Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

2/7/09

Μια αληθινή ιστορία χαμένων αξιών

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα προσπαθώντας να σβήσω το κουραστικό παζλ των καθημερινών υποχρεώσεων στην οθόνη της τηλεόραση καμβά κάνω ένα οπτικό παζλ με το πινέλο – τηλεχειριστήριο. Κάποια στιγμή σε κάποιο από τα κρατικά κανάλια βλέπω ένα αφιέρωμα στην Αμαλία Φλέμιγκ. Η αξιοπρέπεια με την οποία έζησε την ζωή της αλλά και το επίθετο της αμέσως μου έφεραν στο νου την ιστορία που διάβασα σε ένα γράμμα που μου ήρθε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά όπως και τόσα άλλα τα πέρασα σε ένα γρήγορο ζάπινγκ των καθημερινών υποχρεώσεων. Ήταν μια θαυμάσια σύμπτωση η τηλεοπτική εκπομπή και το ηλεκτρονικό γράμμα.
Μια φορά στην Σκοτία ζούσε ένας αγρότης , όπως κάθε μέρα ξεκίνησε την καθημερινή του μάχη στα χωράφια του που ήταν κοντά στους βάλτους. Ξαφνικά ακούει έντονες φωνές να τον καλούν σε βοήθεια . Ένας νεαρός είχε χωθεί μέχρι το λαιμό στο βάλτο και κινδύνευε η ζωή του. Χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκε μέσα στο βάλτο για να τον σώσει και τα κατάφερε. Την άλλη μέρα τον περίμενε μια έκπληξη έφτασε στο σπίτι του με την πολυτελή του άμαξα ο πατέρας του αγοριού, ένας πάμπλουτος ευγενής.
- Θέλω να σου δώσω μια αμοιβή γιατί έσωσες τον γιο μου είπε εκείνος
- Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να δεχτώ χρήματα για αυτό που έκανα
Ο ευγενής συγκινήθηκε από την ανιδιοτέλεια αυτού του ανθρώπου και πρόσεξε ότι στην πόρτα παρακολουθούσε την κουβέντα τους ένα νεαρό αγόρι
- Ο γιος σας είναι αυτός ; Τον ρώτησε
- Ναι βέβαια
- Τότε έχω να σας αντιπροτείνω κάτι άλλο, αφού δεν δέχεστε αμοιβή γιατί σώσατε τον γιο μου θα ήθελα να κάνω κάτι για τον γιο σας , να του προσφέρω την δυνατότητα να έχει τις ίδιες ευκαιρίες για σπουδές με τον δικό μου. Αν σας μοιάζει τότε θα μας κάνει περήφανους.
Και πράγματι έτσι έγινε ο γιος του αγρότη, από την υπερηφάνεια και την ανιδιοτέλεια του πατέρα του αλλά και την αξιοπρέπεια του ευγενή κατόρθωσε και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του St. Marie του Λονδίνου και έγινε ένας από του πιο σπουδαίους γιατρούς του κόσμου. Το 1927 ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ, ο γιος του αγρότη από την Σκοτία ανακάλυψε την πενικιλίνη . Αλλά η ιστορία ανάμεσα στον γιο του αγρότη και την οικογένεια του ευγενή συνεχίστηκε. Μετά από πολλά χρόνια ό γιος του αριστοκράτη προσβλήθηκε από βαριά πνευμονία .
Και σώθηκε χάρη στην πενικιλίνη που είχε ανακαλύψει ο Αλέξανδρος Φλέμιγκ. Ο γιος του αριστοκράτη ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ο γνωστός ιστορικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου . Ο γιος του περήφανου αγρότη και του αξιοπρεπούς ευγενή έμειναν φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής τους ο Φλέμιγκ πέθανε το 1955 σε ηλικία 74 ετών και ο Τσόρτσιλ το 1965 σε ηλικία 91 ετών και οι δυο είναι θαμμένοι στο ίδιο κοιμητήριο. Δυο άνθρωποι από τελείως διαφορετικές τάξεις ο ευγενής και ο αγρότης υπηρετώντας ο καθένας με πίστη τις αξίες που είχαν στην ζωή τους, προφανώς διαφορετικές όσο να αφορά την κοινωνική τους διάσταση αλλά ποιοτικά ίδιες όσο να αφορά την αξία του ανθρώπου οδήγησαν τα παιδιά του σε μια θαυμάσια φιλία. Χωρίς ούτε ο ένας ούτε ο άλλος να βγει η να αρνηθεί την ταξική του προέλευση.
Η δε Αμαλία Φλέμιγκ, ήταν η Ελληνίδα σύζυγος του Αλέξανδρου Φλέμιγκ Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε για την δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Βασικής Βιολογικής Έρευνας “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”. Η πατρίδα αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες της στην πατρίδα και στην επιστήμη (!!!) κατά την διάρκεια της δικτατορίας την φυλάκισε στον Κορυδαλλό. Βγήκε από την φυλακή στα τέλη του 1971 λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας την απέλασαν και στερήθηκε και την ελληνική ιθαγένεια. Και μετά την μεταπολίτευση επέστρεψε και ακολούθησε την πολιτική καριέρα που γνωρίζουμε.
Μετά την τηλεοπτική εκπομπή αφιέρωμα στην Αμαλία Φλέμιγκ που έφερε στο νου την ιστορία των δυο φίλων συνέχισα το αγχολυτικό μου ζάπινγκ στα δελτία ειδήσεων. Δελτία προβολής της συλλογικής μας θλίψης και κατάπτωσης των πάντων. Δεν φταίνε τα γεγονότα που συμβαίνουν αλλά ο τρόπος που τα ερμηνεύουμε και τα προβάλλουμε.
Ζούμε σε μια εποχή έντονης απαξίωσης των πάντων, μάλλον για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς τους ίδιους μάλλον λείπουν από το βιωματικό μας λεξικό λέξεις έννοιες για να ντύσουμε με νόημα τον καθημερινό μας βίο. Λέξεις – έννοιες όπως , ανιδιοτέλεια, ευγνωμοσύνη αξιοπρέπεια , ανταπόδοση, υποχρέωση, η καθημερινή μας ζωή πάσχει από βαριά πνευμονία και χρειάζεται άμεσα θεραπεία με πενικιλίνη αλλά ίσως να χάθηκαν οι Φλέμιγκ…..και εμείς χωμένοι στον καθημερινό βάλτο δεν φωνάζουμε για βοήθεια…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ