Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

6/5/09

Στα τέσσερα κάτω από την πυραμίδα του Μάσλοου

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Τετάρτη απόγευμα στο θεραπευτήριο μπαίνει αγχωμένος ο πατέρας του Γιώργου . Είχε καθυστερήσει λίγα λεπτά, για πρώτη φορά αν και ερχόταν από άλλο νομό , Αρκαδία , πάντα ερχόταν και λίγα λεπτά νωρίτερα.
-Στα τέσσερα μας θέλουν φίλε
-Τι είπες;
-Έτσι μας θέλουν όπως σου είπα ζώα στα τέσσερα μας θέλουν
-Δεν καταλαβαίνω για εξήγησε μου
-Με την ψυχή στα δόντια ήρθα
-Τι έγινε τι έπαθες
-Ποια δημοκρατία και ποιότητα ζωής, άμα ζεις τον φασισμό της καθημερινής ζωής είσαι τελειωμένος .Σηκώθηκα στις 4 και μισή να μπω στο ιντερνετ για να κατεβάζω υλικό για τις εργασίες των κοριτσιών, εργασίες από τις οποίες δεν θα μάθουν τίποτα αλλά πρέπει να γίνουν, στις 7 αρχίζουμε να ξυπνάμε τα παιδιά να ετοιμαστούν για το σχολείο, φεύγω για δουλειά στην Μεγαλόπολη, 7 ώρες σκίσιμο, γυρίζω Τρίπολη, πάω την μια στο ένα φροντιστήριο, γυρίζω παίρνω την δεύτερη για το άλλο , περιμένω να γυρίσω την πρώτη και μετά Άργος για τον Γιώργο, ούτε ρομπότ να ήμουνα, θα γυρίσουμε μετά Τρίπολη, θα έχει κάνει και η γυναίκα μου τα τρεξίματα της και μετά μέχρι τις 10 ή 11 διάβασμα. Τα Σαββατοκύρακα που λες να πάρω καμία ανάσα, κάνω μεροκάματα σαν σερβιτόρος για να βγάλω το στεγαστικό και τις δόσεις από την κάρτα. Έτσι μας θέλει το σύστημα στα τέσσερα και στην κουρήτα ίσα για να ζούμε. Έτσι μας θέλουν όλοι ότι χρώμα και να έχει η εξουσία , η εξουσία σε θέλει στα τέσσερα και αυτοί εκεί χωμένοι στην πυραμίδα τους να μας κοιτούν από ψηλά. Φαίνεται ότι η λέξη πυραμίδα ήταν η αφορμή για να μπερδευτούν στα καλώδια του μυαλού μου οι θεωρία της υποκίνησης και η πυραμίδα του Μάσλοου (Maslow) Η θεωρία της υποκίνησης βασίζεται σε μια βασική υπόθεση . Στον άνθρωπο υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες . Οι ανάγκες αυτές δημιουργούν μια ένταση και ο τρόπος για να εκτονωθούν είναι τα κίνητρα τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν και οδηγούν τον άνθρωπο σε δράσεις για μείωση της έντασης.
Μια από τις θεωρίες που αφορούν την φύση της υποκίνησης είναι και η θεωρία του Μάσλοου.
Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο ψυχολόγος Μάσλοου ( της ανθρωπιστικής σχόλής) διαμόρφωσε και ανέπτυξε την θεωρία της πυραμίδας των αναγκών του ανθρώπου. Βασική αρχή της θεωρίας αυτής είναι ότι η συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου μέσα στο περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται εξαρτάται από το βαθμό που ικανοποιούνται και κυριαρχούν στην εξελισσόμενη προσωπικότητα του μια σειρά από ιεραρχημένες ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές έχουν την δομή πυραμίδας και έχουν 5 βασικά στρώματα στοιβάδες.
Οι φυσιολογικές ανάγκες (πρόκειται για τις ανάγκες της διατήρησης της ζωής μας π.χ. αέρας , νερό, τροφή κ.α
οι ανάγκες ασφάλειας ( οι ανάγκη για προστασία από κινδύνους και απειλές , π.χ. η ανάγκη της στέγης, της διαφύλαξης της υγείας κ.α )
οι κοινωνικές ανάγκες ( θα λέγαμε ο κοινωνικός άνθρωπος, οι σχέσεις οι φιλίες, η οικογένεια , οι κοινωνικές σχέσεις κ.α )
η ανάγκες του εαυτού η αυτοεκτίμηση ( η καλλιέργεια του εαυτού , αυτοεκτίμηση και η εκτίμηση από τους άλλους κ.α)
η αυτοπραγμάτωση είναι το ανώτερο στάδιο εξέλιξης του όντος , το μεγαλύτερε στάδιο ανάπτυξης του ανθρώπου βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα.
Στην πυραμίδα του Μάσλοου οι ανάγκες είναι ιεραρχημένες αλλά και έχουν μια εξελικτική πορεία. Δηλαδή μόλις ικανοποιηθεί η πρώτη ανάγκη , η πρώτη βαθμίδα νομοτελειακά ξεκινά η ένταση που δημιουργεί τα κίνητρα που ωθούν σε δράσεις για να ικανοποιηθεί η επόμενη βαθμίδα. Και η πορεία αυτή ταιριάζει πλήρως και με την πορεία του εξελισσόμενου ανθρώπου από την πλήρη εξάρτηση της μητέρας τροφού στον ώριμο και δημιουργικό πολίτη . Και λογικά αυτή θα έπρεπε να είναι η ροπή που θα έπρεπε να ακολουθεί η οικογένεια , το σχολείο , η κοινωνία η πολιτική δράση. Δυστυχώς όμως στην πυραμίδα αυτή υπάρχουν και επικίνδυνα σημεία, αν δεν ικανοποιούνται τα κάτω στρώματα της πυραμίδας δεν μπορείς να προχωρήσεις στα επόμενα στάδια. Οι ανάγκες είναι ιεραρχικά δομημένες αν με κάποιο τρόπο τα κάτω στρώματα σταματήσουν να σε στηρίζουν αναγκαστικά περιορίζεσαι και αναπτύσσεις δράσεις για αυτά τα στρώματα.
Θα λέγαμε ότι από την στοιβάδα τρία που ξεκινά ο κοινωνικός άνθρωπος οι κοινωνικές ανάγκες υπάρχει η επικίνδυνη βάση των φυσιολογικών και αναγκών ασφάλειας. Αν κάποιος μηχανισμός μας θέλει να φτάνουμε μέχρι το όριο των κοινωνικών αναγκών, τα κίνητρα που διαμορφώνουν τον κοινωνικό άνθρωπο πολύ απλά μας στερεί την βάση των δυο από κάτω στρωμάτων.
Είμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμα δεν έχουν λυθεί παρά τον πλούτο που συσσωρεύτηκε στην γη τα προβλήματα των φυσιολογικών αναγκών. Ο αέρας, το νερό και η τροφή είναι από τα βασικά θέματα στα δελτία ειδήσεων και από τα θέματα που υπόσχονται λύσεις οι πολιτικοί ακόμα( το νέφος της Αθήνας, το νερό του Αναβάλου και τα διατροφικά σκάνδαλα είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα) . Δυστυχώς επειδή αποτελούν την βάση των αναγκών είναι και ένα πολύ μεγάλο όπλο. Αν κάποιος επιδιώξει τα πάνω στρώματα κοινωνικές ανάγκες , αυτοεκτίμηση , αυτοπραγμάτωση τότε πολύ απλά του τραβάνε την κάτω στοιβάδα . Εδώ δεν έχουμε νερό να πιούμε και εσύ μας μιλάς για δια βίου εκπαίδευση και πολιτιστικά αγαθά !!!!
Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι και το δεύτερο στρώμα η ασφάλεια από κινδύνους (όπως η στέγη , υγεία, εξωτερικοί εχθροί , φυσικοί κίνδυνοι. Καλλιεργώντας τεχνικές ανάγκες στην ασφάλεια ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μια οπισθοδρόμηση των αναγκών κάτω από τον κοινωνικό άνθρωπο. (Από την ανάγκης ασφάλειας της στέγης οι Αμερικάνοι πολίτες μέσα από τεχνητές κρίσεις οδηγήθηκαν στην μεγαλύτερη ανασφάλεια που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς)
Και νομίζω ότι το παγκόσμιο σύστημα τα κατάφερε μια χαρά , τραβώντας τα δυο κάτω στρώματα έφτιαξε ένα τεράστιο κενό φυσιολογικών αναγκών και αναγκών ασφάλειας και κράτησε για τον εαυτό του για την ελίτ των εκλεκτών, των αντιπροσώπων τις επάνω τρεις στοιβάδες. Και κάποιος πολύ φυσιολογικά θα αναρωτιόνταν μας πως στηρίζονται τα επάνω στρώματα. Πολύ απλά οι φοβισμένοι (ιδιώτες / πολίτες) έχοντας τεχνητά πανικοβληθεί για την κρίση που προκάλεσαν άλλοι στις φυσιολογικές και ανάγκες ασφάλειες πεσμένοι στα τέσσερα έτρεξαν και κρύφθηκαν κάτω από το κενό της πυραμίδας που δημιούργησε η τεχνητή κρίση. Στα τέσσερα έτσι όπως είναι στοιβαγμένοι και φοβισμένοι δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να στηρίζουν για την εξουσία τα υπόλοιπα στρώματα της πυραμίδας για τους αντιπροσώπους της εξουσίας. Οι οποίοι προφανώς θα τους ειδοποιήσουν να βγουν από την φωλιά όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές!!! .
Δίκιο είχε ο πατέρας του Γιώργου στα τέσσερα μας θέλουν για να γίνουν οι πλάτες μας σκαλοπάτια να ανεβαίνουν την πυραμίδα τους
Μήπως είναι καιρός να ξαναβρούμε την όρια του άνω – θρώσκοντα ανθρώπου, να βγούμε από την φωλιά – φυλακή της πυραμίδας τους και να διεκδικήσουμε και τα επόμενα στρώματα εξέλιξης για τον εαυτό μας;

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ