Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

11/6/09

Η πτήση της αναγέννησης δεν γίνεται στις παραλίες (άλλο διαμαρτυρία και άλλο ουζοαφασία)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ο ΑΕΤΟΣ αυτό το περήφανο αρπακτικό όταν φτάσει στην ηλικία των σαράντα χρόνων, ( για το αντίστοιχο του ανθρώπου θα λέγαμε σε ένα μεγάλο βαθμό ωριμότητας και εμπειρίας ) έχει να αντιμετωπίσει μια τραγική και δύσκολή κατάσταση.
ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ, βασικό εργαλείο για να πιάνει την τροφή και να επιβιώνει έχουν χάσει την αρπακτική τους δυνατότητα. Η διαδικασία της λήψης τροφής για τον άνθρωπο είναι αντίστοιχο της διαδικασίας παραγωγής. Ένας σαραντάρης εργαζόμενος έχει μάθει να χειρίζεται με ευελιξία κάποιες γνώσεις αλλά αυτές σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες τις νέες γνώσεις τις νέες ανάγκες πιθανόν να έχουν χάσει την ευελιξία και τον βαθμό ανταπόκρισης. Είναι επιλογή του αν θα επιμένει στο ίδιο τρόπο διαχείρισης της παραγωγικής διαδικασίας ή δια της δια βίου μάθηση θα προσφέρει συνεχώς γνώση στην προϋπάρχουσα εμπειρία.
ΤΟ ΡΑΜΦΟΣ ΤΟΥ γίνεται πολύ κυρτό και παύει να είναι ένα βασικό εργαλείο για την επιβίωση του. Στον άνθρωπο το στόμα πέρα από ένα βιολογικός μηχανισμός για την επιβίωση είναι και ένα βασικό εργαλείο επικοινωνίας αφού εκπέμπει τον φωνούμενο λόγο. Οι ιδέες για να βοηθήσουν μια κοινωνία να προχωρήσει πρέπει να είναι κοφτερές αιχμηρές και να ωθούν τον άνθρωπο και την κοινωνία προς τα πάνω.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα φαινόμενα δείχνουν ότι για την γενιά των σαραντάρηδων οι ιδέες του αποκτούν μια αξιοθαύμαστη κυρτότητα , στρέφονται προς τα μέσα επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια ικανοποιώντας την ναρκισσιστική εγκλωβισμένη πραγματικότητα στην οποία έχουν βάλει την ζωή τους.
Ο ΑΕΤΟΣ μας πάλι έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα τα φτερά του έχουν χάσει την δύναμη και την λειτουργικότητα τους. Τα πούπουλα που μαζεύτηκαν στο πέρασμα του χρόνου και κολλημένα στο στήθος και στα φτερά του δεν τον διευκολύνουν να πετάξει όπως πριν μερικά χρόνια.
ΤΑ ΦΤΕΡΑ στον άνθρωπο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβολίζουν την ελευθερία, την αναζήτηση το πάθος για την δημιουργία , την επιθυμία να πηγαίνει όλο και πιο ψηλά , να θες να φτάσεις στην κορυφή που δεν μπορείς να φτάσεις. Δυστυχώς και για την γενιά των σαραντάρηδων ισχύει το ίδιο και το χειρότερο, αντί να διακατέχονται από την έντονη επιθυμία να πετάξουν έχουν πια μόνο μια βασική επιθυμία να βρουν παραλία να αράξουν .
Ο ΑΕΤΟΣ ΜΑΣ λοιπόν στα σαράντα του έχει μια βασική επιλογή ή να οδηγεί σε ένα αργό βασανιστικό θάνατο ή να περάσει σε μια επώδυνη διαδικασία που διαρκεί πέντε μήνες περίπου . Πρέπει να ξαναπάρει το δρόμο του βουνού και να βρει μια φωλιά . Εκεί σε ένα αιχμηρό βράχο θα χτυπά το ράμφος του όσο επώδυνο και να είναι αυτό μέχρι να αποκοπεί. Περιμένει να βγει το καινούργιο δυνατό ράμφος με το οποίο θα αποκόψει τα γερασμένα του νύχια. Αφού με την σειρά τους μεγαλώσουν και αυτά αρχίζει με τα καινούργια του νύχια να μαδά και ανανεώνει τα γερασμένα φτερά του.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΩΔΥΝΗ αυτή διαδικασία των πέντε μηνών κυριολεκτικά ανανεωμένος ο αετός κάνει την θεαματική του πτήση της επιστροφής στην ζωή , την πτήση της αναγέννησης όπως λέγεται και ζει άλλα τριάντα χρόνια.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ θα μπορούσαμε να μιμηθούμε και η γενιά των σαραντάρηδων , η γενιά του καναπέ , της παραλίας και της ουζοαφασίας. Έχει φτάσει το βασανιστικό δίλημμα ή θα πονέσουμε για να αλλάξουμε και να χορέψουμε την περήφανη πτήση της αναγέννησης ή θα πεθάνουμε περιμένοντας άπραχτοι ένα οδυνηρό τέλος.
ΠΡΕΠΕΙ να φύγουμε από την ευδαιμονία της θάλασσας και να αναζητήσουμε την φωλιά της αναγέννησης μας. Πρέπει να θρυμματίσουμε το ράμφος μας, όσο οδυνηρό και να είναι. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον Λόγο με τον οποίο ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον άλλο και πολύ περισσότερο πρέπει να αμφισβητήσουμε και να αναθεωρήσουμε την καθημερινή μας πράξη. Ο Λόγος και η Πράξη μας πρέπει να απαντάνε και να διαλέγονται με τα πραγματικά προβλήματα της εποχής μας.
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ πρέπει να αλλάξουμε τα νύχια μας. Σαν άνθρωποι του 21ου αιώνα πρέπει για άλλη μια φορά να αναθεωρήσουμε και να αναδιατάξουμε την διαδικασία παραγωγής. Η παραγωγή των προϊόντων πρέπει να έχει σκοπό την κάλυψη πραγματικών αναγκών του ανθρώπου και για όλους τους ανθρώπους. Ο τελικός σκοπός του κάθε προϊόντος από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο σημαντικό θα πρέπει να τείνει στην ευτυχία του ανθρώπου.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ πρέπει να ξαναβρούμε τα φτερά μας, όλα αυτά τα πούπουλα που μαζέψαμε ως λάφυρα οικονομικής ευμάρειας και ψυχολογικής ανασφάλειας μας βάρυναν , ξεχάσαμε να πετάμε , αρνηθήκαμε την δημιουργική πτήση ως όντα που από την φύση τους αναζητούν την κορυφή.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ πρέπει να ξαναβρεί την δημιουργικότητα και την αυτονομία του, πρέπει μέσω της Πράξης να βλέπει να υποστασιάζεται το μοναδικό και ανεπανάληπτο Πρόσωπο του. Ο άνθρωπος σαν εργαζόμενος πρέπει να ξαναγίνει δημιουργός , η αποξένωση του εργαζόμενου από το προϊόν εργασίας του οφείλεται σε ένα βαθμό για ένα σωρό σοβαρά και ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.
ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα μπορέσει να πετάξει ο άνθρωπος τον χορό της αναγέννησης. Δυστυχώς όμως η μεγάλη αποχή των πολιτών στις ευρωεκλογές έδειξε την μεγάλη επιτυχία του συστήματος, του πολίτες που δεν επιδιώκουν πολιτικές επιλογές. Η δυσαρέσκεια και η απαξίωση της Ευρώπης , του Μάαστριχ και άλλων τόσων ευρωπαϊκών επιλογών αντί να εκφραστεί με μια δυναμική ψήφος θάφτηκε σε τόνους άμμου σε ηλιόλουστες παραλίες.
ΑΝΤΙ ΝΑ διεκδικήσουμε και για τον εαυτό μας και για την κοινωνία τον χορό της αναγέννησης όσο επώδυνο και αν είναι προτιμάμε την ακινησία στην άμμο της παραλίας ποιο ξέρει ίσως και αυτό το βαθύ βούτηγμα στον άμμο μπορεί να είναι μια πρόβα για τον τελικό μας θάνατο. Όσο και να μας βολεύει άλλο πράγμα η πολιτική διαμαρτυρία και άλλο η εκ του ασφαλούς ουζοαφασία…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ