πιτερός να έχουν αλλάξει, όμως η πρότασή του όχι μόνο ήταν στην σωστή κατεύθηνση αλλά θα απελευθέρωνε και ένα τεράστιο χώρο στο κέντρο της πόλης, κατάλληλο για εκθέσεις και ως συνεδριακό χώρο.
Θ α πρέπει να τονιστεί και η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ τότε, αλλά και του κ. Τατούλη στην συνέχεια που έμειναν απλά υποσχέσεις. Όπως μας θυμίζει ο κ. Πιτερός «Η ανάγκη ανέγερσης ενός νέου μουσείου στο Άργος τέθηκε για πρώτη φορά από τον υπογράφοντα πριν από 16 χρόνια με ειδική ανακοίνωση («Προτάσεις για την ανέγερση ενός νέου Μουσείου στο Άργος») στο διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Άργος και Αργολίδα, Τοπογραφία και Πολεοδομία», που έγινε από 28-4-1990 έως 1-5-1990 στην Αθήνα και το Άργος από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και την Δ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τα πρακτικά του οποίου εκδόθηκαν το 1998.
Στη συνέχεια, για την έγκαιρη αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, το έτος 1995 υποβάλαμε γραπτό σχετικό αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους. Το Δημοτικό Συμβούλιο με τον τότε Δήμαρχο κ. Δ. Παπανικολάου, το έτος 1995, πήρε ομόφωνη απόφαση για την ανέγερση νέου μουσείου στην πόλη. Ωστόσο, μέχρι το έτος 2000 δεν έγινε καμία ενέργεια από την πλευρά του Δήμου και της Πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόβλημα της ανέγερσης νέου μουσείου κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα το διατηρήσαμε στην επικαιρότητα με άρθρα στον τοπικό τύπο. Το έτος 2000, κατά την επίσκεψη στο Άργος του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Θ. Πάγκαλου, η τότε Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον κ. Ν. Κολιγλιάτη έθεσε το πρόβλημα του νέου μουσείου και ο πρώην υπουργός δεσμεύτηκε για την ανέγερση νέου Μουσείου στο Άργος μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια (2000-2004).
Με τη δήλωση αυτή του Θ. Πάγκαλου, οι τοπικοί άρχοντες και οι κάτοικοι της πόλης φαίνεται πως συνειδητοποίησαν ότι το όνειρο της ανέγερσης ενός νέου Μουσείου στο Άργος μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Στη συνέχεια, η νέα Δημοτική Αρχή υπό το νέο Δήμαρχο κ.Δ. Πλατή επανήλθε επί του θέματος, με αποτέλεσμα να αποσπάσουμε την παραπάνω θετική δήλωση του τέως υφυπουργού κ. Π.Τατούλη (5 Αυγούστου 2005) για νέο μουσείο στο Άργος, με την προϋπόθεση εξασφάλισης κατάλληλου οικοπέδου έκτασης 20 στρεμμάτων. Η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανέγερση νέου μουσείου στο Άργος είχε ήδη δοθεί ως απάντηση και σε επερώτηση του βουλευτή Αργολίδας κ. Γ. Μανιάτη.
Από την πλευρά μας επισημαίνουμε τη θετική αυτή εξέλιξη, καθώς και ότι έχουν περάσει ήδη 16 χρόνια από τότε (1990) που κάναμε την πρώτη για το θέμα αυτό πρόταση και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Και ενώ αυτά εγράφοντο το 2006, όπου υπήρχε ζωντανή η ελπίδα ενός νέου Μουσείου, σήμερα αναζητάμε απλα ένα μικρό λίφτινγκ των αποθηκών, χαρίζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και σπέρνουμε όνειρα για νέες σχολές, όταν δεν μπορούν να συντηρηθούν ούτε οι υπάρχουσες.

Συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στον Πεβερέτο

Σφοδρή επίθεση δέχεται για μία ακόμα φορά ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών που κατέλαβαν τον Ισθμό, Παναγιώτης Πεβερέτος, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο έληξε η κατάληψη της Εθνικής Οδού. Αυτή τη φορά ο κος Πεβερέτος και τα υπόλοιπα μέλη της Συντονιστικής δέχονται τα πυρά από τους «Αγρότες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πελοποννήσου» και από την «Αγροτική κίνηση του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας» (ΝΕ.Α.Κ.).
Οι «Αγρότες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πελοποννήσου», με ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων, καταγγέλλει: «Από την αρχή των κινητοποιήσεων ήταν φανερό, ότι απέναντί μας δεν θα είχαμε μόνο την κυβερνητική πολιτική και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλά και τους γνωστούς «ηγέτες» της ΠΑΣΕΓΕΣ. Έτσι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη 27/1/09, όταν με πρωτοβουλία τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε Ξενοδοχείο των Αθηνών και όχι στα μπλόκα για την διαμόρφωση της τακτικής μας.
Μ΄ ευθύνη των γνωστών γαλαζοπράσινων ηγετών της ΠΑΣΕΓΕΣ , αλλά και την ανοχή ορισμένων ηγεσιών ΕΑΣ της Πελοποννήσου, επιχείρησαν ασκήσεις αγωνιστικής γυμναστικής με σκοπό να «καπαρώσουν» καρέκλα στο τραπέζι των συνομιλιών με το νέο Υπουργό. Η διοργάνωση της κινητοποίησης ήταν πλημμελής, με ευθύνη της διορισμένης Συντονιστικής Επιτροπής. Η δημοκρατία στη λήψη της απόφασης απούσα. Η ενημέρωση των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ήταν υποτυπώδης.
Ως κυρίαρχο αίτημα προβλήθηκε προς τα έξω ένα ραντεβού με τον Υπουργό. Τα μεγάλα και βασικά προβλήματα του αγροτικού κινήματος πέρασαν σε 2η μοίρα.
Δεν δίστασαν να υπονομεύσουν τον αγώνα χιλιάδων αγροτών για να πετύχουν μια θέση στο τραπέζι του Υπουργού και στα δελτία ειδήσεων των οκτώ. Εμφάνισαν τον Έλληνα αγρότη ως κοινό επαίτη. Η υποκρισία ξεπέρασε κάθε όριο, με αποκορύφωμα τον «παράγοντα» κ. Πεβερέτο, ο οποίος μέσα από το γραφείο του Υπουργού, κατήγγειλε τους συγκεντρωμένους αγρότες στον Ισθμό, ως ιδιώτες που παρακωλύουν την συγκοινωνία Τον εν λόγω παράγοντα και την τακτική του , ας τον κρίνει ο αγροτικός κόσμος. Τα 35 εκατ. για τα προϊόντα της Πελοποννήσου είναι «ψίχουλα» και αποτελούν εμπαιγμό στα προβλήματα και στα αιτήματά μας».
Από την πλευρά της η «Αγροτική κίνηση του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας», αναφορικά με τα όσα έγιναν στο αγροτικό μπλόκο του Ισθμού, μεταξύ άλλων μιλούν για ιερή συμμαχία της ΠΑΣΕΓΕΣ και επισημαίνουν: «Ο «γαλάζιος» Προκοβάκης- της ΕΑΣ Λακωνίας - αγκαλιά με τον «πράσινο» Πεβερέτο - της Αργολίδας και του, διασπαστικού προς το Πανελλήνιο Συντονιστικό των Κτηνοτρόφων, Συλλόγου Κτηνοτροφίας ΣΕΚ, με τις ευλογίες του «πράσινου» προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Καραμίχα και του πρώην και νυν «γαλάζιου» γενικού γραμματέα ΥΠΑΑΤ Σκιαδά, χρησιμοποίησαν αδιάντροπα τη μαζική κινητοποίηση των αγροτών, μόνο και μόνο για να «καπαρώσει» η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ μια θεσούλα στο τραπέζι των συνομιλιών με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα έδωσαν όλα για να μην διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, να μην οργανωθεί ο αγώνας, να μην παρθεί καμιά απόφαση με τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες που όλες αυτές τις μέρες το αγροτικό κίνημα έχει επιβάλλει στην πράξη.
Τα τεράστια προβλήματα των αγροτών, η ίδια τους η επιβίωση πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, με τα λίγα ψίχουλα που τόλμησαν να ανακοινώσουν μετά την πολυπόθητη – γι’ αυτούς – συνάντηση με τον Υπουργό.
Να το βάλετε καλά στο μυαλό σας κύριοι της συνεταιριστικής ηγεσίας. Οι αγρότες δεν είναι ζητιάνοι. Όσο καιρό εσείς αλληλλοϋποστηριζόσαστε στις εκλογές των συνεταιριστικών οργάνων και μοιραζόσαστε πόστα σε δημόσιους οργανισμούς που θάπρεπε να είναι στην υπηρεσία του αγρότη, η απογοήτευση και η πικρία μας έγινε ποτάμι οργής».
Να σημειωθεί ότι εξέφρασε την διαφωνία του επικοινωνώντας με τον «α» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, σε ότι έχει σχέση με την αναφορά στον Παναγιώτη Πεβερέτο.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Παναγιώτη Πεβερέτου ο οποίος δήλωσε στον «α»: «Είναι ντροπή αυτά που γράφουν. Ποιοι δούλεψαν για να γίνει η κινητοποίηση; Το κάναμε για να βρεθούμε με τον υπουργό; Εγώ είχα ήδη συναντηθεί δύο φορές με τον υπουργό και τον υφυπουργό, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Δεν ψάχνω να βρω θέση ούτε πολιτική ούτε άλλη, διότι δεν θα είναι υποψήφιος σε κανένα κόμμα. Άρα δεν ψάχνω προσωπικά κέρδη και προσωπικά οφίτσια. Δεν έχω πάρει ζωή μου τίποτα, ούτε έχω ζητήσει».
Αναφορικά με την δήλωσή του ότι στον Ισθμό δεν έχουν μείνει πλέον αγρότες, όταν η Συντονιστική επιτροπή συναντήθηκε με τον υπουργό, ο κος Πεβερέτος δηλώνει:
«Ήταν από κακή πληροφόρηση, γιατί εγώ ήμουν στην Αθήνα. Η Συντονιστική Επιτροπή είχε αποφασίσει την λήξη του μπλόκου στον Ισθμό».
Και επισημαίνει: «Ποιοι μας κρίνουν, όταν τη νύχτα που έμεινε για πρώτη φορά κλειστός ο Ισθμός, είχαμε μείνει ελάχιστοι; Πού ήταν αυτοί που μας κρίνουν; Δεν διεκδικούσαμε να βρεθούμε με τον υπουργό, αλλά να λύσουμε προβλήματα. Καταφέραμε να αποσπάσουμε τη δέσμευσή του, ότι θα αποζημιώσει θα εσπεριδοειδή, τη σταφίδα Κορινθίας και τη χειμερινή πατάτα Ηλείας και Αχαΐας, τα βερίκοκα, τα μήλα Αρκαδίας και την διάθεση δωρεάν ζωοτροφών στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου με την αποδέσμευσή ποσού από το ταμείο Μολυβιάτη. Δεσμεύθηκε ακόμα ο υπουργός, ότι θα παραμείνει ένα σοβαρό ποσόν για την κτηνοτροφία. Το αν θα τα κάνει δεν ξέρω, όπως δεσμεύθηκε ενώπιον είκοσι ανθρώπων. Αυτά τα κέρδισαν αυτοί που μας βρίζουν»;
Και καταλήγει ο κος Πεβερέτος: «Έχει περάσει ο χρόνος που τα κόμματα καθοδηγούσαν τις κινητοποιήσεις. Αν ο Συνασπισμός θέλει να επαναφέρει ό,τι έκαναν τα κόμματα στο παρελθόν, θα αποτύχει οικτρά».

10 υγρότοποι στην Αργολίδα ζητούν προστασία

Στην Αργολίδα, με βάση την «Απογραφή των Ελληνικών Υγροτόπων ως φυσικών πόρων» που έγινε από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων ( ΕΚΒΥ), είναι καταγεγραμμένοι 10 υγρότοποι στις περιοχές Νέας Κίου, Δρεπάνου, Επιδαύρου, Κοιλάδας, Ερμιόνης και Θερμησίας.
Δεν είναι τυχαίο που στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.)με συμμετοχή 600 Εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα, όπου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους υπήρχε επίσκεψη στον Υγρότοπο της παραλιακής οδού Ναυπλίου - Νέας Κίου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν «εντυπωσιάστηκαν» από τον πλούτο της ορνιθοπανίδας που υπάρχει στο συγκεκριμένο υγρότοπο, «απογοητεύτηκαν» όμως από την κατάσταση που αντίκρισαν και εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο επισημαίνουν τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η εν λόγω περιοχή ως μελλοντικό περιαστικό φυσικό πάρκο μεγάλης οικολογικής και κοινωνικής αξίας και ζητούν μεταξύ άλλων να αναπτυχθεί συνολικό σχέδιο προστασίας και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Αργολικού κόλπου.
Άλλωστε και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου, είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τον προηγούμενο Φεβρουάριο, σεμινάριο εκπαιδευτικών για την προσέγγιση των υγροτόπων μέσα από σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Όπως τονίζει η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου, όταν το 1971 καταρτίσθηκε στην Ραμσάρ της Περσίας η Σύμβαση για τους Υγρότοπους Διεθνούς σημασίας ως Ενδιαιτήματος για Υδρόβια Πουλιά με
την επιστημονική του έννοια ο υγρότοπος αποτελεί μια περιοχή η οποία καλύπτεται μόνιμα ή εποχιακά από ρηχά νερά ή δεν καλύπτεται ποτέ από νερά αλλά διαθέτει ένα υπόστρωμα το οποίο διατηρείται υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους.
Η Ελλάδα από το 1920 μέχρι σήμερα έχει χάσει το 60% περίπου των υγροτόπων της λόγω αποξηράνσεων. Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 400 μικροί και μεγάλοι υγρότοποι, συνολικού εμβαδού πάνω από 2.000.000 στρέμματα.
Όταν απειλήθηκαν οι οικολογικές ισορροπίες άλλαξε ριζικά η στάση των κατοίκων απέναντι στους υγρότοπους, κατανοώντας βαθύτατα την πολυδιάστατη σημασία τους. Οι υγρότοποι έχει διαπιστωθεί ότι εμπλουτίζουν τα υπόγεια νερά, ότι μπορούν να μειώσουν την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, ότι ρυθμίζουν την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, ότι ρυθμίζουν την θερμοκρασία των παράκτιων περιοχών και ότι
στηρίζουν την τροφική αλυσίδα φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό πανίδας. Άλλα είδη μένουν μόνιμα σε αυτούς, άλλα τους επισκέπτονται για να βρουν τροφή, άλλα τους χρησιμοποιούν σαν τόπους ανάπαυσης κατά τα μεταναστευτικά τους ταξίδια και άλλα τους χρησιμοποιούν σαν τόπους αναπαραγωγής.
Οι λειτουργίες αυτές αποτελούν αξίες που αποδίδουμε στους υγρότοπους, όπως η αρδευτική, αλιευτική, αντιπλημμυρική, αμμοληπτική, πολιτιστική και εκπαιδευτική αξία τεράστια όμως αξία αποτελεί η βιολογική (βιοποικιλότητα), η οποία είναι αναγκαία για μια σειρά οικολογικές διεργασίες που αν διαταραχθούν, διαταράσσεται και η περιβαλλοντική ισορροπία.
Η σημασία της βιοποικιλότητας σε κάθε οικοσύστημα είναι τεράστια διότι από
αυτήν εξαρτώνται πολλές οικολογικές διεργασίες και συστήματα που στηρίζουν
τη ζωή γενικότερα.
Οι ελληνικοί υγρότοποι χαρακτηρίζονται από την πλούσια ορνιθοπανίδα τους.
Πάνω από 200 είδη πουλιών συνδέονται με τους ελληνικούς υγρότοπους. Η Ελληνική επικράτεια αποτελεί «αεροδιάδρομο» και χώρο ξεχειμωνιάσματος των μεταναστευτικών πουλιών που αναπαράγονται στις Βόρειες χώρες.
Χαρακτηριστικά πουλιά των υγροτοπικών περιοχών είναι οι πάπιες, οι πελεκάνοι, οι ερωδιοί, οι πελαργοί, οι φαλαρίδες, τα φλαμίγκο, οι κορμοράνοι κ.λ.π.
Σήμερα οι υγρότοποι κινδυνεύουν από την υποβάθμιση, η οποία προέρχεται όχι μόνο
από τις αποξηράνσεις αλλά και την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και κυρίως από την αδιαφορία και την άγνοια των ανθρώπων οι οποίοι δεν κατανόησαν μέχρι σήμερα το σημαντικό ρόλο των υγροτόπων στην οικολογική ισορροπία.
Παρόλα αυτά έχουν θεσπιστεί νόμοι και μέτρα προστασίας τους σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν και την ελληνική πραγματικότητα. Όμως μόνο η νομοθεσία, οι έρευνες και οι προτάσεις δεν αρκούν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κατ΄επέκταση των υγροτόπων. Χρειάζεται η ανάλογη ευαισθητοποίηση αρχών και πολιτών, ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας.
Τα τελευταία χρόνια στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας γίνονται προσπάθειες ανάδειξης της αξίας των υγροτόπων και μέσα από επισκέψεις σχολείων οι μαθητές μαθαίνουν την αξία τους για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και την ανάγκη προστασίας τους,γεγονός που σημαίνει αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών που πρέπει να χαρακτηρίζει τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, επισημαίνει για τους υγρότοπους του νομού: «Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και από εμάς, που ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, εξαρτώμαστε άμεσα από την οικολογική ισορροπία. Η προστασία των υγροτόπων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της ευαίσθητης αυτής ισορροπίας, εξασφαλίζοντας στον άνθρωπο την αειφορική ανάπτυξη, που απλόχερα μπορούν να συνεισφέρουν τα πολύτιμα αυτά οικοσυστήματα».

Οι σκουπιδότοποι συνεχίζουν να …ανθίζουν σκουπίδια

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΟΥΤΕ τα πρόστιμα, ούτε τίποτα δεν πτοεί τους δημάρχους που συνεχίζουν να λειτουργούν τις παράνομες χωματερές, ρυπαίνοντας και μολύνοντας έδαφος, νερό και αέρα σε όλη την Αργολίδα, παρότι είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως από 1-1-2009, αν δεν κλείσουν και δεν αποκατασταθούν, θα επιβληθεί πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 34.000 ευρώ ανά ημέρα, για κάθε χωματερή. Πρόστιμα που θα επιβληθούν τελικά αναδρομικά στους δήμους και θα επιβαρύνουν τους δημότες.
ΟΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ σκουπιδότοποι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτούς είναι κυριολεκτικά εφιαλτική. Δυσοσμία, έντομα, πουλιά που τσιμπολογούν τα σκουπίδια, μόλυνση του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, τοξικές ουσίες στον αέρα, αισθητική υποβάθμιση και κίνδυνος πυρκαγιάς από την αυτανάφλεξη των σκουπιδιών.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ψάρια πεθαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο, εξαιτίας των σκουπιδιών που καταλήγουν στη θάλασσα. Εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά που καταπίνουν. Μήπως και τα πουλιά που βρέθηκαν νεκρά στην Καραθώνα πέθαναν από τα σκουπίδια (;) – θα φανεί αυτό από την τοξικολογική εξέταση που γίνεται. Οι πυρκαγιές επίσης που έχουν σημειωθεί στους περισσότερους αν όχι σε όλους τους σκουπιδότοπους και συνεχίζουν να μαίνονται σχεδόν καθημερινά, πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν απειλήσει άμεσα τις γύρω δασικές εκτάσεις και ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον με τοξικά αέρια και με διοξίνες.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ εδώ και χρόνια αδυνατεί να δώσει μια αποδεκτή από όλους λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΚΑΙ ΟΛΟΙ κάνουν την …πάπια για την κατάσταση που επικρατεί. Η Πυροσβεστική κανείς δεν γνωρίζει αν κάνει μηνυτήριες αναφορές κατά των δήμων και οι αιρετοί δεν φαίνεται να φοβούνται ούτε τα δικαστήρια, αφού σε πολλές περιπτώσεις έχουν αθωωθεί συνάδερφοί τους που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις.
ΕΤΣΙ ΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ συνεχίζουν να …ανθίζουν σκουπίδια σε όλο το νομό.

Αγροτική ανάπτυξη

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβητεί ότι τα προβλήματα των αγροτών θα πρέπει να επιλυθούν ακόμα και υπό την μορφή των αγροτικών ενισχύσεων μέσα από το πακέτο των 500.000 Ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Φυσικά οι αποζημιώσεις δεν είναι ούτε πανάκεια ούτε βελτιώνουν την παραγωγή. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχουμε επαναλαμβανόμενες αποζημιώσεις για τον ίδιο πάντοτε λόγο.
ΤΟ ΑΛΛΟΤΕ Ελντοράντο του πορτοκαλιού, η Αργολίδα, θα πρέπει πλέον να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της. Η απόφαση της ΕΕ για περιορισμό της αγροτικής παραγωγής στις χώρες τις ΕΕ, γίνεται όλο και ποιο εμφανής με παράλληλα ξεδυπλούμενη την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική ή να κατευθύνουν προς άλλες διεξόδους την παραγωγή.
Ο ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ της αγροτικής πολιτικής της Αργολίδας είναι κάτι περισσότερο από επιτακτικός, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο. Για να φτάσουμε όμως στον επανασχεδιασμό θα πρέπει να ξεκολλήσουμε από την μιζέρια της ζητιανιάς των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων οι οποίες αντί να ενισχύουν έχουν αδρανοποιήσει την αγροτική παραγωγή μας.
Η ΚΡΑΤΟΥΣΑ πολιτική αντίληψη, περί ευθύνης του κράτους στην περίπτωση που η αγροτική παραγωγή υποστεί κάποιο πλήγμα, θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στην εναρμόνιση της εθνικής πολιτικής με τις πολιτικές της ΕΕ ή στην αντιμετώπιση των αδικιών των ευρωπαϊκών επιλογών.
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ύπαρξης αγροτικής παραγωγής για την αυτάρκεια ενός κράτους τουλάχιστον σε βασικά αγροτικά προϊόντα, έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά και ούτε ο κολονιαλισμός της Μ. Βρετανίας κυρίως -από όπου προέρχονται και οι περισσότερες αντιρρήσεις περί αυτάρκειας- κατάφερε να ανατρέψει. Θα πρέπει επομένως, πέρα από τα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα του νομού, να στραφεί η αγροτική μας παραγωγή και σε άλλα είδη, λιγότερο μεν αποδοτικά οικονομικά, αλλά ιδιαίτερα αναγκαία σε περιπτώσεις κρίσεων στην παγκόσμια αγορά.

Τον Έλληνα Αττίλα φοβάμαι….

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου
Εδώ και λίγες μέρες σε όλες τις εφημερίδες είναι βασικό θέμα η ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Τάδε, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε αιχμάλωτο πολέμου. Το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις για τα εθνικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Όλοι άρχισαν να μιλούν για τα δικαιώματα των αιχμαλώτων των αγνοουμένων κ.α. . Και από εκεί αρχίζουν τα ευτράπελα.
Μας έμαθαν και εμάς την καραμέλα για την δικαιοσύνη του πολέμου, κανένας πόλεμος καμία πράξη βίας δεν μπορεί να μπει σε νομικό πλαίσιο. Όταν έκαναν την εισβολή οι Τούρκοι στην Κύπρο δεν κρατούσαν κάποιο νομικό εγχειρίδιο για το πόσο είναι νόμιμο να σκοτώσουν, να βιάσουν , να καταστρέψουν. Όταν μπήκαν στην Κύπρο απλά κρατούσαν το όπλο το μαχαίρι και τον μουσουλμανικό φανατισμό τους για να ολοκληρώσουν την αποστολή που τους έστειλαν.
Τα ίδια μη δίκαια φαινόμενα παρατηρούνται σε όλους του πολέμους , στην Σερβία, στο Ιράκ, πρόσφατα στην Γάζα. Μας αλλοιώνουν την αντίληψη όταν μιλάνε για εγκλήματα πολέμου, γιατί έτσι αποδεχόμαστε τον πόλεμο, την βία σαν μια κατάσταση στην οποία μπορεί να υπάρχει δίκαιο και άδικο. Ο ίδιος ο πόλεμος, η βία είναι μια άδικη κατάσταση.
Όσο να αφορά την Κύπρο απλά χάσαμε. Σαν λαός έχουμε πολλά προτερήματα αλλά και τεράστια ελαττώματα, βασικό μας μειονέκτημα είναι ότι ξέρουμε να κερδίζουμε αλλά δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την νίκη , ξέρουμε να αντιστεκόμαστε με γενναιότητα αλλά δεν ξέρουμε να χάνουμε.
Στην Κύπρο χάσαμε από τον Αττίλα 1 και από τον Αττίλα 2 ο ηθοποιός πιόνι ήταν ( η μαρτυρία του έχει βέβαια σημαντική πολιτικά αξία έχει για να στριμωχθεί στα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Τουρκία αλλά μέχρι εκεί). Εκείνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο Αττίλας 3 που στήνουμε μόνοι μας.
Γιατί και μέχρι να φτάσει το πιόνι Αττίλας Τάδε να δράσει είχαν λειτουργήσει οι Αττίλες του ελληνικού εμφυλίου. Η απόβαση των Τούρκων στηρίχθηκε σε δικά μας λάθη , επίθεση στο προεδρικό, κάλεσμα των Τούρκων, αποδυνάμωση των ελληνικών δυνάμεων κ.α
Αλλά όπως είπαμε δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και την ήττα μας.
-Το σχέδιο Ανάν το οποίο οδηγεί σε αφανισμό τον Κυπριακό ελληνισμό, μετά το βροντερό ΌΧΙ του Τάσου Παπαδόπουλου δυστυχώς κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερο έδαφος στην ελληνοκυπριακή πλευρά και είναι και αυτό ένα μεγάλο έγκλημα, είναι ένας πολιτικός Αττίλας
-Το γράψιμο της νέας ιστορίας της Κύπρου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κάθε άλλο παρά την ελληνική της ταυτότητα θα υπερασπίζεται ( μακάρι να κάνουμε λάθος) είναι ένας θεωρητικός- ιδεολογικός Αττίλας
-Οι Πομάκοι της Θράκης που μέρα την μέρα χάνουμε και τους αφήνουμε στην μουσουλμανική ομπρέλα προστασίας της Τουρκίας θα γίνουν η Κερκόπορτα για την ειρηνική ή όχι εισβολή της Τουρκίας στην Θράκη, ένας κοινωνικός Αττίλας που μόνοι μας χτίζουμε
-Η ασέβεια που δείχνουμε στην ιστορία μας και στα μνημεία μας είναι παροιμιώδης εδώ στην γειτονιά μας απέναντι στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη το σπίτι του Στρατηγού Μακρυγιάννη συνεχώς καταρρέει μαζί με την εθνική μας αυτοσυνειδησία, του στρατηγού που αγωνίστηκε να ξεφύγουμε από το εγώ στο εμείς. Ας μην πούμε και για τα βιβλία της ιστορίας αλλά και τον τρόπου που διδάσκεται η ελληνική ιστορία, αυτός είναι ένας ιδεολογικός Αττίλας
-Η ελληνική γλώσσα που βαθμιαία και συστηματικά αφελληνίζεται, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η πρόταση ( που μάλλον ματαιώθηκε) του Κύπριου Ευρωβουλευτή Ματσάκη να καταργηθούν τα εφτά φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας και να γίνουν 4 καθώς επίσης και τα δίψηφα και τόσα άλλα που γίνονται είναι ένας πολιτιστικός Αττίλας.
-Ο καθημερινός μας βίος, το νόημα που δίνουμε στην καθημερινή μας ζωή, όλο και πιο χωμένοι στην δήθεν παγκοσμιοποίηση γινόμαστε όλο και πιο δυτικότροποι αρνούμενοι όλα τα στοιχεία της αυτοσυνειδησίας μας και της ετερότητας μας σαν λαός είναι ο καθημερινός μας Αττίλας.
Το Τούρκο Αττίλα τον γνωρίζουμε και στέκει απέναντι μας και μάλλον δεν μας απειλεί, τον Έλληνα Αττίλα που μόνοι μας χτίζουμε δεν αναγνωρίζουμε από αυτόν φοβάμαι ότι κινδυνεύουμε…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ