Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

29/5/09

27/5/09

Μπάχαλο με την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών, αφού καλείται η ΕΑΣΑ να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Καθυστέρηση παρατηρείται στην έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών, αφού ήδη θα έπρεπε όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί από τις 15 Μαΐου.
Ωστόσο, οι καταστάσεις των αγροτών έφτασαν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών πριν από μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην ενεργοποίηση.
Το υπουργείο ζητά ουσιαστικά από την ΕΑΣΑ, να βρει τους επαγγελματίες αγρότες της Αργολίδας, για να μην πληρώσουν για την διαδικασία. Μάλιστα επιβάλλεται η προσκόμιση πολλών δικαιολογητικών, που αφενός είναι δύσκολο στους επαγγελματίες αγρότες και στους συνταξιούχους να τα συγκεντρώσουν, αφετέρου είναι δύσκολο στην ΕΑΣΑ να τα ελέγξει.
Υπολογίζεται ότι στο νομό Αργολίδας υπάρχουν περίπου 16.000 αγρότες, εκ των οποίων το 40% περίπου είναι επαγγελματίες ή συνταξιούχοι.
Παρότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι έχουν αποστείλει αρχεία με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στις Ε.Α.Σ. οι οποίοι δεν πρέπει να καταβάλλουν καμία δαπάνη για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2009, ο διευθυντής της ΕΑΣΑ Γιάννης Δημάκης τονίζει ότι αυτές οι καταστάσεις αφορούν 100.000 αγρότες Πανελλαδικά.
Επισημαίνεται πάντως από το υπουργείο, ότι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν επιβαρύνονται καθόλου με τόκους από την χορηγηθείσα ταμειακή διευκόλυνση και η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν είναι ότι όταν πραγματοποιηθεί η κανονική πληρωμή θα συμψηφισθούν οι προκαταβολές που έχουν λάβει. Ήδη πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των Ε.Α.Σ. με προκαταβολές ύψους 6.348.972 ευρώ, για να ακολουθήσει συνολική καταβολή των 25 εκ. ευρώ.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ωστόσο προφανώς για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, τονίζει ότι από καιρού είχε δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 4 του Ν. 3759/5-5-2009 (ΦΕΚ 69Α) έχει προβλεφθεί ότι για το 2009 παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης για επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ για το 2010 και 2011 θα διεξαχθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.
Στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2009 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβλεφθεί πίστωση 25 εκ. ευρώ για την πληρωμή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την παραπάνω εργασία.
Όσο για τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, κος Χατζηγάκης τονίζει: «Προκειμένου να ξεπερασθούν προβλεπόμενες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πληρωθούν άμεσα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με το αναλογούν ποσό σε καθεμία, τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεφάσισαν την χορήγηση προκαταβολών, μέσω ΑΤΕ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας ύψους 25 εκ. ευρώ».
Τέλος ο υπουργός επισημαίνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών συμμορφώθηκε απολύτως προς τις ρητές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ε.Α.Σ. να μην εισπράττουν ουδεμία αμοιβή από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και από τους συνταξιούχους αγρότες των οποίων το 50% και πλέον του εισοδήματος προέρχεται από αγροτικές πηγές.
Οι ελάχιστες Ενώσεις που επιμένουν να εισπράττουν αμοιβή, αυθαιρετούν και παρανομούν. Τις καλώ να τερματίσουν την τακτική τους αυτή, της οποίας τα κίνητρα είναι εμφανή, πλέον, και να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ε.Α.Σ. σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, θέλω να υπογραμμίσω την υποχρέωσή τους να επιστρέψουν αμέσως τα όποια εισπραχθέντα ποσά, αυθαιρέτως και αδικαιολογήτως, τα οποία αναγκάστηκαν να καταβάλλουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι απαλλασσόμενοι συνταξιούχοι. Προειδοποιώ για τελευταία φορά ότι δεν θα ανεχθούμε να παίζουν κάποιοι, εν όψει Ευρωεκλογών, πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού κόσμου και της Κυβέρνησης. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρανομούν χωρίς ευθύνες.
Έχει αφαιρεθεί το οποιοδήποτε, τελευταίο πρόσχημα από οποιονδήποτε που θέλει να κερδοσκοπήσει κομματικά. Ήδη, υπογράφηκε από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθετη πράξη στην ήδη εγκριθείσα ταμειακή διευκόλυνση των 25 εκ. ευρώ με βάση την οποία το υπολειπόμενο ποσό των 18.651.028 ευρώ μεταφέρεται σε λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Α.Τ.Ε., όπως οι ίδιοι έχουν ζητήσει, προκειμένου σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών να πληρώνονται μέσω αυτού οι δικαιούχοι Ε.Α.Σ».

Εγκρίθηκε η χωροθέτηση της μαρίνας και υπέγραψε ο Μαρκόπουλος

Πιο χειροπιαστή είναι πλέον η κατασκευή Μαρίνας στο Ναύπλιο, αφού όπως ανακοινώθηκε χθες από τον δήμο, από τις 19 Δεκεμβρίου 2008 η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων ( Ε.Σ.Α.Λ.) έχει εγκρίνει την χωροθέτηση και έχει δημοσιευτεί από τις 30 Απρίλη στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Στόχος είναι η Μαρίνα να κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ με διαγωνισμό, αφού η χρηματοδότηση με άλλον τρόπο πιθανόν είναι αδύνατη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός των έργων κατασκευής της Μαρίνας Ναυπλίου που αποτελείται από τα Λιμενικά έργα, τα έργα της χερσαίας ζώνης, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα απαραίτητα δίκτυα υποδομής ανέρχεται στα 23.460.000 Ευρώ. πρόκειται δηλαδή για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο.
Ιδιαίτερα σημαντικό ωστόσο είναι ότι φορέας διαχείρισης του έργου θα είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.Η Μαρίνα χωροθετείται δίπλα στον πέτρινο λιμενοβραχίονα προς την πλευρά της πόλης και μαζί με όλες τις εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνει 43.125 τ.μ., ενώ το εμβαδόν της θαλάσσιας ζώνης θα είναι 71.200 τ.μ.
Όταν κατασκευαστεί η Μαρίνα όπως προβλεπόταν άλλωστε στην μελέτη, που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ο «α», θα μπορούν να ελλιμενιστούν 210 σκάφη αναψυχής. Ειδικότερα κατά κατηγορία θα δημιουργηθούν 6 θέσεις για σκάφη μικρότερα των 8 μέτρων, 51 θέσεις για σκάφη των 8-10 μέτρων, 66 θέσεις για σκάφη των 10-12 μέτρων, 42 θέσεις για σκάφη 12-15 μέτρων, 35 θέσεις για σκάφη 15-18 μέτρα και 10 θέσεις για σκάφη έως 25 μέτρα μήκος.
Σύμφωνα πάντα με την χωροθέτηση που εγκρίθηκε ο συντελεστής δόμησης καθορίστηκε σε ποσοστό 0,07 της συνολικής επιφάνειας των 43.125 τ.μ.. Έτσι το συνολικό εμβαδόν των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν θα υπερβαίνει τα 3.014 τ.μ., ενώ το ύψος των κτιρίων θα είναι 4,5 μ. συν την στέγη.Στον εγκεκριμένο χώρο της Μαρίνας Ναυπλίου προβλέπονται σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού κτίρια που θα εξυπηρετούν τις παρακάτω δραστηριότητες:
Σχολή Ναυταθλητισμού, εστιατόρια, αναψυκτήρια, Ναυτικός Όμιλος, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, σούπερ μάρκετ, υπαίθριο θέατρο, χώροι για τη συνάθροιση του κοινού και βέβαια θα υπάρχει σταθμός καυσίμων, χώροι στάθμευσης κ.λ.π.όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς «εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί άλλο ένα έργο τεράστιας σημασίας για την πόλη μας έφτασε στο στάδιο της υλοποίησης ύστερα από μακρόχρονες διαδικασίες. Το έργο αυτό θα κατατάξει το Ναύπλιο ανάμεσα στις τουριστικότερες πόλεις της Ελλάδας οι οποίες διαθέτουν τις υποδομές για αν έχουν ποιοτικότερο τουρισμό».
Ο κος Αναγνωσταράς με δημόσια δήλωσή του απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νίκο Χουντάλα και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Την «πάπια» έκαναν οι Κιώτες και εισέπνευσαν τις διοξίνες του Άργους

Ο κίνδυνος του καλέσματος από τον Εισαγγελέα και η απειλή της Λυματολάσπης του βιολογικού, ανάγκασαν τον Δήμο Ν. Κίου – πλειοψηφία και μειοψηφία- να κάνει την πάπια και να καταπιεί για μια ακόμα φορά τις διοξίνες.
Παρασκευή ξημερώματα, αναφλέγει από άγνωστη αιτία για μια ακόμα φορά η χωματερή του Άργους, όπως και πριν μια μέρα οι χωματερές στο Ναύπλιο και στο Κρανίδι.
Φαίνεται πάντως πως από την μεταδοτική αυτή ασθένεια, περισσότερο από όλους, αυτή την φορά πλήγηκε ο δήμος της Ν. Κίου, αφού ο βοριάς μετέφερε όλο το νέφος στο κέντρο του Δήμου.
Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής συνεργεία του δήμου της Ν. Κίου καθώς και της πυροσβεστικής περίμεναν την εμφάνιση του Δήμου Άργους προκειμένου να τους ανοίξει την πόρτα της χωματερής για να κατασβέσουν την φωτιά.
Γύρω στις 8 το πρωί και αφού η φωτιά είχε αφανίσει μεγάλο μέρος των σκουπιδιών στέλνοντας νέφος διοξίνης έως το Άστρος, εμφανίστηκε συνεργείο του Δήμου Άργους το οποίο και άνοιξε την πόρτα της χωματερής.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι εκείνη την ώρα οι πυροσβέστες στέκονταν στο σημείο που κατευθυνόταν ο καπνός, εισπνέοντας αφειδώς τους δηλητηριώδεις καπνούς.
Η Ν. Κίος επιχείρησε το απόγευμα της Παρασκευής να διοργανώσει συλλαλητήριο κατά της χωματερής του Άργους στο οποίο πήραν μέρος λιγότερα από 50 άτομα. Την επομένη κλιμάκιο του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Γ. Μανινή, επιχείρησε να εμποδίσει την λειτουργία της χωματερής χωρίς όμως επιτυχία. Στο τόπο της χωματερής κατέφθασαν ο αντιδήμαρχος Άργους και υπεύθυνος για την καθαριότητα Θ. Δεληγιάννης και ο πρώην υπεύθυνος για την Καθαριότητα κ. Δ. Καραμάνος, οι οποίοι επεσήμαναν στον δήμαρχο Ν. Κίου πως και η δική του χωματερή είναι παράνομη και πως αν κλείσει η χωματερή του Άργους να φροντίσει ο ίδιος για την αποκομιδή και εναπόθεση του 30% της παραγόμενης λιματολάσπης του βιολογικού που αντιστοιχούν στην Ν. Κίο και που μέχρι τώρα εθάβοντο στην χωματερή του Άργους.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο πλευρών και αποφασίστηκε να δοθεί κείμενο στον γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες με τους δεματοποιητές!.

Όταν λείπει η έμπνευση, απουσιάζει και η πολιτική

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ χάνεται…, και αυτοί …καρβέλια ονειρεύονται. Για όσους βιάζονται να έρθουν οι δημοτικές εκλογές στο Ναύπλιο και στο Άργος μιλώ, που αν και απομένουν λίγες ημέρες για τις ευρωεκλογές και πιθανόν να ακολουθήσουν και εθνικές εκλογές, ονειρεύονται την αναμέτρηση σε δημοτικό επίπεδο και βιάζονται για να γίνουν δήμαρχοι.
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Ναύπλιο και οι κόντρες «μνηστήρων» και αντιπάλων στο Άργος, αυτό δείχνουν. Κάποιοι βιάζονται και ανυπομονούν – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να καταλάβουν την θέση του δημάρχου.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ πρεμούρα; Γιατί τόση ανυπομονησία; Γιατί τόση βιασύνη;
ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΝΕ και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που παρότι δεν βρίσκεται σε επικαιρότητα το θέμα των δημοτικών εκλογών το αναδεικνύουν και πέφτουν στην «παγίδα» και οι φερόμενοι ως υποψήφιοι. Ίσως αυτό να αποτελεί και δικαιολογία από τους ίδιους.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τις δημοσκοπήσεις όμως και από τις τρικλοποδιές ή τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, μιας και μπαίνουμε –έστω άκαιρα- στον χορό μιας μακράς προεκλογικής περιόδου στους δύο μεγάλους δήμους της Αργολίδας, δεν ακούμε συνολικές προτάσεις για τις πόλεις αυτές, παρά μόνο αποσπασματικές ιδέες που κανείς δεν ξέρει αν είναι υλοποιήσιμες ή ιδέες για παραλλαγές έργων που ήδη υλοποιούνται. Η φαντασία όσων επιθυμούν να καταλάβουν τις δημοτικές αρχές δυστυχώς εκεί εξαντλούνται.
ΕΤΣΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ υποσυνείδητα ή μη βγάζει το συμπέρασμα ότι όσοι επιθυμούν να ανακατευτούν με τα κοινά νοιάζονται μόνο για τον τίτλο του δημάρχου και όχι για να αλλάξουν με όλες τους τις δυνάμεις τους δήμους τους και να τους βγάλουν από τα αναπτυξιακά αδιέξοδα. Οι πεινασμένοι καρβέλια ονειρεύονται, όπως λέει ο απλός κόσμος στα καφενεία.
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ανεχόμαστε συνεχώς αυτό το «παιγνίδι», λες και σημασία έχει ποιο είναι το πρόσωπο και όχι η πολιτική που πρεσβεύει. Γιατί τουλάχιστον πολιτική δεν είδαμε από κανέναν (ή σχεδόν κανέναν για να μην είμαι απόλυτος) να ασκείται. Λες και οι δήμοι θέλουν «διαχειριστές πολυκατοικίας» και όχι πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές. Αλλά όταν λείπει η έμπνευση, απουσιάζει και η πολιτική.

Παραλογισμός και οικολογική παιδεία

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΑΝ ΤΟ «τα παιδεία παίζει» είναι Αττική σύνταξη, τότε το «οι γέροι πεινάει είναι σύνταξη του Ι.Κ.Α». Τώρα τι σχέση, πέραν του χιουμοριστικού του πράγματος, μπορεί να έχει αυτό με την οικολογία είναι κάτι που θα πρέπει να το δεί κανείς με πλήρη σοβαρότητα.
ΟΣΕ φορές στο παρελθόν, είχαν υπάρξει σοβαρές οικολογικές κινήσεις, όπως αυτή με τους Οικολόγους Εναλλακτικούς την δεκαετία 90, ξαφνικά γεννιόντουσαν και παράλληλες κινήσεις γελοιοποίησης του οικολογικού χώρου, προκειμένου να αποφύγουν την πίεση των οικολογικών κινήσεων οι καταπατητές δασών και ακτών καθώς και όσοι ρύπαιναν το περιβάλλον και του δημοσίου τομέα συμπεριλαμβανομένου.
ΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, τύπου Πάνια έπαιζαν με τις ανθρώπινες υποστάσεις, θεωρώντας μάλιστα πως με αυτό τον τρόπο έκαναν και «ανυπακοή» κατά του συστήματος. Με τέτοιου είδους προβολές των «ανυποτάκτων» αποσκοπείτο στην πραγματικότητα η συγκάλυψη των πραγματικών προβλημάτων που μπορεί να επιλύσει μια πράσινη πολιτική και φυσικά πέρα από τα συνήθη νομιζόμενα ως περιβαλλοντικά.
ΑΝ ΤΟ «οι γέροι πεινάει είναι σύνταξη του Ι.Κ.Α» και όχι αττική, δεν χωρά αμφισβήτηση, τότε θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στις δυνατότητες που μπορεί να δώσει μια πράσινη αναπτυξιακή πολιτική ή μια πράσινη οικονομική πολιτική που δεν θα σχετίζεται με ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως την οραματίζονται τα κόμματα του δικομματισμού και τις λεγόμενης κομμουνιστικής αριστεράς.
Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΜΟΣ, κατω από το πρίσμα του οποίου αναλύεται κάθε προσπάθεια για την προστασία της φύσης, αποτελεί αναχρονιστική και άκρως συντηρητική αντίληψη της περιβαλλοντικής πολιτικής, αποτέλεσμα τις οποίας είναι η «και ολίγη οικολογία» των κομμάτων της αριστεράς, για να μην χάσουν τα κουκιά τους και οι πάνιες της τηλεοπτικής ολιγαρχίας για να μην χάσουν οι εργοδότες τους τα «μεγάλα έργα».

Εκτός από τα παπαγαλάκια και την βαρβαρότητα υπάρχει και η ξενιτιά…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Την Τετάρτη το μεσημέρι λίγο πριν το καθορισμένο μας ραντεβού με τον Μάριο ακούγεται η κουρασμένη φωνή της γιαγιάς του στον τηλεφωνητή
( άλλη μια μηχανική απάτη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων).
– Ο Μάριος δεν αισθάνεται καλά και δεν θα μπορέσει να έρθει να κάνει το πρόγραμμα του.

Ο Μάριος είναι ένας νεαρός προέφηβος, μάλλον είναι μια καινούργια αναπτυξιακή κατηγορία γιατί τα παιδιά μας λόγω του τρόπου ζωής και πληροφόρησης που έχουν χάνουν κομμάτια της παιδικής ηλικίας και αντικαθιστάται με στοιχεία προεφηβείας την οποία τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να διαχειριστούν. Ο Μάριος λοιπόν πορεύεται την ζωή του συντροφιά με σπαστική τετραπληγία από την γέννηση του.
Αλλά παρά τα πολλά προβλήματα με την αγάπη και την αποδοχή που έχει από την οικογένεια του έχει κατορθώσει να έχει μια δυναμική πορεία στην ζωή. Είναι κορυφαία εικόνα αντίστασης να τον βλέπεις να γαντζώνεται με όση δύναμη και ευελιξία του δίνει η σπαστικότητα στο παπάκι της αδελφής του και να κάνει την ηρωική είσοδο και έξοδο από το θεραπευτήριο φωνάζοντας με όση δύναμη έχει:
- Γεια σου ρε Βασιλάρα!!!
Ο τόνος της φωνής της γιαγιάς του όταν άκουσα ξανά το μήνυμα έβγαζε ένα κουρασμένο παράπονο. Επικοινώνησα με την μητέρα του
Ήταν μια δύσκολή εβδομάδα για όλη την οικογένεια , ο μπαμπάς έχει αναζητήσει εργασία σε γειτονικό νομό και λείπει πολλές ώρες και μέρες, στην αδελφή του προσφέρθηκε μια επαγγελματική ευκαιρία σε ένα νησί και έφυγε την Δευτέρα και ο αδελφός του την Τρίτη έφυγε μετανάστης για την Αμερική!!!
- Έχασε τα στηρίγματα του και ανέβηκε η σπαστικότητα του ( είπε η μητέρα του) , ούτε με τον φυσιοθεραπευτή μπόρεσε να συνεργαστεί καλά σήμερα. (Φαίνεται ότι η σπαστικότητα έχει σαφή ταξικό χαρακτήρα στις εργατικές οικογένειες αυξάνει όσο αυξάνουν και τα οικονομικά προβλήματα)
- Μα καλά γιατί πήγε μετανάστης ο αδελφός του στην Αμερική;
- Γιατί εδώ ήταν άνεργος , εκεί του πρόσφεραν μια δουλειά και λέει να δοκιμάσει.
Κλείνοντας το τηλέφωνο θυμήθηκα ότι πριν από λίγες μέρες επικοινωνώντας με φίλους από την Ξάνθη, μου είπαν ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο εκεί να φεύγει ακόμα κόσμος από την Θράκη για να πηγαίνει για ένα καλύτερο αύριο κυρίως στην Γερμανία.
Στο μυαλό μου η λέξη Γερμανία είναι ένα παζλ δυο κομματιών το δεύτερο το συμπληρώνει η θεία Βάσω. Η θεία Βάσω είναι ένας αυθεντικά λαϊκός άνθρωπος, φορτωμένη με πολλά βάσανα αλλά με βαθιά αγωνιστική διάθεση για την ζωή. Την δεκαετία του 70 για να επιβιώσει και για ένα καλύτερο αύριο έφυγε με τον άντρα της για την Γερμανία. Όταν επέστρεψαν πολύ σύντομα έχασε το μικρό της αγόρι. Και ένα μεσημέρι ουρλιάζοντας βοήθεια, έχασε τον άντρα της μέσα στα χέρια της γειτονιάς που προσπαθούσε να τον συνεφέρει. Πέρασαν τα χρόνια και βρήκε ξανά το βήμα της στην ζωή.
Πριν λίγο καιρό πέθανε και ένας αδελφός της, έχοντας κάνει το κύκλο της ζωή του. Πηγαίνοντας στο χωριό για να κάνουν τις ετοιμασίες για ένα μνημόσυνο ανοίγοντας την πόρτα βλέπει τις δύο αδελφές της να κλαίνε απαρηγόρητες πάνω από την φωτογραφία του νεκρού.
- Τι πάθατε μωρέ βλαμμένες ( της αποπαίρνει και εκείνες ξαφνιασμένες από το επιθετικό της ύφος σταματούν το κλάμα και την κοιτούν με απορία, εξ άλλου τι θα μπορούσαν να πουν σε ένα άνθρωπο που τον έχει γαζώσει ο θάνατος ) που είναι ο Αντρέας μας, μήπως έφυγε για την Γερμανία ή για την Αυστραλία εδώ κοντά μας τον έχουμε!!!!

Κάποτε ο θείος μου ο Τάκης, αφού ολοκλήρωσε την καθημερινή του παρουσία στο καφενείο του πατέρα μου προσπαθούσε να ανέβει στο μηχανάκι του το δεξί του πόδι αντιστεκόταν με πείσμα, το αριστερό την ίδια ηλικία είχε (!!) ήταν πιο ευέλικτο αλλά δεν τον βόλευε να ανέβει. Έτσι λοιπόν έφερε το μηχανάκι κοντά στο πεζοδρόμιο και ανέβηκε με είδε που τον παρατηρούσα
- Ας τα Βασίλη χειρότερα από την φτώχεια είναι τα γεράματα.

Δεν ζει για να του πω ότι χειρότερα από την φυσιολογική φθορά, βιολογικό θάνατο είναι ο ζωντανός θάνατος της ξενιτιάς και ιδιαίτερα της ξενιτιάς στην προσπάθεια να νικήσεις την φτώχεια. Να ξεριζώνεσαι κυριολεκτικά και να προσπαθείς στήσεις το δέντρο της ζωής σου σε χώματα και νερά που δεν ξέρεις και όταν γύρω σου τόσοι άλλοι θέλουν να σε ξεριζώσουν και σε θέλουν ξερόκλαδο για το μεγαλοαστικό τους τζάκι.
Η θεία Βάσω είχε ζήσει και τα δυο και τον ζωντανό θάνατο της ξενιτιάς και τον ξενιτιά αγαπημένων προσώπων λόγω θανάτου. Από ότι φαίνεται η ξενιτιά είναι αβάσταχτο φορτίο, καθημερινός θάνατος . Και μάλιστα μια ξενιτιά εκείνων των χρόνων που δεν υπήρχαν και τα βοηθήματα της σημερινής τεχνολογίας , κινητή τηλεφωνία επικοινωνία μέσω διαδικτύου κ.α. Με την προσγείωση του αεροπλάνου στην ξένη χώρα μάλλον άγγιζες το απόλυτο κενό.
Ο Αντρέας μπορεί να έφυγε από την ζωή αλλά ήταν εκεί στο χωριό του, κοντά στο σπίτι του ότι ώρα ήθελε μπορούσε να πάει στον τάφο να τον περιποιηθεί, να του μιλήσει , να τον κλάψει.
Τελικά εκτός από τα παπαγαλάκια και την βαρβαρότητα υπάρχει και η ξενιτιά, η απόγνωση της ανεργίας, οικογένειες που κυριολεκτικά «ξεκληρίζονται» για να βγάλουν το καθημερινό μεροκάματο…

22/5/09

20/5/09

Δεν φέρνουν τρένο, αλλά σχεδιάζουν …προαστιακό

Την ώρα που κανείς ακόμα δεν ξέρει αν και πότε θα λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος στην Αργολίδα ο ΟΣΕ παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχει μελετά και πάλι την δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου στο Ναύπλιο και στο Άργος.
Στο ετήσιο Ελληνικό Market Forum για τις ΣΔΙΤ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Γ. Γιαννούσης τόνισε ότι ο ΟΣΕ αναζητά εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών πόρων, όπως συνέβη με τους οδικούς άξονες.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο ΟΣΕ αναζητά εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών πόρων και επισήμανε: «κατά τη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού σχήματος της επένδυσης μπορεί να προβλεφθεί ότι ο ΟΣΕ θα αποπληρώνει τον ιδιώτη επενδυτή με ένα μέρος των εσόδων από τα τέλη χρήσης της σιδηροδρομικής υποδομής ή μέσω μιας ορισμένης και διακεκριμένης προσαύξησης του κομίστρου που θα καταβάλλει ο τελικός χρήστης (κατ’ αντιστοιχία των διοδίων των αυτοκινητοδρόμων). Επίσης, το χρηματοδοτικό σχήμα μπορεί να περιλαμβάνει και πληρωμές διαθεσιμότητας (availability payments) καταβαλλόμενες από τον ΟΣΕ ή/και το κράτος».
Η διερεύνηση αυτή θα αφορά μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα έργα:
“Το προαστιακό δίκτυο Αττικής αναπτύσσεται ακτινικά με κέντρο την Αθήνα και κατευθύνσεις προς τον Πειραιά, τη Θήβα και Χαλκίδα, την Κόρινθο και το Ξυλόκαστρο και το Αεροδρόμιο Αθηνών. Μελλοντικές επεκτάσεις προβλέπονται προς το Λαύριο, τη Ραφήνα, το Λουτράκι και το Άργος και Ναύπλιο. Η κατασκευή των επεκτάσεων προς Λαύριο και Ραφήνα θα μπορούσε να επιταχυνθεί με την προσέλκυση ιδιωτικών πόρων”.
Εντωμεταξύ τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, υπογράμμισε για την εξυγίανση του ΟΣE: «Παρουσίασα με πληρότητα το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Και πήρα την εντολή από τη Κυβερνητική Επιτροπή και τον Πρωθυπουργό να προχωρήσουμε σ’ αυτή την σημαντική μεταρρύθμιση, προκειμένου να επιτύχουμε το θετικότερο αποτέλεσμα για τους Έλληνες πολίτες.
Το συσσωρευμένο χρέος του ΟΣΕ αγγίζει τα 9 δις ευρώ. Η αναλογία εσόδων / εξόδων είναι ένα προς οκτώ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι οκτώ προς δέκα, (δηλαδή οκτώ έσοδα, δέκα έξοδα). Ο Έλληνας πολίτης πληρώνει περίπου 2 εκ. την ημέρα για τη συντήρηση ενός δικτύου που, δυστυχώς, από επιλογές του παρελθόντος, απαξιώθηκε, που επιβιώνει και λειτουργεί χάρη στη φιλοτιμία των εργαζομένων.
Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε τολμηρά στην εξυγίανση. Να επανασυνδέσουμε την Ελλάδα με τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς σιδηροδρομικούς άξονες. Να αξιοποιήσουμε αυτό το μέσο μαζικής, κοινωνικής και οικολογικής μεταφοράς, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να βγάλουμε την ελληνική περιφέρεια από την απομόνωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής για συμμετοχή στον ΟΣΕ, για εξαγορά του;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι θέμα εξυγίανσης και όχι ιδιωτικοποίησης το ζήτημα του ΟΣΕ. Ωστόσο, η απελευθέρωση επιτρέπει και τη συμμετοχή ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών. Ο ΟΣΕ, όμως, ως δημόσια κοινωνική, μαζική και οικολογική μεταφορά, έχει σαν στόχο την εξυγίανσή του, προκειμένου να βελτιώσει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Πιθανόν αυτός ο νέος σχεδιασμός να αποτελέσει τροχοπέδη στην άμεση λειτουργία της υπάρχουσας ανακατασκευασμένης σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία επρόκειτο σύμφωνα με τον ανακοίνωση του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, να λειτουργήσει την 1η Ιουνίου.
Είναι αλήθεια βέβαια ότι τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον στο τμήμα Ναύπλιο – Άργος γίνονται δοκιμές στην γραμμή με ειδικούς συρμούς.
Όπως τονίζει πάντως ο βουλευτής επικαλούμενος έγγραφο που αφορά στον επίσημο σχεδιασμό του ΟΣΕ για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των δρομολογίων του Σιδηροδρόμου στην Αργολίδα και την Αρκαδία, μετά την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού της γραμμής, το έργο είναι έτοιμο να λειτουργήσει εδώ και τώρα.
Η απόσταση Αθήνα – Άργος, σύμφωνα με τον πίνακα δρομολογίων του ΟΣΕ, είναι μόνο 2 ώρες. Ο χρόνος αυτός είναι σαφώς μικρότερος από τον αντίστοιχο με το Ι.Χ. ο κος Μανιάτης επισημαίνει: «Στην πραγματικότητα αποκαλύπτουμε σήμερα ότι ένας νέος, σύγχρονος μεταφορικός άξονας έχει δημιουργηθεί και είναι έτοιμος να λειτουργήσει ανάμεσα στην Αθήνα και το Άργος / Ναύπλιο. Ένα αναπτυξιακό έργο που δυστυχώς ορισμένοι πολέμησαν και δυσφήμισαν για καθαρά μικροκομματικούς λόγους, καθώς και για λόγους οικονομικού συμφέροντος και σκοπιμοτήτων. Ένα έργο που επιτρέπει η διαδρομή Άργος – Ναύπλιο να γίνεται σε 15΄, χρόνος μισός από αυτόν που απαιτείται σήμερα με το Ι.Χ. Το έργο είναι ΕΔΩ, δεν είναι υπόσχεση, δεν είναι θα. Είναι έτοιμο αρκετούς μήνες και περιμένει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προσφέρει αναπτυξιακά στην Αργολίδα Τώρα, σήμερα.
Ο ίδιος ο ΟΣΕ απαντά σε αυτούς που πολεμούν τον Σιδηρόδρομο, σε αυτούς που αντί να στηρίξουν το έργο, προσπάθησαν να το ακυρώσουν και να το λασπώσουν.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει η έναρξη των δρομολογίων θα γίνει την 1η Ιουνίου, γεγονός που αναφέρεται και σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα». Όμως, είναι πολλοί αυτοί που βάζουν εμπόδια».
Μάλιστα ο βουλευτής καλεί τους δύο βουλευτές της ΝΔ, το Νομάρχη και τους Δημάρχους Άργους και Ναυπλίου, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να απαιτήσουν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, κ. Ευρ. Στυλιανίδη, ώστε να εξασφαλίσουν την έναρξη των δρομολογίων. Καλεί επίσης τους πολίτες της Αργολίδας σε εγρήγορση, ώστε το έργο να ξεκινήσει άμεσα και δηλώνει: «Θα είναι τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο αν φέτος το καλοκαίρι, με την κρίση που διέρχεται ο τουρισμός και στην Αργολίδα, δεν λειτουργήσει το έργο».

Κόβονται οι εκδηλώσεις από το Μπούρτζι;

Φρένο στην διοργάνωση εκδηλώσεων στο Μπούρτζι, ετοιμάζεται να βάλει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για την προστασία του μνημείου, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα, μιας και δεν έχει συντηρηθεί καθόλου τα τελευταία χρόνια.
Δύο δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου που αξιοποιούν πληροφορίες, επισημαίνουν ότι παρ΄ ότι το ΚΑΣ στην τελευταία του συνεδρίαση δεν εξέτασε την λίστα των μνημείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκδηλώσεις, αυτή η λίστα ήδη κυκλοφορεί και εξαιρείται μεταξύ άλλων και το Μπούρτζι.
Συγκεκριμένα γράφει το «Έθνος»: Το Συμβούλιο δεν εξέτασε ταυτοχρόνως και τον κατάλογο των παραχωρούμενων μνημείων και το παρέπεμψε σε άλλη συνεδρίαση. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κατάλογος είναι έτοιμος, τουλάχιστον ως προς τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία και προτείνει εξαίρεση: Μνημείων, των οποίων η κατάσταση είναι εξόχως προβληματική (Μπούρτζι Ναυπλίου που χρειάζεται στερεώσεις), κ.α.
Αντίστοιχες είναι και οι πληροφορίες στις οποίες βασίζεται το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας»: Η πολυαναμενόμενη, λίστα των μνημείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων Εφορειών, δεν συζητήθηκε στο ΚΑΣ, παρόλο που είναι πανέτοιμη. Η έγκρισή της ίσως πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα πριν πέσει στο τραπέζι του ΚΑΣ.
Σύμφωνα με τον κατάλογο, τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία, που λόγω χαρακτήρα δεν μπορούν να δεχθούν εκδηλώσεις, είναι: Μνημεία σε προβληματική κατάσταση διατήρησης όπως το Μπούρτζι Ναυπλίου, κ.α.
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην ΔΕΠΑΝ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζει κάθε χρόνο εκδηλώσεις στο Μπούρτζι. Προβληματισμός υπάρχει και στον δήμο Ναυπλίου, όπου έχει παραχωρηθεί το Μπούρτζι, μιας και τόσα χρόνια παρ΄ ότι έχουν επισημανθεί τα προβλήματα δεν έχουν καν ξεκινήσει, ούτε έχουν προγραμματιστεί οι εργασίες αποκατάστασης.
Φημολογείται πάντως ότι στον στόχο της δημοτικής αρχής είναι να παραταθεί η λειτουργία με άνωθεν παρεμβάσεις, μέχρι να αποφασίσει το Υπουργείο Πολιτισμού και να βρει το κονδύλι που θα επιτρέψει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης και ό,τι άλλο απαιτείται για να συντηρηθεί το μνημείο, ώστε να συνεχίσει να είναι επισκέψιμο και να μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις σε αυτό.
Όπως δηλώνει στον «α» ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Ναυπλίου Κώστας Χελιώτης «Δεν νομίζω ότι η κατάσταση στο Μπούρτζι είναι τόσο προβληματική, ώστε να εμποδίζει τις εκδηλώσεις, ούτε επικίνδυνη για το μνημείο ώστε να τίθεται θέμα απαγόρευσης των εκδηλώσεων».
Επισημαίνει ακόμα ο κος Χελιώτης: «η χρήση που γίνεται είναι πολύ ήπια και δεν προσβάλλει ούτε τα μνημεία, ούτε την ασφάλεια. Αν απαγορευτούν οι εκδηλώσεις θα έπρεπε να απαγορευτούν και οι επισκέψεις. Ποιό επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο Παλαμήδι παρά στο Μπούρτζι αυτή τη στιγμή».
Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝ επισημαίνει ότι «η στερέωση, συντήρηση και αναστήλωση είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού».
Ούτως ή άλλως πάντως το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης σχεδίου υπουργικής απόφασης του Αντώνη Σαμαρά που ρυθμίζει τις προσωρινές παραχωρήσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο, για την είσοδο ή και τη χρήση αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου απαιτείται κόσμια συμπεριφορά. Το ΚΑΣ ζητεί να μη στηρίζονται τα σκηνικά επάνω σε αρχαία μέλη. Τονίζει πως δεν επιτρέπεται «καμία μορφή εργοταξιακής δραστηριότητας...». επίσης δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών, η χρήση, χωρίς νόμιμη άδεια, τεχνητών μέσων αναπαραγωγής ήχου και μουσικών οργάνων, η ρύπανση και το κάπνισμα. Ακόμα θα απαγορεύεται η είσοδος ατόμων «που βρίσκονται σε μέθη ή επήρεια ναρκωτικών ουσιών» και σε εκείνους που υπάρχει κίνδυνος να προσβάλουν την ευταξία, να προκαλέσουν ή να υποστούν ατύχημα.
Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται τρεις μήνες πριν από την εκδήλωση μαζί με τα σχέδια-μακέτες των σκηνικών.
Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ αναμένεται να εγκριθεί η λίστα των μνημείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων Εφορειών.

Ο Μαρκογιαννάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των συνδικαλιστών της Αστυνομίας στο Ναύπλιο

-«Ωχου, αυτά θα λέμε τώρα;», ήταν η πρώτη απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη, μόλις έφτασε στην Αργολίδα και ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το επίκαιρο θέμα εκείνης της ημέρας, το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αργυρούπολη. Τελικά ο υφυπουργός αργότερα έκανε δηλώσεις και για το θέμα αυτό, όμως προσπάθησε να δώσει βαρύτητα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν όψει καλοκαιριού.
Ο κος Μαρκογιαννάκης όμως κατά την περιοδεία του στην Αργολίδα παρ΄ ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει τα τεράστια προβλήματα αστυνόμευσης που υπάρχουν και την αυξημένη εγκληματικότητα, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πολυσέλιδο υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας, που καταγράφονται ένα προς ένα όλα τα θέματα που εκκρεμούν να επιλυθούν εδώ και χρόνια.
Ο υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η περιοχή της Αργολίδος είναι μία από τις πλέον φιλήσυχες περιοχές της Ελλάδας. Εγώ μάλιστα είχα την τύχη να υπηρετήσω στο Νομό και πέντε χρόνια ως εισαγγελικός λειτουργός και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Φυσικά έχει και τα προβλήματα της καθημερινότητας, τη μικροεγκληματικότητα, την οποία έχουν όλες οι περιοχές, ιδιαίτερα όμως προβλήματα δεν υπάρχουν. Έκανα μία συζήτηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή και τους Αξιωματικούς για κάποιες ελλείψεις που οπωσδήποτε έχουμε».
Τα ζητήματα που απασχολούν το Αστυνομικό Προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας εξέθεσαν για μία ακόμα φορά οι αστυνομικοί στην πολιτική τους ηγεσία. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί τονίζουν: «όλοι οι ένστολοι αναμέναμε από εσάς, να δώσετε λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν τον Κλάδο μας και είχαν επιπτώσεις στο εργαζόμενο προσωπικό, με αντίκτυπο στην κοινωνία μας και αποδέκτες τους πολίτες. Όμως, παρά την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος από την ένταξη της ΕΛ.ΑΣ στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρατηρούμε ότι δεν έχουν δοθεί οι αρμόζουσες λύσεις στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας».
Μεταξύ άλλων αναφέρονται στο υπόμημα τα πιο σημαντικά από τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αστυνομική Δ/νση Αργολίδας, με κύριο την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, λόγω της αύξησης των μονίμων κατοίκων, του μεγάλου αριθμό αλλοδαπών που κατοικούν μόνιμα στο Νομό, τους τσιγγάνικους καταυλισμούς, τους χιλιάδες επισκέπτες.
Το μεγάλο πρόβλημα της Α.Δ. Αργολίδας είναι ότι λειτουργεί οριακά με την υπάρχουσα οργανική δύναμη που διαθέτει και τα οποιαδήποτε κενά προσωπικού έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις Υπηρεσίες της και στην αστυνόμευση του Νομού. Οι ανάγκες σε αστυνόμευση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και η ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών της Α.Δ. Αργολίδας λόγω της έλλειψης προσωπικού δυσχεραίνει την λειτουργία της.
Η σημερινή υπάρχουσα δύναμη Αστυνομικού προσωπικού είναι 259 άτομα, ενώ η οργανική δύναμη της Α.Δ. Αργολίδας είναι 291 άτομα. Έλλειψη Αστυνομικού προσωπικού, σύμφωνα με την οργανική δύναμη 32 άτομα. Μέσα στο έτος 2009 αναμένονται να υποβάλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση αρκετοί αστυνομικοί. Το πολιτικό προσωπικό έχει οργανική δύναμη 9 ατόμων με υπάρχουσα 3 άτομα. Αποτέλεσμα είναι θέσεις γραφείου να αναγκάζονται να επανδρώνουν μάχιμοι Αστυνομικοί, μαζί με τους πέντε Αστυνομικούς Υπηρεσίας Γραφείου.
Πέραν αυτών αποσπάται προσωπικό για την στελέχωση της Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α., Σ.Ε.Φ.Φ. Ναυπλίου, ΚΕΜΧ Ναυπλίου, ασφάλειας Βουλευτών και των υπηρετούντων σε υπηρεσία γραφείου.
Ακόμα οι αστυνομίες Άργους και Κρανιδίου, χρήζουν να μεταστεγαστούν σε άλλα κτίρια, πιο ασφαλή για το προσωπικό, πιο μεγάλα, πιο λειτουργικά και πιο προσβάσημα στους πολίτες.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα οι εποχούμενες περιπολίες, ειδικά των Αστυνομικών Τμημάτων όσο και των Αστυνομικών Σταθμών γίνονται με ένα άτομο, δηλαδή μόνο τον οδηγό του περιπολικού χωρίς πλήρωμα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να βρίσκονται σε κίνδυνο και αρκετές φορές είναι εκτεθειμένοι όταν επεμβαίνουν μόνοι τους και ξεφεύγει η κατάσταση από τα χέρια τους. Κυρίως οι εποχούμενες περιπολίες κατά τις βραδινές ώρες 22:00-06:00 εκτός του Τμήματος Τροχαίας οι άλλες πραγματοποιούνται μικτές Τάξης – Ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της έλλειψης δύναμης και αυτό λειτουργεί εις βάρος της Αστυνόμευσης και Ασφάλειας του πολίτη, καθώς κυκλοφορούν πολύ λιγότερα περιπολικά από την ημέρα και λιγότερα αστυνομικά μάτια που αγρυπνούν για την ασφάλεια του πολίτη.
Στην περιοχή Ασκληπιείου και Επιδαύρου λειτουργούν ημερήσια τρεις Αστυνομικοί Σταθμοί και ένα Φυλάκιο κατά την θερινή περίοδο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και κατά τις βραδινές ώρες η περιοχή αστυνομεύεται από τις Υπηρεσίες του Ναυπλίου, που για τη μετάβαση περιπολικού απαιτούνται 30΄ λεπτά για το Δήμο Ασκληπιείου και 45΄ για το Δήμο Επιδαύρου. Πρόταση της Ένωσης είναι ότι πρέπει να συγχωνευτούν οι τρεις Α.Σ. και να ιδρυθεί άμεσα ένα νέο Μικτό Αστυνομικό Τμήμα στο Λυγουριό με ικανό αριθμό Αστυνομικού προσωπικού για να υπάρξει η αστυνόμευση που πρέπει στην περιοχή.
Οι αστυνομικοί ζητούν ακόμα να απεμπλακούν από τα ξένα έργα προς αυτή όπως είναι το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας, για ελέγχους που αφορούν την καθαριότητα, την κυκλοφορία και την στάθμευση των οχημάτων εντός πόλης, την οικοδόμηση και την τήρηση των διατάξεων Γ.Ο.Κ., άδειες λειτουργίας μουσικής, την ηχορύπανση, άδειες λειτουργίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκές αγορές, μικροπωλητές την προστασία του περιβάλλοντος, επιδώσεις δικογράφων και ότι άλλο απορρέει από το Π.Δ. 23/2002 στην αρμοδιότητά της. Στο Δήμο Ναυπλίου όπου λειτουργεί επανδρωμένη Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας, οι Διοικητές των Υπηρεσιών θα πρέπει ζητούν την πλήρη ανάληψη έργου απ’ αυτήν.
Ζητούν ακόμα εκπαίδευση και μετεκπαίδευση όλου του αστυνομικού προσωπικού χωρίς την εξαίρεση κανενός.
Στην Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου λειτουργούν χώροι κρατητηρίων οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν κρατούμενους βραχείας φύλαξης και συνεπώς δεν είναι κατάλληλοι για μακροχρόνια κράτηση με όλα τα δυσμενή επακόλουθα που μπορεί να συνεπάγεται αυτή καθώς και για λόγους Δημοσίου συμφέροντος.
Παρόλα αυτά παρατηρείται ότι αλλοδαποί κρατούμενοι οι οποίοι είναι για απέλαση και κατάγονται από προβληματικές χώρες και δεν κατέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να κρατούνται εντός των κρατητηρίων με τον μέγιστο χρόνο κράτησης τους όπως ορίζει ο Νόμος περί αλλοδαπών δηλαδή τρεις μήνες και κατόπιν η υπηρεσία να τους αφήνει ελεύθερους αναστέλλοντας προσωρινά την απέλαση τους με την προϋπόθεση να εμφανίζονται κάθε 1η και 16η στο Αστυνομικό Τμήμα διαμονής τους μέχρι να καταστεί εφικτή η απέλαση τους.
Επειδή κατά 99% στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν έχει καταστεί εφικτή απέλαση θεωρούν οι αστυνομικοί, ότι ο χρόνος της κράτησης τους εντός των κρατητηρίων πρέπει να ελαχιστοποιηθεί αφού δεν προσδιορίζεται δεσμευτικά ο ελάχιστος χρόνος αυτής από τον ισχύον Νόμο.
Όπως καταγγέλλεται οι αστυνομικοί αναγκάζονται να αγοράζουν οπλισμό λόγω του ότι η Υπηρεσία δεν διαθέτει σύγχρονα τεχνολογικά όπλα, με αποτέλεσμα να συντηρούν τα καταστήματα όπλων με τις αγορές τους.
Επίσης η διμοιρία υποστήριξης της Α.Δ. Αργολίδας πρέπει να έχει την υλικοτεχνική υποστήριξη που της αρμόζει και όσοι την απαρτίζουν να εκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Επίσης ζητούν άμεση αναπροσαρμογή των επιδομάτων που είναι καθηλωμένα στα ίδια ποσά από το 2003, όπως της πέραν του πενθημέρου εργασίας από τα 46 στα 70 Ευρώ, της ωριαίας νυχτερινής απασχόλησης από 3 στα 5 Ευρώ και της αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος των παθόντων εν ώρα υπηρεσίας συναδέλφων από τα 100 στα 350 Ευρώ, καθώς και εκλογικό επίδομα.
Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί καταλήγουν: «ενημερώνουμε ότι αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις του Αστυνομικού προσωπικού και των οικογενειών τους, σχετικά με την επαναφορά στο προσκήνιο της τροποποίησης του κώδικα μεταθέσεων.
Οι συνάδελφοι είναι αντίθετοι σε μια επικείμενη αλλαγή του κώδικα μεταθέσεων που θα τους επαναφέρει σε άλλες εποχές, τις οποίες η Έλληνας αστυνομικός έχει καταδικάσει.
Αυτή την στιγμή ο Έλληνας Αστυνομικός έχει ανάγκη στήριξης και τόνωσης του καταρρακωμένου ηθικού του από τις αντιδράσεις βίας εναντίων του και από τις δολοφονικές επιθέσεις που δέχεται ώστε να μπορέσει απερίσπαστος να επιτελέσει το έργο του που είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του πολίτη χωρίς την έννοια που θα πάει αύριο.
Ο Αστυνομικός δεν πρέπει να λειτουργεί κάτω από την απειλή της μετάθεσης και όποιοι θέλουν να τον κάνουν όμηρό τους, θα μας βρουν αντίθετους και απέναντί τους, διότι ότι έχει κατακτηθεί, το έχουμε κατακτήσει με μακροχρόνιους συνδικαλιστικούς αγώνες και πάλι εάν χρειασθεί, θ’ αγωνισθούμε για τα κεκτημένα μας».
Και προσθέτουν: «το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. και όλες οι Αστυνομικές Δ/νσεις της Χώρας, από το οποίο ξεκινάνε τα χίλια μύρια κακά, που ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και επηρεάζουν τον κλάδο μας, είναι η μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στο Αστυνομικό προσωπικό, καθώς και η ορθή κατανομή του.
Η προτεινόμενη λύση είναι να εξασφαλιστεί το προσωπικό που χρειάζεται για να επανδρωθούν οι Υπηρεσίες, καταρτίζοντας νέα οργανογράμματα και να πραγματοποιηθεί επιτέλους η λεγόμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., εκ βάθρων, ώστε να επιτύχουμε την άριστη λειτουργία των Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες εργασίας του Προσωπικού και την καλύτερη δυνατή προσφερόμενη ασφάλεια και αστυνόμευση των πολιτών».

Η μικροεγκληματικότητα του Μαρκογιαννάκη

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΔΕΝ ΞΕΡΩ σε ποιους πιστεύει ότι απευθύνεται ο υφυπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όταν τα βλέπει όλα ρόδινα στην Αργολίδα σε σχέση με την αστυνόμευση. Προφανώς όμως δεν απευθύνεται στους πολίτες που κλειδαμπαρώνονται καθημερινά στα σπίτια τους και είναι έτοιμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, για να σωθούν από την εγκληματικότητα. Ή τον εξέθεσαν οι υφιστάμενοί του με την ελλιπή ενημέρωση που του έδωσαν για τα προβλήματα που υπάρχουν στον νομό, ή αρκέστηκε να θυμηθεί όσα ίσχυαν όταν υπηρετούσε στο Ναύπλιο ως εισαγγελέας. Όμως οι εποχές άλλαξαν και καθημερινά τα προβλήματα με την έλλειψη αστυνόμευσης πληθαίνουν.
Ο ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ μιλώντας για μικροεγκληματικότητα και λέγοντας ότι «η περιοχή της Αργολίδος είναι μία από τις πλέον φιλήσυχες περιοχές της Ελλάδας», αγνοεί την μάστιγα των ναρκωτικών που πληγώνει καθημερινά τη νεολαία, αγνοεί τις εκατοντάδες διαρρήξεις και κλοπές που καταγράφονται, αγνοεί τα γκέτο αλλοδαπών που δημιουργούνται στο Άργος και σε άλλες περιοχές, δεν γνωρίζει ούτε καν την αγωνία των αστυνομικών που φοβούνται όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν το έγκλημα μόνοι τους, οδηγώντας ένα περιπολικό χωρίς συνοδό.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ αγνοεί ότι το νέο οργανόγραμμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας είναι ήδη πεπαλαιωμένο, αφού οι ανάγκες διαφοροποιούνται καθημερινά με την αύξηση του μόνιμου πληθυσμού και την κατακόρυφη αύξηση τα τριήμερα και το καλοκαίρι λόγω των χιλιάδων επισκεπτών.
ΔΙΚΑΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ αντιμέτωπος με την οργή των συνδικαλιστών αστυνομικών που του «χάλασαν» την φιέστα της προεκλογικής περιοδείας του με το υπόμνημα που του παρέδωσαν και έδωσαν στη δημοσιότητα. Και …έτσουξε την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας το συμπέρασμα του υπομνήματος που του παραδόθηκε: «όλοι οι ένστολοι αναμέναμε από εσάς, να δώσετε λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν τον κλάδο μας και είχαν επιπτώσεις στο εργαζόμενο προσωπικό, με αντίκτυπο στην κοινωνία μας και αποδέκτες τους πολίτες. Όμως, παρά την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος από την ένταξη της ΕΛ.ΑΣ στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρατηρούμε ότι δεν έχουν δοθεί οι αρμόζουσες λύσεις στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας».
ΑΝΑΒΕ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ απανωτά ο πρώην εισαγγελέας με όσα διάβασε στο υπόμνημα των αστυνομικών, όμως η λύση πρέπει να δοθεί με τομές και με νέο οργανόγραμμα αν πραγματικά η πολιτική ηγεσία θέλει να δώσει λύσεις και να μην αρκείται απλά σε φιέστες επισκέψεων στα αστυνομικά τμήματα. Εκτός κι αν έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ να παρακολουθεί τα τρομοκρατικά κτυπήματα στην Αθήνα ευχόμενη να μην συμβούν άλλα και να αφήνει την επαρχία έρμαιο στους …μικροεγκληματίες του Μαρκογιαννάκη.

Όχι τρύπες στις δεκάρες

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΠΟΣΟ ασήμαντη φαντάζει πλέον η διαμάχη που ξέσπασε στις αρχές του περασμένου αιώνα για τις τρύπες στις δεκάρες και στις πεντάρες. Τότε παραλίγο να ανατραπεί το πολιτικό σύστημα, ενώ σήμερα που οι τρύπες από τα κέρματα έχουν μεταφερθεί στις τσέπες μας, πολλοί είναι αυτοί που ανοήτως θεωρούν μαγκιά και εξυπνάδα να μην πάνε να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, διευρύνοντας την τρύπα του ελλείμματος πολιτικής υπευθυνότητας και ωριμότητας.
ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, δεν αποτελούν ούτε ευκαιρία για διαμαρτυρία, όπως το βλέπει η κυβέρνηση, ούτε απόρριψη του κυβερνητικού έργου, όπως το λανσάρει το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε καιροσκοπική ευκαιρία για κόμματα που δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις εθνικές εκλογές, όπως το «κόμμα» του Στ, Μάνου ή του τύπου «Πάνιας – Βεργή».
ΖΟΥΜΕ στην εποχή που οι εκλογές δεν διεξάγονται από τους πολίτες, αλλά από τις δημοσκοπήσεις που διαμορφώνουν πολιτικά ρεύματα και τάσεις ποδηγετώντας την τελική βούληση του πολίτη την ώρα της κάλπης.
ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ οι λαοπλάνοι αποτελούσαν απειλή για την δημοκρατία, σήμερα η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από την ευκολία με την οποία ο πολίτης εκφράζει λανθασμένα την δυσφορία του προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας με την αποχή του από την κάλπη.
Η ΑΠΟΧΗ δεν είναι «αντίσταση», ούτε διαμαρτυρία. Είναι ανικανότητα κατανόησης ότι την αποχή από τα κοινά την προωθούν αυτοί τους οποίους ο ίδιος ο πολίτης πιστεύει ότι τους εκδικείται με την αποχή του. Εκείνοι που χρόνια τώρα οδηγούν το ίδιο στην αποχή από τα κοινά και στην «αντιπροσωπευτικότητα» της ψήφου. Στην δημιουργία τρύπας σε ευτελισμένης αξίας συμμετοχηκότητα.
ΤΕΛΙΚΑ μήπως οι τρύπες (το σκίσημο) στο Μπλουζάκι του Σάκις είναι σημαντικότερες από τις δεκάρες και το Ευρωπαϊκό μας μέλλον; Όπως και να έχει, έχουμε Εκλογές…

Ιστορίες από παιδιά και ερμηνεία της πολιτικής πραγματικότητας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Η μικρή Μαρία και η ερμηνεία των σκανδάλων
- Μπαμπά θα έρθεις να με πάρεις με το ποδήλατο από το σχολείο. (Επιθυμία εντολή και το ποδήλατο είναι ένα μικρό συνθηματικό ότι ο χρόνος που θα κερδίσει η ρόδα θα αξιοποιηθεί σαν αγοραστικός χρόνος στο περίπτερο του κυρίου Χάρη)
- Εντάξει θησαυρέ μου .
- Μπαμπά θα κατέβω να πάρω την εφημερίδα σου και ένα παγωτάκι κερνάς πάλι ( το χαμόγελο της μικρής Μαρίας ακυρώνει τους παιδαγωγικούς κανόνες για την τήρηση των ορίων)!!!
Την άλλη μέρα .
- Μαράκι γιατί δεν είπες στην μαμά ότι πήραμε παγωτό χθες;
- Χαζός είσαι καλέ μπαμπά να σε καρφώσω;
Μέσα από γέλια, μου ήρθε και η φωτεινή ιδέα ότι έχουμε πολύ παρεξηγήσει τους πολιτικούς μας ιδιαίτερα αυτούς που ασκούν εξουσία πότε την μια φορά και πότε την άλλη φορά . Είναι έντονη η πίστη στον μέσο πολίτη ότι πρόκειται για μια παρέα (τουλάχιστον για τους περισσότερους) που ασκεί εξουσία με σκοπό όχι το καλό του τόπου και του πολίτη αλλά για να τρώνε τα παγωτάκια τους από το λαϊκό ψυγείο έχοντας κάνει την καθημερινή μας ζωή μας ποδήλατο. Κορυφαίες πράξεις συντεχνιακής πολιτικής δεοντολογίας είναι το κουκούλωμα των σκανδάλων όλων των σκανδάλων και από την πλευρά των κυβερνώντων και των αντικυβερνώντων. Δυστυχώς η ανηφορική ποδηλασία της καθημερινής μας ζωής, ο καθημερινός ιδρώτας που πέφτει στα μάτια μας έχει αλλοιώσει την όραση μας. Γιατί κατά βάθος αυτοί είναι μια παρέα ανιδιοτελών ανθρώπων μέσα από την θυσιαστική κοινοβουλευτική τους δράση ανακάλυψαν ξανά την παιδικότητα και για αυτό το λόγο δεν μας λένε την άλλη μέρα για το παγωτάκι που έφαγαν (μαζί με το ψυγείο) για να μην καρφώσουν ο ένας τον άλλο. Χαζός είσαι καλέ πολίτη;

Ο μικρός Χαράλαμπος και η ερμηνεία των κοινωνικών παροχών
- Μαμά θέλω λεφτά
- Είναι βρώμικα και σε λίγο θα εξετάσει η κυρία Ντίνα η παιδίατρος δεν πρέπει
- Καλά σου μαμά!! ( και βγάζει τον θυμό του βάζοντας ένα μικρό αυτοκινητάκι να κάνει ράλι πάνω στην καρέκλα του καθιστικού αναμονής)
Όταν επέστρεψαν στο σπίτι, η μητέρα του τον άκουσε στο δωμάτιο της αδελφής του και δεν έδωσε πολύ σημασία
- Μαρία θέλω να σου πουλήσω ένα χυμό ( μέχρι να κάνει η μητέρα του μερικές δουλειές πρόλαβε και βούτηξε ένα χυμό από το ντουλάπι της κουζίνας )
- Εντάξει .
- Θέλω λεφτά.
- Θα σου φέρω λεφτά από τον κουμπαρά μου.
- Μαμά να δεις(!!!) βρήκα λεφτά πούλησα στην Μαρία ένα χυμό.
- Ποιο χυμό ;
- Τον χυμό τον δικό της !!!!!
΄Όταν μου διηγήθηκαν αυτή την ιστορία αντιλήφθηκα το πώς λειτουργούν οι κοινωνικές παροχές . Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κρυμμένη πορτοκαλάδα στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Δεν μας είπε κανείς ότι είναι εκεί. Κάθε τέσσερα χρόνια μας τάζουν ότι θα μας την δώσουν , σκοτώνονται μάλιστα για το ποιος θα έχέι κάνει την καλύτερη συσκευασία. Μάλιστα βαφτίζουν την πορτοκαλάδα και με διάφορα ονόματα , κοινωνική πολιτική , στήριξη αδυνάτων κλπ. Κανείς δεν είπε ότι η πορτοκαλάδα είναι δική μας εδώ και χρόνια αλλά το χειρότερο είναι ότι μας ζητάνε και μια μικρή συνδρομή, κάτι από το υστέρημα του καθενός για να στηριχθεί ο κοινωνικός ιστός ( άσχετα αν τον φτιάχνουν επιδέξιες πολιτικές αράχνες για να μας παγιδεύουν). Όσο θα παραμένουμε πολίτες του καναπέ και της τηλε-δημοκρατίας καλά κάνουν και μας πουλάνε ξανά και ξανά αυτά που είναι δικά μας. Μήπως έφτασε η ώρα να ξαναπάρουμε πίσω τους πορτοκαλεώνες που δημοκρατικά τους εμπιστευτήκαμε;

Ο μικτός Δημήτρης και η πολιτική πράξη του μέλλοντος μας .
Ο μικρός Δημήτρης παρουσιάζει μια δύσκολή διαταραχή επικοινωνίας, μπαινοβγαίνει στον δικό του Κόσμο με όποιο ρυθμό αυτός θέλει. Όταν είναι στα κέφια του λέει φοβερές ατάκες. Όπως όταν είδε το σύμβουλο του άπειρου
- Βασίλη το άπειρό μου (και ήταν δικό του γιατί αυτός το σχεδίασε) είναι δυο ξαπλωμένα μηδέν. Τελικά ο Βασίλη ο Θεός το τίποτα και το άπειρο μου (αυτός το έγραψε δικό του ήταν !!) πρέπει να έχουν κάποια σχέση!!!
Ένας απόγευμα ήρθε στο θεραπευτήριο με τον πατέρα του, ήταν τσακωμένοι πατέρας και γιος
- Βασίλη, ( λέει ο μπαμπάς του ) άκουσε σε παρακαλώ στο Θεό σου τι έκανε , πήγε και ένα την ανάγκη του στην τουαλέτα και αντί να σκουπιστεί όπως πολύ καλά ξέρει σηκώθηκε χωρίς να φορέσει το εσώρουχο και άφησε κοπρανοειδή στίγματα και στους δυο λευκούς καναπέδες και στην πολυθρόνα εκνευρίστηκα πολύ τον μάλωσα πολύ άσχημα για αυτό που έκανε .
- (Ο Δημήτρης παίρνει εκείνο το μαγικό χαμόγελου του ένοχου που παραδέχεται την ενοχή του αλλά το ευχαριστιέται κιόλας ) στενοχωριέμαι για την ημέρα που θα γίνω καλά και δεν θα μπορώ να σε νευριάζω.
Ο πατέρας του έμεινες έκπλήκτος από την απάντηση του και μάλλον κάτι κατάλαβε και έφυγε με ένα κρυφό χαμόγελο ικανοποίησης.
Ο μικρός Δημήτρης μέσα από αυτή την αρνητική του πράξη έστειλε και ένα πολιτικό μήνυμα. Πρέπει να αρχίζει να διαταράσσεται η επικοινωνίά μας ( αυτή η καθηλωτική επικοινωνία των τηλεοπτικών παραθύρων) , πρέπει να πάψουμε να είμαστε φιλήσυχοι , επαναπαυμένοι πολίτες. Λίγα μέτρα πιο πέρα πίσω από την τηλεόραση είναι η πόρτα για το περιβόλι που αφήσαμε αφρόντιστο εδώ και χρόνια . Ο μικρός Δημήτρης βρωμίζοντας τους καναπέδες του μπαμπά του αμφισβήτησε την εξουσία του αλλά και τον ανάγκασε να ασχοληθεί έστω και αρνητικά μαζί του. Πρέπει να ξαναγίνουμε μικρά άτακτα παιδιά που ψάχνουν άλλους τρόπους επικοινωνίας διαφορετικούς. Αν δεν είμαστε φρόνιμοι , προβλέψιμοι πολίτες θα εκνευρίσουμε την εξουσία για να ασχοληθεί μαζί μας. Κάτω στο υπόγειο υπάρχει στο κουτί με τις φιγούρες του Καραγκιόζη και το κοπίδι με το οποίο τις χαράζαμε. Με αυτό το κοπίδι μπορούμε να αφήσουμε τα αιχμηρά μας στίγματα στους λευκούς καναπέδες που εναλλάσσονται οι κυβερνώντες. Ίσως κάποιοι πουν και τι θα καταφέρουμε;. Μα μόνο και μόνο να σηκωθούν να επιδιορθώσουν το σχισμένο καναπέ τους θα αναγκαστούν να ασχοληθούν μαζί μας !!!! Θα είναι μια πράξη ανυπακοής και αντίστασης στον εφησυχασμό του καναπέ . Και όσο ασχολείται μαζί μας η εξουσία τόσο θα μειώνεται η δύναμη της, το ειδικό της βάρος. Αν βέβαια σηκωθούν θα είναι και πολύ πιο εύκολο να πετάξουμε τους λευκούς καναπέδες της εξουσίας και όλοι μαζί να ξαναβρούμε το χαμένο περιβόλι της κοινωνικής συμμετοχής .

14/5/09

Διαδήλωσαν με αίτημα την ανακύκλωση μαθητές των δημοτικών σχολείων του Ναυπλίου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδήλωση, τόσο από πλευράς αριθμού συμμετεχόντων, όσο και από πλευράς της ηλικίας των «διαδηλωτών» πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στο Δημαρχείο του Ναυπλίου. Έκπληκτοι, ο Δήμαρχος, οι δημοτικοί υπάλληλοι και διερχόμενοι αντίκρισαν τους μικρούς μαθητές να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ανακύκλωσης και της τοποθέτησης κάδων για ανακύκλωση του χαρτιού στα σχολεία τους. Μάλιστα ορισμένοι δεν δίστασαν να στηλιτεύσουν τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις του Δήμου, ως «τρίχες κατσαρές».
Γύρω στις 11.30 ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς δέχτηκε στο γραφείο του ομάδα μαθητών και των εκπαιδευτικών τους και άκουσε τα ιδιαίτερα μαχητικά αιτήματα των παιδιών.
Ο κ. Αναγνωσταράς υποστήριξε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες τους και πως και ο ίδιος έχει τις ίδιες οικολογικές ευαισθησίες, όμως και στο παρελθόν ο δήμος προσπάθησε να συλλέξει το χαρτί, χωρίς ωστόσο να στεφθεί η προσπάθεια από επιτυχία. Μετά από συζήτηση η οποία πολλές φορές περιήλθε σε αδιέξοδο, βρέθηκε τελικά λύση. Ο δήμος θα εφοδιάσει όλα τα σχολεία με κάδους ανακύκλωσης χαρτιού έως τα μέσα Ιουνίου. Κατόπιν μάλιστα συνεννόησης με το αντιδήμαρχο για θέματα καθαριότητας Ν. Χρόνη, η μεταφορά του χαρτιού στο εργοστάσιο ανακύκλωσης θα γίνεται με φορτηγό του Δήμου ο οποίος θα αναλάβει και το άδειασμα των κάδων.
Ο Δήμαρχος Ναυπλίου υποστήριξε πάντως πως ολοκληρωμένη διαχείριση μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση των δεματοποιητών και την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών πριν οδηγηθούν στην δεματοποίηση.

Το Λυγουριό προχωρά γρήγορα στην συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών

Με ειδικούς σάκους ανακύκλωσης εφοδιάζει τους κατοίκους του Λυγουριού ο δήμος ώστε οι δημότες θα αποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Η διανομή θα αρχίσει στις 15/5/2009 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 19/5/2009.
Επίσης θα τοποθετηθούν σε ειδικά σημεία μπλε κάδοι ανακύκλωσης, όπου οι δημότες θα αποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Η τοποθέτηση των κάδων θα πραγματοποιηθεί από 14/5/2009 μέχρι 18/5/2009.
Ειδικό απορριμματοφόρο όχημα θα συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους και θα τα μεταφέρει στο κέντρο διαλογής, που έχει δημιουργήσει ο δήμος Ασκληπιείου σε συνεργασία με το Δήμο Επιδαύρου.
Το πρώτο δρομολόγιο συλλογής θα γίνει στις 20/5/2009, σύμφωνα με το πρόγραμμα της «Ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης Α.Ε.».
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χρήστος Τσακαλιάρης απευθυνόμενος στους δημότες του «προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι απαραίτητη η δική σου συμμετοχή με δύο απλές κινήσεις: Τοποθετείτε τα ανακυκλώσιμα υλικά στον ειδικό σάκο ανακύκλωσης που θα σας διατεθεί από το Δήμο και τα αδειάζετε στους μπλε κάδους, κρατώντας το σάκο για την επόμενη χρήση. Ρίχνετε μόνο τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους και τα υπόλοιπα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων όπως κάνατε μέχρι σήμερα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Ασκληπιείου ή να καλείτε το 27533-60100. Είναι χρέος όλων μας να συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια αυτή, ώστε η ανακύκλωση να γίνει συνειδητή στάση ζωής και να μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά μας ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον».
ο Δήμος Ασκληπιείου θα συγκεντρώνει ανακυκλώσιμα υλικά – αλουμινένια κουτάκια, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, σιδερένιες κονσέρβες, χαρτοκιβώτια, χάρτινες συσκευασίες, έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία – για παραπέρα διάθεση και αξιοποίησή τους.

Μαρκογιαννάκης και Τσιατούρας επισκέφθηκαν την Αργολίδα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αργυρούπολη

Την Αστυνομική διεύθυνση Αργολίδας επισκέφθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλη Τσιατούρα.
Πρόκειται για μια προγραμματισμένη επίσκεψη που αποκτά όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην Αργυρούπολη. Η επίσκεψη έχει και ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον ωστόσο, αφού αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση κλοπές στο νομό, που καταγράφονται καθημερινά στα δελτία τύπου της Αστυνομίας.
Σκοπός της επίσκεψης Μαρκογιαννάκη ήταν η ενημέρωση και η άμεση αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.
Τα προβλήματα στην Αργολίδα με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό είναι γνωστές και πολλές φορές έχουν διαμαρτυρηθεί και δημόσια οι συνδικαλιστικοί φορείς των ίδιων των αστυνομικών.
Άλλωστε όπως προκύπτει από όσα υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός σε απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη που αφορούσε την αστυνόμευση στην Ερμιόνη, τα προβλήματα είναι ήδη γνωστά.
«Η αναδιάρθρωση – αναδιοργάνωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο μας και η μεταρρυθμιστική οργανωτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σταδιακά, στο πλαίσιο εφαρμογής του συνολικού οργανωτικού προγράμματος. Ο βασικός προσανατολισμός της οργανωτικής αυτής διαδικασίας συνίσταται στη δημιουργία δυναμικότερων, αποτελεσματικότερων και με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες υπηρεσιακών μονάδων και στην ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του συνόλου του προσωπικού και των διαθέσιμων μέσων», επισημαίνει ο κος Μαρκογιαννάκης και προσθέτει:
«Επειδή η ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, της λειτουργικότητας και γενικά η αναμόρφωση της διαρθρωτικής και λειτουργικής τους δομής δεν περιορίζεται σε ορισμένες μόνο Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, αλλά καλύπτει το σύνολό τους, είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατή η αποσπασματική εξέταση και αντιμετώπιση τοπικής εμβέλειας ζητημάτων».
Ιδιαίτερα για την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει: «Στο σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση – λειτουργία των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας και φυσικά των αναφερόμενων στην αναφορά Υπηρεσιών, η οποία δεν είναι δυνατό να αποτελέσει αντικείμενο αποσπασματικής, του γενικότερου σχεδιασμού αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, ρυθμίσεως.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των αστυνομικών Υπηρεσιών, σας πληροφορούμε ότι οι Υπηρεσίες, σήμερα, στελεχώνονται με το απαραίτητο προσωπικό, μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η δύναμη του Σώματος, με ορθολογική κατανομή αυτής, λαμβανομένου πάντα υπόψη και του ισχύοντος καθεστώτος μεταθέσεων του προσωπικού, όπως καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό έχει στελεχωθεί και η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, με δύναμη η οποία εμφανίζει έλλειμμα έναντι της οργανικής της, όπως συμβαίνει και με άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις που παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα. Επίσης, το Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου έχει στελεχωθεί με δύναμη η οποία εμφανίζει έλλειμμα έναντι της οργανικής του, ενώ ο Αστυνομικός Σταθμός Ερμιόνης έχει στελεχωθεί με δύναμη όση και η προβλεπόμενη. Πάντως, για την κάλυψη μέρους των κενών οργανικών θέσεων της εν λόγω Διεύθυνσης, προκηρύχθηκαν προς πλήρωση, κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, 7 θέσεις αστυνομικών διαφόρων βαθμών. Επίσης, κατά τη θερινή περίοδο, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, η ανωτέρω Διεύθυνση ενισχύεται με 30 δόκιμους αστυφύλακες. Περαιτέρω θα καταβληθεί προσπάθεια για την ενίσχυσή της και με νέους αστυφύλακες με την έξοδό τους από τη Σχολή, καθώς και με τις συμπληρωματικές μεταθέσεις».
Ο κος Μαρκογιαννάκης τονίζει ακόμα: «Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Β’, από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη γίνονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του π.δ. 100/2003 και συνεπώς ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται από την Υπηρεσία. Με τις διατάξεις όμως του άρθρου 19 του ανωτέρω π.δ., δίδεται η δυνατότητα στους διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Α’, για την ενίσχυση των υφιστάμενων Υπηρεσιών τους.
Σε ό,τι αφορά τις οργανικές θέσεις της εν λόγω Διεύθυνσης, σας ενημερώνουμε ότι με κανονιστική πράξη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας που εκδόθηκε το 2003, αλλά και με μεταγενέστερες όμοιες, σε αυτή προβλέπονται, συνολικά, 291 θέσεις αστυνομικού προσωπικού, δύναμη η οποία, σε σχέση με άλλες αστυνομικές Διευθύνσεις που παρουσιάζουν ανάλογα προβλήματα αστυνόμευσης, κρίνεται ικανοποιητική για την αντιμετώπιση των αστυνομικών προβλημάτων της περιοχής ευθύνης της. Ωστόσο, το θέμα της πληρέστερης στελέχωσης των Υπηρεσιών της και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της θα αντιμετωπισθεί και με την ολοκλήρωση της προαναφερόμενης αναδιάρθρωσης - αναδιοργάνωσης των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών που προωθούμε, με την οποία συναρτάται και η ανακατανομή της οργανικής δύναμης αυτών, ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό, που θα διατεθεί σε μάχιμες Υπηρεσίες.
Πέραν αυτών, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην εν λόγω περιοχή, σας ενημερώνουμε ότι, στα πλαίσια της αντεγκληματικής πολιτικής, έχουν εκπονηθεί και εφαρμόζονται από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας ειδικά σχέδια δράσης, τα οποία αναμορφώνονται και εναρμονίζονται, ανάλογα με τις συνθήκες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο δε αυτό συγκροτούνται γενικά και ειδικά συνεργεία για τη διενέργεια αδικημάτων που προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες. Ακόμη, διατάσσονται και πραγματοποιούνται εποχούμενες περιπολίες, καθ΄όλο το 24ώρο, ενώ σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα αστυνομικής φύσεως λαμβάνονται αυξημένα αστυνομικά μέτρα από πλέγμα αστυνομικών περιπολιών και ειδικών ελέγχων. Ειδικότερα η περιοχή του Δήμου Ερμιόνης δραστηριοποιείται και η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), καθώς και η Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας.
Τέλος, με την εφαρμογή από το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, καθώς και του Τριετούς Προγράμματος Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων Ελληνικής Αστυνομίας 2008- 2010, των νέων σχεδίων και των πρόσθετων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με τα συμπληρωματικά μέτρα που λαμβάνουμε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το προσωπικό και οι Υπηρεσίες, αναμένουμε περαιτέρω θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό και στο νομό Αργολίδας και φυσικά στην περιοχή του δήμου Ερμιόνης».

Κωστούρος: γραφειοκρατικό περιβάλλον που μόνο να σε καθυστερεί ξέρει

Με τίτλο «οκτώ αδιαμφισβήτητα γεγονότα», ο Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δημήτρης Κωστούρος, απαντά τόσο στο άρθρο του Άκη Γκάτζιου που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο του «α», όσο και στην ενέργεια να αναρτηθεί πανό διαμαρτυρίας από τον σύλλογο γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου, στα κάγκελα του σχολείου:
«Κε διευθυντά, Με αφορμή το κεντρικό σας άρθρο στο προηγούμενο φύλο της εφημερίδα σας επιθυμώ να ενημερώσω για μία ακόμα φορά τους αναγνώστες σας και τους γονείς των μαθητών του 2ου και του 5ου Δημοτικού για τις ενέργειες της Δημοτικής αρχής σχετικά με το θέμα της σχολικής στέγης στο οποίο αναφέρεστε και την κατάσταση αυτή τη στιγμή.
Το 2007 υπήρχαν δύο λύσεις για το θέμα του 5ου Δημοτικού. Η πιο σύντομη λεγόταν Αποθήκες Καπνού και η πιο μακροπρόθεσμη Οικόπεδο Κ.Ε.ΜΧ.
Κανένα από τα δύο αυτά δεν είχε παραχωρηθεί τότε! Μόνο σκέψεις ήταν.
Σκέψεις που με πολύ δουλειά πήραν σάρκα και οστά.
Δεν μιλάμε για λόγια όπως πολύ ισοπεδωτικά αναφέρει ένα πανό που αναρτήθηκε πρόσφατα αλλά για έργα.
ΓΕΓΟΝΟΣ 1. Οι Καπναποθήκες παραχωρήθηκαν στη Νομαρχία με αποκλειστικό σκοπό τη στέγαση Δημοτικού Σχολείου το Φεβρουάριο του 2008.
ΓΕΓΟΝΟΣ 2. Το οικόπεδο του Κ.Ε.ΜΧ παραχωρήθηκε επίσης στο Δήμο για να φιλοξενήσει σχολεία.
ΓΕΓΟΝΟΣ 3. Ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Παναγιώτης Αναγνωσταράς, σε επαφές με τον Υφυπουργό και εγώ ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων αποσπάσαμε την υπόσχεση για χρηματοδότηση του έργου ανακατασκευής των Καπναποθηκών. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σχετικά και στην ομιλία του στα εγκαίνια του ΕΠΑ.Λ (Σεπτέμβριος 2008).
ΓΕΓΟΝΟΣ 4. Ο Δήμος Ναυπλίου, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία του, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τη Νομαρχία Αργολίδος και το Πανεπιστήμιο Θράκης για να εκτελεστούν και να πληρωθούν οι σχετικές μελέτες (στατική, αρχιτεκτονική και όποια άλλη χρειαστεί) που δεν αναλάμβανε ουδείς άλλος. (Απόφαση Δ.Σ. Νοέμβριος 2008)
ΓΕΓΟΝΟΣ 5. Παράλληλα ο Δήμος Ναυπλίου ανέθεσε τη σύνταξη σχετικής μελέτης για δημιουργία τοπικού ρυμοτομικού για την περιοχή του Κ.Ε.ΜΧ.
ΓΕΓΟΝΟΣ 6. Το Πανεπιστήμιο Θράκης που υπέγραψε τη σύμβαση το Μάρτιο του 2009.όρισε χρονοδιάγραμμα τους 4 μήνες για παράδοση των μελετών.
ΓΕΓΟΝΟΣ 7. Το τοπικό ρυμοτομικό με χωροθετημένα τρία σχολεία Λύκειο, Δημοτικό, Γυμνάσιο αποστέλλεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Δεκέμβριος 2008)
ΓΕΓΟΝΟΣ 8. Το Πανεπιστήμιο έχει ήδη προβεί σε αυτοψία του κτιρίου, από το τέλος Μαρτίου 2009.
Και αναμένουμε σύντομα την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού από το Υπουργείο.
Όπως είναι φανερό ακόμα και μετά την παραχώρηση των Καπναποθηκών δεν αφήσαμε το θέμα του Κ.Ε.ΜΧ, όπως και δεν αφήνουμε τίποτα που έχει σχέση με την εκπαίδευση παρά τις δυσκολίες, παρά τη γραφειοκρατία και παρά τα κενά που υπάρχουν σε προγραμματισμό εδώ και πολλά χρόνια.
Συνοψίζοντας λοιπόν έχω να πω ότι:
Α. Οι δημοτικές παρατάξεις δεν σταμάτησαν να διαμαρτύρονται, απλώς είδαν για πρώτη φορά από την συστέγαση του 5ου Δημοτικού εδώ και 20 χρόνια ότι έχει δρομολογηθεί λύση και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.
Β. Η Ένωση Γονέων επίσης βλέπει ότι προχωράμε.
Η δημοπράτηση του έργου λοιπόν θα γίνει μετά την εκπόνηση των μελετών.
Δηλαδή μετά τον Ιούλιο.
Οι προσπάθειες δεν γίνονται για να χαρακτηρισθούν σε αξιέπαινες ή μη, ούτε για να αποκομισθούν δάφνες και ψήφοι. Θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας απέναντι στα παιδιά και στους γονείς που έχουν τόσο ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Υπάρχουν όμως δυσκολίες. Είναι δύσκολο να βιάζεται κανείς σε ένα γραφειοκρατικό περιβάλλον που μόνο να σε καθυστερεί ξέρει. Καθημερινότητα που την βιώνουμε όλοι εμείς οι κατοικούντες στην Ελλάδα.
Μπορεί λοιπόν κάποιος να μηδενίσει ΟΛΕΣ αυτές τις ενέργειες και τις ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε δύο μόνο γραμμές;
Φυσικά και ΟΧΙ. Όσο και να προσπαθεί!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη φιλοξενία».

Έχει κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κατασκευή νόμιμης ζωαγοράς στην Δαλαμανάρα

Τις ενέργειες που έγιναν επί δημαρχείας του, υπενθυμίζει με επιστολή του ο πρώην δήμαρχος Άργους Δημήτρης Πλατής, σχετικά με την κατασκευή νόμιμης ζωαγοράς, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά εδώ και πολλά χρόνια.
Όπως επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος το έργο κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Άργους Σίμο Βαρδάκα, η ένσταση αναστολής δεν έγινε δεκτή, ενώ αναμένεται τον Οκτώβρη να συζητηθεί η ανακοπή.
Στην επιστολή του κου Δημήτρη Πλατή, φαίνεται το ιστορικό των ενεργειών που έγιναν μέχρι να φτάσει το θέμα στο ΣΤΕ.
Με ενημέρωσαν αναγνώστες της εφημερίδας σας ότι στο φύλλο της 23 Απριλίου έχετε στην πρώτη σελίδα θέμα «Παράνομη ζωαγορά» και παραπέμπετε στη σελίδα 3 «έμεινε υπόσχεση η ζωαγορά» και εκεί αναφέρετε το όνομά μου.
Μελέτησα το συγκεκριμένο άρθρο σας και στέκομαι στα παρακάτω: «υπόσχεση στα προεκλογικά μπαλκόνια έχει μείνει η ζωαγορά του Άργους... Στο παρελθόν ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Πλατής, είχε υποσχεθεί να κατασκευάσει νόμιμη ζωαγορά που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι αρκετές φορές έκαναν κινητοποιήσεις με το αίτημα της κατασκευής νόμιμης ζωαγοράς, αλλά δεν ίδρωσε κανενός το αυτί».
Κύριε διευθυντά κάθε χρόνο παραμονές Πάσχα είχατε άρθρο με το ίδιο θέμα και μου είχε μείνει η εντύπωση ότι γνωρίζατε τις ενέργειες που είχαν γίνει επί δημαρχίας μας διότι κατ επανάληψη το είχαμε συζητήσει και μαζί. Εμείς είχαμε υποσχεθεί και από το μπαλκόνι την κατασκευή νόμιμης ζωαγοράς και το πράξαμε.
Πρώτο μέλημά μας ήταν να κάνουμε έρευνα στην περιοχή που θα εξυπηρετούσε το σύνολο των κατοίκων της περιοχής μας. Δηλαδή να έχει εύκολη πρόσβαση, να επιτρέπει την εγκατάσταση η χρήση της και να διοχετεύονται εύκολα τα λύματα που θα προέλθουν από το πλύσιμο του χώρου μετά τη χρήση.
Έτσι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα χωράφι περίπου 5 στρεμμάτων κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα του συμπολίτη μας Τάκη Πεβερέτου, που ήδη λειτουργεί νόμιμη μονάδα αιγοπροβάτων, και στην ευθεία του βιολογικού καθαρισμού σε βάθος από αυτόν 700 μέτρα περίπου. Θα πρέπει να ενημερώσω ότι στην περιοχή αυτή λειτουργούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες με αιγοπρόβατα. Η χρήση γης σε όλα τα παραπάνω είναι αγροκτηνοτροφική. Η αγορά του οικοπέδου έγινε την 14 Ιουλίου 2005 και αμέσως μετά ξεκινήσαμε να κάνουμε την μελέτη για την κατασκευή της ζωαγοράς.
Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες μέχρι να πάρουμε την άδεια κατασκευής, από την Πολεοδομία Άργους, διότι το αρμόδιο υπουργείο δεν είχε τις προδιαγραφές για κατασκευή Ζαγοράς.
Για την έκδοση της άδειας απαιτήθηκαν οι αδειοδοτήσεις που είναι γραμμένες στο συνημμένο σχετικό.
Το πως θα κατασκευάζετο το είχαμε σε σκαρίφημα στο ενημερωτικό φυλλάδιο σελίδα 22 με τα έργα μας που είχαμε διανείμει πόρτα - πόρτα τον Σεπτέμβριο του 2006. αντίγραφο της σελίδας σας επισυνάπτω. Η άδεια κατασκευής έχει αριθμό 137/2006. Την μελέτη την έκανε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Καχριμάνης Ιωάννης βοηθούμενος από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και πληρώσαμε μόνο 750 ευρώ για τη στατική μελέτη.
Από 21 έως 23 Σεπτεμβρίου 2006 δημοσιεύθηκε στον Αθηναϊκό και τοπικό τύπο ότι η δημοπρασία θα γίνει την 10 Οκτωβρίου στο δημοτικό κατάστημα του Άργους. Συμμετείχαν τρείς κοινοπραξίες εταιρειών. Αναδείχθηκε μειοδότης η κοινοπραξία Ι. Δρουβιώτης – Αθ. Βλαχοκυριάκος.
Η δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Άργους την 24-10-2006 εγκρίνει το πρακτικό δημοπρασίας της επιτροπής διαγωνισμού.
Η αμοιβή της αναδόχου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, οικονομικού έτους 2006. Στις 24-11-2006 ορισμένοι κάτοικοι του δ.δ. Δαλαμανάρας υπέβαλαν αίτηση, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του νομάρχη για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και κατά της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 14.915/19-5-2006 άδειας ίδρυσης της ζωαγοράς του δήμου Άργους.
Μετά την προσφυγή των πολιτών και μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά δεν μπορούσα να εγκαταστήσω τον εργολάβο. Μετά από ένα μήνα παραδώσαμε τον Δήμο στη νέα δημοτική αρχή που είχε εκλεγεί.
Όταν διάβασα το δημοσίευμά σας, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου Άργους και τον ρώτησα εάν ο δικηγόρος Αθηνών που είχε ο Δήμος ορίσει για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκαν το 2007 παρέστη και ποιο είναι το αποτέλεσμα των δικαστών και αν υπερασπίστηκε το Δήμο στην τακτική δικάσιμο και εάν βγήκε η απόφαση.
Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει απάντηση.
Μετά από τα παραπάνω που σας ενημέρωσα, πιστεύω ότι έχετε πειστεί, ότι ούτε ο τίτλος αλλά ούτε και το περιεχόμενο του δημοσιευμάτός σας, μπορεί να χαρακτηρίσει εμάς που επί τέσσερα χρόνια εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις, συντάξαμε μελέτες (χωρίς να πληρώσουμε έξω μελετητές) και εκτελέσαμε έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τόσων όσων δεν είχαν εκτελεσθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Πιστεύω ότι θα επιμείνετε να πάρετε απάντηση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Άργους, όπως και εγώ, για τις ενέργειές της νυν δημοτικής αρχής το τί έχει κάνει για την υπεράσπιση της υπόθεσης όπως η νομοθεσία επιβάλλει.
Παρακαλώ με τη δημοσίευση της απάντησής μας στον ίδιο χώρο που είχατε δημοσιεύσει το δικό σας άρθρο».
Φυσικά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο μέχρι σήμερα αφού νόμιμη ζωαγορά δεν υφίσταται και οι κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να πωλούν τα ζώα τους αναγκάζονται να παρανομούν, ενώ οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια.
Επομένως τόσο ο τίτλος όσο και το ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο «α» το Πάσχα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα μιας και μέχρι σήμερα η νόμιμη ζωαγορά έχει μείνει υπόσχεση. Όσο για το ποιος ευθύνεται ή όχι λίγο απασχολεί τόσο τους καταναλωτές που αγοράζουν ανεξέλεγκτα τα ζώα, όσο και τους κτηνοτρόφους που αναγκάζονται να παρανομούν. Ευχής έργο είναι να λειτουργήσει η ζωαγορά, ώστε να πάψει και η παρανομία.

Κοινωνικό αγαθό το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΟΝ ΝΟΜΟ στα χέρια τους παίρνουν συχνά και οι πολίτες της Αργολίδας, αφού έχουν χάσει το αίσθημα ασφάλειας με την αυξημένη παραβατικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Οι κλοπές είναι στην ημερήσια διάταξη εδώ και χρόνια, το ίδιο και η διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά και κάθε λογής «έγκλημα» που έχει επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλεται από την Αστυνομική Διεύθυνση, αποτελέσματα ουσιώδη δεν υπάρχουν.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ προσωπικού στην Αστυνομία είναι η πρωταρχική αιτία, που προβάλλεται ως πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, ακόμα και από τους συνδικαλιστικούς φορείς των αστυνομικών. Και είναι αλήθεια –όχι απλά πρόσχημα- αφού το οργανόγραμμα απέχει παρασάγγες από την πράξη. Πρόβλημα φυσικά, αποτελεί και η απουσία εκπαίδευσης των αστυνομικών από την στιγμή που θα φορέσουν την στολή και μετά, αλλά και η αναδιοργάνωση γενικότερα της Αστυνομίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, κάτι που μόλις τώρα επιχειρείται από την προϊστάμενη πολιτική αρχή με αμφίβολα όμως αποτελέσματα.
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ της Ασφάλειας του πολίτη αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ενώ η διαφύλαξη και η ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη σε κάθε του δραστηριότητα, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Η ανασφάλεια του πολίτη είναι φυσικό επακόλουθο των προβληματικών πολιτικών επιλογών της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Πολιτεία και Αστυνομία πρέπει να σταθούν δίπλα στον πολίτη, ο οποίος σήμερα είναι περισσότερο ευάλωτος, περισσότερο μόνος και περισσότερο φοβισμένος.
ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ επομένως που ήταν αναπάντητα παραμένουν ως είχαν. Ποιά είναι η αύξηση της εγκληματικότητας στην Αργολίδα, και ποιές είναι αντίστοιχα οι δαπάνες για την Αστυνομία, συγκριτικά και με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες; Πόσοι πράγματι ενεργοί αστυνομικοί αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένων και των χιλιάδων επισκεπτών του νομού; Και πολλά άλλα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης, αλλά παρακάμπτονται σε φιέστες του στυλ της περιοδείας Μαρκογιαννάκη και Τσιατούρα στην Πελοπόννησο.
ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ περιοχές της Αργολίδας ζουν μέσα στην ανασφάλεια και η εγκληματικότητα σε όλες της τις μορφές θα συνεχίζεται αν η αναδιοργάνωση δεν γίνει μελετημένα και με βάση όχι ένα γενικό σχέδιο που αφορά όλη την επικράτεια, αλλά εξατομικευμένο στις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Ή έρποντας γλύφοντας και με τα κερατά μας !!!! ή πετώντας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Από την βιβλιοθήκη του θεραπευτηρίου ακούω τον ήχο της μηχανής του ταχυδρόμου να φτάνει στην γειτονιά μας. Κάθε ταχυδρόμος έχει και τον ήχο του ακόμα και αν οδηγάνε την ίδια μηχανή, σίγουρα ήταν ο νέος. Ο γρήγορος μεταλλικός ήχος του γραμματοκιβωτίου που υποδέχεται την αλληλογραφία το πιστοποίησε.
Εφημερίδες και διάφοροι φάκελοι υπομονετικά περίμεναν για ώρες για να τα παραλάβω. Ένας φάκελος είχε και την νέα μου πιστωτική κάρτα. Τραβώντας την παλιά από την θήκη για να την αντικαταστήσω στην διπλανή θήκη με την παλιά φωτογραφία προσέχω ένα μικρό κίτρινο χαρτάκι. Είναι το μικρό κομματάκι που μας άφηναν οι ελεγκτές λεωφορείων όταν έκοβαν το εισιτήριο. Κοιτάω τα στοιχεία 28 Μαΐου 1988, Αθήνα- Άργος 4,30μ.μ., θέση νούμερο 13.
Κοιτώντας μια το χαρτάκι μια την φωτογραφία έδεσα κομπολόι τις μνήμες πριν από 20 τόσα χρόνια, όταν συνάντησα για μια και μοναδική φορά τον μαυροντυμένο παππού .
Έφτασα κοντά στην θέση μου όταν τον πρόσεξα. Το βλέμμα του είχε καρφωθεί στο εισιτήριο , είχε πάρει την θέση μου στο παράθυρο.
-Να σηκωθώ ; Με ρώτησε ενώ το βλέμμα του είχε ήδη απαντήσει, άσε με να κάτσω στην γωνιά μου.
-Όχι δεν πειράζει του λέω.
Εξ άλλου η θέση στον διάδρομο με βόλευε. Εκείνη την εποχή γίνονταν έργα στο δρόμο και αν είχαμε καμία καθυστέρηση όλο και κάτι θα ήθελα από τον σάκο πρώτων βοηθειών, όπως τον έλεγα στο ντουλάπι πάνω από το κάθισμα. Βιβλία, μουσική μολύβια σημειωματάρια και ένας στιγμιαίος καφές για πρώτη βοήθεια.
Σύντομα δικαιώθηκα , λίγο πριν από το ψυχιατρείο στο Δαφνί, ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας ήταν λεωφόρος πλήρους ακινησίας.
-Η αποδοχή του μη αναστρέψιμου μειώνει την δύναμη του, ένας συχωρεμένος μάγκας μου το είπε και είναι σωστό.
Είπε ο παππούς και έβγαλε το μαύρο του κομπολόι αποδεχόμενος σε ρυθμούς τακ τακ τον χαμένο χρόνο. Κοιτώντας τον κατάλαβα ότι είχε δίκιο. Ήμουν εγκλωβισμένος στο λεωφορείο, αντί να γκρινιάζω και να δυσανασχετώ είχα την επιλογή να το αποδεχτώ και να αξιοποιήσω τον χρόνο μου.
-Τι γκαντέμης που είμαι, από την ώρα που γεννήθηκα τίποτα δεν μου πάει καλά.
Μοιρολογούσε δυο καθίσματα πίσω ένας γκριζομάλλης ενήλικας, από αυτούς που χάνουν μια φορά το τρόλεϊ και θέλουν αντικαταθλιπτικά για ένα χρόνο .
Σηκώνομαι να πάρω ένα βιβλίο από τον σάκο πρώτο βοηθειών , σηκώνω τα χέρια ανοίγει το γιλέκο και ο παππούς παρατηρεί την μπλούζα μου που είναι διακοσμημένη με εικόνες από την ζωή και την δράση του Τσε Γκεβάρα. Κάτι σπινθήρισε στο βλέμμα του. Από την βαθιά δεξιά τσέπη του σακακιού του βγάλει ένα χοντρό κομμάτι χαρτόνι διπλωμένο στα δυο και δεμένο με σπάγκο. Εκτελούσε χρέη πορτοφολιού και μικρού προσωπικού αρχείου. Παίρνει από εκεί μέσα ένα μικρό χαρτάκι σαν φωτογραφία.
- Δώσε μου ένα στυλό ( το θεωρούσε δεδομένο, βγάζω από τον σάκο πρώτων βοηθειών έναν και του τον δίνω)
Γράφει με δυσκολία και πολύ αργά, μου το δίνει χωρίς να μου πει δεύτερη κουβέντα αλλά ούτε και να χωρά αντίρρηση στο βλέμμα του. Ήταν μια φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας την γυρίζω ανάποδα και διαβάζω
«αφτό ίνε το πιστέβο μου»
-Δεν πρόλαβα να μάθω γράμματα κι αυτά με χίλια ζόρια, είχαμε και εμείς τα ζόρια μας με τους φασίστες του Άγγλους και αυτά τα λίγα στην ΕΟΚΑ τα έμαθα για τις ανάγκες του αγώνα. Χαμπή με λένε από την Κύπρο έρχομαι, πάντρεψα την κόρη μου με καλαμαρά και πάω στο Άργος να τους κάνω έκπληξη. Φιλαράκο θα σου πω μια ιστορία από αυτές που δεν βρίσκεις στα βιβλία. Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα αϊτόπουλο…
Η κατάσταση ήταν πάλι μη αναστρέψιμη, με αφορμή την μπλούζα μου ο παππούς ήθελε να μιλήσει, ήμουν ο ακροατής του ας ήταν τουλάχιστον καλή η ιστορία του.
- Ήρθε η ώρα να φύγεις από την φωλιά είπε ο πατέρας αϊτός στο μικρό αϊτόπουλο
-Ναι πατέρα έτσι θα γίνει
-Για πού λες; Τον ρώτησε κοφτά ο πατέρας αϊτός
-Εκεί σε εκείνη την κορυφή ψηλά
-Δεν είναι ακόμα για τα φτερά σου αλλά είναι στην φύση σου, αϊτός είσαι, αϊτός να μείνεις
-Χρόνια προσπαθούσε το αϊτόπουλο να κατακτήσει την κορυφή. Σε μια τελευταία προσπάθεια γαντζώνει τα πόδια του στο βράχο ( κόντεψε να σπάσει τις χάντρες του κομπολογιού του έτσι όπως τις έσφιξε με ένταση ) ανοίγει πέρα από τα όρια το αριστερό του φτερό και επιτέλους πάνω στον βράχο. Άγρια χαρά , υπερηφάνεια και ο παγωμένος αέρας να του παίρνει όλους τους πόνους και τους κόπους. Μα πριν προλάβει να πάρει μια ανάσα βλέπει ξαφνιασμένος ένας σαλίγκαρος ξαπλωμένος σε μια γαλαζοπράσινη πολυθρόνα και με ειρωνικό ύφος να τον παρατηρεί.
-Μα καλά πως βρέθηκες εσύ εδώ πάνω, εγώ χρόνια παλεύω, μάτωσα και μόλις τώρα έφτασα.
-Καλά να πάθεις γιατί ήθελες να φθάσεις με τα φτερά σου.
-Και εσύ πως έφτασες εδώ;
-Με τον πιο ανώδυνο τρόπο έρποντας, γλύφοντας και με τα κερατά μου!!!
Με ένα απότομο μαρσάρισμα το λεωφορείο μας ειδοποίησε ότι τέλειωσε το μποτιλιάρισμα και έφυγε με ταχύτητα μπροστά για να κερδίσει το χαμένο χρόνο
-Κράτα την φωτογραφία φιλαράκο και να θυμάσαι αυτός έγινε αϊτός και πέθανε αϊτός.
Ο παππούς γύρισε σιωπηλός στην μοναξιά του παραθύρου και δεν μου ξαναείπε τίποτα. Χαιρετηθήκαμε με ένα βουβό γεια των χεριών στο ΚΤΕΛ Άργους.
Την φωτογραφία την έχω ακόμα μέσα στις θήκες για τις πιστωτικές κάρτες, βοήθαγε και το μέγεθος της . Τραγική ειρωνεία αλλά και σημείο των καιρών, ο Τσε που αγωνίστηκε εναντίον των κεφαλαιοκρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων να κάνει παρέα εδώ και χρόνια με αμερικάνικες πιστωτικές κάρτες!!!
Το παππού δεν το ξαναείδα από τότε και δεν ξέρω αν ζει. Έβαλα ξανά το χαρτάκι πίσω από την φωτογραφία και έκλεισα την θήκη.
Πήρα τις εφημερίδες μου και κατά την αγαπημένη μου συνήθεια άρχισα να τις ξεφυλλίζω ανάποδα. Μου έκανε εντύπωση η ατάκα «του καιρού» στην πίσω σελίδα της «Ελευθεροτυπίας», « ο καραγκιοζοπαίχτης πέθανε οι καραγκιόζηδες μένουν» στις μέσα σελίδες έμαθα ότι πέθανε ο αϊτός του λαϊκού μας πολιτισμού ο Ευγένιος Σπαθάρης. Στις μπροστά σελίδες όλως των εφημερίδων πρωταγωνιστούσαν το κλείσιμο της βουλής ( που μάλλον βολεύει και τα δύο μεγάλα κόμματα) η παραίτηση του Βερελή ( ελάχιστο δείγμα ήθους αλλά μάλλον θα αξιοποιηθεί και στο εσωκομματικό παιγνίδι) και τα ανεξέλεγκτα και τα ατιμώρητα σκάνδαλα.
Ένα κράμα έγιναν στο μυαλό μου, ο αϊτός , ο σαλίγκαρος, ο Τσε, και η αποδοχή του μη αναστρέψιμου. Τελικά η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και απλά την αποδεχόμαστε;
Μπροστά μας έχουμε τις εκλογές του Ιουνίου αν σκεφτούμε και λειτουργήσουμε σαν σαλίγκαροι απλά αποδεχόμαστε την κατάσταση και συνεχίζουμε έρποντας γλείφοντας και με τα κερατά μας.
Αλλά υπάρχει και ο δρόμος του αετού. Η λέξη αετός προέρχεται από το λατ. Avis (= πτηνό, πουλί, οιωνός ) Είναι σύμβολο θεότητας, δύναμης, αθανασίας και αναστάσεως. Η κατάσταση δεν γίνεται αποδεκτή ως μη αναστρέψιμη και οι πολιτικές επιλογές είναι πράξεις ανυπακοής και αντεπίθεσης στην καθημερινή μιζέρια. Αλλάζουμε στάση εμείς και η επιλογής μας είναι ένας καλός οιωνός για μια πραγματική δημοκρατία των πολιτών, του λαού. Σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε και στάση ζωής ή σαλίγκαρος ή αϊτός;

6/5/09

Άνω – κάτω η Νέα Δημοκρατία με την υποψηφιότητα του Γιάννη Ανδριανού

Κέρδισε τις εντυπώσεις κατά την περιοδεία του Κώστα Καραμανλή στην Αργολίδα ο Γιάννης Ανδριανός, προκαλώντας όμως αμηχανία και εκνευρισμό στα υπόλοιπα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό για την υπερπροβολή του δίπλα στον Πρωθυπουργό.
Την ώρα που οι υπόλοιποι βουλευτές και οι πολιτευτές έψαχναν μια θέση για να στριμωχτούν δίπλα στον Πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να μπουν σε κάποιο τηλεοπτικό πλάνο ή να καταγραφούν σε κάποιο φωτογραφικό στιγμιότυπο, ο Γιάννης Ανδριανός δεν είχε ανάλογο πρόβλημα, αφού έπεφταν επάνω του τα φλας μιας και συνόδευε παρά πόδας τον φίλο του Κώστα Καραμανλή.
Μάλιστα, πολλοί θεώρησαν ότι η περιοδεία Καραμανλή στην Αργολίδα είχε ως σκοπό –πέραν των άλλων – την προβολή του Ανδριανού, ο οποίος λέγεται ότι εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αργολίδα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και αυτό θέλησε να σηματοδοτήσει αυτή η προβολή που έγινε από τα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας.
Μάλιστα ιδιαίτερα στις τηλεοράσεις ο κος Ανδριανός είχε την τιμητική του, αφού όποτε έφευγε η κάμερα από τον πρωθυπουργό, εστίαζε αμέσως στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου. Να σημειωθεί ότι σε όλα τα κανάλια μοίρασε τα πλάνα η κρατική ΕΡΤ, όπως άλλωστε συνηθίζεται στις περιοδείες των αρχηγών των κομμάτων, οπότε σε όλες τις συχνότητες κυριάρχησε το πρόσωπο του Γιάννη Ανδριανού.
Βέβαια, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ο Γιάννης Ανδριανός ως διευθυντής του γραφείου Τύπου δεν θα μπορούσε να λείψει από την επίσκεψη Καραμανλή στην Αργολίδα, σε μια τόσο κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Ο κος Ανδριανός άλλωστε, τον συνοδεύει σε κάθε σχεδόν ταξίδι. Σπάνια όμως, αν όχι ποτέ, δεν προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο.
Σκοπός του Γραφείου Τύπου του οποίου προΐσταται ο δημοσιογράφος κος Ανδριανός είναι η πληροφόρηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τις δραστηριότητες του Πρωθυπουργού. Επίσης, στα καθήκοντα του Γραφείου Τύπου περιλαμβάνεται η παρακολούθηση, μελέτη και ποιοτική ανάλυση των ειδήσεων που δημοσιεύονται ή μεταδίδονται με στόχο την έγκαιρη, πλήρη και έγκυρη ενημέρωση του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του.
Τον πρωθυπουργό βέβαια συνόδευσαν επιπλέον στην περιοδεία του ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Κώστας Σταϊκούρας, ο γραμματέας Οργανωτικού Διαμαντής Βαχτσιαβάνος. Παρόντες ήταν επίσης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, οι βουλευτές του νομού Γιάννης Μανώλης και Έλσα Παπαδημητρίου, καθώς και βουλευτές και πολιτευτές γειτονικών νομών.
Όμως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Γιάννης Ανδριανός, κέρδισε τις εντυπώσεις.
Έντονη και άμεση εντωμεταξύ ήταν η αντίδραση του Γιάννη Μανώλη στον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε η υποψηφιότητα του Γιάννη Ανδριανού. «Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Ανδριανού στο νομό Αργολίδας, έγινε με αντιδεολογικό τρόπο αλλά δεν με ενοχλεί, γιατί ο λαός είναι εκείνος που αποφασίζει», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο κος Μανώλης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84»:
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι ο Ανδριανός, θα είναι και ο Μανώλης υποψήφιος;
ΜΑΝΩΛΗΣ: Ο Μανώλης δεν εξαρτά την υποψηφιότητά του από τον κο Ανδριανό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν υπάρχει συμφωνία.
ΜΑΝΩΛΗΣ: Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και δίκαιος. Έγινε κάποια συζήτηση ότι εγώ αν για οποιονδήποτε λόγο δεν είμαι υποψήφιος στο νομό, τότε θα ήταν ο κος Ανδριανός. Και τότε είχα πει μάλιστα, ότι και εγώ θα τον στήριζα. Αλλά γι΄ αυτό δεν έγινε ποτέ κουβέντα. Η ανακοίνωση έγινε με αντιδεοντολογικό τρόπο. Εμένα δεν με ενοχλεί, δεν με πειράζει γιατί αποφασίζει ο λαός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανακοίνωση περί υποψηφιότητας Ανδριανού έγινε με αντιδεοντολογικό τρόπο;
ΜΑΝΩΛΗΣ: Όταν γίνεται ανακοίνωση με τέτοιο τρόπο από μεγάλα μέσα, δηλαδή επίσκεψη Καραμανλή, ότι κατεβαίνει για να ανακοινώσει την υποψηφιότητα Ανδριανού, για μένα είναι αντιδεοντολογικός ο τρόπος».
Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, ερωτηθείς σχετικά με τα όσα είπε στον Αθήνα 9.84 ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης, ο οποίος χαρακτήρισε ως αντιδεοντολογική την υποψηφιότητα του κ. Αδριανού στην Αργολίδα.
Συγκεκριμένα την Δευτέρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, έγινε ο παρακάτω διάλογος:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως σχολιάζετε τη δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη ότι προωθείται με αντιδεοντολογικό τρόπο η υποψηφιότητα του κ. Ανδριανού στο Νομό Αργολίδας, μέσω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού;
ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις βουλευτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουσα ότι την υποψηφιότητα την επικαλείται και η ΕΡΤ.
ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι για να υπάρχει υποψηφιότητα σε κάτι, πρέπει να υπάρχουν και εκλογές. Με έχετε ρωτήσει και άλλες φορές για υποψηφιότητες. Οι υποψηφιότητες γίνονται επισήμως γνωστές όταν και όπως ορίζει το Σύνταγμα, οι νόμοι και ειδικά ο εκλογικός νόμος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επισήμως ναι…
ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλλά ούτως ή άλλως δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών.
Με νέες ωστόσο δηλώσεις του την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha» ο κος Μανώλης μίλησε για «παπαγαλάκια δημοσιογράφους». Είπε συγκεκριμένα στην εκπομπή των Δημήτρη Σταυρόπουλου και Δήμου Βερύκιου: «εκείνο που με ενοχλεί λίγο, αλλά με θυμώνει είναι τα παπαγαλάκια του είδους σας, του συναφιού σας, που θέλουν να τα έχουν καλά με τα γραφεία Τύπου, με τα κέντρα εξουσίας και γράφουν διάφορες αηδίες. Και αντί να κάνουν καλό γι΄ αυτούς που τα γράφουν, τους κάνουν κακό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα’ΟΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΔΊΠΛΑ ΣΤΟΝ Πρωθυπουργό ο Γιάννης Ανδριανός σας έχει βάλει τρικλοποδιές στην Αργολίδα;
ΜΑΝΩΛΗΣ: Όχι».
Η κόντρα που δημιουργείται λόγω της υποψηφιότητας Ανδριανού πήρε και μεγάλη έκταση εκτός των ραδιοφώνων και στον Αθηναικό Τύπο. Χθες έγραψε το «Έθνος»: «Όλα τα είχαν στη ΝΔ, οι κόντρες για τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών τους λείπανε... Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός προαλείφεται για υποψήφιος στην Αργολίδα και η προνομιακή μεταχείριση που του επεφύλαξε ο Κ. Καραμανλής (με την πολύτιμη συνδρομή της κρατικής τηλεόρασης...) στη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψής του στην περιοχή, φαίνεται ότι... εξαγρίωσε τον νυν γαλάζιο βουλευτή του νομού Γιάννη Μανώλη. «Όταν γίνεται ανακοίνωση με αυτόν τον τρόπο», είπε χθες, «δηλαδή επίσκεψη Καραμανλή -τα μεγάλα μέσα-, ότι κατεβαίνει για να ανακοινώσει, να στηρίξει την υποψηφιότητα Ανδριανού, για μένα είναι αντιδεοντολογικός ο τρόπος». Καλά ξεμπερδέματα...»
Όλα τα είχαν στη ΝΔ, οι κόντρες για τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών τους λείπανε... Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός προαλείφεται για υποψήφιος στην Αργολίδα και η προνομιακή μεταχείριση που του επεφύλαξε ο Κ. Καραμανλής (με την πολύτιμη συνδρομή της κρατικής τηλεόρασης...) στη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψής του στην περιοχή, φαίνεται ότι... εξαγρίωσε τον νυν γαλάζιο βουλευτή του νομού Γιάννη Μανώλη. «Οταν γίνεται ανακοίνωση με αυτόν τον τρόπο», είπε χθες, «δηλαδή επίσκεψη Καραμανλή -τα μεγάλα μέσα-, ότι κατεβαίνει για να ανακοινώσει, να στηρίξει την υποψηφιότητα Ανδριανού, για μένα είναι αντιδεοντολογικός ο τρόπος». Καλά ξεμπερδέματα...
Εντωμεταξύ στο παιγνίδι της υποψηφιότητας Ανδριανού μπήκε και το ΠΑΣΟΚ. Η Νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αργολίδας γνωρίζοντας προφανώς τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία και θέλοντας να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε αυτές, τονίζει: «Η Αργολίδα είχε την τιμή να δεχθεί ως επισκέπτη τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή. Ήλθε, είδε, πόζαρε στις τηλεοράσεις, εκφώνησε έναν ανούσιο λόγο και επέστρεψε στο σπίτι του. Το μόνο καινούργιο που έφερε στον τόπο μας ήταν η «τηλεοπτική ανάδειξη» ως πιθανού υποψηφίου βουλευτή του κ. Αδριανού. Ο σχεδιασμός της επίσκεψης ήταν απογοητευτικός. Η τοπική κοινωνία παρέμεινε παγερά αδιάφορη».
Αν πάντως επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητα Ανδριανού στην Αργολίδα και με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος νομός εκλέγει δύο βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, κάποιος θα πρέπει να πάει σπίτι του, ή να δοθεί άλλη λύση. Τόσο η Έλσα Παπαδημητρίου πάντως όσο και ο Γιάννης Μανώλης δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποσυρθούν από την πολιτική, ενώ ταυτόχρονα αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία στο νομό του Δημήτρη Κρανιά, της Κατερίνας Μπόμπου, του Σταύρου Μπέζα οι οποίοι έχουν ισχυρές βάσεις.
Όπως και να έχει η υποψηφιότητα Ανδριανού αν ισχύσει στις Εθνικές εκλογές θα δημιουργήσει μεγάλες ανατροπές σε τοπικό επίπεδο στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός «κλείδωσε» τα έργα της άρδευσης αλλά και της ύδρευσης

Ανακούφιση για τους αγρότες ήταν η επίσκεψη Καραμανλή στον Ανάβαλο και οι δηλώσεις του για χρηματοδότηση των έργων. Και μπορεί βέβαια οι εξαγγελίες να είχαν γίνει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, όμως όσα είχαν προηγηθεί από την εποχή που υπουργός ήταν ο Αλέξανδρος Κοντός είχαν δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες οι οποίες αίρονται πλέον λόγω του κύρους του Πρωθυπουργού.
Ο κος Καραμανλής όπως είχε προγραμματιστεί επισκέφθηκε τον Ανάβαλο το πρωί της Κυριακής όπου βρίσκονταν και Αρκάδες να τον υποδεχθούν, πράγμα που υποδηλώνει ότι από τα έργα που θα γίνουν θα επωφεληθεί και ο γειτονικός νομός.
Ο κος Καραμανλής στις πηγές του Αναβάλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το έργο του Ανάβαλου δίνουμε λύση σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Αργολίδα, ανταποκρινόμαστε σ’ ένα αίτημα δεκαετιών όλων των κατοίκων της περιοχής.
Το έργο του Ανάβαλου έχει προϋπολογισμό 47 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Με άλλα λόγια, έχει εξασφαλισμένους τους πόρους και έχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα και δίνει ισχυρές, δυνατές προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή».
Μεγάλη έμφαση στην επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στον Ανάβαλο έδωσαν τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως για τον Ανάβαλο και στην ομιλία του προς τους εκπρόσωπους φορέων και παραγωγικών τάξεων του νομού, που έγινε στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο.
Τόνισε ο κος Καραμανλής: «Στον αγροτικό τομέα, σημειώνω, πρώτα απ’ όλα, τη λύση που δίνουμε σ’ ένα χρόνιο, σ΄ ένα κρίσιμο πρόβλημα, για ολόκληρη την περιοχή. Δρομολογούμε, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με διασφαλισμένους τους πόρους το έργο αξιοποίησης των νερών του Ανάβαλου. Ένα έργο πνοής με συνολικό προϋπολογισμό που θα φτάσει τελικά τα 47 εκ. ευρώ. Έργο που, ξέρετε καλύτερα από εμένα, επιλύει οριστικά το πρόβλημα άρδευσης του αργολικού κάμπου. Εντάχθηκαν, ήδη, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης:
- η αναβάθμιση του αντλιοστασίου και του φράγματος του Ανάβαλου,
- οι βελτιώσεις των υφιστάμενων δικτύων και
- η μεταφορά νερού για την άρδευση στους δήμους Λέρνας, Άργους, Κουτσοποδίου, Μυκηναίων, Μιδέας, Νέας Τύρινθας και Ασίνης.
Εντάχθηκαν, επίσης, οι μελέτες για την κατασκευή δικτύων προς τα Πυργιώτικα, την Επίδαυρο, το Ασκληπιείο, την Ερμιονίδα, ενώ από το ΕΣΠΑ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και συμπληρωματικά έργα για την ύδρευση.
Στα προηγούμενα πέντε χρόνια χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πάνω από 60 σχέδια βελτίωσης, σχέδια μεταποίησης ή εμπορίας αγροτικών προϊόντων, και ενισχύθηκαν πάνω από 200 νέοι γεωργοί του νομού.
- Διατέθηκαν για τους σκοπούς αυτούς, περίπου, 37 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 14 εκ. διατέθηκαν, για 100 έργα, από το Πρόγραμμα Αλιείας.
- Από τον ΕΛΓΑ, μόνο το 2008, οι αγρότες του νομού πήραν πάνω από 35 εκ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Δημήτρης Σαραβάκος αμέσως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αργολίδα έσπευσε να κάνει την παρακάτω δήλωση για τον Ανάβαλο: «Ο Σαραβάκος ζητά στήριξη Καραμανλή για να ολοκληρωθεί το έργο του Ανάβαλου και καταγγέλλει πολιτικούς παράγοντες και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για αδιαφορία και όψιμους πανηγυρισμούς. Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την επίσκεψή του στην Αργολίδα εγγυήθηκε την κατασκευή του έργου του Αναβάλου με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Σήμερα όλοι πανηγυρίζουν και παρουσιάζονται ως πρωταγωνιστές για τη χρηματοδότησή του.
Πανηγυρίζουν αυτοί που δεν γνώριζαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου προγράμματος.
Πανηγυρίζουν εκείνοι πού ζητούσαν να γίνει το έργο από ιδιώτες.
Πανηγυρίζουν αυτοί που δήλωναν αναρμόδιοι και αρνούντο να κάνουν ακόμη και την αναγκαία αίτηση ώστε να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Κύριοι ο Αργολικός λαός γνωρίζει καλά ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δήλωνε αναρμόδια.
Πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν είχαν ενδιαφερθεί καθόλου για την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου.
Με σειρά από παρεμβάσεις μου, την τελευταία στιγμή, πριν εξαντληθούν τα χρήματα που περίμεναν στο Υπουργείο, ανάγκασα την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να συγκαλέσει Νομαρχιακό Συμβούλιο ώστε να κατατεθεί η αίτηση που ζητούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 5867/02-07-2008 έγγραφο προς την Αυτοδιοίκηση.
Αντί λοιπόν να πανηγυρίζουν για ενέργειες που δεν έκαναν ποτέ, ας στηρίξουν την Κυβέρνηση Καραμανλή για να ολοκληρώσει το έργο του Αναβάλου».
Ο γραμματέας της Περιφερειακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου Βασίλης Μπρακουμάτσος με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τον Ανάβαλο, επισημαίνει: «Όσον αφορά την αξιοποίηση των πηγών του Ανάβαλου, πρέπει να του θυμίσουμε, ότι μέχρι το Καλοκαίρι του 2008 η κυβέρνηση σχεδίαζε να την παραχωρήσει σε ιδιώτες. Θετικό είναι πως τώρα ανακοίνωσε, ότι θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Τα πέντε χαμένα χρόνια όμως είναι πολλά, όπως και οι απώλειες της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής».Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ: «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αργολίδα με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Πέτρου του Άργους, αναμφισβήτητα τιμά το Άργος. Αλλά θα ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για τους πολίτες της Αργολίδας, να αντιδρούσε, ως πραγματικός Πρωθυπουργός, πέρυσι το καλοκαίρι όταν το πρόβλημα του νερού ήταν οξύτατο, όταν οι αγρότες δεν είχαν να ποτίσουν και οι βρύσες είχαν σταματήσει να τρέχουν πόσιμο νερό. Ο λαός θέλει τους πολιτικούς να λύνουν τα προβλήματα έγκαιρα και όχι να εμφανίζονται κατόπιν εορτής και μόνο σε προεκλογικές περιόδους. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει ξεκάθαρη θέση για το πρόβλημα από πέρυσι το Σεπτέμβρη.Λυπούμαστε γιατί ο κ. Καραμανλής δεν επισκέφθηκε την Αργολίδα με το τρένο. Ένα τεράστιο έργο υποδομής έχει γίνει. Οι μηχανές και τα βαγόνια υπάρχουν. Τεράστια ποσά δαπανήθηκαν και ακόμα δεν έχει εκτελεστεί ούτε ένα δρομολόγιο… αλλά και δεν έχει δοθεί καμία πειστική εξήγηση».
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη: “Όψιμα ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κ. Καραμανλής, θυμήθηκε την Αργολίδα. Την ύστατη ώρα και λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία, μας επισκέφτηκε για να μας εξαγγείλει το έργο του Αναβάλου που το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να φέρει σε πέρας.
Φοβάμαι μόνο ότι οι συνεργάτες του κ. Πρωθυπουργού δεν του είπαν ολόκληρη την αλήθεια. Του απέκρυψαν ότι το αναμφισβήτητα θετικό γεγονός της ένταξης του έργου του Αναβάλου σε Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, είναι ένα έργο για το οποίο η παράταξη και η κυβέρνησή του ουσιαστικά δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης αρνήθηκαν επανειλημμένα απαντώντας σε δικές μου κοινοβουλευτικές ερωτήσεις να αναλάβουν την ευθύνη προώθησης του έργου. Καμία υπηρεσία κανενός υπουργείου μέχρι τον Ιούλιο του 2008, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., δεν είχε εκπονήσει απολύτως καμία μελέτη προετοιμασίας και ωρίμανσης του έργου, έτσι ώστε αυτό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ένα χρόνο μετά το δραματικό άνυδρο καλοκαίρι του 2008, ένα χρόνο μετά τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των κατοίκων της Αργολίδας που είδαν τον Κάμπο να ξεραίνεται, ένα χρόνο μετά τη δημόσια δέσμευση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου, ότι η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εντάξει και χρηματοδοτήσει τόσο το έργο άρδευσης μέσω του Αναβάλου όσο και το έργο ύδρευσης των πόλεων του νομού, με κοινοτικά και εθνικά κονδύλια, ο κ. Κ. Καραμανλής επισκέπτεται την Αργολίδα για να εκμεταλλευτεί στο πλαίσιο των προεκλογικών περιοδειών του ενόψει Ευρωεκλογών ένα έργο που κυρίως ο λαός της Αργολίδας διεκδίκησε, απαίτησε και κέρδισε.
Ο κ. Πρωθυπουργός είναι χρήσιμο να πληροφορηθεί ότι το κόμμα και τα στελέχη του, πότε πουλούσαν το έργο σε ιδιώτες και πότε δήθεν το χάριζαν γενναιόδωρα στο λαό. Έφτασαν στο σημείο, δια του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, να δηλώνουν ψευδώς το Σεπτέμβριο του 2008 ότι το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Μόνο που ουσιαστικά αποδείχθηκε ότι το έργο πήρε την πρώτη υπογραφή ένταξής του, μόλις το Πάσχα του 2009, επτά ολόκληρους μήνες αργότερα. Ξεχνούν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια που διαχειρίστηκαν το Γ’ ΚΠΣ ως κυβέρνηση, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία διέθεσαν σε ολόκληρη τη χώρα για εγγειοβελτιωτικά έργα 453 εκατ. ευρώ, από τα οποία ούτε ένα ευρώ δεν διατέθηκε στον Ανάβαλο και την Αργολίδα.
Σε κάθε περίπτωση από όλο αυτό το έργο τόσο εγώ όσο και οι κάτοικοι της Αργολίδας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, θέλουμε να θυμόμαστε μόνο τα θετικά και να βγάλουμε τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. Το έργο το επέβαλαν οι πολίτες της Αργολίδας με τις κινητοποιήσεις τους και μόνο αυτοί δικαιούνται να χαίρονται. Με την ίδια επιμονή που όλοι εμείς αγωνιστήκαμε ενωμένοι για να ενταχθεί το έργο στο «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και προσοχή θα παρακολουθήσουμε την πορεία εξέλιξής του. Η πρόσφατη πολιτική εμπειρία στην Αργολίδα μας δίδαξε ότι κανένας δεν μας χαρίζει τίποτα, αν εμείς οι ίδιοι δεν παλέψουμε γι’ αυτό. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλώ όλους τους πολίτες του τόπου μας σε διαρκή εγρήγορση για την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης του έργου».

Μίλησε για όλα τα έργα σε Αργολίδα και Περιφέρεια

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βουλευτικό έκανε εκτενή αναφορά σε όλα σχεδόν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη:
«Εδώ στην Πελοπόννησο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δυναμικό αναπτυξιακό σχέδιο.
- Κατασκευάζεται ο οδικός άξονας Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα – Σπάρτη, με προϋπολογισμό πάνω από 1 δις ευρώ.
- Κατασκευάζεται, επίσης, ο εθνικός οδικός άξονας Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα και Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, με προϋπολογισμό 2,7 δις ευρώ.
- Σημειώνω, ακόμη, την ολοκλήρωση των έργων για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Άργους – Ναυπλίου – Τρίπολης. Έργων που σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην παλιά γραμμή.
Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος εντάχθηκαν 900 έργα, που φτάνουν τα 870 εκ. ευρώ. Από αυτά ολοκληρώθηκαν 670 με δαπάνη πάνω από 400 εκ. ευρώ. Εξήντα έργα αφορούν στρατηγικής σημασίας υποδομές οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.
Από τα έργα που έγιναν στην Αργολίδα, σημειώνω: Την παράκαμψη των Διδύμων. Την αναβάθμιση των κόμβων στο δρόμο Λυγουριού-Κρανιδίου. Την οδική σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων τμήμα Πουλακίδας - Νέας Τύρινθας - Αγίας Ελεούσας. Την παραλιακή Ναυπλίου – Νέας Κίου. Τα έργα στη νέα οδό Ναυπλίου- Λυγουριού, που ολοκληρώνονται ως το τέλος του 2009. Συντάσσεται, επίσης, μελέτη για το δρόμο από τον κόμβο Αρχαίας Νεμέας στο Άργος.
Σημαντικά έργα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ, αφορούν υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών. Ανάμεσά τους τα έργα στο Ναύπλιο και το Κρανίδι.
Χρηματοδοτήθηκαν, επίσης, από το Περιφερειακό Πρόγραμμα: 13 έργα υποδομών υγείας και πρόνοιας 30 εκ. ευρώ, 29 έργα υποδομών εκπαίδευσης 40 περίπου εκ. ευρώ, 50 έργα βασικών αγροτικών υποδομών 30 εκ. ευρώ, 50 έργα πολιτισμού 60 εκ. ευρώ.
Για την στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο, εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 520 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό 1,3 δις ευρώ. Πενήντα από αυτά, με προϋπολογισμό 145 εκ. ευρώ, είναι εδώ στην Αργολίδα.
Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα εντάχθηκαν πάνω από 3 χιλ. επενδύσεις, με προϋπολογισμό σχεδόν 200 εκ. ευρώ.
Στο νομό Αργολίδας, τα τελευταία πέντε χρόνια, χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους περίπου 600 έργα και δράσεις, που ξεπερνούν τα 280 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας, εξελίσσεται στην Αργολίδα ένα ευρύ πρόγραμμα κατασκευής νέων αιθουσών σε μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ανάμεσα στ’ άλλα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ΕΠΑΛ Ναυπλίου, είναι έτοιμο το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στο Άργος, προγραμματίσθηκε η ανέγερση μέσω ΣΔΙΤ κτιρίου, για το εδώ τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Σ’ ό,τι αφορά τα έργα για την πολιτιστική κληρονομιά της Αργολίδας: Θυμίζω την ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης των Μυκηνών, του θεάτρου του Άργους, της Αρχαίας Τύρινθας. Και, βέβαια, την αναβάθμιση των Αρχαιολογικών Μουσείων στο Ναύπλιο και τις Μυκήνες.
Σημειώνω, ακόμη, ότι κατασκευάστηκε αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών στη Νέα Επίδαυρο.
Πρόσφατα, υπογράφτηκε και η σύμβαση για τη μαρίνα Ερμιόνης και το έργο ξεκινά σύντομα.
Στον κρίσιμο τομέα της Υγείας προχωρά η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Αναβαθμίζεται το Γενικό Νοσοκομείο Άργους.
Ξεκινούν σύντομα, αφού ολοκληρωθεί η αρχαιολογική ανασκαφή, οι εργασίες για την ολοκλήρωση της νέας μονάδας ψυχικής υγείας.
Σημειώνω, ακόμη, ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού μέσα από το πρόγραμμα «Θησέας» διπλασιάστηκαν, ενώ οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πενταπλασιάστηκαν.
Η απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων στην Πελοπόννησο από το 9% που ήταν το 2004, ξεπέρασε, σήμερα, το 100%. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας. Είπαμε πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ. Και δεν χάθηκε.
Στη νέα προγραμματική περίοδο, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο βάζει στο επίκεντρο της Ανάπτυξης την ελληνική περιφέρεια. Η Πελοπόννησος, με τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες και τις νέες υποδομές που αποκτά, αλλάζει εικόνα, αλλάζει προοπτική. Η αντίληψη τάχα για «δύο Ελλάδες», που έθρεψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ