Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/5/09

Ιστορίες από παιδιά και ερμηνεία της πολιτικής πραγματικότητας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Η μικρή Μαρία και η ερμηνεία των σκανδάλων
- Μπαμπά θα έρθεις να με πάρεις με το ποδήλατο από το σχολείο. (Επιθυμία εντολή και το ποδήλατο είναι ένα μικρό συνθηματικό ότι ο χρόνος που θα κερδίσει η ρόδα θα αξιοποιηθεί σαν αγοραστικός χρόνος στο περίπτερο του κυρίου Χάρη)
- Εντάξει θησαυρέ μου .
- Μπαμπά θα κατέβω να πάρω την εφημερίδα σου και ένα παγωτάκι κερνάς πάλι ( το χαμόγελο της μικρής Μαρίας ακυρώνει τους παιδαγωγικούς κανόνες για την τήρηση των ορίων)!!!
Την άλλη μέρα .
- Μαράκι γιατί δεν είπες στην μαμά ότι πήραμε παγωτό χθες;
- Χαζός είσαι καλέ μπαμπά να σε καρφώσω;
Μέσα από γέλια, μου ήρθε και η φωτεινή ιδέα ότι έχουμε πολύ παρεξηγήσει τους πολιτικούς μας ιδιαίτερα αυτούς που ασκούν εξουσία πότε την μια φορά και πότε την άλλη φορά . Είναι έντονη η πίστη στον μέσο πολίτη ότι πρόκειται για μια παρέα (τουλάχιστον για τους περισσότερους) που ασκεί εξουσία με σκοπό όχι το καλό του τόπου και του πολίτη αλλά για να τρώνε τα παγωτάκια τους από το λαϊκό ψυγείο έχοντας κάνει την καθημερινή μας ζωή μας ποδήλατο. Κορυφαίες πράξεις συντεχνιακής πολιτικής δεοντολογίας είναι το κουκούλωμα των σκανδάλων όλων των σκανδάλων και από την πλευρά των κυβερνώντων και των αντικυβερνώντων. Δυστυχώς η ανηφορική ποδηλασία της καθημερινής μας ζωής, ο καθημερινός ιδρώτας που πέφτει στα μάτια μας έχει αλλοιώσει την όραση μας. Γιατί κατά βάθος αυτοί είναι μια παρέα ανιδιοτελών ανθρώπων μέσα από την θυσιαστική κοινοβουλευτική τους δράση ανακάλυψαν ξανά την παιδικότητα και για αυτό το λόγο δεν μας λένε την άλλη μέρα για το παγωτάκι που έφαγαν (μαζί με το ψυγείο) για να μην καρφώσουν ο ένας τον άλλο. Χαζός είσαι καλέ πολίτη;

Ο μικρός Χαράλαμπος και η ερμηνεία των κοινωνικών παροχών
- Μαμά θέλω λεφτά
- Είναι βρώμικα και σε λίγο θα εξετάσει η κυρία Ντίνα η παιδίατρος δεν πρέπει
- Καλά σου μαμά!! ( και βγάζει τον θυμό του βάζοντας ένα μικρό αυτοκινητάκι να κάνει ράλι πάνω στην καρέκλα του καθιστικού αναμονής)
Όταν επέστρεψαν στο σπίτι, η μητέρα του τον άκουσε στο δωμάτιο της αδελφής του και δεν έδωσε πολύ σημασία
- Μαρία θέλω να σου πουλήσω ένα χυμό ( μέχρι να κάνει η μητέρα του μερικές δουλειές πρόλαβε και βούτηξε ένα χυμό από το ντουλάπι της κουζίνας )
- Εντάξει .
- Θέλω λεφτά.
- Θα σου φέρω λεφτά από τον κουμπαρά μου.
- Μαμά να δεις(!!!) βρήκα λεφτά πούλησα στην Μαρία ένα χυμό.
- Ποιο χυμό ;
- Τον χυμό τον δικό της !!!!!
΄Όταν μου διηγήθηκαν αυτή την ιστορία αντιλήφθηκα το πώς λειτουργούν οι κοινωνικές παροχές . Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κρυμμένη πορτοκαλάδα στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Δεν μας είπε κανείς ότι είναι εκεί. Κάθε τέσσερα χρόνια μας τάζουν ότι θα μας την δώσουν , σκοτώνονται μάλιστα για το ποιος θα έχέι κάνει την καλύτερη συσκευασία. Μάλιστα βαφτίζουν την πορτοκαλάδα και με διάφορα ονόματα , κοινωνική πολιτική , στήριξη αδυνάτων κλπ. Κανείς δεν είπε ότι η πορτοκαλάδα είναι δική μας εδώ και χρόνια αλλά το χειρότερο είναι ότι μας ζητάνε και μια μικρή συνδρομή, κάτι από το υστέρημα του καθενός για να στηριχθεί ο κοινωνικός ιστός ( άσχετα αν τον φτιάχνουν επιδέξιες πολιτικές αράχνες για να μας παγιδεύουν). Όσο θα παραμένουμε πολίτες του καναπέ και της τηλε-δημοκρατίας καλά κάνουν και μας πουλάνε ξανά και ξανά αυτά που είναι δικά μας. Μήπως έφτασε η ώρα να ξαναπάρουμε πίσω τους πορτοκαλεώνες που δημοκρατικά τους εμπιστευτήκαμε;

Ο μικτός Δημήτρης και η πολιτική πράξη του μέλλοντος μας .
Ο μικρός Δημήτρης παρουσιάζει μια δύσκολή διαταραχή επικοινωνίας, μπαινοβγαίνει στον δικό του Κόσμο με όποιο ρυθμό αυτός θέλει. Όταν είναι στα κέφια του λέει φοβερές ατάκες. Όπως όταν είδε το σύμβουλο του άπειρου
- Βασίλη το άπειρό μου (και ήταν δικό του γιατί αυτός το σχεδίασε) είναι δυο ξαπλωμένα μηδέν. Τελικά ο Βασίλη ο Θεός το τίποτα και το άπειρο μου (αυτός το έγραψε δικό του ήταν !!) πρέπει να έχουν κάποια σχέση!!!
Ένας απόγευμα ήρθε στο θεραπευτήριο με τον πατέρα του, ήταν τσακωμένοι πατέρας και γιος
- Βασίλη, ( λέει ο μπαμπάς του ) άκουσε σε παρακαλώ στο Θεό σου τι έκανε , πήγε και ένα την ανάγκη του στην τουαλέτα και αντί να σκουπιστεί όπως πολύ καλά ξέρει σηκώθηκε χωρίς να φορέσει το εσώρουχο και άφησε κοπρανοειδή στίγματα και στους δυο λευκούς καναπέδες και στην πολυθρόνα εκνευρίστηκα πολύ τον μάλωσα πολύ άσχημα για αυτό που έκανε .
- (Ο Δημήτρης παίρνει εκείνο το μαγικό χαμόγελου του ένοχου που παραδέχεται την ενοχή του αλλά το ευχαριστιέται κιόλας ) στενοχωριέμαι για την ημέρα που θα γίνω καλά και δεν θα μπορώ να σε νευριάζω.
Ο πατέρας του έμεινες έκπλήκτος από την απάντηση του και μάλλον κάτι κατάλαβε και έφυγε με ένα κρυφό χαμόγελο ικανοποίησης.
Ο μικρός Δημήτρης μέσα από αυτή την αρνητική του πράξη έστειλε και ένα πολιτικό μήνυμα. Πρέπει να αρχίζει να διαταράσσεται η επικοινωνίά μας ( αυτή η καθηλωτική επικοινωνία των τηλεοπτικών παραθύρων) , πρέπει να πάψουμε να είμαστε φιλήσυχοι , επαναπαυμένοι πολίτες. Λίγα μέτρα πιο πέρα πίσω από την τηλεόραση είναι η πόρτα για το περιβόλι που αφήσαμε αφρόντιστο εδώ και χρόνια . Ο μικρός Δημήτρης βρωμίζοντας τους καναπέδες του μπαμπά του αμφισβήτησε την εξουσία του αλλά και τον ανάγκασε να ασχοληθεί έστω και αρνητικά μαζί του. Πρέπει να ξαναγίνουμε μικρά άτακτα παιδιά που ψάχνουν άλλους τρόπους επικοινωνίας διαφορετικούς. Αν δεν είμαστε φρόνιμοι , προβλέψιμοι πολίτες θα εκνευρίσουμε την εξουσία για να ασχοληθεί μαζί μας. Κάτω στο υπόγειο υπάρχει στο κουτί με τις φιγούρες του Καραγκιόζη και το κοπίδι με το οποίο τις χαράζαμε. Με αυτό το κοπίδι μπορούμε να αφήσουμε τα αιχμηρά μας στίγματα στους λευκούς καναπέδες που εναλλάσσονται οι κυβερνώντες. Ίσως κάποιοι πουν και τι θα καταφέρουμε;. Μα μόνο και μόνο να σηκωθούν να επιδιορθώσουν το σχισμένο καναπέ τους θα αναγκαστούν να ασχοληθούν μαζί μας !!!! Θα είναι μια πράξη ανυπακοής και αντίστασης στον εφησυχασμό του καναπέ . Και όσο ασχολείται μαζί μας η εξουσία τόσο θα μειώνεται η δύναμη της, το ειδικό της βάρος. Αν βέβαια σηκωθούν θα είναι και πολύ πιο εύκολο να πετάξουμε τους λευκούς καναπέδες της εξουσίας και όλοι μαζί να ξαναβρούμε το χαμένο περιβόλι της κοινωνικής συμμετοχής .

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ