Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/3/09

Εντυπωσίασε η επανέκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου

Παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά εγκαινιάστηκε
την Τρίτη το απόγευμα η Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου. Μετά από πέντε χρόνια έντονων προσπαθειών, υλοποιήθηκε από τη Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απολογιστικά με αυτεπιστασία το έργο «Βελτίωση – Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου» συνολικού κόστους 886.750 Ευρώ, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Π.Ε. Πελοποννήσου). Το σύνθετο αυτό έργο αφορά σε κτιριακές βελτιώσεις που δημιούργησαν τις υποδομές για ένα σύγχρονο μουσείο, φιλικό για τον επισκέπτη καθιστώντας το προσβάσιμο σε ΑμεΑ, καθώς και σε επανέκθεση του εκθεσιακού υλικού. Η επανέκθεση έγινε με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, καθώς τα εκθέματα, νέα τα περισσότερα, οργανώνονται σε θεματικές ενότητες και πλαισιώνονται με συμβατικά εποπτικά μέσα αλλά και σύγχρονες τεχνολογίες. Στόχος της παρουσίασης είναι η ανάδειξη των πολιτισμών που άνθησαν στην Αργολίδα από την απώτατη προϊστορία ως την ύστερη αρχαιότητα, σε μια αδιάσπαστη σχεδόν συνέχεια από το 32000 π.Χ. έως και τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα. Παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση εγκαινιάζεται η περιοδική φωτογραφική έκθεση του Νικόλαου Τομπάζη με αρχαιολογικά θέματα της Αργολίδας (1952-1954) στους προθαλάμους των αιθουσών του Μουσείου, όπως τόνισε η Διευθύντρια της Δ΄ Εφορείας ΠΚΑ, αρχαιολόγος, Άννα Μπανάκα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια της Δ ΕΠΚΑ, προηγήθηκαν οι αναβαθμίσεις των Μουσείων των Μυκηνών το 2003 και της Νεμέας το 2004, που έκαναν το εγχείρημα της επανέκθεσης ακόμα πιο δύσκολο αφού θα «έπρεπε να αγγιχτούν τα σωθικά του Μουσείου, να γίνει επιλογή από τις αποθήκες και το αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό από τους επισκέπτες».
Ξεκινώντας από το 32.000 προ Χριστού με τις εστίες φωτιάς από το στενό της Προσύμνας, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την ιστορική και την οικονομική εξέλιξη της Αργολίδας και ιδίως των περιοχών της Λέρνας, της Τίρυνθας, της Μιδέας, της Ασίνης, της Αρίας και των Αλιέων στην Ερμιονίδα και σε συνδυασμό πάντα με τις εκθέσεις στα Μουσεία των Μυκηνών, του Άργους και της Επιδαύρου.
Η μοντέρνα παρουσίαση των θεματικών νέων εκθεμάτων σε συνδυασμό με την προβολή βιντεοπαραγωγών με θέμα τα σημεία από όπου προέρχονται τα εκθέματα, δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να κατανοήσει περισσότερο των χώρο αλλά και την χρίση των ευρημάτων.
Πέρα από την γνωστή πανοπλία των Δενδρών, η οποία συντηρήθηκε από την συντηρήτρια Πηνελόπη Ταρατόρη και αντικαταστάθηκε το ψεύτικο κράνος της από πιστό αντίγραφο κράνους με δόντια αγριογούρουνου, καθώς και άλλες δύο περικεφαλαίες διαφόρων εποχών, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από ένα αρχικά κοινότυπο εύρημα, μια μαρμάρινη πλάκα, η οποία αναφέρεται στην διαιτησία των Ροδίων και των Μηλείων στον προσδιορισμό των ορίων μεταξύ Ερμιόνης και Επιδαύρου. Όπως μας είπε η κα. Ευαγγελία Παπή, οι διαιτητές τοποθέτησαν δύο όμοιες πινακίδες στις δύο αντιμαχόμενες πόλεις προκειμένου να σταματήσουν οι προστριβές για τα όριά τους.
Πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα που μπορεί κανείς να απολαύσει στους δύο ανακαινισμένους ορόφους του αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου, δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να φέρουν πιο κοντά στον αρχαίο πολιτισμό τους μαθητές μέσω ψηφιακής προβολής ντοκιμαντέρ που αναφέρεται διαχρονικά στην ζωή και τον πολιτισμό της Αργολίδας, δίνοντας ακόμα και την δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να σχηματίσουν ιστορικά παζλ με τα ίδια τα καθίσματά τους.
Για την πολύ επιτυχημένη επανέκθεση, πέρα από τους εκάστοτε διευθυντές την τελευταία πενταετία της Δ ΕΠΚΑ και τους αρχαιολόγους φυσικά, εργάστηκαν η τμηματάρχης Μουσείων κα. Ευαγγελία Παπή και ο τοπογράφος της Δ ΕΠΚΑ Μπάμπης Αντωνιάδης.
Πιθανόν η επόμενη επανέκθεση ευρημάτων θα αφορά το Μουσείο Άργους για το οποίο οι μελέτες έχουν προχωρήσει αρκετά όπως μας αποκάλυψε η κα Μπανάκα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ