Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

6/5/09

Μνημείο το Ξενία Επιδαύρου;

Η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εξετάζει το χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείου του Ξενία Επιδαύρου και δέκα ακόμα Ξενία. Όταν συμπληρωθούν οι σχετικοί φάκελοι με περισσότερα στοιχεία, συνταχθούν εισηγήσεις και γίνει ενημέρωση των ιδιοκτητών για τις απόψεις της Διεύθυνσης, θα διαβιβασθούν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προς εξέταση, διαδικασία η οποία προβλέπεται να περατωθεί για τα περισσότερα εξ αυτών εντός του α’ εξαμήνου 2009.
Σε απάντηση Ερώτησης του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Εισηγητή Πολιτισμού Κώστα Καρτάλη, το Υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει τα εξής:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ΞΕΝΙΑ, χαρακτήρισε ως μνημεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, πέντε (5) εξ αυτών κατά το έτος 2008 και συγκεκριμένα τα ΞΕΝΙΑ Καλαμπάκας, Πλαταμώνα, Παλιουρίου Ν. Χαλκιδικής, Βυτίνας Ν. Αρκαδίας και Ηγουμενίτσας Ν. Θεσπρωτίας. Επίσης, από το έτος 2001 χαρακτηρίστηκε ως μνημείο το ΞΕΝΙΑ Μυκόνου Ν. Κυκλάδων.
Η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εξετάζει το χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείων δέκα (10) ακόμη ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ και συγκεκριμένα της Άρτας, Μεσολογγίου Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Δελφών Ν. Φωκίδας, Πάτμου Ν. Δωδεκανήσου, Άνδρου Ν. Κυκλάδων, Ολυμπίας Ι και ΙΙ Ν. Ηλείας, Επιδαύρου Ν. Αργολίδας, Κοζάνης Ν. Κοζάνης, Ξάνθης Ν. Ξάνθης και Καρτερού Ν. Ηρακλείου. Όταν συμπληρωθούν οι σχετικοί φάκελοι με περισσότερα στοιχεία, συνταχθούν εισηγήσεις και γίνει ενημέρωση των ιδιοκτητών για τις απόψεις της Διεύθυνσης, θα διαβιβασθούν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προς εξέταση, διαδικασία η οποία προβλέπεται να περατωθεί για τα περισσότερα εξ αυτών εντός του α’ εξαμήνου 2009.
Όσον αφορά στα ΞΕΝΙΑ Σπετσών, Βόλου, Μυκηνών, Σαμοθράκης, Δράμας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι φάκελοι για το χαρακτηρισμό τους ως μνημείων».
Με αφορμή απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού σε ότι αφορά την προστασία των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ΞΕΝΙΑ, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Εισηγητής Πολιτισμού Κώστας Καρτάλης σημειώνει «Η προστασία των ΞΕΝΙΑ είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας σε μία χώρα που συνήθως δεν προστατεύει σημαντικά κτίρια. Από τα 21 ξενοδοχειακά συγκροτήματα ΞΕΝΙΑ, τα 6 είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία, τα 10 είναι υπό εξέταση ως προς το αν θα χαρακτηρισθούν ή όχι, ενώ για 5 δεν έχει προχωρήσει κάποια διαδικασία. Οι διαδικασίες θέλουν επίσπευση, ώστε να χάσουν τελικά (τα ΞΕΝΙΑ) τη μάχη με το χρόνο».
Ρημαγμένα ήδη από τη χρόνια εγκατάλειψη, κακοποιημένα πολλά από αυτά από προσθήκες και παρεμβάσεις, τα «Ξενία» έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αυτό σημειώνει στην ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε ο βουλευτής.
Ήδη τρία από τα συνολικά πενήντα έχουν κατεδαφιστεί (στο Ηράκλειο, τα Χανιά και τα Γιάννενα) και τα υπόλοιπα, πλην ελαχίστων - στις Σπέτσες, στο Βόλο, στη Μύκονο, κ.α. - στέκουν σαν ερείπια. Τον Ιούνιο του 2008 τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων κήρυξαν ως μνημεία πέντε «Ξενία» και μάλιστα στο σύνολό τους (κέλυφος - εσωτερική διαρρύθμιση): στο Παλιούρι Χαλκιδικής (1962, αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης), στον Πλαταμώνα (1960, Φίλιππος Βώκος) στην Καλαμπάκα (1960 Άρης Κωνσταντινίδης), στην Ηγουμενίτσα (1959 Αρης Κωνσταντινίδης) και στη Βυτίνα (1965, Κωνσταντίνος Μπίτσιος). Έκτοτε έχει «παγώσει» κάθε διαδικασία χαρακτηρισμού «Ξενία», παρότι υπάρχουν έτοιμοι φάκελοι για πολλά από αυτά (Ξάνθης, Άρτας, Μεσολογγίου, Ολυμπίας, Επιδαύρου, Μυκηνών, Πάτμου, Σαμοθράκης, Δράμας, κ.α.).Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καρτάλης ρωτούσε τους αρμόδιους Υπουργούς για τις αιτίες καθυστέρησης των διαδικασιών χαρακτηρισμού των «Ξενία» παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έτοιμοι φάκελοι για πολλά από αυτά. Ταυτόχρονα ζητούσε να παρουσιαστεί η πολιτική του ΥΠ.ΠΟ. και του Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης για τη διάσωση των «Ξενία» καθώς επίσης να αναφερθεί ποια «Ξενία» έχουν ήδη ανατεθεί σε ιδιώτες και με ποιους όρους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ