Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/6/09

Έκλεισαν την κατασκήνωση του Φαρμακά μετά από 20 και πλέον χρόνια

Αναστολή της λειτουργίας των δημοτικών κατασκηνώσεων του Άργους στον Φαρμακά απεφάσισε πλειοψηφικά το δημοτικό συμβούλιο του Άργους, αφού σύμφωνα με τον υπεύθυνο των κατασκηνώσεων κ. Βαγγ. Χρυσανθακόπουλο, μόλις 9 παιδιά δήλωσαν φέτος συμμετοχή και για τις δύο περιόδους σε αντίθεση με πέρσι όπου ο αριθμός ξεπέρασε τα 210.
Όπως υποστήριξε ο κ. Χρυσανθακόπουλος από πλευράς του δήμου έγινε μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθεια για την συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των παιδιών, γύρω στα 50 άτομα, προκειμένου να λειτουργήσει η κατασκήνωση, χωρίς ωστόσο να στεφτεί η προσπάθεια από επιτυχία. Μάλιστα ο υπεύθυνος των κατασκηνώσεων, ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση στο γιατί υπήρξε για πρώτη φορά τόση μεγάλη απροθυμία συμμετοχής, ενώ την ίδια ώρα σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις οι πολίτες καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για την φιλοξενία των παιδιών τους ενώ από τον δήμο τα πάντα παρέχονται δωρεάν.
Εύθηνες στην δημοτική αρχή και ειδικά στον κ. Χρυσανθακόπουλο στον οποίο χρέωσε το κλείσιμο, απέδωσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Τάγκαλης, ενώ ο πρώην δήμαρχος Δ. Πλατής, αναφέρθηκε στην λειτουργία των κατασκηνώσεων κατά την διάρκεια της δημαρχίας του, που πέραν των τριών κατασκηνωτικών περιόδων κατ` έτος, στις κατασκηνώσεις του Φαρμακά φιλοξενήθηκαν και τα μέλη του ΚΑΠΗ Άργους.
Σε προβλήματα που έχουν υπάρξει κατά καιρούς σε άλλες κατασκηνώσεις απέδωσε η πρώην αντιδήμαρχος Άργους Βασιλική Λάπατα, οποία αναφέρθηκε και στην περίοδο κατά την οποία υπήρξε υπεύθυνη των κατασκηνώσεων υποστηρίζοντας ότι όλα λειτούργησαν απρόσκοπτα και δεν δικαιολογείται η φετινή έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς γονέων και παιδιών.
Τόσο ο κ Καμπόσος, όσο και ο κ. Γκαβούνος υποστήριξαν ότι το πρόβλημα προήλθε από την συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και από την έλλειψη προβολής των κατασκηνώσεων μέσω των τοπικών ΜΜΕ.
Τέλος ο εκτελών χρέη δημάρχου κ. Κωσταντινόπουλος, ισχυρίστηκε πως η αναστολή οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη συμμετοχών και όχι σε οικονομικούς λόγους, αφού υπάρχει ήδη εγκεκριμένο κονδύλι για τις κατασκηνώσεις.
Πιθανοί λόγοι που οδηγούν στο λουκέτο.
-Τα συχνά ατυχήματα σε άλλες κατασκηνώσεις και χώρους όπου συναθροίζονται παιδιά, όπως πισίνες, κολυμβητήρια κλπ. που πιθανόν να τρόμαξαν τους γονείς.
-Τα τελευταία δύο περσινά ατυχήματα στην κατασκήνωση του Φαρμακά, με το παιδάκι που τραυματίστηκε πέφτοντας από το κρεβατάκι του, «η ηλεκτροπληξία» ενός μικρού κοριτσιού που έπιασε δύο κολόνες φωτισμού, καθώς και η απόπειρα αυτοκτονίας ενός μικρού παιδιού.
-Οι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις και η έλλειψη πυροσβεστικών μέσων και δρόμων διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
-Ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος από την χωρίς μελέτη λειτουργία της κατασκήνωσης, από την ύπαρξη φιαλών προπανίου σε ασκίαστους χώρους, όπως στην ταράτσα των μαγειρείων, όπως καταγγέλθηκε στο ΔΣ.
-Κάκιστη προβολή των κατασκηνώσεων, αφού ενώ διατέθηκαν αρκετά χρήματα για την παραγωγή ενός εντύπου που θα διανεμόταν στα σχολεία, κανένας δεν φρόντισε να ελέγξει αν έφτασε στα χέρια των μαθητών και πολύ περισσότερο δεν διαφημίστηκε η κατασκήνωση με καταχωρήσεις στα ΜΜΕ του νομού.
-Η παρουσία τόσο του κ. Χρυσανθακόπουλου, όσο και του κ. Κωσταντινόπουλου στις τοπικές τηλεοράσεις αποδείχτηκαν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αν όχι «αποτρεπτικές»
-Οι ψίθυροι για διάλυση των κατασκηνώσεων και μεταφορά τους σε άλλο σημείο, πιθανότατα στο Κεφαλάρι.
-Η μείωση των ηλικιών των παιδιών από 15 σε 12 ετών.
-Η συμπεριφορά των αρχηγών, που προκαλούσαν φόβο αντί για σεβασμό και σχέσεις εκτίμησης.
Μετά από τόσα χρόνια από τότε που ο Δ. Πειρούνης τις καθιέρωσε και ενώ η φετινή χρονιά πρέπει να θεωρείται «χαμένη» για τις κατασκηνώσεις του Φαρμακά, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως μεγάλη ευκαιρία αναπροσδιορισμού του ρόλου και της λειτουργίας των κατασκηνώσεων.
Αν το Δημοτικό Συμβούλιο θελήσει την συνέχιση των Κατασκηνώσεων στον Φαρμακά, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα δασοπροστασίας της περιοχής και εκπόνηση σχεδίου διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και ενσωμάτωση των έργων και όλης της κατασκήνωσης στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Σε συνεργασία με το τμήμα θεατρικών σπουδών και αρχιτέκτονες της περιοχής επανασχεδιασμό της λειτουργίας των εγκαταστάσεων ώστε να δίνονται ερεθίσματα στην δημιουργική φαντασία των παιδιών.
Έγκαιρη επάνδρωση των κατασκηνώσεων με εξειδικευμένο προσωπικό, για να μην παρατηρείται το φαινόμενο της αναζήτησης γιατρού την τελευταία στιγμή μέσω δελτίων τύπου όπως έγινε φέτος και που λειτούργησε αποτρεπτικά για την συμμετοχή των παιδιών.
Επιβολή ενός μικρού ποσού συμμετοχής ώστε να καλύπτονται κάποια λειτουργικά έξοδα, μια και το «Δωρεάν» παρερμηνεύεται συχνά ως ευτελές, ενώ δεν είναι, καθώς και άνοιγμα των κατασκηνώσεων προς όλο τον νομό.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ