Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

2/7/09

Η γαστρεντερίτιδα στο Ναύπλιο ανέδειξε για μία ακόμα φορά ότι ο πολίτης είναι απροστάτευτος και ότι οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με «ραχάτι»

Την αποχλωρίωση του νερού του Ναυπλίου περίμενε η διεύθυνση Υγείας της νομαρχίας για να πάρει δείγματα του νερού της πόλεως που εστάλησαν σε ειδικό εργαστήριο της Πάτρας, ώστε να γίνει υιολογικός έλεγχος μήπως και εντοπιστεί η αιτία που έστειλε στο νοσοκομείο και σε ιδιώτες γιατρούς εκατοντάδες Ναυπλιώτες.
Για αρκετά 24ωρα έγινε υπερχλωρίωση του νερού της πόλεως, από τον φόβο μήπως υπήρχαν βακτηρίδια λυμματικής φύσεως, όταν όμως γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δειγμάτων που είχαν σταλεί σε πιστοποιημένα εργαστήρια και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω λόγος υπερχλωρίωσης, με ρυθμό χελώνας έγινε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι πολίτες με μια γραφική ντουντούκα το πρωί της Τρίτης να ανοίξουν για 15 λεπτά τις βρύσες τους για την αποχλωρίωση του δικτύου ύδρευσης!!!
Μόνο και μόνο η χρήση της ντουντούκας για την ενημέρωση των κατοίκων δείχνει την προχειρότητα και το ερασιτεχνισμό, που αντιμετωπίστηκε το θέμα.
Βέβαια είναι γεγονός ότι ο ημερήσιος τύπος στο μεγαλύτερο μέρος του όλες τις ημέρες της κρίσης της γαστρεντερίτιδας στο Ναύπλιο έστρεψε την ματιά του σε Κινέζους επισήμους ή στην γιορτή των ξενοδόχων του Άργους ή στις δημοπρατήσεις κάποιων μικροέργων στο Ναύπλιο και σε άλλα μικρά και δευτερεύοντα θέματα, λες και εκδίδονται σε άλλην χώρα. Από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι την Δευτέρα δεν έγινε σχεδόν καμία αναφορά για να ενημερωθούν οι πολίτες. Παρ΄ ότι ακόμα και ο Αθηναϊκός τύπος έκανε εκτενείς αναφορές στο θέμα, ωστόσο μέρος του τοπικού για «περίεργο» λόγο, δεν είχε ούτε καν μονόστηλο για την γαστρεντερίτιδα.
Μια εβδομάδα μετά απ΄ όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, αναμένεται σήμερα ή αύριο αν δεήσουν οι υπηρεσίες και τα εργαστήρια να μάθουμε τι έφταιξε και έτρεχε όλο το Ναύπλιο στις τουαλέτες!!!
Ο λόγος πλέον ανήκει στην διεύθυνση δημόσιας Υγείας που κατόπιν εορτής κάνει επιδημιολογικό έλεγχο και να δώσει οδηγίες στον κόσμο.
Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα ο δήμος Ναυπλίου, δεν έχει άρει την απαγόρευση να πίνεται το νερό της πόλης με δικαιολογία όμως την υπερχλωρίωση. Τουλάχιστον δεν ακούστηκε κάτι τέτοιο από την ντουντούκα, γιατί ανακοίνωση δύσκολα αποφασίζει να εκδώσει η ΔΕΥΑΝ.

Το ιστορικό

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που άρχισαν να εμφανίζονται στο Ναύπλιο από την προηγούμενη Τετάρτη 24/6/2009 (προσέξτε την ημερομηνία). Τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου της πόλης γέμισαν για ένα διήμερο ασφυκτικά, από ασθενείς που είχαν συμπτώματα με κοιλιακές διαταραχές, εμετούς και κάποια με πυρετό. Συναγερμός σήμανε και στο στρατόπεδο όπου 75 στρατιώτες από διαφορετικούς λόχους και όχι από έναν όπως αρχικά ειπώθηκε, αρρώστησαν.
Οι υπεύθυνοι της Υγειονομικής Υπηρεσίας έδωσαν μια μέρα μετά, εντολή να εξεταστεί το νερό της πόλης και έκαναν έλεγχο σε χώρους αποθήκευσης εμφιαλωμένου νερού.
Όμως τα δείγματα της ΔΕΥΑΝ που εστάλησαν για εξέταση ελήφθησαν στις 26/6/2009 και 27/6/2009, δύο και τρεις μέρες αντίστοιχα από όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα και ενώ ήδη το νερό είχε δεχθεί υπερχλωρίωση.
Όπως αναμενόταν οι εξετάσεις αυτές ήταν αρνητικές για βακτηρίδια λυμματικής φύσεως. Κάτι όμως που έγινε γνωστό το Σάββατο 27/6/2009!
Το θέμα συνέχισε να αντιμετωπίζεται με ρυθμούς χελώνας, αφού δύο ακόμα μέρες χρειάστηκαν, δηλαδή την Δευτέρα 29/6/2009, για να ενημερωθεί η διεύθυνση Υγιεινής και να αναγκαστεί να κάνει επιδημιολογική έρευνα!!! Μια ολόκληρη εβδομάδα μετά και ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συνέχιζαν να υποφέρουν από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, θα αναζητηθούν τα αίτια που την προκάλεσαν.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Ανδριανός Ανυφαντής από την πρώτη στιγμή πάντως ισχυριζόταν ότι δεν φταίει για την γαστρεντερίτιδα το νερό της πόλης επιχειρώντας να «ενοχοποιήσει» παρτίδες εμφιαλωμένου νερού που καταναλώθηκε στην πόλη. Μάλιστα ως παράδειγμα έφερνε ασθενείς που επισκέφθηκαν το ιδιωτικό του ιατρείο (!) και δεν είχαν καταναλώσει νερό της πόλης.

Ο κεραυνός

Καμία απάντηση όμως δεν έδωσε ο κος Ανυφαντής στο ερώτημα που του έθεσε ο «α» σχετικά με τον αν γινόταν αυτόματη χλωρίωση ή όχι τις προηγούμενες ημέρες και πριν εμφανιστεί η γαστρεντερίτιδα.
Την αναφορά ότι ο χλωριωτήρας στη δεξαμενή της Ακροναυπλίας είχε χαλάσει από κεραυνό και δεν λειτουργούσε την αγνοεί και δεν την επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ. Ούτε όμως την διαψεύδει. Απλά ενώπιόν μας ρώτησε διοικητικούς υπαλλήλους της ΔΕΥΑΝ, αν συνέβη αυτό και κανείς δεν ήξερε να απαντήσει ή δεν ήθελε να απαντήσει.
Χαρακτηριστικά όπως τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καράπαυλος σε μπλογκ που διατηρεί στο διαδίκτυο «Τελικά πληροφορούμαι ότι ο χλωριωτήρας στη δεξαμενή στην Ακροναυπλία είχε χαλάσει και κανείς δεν ενημέρωσε τους καταναλωτές. Πληροφορούμαι ότι ξαφνικά το νερό υπερχλωριώθηκε, χωρίς κανείς να ενημερώσει γιατί αυτό έγινε. Ξαφνικά πληροφορούμαι ότι τελικά η νέα δεξαμενή θα μπει σε λειτουργία χωρίς διυλιστήριο. Πληροφορούμαι δηλαδή ότι η ποιότητα του νερού που θα δίδεται στους δημότες θα είναι δύο ειδών. Η πιο καλή που το νερό θα έχει περάσει από τα φίλτρα και η λιγότερο καλή που το νερό δεν θα φιλτράρεται αλλά απλά θα χλωριώνεται».
Παρακάμπτοντας όλα αυτά η ΔΕΥΑΝ στην μία και μοναδική ανακοίνωση που έκανε την Δευτέρα (29/6/2009) για το θέμα της γαστρεντερίτιδας, μεταξύ άλλων επιμένει να απενοχοποιεί το νερό της πόλης και αναφέρει ότι «σημαντικός αριθμός πολιτών που νόσησαν δήλωσαν ότι έκαναν χρήση μόνο εμφιαλωμένου νερού. Αντιθέτως οι κλειστές δικαστικές φυλακές Ν. Τίρυνθας εκ 500 περίπου ατόμων κάνουν χρήση νερού της πόλης χωρίς ουσιαστικά κρούσματα. Το όλο θέμα είναι αντικείμενο εμπεριστατωμένης επιδημιολογικής έρευνας από την πολιτεία που θα πρέπει να προβεί και σε ανακοίνωση σχετικά με το νερό και λήψη μέτρων».
Φυσικά ακόμα και σήμερα (1/7/2009) αναμένονται οι …ανακοινώσεις της πολιτείας. Απλά υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα της γαστρεντερίτιδας εμφανίστηκε στις 25/6/2009!!!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ