Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/3/09

Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία κάνουν τα στραβά μάτια τις Κυριακές και τα τριήμερα στο Ναύπλιο

Σε άναρχη πόλη μετατρέπεται κάθε Σαββατοκύριακο το Ναύπλιο, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι το ίδιο συμβαίνει μερικές φορές και τις καθημερινές.
Χώροι περιπάτου και αναψυχής μετατρέπονται σε απέραντα πάρκινγκ, κινδυνεύουν πεζοί που διέρχονται, ενοχλούνται όσοι θέλουν να απολαύσουν τις πλατείες της πόλης με το θέαμα των σταθμευμένων οχημάτων, αλλά κανενός δεν ιδρώνει το …αυτί. Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία απουσιάζουν.
Η πλατεία Φιλελλήνων στην παραλία, τις Κυριακές, παρουσιάζει απαράδεκτη εικόνα με εκατοντάδες μοτοσικλέτες που σταθμεύουν. Ακόμα και στην πλατεία Συντάγματος τα Σάββατα έχει παρατηρηθεί ότι διέρχονται αυτοκίνητα ανεφοδιασμού καταστημάτων. Η πλατεία μπροστά στο Τελωνείο αποτελεί πάρκινγκ, το ίδιο και ο πεζόδρομος δίπλα στο «Πάνθεον». Το ίδιο τις καθημερινές συμβαίνει και στην πλατεία του δικαστικού Μεγάρου και μάλιστα με υπηρεσιακά αυτοκίνητα της αστυνομίας και της φυλακής. Παντού δημιουργείται ένας απέραντος χώρος στάθμευσης. Η λεωφόρος Αμαλίας ακόμα, σε όλο το μήκος της και ιδιαίτερα κοντά στην τράπεζα ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ είναι απροσπέλαστη, μιας και τα αυτοκίνητα διπλοπαρκάρουν. Και δεν είναι άγνωστη η εικόνα που παρατηρείται στην Ασκληπιού και στην 25ης Μαρτίου τις ημέρες που λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά.
Και αντί να εφαρμοστούν αυστηρά αστυνομικά μέτρα, και βέβαια να γίνει μια προσπάθεια να λυθεί με συγκεκριμένα μέτρα το κυκλοφοριακό, κανείς δεν ασχολείται με το θέμα αυτό.
Το μόνο που έγινε τις τελευταίες ημέρες είναι μια συνάντηση των υπευθύνων της δημοτικής Αστυνομίας με τους υπεύθυνους του Α΄ Δημοτικού σχολείου από τους οποίους ζητήθηκε να μπαίνουν οι μαθητές στο σχολείο από την είσοδο της παραλίας για να μην μπλοκάρει η Αμαλίας από τα αυτοκίνητα των γονιών τους, κάτι το οποίο -όπως ήταν αναμενόμενο- δεν έγινε αποδεκτό.
Εντωμεταξύ, όπως προκύπτει από στοιχεία της δημοτικής Αστυνομίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από σχετικό ερώτημα του δημοτικού συνδυασμού «Άλλη Πρόταση», μόλις 767 παραβάσεις έχει συνολικά βεβαιώσει η Δημοτική Αστυνομία από την ημέρα που δημιουργήθηκε, οι οποίες αφορούν όλη την γκάμα δραστηριότητάς της, δηλαδή τον Κ.Ο.Κ., τον κανονισμό Καθαριότητας, και την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι επισήμως δεν μπορεί να υπολογισθεί το συνολικό ύψος των προστίμων που αντιστοιχούν στις παραπάνω εκθέσεις παραβάσεων -σύμφωνα πάντα με την Δημοτική Αστυνομία- γιατί όπως ισχυρίζεται η υπηρεσία, πολλά από αυτά ενδεχομένως να πληρωθούν κατά το ήμισυ (όπως προβλέπει ο Νόμος εφόσον δεν παρέλθει το δεκαήμερο) ή να μην έχουν καταβληθεί ακόμα ή καθόλου και να πρέπει να αναζητηθούν οι οφειλέτες από το Δήμο Ναυπλίου.
Επίσης για τις παραβάσεις αυτές έχουν υποβληθεί 138 αντιρρήσεις και 88 από αυτές έχουν γίνει δεκτές, ενώ μόλις 48 απορρίφθηκαν.
Η υπηρεσία σημειώνει «ότι το αρμόδιο όργανο που εκδικάζει τις ενστάσεις των πολιτών είναι ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας και στην περίπτωση μας είναι ο κ. Δήμαρχος αφού, σύμφωνα με το νόμο 3463/2006 άρθρο 86 ορίζεται ότι ο δήμαρχος είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου και τις Διευθύνει».

Η Αργολίδα στην «Ώρα της Γης»

Στις 20:30, το Σάββατο 28 Μαρτίου, πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης– στέλνοντας ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και η Αργολίδα, όπως έχει ανακοινωθεί. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις του πλανήτη αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή «Ώρα της Γης». Με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, ότι απαιτούμε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του πλανήτη.
Οι Ελληνικές πόλεις έρχονται να προστεθούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο πόλεων (μέχρι στιγμής 538), μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, το Μπουένος Άιρες, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και το Παρίσι.
«Αν όλοι σκοτεινιάσουμε τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια για αυτή τη μια ώρα, θα έχουμε δώσει ένα συμβολικό, αλλά ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη άμεσης πολιτικής και προσωπικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF μας καλεί όλους να ενωθούμε στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, απλά και μόνο σβήνοντας τα φώτα για μια ώρα!», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Ήδη, μέσα από το εκτεταμένο διεθνές δίκτυο του WWF, η Ώρα της Γης 2009 διοργανώνεται σε περισσότερες από 70 χώρες και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθημερινά. Κάθε πολίτης που δηλώνει επίσημα συμμετοχή στην Ώρα της Γης του WWF, στέλνει το μήνυμα ότι συμμετέχει τον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Κρανοδίου Δημήτρης Σφυρής: «Στον Δήμο Κρανιδίου ανησυχούμε γι αυτό δηλώνουμε παρόντες και συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης που αφορά την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο συμβολικού όσο και ουσιαστικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 20.30, ο Δήμος Κρανιδίου συμμετέχει στις εκδηλώσεις της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «΄Ώρα της Γης» σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα σε δημοτικά κτίρια και κεντρικές πλατείες και μοιράζοντας αφίσες και ενημερωτικό υλικό σε όλα τα σχολεία τού δήμου μας.
Γνωρίζοντας το αίσθημα ευθύνης που σας διακατέχει σε περιβαλλοντικά ζητήματα, θα ήθελα να σας καλέσω να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να γίνει ο Δήμος μας φορέας του μηνύματος ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας».

Εντυπωσίασε η επανέκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου

Παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά εγκαινιάστηκε
την Τρίτη το απόγευμα η Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου. Μετά από πέντε χρόνια έντονων προσπαθειών, υλοποιήθηκε από τη Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απολογιστικά με αυτεπιστασία το έργο «Βελτίωση – Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου» συνολικού κόστους 886.750 Ευρώ, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Π.Ε. Πελοποννήσου). Το σύνθετο αυτό έργο αφορά σε κτιριακές βελτιώσεις που δημιούργησαν τις υποδομές για ένα σύγχρονο μουσείο, φιλικό για τον επισκέπτη καθιστώντας το προσβάσιμο σε ΑμεΑ, καθώς και σε επανέκθεση του εκθεσιακού υλικού. Η επανέκθεση έγινε με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, καθώς τα εκθέματα, νέα τα περισσότερα, οργανώνονται σε θεματικές ενότητες και πλαισιώνονται με συμβατικά εποπτικά μέσα αλλά και σύγχρονες τεχνολογίες. Στόχος της παρουσίασης είναι η ανάδειξη των πολιτισμών που άνθησαν στην Αργολίδα από την απώτατη προϊστορία ως την ύστερη αρχαιότητα, σε μια αδιάσπαστη σχεδόν συνέχεια από το 32000 π.Χ. έως και τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα. Παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση εγκαινιάζεται η περιοδική φωτογραφική έκθεση του Νικόλαου Τομπάζη με αρχαιολογικά θέματα της Αργολίδας (1952-1954) στους προθαλάμους των αιθουσών του Μουσείου, όπως τόνισε η Διευθύντρια της Δ΄ Εφορείας ΠΚΑ, αρχαιολόγος, Άννα Μπανάκα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια της Δ ΕΠΚΑ, προηγήθηκαν οι αναβαθμίσεις των Μουσείων των Μυκηνών το 2003 και της Νεμέας το 2004, που έκαναν το εγχείρημα της επανέκθεσης ακόμα πιο δύσκολο αφού θα «έπρεπε να αγγιχτούν τα σωθικά του Μουσείου, να γίνει επιλογή από τις αποθήκες και το αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό από τους επισκέπτες».
Ξεκινώντας από το 32.000 προ Χριστού με τις εστίες φωτιάς από το στενό της Προσύμνας, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την ιστορική και την οικονομική εξέλιξη της Αργολίδας και ιδίως των περιοχών της Λέρνας, της Τίρυνθας, της Μιδέας, της Ασίνης, της Αρίας και των Αλιέων στην Ερμιονίδα και σε συνδυασμό πάντα με τις εκθέσεις στα Μουσεία των Μυκηνών, του Άργους και της Επιδαύρου.
Η μοντέρνα παρουσίαση των θεματικών νέων εκθεμάτων σε συνδυασμό με την προβολή βιντεοπαραγωγών με θέμα τα σημεία από όπου προέρχονται τα εκθέματα, δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να κατανοήσει περισσότερο των χώρο αλλά και την χρίση των ευρημάτων.
Πέρα από την γνωστή πανοπλία των Δενδρών, η οποία συντηρήθηκε από την συντηρήτρια Πηνελόπη Ταρατόρη και αντικαταστάθηκε το ψεύτικο κράνος της από πιστό αντίγραφο κράνους με δόντια αγριογούρουνου, καθώς και άλλες δύο περικεφαλαίες διαφόρων εποχών, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από ένα αρχικά κοινότυπο εύρημα, μια μαρμάρινη πλάκα, η οποία αναφέρεται στην διαιτησία των Ροδίων και των Μηλείων στον προσδιορισμό των ορίων μεταξύ Ερμιόνης και Επιδαύρου. Όπως μας είπε η κα. Ευαγγελία Παπή, οι διαιτητές τοποθέτησαν δύο όμοιες πινακίδες στις δύο αντιμαχόμενες πόλεις προκειμένου να σταματήσουν οι προστριβές για τα όριά τους.
Πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα που μπορεί κανείς να απολαύσει στους δύο ανακαινισμένους ορόφους του αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου, δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να φέρουν πιο κοντά στον αρχαίο πολιτισμό τους μαθητές μέσω ψηφιακής προβολής ντοκιμαντέρ που αναφέρεται διαχρονικά στην ζωή και τον πολιτισμό της Αργολίδας, δίνοντας ακόμα και την δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να σχηματίσουν ιστορικά παζλ με τα ίδια τα καθίσματά τους.
Για την πολύ επιτυχημένη επανέκθεση, πέρα από τους εκάστοτε διευθυντές την τελευταία πενταετία της Δ ΕΠΚΑ και τους αρχαιολόγους φυσικά, εργάστηκαν η τμηματάρχης Μουσείων κα. Ευαγγελία Παπή και ο τοπογράφος της Δ ΕΠΚΑ Μπάμπης Αντωνιάδης.
Πιθανόν η επόμενη επανέκθεση ευρημάτων θα αφορά το Μουσείο Άργους για το οποίο οι μελέτες έχουν προχωρήσει αρκετά όπως μας αποκάλυψε η κα Μπανάκα.

Συνεχίζεται το σήριαλ του Αναβάλου

Στο επίκεντρο συνεχίζει να βρίσκεται το θέμα του Αναβάλου, το οποίο φαίνεται ότι γίνεται προεκλογική σημαία για το ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα.
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, στην ομιλία του το Σάββατο στην Δαλαμανάρα αναφέρθηκε στον Ανάβαλο, λέγοντας: «Δεν θα δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες, δεν θα ενταχθεί ο Ανάβαλος στο πρόγραμμα Μπαλτατζής, δεν θα έρθει το τρένο». Ο κ. Ραγκούσης στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δήλωση δέσμευση του Γ. Α. Παπανδρέου για τον Ανάβαλο.
Την ίδια ώρα εκκρεμεί η δέσμευση του βουλευτή Γιάννη Μανώλη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Σούπερ, ο οποίος είχε δηλώσει προ ημερών ότι επρόκειτο να ηγηθεί κινητοποιήσεων αν μέχρι τις 10 Μαρτίου δεν υπήρχαν θετικές εξελίξεις για το θέμα του Αναβάλου, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Και φυσικά κανείς δεν ξέχασε την απειλή παραίτησης του βουλευτή Γιάννη Μανώλη και την δημόσια κόντρα του με την αντιπρόεδρο της Βουλής Έλσα Παπαδημητρίου.
Και μετά από όλα αυτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, πάει αύριο στην Τρίπολη, όπου κάποιοι ελπίζουν να κάνει ανακοινώσεις για το θέμα της άρδευσης της Αργολίδας.
Από το Σεπτέμβριο του 2008 μετά από αλυσιδωτές κινητοποιήσεις των αγροτών της Αργολίδας, και την ευρεία δημοσιοποίηση του θέματος από τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και την δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για τον Ανάβαλο, η κυβέρνηση δήλωνε δια στόματος του τότε υπουργού Κοντού, ότι θα εντάξει στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» το έργο του Αναβάλου.Μάλιστα είχε γίνει επίσημη ανακοίνωση τότε από το υπουργείο: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου στο Νομό Αργολίδας, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 40.500.000 €, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους γίνεται η προκήρυξη και ακολουθεί η δημοπράτηση των εξής έργων, για τα οποία ολοκληρώθηκαν οι σχετικές μελέτες:Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Αναβάλου.Βελτιώσεις υφιστάμενων δικτύων.Μεταφορά Νερού σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτυα, Χώνικα και Δήμο Μιδέας.Πέραν αυτών, εντός ενός μήνα προκηρύσσεται η χρηματοδότηση μελέτης για τα εξής έργα:Μεταφορά νερού σε Πυργιώτικα, Επίδαυρο, Ασκληπιείο.Μεταφορά νερού στην περιοχή Ερμιονίδας.Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των παραπάνω έργων οριστικοποιήθηκε έπειτα από:Τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντού στο Νομό Αργολίδας, στις 20-2-2008, με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων του Υπουργείου, υπηρεσιακών παραγόντων, του Νομάρχη, δημάρχων της περιοχής και εκπροσώπων των αγροτών.Την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών από τη Νομαρχία Αργολίδας για τα πρώτα τρία έργα και τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών για την εκπόνηση μελέτης των άλλων δύο, που αποφασίστηκαν στη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου και των τοπικών φορέων.Τους επιτόπιους ελέγχους υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου στο δίκτυο του έργου.Ο υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός δήλωσε τα εξής: «Ολοκληρώνεται με επιτυχία μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες και είναι σημαντική για τον αγροτικό κόσμο της Αργολίδας.Τα έργα, για τα οποία ολοκληρώνονται οι απαραίτητες μελέτες, δημοπρατούνται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ άμεσα ξεκινά, με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου, η σύνταξη των σχετικών μελετών για τα υπόλοιπα έργα που προτάθηκαν από την πλευρά της Νομαρχίας, σε συνεννόηση με τους λοιπούς φορείς της περιοχής.Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο, δουλεύουμε με σχέδιο και καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα το συντομότερο δυνατό.Μπροστά στο σκοπό αυτό, θέλω να τονίσω, πως περιττεύουν οι κινδυνολογίες και οι απέλπιδες προσπάθειες εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία καλά θα κάνει να αναλάβει τις ευθύνες της για τα όσα επί δεκαετίες δεν έκανε για την Αργολίδα».
Όλα αυτά ξεχάστηκαν με την παραίτηση Κοντού, προς απογοήτευση των αγροτών και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην Αργολίδα, τα οποία έμειναν εκτεθειμένα.
Και φυσικά κανείς δεν ξέχασε την απειλή παραίτησης του βουλευτή Γιάννη Μανώλη και την δημόσια κόντρα του με την αντιπρόεδρο της Βουλής Έλσα Παπαδημητρίου.
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει την δέσμευση Παπανδρέου, ο οποίος είχε δηλώσει: « Έχω αναδείξει το θέμα του νερού σε εθνικό ζήτημα. Για το ΠΑΣΟΚ και για μένα προσωπικά η σωστή διαχείριση του νερού είναι ζήτημα ανάπτυξης. Η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα λύσει οριστικά το θέμα άρδευσης και ύδρευσης ολόκληρης της Αργολίδας με χρήση των πηγών του Ανάβαλου».
Μάλιστα λίγο αργότερα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τόνιζε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου τόλμησε να ασχοληθεί με ένα τοπικό θέμα σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική. Αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία με ικανότητα να αφουγκράζεται τα προβλήματά της, να ακούει τις προτάσεις των επιστημόνων και των φορέων και να επιλέγει λύσεις αξιόπιστες και μόνιμες. Η ηγεσία του Κινήματος πείσθηκε για τη σπουδαιότητα του ζητήματος και την ορθότητα των προτάσεων, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Ν.Ε. και του Βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, αποδεικνύοντας την αμφίδρομη επικοινωνία που έχει αποκατασταθεί μεταξύ βάσης και κορυφής στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στη δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται ότι ο νομός αντιμετωπίζει κρίσιμες υδρολογικές συνθήκες και καταγγέλλει την μη χρηματοδότηση από το Γ΄ΚΠΣ «ούτε ένα ευρώ δεν επενδύθηκε για τον έλεγχο των γεωτρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων και την πραγματοποίηση μικρών περιφερειακών έργων». Η Ν. Ε. , εκφράζοντας το σύνολο των μελών του Κινήματος στο νομό χαιρετίζει με βαθιά ικανοποίηση τη δέσμευση του Προέδρου του Κινήματος και δηλώνει πως θα συνεχίσει να συντονίζει όλες τις δυνάμεις του Κινήματος στη μεγάλη προσπάθεια για τη λύση του υδρευτικού και αρδευτικού προβλήματος».
Μέχρι σήμερα η μόνη εξέλιξη ήταν τα πανηγυρικά εγκαίνια της «στοιχειωμένης» λιμνοδεξαμενής του Κουτσοποδίου η οποία γέμισε με νερό του Αναβάλου, αλλά δεν υπάρχει δίκτυο για να στείλει το νερό στα χωράφια. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο στο Κουτσοπόδι είχε αρχίσει να σχεδιάζεται επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη…

Διαχείριση και Ανάβαλος

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να πανηγυρίζει σήμερα η Αργολίδα με την υπόσχεση Κοντού, να χρηματοδοτήσει τον Ανάβαλο. Όμως οι πολιτικές εξελίξεις έκαναν τις υποσχέσεις να μείνουν υποσχέσεις και ο Ανάβαλος να συνεχίζει να πέφτει στην θάλασσα. Βέβαια η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε νεοδημοκρατικό επίπεδο, ίσως να είναι προάγγελος ανακοινώσεων του νέου υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη για τον Ανάβαλο και μακάρι να συμβεί έτσι.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ όμως με την άρδευση και την ύδρευση της Αργολίδας δεν θα λυθούν στο σύνολό τους, όταν υλοποιηθεί κατά γράμμα και εξ ΄ ολοκλήρου, το έργο αυτό.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των υδάτινων πόρων παραμένει κορυφαία αναγκαιότητα για έναν νομό που σημειώνεται με «κόκκινο» στους δείκτες αύξησης του κινδύνου ερημοποίησης. Ο σχεδιασμός, η μελέτη και η προσεκτική - με επιστημονικά κριτήρια - διαχείριση των νερών που υπάρχουν ακόμα, ίσως να αναστρέψει την αρνητική πορεία των τελευταίων ετών σε αυτόν τον τομέα, και να εξασφαλίσει νερό και για τα παιδιά μας.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ είναι εφήμερες οι λύσεις που δίδονται για το νερό, αλλά πρέπει να κοιτάμε και το αύριο, να προβλέπονται πάντοτε και τα χειρότερα σενάρια, να λείπουν οι ενθουσιασμοί και να εξοικονομείται πλέον - αλλά και να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού - ακόμα και η τελευταία σταγόνα νερού που έχει απομείνει στην Αργολίδα.
ΤΟ ΝΕΡΟ είναι το πολυτιμότερο αγαθό και στο εξής θα γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο. Καλά λοιπόν τα πανηγύρια, όμως από σήμερα κιόλας, πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, αφ΄ ενός για την ορθολογική διαχείριση και αφετέρου για την εξοικονόμηση με κάθε τρόπο νερού, εκτός από αυτό του Αναβάλου.
ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί, εφ΄ όσον έχουμε εξασφαλίσει νερό και για την Αργολίδα του μέλλοντος, εκτός από την Αργολίδα του παρόντος.

Μαθήματα από ένα Μουσείο

Άρθρο του Άκη Ντάνου

Η ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ στο Μουσείο του Ναυπλίου αφήνει ελάχιστα περιθώρια σε προγονόπληκτους να θαυμάσουν τον «Ηρωισμό» κάποιων πολλές φορές εσκεμμένα επιλεγμένων ως προγόνων τους. Απεναντίας μάλιστα, απαλλαγμένο από τον «ηρωισμό» άλλων εποχών, δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να κατανοήσει με ποιους τρόπου και ποια μέσα, ακόμα και ο πρωτόγονος στο Φράγχθι ή στην Κλεισούρα καλλιεργούσε την γη η ασχολιόταν με το κυνήγι.
ΟΝΤΑΣ ΚΟΝΤΑ στην φύση, ο άνθρωπος των σπηλαίων της Αργολίδας αλλά και αυτός των Ελληνιστικών χρόνων χρησιμοποιώντας τα ίδια τα μέσα και υλικά που του προσέφερε η Αργολική γη κατάφερε να φτιάξει πολιτισμούς που οι ξένοι επισκέπτες θαυμάζουν και τους απαξιώνουν οι νεοέλληνες, αφού δεν μπορούν να τους κατανοήσουν.
ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ μας μνημεία αντιμετωπίζουν κοινό κίνδυνο με το φυσικό μας περιβάλλον. Απειλούνται από την οικοδομική και εν γένει οικονομική δραστηριότητα των ιδίων εκείνων κατοίκων που αυτοχρίζουν τους εαυτούς τους απογόνους των Μυκηναίων, των Αργείων, των Ναυπλιέων, των Επιδαυρίων ή των Ερμιονιτών.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΗΝΗ για την απαξίωση των αρχαιολογικών χώρων και των Μνημείων φέρνει και η ίδια η πολιτεία με την έλλειψη μέριμνας για την κατάσταση που βρίσκονται τα διατηρητέα κτήρια του Ναυπλίου, τα κτήρια των αγωνιστών του 21 και τα αρχαία μνημεία του Άργους ή η μάντρα που ο Μακρυγιάννης χρησιμοποίησε για ανάχωμα για να αντιμετωπίσει στους Μύλους το Ιμπραήμ.
Ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο είναι στημένη η επανέκθεση του Μουσείου του Ναυπλίου ίσως δώσει το ερέθισμα για μια νέα διαφορετική και συνάμα πιο φιλική αντιμετώπιση των αρχαίων που διάσπαρτα ακόμα στο αργολικό έδαφος καρτερούν την κατάλληλη ώρα να μας διδάξουν τον σεβασμό στην φύση και στο ωραίο.

Γιατί είναι του αλλουνού…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Εκπαιδευτής στις ειδικές δυνάμεις στην τελευταία άσκηση των κομάντο ενώ ήταν σε θέση προσοχής τους χτυπούσε με την βαριά μπότα του στο μικρό τους δάκτυλο με όσο μεγαλύτερη δύναμη μπορούσε .
- Πονάς ρε Έλληνα;
- Όοοοοχιιιι. Απαντούσε σφίγγοντας όσο μπορούσε τα δόντια ο εκπαιδευόμενος και κρύβοντας τα δάκρυα του πόνου
Φτάνει ο μεγαλοεκπαιδευτής και στον προτελευταίο το πατά με φοβερή δύναμη και ο κομάντο παραμένει απαθέστατος
- Πονάς ρε Έλληνα;
- Όχι . ήταν η απαθέστατη απάντηση του με ένα χαμόγελο ειρωνικό να διαγράφεται στα χείλη του . Και μέσα του αρχίζει να πιστεύει ότι είναι άτρωτος..
Αυτό επαναλήφθηκε πέντε έξι φορές Και ο εκπαιδευτής είχε φτάσει στα όρια του πανικού. Η εξουσία που τον διόρισε του είχε αναθέσει δυο βασικούς ρόλους να προκαλεί μεγάλο πόνο στους εκπαιδευόμενους και να τους μάθει να τον αποδέχονται. Ο εκπαιδευτής εξάντλησε και τα δέκα χτυπήματα που του επέτρεπε ο κανονισμός. Ο εκπαιδευτής νοιώθει ότι χάνει τον ρόλο του και την δουλειά του. Τον πιάνει από το λαιμό.
- Γιατί ρε δεν πονάς
- Γιατί είναι του αλλουνουουουου…. Και πέφτει λιπόθυμος ο διπλανός κομάντο του οποίου το πόδι πατούσε τόση ώρα ο μεγαλοκομάντο.
Είναι ένα ανέκδοτο που ανταποκρίνεται στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η καθημερινή πραγματικότητα έγινε ένα πεδίο μάχης , ιδιαίτερα επικίνδυνο και ιδιαίτερα σκληρό. Βία άμεση με την μορφή της εγκληματικότητας, των χρεών , της ακρίβειας αλλά και βία ψυχολογικής μέσα από τα δελτία ειδήσεων αγγελιοφόρους της καταστροφής.
Μας έπεισαν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και έτσι την αποδεχτήκαμε σαν δεδομένη, χωρίς καν να ψάξουμε να βρούμε αν υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές λύσεις , αν έτσι είναι η πραγματικότητα ή αν έτσι την διαμόρφωσαν και μας την επέβαλλαν .
Και όχι μόνο αυτό λόγω της απειλητικής πραγματικότητας μας έπεισαν ότι είναι απαραίτητη και δεδομένη για το καλό μας η εκπαίδευση μας σαν κομάντο. Αρνηθήκαμε την λειτουργία μας ως πρόσωπα που επικοινωνούσαν μεταξύ τους και ντυθήκαμε την στολή του απρόσωπου κομάντο που έπρεπε να εκπαιδευτούμε ιδιαίτερα σκληρά για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που του επέβαλλαν άλλοι. Σε αυτή την νέα κοινωνική εκπαίδευση ο καθένας είναι μόνος του και απομονωμένος.
Πολλές φορές τα μέτρα που μας επιβάλλουν είναι ιδιαίτερα σκληρά , αλλά δεν έχουμε και κανένα να το πούμε, να διαμαρτυρηθούμε γιατί ο καθένας είναι απομονωμένος. Άλλες φορές όταν είναι ιδιαίτερα σκληρά τα μέτρα απαθέστατοι νομίζουμε ότι δεν μας αγγίζουν ή ότι γίναμε ιδιαίτερα ανθεκτικοί ή ότι αντέχουμε ή ότι δεν θα μας αγγίξει εμάς ο πόνος. Δυστυχώς η βία και ο πόνος ήταν δίπλα , ο μισθωμένος εκπαιδευτής απλά κατά λάθος πάταγε το πόδι του διπλανού και εμείς νομίσαμε ότι γίναμε άτρωτοι.
Σε αυτή την άγρια και απειλητική πραγματικότητα που μας περιβάλλει μια είναι η λύση, να αρνηθούμε την στολή προστασίας του κομάντο που μας επέβαλαν και νομίσαμε ότι διαλέξαμε.
Να ξαναβρούμε την μορφή , το σώμα , το πρόσωπο μας να συναντήσουμε ξανά τον άλλο. Η εγκληματικότητα , η βία η καθημερινή απειλή θα μειωθούν όταν ξαναποκτήσουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο , όταν ξαναβρούμε την γειτονιά , την καθημερινή καλημέρα, όταν ξαναγίνουμε κοινότητα.
Και όταν μπορούμε ο ένας να κοιτά τον άλλο το θα αντιληφθούμε ότι ο προστάτης – εκπαιδευτής πατά το πόδι του άλλου και δεν είμαστε εμείς άτρωτοι αλλά απλά ο άλλος υποφέρει… και μπορούμε να τον βοηθήσουμε όπως μπορεί και αυτός να βοηθήσει εμάς .
Και ο μόνος τρόπος για να γλυτώσει τον πόνο της τελικής

12/3/09

Οι ακριβοί καφέδες δυσφημούν το Ναύπλιο στο Πανελλήνιο

Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του ακριβού καφέ στο Ναύπλιο, τόσο οι επαγγελματίες – ιδιοκτήτες των καφετεριών της πόλης, όσο και ο δήμος αλλά και άλλοι φορείς, αφού η πόλη δυσφημείται από τις τιμές της στο Πανελλήνιο και στο εξωτερικό.
Το ρεπορτάζ που προβλήθηκε πριν από μερικές ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha δίνει την εικόνα μιας πανάκριβης πόλης η οποία έχει αρχίσει να απωθεί τους επισκέπτες της και κινδυνεύει να τους χάσει.
Βέβαια τα αυξημένα δημοτικά τέλη από τη μια και τα τεράστια – τρελά ενοίκια που πληρώνουν οι καφετερίες, αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες τους να κρατούν υψηλά τις τιμές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ενδεικτικά, η τιμή του καφέ στα καταστήματα της παραλίας φθάνει τα 4 ευρώ, ενώ ο φρεντουτσίνο κοστίζει 6 ευρώ. Μάλιστα, ακόμη και το νερό που είναι υποχρεωμένα τα καταστήματα να σερβίρουν μαζί με τον καφέ, κάποια το χρεώνουν στο λογαριασμό προς 50 λεπτά το άτομο.
Σχεδόν σε όλες τις καφετέριες που βλέπουν το Μπούρτζι, ο καπουτσίνο κοστίζει 4 ευρώ και σε αυτές που βρίσκονται 100 μέτρα πιο πέρα και δεν έχουν θέα το Μπούρτζι, ο καφές κοστίζει 3,20 ευρώ, όμως ο καταναλωτής τον πληρώνει 3,70 ευρώ, γιατί το νερό σερβίρεται και χρεώνεται με το ζόρι, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής».
Μετά απ΄ όλα αυτά ο τηλεοπτικός σταθμός σημειώνει στην ιστοσελίδα του: «Ωστόσο, αρκετές καφετέριες στο Ναύπλιο έχουν ρίξει τις τιμές, προκειμένου να διευκολύνουν τους επισκέπτες. Όμως μπροστά στο Μπούρτζι ο καφές έχει πικρή γεύση και αλμυρή τιμή, λένε οι επισκέπτες, που όμως θα συνεχίσουν να επισκέπτονται το Ναύπλιο, ακόμα και αν χρειαστεί να βλέπουν το Μπούρτζι χωρίς καφέ στο χέρι».
Και όλα αυτά εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Στο Ναύπλιο οι επαγγελματίες παραπονιούνται για πτώση του τουρισμού, όμως από την άλλη οι επισκέπτες διαμαρτύρονται για τις τιμές.
Την ίδια ώρα μειώνονται οι κρατήσεις στα θέρετρα της Αργολίδας και προβλέπεται μια δύσκολη θερινή σεζόν για το φετινό καλοκαίρι. Είναι γεγονός ότι ο Ελληνικός τουρισμός σώζει κάπως την κατάσταση, με τα ξενοδοχεία να δουλεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, κάτι που φοβούνται οι ξενοδόχοι ότι θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι.
Σε έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο στο Τολό, και παρουσιάστηκε από τον Alpha, το 92,5% των ξενοδόχων και των εστιατόρων πιστεύει ότι θα υπάρξει μείωση της τουριστικής κίνησης τη φετινή σεζόν, ενώ το 50% απάντησε ότι φέτος θα προσλάβει λιγότερους υπαλλήλους, το 45% ότι θα προσλάβει τους ίδιους με πέρσι και μόλις το 5% ότι θα προσλάβει περισσότερους από πέρσι.

Μαραζώνει ο σιδηρόδρομος

Αποφεύγει να δώσει πλέον χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αυξάνοντας τις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων του ΟΣΕ και των επιβατών.
Ο ίδιος ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρ΄ ότι στριμώχτηκε από τους δημοσιογράφους στην Καλαμάτα, μίλησε γενικόλογα. Συγκεκριμένα ο υπουργός ρωτήθηκε: «Πότε θα «σφύριξει το τρένο», αν μπορείτε να δώσετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, στην γραμμή Καλαμάτα - Κόρινθος - Πάτρα; Και αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την κανονικοποίηση του δικτύου της Πελοποννήσου».
Η απάντηση του κου Στυλιανίδη αν και αναμενόμενη, δημιουργεί νέες ανησυχίες για το μέλλον του Σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο. Απάντησε ο υπουργός: « Ήδη προχθές έγινε μια σύσκεψη όλων των Διευθυνόντων Συμβούλων του ΟΣΕ στο γραφείο μου και ζητήθηκε από αυτούς να μας αποτυπώσουν πλήρως επί χάρτου τις παρεμβάσεις που γίνονται στο υφιστάμενο δίκτυο, τις νέες επεκτάσεις οι οποίες γίνονται και αυτές που προγραμματίζονται, τις αντίστοιχες πιστώσεις που έχουν διασφαλισμένες, ώστε να μιλούμε με συγκεκριμένα πια δεδομένα και να μη μιλούμε γενικά και αφηρημένα. Δεν θα σας πω τώρα χρονοδιάγραμμα, θα σας πω μόνο ότι με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αρχίσει να λειτουργούμε θα σφίξουμε τα περιθώρια όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που έχει καθυστερήσει και λόγω των φυσικών καταστροφών που έχουν γίνει εδώ στην περιοχή. Και θα τρέξουμε για να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο.
Δεσμεύομαι όμως ότι μόλις έχω πλήρως την υπηρεσιακή αποτύπωση, ο ίδιος θα προσπαθήσω να διατρέξω τις περιοχές των έργων και να σας δώσω την εικόνα και από άποψη κόστους και από άποψη χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Αναφορικά με την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ, ο κος Στυλιανίδης είπε: « είναι ένα ειδικό κεφάλαιο μιας γενικότερης μεταρρύθμισης που ξεκινά για την εξυγίανση του Οργανισμού. Θα εξυγιανθεί ο Οργανισμός αυτός, πάντοτε όμως προς όφελος και του ιδίου και των τοπικών κοινωνιών που εξυπηρετεί.
Άλλωστε στην εισαγωγή του πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο υπουργός Μεταφορών τόνισε: «Η διαδρομή Καλαμάτα - Αθήνα είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια. Η αναβάθμιση το 2004 ξεκίνησε με προϋπολογισμό 42,8 εκατομμύρια για τις συνδέσεις Ανδρίτσαινα - Καλαμάτα και Λέχαιο - Μεγαλόπολη. Στις 6/2/2006 ξεκίνησε ένα έργο της τάξης του 1.000.000 Eυρώ και πάνω , για την ενίσχυση της γέφυρας του Σουφλά και της γραμμής Μύλων - Καλαμάτας.
Ο στόχος είναι όλα αυτά τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τα προηγούμενα χρόνια να επισπευσθούν, ώστε η σύνδεση Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο - Τρίπολη - Καλαμάτα που μειώθηκε από τις 4.30 στις 4 ώρες, να συνεχίσει να μειώνεται, η σιδηροδρομική σύνδεση ν’ αναβαθμιστεί και βεβαίως να μπορέσουμε έτσι να διευκολύνουμε αυτό τον τρόπο μεταφοράς, παρότι, όπως γνωρίζετε, ο ΟΣΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, έχει πάρα πολλά χρέη που πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από το σχέδιο εξυγίανσης του.
Δεν θέλουμε να σταματήσει αυτό το γεγονός την ανάπτυξη του δικτύου ή τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δικτύου. Θα επιμείνουμε, θα συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στο κοινό αυτού του είδους τις υπηρεσίες οι οποίες είναι και φθηνές και κυρίως συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων, κάτι το οποίο μας ευαισθητοποιεί και ως κυβέρνηση.
Το αντίστοιχο ισχύει και για τον ΟΣΕ που είναι μια διαδικασία που τώρα ξεκινά, γιατί εδώ δεν μιλούμε για αποκρατικοποίηση, μιλούμε για εξυγίανση. Είναι ζητούμενο εθνικό. Διότι ο ΟΣΕ αυτή τη στιγμή χρωστάει όσο είναι το δημόσιο έλλειμμα- 8 δισεκατομμύρια Ευρώ- το οποίο πολλαπλασιάζεται λόγω των τοκοχρεολυσίων που πρέπει να καταβάλλονται για την αποπληρωμή δανείων που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Κάθε μέρα δηλαδή ο Έλληνας πολίτης πληρώνει από 2,2 μέχρι 2,5 εκατομμύρια Ευρώ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές οι οποίες δεν μεταφέρουν και τον όγκο των 5,5 εκατομμυρίων που μετέφερε η Ολυμπιακή Αεροπορία. Μεταφέρουν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιβάτες και μάλιστα με τρόπο που ακόμα δε μπορεί να προσδιοριστεί ως σύγχρονος.
Έχουμε λοιπόν μεγάλο έργο μπροστά μας και σε αυτό το κομμάτι της μεταρρύθμισης. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το τρέξουμε και να το τρέξουμε καλά, όπως κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις. Και αυτό θα κάνουμε».
Αξιοσημείωτη είναι η ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Στυλιανίδη στην Καλαμάτα η Δημοτική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Ναυπλίου, που τονίζει: «Οι χιλιάδες συμπολίτες που εργάζονται στον Τουρισμό απαιτούν εδώ και χρόνια τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών της περιοχής. Σήμερα, που η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να επηρεάζει τον εξαιρετικά ευαίσθητο Τομέα του Τουρισμού, πυκνώνουν τις διαμαρτυρίες τους. Βλέπουν με μεγάλη απορία πως, εδώ και πολλούς μήνες, η σιδηροδρομική γραμμή έχει πλήρως ανακαινιστεί και το έργο έχει παραδοθεί από τον ανάδοχο, τουλάχιστον πριν από ένα εξάμηνο (για αυτό και εκτελέστηκαν και δοκιμαστικά δρομολόγια). Το έργο αυτό είχε προγραμματιστεί και είχαν εξευρεθεί τα σχετικά κονδύλια επί Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν αρχίσει τα δρομολόγια του τρένου… Κανείς δεν υποστηρίζει πως το έργο αυτό αποτελεί πανάκεια για τον τουρισμό, αλλά όλοι συμφωνούν πως ο σιδηρόδρομος αποτελεί ένα οικονομικό και ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς που θα συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής».
Τέλος η Δημοτική Οργάνωση επισημαίνει ότι «ένα θέμα τόσο σοβαρό για τον τόπο θα έπρεπε να είχε τεθεί πρώτο στην ιεραρχία των διεκδικήσεων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Καλούμε το Δήμαρχο Ναυπλίου και το Νομάρχη Αργολίδας να τεθούν επικεφαλής της ενωτικής προσπάθειας διεκδίκησης της άμεσης επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου. Η αδράνειά τους για να μη συγκρουσθούν με την Κυβέρνηση είναι εις βάρος των συμφερόντων του Ναυπλίου και των χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό».

Ασκληπιείο και Επίδαυρος υπέγραψαν πως θα πάνε τα σκουπίδια τους στο «Σταυρό» μόνο για να κερδίσει το Κρανίδι 36στρ. επιπλέον!

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η εκδήλωση για τους Δεματοποιητές την οποία διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το νεοσύστατο σωματείο «Παρέμβαση Πολιτών για την Ερμιονίδα» στο Κρανίδι και στην οποία συμμετείχαν 230 κάτοικοι τις Ερμιονίδας, ο Δήμαρχος και ο πρώην Δήμαρχος Κρανιδίου, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης Δημοτικοί και Νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Συνδυασμού, «Αργολίδα, Κοινωνία των Πολιτών».
Όπως υποστήριξε στη εισήγησή της η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του περιβαλλοντικού Σωματείου «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδος» «νοιαζόμαστε και ανησυχούμε για την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την διαχείριση τών απορριμμάτων – τα σκουπίδια μας δηλαδή – όπως αναφέρουμε και στη ανακοίνωση αυτής της εκδήλωσης.
Υπάρχουν φήμες, πληροφορίες τρίτων, σχεδία, που ακούσαμε αλλά όχι σίγουρα.
Δηλαδή η ενημέρωση, σ εμάς που ασχοληθήκαμε τους τελευταίους μήνες, είναι
Τουλάχιστον ελλιπής !
Γι αυτό προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που θα καταθέσουμε.
Καλέσαμε τον κ. Δήμαρχο της πόλης μας που μας έχει ήδη ενημερώσει μερικώς.
Όπως και τον κ. Δήμαρχο Ερμιόνης
Όπως επίσης και τους ενεργούς πολίτες από την Κόρινθο τον κ. Αλαβέρα, το Άργος κ. Άκη Ντάνο και το Ναύπλιο κ. Μπαμπή Αντωνιάδη, επειδή έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με εμάς , όμως έχουν αρχίσει πολύ πριν να ασχολούνται με το Θέμα, και η πείρα τους θα είναι ασφαλώς πολύτιμη για μας.
Με αυτά ευελπιστούμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση ( που δεν θάναι
Ασφαλώς η τελευταία ) που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το Πρόβλημα της Διαχείρισης. Να είμαστε ενήμεροι για τις επιπτώσεις μιας όποιας λύσης
Να σχηματίσουμε πληρέστερη γνώμη και
Ίσως να καταλήξουμε και σε ανάλογη Θέση.
Τέλος χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τη συζήτηση, νομίζω πως το αποτέλεσμα
Δεν θάναι μακριά από την Ανακύκλωση. Γι αυτό τουλάχιστον είμαστε σίγουροι. Είναι εφικτή.
Πολλοί λένε: Δεν κληρονομήσαμε αυτόν τον Πλανήτη από τους γονείς μας. Τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Δεν είναι έτσι. Τον κλέβουμε από τα παιδιά μας».
Το πρόβλημα του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων ΧΑΔΑ της περιοχής, οδήγησε τον κ. Παναγιώτη Αλαβέρα να αναφερθεί σε αυτό το πρόβλημα: Η καύση των Απορριμμάτων στους ΧΑΔΑ προκαλεί άμεσα ή έμμεσα καρκίνο. Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τεράστια. Υπάρχουν αστικές και ποινικές ευθύνες.
Επίσης ο κ. Αλαβέρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλάβουμε όλοι ότι η λύση είναι η Ανακύκλωση και μόνο αυτή. Ούτε η Δεματοποίηση με τελικό στόχο την Καύση, ούτε άλλες αλχημείες θα λύσουν το πρόβλημα. Η Ανακύκλωση, που κάνει ο Ιερέας του Χωριού και ο δάσκαλος στο σχολείο, εξασφάλισαν πολλούς τόνους χρήσιμων υλικών και δεν απορρίφθηκαν άναρχα στους ΧΑΔΑ. Σε αντίστοιχες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση Οικολόγοι Πράσινοι η ανακύκλωση φτάνει το 90 % της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων. Οι οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύτηκαν ότι θα δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα ακόμα και στην Ευρώπη αν χρειαστεί και θα συνδράμουν στη λύση του.
Ο Άκης Ντάνος από την Νομαρχιακή Κίνηση “Αργολίδα Κοινωνία πολιτών”, αναφέρθηκε στο πολιτικό περιεχόμενο της ανακύκλωσης (παραπλεύρως δημοσιεύεται η εισήγησή του), ενώ ο κ. Μπαμπής Αντωνιάδης δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου της «άλλης πρότασης» περιέγραψε την πορεία μέχρι τους ‘Δεματοποιητές» στην Αργολίδα. Παρεμβάσεις έκαναν μέλη της «Κίνησης Πολιτών Αρχαίο Παλάντιο» από την Τρίπολη οι οποίοι τόνισαν την ανησυχία τους για την διαφαινόμενη λύση της πυρόλυσης που θα γίνει στην περιοχή τους, και ζήτησαν συνεργασία στο μέλλον μεταξύ όλων των φορέων που στηρίζουν την ανακύκλωση.
Από πλευράς αρχών τοποθετηθήκαν και απάντησαν σε ερωτήσεις, ο Δήμαρχος Κρανιδίου κ Δημήτρης Σφυρής και ο Δημοτικός σύμβουλος Ερμιόνης Γιώργος Μήτσου.
Όπως υποστηρίζει στο «Μπλοκ» της η Οικολογική Εναλλακτική Κίνηση Ερμιονίδας»: 1. Εξέφρασαν και οι δυο την εκτίμηση πως πρέπει να γίνει ανακύκλωση (για πρώτη φορά δημόσια )και πως θα ξεκινήσουν πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού τις επόμενες μέρες.
2 Η δραματοποίηση είναι μια προσωρινή λύση (άγνωστο για πόσο διάστημα) με τελικό αποδεκτή κεντρικό εργοστάσιο, κάπου στην Πελοπόννησο (με άγνωστη διαδικασία, πυρόλυση κλπ).
Ο κ Μήτσου δήλωσε πως η δραματοποίηση δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά η μονή εφικτή απέναντι στην ανεξέλεγκτη καύση και υπό την προϋπόθεση να βρεθεί οριστική λύση σε δύο χρόνια.
3 Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το κλείσιμο των σημερινών χωματερών ανατέθηκαν από τον Δήμο σε εταιρείες πριν από ένα μήνα , γιατί μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
4 Πρώτα δεσμεύτηκε η έκταση στο Σταυρό των Διδύμων και μετά θα γίνουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων καταλληλότητας.
Τα υγρά υπόλοιπα (βεβαρυμμένα με βαρέα μέταλλα και χημικά που θα διατεθούν;) Δόθηκε η διαβεβαίωση πως ο χώρος δεματοποίησης δεν θα έχει Βιολογικό, αλλά Χημικό καθαρισμό και επομένως θα γίνεται κατακράτηση όλων αυτών των δηλητηρίων.
5. Θέση του Δήμου είναι να δεματοποιούμε μόνο τα απορρίμματα της Ερμιονίδας, αλλά στην πρόταση που κατατέθηκε περιλαμβάνονται και των περιοχών Επιδαύρου και Ασκληπιείου, οι οποίοι συνυπέγραψαν για να δοθούν 40στρ. αντί 4 που χρειάζονταν στο Κρανίδι, «ξεγελώντας» την περιφέρεια και την ΕΕ.. Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται.
6. Για την λυματολάσπη και τον κατσίγαρο δόθηκε η υπόσχεση πως θα γίνει χουμοποιήση.

Δεν απαντήθηκαν καθόλου σημαντικές ερωτήσεις
Τι θα γίνει με τα απορρίμματα που σήμερα δεν φτάνουν στις χωματερές (μπάζα, λάστιχα κλπ. και με όσα δεν δεματοποιούνται όπως στρώματα, σιδερά κλπ)
Τι προγράμματα υπάρχουν για να μειώσουν οι πολίτες τα σκουπίδια τους, πλαστικές σακουλές, φιάλες νερού κλπ
Που θα διοχετευτούν τα υγρά του Χημικού καθαρισμού του χώρου συμπίεσης –δεματοποιήσης και άλλα.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Κοδέλας στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων επισήμανε, τη μεγάλη η σημασία της εκδήλωσης, για ένα σημαντικό θέμα που αφορά το περιβάλλον και τη ζωή μας. Συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης εκδήλωσης του Σωματείου για το νερό πριν μερικούς μήνες.
Όπως ισχυρίστηκε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ «στην περιοχή μας οι επιλογές που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων γίνονται με τρόπο αντιεπιστημονικό και αντιπεριβαλλοντικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιλογή, από την Περιφέρεια, του Αχλαδόκαμπου σαν χώρου απόθεσης των δεμάτων, δηλαδή στην περιοχή που από κάτω περνάνε τα νερά των πηγών του Αναβάλου.
Μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί από την Περιφέρεια καμία πρόταση για την τελική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ακούγεται και ψιθυρίζεται ότι θα επιλεχθεί η λύση της καύσης με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχουν ήδη αναφερθεί. Το δημόσιο σε συνεργασία με τους ΟΤΑ πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και την ανακύκλωση.
.Για τη δεματοποίηση η άποψή μας είναι πως δεν κάνουμε καμία συζήτηση αν δεν ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση και αν δεν υπάρχει από τους αρμόδιους πρόταση για την τελική μορφή διαχείρισης. Προτείνω να φτιαχτεί είτε σήμερα είτε σε επόμενη συνάντηση ένα Συντονιστικό σε επίπεδο νομού το οποίο να οργανώσει διαμαρτυρίες, να προχωρήσει στην συλλογή υπογραφών και να οριστεί μια μέρα της βδομάδας όπου οι κάτοικοι θα πετάμε τα σκουπίδια έξω από τα δημαρχεία μέχρι να οργανωθούν συστήματα ανακύκλωσης».
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση της νηπιαγωγού κας. Βιβής Σκούρτη που είπε πως ως εκπαιδευτικός δεν της «φτάνει να μαθαίνει γράμματα τα παιδιά αλλά και να τα προστατεύσει από το νέφος της καιόμενης διοξίνης, καθώς και ότι η ανακύκλωση είναι εφικτή και επιθυμητή και αυτό το δείχνουν τα παραδείγματα σε Κοιλάδα (σ.σ ο Παπαθέμης) και Ερμιόνη (σ.σ. το σχολείο της Ερμιόνης)».

Σε σκουπιδότοπο και οικισμό μεταναστών μετατρέπονται οι αρχαιολογικοί χώροι του Άργους

Την καλύβα του Μπάρμπα Θωμά, θυμίσει ένα πρόχειρο παράπηγμα που φιλοξενεί οικονομικούς στο κέντρο του υποτιθέμενου αρχαιολογικού πάρκου του Άργους, ενώ λίγο πιο πέρα κοτέτσια και μπάζα συνθέτουν το τοπίο του πολιτισμού, αν και ο χώρος έχει απαλλοτριωθεί για να ενοποιηθεί με αυτόν της αρχαίας αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο Άργους, έχει ειδοποιηθεί επανειλημμένα η αστυνομία για την κατάσταση που επικρατεί σχεδόν στο κέντρο της πόλης αλλά δεν μπόρεσε να εντοπίσει κάποιον υπεύθυνο στο σημείο εκείνο!
Φυσικά είναι απίθανο οι οικονομικοί μετανάστες να πήγαν από μόνοι τους και να έχτισαν καλύβα σε δημόσιο χώρο. Είναι πιθανότερο κάποιος να τους παρότρυνε να μείνουν εκεί , με το αζημίωτο φυσικά.
Το ζήτημα δεν είναι η καταστολή και η σύλληψη των οικονομικών μεταναστών, αλλά η διαφύλαξη του χώρου από το επιχειρούμενο μπάζωμα καθώς και η παροχή ανθρωπίνων συνθηκών στους συμπολίτες μας μετανάστες.
Είναι καιρός πλέον η περίφημη επιτροπή για τους μετανάστες να ασχοληθεί τόσο με αυτή την περίπτωση, όσο και με όλους εκείνους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις φυλλωσιές των πορτοκαλιών για στέγη τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σημείο εκείνο που βρίσκεται «η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά», απέχει μόλις λίγα μέτρα από μία από τις πολλές αποθήκες που φυλάσσονται οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Άργους, ενώ το υπόλοιπο του οικοπέδου χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων που επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους.
Με επιστολή της η Μαρία Δαμανάκη, που εντοπίζει προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού σε όλη την χώρα, προς τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά επισημαίνει ότι ο χώρος του πολιτισμού έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ρωτά τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει σε τρία βασικά ζητήματα, όπως για τον προγραμματισμό προκειμένου να λειτουργούν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι πρωί και το απόγευμα, για την έλλειψη προσωπικού για την φύλαξη και έκθεση των μνημείων. Επίσης, ζητά οριστική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να υπάρξουν τομεακά προγράμματα για τον πολιτισμό

Η πίκρα του ακριβού καφέ

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ να χαρακτηριστεί ως ακριβή πόλη το Ναύπλιο, και να δυσφημιστεί παρά τις προσπάθειες πολλών επαγγελματιών να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές. Ο περιβόητος καφές και η εκτοξευμένη στα ύψη τιμή του, κάνει την ζημιά εδώ και χρόνια και η ζημιά αυτή λειτουργεί αθροιστικά και δημιουργεί μια εικόνα εξωπραγματική για την ίδια την πόλη και την οικονομία της.
ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ οικονομικής, κάποιοι θα πρέπει να προβληματιστούν και να προτείνουν λύσεις πριν να είναι αργά και το Ναύπλιο χάσει και τους Έλληνες επισκέπτες των Σαββατοκύριακών, μετά την απώλεια των ξένων τουριστών.
ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ που εκτοξεύτηκαν αλόγιστα στα ύψη τα προηγούμενα χρόνια και ο λεγόμενος «αέρας» που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των καφετεριών ο οποίος ανέρχεται σε ποσά …επιστημονικής φαντασίας, αλλά και τα δημοτικά τέλη τα οποία μεν πρέπει να εισπραχθούν για όφελος του δήμου, αλλά να σταματήσουν να αυξάνονται, δεν μπορούν να πληρώνονται μόνο από τον καφέ του πελάτη.
ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι επαγγελματίες πρέπει να προβληματιστούν για το μέλλον τους και μαζί με άλλους φορείς και μπροστάρη τον δήμο που πρέπει να προβληματιστεί για το μέλλον της βαριάς βιομηχανίας του Ναυπλίου που είναι ο τουρισμός, πρέπει να αναζητήσουν λύσεις. Όσο καλή κι αν είναι η θέα, όσο καλή κι αν είναι η παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν τα καταστήματα της πόλης, δεν μπορεί να πληρώνει ο πελάτης τον καφέ σαν χρυσάφι, με το αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ακριβή η πόλη και να χάσει ό,τι της επέμεινε, δηλαδή τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου.
ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ έχουν γίνει ανέκδοτο οι λογαριασμοί των καφετεριών του Ναυπλίου και πολλοί γεμίζουν τα παγκάκια της παραλίας, αντί να πληρώνουν μια περιουσία για να απολαύσουν την ημέρα τους και την θέα που προσφέρει η πόλη πίνοντας «καφέ με πικρή γεύση και αλμυρή τιμή», όπως λένε οι επισκέπτες.
ΤΟ ΘΕΜΑ αφορά όλη την πόλη και όχι μόνο τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Γιατί σε αυτούς στηρίζεται μεγάλο μέρος της οικονομίας του Ναυπλίου μιας και εισάγουν «φρέσκο» χρήμα στην πόλη. Επομένως οι φορείς της πόλης δεν έχουν δικαίωμα να τους αφήνουν στην μοίρα τους, αλλά να ανακαλύψουν τον τρόπο που θα δώσει την λύση στο πρόβλημα.

Τι συνέβη στο Κρανίδι;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΙΝΑΙ πολύ σημαντικό σε μια αίθουσα να βρεθούν και να κουβεντιάσουν για κοινά προβλήματα, απλοί πολίτες μιας περιοχής. Ίσως είναι ακόμα ποιο σημαντικό που οι πολίτες αυτοί δεν υποκινήθηκαν από κάποια κόμματα ή πολιτικές κινήσεις, αλλά στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης των κοινωνιών, ζήτησαν, απαίτησαν άμεση και ειλικρινή ενημέρωση για τα δρώμενα στην περιοχή τους.
ΑΜΗΧΑΝΑ παρακολούθησαν οι τοπικές, και πολιτικά ελεγχόμενες από το τέρας του Δικομματισμού, δημοτικές κινήσεις τους πολίτες να αρθρώνουν πολιτικό λόγο, να απαιτούν «εδώ και τώρα» απαντήσεις και να μην διεκδικούν οφίτσια στην πολιτική ζωή. Τόσο αμήχανα που δεν ήξεραν αν θα έπρεπε μόνο να απολογηθούν για το ότι δεν έχουν κάνει τόσα χρόνια ή να ασκήσουν κριτική σε αυτά που οι αντίπαλοί τους δεν έκαναν.
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ περιπτώσεις ή αμηχανία ήταν τόσο έντονη που οδηγούσε σε απλές πολιτικές προτροπές, όπως αυτές του κ. Μανιάτη «να κινητοποιηθούν όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της Αργολίδας για το νερό» ή όπως αυτή του Δημάρχου Κρανιδίου Δ. Σφυρή: «πες τε μου εσείς που να πάω τα σκουπίδια», αλλά όχι τι να τα κάνω, αφού αυτό θα σήμαινε ανακύκλωση που ναι μεν την απαιτούσε και ο ίδιος πριν μια δεκαετία, όταν δεν είχε «πλησιάσει» το κυβερνόν κόμμα.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι η στάση του Σωματείου που διοργάνωσε την εκδήλωση. Είχε την συγκυριακή δύναμη εκείνη την στιγμή να ζητήσει την κεφαλή του Δημάρχου στο πιάτο, αλλά δεν το έκανε. Δεν παρασύρθηκε από την τάση κάποιων να βρίσκουν ευκαιρία για να κάνουν αντιπολίτευση, αλλά επέμεινε στην αναγκαιότητα για ανιδιοτελή ενημέρωση.
ΙΣΩΣ ΝΑ μην πέτυχε πραγματική ενημέρωση από πλευράς του Δήμου και των τοπικών παραγόντων, κατάφεραν όμως τα μέλη της Παρέμβασης για την Ερμιονίδας να υποχρεώσουν την δημοτική αρχή να ανασκουμπωθεί και να ανασκευάσει πχ. την θέση της για τα σκουπίδια που θα δεχτούν οι δεματοποιητές, αναιρώντας τις υπογραφές των Δήμων Ασκληπιείου και Επιδαύρου για μεταφορά και των δικών τους σκουπιδιών στην περιοχή του «Σταυρού», πάνω από τα Δίδυμα.

Η εξουσία των κοπράνων ή τα κόπρανα στην εξουσία!!!

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Την τρίτη συνήθως στέλνω το άρθρο μου στην εφημερίδα. Δευτέρα μεσημέρι στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο μου ήρθε ένα μήνυμα από τον Ιπποκράτη με τίτλο «Ανάλυση Πολιτικής Συγκυρίας». Ο Ιπποκράτης είναι ένας μεσήλικας που εκ γενετής αντιμετωπίζει μια σοβαρή τετραπληγία, κατόρθωσε και τελείωσε την Νομική και παρά τις πολύ σημαντικές του κινητικές δυσκολίες δεν έχασε ούτε το χιούμορ του ούτε το κριτήριο της πολιτικής ανάλυσης. Πάνω σε πληροφορίες που πήρα από το χιουμοριστικό του μήνυμα στηρίζεται και το σημερινό μας άρθρο.
Πριν από πολλά χρόνια λοιπόν μαζεύτηκαν τα όργανα του σώματος για να αποφασίσουν ποιος θα είναι αρχηγός όλων.
Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ είπε εγώ ότι πρέπει να είμαι ο αρχηγός γιατί οργανώνω τις λειτουργίες όλων σας, λόγω της υψηλής και ελαφράς ρατσιστικής του αντίληψης και το γεγονός ότι δεν έχει εμπλοκή στην παραγωγή έργου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σε πολιτικό επίπεδο είναι ακροδεξιά τοποθετημένος
ΤΑ ΜΑΤΙΑ είπαν εμείς πρέπει να είμαστε οι φυσικοί σας αρχηγοί γιατί εμείς βλέπουμε και σας προστατεύουμε από πολλούς κινδύνους. Λόγω της αφ ΄ υψηλού και ελαφρά ιδεαλιστικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας θα λέγαμε ότι σε πολιτικό επίπεδο ανταποκρίνονται σε ένα δεξιό κόμμα.
ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ: είπε εγώ πρέπει να γίνω ο αρχηγός σας γιατί με την λειτουργία μου παίρνεται τροφή όλοι. Λόγω της θέση του , περίπου στην μέση , αλλά και του μεταπρατικού χαρακτήρα της λειτουργίας του θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανταποκρίνεται στην ιδεολογία του μεσαίου χώρου.
ΤΑ ΠΟΔΙΑ είπαν μα τι λέτε τώρα εμείς σας κουβαλάμε για να κάνετε ότι κάνετε. Λόγω του χαρακτήρα βιοπάλης και έντονο μυϊκού έργου θα λέγαμε ότι ανταποκρίνεται στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς.
Η ΚΑΡΔΙΑ αναψοκοκκινισμένη πετάχτηκε και είπε ότι εγώ πρέπει να γίνω ο αρχηγός εγώ δίνω το αίμα μου για όλους για να μπορείτε να κάνετε ότι κάνετε. Λόγω του έντονου συναισθηματικού της φορτίου θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε βιολογικό επίπεδο ανταποκρίνεται στον χώρο της επαναστατικής αριστεράς.
Ξεκίνησαν λοιπόν οι διαμάχες μεταξύ των οργάνων για την εξουσία, φαινόταν ότι ο τα μάτια ή τα πόδια θα κέρδιζαν την μάχη της εξουσίας, μέχρι που εμφανίστηκε ένα κοντόχοντρο γεροδεμένο ΚΟΠΡΑΝΟ και τους ανακοίνωσε ότι αυτό είναι ο αρχηγός και κλείστηκε μέσα στο έντερο για πέντε μέρες. Αρχικά και οι πέντε έσκασαν στα γέλια και το αγνόησαν αλλά την έκτη μέρα είχαμε μεγάλες εξελίξεις
Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ήταν με έντονο πονοκέφαλο και οι λειτουργίες τους σε κατάσταση πανικού και σύγχυσης.
ΤΑ ΜΑΤΙΑ είχαν θολώσει και δεν ήξεραν που να οδηγήσουν το σώμα .
ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ είχε πρηστεί σαν ένα γιγάντιο μπαλόνι λες και ήταν έτοιμο να εκραγεί
ΤΑ ΠΟΔΙΑ έτρεμαν και δεν μπορούσαν όχι μόνο να περπατήσουν αλλά ούτε καν το δικό τους βάρος να σηκώσουν
Η ΚΑΡΔΙΑ οι ρυθμοί της είχαν αποσυντονιστεί τελείως ήταν σχεδόν εκτός λειτουργίας
Και οι πέντε υποψήφιοι αρχηγοί ομόφωνα αποφάσισαν να γίνει το ΚΟΠΡΑΝΟ αρχηγός, εκείνο απλώς βγήκε έξω και τους ανακοίνωσε: σας το έλεγα εγώ!!!
Από αυτή την ιστορία του σώματος είναι δύο τα βασικά συμπεράσματα :
-κάθε ΚΟΠΡΑΝΟ μπορεί να γίνει αρχηγός και στην προσπάθεια να εξασφαλίσει την εξουσία μπορεί να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο την ψυχοσωματική – κοινωνική μας υγείας
-τα όργανα που τώρα ασκούν εξουσία , όποια και να είναι αυτά, πρέπει να προσέχουν τα απόβλητα της αλαζονείας που μαζεύονται γύρω τους. Γιατί από την μια όσο τα αφήνουν γίνονται όλο και μεγαλύτερα από την άλλη η καθιστική ζωή στην παχιά καρέκλα της εξουσίας τους έκανε δυσκοίλιους. Και αν δεν επισκέπτονται τακτικά την τουαλέτα της κάθαρσης είτε εγκέφαλος, είτε μάτια, είτε στομάχι, είτε πόδια, είτε καρδιά θα αναγκαστούν να προσκυνήσουν κάποιον κοντόχοντρο ΚΟΠΡΑΝΟ.

Υ.Γ Ζούμε σε εποχή έντονης ηθικής , οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η ιστορία έχει δείξει ότι σε τέτοιες εποχές έντονης φθοράς πολλά κοντόχοντρα κόπρανα αναρριχώνται στη εξουσία, χωρίς πολλές φορές να το πάρουμε είδηση και έχουν οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές και αιματοκυλίσματα τον κόσμο…

4/3/09

Εγκαινιάστηκε η στοιχειωμένη λιμνοδεξαμενή

Σαν το γεφύρι της Άρτας κατάντησε το έργο της άρδευσης του δήμου Κουτσοποδίου. Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν.
Όχι όμως επειδή ήταν στοιχειωμένο, αλλά λόγω της αδιαφορίας του κράτους και της έλλειψης συντονισμού των τοπικών αρχών που διεκδικούν ένα έργο, το οποίο ξεκινάει, πληρώνεται και πριν ολοκληρωθεί, εγκαταλείπεται. Έτσι έγινε και στο Κουτσοπόδι για ένα έργο που διπλοπληρώθηκε με δημόσιο χρήμα, αλλά ακόμα δεν λειτουργεί στο σύνολό του.
Από την εποχή που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Μητσοτάκης ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την άρδευση του Κουτσοποδίου. Τότε το 1992 που ο νυν νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος ήταν βουλευτής και η Έλσα Παπαδημητρίου ήταν γενική γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Έπεσε ο Μητσοτάκης άλλαξε …ο Μανωλιός και το έργο άλλοτε ξεκινούσε και άλλοτε σταματούσε. Οι κυβερνήσεις ανέβαιναν και κατέβαιναν αλλά το έργο που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Παρασκευή ακόμα …στοιχειωμένο είναι.
Η λιμνοδεξαμενή γέμισε με νερό, αλλά οι αγρότες με πατέντες θα ποτίσουν τα χωράφια τους, παίρνοντας νερό μόνο με δικές τους αντλίες που θα βυθίζουν στο νερό. Γιατί το δίκτυο που θα πάει το νερό στα χωράφια δεν έχει γίνει και οι ελπίδες τώρα επαφίενται στο περιβόητο πρόγραμμα «Μπαλτατζής».
Το ιστορικό του έργου όπως το ανέλυσε ο δήμαρχος Κουτσοποδίου έχει ως εξής:
Το 1989-1990 όλοι θυμούνται ότι ήταν μία από τις πιο άνυδρες περιόδους για την περιοχή Κουτσοποδίου.
Ένα δις δραχμές δαπάνησαν τότε οι αγρότες της περιοχής Κουτσοποδίου για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και αντικατάσταση των παλαιών αντλητικών συγκροτημάτων. Χαρακτηριστικό είναι – σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κο Αγγελόπουλο- ότι αυτή τη στιγμή έχουν διανοιχτεί στην Αργολίδα πάνω από 15.000 γεωτρήσεις.
Όπως τονίζει ο κος Μπιτζής: «Η περιοχή μας ήταν εκτός του προγραμματισμού άρδευσης από τα νερά του Αναβάλου. Η τότε κοινοτική αρχή ανέδειξε το πρόβλημα και διεκδίκησε την κατασκευή έργου μεταφοράς των νερών από την κεντρική Διώρυγα του Αναβάλου προς το Κουτσοπόδι.
Την σημασία και την αναγκαιότητα του έργου αντιλήφθηκε ο τότε βουλευτής Σωτηρόπουλος και τότε γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ Παπαδημητρίου. Αρχές 1992 σε επίσκεψη στην Αργολίδα του τότε πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε η επέκταση του Αλαβάλου προς το Κουτσοπόδι».
Από τότε συντάχθηκαν μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 30.000 τετραγωνικών μέτρων, τον αγωγό μεταφοράς μήκους 4 χιλιομέτρων με σωλήνες Φ 1200 και την κατασκευή μικρή δεξαμενής στην κεντρική Διώρυγα με τα αντλητικά μηχανήματα. Συνολικός προϋπολογισμός 3 δισεκατομμύρια.
Το έργο δημοπρατήθηκε το 1993 και ο εργολάβος εγκαταστάθηκε το 1994. Κατασκεύασε τον αγωγό και την λιμνοδεξαμενή και στη συνέχεια το έργο εγκαταλείφθηκε το 1996.
Το 2003 προς το τέλος το έργο επαναδημοπρατήθηκε στο σύνολο του, διότι η δεξαμενή είχε καταστεί διάτρητη λόγω της μη συντήρησης.
Το παραπάνω έργο εγκαινιάσθηκε στις 27/2/2009 και λειτούργησε για πρώτη φορά.
Το 2006 δημοπρατήθηκε από την περιφερειάρχη Πελοποννήσου, έργο προϋπολογισμού 3.750.000 ευρώ για την κατασκευή δευτερευόντων αγωγών στον Αργολικό κάμπο.
Μέλος της παραπάνω εργολαβίας προέβλεπε την κατασκευή δύο αγωγών μήκους 2.200 μέτρων και 1.800 αντίστοιχα προς Σχοινοχώρι και Φίχτυα, με τρία αντλητικά συγκροτήματα με αφετηρία την λιμνοδεξαμενή Κουτσοποδίου. Οι παραπάνω εργασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 90% και έχουν διακοπεί.
Στην μελέτη που έχει κατατεθεί από τον Δήμο Κουτσοποδίου στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» προβλέπονται η αποπεράτωση του παραπάνω έργου και η επέκτασή του σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου.

Τι γίνεται με τα σκουπίδια στον Νομό και ιδιαίτερα στην Ερμιονίδα;

Το περιβαλλοντικό σωματείο «Παρέμβαση πολιτών Ερμιονίδας» διοργανώνει μεθαύριο Σάββατο μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά για τα «σκουπίδια» και τις πιθανές λύσεις, στις 5.30 το απόγευμα στο Λύκειο Κρανιδίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου καθώς και εισηγήσεις γύρω από την διάθεση των απορριμμάτων από τον Δήμαρχο Κρανιδίου Δημήτρη Σφυρή και εκπροσώπους δημοτικών και οικολογικών κινήσεων από Κόρινθο. Ναύπλιο και Άργος.
Μετά το τέλος των πεντάλεπτων εισηγήσεων θα ακολουθήσει διάλογος μεταξύ των πολιτών.
Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, αφού ο ρόλος των δεματοποιητών, της ανακύκλωσης, της καύσης, των προστίμων και της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο φυσικό μας περιβάλλον θα αναλυθούν για πρώτη φορά δημόσια και διεξοδικά.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές:


Η κατάσταση σήμερα
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση με τέσσερα σκέλη
Α. Το οριστικό κλείσιμο και διαχείριση των υπαρχουσών χωματερών
Β. Την τακτοποίηση απορριμμάτων που τώρα δεν διαχειριζόμαστε καθόλου
Γ. Την οργάνωση της συγκέντρωσης διαλογής δεματοποίησης του νέου χώρου δεματοποίησης
Δ. Την μείωση του όγκου των απορριμμάτων μακροπρόθεσμα

Βασικές μας θέσεις είναι πως η δεματοποίηση
1. χωρίς να ξεκινησει ΤΩΡΑ η ανακύκλωση στην πηγη (τα σπιτια) και
2. ο διαχωρισμός (στον χώρο δεματοποίησης) στα υλικά που θα δεματοποιούνται
είναι ΛΑΘΟΣ επιλογή.
3.Ακόμα να συζητήσουμε αν η μεταφορά του μισού όγκου απορριμμάτων (τέσσαρες χιλιάδες τόνους τον χρόνο) από Λυγουριό –Επίδαυρο είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέρουσα (πόσο ανεβάζει το κόστος ανά κιλό απορριμμάτων) και άρα πρέπει να γίνει αυτή η συγκέντρωση.
Σίγουρα αν προχωρήσουμε σε κομποστοποιήση των οργανικών (που είναι και το λογικότερο) γιατί η ξήρανση να μην γίνεται στον τόπο αποκομιδής και αντί γι αυτό να κουβαλάμε το 30% της υγρασίας στον στενό τουριστικό δρόμο της επαρχίας μας για να ξηράνουμε τα οργανικά και να διαθέσουμε τα υγρά τους στην βάση του όρους Δίδυμο, που από κάτω του έχει πιθανά υδροφορείς.

Ας τα δούμε αναλυτικά
Α. Το οριστικό κλείσιμο και διαχείριση τα επόμενα χρόνια των τεσσάρων χωματερών της επαρχίας. Το σκέπασμα με χώμα τριάντα χρόνων απορριμμάτων έχει πολλά προβλήματα που θα πρέπει να αναφερθούν με λεπτομέρειες
Τέσσερες χωματερές στην Ερμιονίδας (Δισκούρια Δίδυμα, Ερμιόνη, Ηλιόκαστρο) μια στον Δήμο Ασκληπιείου (Λυγουριό)και της Επιδαύρου κλείνουν.
Ποιος θα είναι ο φορέας που αναλάβει αυτό το έργο
ποιες είναι οι τεχνικές μελέτες περιβαλλοντικής αποκατάστασης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 της απάντησης του Δημάρχου προς το σωματείο μας (αριθμ πρωτ596/30/01/09)
Β. Την τακτοποίηση απορριμμάτων που τώρα δεν διαχειριζόμαστε καθόλου προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχουν Νόμος 2939/2001 http://www.minenv.gr/anakyklosi/law/00/law2939.pdf
Χρησιμοποιημένα ελαστικά οχημάτων (Π.Δ. 109,ΦΕΚ 75Α/5.3.04). Απόβλητα λιπαντικών ελαίων (Π.Δ. 116, ΦΕΚ 64Α/2.3.04). Οχήματα στο τέλος κύκλου ζωής (Π.Δ. 116, ΦΕΚ 81Α/5.3.04. Χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές (ΠΔ 115, ΦΕΚ 80Α/5.3.04) και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Π.Δ. 117, ΦΕΚ 82Α/5.3.04).
Το ζητούμενο είναι:
1.H διαχείριση των αδρανών υλικών (μπάζα) παλαιών αυτοκίνητων, μεγάλων σίδερων (μπορούν να πωληθούν), ξύλων από κατεδαφίσεις, μπαταριών αυτοκίνητων, αλλά και απλών μπαταριών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (για τις όποιες ο Δήμος Ασκληπιείου και ο Δήμος Επιδαύρου ξεκινά πρόγραμμα ανακύκλωσης ).
2.H διαχείριση οργανικών απορριμμάτων που θα αποστραγγίζονται στην μονάδα βιολογικού καθαρισμού του χώρου αποθήκευσης απορρίμματα που θα μπορούσαν να παράγουν το ένα πέμπτο του όγκου τους σε κομπόστ βιολογικό λίπασμα και να αποτελεί έσοδο για τον Δήμο.
3.H εναπόθεση της λυμματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών όλης της Ερμιονίδας που τώρα γίνεται στις χωματερές μετά και την σύνδεση του υπόλοιπου Κρανιδίου, Πόρτο Χελιού Κοιλάδας στο δίκτυο αποχέτευσης.(η λυμματολάσπη επίσης παράγει κομπόστ με κατάλληλη επεξεργασία).
4. Στα απορρίμματα με τοξική δράση στο περιβάλλον περιλαμβάνονται λάδια τηγανίσματος που σήμερα πάνε στις χωματερές, κατσίγαρος από τα ελαιοτριβεία (που με βάση την νομοθεσία πρέπει να σβήνει σε δεξαμενές ασβέστη που επίσης μπορεί να γίνει κομπόστ),
λάδια αυτοκίνητων και σκαφών.
Σημαντικές ακόμα είναι οι όλο και περισσότερο χρησιμοποιούμενες λάμπες χαμηλής κατανάλωσης που περιέχουν υδράργυρο και πρέπει να μην πηγαίνουν στα απορρίμματα.
Κάποια από αυτά τα υλικά καταλήγουν σήμερα στις αποχετεύσεις και τον βιολογικό καθαρισμό, κάποια στο χώμα η την θάλασσα και κάποια αλλά στην χωματερή.
Ένα σοβαρό πρόβλημα στην επαρχία μας είναι τα πλαστικά μπουκάλια νερού λόγω της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού έχουμε μια ετήσια κατανάλωση 7,5 εκατομμυρίων φιαλών χωρίς να συνυπολογίσουμε τις χιλιάδες παραθεριστές και τουρίστες του καλοκαιριού που σίγουρα ανεβάζουν τον αριθμό στα δέκα εκατομμύρια.
Εδώ πρέπει να επιδοτηθούν οι μεγάλες συσκευασίες που επιστρέφονται στα καταστήματα (ακόμα και οικιακοί ψύκτες με τέτοιες φιάλες) πάντως να σταματήσει αύτη η ξέφρενη συσσώρευση πλαστικών μπουκαλιών στις χωματερές (με την καύση τους αργά η γρήγορα να μολύνει τον αέρα). Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν εταιρείες που συγκεντρώνουν και ανακυκλώνουν αυτά τα απορρίμματα.
5.Τέλος η διαχείριση των απορριμμάτων του κέντρου υγείας.

Γ. Στην θέση Σταυρός στα Δίδυμα θα δημιουργηθεί χώρος δεματοποίησης - αποθήκευσης των απορριμμάτων σε 35 στρέμματα.
Ποιος φορέας θα αναλάβει την οργάνωση της συγκέντρωσης, διαλογής δεματοποίησης και αποθήκευσης των απορριμμάτων πολλών χιλιάδων κατοίκων για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Ανεξάρτητα με το αν θα γίνει διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή (τα σπίτια) ή στον χώρο δεματοποίησης το 25% περίπου του όγκου των απορριμμάτων θάβεται. Που θα θάβεται;
Σε κάθε 25 τόνους απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ φυλής παράγονται 10 τόνοι σύμμεικτο υλικό RDF που αποτελεί καύσιμη ύλη (πιθανά για το μελλοντικό εργοστάσιο πυρόλυσης) που θα αποθηκεύεται;
Εκτιμάται πώς κάθε άνθρωπος παράγει ένα με ενάμιση κιλό σκουπίδια την ημέρα αν υπολογίσουμε με το κατώτερο ένα κιλό στην επαρχία μας δηλαδή, γύρω στους δέκα τόνους.
Αν προσθέσουμε Λυγουριό και Επίδαυρο ανεβαίνουμε στους δεκαέξι τόνους απορρίμματα την ημέρα.
Οι τέσσερες Δήμοι έχουν γύρω στις 16.000 κατοίκους και λογικά άλλους 2000 περίπου μετανάστες με μετριότατους υπολογισμούς: Ερμιόνη 3194, Κρανίδι 4912, Ασκληπιείο 3131 και Επίδαυρος 4471.
Ακόμα σε ενενήντα περίπου μέρες του καλοκαιριού πρέπει ο πληθυσμός να διπλασιάζεται από παραθεριστές και τουρίστες.
(18χιλ κάτοικοι x 365 μέρες=6,570 τόνοι-18χιλ τουρίστες x 90μέρες=1,620 τόνοι)
Ας υπολογίσουμε γύρω στις έξη με οκτώ χιλιάδες τόνους απορρίμματα τον χρόνο.
Στην ποσότητα αυτή δεν υπολογίζονται οι πιθανές αναπτυξιακές προβλέψεις (γήπεδα γκολφ τουριστικές μονάδες εξοχικές κατοικίες) που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια και άρα θα ανεβάσουν τον όγκο των απορριμμάτων.
Ας δεχτούμε λοιπόν πώς θα έχουμε μηδενική ανάπτυξη.
Το ένα πέμπτο από αυτά (τουλάχιστον )είναι οργανικά υπόλοιπα που μπορούν να κομποστοποιηθούν. Θα γίνεται κομποστοποιήση; Κι αν ναι γιατί τα οργανικά με το μεγάλο βάρος λόγω υγρασίας, να μεταφέρονται στα Δίδυμα για να στεγνώσουν;
Ένα ερωτηματικό που γεννιέται είναι σχετικά με την θέση .
Εφτάμισι με δέκα τόνους απορρίμματα τα μισά δηλαδή από τον συνολικό όγκο θα διακινηθούν με φορτηγά από Λυγουριό και Επίδαυρο προς Δίδυμα καθημερινά ,αντίστοιχα φορτηγά θα έρθουν για να πάρουν κάποτε τα σκουπίδια και φορτωμένα θα ξαναφύγουν προς το εργοστάσιο διαχείρισης αν και όποτε γίνει αυτό. Και το εργοστάσιο θα είναι ΜΕΤΑ το Λυγουριό σίγουρα.
Επόμενα κάθε κιλό σκουπίδια θα επιβαρυνθεί με το ανάλογο κόστος σε βενζίνη, μεροκάματα, επισκευές καθώς και κυκλοφοριακή κίνηση στον στενό και γεμάτο στροφές τουριστικό δρόμο που συνδέει την Ερμιονίδα με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποιος ο λόγος να κάνουμε βόλτες τα σκουπίδια μας;
Τρεις επιπλέον βασικές οικονομικές και περιβαλλοντικές παράμετροι είναι
1. η μορφή των δεμάτων κυλινδρική η επίπεδη καθώς και
2.η μεμβράνη πλαστικοποίησης που ανάλογα με την αξία της έχει ένα η δυο χρόνια ζωής.
3.Τέλος η ποιότητα (BOD5) του νερού που θα παράγει ο βιολογικός του χώρου δεματοποίησης και αντίστοιχα ο τρόπος διάθεσης του χωρίς να επιβαρυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας που είναι πιο κάτω (πιθανά Καταφύκι, Παπούλια, ή ακόμα και Ασπροβούνι –Αυλώνα, Κοκκινόβραχος) ή αν διατίθεται στον κεντρικό βιολογικό καθαρισμό του Κρανιδίου να μην ανατραπεί η λειτουργία του.

Δ .Την μείωση του όγκου των απορριμμάτων από εδώ και εμπρός
1.μέσα από συνεχή προγράμματα στα σχολεία και στα σπίτια με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για παράδειγμα.
2.Η αποφυγή της χρήσης πλαστικής σακούλας στα ψώνια ,Ισως σαν πρώτο μετρο να χρεωνεται ακριβα η πλαστική σακούλα στα καταστήματα.
3.συσκευασμένων προϊόντων αντί για χύμα (τα προϊόντα που κόβουν και μας τυλίγουν οι υπάλληλοι είναι φτηνότερα και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας),
4.η κομποστοποιηση στο σπίτι,
5.η επαναχρησιμοποίηση υλικών με φαντασία σαν παιχνίδια η διακοσμητικά στοιχεία (σχετικοί διαγωνισμοί ακόμα και με χρηματικά βραβεία θα βοηθούσαν)
6.το να προτιμάμε προϊόντα ελαφρά ακριβότερα με μεγαλύτερο χρόνο ζωής αντί για φτηνά μιας χρήσης που τελικά είναι ακριβότερα
και αλλά μέτρα και δράσεις που για λόγους οικονομίας του κειμένου δεν καταγράφουμε.
Επισημαίνουμε πώς στην ανακύκλωση δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα δεδομένα που υπολογίζονται σήμερα σαν οικονομικό κόστος (έσοδα - έξοδα) αλλά και τον περιορισμό των εξόδων του Δήμου από μεροκάματα χωματερές επιβάρυνση υδροφόρου ορίζοντα.
Να μην ξεχνάμε πάντα πώς ένα μέρος των δημοτικών τελών (που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα), επιβάλλεται να διοχετευθεί σε δράσεις ανακύκλωσης.
Τέλος τα υλικά που θα συγκεντρώνονται (κομπόστ, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) σίγουρα θα προσφέρουν ένα έσοδο.
Ακόμα να μην βλέπουμε μόνο με οικονομικά δεδομένα το θέμα των απορριμμάτων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει σχέση με την κοινωνική ευθύνη και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά προβλήματα, είναι θέμα δηλαδή πολιτισμού και πολιτικής συνειδητότητας.
Και εδώ το παράδειγμα της ενορίας Κοιλάδας και του ιερέα Θεμιστοκλή Μπάζο που έχει κάνει πράξη με την πλατιά συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας την ανακύκλωση χαρτιού (24 τόνοι σε 1 χρόνο) και αλουμινίου είναι χαρακτηριστική.
Ανακύκλωση κάνουν και στα σχολεία εδώ και δεκαεννιά χρόνια αβοήθητοι.
«Οι πολίτες θέλουν και μπορούν» όπως έχουν αποδείξει έμπρακτα.
Να συνυπολογίσουμε το περιβαλλοντικό κόστος καθώς και το κόστος αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων (ενέργεια, μεροκάματα, εργαλεία αυτοκίνητα κλπ) στο κόστος ενός προϊόντος.
Είναι σαφές ότι αν κάποιο προϊόν έχει μεγάλο χρόνο ζωής το περιβαλλοντικό-οικονομικό του κόστος είναι χαμηλό. Στην αντίθετη περίπτωση το κόστος αυτό το πληρώνουμε έμμεσα με τους φόρους και τα τέλη, εμείς και τα παιδιά μας που θα ζήσουν στον τόπο.
Στο δια ταύτα
Οι απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις ξεκαθαρίζει και την θέση μας-πρόταση για το πρόβλημα των απορριμμάτων.
1.Ποιος θα είναι ο φορέας που αναλάβει το έργο διαχείρισης των υπαρχουσών χωματερών αφού κλείσουν. Ποιες είναι οι τεχνικές μελέτες περιβαλλοντικής αποκατάστασης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 της απάντησης του Δημάρχου προς το σωματείο μας (αριθμ. πρωτ. 596/30/01/09)
2.Θα γίνει διαχείριση των απορριμμάτων που σήμερα σκορπίζονται στο περιβάλλον η καταλήγουν στις χωματερές χωρίς επεξεργασία; (τοξικά και ηλεκτρονικά, λάδια μπάζα κλπ)
3.Θα γίνει κομποστοποιήση των οργανικών της μούργας και της λυμματολάσπης των βιολογικών;
4.Θα ξεκινήσουν ΤΩΡΑ οι δυο Δήμοι της επαρχίας προγράμματα ανακύκλωσης ενημέρωσης των πολιτών;
5.Θέλουμε χώρο επεξεργασίας αποθήκευσης των απορριμμάτων δεματοποιημένων η ανακυκλώσιμων στον Σταυρό Διδύμων και για άλλους Δήμους εκτός Ερμιόνης και Κρανιδίου; ή μήπως ανακύκλωση με δυο τουλάχιστον χώρους επεξεργασίας αποθήκευσης είναι προτιμότερη λύση».
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση θα επιχειρηθεί να μεταδοθεί ιντερνετικά με εικόνα και ήχο ώστε να την παρακολουθήσουν οι κάτοικοι σε όλοι την περιφέρεια καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την ανακύκλωση των απορριμάτων.

Μπήκαν κάμερες στις στρατώνες του Καποδίστρια για να προστατέψουν το Μουσείο

Με κάμερες την νύχτα και φύλακες την ημέρα θα προστατεύεται όλο το συγκρότημα των στρατώνων του Άργους από κλέφτες και ναρκομανείς που σήμερα και ιδίως τα βράδια λυμαίνονταν τον χώρο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Άργους Γιώργου Αναγνώστου, χάρη στις προσπάθειες του οποίου προχωρά το έργο, εντός του Μαρτίου αναμένεται η επιλογή και η μεταφορά εκθεμάτων που θα τοποθετηθούν στο Βυζαντινό μουσείο του Άργους.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση της Μουσειολογικής μελέτης βάση της οποίας θα γίνει η επιλογή των εκθεμάτων που θα τοποθετηθούν μετά την ολοκλήρωση και της Μουσειακής μελέτης η οποία μεταξύ άλλων θα προσδιορίζει τον μουσειακό εξοπλισμό, όπως τρόπος έκθεσης, βιτρίνες, φωτισμός κλπ.
Από πλευράς Δήμου, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Αναγνώστου στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θα τοποθετηθεί περίφραξη για την οποία δόθηκε έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Η δυτική πτέρυγα των στρατώνων θα είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τους «βυζαντινούς». Στο ισόγειο θα λειτουργεί το παράρτημα της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που σήμερα στεγάζεται στο χώρο της αρχαίας αγοράς, πωλητήριο του ταμείου αρχαιολογικών πόρων καθώς και εργαστήρια.
Τα βυζαντινά εκθέματα θα τοποθετηθούν στα 35τμ του πρώτου ορόφου, ο οποίος διασκευάστηκε ώστε να είναι επισκέψιμος και από ΑμΕΑ, αφού τοποθετήθηκε ανελκυστήρας από την πλευρά της λαϊκής αγοράς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Βυζαντινό Μουσείο του Άργους θα είναι το δεύτερο που θα λειτουργήσει στην Πελοπόννησο μετά αυτό της Πάτρας. Η επιλογή του Άργους έγινε λόγω της πληθώρας των Βυζαντινών Ευρημάτων τα οποία διαθέτει η πόλη και τα οποία συχνά τα μπερδεύει ο επισκέπτης με τα αρχαία, όπως αυτά που βρίσκονται στο οικόπεδο του Τρικούπη ή και πάνω στα ερείπια του ναού του Απόλλωνος στην Δειράδα.

Η κρίση χτυπά ασύστολα την Αργολίδα

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ σημειώθηκε στο Ναύπλιο το τριήμερο της Αποκριάς. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στα ταμεία των καφετεριών, των ταβερνών και των ξενοδοχείων της πόλης. Ανάλογη η κατάσταση και στην Ερμιονίδα. Πώς γίνεται όμως να υπάρχει κόσμος και το χρήμα να μην ρέει άφθονο; Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο αυτό;
ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ, ήλπιζαν να βγάλουν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, όμως σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, ο τζίρος έπεσε – όπως λένε οι ίδιοι – κατά 20 – 30%. Κόσμος ήρθε για τις απόκριες στον δημοφιλή προορισμό, αλλά τα πορτοφόλια δεν άδειασαν. Πώς να αδειάσουν όμως όταν ήδη είναι άδεια;
ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ τα έξοδα, με «τεχνικές» παζαριού ακόμα και στα ξενοδοχεία, με επιλογή φθηνών καταλυμάτων, με ανέξοδους περιπάτους, με επιλεκτικές παραγγελίες στα εστιατόρια και τις ταβέρνες. Ουρές σημειώθηκαν αντίθετα στα τυροπιτάδικα και στα φαστ φουντ, όπου οι επισκέπτες αγόραζαν μόνο τα απαραίτητα.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που διαμορφώνεται είναι τραγική στην περιοχή, με θύματα όλους τους κατοίκους. Πρώτοι «χτυπήθηκαν» οι αγρότες που σταμάτησαν να απολαμβάνουν υψηλών εισοδημάτων εδώ και πολλά χρόνια. Ακολουθούν τα τουριστικά επαγγέλματα που αναμένεται να …καταρρεύσουν το καλοκαίρι. Οπότε τα 2/3 της οικονομίας του νομού που βασίζεται στους δύο αυτούς τομείς, θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ καταρρέει οικονομικά μέρα με την ημέρα και το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο. Και μαζί με όλα αυτά έρχεται η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας που χτυπά πλέον όλες τις ηλικίες. Η κυβέρνηση βαδίζει στα τυφλά και ανήμπορη η αυτοδιοίκηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Όταν αποφεύγουμε όμως την συζήτηση και τον διάλογο, τότε κερδίζει έδαφος η παραπληροφόρηση, η στρέβλωση, η αμφιβολία και τον φόβο τον διαδέχεται αναπόφευκτα ο πανικός.
ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ το λόγο θα ήταν ίσως χρήσιμο εγκαίρως να πούμε και μερικές αλήθειες και να αντιμετωπίσουμε κατάματα τα προβλήματα και τις αιτίες της κρίσης. Και να αντιμετωπίσουμε σε όποιο βαθμό μπορούμε τοπικά. Πώς; Ακούγοντας τους ίδιους τους επαγγελματίες.

Η οικονομική κρίση φέρνει και …άλλα

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς από μια οικονομική κρίση επαναφορά, συνετισμό της οικονομίας σε «λογικά πλαίσια», με περιορισμό των μισθών και βύθισμα των συντάξεων. Παράλληλα θα περίμενε και την ανταπόκριση από πλευράς ενοικίων στέγασης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης, με μείωση του ενοικιοστασίου.
ΑΥΤΑ ΦΥΣΙΚΑ θα τα περίμενε κανείς σε μια οικονομία αναπτυγμένου καπιταλισμού και όχι καπιταλισμού τύπου λαχαναγοράς που είναι ο δικός μας. Η ύπαρξη πολλών ιδιόκτητων κατοικιών θα κρατήσει τα ενοίκια αρκετά ψηλά από το αναμενόμενο, ενώ η κατασκευή για ιδιοκατοίκηση αναμένεται να μην υποστεί ιδιαίτερες αρνητικές μεταβολές.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ επιπτώσεις θα έχουμε στον τουρισμό και στις σχέσεις εξαρτημένης εργασίας οι οποίες αντανακλούν την διεθνή κρίση προς το εσωτερικό της χώρας και επηρεάζουν ψυχολογικά την εγχώρια αγορά. Οι υπόλοιπες επιπτώσεις θα είναι μάλλον ψυχολογικού χαρακτήρα παρά οικονομικής υφής.
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ή μη η οικονομική κρίση επιφέρει αύξηση τόσο του οικονομικού εγκλήματος όσο και της κοινής εγκληματικότητας με πρώτευσες τις διαρρήξεις και τις ληστείες ενώ παρατηρείται και αύξηση των τροχαίων παραβάσεων! Οι τροχαίες παραβάσεις ερμηνεύονται με την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης των οδηγών λόγω οικονομικών προβλημάτων που τους απασχολούν, αλλά και λόγω της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής που προκαλεί η απογοήτευση.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχνάμε όμως πως μια κρίση μετά την ολοκλήρωσή της οδηγεί αναπόφευκτα στην άνθιση της οικονομίας αλλά και σε ισχυρές καπιταλιστικές πιέσεις προς τις λεγόμενες αδύναμες οικονομίες. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που δεν υπήρχε σε αυτή τουλάχιστον την μορφή μετά από παγκόσμιες κρίσης και αυτή λέγεται παγκοσμιοποίηση της αγοράς. Ποίες εθνικές οικονομίες θα βγουν ωφελημένες και ποιες όχι δεν θα εξαρτηθεί από τις εγχώριες επενδύσεις αλλά από την δυναμική που μπορούν να «υποσχεθούν» τα χαμηλά κόστη παραγωγής σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία.

Ο Ρομπέν της πολιτικής και το τέλος του εφιάλτη

Άρθρο του Βασίλη Καπεςτάνιου

ΠΡΩΙΝΟ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ πήρε την μεγάλη απόφαση ο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ. Θα άφηνε για λίγο το γυάλινο παλάτι της βουλής των τριακοσίων. Ο ψυχαναλυτής του είχε διαπιστώσει παραφασική κατανόηση και πολιτική δυσπραξία, ο αέρας της αγοράς θα του έκανε καλό. Εξ άλλου αυτός ήταν και ο σκοπός του, εκλεγμένος από το λαό, έπρεπε λοιπόν πεζός να χυθεί στις γειτονιές της πόλης και να βρει τις πληγές της πολιτείας. Αιρετός γιατρός για τις ασθένειες της πολιτείας ο σκοπός του. Έδωσε τον όρκο της σιωπής θα επέστρεφε στο γυάλινο παλάτι μόνο και μόνο για να φέρει τον Λόγο της πολιτείας. Στις γειτονιές και τους δρόμους της πολιτείας είδε αυτά που δεν μπορούσε να δει από το παλάτι της αιρετής εξουσίας. Κάτι τα πανέμορφα βιτρώ κάτι η απόσταση των γραφείων των εκλεγμένων από το επίπεδο του δρόμου αλλοιωνόταν η όραση τους. Ήταν και τα τζάμια διπλά και κλειστά δεν έρχονταν ο ήχος του άγχους και της απόγνωσης στα αυτιά τους. Νόμιζαν ότι όλοι αυτοί που έτρεχαν στους δρόμους δεν ήταν παρά ευτυχισμένοι πολίτες των οποίων είχαν αναλάβει την διοικητική διαχείριση.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ του επιφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις. στην πλατεία Συντάγματος είδε πολλούς έμμισθους υπαλλήλους της εξουσίας να την καταχρώνται και να έχουν έτοιμη την απολογία της ένστολης συγνώμης τους.
Στην οδό Πανεπιστημίου πλήθος φοιτητών κυνηγούσαν το καλό φροντιστήριο με τα έτοιμα πακέτα ερωτήσεων απαντήσεων για τις εξετάσεις. Ακόμα και οι εφημερίδες έπιασαν τον πόθο για μια θέση στο δημόσιο και μοίραζαν ψηφιακούς δίσκους και φυλλάδια για μια τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Στην βιασύνη τους για την παραπαιδεία του βολέματος δεν έβλεπαν ότι στο βρώμικο πεζοδρόμιο τσαλαπατούσαν το λευκό σεντόνι της γνώσης.
ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ άνεργοι πτυχιούχοι να συναγωνίζονται σε υποτέλεια έξω από τα γραφεία των εκλεγμένων του γυάλινου παλατιού για μια θέση στο δημόσιο. Θέση η οποία πήρε τον τίτλο του καλύτερου μεταπτυχιακού.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΑΝΕΡΓΟΙ περιέφεραν το άγχος τους γύρω από την θέση του παλιού γνωστού σιντριβανιού , αναζητούσαν μια σταγόνα ελπίδας μέσα στα ναρκωτικά και την πορνεία. Κάθε δρόμος και μια έκπληξη δυστυχίας κάθε γειτονιά και μια πληγή. Ένοιωθε τρομερές ενοχές, ο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ, αναρωτιόταν για τον δικό του ρόλο. Όλα τα μεγάλα έργα για τα οποία ένοιωθε ιδιαίτερη υπερηφάνεια , κόσμημα του πολιτικού έργου δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα για την ευτυχία των πολιτών αποξένωση και αλλοτρίωση το στίγμα της εποχής του. Ξαναγύρισε στην πλατεία Ομονοίας έρχονταν γύρω γύρω από την πλατεία περιφερόμενος την δυστυχία ένας κόμπος τον έσφιγγε στο λαιμό όλο και πιο έντονος.
ΞΥΠΝΗΣΕ ΛΟΥΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ είχε αποκοιμηθεί στο γραφείο του στο γυάλινο παλάτι φορούσε ακόμα την μάσκα του από την βραδινή αποκριάτικη γιορτή. Ωραία η ιδέα μου σκέφθηκε να ντυθώ Ρομπέν της Πολιτικής του ανέβασε το image όπως του είπαν οι επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι. Σηκώθηκε γρήγορα πέταξε την μάσκα του Ρομπέν βεβαιώθηκε στον καθρέπτη για το αγέρωχο προσωπείο του, βύθισε στο κάτω μέρος της συνείδησης του το βραδινό όνειρο εφιάλτη και ετοιμάστηκε να εγκαινιάσει την καινούργια υπόγεια σήραγγα. …… Άντε… και καλή σαρακοστή …

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ