Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

23/7/09

Αρρώστησε η πεθερά μου τον ξεφορτώθηκα τον Σάκη!!!

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Περίμενα τον Σάββα στο θεραπευτήριο, είχε καθυστερήσει λίγο και βγήκα στο καθιστικό. Από το δρόμο βλέπω να έρχεται χαμογελαστός και αεράτος ο πατέρας του. Τα πόδια του λες και έπαιζαν το φεγγαροπερπάτημα του συχωρεμένου του Μάικλ Τζάκσον αλλά προς τα μπροστά.
- Πως και έτσι τόσο χαρούμενος σήμερα Γιώργο; Τον ρώτησα.
- Αρρώστησε η πεθερά μου και ξεφορτώθηκα τον Σάκη!!!
Κάτι τέτοιες στιγμές αντιλαμβάνεται βιωματικά κανείς ότι ο Λόγος η Επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι παρά μια παραφασική σύμβαση. Άλλα καταλαβαίνει και εκπέμπει ο ένας άλλα προσλαμβάνει και κατανοεί ο άλλος. Τον κοιτούσα αποσβολωμένος σαν τερματοφύλακας που δεν πρόλαβε να κουνηθεί σε πέναλτι κεραυνό.
- Κάτι δεν μου φαίνεται λογικό σε αυτά που μου λες.
- Άκουσε φίλε ο πεθερός μου ο Σάββας άγιος άνθρωπος και δουλευταράς μάστορας της πέτρας. Εκεί στα δικά μας τα βουνά της Αρκαδίας μόνο με γαϊδούρια και μουλάρια μπορούσες να κάνεις τις δουλειές σου και να βιοποριστείς. Η ζωή του ανθρώπου δεμένη με την ζωή των ζωντανών του. Ο πεθερός μου δούλευε μέχρι την ημέρα που πέθανε και ήταν ο τελευταίος που είχε κυπραίικα γαϊδούρια. Κάτι θεόρατα ζωντανά και μεγάλης αντοχής όπως το τελευταίο του ο Σάκης. Μέχρι την Κοζάνη είχε πάει με ένα τέτοιο για να πάρει νύφη την πεθερά μου. Πέθανε ο παππούς και κληρονόμησα και την πεθερά μου και τον Σάκη. Ευτυχώς που μένω έξω από την πόλη και είχα χώρο στο γκαράζ για να τον φιλοξενήσω. Στην αρχή για συναισθηματικούς λόγους είπα μέχρι τα σαράντα του παππού να κρατήσω και τον Σάκη. Πέρασαν τα σαράντα και είπα στην πεθερά μου να τον πουλήσω. Η πεθερά μου, από την Κοζάνη αγύριστο κεφάλι και μεγάλο εμπορικό πνεύμα, σε παζάρι κλέβει και εβραίο να φανταστείς.
- Ετούτο το γαϊδούρι έχει μεγάλη αξία, από 700 ευρώ και πάνω άμα βρεις να το πουλήσεις αλλιώς άστο εκεί να το έχουμε.
- Με τόσα βρε μάνα παίρνεις και μηχανάκι.
- Ετούτος είναι καλύτερος και έχει και καλύτερη κόρνα, γκααρρ !! Έχει και χιούμορ η γιαγιά βλέπεις.
- Ερχόταν ο ένας, ερχόταν ο άλλος δεν ξέρω πως τα κατάφερνε η αθεόφοβη και ήταν παρών σε όλα τα παζάρια. Το δωμάτιο της πενήντα μέτρα μακριά από τα υπόστεγα αλλά τα αυτιά της ραντάρ. Εκεί μπάστακας και να ξεκινά την τιμή του Σάκη από 850 για να κατέβει μέχρι τα 700 ευρώ εκεί στοπ. Ε να μην στα πολυλογώ έμεινε τρία χρόνια τελικά ο γάιδαρος. Έφαγε σε τροφές γιατρούς και τα σχετικά περισσότερα από το τρακτέρ και το αγροτικό σε βενζίνες. Τρία χρόνια μου έγινε εφιάλτης το γκάρισμα του. Τρία χρόνια και κανένας κόκορας δεν λάλησε στο κοτέτσι μου. Αλλά ευτυχώς γίνονται και θαύματα!!! Προχθές ο γιατρός της είπε δόξα σοι ο Θεός ότι οι πέτρες στην χολή είχαν αποφράξει τα σωληνάκια .
Η απορία μου είχε χτυπήσει κόκκινο, τα μάτια του Γιώργου είχαν πάρει εκείνη την άγρια χαρά που παίρνουν τα μάτια του χρυσοθήρα που ξαφνικά ανακάλυψε φλέβα χρυσού.
- Πρέπει να γίνει χειρουργείο της είπε ο γιατρός. Ε λέω μέσα μου υπάρχει και θεός. Αλλά ο μπαγάσας ήταν και της καινούργιας τεχνολογίας. ( Εκείνη την στιγμή τα μάτια του Σάκη παίρνουν την αγωνία του τζογαδόρου που παίζει σε τελευταία ζαριά τα ρέστα του)
- Τρεις τρυπίτσες γιαγιάκα θα σου κάνω και σε τρεις μέρες θα είσαι στο σπίτι σου. Της λέει ο γιατρός.
- Μήπως γιατρέ μου χρειάζεται ανοικτό χειρουργείο ( και με το χέρι χαντζάρα άγριου χασάπη ο Γιώργος σφάζει νοητά την πεθερά του) και ας μείνουμε και πέντε και δέκα μέρες στο νοσοκομείο δεν μας πειράζουν τα έξοδα.
- Μα τι σου έκανε και ήθελες να την βασανίσεις ; τον ρωτάω
- Μόνο χρόνο ήθελα να κερδίσω, ( και κλείνει το μάτι σαν μαφιόζος που κλείνει την μεγάλη δουλειά). Τον γάίδαρο ήθελα να πουλήσω, χρυσή ευκαιρία άλλο 3 άλλο 10 μέρες. Ο χρόνος της λαπαροσκοπικής ήταν λίγος. Αλλά να σου λέω που γίνονται και θαύματα. Το απόγευμα της πρώτης μέρας που μπήκε η γιαγιά στο νοσοκομείο σαν από μηχανής θεός ακούω τον παλιατζή τον τσιγγάνο. Χρόνια είχε να περάσει από τα μέρη μας αλλά η οικονομική κρίση τον έφερε και νότια. Τον θέλεις τον ρωτάω για τον γάιδαρο. Αυτός κατάλαβε ότι ήθελα να τον ξεφορτωθώ.
- 300 ευρωπουλάκια ζεστά και φρέσκα μου απαντά
- Εφτακόσια του λέω και καταλήξαμε στα 420 ευρώ μαζί με το σαμάρι. Τον πήρε τον Σάκη και ανάσανα. Πάω μέσα στο σπίτι και παίρνω άλλα 280 ευρώ και τα βάζω σε ένα φάκελο και φεύγω τρέχοντας για το νοσοκομείο.
Πάλι άρχισε να με μπερδεύει.
- Τι τα ήθελες τα άλλα 280 ευρώ ;
- Άκουσε και θα καταλάβεις λοιπόν, φεύγω για το νοσοκομείο, μπαίνω μέσα με λουλούδια , γλυκά και τον φάκελο, ούτε περαστικά ούτε τίποτα. Μάνα της λέω τον πούλησα το Σάκη΄!!! Ε φίλε δεν θα το πιστέψεις, σωληνάκια, γάζες , πόνοι και εκείνη εκεί το μυαλό της στο παζάρι. Εμένα με τύφλωσε ο ενθουσιασμένος που τον πούλησα και εκείνη κολλημένη στο χρήμα.
- Και πόσα τον έδωσες ρε γαμπρέ;
- 700 ευρώ μάνα ούτε ευρώ λιγότερο.
- Μπράβο γιε μου ίδιος ο πεθερός σου, και μου βουτάει το φάκελο από το χέρι με τα 700. Κατάλαβες τώρα τι τα ήθελα τα 280 ευρώ;
Ξεσπάσαμε όλοι σε γέλια και ο Γιώργος χτυπούσε μέσα στο γέλια του την εφημερίδα στα πόδια του .
- Με 280 ευρώ που έβαλα από την τσέπη μου τον ξεφορτώθηκα τον Σάκη , μου λέει ο Γιώργος με τούτα τα γαϊδούρια τι θα κάνουμε και μου δείχνει την εφημερίδα , με ένα πρωτοσέλιδα γεμάτο σκάνδαλα και διαφθορά όλων των αποχρώσεων και των χρωμάτων.
Ετούτη την φορά το μήνυμα του Γιώργου ήταν σαφέστατο. Πολλά μεγαλόσωμα γαϊδούρια έχουν καταλάβει τους στάβλους της εξουσίας. Κατά κάποιο τρόπο και αυτά βρέθηκαν εκεί μέσα από μια κληρονομική διαδικασία, δυο – τρεις ράτσες έχουν κλείσει τον χώρο που θεωρούν ότι δικαιωματικά και κληρονομικά τους ανήκει. Μάλιστα από μόνοι τους έχουν ανακηρυχθεί αυτοί οι Σάκηδες πρίγκιπες του καλπασμού και έχουν υπερεκτιμήσει την αξία τους για να μην μπορέσουμε να βρούμε αγοραστές να τους στείλουμε να πάνε να δουλέψουνε και λίγο. Και αυτοί οι Σάκηδες – Σάχηδες μας υποχρεώνουν να τους συντηρούμε, να ανεχόμαστε τα εξουσιαστικά τους γκαρίσματα Θα ήταν τραγικά απογοητευτικό να περιμένουμε να πάει στην εντατική η Ελλάδα, μάνα μας, για να βρούμε και εμείς μια ευκαιρία να τους ξεφορτωθούμε ακόμα και αν χρειαστεί να βάλουμε από το υστέρημα των δυνάμεων μας για να τους στείλουμε εκεί που πρέπει…...Μάλλον πρώτα απ΄ όλα πρέπει να κατεβάσουμε την αξία τους στην χαμηλή πραγματική τιμή που τους αξίζει και να αρχίσει το φόρτωμα στον παλιατζή….της ιστορίας που δεν πρόκειται να τους χαριστεί…

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως να συνεχίσουμε την ιστορία του Σάκη?
Πάει ως εξής: ο γύφτος τον πούλησε σε κάποιον που τον έστειλε στα σφαγεία μάλλον της Ιταλίας, ταξίδεψε εκεί στριμωγμένος με άλλα δύστυχα γαιδούρια και άλογα - τόσο στριμωγμένα που πολλα πέθαναν ή έσπασαν πόδια.
Τι σημασία έχει που ο Σάκης όλη του τη ζωή κουβάλαγε για τα αφεντικά του και φάγανε ψωμί απ αυτόν? Τώρα είναι άχρηστος αφού γέρασε, οπότε τον ξεφορτωνόμαστε για το σφαγείο και κονομάμε και 3 κατοσταρικάκια ευρώπουλα...
Αυτό θα πει ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στη φύση και τα ζωντανά της. Θυμάμαι έναν παπού που κράταγε τον γάιδαρό του μέχρι να πεθάνει λέγοντας "εμείς παιδάκι μου φάγαμε ψωμί απ αυτό το ζώο. Δεν πάει η καρδιά μου να το πουλήσω στους γύφτους, να πάει για σφάξιμο..."
Αλλά αυτός ήταν παλαιών αρχών.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ