Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

4/3/09

Τι γίνεται με τα σκουπίδια στον Νομό και ιδιαίτερα στην Ερμιονίδα;

Το περιβαλλοντικό σωματείο «Παρέμβαση πολιτών Ερμιονίδας» διοργανώνει μεθαύριο Σάββατο μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά για τα «σκουπίδια» και τις πιθανές λύσεις, στις 5.30 το απόγευμα στο Λύκειο Κρανιδίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου καθώς και εισηγήσεις γύρω από την διάθεση των απορριμμάτων από τον Δήμαρχο Κρανιδίου Δημήτρη Σφυρή και εκπροσώπους δημοτικών και οικολογικών κινήσεων από Κόρινθο. Ναύπλιο και Άργος.
Μετά το τέλος των πεντάλεπτων εισηγήσεων θα ακολουθήσει διάλογος μεταξύ των πολιτών.
Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, αφού ο ρόλος των δεματοποιητών, της ανακύκλωσης, της καύσης, των προστίμων και της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο φυσικό μας περιβάλλον θα αναλυθούν για πρώτη φορά δημόσια και διεξοδικά.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές:


Η κατάσταση σήμερα
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση με τέσσερα σκέλη
Α. Το οριστικό κλείσιμο και διαχείριση των υπαρχουσών χωματερών
Β. Την τακτοποίηση απορριμμάτων που τώρα δεν διαχειριζόμαστε καθόλου
Γ. Την οργάνωση της συγκέντρωσης διαλογής δεματοποίησης του νέου χώρου δεματοποίησης
Δ. Την μείωση του όγκου των απορριμμάτων μακροπρόθεσμα

Βασικές μας θέσεις είναι πως η δεματοποίηση
1. χωρίς να ξεκινησει ΤΩΡΑ η ανακύκλωση στην πηγη (τα σπιτια) και
2. ο διαχωρισμός (στον χώρο δεματοποίησης) στα υλικά που θα δεματοποιούνται
είναι ΛΑΘΟΣ επιλογή.
3.Ακόμα να συζητήσουμε αν η μεταφορά του μισού όγκου απορριμμάτων (τέσσαρες χιλιάδες τόνους τον χρόνο) από Λυγουριό –Επίδαυρο είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέρουσα (πόσο ανεβάζει το κόστος ανά κιλό απορριμμάτων) και άρα πρέπει να γίνει αυτή η συγκέντρωση.
Σίγουρα αν προχωρήσουμε σε κομποστοποιήση των οργανικών (που είναι και το λογικότερο) γιατί η ξήρανση να μην γίνεται στον τόπο αποκομιδής και αντί γι αυτό να κουβαλάμε το 30% της υγρασίας στον στενό τουριστικό δρόμο της επαρχίας μας για να ξηράνουμε τα οργανικά και να διαθέσουμε τα υγρά τους στην βάση του όρους Δίδυμο, που από κάτω του έχει πιθανά υδροφορείς.

Ας τα δούμε αναλυτικά
Α. Το οριστικό κλείσιμο και διαχείριση τα επόμενα χρόνια των τεσσάρων χωματερών της επαρχίας. Το σκέπασμα με χώμα τριάντα χρόνων απορριμμάτων έχει πολλά προβλήματα που θα πρέπει να αναφερθούν με λεπτομέρειες
Τέσσερες χωματερές στην Ερμιονίδας (Δισκούρια Δίδυμα, Ερμιόνη, Ηλιόκαστρο) μια στον Δήμο Ασκληπιείου (Λυγουριό)και της Επιδαύρου κλείνουν.
Ποιος θα είναι ο φορέας που αναλάβει αυτό το έργο
ποιες είναι οι τεχνικές μελέτες περιβαλλοντικής αποκατάστασης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 της απάντησης του Δημάρχου προς το σωματείο μας (αριθμ πρωτ596/30/01/09)
Β. Την τακτοποίηση απορριμμάτων που τώρα δεν διαχειριζόμαστε καθόλου προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχουν Νόμος 2939/2001 http://www.minenv.gr/anakyklosi/law/00/law2939.pdf
Χρησιμοποιημένα ελαστικά οχημάτων (Π.Δ. 109,ΦΕΚ 75Α/5.3.04). Απόβλητα λιπαντικών ελαίων (Π.Δ. 116, ΦΕΚ 64Α/2.3.04). Οχήματα στο τέλος κύκλου ζωής (Π.Δ. 116, ΦΕΚ 81Α/5.3.04. Χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές (ΠΔ 115, ΦΕΚ 80Α/5.3.04) και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Π.Δ. 117, ΦΕΚ 82Α/5.3.04).
Το ζητούμενο είναι:
1.H διαχείριση των αδρανών υλικών (μπάζα) παλαιών αυτοκίνητων, μεγάλων σίδερων (μπορούν να πωληθούν), ξύλων από κατεδαφίσεις, μπαταριών αυτοκίνητων, αλλά και απλών μπαταριών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (για τις όποιες ο Δήμος Ασκληπιείου και ο Δήμος Επιδαύρου ξεκινά πρόγραμμα ανακύκλωσης ).
2.H διαχείριση οργανικών απορριμμάτων που θα αποστραγγίζονται στην μονάδα βιολογικού καθαρισμού του χώρου αποθήκευσης απορρίμματα που θα μπορούσαν να παράγουν το ένα πέμπτο του όγκου τους σε κομπόστ βιολογικό λίπασμα και να αποτελεί έσοδο για τον Δήμο.
3.H εναπόθεση της λυμματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών όλης της Ερμιονίδας που τώρα γίνεται στις χωματερές μετά και την σύνδεση του υπόλοιπου Κρανιδίου, Πόρτο Χελιού Κοιλάδας στο δίκτυο αποχέτευσης.(η λυμματολάσπη επίσης παράγει κομπόστ με κατάλληλη επεξεργασία).
4. Στα απορρίμματα με τοξική δράση στο περιβάλλον περιλαμβάνονται λάδια τηγανίσματος που σήμερα πάνε στις χωματερές, κατσίγαρος από τα ελαιοτριβεία (που με βάση την νομοθεσία πρέπει να σβήνει σε δεξαμενές ασβέστη που επίσης μπορεί να γίνει κομπόστ),
λάδια αυτοκίνητων και σκαφών.
Σημαντικές ακόμα είναι οι όλο και περισσότερο χρησιμοποιούμενες λάμπες χαμηλής κατανάλωσης που περιέχουν υδράργυρο και πρέπει να μην πηγαίνουν στα απορρίμματα.
Κάποια από αυτά τα υλικά καταλήγουν σήμερα στις αποχετεύσεις και τον βιολογικό καθαρισμό, κάποια στο χώμα η την θάλασσα και κάποια αλλά στην χωματερή.
Ένα σοβαρό πρόβλημα στην επαρχία μας είναι τα πλαστικά μπουκάλια νερού λόγω της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού έχουμε μια ετήσια κατανάλωση 7,5 εκατομμυρίων φιαλών χωρίς να συνυπολογίσουμε τις χιλιάδες παραθεριστές και τουρίστες του καλοκαιριού που σίγουρα ανεβάζουν τον αριθμό στα δέκα εκατομμύρια.
Εδώ πρέπει να επιδοτηθούν οι μεγάλες συσκευασίες που επιστρέφονται στα καταστήματα (ακόμα και οικιακοί ψύκτες με τέτοιες φιάλες) πάντως να σταματήσει αύτη η ξέφρενη συσσώρευση πλαστικών μπουκαλιών στις χωματερές (με την καύση τους αργά η γρήγορα να μολύνει τον αέρα). Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν εταιρείες που συγκεντρώνουν και ανακυκλώνουν αυτά τα απορρίμματα.
5.Τέλος η διαχείριση των απορριμμάτων του κέντρου υγείας.

Γ. Στην θέση Σταυρός στα Δίδυμα θα δημιουργηθεί χώρος δεματοποίησης - αποθήκευσης των απορριμμάτων σε 35 στρέμματα.
Ποιος φορέας θα αναλάβει την οργάνωση της συγκέντρωσης, διαλογής δεματοποίησης και αποθήκευσης των απορριμμάτων πολλών χιλιάδων κατοίκων για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Ανεξάρτητα με το αν θα γίνει διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή (τα σπίτια) ή στον χώρο δεματοποίησης το 25% περίπου του όγκου των απορριμμάτων θάβεται. Που θα θάβεται;
Σε κάθε 25 τόνους απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ φυλής παράγονται 10 τόνοι σύμμεικτο υλικό RDF που αποτελεί καύσιμη ύλη (πιθανά για το μελλοντικό εργοστάσιο πυρόλυσης) που θα αποθηκεύεται;
Εκτιμάται πώς κάθε άνθρωπος παράγει ένα με ενάμιση κιλό σκουπίδια την ημέρα αν υπολογίσουμε με το κατώτερο ένα κιλό στην επαρχία μας δηλαδή, γύρω στους δέκα τόνους.
Αν προσθέσουμε Λυγουριό και Επίδαυρο ανεβαίνουμε στους δεκαέξι τόνους απορρίμματα την ημέρα.
Οι τέσσερες Δήμοι έχουν γύρω στις 16.000 κατοίκους και λογικά άλλους 2000 περίπου μετανάστες με μετριότατους υπολογισμούς: Ερμιόνη 3194, Κρανίδι 4912, Ασκληπιείο 3131 και Επίδαυρος 4471.
Ακόμα σε ενενήντα περίπου μέρες του καλοκαιριού πρέπει ο πληθυσμός να διπλασιάζεται από παραθεριστές και τουρίστες.
(18χιλ κάτοικοι x 365 μέρες=6,570 τόνοι-18χιλ τουρίστες x 90μέρες=1,620 τόνοι)
Ας υπολογίσουμε γύρω στις έξη με οκτώ χιλιάδες τόνους απορρίμματα τον χρόνο.
Στην ποσότητα αυτή δεν υπολογίζονται οι πιθανές αναπτυξιακές προβλέψεις (γήπεδα γκολφ τουριστικές μονάδες εξοχικές κατοικίες) που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια και άρα θα ανεβάσουν τον όγκο των απορριμμάτων.
Ας δεχτούμε λοιπόν πώς θα έχουμε μηδενική ανάπτυξη.
Το ένα πέμπτο από αυτά (τουλάχιστον )είναι οργανικά υπόλοιπα που μπορούν να κομποστοποιηθούν. Θα γίνεται κομποστοποιήση; Κι αν ναι γιατί τα οργανικά με το μεγάλο βάρος λόγω υγρασίας, να μεταφέρονται στα Δίδυμα για να στεγνώσουν;
Ένα ερωτηματικό που γεννιέται είναι σχετικά με την θέση .
Εφτάμισι με δέκα τόνους απορρίμματα τα μισά δηλαδή από τον συνολικό όγκο θα διακινηθούν με φορτηγά από Λυγουριό και Επίδαυρο προς Δίδυμα καθημερινά ,αντίστοιχα φορτηγά θα έρθουν για να πάρουν κάποτε τα σκουπίδια και φορτωμένα θα ξαναφύγουν προς το εργοστάσιο διαχείρισης αν και όποτε γίνει αυτό. Και το εργοστάσιο θα είναι ΜΕΤΑ το Λυγουριό σίγουρα.
Επόμενα κάθε κιλό σκουπίδια θα επιβαρυνθεί με το ανάλογο κόστος σε βενζίνη, μεροκάματα, επισκευές καθώς και κυκλοφοριακή κίνηση στον στενό και γεμάτο στροφές τουριστικό δρόμο που συνδέει την Ερμιονίδα με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποιος ο λόγος να κάνουμε βόλτες τα σκουπίδια μας;
Τρεις επιπλέον βασικές οικονομικές και περιβαλλοντικές παράμετροι είναι
1. η μορφή των δεμάτων κυλινδρική η επίπεδη καθώς και
2.η μεμβράνη πλαστικοποίησης που ανάλογα με την αξία της έχει ένα η δυο χρόνια ζωής.
3.Τέλος η ποιότητα (BOD5) του νερού που θα παράγει ο βιολογικός του χώρου δεματοποίησης και αντίστοιχα ο τρόπος διάθεσης του χωρίς να επιβαρυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας που είναι πιο κάτω (πιθανά Καταφύκι, Παπούλια, ή ακόμα και Ασπροβούνι –Αυλώνα, Κοκκινόβραχος) ή αν διατίθεται στον κεντρικό βιολογικό καθαρισμό του Κρανιδίου να μην ανατραπεί η λειτουργία του.

Δ .Την μείωση του όγκου των απορριμμάτων από εδώ και εμπρός
1.μέσα από συνεχή προγράμματα στα σχολεία και στα σπίτια με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για παράδειγμα.
2.Η αποφυγή της χρήσης πλαστικής σακούλας στα ψώνια ,Ισως σαν πρώτο μετρο να χρεωνεται ακριβα η πλαστική σακούλα στα καταστήματα.
3.συσκευασμένων προϊόντων αντί για χύμα (τα προϊόντα που κόβουν και μας τυλίγουν οι υπάλληλοι είναι φτηνότερα και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας),
4.η κομποστοποιηση στο σπίτι,
5.η επαναχρησιμοποίηση υλικών με φαντασία σαν παιχνίδια η διακοσμητικά στοιχεία (σχετικοί διαγωνισμοί ακόμα και με χρηματικά βραβεία θα βοηθούσαν)
6.το να προτιμάμε προϊόντα ελαφρά ακριβότερα με μεγαλύτερο χρόνο ζωής αντί για φτηνά μιας χρήσης που τελικά είναι ακριβότερα
και αλλά μέτρα και δράσεις που για λόγους οικονομίας του κειμένου δεν καταγράφουμε.
Επισημαίνουμε πώς στην ανακύκλωση δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα δεδομένα που υπολογίζονται σήμερα σαν οικονομικό κόστος (έσοδα - έξοδα) αλλά και τον περιορισμό των εξόδων του Δήμου από μεροκάματα χωματερές επιβάρυνση υδροφόρου ορίζοντα.
Να μην ξεχνάμε πάντα πώς ένα μέρος των δημοτικών τελών (που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα), επιβάλλεται να διοχετευθεί σε δράσεις ανακύκλωσης.
Τέλος τα υλικά που θα συγκεντρώνονται (κομπόστ, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) σίγουρα θα προσφέρουν ένα έσοδο.
Ακόμα να μην βλέπουμε μόνο με οικονομικά δεδομένα το θέμα των απορριμμάτων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει σχέση με την κοινωνική ευθύνη και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά προβλήματα, είναι θέμα δηλαδή πολιτισμού και πολιτικής συνειδητότητας.
Και εδώ το παράδειγμα της ενορίας Κοιλάδας και του ιερέα Θεμιστοκλή Μπάζο που έχει κάνει πράξη με την πλατιά συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας την ανακύκλωση χαρτιού (24 τόνοι σε 1 χρόνο) και αλουμινίου είναι χαρακτηριστική.
Ανακύκλωση κάνουν και στα σχολεία εδώ και δεκαεννιά χρόνια αβοήθητοι.
«Οι πολίτες θέλουν και μπορούν» όπως έχουν αποδείξει έμπρακτα.
Να συνυπολογίσουμε το περιβαλλοντικό κόστος καθώς και το κόστος αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων (ενέργεια, μεροκάματα, εργαλεία αυτοκίνητα κλπ) στο κόστος ενός προϊόντος.
Είναι σαφές ότι αν κάποιο προϊόν έχει μεγάλο χρόνο ζωής το περιβαλλοντικό-οικονομικό του κόστος είναι χαμηλό. Στην αντίθετη περίπτωση το κόστος αυτό το πληρώνουμε έμμεσα με τους φόρους και τα τέλη, εμείς και τα παιδιά μας που θα ζήσουν στον τόπο.
Στο δια ταύτα
Οι απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις ξεκαθαρίζει και την θέση μας-πρόταση για το πρόβλημα των απορριμμάτων.
1.Ποιος θα είναι ο φορέας που αναλάβει το έργο διαχείρισης των υπαρχουσών χωματερών αφού κλείσουν. Ποιες είναι οι τεχνικές μελέτες περιβαλλοντικής αποκατάστασης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 της απάντησης του Δημάρχου προς το σωματείο μας (αριθμ. πρωτ. 596/30/01/09)
2.Θα γίνει διαχείριση των απορριμμάτων που σήμερα σκορπίζονται στο περιβάλλον η καταλήγουν στις χωματερές χωρίς επεξεργασία; (τοξικά και ηλεκτρονικά, λάδια μπάζα κλπ)
3.Θα γίνει κομποστοποιήση των οργανικών της μούργας και της λυμματολάσπης των βιολογικών;
4.Θα ξεκινήσουν ΤΩΡΑ οι δυο Δήμοι της επαρχίας προγράμματα ανακύκλωσης ενημέρωσης των πολιτών;
5.Θέλουμε χώρο επεξεργασίας αποθήκευσης των απορριμμάτων δεματοποιημένων η ανακυκλώσιμων στον Σταυρό Διδύμων και για άλλους Δήμους εκτός Ερμιόνης και Κρανιδίου; ή μήπως ανακύκλωση με δυο τουλάχιστον χώρους επεξεργασίας αποθήκευσης είναι προτιμότερη λύση».
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση θα επιχειρηθεί να μεταδοθεί ιντερνετικά με εικόνα και ήχο ώστε να την παρακολουθήσουν οι κάτοικοι σε όλοι την περιφέρεια καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την ανακύκλωση των απορριμάτων.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ