Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/5/09

Μπάχαλο με την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών, αφού καλείται η ΕΑΣΑ να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Καθυστέρηση παρατηρείται στην έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών, αφού ήδη θα έπρεπε όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί από τις 15 Μαΐου.
Ωστόσο, οι καταστάσεις των αγροτών έφτασαν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών πριν από μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην ενεργοποίηση.
Το υπουργείο ζητά ουσιαστικά από την ΕΑΣΑ, να βρει τους επαγγελματίες αγρότες της Αργολίδας, για να μην πληρώσουν για την διαδικασία. Μάλιστα επιβάλλεται η προσκόμιση πολλών δικαιολογητικών, που αφενός είναι δύσκολο στους επαγγελματίες αγρότες και στους συνταξιούχους να τα συγκεντρώσουν, αφετέρου είναι δύσκολο στην ΕΑΣΑ να τα ελέγξει.
Υπολογίζεται ότι στο νομό Αργολίδας υπάρχουν περίπου 16.000 αγρότες, εκ των οποίων το 40% περίπου είναι επαγγελματίες ή συνταξιούχοι.
Παρότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι έχουν αποστείλει αρχεία με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στις Ε.Α.Σ. οι οποίοι δεν πρέπει να καταβάλλουν καμία δαπάνη για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2009, ο διευθυντής της ΕΑΣΑ Γιάννης Δημάκης τονίζει ότι αυτές οι καταστάσεις αφορούν 100.000 αγρότες Πανελλαδικά.
Επισημαίνεται πάντως από το υπουργείο, ότι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν επιβαρύνονται καθόλου με τόκους από την χορηγηθείσα ταμειακή διευκόλυνση και η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν είναι ότι όταν πραγματοποιηθεί η κανονική πληρωμή θα συμψηφισθούν οι προκαταβολές που έχουν λάβει. Ήδη πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των Ε.Α.Σ. με προκαταβολές ύψους 6.348.972 ευρώ, για να ακολουθήσει συνολική καταβολή των 25 εκ. ευρώ.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ωστόσο προφανώς για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, τονίζει ότι από καιρού είχε δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 4 του Ν. 3759/5-5-2009 (ΦΕΚ 69Α) έχει προβλεφθεί ότι για το 2009 παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης για επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ για το 2010 και 2011 θα διεξαχθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.
Στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2009 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβλεφθεί πίστωση 25 εκ. ευρώ για την πληρωμή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την παραπάνω εργασία.
Όσο για τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, κος Χατζηγάκης τονίζει: «Προκειμένου να ξεπερασθούν προβλεπόμενες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πληρωθούν άμεσα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με το αναλογούν ποσό σε καθεμία, τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεφάσισαν την χορήγηση προκαταβολών, μέσω ΑΤΕ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας ύψους 25 εκ. ευρώ».
Τέλος ο υπουργός επισημαίνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών συμμορφώθηκε απολύτως προς τις ρητές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ε.Α.Σ. να μην εισπράττουν ουδεμία αμοιβή από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και από τους συνταξιούχους αγρότες των οποίων το 50% και πλέον του εισοδήματος προέρχεται από αγροτικές πηγές.
Οι ελάχιστες Ενώσεις που επιμένουν να εισπράττουν αμοιβή, αυθαιρετούν και παρανομούν. Τις καλώ να τερματίσουν την τακτική τους αυτή, της οποίας τα κίνητρα είναι εμφανή, πλέον, και να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ε.Α.Σ. σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, θέλω να υπογραμμίσω την υποχρέωσή τους να επιστρέψουν αμέσως τα όποια εισπραχθέντα ποσά, αυθαιρέτως και αδικαιολογήτως, τα οποία αναγκάστηκαν να καταβάλλουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι απαλλασσόμενοι συνταξιούχοι. Προειδοποιώ για τελευταία φορά ότι δεν θα ανεχθούμε να παίζουν κάποιοι, εν όψει Ευρωεκλογών, πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού κόσμου και της Κυβέρνησης. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρανομούν χωρίς ευθύνες.
Έχει αφαιρεθεί το οποιοδήποτε, τελευταίο πρόσχημα από οποιονδήποτε που θέλει να κερδοσκοπήσει κομματικά. Ήδη, υπογράφηκε από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθετη πράξη στην ήδη εγκριθείσα ταμειακή διευκόλυνση των 25 εκ. ευρώ με βάση την οποία το υπολειπόμενο ποσό των 18.651.028 ευρώ μεταφέρεται σε λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Α.Τ.Ε., όπως οι ίδιοι έχουν ζητήσει, προκειμένου σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών να πληρώνονται μέσω αυτού οι δικαιούχοι Ε.Α.Σ».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ