Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/5/09

Κόβονται οι εκδηλώσεις από το Μπούρτζι;

Φρένο στην διοργάνωση εκδηλώσεων στο Μπούρτζι, ετοιμάζεται να βάλει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για την προστασία του μνημείου, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα, μιας και δεν έχει συντηρηθεί καθόλου τα τελευταία χρόνια.
Δύο δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου που αξιοποιούν πληροφορίες, επισημαίνουν ότι παρ΄ ότι το ΚΑΣ στην τελευταία του συνεδρίαση δεν εξέτασε την λίστα των μνημείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκδηλώσεις, αυτή η λίστα ήδη κυκλοφορεί και εξαιρείται μεταξύ άλλων και το Μπούρτζι.
Συγκεκριμένα γράφει το «Έθνος»: Το Συμβούλιο δεν εξέτασε ταυτοχρόνως και τον κατάλογο των παραχωρούμενων μνημείων και το παρέπεμψε σε άλλη συνεδρίαση. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κατάλογος είναι έτοιμος, τουλάχιστον ως προς τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία και προτείνει εξαίρεση: Μνημείων, των οποίων η κατάσταση είναι εξόχως προβληματική (Μπούρτζι Ναυπλίου που χρειάζεται στερεώσεις), κ.α.
Αντίστοιχες είναι και οι πληροφορίες στις οποίες βασίζεται το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας»: Η πολυαναμενόμενη, λίστα των μνημείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων Εφορειών, δεν συζητήθηκε στο ΚΑΣ, παρόλο που είναι πανέτοιμη. Η έγκρισή της ίσως πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα πριν πέσει στο τραπέζι του ΚΑΣ.
Σύμφωνα με τον κατάλογο, τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία, που λόγω χαρακτήρα δεν μπορούν να δεχθούν εκδηλώσεις, είναι: Μνημεία σε προβληματική κατάσταση διατήρησης όπως το Μπούρτζι Ναυπλίου, κ.α.
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην ΔΕΠΑΝ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζει κάθε χρόνο εκδηλώσεις στο Μπούρτζι. Προβληματισμός υπάρχει και στον δήμο Ναυπλίου, όπου έχει παραχωρηθεί το Μπούρτζι, μιας και τόσα χρόνια παρ΄ ότι έχουν επισημανθεί τα προβλήματα δεν έχουν καν ξεκινήσει, ούτε έχουν προγραμματιστεί οι εργασίες αποκατάστασης.
Φημολογείται πάντως ότι στον στόχο της δημοτικής αρχής είναι να παραταθεί η λειτουργία με άνωθεν παρεμβάσεις, μέχρι να αποφασίσει το Υπουργείο Πολιτισμού και να βρει το κονδύλι που θα επιτρέψει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης και ό,τι άλλο απαιτείται για να συντηρηθεί το μνημείο, ώστε να συνεχίσει να είναι επισκέψιμο και να μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις σε αυτό.
Όπως δηλώνει στον «α» ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Ναυπλίου Κώστας Χελιώτης «Δεν νομίζω ότι η κατάσταση στο Μπούρτζι είναι τόσο προβληματική, ώστε να εμποδίζει τις εκδηλώσεις, ούτε επικίνδυνη για το μνημείο ώστε να τίθεται θέμα απαγόρευσης των εκδηλώσεων».
Επισημαίνει ακόμα ο κος Χελιώτης: «η χρήση που γίνεται είναι πολύ ήπια και δεν προσβάλλει ούτε τα μνημεία, ούτε την ασφάλεια. Αν απαγορευτούν οι εκδηλώσεις θα έπρεπε να απαγορευτούν και οι επισκέψεις. Ποιό επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο Παλαμήδι παρά στο Μπούρτζι αυτή τη στιγμή».
Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝ επισημαίνει ότι «η στερέωση, συντήρηση και αναστήλωση είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού».
Ούτως ή άλλως πάντως το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης σχεδίου υπουργικής απόφασης του Αντώνη Σαμαρά που ρυθμίζει τις προσωρινές παραχωρήσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο, για την είσοδο ή και τη χρήση αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου απαιτείται κόσμια συμπεριφορά. Το ΚΑΣ ζητεί να μη στηρίζονται τα σκηνικά επάνω σε αρχαία μέλη. Τονίζει πως δεν επιτρέπεται «καμία μορφή εργοταξιακής δραστηριότητας...». επίσης δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών, η χρήση, χωρίς νόμιμη άδεια, τεχνητών μέσων αναπαραγωγής ήχου και μουσικών οργάνων, η ρύπανση και το κάπνισμα. Ακόμα θα απαγορεύεται η είσοδος ατόμων «που βρίσκονται σε μέθη ή επήρεια ναρκωτικών ουσιών» και σε εκείνους που υπάρχει κίνδυνος να προσβάλουν την ευταξία, να προκαλέσουν ή να υποστούν ατύχημα.
Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται τρεις μήνες πριν από την εκδήλωση μαζί με τα σχέδια-μακέτες των σκηνικών.
Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ αναμένεται να εγκριθεί η λίστα των μνημείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων Εφορειών.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ