Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/5/09

Ο Μαρκογιαννάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των συνδικαλιστών της Αστυνομίας στο Ναύπλιο

-«Ωχου, αυτά θα λέμε τώρα;», ήταν η πρώτη απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη, μόλις έφτασε στην Αργολίδα και ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το επίκαιρο θέμα εκείνης της ημέρας, το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αργυρούπολη. Τελικά ο υφυπουργός αργότερα έκανε δηλώσεις και για το θέμα αυτό, όμως προσπάθησε να δώσει βαρύτητα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν όψει καλοκαιριού.
Ο κος Μαρκογιαννάκης όμως κατά την περιοδεία του στην Αργολίδα παρ΄ ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει τα τεράστια προβλήματα αστυνόμευσης που υπάρχουν και την αυξημένη εγκληματικότητα, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πολυσέλιδο υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας, που καταγράφονται ένα προς ένα όλα τα θέματα που εκκρεμούν να επιλυθούν εδώ και χρόνια.
Ο υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η περιοχή της Αργολίδος είναι μία από τις πλέον φιλήσυχες περιοχές της Ελλάδας. Εγώ μάλιστα είχα την τύχη να υπηρετήσω στο Νομό και πέντε χρόνια ως εισαγγελικός λειτουργός και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Φυσικά έχει και τα προβλήματα της καθημερινότητας, τη μικροεγκληματικότητα, την οποία έχουν όλες οι περιοχές, ιδιαίτερα όμως προβλήματα δεν υπάρχουν. Έκανα μία συζήτηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή και τους Αξιωματικούς για κάποιες ελλείψεις που οπωσδήποτε έχουμε».
Τα ζητήματα που απασχολούν το Αστυνομικό Προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας εξέθεσαν για μία ακόμα φορά οι αστυνομικοί στην πολιτική τους ηγεσία. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί τονίζουν: «όλοι οι ένστολοι αναμέναμε από εσάς, να δώσετε λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν τον Κλάδο μας και είχαν επιπτώσεις στο εργαζόμενο προσωπικό, με αντίκτυπο στην κοινωνία μας και αποδέκτες τους πολίτες. Όμως, παρά την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος από την ένταξη της ΕΛ.ΑΣ στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρατηρούμε ότι δεν έχουν δοθεί οι αρμόζουσες λύσεις στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας».
Μεταξύ άλλων αναφέρονται στο υπόμημα τα πιο σημαντικά από τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αστυνομική Δ/νση Αργολίδας, με κύριο την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, λόγω της αύξησης των μονίμων κατοίκων, του μεγάλου αριθμό αλλοδαπών που κατοικούν μόνιμα στο Νομό, τους τσιγγάνικους καταυλισμούς, τους χιλιάδες επισκέπτες.
Το μεγάλο πρόβλημα της Α.Δ. Αργολίδας είναι ότι λειτουργεί οριακά με την υπάρχουσα οργανική δύναμη που διαθέτει και τα οποιαδήποτε κενά προσωπικού έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις Υπηρεσίες της και στην αστυνόμευση του Νομού. Οι ανάγκες σε αστυνόμευση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και η ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών της Α.Δ. Αργολίδας λόγω της έλλειψης προσωπικού δυσχεραίνει την λειτουργία της.
Η σημερινή υπάρχουσα δύναμη Αστυνομικού προσωπικού είναι 259 άτομα, ενώ η οργανική δύναμη της Α.Δ. Αργολίδας είναι 291 άτομα. Έλλειψη Αστυνομικού προσωπικού, σύμφωνα με την οργανική δύναμη 32 άτομα. Μέσα στο έτος 2009 αναμένονται να υποβάλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση αρκετοί αστυνομικοί. Το πολιτικό προσωπικό έχει οργανική δύναμη 9 ατόμων με υπάρχουσα 3 άτομα. Αποτέλεσμα είναι θέσεις γραφείου να αναγκάζονται να επανδρώνουν μάχιμοι Αστυνομικοί, μαζί με τους πέντε Αστυνομικούς Υπηρεσίας Γραφείου.
Πέραν αυτών αποσπάται προσωπικό για την στελέχωση της Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α., Σ.Ε.Φ.Φ. Ναυπλίου, ΚΕΜΧ Ναυπλίου, ασφάλειας Βουλευτών και των υπηρετούντων σε υπηρεσία γραφείου.
Ακόμα οι αστυνομίες Άργους και Κρανιδίου, χρήζουν να μεταστεγαστούν σε άλλα κτίρια, πιο ασφαλή για το προσωπικό, πιο μεγάλα, πιο λειτουργικά και πιο προσβάσημα στους πολίτες.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα οι εποχούμενες περιπολίες, ειδικά των Αστυνομικών Τμημάτων όσο και των Αστυνομικών Σταθμών γίνονται με ένα άτομο, δηλαδή μόνο τον οδηγό του περιπολικού χωρίς πλήρωμα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να βρίσκονται σε κίνδυνο και αρκετές φορές είναι εκτεθειμένοι όταν επεμβαίνουν μόνοι τους και ξεφεύγει η κατάσταση από τα χέρια τους. Κυρίως οι εποχούμενες περιπολίες κατά τις βραδινές ώρες 22:00-06:00 εκτός του Τμήματος Τροχαίας οι άλλες πραγματοποιούνται μικτές Τάξης – Ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της έλλειψης δύναμης και αυτό λειτουργεί εις βάρος της Αστυνόμευσης και Ασφάλειας του πολίτη, καθώς κυκλοφορούν πολύ λιγότερα περιπολικά από την ημέρα και λιγότερα αστυνομικά μάτια που αγρυπνούν για την ασφάλεια του πολίτη.
Στην περιοχή Ασκληπιείου και Επιδαύρου λειτουργούν ημερήσια τρεις Αστυνομικοί Σταθμοί και ένα Φυλάκιο κατά την θερινή περίοδο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και κατά τις βραδινές ώρες η περιοχή αστυνομεύεται από τις Υπηρεσίες του Ναυπλίου, που για τη μετάβαση περιπολικού απαιτούνται 30΄ λεπτά για το Δήμο Ασκληπιείου και 45΄ για το Δήμο Επιδαύρου. Πρόταση της Ένωσης είναι ότι πρέπει να συγχωνευτούν οι τρεις Α.Σ. και να ιδρυθεί άμεσα ένα νέο Μικτό Αστυνομικό Τμήμα στο Λυγουριό με ικανό αριθμό Αστυνομικού προσωπικού για να υπάρξει η αστυνόμευση που πρέπει στην περιοχή.
Οι αστυνομικοί ζητούν ακόμα να απεμπλακούν από τα ξένα έργα προς αυτή όπως είναι το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας, για ελέγχους που αφορούν την καθαριότητα, την κυκλοφορία και την στάθμευση των οχημάτων εντός πόλης, την οικοδόμηση και την τήρηση των διατάξεων Γ.Ο.Κ., άδειες λειτουργίας μουσικής, την ηχορύπανση, άδειες λειτουργίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκές αγορές, μικροπωλητές την προστασία του περιβάλλοντος, επιδώσεις δικογράφων και ότι άλλο απορρέει από το Π.Δ. 23/2002 στην αρμοδιότητά της. Στο Δήμο Ναυπλίου όπου λειτουργεί επανδρωμένη Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας, οι Διοικητές των Υπηρεσιών θα πρέπει ζητούν την πλήρη ανάληψη έργου απ’ αυτήν.
Ζητούν ακόμα εκπαίδευση και μετεκπαίδευση όλου του αστυνομικού προσωπικού χωρίς την εξαίρεση κανενός.
Στην Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου λειτουργούν χώροι κρατητηρίων οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν κρατούμενους βραχείας φύλαξης και συνεπώς δεν είναι κατάλληλοι για μακροχρόνια κράτηση με όλα τα δυσμενή επακόλουθα που μπορεί να συνεπάγεται αυτή καθώς και για λόγους Δημοσίου συμφέροντος.
Παρόλα αυτά παρατηρείται ότι αλλοδαποί κρατούμενοι οι οποίοι είναι για απέλαση και κατάγονται από προβληματικές χώρες και δεν κατέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να κρατούνται εντός των κρατητηρίων με τον μέγιστο χρόνο κράτησης τους όπως ορίζει ο Νόμος περί αλλοδαπών δηλαδή τρεις μήνες και κατόπιν η υπηρεσία να τους αφήνει ελεύθερους αναστέλλοντας προσωρινά την απέλαση τους με την προϋπόθεση να εμφανίζονται κάθε 1η και 16η στο Αστυνομικό Τμήμα διαμονής τους μέχρι να καταστεί εφικτή η απέλαση τους.
Επειδή κατά 99% στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν έχει καταστεί εφικτή απέλαση θεωρούν οι αστυνομικοί, ότι ο χρόνος της κράτησης τους εντός των κρατητηρίων πρέπει να ελαχιστοποιηθεί αφού δεν προσδιορίζεται δεσμευτικά ο ελάχιστος χρόνος αυτής από τον ισχύον Νόμο.
Όπως καταγγέλλεται οι αστυνομικοί αναγκάζονται να αγοράζουν οπλισμό λόγω του ότι η Υπηρεσία δεν διαθέτει σύγχρονα τεχνολογικά όπλα, με αποτέλεσμα να συντηρούν τα καταστήματα όπλων με τις αγορές τους.
Επίσης η διμοιρία υποστήριξης της Α.Δ. Αργολίδας πρέπει να έχει την υλικοτεχνική υποστήριξη που της αρμόζει και όσοι την απαρτίζουν να εκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Επίσης ζητούν άμεση αναπροσαρμογή των επιδομάτων που είναι καθηλωμένα στα ίδια ποσά από το 2003, όπως της πέραν του πενθημέρου εργασίας από τα 46 στα 70 Ευρώ, της ωριαίας νυχτερινής απασχόλησης από 3 στα 5 Ευρώ και της αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος των παθόντων εν ώρα υπηρεσίας συναδέλφων από τα 100 στα 350 Ευρώ, καθώς και εκλογικό επίδομα.
Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί καταλήγουν: «ενημερώνουμε ότι αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις του Αστυνομικού προσωπικού και των οικογενειών τους, σχετικά με την επαναφορά στο προσκήνιο της τροποποίησης του κώδικα μεταθέσεων.
Οι συνάδελφοι είναι αντίθετοι σε μια επικείμενη αλλαγή του κώδικα μεταθέσεων που θα τους επαναφέρει σε άλλες εποχές, τις οποίες η Έλληνας αστυνομικός έχει καταδικάσει.
Αυτή την στιγμή ο Έλληνας Αστυνομικός έχει ανάγκη στήριξης και τόνωσης του καταρρακωμένου ηθικού του από τις αντιδράσεις βίας εναντίων του και από τις δολοφονικές επιθέσεις που δέχεται ώστε να μπορέσει απερίσπαστος να επιτελέσει το έργο του που είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του πολίτη χωρίς την έννοια που θα πάει αύριο.
Ο Αστυνομικός δεν πρέπει να λειτουργεί κάτω από την απειλή της μετάθεσης και όποιοι θέλουν να τον κάνουν όμηρό τους, θα μας βρουν αντίθετους και απέναντί τους, διότι ότι έχει κατακτηθεί, το έχουμε κατακτήσει με μακροχρόνιους συνδικαλιστικούς αγώνες και πάλι εάν χρειασθεί, θ’ αγωνισθούμε για τα κεκτημένα μας».
Και προσθέτουν: «το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. και όλες οι Αστυνομικές Δ/νσεις της Χώρας, από το οποίο ξεκινάνε τα χίλια μύρια κακά, που ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και επηρεάζουν τον κλάδο μας, είναι η μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στο Αστυνομικό προσωπικό, καθώς και η ορθή κατανομή του.
Η προτεινόμενη λύση είναι να εξασφαλιστεί το προσωπικό που χρειάζεται για να επανδρωθούν οι Υπηρεσίες, καταρτίζοντας νέα οργανογράμματα και να πραγματοποιηθεί επιτέλους η λεγόμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., εκ βάθρων, ώστε να επιτύχουμε την άριστη λειτουργία των Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες εργασίας του Προσωπικού και την καλύτερη δυνατή προσφερόμενη ασφάλεια και αστυνόμευση των πολιτών».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ