Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

2/7/09

Ο Ανδριανός έφερε τα λεφτά;

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το όνομα του συμβούλου του Πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανού, μετά την διαρροή της υποψηφιότητας του ως υποψηφίου βουλευτή Αργολίδας κατά την πρόσφατη επίσκεψη Καραμανλή στο νομό.
Σύμφωνα με όσα καταθέτει ο δήμαρχος Λέρνας Μιχάλης Χασάπης, ο κος Ανδριανός παρενέβη προς τον υφυπουργό Εσωτερικών κο Νάκο, για την ικανοποίηση αιτήματος του δήμου Λέρνας για χρηματοδότηση της ίδρυσης του νέου Κοιμητηρίου. Μάλιστα ο δήμαρχος ευχαριστεί τον κο Ανδριανό για την παρέμβασή του τονίζοντας: «Αν είναι πάντως να ευχαριστήσουμε κάποιους και το κάνουμε με γενναιότητα και ευχαρίστηση είναι το τεχνικό τμήμα του Δήμου μας και τους μελετητές, τον κ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αμέριστη και ειλικρινή συμπαράσταση του, τον κ. Γιάννη Ανδριανό για την παρέμβαση και βοήθειά του και βέβαια τον υφυπουργό κ. Νάκο, για την αποδοχή του αιτήματός μας».
Φαίνεται ότι ο κος Ανδριανός έστω και εξ αποστάσεως δείχνει στοχευμένα το ενδιαφέρον του για θέματα της Αργολίδας, ώστε αν τελικά θα είναι υποψήφιος βουλευτής να μην χαρακτηριστεί ως «ξένος» προς το νομό.
Στον κο Ανδριανό αναφέρεται και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία) Δημήτρης Κρίγκος στην ανταπάντηση που στέλνει στην επιστολή του κου Χασάπη. Αναφέρει ο κος Κρίγκος: «Και φυσικά η συμβολή του κ. Ανδριανού, Διευθυντή του Γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού είναι δεδομένη και καταλυτική, παρά το ότι λόγω σεμνότητας δεν επιθυμεί τέτοιου είδους αναφορές».

Η …μακάβρια χρηματοδότηση

Το θέμα της χρηματοδότησης του νεκροταφείου των Μύλων, ξεκίνησε από τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Δημήτρη Κρίγκο, ο οποίος με ανακοίνωσή του στα Μέσα Ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιοποίησε αλληλογραφία του με τον υφυπουργό με αίτημα την συγκεκριμένη χρηματοδότηση, αλλά έδωσε στην δημοσιότητα την θετική απόφαση η οποία μάλιστα διαβιβάστηκε στον ίδιο!
Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου Μιχάλη Χασάπη ο οποίος με επιστολή στον «α» σημειώνει:
Κύριε Διευθυντά, στο φύλλο της εφημερίδας σας της Πέμπτης 24-06-2009 ο Δημοτικός μας σύμβουλος κ. Κρίγγος Δημήτριος επανέρχεται. Εδώ πηγαίνει το γνωστό «Καλώς τον και ας άργησε». Ετοιμάζεται φαίνεται να πάρει θέση στην κούρσα της διαδοχής του κ. Κουβαρά.
Το θέμα είναι ότι κάθε φορά νομίζει ότι όλα περιστρέφονται γύρω απ’ αυτόν, ότι έχει λύσεις για όλα τα θέματα και εν προκειμένω ότι η μεταφορά του Κοιμητηρίου γίνεται κατόπιν ενεργειών του. Προφανώς έχει χάσει τελείως την αίσθηση του μέτρου. Γιατί όσοι ασχολούνται λίγο με την αυτοδιοίκηση γνωρίζουν ότι σήμερα, αλλά και εχθές, για να διεκδικήσεις χρήματα πρέπει να έχεις σωστά τεκμηριωμένη πρόταση, συνοδευόμενη με τις απαραίτητες μελέτες, τεχνικά δελτία κ.τ.λ. Τα περί «κατόπιν ενεργειών μου» έχουν περάσει πλέον και όπου υπήρχαν στο παρελθόν αφορούσαν υπουργούς άντε και βουλευτές.
Εκτός αν ο κ. Κρίγγος είναι πολιτικός τόσο μεγάλου βεληνεκούς και εμείς οι ιθαγενείς δεν το γνωρίζουμε. Εν πάσει περιπτώσει ας πάμε στα πραγματικά περιστατικά. Μία από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ως νέα δημοτική αρχή ήταν η μεταφορά του Κοιμητηρίου των Μύλων, αίτημα που εκκρεμούσε πάνω από 15 χρόνια, γιατί είναι δίπλα από τις πηγές της Λέρνης και του Ποντίνου με ότι αυτό συνεπάγεται, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, είναι ανεπαρκές και επειδή βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του οικισμού αισθητικά απαράδεκτο. Αυτό που βρήκαμε ήταν μια ανατεθειμένη μελέτη αξίας 17.000 ευρύ και μια πρόταση μεταφοράς του Κοιμητηρίου στην περιοχή πάνω από την λίμνη του Αναβάλου ιδιοκτησίας της μονής Βαρσών. Από την πρώτη επαφή μας με την μονή Βαρσών διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση παραχώρησης του χώρου δεδομένου ότι η μονή Βαρσών έθετε σαν όρο την άρση του δικαιώματος βοσκής των κτηνοτρόφων του Σκαφιδακίου, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τον Δήμο μας. Έτσι στραφήκαμε σε άλλες περιοχές, ψάξαμε όλη την ευρύτερη περιοχή των Μύλων, μέχρι τον οικισμό Καλαμακίου μαζί με τους μελετητές, απευθυνθήκαμε στην αρχαιολογία για κάποιο χώρο, ρωτήσαμε ιδιοκτήτες για αγορά κτήματος ή οικοπέδου και καταλαβαίνουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί ένας χώρος ίδρυσης νέου κοιμητηρίου που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, χωρίς αντίστοιχα να δημιουργεί αντιδράσεις.
Όλο αυτό το διάστημα στις επαφές μας με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχαμε την διαβεβαίωση του ότι αν βρίσκαμε τον χώρο, θα μας διέθετε 100.000 ευρώ για την απαλλοτρίωσή του. Μετά από πολλές προσπάθειες βρήκαμε τον χώρο, κάναμε τα τοπογραφικά και πήραμε την παραχώρηση από την Διεύθυνση δασών. Στην συνέχεια ετοιμάσαμε την μελέτη ίδρυσης του νέου Κοιμητηρίου προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Με τον φάκελο υπό μάλης ο Αντιδήμαρχος κ. Κλείδωνας και ο Δήμαρχος πήγαμε στην περιφέρεια.
Στην συνάντησή μας με τον κ. Γενικό Γραμματέα θέσαμε το αίτημά μας για χρηματοδότηση 300.000 ευρώ, είχαμε τα 50.000 ευρώ από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» του Δήμου μας. Ο κ. Γενικός σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του μας απάντησε ότι ο μόνος τρόπος χρηματοδότησης του έργου είναι από τις οριζόντιες δράσεις του ΘΗΣΕΑ. Έτσι έφυγε το έγγραφο με την μελέτη για το υπουργείο εσωτερικών, και με την διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη ότι θα στηρίζει το αίτημά μας.

Ο Ανδριανός

Να αναφέρουμε ακόμα την παρέμβαση του κ. Γιάννη Ανδριανού (συμβούλου του πρωθυπουργού) προς τον κ. Νάκο (υφυπουργό εσωτερικών) για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.
Πράγματι μετά την αποδοχή του αιτήματος μας συμπληρώθηκε ο φάκελος με τα τεχνικά δελτία από τον Δήμο μας και το θέμα πήρε το δρόμο του. Εμείς δεν πανηγυρίσαμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Σε αυτά τα θέματα χρειάζονται λεπτοί και υπεύθυνοι χειρισμοί μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε την υλοποίηση του έργου βήμα βήμα. Θεωρούμε ότι μετά από πολλή δουλειά και προσπάθεια βρίσκει επιτέλους λύση ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τον οικισμό των Μύλων αλλά και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νομού μας που υδροδοτείται από τις πηγές τις Λέρνης.
Αν είναι πάντως να ευχαριστήσουμε κάποιους και το κάνουμε με γενναιότητα και ευχαρίστηση είναι το τεχνικό τμήμα του Δήμου μας και τους μελετητές, τον κ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αμέριστη και ειλικρινή συμπαράσταση του, τον κ. Γιάννη Ανδριανό για την παρέμβαση και βοήθειά του και βέβαια τον υφυπουργό κ. Νάκο, για την αποδοχή του αιτήματός μας. Τώρα που εμπλέκεται ο κ. Κρίγγος σε όλα αυτά μόνο αυτός γνωρίζει.
Έστειλε δύο επιστολές όπως αναφέρει, σε ανύποπτο χρόνο στις 31-10-2007 και 08-01-2008 και ζητούσε να γίνει μεταφορά του Κοιμητηρίου. Που θα γινόταν το Κοιμητήριο; βάσει ποιών μελετών; Γιατί δεν έκανε τον κόπο να κοινοποιήσει τις πρωτοκολλημένες επιστολές και στον Δήμο μας, να γνωρίζουμε και εμείς την προσπάθειά του; Μήπως έχει στείλει και άλλες επιστολές και μετά μας πεί ότι εξασφάλισε κάποια άλλη χρηματοδότηση για άλλο έργο και δεν το γνωρίζουμε;
Το έγγραφο πάντως με αριθμ. Πρωτ. 37753 / 16-6-2009 που αναφέρεται στην οριστική χρηματοδότηση του έργου, απευθύνεται στον Δήμο Λέρνας, Γραφείο Δημάρχου.
Επειδή οι αφελείς έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα θα συνιστούσα στον κ. Κρίγγο να μην προσπαθεί να οικειοποιηθεί κάτι για το οποίο έχουν προσπαθήσει και δουλέψει άλλοι και στο οποίο δεν είχε καμία σχέση. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ανέντιμες, ανήθικες και καταδικαστέες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για το καλό του τόπου απ’ όπου κι αν προέρχεται δεν είναι αποδεκτή και αυτό το έχουμε αποδείξει εμπράκτως. Τέλος ως μεγαλύτερος δικαιούμαι και μια συμβουλή. Μήπως είναι καιρός ο κ. Κρίγγος να πάψει να είναι κομπάρσος πίσω από τον κ. Κουβαρά και τον κ. Νομάρχη; Ας βγεί μπροστά να γίνει πρωταγωνιστής, να δοκιμάσει την χαρά της νίκης και γιατί όχι την πίκρα της ήττας», καταλήγει ο δήμαρχος Λέρνας.

Δεν το ήξερε ο δήμος

Στον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Κρίγκο γνωστοποιήθηκε με επιστολή του διευθυντή του κ. Νάκου, η απόφαση της χρηματοδότησης του νεκροταφείου. Ο κος Κρίγκος κάνει την επισήμανση αυτή για μία ακόμα φορά, και αντιπαρέχεται τα υποτιμητικά σχόλια για το πρόσωπό του, όπως τονίζει.
Σε νέα ανταπάντηση προς την απάντηση του δημάρχου Μιχάλη Χασάπη, ο δημοτικός σύμβουλος κος Κρίγκος, τονίζει:
«Με αφορμή την δια του τύπου απάντηση του Δημάρχου Λέρνας σχετικά με την ανακοίνωση από μέρους μου της έγκρισης χρηματοδότησης για την μεταφορά του νεκροταφείου των Μύλων, ο κ. Δημήτρης Κρίγγος δήλωσε τα εξής:
Δεν μετανιώνω για τις προσπάθειες που έκανα, θα τις έκανα πάλι παρά την αήθη επίθεση που δέχτηκα από τον Δήμαρχο Λέρνας.
Λυπάμαι για το ύφος του, για την φρασεολογία του, τις ειρωνείες του και την αλαζονεία του.
Ξεχνά ότι κατέχει το αξίωμα του Δημάρχου Λέρνας και πρέπει να το τιμά αναλόγως.
Ο κ. Χασάπης θα έπρεπε να ξαφνιαστεί ευχάριστα από την ανάγνωση της είδησης στις εφημερίδες και όχι δυσάρεστα όπως φαίνεται από το περιεχόμενο της επιστολής του. Τι έλεγε η ανακοίνωσή μου; Μα την είδηση της χρηματοδότησης από τον κ. Νάκο με 300.000 Ευρώ για την μεταφορά του νεκροταφείου των Μύλων.
Ο κ. Χασάπης που εμφανίζεται στα ΜΜΕ για «ψύλλου πήδημα» γιατί δεν ανακοίνωσε ένα τόσο σημαντικό θέμα; Μα γιατί ακόμη και τώρα αμφιβάλλω εάν έχει την πρωτότυπη απόφαση στα χέρια του.
Τόσο στενά παρακολουθούσε το θέμα.
Τώρα για το που εγώ ενεπλάκην μπορεί ο κ. Δήμαρχος να ρωτήσει αυτούς που αναφέρει στην ανακοίνωσή του ως εμπλεκόμενους.
Εάν κάποιος διαβάσει λοιπόν προσεκτικά την ανακοίνωσή μου θα διαπιστώσει ότι για το μόνο το οποίο πανηγυρίζω είναι το αναμφισβήτητο γεγονός της χρηματοδότησης του έργου.
Κάτι που και σε αυτόν τον «λίβελο» εναντίον μου ο Δήμαρχος δεν το κάνει.
Και λέω ότι είναι «μεγάλη επιτυχία για το δ.δ. Μύλων» και όχι μεγάλη επιτυχία οιουδήποτε, και το χαρακτηρίζω «έργο μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας.» Μήπως δεν είναι;
Γιατί διστάζει να το κάνει και ο ίδιος; να πει ότι, ναι, με την χρηματοδότηση αυτή ένα μεγάλο πρόβλημα του χωριού λύνεται επιτέλους. Γιατί άραγε;
Αλλά αναλίσκεται να μας πείσει ότι κατόπιν ενεργειών του έγιναν όλα.
Η διαφορετική πολιτική μας πρακτική είναι εμφανής.
Εγώ δεν «αφαιρώ» τίποτα από αυτά που λέει ότι έχει προσπαθήσει. Και αλοίμονο εάν δεν είχε φτιάξει τα τοπογραφικά και δεν κοίταγε που θα γίνει το νέο νεκροταφείο. Ήταν άλλωστε υποχρέωσή του.
Αλλά αλήθεια έστω και τώρα μήπως μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Χασάπης ποιος είναι ο χώρος που έχει επιλεγεί;
Μήπως θεωρεί ότι εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι, ή οι κάτοικοι των Μύλων και του Καλαμακίου θα έπρεπε να μάθουμε που θα γίνει το νέο νεκροταφείο των Μύλων τώρα που έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση;
Αυτό δείχνει τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτών από τον κ. Χασάπη.
Εγώ έκανα απλώς αναφορά στις δικές μου προσπάθειες. Και νομίζω ότι δικαιούμαι να το κάνω. Και μάλιστα με τις στενές μου επαφές και πιέσεις η απόφαση γνωστοποιήθηκε σε εμένα με επιστολή του διευθυντή του κ. Νάκου.
Και φυσικά η συμβολή του κ. Ανδριανού, Διευθυντή του Γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού είναι δεδομένη και καταλυτική, παρά το ότι λόγω σεμνότητας δεν επιθυμεί τέτοιου είδους αναφορές.
Αναφέρει ο κ. Χασάπης ότι δεν του κοινοποιούσα τις επιστολές μου και τις συναντήσεις μου στο Υπουργείο Εσωτερικών και αλλού, κάτι που βεβαίως δεν είχα υποχρέωση, ούτε έχει ποτέ έχει ζητήσει συνεργασία, αλλά για παράδειγμα όλοι εμείς στο δ.δ. Μύλων δεν γνωρίζουμε επισήμως τι έχει κάνει μέχρι τώρα για το θέμα της μεταφοράς του νεκροταφείου. (Άλλο εάν τα μαθαίνουμε από τους ανθρώπους που ασχολούνται ουσιαστικά με την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής).
ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δεν έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ένα πρόβλημα τόσο ζωτικής σημασίας.!!!!
Στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του δήμου.
Οι κάτοικοι των Μύλων είναι στο σκοτάδι.
Λοιπόν τι άλλο να σχολιάσει κανείς;
Τα υποτιμητικά σχόλια για το πρόσωπό μου τα αντιπαρέρχομαι. Όλοι άλλωστε κρινόμαστε. Έχω διανύσει μεγάλη πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και ο κόσμος με έχει τιμήσει πολλές φορές και μάλιστα εκλέγοντάς με ως πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο της παράταξής μας για να απολογηθώ στον κ. Χασάπη και είναι κρίμα να μετέρχεται τέτοιων εκφράσεων και χαρακτηρισμών.
Αλλά έτσι ίσως φαίνεται το αληθινό του πρόσωπο.
Μόνο να σχολιάσω ότι πράγματι δεν είμαι πολιτικός μεγάλου βεληνεκούς, άλλωστε δε θεωρώ τον εαυτό μου ούτε πολιτικό, παρά έναν άνθρωπο που με θετική πρόθεση προσπαθεί να συμβάλλει όσο μπορεί στην καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι εγώ την ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν τη βλέπω ούτε ως «κούρσα διαδοχής» με κανέναν, ούτε σαν μια αντιμαχία με «κομπάρσους» και «πρωταγωνιστές» και ούτε έχω αυτοσκοπό μου να δοκιμάσω καμιά «χαρά της νίκης» ή καμιά «πίκρα της ήττας».
Η μόνη οπτική γωνία είναι αυτή της όσο μπορώ καλλίτερης προσφοράς στον τόπο μας, με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτω, γιατί ζω εδώ και σκοπεύω να ζήσω εδώ και μετά τις εκλογές που όπως φαίνεται αποτελούν για τον κ. Χασάπη αυτοσκοπό».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ