Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

16/7/09

Πράσινος καπιταλισμός με κοινωνικό πρόσωπο. Από τα «πράσινα άλογα» στις «πράσινες ντιρεκτίβες»

Μια σημαντική προσπάθεια επικοινωνίας με την κοινή γνώμη πάνω σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την Αειφορία, αναπτύχθηκαν την Δευτέρα στην αίθουσα του ΕΒΕΑ με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Αργολίδας. Αν και οι αναφορές στα τοπικά προβλήματα και στο πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί η «πράσινη οικονομία» στην Αργολίδα, οι προσεγγίσεις κυρίως του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αλλά και των περισσοτέρων παρευρισκομένων, έδειξαν προς την οικονομική αναγκαιότητα στροφής προς άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και τρόπους παραγωγής λιγότερο εχθρικούς προς το περιβάλλον, απέχοντας κατά πολύ όμως από την προσέγγιση της οικονομίας από οικολογικής σκοπιάς.
Ανοίγοντας την συζήτηση, ο κ. Μανιάτης μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι δήθεν έξυπνοι που πριν λίγο καιρό συνδύαζαν την Πράσινη Ανάπτυξη με τα πράσινα άλογα, προφανώς τώρα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους, όταν διαπιστώνουν ότι οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις «πρασινίζουν» τα προγράμματά τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη σημερινή χρηματοπιστωτική, περιβαλλοντική, διατροφική και ενεργειακή κρίση που ζούμε. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το 20% του πακέτου Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε δράσεις Πράσινης Ανάπτυξης. Οι κομμουνιστο-καπιταλιστές Κινέζοι διαθέτουν πάνω από 220 δις δολάρια, δηλ. το 38% του προγράμματός τους. Ανάλογα, η Γαλλία διαθέτει το 21% και η Γερμανία το 13%. Πρόσφατη έκθεση οικονομολόγων της ΕΕ εκτίμησε ότι κάθε χρόνο, από την υποβάθμιση των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των δασών, σε παγκόσμιο επίπεδο χάνουμε πάνω από 3,5 τρις δολάρια. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε 20 χρόνια θα χρειαζόμαστε 45% περισσότερη ενέργεια, το πετρέλαιο θα ανέβει στα 180 δολ. το βαρέλι, 1 δις άνθρωποι θα ζουν με λιγότερα από 1 δολ. την ημέρα και άλλα 3 δις, με λιγότερα από 2 δολ. την ημέρα.
Η βασική αιτία πίσω από όλα αυτά είναι η αχαλίνωτη μεγέθυνση ενός άπληστου καπιταλιστικού τρόπου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της γης και η υιοθέτηση ενός αυτοκαταστροφικού μοντέλου στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Υπερκαταναλωτισμός, περιφρόνηση για το συνάνθρωπο και αδιαφορία για τις επόμενες γενιές, ατομικισμός και απομονωτισμός, ανασφάλεια και αύξηση της εγκληματικότητας, είναι τα εμφανή συμπτώματα ενός αδιέξοδου τρόπου οργάνωσης των αναπτυγμένων κοινωνιών.
Η ίδια η κρίση δημιουργεί και τις ευκαιρίες για το ξεπέρασμά της: ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, χρηματοοικονομική σταθερότητα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση των εκπομπών CO2, προστασία των οικοσυστημάτων, σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων και μείωση της παγκόσμιας φτώχειας, αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα.
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, με πρωτοπόρο το ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζουν στο Μανιφέστο τους για τις επόμενες Ευρωεκλογές, ως κεντρικό πολιτικό στόχο, τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου Έξυπνης – Πράσινης Ανάπτυξης. Ενώ η πλειοψηφία των 20 συντηρητικών κυβερνήσεων, από τις συνολικά 27 της ΕΕ, συνεχίζουν, δυστυχώς, να αντιδρούν με αμυντικά και φοβικά αντανακλαστικά, οι σοσιαλιστές έχουν θέσει επτά καθαρές στρατηγικές επιλογές, με στόχο τη δημιουργία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια πάνω από 10.000.000 νέων θέσεων εργασίας:
1. Καθαρές μεταφορές, με ενίσχυση του σιδηροδρόμου και των Μαζικών Μέσων στήριξης της αστικής κινητικότητας.2. Διευρωπαϊκά προγράμματα σύνδεσης των παράκτιων αιολικών πάρκων και ταυτόχρονα ταχύτατη επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων μέχρι την τελευταία γωνιά της Ευρώπης.3. Αποδοτική χρήση της ενέργειας, μέσα από την ενεργειακή μόνωση και θωράκιση των κτιρίων.4. Σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία, ώστε να προσεγγιστούν οι ΗΠΑ που διαθέτουν 50% παραπάνω πόρους.5. Δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμφώνου Απασχόλησης και Κατάρτισης σε πράσινα επαγγέλματα, με ενίσχυση της Δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης δεύτερης ευκαιρίας.6. Απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, με υψηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα.7. Ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπαίθρου, μέσα από την στήριξη περιβαλλοντικά φιλικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων».
Ο κ. Μανιάτης προσδιορίζοντας οικονομικά την πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, τόνισε χαρακτηριστικά πως «αν δεν υπάρχουν κέρδη για τον επιχειρηματία και νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, τότε αυτή την ανάπτυξη δεν την θέλω»!
Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ακόμα πως άλλο οικολογία και άλλο πράσινη ανάπτυξη τονίζοντας ότι «η Πράσινη Ανάπτυξη ξεπερνά κατά πολύ το ζήτημα της οικολογίας και της απλής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Δημιουργεί έναν άλλο τρόπο ζωής, με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, σε μια άλλη, πιο ανθρώπινη κοινωνία, με ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Απαιτεί ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τομές και επαναστάσεις στο βαθύ πυρήνα των λειτουργιών κάθε κράτους, με αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τους αναπτυξιακούς νόμους, τον ποινικό κώδικα, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, την ατομική συμπεριφορά του καθενός μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε ως κοινωνία να υιοθετήσουμε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Ένα πρότυπο που στηρίζεται στη μοναδικότητα των δύο πυλώνων του πολιτισμού: το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ύπαρξη».
Στον αντίποδα των τοποθετήσεων Μανιάτη, ο πρώην Πρύτανης και καθηγητής Χημικός Μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Ανδρεόπουλος, αναφέρθηκε και στο οικολογικό κομμάτι της «πράσινης Ανάπτυξης», ενώ διευκρίνισε πως «η δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, δεν σημαίνει πως δεν θα χαθούν κάποιες από τις συμβατές», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει των αριθμό των χαμένων θέσεων σε αντιστοιχία με τις νέες πράσινες.
Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις, τόσο του αναπληρωτή δημάρχου Άργους Κωνσταντινόπουλου καθώς και του Δημάρχου Ασκληπιείου Τσακαλιάρη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον παράγοντα άνθρωπο και στην αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος. Όλες οι παρατηρήσεις κατεγράφησαν από τον Όθωνα Νικολόπουλο και θα μεταφερθούν στο «Ίδρυμα Αντρέας Παπνδρέου» για περαιτέρω επεξεργασία.

1 σχόλια:

μπριζιτ η αντισυνταγματικιά είπε...

Συντάκτη μου,βλαχοπονηριά ,φούλ καψομόλ ο τίτλος.
Οτι θές να πείς γιατί δε το λές καθαρά να σ'εκτιμήσουμε αναλόγως!!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ