Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

15/4/09

Σημαντικές αλλαγές στο μουσείου του Άργους και στους αρχαιολογικούς χώρους της Λέρνας, της Ασίνης και του Ηραίου από την Δ΄ ΕΠΚΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Μελέτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, πραγματοποιήθηκε Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα στο δημοτικό κατάστημα Άργους.
Οι μελετητές, αδελφοί Δημήτρης και Σωτήρης Ψυχογιός παρουσίασαν ένα νέο μοντέλο Μουσείου, που στηρίζεται σε μερικές αρχιτεκτονικές διαφοροποιήσεις του ήδη υπάρχοντος, μετατρέποντας το υπάρχον μουσείο σε ζωντανό οργανισμό στο κέντρο της πόλης.
Ειδικά ο εξωτερικός χώρος γίνεται πιο προσιτός στον επισκέπτη αλλά και στον διερχόμενο απ` έξω, αφού τα λιγκούστα που σήμερα εμποδίζουν τον διερχόμενο να δει μέσα στον αύλειο χώρο, περιορίζονται σε χαμηλό ύψος, ενώ περιμετρικά του εστεγασμένου χώρου όπου βρίσκονται τα ψηφιδωτά, αφαιρείται ο μαντρότοιχος και αντικαθίσταται από ξύλινες αναβάθρες οι οποίες θα διευκολύνουν την ματιά προς τα ψηφιδωτά, όταν το μουσείο θα είναι κλειστό, αλλά και ως καθίσματα σε διάφορες εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Δ` ΕΠΚΑ κα. Μπανάκα, ο χώρος όπου βρίσκονται σήμερα τα ψηφιδωτά θα εμπλουτιστεί και με νεότερα, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη χρήσης ψηφιακών προβολών σχετικά με τον χώρο που βρέθηκαν τα ψηφιδωτά αλλά και την ιστορία που τα συνοδεύει.
Στον υπάρχοντα χώρο της αυλής του μουσείου θα τοποθετηθούν και δύο σύγχρονης αρχιτεκτονικής σιδηροκατασκευές που θα χρησιμεύουν ως χώροι επεξεργασίας των μεγάλου μεγέθους ευρημάτων, όπως κίονες, λάρνακες κλπ, πράγμα που γίνεται και σήμερα αλλά σε ακάλυπτο χώρο του μουσείου.
Ουσιαστικά σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει ένας χώρος όπου θα μπορούν να ενημερώνονται οι μαθητές, αντίστοιχος με αυτόν που λειτουργεί ήδη στο Ναύπλιον, ενώ σε δεύτερη φάση και μετά την απομάκρυνση των αποθηκευμένων ευρημάτων από τους αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου, θα διαμορφωθούν τέσσερες νέες εκθεσιακές ενότητες: α) Νεολιθική εποχή έως υπομυκηναϊκούς χρόνους, β) Γεωμετρική έως Ρωμαϊκή εποχή, γ) ενότητα των γλυπτών του Καλλέργιου και δ) ενότητα των μωσαϊκών.
Όσον αφορά το θέμα της μεταφοράς των ευρημάτων που βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου, η αρχαιολόγος της Δ` ΕΠΚΑ κα. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να απομακρυνθούν πολύ από το σημείο που βρέθηκαν, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο την μεταφορά τους στην Ρέα, που είχε προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης προκαλώντας τις αντιδράσεις της πόλης του Άργους. Η κα. Παπαδημητρίου απέκλεισε και την πρόταση του κ. Καμπόσου για μεταφορά των ευρημάτων των αποθηκών στους Στρατώνες του Καποδίστρια ισχυριζόμενη ότι οι χώροι των Στρατώνων είναι μικροί για όλα τα ευρήματα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλλίτερα ως εκθεσιακός χώρος.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Άργους για θέματα πολιτισμού κ. Αναγνώστου, χάρη στην προσπάθεια της Δ` ΕΠΚΑ και των μελετητών Σωτήρη και Δημήτρη Ψυχογιού, η μελέτη θα κοστίσει ελάχιστα χρήματα, ενώ αν γινόταν ανάθεση με καθεστώς «ελεύθερης αγοράς», θα ξεπερνούσε τις 100.000 – 150.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μελέτη του Μουσείου του Άργους έχει ήδη ενταχθεί στο τρίτο κοινοτικό πακέτο στήριξης, ενώ το έργο καταβάλλεται προσπάθεια για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Πέρα από τα σχέδια για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους η Δ` ΕΠΚΑ έχει εκπονήσει μελέτες για το θεματικό πάρκο της Λέρνας με βάσει τους άθλους του Ηρακλέους, για την διαμόρφωση του δρόμου επισκεψημότητας των αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ασίνης και μικρού εκθεσιακού χώρου με θέμα τις εκεί ανασκαφές και τέλος διαμόρφωση των χώρων του αρχαίου Ηραίου με αίθουσα προβολής του ναού σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

Ο Γαλακτοκομικός συνεταιρισμός
Το θέμα τις μεταφοράς των αποθηκευμένων αρχαίων ευρημάτων του Άργους, όπως τονίστικε από τον κ. Καμπόσο, επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα του Γαλακτοκομικού συνεταιρισμού. Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Άργους Δ. Πλατή, ο χώρος του παλαιού ψυγείου του γαλακτοκομικού που είναι κατασκευασμένος από μπετόν θα αποτελούσε ενδεχομένως ένα ασφαλές σημείο φύλαξης των αρχαιοτήτων.
Από πλευράς της δημοτικής αρχής ο επιτετραμμένος σε ζητήματα πολιτισμού κ. Αναγνώστου, υποστήριξε ότι σε 1,5 χρόνο ο χώρος του Γαλακτοκομικού θα είναι έτοιμος για να διατεθεί στην Δ` ΕΠΚΑ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι, εκτός από αποθηκευτικός χώρος, το κτήριο του Γαλακτοκομικού προσφέρεται και για την λειτουργία εργαστηρίων συντήρησης αρχαιοτήτων που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλου το Νομού. Ο κ. Αναγνώστου ζήτησε ακόμα την συνδρομή της Δ` ΕΠΚΑ στην βελτίωση της οδικής σύνδεσης Άργους Μυκηνών.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ