Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

9/7/09

Κρίση στον τοπικό Τύπο: Εκτός λίστας «Ενημέρωση», «Τα Νέα της Αργολίδας» και «Παρατηρητής»

Πρόστιμα ύψους από 10.000 έως 20.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι ή οι ΟΤΑ που παραβαίνουν την απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστα Γκιουλέκα για την καταχώρηση δημοσιεύσεων των φορέων του δημοσίου.
Με 2,5 χρόνια καθυστέρηση δημοσιεύτηκε και βρίσκεται πλέον σε ισχύ, η απόφαση που καθορίζει τις εφημερίδες που δικαιούνται καταχωρήσεων, βάσει του νόμου 3548/2007.
Μοναδική εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα το Ναύπλιο που δικαιούται δημοσιεύσεων του Δημοσίου είναι ο «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ». Στην απόφαση περιλαμβάνονται ακόμα οι ημερήσιες εφημερίδες «Αργολίδα» και «Δημοσιογράφος» αλλά και οι εβδομαδιαίες «Αργειακό Βήμα, «Αργολική Ανάπτυξη», και «Μιδέα Σήμερα».
Εκτός λίστας μένουν οι ημερήσιες «Ενημέρωση» και «Τα Νέα της Αργολίδας» καθώς και η εβδομαδιαία «Παρατηρητής». Ο «α» μίλησε με τους εκδότες των εφημερίδων.

Η νέα απόφαση για τις δημοσιεύσεις του δημοσίου

Με καθυστέρηση 2,5 χρόνων δημοσιεύτηκε επιτέλους στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστα Γκιουλέκα η οποία καθορίζει τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες που έχουν την δυνατότητα καταχώρησης δημοσιεύσεων των φορέων του δημοσίου.
Ο σχετικός νόμος που καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εφημερίδες που έχουν την δυνατότητα καταχώρησης δημοσιεύσεων των φορέων του δημοσίου, είναι σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2007. Μέχρι πριν από μερικές ημέρες όμως και συγκεκριμένα μέχρι τις 25 Ιουνίου 2009 ο νόμος αυτός εφαρμοζόταν μονομερώς με τις εφημερίδες να έχουν αυξήσει τα έξοδά τους κατά 60 – 70% τουλάχιστον και την κυβέρνηση να κάνει το κορόιδο και να καθυστερεί να βγει και να δημοσιευτεί η απόφαση του υπουργού που καθορίζει τις εφημερίδες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να κάνουν καταχωρήσεις.
Η εφαρμογή ωστόσο της απόφασης του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστα Γκιουλέκα, δημιουργεί παράπλευρες απώλειες σε εφημερίδες της Αργολίδας που μέχρι τώρα βρίσκονταν στην λίστα αυτών που δικαιούνταν δημοσιεύσεων.
Με την νέα απόφαση από τις εφημερίδες που μέχρι τώρα δικαιούνταν δημοσιεύσεων βρίσκονται πλέον εκτός της λίστας οι ημερήσιες εφημερίδες «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» καθώς και η εβδομαδιαία «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ».

Μοναδικός ο «α»

Ο «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» βρίσκεται και αυτή τη φορά στην εγκύκλιο του υφυπουργού, έχοντας συμπληρώσει 12 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης κυκλοφορίας στο νομό και 10 συνεχή χρόνια περίπου παρουσίας στις λίστες του πρώην υπουργείου Τύπου και νυν Γενικής Γραμματείας Τύπου μεταξύ των εφημερίδων που δικαιούνται καταχώρησης δημοσιεύσεων των φορέων του δημοσίου.
Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται ακόμα εκτός από τον «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» (η μοναδική εβδομαδιαία εφημερίδα που δικαιούται δημοσιεύσεων με έδρα το Ναύπλιο), και οι ημερήσιες εφημερίδες «Αργολίδα» και «Δημοσιογράφος» αλλά και οι εβδομαδιαίες με έδρα άλλες πόλεις του νομού «Αργειακό Βήμα (Άργος), «Αργολική Ανάπτυξη» (Άργος), και «Μιδέα Σήμερα» (Μιδέα).

Το δημόσιο

Ήδη από τις 25 Ιουνίου όλοι οι φορείς του δημοσίου υποχρεούνται να ακολουθούν την λίστα του υφυπουργού Εσωτερικών, αλλιώς οι δημοσιεύεις τους θα είναι άκυρες.
Σύμφωνα με τον νόμο 3548/2007 «Στις ανωτέρω δημοσιεύσεις υπάγονται: α) οι διακηρύξεις δημοπρασιών και προκηρύξεις διαγωνισμών των ως άνω φορέων, εξαιρουμένων των διαγωνισμών προσλήψεων προσωπικού,
β) οι ισολογισμοί των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α'), όπως ισχύει, καθώς και των Τραπεζών, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό άνω του 50%, ή στις οποίες το Δημόσιο διορίζει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου ή τον διοικητή ή τον διευθύνοντα σύμβουλο, ύστερα από διατύπωση γνώμης της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής».

Κυρώσεις

Ο νόμος που βρίσκεται πλέον πλήρως σε εφαρμογή προβλέπει και αυστηρές κυρώσεις για όσους τον παραβαίνουν.
Οι κυρώσεις που προβλέπονται ακολουθούν:
1. Με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, επιβάλλονται κυρώσεις στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Α. Εις βάρος της εφημερίδας, εφόσον:
α) δήλωσε ψευδή στοιχεία, προκειμένου να συμπερι­ληφθεί στην απόφαση του άρθρου 2,
β) καταχώρησε δημοσίευση με αμοιβή μεγαλύτερη της προβλεπόμενης στην κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 4,
γ) καταχώρησε δημοσιεύσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1 μέσω διαφημιστικών γραφείων ή άλλων ενδιαμέσων.
Β. Εις βάρος του φορέα ή της επιχείρησης ή του οργανισμού, εφόσον ανέθεσε την καταχώρηση δημοσιεύσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 1:
α) σε νομαρχιακή ή τοπική εφημερίδα, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση του άρθρου 2,
β) μέσω διαφημιστικών γραφείων ή άλλων ενδιαμέ­σων.
Στις περιπτώσεις των εδαφίων Α γ' και Β β' υποχρεούται να επιβληθεί κύρωση και εις βάρος του διαφημιστικού γραφείου ή του ενδιαμέσου, εφόσον μεσολάβησε σε καταχώρηση δημοσιεύσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 1.
2. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι:Α. Εις βάρος της εφημερίδας:
α) Χρηματικό πρόστιμο, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να διπλασιάζεται.
β) Διαγραφή από την απόφαση του άρθρου 2 από ένα μήνα μέχρι ένα έτος, σε περίπτωση που κατ' επανάλη­ψη διαπιστώνεται η παράβαση από την εφημερίδα των διατάξεων του παρόντος νόμου.
Β. Εις βάρος του φορέα ή της επιχείρησης ή του οργανισμού.
Χρηματικό πρόστιμο, ύψους μέχρι δέκα (10.000) χιλιά­δων ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να διπλασιάζεται.
Γ. Εις βάρος του διαφημιστικού γραφείου ή του εν­διαμέσου:
α) Χρηματικό πρόστιμο ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να διπλασιάζεται.
β) Διαγραφή από το Μητρώο Διαφημιστών του Δημο­σίου από ένα μήνα μέχρι ένα έτος, εφόσον είναι εγγε­γραμμένο σε αυτό, σε περίπτωση που κατ' επανάληψη μεσολαβεί στην καταχώριση δημοσιεύσεων της παρα­γράφου 3 του άρθρου 1.

Πώς αντιμετώπισαν την απόφαση οι εκδότες που «κόπηκαν»

Διαφορετική αντίληψη για τον νόμο 3548/97 και την εφαρμογή του εκφράζουν με δηλώσεις τους στον «α» οι εκδότες των τοπικών εφημερίδων που δεν δικαιούνται πλέον δημοσιεύσεων των φορέων του δημοσίου.
Ο εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παρατηρητής» Γιώργος Μουσταίρας δήλωσε: «Θεωρώ αντισυνταγματικό και εξευτελιστικό όλο το πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται ο νόμος όπως έχει διαμορφωθεί. Στόχο έχει την υπερχρέωση με αποτέλεσμα την φίμωση των τοπικών εφημερίδων. Με πρόχειρο υπολογισμό οι εφημερίδες που προσπάθησαν να προσαρμοστούν στο νόμο έχουν χρεωθεί περί τα 20.000 ευρώ ανά έτος, ποσό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει οποιαδήποτε δημοσίευση δήμου ή κοινότητας. Όπως έχω πει και στο παρελθόν «οι εφημερίδες δεν είναι τυρί φέτα» αλλά προϊόν ελεύθερης βούλησης και δημιουργίας. Για να δείξω το παράλογο του νόμου από τις 170 εφημερίδες που ανήκουν στην Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, μόνο 63 μπήκαν στην υπουργική απόφαση».
Την κατάργηση των δημοσιεύσεων του δημοσίου στον Τύπο, ζητά με δήλωσή του στον «α» ο εκδότης της ημερήσιας εφημερίδας «Ενημέρωση Πελοποννήσου» Πολύδωρος Δάκογλου: «Από τους συναδέλφους του «Αναγνώστη» πληροφορήθηκα την έκδοση της εγκυκλίου και την απουσία της «Ενημέρωσης Πελοποννήσου» από αυτήν. Ζήτησα από το υπουργείο να πληροφορηθώ τους λόγους και μόλις θα λάβω το επίσημο έγγραφο, θα ενεργήσω για την αποκατάσταση της «Ενημέρωσης Πελοποννήσου». Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να τονίσω ότι η εφημερίδα μας, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και θα έλεγα και με το παραπάνω. Τέλος με την ευκαιρία αυτή εκφράζω μια προσωπική άποψη για τα θέματα των κρατικών καταχωρίσεων. Πιστεύω ότι οι λεγόμενες κρατικές υποχρεωτικές δημοσιεύσεις πρέπει να καταργηθούν για να πάψουν να υπάρχουν κρατικοδίαιτες εφημερίδες και να σταματήσει η αφαίμαξή των ταμείων των ΟΤΑ και των ιδιωτών. Αρκεί η ανάρτηση στις αντίστοιχες ιστοσελίδες και μια πολύ μικρή ανακοίνωση εφημερίδες ως εκ περισσού για την ανάρτησή τους».
Ο «α» επικοινώνησε και με τον εκδότη της ημερήσιας εφημερίδας τα «Νέα της Αργολίδας» Πάρη Γρηγορίου, η οποία επίσης μαζί με τις παραπάνω, έμεινε εκτός της υπουργικής απόφασης του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστα Γκιουλέκα η οποία καθορίζει τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες που έχουν την δυνατότητα καταχώρησης δημοσιεύσεων των φορέων του δημοσίου. Ο κος Γρηγορίου, επισήμανε ότι χωρίς να κάνει βιαστικές κινήσεις, θα δημοσιεύσει τις θέσεις και απόψεις του στην δική του εφημερίδα, αφού πρώτα μελετήσει την απόφαση.

Δύο μέτρα δύο σταθμά μέχρι τώρα

Την παραμονή της δημοσίευσης στην εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης Γκιουλέκα κάναμε αναφορά στην καθυστέρηση και τις επιπτώσεις αυτής. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 25 Ιουνίου, δηλαδή την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε επιτέλους στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση η οποία καθορίζει τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες που έχουν την δυνατότητα καταχώρησης δημοσιεύσεων των φορέων του δημοσίου.
Γράφαμε μεταξύ άλλων: «όλα ξεκίνησαν, όταν ο πάλαι ποτέ Θοδωρής Ρουσσόπουλος έφερε στη Βουλή προς ψήφιση τον νέο τυποκτόνο νόμο τον Μάρτιο του 2007, που έθετε επιπλέον οικονομικά βάρη στις επαρχιακές εφημερίδες με την επιβολή υποχρεωτικά περισσότερων σελίδων, αυξημένου τιράζ, προσλήψεων προσωπικού, και αύξηση των ταχυδρομικών τελών.
Πρόσχημα ήταν να εξευρωπαϊσθεί ο τοπικός Τύπος, να γίνουν πιο επαγγελματικές οι εφημερίδες. Όμως απώτερος στόχος ήταν να κλείσουν πολλοί ιστορικοί τίτλοι και να αφανιστούν παραδοσιακοί εκδότες, αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου νόμου. Ενός νόμου όμως, που μέχρι σήμερα παρ΄ ότι έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια από την ψήφισή του, έχει εφαρμοστεί μονομερώς μόνο από την πλευρά του επαρχιακού Τύπου και όχι από την πλευρά της πολιτείας. Δηλαδή, πολλές εφημερίδες που δεν έκλεισαν και πέτυχαν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του τυποκτόνου νόμου, ποτέ δεν είδαν να βγαίνουν από την εγκύκλιο που νομιμοποιεί τις δημοσιεύσεις του δημοσίου, οι εφημερίδες που επέλεξαν να μην προσαρμοστούν.
Αποτέλεσμα είναι να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά με εφημερίδες που αύξησαν τα έξοδά τους υποχρεωτικά κατά 60%, ακολουθώντας τον νόμο 3548/97 και με εφημερίδες που δεν προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση. Και όμως, χάρη στην ατολμία (;) του νέου υφυπουργού Γκιουλέκα, που ακολουθεί κατά βήμα τις πρακτικές Ρουσσόπουλου, έχουν τα ίδια δικαιώματα».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ