Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

4/3/09

Εγκαινιάστηκε η στοιχειωμένη λιμνοδεξαμενή

Σαν το γεφύρι της Άρτας κατάντησε το έργο της άρδευσης του δήμου Κουτσοποδίου. Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν.
Όχι όμως επειδή ήταν στοιχειωμένο, αλλά λόγω της αδιαφορίας του κράτους και της έλλειψης συντονισμού των τοπικών αρχών που διεκδικούν ένα έργο, το οποίο ξεκινάει, πληρώνεται και πριν ολοκληρωθεί, εγκαταλείπεται. Έτσι έγινε και στο Κουτσοπόδι για ένα έργο που διπλοπληρώθηκε με δημόσιο χρήμα, αλλά ακόμα δεν λειτουργεί στο σύνολό του.
Από την εποχή που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Μητσοτάκης ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την άρδευση του Κουτσοποδίου. Τότε το 1992 που ο νυν νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος ήταν βουλευτής και η Έλσα Παπαδημητρίου ήταν γενική γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Έπεσε ο Μητσοτάκης άλλαξε …ο Μανωλιός και το έργο άλλοτε ξεκινούσε και άλλοτε σταματούσε. Οι κυβερνήσεις ανέβαιναν και κατέβαιναν αλλά το έργο που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Παρασκευή ακόμα …στοιχειωμένο είναι.
Η λιμνοδεξαμενή γέμισε με νερό, αλλά οι αγρότες με πατέντες θα ποτίσουν τα χωράφια τους, παίρνοντας νερό μόνο με δικές τους αντλίες που θα βυθίζουν στο νερό. Γιατί το δίκτυο που θα πάει το νερό στα χωράφια δεν έχει γίνει και οι ελπίδες τώρα επαφίενται στο περιβόητο πρόγραμμα «Μπαλτατζής».
Το ιστορικό του έργου όπως το ανέλυσε ο δήμαρχος Κουτσοποδίου έχει ως εξής:
Το 1989-1990 όλοι θυμούνται ότι ήταν μία από τις πιο άνυδρες περιόδους για την περιοχή Κουτσοποδίου.
Ένα δις δραχμές δαπάνησαν τότε οι αγρότες της περιοχής Κουτσοποδίου για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και αντικατάσταση των παλαιών αντλητικών συγκροτημάτων. Χαρακτηριστικό είναι – σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κο Αγγελόπουλο- ότι αυτή τη στιγμή έχουν διανοιχτεί στην Αργολίδα πάνω από 15.000 γεωτρήσεις.
Όπως τονίζει ο κος Μπιτζής: «Η περιοχή μας ήταν εκτός του προγραμματισμού άρδευσης από τα νερά του Αναβάλου. Η τότε κοινοτική αρχή ανέδειξε το πρόβλημα και διεκδίκησε την κατασκευή έργου μεταφοράς των νερών από την κεντρική Διώρυγα του Αναβάλου προς το Κουτσοπόδι.
Την σημασία και την αναγκαιότητα του έργου αντιλήφθηκε ο τότε βουλευτής Σωτηρόπουλος και τότε γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ Παπαδημητρίου. Αρχές 1992 σε επίσκεψη στην Αργολίδα του τότε πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε η επέκταση του Αλαβάλου προς το Κουτσοπόδι».
Από τότε συντάχθηκαν μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 30.000 τετραγωνικών μέτρων, τον αγωγό μεταφοράς μήκους 4 χιλιομέτρων με σωλήνες Φ 1200 και την κατασκευή μικρή δεξαμενής στην κεντρική Διώρυγα με τα αντλητικά μηχανήματα. Συνολικός προϋπολογισμός 3 δισεκατομμύρια.
Το έργο δημοπρατήθηκε το 1993 και ο εργολάβος εγκαταστάθηκε το 1994. Κατασκεύασε τον αγωγό και την λιμνοδεξαμενή και στη συνέχεια το έργο εγκαταλείφθηκε το 1996.
Το 2003 προς το τέλος το έργο επαναδημοπρατήθηκε στο σύνολο του, διότι η δεξαμενή είχε καταστεί διάτρητη λόγω της μη συντήρησης.
Το παραπάνω έργο εγκαινιάσθηκε στις 27/2/2009 και λειτούργησε για πρώτη φορά.
Το 2006 δημοπρατήθηκε από την περιφερειάρχη Πελοποννήσου, έργο προϋπολογισμού 3.750.000 ευρώ για την κατασκευή δευτερευόντων αγωγών στον Αργολικό κάμπο.
Μέλος της παραπάνω εργολαβίας προέβλεπε την κατασκευή δύο αγωγών μήκους 2.200 μέτρων και 1.800 αντίστοιχα προς Σχοινοχώρι και Φίχτυα, με τρία αντλητικά συγκροτήματα με αφετηρία την λιμνοδεξαμενή Κουτσοποδίου. Οι παραπάνω εργασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 90% και έχουν διακοπεί.
Στην μελέτη που έχει κατατεθεί από τον Δήμο Κουτσοποδίου στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» προβλέπονται η αποπεράτωση του παραπάνω έργου και η επέκτασή του σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ