Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/3/09

Γιατί είναι του αλλουνού…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Εκπαιδευτής στις ειδικές δυνάμεις στην τελευταία άσκηση των κομάντο ενώ ήταν σε θέση προσοχής τους χτυπούσε με την βαριά μπότα του στο μικρό τους δάκτυλο με όσο μεγαλύτερη δύναμη μπορούσε .
- Πονάς ρε Έλληνα;
- Όοοοοχιιιι. Απαντούσε σφίγγοντας όσο μπορούσε τα δόντια ο εκπαιδευόμενος και κρύβοντας τα δάκρυα του πόνου
Φτάνει ο μεγαλοεκπαιδευτής και στον προτελευταίο το πατά με φοβερή δύναμη και ο κομάντο παραμένει απαθέστατος
- Πονάς ρε Έλληνα;
- Όχι . ήταν η απαθέστατη απάντηση του με ένα χαμόγελο ειρωνικό να διαγράφεται στα χείλη του . Και μέσα του αρχίζει να πιστεύει ότι είναι άτρωτος..
Αυτό επαναλήφθηκε πέντε έξι φορές Και ο εκπαιδευτής είχε φτάσει στα όρια του πανικού. Η εξουσία που τον διόρισε του είχε αναθέσει δυο βασικούς ρόλους να προκαλεί μεγάλο πόνο στους εκπαιδευόμενους και να τους μάθει να τον αποδέχονται. Ο εκπαιδευτής εξάντλησε και τα δέκα χτυπήματα που του επέτρεπε ο κανονισμός. Ο εκπαιδευτής νοιώθει ότι χάνει τον ρόλο του και την δουλειά του. Τον πιάνει από το λαιμό.
- Γιατί ρε δεν πονάς
- Γιατί είναι του αλλουνουουουου…. Και πέφτει λιπόθυμος ο διπλανός κομάντο του οποίου το πόδι πατούσε τόση ώρα ο μεγαλοκομάντο.
Είναι ένα ανέκδοτο που ανταποκρίνεται στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η καθημερινή πραγματικότητα έγινε ένα πεδίο μάχης , ιδιαίτερα επικίνδυνο και ιδιαίτερα σκληρό. Βία άμεση με την μορφή της εγκληματικότητας, των χρεών , της ακρίβειας αλλά και βία ψυχολογικής μέσα από τα δελτία ειδήσεων αγγελιοφόρους της καταστροφής.
Μας έπεισαν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και έτσι την αποδεχτήκαμε σαν δεδομένη, χωρίς καν να ψάξουμε να βρούμε αν υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές λύσεις , αν έτσι είναι η πραγματικότητα ή αν έτσι την διαμόρφωσαν και μας την επέβαλλαν .
Και όχι μόνο αυτό λόγω της απειλητικής πραγματικότητας μας έπεισαν ότι είναι απαραίτητη και δεδομένη για το καλό μας η εκπαίδευση μας σαν κομάντο. Αρνηθήκαμε την λειτουργία μας ως πρόσωπα που επικοινωνούσαν μεταξύ τους και ντυθήκαμε την στολή του απρόσωπου κομάντο που έπρεπε να εκπαιδευτούμε ιδιαίτερα σκληρά για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που του επέβαλλαν άλλοι. Σε αυτή την νέα κοινωνική εκπαίδευση ο καθένας είναι μόνος του και απομονωμένος.
Πολλές φορές τα μέτρα που μας επιβάλλουν είναι ιδιαίτερα σκληρά , αλλά δεν έχουμε και κανένα να το πούμε, να διαμαρτυρηθούμε γιατί ο καθένας είναι απομονωμένος. Άλλες φορές όταν είναι ιδιαίτερα σκληρά τα μέτρα απαθέστατοι νομίζουμε ότι δεν μας αγγίζουν ή ότι γίναμε ιδιαίτερα ανθεκτικοί ή ότι αντέχουμε ή ότι δεν θα μας αγγίξει εμάς ο πόνος. Δυστυχώς η βία και ο πόνος ήταν δίπλα , ο μισθωμένος εκπαιδευτής απλά κατά λάθος πάταγε το πόδι του διπλανού και εμείς νομίσαμε ότι γίναμε άτρωτοι.
Σε αυτή την άγρια και απειλητική πραγματικότητα που μας περιβάλλει μια είναι η λύση, να αρνηθούμε την στολή προστασίας του κομάντο που μας επέβαλαν και νομίσαμε ότι διαλέξαμε.
Να ξαναβρούμε την μορφή , το σώμα , το πρόσωπο μας να συναντήσουμε ξανά τον άλλο. Η εγκληματικότητα , η βία η καθημερινή απειλή θα μειωθούν όταν ξαναποκτήσουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο , όταν ξαναβρούμε την γειτονιά , την καθημερινή καλημέρα, όταν ξαναγίνουμε κοινότητα.
Και όταν μπορούμε ο ένας να κοιτά τον άλλο το θα αντιληφθούμε ότι ο προστάτης – εκπαιδευτής πατά το πόδι του άλλου και δεν είμαστε εμείς άτρωτοι αλλά απλά ο άλλος υποφέρει… και μπορούμε να τον βοηθήσουμε όπως μπορεί και αυτός να βοηθήσει εμάς .
Και ο μόνος τρόπος για να γλυτώσει τον πόνο της τελικής

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ