Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

11/6/09

Τρέχει να προλάβει τις διαμαρτυρίες του Σεπτέμβρη από γονείς και μαθητές ο δήμος Ναυπλίου

Οι χαλαρές διαμαρτυρίες για το στεγαστικό των σχολείων με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, ταρακούνησαν τον δήμο Ναυπλίου, αφού ο κίνδυνος να ακολουθήσει ένας καυτός Σεπτέμβρης είναι πλέον ορατός περισσότερο από άλλες χρονιές.
Το πανώ που αναρτήθηκε στο 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο ήταν φαίνεται η αρχή, για να ακολουθήσει σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η παρέμβαση της «Ένωσης πρόσωπων για την προστασία των ελεύθερων χώρων και των δημόσιων αγαθών του Ναυπλίου».
Από την πλευρά του δήμου έσπευσαν σε επικοινωνιακές κινήσεις με αγιασμό για την θεμελίωση της νέας πτέρυγας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου. Εκεί ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς επεσήμανε το γεγονός ότι οι νέες 10 σχολικές αίθουσες συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. λύνουν ένα ακόμα πρόβλημα που υφίστατο στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου και πρόσθεσε ότι το έργο χρηματοδοτείται από τον οργανισμό σχολικών κτιρίων, με προϋπολογισμό 1.400.000 Ευρώ. Θα ολοκληρωθεί όμως σε 18 μήνες.
Ακόμα και μπλογκ επιστρατεύονται όμως για να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις που αναμένονται για το στεγαστικό των σχολικών κτηρίων του Ναυπλίου. Ο υπεύθυνος Παιδείας του δήμου Δημήτρης Κωστούρος προ ολίγων ημερών έκανε την παρακάτω ανάρτηση σε μπλογκ που φέρει την υπογραφή του στο ίντερνετ:
«Το Πανεπιστήμιο Θράκης με επικεφαλής τον καθηγητή Κο Καραγιάννη βρίσκεται από σήμερα το πρωί στο Ναύπλιο. Σκοπός της επίσκεψης ο στατικός έλεγχος του κτιρίου των Καπναποθηκών. Θα πάρουν δείγματα προς εξέταση και θα συλλέξουν και κάποια στοιχεία σχετικά με τα αρχιτεκτονικά του κτιρίου.
Ο καθηγητής μας είπε ότι: ''σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις εσωτερικές και εξωτερικές για τη στατικότητα του κτιρίου. Το κτίριο είναι σε καλή γενικά κατάσταση. Είναι όμως κτισμένο βάση των νόμων της δεκαετίας του ΄60. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις. Οι μελέτες θα παραδοθούν μέσα στον επόμενο μήνα».
Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλίου η «Ένωση Προσώπων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και των Δημοσίων Αγαθών του Ναυπλίου», εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις προσπάθειες της Ένωσης Γονέων για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της έλλειψης σχολικής στέγης στην πόλη και τόνισε ότι η αφετηρία του προβλήματος βρίσκεται στην ανυπαρξία διαθέσιμης γης για την ανέγερση σχολικών κτιρίων, ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πόλης.
Επισημάνθηκε ότι «η έλλειψη αυτή οφείλεται στην αδράνεια των υπεύθυνων (Κράτος, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) για την εξασφάλιση των οικοπέδων τα οποία, από το σχέδιο πόλης, προβλέπονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της σχολικής στέγης. Παράλληλα εκτιμάμε, ότι οι διάφορες προσπάθειες - εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως:
- η μεταστέγαση του 5ου Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο όπου στεγαζόταν ο Οργανισμός Καπνού,
- η κατασκευή σχολικού συγκροτήματος σε τμήμα του σημερινού στρατοπέδου, μέσω κάποιας διαδικασίας ένταξης αυτού του τμήματος στο σχέδιο πόλης κ.λ.π. είναι αποσπασματικές, ατελέσφορες, αναχρονιστικές και σε κάθε περίπτωση εκτιμάμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε την απόφαση της Ένωσης Γονέων να εντάξει στο διεκδικητικό πλαίσιό της, την απαίτηση για την διεκδίκηση και απόδοση στην κοινωνία της πόλης, όλων των προβλεπόμενων από το Σχέδιο Πόλης ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι η ύπαρξη δημόσιου κοινόχρηστου χώρου – γειτονιάς αποτελούν συστατικά στοιχεία για μια ανθρώπινη και αξιοβίωτη πόλη, στοιχεία που όλοι μας θεωρούμε σημαντικά για το περιβάλλον που μεγαλώνουν τα παιδιά μας.
Με τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις και προσπάθειες που έχουν γίνει και από την «Ένωση Προσώπων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και των Δημοσίων Αγαθών του Ναυπλίου», ο Δήμαρχος Ναυπλίου έχει λάβει μία κατ’ αρχήν σημαντική απόφαση. Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης έχει ανατεθεί από τις Υπηρεσίας του Δήμου η εκπόνηση των τεχνικών μελετών που είναι αναγκαίες για την Έκδοση των Πράξεων Αναλογισμού που αφορούν τμήματα της πόλης με προβλεπόμενους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.
Θεωρούμε σημαντικό και ουσιαστικό βήμα αυτή την ενέργεια, καλούμε όμως τον Δήμαρχο:
1. Να ανακοινώσει δημόσια για το πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και πότε θα υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην διοίκηση για να εκδοθούν οι πράξεις αναλογισμού και να δεσμευτεί για την τήρηση αυτής της προθεσμίας.
2. Επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σεβαστός ο σχεδιασμός της πόλης σε ότι αφορά την σχολική στέγη, να ζητήσει να εκδοθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου με την οποία να ζητά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να συντάξει ένα Τεχνικό Υπόμνημα, αντικείμενο του οποίου να είναι η εκτίμηση της αξίας των οικοπέδων του Τομέα Δ του Σχεδίου Πόλης Ναυπλίου, για τα οποία έχει γίνει άρση απαλλοτρίωσης, ώστε να υπάρξει η σχετική τεκμηρίωση και να επανακηρυχθεί η απαλλοτρίωση.
3. Να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε, ο Δήμος Ναυπλίου να προβεί σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του σχεδίου πόλης στα Ο.Τ. που προβλέπονταν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και αυτά να αποκτήσουν τη χρήση που είχαν πριν τη άρση της απαλλοτρίωσης.
4. Τέλος να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε, ο Δήμος Ναυπλίου να καταβάλλει τις αποζημιώσεις στα οικόπεδα που δεν έχει γίνει άρση της απαλλοτρίωσης, ώστε να αποκτήσουν την χρήση που προβλέπεται από το σχέδιο πόλης».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ