Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

9/7/09

Η Βουλή θα απαντήσει γιατί αρρώστησε το Ναύπλιο από γαστρεντερίτιδα

Πάλι από την αρχή θα εξεταστεί το νερό της ΔΕΥΑΝ από το Τμήμα Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η διεύθυνση Υγιεινής του νομού μετά τις πιέσεις που ασκούνται και την μεγάλη έκταση που έχει πάρει το θέμα αφού αρρώστησαν με γαστρεντερίτιδα εκατοντάδες άνθρωποι, αποφάσισε να επαναλάβει τις εξετάσεις. Μάλιστα όπως δήλωσε στον «α» ο κος Γιώργος Καραφωτιάς, ισχύει μέχρι νεοτέρας η απαγόρευση να πίνεται το νερό ύδρευσης. Θα γίνει η πλήρης γκάμα εξετάσεων δειγμάτων νερού από τη Λέρνα και από το δίκτυο Ύδρευσης.
Εντωμεταξύ χθες ήρθαν από την Πάτρα τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δειγμάτων νερού που ελήφθησαν από την πηγή της Λέρνας. Σύμφωνα με την διεύθυνση Υγιεινής τα αποτελέσματα των δειγμάτων του νερού της Λέρνης για εντεροιούς, ήταν αρνητικά. Αρνητικά ήταν και τα δείγματα εμφιαλωμένου νερού δύο εταιριών που ελήφθησαν από το στρατόπεδο.
Το σοβαρό θέμα της γαστρεντερίτιδας απασχολεί ήδη τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν στη Βουλή: 1.Που οφείλονται τα πρόσφατα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ναύπλιο και ποια μέτρα αποφυγής επανάληψής τους έχουν παρθεί; 2. Πόσοι και ποιοι έλεγχοι έγιναν στην Αργολίδα κατά το τελευταίο εξάμηνο προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα του νερού. Ποιοι διενήργησαν τους ελέγχους και ποια τα τελικά αποτελέσματα; 3. Με γνωστό το υδατικό πρόβλημα της Αργολίδας στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ποιες πρωτοβουλίες έχουν παρθεί ή πρόκειται να παρθούν προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών του Νομού; 4. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από την ΤΕΔΚ Αργολίδος;
Η ερώτηση κατατέθηκε από τον Βουλευτή Γιάννη Μανιάτη την Τρίτη, μετά τα συνεχή δημοσιεύματα του «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ». Τονίζει ο βουλευτής: «Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τα συμπτώματα εμφανίστηκαν την Τετάρτη 24/06/2009, οι υπεύθυνοι της υγειονομικής υπηρεσίας μετά μια μέρα και ενώ το νερό είχε δεχθεί υπερχλωρίωση, απέστειλαν δείγματα για έλεγχο, ενώ η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας ενημερώθηκε τη Δευτέρα 29/06/09. Ως αποτέλεσμα, κανείς ουσιαστικά δε γνωρίζει ακόμα τι τελικά συνέβη και πως θα αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου». Επισημαίνει ακόμα ότι «το συνολικό πρόβλημα υδάτων της Αργολίδας προκύπτει από την αλόγιστη εκμετάλλευση, κατά τα τελευταία χρόνια, των υδατικών πόρων του νομού τόσο για άρδευση, όσο και για ύδρευση. Σε πολλούς δήμους, όπως π.χ στο Δήμο Μιδέας και το Δήμο Ασίνης, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, τόσο από τοπικούς φορείς όσο και από πρωτοβουλίες Ομάδων Πολιτών, (που δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα έχουν κρούσει τη θύρα όλων των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων), η κατάσταση παραμένει απαράδεκτη. Ουσιαστικά σήμερα στο σύνολο του νομού Αργολίδας, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα δραστικά μέτρα βελτίωσης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, με δεδομένο ότι σχεδόν το σύνολο των κατοίκων του νομού ( με ελάχιστες εξαιρέσεις), χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό για τις καθημερινές του ανάγκες
Είναι βέβαιο ότι, χωρίς την ουσιαστική οικονομική και επιστημονική συνδρομή της πολιτείας οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς δεν θα καταφέρουν ποτέ να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα».

Η ΔΕΥΑΝ

Δεν είναι όμως μόνο τα δημοσιεύματα που περιμένουν αποάντηση από τις υπηρεσίες. Η ΔΕΥΑΝ, από τις 30 Ιουνίου μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει ούτε στην αίτηση του υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Γραμματικόπουλου, σχετικά με τις εξετάσεις του νερού που έγιναν. Τα ερωτήματα του κου Γραμματικόπουλου που παραμένουν αναπάντητα είναι τα εξής: 1.Το κρούσματα εξεδηλώθησαν την 24η Ιουνίου. Πριν από αυτή την ημερομηνία πότε είχε διενεργηθεί για τελευταία φορά ανάλυση του νερού από το συνεργαζόμενο με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. εργαστήριο; 2. Τα δείγματα που αποστείλατε, μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων, προς το συνεργαζόμενο με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. εργαστήριο, ήταν «νωπά» δείγματα ή ήταν δείγματα μετά την επιβεβλημένη παρέμβαση υπερχλωριώσεως; 3. Το μηχάνημα χλωριώσεως του νερού κατά την 24η Ιουνίου αλλά και κατά το διάστημα πριν από αυτήν, λειτουργούσε κανονικά ή είχε παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα; Αν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα πώς το αντιμετωπίσατε; 4. Εξετάσατε την περιοχή των πηγών της Λέρνης αν υπάρχει ή υπήρξε κάποιο πρόβλημα εκεί;».
Η ΔΕΥΑΝ απλά με ανακοίνωσή της την 1 Ιουλίου δημοσιοποιεί το Τεχνικό δελτίο παρακολούθησης ποιότητας πόσιμου νερού Α΄ & Β΄ τρίμηνο 2009 (Ιανουάριος – Ιούνιος). Προκύπτει ότι η τελευταία τακτική μέτρηση έγινε στις 25 Ιουνίου, όμως τα περισσότερα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, είχαν οδηγηθεί στο νοσοκομείο στις 24 Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη μέτρηση είχε γίνει στις 12 Μαίου.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΝ μεταξύ άλλων τονίζει: «Όπως φαίνεται, έχουμε πραγματοποιήσει τουλάχιστον υπερδιπλάσιες αναλύσεις από τις ελάχιστες απαιτούμενες το έτος, και μάλιστα σε διάστημα 6 μηνών. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός αυτός θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος του παρόντος, καθώς περιλαμβάνονται οι έκτακτοι έλεγχοι της περιόδου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όπως δείχνει η πείρα των τελευταίων ετών και οι ελεγκτικές αναλύσεις. Αυτές οι αναλύσεις αφορούν στο σύνολο του Δήμου Ναυπλίου και περιλαμβάνουν εκτός τους οικισμούς του Δ.Δ. Ναυπλίου (Άρια, Αγία Κυριακή, κλπ) και τα Δ.Δ. Λευκακίων και Πυργιώτικων».

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το επόμενο πρόβλημα με την χρήση εμφιαλωμένου νερού είναι η ανυπαρξία κέντρου ανακύκλωσης!
Μα όλη μέρα τηλεόραση βλέπει ο δήμαρχος?

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ