Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

16/7/09

Νέα εποχή για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του Άργους

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος θα πρέπει να αισθάνεται ο αντιδήμαρχος Άργους και υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού, Γιώργος Αναγνώστου, αφού επί των ημερών ολοκληρώθηκε και μπήκε σε λειτουργία η ψιαφιακή ξενάγηση στο Άργος
Εντυπωσιακά ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο το νέο φεστιβάλ Άργους με τα εγκαίνια με του ψηφιακού περιπτέρου πολιτισμού στην οδό Αρχαίας Βουλής που πρόσφατα πεζοδρομήθηκε.
Ο αρχαιολογικός χώρος της αγοράς απέκτησε κύρια είσοδο από την οδό αρχαίας βουλής, ώστε να είναι πλησιέστερα στο πάρκινγκ στο τέρμα της οδού Δαναού.
Εν τω μεταξύ, χάρη στις προσπάθειες της Δ` ΕΠΚΑ, έχουν τοποθετηθεί πίνακες μπροστά από τα μνημεία, ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια πλήρη εικόνα του τι αντικρίζουν.
Όσοι επισκέπτες επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν - δανιστούν ένα ειδικό μηχάνημα σαν κομπιουτεράκι το οποίο τους πληροφορεί για το μνημείο στο οποί στέκονται μπροστά κατά την περιήγησή τους σε διάφορα σημεία της πόλης.
Τα εγκαίνια του ψηφιακού περιπτέρου πολιτισμού, ακολούθησε Ιχνηλασία: ξενάγηση - διαδρομή των παιδιών σε αρχαιολογικούς χώρους γύρω από το Αρχαίο Θέατρο Άργους - πεζόδρομος Αρχαίας Βουλής, Αρχαιολογική Αγορά, πεζόδρομος οδός Ικτίνου, Κριτήριο, Θέρμες, Αρχαίο Θέατρο, όπου μέσω του παιχνιδιού είχαν μια πρώτη επαφή με τα αρχαία αθλήματα και τα έθιμα της αρχαίας εποχής σε κείμενα και σκηνοθεσία της Ιωάννας Ρεμεδιάκη, σκηνοθέτιδας και διδάσκουσας στο ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελ/σου.
Αυτό που ήταν πάντως ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το Ψηφιακό Περίπτερο Πολιτισμού του Δήμου Άργους. Όπου σε μια αίθουσα βρίσκονται σε λειτουργία 4 υπολογιστές με προγράμματα μνημείων αλλά και διαδρομών που μπορεί να ακολουθήσει κανείς στην πόλη του Άργους προκειμένου να επισκεφτεί μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να εκτυπώσει τις διαδρομές που επιθυμεί καθώς και τις σχετικές πληροφορίες. Κατά την διάρκεια αναζήτησης των μνημείων μέσω των υπολογιστών, υπάρχει δυνατότητα αφήγησης στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Στην διπλανή αίθουσα βρίσκεται «η μηχανή του χρόνου». Ένας βιντεοπροβολέας σε μια γιγαντοοθόνη αναλαμβάνει την ξενάγηση στα μνημεία του Άργους που ανοίγουν ξανά τις πύλες τους σε μικρούς και μεγάλους. Ένα αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ ενημερώνει μικρούς και μεγάλους για τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται μπροστά τους καθώς και για την ιστορία της πόλης. Ένας χώρος κατάλληλος και για μαθητές όλων των βαθμίδων, όπως των παιδιών του ΚΔΑΠ, που έδειξαν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα την μέρα των εγκαινίων, ζωγραφίζοντας όσα εμπνεύστηκαν από την περιήγησή τους στους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός και φοιτητές του Τμ. Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Στ. Γιαννακόπουλος, Ιωσ. Μάϊνας, Χριστ. Μουζούρα, Μαρ. Πογιατζή, Ξαν. Σπανού, Ελις. Χατζειπίδου, Ζαχ. Χιώτης, έδωσαν μια μοναδική αφήγηση – παράσταση, ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, στο μύθο και της ιστορία της πόλης στο Αρχαίο Θέατρο. Η σκηνοθεσία ήταν της Άννας Τσίχλη, σκηνοθέτης, μέλος ΕΕΔΙΠ ΤΘΣ Παν/μίου Πελ/σου. Τα κείμενα έγραψε η Ιωάννα Ρεμεδιάκη. Επιμέλεια Κοστουμιών: Εμμανουέλα Κρουκόφσκυ – Βογιατζάκη. Σχεδιασμός φωτισμών: Άγγελος Γουναράς. Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Μιχοπούλου.

Όσοι παρευρέθηκαν στην βραδιά των εγκαινίων είχαν την ευκαιρία να δουν το Άργος από ψηλά, μια έκθεση αεροφωτογραφιών του Σαράντου Καχριμάνη και να απολαύσουν μια ιδιαίτερη μουσική συναυλία στον πεζόδρομο της Αρχαίας Βουλής ή με ένα ποτήρι κρασί να συζητήσουν για όλα όσα υπόσχονται μια άλλη προσέγγιση του Άργους και της ιστορίας του.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ