Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/6/09

Φύλλο 25.6.2009

24/6/09

Του παραλόγου η θητεία ήρθε στο ΚΕΜΧ Ναυπλίου με κοριούς και τσιμπούρια

Δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Πλακιωτάκη, στο στρατόπεδο του Ναυπλίου πριν από μερικές ημέρες, κατά την ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «α» είχε προηγηθεί καταγγελία στρατιωτών για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, η οποία φαίνεται ότι είχε φτάσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το ΚΕΜΧ χαρακτηρίζεται ως ένα από τα χειρότερα στρατόπεδα στη χώρα, με παλιά και κακοσυντηρημένα κτήρια, με τουαλέτες σε άθλια κατάσταση, με κοριούς και τσιμπούρια, με απαράδεκτο φαγητό, με σάπια στρώματα στους θαλάμους.
Η άμεση αντίδραση του υφυπουργού ήταν να αναφερθεί στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας στρατευσίμων και στελεχών και στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Συγκεκριμένα το «Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος - Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων», με ανακοίνωσή του κατήγγελλε τα παρακάτω:
«Την ώρα που στους διαδρόμους του Πενταγώνου ψάχνουν ακόμη να βρουν τι συμβαίνει με τις συνθήκες στα στρατόπεδα, νέες θλιβερές καταγγελίες φτάνουν από το Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο. Είναι ίσως ένα από τα χειρότερα στρατόπεδα στη χώρα. Τα κτήρια είναι εμφανώς παλιά και κακοσυντηρημένα. Οι εσωτερικές τουαλέτες είναι λιγοστές, σε άθλια κατάσταση, ενώ πολλές από αυτές είναι βουλωμένες, χωρίς να μπορούν να επιδιορθωθούν. Το αποτέλεσμα είναι οι φαντάροι να καταφεύγουν στις εξωτερικές τουαλέτες που αφενός δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση αφετέρου κρύβουν κι άλλους κινδύνους. Κοριοί, τσιμπούρια, σκνίπες και άλλα πετούμενα είναι καθημερινός εφιάλτης. Επιπλέον, το ζεστό νερό στα μπάνια είναι θέμα τύχης, αφού σχεδόν πάντα τελειώνει γρήγορα. Το φαγητό απαράδεκτο και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Τα μαγειρεία ακολουθούν το ίδιο μοτίβο του στρατοπέδου. Εντύπωση προκαλούν τα χαλασμένα πλυντήρια πιάτων. Γιατί να χαλάνε λεφτά για να τα φτιάξουν όταν υπάρχουν οι φαντάροι να τα πλένουν με τα χέρια, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα στρατόπεδα!!!
Παρόμοια η κατάσταση στους θαλάμους. Ξηλωμένα κρεβάτια, σάπια στρώματα, ανύπαρκτοι φοριαμοί κ.α. Τελευταίο πρόβλημα, ίσως μεγαλύτερο από όλα η παντελής έλλειψη πόσιμου νερού. Μοναδική λύση το εμφιαλωμένο νερό, που φυσικά πληρώνουν οι φαντάροι και που συχνά δε φτάνει για όλους, οπότε κάποιοι μένουν χωρίς νερό!! Τα προβλήματα δεν κουκουλώνονται. Οι στρατευμένοι βρίσκονται μέσα υποχρεωτικά. Το επίπεδο διαβίωσης και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι πολυτέλεια. Η ιεραρχία αντί να ειρωνεύεται με εκφράσεις του τύπου «δεν ήρθατε για διακοπές» ή «δεν είστε σε ξενοδοχείο» να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων θα συνεχίσει να μάχεται για τις συνθήκες μέσα στα στρατόπεδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει πίσω από τα συρματοπλέγματα. Η ενημέρωσή μας βασίζεται στη δράση του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος και στα γράμματα ή τις καταγγελίες των φαντάρων. Οι καταγγελίες της επιτροπής είναι πραγματικές, άμεσες και συγκεκριμένες. Γι’ αυτό και δεν αναφέρονται μόνο σε καταστάσεις αλλά και σε συγκεκριμένες ευθύνες των αξιωματικών - διοικητών, αλλά και στις πολιτικές που βαρύνουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.Η λάσπη των παρατρεχάμενων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των βυσματικών και μισθοσυντήρητων κονδυλοφόρων, των κάθε είδους παράσιτων των γραφείων με αποκλειστική απασχόληση το σερφάρισμα στο Ιντερνέτ προκειμένου να βρίσουν, να αμαυρώσουν όσους ασκούν κριτική και να υμνήσουν τον προϊστάμενο τους υπουργό Εθνικής Άμυνας Β.Μεϊμαράκη, δε μας αγγίζει.Όλοι ξέρουν ότι οι συνθήκες των στρατοπέδων είναι όπως τις παρουσιάζουν οι φαντάροι και όχι όπως την παρουσιάζει η ιεραρχία, ωραιοποιώντας και συγκαλύπτοντας τις βαριές τις ευθύνες. Οι επιθεωρήσεις και οι τελετές ορκωμοσίας είναι απλά μια βιτρίνα, ένα σουλούπωμα της τελευταίας στιγμής, για το οποίο πάλι χάνονται οι φαντάροι. Αυτή όμως δεν είναι η καθημερινότητα των φαντάρων. Ας βγει λοιπόν κάποιος από εσάς επώνυμα και να διαψεύσει έστω κάτι. Αλλιώς να πάτε μόνοι σας αν χρειαστεί να μαζέψετε τα τσιμπούρια από τις τουαλέτες του Ναυπλίου.
Καλούμε τους φαντάρους να βγουν στην αναφορά Παραπονούμενοι. Να δημιουργήσουν Επιτροπές Φαντάρων. Να αμφισβητήσουν του «Παραλόγου τη θητεία».Το γραφείο του υφυπουργού, μετά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο του Ναυπλίου ανακοίνωσε: «Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των κληρωτών της B΄ ΕΣΣΟ 2009, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο.
Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας στρατευσίμων και στελεχών, προσθέτοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση μετά από καταγραφή των αναγκών του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο, αποφασίσαμε από κοινού Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία να προχωρήσουμε σταδιακά στην κάλυψη αυτών που είναι άμεσης προτεραιότητας.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από τις αρχές του 2009. Και δε μένουμε εκεί. Χρειαζόμαστε και άλλα, για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι έχουμε πετύχει το στόχο μας: Τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Αυτό άλλωστε θέλει κάθε γονιός όταν εμπιστεύεται σε εμάς το παιδί του. Αυτό επιζητούμε και εμείς. Άριστες συνθήκες διαβίωσης, θητεία με ουσία και συνεχή μέριμνα προσωπικού.
Αυτό είναι και το νόημα των συνεχών μου επισκέψεων σε μονάδες και σχηματισμούς».

Έκλεισαν την κατασκήνωση του Φαρμακά μετά από 20 και πλέον χρόνια

Αναστολή της λειτουργίας των δημοτικών κατασκηνώσεων του Άργους στον Φαρμακά απεφάσισε πλειοψηφικά το δημοτικό συμβούλιο του Άργους, αφού σύμφωνα με τον υπεύθυνο των κατασκηνώσεων κ. Βαγγ. Χρυσανθακόπουλο, μόλις 9 παιδιά δήλωσαν φέτος συμμετοχή και για τις δύο περιόδους σε αντίθεση με πέρσι όπου ο αριθμός ξεπέρασε τα 210.
Όπως υποστήριξε ο κ. Χρυσανθακόπουλος από πλευράς του δήμου έγινε μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθεια για την συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των παιδιών, γύρω στα 50 άτομα, προκειμένου να λειτουργήσει η κατασκήνωση, χωρίς ωστόσο να στεφτεί η προσπάθεια από επιτυχία. Μάλιστα ο υπεύθυνος των κατασκηνώσεων, ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση στο γιατί υπήρξε για πρώτη φορά τόση μεγάλη απροθυμία συμμετοχής, ενώ την ίδια ώρα σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις οι πολίτες καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για την φιλοξενία των παιδιών τους ενώ από τον δήμο τα πάντα παρέχονται δωρεάν.
Εύθηνες στην δημοτική αρχή και ειδικά στον κ. Χρυσανθακόπουλο στον οποίο χρέωσε το κλείσιμο, απέδωσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Τάγκαλης, ενώ ο πρώην δήμαρχος Δ. Πλατής, αναφέρθηκε στην λειτουργία των κατασκηνώσεων κατά την διάρκεια της δημαρχίας του, που πέραν των τριών κατασκηνωτικών περιόδων κατ` έτος, στις κατασκηνώσεις του Φαρμακά φιλοξενήθηκαν και τα μέλη του ΚΑΠΗ Άργους.
Σε προβλήματα που έχουν υπάρξει κατά καιρούς σε άλλες κατασκηνώσεις απέδωσε η πρώην αντιδήμαρχος Άργους Βασιλική Λάπατα, οποία αναφέρθηκε και στην περίοδο κατά την οποία υπήρξε υπεύθυνη των κατασκηνώσεων υποστηρίζοντας ότι όλα λειτούργησαν απρόσκοπτα και δεν δικαιολογείται η φετινή έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς γονέων και παιδιών.
Τόσο ο κ Καμπόσος, όσο και ο κ. Γκαβούνος υποστήριξαν ότι το πρόβλημα προήλθε από την συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και από την έλλειψη προβολής των κατασκηνώσεων μέσω των τοπικών ΜΜΕ.
Τέλος ο εκτελών χρέη δημάρχου κ. Κωσταντινόπουλος, ισχυρίστηκε πως η αναστολή οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη συμμετοχών και όχι σε οικονομικούς λόγους, αφού υπάρχει ήδη εγκεκριμένο κονδύλι για τις κατασκηνώσεις.
Πιθανοί λόγοι που οδηγούν στο λουκέτο.
-Τα συχνά ατυχήματα σε άλλες κατασκηνώσεις και χώρους όπου συναθροίζονται παιδιά, όπως πισίνες, κολυμβητήρια κλπ. που πιθανόν να τρόμαξαν τους γονείς.
-Τα τελευταία δύο περσινά ατυχήματα στην κατασκήνωση του Φαρμακά, με το παιδάκι που τραυματίστηκε πέφτοντας από το κρεβατάκι του, «η ηλεκτροπληξία» ενός μικρού κοριτσιού που έπιασε δύο κολόνες φωτισμού, καθώς και η απόπειρα αυτοκτονίας ενός μικρού παιδιού.
-Οι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις και η έλλειψη πυροσβεστικών μέσων και δρόμων διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
-Ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος από την χωρίς μελέτη λειτουργία της κατασκήνωσης, από την ύπαρξη φιαλών προπανίου σε ασκίαστους χώρους, όπως στην ταράτσα των μαγειρείων, όπως καταγγέλθηκε στο ΔΣ.
-Κάκιστη προβολή των κατασκηνώσεων, αφού ενώ διατέθηκαν αρκετά χρήματα για την παραγωγή ενός εντύπου που θα διανεμόταν στα σχολεία, κανένας δεν φρόντισε να ελέγξει αν έφτασε στα χέρια των μαθητών και πολύ περισσότερο δεν διαφημίστηκε η κατασκήνωση με καταχωρήσεις στα ΜΜΕ του νομού.
-Η παρουσία τόσο του κ. Χρυσανθακόπουλου, όσο και του κ. Κωσταντινόπουλου στις τοπικές τηλεοράσεις αποδείχτηκαν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αν όχι «αποτρεπτικές»
-Οι ψίθυροι για διάλυση των κατασκηνώσεων και μεταφορά τους σε άλλο σημείο, πιθανότατα στο Κεφαλάρι.
-Η μείωση των ηλικιών των παιδιών από 15 σε 12 ετών.
-Η συμπεριφορά των αρχηγών, που προκαλούσαν φόβο αντί για σεβασμό και σχέσεις εκτίμησης.
Μετά από τόσα χρόνια από τότε που ο Δ. Πειρούνης τις καθιέρωσε και ενώ η φετινή χρονιά πρέπει να θεωρείται «χαμένη» για τις κατασκηνώσεις του Φαρμακά, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως μεγάλη ευκαιρία αναπροσδιορισμού του ρόλου και της λειτουργίας των κατασκηνώσεων.
Αν το Δημοτικό Συμβούλιο θελήσει την συνέχιση των Κατασκηνώσεων στον Φαρμακά, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα δασοπροστασίας της περιοχής και εκπόνηση σχεδίου διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και ενσωμάτωση των έργων και όλης της κατασκήνωσης στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Σε συνεργασία με το τμήμα θεατρικών σπουδών και αρχιτέκτονες της περιοχής επανασχεδιασμό της λειτουργίας των εγκαταστάσεων ώστε να δίνονται ερεθίσματα στην δημιουργική φαντασία των παιδιών.
Έγκαιρη επάνδρωση των κατασκηνώσεων με εξειδικευμένο προσωπικό, για να μην παρατηρείται το φαινόμενο της αναζήτησης γιατρού την τελευταία στιγμή μέσω δελτίων τύπου όπως έγινε φέτος και που λειτούργησε αποτρεπτικά για την συμμετοχή των παιδιών.
Επιβολή ενός μικρού ποσού συμμετοχής ώστε να καλύπτονται κάποια λειτουργικά έξοδα, μια και το «Δωρεάν» παρερμηνεύεται συχνά ως ευτελές, ενώ δεν είναι, καθώς και άνοιγμα των κατασκηνώσεων προς όλο τον νομό.

Αργολίδα: Ένα κλασσικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης των πηγαίων υδατικών πόρων

Του Παναγιώτη Ντόντου, Γεωλόγου MSc – μελετητή

Η παράλια περιοχή της Δυτικής Αργολίδας αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ελλάδας σε ποσότητες νερού που εκφορτίζονται από καρστικά υδροσυστήματα. Οι ποσότητες νερού που εκφορτίζονται από πηγές οι οποίες υπόκεινται σε εκμετάλλευση από τον άνθρωπο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 450x106 m3 ετησίως ενώ οι ποσότητες που αξιοποιούνται ανέρχονται σε 28x106 m3. Παρά τις τεράστιες ποσότητες που εκφορτίζονται από τις πηγές και τη σχετική εκμετάλλευση που υπόκεινται για αρδευτικούς και υδρευτικούς σκοπούς, την τελευταία τριετία συζητείται και σχεδιάζεται, λόγω προβλημάτων ποσότητας στις πηγές ύδρευσης, κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης για την ύδρευση των πόλεων Άργους, Ναυπλίου και γενικότερα των οικισμών του Αργολικού Πεδίου, μια λύση που, ενώ έπρεπε να εξεταστεί ως έσχατη, υποκαθιστά την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων.
Η Αργολίδα είναι ο μικρότερος σε έκταση νομός της Περιφέρειας Πελοποννήσου (2.154.000 στρ) και ο τρίτος σε πληθυσμό (105.770 κάτοικοι, απογραφή 2001).
Ο σημαντικότερος τομέας στην οικονομία της Αργολίδας είναι ο τριτογενής με 52,1% του ΑΕΠ στο νομό και κύρια αιχμή του τον τουρισμό και ακολουθεί ο πρωτογενής τομέας με 29,6% του ΑΕΠ (Αραμπατζή-Καρρά και Συνεργάτες, 1998). Από τη συνολική έκταση της Αργολίδας τα 702.000 στρ. συνιστούν γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εκ των οποίων τα 254.000 στρ. αρδευόμενες (στοιχεία ΕΣΥΕ, 1999-2000). Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή του Αργολικού Πεδίου-Ασίνης-Ιρίων ανέρχονται σε 257.000 στρ., ενώ οι αρδευόμενες σε 153.000 στρ.. Τέλος, στην περιοχή Αργολικού Πεδίου – Ασίνης - Ιρίων κατοικούν 68.758 άτομα, δηλ. το 65% του πληθυσμού, με το μεγαλύτερο μέρος να συγκεντρώνεται στις δύο πιο σημαντικές πόλεις του Νομού, την πρωτεύουσα Ναύπλιο (13.822) και το Άργος (24.239).
Οι τρεις παραπάνω τομείς (κάτοικοι, τουρισμός, γεωργία) αποτελούν επί πολλά χρόνια και θα αποτελούν και στο μέλλον τους βασικούς καταναλωτές των υδατικών πόρων της περιοχής. Η ικανοποίηση των αναγκών τα παλαιότερα χρόνια γινόταν με τη βοήθεια υδροληψιών (πηγαδιών και γεωτρήσεων) από τα υπόγεια νερά.
Για την επίλυση προβλημάτων υφαλμύρινσης, που παρουσιάστηκαν πριν από αρκετές δεκαετίες, προτάθηκε, υιοθετήθηκε και υλοποιήθηκε η λύση της σύλληψης και χρησιμοποίησης για άρδευση των πηγαίων νερών του Κιβερίου (Θάνος Μ., 1996).
Για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης που δημιουργήθηκαν, κυρίως εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των νιτρικών αλάτων στα υπόγεια νερά, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά (δεκαετία ’60) από την πόλη του Ναυπλίου και τα τελευταία χρόνια (2005) και από την πόλη του Άργους, με σχεδιασμό και για το υπόλοιπο Αργολικό Πεδίο, οι πηγές του οικισμού των Μύλων (Αμυμώνη, Λέρνη) οι οποίες παρείχαν αρκετό σε ποσότητα και καλό σε ποιότητα πόσιμο νερό.
Εξαιτίας ενός έντονου φαινομένου λειψυδρίας την τελευταία τριετία παρουσιάστηκαν φαινόμενα στείρευσης των πηγών (με εξαίρεση τις πηγές Κιβερίου) με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διακοπές στην υδροδότηση των πόλεων, ακαταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση κ.α.. Οι ενέργειες των υπευθύνων προσανατολίστηκαν στη χρησιμοποίηση του νερού της πηγής Κιβερίου, που επαρκεί μεν να καλύψει τις ανάγκες, αλλά δεν είναι πόσιμο. Η επεξεργασία του με μονάδα αφαλάτωσης μελετάται για την εξασφάλιση στο μέλλον επαρκών ποσοτήτων νερού για ύδρευση (Γιαννουλόπουλος Π., Μαραβέγιας Δ., 2008).
Προσεκτικότερη ανάλυση των δεδομένων καταδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων νερού αλλά ο ελλιπής, αποσπασματικός και κακός σχεδιασμός χρήσης αυτού. Η κατάσταση, λόγω της κακής διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων του Νομού, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να επιδεινωθεί, καθώς σχεδιάζεται να επεκταθεί το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο στην υπόλοιπη Αργολίδα (Λυγουριό, Επίδαυρος, Ερμιονίδα) χωρίς εμπεριστατωμένη και ολική προσέγγιση του ζητήματος και χωρίς να έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Υδατικά αποθέματα
Υδρογεωλογία

Στην Αργολίδα αναπτύσσονται τέσσερις κύριες υδρογεωλογικές ενότητες. Οι ενότητες αυτές διαχωρίζονται με βάση τον κυρίως τύπο του υδροφόρου συστήματος. Διακρίνουμε: το καρστικό σύστημα της Δυτικής Αργολίδας, τους κοκκώδεις υδροφορείς που αναπτύσσονται στο βύθισμα του Αργολικού Πεδίου και στην Ασίνη, το καρστικό σύστημα του Αραχναίου Όρους και το ρωγμώδες – καρστικό σύστημα στις περιοχές Τραχειά – Ερμιονίδα. Με εξαίρεση την πρώτη υδρογεωλογική ενότητα, που σε γενικές γραμμές παρουσιάζει μεγάλα αποθέματα και καλή ποιότητα νερού, οι υπόλοιπες τρεις ενότητες παρουσιάζουν προβλήματα επάρκειας και ποιότητας (κυρίως μεγάλες συγκεντρώσεις νιτρικών ή/και χλωριόντων).

Αλλουβιακοί υδροφόροι

Οι υδροφόροι αυτοί αναπτύσσονται στις Νεογενείς – Τεταρτογενείς λεκάνες του νομού και συνίστανται από λεπτομερή υλικά, όπως άμμους, αργίλους, ψηφίδες και κροκαλοπαγή, που εναλλάσσονται τόσο κατά την κατακόρυφη όσο και κατά την οριζόντια διεύθυνση. Στις ποικίλες μεταβολές της σύστασης (κοκκομετρίας) των σχηματισμών οφείλεται και η πολύ σημαντική διακύμανση της περατότητας αυτών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες διαφορές στις παροχές των γεωτρήσεων που έχουν διανοιχθεί μέσα σ’ αυτούς και κυμαίνονται από 2-3 m3/h έως >150 m3/h.
Σε γενικές γραμμές αποτελούν τους περισσότερο εκμεταλλευόμενους υδροφόρους ορίζοντες, καθώς επάνω σ’ αυτούς αναπτύσσεται το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών του νομού και επομένως και η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών υδροληψιών (γεωτρήσεις και πηγάδια). Ενδεικτικά, το υδατικό ισοζύγιο των αλλουβιακών υδροφόρων του Αργολικού Πεδίου περιλαμβάνει μέσες ετήσιες εισροές από διάφορες πηγές (βροχόπτωση, διήθηση χειμάρρων, επιστρεφόμενες αρδευτικές ροές, απώλειες δικτύων άρδευσης, τεχνητό εμπλουτισμό, πλευρικές υπόγειες εισροές) της τάξης των 850x106 m3 (Γιαννουλόπουλος Π., 2000).

Πηγαία Ύδατα

Στη δυτική Αργολίδα παρατηρούμε πλήθος σημείων εκφόρτισης πολύ μεγάλων ποσοτήτων νερού είτε παραθαλάσσια (Κεφαλάρι, Λέρνη, Κρόη, Αμυμώνη), είτε υποθαλάσσια (Κιβέρι, Ανάβαλος) είτε και σε ορεινές περιοχές (Δούκα Βρύση, Κεφαλόβρυσο, Αχλαδόκαμπος, Νεοχώρι, Καπαρέλι). Με εξαίρεση τις ορεινές πηγές, που είναι τοπικής σημασίας, οι σημαντικότερες πηγές από πλευράς ποιότητας, παροχής και θέσης είναι οι πηγές Κεφαλαρίου, Λέρνης, Κρόης και Κιβερίου.
Η πηγή του Κεφαλαρίου παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στην παροχή της, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 25-140x106 m3 ανά έτος (Πουλοβασίλης κ.α., 1996), ενώ στο τέλος της ξηρής περιόδου η παροχή συνήθως μηδενίζεται. Την τριετία 2006-2008 η πηγή δεν είχε καθόλου παροχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η πηγή της Λέρνης έχει συνεχή ροή και ετήσιες παροχές ανάλογες με αυτές του Κεφαλαρίου αλλά μικρότερες διακυμάνσεις, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 19-63,5x106 m3 (Πουλοβασίλης κ.α., 1996).
Η πηγή της Κρόης (Αμυμώνης) έχει ετήσιες παροχές που κυμαίνονται μεταξύ 3,8-11,3x106 m3 (Πουλοβασίλης κ.α., 1996).
Οι πηγές του Κιβερίου είναι μια ομάδα παράκτιων – υποθαλάσσιων καρστικών πηγών. Μετρήσεις παροχής των πηγών μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν μετά την κατασκευή του φράγματος, αλλά κράτησαν μόνο για ένα περίπου χρόνο (Νοέμβριος ’71 – Σεπτέμβριος ’72) και έδειξαν μια ετήσια παροχή της τάξης των 409x106 m3.
Η ποιότητα του νερού που εκφορτίζεται από τις εν λόγω πηγές είναι από χημικής απόψεως εντός των ορίων ποσιμότητας, με εξαίρεση την πηγή Κιβερίου η οποία, πέραν των χλωριόντων (συνήθως >250 mg/lt), παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις σιδήρου, μαγγανίου και οριακές συγκεντρώσεις μολύβδου (Γιαννουλόπουλος Π., Μαραβέγιας Δ., 2008). Το νερό του Κιβερίου μπορεί γενικά να χρησιμοποιηθεί για άρδευση σε εναλλαγή όμως με καλύτερο ποιοτικά νερό, καθώς με αποκλειστική χρήση του προβλέπεται η απόθεση μεγάλων ποσοτήτων αλάτων στο καλλιεργούμενο έδαφος.

Υφιστάμενες υποδομές
Άρδευση

Τα πρώτα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’60 για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών πέριξ των πηγών Κεφαλαρίου – Λέρνης, απ’ όπου αντλούσαν νερό. Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν δίκτυα για την περιοχή Ασίνης – Λευκακίων που μετέφεραν νερό από την πηγή Κιβερίου, όπου και έγιναν τα πρώτα έργα σύλληψης του νερού (Ζυμής, 1990). Το 1970 στην πηγή αυτή κατασκευάστηκε ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως έργα σύλληψης καθαρού νερού από υποθαλάσσιες καρστικές πηγές μέσα στην ίδια τη θάλασσα, ένα ημικυκλικό φράγμα με θυρίδες που ανοιγοκλείνουν ώστε να διατηρούν τη στάθμη του νερού εντός του φράγματος υψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Για την άντληση του νερού έχουν εγκατασταθεί 4 αντλίες με δυνατότητα άντλησης 40.000 m3/h, ενώ υπάρχει χώρος για τοποθέτηση και 5ης αντλίας με 12.000 m3/h.
Σήμερα το συλλογικό αρδευτικό δίκτυο του Αναβάλου περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 80 km περίπου. Τα 35 km περίπου αποτελούνται από ανοιχτούς τσιμεντένιους αγωγούς, τραπεζοειδούς διατομής, ενώ τα υπόλοιπα από κλειστούς υπόγειους αγωγούς. Η κίνηση του νερού γίνεται με τη βοήθεια 10 αντλιοστασίων και 4 λιμνοδεξαμενών, συνολικής χωρητικότητας 76.000 m3. Πέραν των αγωγών μεταφοράς έχουν κατασκευαστεί αρκετά χιλιόμετρα δευτερευόντων αγωγών και αρδευτικών δικτύων, αλλά και 6 λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 18.000 m3 για τους τελικούς χρήστες. Όπου ο αγωγός είναι ανοιχτής διατομής, η άρδευση γίνεται κατά κανόνα με την απαρχαιωμένη μέθοδο της κατάκλυσης, καταναλώνοντας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού απ’ όσες χρειάζονται.
Από στοιχεία του Γ.Ο.Ε.Β. Αργοναυπλίας προκύπτει ότι οι εκτάσεις που εξυπηρετούνται από αυτόν ανέρχονται σε 50.000 στρ., σε σύνολο 153.000 στρ. της περιοχής μελέτης, ενώ ο σχεδιασμός του έργου μπορεί θεωρητικά να καλύψει συνολικά 180.000 στρ.. Τα τελευταία τρία χρόνια αντλήθηκαν κατά την αρδευτική περίοδο 13-15x106 m3 νερού ετησίως, εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης των κεντρικών αντλιοστασίων. Οι απώλειες μέχρι τον τελικό καταναλωτή, λόγω ανοιχτής διατομής του αγωγού και διαρροών του ασυντήρητου δικτύου, εκτιμάται ότι φθάνουν το 40% της αρχικά αντληθείσας ποσότητας. Με βάση τα σχέδια της Ν.Α. Αργολίδας τα δίκτυα θα επεκταθούν και στις περιοχές Επιδαυρίας και Ερμιονίδας, όπου υπάρχουν περίπου 50.000 στρ. καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Πέρα από τις εκτάσεις που εξυπηρετούνται από τα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα (οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούνται και από υπόγεια ύδατα σαν εναλλακτική λύση ή για παγοπροστασία), οι υπόλοιπες εκτάσεις εξυπηρετούνται αποκλειστικά από γεωτρήσεις ή πηγάδια. Παρότι δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία για τον αριθμό των ιδιωτικών υδροληψιών, εκτιμάται ότι στην περιοχή μελέτης είναι ηλεκτροδοτημένες – και εν δυνάμει ενεργές – περί τις 7.000 υδροληψίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πηγών Λέρνης, Κρόης και Κεφαλαρίου υπολογίζεται ότι υπάρχουν 17.500 στρ. με εσπεριδοειδή και οπορωφόρα, τα οποία αρδεύονται αποκλειστικά από περίπου 570 γεωτρήσεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, παρότι από εκεί περνά το αρδευτικό δίκτυο.

Ύδρευση

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 η πόλη του Ναυπλίου έχει εξασφαλίσει την ύδρευσή της από την πηγή Αμυμώνης, στην περιοχή του οικισμού των Μύλων. Από το 1988 χρησιμοποιείται και η πηγή της Λέρνης. Για τις ανάγκες της άντλησης και μεταφοράς έχουν κατασκευαστεί δύο αντλιοστάσια με δυνατότητα συνολικής άντλησης 600 m3/h και μεταλλικός υπόγειος αγωγός μήκους 13 km. Το όλο σύστημα διαχειρίζεται η ΔΕΥΑ Ναυπλίου.
Από το 2003 και η πόλη του Άργους – που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε γεωτρήσεις με νερό ακατάλληλο λόγω υψηλών συγκεντρώσεων νιτρικών – άρχισε να χρησιμοποιεί την πηγή της Λέρνης για την υδροδότησή της. Για το σκοπό αυτό κατασκευάστηκε αντλιοστάσιο με δυνατότητα άντλησης 500 m3/h και αγωγός D.I. μήκους 10 Km. Το όλο σύστημα διαχειρίζεται η ΔΕΥΑ Άργους.
Από τις δύο ΔΕΥΑ εξυπηρετούνται σήμερα περίπου 52.000 άτομα, ενώ προγραμματίζεται να επεκταθεί η υδροδότηση σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης, δηλ. σε συνολικό πληθυσμό 69.000 ατόμων περίπου.
Τέλος, η ΔΕΥΑ Ναυπλίου εξυπηρετεί και το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής υποδομής της Αργολίδας (Ναύπλιο, Τολό), δηλ. τουριστικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Χρήσεις νερού – εκτίμηση αναγκαίων ποσοτήτων

Στην Αργολίδα εκτιμάται ότι η κατανάλωση νερού στη γεωργία φθάνει το 92% των χρησιμοποιούμενων υδατικών πόρων (ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου) και πιθανόν σ’ αυτό δε συνυπολογίζονται οι τεράστιες ποσότητες νερού που αντλούνται το χειμώνα για παγοπροστασία, αποκλειστικά από υπόγεια ύδατα.
Χρησιμοποιώντας τους συντελεστές της ΚΥΑ Φ16/6631/1989 (ΦΕΚ 428/Β΄/2-6-89) εκτιμάται ότι για την ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών των 153.000 στρ. της περιοχής μελέτης απαιτούνται 92-110x106 m3 νερού ετησίως. Αφού μόνο το 15% περίπου καλύπτεται από τα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα, το υπόλοιπο 85% (περίπου 78-93x106 m3) προέρχεται από τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια.
Παρά το γεγονός ότι δε μπορούν να υπάρξουν αξιόπιστοι υπολογισμοί των ποσοτήτων του νερού που αντλείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα για παγοπροστασία, εκτιμάται ότι φθάνουν το 35% των αναγκαίων ποσοτήτων για άρδευση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την άνοιξη του 2008 – σε συνθήκες ολικού παγετού – στην περιοχή μεταξύ των πηγών Λέρνης, Κρόης και Κεφαλαρίου οι γεωτρήσεις που προαναφέρθηκαν (με μέση παροχή 50 m3/h έκαστη) λειτούργησαν ταυτόχρονα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 60 ωρών, με σκοπό την παγοπροστασία. Υπολογίζεται ότι σ’ αυτό το διάστημα αντλήθηκαν τουλάχιστον 1,71x106 m3 νερού, όταν για άρδευση απαιτούνται 10,56-12,66x106 m3.
Πέραν των μόνιμων κάτοικων, στην περιοχή μελέτης υπάρχουν στρατώνες, φυλακές, νοσοκομεία, τουριστικές εγκαταστάσεις καθώς και κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου. Με βάση την ΚΥΑ Δ11/Φ16/8500/22-03-1991 (ΦΕΚ 174/Β΄/26-03-1991) και το Π.Δ. 53/2002 (ΦΕΚ 43/Α΄/7-3-2002) οι υδρευτικές ανάγκες υπολογίζονται σε 812,85 m3/h ή 6,75x106 m3 ετησίως.
Τέλος, μια σημαντική χρήση που γίνεται στα πηγαία νερά της Αργολίδας αφορά στη χρησιμοποίηση της πηγής Κεφαλαρίου για εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων (Πουλοβασίλης κ.α., 2002). Ξεκίνησε ερευνητικά από τη δεκαετία του ’60 και από το 1990 μέχρι το 2004 διοχετεύονταν στους υπόγειους υδροφορείς κατά μέσο όρο περί τα 5,8x106 m3 νερού ετησίως, με εξαίρεση τη διετία 1999-2000 που λόγω ανακατασκευής τμημάτων της διώρυγας και διαφόρων διοικητικής φύσης ελλείψεων δεν πραγματοποιήθηκε εμπλουτισμός. Επίσης και από το 2005 έως το 2008 δεν πραγματοποιήθηκε εμπλουτισμός για διάφορους λόγους (έλλειψη περιβαλλοντικών όρων, στείρευση πηγών). Οι δαπάνες του όλου εγχειρήματος από το 1990 μέχρι το 2004 ανήλθαν σε 693.878,31 € (στοιχεία της Υ.Ε.Β. Αργολίδας).

Προβλήματα από την υφιστάμενη διαχείριση του νερού

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στα υδατικά αποθέματα της Αργολίδας χωρίζονται σε ποιότητας και ποσότητας. Οφείλονται δε είτε σε φυσικά αίτια είτε σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Επίσης παρατηρείται αδυναμία χρήσης των αρδευτικών δικτύων λόγω προβληματικού σχεδιασμού και ελλιπούς συντήρησης.
Αναλυτικότερα, τα προβλήματα ποιότητας που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες αφορούν στην αυξημένη συγκέντρωση, στα υπόγεια νερά των αλλουβιακών υδροφόρων, νιτρικών ιόντων (εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων από τους καλλιεργητές της περιοχής) και χλωριόντων (εξαιτίας της διείσδυσης του θαλασσινού νερού λόγω υπεραντλήσεων). Στο μεγαλύτερο μέρος του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα παρουσιάζονται περιεκτικότητες σε χλωριόντα μεγαλύτερες των 250 mg/lt (μέχρι 1000 mg/lt) και μόνο κοντά στις δυτικές παρυφές του Αργολικού Πεδίου, όπου έχουμε μεγάλη πλευρική τροφοδοσία, οι τιμές αυτές ήταν μικρότερες (στοιχεία Μαΐου 2008 της Υ.Ε.Β. Αργολίδας).
Τα προβλήματα ποσότητας που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες αφορούν στη δραματική ταπείνωση της στάθμης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, που κατά περιόδους φθάνει και σε απόλυτα υψόμετρα -30 m. Στο μεγαλύτερο μέρος του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα υπήρχαν το Μάιο του 2008 αρνητικές πιεζομετρικές στάθμες, που φθάνουν μέχρι και -20 m (στοιχεία Υ.Ε.Β. Αργολίδας).
Επίσης, η λειτουργία εξαιρετικά μεγάλου αριθμού υδροληψιών, πολλές εκ των οποίων εκμεταλλεύονται απ’ ευθείας τον καρστικό υδροφόρο που εκφορτίζουν οι πηγές Κεφαλαρίου, Λέρνης και Κρόης, οδηγεί στην πτώση της απόδοσης ή στη στείρευση αυτών. Η πηγή της Λέρνης το καλοκαίρι του 2008 είχε παροχή λιγότερο από 400 m3/h (στοιχεία ΥΕΒ Αργολίδας) με συνέπεια να ενισχυθεί το δίκτυο ύδρευσης με ακατάλληλο νερό από τις πηγές Κιβερίου.
Τα προβλήματα ποιότητας που οφείλονται σε φυσικά αίτια αφορούν στην αυξημένη συγκέντρωση χλωριόντων στα νερά της πηγής Κιβερίου, κάτι που, κατά την κρατούσα επιστημονική αντίληψη, οφείλεται σε ανάμιξη του γλυκού με το αλμυρό νερό στο εσωτερικό του καρστικού συστήματος και όχι στις εκβολές των πηγών (Zojer Η., 2008). Υπάρχει όμως και μια άλλη επιστημονική άποψη που θεωρεί ότι η ανάμιξη του αλμυρού με το γλυκό νερό γίνεται στις εκβολές ή πολύ κοντά σ’ αυτές, με κυριότερη αιτία τον ανύπαρκτο καθαρισμό της λεκάνης του φράγματος σε τακτική βάση.
Τα προβλήματα ποσότητας που οφείλονται σε φυσικά αίτια αφορούν στις μειωμένες παροχές των πηγών και στην ανεπαρκή αναπλήρωση των υπόγειων αποθεμάτων, εξαιτίας της καθοδικής τάσης των βροχοπτώσεων και κυρίως των χιονοπτώσεων που παρατηρείται σε υπερετήσια βάση.
Το σημερινό καθεστώς διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Αργολίδας (επιφανειακών και υπόγειων) έχει προκαλέσει μια εντελώς ανορθολογική χρήση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να υπάρχουν προβλήματα ποιότητας στο νερό που χρησιμοποιείται, αλλά και να εμφανίζονται προβλήματα ανεπάρκειας των αναγκαίων ποσοτήτων για ύδρευση (ανάγκη απόλυτης προτεραιότητας).
Τα προβλήματα ύδρευσης κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου των ετών 2007 και 2008 πήραν εκρηκτικές διαστάσεις. Στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκαν το 2007 καθημερινές πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση, ενώ το 2008 διοχετεύτηκαν στο δίκτυο ποσότητες μη πόσιμου νερού από την πηγή Κιβερίου. Στο Άργος, και τα δύο χρόνια, διοχετευόταν μη πόσιμο νερό είτε από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις (2007) είτε από την πηγή του Αναβάλου (2008).
Για την οριστική επίλυση του προβλήματος προτάθηκε η χρήση – μετά από επεξεργασία (αφαλάτωση) – του επιβαρυμένου σε χλωριόντα νερού της μοναδικής πηγής που διαχρονικά παρέχει ανελλιπώς πολύ μεγάλες ποσότητες, αυτής του Κιβερίου (Γιαννουλόπουλος & Μαραβέγιας, 2008). Η ενέργεια αυτή, παρότι φαινομενικά θα λύσει τα προβλήματα επάρκειας νερού – τους καλοκαιρινούς μήνες – θα σημάνει είτε την υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών (εξαιτίας αυξημένου κόστους επεξεργασίας) είτε την κατασπατάληση χρημάτων σε ένα έργο που θα έχει εντελώς ευκαιριακή λειτουργία (όταν και όποτε παρατηρείται λειψυδρία). Όλα αυτά όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση, αλλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμη μεγαλύτερη όξυνση των προβλημάτων.
Παρ’ ότι σήμερα σχεδιάζεται επέκταση του αρδευτικού δικτύου και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας, οι καλλιεργητές πέριξ των πηγών Κιβερίου, Λέρνης και Κεφαλαρίου εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γεωτρήσεις και πηγάδια, επιδεινώνοντας την πτώση της παροχής των πηγών. Να σημειωθεί ότι το δίκτυο του Αναβάλου διέρχεται στην κυριολεξία μέσα από τις καλλιέργειές τους, αλλά δεν το χρησιμοποιούν είτε γιατί δεν είχε προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό είτε γιατί αρδεύουν πλέον με σύγχρονα συστήματα (στάγδην άρδευση) και όχι με κατάκλυση.

Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω προκύπτουν τα κάτωθι συμπεράσματα:
Στην περιοχή της Δυτικής Αργολίδας υπάρχει ένα πηγαίο υδατικό δυναμικό που μπορεί να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης τουλάχιστον της περιοχής του Αργολικού Πεδίου αν όχι όλου του νομού.
Προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των πηγών για ύδρευση και άρδευση έχουν γίνει – αν και τμηματικά – σημαντικά έργα τα οποία όμως στον τομέα της άρδευσης έχουν σε σημαντικό βαθμό απαξιωθεί, λόγω απαρχαιωμένου σχεδιασμού και ελλιπέστατης συντήρησης.
Η άρδευση μέσω των συλλογικών δικτύων γίνεται σε σημαντικό ποσοστό με την απαρχαιωμένη μέθοδο της κατάκλυσης, δηλ. με μη αποδοτικό τρόπο. Σ’ αυτή την κατασπατάληση του νερού θα πρέπει να προστεθούν και οι μεγάλες απώλειες κατά τη μεταφορά αυτού με τα υφιστάμενα δίκτυα.
Παρά τη δυνατότητα χρήσης των πηγαίων νερών για κάλυψη των αρδευτικών αναγκών (ειδικά πέριξ των πηγών που χρησιμοποιούνται για ύδρευση), η άρδευση γίνεται κατά κύριο λόγο από υπόγεια νερά, μέσω γεωτρήσεων και πηγαδιών, λόγω των προβλημάτων των υφιστάμενων συλλογικών δικτύων.
Η προσπάθεια εμπλουτισμού με χρήση των πηγαίων νερών (η οποία αρχικά έγινε σε ερευνητικό στάδιο) δεν έχει μέχρι σήμερα τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή. Διαχρονικά η χρηματοδότηση του έργου αυτού κρίνεται μάλλον ανεπαρκής.
Αυτονόητες ενέργειες, όπως συντήρηση φραγμάτων και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, συντήρηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των δικτύων, κατάργηση της άρδευσης με κατάκλυση, άρδευση περιοχών πέριξ των πηγών με τα νερά αυτών και όχι από υπόγειες υδροληψίες κ.α., δε γίνονται από κανέναν εξαιτίας και της έλλειψης σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων.
Η (κατα)χρήση των υπόγειων νερών για τη γεωργική παραγωγή οδηγεί σε προβλήματα, όπως υπερβολική πτώση της στάθμης τους, διείσδυση του θαλασσινού νερού και πτώση της παροχής των πηγών, το νερό των οποίων χρησιμοποιείται για ύδρευση.
Η έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων, σε συνδυασμό με τις υπερετήσιες μεταβολές του καιρού και τους κύκλους ξηρασίας, δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα σε ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, όπως αυτό της ύδρευσης των πόλεων.
Η προσπάθεια άμεσης επίλυσης των προβλημάτων οδηγεί σε κακοσχεδιασμένες λύσεις αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και όχι σε ορθολογικές ενέργειες άρσης των αιτίων. Η χρήση επεξεργασμένου νερού (αφαλάτωση) για ύδρευση των πόλεων – σε μια περιοχή όπου τα πηγαία νερά υπερεπαρκούν εάν γίνει σε αυτά μια σωστή διαχείριση – θα οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών ή κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Έρμαιο του Γκιουλέκα ο Τύπος

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ που μπήκε στον «Ελεύθερο Τύπο», ήταν το …κερασάκι στην τούρτα, για να αντιληφθούν όλοι τι «παίζεται» τα τελευταία χρόνια στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Και κυρίως ήταν η αφορμή για να καταλάβει η κοινή γνώμη, πόσο δύσκολα και με αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πολιτεία, βγαίνει μια εφημερίδα. Και μάλιστα για να αντιληφθούν όλοι, ότι αν δεν άντεξε τα βάρη ένα μεγαθήριο όπως η εκδοτική προσπάθεια της Αγγελοπούλου, πόσο μάλλον να αντέξει ο επαρχιακός Τύπος που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα και κανενός κυβερνητικού, δεν ιδρώνει το αυτί.
ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ, όταν ο πάλαι ποτέ Θοδωρής Ρουσσόπουλος έφερε στη Βουλή προς ψήφιση τον νέο τυποκτόνο νόμο τον Μάρτιο του 2007, που έθετε επιπλέον οικονομικά βάρη στις επαρχιακές εφημερίδες με την επιβολή υποχρεωτικά περισσότερων σελίδων, αυξημένου τιράζ, προσλήψεων προσωπικού, και αύξηση των ταχυδρομικών τελών.
ΠΡΟΣΧΗΜΑ ήταν να εξευρωπαϊσθεί ο τοπικός Τύπος, να γίνουν πιο επαγγελματικές οι εφημερίδες. Όμως απώτερος στόχος ήταν να κλείσουν πολλοί ιστορικοί τίτλοι και να αφανιστούν παραδοσιακοί εκδότες, αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου νόμου. Ενός νόμου όμως, που μέχρι σήμερα παρ΄ ότι έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια από την ψήφισή του, έχει εφαρμοστεί μονομερώς μόνο από την πλευρά του επαρχιακού Τύπου και όχι από την πλευρά της πολιτείας. Δηλαδή, πολλές εφημερίδες που δεν έκλεισαν και πέτυχαν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του τυποκτόνου νόμου, ποτέ δεν είδαν να βγαίνουν από την εγκύκλιο που νομιμοποιεί τις δημοσιεύσεις του δημοσίου, οι εφημερίδες που επέλεξαν να μην προσαρμοστούν.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά με εφημερίδες που αύξησαν τα έξοδά τους υποχρεωτικά κατά 60%, ακολουθώντας τον νόμο 3548/97 και με εφημερίδες που δεν προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση. Και όμως, χάρη στην ατολμία (;) του νέου υφυπουργού Γκιουλέκα, που ακολουθεί κατά βήμα τις πρακτικές Ρουσσόπουλου, έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Η ΑΤΟΛΜΙΑ ταυτόχρονα των συνδικαλιστικών φορέων των ιδιοκτητών των εφημερίδων εξαντλήθηκε σε «μνημόσυνα» και σε «κλάψες» αντί να αντιδράσουν έντονα είτε όταν ψηφιζόταν ο νέος νόμος (πέραν των χλιαρών και δήθεν απειλητικών αντιδράσεων της πλάκας), είτε τώρα που εξακολουθεί και επιμένει ο Γκιουλέκας παράνομα, να μην εφαρμόζει τις διατάξεις που ορίζουν ως υποχρέωσή του να ξεχωρίσει την ήρα από το στάχυ, που υποχρεωτικά δημιούργησε ο νόμος Ρουσσόπουλου.
«ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ» του Αθηναϊκού Τύπου, μπορεί να είναι πιο ηχηρά, όμως τα «μνημόσυνα» δεκάδων επαρχιακών τίτλων που συνεχίζονται καθημερινά αφήνουν εκατοντάδες ανέργους πίσω τους σε όλη την Ελλάδα και γίνονται μπούμερανγκ για μια κυβέρνηση που θέλει να ελέγχει τις εφημερίδες με τον δημόσιο κορβανά, μοιράζοντάς τον κατά το δοκούν.

Ας μην βιάζονται οι υποψήφιοι

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΗΔΗ εδώ και καιρό, οι διάφοροι πιθανοί και απίθανοι να είναι υποψήφιοι για τους δημαρχιακούς θώκους, κάνουν έντονη την παρουσία τους στα ΜΜΕ, εκφράζοντας την βεβαιότητα της καθόδου του συνδυασμού τους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Φυσικά ο καθένας πριν την εκλογική αναμέτρηση και πριν την κάλπη μπορεί να αισθάνεται νικητής.
ΜΕ ΒΑΣΗ τα σημερινά δεδομένα χτίζονται συνδυασμοί και καταρτίζονται σχήματα, χωρίς καμιά μελλοντική βλέψη και πολύ περισσότερο χωρίς καμιά πολιτική προσέγγιση πιθανών νέων δεδομένων, όπως η επικείμενη ψήφιση του νόμου «Καποδίστριας ΙΙ» και τα νέα δεδομένα στον σχηματισμό ψηφοδελτίων που θα συνεισφέρει.
ΟΙ ΝΕΟΙ συνδυασμοί, μπορεί να έχουν ως επίκεντρο τα μεγάλα σημερινά αστικά κέντρα, όμως η ύπαιθρος, με τις πρώην κοινότητες και τους οικισμούς, όχι μόνο θα μεταβάλει την σύνθεση των ψηφοδελτίων, αλλά πιθανών να αλλοιώσει και το εκλογικό αποτέλεσμα εις βάρος ακόμα και των πλέων κραταιών διεκδικητών των δημαρχιακών θώκων.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ θα πληγούν οι μικροί συνδυασμοί καθώς και εκείνοι που για διάφορους λόγους θα ήθελαν να αποφύγουν την όποια κομματική στήριξη. Ο «Καποδίστριας ΙΙ», αν δεν «μας απαλλάξει» γενικώς, σίγουρα θα μειώσει κατά πολύ τους ανεξάρτητους συνδυασμούς τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του και μέχρις ότου αποκτηθούν οι απαραίτητοι εκλογικοί μηχανισμοί.
Ο ΦΕΤΙΝΟΣ Σεπτέμβρης, ίσως κρύβει «υπερδημάρχους», αν και εφ όσον ψηφιστεί ο «Καποδίστριας ΙΙ». Αυτό φυσικά θα φέρει και τα πάνω κάτω στον τομέα της αυτοδιοίκησης, αφού θα περιοριστεί κι` άλλο ο ρόλος της Νομαρχίας, ενώ θα μείνει σε εκκρεμότητα και η συνένωση νομών. Ένα είναι βέβαιο, πως αν στις επόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πάμε με έναν νέο Καποδίστρια, το πολιτικό τοπίο δεν θα παραμείνει το ίδιο.

Μια μέρα χωρίς ειδήσεις …καιρός να μας γνωρίσεις

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Σηκώθηκε το πρωί με τους ρομποτικούς ήχους του ξυπνητηριού και έβαλε μπροστά την μηχανική του ρουτίνα. Στο μπάνιο τον περίμενε η πρώτη έκπληξη της ημέρας, το μικρό αδιάβροχο ραδιόφωνο δεν έπαιζε ειδήσεις αλλά μόνο μουσική. Όσους σταθμούς και να έψαξε παντού μουσική.
Με αυτοματοποιημένες κινήσεις ετοίμασε το πρωινό του και τον σκέτο καφέ του, το τηλεχειριστήριο έψαχνε για το κανάλι με την αγαπημένη του εκπομπή αλλά και εδώ υπήρχε πρόβλημα. Μόνο επαναλήψεις και ντοκιμαντέρ. Αμήχανος μην ξέροντας τι να κάνει χωρίς την ενημερωτική εκπομπή του παρατηρούσε τον γιο του να τρώει το πρωινό που του είχε ετοιμάσει η μητέρα του και είχε φύγει μαζί με την κόρη για το σχολείο και την δουλειά της. Βοήθησε τον μικρό να τελειώσει το πρωινό του παίζοντας πόλεμο με τις μπουκίτσες. Ο μικρός τελείωσε πιο γρήγορα από συνήθως το πρωινό του και του έδωσε και ένα σοκολατένιο φιλί χωρίς να του πει γιατί. Συνεχίσανε τα παιγνίδια κατεβαίνοντας την σκάλα. Συνήθως κατέβαζε το παιδί βιαστικά σαν μια χειραποσκευή που την έβαζε βιαστικά μέσα στο αυτοκίνητο.
Βάζοντας την μηχανή του αυτοκινήτου μπροστά το ηλεκτρονικό ρολόι στο ταμπλό του έδειξε ότι είχε δεκαπέντε λεπτά χρόνο κερδίσει.
- Περίεργο μονολόγησε συνήθως κυνηγάω τον χρόνο και συνήθως δεν φθάνω.
Από τον εσωτερικό καθρέπτη έβλεπε τον πιτσιρίκο σαν κάτι να περίμενε. Απλώνει το χέρι και του λύνει την ζώνη στο παιδικό κάθισμα.
- Έλα να κάνουμε μια αταξία, σήμερα προλαβαίνουμε
- Αμέσωωωως
Και με ένα πήδημα βρέθηκε στην αγκαλιά του. Βγάλανε μαζί με την όπισθεν το αυτοκίνητο από το σπίτι και συνέχισαν αργά για τον παιδικό. Έτσι όπως είχε αγκαλιά τον πιτσιρικά θυμήθηκε την τρελή του χαρά να τον βάζει ο πατέρας του μπροστά στο ποδήλατο και να τον πηγαίνει βόλτα και να χτυπά με δύναμη σε κάθε στροφή το μεταλλικό κουδούνι.
Φτάσανε οι δυο συνοδηγοί μέχρι το περίπτερο, κατεβάζοντας το τζάμι του συνοδηγού άκουσε τον περιπτερά να του λέει ότι σήμερα δεν έχει εφημερίδες, γενική απεργία των δημοσιογράφων, γιατί έκλεισε μια μεγάλη εφημερίδα. Κατέβηκε στο χώρο στάθμευσης του παιδικού και πήρε καλικούτσα τον μικρό να τον παραδώσει στην παιδαγωγό του. Εκεί η δασκάλα έμαθε ότι «αυτός είναι ο μπαμπάς μου» όπως είπε με περηφάνια ο μικρός. Δεν τον είχε ξαναδεί αφού τον άφηνε πάντα βιαστικά στην είσοδο και έφευγε γρήγορα ή έβλεπε μέσα από τον καθρέπτη το παιδί να μπαίνει στον σταθμό.
Περπατώντας τα λίγα μέτρα για να φθάσει στο γραφείο του οργανισμού που δούλευε με το αριστερό κρατούσε την τσάντα του αλλά στο δεξί ένοιωθε ένα κενό. Σε μια τζαμαρία παρατήρησε τον εαυτό του, το χέρι κατά την συνήθεια είχε πάρει σχήμα σαν να κρατούσε τις εφημερίδες που δεν κυκλοφορούσαν σήμερα. Αυτή η αστεία εικόνα κάτι του ξύπνησε στο μυαλό.
Μπήκε χαμογελαστός στο γραφείο κρατώντας ένα κουτί γλυκά με «το χέρι των εφημερίδων», τους κέρασε όλους.
- Τι γιορτάζουμε σήμερα τον ρώτησαν
- Απεργία των δημοσιογράφων
Η τηλεόραση του γραφείου ήταν ανοιχτή αλλά κανείς δεν έδινε σημασία. Δεν υπήρχε καμία από τις γνωστές ενημερωτικές εκπομπές, τα αποκλειστικά αίματα, τα απελπισμένα αιτήματα, τα τηλεοπτικά δάκρυα , την μεγάλη θλίψη και τόσα άλλα να σε τρομάξουν και να σε κερδίσουν καθηλωμένο τρομαγμένο θεατή.
Η δουλειά στο γραφείο σήμερα ήταν τελείως διαφορετική, δούλεψαν όλοι πιο γρήγορα και τελείωσαν όλες τις υποχρεώσεις τους νωρίς αλλά το πιο σημαντικό από όλα μιλούσαν μεταξύ τους, αντί να σχολιάζουν το μεγάλο έγκλημα ή το φρικιαστικό τροχαίο συζητούσαν για τα παιδιά τους, για τους εαυτούς τους, ξανασυναντήθηκαν. Μετά από χρόνια από τα τηλεπρόσωπα ανακάλυψαν τα πρόσωπα τους.
Ζήτησε δίωρη άδεια από τον προϊστάμενο και έφυγε νωρίτερα. Με το ποδήλατο του παππού, το ίδιο με το οποίο τον πήγαινε βόλτες πήγε να πάρει τον μικρό από τον παιδικό. Θα του μείνει για πάντα η εικόνα της απορίας και της χαράς του πιτσιρικά μόλις τον είδε.
Μετά από δυο ώρες περήφανοι καβαλάρηδες με τον μικρό να χτυπάει ατελείωτα το μεγάλο στρογγυλό μεταλλικό κουδούνι, έκαναν την θριαμβευτική τους επιστροφή στο σπίτι λουσμένοι στον ιδρώτα και κουβαλώντας αρκετή σκόνη από τα χώματα της παιδικής χαράς που ξέδωσαν.
Όταν επέστρεψαν οι γυναίκες τις περίμενε μια μεγάλη έκπληξη, με καθαρά χέρια πατέρας και γιος αλλά κατά τα άλλα λες και μόλις βγήκαν από ανθρακωρυχείο ετοίμαζαν το τραπέζι να φάνε στο μπαλκόνι. Κάτι ιδιαίτερα σπάνια και σχεδόν ποτέ δεν είχε γίνει μεσημέρι.
- Αγάπη είσαι καλά , τι συμβαίνει τον ρώτησε η γυναίκα του
- Έχουν απεργία οι δημοσιογράφοι ούτε εφημερίδες ούτε ειδήσεις
- Δηλαδή.
- Άκουσε οι αρχαίοι έλληνες είχαν ένα σπουδαίο ρητό «οι οφθαλμοί ισχυρότεροι των ώτων εισί».
- Τι σημαίνει μπαμπά;
- Τα μάτια είναι ισχυρότερα από τα αυτιά, δηλαδή η εικόνα έχει μια φοβερή δύναμη. Και αυτό εκμεταλλεύτηκαν κυρίως οι άνθρωποι της τηλεόρασης. Όλες αυτές οι καθημερινές ενημερωτικές εκπομπές που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική δημοσιογραφία το μόνο που καταφέρνουν είναι τραυματίζουν την καθημερινή μας ζωή. Αντί να μας κάνουν πιο ενεργούς πολίτες όλο και πιο πολύ μας αποβλακώνουν. Και όχι μόνο αυτό με την δύναμη που έχει η εικόνα μας καλλιεργούν τον φόβο γινόμαστε όλο και πιο αμυντικοί. Παρουσιάζουν δε το γεγονότα με τέτοιο τρόπο που σε κρατούν σε αναμονή και οι άνθρωποι χάνουν την πραγματική μεταξύ τους καθημερινή επικοινωνία. Άντε για μας και χωρίς ειδήσεις, εμείς είμαστε σήμερα το μεγάλο γεγονός.
- Μια μέρα χωρίς ειδήσεις …καιρός να μας γνωρίσεις έφτιαξε το στιχάκι της η μικρή!!!

20/6/09

18/6/09

Απειλεί πάλι με παραίτηση ο Μανώλης και βάζει σε ομηρία την κυβέρνηση

Όμηρος του Γιάννη Μανώλη είναι ο Κ. Καραμανλής, μέχρι το Σεπτέμβριο.
Ο βουλευτής Αργολίδας με χθεσινές του δηλώσεις στον Flash 96, τόνισε ότι παραιτείται για καθαρά πολιτικούς λόγους και δεν προτίθεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, αφού παραδίδει την έδρα του στο κόμμα με το οποίο εξελέγη.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής είπε: «Οριστική και αμετάκλητη η απόφασή μου να παραιτηθώ στις 9 Σεπτεμβρίου», ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Μαξίμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Ψάχνουν θύμα για να του φορτώσουν την ήττα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, φουντώνουν καθημερινά τα σενάρια που θέλουν κάτι άλλο να κρύβεται πίσω από τους λόγους που επικαλείται ο βουλευτής. Δεν λείπουν εκείνοι που συνδέουν τη συμπεριφορά του κ. Μανώλη με τις πληροφορίες ότι στις επόμενες εκλογές υποψήφιος στην Αργολίδα θα είναι ο διευθυντής του γραφείου Tύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός, κάτι που βλέπει το φως της δημοσιότητας και στον Αθηναϊκό τύπο (Απογευματινή, Τα Νέα κλπ). Οι εσωκομματικές διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στην Αργολίδα έχουν γίνει πλέον γνωστές και στο Πανελλήνιο μετά τις κινήσεις που έχουν γίνει για την στήριξη της υποψηφιότητας του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Ανδριανού.
Ο κ. Μανώλης πάντως, κάνει λόγο για συρρίκνωση της παράταξης, προσθέτει ότι δεν κουνήθηκε φύλλο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ δεν αποκλείει, να επανέλθει στην πολιτική, αν όπως είπε «υπάρξει πάλι ένα όραμα και ένας στόχος».
Η βραδυφλεγής βόμβα για την κυβέρνησή που άναψε την προηγούμενη Κυριακή με τις δηλώσεις Μανώλη για την δημιουργία νέου κόμματος, φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση όλη τη Νέα Δημοκρατία που στηρίζεται σε ισχνή πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μανώλης άνοιξε το θέμα με δηλώσεις του στη Real news που έγραψε: «Μία ριζοσπαστική πρόταση που θα λειτουργήσει ως «σοκ» αλλά και ως «απάντηση» στην απαξίωση που δείχνουν οι πολίτες στο πολιτικό σύστημα καταθέτει στη Real news ο Γιάννης Μανώλης. Ο βουλευτής Αργολίδας προτείνει την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς παράταξης μέσα από ένα νέο κόμμα που θα έχει άλλο «όνομα- και άλλο -σύμβολο». Μία πρόταση που είχε πρωτοσυζητηθεί όταν ανέλαβε αρχηγός της Ν .Δ. ο Κ. Καραμανλής... Τώρα κάποια στελέχη της Ν-Δ. την επαναφέρουν με διπλό στόχο: Αφενός την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και αφετέρου την απορρόφηση του ΛΑΟΣ.
-Εγώ θέλω εδώ και τώρα νέα ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς με αλλαγή συμβόλων, αλλαγή ονόματος στην οποία θα ενταχθούν όλοι όσοι δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα, όλοι όσοι συμφωνούν με τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της ηθικής στην πολιτική», λέει ο βουλευτής Αργολίδας. Και συνεχίζει: «Αυτό πρέπει να γίνει οπό τις εκλογές. Αναφέρομαι στην ένωση της κεντροδεξιάς. Η πρότασή μου δεν αφορά συνεργασία δύο διαφορετικών κομμάτων, αλλά ένα νέο κόμμα, στο οποίο θα ενταχθούν όσοι από τη Ν.Δ. και από τον ΛΑΟΣ αποδέχονται τις αρχές που προανέφερα».
Ακολούθησε η περιβόητη επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία παρ ότι δεν δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Μανώλης αναφέρει ότι δεν θα ξανά είναι υποψήφιος και ότι θα ανακοινώσει την παραίτησή του την πρώτη ημέρα λειτουργίας του θερινού τμήματος της βουλής που θα συμμετέχει. Αναφέρεται ακόμα στα σκάνδαλα και ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν προχώρησε σε γενναίες πρωτοβουλίες μετά την ήττα των ευρωεκλογών.
Πάντως, ο βουλευτής με δηλώσεις του διαψεύδει τις φήμες που τον φέρουν να κατεβαίνει ως υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ. Είπε χαρακτηριστικά: «Τα γνωστά παπαγαλάκια, επιχειρώντας να απαξιώσουν τις πολιτικές μου θέσεις, με κατηγορούν ότι θα είμαι υποψήφιος με τον ΛΑ.Ο.Σ. στον νομό Αργολίδας. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δηλώνω, επιπλέον, ότι με τις αποφάσεις μου, για τις οποίες έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό, δεν τίθεται κανένα θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης».

Φέσι 400.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΝ

Επιπλέον τόκους θα πληρώνουν στο εξής όσοι καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού στο Ναύπλιο.
Η ΔΕΥΑΝ, μαζί με την τελευταία αποστολή των λογαριασμών, απέστειλε στους καταναλωτές και μια αυστηρού περιεχομένου επιστολή, με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση επιβολής των τόκων.
Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:
«Αγαπητέ καταναλωτή, θεωρούμε σκόπιμο να σε ενημερώσουμε ότι το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. έλαβε απόφαση (4/2009) σχετικά με αυτούς που αμελούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους και εμποδίζουν την ομαλή πληρωμή των υποχρεώσεων της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα με την έκδοση του παρόντος λογαριασμού, από την λήξη της ημερομηνίας πληρωμής του και για κάθε μήνα καθυστέρησης - για όσους αμελούν - θα επιβάλλονται χρηματικές επιβαρύνσεις.
Το μέτρο αυτό ελήφθη αναγκαστικά γιατί οι μη συνεπείς καταναλωτές οφείλουν (400.000 ευρώ) τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ γεγονός που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.».
Η απόφαση για την επιβολή των τόκων πάρθηκε από τη ΔΕΥΑΝ στις 22 Ιανουαρίου. Ψήφισαν υπέρ της πρότασης του προέδρου Ανδριανού Ανυφαντή τα μέλη Αρματάς Νίκος, Λούμος Κώστας, Μπαρού Ραφαήλ, Αράπογλου Γιάννης, Μαντάς Παναγιώτης, Παπαθανασίου Θοδωρής, Τσορώνης Τάσος, ενώ απουσίαζαν και δεν ψήφισαν οι Νίκος Χρόνης και Μπάμπης Αντωνιάδης.
Στα πρακτικά της ΔΕΥΑΝ που αναζήτησε ο «α» για το θέμα «Περί επιβολής τόκων στους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ύδρευσης», αναφέρονται τα παρακάτω:
«Εισάγεται για συζήτηση το τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά στην επιβολή τόκων στους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ύδρευσης.
Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αδριανός Ανυφαντής ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για τον τρόπο εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης από καταναλωτές που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ενημερώνει επίσης ότι προκειμένου η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. να είναι συνεπής στις πληρωμές των έργων που εκτελεί και γενικότερα των οικονομικών υποχρεώσεων της, προτείνει την επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης για κάθε μήνα καθυστέρησης σε αυτούς που αμελούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.
Με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής θα ευαισθητοποιηθεί γνωρίζοντας ότι αν δεν εξοφλήσει έγκαιρα τον λογαριασμό ύδρευσης θα του επιβληθεί τόκος ανάλογα με την κατανάλωση του.
Οι κ.κ. σύμβουλοι συμφωνούν και αποφασίζουν ομόφωνα την επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης για κάθε μήνα καθυστέρησης σε αυτούς που αμελούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης έγκαιρα».
Αξίζει να τονιστεί ότι υπολογίζεται πως υπάρχουν στη ΔΕΥΑΝ ανεξόφλητοι λογαριασμοί της τάξεως των 400.000 ευρώ, την στιγμή που η Δημοτική Επιχείρηση αναγκάζεται κάθε τόσο να χρεώνεται με δάνεια για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά σε ανακοίνωση του συνδυασμού «Άλλη Πρόταση», για τους μεγάλους οφειλέτες:
Νοσοκομείο Ναυπλίου για σύνδεση με βιολογικό 20.000 ευρώ
Φυλακές Αγροτικές Ποινικές 60.000 ευρώ
Στρατόπεδο ΚΕΜΧ 60.000 ευρώ
Επαγγελματίες της πόλης 12.000 ευρώ
Και οφειλές ιδιωτών, φυσικών προσώπων είναι περίπου 250.000 ευρώ.
Αν υπολογίσουμε ότι το μέσο όρο του διμήνου είναι λογαριασμοί της τάξης των 40 ευρώ και υπάρχουν ιδιώτες που χρωστούν και χίλια ευρώ άρα δεν έχουν πληρώσει για περίπου τέσσερα χρόνια. Δηλαδή υπάρχουν πολίτες στην πόλη μας και όχι λίγοι, ίσως πάνω από 200 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πληρώσει νερό εδώ και πολλά χρόνια.
Υπάρχουν όμως και πολίτες που εάν δεν πληρώσουν γίνεται άμεσα η κοπή του νερού πληρώνοντας αρκετά ευρώ για την επανασύνδεση».
Και βέβαια είναι λογικό το ερώτημα που τίθεται:
«Με ποιες «πλάτες» και ποιών κάποιοι συστηματικά δεν πληρώνουν νερό στην πόλη; Υπάρχουν Δημοτικοί σύμβουλοι που προτρέπουν την ΔΕΥΑΝ να μην κάνει διακοπές νερού σε κατοίκους που έχουν οφειλές;
Εάν μάλιστα σκεφτούμε ότι από τα 10.000 ρολόγια που έχει η ΔΕΥΑΝ με παροχή νερού τα 1.000 είναι μηδενικά (δηλαδή το 10 % των παροχών έχει μηδενική ένδειξη) τότε μπορούμε να κατανοήσουμε την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΝ».

Στηρίζουν Δημόπουλο οι νομάρχες

Αντίθετοι στην πρόθεση του υπουργού Παιδείας να αλλάξει την διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εμφανίζονται οι νομάρχες Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος, Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, Αρκαδίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Κορινθίας Νίκος Ταγαράς και Λακωνίας Κων\νος Φούρκας.
Οι πέντε νομάρχες αντιδρούν με κοινή επιστολή που έστειλαν στον Άρη Σπηλιωτόπουλο και την οποία κοινοποιούν και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Όπως λένε: «μια τέτοια ενέργεια, λίγους μόνο μήνες πριν από την έναρξη των διαδικασιών για την αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενδέχεται να δημιουργήσει αναστάτωση, τόσο στο Ίδρυμα όσο και στις τοπικές κοινωνίες μας».
Οι νομάρχες τονίζουν ότι «ο ενδεχόμενος διορισμός της νέας Διοίκησης πραγματοποιείται ενώ εκκρεμούν, για την έναρξη των διαδικασιών αυτοδυναμίας, οι διορισμοί μόνο τριών μελών ΔΕΠ (ήδη εκλεγμένων από το 2008).
Προσθέτουν ακόμα ότι η συνεργασία τους με τη Διοικούσα Επιτροπή και τον Πρόεδρο της Καθηγητή κ. Κων/νο Δημόπουλο υπήρξε μέχρι σήμερα αρμονική και εποικοδομητική και καταλήγουν: «Αλλαγή στην τρέχουσα συγκυρία, θα δημιουργήσει αναπόφευκτες καθυστερήσεις που θα είναι σε βάρος, τόσο του Ιδρύματος όσο και των τοπικών κοινωνιών μας».

Βόμβα ή φαρσοκωμωδία η νέα παραίτηση;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ξανά ο Γιάννης Μανώλης, όπως προαναγγέλλει με χθεσινές του δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96, μετά το σάλο που προκάλεσε η τοποθέτηση του για «επανίδρυση» της Νέας Δημοκρατίας και την επιστολή του στον Πρωθυπουργό.
ΤΟ ΕΡΓΟ το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, μόνο που ο δημοφιλής των τηλεοράσεων βουλευτής, σε κάθε απειλή παραίτησης κάνει πίσω μετά από λίγο. Αν όντως, όμως, ο πρώην συνδικαλιστής ένοιωθε άβολα στη Νέα Δημοκρατία, θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει πράξη τις απειλές του και όχι να τις μεταθέσει για να τις πραγματοποιήσει μετά τα καλοκαιρινά μπάνια.
Η ΘΕΣΗ του βουλευτή είναι γλυκιά όμως, κυρίως όταν ο αιρετός απολαμβάνει ευρύτατης δημοσιότητας την οποία ο Γιάννης Μανώλης καταφέρνει να πετυχαίνει, κάθε φορά που δηλώνει παραίτηση.
ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ τελικά ο Μανώλης, όπως ισχυρίζεται, λέγοντας ότι ετοιμάζονται να του φορτώσουν την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ή πιέζει και θέτει σε ομηρία τον ίδιο τον Καραμανλή για να μην χρίσει υποψήφιο βουλευτή Αργολίδας τον Γιάννη Ανδριανό, που απειλεί την επανεκλογή του; Μην ξεχνάμε άλλωστε την έντονη δημόσια αντίδραση του βουλευτή, όταν προεκλογικά των Ευρωεκλογών, προωθήθηκε η υποψηφιότητα Ανδριανού στην Αργολίδα, με τον τελευταίο να εμφανίζεται και να απολαμβάνει μόνιμα μια θέση δίπλα στον φίλο του Πρωθυπουργό!
ΑΡΑΓΕ ΑΝ ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης είχε καταλάβει μια κυβερνητική θέση, ή αν δεν είχε να αντιμετωπίσει ως εσωκομματικό αντίπαλο τον Ανδριανό και βέβαια αν η Νέα Δημοκρατία δεν στηριζόταν σε 151 έδρες, θα έπραττε το ίδιο ή θα καθόταν στ΄ …αυγά του;

Το μάθημα

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την διεξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Το μεταναστευτικό αποτέλεσε ένα από αυτά αλλά όχι το κυριότερο. Ήταν όμως το «ευκολότερο» για την δημιουργία εντυπώσεων αφού σε κάθε περίπτωση το πολιτικό κόστος είναι μηδαμινό αφού οι μετανάστες συμπολίτες μας δεν ψηφίζουν.
Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ του Καρατζαφέρη και των συνακολούθων του, οδήγησε τόσο την ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ σε αναθεώρηση της στάσης τους απέναντι στους μετανάστες και στην αφομοίωση θέσεων που μέχρι χτες τα ίδια τα κόμματα θα χαρακτήριζαν ως ακραίες. Μπορεί βέβαια να σιγόβραζαν στο ΠΑΣΟΚ τέτοιες απόψεις, ας θυμηθούμε ανακοίνωση της Οργάνωσης Φιχτίων του ΠΑΣΟΚ αρχές του 90, αλλά ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ είχε τολμήσει να ξεστομίσει μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστών.
ΒΟΥΒΗ και άλαλη παραμένει και η αριστερά που ξέχασε γρήγορα τα περί εργατικής αλληλεγγύης, δικαιώματος μεταναστευτικής ψήφου κλπ. και η επόμενη αντίδρασή της ευχόμαστε να είναι διαφορετικότερη από αυτή του Μαρσέ και του Κομμουνιστικού κόμματος της Γαλλίας κατά των Αλγερινών μεταναστών την δεκαετία του 70.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν είναι οι μετανάστες, ούτε μπορούν όλα να διορθωθούν λέγοντας απλά πως «οι μετανάστες έχουν πρόβλημα». Το πρόβλημα της μετανάστευσης έγκειται αφ ενός στην αναίσχυντη εκμετάλλευση των ανθρώπινων και φυσικών πόρων στις χώρες τους από το διεθνές κεφάλαιο και στην χωρίς όρια προς τα κάτω συμπίεση των μισθών και αύξηση της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης στις χώρες υποδοχής τους.ΚΑΝΕΝΑΣ άνθρωπος δεν θέλει να ξεριζώνεται από τον τόπο του. Αν δεν θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να ξενιτεύονται και να χωρίζουν από τους οικείους τους θα πρέπει ίσως να αναθεωρήσουμε τα δικά μας καταναλωτικά πρότυπα και να θυσιάσουμε μέρος του κομφορμισμού μας που βασίζεται στην απομύζηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών προέλευσης των μεταναστών. Όχι απλά επενδύσεις στις χώρες τους αλλά εφαρμογή των κανόνων του «δίκαιου εμπορίου».

Από Γιάννης αλβανός

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Η ζωή του περνούσε σε γρήγορο μοντάζ , κάθε σταγόνα του θυμωμένου ιδρώτα και μια εικόνα, τα πλάνα άλλαζαν όλο και πιο γρήγορα καθώς πίεζε το όπλο κάτω από το λαιμό του σκαρφαλωμένος πάνω στο δέντρο της κεντρικής πλατείας και γύρω του χορός αρχαίας τραγωδίας αστυνομικοί, κάμερες, φίλοι γνωστοί. Κορυφαία του χορού η γυναίκα του αγκαλιά με τα δυο παιδιά τους.
Μια ταμπέλα από χασαπόχαρτο έγραφε με μεγάλα γράμματα «ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΙ ΑΛΒΑΝΟΣ».
΄Εφυγε νέος με τα πόδια ώρες περπατούσε μέσα στα βουνά και από την Ηγουμενίτσα πέρασε στην Ελλάδα , σχεδόν πεζός έφτασε στην Πελοπόννησο . Βρήκε δουλειά σε μια μεγάλη επιχείρηση κρέατος στην Αρκαδία. Ομάρ τον λέγανε εκεί , εδώ το αφεντικό του είπε ότι θα σε φωνάζω Γιάννη. Από τους παππούδες ήξερε ότι ήταν μουσουλμάνος αλλά ποιος νοιαζόταν για τέτοια την εποχή που εκείνος μεγάλωνε. Το αφεντικό που ήταν και ιδιαίτερα θρησκευόμενος και ισχυρός παράγοντας της τοπικής κοινωνίας του πρότεινε να τον βαφτίσει. Του φάνηκε καλή ευκαιρία να του πει και τα δικά του
- Αφεντικό έχω και την γυναίκα μου στην Αλβανία να την φέρω και μας βαφτίζεις και τους δύο
Γέλασε ο κυρ Γιώργης καλόκαρδος άνθρωπος , χρόνια μετανάστης και ο ίδιος στην Αμερική τον καταλάβαινε. Θεωρούσε ιδιαίτερη τιμή να τον βαφτίσει χριστιανό αν και κατά βάθος ήξερε ότι θα βαφτιζόταν γιατί τον είχε ανάγκη.
- Να πας και σε περιμένω
Τούτη την φορά πέρασε μέσα από τα Σκόπια και από το Κιλκίς έφερε την γυναίκα του με το αυτοκίνητο στην νέα πατρίδα. Τους βάφτισε ο κυρ Γιώργης και ο Γιάννης και η Μαρία έστησαν την καινούργια τους ζωή.
Στην δουλειά μπήκαν και οι δύο. Ικανοί και δουλευταράδες παίρνανε όλο και μεγαλύτερες ευθύνες στην επιχείρηση. Ο κυρ Γιώργης τον καμάρωνε σαν παιδί του, του θύμιζε τον ίδιο στα νιάτα του στην Αμερική. Έτσι δουλευταράς όπως ήταν και εκείνος στην δούλεψη ενός εβραίου εμπόρου τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε και ποσοστό στο μαγαζί. Η αγάπη που του έδειξε ένας άτεκνος εβραίος ήταν η τύχη του στην ξενιτιά . Βέβαια ετούτος είχε τον Μίλτο το καμάρι του σπούδαζε οικονομικά στην Αμερική και θα ερχόταν να αναλάβει τις επιχειρήσεις.
- Γιάννη λέω να κάνω ένα άνοιγμα στις επιχειρήσεις να στήσω μαγαζιά σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο θα σε χρειαστώ για πιο δύσκολα και θα πληρωθείς και καλά.
- Μέσα αφεντικό
Ο Γιάννης πολύ σύντομα είχε μάθει πολύ καλά ελληνικά πήγε και σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Όπως ο ίδιος έλεγε η τηλεόραση και οι εφημερίδες ήταν το δεύτερο σχολείο του, από τις οικονομικές εφημερίδες έμαθε και πολλά για την αγορά. Δεν έμαθε μόνο τα ελληνικά καλά αλλά και την νοοτροπία του κόσμου. Ο κυρ Γιώργης ουσιαστικά τον έκανε περιφερειακό διευθυντή. Έφτιαξε και τα χαρτιά του ο Γιάννης, ο γιος του μεγάλωσε και πήγαινε στο σχολείο και ήθελε όλα να είναι νόμιμα. Στενοχωριόταν μόνο όταν ο μικρός του παρεξηγιόταν που στο σχολείο τον φώναζαν το αλβανάκι. Το αλβανάκι που ήταν και ο καλύτερος μαθητής του σχολείου.
Γιάννης βρισκόταν στην πιο δημιουργική φάση της ζωής του, πήρε και το μεγάλο ρίσκο με ένα καλό δάνειο πήρε και ένα δικό του σπίτι.
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν γύρισε ο Μίλτος ο γιος του κυρ Γιώργη. Στην αρχή του φάνηκε σαν ζήλια, η καλή σχέση που είχε με τον πατέρα του μπορεί να τον ενοχλούσε. Πάντα ρωτούσε και τον Γιάννη πριν πάρει μια απόφαση για ένα καινούργιο μαγαζί ο κυρ Γιώργης. Του κακοφάνηκε όταν άκουσε πατέρα και γιο να λογομαχούν και ο Μίλτος να λέει στον πατέρα του
- Έτσι όπως πας θα τον κάνεις αφεντικό τον Αλβανό.
- Όταν εσύ σπούδαζες στην Αμερική αυτός έβαλε τα μπράτσα και μεγάλωνε την επιχείρηση
- Σιγά μην του έχουμε και υποχρέωση του Αλβανού, καλά που δεν έχεις και καμία κόρη και δεν τον έκανες και γαμπρό σου. Ξύπνα πατέρα , όλοι ετούτοι ή στην μαύρη εργασία ή πίσω από τα σύνορα ,τον κακόμαθες .
Ο Γιάννης κατάλαβε ότι δεν θα πήγαιναν καλά τα πράγματα με τον Μίλτο. Έπρεπε να ψάξει και αλλού για δουλειά , αλλά το θεωρούσε και προδοσία τον αγαπούσε τον παππού. Το δίλημμα έγινε πολύ πιο έντονο όταν ο Μίλτος βγήκε δημοτικός σύμβουλος με εκείνους τους ακραίους . Τον έπιανε ένας κόμπος στον λαιμό όταν έβλεπε τον Μίλτο στο γραφείο του παρέα με αυτούς με τα ξυρισμένα κεφάλια και τους αγκυλωτούς σταυρούς. Μεγάλη επιτυχία του Μίλτου, αστέρι έγινε στο κόμμα και ας βγήκε από το καλό όνομα που είχε ο πατέρας του στην τοπική κοινωνία.
Ο ξαφνικός θάνατος του κυρ Γιώργη χειροτέρεψε τα πράγματα. Ο αλαζονικός Μίλτος ανέλαβε μια επιχείρηση που ήξερε μόνο στην θεωρία , οι πολιτικές του φιλοδοξίες και η κακοδιαχείριση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δυσκόλεψαν τα πράγματα. Ο Μίλτος βρήκε την λύση στα βιβλία του, μείωση κερδών μόνο με μείωση των δαπανών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μια επιστολή έλαβε ο Γιάννης ότι απολύεται, χαρτιά δεν είχε κάνει με τον κυρ Γιώργη όλα στηρίζονταν στον λόγο τους στην μπέσα κυριολεκτικά βρέθηκε στο δρόμο
Η απελπισία τον θόλωσε, ευτυχώς τα σκάγια μόνο επιφανειακά τραύματα προκάλεσαν στο πρόσωπο. Στο κρεβάτι του νοσοκομείου τυλιγμένος με πολλές γάζες με το ένα μάτι παρακολουθούσε τα δελτία ειδήσεων , «απελπισμένοι λαθρομετανάστες, οργισμένοι πολίτες».
Θυμήθηκε τα λόγια του Δημήτρη, έλληνας τεχνικός που ταξιδεύει σε όλα τα Βαλκάνια και τα λέγανε ιδιαίτερα όταν είχε πάει για δουλειές στην Αλβανία
- Γιάννη την χάσαμε την ευκαιρία οι Έλληνες με τους γείτονες, αντί όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες, νόμιμοι ή παράνομοι , όπως και οι δικοί μας στην Αμερική και την Γερμανία να γίνουν μια γέφυρα φιλίας και σεβασμού μάλλον το ανάποδο έγινε. Σε πολλούς φερθήκαμε σαν πρώην σκλάβοι που γίνανε επιστάτες και κρατάνε τώρα τον βούρδουλα. Αν εξαιρέσεις την Σερβία πουθενά δεν ένοιωθα ασφαλής και αποδεκτός. Όλοι οι άλλοι έχω την αίσθηση ότι μας περιμένουν στην γωνία και όταν τους δοθεί η ευκαιρία να βουτήξουν αυτοί τον βούρδουλα…

12/6/09

11/6/09

Πρώτο κόμμα η αποχή

Ελάχιστα θύμισαν προεκλογική περίοδο και εκλογές οι μέρες για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Σχεδόν οι μισοί Αργολιδείς απαξίωσαν την ψήφο τους και έφυγαν προς τις παραλίες πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τιμωρούν τα δύο κυρίως κόμματα του δικομματισμού αλλά και τα μικρότερα για την πολιτική που έχουν ασκήσει μέχρι σήμερα σε εθνικό και λιγότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αν και το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε αισθητά σε ποσοστά, έναντι της ΝΔ, εντούτοις και τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν διαρροή ψηφοφόρων προς τις παραλίες του νομού.
Η ΝΔ έχασε 9.771, το ΠΑΣΚ 1.756 και το ΚΚΕ, παρά την τεράστια αφισορύπανση, 591.
Στους μεγάλους κερδισμένους προσμετρούνται οι Οικολόγοι Πράσινοι που αύξησαν τους ψήφους τους κατά 1259, ακολουθεί το ΛΑΟΣ με 1247 και ο ΣΥΡΙΖΑ με 25 επιπλέον ψήφους απ` ότι το 2004.
Ενδιαφέρουσα ήταν και αύξηση των συνδυασμών που δεν μετείχαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως των Κυνηγών που έδρεψαν 697 ψήφους.
Στα παραλειπόμενα των αναμετρήσεων θα πρέπει να τονιστεί η Αφισορύπανση που προκάλεσε η ΝΔ λόγο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τρίπολη και του ΚΚΕ με την διασπορά αφισών και επικίνδυνων για τους οδηγούς αεροπανό. Και τα δύο κόμματα δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις της διακομματικής. Εκτροπές είχαμε και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη του Άργους με συνθήματα στον τοίχο των Καποδιστριακών Στρατώνων και με μικρή αφισορόπανση στα καφάο του ΟΤΕ. Ελάχιστες αφίσες και αυτές κυρίως με τον Αντρέα Παπανδρέου τοποθέτησε το ΠΑΣΟΚ σε δένδρα και στύλους της ΔΕΗ, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι αρκέστηκαν μόνο στους χώρους των περιπτέρων τους που τους παραχώρησαν οι Δήμοι, Άργους και Ναυπλίου.
Μικρής έκτασης αφισορύπανση έκαναν και μικρότερα κόμματα κυρίως προερχόμενα από την αριστερά.
Προεκλογικά, μικρή φθορά προκάλεσαν άγνωστοι στο περίπτερο των ΟΠ στο Ναύπλιο, σπάζοντας ένα Στάντ και κολλώντας αυτοκόλλητα της ΟΝΝΕΔ! στις αφίσες των Οικολόγων Πράσινων.
Στο Άργος πέρα από το σκίσιμο αφισών στα περίπτερα όλων των κομμάτων, που μάλλον προήλθε από παιδιά που έπαιζαν, το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή των εκλογών κάποιος θεώρησε πως ορισμένες φθορές στο περίπτερο της ΝΔ, προήλθαν από νεολαίους του ΠΑΣΟΚ. Με την παρέμβαση όμως των ψυχραιμότερων άρθηκε η παρεξήγηση και όλα κύλησαν «πολιτισμένα».
Την ημέρα των εκλογών υπήρξε μόνο μια καταγγελία για πιθανή αλλοίωση αποτελέσματος, αφού κάποιος κατάγγειλε πως οι φάκελοι σε εκλογικό τμήμα του Ναυπλίου ήταν αριθμημένοι. Τελικά αποδείχτηκε πως ο αναγραφόμενος αριθμός ήταν αυτός του εκλογικού τμήματος.

Τρέχει να προλάβει τις διαμαρτυρίες του Σεπτέμβρη από γονείς και μαθητές ο δήμος Ναυπλίου

Οι χαλαρές διαμαρτυρίες για το στεγαστικό των σχολείων με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, ταρακούνησαν τον δήμο Ναυπλίου, αφού ο κίνδυνος να ακολουθήσει ένας καυτός Σεπτέμβρης είναι πλέον ορατός περισσότερο από άλλες χρονιές.
Το πανώ που αναρτήθηκε στο 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο ήταν φαίνεται η αρχή, για να ακολουθήσει σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η παρέμβαση της «Ένωσης πρόσωπων για την προστασία των ελεύθερων χώρων και των δημόσιων αγαθών του Ναυπλίου».
Από την πλευρά του δήμου έσπευσαν σε επικοινωνιακές κινήσεις με αγιασμό για την θεμελίωση της νέας πτέρυγας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου. Εκεί ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς επεσήμανε το γεγονός ότι οι νέες 10 σχολικές αίθουσες συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. λύνουν ένα ακόμα πρόβλημα που υφίστατο στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου και πρόσθεσε ότι το έργο χρηματοδοτείται από τον οργανισμό σχολικών κτιρίων, με προϋπολογισμό 1.400.000 Ευρώ. Θα ολοκληρωθεί όμως σε 18 μήνες.
Ακόμα και μπλογκ επιστρατεύονται όμως για να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις που αναμένονται για το στεγαστικό των σχολικών κτηρίων του Ναυπλίου. Ο υπεύθυνος Παιδείας του δήμου Δημήτρης Κωστούρος προ ολίγων ημερών έκανε την παρακάτω ανάρτηση σε μπλογκ που φέρει την υπογραφή του στο ίντερνετ:
«Το Πανεπιστήμιο Θράκης με επικεφαλής τον καθηγητή Κο Καραγιάννη βρίσκεται από σήμερα το πρωί στο Ναύπλιο. Σκοπός της επίσκεψης ο στατικός έλεγχος του κτιρίου των Καπναποθηκών. Θα πάρουν δείγματα προς εξέταση και θα συλλέξουν και κάποια στοιχεία σχετικά με τα αρχιτεκτονικά του κτιρίου.
Ο καθηγητής μας είπε ότι: ''σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις εσωτερικές και εξωτερικές για τη στατικότητα του κτιρίου. Το κτίριο είναι σε καλή γενικά κατάσταση. Είναι όμως κτισμένο βάση των νόμων της δεκαετίας του ΄60. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις. Οι μελέτες θα παραδοθούν μέσα στον επόμενο μήνα».
Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλίου η «Ένωση Προσώπων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και των Δημοσίων Αγαθών του Ναυπλίου», εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις προσπάθειες της Ένωσης Γονέων για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της έλλειψης σχολικής στέγης στην πόλη και τόνισε ότι η αφετηρία του προβλήματος βρίσκεται στην ανυπαρξία διαθέσιμης γης για την ανέγερση σχολικών κτιρίων, ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πόλης.
Επισημάνθηκε ότι «η έλλειψη αυτή οφείλεται στην αδράνεια των υπεύθυνων (Κράτος, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) για την εξασφάλιση των οικοπέδων τα οποία, από το σχέδιο πόλης, προβλέπονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της σχολικής στέγης. Παράλληλα εκτιμάμε, ότι οι διάφορες προσπάθειες - εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως:
- η μεταστέγαση του 5ου Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο όπου στεγαζόταν ο Οργανισμός Καπνού,
- η κατασκευή σχολικού συγκροτήματος σε τμήμα του σημερινού στρατοπέδου, μέσω κάποιας διαδικασίας ένταξης αυτού του τμήματος στο σχέδιο πόλης κ.λ.π. είναι αποσπασματικές, ατελέσφορες, αναχρονιστικές και σε κάθε περίπτωση εκτιμάμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε την απόφαση της Ένωσης Γονέων να εντάξει στο διεκδικητικό πλαίσιό της, την απαίτηση για την διεκδίκηση και απόδοση στην κοινωνία της πόλης, όλων των προβλεπόμενων από το Σχέδιο Πόλης ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι η ύπαρξη δημόσιου κοινόχρηστου χώρου – γειτονιάς αποτελούν συστατικά στοιχεία για μια ανθρώπινη και αξιοβίωτη πόλη, στοιχεία που όλοι μας θεωρούμε σημαντικά για το περιβάλλον που μεγαλώνουν τα παιδιά μας.
Με τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις και προσπάθειες που έχουν γίνει και από την «Ένωση Προσώπων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και των Δημοσίων Αγαθών του Ναυπλίου», ο Δήμαρχος Ναυπλίου έχει λάβει μία κατ’ αρχήν σημαντική απόφαση. Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης έχει ανατεθεί από τις Υπηρεσίας του Δήμου η εκπόνηση των τεχνικών μελετών που είναι αναγκαίες για την Έκδοση των Πράξεων Αναλογισμού που αφορούν τμήματα της πόλης με προβλεπόμενους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.
Θεωρούμε σημαντικό και ουσιαστικό βήμα αυτή την ενέργεια, καλούμε όμως τον Δήμαρχο:
1. Να ανακοινώσει δημόσια για το πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και πότε θα υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην διοίκηση για να εκδοθούν οι πράξεις αναλογισμού και να δεσμευτεί για την τήρηση αυτής της προθεσμίας.
2. Επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σεβαστός ο σχεδιασμός της πόλης σε ότι αφορά την σχολική στέγη, να ζητήσει να εκδοθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου με την οποία να ζητά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να συντάξει ένα Τεχνικό Υπόμνημα, αντικείμενο του οποίου να είναι η εκτίμηση της αξίας των οικοπέδων του Τομέα Δ του Σχεδίου Πόλης Ναυπλίου, για τα οποία έχει γίνει άρση απαλλοτρίωσης, ώστε να υπάρξει η σχετική τεκμηρίωση και να επανακηρυχθεί η απαλλοτρίωση.
3. Να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε, ο Δήμος Ναυπλίου να προβεί σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του σχεδίου πόλης στα Ο.Τ. που προβλέπονταν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και αυτά να αποκτήσουν τη χρήση που είχαν πριν τη άρση της απαλλοτρίωσης.
4. Τέλος να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε, ο Δήμος Ναυπλίου να καταβάλλει τις αποζημιώσεις στα οικόπεδα που δεν έχει γίνει άρση της απαλλοτρίωσης, ώστε να αποκτήσουν την χρήση που προβλέπεται από το σχέδιο πόλης».

Ο Αναγνωσταράς απαντά για το ασφαλτοδάνειο

Απάντηση στην «Άλλη Πρόταση» και στον Γιώργο Τσούρνο που εξέφρασαν τις διαφωνίες του για τον νέο δανεισμό του δήμου Ναυπλίου από το Ταμείο Παρακαθηκών και Δανείων ύψους 900.000 ευρώ, για να γίνουν ασφαλτοστρώσεις δρόμων, έδωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς.
Ο δήμαρχος θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «χρειάζονται αποκατάσταση οι δρόμοι του δήμου Ναυπλίου ναι η όχι», λέει: «Αν στο πιο πάνω ερώτημα απαντάνε "όχι" τότε είναι εκτός πραγματικότητας και βέβαια εθελοτυφλούν. Αν απαντάνε «ναι» τότε πρέπει να μας δώσουν συγχαρητήρια γιατί λύνουμε ένα ακόμη πρόβλημα που επί χρόνια ταλαιπωρεί τους Δημότες και επισκέπτες. Κάποιοι βέβαια εστιάζουν και δικαιολογούν την άρνησή τους διαφωνώντας με τη δανειοδότηση του Δήμου μας για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Τους απαντώ: θα μπορούσαμε κάλλιστα να είχαμε πάρει δάνειο ύψους 1.700.000 ευρώ για να διανοίξουμε την οδό Χαρ. Τρικούπη. Δεν πήραμε όμως. Πληρώσαμε με χρήματα του Δήμου μας. Αυτά λοιπόν τα χρήματα είναι φυσικό επόμενο να λείψουν από άλλα έργα. Πληρώσαμε 500.000 ευρώ για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού για την στελέχωση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου μας.
Ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μονίμου προσωπικού οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων προσλάμβαναν αυτοί προσωπικό; Ξεχνάμε ότι δεν πήραμε μέρισμα από την ALFA BANK λόγω της οικονομικής κρίσης;
Αν λοιπόν, θέλουν να πείσουν τον κόσμο ότι ο Δήμος Ναυπλίου και ο κάθε Δήμος έχει απεριόριστα χρήματα τότε θα αποτύχουν. Από το έτος 2003 όταν αναλάβαμε την Δημοτική Αρχή κινδυνολογούν ότι ο Δήμος Ναυπλίου χρεοκοπεί. Μέχρι σήμερα έχουν διαψευσθεί και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι εμείς ακούμε τους δημότες. Και οι δημότες διαμαρτύρονται έντονα για την κακή κατάσταση των δρόμων μας. Κάνουμε λοιπόν πράξη την επιθυμία των Δημοτών. Και αυτό είναι βέβαια που τους ενοχλεί. Το γεγονός ότι λύνουμε ένα ακόμα πρόβλημα των Δημοτών . Δίνουμε εικόνα σύγχρονης πόλης, τουριστικής πόλης στο Ναύπλιο».
Θεωρώντας επίσης ότι οι δηλώσεις έγιναν από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπωσιασμού τονίζει ακόμα: « δεν είδα κανένα σχόλιό τους για την μεγάλη επιτυχία μας με την τελική χωροθέτηση Μαρίνας τουριστικών σκαφών στο Ναύπλιο. Τι έγινε; «Σιωπή ασυρμάτου;». το γεγονός αυτό το επισημαίνω γιατί κάποιοι ξέρουν να βγαίνουν στις τηλεοράσεις να τα βρίσκουν όλα χάλια, αλλά στο τέλος λένε ότι τις καλές ενέργειες μας θα τις επικροτούν. Δεν το είδαμε. Μείνανε για μια ακόμα φορά στα λόγια και στην κακοπροαίρετη στείρα αντιπολίτευσή τους».

Ένας παπάς με πολιτιστικές ανησυχίες θέλει να αναβαθμίσει το Κουρτάκι

Από τους λίγους παπάδες που δεν αρκούνται στα εκκλησιαστικά καθήκοντα, αλλά έχουν και πολιτιστικές ανησυχίες και μέσα από αυτές θέλουν να αναδείξουν τον τόπο τους, είναι ο παπά Άρης από το Κουρτάκι.
Εδώ και χρόνια στριφογύρναγε στο μυαλό του να δημιουργήσει έναν σύλλογο ή κάτι ανάλογο και μέσα από αυτόν να μπορέσει να προσφέρει στον τόπο του.
Άλλωστε ο παπά Άρης είναι από τους λίγους παπάδες που θα βρεθεί και στο καφενείο του χωριού του με τους ντόπιους και στην ταβέρνα και θα συζητήσει με τους θαμώνες για όλα τα θέματα που τους απασχολούν ή για ο,τιδήποτε άλλο «επιβάλει» η παρέα.
Το καταστατικό των «Δαναών Πολιτεία» είναι ήδη έτοιμο και συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές σημαντικών ανθρώπων του πολιτισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μη κυβερνητική οργάνωση, με διακριτικό τίτλο «ΔΑ. ΠΟΑ» και έδρα το Άργος και μάλιστα με δυνατότητα να ιδρύει υποκαταστήματα και γραφεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και να μεταφέρει την έδρα της παντού εντός της επικράτειας.
Σκοποί της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης είναι επιστημονικοί, κοινωφελείς και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικοί. Κύριος σκοπός της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης αποτελεί η ανάληψη δράσεων με αντικείμενο τη δραστηριοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των ηθών, των εθίμων και της αρχαίας κληρονομιάς της Αργολίδος.
Ειδικότερα, οι σκοποί της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, όπως αναφέρονται στο καταστατικό, είναι οι ακόλουθοι:
Η υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων με αντικείμενο τα
περιβαλλοντικά ζητήματα της Αργολίδας.
Η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Βελτίωσης των υποδομών ύδρευσης, αναπλάσεων περιοχών, ανάπτυξης δράσεων ενδυνάμωσης τουριστικών δραστηριοτήτων, τουριστικής αξιοποίησης ορεινών και παραλίμνιων περιοχών, η συμμετοχή και αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη.
Η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον μέσω εκδηλώσεων προβολής και ενημέρωσης.
Η διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το περιβάλλον και την προστασία του,
Η συνεργασία με άλλους αντίστοιχους περιβαλλοντικούς φορείς αλλά και την Πολιτεία για κοινή ανάληψη δράσεων αναφορικά με περιβαλλοντικά θέματα.
Η παραγωγή έντυπου και multimedia υλικού για περιβαλλοντικά θέματα με σκοπό την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.
Η διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας, της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αργολίδας. Η προβολή της Ιστορίας, της Τέχνης, του Πολιτισμού, της Θρησκείας, των Ηθών και Εθίμων της Αργολίδας.
Η λαογραφική έρευνα, καταγραφή και μελέτη της λαϊκής παραδοσιακής τέχνης της Αργολίδας.
Η καταγραφή και διατήρηση των τοπικών γλωσσικών ιδιωμάτων, των εθίμων, των ηθών, των παραδόσεων, των παραμυθιών και γενικότερα της λαογραφίας της Αργολίδας.
Η καταγραφή, μελέτη και έρευνα αρχαιολογικών, ιστορικών και λαογραφικών θεμάτων και η αντίστοιχη χρηματοδότηση για την υλοποίηση τους.
Η διοργάνωση και παραγωγή υψηλής ποιότητας θεατρικών, κινηματογραφικών, τηλεοπτικών, χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων με αντικείμενο τον πολιτισμό.
Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η αναβίωση εθίμων με σκοπό τη διατήρηση τους.
Η συνεργασία με άλλους αντίστοιχους φορείς αλλά και την Πολιτεία για κοινή ανάληψη δράσεων για θέματα πολιτισμού.

Ο «κανένας» των εκλογών και το μήνυμα

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΝΙΚΗΤΗΣ και μάλιστα με άνετη αυτοδυναμία - αν ψηφιζόταν - είναι ο «κανένας», σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Στην Αργολίδα 43.719 ψηφοφόροι, από τους 96.657 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, αρνήθηκαν να επιβραβεύσουν οποιοδήποτε από τα 27 κόμματα που κατέβηκαν στις Ευρωεκλογές,. Δηλαδή οι μισοί σχεδόν απ΄ όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, ένιωσαν αηδιασμένοι από τη διαμορφούμενη πολιτική κατάσταση της υποκρισίας της ρεμούλας.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ του μισού σχεδόν πληθυσμού του νομού -αλλά και Πανελλαδικά-, αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι προς όλα τα κόμματα, τα οποία δεν εμπιστεύεται πλέον ο κόσμος, με δική τους φυσικά υπαιτιότητα.
Η ΟΡΓΗ, η αγανάκτηση και η απογοήτευση του κόσμου, που δεν επέλεξε κανένα κόμμα, είτε απέχοντας από την ψηφοφορία, είτε επιλέγοντας άκυρο και λευκό, ήταν η αιτία της απόφασής του αυτής και όχι η αδιαφορία. Αν μάλιστα υπολογιστούν στους αγανακτισμένους και όσοι επέλεξαν να ψηφίσουν κάποιο από τα πολύ μικρά κόμματα που δεν εκλέγονται ποτέ, τότε το ίδιο μήνυμα το στέλνουν πολύ περισσότεροι.
ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΗΧΗΡΟ όμως ήταν και από την Αργολίδα, το χαστούκι που έριξαν οι ψηφοφόροι στους «γαλάζιους» και «πράσινους», ανεξάρτητα του ποσοστού που πέτυχαν (στο οποίο δεν υπολογίζεται η αποχή, τα άκυρα και τα λευκά, γιατί έτσι συμφέρει το σύστημα).
ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, «ζεματίστηκαν» σε αυτές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία «τσουρουφλίστηκε» χάνοντας 9.771 ψηφοφόρους από τις ευρωεκλογές του 2004 και το ΠΑΣΟΚ - παρά τα πανηγύρια του για το δήθεν αυξημένο ποσοστό – έχασε 1.756 ψηφοφόρους στο νομό.
ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ το μήνυμα των πολιτών; (Απ΄ ότι φαίνεται ακόμα το …σκέπτονται).

Τι γίνεται με την αφισορύπανση;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ πέρασαν, οι αφίσες και τα πανό όμως συνεχίζουν να παραμένουν στους δρόμους, επιβεβαιώνοντάς μας για μια ακόμα φορά πως ο πολιτισμός των περισσοτέρων κομμάτων σταματά στις προεκλογικές διακηρύξεις, είτε αυτές απευθύνονται προς την Ευρώπη, είτε αφορούν την εσωτερική πολιτική.
ΜΑΡΤΥΡΕΣ της κομματικής βαρβαρότητας έγιναν πέρα από τους φωτιστικούς στύλους και τα δέντρα που έτυχε να βρίσκονται κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους.
Αν και η δασική νομοθεσία το απαγορεύει αυστηρά, μέχρι σήμερα κανένα κόμμα μικρό ή μεγάλο δεν έχει καταγγελθεί τουλάχιστον σε επίπεδο νομού.
ΝΔ και ΚΚΕ ήταν οι μεγάλοι ρυπαίνοντες. Υπήρξαν πρωταθλητές στον νομό και δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις της διακομματικής, ούτε φρόντισαν να πάρουν έγκριση από τους Δήμους ή την Νομαρχία. Αν ζούσαμε σε ένα άλλο κράτος σίγουρα θα είχαν κληθεί να λογοδοτήσουν.
ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δημόσιοι χώροι για αφισοκόλληση δεν σημαίνει πως μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν για τον καθαρισμό των περιοχών αυτών θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι δημότες.
Η ΑΔΙΚΙΑ γίνεται ιδιαίτερα εμφανείς αν αναλογιστεί κανείς ότι μεταξύ των δημοτών που καταβάλουν χρήματα για την καθαριότητα βρίσκονται και εκείνοι που απέφυγαν συνειδητά να προβούν σε τέτοιου είδους ξεπερασμένη ενημέρωση, που μόνο περιβαλλοντική επιβάρυνση και οικονομικό κοινωνικό κόστος επιφέρει.
ΕΙΝΑΙ να αναρωτάται κανείς πλέον αν τα μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γίνονται απλά για να δικαιολογούνται κάποιες θέσεις εργασίας και να ξεγελάμε ακόμα και σε αυτόν τον τομέα τους κουτόφραγκους, αφού όπως φαίνεται το περιβάλλον και η προστασία του έρχονται σε δεύτερη μοίρα από το συμφέρον του κόμματος. Ίσως αυτό να το συνειδητοποίησαν οι ψηφοφόροι και των δύο αυτών κομμάτων γι αυτό είχαν και τις μεγαλύτερες αναλογικά εκλογικές απώλειες.

Η πτήση της αναγέννησης δεν γίνεται στις παραλίες (άλλο διαμαρτυρία και άλλο ουζοαφασία)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ο ΑΕΤΟΣ αυτό το περήφανο αρπακτικό όταν φτάσει στην ηλικία των σαράντα χρόνων, ( για το αντίστοιχο του ανθρώπου θα λέγαμε σε ένα μεγάλο βαθμό ωριμότητας και εμπειρίας ) έχει να αντιμετωπίσει μια τραγική και δύσκολή κατάσταση.
ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ, βασικό εργαλείο για να πιάνει την τροφή και να επιβιώνει έχουν χάσει την αρπακτική τους δυνατότητα. Η διαδικασία της λήψης τροφής για τον άνθρωπο είναι αντίστοιχο της διαδικασίας παραγωγής. Ένας σαραντάρης εργαζόμενος έχει μάθει να χειρίζεται με ευελιξία κάποιες γνώσεις αλλά αυτές σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες τις νέες γνώσεις τις νέες ανάγκες πιθανόν να έχουν χάσει την ευελιξία και τον βαθμό ανταπόκρισης. Είναι επιλογή του αν θα επιμένει στο ίδιο τρόπο διαχείρισης της παραγωγικής διαδικασίας ή δια της δια βίου μάθηση θα προσφέρει συνεχώς γνώση στην προϋπάρχουσα εμπειρία.
ΤΟ ΡΑΜΦΟΣ ΤΟΥ γίνεται πολύ κυρτό και παύει να είναι ένα βασικό εργαλείο για την επιβίωση του. Στον άνθρωπο το στόμα πέρα από ένα βιολογικός μηχανισμός για την επιβίωση είναι και ένα βασικό εργαλείο επικοινωνίας αφού εκπέμπει τον φωνούμενο λόγο. Οι ιδέες για να βοηθήσουν μια κοινωνία να προχωρήσει πρέπει να είναι κοφτερές αιχμηρές και να ωθούν τον άνθρωπο και την κοινωνία προς τα πάνω.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα φαινόμενα δείχνουν ότι για την γενιά των σαραντάρηδων οι ιδέες του αποκτούν μια αξιοθαύμαστη κυρτότητα , στρέφονται προς τα μέσα επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια ικανοποιώντας την ναρκισσιστική εγκλωβισμένη πραγματικότητα στην οποία έχουν βάλει την ζωή τους.
Ο ΑΕΤΟΣ μας πάλι έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα τα φτερά του έχουν χάσει την δύναμη και την λειτουργικότητα τους. Τα πούπουλα που μαζεύτηκαν στο πέρασμα του χρόνου και κολλημένα στο στήθος και στα φτερά του δεν τον διευκολύνουν να πετάξει όπως πριν μερικά χρόνια.
ΤΑ ΦΤΕΡΑ στον άνθρωπο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβολίζουν την ελευθερία, την αναζήτηση το πάθος για την δημιουργία , την επιθυμία να πηγαίνει όλο και πιο ψηλά , να θες να φτάσεις στην κορυφή που δεν μπορείς να φτάσεις. Δυστυχώς και για την γενιά των σαραντάρηδων ισχύει το ίδιο και το χειρότερο, αντί να διακατέχονται από την έντονη επιθυμία να πετάξουν έχουν πια μόνο μια βασική επιθυμία να βρουν παραλία να αράξουν .
Ο ΑΕΤΟΣ ΜΑΣ λοιπόν στα σαράντα του έχει μια βασική επιλογή ή να οδηγεί σε ένα αργό βασανιστικό θάνατο ή να περάσει σε μια επώδυνη διαδικασία που διαρκεί πέντε μήνες περίπου . Πρέπει να ξαναπάρει το δρόμο του βουνού και να βρει μια φωλιά . Εκεί σε ένα αιχμηρό βράχο θα χτυπά το ράμφος του όσο επώδυνο και να είναι αυτό μέχρι να αποκοπεί. Περιμένει να βγει το καινούργιο δυνατό ράμφος με το οποίο θα αποκόψει τα γερασμένα του νύχια. Αφού με την σειρά τους μεγαλώσουν και αυτά αρχίζει με τα καινούργια του νύχια να μαδά και ανανεώνει τα γερασμένα φτερά του.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΩΔΥΝΗ αυτή διαδικασία των πέντε μηνών κυριολεκτικά ανανεωμένος ο αετός κάνει την θεαματική του πτήση της επιστροφής στην ζωή , την πτήση της αναγέννησης όπως λέγεται και ζει άλλα τριάντα χρόνια.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ θα μπορούσαμε να μιμηθούμε και η γενιά των σαραντάρηδων , η γενιά του καναπέ , της παραλίας και της ουζοαφασίας. Έχει φτάσει το βασανιστικό δίλημμα ή θα πονέσουμε για να αλλάξουμε και να χορέψουμε την περήφανη πτήση της αναγέννησης ή θα πεθάνουμε περιμένοντας άπραχτοι ένα οδυνηρό τέλος.
ΠΡΕΠΕΙ να φύγουμε από την ευδαιμονία της θάλασσας και να αναζητήσουμε την φωλιά της αναγέννησης μας. Πρέπει να θρυμματίσουμε το ράμφος μας, όσο οδυνηρό και να είναι. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον Λόγο με τον οποίο ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον άλλο και πολύ περισσότερο πρέπει να αμφισβητήσουμε και να αναθεωρήσουμε την καθημερινή μας πράξη. Ο Λόγος και η Πράξη μας πρέπει να απαντάνε και να διαλέγονται με τα πραγματικά προβλήματα της εποχής μας.
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ πρέπει να αλλάξουμε τα νύχια μας. Σαν άνθρωποι του 21ου αιώνα πρέπει για άλλη μια φορά να αναθεωρήσουμε και να αναδιατάξουμε την διαδικασία παραγωγής. Η παραγωγή των προϊόντων πρέπει να έχει σκοπό την κάλυψη πραγματικών αναγκών του ανθρώπου και για όλους τους ανθρώπους. Ο τελικός σκοπός του κάθε προϊόντος από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο σημαντικό θα πρέπει να τείνει στην ευτυχία του ανθρώπου.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ πρέπει να ξαναβρούμε τα φτερά μας, όλα αυτά τα πούπουλα που μαζέψαμε ως λάφυρα οικονομικής ευμάρειας και ψυχολογικής ανασφάλειας μας βάρυναν , ξεχάσαμε να πετάμε , αρνηθήκαμε την δημιουργική πτήση ως όντα που από την φύση τους αναζητούν την κορυφή.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ πρέπει να ξαναβρεί την δημιουργικότητα και την αυτονομία του, πρέπει μέσω της Πράξης να βλέπει να υποστασιάζεται το μοναδικό και ανεπανάληπτο Πρόσωπο του. Ο άνθρωπος σαν εργαζόμενος πρέπει να ξαναγίνει δημιουργός , η αποξένωση του εργαζόμενου από το προϊόν εργασίας του οφείλεται σε ένα βαθμό για ένα σωρό σοβαρά και ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.
ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα μπορέσει να πετάξει ο άνθρωπος τον χορό της αναγέννησης. Δυστυχώς όμως η μεγάλη αποχή των πολιτών στις ευρωεκλογές έδειξε την μεγάλη επιτυχία του συστήματος, του πολίτες που δεν επιδιώκουν πολιτικές επιλογές. Η δυσαρέσκεια και η απαξίωση της Ευρώπης , του Μάαστριχ και άλλων τόσων ευρωπαϊκών επιλογών αντί να εκφραστεί με μια δυναμική ψήφος θάφτηκε σε τόνους άμμου σε ηλιόλουστες παραλίες.
ΑΝΤΙ ΝΑ διεκδικήσουμε και για τον εαυτό μας και για την κοινωνία τον χορό της αναγέννησης όσο επώδυνο και αν είναι προτιμάμε την ακινησία στην άμμο της παραλίας ποιο ξέρει ίσως και αυτό το βαθύ βούτηγμα στον άμμο μπορεί να είναι μια πρόβα για τον τελικό μας θάνατο. Όσο και να μας βολεύει άλλο πράγμα η πολιτική διαμαρτυρία και άλλο η εκ του ασφαλούς ουζοαφασία…

5/6/09

3/6/09

Το ασφαλτοδάνειο και οι αντιδράσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στον δήμο Ναυπλίου για την σύναψη δάνειου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσού 900.000 ευρώ για να χρησιμοποιηθεί για εργολαβίες ασφαλτοστρώσεων.
Τόσο ο συνδυασμός «΄Άλλη Πρόταση», όσο και ο σύμβουλος Γιώργος Τσούρνος με ανακοινώσεις τους κατακρίνουν τον δήμαρχο Παναγιώτη Αναγνωσταρά θεωρώντας ότι υποθηκεύεται το μέλλον του δήμου.
Η «Άλλη Πρόταση» τονίζει: «Ουσιαστικά με το δάνειο αυτό υποθηκεύεται ακόμα περισσότερο η οικονομική ευρωστία του Δήμου μας για τις επόμενες δεκαετίες εάν σκεφθούμε και τα υπόλοιπα πολύ μεγάλα δάνεια που έχει λάβει ο Δήμος μας και η ΔΕΥΑΝ για τα οποία έχει εγγυηθεί ο Δήμος, ο οποίος και τελικά τα πληρώνει.
Κατά τη γνώμη μας το δάνειο αυτό γίνεται με το βλέμμα μάλλον στις εκλογές του 2010 ώστε να κερδηθούν οι εντυπώσεις από την πλειοψηφούσα παράταξη με την εκτέλεση κάποιων έργων».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσούρνος επισημαίνει: «Είναι πανελλήνια πρωτοτυπία δήμος να ζητάει δάνειο για ασφαλτοστρώσεις. Και πριν συνέλθουμε από το ψυχολογικό soc, o δήμαρχος ανακοίνωσε ότι πέραν των 900.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη και άλλες δημοπρασίες ασφαλτικών ύψους 600.000 ευρώ.
Μετά επταετία, προεκλογικά θυμήθηκε ο δήμαρχος το σε άθλια κατάσταση οδικό δίκτυο. Δεν τον φοβίζει το δήμαρχο το μαύρο χρώμα της ασφαλτοστρώσεως και μάλιστα όταν πραγματοποιείται παραμονές εκλογών.
Ο δήμος Ναυπλίου οδεύει προς χρεοκοπία. Οι επόμενοι δήμαρχοι θα παραλάβουν ένα δήμο τα έσοδα του οποίου δεν θα καλύπτουν μισθούς και τοκοχρεολύσια.
Η δημοτική Αρχή προτάσσει τα ασφαλτικά διότι εκεί θα εξυπηρετηθούν προσωπικά και κάποιοι δημότες ώστε να ανταποδώσουν τα ανάλογα εκλογικά».
Η Άλλη Πρόταση» μάλιστα θέτει και συγκεκριμένα ερωτήματα: «Είναι ολοφάνερο ότι η κατάσταση των δρόμων σήμερα στην πόλη του Ναυπλίου είναι τραγική. Άραγε αναζητήσαμε ποτέ τις αιτίες για το ποιος φταίει για την κατάσταση των δρόμων; Δεν έχει ευθύνες ο εργολάβος των έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και η αποκατάσταση που έκανε; Αποδόθηκαν οι ευθύνες την στιγμή που έπρεπε; Πληρώθηκε ο εργολάβος της ΔΕΥΑΝ για την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων ή θα πρέπει οι δημότες να πληρώσουν εκ νέου τις ασφαλτοστρώσεις για τις οποίες ήδη έχουν και άλλη φορά πληρώσει;
Ποτέ δεν έγινε μια ιεράρχηση των δρόμων στους οποίους θα πρέπει να γίνουν έργα αποκατάστασης κατά προτεραιότητα, ώστε να μην μένουν υπόνοιες ότι δίδονται προτεραιότητες σε περιοχές όπου υπάρχουν συμφέροντα».
Και προσθέτει: «Το γνωστό απόφευγμα «ράβε ξήλωνε» είναι κυρίαρχο στην πόλη μας. Θα ασφαλτοστρώσουμε δρόμους στην περιοχή Κούρτη χωρίς να έχουμε καταλήξει ακόμα στα ύψη που πρέπει να διαμορφωθούν οι δρόμοι. Ρίξαμε άσφαλτο στην οδό Τριπόλεως και σήμερα πρέπει ο δρόμος να σηκωθεί πάνω από 15 cm. Δεν έχουμε μελετήσει - σχεδιάσει για υπόγειες καλωδιώσεις σε συνεργασία με ΔΕΗ, ΟΤΕ καλωδιώσεις οπτικών ινών για γρήγορο διαδίκτυο, δίκτυο φυσικού αερίου και πυρασφάλεια για να μην ρίχνουμε άσφαλτο και μετά από λίγο να σκάβουμε τους ίδιους δρόμους.
Θα ασφαλτοστρώσουμε δρόμους που ακόμα δεν έχουν ανοίξει; Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις αναλογισμού για να ανοίξουν δρόμοι σε όλο το πλάτος. Δηλαδή θα ασφαλτοστρώσουμε την Μεσολογγίου την Πρ Ηλία, την Αγ Ανδριανού, την Μ Ασίας και μετά από λίγο καρό θα τις ανοίξουμε στο πραγματικό πλάτος και θα ασφαλτοστρώσουμε από την αρχή;»
Ενώ ο κος Τσούρνος τονίζει: «Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η διαχείριση Αναγνωσταρά στο δήμο είναι σπάταλη χωρίς πρόγραμμα και ιεράρχηση των αναγκών κυρίως ψηφοθηρική και βλαπτική για τα συμφέροντα των δημοτών, διαχείριση που εγγίζει τα όρια της παρανομίας.
Γράψαμε κατ’ επανάληψη ότι ο δήμος μας, ένας από τους πιο εύρωστους οικονομικά μεταξύ όλων των δήμων της Ελλάδος, κατέληξε να ζητά δάνειο ακόμη και για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Τα αναγκαία έργα όπως Μπούρτζι, Τελωνείο, πράσινο, επεκτάσεις σχεδίων πόλεως, ανακύκλωση, Καραθώνα, λιμάνι, σχολικά κτίρια κ.λ.π., έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, έχουν αρχειοθετηθεί στο χρονοντούλαπο των αζητήτων.
Με ετήσιο προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ, πλέον των 3.000.000 ευρώ του μερίσματος των μετόχων, δεν κατέστη δυνατό στην επταετία Αναγνωσταρά να κατασκευαστούν αξιόλογα έργα. Προβάλλει ως επίτευγμα τη διάνοιξη της οδού Χαριλάου Τρικούπη».

Αφισορύπανση και θράσος

Μικρή έως ελάχιστη προτεραιότητα στο περιβάλλον δίνουν τα κόμματα με προεξέχοντα την Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ, που δεν χαμπαριάζουν και δεν σέβονται τίποτα.
Γέμισαν και οι δύο τόσο το Ναύπλιο όσο και το Άργος με χιλιάδες αφίσες για τις Ευρωεκλογές και δεν φρόντισαν τουλάχιστον μετά να τις κατεβάσουν.
Χορτάσαμε Καραμανλή και Παπαρήγα αυτές τις ημέρες και κανείς από τους επιτελείς των κομμάτων δεν σκέφθηκε ότι μπορεί να επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, επειδή μας προσβάλει ως πολίτες.
Μάλιστα ευθύνη μεγάλη φέρουν και οι δήμοι οι οποίοι δεν μάθαμε να ρίχνουν πρόστιμα στα κόμματα που ρυπαίνουν – προφανώς επειδή φοβήθηκαν - αλλά αρκέστηκαν να κατεβάσουν λίγες έως ελάχιστες αφίσες, απλά για τα …μάτια του κόσμου.
Όμως ακόμα και σήμερα «κοσμούν» τις κολώνες του Ναυπλίου και του Άργους οι αφίσες.
Πώς να τολμήσουν όμως οι δήμαρχοι όταν φοβούνται το πολιτικό κόστος που από την πλευρά τουλάχιστον του ΚΚΕ φάνηκε ότι θα υπάρξει μέσω του παρακάτω δημοσιεύματος του «Ριζοσπάστη»:
«Τις αφίσες του ΚΚΕ έχει βαλθεί να κατεβάζει η δημοτική αρχή Ναυπλίου (ΝΔ) στο όνομα της καθαρής πόλης, όταν, την ίδια στιγμή η πόλη είχε κατακλυστεί από χιλιάδες αφίσες της ΝΔ που προπαγάνδιζαν την ομιλία του Κ. Καραμανλή στην Τρίπολη. Μάλιστα, σε τηλεφωνική διαμαρτυρία του γραμματέα της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ Θεόδωρου Ρούνη, για αυτή την ενέργεια, ο δήμαρχος Ναυπλίου κ. Αναγνωσταράς, επικαλέστηκε τους νόμους που απαγορεύουν την αφισοκόλληση.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ επισημαίνει πως «οι μάσκες έπεσαν. Η οικολογική ευαισθησία και η νομιμότητα του κ. Αναγνωσταρά δεν φάνηκαν αρκετές ώστε να καθαρίσουν την πόλη από τις χιλιάδες αφίσες του κ. Καραμανλή για την ομιλία του στην Τρίπολη. Ας τα αφήσει λοιπόν ο κ. Αναγνωσταράς αυτά τα προσχήματα». Και τονίζει: «Εκείνο που πραγματικά τους ενοχλεί είναι οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ. Τον ενοχλεί, γιατί γνωρίζει πολύ καλά, ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει ενάντια στην πλουτοκρατία και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου που την υπηρετούν, όπως και ο ίδιος».

Ως γνωστό, την Κυριακή έχουμε εκλογές…

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Ο ΟΧΕΤΟΣ των σκανδάλων, - Ζήμενς, Μαν, Βατοπέδι- ο δικομματισμός που έχει λερώσει τα χέρια του, ζητά και πάλι την ψήφο μας την Κυριακή, για να μας εκπροσωπήσει στο Ευρωκοινοβούλιο. «Τρίβει τα χέρια του» το σύστημα του δικομματισμού, αυτή τη φορά να απέχουμε από την κάλπη, ώστε οι «βαμμένοι οπαδοί» να είναι αυτοί που θα χαρίσουν στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΠΑΣΟΚ την πρωτιά.
ΣΥΝΗΘΩΣ πολλοί αγανακτισμένοι ψηφοφόροι που θέλουν να δείξουν την δυσαρέσκειά τους, ψηφοφόροι που θέλουν να διαμαρτυρηθούν, επιλέγουν την αποχή, το άκυρο ή το λευκό. Θεωρούν, ότι μόνον έτσι θα τιμωρήσουν αυτούς που ευθύνονται για την οπισθοδρόμηση, για τα σκάνδαλα, για την ρεμούλα. Με το εκλογικό σύστημα όμως που ισχύει, πετυχαίνουν το αντίθετο. Κάνουν ευτυχισμένους τους επιτελείς των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού αυτές οι επιλογές δεν λειτουργούν τελικά ως ψήφος τιμωρίας τους, αλλά ενδυνάμωσής τους.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ είναι φτιαγμένο έτσι, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψιν η βούληση όσων συνειδητά απέχουν από τις κάλπες, ούτε να λαμβάνεται υπόψιν το σκεπτικό όσων αντιδρούν με τέτοιον τρόπο, μιας και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι΄ αυτούς. Επομένως με την αποχή, το άκυρο και το λευκό και αυτή τη φορά, μειώνεται το ποσοστό των «βαμμένων» οπαδών που χρειάζονται τα δύο μεγάλα κόμματα για να προηγηθούν στις εκλογές της Κυριακής. Και το σύστημα έχει κατευθύνει έτσι τις Ευρωεκλογές, ώστε αυτή τη φορά να αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Άρα όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αποχής, λευκών, άκυρων, τόσο λιγότερες ψήφους χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει στις επόμενες εθνικές εκλογές κυβέρνηση.
ΘΑ ΞΕΒΡΑΚΩΘΕΙ το σύστημα αυτή τη φορά μόνο με την επιλογή των κάθε λογής «Κατέληδων», που δεν έχουν μέλλον ποτέ να εκλεγούν και να γίνουν και αυτοί κομμάτι του. Γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών, αλλά και των μικρών βέβαια κομμάτων, τόσο δύσκολα μπορούν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να κερδίσουν ποσοστά αυτοδυναμίας στις Ευρωεκλογές, ώστε από την Δευτέρα να ακονίζουν τα νύχια τους για τις εθνικές εκλογές. Όσο τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν μια σταθερή βάση οπαδών και κυνηγούν να κερδίσουν μόνο τους αναποφάσιστους ή όσους αντιδρούν στο σύστημα, τόσο τιμωρούνται αν αυτοί αντί να απέχουν, στραφούν σε κόμματα της «πλάκας» που δεν έχουν προοπτική να μπουν ποτέ στη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο – αν σταλεί από τώρα το μήνυμα – τότε στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση και ίσως να αλλάξει ο τόπος προς το καλύτερο.

Μικρόνοο κατιναριό

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΟΦΕΙΛΩ να ζητήσω συγνώμη από τις Κατίνες, που χρησιμοποιώ φράση παραπέμπουσα σε ηχητική και μόνο συγγένεια σε αυτές, για να χαρακτηρίσω κάποια «δημοσιεύματα» που αφορούν τους πολιτικές επιλογές ως προς τα εθνικά θέματα.
Πρόκειται για μεγάλο κατιναριό, ως προς τον τρόπο μετάδοσης της όποιας πληροφορίας, απόντων των μεμφομένων κατά την φασιστική και πάγια αντίληψη ορισμένων.
ΑΛΗΘΕΙΑ, πάνω από μισό και πλέον αιώνα, το κατασκευασμένο κρατίδιο της τότε Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο πρότυπο του Σταλινικού κατασκευάσματος της Λευκορωσίας, πως λεγόταν; Μακεδονία φυσικά χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, σε αντίθεση με την βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν ή την ελληνική Μακεδονία που αποτελούσε επαρχία του ελληνικού κράτους και όχι αυτόνομο κρατίδιο, όπως όλες οι δημοκρατίες της τότε Γιουγκοσλαβίας.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ τότε οι πατριδοκάπηλοι, να φωνάξουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας; Μήπως πίσω από τις εθνικοφροσύνες κρύβονται τα σχέδια του ελληνικού ιμπεριαλισμού, ανάλογα με αυτά του Σέρβικου και του Αλβανικού που υποφθαλμιούν τον διαμελισμό του κράτους της ΦΥΡΟΜ;
ΕΧΟΥΝ αναλογισθεί ποτέ οι υπερπατριώτες ποια πολιτική ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γύρο από αυτό το ζήτημα; Ποιες είναι οι ευθύνες του Δικομματισμού για τις εδώ και πολλά χρόνια ανοικτές υποθέσεις της χώρας μας στα συνοριακά θέματα ή επιθυμούν να ξεσπάσει καταστροφική αναταραχή στα Βαλκάνια, όπου μεταξύ άλλων θα οδηγήσει την χώρα μας 100 χρόνια πίσω;
ΑΣ ΤΟ βουλώσουν οι «κατίνες» και ας μην εμπορεύονται την εθνικοφροσύνη σε βάρος της ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού που δήθεν θέλουν να προασπίσουν. Από προστάτες υποφέραμε αρκετά και αυτοί οι ίδιοι είναι που ευθύνονται για τις λεγόμενες εθνικές απώλειες, με τις χαμένες πατρίδες και την Κύπρο κλπ.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ