Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/6/09

Από Γιάννης αλβανός

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Η ζωή του περνούσε σε γρήγορο μοντάζ , κάθε σταγόνα του θυμωμένου ιδρώτα και μια εικόνα, τα πλάνα άλλαζαν όλο και πιο γρήγορα καθώς πίεζε το όπλο κάτω από το λαιμό του σκαρφαλωμένος πάνω στο δέντρο της κεντρικής πλατείας και γύρω του χορός αρχαίας τραγωδίας αστυνομικοί, κάμερες, φίλοι γνωστοί. Κορυφαία του χορού η γυναίκα του αγκαλιά με τα δυο παιδιά τους.
Μια ταμπέλα από χασαπόχαρτο έγραφε με μεγάλα γράμματα «ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΙ ΑΛΒΑΝΟΣ».
΄Εφυγε νέος με τα πόδια ώρες περπατούσε μέσα στα βουνά και από την Ηγουμενίτσα πέρασε στην Ελλάδα , σχεδόν πεζός έφτασε στην Πελοπόννησο . Βρήκε δουλειά σε μια μεγάλη επιχείρηση κρέατος στην Αρκαδία. Ομάρ τον λέγανε εκεί , εδώ το αφεντικό του είπε ότι θα σε φωνάζω Γιάννη. Από τους παππούδες ήξερε ότι ήταν μουσουλμάνος αλλά ποιος νοιαζόταν για τέτοια την εποχή που εκείνος μεγάλωνε. Το αφεντικό που ήταν και ιδιαίτερα θρησκευόμενος και ισχυρός παράγοντας της τοπικής κοινωνίας του πρότεινε να τον βαφτίσει. Του φάνηκε καλή ευκαιρία να του πει και τα δικά του
- Αφεντικό έχω και την γυναίκα μου στην Αλβανία να την φέρω και μας βαφτίζεις και τους δύο
Γέλασε ο κυρ Γιώργης καλόκαρδος άνθρωπος , χρόνια μετανάστης και ο ίδιος στην Αμερική τον καταλάβαινε. Θεωρούσε ιδιαίτερη τιμή να τον βαφτίσει χριστιανό αν και κατά βάθος ήξερε ότι θα βαφτιζόταν γιατί τον είχε ανάγκη.
- Να πας και σε περιμένω
Τούτη την φορά πέρασε μέσα από τα Σκόπια και από το Κιλκίς έφερε την γυναίκα του με το αυτοκίνητο στην νέα πατρίδα. Τους βάφτισε ο κυρ Γιώργης και ο Γιάννης και η Μαρία έστησαν την καινούργια τους ζωή.
Στην δουλειά μπήκαν και οι δύο. Ικανοί και δουλευταράδες παίρνανε όλο και μεγαλύτερες ευθύνες στην επιχείρηση. Ο κυρ Γιώργης τον καμάρωνε σαν παιδί του, του θύμιζε τον ίδιο στα νιάτα του στην Αμερική. Έτσι δουλευταράς όπως ήταν και εκείνος στην δούλεψη ενός εβραίου εμπόρου τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε και ποσοστό στο μαγαζί. Η αγάπη που του έδειξε ένας άτεκνος εβραίος ήταν η τύχη του στην ξενιτιά . Βέβαια ετούτος είχε τον Μίλτο το καμάρι του σπούδαζε οικονομικά στην Αμερική και θα ερχόταν να αναλάβει τις επιχειρήσεις.
- Γιάννη λέω να κάνω ένα άνοιγμα στις επιχειρήσεις να στήσω μαγαζιά σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο θα σε χρειαστώ για πιο δύσκολα και θα πληρωθείς και καλά.
- Μέσα αφεντικό
Ο Γιάννης πολύ σύντομα είχε μάθει πολύ καλά ελληνικά πήγε και σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Όπως ο ίδιος έλεγε η τηλεόραση και οι εφημερίδες ήταν το δεύτερο σχολείο του, από τις οικονομικές εφημερίδες έμαθε και πολλά για την αγορά. Δεν έμαθε μόνο τα ελληνικά καλά αλλά και την νοοτροπία του κόσμου. Ο κυρ Γιώργης ουσιαστικά τον έκανε περιφερειακό διευθυντή. Έφτιαξε και τα χαρτιά του ο Γιάννης, ο γιος του μεγάλωσε και πήγαινε στο σχολείο και ήθελε όλα να είναι νόμιμα. Στενοχωριόταν μόνο όταν ο μικρός του παρεξηγιόταν που στο σχολείο τον φώναζαν το αλβανάκι. Το αλβανάκι που ήταν και ο καλύτερος μαθητής του σχολείου.
Γιάννης βρισκόταν στην πιο δημιουργική φάση της ζωής του, πήρε και το μεγάλο ρίσκο με ένα καλό δάνειο πήρε και ένα δικό του σπίτι.
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν γύρισε ο Μίλτος ο γιος του κυρ Γιώργη. Στην αρχή του φάνηκε σαν ζήλια, η καλή σχέση που είχε με τον πατέρα του μπορεί να τον ενοχλούσε. Πάντα ρωτούσε και τον Γιάννη πριν πάρει μια απόφαση για ένα καινούργιο μαγαζί ο κυρ Γιώργης. Του κακοφάνηκε όταν άκουσε πατέρα και γιο να λογομαχούν και ο Μίλτος να λέει στον πατέρα του
- Έτσι όπως πας θα τον κάνεις αφεντικό τον Αλβανό.
- Όταν εσύ σπούδαζες στην Αμερική αυτός έβαλε τα μπράτσα και μεγάλωνε την επιχείρηση
- Σιγά μην του έχουμε και υποχρέωση του Αλβανού, καλά που δεν έχεις και καμία κόρη και δεν τον έκανες και γαμπρό σου. Ξύπνα πατέρα , όλοι ετούτοι ή στην μαύρη εργασία ή πίσω από τα σύνορα ,τον κακόμαθες .
Ο Γιάννης κατάλαβε ότι δεν θα πήγαιναν καλά τα πράγματα με τον Μίλτο. Έπρεπε να ψάξει και αλλού για δουλειά , αλλά το θεωρούσε και προδοσία τον αγαπούσε τον παππού. Το δίλημμα έγινε πολύ πιο έντονο όταν ο Μίλτος βγήκε δημοτικός σύμβουλος με εκείνους τους ακραίους . Τον έπιανε ένας κόμπος στον λαιμό όταν έβλεπε τον Μίλτο στο γραφείο του παρέα με αυτούς με τα ξυρισμένα κεφάλια και τους αγκυλωτούς σταυρούς. Μεγάλη επιτυχία του Μίλτου, αστέρι έγινε στο κόμμα και ας βγήκε από το καλό όνομα που είχε ο πατέρας του στην τοπική κοινωνία.
Ο ξαφνικός θάνατος του κυρ Γιώργη χειροτέρεψε τα πράγματα. Ο αλαζονικός Μίλτος ανέλαβε μια επιχείρηση που ήξερε μόνο στην θεωρία , οι πολιτικές του φιλοδοξίες και η κακοδιαχείριση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δυσκόλεψαν τα πράγματα. Ο Μίλτος βρήκε την λύση στα βιβλία του, μείωση κερδών μόνο με μείωση των δαπανών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μια επιστολή έλαβε ο Γιάννης ότι απολύεται, χαρτιά δεν είχε κάνει με τον κυρ Γιώργη όλα στηρίζονταν στον λόγο τους στην μπέσα κυριολεκτικά βρέθηκε στο δρόμο
Η απελπισία τον θόλωσε, ευτυχώς τα σκάγια μόνο επιφανειακά τραύματα προκάλεσαν στο πρόσωπο. Στο κρεβάτι του νοσοκομείου τυλιγμένος με πολλές γάζες με το ένα μάτι παρακολουθούσε τα δελτία ειδήσεων , «απελπισμένοι λαθρομετανάστες, οργισμένοι πολίτες».
Θυμήθηκε τα λόγια του Δημήτρη, έλληνας τεχνικός που ταξιδεύει σε όλα τα Βαλκάνια και τα λέγανε ιδιαίτερα όταν είχε πάει για δουλειές στην Αλβανία
- Γιάννη την χάσαμε την ευκαιρία οι Έλληνες με τους γείτονες, αντί όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες, νόμιμοι ή παράνομοι , όπως και οι δικοί μας στην Αμερική και την Γερμανία να γίνουν μια γέφυρα φιλίας και σεβασμού μάλλον το ανάποδο έγινε. Σε πολλούς φερθήκαμε σαν πρώην σκλάβοι που γίνανε επιστάτες και κρατάνε τώρα τον βούρδουλα. Αν εξαιρέσεις την Σερβία πουθενά δεν ένοιωθα ασφαλής και αποδεκτός. Όλοι οι άλλοι έχω την αίσθηση ότι μας περιμένουν στην γωνία και όταν τους δοθεί η ευκαιρία να βουτήξουν αυτοί τον βούρδουλα…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ