Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/9/09

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 1.10.2009


Μάχη επιβίωσης δίνουν οι υποψήφιοι στην Αργολίδα

Όσο δεδομένη κι αν θεωρείται η κατανομή των εδρών στην Αργολίδα, τα τελευταία 24ωρα, γίνεται μια μάχη άνευ προηγουμένου μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να «παίξει» σε άλλο κόμμα η τρίτη έδρα και όχι στη Νέα Δημοκρατία.
Η μάχη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και έξω από την κάλπη μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, αφού διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον των υποψηφίων βουλευτών. Οι υποψήφιοι κάνουν έναν καθημερινό αγώνα δρόμου μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, ακόμα και πόρτα - πόρτα ή χρησιμοποιώντας κομματάρχες, όχι τόσο για να πείσουν τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να μεταπηδήσουν στο δικό τους κόμμα, αλλά για να «χτυπήσουν» στα ίσια ψηφοφόρους του κόμματός τους που δίνουν τον σταυρό σε εσωκομματικό τους αντίπαλο.
Ασχολούνται μόνο με την εκλογή τους και παλεύουν για να κερδίσουν τις εντυπώσεις με μεγάλες συγκεντρώσεις, ώστε να κερδίσουν αυτούς που θέλουν να είναι με τους νικητές του κόμματός τους, δηλαδή με αυτούς που θα καταφέρουν να εκλεγούν.
Τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού κυρίως τύπου, φούντωσαν τον «πόλεμο του σταυρού» και όσο απίθανο κι αν θεωρείται να «παίξει» η τρίτη έδρα στην Αργολίδα, τόσο αρχίζει να θεωρείται και πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού ακόμα και οι τοπικοί «εκλογομάγειρες», σηκώνουν τα χέρια ψηλά, στην ερμηνεία του εκλογικού νόμου και στην πρακτική εφαρμογή του στο νομό Αργολίδας.
Σε μια ανάλυση που επιχείρησε ο δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου Κώστας Καράπαυλος για να υπάρξει το σενάριο να πάρει δύο έδρες το ΠΑΣΟΚ και μία η ΝΔ στην Αργολίδα πρέπει να συμβεί κάτι από τα κάτωθι:
«1. Να περάσει το ΠΑΣΟΚ την ΝΔ στην Αργολίδα.2. Να κερδίσει η ΝΔ τις περισσότερες από τις μονοεδρικές, εκτός από τη Φωκίδα (όπως Γρεβενά, Θεσπρωτία, Σάμος, Ευρυτανία), ώστε να υπάρξει η ανάγκη να αφαιρεθούν από τη ΝΔ υπέρ του ΠΑΣΟΚ έδρες από τις τριεδρικές για να πάρει το μπόνους των 40 και3. Να έλθουν τα αποτελέσματα έτσι, ώστε η ΝΔ να μην έχει μεγάλα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα. Το σενάριο είναι τελείως απίθανο, εάν και χρειάζονται πολλοί υπολογισμοί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.Υπάρχει όμως μια περίπτωση να μην βγάλει η ΝΔ δεύτερη έδρα στην Αργολίδα.Εάν κάποια από τα μικρότερα κόμματα έχει μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο από τη ΝΔ. Αν για παράδειγμα λάβει στην Αργολίδα η ΝΔ 40%, θα χρησιμοποιήσει το 33,33% για να εκλέξει τον πρώτο βουλευτή από την πρώτη κατανομή και θα της απομείνει υπόλοιπο για τη δεύτερη 6,66% (50-33,33=6,66). Αν λοιπόν κάποιο κόμμα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό, θα πάρει αυτό την έδρα».
Τρία δημοσιεύματα «έβαλαν στην πρίζα» τους υποψήφιους βουλευτές. Δημοσίευμα του «Έθνους» αναφέρει: «Οι έδρες που παίζονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι στη Θεσπρωτία (μονοεδρική), τη Δράμα, την Αργολίδα, τη Β Αθηνών, την Α Αθηνών, τη Β Πειραιώς, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Αχαϊα και την Ηλεία. Με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα θα αντιστραφεί πλήρως η κατάσταση στις τετραεδρικές περιφέρειες. Η Ιπποκράτους θα βγάλει τρεις βουλευτές και η Ρηγίλλης έναν! Αυτές είναι ο Εβρος, η Καβάλα, η Πέλλα, η Ημαθία, η Πιερία, η Βοιωτία, η Κόρινθος και τα Χανιά. Στις μονοεδρικές το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει το 7-1. Θεωρεί πως έχει τη Ζάκυνθο, την Ευρυτανία, τη Σάμο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τα Γρεβενά και δίνει μάχη για τη Θεσπρωτία. Η Φωκίδα θεωρείται χαμένη.
Στις τριεδρικές το ΠΑΣΟΚ φουλάρει στη Δράμα και την Αργολίδα, όπου θέλει να ανατρέψει το 1-2 της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι θα κάνουν το 2-1 στη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Άρτα, την Αρκαδία και τις Κυκλάδες και πάνε για το 1-1-1 (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - μικρότερο κόμμα) στο Κιλκίς, στην Κέρκυρα και τη Λέσβο».
Αντίστοιχο είναι και το δημοσίευμα της «Ημερησίας»: «Οι έδρες που «παίζονται», είναι στη Θεσπρωτία (μονοεδρική), τη Δράμα, την Αργολίδα, τη B’ Αθηνών, την A’ Αθηνών, τη B’ Πειραιά, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Αχαΐα και την Ηλεία.
Mία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της ερχόμενης Kυριακής, το τοπίο στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες έχει λίγο - πολύ ξεκαθαρίσει. Οι επιτελείς του ΠAΣOK θεωρούν «κλειδωμένες» 146 έδρες και εντείνουν τις προσπάθειές τους για να κατακτήσουν άλλες 11, ώστε, σε συνδυασμό και με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, να πετύχουν την πολυπόθητη ισχυρή αυτοδυναμία που επιδιώκουν.
Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο κινούνται οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει πεντακομματική Bουλή και το Kίνημα να κινηθεί σε ποσοστά πάνω από 41%».
Επίσης το «Παρόν» γράφει: «Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, πενήντα από τους μέχρι πρότινος βουλευτές δεν θα είναι εκ νέου στο Κοινοβούλιο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι θα υπάρξουν και νέοι υποψήφιοι. Στην Αργολίδα αποχώρησε ο Γ. Μανώλης, νέος υποψήφιος είναι ο Γ. Αδριανός, ενώ υπό ορισμένες συνθήκες η ΝΔ μπορεί να βρεθεί με μία βουλευτική έδρα, την οποία θα διεκδικήσουν επίσης οι Ελ. Παπαδημητρίου και Δ. Κρανιάς».

Τα κόμματα

Στην μάχη και στην λογική του σταυρού όμως, μπαίνουν και οι κομματικοί μηχανισμοί.
Η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, διαφημίζει τους υποψηφίους της, τονίζοντας: «Η προεκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται. Τα διλήμματα τίθενται πια ξεκάθαρα. Η Αργολίδα πρέπει να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο με αντιπροσώπους που να εκφράζουν τη γνήσια λαϊκή συνείδηση, να έχουν δώσει δείγμα γραφής ευανάγνωστο, να έχουν δουλέψει στον τόπο αυτό και για τον τόπο αυτό.
Στις Ευρωεκλογές με την αποχή και την ψήφο στα «πολύ μικρά» κόμματα ο λαός έδειξε την απαρέσκειά του στην επικρατούσα πολιτική. Η ασπρόμαυρη φιγούρα του Μαυρογιαλούρου από το Ελληνικό σινεμά και το τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου «ήρθε ο Βουλευτής στο χωριό…» περιγράφουν την εκτίμηση που τρέφει μεγάλο μέρος του λαού μας για τη δράση των πολιτευτών μας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλαβε το μήνυμα και παρουσίασε στο λαό της Αργολίδας ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο όχι μόνο από ενεργούς πολιτικούς, αλλά από ενεργούς πολίτες. Ένα ψηφοδέλτιο που δεν αποτελείται από επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά από απλούς ανθρώπους με μια αξιοπρεπή και επιτυχημένη επαγγελματική και επιστημονική καριέρα. Συμπολίτες μας, που πριν εκτεθούν ως υποψήφιοι βουλευτές είχαν δώσει το παρόν στην Διοίκηση, την παιδεία, στο συνδικαλισμό, την αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Είχαν διεκδικήσει και είχαν λάβει τα «δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε» από την τοπική κοινωνία.
Δε θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάτι παρόμοιο η Ν.Δ., γιατί στο ψηφοδέλτιό της περιλαμβάνονται
- Άνθρωποι, που πρώτα σταδιοδρόμησαν στις αυλές σημαντικών προσώπων της παράταξής τους και μετά θυμήθηκαν την Αργολίδα.
- Άνθρωποι, που από τις υψηλές θέσεις τις οποίες κατά καιρούς κατείχαν, φρόντισαν μόνο για τη συντήρηση μιας πελατείας και όχι για το καλό του τόπου. (Εκτός εάν θεωρούν ότι με τα ρουσφέτια φρόντιζαν το καλό του τόπου…)
Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αργολίδας καλεί όλους τους συμπολίτες να διαβάσουν τα επίσημα βιογραφικά των υποψηφίων της απερχόμενης Κυβερνητικής παράταξης και να απαιτήσουν εξηγήσεις.
Η Ν.Δ. και οι πολιτευτές της οφείλουν να απολογηθούν για το Κυβερνητικό έργο της παράταξής τους. Το να επισείουν τον ΠΑΣΟΚικό κίνδυνο για να φοβίσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους δεν προσφέρουν ούτε στον τόπο, ούτε στην Δημοκρατία. Το να επαίρονται πως φρόντισαν «την υπογραφή των τευχών» του Αναβάλου ενώ ήδη είχαν προκηρυχθεί εκλογές, απογοητεύουν τους πολίτες, που καταλαβαίνουν την κοροϊδία.
Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αργολίδας θεωρεί ότι το ψηφοδέλτιο του Κινήματος εκφράζει αντικειμενικά τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της περιοχής. Η Σοφία Γκιόλα, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Γιώργος Παραβάντης, ο Τάσος Σαλεσιώτης και ο Δημήτρης Σίδερης ήταν και χθες μαζί με το λαό, θα είναι και αύριο».
Άμεση ήταν η απάντηση της νομαρχιακής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας:
«Από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές , υπενθυμίζουμε στους πολίτες της Αργολίδας ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξαν - δεν έμαθαν.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι με την ίδια νοοτροπία.
Ο πολιτικός πολιτισμός γι' αυτούς είναι μόνο λεκτικός , αγνοούν την εφαρμογή του , την ωριμότητα και την άσκηση που απαιτείται για να αμυνθείς και να μην υποκύπτεις στον πειρασμό του λαϊκισμού και των κάθε λογής σκοπιμοτήτων.
Σκόπιμα μπερδεύουν ή άραγε πραγματικά αγνοούν τι σημαίνει «αυλή» και «αυλικός» - κάτι άλλωστε που άκμασε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Έτσι βαφτίζουν την προσφορά ατόμων που άσκησαν συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο;
Οι υποψήφιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι άτομα καταξιωμένα κοινωνικά, επαγγελματικά, πολιτικά και κυρίως άτομα με ατράνταχτη θέληση για προσφορά στην Αργολίδα.
Δεν χρειάζονται πιστοποιητικά από το ΠΑΣΟΚ.
Έχουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αργολίδας τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν, αλλά και που στο μέλλον θα τους την παρέχουν απλόχερα.
Τους «Μαυρογιαλούρους» του ΠΑΣΟΚ τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών.
Δεν θα τους μοιάσουμε».

Αδύνατον να εφαρμοστούν τα μέτρα για τη νέα γρίπη και στα σχολεία

Μεγάλο παραμένει το πρόβλημα της καθαριότητας στο 1ου και 7ου δημοτικού σχολείου Άργους αφού μέσα στην προεκλογική περίοδο κανείς δεν ασχολείται με την επίλυση του βασικού προβλήματος που είναι η καθαριότητα του κτηρίου, ιδιαίτερα φέτος που παραμονεύει η επικίνδυνη νέα γρίπη.
Ο σύλλογος γονέων των δύο σχολείων που συστεγάζονται φιλοξενώντας 400 περίπου μαθητές, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την καθαρίστρια.
Οι γονείς τονίζουν σε ανακοίνωσή τους που έστειλαν προς τον δήμο, την σχολική επιτροπή και τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: «Αποτελεί κοινή διαπίστωση συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ότι είναι εξαιρετικό δυσχερής η εφαρμογή των νέων μέτρων για την προστασία των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού από το νέο ιό της γρίπης καθόσον το σχολείο μας στερείται υπηρεσιών καθαρίστριας κατά την διάρκεια του διδακτικού ωραρίου αφού η μοναδική καθαρίστρια του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο, ως γνωστόν, συστεγάζονται δύο σχολεία, το 1ο και το 7ο δημοτικό σχολείο, και φοιτούν 400 περίπου μαθητές, παρέχει τις υπηρεσίες της μετά το πέρας ταυ διδακτικού ωραρίου. Υπ' αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατος και ο στοιχειώδης ακόμη καθαρισμός των τουαλετών και των λοιπών χώρων του σχολείου κατά τη διάρκεια της παραμονής των μαθητών σ' αυτούς.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση το μεν αναιρεί, λόγω προφανούς αντικειμενικής αδυναμίας, την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων κατά της νέας γρίπης, θεμέλιο των οποίων αποτελεί ο επιμελής και συχνός καθαρισμός των χώρων κοινής χρήσης των μαθητών, το δε εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των μαθητών και διδασκόντων».
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Άργους, θεωρεί ότι «επιβάλλεται, εναλλακτικά, είτε η πρόσληψη μόνιμης καθαρίστριας με πλήρες ωράριο εργασίας είτε η απόσπαση μόνιμης καθαρίστριας από άλλο σχολείο προς κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των χώρων κοινής χρήσης του σχολείου κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου είτε η ανάθεση του έργου καθορισμού των χώρων του σχολείου κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου οε δεύτερη καθαρίστρια είτε η τροποποίηση της υπό κατάρτιση σύμβασης έργου με τη σημερινή καθαρίστρια ώστε να καλύπτει και τον καθαρισμό των χώρων κοινής χρήσης του σχολείου τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου».

Στο Ναύπλιο

Εντωμεταξύ συνεχίζεται ο διάλογος που άνοιξε εδώ και καιρό για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σχετικά με την σχολική στέγη και στο Ναύπλιο.
Την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπεύθυνου για τα σχολεία από τον δήμο Δημήτρη Κωστούρου, έγινε συνάντηση για το θέμα της χολικής στέγης, με φορείς. Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα: α) Χωροταξική ανακατανομή των σχολείων διότι κάποια παρουσιάζουν μεγάλο συνωστισμό τη στιγμή που γειτονικά τους σχολεία έχουν πολύ λιγότερα παιδιά. β) Τα σχολεία που έχουν προβλεφθεί στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως. γ) Πιθανή χωροθέτηση σε όμορα οικόπεδα εκπαίδευση και αθλητισμού στην επέκταση σχεδίου πόλεως στη Γλυκειά έτσι ώστε να αυξηθούν οι χώροι και οι υποδομές. δ) Οικόπεδα που υπάρχουν και έχουν χαρακτηρισθεί χώροι εκπαίδευσης. δ) Να εξετασθούν τα στοιχεία τα αριθμητικά των Δημοτικών για να προκύψουν τα μελλοντικά στοιχεία για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. ε) Στατικές μελέτες στα παλιά Σχολικά συγκροτήματα. Στ) Το 2015 να έχει κατασκευαστεί ένα από τα καλύτερα σχολεία στην Ελλάδα στην επέκταση του σχεδίου πόλεως στη Γλυκειά, με τις απαραίτητες αθλητικές, τεχνολογικές, οικολογικές και εργαστηριακές υποδομές.
Ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε τρεις μήνες.
Στην συνάντηση είχαν προσκληθεί μεταξύ άλλων και τα κόμματα. Το ΚΚΕ χωρίς να παρευρεθεί καταγγέλλει ότι «οι συμμετέχοντες είχαν απλά σκοπό να φορτώσουν την ευθύνη για τη λύση του προβλήματος, που ουσιαστικά δημιουργούν τα κόμματα που στηρίζουν, στους πολίτες. Δεν είχαν καμία πρόθεση για ουσιαστική πρόταση και λύση».
Η νομαρχιακή επιτροπή του ΚΚΕ τονίζει ότι «η οικιστική ανάπτυξη και αύξηση του πληθυσμού στο Δήμο Ναυπλίου αλλά και η κακή κτιριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα υπάρχοντα σχολεία, κάνει επιτακτική την ανάγκη κατασκευής νέων σχολείων». Τονίζουν ακόμα ότι «οι όποιες προσωρινές λύσεις, δεν αναιρούν την ανάγκη για τη δημιουργία σύγχρονων καινούριων σχολείων με όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως βιβλιοθήκες και καινούριες αίθουσες, αλλά και τους απαραίτητους χώρους, για να διασφαλιστεί οριστική λύση στο οξύ κοινωνικό αυτό ζήτημα. Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει πολλά χρόνια υπομονή. Οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλες. Η απόδοση των ευθυνών από την Νομαρχία στο Δήμο και αντίστροφα δεν έλυσαν το πρόβλημα. Αντίθετα είναι αποκαλυπτική για τη συμβολή τους στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων».

Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας ζητά απαντήσεις από τα κόμματα

Απαντήσεις από όλα τα κόμματα, με αφορμή τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτώβρη, ζητά η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας, για μια σειρά τοπικών ζητημάτων που «καίνε» την περιοχή.
Με σύνθημα «Ζητάτε ψήφο – Ζητάμε θέσεις η Παρέμβαση τονίζει:
Όπως είναι γνωστό στις εκλογές τα πολιτικά κόμματα προτείνουν στους πολίτες λύσεις και ζητούν την ψήφο τους.
Λύσεις για την οικονομία την κοινωνία το περιβάλλον.
Κάποιες από αυτές τις προτάσεις είναι γενικές όπως για παράδειγμα αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης, εξωτερική πολιτική, εργασιακές σχέσεις, κατευθύνσεις στην οικονομία.
Κάποιες άλλες όμως μπορούν να εξειδικευθούν σε συγκεκριμένα μέτρα στην κάθε περιοχή της χώρας και άρα να γίνουν αντιληπτά από τους πολίτες καλύτερα.
Στο πως δηλαδή θα επηρεαστεί η καθημερινότητα τους άμεσα αν εφαρμοστεί η γενική πολιτική κατεύθυνση του κάθε κόμματος στον τόπο τους.
Να λάβετε παρακαλώ υπ όψιν σας ότι σε όλα τα θέματα που καταγράφονται η κοινωνία των πολιτών έχει παρέμβει έχει διαμορφώσει λιγότερο η περισσότερο θέσεις και έχει πραγματοποιήσει δράσεις μέσα από κινήσεις, σωματεία, διαδίκτυο.
Παρακάτω, θα διαβάσετε τις δικές μας θέσεις.
Πέστε μας αν συμφωνείτε η διαφωνείτε με αυτές. Η τι άλλο προτείνετε.
Εστί θα βοηθούσε αν είχαμε την προσωπική σαν τοποθέτηση και δέσμευση από την πλευρά του κόμματος σας.

Περιβάλλον

Διαπίστωση - Η μη τήρηση του Νόμου αποτελεί τον κανόνα.
Η μη επιβολή κυρώσεων επίσης, τον κανόνα.
Και όπου, μετά από πιέσεις μας επιβληθούν ποινές, όπως π.χ. κατεδαφίσεις, αυτές δεν υλοποιούνται με αστείες προφάσεις.
1. Παραλίες και ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων.
Τι γίνεται με τις καταπατήσεις σε Παναγίτσα (Λάκες) και Γαλαξία (Τζέμι)
Εμείς λέμε- Κατεδάφιση όλων των παράνομων περιφράξεων. Ποινές για καταπάτηση αιγιαλού, πρόσβαση στην παραλία σύμφωνα με τον Νόμο,
απαλλοτρίωση παραλίας υπέρ του Δημοσίου, επειδή εξυπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον.
Χώρος της ΔΕΠΟΣ πάνω από το Πόρτο Χέλι. Τι σχεδιασμό προτείνετε.
Νερό
Το Νερό τελειώνει, και πολιτική για το νερό δεν υπάρχει ακόμη.
Διαπιστώνουμε πως η ενασχόληση των αρχών με τους υδάτινους πόρους όπως ασκείται στην Πελοπόννησο δεν είναι βιώσιμη, δηλαδή δεν προστατεύει το φυσικό αυτό αγαθό από την ρύπανση και την εξάντληση, αλλά ούτε και τα φυσικά οικοσυστήματα που μας παρέχουν το νερό, όπως τα ποτάμια, οι πηγές, οι λίμνες, δάση, οι ορεινοί όγκοι, υπόγειοι. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τα την κλιματικές αλλαγές που επιβαρύνουν τον πλανήτη, δεν εγκυμονεί παρά μόνο κινδύνους για το νερό, με άγνωστες συνέπειες και στις οικονομικές δραστηριότητες αλλά και στην ίδια την ποιότητα ζωής στην νότια Ελλάδα
Κάθε προβληματισμός σ ότι αφορά το νερό απαντάται με τον Ανάβαλο!
Εκτός από τον Ανάβαλο τι άλλα μέτρα υπάρχουν;
Εμείς λέμε- Μικρά φράγματα συγκράτησης του νερού ,μείωση κατανάλωσης, αλλαγή χρήσης νερού στις γεωργικές καλλιέργειες, χρήσεις νερού σε εξοχικά (πισίνες ,γκαζόν), κρατική επιδότηση πόσιμου νερού και χτύπημα της κατανάλωσης εμφιαλωμένου σε πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.
Στόχος, η βελτίωση του υδροφόρου ορίζοντα, μεσοπρόθεσμα.
Θαλάσσιος χώρος, ρύπανση, ιχθυοτροφεία, υπεραλιεία, μονάδες αφαλάτωσης.
Εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως η περαιτέρω αδειοδότηση ιχθυοτροφικών μονάδων, να ενταθεί ο έλεγχος των υπαρχουσών επειδή είναι
η ιδιαίτερα αποκλεισμένη (Κόλπος στον κόλπο) περιοχή μας και συγχρόνως με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα. Οι ρύποι αποκλειστικά από την ιχθυοκαλλιέργεια είναι ορατή στις παραλίες και καταστροφική για το θαλάσσιο χώρο ζωής.
Επίσης πρέπει να ενταθεί ο έλεγχος αλιείας, επειδή αν συνεχιστεί με τον τρόπο που γίνεται σήμερα και ο θαλάσσιος κόσμος θα εξαφανισθεί αλλά και οι ψαράδες θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα.
Οσο αφορά στις σχεδιαζόμενες μονάδες αφαλάτωσης, Κοιλάδας (γκολφ) και Σαλαντίου (πώληση σε παραθεριστικές κατοικίες) είναι απαράδεκτες λόγω της γεωγραφικής θέσης και των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκ τούτου.
Μόλυνση κόλπου Σαλάντι από μονάδες αφαλάτωσης.
Aπορρίμματα
Εμείς νομίζουμε ότι είναι μονόδρομος η Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων,
ήτοι : Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Μείωση σκουπιδιών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων. Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχή των δημοτών. πολιτικές μείωσης του όγκου,
Και απορρίπτουμε σε αντιδιαστολή σχεδιασμός δεματοποίησης και συγκέντρωση απορριμμάτων τεσσάρων Δήμων (Λυγουριο Επίδαυρος Ερμιόνη Κρανίδι) στην θέση Ανάθεμα Διδύμων με παράλληλη λειτουργία μονάδας ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ καθαρισμού των υγρών της συμπίεσης, χωρίς να υπάρχει καν σχεδιασμός που θα διατίθενται.Ακόμα αφήνοντας εντελώς ανοιχτό τον τελικό προορισμό των δεμάτων.
Βιολογικοί καθαρισμοί Κρανιδίου Ερμιόνης
Τριτοβάθμια επεξεργασία (εύρεση πόρων )διάθεση λυματολάσπης και νερού που παράγεται.
Δάση
Πυροπροστασία Κορακιάς Καταφυκίου, εθελοντικές ομάδες, οργάνωση δήμων.
Συνύπαρξη κοινωνικών ομάδων
Αλλοδαποί εργαζόμενοι (γύρω στους χίλιους Ινδούς και άγνωστος αριθμός πολιτών της ΕΕ αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών) πόσοι είναι τι μέτρα θα παρθούν για την ομαλή ένταξη αυτών και των οικογενειών τους στην τοπική κοινωνία πως εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία (εξασφάλιση της νομιμότητας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους) τι αντιδράσεις υπάρχουν από τους Έλληνες εργαζόμενους
Τσιγγάνοι
Απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων σχεδιασμός εγκατάστασης τους σε καταυλισμό με τις απαραίτητες υποδομές, εκπαίδευση των παιδιών τους.
Υγροβιότοποι, Ζώα.
Εμείς νομίζουμε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαφύλαξη, προστασία των Υγροβιοτόπων της Κοιλάδας και στα Φλάμπουρα από ιδιωτικές ορέξεις οικοπεδοποίησης / εκμετάλλευσης, ακόμα και ιδιαίτερα αν αυτές είναι της Εκκλησίας.
Το ίδιο ισχύει σε ότι αφορά προστασία και διαφύλαξη της άγριας Ζωής, μέτρα για τα αδέσποτα, στείρωση, καταφύγια τραυματισμένων, σε συνεργασία με τον σύλλογο που δραστηριοποιεται χρόνια τώρα στην επαρχία μας.
Αστικό περιβάλλον
Θεωρούμε απαραίτητα επειδή αυτονόητα ( όχι εδώ προφανώς ) μέριμνα για δρόμους , κυκλοφοριακό ,παιδικές χαρές ,πεζοδρόμια και πεζόδρομους, προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου με ασφαλείς ποδηλατολωρίδες.
Υγεία
Eλλείψεις Κέντρου Υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, εξοπλισμό.
Δημόσια Διοίκηση, Δημόσιες Υπηρεσίες.
Στη μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή μας διαπιστώσαμε εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων
Αργορυθμία η κωλυσιεργία, αδράνεια, αδιαφορία, ανοχή η κάλυψη παράνομων πρακτικών .
Δεν μας αρκεί η κοινότοπη εξήγηση ότι επικρατεί και εκεί εξυπηρέτηση συμφερόντων, διαπλοκή, διαφθορά. Ιδιαίτερα από εκείνους που επιλέξαμε για να ορίζουν και να υπηρετούν τον Νόμο.
Εσάς σας αρκεί ? Δεν το έχετε υπ όψιν ? Και αν συμφωνείτε μαζί μας, πως νομίζετε ότι αντιμετωπίζεται ?
Πέρα από αυτά υπάρχουν θέματα που είναι έξω από τις δικές μας δραστηριότητες, όμως επειδή, όπως ξέρετε και ξέρουμε, αφ ενός αλληλοσυνδέονται και αφ εταίρου είναι ζωτικής σημασίας για το
κοινωνικό μας περιβάλλον, περιμένουμε επίσης την τοποθέτησή
σας και πάνω σ αυτά.
Κοινωνία εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα
Ανεργία στην επαρχεία μας επιδόματα και προϋποθέσεις τρόποι να ανοίξουν δουλειές. Ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, εργάτες γης.(τήρηση της νομιμότητας, πόσοι αλλοδαποί εργάζονται παράνομα)

Οικονομία

ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.
Νέο ειδικό χωροταξικό και πως θα επηρεάσει την περιοχή μας αν ενταχθούν περιοχές στην ζώνη Β ?
Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω κρίσης προτεινόμενες λύσεις,
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, Μαρίνες, Εποχιακός Τουρισμός.
Κλειστές ξενοδοχειακές μονάδες (Γιούλη,Σαλαντι,Βερβεροντα)
Τι σημαίνει για εσάς θεματικός τουρισμός πως μπορούμε να έχουμε τουριστική κίνηση εκτός της καλοκαιρινής περιόδου (σεμινάρια, συνέδρια, χειμερινός τουρισμός, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ).Διαφήμισι,οργάνωση υποδομές.
Γήπεδο Γκολφ θετικό, η όχι ? Επιδράσεις στο φυσικό περιβάλλον, πραγματικά οφέλη για την τοπική οικονομία και ποια είναι.
Αγροτική παραγωγή
Μέτρα προώθησης και ανάδειξης του ελαιολάδου,κρύα έκθλιψη καλαίσθητη συσκευασία, όχι υδροβορες ποικιλίες, βιολογική καλλιέργεια , περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση της μούργας,
Κρασί και ενίσχυση των παραγωγών
Αναζήτηση άλλων καλλιεργειών υψηλής ποιοτικής απόδοσης που να ανταποκρίνονται στις φυσικές δυνατότητες του τόπου.
Υγεία
Eλλείψεις Κέντρου Υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, εξοπλισμό.
Πολιτισμός
Ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού μας παρελθόντος ιεραρχήσεις και προτεραιότητες . Πολιτιστικό κέντρο Ερμιονιδας, αίθουσα εκδηλώσεων θεατρική και κινηματογραφική αίθουσα, δωρεάν μαθήματα στην νεολαία (χώρος μουσική θέατρο φωογραφια ζωγραφική κλπ)Μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που θα τονώσει την τουριστική κίνηση της επαρχίας μας (όχι μόνο το καλοκαίρι)
Ενοποίηση (δικτυακή αρχικά )των βιβλιοθηκών Ερμιόνης- Κρανιδίου σε μια με δυο παραρτήματα, εμπλουτισμός με σπάνιες εκδόσεις αλλά και εκδόσεις νέων βιβλίων, πόροι.

Ξέχασαν την Αργολίδα οι υποψήφιοι

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ του σταυρού, που γίνεται τα τελευταία 24ωρα από τους υποψήφιους όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα των μικρότερων, ελάχιστα ακούσαμε για την Αργολίδα. Κάθε λογής υποψήφιοι εκφωνώντας ομιλίες – καρμπόν και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με ξύλινη παλιομοδίτικη γλώσσα, προσπάθησαν όλο αυτό το διάστημα να μας πείσουν να τους ψηφίσουμε, χωρίς να μας πουν τι συγκεκριμένα πλάνα και τι συγκεκριμένα σχέδια έχουν στο μυαλό τους για τον νομό που εκλέγονται. Και όσοι το επιχείρησαν - πλην μεμονωμένων ίσως εξαιρέσεων - δεν μας έπεισαν, γιατί τους έλλειπαν τα επιχειρήματα.
ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν είναι ξεχωριστό κρατίδιο η Αργολίδα και σίγουρα εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό των κομμάτων, όμως υπάρχουν ιδιαιτερότητες που δεν εξαντλούνται στον Ανάβαλο, ο οποίος λόγω επικαιρότητας είχε την τιμητική του για μια ακόμα φορά και τον θυμήθηκαν σχεδόν όλοι, αν και εδώ πάλι δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο. Και δεν είναι μόνο οι υποδομές σε δρόμους και σε φράγματα που μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη σε έναν νομό. Ούτε βέβαια η λογική του «Μαυρογιαλούρου» που υπόσχεται προεκλογικά «γεφύρια» για να σώσει αυτόν τον τόπο και μετά επειδή δεν μπορεί, απλά δεν τα φτιάχνει.
ΛΕΙΠΕΙ ο εξειδικευμένος σχεδιασμός για την ανάπτυξη, κάτι στο οποίο μπορεί να συνδράμει και η Κοινοβουλευτική δράση των εκλεγμένων εκπροσώπων μας. Αρκεί να το θέλει και η κομματική στέγη κάτω από την οποία βρίσκονται. Γιατί αν τα περιμένουμε όλα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαύρο φίδι που μας έφαγε…
ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ τι συγκεκριμένα θα γίνει με τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που κλείνουν στο Άργος και αλλού και πώς θα μείνει στον τόπο του όλος αυτός ο κόσμος. Δεν ακούσαμε τίποτα για τις άλλες επιχειρήσεις της Αργολίδας, που φεύγουν για τα Βαλκάνια, ώστε να εξασφαλίσουν φθηνά μεροκάματα. Δεν ακούσαμε τίποτα για την πείνα των ψαράδων που λόγω της μόλυνσης του Αργολικού κόλπου δεν βγάζουν ψάρια. Δεν ακούσαμε τίποτα για τους αγρότες του κάμπου, που θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Δεν ακούσαμε τίποτα ιδιαίτερο για τους μετανάστες που ζουν στην Αργολίδα. Δεν ακούσαμε τίποτα χειροπιαστό για τα σκουπίδια, για την ποιότητα της ζωής μας, για την καθημερινότητά μας. Και ακολουθεί μακρύς ο κατάλογος…
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ βουλευτές θα έπρεπε να εξειδικεύουν το πρόγραμμα του κόμματός τους, στις ανάγκες του νομού και των κατοίκων του, κάτι όμως το οποίο δεν συνέβη. Θα έπρεπε να δώσουν «μασημένη τροφή» στον ψηφοφόρο της Αργολίδας και να του εξηγήσουν τι επιπτώσεις - θετικές ή αρνητικές - θα έχει το πρόγραμμα του κόμματός τους ιδιαίτερα σ΄ αυτόν τον τόπο. Θα έπρεπε να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με την περιοχή που ζητούν να τους στείλει στη Βουλή.
ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΑΝ όμως. Ίσως γιατί δεν έχουν τις γνώσεις να το πράξουν, ίσως όμως και γιατί θέλουν να βάλουν παρωπίδες στον ψηφοφόρο και να κατευθύνουν την σκέψη του, μόνον εκεί που το Αθηνοκεντρικό κράτος επιθυμεί.

Α, την Κυριακή ψηφίζω

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΑΤΩ από άλλες προϋποθέσεις οι εκλογές της Κυριακής θα αποτελούσαν γιορτή της Δημοκρατίας. Ήρεμο κλίμα, ελάχιστες αφίσες, μικρή ηχορύπανση, ελάχιστες αντιπαραθέσεις και αυτές μάλλον προς χάριν αστεϊσμού.
ΚΑΤΩ από άλλες συνθήκες θα συζητούσαμε για τα προβλήματα του Νομού, για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες τις θάλασσές μας, τα σκουπίδια μας, το νερό ύδρευσης και άρδευσης.
ΚΑΤΩ από άλλες συνθήκες θα συζητούσαμε για οικονομικές θεωρίες και πολιτικά συστήματα. Κοσμοθεωρήσεις της παγκοσμιοποίησης, για τις επιταγές και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.
ΚΑΤΩ από τις σημερινές συνθήκες, των σκανδάλων, της ανικανότητας επίλυσης εθνικών προβλημάτων, τις διαφθοράς, της διάλυσης των θεσμών, της καταβαράθρωσης των αξιών ανακαλύψαμε πιο έντονα το Εγώ μας.
ΚΑΤΩ από αυτές τις συνθήκες δεν θα υπάρχουν θέσεις στο ΟΑΕΔ, αλλά στα συρτάρια των υποψηφίων. Δεν θα εκδίδονται λογής λογής άδειες αν δεν υπάρχει η κομματική διαπίστευση.
ΚΑΤΩ από αυτές τις συνθήκες η αξιολόγηση των προσόντων του καθενός μας δεν θα γίνεται από τους μηχανισμούς του κράτους αλλά από τα επιτελεία των κομματαρχών, ενδημικού είδους υπαναπτύκτων κοινωνιών.
ΚΑΤΩ από αυτές τις συνθήκες ανθεί ο δικομματισμός και οι αίτιοι της κατάστασής μας νέμονται «δημοκρατικά» την εξουσία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι υποχρέωση των λίγων των φίλων των μικρών κομμάτων να ξυπνήσουν τους ψηφοκουβαλητές αλυσοδέσμιους του μικροπροσωπικού συμφέροντος να αποσείξουν τα δεσμά του ρουσφετιού και της αλλοτρίωσης τους και να ξαναγίνουν πολίτες.

Ο Οιδίποδας της επανάστασης

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Νέος φοιτητής ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην εξέγερση του Νέου Πολυτεχνείου. Σε πείσμα της φτώχεια που τον κυνηγούσε από παιδί κατάφερε και πέρασε στις εξετάσεις. Σχεδόν ξυπόλητος μπήκε για να παρακολουθήσει το πρώτο μάθημα, δουλευτής πολύ καλός φοιτητής και πρώτος στην οργάνωση για να αλλάξει τον κόσμο. Μεγάλη του χαρά εκείνα τα χρόνια ήταν οι παραστάσεις καραγκιόζη που έδινε μαζί με φίλους , οι πιο αντιστασιακές ατάκες που μπορούσες να φανταστείς έφευγαν από τις σκιές Ας ήταν καλά ο κυρ Γιώργης που του έμαθε την τέχνη του Καραγκιόζη.
Ήταν μέσα του Νοέμβρη όταν άρχισε να πέφτει η αυλαία της στρατιωτικής κυβέρνησης και άρχισε να ανεβαίνει η προσωπική του παράσταση. Από τότε για πολλά χρόνια μέχρι το τέλος του πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής του τόπου.
Ήταν έκπληξη για τους φίλους του ότι διάλεξε ένα κόμμα εξουσίας για να κάνει την πολιτική του πορεία. Για το κόμμα όμως ήταν θείο δώρο, η πύλη επικοινωνίας με τα λαϊκά στρώματα.
Βέβαια οι παλιοί σύντροφοι του δεν του το συγχώρεσαν ποτέ αυτό.
- Εξαργύρωσες την διαρκή επανάσταση με την επανάπαυση της κυβερνητικής εξουσίας.
Του είπε ο Γιώργος, παλιός φίλος και συμφοιτητής μια μέρα που τον είδε τυχαία στο εκλογικό του κέντρο.
-Εγώ πάντα σας θυμάμαι, σας σκέπτομαι και για σας αγωνίζομαι .Πρόλαβε να του πει καθώς εκείνος περιφρονητικά απομακρυνόταν. Και πράγματι του έρχονταν στο νου του οι παλιοί του φίλοι όταν ήταν στο μπάνιο μπροστά στον καθρέφτη. Και οι αναμνήσεις αυτές σταματούσαν κατά μια περίεργη σύμπτωση με ένα ελαφρό κόψιμο στο αριστερό του μάγουλο.
- Δεν βαριέσαι κάποτε θα καταλάβουν ( μονολογούσε και προσπαθούσε να σταματήσει την μικρή πληγή και αυτόματα σταματούσαν και αυτές οι ενοχλητικές σκέψεις ).
Αμέσως μετά την μεταπολίτευση βγήκε για πρώτη φορά στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Σηκωμένο στα χέρια των πήγαν στο Κεντρικό Συμβούλιο οι φίλοι και οι οπαδοί του κόμματος. Αφού τελείωσαν τα πανηγύρια οι παλιοί μέντορες της Λαϊκής Εξουσίας τον πήραν στα παραμέσα δωμάτια.
Σαν σύμβολα πανάρχαιας τελετής μύησης τον περίμεναν πάνω σε μια καρέκλα ένα διχαλωτό πουκάμισο και ένα ζευγάρι παπούτσια με παράξενα τακούνια.
- Τώρα που πήρες και εσύ το δρόμο της Λαϊκής Εξουσίας πρέπει να μυηθείς στα ιερά σύμβολα μας. Του είπε ο Σφίγγας, ο πρόεδρος του κόμματος. Τα παπούτσια έχουν ειδικά τακούνια για να σε ψηλώνουν
- Μα δεν έχω κανένα πρόβλημα με το μέτριο ύψος μου ( του είπε )
- Ναι αλλά τώρα υπηρετείς τον λαό και την πατρίδα «λίγο ακόμα και θα ανεβούμε ψηλότερα» ήταν το βασικό μας σύνθημα. Είναι ένα οπτικό σύμβολο για την Λαϊκή Εξουσία .
- Αν είναι για τον λαό ας είναι. Και αυτό το πουκάμισο με την παράξενη διχάλα στο λαιμό τι είναι ;
- Άλλο ένα σύμβολο της Λαϊκής Εξουσίας, εφαρμόζει ακριβώς κάτω από τον λαιμό σου και σε αναγκάζει να κοιτάς διαγώνια αριστερά προς τα πάνω, το όραμα για το διαρκές της Λαϊκής Εξουσίας
Με βαριά καρδιά και μια αδιόρατη αγωνία τα φόρεσε . Ένοιωσε όμως ένα παράξενο κλείδωμα γύρω από το λαιμό και τα πόδια του. Κάποιοι παράξενοι ήχοι σκορπίστηκαν στον αέρα. Του έλυσε όμως αμέσως τις απορίες ο Σφίγγας
- Στην διχάλα και στα τακούνια υπάρχουν ηλεκτρονικοί δέκτες και πομποί για να σε προστατεύει η Κεντρική Εξουσία του κόμματος μας είσαι πολύτιμος, είσαι ένα σύμβολο πλέον. Παράλληλα είναι και τα διαπιστευτήρια σου, η ηλεκτρονική σου ταυτότητα για να ανοίγουν αυτόματα οι πύλες όταν μπαίνεις στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων . Αν βέβαια δεν τα επιθυμείς απλά τα βγάζεις και αποχωρείς από το κοινοβούλιο και το κόμμα. Όλοι οι Εκλεγμένοι τα φοράνε.
Δέχθηκε το Λαϊκό Παιδί και μπήκε στον Κόσμο της Εξουσίας των Αντιπροσώπων. Ιδιαίτερα δημοφιλής, εκλεγόταν συνεχώς, είχε και τα ΜΜΕ στο πλευρό του. Μόνο που σε κάθε εκλογική του νίκη συνέβαιναν και παράξενα πράγματα. Όλο και πιο ψηλά ανέβαιναν τα τακούνια και η διχάλα στον λαιμό όλο και πιο πολύ τον πίεζε να κοιτά πιο ψηλά διαγώνια αριστερά προς τα πάνω.
Ψήλωνε το μπόι του , στράβωνε το βλέμμα του και γέμιζε εξουσία .
Όλα άλλαξαν όταν ένα πρωινό σε ένα δελτίο ειδήσεων άκουσε για τον θάνατο του μαστρο- Γιώργη διάσημου καραγκιοζοπαίχτη. Σχεδόν παππούς του ο παλιός του γείτονας μαζί του έμαθε τον κόσμο του Θεάτρου Σκιών και στην αυλή του έφτιαξε τις πρώτες του φιγούρες
- Ο Καραγκιόζης παιδί μου δεν έχει ανάγκη από το βάθος των δυτικών, όλα στο φως. Τον βλέπεις πόσο πιο μεγάλος είναι και από την παράγκα και από το Σαράι. Ο άνθρωπος να είναι πάνω από τα πράγματα και όχι τα πράγματα πάνω στον άνθρωπο.
Με το ειδικό τεράστιο τζιπ για να χωράει με τα ψηλά τακούνια της Εξουσίας που φορούσε έφτασε στη παλιά λαϊκή του γειτονιά. Πάρκαρε δυο τετράγωνα πριν από το σπίτι του κυρ Γιώργη Κανείς δεν τον αναγνώρισε. Αλλά και αυτός δεν τους έβλεπε. Στην πόρτα της εσωτερικής αυλής του κυρ Γιώργη είχε ένα ξαφνικό πρόβλημα δεν μπορούσε να περάσει. Τα τακούνια τον είχαν ψηλώσει πάρα πολύ και η διχάλα τον εμπόδιζε να σκύψει Χωρίς να το σκεφτεί , πετά τα παπούτσια. Ή επαφή των ποδιών του με το υγρό χώμα ξύπνησε όλες τις μνήμες από τα παιδικά του χρόνια. Με μεγάλη δυσκολία ο Εκλεγμένος έβγαλε και την διχάλα από το λαιμό του. Τότε ξανακέρδισε ,το βλέμμα, την όραση , την συνείδηση του. Τότε σχεδόν αυτόματα ξανα(οί)δε τους συνανθρώπους του, αυτούς με τους οποίους μεγάλωσε μαζί και αγωνίστηκε μαζί τους. Τον είδαν και αυτοί και τον έπνιξαν στις αγκαλιές τους.
Τα κλάματα του έγινα ξέσπασμα λυγμού όταν τον αγκάλιασε ο παιδικός του φίλος και συμφοιτητής ο Γιώργης. Ευτυχώς τώρα δεν του είπε τίποτα για την Εξουσία που της παραδόθηκε τόσα χρόνια . Όλοι νόμιζαν ότι έκλαιγε για τις μνήμες από τον παλιό του δάσκαλο τον καραγκιοζοπαίχτη. Αυτός όμως θρηνούσε γιατί η Εξουσία των Αντιπροσώπων το στέρησε την επαφή με την γη, έχασε την γείωση του αλλά το χειρότερο έχασε το βλέμμα του, την όραση του την Λαϊκή του συνείδηση. Μέχρι να πάνε τον κυρ Γιώργη στο νεκροταφείο κατάλαβε ότι έτσι όπως εγκλωβίστηκε μέσα στον γυάλινο πύργο της εξουσίας , έτσι όπως το «ψήλωσαν» και τον «στράβωσαν» δεν μπορούσε να δει ποτέ προς τα κάτω, εκεί που ήταν τα πραγματικά προβλήματα του λαού, εκεί από όπου ξεκίνησε εκεί που ανήκε. Τότε κατάλαβε την παγίδα που του έστησε με τα ψηλά τακούνια και το διχαλωτό πουκάμισο ο Σφίγγας.
Ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο όταν την άλλη μέρα τον βρήκαν νεκρό μπροστά από το άγαλμα του «Άγνωστου Στρατιώτη». Η διχάλα που τον στράβωνε μπηγμένη μέσα στα μάτια του, μια φιγούρα του καραγκιόζη στα χέρια, με τα ψηλά τακούνια είχε φτιάξει έναν μικρό μπερντέ και πίσω από το ριζόχαρτο αντί για πανί έγραφε :
« Σήμερον ο Οιδίποδας της επανάστασης, έβγαλε με την διχάλα της εξουσίας τα μάτια της χαμένης του συνείδησης , περνώντας τον Αχέροντα βρήκε το φως του».


26/9/09

Η ΕΚΔΟΣΗ PDF 24.9.2009


24/9/09

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 24.9.2009


Ξέχασαν οι υπουργοί τις υποσχέσεις για την Αργολίδα και εκθέτουν το κόμμα τους προεκλογικά

Για υπογραφές την τελευταία στιγμή τρέχουν οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να δώσουν αφ΄ ενός επιχειρήματα στους υποψήφιους βουλευτές της Αργολίδας, σε μια προσπάθεια να αποστομώσουν τους αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ, αλλά παράλληλα και να μην αφήσουν μετέωρες τις υποσχέσεις που δίνονταν απλόχερα το τελευταίο διάστημα, αλλά και για να κλείσουν εκκρεμότητες που εκθέτουν την κυβέρνηση προεκλογικά.
Λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος περνώντας από το Κρανίδι, με ευκολία υποσχέθηκε την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Ήρθαν όμως οι εκλογές και ξέχασε να το υπογράψει.
Και ξαφνικά διαβάσαμε ότι «με παρέμβαση της Έλσας Παπαδημητρίου ιδρύεται στο Κρανίδι το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου». Τι συνέβη; Κατά την περιοδεία της στο Κρανίδι η Έλσα Παπαδημητρίου πληροφορήθηκε το θέμα που υπήρχε με την υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε και επικοινώνησε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τελικά εκείνο το πρωί ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπέγραψε την ίδρυση στο Κρανίδι μεγάλου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, όπως είχε υποσχεθεί και είχε υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών του Δήμου Κρανιδίου στις 28 Αυγούστου 2009!
Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Κρανιδίου σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο στον τομέα της Υγείας, είχε ξεκινήσει την προσπάθεια αναβάθμισής του Κέντρου Υγείας, μέχρι την κατασκευή νοσοκομείου, όπως προβλέπεται, στην αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως Κρανιδίου. Ο Δήμαρχος Κρανιδίου υποδεχόμενος τον υπουργό τον Αύγουστο, του έθεσε το θέμα, αφού η δημιουργία του νέου Κ.Υ. αστικού τύπου αποτελούσε πρωτεύοντα στόχο για την πρόληψη, τη διάγνωση και πρωτοβάθμια περίθαλψη, τις πρώτες βοήθειες και μικροεπεμβάσεις, την φυσική ιατρική - αποκατάσταση, την οικογενειακή ιατρική με εφαρμογές πληροφορικής, την εκπαίδευση των ιατρών και του λοιπού προσωπικού, νοσηλευτικές υπηρεσίες, κοινωνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ιατροκοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες.
Ήρθαν όμως οι εκλογές και η υπόσχεση κινδύνεψε να μείνει στα …χαρτιά.
Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί με το μεγάλο έργο του Αναβάλου. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής από το Ναύπλιο είχε υποσχεθεί το έργο κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Όμως κάποιες από τις υπογραφές άρχισαν να μπαίνουν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, μόλις προκηρύχτηκαν οι Εθνικές εκλογές. Αλλά απομένουν πολλές ακόμα γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο, με αποτέλεσμα να αποτελέσει και πάλι προεκλογικό επιχείρημα όλων των κομμάτων. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα παραδέχθηκε το πρόβλημα που υπάρχει και ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Κρανιάς στέλνοντας επιστολή στον κο Χατζηγάκη, και υπενθυμίζοντάς του ότι «κρεμάει» ουσιαστικά τον πρόεδρο του κόμματος. Αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή - που μάλιστα δόθηκε και στην δημοσιότητα: «Σταθερά πρωτεύων στόχος ήταν και παραμένει η αποκλειστικά Δημόσια διαχείριση ενός φυσικού αγαθού, όπως είναι το νερό. Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, σας καλώ να ολοκληρώσετε με την υπογραφή σας την διαδικασία δημοπράτησης των τευχών του έργου».
Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για την μεταφορά νερού του Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μιδέα κλπ.Δημόσιες παρεμβάσεις χρειάστηκαν να γίνουν όμως και για τις αποζημιώσεις 2500 αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με την απειλή κινητοποιήσεων μέσα στην προεκλογική περίοδο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγκάστηκε να στείλει την προηγούμενη εβδομάδα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας την αρμόδια διευθύντρια του Οργανισμού για λύσει το πρόβλημα που ταλανίζει μήνες τώρα τους δικαι

16 Κόμματα και 45 υποψήφιοι ζητούν την ψήφο μας

Μεγάλη επιλογή μεταξύ των 16 κομμάτων και των 45 υποψηφίων θα έχουν οι ψηφοφόροι της Αργολίδας, ώστε να μην δικαιολογείται η αποχή από την κάλπη, εκτός και αν θέλει κάποιος το «δικό του, καταδικό του» κόμμα.
Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου υποψήφιοι βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας του νομού Αργολίδας για τις γενικές βουλευτικές εκλογές που θα διενεργηθούν την 4η Οκτωβρίου 2009 ανακηρύχθηκαν οι:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΚΡΑΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΗΛΙΑ
ΜΠΟΜΠΟΥ-ΔΑΝΟΥΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ-ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΣΑ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΓΚΙΟΛΑ ΣΟΦΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΠΑΡΑΒΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΣΑΛΕΣΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
ΣΙΔΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

Κ.Κ.Ε.
ΓΚΙΟΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΑΓΡΕ ΕΛΕΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΠΑΒΕΛΗ ΝΑΥΣΙΚΑ συζ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΡΑΝΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΡΑΤΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ίου ΣΤΑΥΡΟΥ
ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΛΑ.Ο.Σ.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΚΟΤΣΟΒΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΚΟΥΡΤΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΣΧΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΡΓΥΡΗ
ΞΕΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΙΩΑΝΝΗ
ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΚΕ μ-λ
ΑΣΗΜΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΙΩΑΝΝΗ

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
ΒΑΛΣΑΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΘΕΟΦΑΝΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΕΚ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΟΑΚΚΕ
ΔΕΛΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΕΡΓΗ
ΚΕΝΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΚΟΡΔΑΛΗ ΜΑΡΙΑ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΠΟΥΛΙΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του ΠΕΤΡΟΥ

Μ-Λ ΚΚΕ
ΜΑΝΔΕΛΕΝΑΚΗ ΖΩΗ του ΗΛΙΑ

ΑΝΤ.ΑΡ. ΣΥ.Α.
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΡΗΣ-ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ
ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΣΥΜΕΩΝ
ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΤΣΕΚΡΕΚΟΥ ΑΝΘΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΔΗΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΚΙΝΤΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στην Αργολίδα εκλέγονται τρεις βουλευτές και ο ψηφοφόρος κατά την ψηφοφορία έχει την δυνατότητα να σταυρώσει μόνο έναν.
Μέχρι σήμερα η ΝΔ εξέλεγε 2 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 1, με εξαίρεση μία μόνο φορά που το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε 2 και η ΝΔ 1. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να εκλέξουν δικό τους υποψήφιο. Σύμφωνα με τα σενάρια, στην περίπτωση που τα δυο μεγάλα κόμματα εκλέξουν μόνο από έναν βουλευτή, τον άλλον θα τον διεκδικήσουν το ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, υπό την προϋπόθεση πως θα διαβούν το κατώφλι της βουλής. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται πιο κοντά στην εκλογή δικού τους βουλευτή, αφού η μεγαλύτερη δύναμή του ΛΑΟΣ στην Πελοπόννησο βρίσκεται στην Λακωνία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες στην Κορινθία.

Οι νομαρχιακές επιτροπές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κάνουν την δική τους μάχη για τις εκλογές

«Οι συντηρητικοί πολίτες της Αργολίδας ξέρουν τι τράβηξαν όλα αυτά τα χρόνια… Δεν είδαν καμία πολιτική για το πορτοκάλι, το λάδι, τον τουρισμό, τη βιοτεχνία… Η Κυβέρνηση Καραμανλή ήταν κουρασμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους, ξεκούραστη για να διορίζει παρατρεχάμενους ακόμα και μετά το κλείσιμο της Βουλής». Με αυτά τα σκληρά λόγια στοχοποιώντας συγκεκριμένες ενέργειες της ΝΔ, η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ κάνει τον δικό της προεκλογικό αγώνα.
Και επισημαίνει ακόμα το ΠΑΣΟΚ: «Είδατε κάποια σημαντική ιδιωτική παραγωγική επένδυση, στον τόπο μας ή στις γύρω περιοχές; (Οι βίλες και οι μεζονέτες δεν αποτελούν παραγωγική επένδυση). Δυστυχώς ο νεοφιλελευθερισμός δεν είχε καμία αναπτυξιακή λογική. Παγκόσμια μας οδήγησε στη Διεθνή Οικονομική κρίση και στην Ελλάδα μας έχει φέρει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η κατάταξή μας στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας σε θέση κάτω και από την εξωτική Μποτσουάνα δείχνει την πικρή αλήθεια».
Απευθύνουν επίσης κάλεσμα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους: «Ο συντηρητικός πολίτης της Αργολίδας έχει υποχρέωση να δείξει την πόρτα της εξόδου στον κ. Καραμανλή και την Κυβέρνησή του γιατί η οικονομική πολιτική δεν βάραινε μόνο τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης, αλλά όλους μας».
Αλλά και η νομαρχιακή επιτροπή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, δεν αφήνει σε ησυχία το ΠΑΣΟΚ: «Αβεβαιότητα νοιώθουν κυρίως τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά από τη φοροεπιδρομή του ΠΑΣΟΚ που ξεκινάει με την επαναφορά των φόρων Γονικής παροχής και κληρονομιάς. Πλήθος πολιτών σπεύδουν εσπευσμένα για μεταβιβάσεις. Πόσους νέους φόρους σκοπεύει να φέρει το ΠΑΣΟΚ;
Οφείλουν να μιλήσουν ξεκάθαρα και οι Έλληνες πολίτες να μάθουν όλη την αλήθεια για τη σχεδιαζόμενη φοροεπιδρομή. Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζονται με συνέπεια και αυστηρότητα. Λέμε «όχι» στο αποτυχημένο μείγμα υψηλών φορολογικών συντελεστών και φοροδιαφυγής».
Και συμπληρώνουν: «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι με την κατάργηση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Φόρου κληρονομιάς, γονικής παροχής και πρώτης κατοικίας επωφελούνται 160.000 οικογένειες κάθε χρόνο και χιλιάδες νέα ζευγάρια. Η μικρομεσαία επιχείρηση πληρώνει πολύ λιγότερους φόρους σε σχέση με το 2004 (μειώθηκαν κατά 10% οι φορολογικοί συντελεστές). Οι πολίτες γνωρίζουν ότι το 80% και πλέον των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ κατευθύνονται στην ξεχασμένη από το ΠΑΣΟΚ Ελληνική Περιφέρεια.
Και απευθύνεται παράλληλα το κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους: «Ο Λαός εκτιμά την υπευθυνότητα και αποστρέφεται την ανευθυνότητα. Έτσι στις 4 Οκτωβρίου θα δώσει τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία.
Το τοπικό ΠΑΣΟΚ όμως είναι πολυγραφότατο. Σε άλλη ανακοίνωση με τίτλο «Το πνεύμα του Μαυρογιαλούρου», αναφέρεται σε διορισμούς γαλάζιων παιδιών αναφερόμενο στη Ν.Δ.: «Υποσχέθηκε «αξιοκρατία και αξιολόγηση στην εκπαίδευση». Υποτίθεται πως είχαν έτοιμες τις ρυθμίσεις… καθαίρεσαν εν μια νυκτί τους προϊσταμένους και τους Περιφερειάρχες Εκπαίδευσης. Τοποθέτησαν μια σειρά γαλάζια παιδιά σε αυτές τις θέσεις και μόνο μετά από μια τριετία προχώρησαν σε νέες κρίσεις. Για την Αργολίδα ειδικά το αποτέλεσμα αυτών των κρίσεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια έχει ήδη κηρυχθεί παράνομο, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου… (Η σημερινή Διεύθυνση αρνείται να εκτελέσει την απόφαση δικαστηρίου) Πέραν όμως των στόχων του Πρωθυπουργού έχουμε και τους στόχους των τοπικών στελεχών. Ποιος θυμάται τη σκληρή αντίδραση των τοπικών παραγόντων κατά της «μη δημιουργίας Πανεπιστημιακής σχολής στο Άργος»… Όταν ήρθαν στην εξουσία ξέχασαν το αίτημα και έβλεπαν άβουλοι και ανήμποροι τη συρρίκνωση των περιφερειακών σχολών από την Κυβέρνηση της Ν.Δ».
Το ΠΑΣΟΚ παράλληλα τοπικά υπενθυμίζει και αναλύει τις δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου για την διάνοιξη μιας νέας οδού που θα συνδέει όλη τη δυτική πλευρά του Αργολικού Κόλπου από το Κιβέρι μέχρι τη Μονεμβάσια. Τονίζουν σε άλλη ανακοίνωση: «Ο δρόμος αυτός θα δώσει νέα κίνητρα στην Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής μας. Θα μειώσει κατά 80 περίπου χιλιόμετρα την απόσταση Ναυπλίου – Μονεμβάσιας και θα συνδέσει δύο υπαρκτούς πόλους Τουριστικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή που με την κατασκευή του «Μωρέα», και τα ρυθμιστικά σχέδια του Σουφλιά, η περιοχή μας κινδυνεύει με περιθωριοποίηση, ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται να δώσει μια νέα ώθηση στο τελματωμένο τουριστικό τοπίο του Ναυπλίου και των διπλανών Δήμων. Πιστεύουμε με τη λογική της «Πράσινης Ανάπτυξης», που διαπερνά το όλο πρόγραμμα του Κινήματος, η χάραξη του νέου δρόμου, θα διαπνέεται από σεβασμό στη πανέμορφη φύση της Ανατολικής Πελοποννήσου, θα προστατεύει και θα αναδεικνύει αρχαιολογικούς χώρους και θα υποστηρίζει εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

UFO πάνω από το Παλαμήδι

Περίεργα φωτάκια πάνω από το Παλαμήδι, αντίκρισαν το Σάββατο αρκετοί Ναυπλιώτες, με αποτέλεσμα να εξάψει η φαντασία πολλών, που άρχισαν να μιλούν για UFO.
Κάποιοι μάλιστα ανησύχησαν και άρχισαν να τηλεφωνούν σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, αλλά και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα τηλέφωνα του οποίου όμως δεν απαντούσαν εκείνη την ώρα.
Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο της Ελλάδας μέσω του ιντερνέτ. Οι πιο χαρακτηριστικές περιγραφές αναφέρουν: «Είμαι και εγώ μάρτυρας μαζί με τον πατέρα μου και τη μητέρα μου. Το φαινόμενο διήρκησε αρκετά λεπτά. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το Αστεροσκοπείο, αλλά δεν τα κατάφερα. Ήταν το πιο εντυπωσιακό πράγμα, που έχω δει ποτέ στον ουρανό».
Όσο περνούσε η ώρα οι μαρτυρίες αυξάνονταν: «Απόψε, 25 με 30 φωτάκια πετούσαν σαν σε κοπάδι Νοτιοανατολικά του Ναυπλίου σε μεγάλο ύψος. Έμειναν εκεί για 2-3 λεπτά. Τα είδαμε 8 άτομα μαζί και άλλοι 2-3 που μας τηλεφώνησαν εκείνη την στιγμή".
Μία ακόμη Ναυπλιώτισσα αναφέρει: «Χαίρομαι πολύ που παρακολούθησαν το φαινόμενο κι άλλοι. Το είδαν πρώτα τα παιδιά της γειτονιάς, που έπαιζαν στο δρόμο στην Προφήτη Ηλία και με φώναξαν να βγω στο μπαλκόνι να το δω. Ήταν σαν ένα σμάρι από λευκά φωτάκια πάρα πολύ μακριά, που αναβόσβηναν και κινιόντουσαν όλα μαζί με κατεύθυνση δυτική, χωρίς συγκεκριμένη διάταξη αλλά με σχήμα που άλλαζε διαρκώς. Ένα υπέροχο θέαμα που νοιώθω πολύ τυχερή που αντίκρισα! Τα παιδιά από το δρόμο προσπάθησαν να φωτογραφίσουν το φαινόμενο με τα κινητά τους αλλά χωρίς επιτυχία. Σημειωτέον πως έβρεχε από νωρίς και το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε ένα μικρό διάστημα που σταμάτησε η βροχή και άνοιξε ο ουρανός από τα σύννεφα. Πρέπει να ήταν στις 9 και 15 περίπου».
Οι αναφορές όμως δεν σταματούν εδώ: «Κι εγώ στην Προφήτη Ηλία μένω κοντά. Το μόνο που ήθελα να σημειώσω είναι ότι το φαινόμενο μάλλον το παρακολούθησα από λίγο πιο νωρίς. Στην αρχή τα παρατήρησα λίγο πιο πάνω και αριστερά από το ύψος του Παλαμηδιού. Ήταν ένα σμήνος με φωτάκια που αναβόσβηναν μέσα στο σύννεφο. Σκέφτηκα πως μπορεί να είναι κάποιο λέιζερ, το σμήνος ωστόσο κινήθηκε προς τα πάνω και άρχισε να φαίνεται σε καθαρό ουρανό. Προς το τέλος λιγόστευαν τα φωτάκια (τα οποία αν εστίαζες το μάτι σου φαινόταν σε κάποιες φάσεις ότι πήγαιναν αριστερά - δεξιά), ώσπου χάθηκαν. Συνολικά το φαινόμενο διήρκησε τουλάχιστον δέκα λεπτά. Ποιος έχει μια καλή ερμηνεία;».
Άρχισαν όμως και οι αναγωγές στο παρελθόν, που πάλι η τοπική κοινωνία είχε ασχοληθεί με ανάλογα φαινόμενα: «εγώ έχω δει αρκετές φορές τέτοια φαινόμενα. Συγκεκριμένα, πριν από 15 χρόνια ήταν Ναυτική Εβδομάδα και περπατούσα στην παραλία, στο σημείο μπροστά από το «Ραντεβού». Δεν λεγόταν έτσι τότε. Ίσως είναι και πιο παλιά. Έρχονται κάποια στιγμή στο ύψος που είναι το Μπούρτζι τρία ιπτάμενα αντικείμενα, μένουν για λίγο εκεί. Μπορεί να ήταν και χιλιόμετρα πάνω από το Μπούρτζι, αλλά έτσι φαινόταν ότι ήταν κοντά. Μετά έφυγαν σε πλάγια κατεύθυνση προς τα ψηλά, μέχρι που εξαφανίστηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αποκλείεται να ήταν κάποιο γήινο αντικείμενο. Ούτε τα Στελθ δεν είχαν ανακαλυφθεί τότε. Και άλλες φορές έχω δει στην Καραθώνα, κάποιες στιγμές που πήγα βράδυ εκεί, καταλαβαίνετε γιατί».
Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από το Σάββατο που εμφανίστηκαν το Αγνώστου Ιπτάμενα Αντικείμενα, και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τετάρτη το βράδυ, πολύς κόσμος στην Αμερική ανησύχησε βλέποντας στον ουρανό ένα περίεργο φωτεινό πράγμα.
Πολλοί το πέρασαν για UFO άλλοι για κομήτη, κανείς δεν ήξερε τι ήταν. Η Nasa τώρα λύνει τη σιωπή της και καθησυχάζει τους πολίτες: «Ηρεμήστε, δεν ήταν τίποτα, ήταν απλά ούρα από τον διαστημικό σταθμό. Συνέχεια τα αδειάζουν, αλλά αυτή τη φορά είχαν μαζευτεί 10 ημερών, είναι και πολλά τα άτομα εκεί πάνω τώρα, για αυτό και ήταν ορατά με αυτόν τον τρόπο».

Πόση εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε στους πολιτικούς μας;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

«Η ΚΡΙΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα είναι βαθιά επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας», είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία του για την 35η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
ΤΑ ΛΟΓΙΑ αυτά, επίκαιρα όσο ποτέ, θα πρέπει να σκεφθεί ο κάθε ψηφοφόρος πριν πάει στις κάλπες. Δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε και οι ίδιες παλαιοκομματικές μέθοδοι εφαρμόζονται κυρίως από τους υποψήφιους βουλευτές, που κάνουν αυτές τις ημέρες συλλογή ψήφων, σε έναν εσωκομματικό και αλλά και εξωκομματικό πόλεμο του σταυρού, στην ύπαιθρο.
ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ όμως του ψηφοφόρου που έχει εγκλωβιστεί στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, γίνονται όλα αυτά. Γι΄ αυτό δεν φαντάζει παράξενο σε όσους είναι εγκλωβισμένοι, όταν βλέπουν τις ιδεολογίες να πηγαίνουν …περίπατο, μπροστά στο προσωπικό συμφέρον και στην προσδοκία ιδίου οφέλους αν φανερά στηρίξουν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο, ακόμα και αν αυτός βρίσκεται στον εκ διαμέτρου αντίθετο πολιτικό χώρο από αυτόν που ασπάζονταν λίγα χρόνια πριν. Γιατί δεν είναι μόνο οι αναποφάσιστοι – αδιάφοροι που κρίνουν κάθε φορά το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και οι αναποφάσιστοι – συμφεροντολόγοι που ακολουθούν το ρεύμα για να είναι με τους δυνατούς της κάθε εκλογικής αναμέτρησης.
«ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ είναι βαθιά. Όχι μόνο γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική, ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας: Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας». Τα επίκαιρα λόγια του Κάρολου Παπούλια, είναι σοφά και βγαίνουν μέσα από την πραγματικότητα, που στρουθοκαμιλίζουμε και δεν την βλέπουμε.
ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ μίας εποχής; Φοβάμαι πως όχι, αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Οι Θύτες που έγιναν Θύματα

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΑΦΟΥ θυσίασαν τα πάντα, την κάθε ανάγκη του πολίτη μπρος από την δική τους πολιτική σκοπιμότητα υποψήφιοι βουλευτές, κυρίως των κομμάτων του δικομματισμού, εμφανίζονται εκ νέου ως σωτήρες της κατάστασης καταστροφής που οι ίδιοι δημιούργησαν.
ΟΙ ΛΥΚΟΙ μεταμφιεσμένοι με προβιά προβάτου που φρόντισαν προηγουμένως να ξεσχίσουν, εκφράζουν την θλίψη τους στο κοπάδι και καταστρώνουν σχέδια για το νέο τους φαγοπότι αδιαφορώντας για το αν το γεύμα τους θα αποτελείται από το πιο κολλητό τους αρνάκι.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θυμηθείτε τις δηλώσεις Σημίτη στους Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος, τις δηλώσεις Πάγκαλου και τις επανειλημμένες δεσμεύσεις Καραμανλή στο Ναύπλιο, κατάφερναν κάθε φορά να αποσπούν την ψήφο μας επαναλαμβάνοντας τις ίδιες πάντα δεσμεύσεις.
ΘΥΜΑΤΑ της ίδιας τους της πολιτικής, οι Θύτες αρνούνται να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που τους αναλογεί. Ακόμα και αν πολιτεύονται για πρώτη φορά, η πολιτική ευθύνη του κόμματος που εκπροσωπούν δεν αναιρείται. Δεν κάνουν τα πρόσωπα τις πολιτικές στους συγκεκριμένους χώρους αλλά οι πολιτικές επιλογές επιβάλλονται στους κομματικούς εκπροσώπους.
ΜΕ ΤΙ ΜΟΥΤΡΑ οι Θύτες θα κάνουν τις επιλογές για τις προσλήψεις του ΟΑΕΔ, όταν τα κόμματά τους έχουν οδηγήσει τόσους και τόσους στην ανεργία; Με τα μούτρα τις προβιάς του προβάτου φυσικά, αφού πρώτα ενοχοποιήσουν την παγκόσμια συγκυρία και τον ανάδρομο Ερμή.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ αξιοθαύμαστο πόσο πειστικά οι Θύτες μεταμφιέζονται σε θύματα και ενοχοποιούν τα θύματά τους που την προηγούμενη εκλογική περίοδο δεν τους προτίμησαν να γίνουν δική τους βορά και παραδόθηκαν στις βουλές των εσωκομματικών ή εξωκομματικών τους πολιτικών αντιπάλων.

R.epublic A.partment H.ouse R.A.H. – R.A.H (ΡΑ – ΡΑ ) – ΖΗΤΩ – ΖΗΤΩ

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Στην είσοδο της πανεπιστημιακής εστίας ο Έστ παραλίγο να πέσει πάνω στον παππού που έβγαινε βιαστικός κρατώντας μια μεγάλη μαγκούρα σαν σωλήνα από την κεντρική πόρτα. Το διαπεραστικό του βλέμμα κάτι του θύμισε αλλά βιαζόταν δεν προλάβαινε να θυμηθεί.
Μπαίνοντας στο δωμάτιο του στην φοιτητική εστία o Έστ είδε ότι τον περίμενε ένα μικρό δέμα, δεμένο με σκοινί. Πήρε βιαστικά τον χαρτοκόπτη και το έσκισε και από μέσα ξεχύθηκαν οι μνήμες. Φωτογραφίες με τον παππού του, μολύβια γόμες ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο και ένα γράμμα γραμμένο με μολύβι. Ήταν από τον παππού του. Ζούσε εξόριστος σε ψυχιατρική κλινική έξω από την επικράτεια της RAH , (Ρα). RAH (Ρα) λεγόταν και η περιφέρεια στην οποία ζούσε αλλά και το τεράστιο διοικητήριο της εξουσίας . Έπιασε τις γόμες και τα μολύβια και θυμήθηκε τα λόγια του παππού του
- Η γραφή είναι συγκίνηση και αυτή την συγκίνηση θα την χάσει η γενιά σου.
Και βέβαια ο παππούς δικαιώθηκε αφού ο εγγονός του έμαθε να γράφει σε πλήκτρα και να διαβάζει σε γυάλινες οθόνες.
«Αγαπημένε μου εγγονέ Έστ
Σε χαιρετώ από την εξορία μου, δεν μπόρεσα να σε δω φοιτητή ούτε θα προλάβω να σε καμαρώσω πτυχιούχο μηχανικό είναι σίγουρο ότι σε λίγο φεύγω από την ζωή και θα το μάθεις βέβαια. Γνωρίζεις ότι είμαι έγκλειστος- εξόριστος εδώ και δέκα πέντε χρόνια σε θεραπευτήριο ορθολογιστικής επαναφοράς, μην ανησυχείς δεν τα κατάφεραν. Είσαι η μόνη μου ελπίδα για να μείνει ζωντανή η φλόγα της αλήθειας.
Είναι η ώρα για να μάθεις μερικές αλήθειες. Πρώτα από όλα το όνομα σου είναι αναγραμματισμός του Τσε, αγαπημένος μου ήρωας και επαναστάτης από τα φοιτητικά μου χρόνια. Όλοι με είπαν γεροπαράξενο και ότι άρχισα να τα χάνω όταν φορτώθηκα στους γονείς σου να είμαι και παππούς και νονός. Φαντάσου τι έγινε όταν φώναξα και αυτό το όνομα μέσα στην εκκλησία. Η επιμονή μου αυτή ήταν και ένα από τα πρώτα επιχειρήματα τους για τον εγκλεισμό σε ψυχιατρική εξορία.
Αγαπημένε μου εγγονέ Έστ η RAH είναι μια μεγάλη απάτη…».
Ο νεαρός φοιτητής ένοιωσε κάτι απειλητικό στην ατμόσφαιρα και κοίταξε συνωμοτικά αν τον παρακολουθεί κανείς αν και ήταν μόνος του στο δωμάτιο, έγειρε και το γράμμα σα να έκρυβε το κείμενο μέσα στην παλάμη του.
«Ναι αγαπημένε μου εγγονέ η RAH δεν είναι η σωτηρία μας αλλά η καταστροφή μας και η καταστροφή σας. Η Republic Apartment House η «Πολυκατοικία των Αντιπροσώπων» είναι μια επικίνδυνη εξουσία. Θεωρητικά κάτω από το μεγάλο γυάλινο πύργο της εξουσία βρίσκεται το μεγάλο εργοστάσιο της αφαλάτωσης. Αυτό που παίρνει το νερό από την θάλασσα το καθαρίζει και το στέλνει στις μεγάλες δεξαμενές στο βουνό. Και έτσι με το τεράστιο έργο που πρόσφεραν κάτω από το γυάλινο πύργο τους έκαναν την έρημο που είχε καταντήσει η πατρίδα μας μια εύφορη τεράστια κοιλάδα και φτιάχτηκαν γύρω από την εξουσία του γυάλινου πύργου πόλεις και χωριά…»
- Μάλλον ο παππούς θα τα είχε χάσει όπως μου έλεγαν σκέφθηκε ο νεαρός.
Και το γράμμα συνέχιζε λες και ο παππούς διάβαζε τις σκέψεις του.
«…Αγαπημένε μου εγγονέ διαβάζοντας αυτό το γράμμα, φαντάζομαι ότι θα σκέφτεσαι ότι είμαι διαταραγμένος και καλώς με είχαν στην εξορία. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, στην RAH υπάρχει όπως ξέρεις και το γνωστό «ρετιρέ» από εκεί γίνεται ο έλεγχος του νερού. Κάθε τέσσερα χρόνια ψηφίζοντας και φωνάζοντας RAH RAH (ΡΑ – ΡΑ ) που στα αγγλικά σημαίνει (Ζήτω Ζήτω) ή αφήναμε την ίδια ομάδα διαχειριστών στο ρετιρέ ή την αλλάζαμε. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όταν οι διαχειριστές του γυάλινου πύργου της εξουσίας επέβαλλαν πολύ μεγάλη φορολογία λόγω της ξηρασίας και ξεκίνησαν το μεγάλο έργο της αφαλάτωσης . Ένας από τους έντεκα μηχανικούς για το έργο ήμουν και εγώ. Να ψάξουμε να βρούμε τις πηγές του ποταμού τους είπα να βρούμε πρώτα καθαρό νερό και μετά να στραφούμε στην θάλασσα. Τα χρήματα που θα κερδίζουμε από την διαδικασία της αφαλάτωσης θα τα επιστρέψουμε στον λαό για υγεία και παιδεία. Αν δεν θες να χάσεις την δουλειά σου ξεκίνα για την θάλασσα αλλιώς θα πεινάσεις. Αυτό με υποψίασε. Ήμασταν 11 μηχανικοί ο καθένας ήξερε ένα κομμάτι του σχεδίου αλλά κανένας το συνολικό και τι γινόταν. Τα μεζεδάκια της γιαγιάς σου και το ούζο από το νησί με βοήθησαν να μαζέψω τα κομμάτια του παζλ και να φτιάξω κομμάτι κομμάτι το χάρτη που σου στέλνω . Έναν έναν τους μάζευα να πιούμε ένα ποτηράκι και με την χαλάρωση του ποτού από κουβέντα σε κουβέντα μάζεψα τις πληροφορίες μου….»
- Ο νεαρός τότε αντιλήφθηκε το χάρτη σχεδιάγραμμα και το μάζεψε γρήγορα προσεκτικά .
«Οι μεγάλες δεξαμενές και το εργαστήριο αφαλάτωσης είναι μια απάτη στην κυριολεξία δεν υπάρχουν. Είναι το μεγάλο κόλπο για να κρατάνε το λαό εξαρτημένο από την ανάγκη του νερού και να επιβάλλουν συνεχώς καινούργιους φόρους για το καλό του. Κάτω από την μεγάλη δεξαμενή είναι η πηγή του ποταμού , αφαλάτωση δεν γίνεται , πεντακάθαρο νερό έρχεται και πεντακάθαρο επιστρέφει εκεί που ανήκει.
Οι δεξαμενές είναι η ταφόπλακα του ποταμού. Μας εκβιάζουν με την έλλειψη νερού ενώ τέτοιο θέμα δεν υπάρχει , το τρικ της αφαλάτωσης κρατά τον λαό σε καταστολή. Αυτό το ξέρουν όλοι οι διαχειριστές του ρετιρέ είναι ο κοινό μυστικό τους για να διατηρούνται και να εναλλάσσονται στην εξουσία. Βρήκα το δρόμο για το ποτάμι αλλά δεν πρόλαβα να το φανερώσω πουθενά με πρόλαβε η εξορία μάλλον με παρακολουθούσαν.
Σου αφήνω το σχεδιάγραμμα για το δρόμο προς το ποτάμι τις πηγές .
Μάθε να ζεις αληθινά και να υπερασπίζεσαι την αλήθεια. Θα μάθεις νέα μου σύντομα.»
Νέα του εξόριστου παππού του έμαθε πολύ σύντομα. Το απόγευμα, πίνοντας τον καφέ του στη κεντρική πλατεία. Είδε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τον παππούλη
που συνάντησε στην κεντρική είσοδο της εστίας να έχει το ίδιο διαπεραστικό βλέμμα στα μάτια και ένα μικρός ειρωνικό χαμόγελο στα νεκρά του χείλη, ήταν ο παππούς του νεκρός πια !!!
- Παράφρον επιστήμονας προσπάθησε να ανατινάξει την μεγάλη δεξαμενή νερού. Με κόκκινη μπογιά έγραψε στον τοίχο « Το ποτάμι μας ανήκει Hasta la victoria siempre» Έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των φρουρών. Τα εκρηκτικά υλικά τα είχε μέσα στην μαγκούρα του.
Ο νεαρός βούρκωσε , έβαλε το χέρι του στην μεγάλη τσέπη να βρει χαρτομάντιλο αλλά ψηλάφισε τον χάρτη του παππού. Ένα μικρό ειρωνικό χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο του ίδιο με αυτό του παππού του και στέγνωσαν τα μάτια του.
Οι θαμώνες της πλατείας μετά το ευχάριστο νέο άρχισαν να φωνάζουν RAH, RAH (ρα – ρα ) Ζήτω – Ζήτω.
- Πάλι οι παλιές ιστορίες για το ποτάμι και την αυτοδυναμία μας και την ανεξαρτησία μας. Παραλίγο να μας καταστρέψει ο παλιόγερος. Είπε κάποιος.
Ο Έστ με μια άγρια υπερηφάνεια και χαϊδεύοντας στην εσωτερική τσέπη το χάρτη του παππού για το δρόμο προς το ποτάμι έφυγε περήφανος από την πλατεία.
* Η ιστορία είναι φανταστική. Αλλά έχει άμεση σχέση με την πολιτική πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Το ποτάμι υπάρχει και μας ανήκει. Αλλά ο δρόμος προς την πηγή του είναι ανηφορικός και ξεχάσαμε ή δεν θέλουμε να θυμόμαστε που είναι !!! Το χειρότερο από όλα μας έπεισαν για την αφαλάτωση και την Πολυκατοικία των Αντιπροσώπων !!! Ας ψάξουμε και στις τσέπες των νεανικών μας ρούχων μπορεί να υπάρχει κανένας χάρτης από τον συλλογικό και ατομικό παππού του καθενός μας:!!!

Η ρήξη της πολιτικής με τον ορθολογισμό

Άρθρο του Γεώργιου Στείρη, Λέκτορα Φιλοσοφίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους, έστω ως παιδική ανάμνηση, τις προεκλογικές περιόδους στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, νοσταλγούν, πέραν της ζωτικότητάς τους, το γεγονός ότι τότε σημειωνόταν ουσιώδης πολιτική αντιπαράθεση και μάχη θέσεων. Ο πολιτικός διάλογος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών να τον ευτελίσουν και να τον απαξιώσουν, εξακολουθούσε να είναι γόνιμος. Οι πολιτικοί έρχονταν σε άμεση επαφή με τον πολίτη, επισκεπτόμενοι τους χώρους που δραστηριοποιούντο οι πολίτες, συζητούσαν μαζί τους, ενίοτε δε η αντιπαράθεση με τους αντιπάλους ζέσταινε την ατμόσφαιρα. Αλλά και οι πολίτες εκλάμβαναν εαυτούς ως προμάχους της ιδεολογίας τους και μάχονταν να πείσουν όσους περισσότερους μπορούσαν. Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος όμως δεν διαθέτει κανένα σχεδόν από τα χαρακτηριστικά εκείνων των περιόδων. Είναι αφόρητα βαρετή. Αυτή η ανία είναι δυνατόν να καταστεί παρήγορη, εάν οι πολίτες πάψουν να παρακολουθούν τηλεμαχίες και αποφασίσουν να προβληματιστούν για ορισμένα σύγχρονα φαινόμενα της πολιτικής. Ελπίζοντας πως ο δημόσιος διάλογος δεν έχει εκπνεύσει, είθε κάποιες ατάκτως ερριμμέναι σκέψεις να γεννήσουν αντίλογο.

Ποιοι είναι οι πλέον κατάλληλοι να κυβερνήσουν;

Ο Βρετανός φιλόσοφος του 19ου αιώνα John Stuart Mill (1806-1873) στο έργο του Considerations on Representative Government προβληματίζεται, συν τοις άλλοις, σχετικά με το ποιοι είναι οι καταλληλότεροι να κυβερνήσουν. Αναθυμούμενος την Πολιτεία του Πλάτωνα, ο Mill υποστηρίζει ότι η εξουσία πρέπει να ανατίθεται στους απρόθυμους να την αναλάβουν: «Ο Πλάτων αντιλαμβανόταν ορθότερα τις προϋποθέσεις της επιτυχημένης διακυβέρνησης όταν διετείνετο ότι η πολιτική εξουσία πρέπει να ανατίθεται σε εκείνους που δεν επιθυμούν να την αναλάβουν. Το μόνο κίνητρο που μπορεί να εμπιστευθεί ο πολίτης είναι η επιθυμία κάποιου πραγματικά απόλυτα ικανού να κυβερνήσει να μην αναλάβουν την εξουσία ανίκανοι ή χειρότεροι» (Considerations on Representative Government, X). Στην πλατωνική Πολιτεία το επιχείρημα αυτό διατυπώνεται αναλυτικότερα, σε αρκετά σημεία του έργου (ενδεικτικά 347d, 519b-521c). Κατά τον φιλόσοφο ικανοί να αναλάβουν την εξουσία, και όχι να την καταλάβουν, είναι όσοι, μετά από πολυετή, επίπονη εκπαίδευση, αποδείξουν μέσω της εν γένει πολιτείας τους ότι διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα για να κυβερνήσουν ορθά και αποτελεσματικά. Όμως αυτοί οι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να ασχοληθούν με την πολιτική, διότι επιθυμούν να αφιερωθούν στην επιστήμη ή τα γράμματα. Αντίθετα, οι πρόθυμοι είναι οι πλέον ακατάλληλοι. Αυτοί επιδιώκουν να ικανοποιήσουν προσωπικά οφέλη, να πλουτίσουν ή να απολαύσουν την εξουσία, να ικανοποιήσουν την μωροφιλοδοξία τους. Το χειρότερο δε είναι ότι δεν συναισθάνονται τη δυσκολία της διακυβέρνησης και αφελώς επιδιώκουν το πλέον δύσκολο έργο, το οποίο υπερβαίνει τις δυνατότητές τους. Άρα, καθήκον των πολιτών και των ήδη κυβερνώντων είναι να πείσουν τους ικανούς να ασχοληθούν με τα κοινά, ώστε να μην καταστρέψουν την πολιτεία οι μέτριοι και οι ιδιοτελείς. Οποιαδήποτε σύγκριση με την σύγχρονη πολιτική σκηνή είναι θλιβερά διδακτική….

Προοφορικός λόγος και υποβάθμιση της πολιτικής

Από την εποχή του Γουτεμβέργιου ο ανθρώπινος πολιτισμός ετέθη σε τροχιά ραγδαίας εξέλιξης, στηριζόμενος στα πλεονεκτήματα που προσέφερε η διάδοση του γραπτού λόγου. Όλοι μπορούσαν να προσεγγίσουν τη γνώση με χαμηλό κόστος, να μελετήσουν σε βάθος, να κρίνουν, να αξιολογήσουν, να αμφισβητήσουν και εν τέλει να παράγουν νέα γνώση. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, με την εφεύρεση και διάδοση της τηλεόρασης, ο γραπτός λόγος άρχισε προοδευτικά να αποκαθηλώνεται. Οι άνθρωποι πια διαβάζουν λιγότερο και καταναλώνουν όλο και περισσότερες εικόνες. Και ενώ ο Alexis de Tocqueville (1805-1859) είχε λατρέψει την αμερικανική δημοκρατία επειδή, λόγω της αδυναμίας των υποψηφίων να περιοδεύσουν την αχανή αυτή χώρα, οι πολίτες επέλεγαν με κριτήριο τη μελέτη πολιτικών φυλλαδίων και εφημερίδων, στον 21ο αιώνα οι πολίτες έχουν πάψει όχι μόνο να διαβάζουν, αλλά και να σκέπτονται. Η τηλεοπτική εικόνα είναι ρέουσα και περιορίζει τον θεατή στην απέλπιδα προσπάθεια να παρακολουθήσει την εξέλιξη των τεκταινομένων, στερούμενος τη δυνατότητα να σκεφθεί και να αρθρώσει αντίλογο. Επιπροσθέτως, η εικόνα εξασκεί τη δική της βία, μιας και επηρεάζει συναισθηματικά τον τηλεθεατή, ο οποίος κατά συνέπεια δεν κρίνει ορθολογικά. Παρότι ο Διαφωτισμός αποτελεί ορόσημο στην πορεία του πνεύματος, η ελληνική, και όχι μόνο, πολιτική σκηνή εξακολουθεί να διέπεται από τον ανατολίτικο ανορθολογισμό. Βαρύνει ο ρόλος του φωτογράφου και του επικοινωνιολόγου, όχι η ουσία της πολιτικής.

Προσωπικότητες, πελατειακό σύστημα και λαϊκισμός

Ως απόρροια των προαναφερθέντων και επειδή αυτοσκοπός των πολιτευομένων είναι η κατάκτηση και η νομή της εξουσίας, τα κόμματα επιλέγουν υποψηφίους με γνώμονα την εικόνα που οι τελευταίοι έχουν επιμελώς φιλοτεχνήσει για τους εαυτούς τους, με την αρωγή ακριβοπληρωμένων ειδικών και εξωνημένων δημοσιογράφων. Οι υποψήφιοι αυτοί, προκειμένου να εκλεγούν, επιβιβάζονται στο όχημα του λαϊκισμού. Με τη συμβολή άλλων ειδικών, των δημοσκόπων, φροντίζουν να πληροφορηθούν εγκαίρως τις επιθυμίες του πολίτη, ώστε την κατάλληλη στιγμή να του υποσχεθούν αυτά ακριβώς που επιθυμεί να ακούσει. Ο πολίτης βαυκαλίζεται τοιουτοτρόπως πως ο υποψήφιος αποτελεί κομμάτι εκ της σαρκός του, πως εκφράζει το λαϊκό αίσθημα. Καθήκον όμως του πολιτικού είναι να προτείνει, στηριζόμενος σε απόλυτα πραγματολογικές βάσεις, όλα όσα θα συμβάλλουν στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Μη συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης τους, οι πολιτευόμενοι καταφεύγουν, υποκύπτοντας και στις πιέσεις του εκλογικού σώματος, στην υποσχεσιολογία και την ικανοποίηση προσωπικών ρουσφετιών, διαλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Όσοι από αυτούς αποδειχθούν περισσότερο καπάτσοι και εκλεγούν, είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν. Πνιγμένοι στην οίηση της εκλογής τους, μεθυσμένοι από την εξουσία, ανέτοιμοι πνευματικά να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, στερούμενοι γνώσεων και παιδείας, δέσμιοι του λαϊκισμού που εξέθρεψαν και των πελατειακών δικτύων που εκμεταλλεύτηκαν ή εξύφαναν, καρπώνονται από τη νομή της εξουσίας, βυθίζοντας το δημόσιο βίο στην ανυποληψία και την αναποτελεσματικότητα.
Ως Αργείοι, ας νιώσουμε εμείς τουλάχιστον αιδώ για όλα αυτά. Όσοι από τους ελάχιστους πολιτικούς αντιστάθηκαν στο συρμό, κατέβηκαν από το τραίνο ή έμειναν έξω από το μαντρί και τους έφαγε ο λύκος. Οι υπόλοιποι απλά απολαμβάνουν την θαλπωρή των οικοσκευών της Siemens.


19/9/09

Έκδοση 17.9.2009

16/9/09

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 17.9.2009


Το 13άρι του «Αναγνώστη»

Μπήκαμε πλέον στο 13 χρόνο, πιο έμπειροι και πιο «σοφοί», σφυρηλατημένοι από τους αντιδημοκρατικούς νόμους του Ρουσόπουλου, που αποσκοπούν στον αφανισμό του επαρχιακού τύπου προς όφελος των μεγαλοεκδοτών και των μεγαλοεργολάβων.
Φταίει όμως μόνο ο Ρουσόπουλος για την κατάντια του επαρχιακού τύπου;
Ένα πολιτικό σύστημα που είναι στημένο Αθηνοκεντρικά, λογικό είναι να αναγκάζει τον πολίτη να τρέφει περισσότερη εμπιστοσύνη στα Αθηναϊκά μέσα, πιστεύοντας πως εκεί βρίσκεται και η πηγή της είδησης. Αν εξαιρέσει όμως κανείς την γενικότερη είδηση - αν και μέσω διαδικτύου πια αναιρείται και η λειτουργία των Αθηναϊκών μέσων - η τοπική είδηση, εξίσου σημαντική με την γενική, μπορεί να αναγνωριστεί ως τέτοια και να προβληθεί μόνο από κάποιον που αναγνωρίζει την σημαντικότητά της για τις τοπικές κοινωνίες. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από το τοπικό μέσο, από τον τοπικό δημοσιογράφο.
Δεν είναι όμως μόνο η πίεση που ασκούν στα τοπικά μέσα οι «πολιτικοί όγκοι» των Αθηναϊκών ΜΜΕ, ως προς τον προσδιορισμό της πολιτικής που θα ακολουθήσουν.
Ο μιμητισμός και ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφθορά απειλούν περισσότερο από οποιονδήποτε, την ύπαρξη του τοπικού λόγου.
Ο «Αναγνώστης Πελοποννήσου» χρειάστηκε να περάσει συχνά από τις συμπληγάδες του ενδοτισμού σε μικροπολιτικές επιλογές και από τις οικονομικές πιέσεις που προκαλούνται από κυβερνητικές επιλογές, όπως ο τρόπος λειτουργίας των Ταχυδρομείων, η μη ισότιμη κατανομή κρατικής διαφήμισης ή ο μη έλεγχος της ισότιμης και ισόποσης δημοσίευσης των δημοτικών διακηρύξεων κλπ.
Απέναντι σε όλα αυτά, 13 χρόνια πετύχαμε το «ακατόρθωτο».
Ενημερώσαμε έγκυρα τον πολίτη, θέματά μας γίνανε συχνά αντικείμενο συζήσης στην Ελληνική Βουλή, δεν κατάφερε να μας αναγκάσει κανείς να διαψεύσουμε και να αποσύρουμε ειδήσεις από την επικαιρότητα, δεν καταδικαστήκαμε ποτέ για δημοσιεύματά μας και από την πρώτη στιγμή ανελλιπώς βρισκόμαστε μέσα στους πίνακες του υπουργείου Τύπου για τις κρατικές και λοιπές καταχωρήσεις.
Όλα αυτά φυσικά ίσως να μην μπορούσαμε να τα πετύχουμε, χωρίς την δική σας την στήριξη, χωρίς εσάς τους αναγνώστες μας, που ακόμα και στις πιο δύσκολες ημέρες με το οβολό σας στηρίξατε την ύπαρξή μας και εξασφαλίσατε την έγκυρη και αδέσμευτη ενημέρωσή σας.
Σας ευχαριστούμε και σας υποσχόμαστε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη σας.
Και αυτό τα 13άρι (ο 13ος χρόνος μας) θα είναι κερδοφόρο από πλευράς ενημέρωσης για σας.
Καλή μας επιτυχία και ραντεβού στο 14ο.

Ανέβηκε στο μπαλκόνι ο Ανάβαλος

Ποιος θα φανταζόταν ότι μισόν αιώνα μετά την κατασκευή του ο Ανάβαλος θα …ανέβαινε και πάλι στα προεκλογικά μπαλκόνια των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτώβρη!
Και όμως. Ο Ανάβαλος αποτελεί και αυτή τη φορά προεκλογική υπόσχεση τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από τα άλλα κόμματα, αφού η επισκευή του και η εξάπλωσή του σε όλη την Αργολίδα απλά έχει δρομολογηθεί, χωρίς να έχει γίνει σπιθαμή έργου.
Μια μέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών, ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, έσπευσε να υπερασπιστεί την υπόσχεση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που είχε γίνει στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Μελέτες και Καραμανλής

Ο κος Σωτηρόπουλος ανακοίνωσε τότε ότι «άρχισε πλέον το ουσιαστικό μέρος υλοποίησης του έργου του Αναβάλου, με την έγκριση των συμβατικών τευχών (18-8-2009) και την δημοσίευση της προκήρυξης ανοικτής διαδικασίας (27-8-2009) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπόνησης των μελετών για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Αναβάλου στις περιοχές της Ερμιονίδας, Ασκληπιείου και Επιδαύρου».
Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκεπτόμενος τις πηγές του Αναβάλου είχε δηλώσει τον προηγούμενο Μάιο: «Με το έργο του Ανάβαλου δίνουμε λύση σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Αργολίδα, ανταποκρινόμαστε σ’ ένα αίτημα δεκαετιών όλων των κατοίκων της περιοχής. Το έργο του Ανάβαλου έχει προϋπολογισμό 47 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Με άλλα λόγια, έχει εξασφαλισμένους τους πόρους και έχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα και δίνει ισχυρές, δυνατές προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή».
Και λίγες ώρες αργότερα από το Ναύπλιο μιλώντας στο Βουλευτικό σε εκπρόσωπους φορέων και παραγωγικών τάξεων του νομού είχε εξειδικεύσει: «Στον αγροτικό τομέα, σημειώνω, πρώτα απ’ όλα, τη λύση που δίνουμε σ’ ένα χρόνιο, σ΄ ένα κρίσιμο πρόβλημα, για ολόκληρη την περιοχή. Δρομολογούμε, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με διασφαλισμένους τους πόρους το έργο αξιοποίησης των νερών του Ανάβαλου. Ένα έργο πνοής με συνολικό προϋπολογισμό που θα φτάσει τελικά τα 47 εκ. ευρώ. Έργο που, ξέρετε καλύτερα από εμένα, επιλύει οριστικά το πρόβλημα άρδευσης του αργολικού κάμπου. Εντάχθηκαν, ήδη, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: η αναβάθμιση του αντλιοστασίου και του φράγματος του Ανάβαλου, οι βελτιώσεις των υφιστάμενων δικτύων και η μεταφορά νερού για την άρδευση στους δήμους Λέρνας, Άργους, Κουτσοποδίου, Μυκηναίων, Μιδέας, Νέας Τύρινθας και Ασίνης. Εντάχθηκαν, επίσης, οι μελέτες για την κατασκευή δικτύων προς τα Πυργιώτικα, την Επίδαυρο, το Ασκληπιείο, την Ερμιονίδα, ενώ από το ΕΣΠΑ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και συμπληρωματικά έργα για την ύδρευση».
Ανάβαλος και Παπανδρέου

Στην μάχη του Αναβάλου είχε μπει νωρίτερα με αφορμή κινητοποιήσεις αγροτών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει: «Έχω αναδείξει το θέμα του νερού σε εθνικό ζήτημα. Για το ΠΑΣΟΚ και για μένα προσωπικά, η σωστή διαχείριση του νερού είναι ζήτημα ανάπτυξης, δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος. Η Αργολίδα σήμερα αντιμετωπίζει κρίσιμες υδρολογικές συνθήκες. Για μας, η πραγματική αξιοποίηση του Ανάβαλου, στον οποίο δεν επενδύθηκε ούτε ένα ευρώ από τα 500 εκατ. του Γ´ ΚΠΣ για έργα άρδευσης, η προστασία των πηγών της Λέρνας, ο έλεγχος των γεωτρήσεων, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων, η πραγματοποίηση μικρών περιφερειακών έργων, είναι μια αναγκαία, σωστή και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα λύσει οριστικά το θέμα άρδευσης και ύδρευσης ολόκληρης της Αργολίδας, με χρήση των πηγών του Ανάβαλου, με αξιοποίηση όλων των υδάτων του Νομού, και με την ένταξη όλων των απαραίτητων έργων σε ευρωπαϊκά και εθνικά επενδυτικά προγράμματα».
Την προηγούμενη Πέμπτη και ενώ έχει αρχίσει να ακούγεται ξανά στα προεκλογικά μπαλκόνια η λέξη «Ανάβαλος» ο νομάρχης ξαναπήρε την σκυτάλη. Αυτή τη φορά με δελτίο τύπου αν μέσω προεκλογικής περιόδου επεσήμαινε ότι «οι βελτιώσεις των υφισταμένων δικτύων, παραχωρούνται στη Νομαρχία Αργολίδας. Με αποφάσεις όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη ορίστηκε ως προϊσταμένη αρχή και Διευθύνουσα υπηρεσία για την κατασκευή αυτού του τομέα, προϋπολογισμού 2.300.000 Ευρώ, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αργολίδας. Στον τομέα αυτόν προβλέπονται επισκευές σε τμήματα της κεντρικής διώρυγας, (στο μεγάλο σίφωνα Άργους, επισκευές αρμών-ρηγματώσεων της διώρυγας, επισκευές στην τεχνητή λίμνη των Μύλων) για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της λειτουργίας της διώρυγας και τη μείωση των διαρροών. Επίσης προβλέπονται βελτιώσεις των παλαιών δικτύων των ΤΟΕΒ Ασίνης, Δρεπάνου, Αγίου Ανδριανού, Ν. Τίρυνθας, Αργολικού κ.λπ». Ο νομάρχης προεξοφλεί μάλιστα ότι «εντός του μηνός θα προκηρυχθεί και το έργο του άλλου τομέα για την επέκταση των δικτύων σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Φίχτια, Μοναστηράκι, Χώνικα, Μιδέα».

Μανώλης και Έλσα

Ο Ανάβαλος εντωμεταξύ, μην ξεχνάμε ότι ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε για την παραίτησή του ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης. Δεν ξεχνιούνται επίσης ούτε οι δημόσιες κόντρες του με την Έλσα Παπαδημητρίου. Τέλος ακούγεται πλέον όλο και πιο πολύ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ως ένα μη υλοποιούμενο εξαγγελθέν έργο.
Στον χορό των προεκλογικών ανακοινώσεων μπήκε και η Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας για να καλύψει τις υποσχέσεις του Κώστα Καραμανλή. Την Δευτέρα το βράδυ, μια λιτή ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της ΝΟΔΕ ανέφερε: «Επιφανειακά και κοντόφθαλμα το ΠΑΣΟΚ κρίνει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Πελοπόννησο ασχολούμενο με τον τρόπο προβολής της επίσκεψης του Πρωθυπουργού και ξεχνώντας, σκόπιμα άραγε(;) την ουσία. Να θυμίσουμε λοιπόν αυτό που όλοι οι πολίτες γνωρίζουν για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αργολίδα τον Μάιο του 2009, όπου από την περιοχή του Αναβάλου και στη συνέχεια από το Βουλευτικό στο Ναύπλιο, εξήγγειλε το μεγάλο έργο, για να φτάσει το νερό του Αναβάλου σε ολόκληρη την Αργολίδα. Το ΠΑΣΟΚ επί μία 20ετία ασχολιόταν μόνο φραστικά με το έργο. Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και σήμερα. Ο Αργολικός Λαός έχει και μνήμη και κρίση. Με δηλώσεις και λόγια δεν γίνονται έργα. Δεν άλλαξαν - Δεν έμαθαν. Προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποδείξουν ότι δεν έλεγαν «Όχι σε όλα» τα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της Χώρας από τη Νέα Δημοκρατία».

Καρνάβαλος ο Ανάβαλος

Άμεση και αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ: «Η Ν.Δ. δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ως Κυβέρνηση αλλά ως Αντιπολίτευση. Όμως ο λαός θα κρίνει από τα έργα της και θα κρίνει αυστηρά. Κλασικό παράδειγμα είναι η τύχη του αρδευτικού έργου του Αναβάλου.
Το καλοκαίρι του 2008 μια μεγάλη λειψυδρία χτύπησε την περιοχή μας. Πρώτα έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις στις κωμοπόλεις της περιοχής (Κουτσοπόδι, Αγ. Αδριανός, Δρέπανο κ.α.). Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης έβγαλαν ανακοινώσεις, που δεν έμεναν σε κριτική, αλλά προχωρούσαν και σε προτάσεις. Έκανε δήλωση ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον Ανάβαλο και ΜΕΤΑ αντέδρασε η Κυβέρνηση. Δεν πρέπει η Ν.Δ. να απολογηθεί γιατί συνελήφθη κοιμωμένη;
Ο λαός απαιτεί από την Κυβέρνησή του να αντιδρά έγκαιρα και όχι «κατόπιν εορτής»
Η Ν.Δ. ως Κυβέρνηση προγραμμάτισε ανά την Ελλάδα διάφορα έργα για «διαχείριση υδάτινων πόρων». Η Αργολίδα ήταν απούσα από το σχετικό κατάλογο. Ήταν παράλειψη λόγω ανικανότητας ή εκ του πονηρού; (γιατί η απαξίωση του έργου οδηγούσε στην ιδιωτικοποίηση…)
Ο λαός απαιτεί από την Κυβέρνησή του να προγραμματίζει σωστά και όχι να τρέχει πίσω από τα γεγονότα.
Η Ν.Δ. έδειξε το ενδιαφέρον της για τον Ανάβαλο μόνο όταν φθάσαμε στην τελική ευθεία των εκλογικών αναμετρήσεων. Έφεραν τον Πρωθυπουργό να δει τον Ανάβαλο. Ποια ήταν η αντίδρασή του; Να χαθούν οι υποσχέσεις του στους δαίδαλους διαφόρων Υπηρεσιών; (τις οποίες ο ίδιος μέσω των Υπουργών του υποτίθεται ότι διευθύνει..)
Ο λαός απαιτεί από τον πρωθυπουργό να έχει πυγμή και να είναι συνεπής στις υποσχέσεις του. Δυστυχώς ο κ. Καραμανλής δεν απέδειξε ότι διαθέτει τέτοια προσόντα.
Τέλος, ένα κόμμα για να Κυβερνήσει πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη στόχευση. Στο θέμα του Αναβάλου ένα μέρος της Ν.Δ. ήταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης, ένα άλλο ήταν ειλικρινά κατά του ξεπουλήματος και ένα τρίτο ήταν απλώς εναντίον της ιδιωτικοποίησης στο βαθμό που δεν εξυπηρετούσε ίδια συμφέροντα. Αυτός ο «πλουραλισμός» απόψεων αποδιοργανώνει την Κυβέρνηση και διαλύει το κόμμα, «όπερ και εγένετο…»
Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις περιοδείες τους στις αγροτικές περιοχές του νομού κοιτάζουν στα μάτια τους ψηφοφόρους και προκαλούν συγκρίσεις αποδοτικότητας. Ιδιαίτερα της εποχής που στην Κυβέρνηση και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πλειοψηφούσε ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο με συνέπεια προχώρησε το έργο και δεν καταναλώθηκε σε εγκαίνια ημιτελών έργων.
Σήμερα, δυστυχώς οι παράγοντες της ΝΔ φαίνεται πως μπερδεύουν τον Ανάβαλο με τον … καρνάβαλο και μασκαρεύονται τους υπερασπιστές της αγροτιάς, τους τιμητές των πάντων και τους ντετέκτιβ που ανακαλύπτουν παντού συνωμοσίες του ΠΑΣΟΚ».

Σωτήρας της Ν.Δ. η Γεωργαντά

Αφού έφαγε πόρτα όπου και αν αναζήτησε τον 5ο που θα συμπλήρωνε το ψηφοδέλτιο η ΝΔ στην Αργολίδα, η λύση δόθηκε από την γνωστή δικηγόρο Στυλιάνη Νικολαΐδου Γεωργαντά που την ύστατη στιγμή έσωσε το καταρρακωμένο προφίλ της ΝΔ στον νομό. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που στο κόμμα της ΝΔ να μην υπήρχαν επαρκείς υποψηφιότητες, αφού όσες πόρτες και αν χτυπούσε ο πρόεδρος της νομαρχιακής συναντούσε μόνο απρόθυμα πρόσωπα να επωμιστούν το βάρος μιας αναμενόμενης ήττας.
Οι εσωτερικές συγκρούσεις περισσότερο, και λιγότερο η δυσμενής πολιτική συγκυρία, οδήγησε μια σειρά στελεχών της ΝΔ στον νομό να μην θέλουν να ταυτιστούν με την μια ή την άλλη πλευρά σε έναν αγώνα επικράτησης των φατριών με στόχο την κυριαρχία στο κόμμα και όχι την εκλογική αναμέτρηση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Κ. Μπέζας, ο Δ. Πανοβράκος κλπ, αρνήθηκαν ευγενικά στην παρούσα πολιτική συγκυρία για διαφόρους λόγους να βρεθούν στο ψηφοδέλτιο, όπως επίσης αρνήθηκε ο πρώην Νομάρχης Δ. Σαραβάκος και η αντινομάρχης Σ. Καλογεράκου.
Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ πλέον στην Αργολίδα με αλφαβητική σειρά αποτελείται από τους: Ανδριανό Ιωάννη δημοσιογράφο, Κρανιά Δημήτριο βουλευτή, Μπόμπου Δανούση Κατερίνα επιχειρηματία, Νικολαΐδου Γεωργαντά Στυλιανή δικηγόρο και Παπαδημητρίου Ελισάβετ βουλευτή.
Μπορεί η παρουσία της κα. Γεωργαντά να έδωσε λύσεις στο ψηφοδέλτιο, όμως η προεκλογική αναμέτρηση προβλέπεται να έχει πολλά «συντροφικά μαχαιρώματα», κυρίως μεταξύ των Δ. Κρανιά και Ι. Ανδριανού, αφού και οι δύο θα διεκδικήσουν ψηφοφόρους από το καραμανλικό κυρίως στρατόπεδο μια και οι δύο φέρονται σαν επιλογές του Καραμανλή στην Αργολίδα.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο με «ISO karamanli» είναι τόσο μεγάλος που πρόσφατα προκάλεσε και τις διαμαρτυρίες φίλου του ενός που θεώρησε τον υπ αυτόν υποστηριζόμενο υποψήφιο σαν αδικημένο σε δημοσιογραφική εκτίμηση του MEGA!

Νέο χαστούκι για την Αργολίδα το αεροδρόμιο στην Σπάρτη

Την κατασκευή «Αεροδρομίου στην μεταξύ άλλων και στην Σπάρτη, ανακοίνωσε λίγες ημέρες πριν πέσει η κυβέρνηση ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον επιχειρηματικό κόσμο της Αργολίδας με τους βουλευτές του που υποσχόντουσαν αεροδρόμιο στην Τρίπολη, για να μην αναφέρουμε την «ρουκέτα πρόταση» με το αεροδρόμιο της Ερμιονίδας.
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων των παλαιών αεροδρομίων της Κομοτηνής, του Μάλεμε της Κρήτης, της Σπάρτης και των Μαριτσών Ρόδου .
Στους χώρους αυτούς θα κατασκευαστούν σύγχρονα Αεροδρόμια Γενικής Αεροπορίας-Αεραθλητικά Κέντρα, με στόχο την τουριστική και εμπορική τόνωση των περιοχών αυτών, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των αεραθλητικών δραστηριοτήτων.
Ο ΥπουργόςΜεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την διάρκεια εκδήλωσης πριν λίγο καιρό στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θράκης αναφέρθηκε στην κατασκευή του «Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας - Αεραθλητικού Κέντρου Κομοτηνής» το οποίο θα κατασκευαστεί σε έκταση 99,04 στρεμμάτων που παραχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη θέση Μεσούνη-Κάμπος του Δήμου Αιγείρου στο Ν. Ροδόπης – όπου δραστηριοποιείται σήμερα η Αερολέσχη Κομοτηνής.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου:
-Προβλέπεται μέχρι τέλους του έτους η δημοπράτηση σειράς έργων συνολικού κόστους € 6,00 εκατ. ( έξι εκατομμύρια ευρώ) με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το 2011.
Όπως δήλωσε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης:
«Πρόκειται για μια ξεχωριστή, πολύ σημαντική ημέρα τόσο για τη Γενική Αεροπορία όσο και για τον Αεραθλητισμό, τόσο για τη Ροδόπη και την Κομοτηνή, όσο και για τις άλλες τοποθεσίες της χώρας, το Μάλεμε στην Κρήτη, τη Σπάρτη και τα Μαριτσά Ρόδου, καθώς με την κατασκευή των «Αεροδρομίων-Αεραθλητικών Κέντρων», ένα όνειρο πολλών δεκαετιών, σήμερα μπαίνει οριστικά πλέον στο δρόμο της υλοποίησης.
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της Γενικής Αεροπορίας και του Αεραθλητισμού σε όλη τη χώρα. Και αυτό υλοποιείται με την κατασκευή σειράς σημαντικών έργων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και μάλιστα σε σύντομο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ευρύτερη περιοχή τουριστικά και εμπορικά και δίνονται πλέον νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις αεραθλητικές τους δραστηριότητες.
Ειδικότερα όσον αφορά την Κομοτηνή, είναι πλέον σίγουρο, ότι οι νέες αυτές επενδύσεις σε συνδυασμό με τη σειρά σημαντικών έργων μεταφορών και υποδομών που έχουν δρομολογηθεί, θα φέρουν πολύ σύντομα τη Θράκη και την Κομοτηνή στο κέντρο του διεθνούς επενδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος».
Με την στάση του αυτή ο υπουργός έδειξε φανερά πως η ΝΔ προτιμά να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες στην Λακωνία από το να στηρίξει τον επαγγελματικό κόσμο της Αρκαδίας και της Αργολίδας, που τα τελευταία χρόνια δέχονται το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Παγκόσμια Ημέρα για τη Δημοκρατία

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ και αυτή και υποτίθεται πως θα έπρεπε να εορταστεί προχτές, όμως ξεχάστηκε, όπως συνήθως ξεχνιέται και κατά την εφαρμογή της. Η Παγκόσμια ημέρα για την Δημοκρατία για να θυμόμαστε κάπου κάπου και το σύστημα του πολιτεύματός μας, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου οι αξίες μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα υλικά προκειμένου να διατηρούνται κάποιοι στην εξουσία.
ΕΝΑ ΝΕΟ κόμμα που επιχειρεί δειλά δειλά να μεγαλώσει και να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της δημοκρατίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι προβάλουν ένα μοντέλο άμεσης δημοκρατίας που δεν φέρνει μόνο τον πολίτη στο προσκήνιο των αποφάσεων αλλά τον καθιστά κοινωνό και ρυθμιστή αυτών.
ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και τις παρεμβάσεις τους επιδιώκουν να συμβάλλουν στην εμβάθυνση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ότι η δημοκρατία είναι έννοια που ταυτίζεται με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και στη λήψη των αποφάσεων καθώς και με το σεβασμό χωρίς εκπτώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΊ η δημοκρατία να μην δικαιολογεί με την παρουσία της τις «ανομίες» της εκάστοτε κυβερνώσας μειοψηφίας; Η δημοκρατία μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν αποκτήσει συμμετοχικό χαρακτήρα και αποδεικνύει καθημερινά ότι αφορά και τις ομάδες που έχουν περιορισμένη κοινωνική δύναμη, και όχι μόνο τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς.
ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι μόνοι που μέσα σ` αυτόν τον κουρνιαχτό μας θύμισαν πως πέρα από την επίφαση υπάρχει και η ουσία, η κρίση του πολιτικού συστήματος στις μέρες μας έχει να κάνει τόσο με την αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών να αντιμετωπίσουν την βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση αλλά και με την γενική «αίσθηση» ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από την πίεση και επιρροή διαφόρων συμφερόντων και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Των φρονίμων τα παιδιά, δεν …μαγείρεψαν στα σχολεία

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

«ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η παροιμία, αλλά κάποιοι δεν την άκουσαν και άργησαν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προέκυπταν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΑ κι εφέτος τα σχολεία, υποδέχθηκαν τους μαθητές από την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά μέχρι και σήμερα παραμένουν άλυτα σοβαρά ζητήματα. Και δεν είναι δικαιολογία ότι δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν, αφού τουλάχιστον οι δάσκαλοι και οι καθηγητές βρίσκονται στις θέσεις τους από την αρχή του μήνα.
ΣΕ ΠΟΛΛΑ σχολεία, όπως παραδέχεται ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα υλικά για τη νέα γρίπη, γιατί δεν υπήρχαν υλικά στην αγορά. Τρανταχτό παράδειγμα το 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου, που σε κάποιες αίθουσες έχουν τοποθετηθεί οι βάσεις για αντισηπτικά, αλλά τα αντισηπτικά απουσιάζουν! Πέραν του ότι …ξέχασαν να βάψουν τις αίθουσες που βρίσκονται στα απέναντι νοικιασμένα καταστήματα και να «καλλωπίσουν» την τουαλέτα που βρίσκεται σε κάποιον ακάλυπτο χώρο και αποτελεί εστία μόλυνσης.
ΑΚΟΜΑ χειρότερα είναι τα πράγματα στο ολοκαίνουργο Ειδικό Σχολείο του Άργους. Παρά την υπερηφάνεια που θα έπρεπε να νοιώθουν όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου –που σημειωτέον δεν έχει παραδοθεί ακόμα, αλλά λειτουργεί -, θα πρέπει παράλληλα να ντρέπονται, επειδή το σχολείο δεν έχει ρεύμα! Το ασανσέρ για τα ΑΜΕΑ φυσικά δεν λειτουργεί και ο διευθυντής αναγκάζεται να επικοινωνεί με τις υπηρεσίες μέσω ίντερνετ από το σπίτι του, αφού χωρίς ρεύμα ούτε οι υπολογιστές δεν λειτουργούν. Όσο για τα υλικά για τη νέα γρίπη που ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου αγοράστηκαν από την σχολική επιτροπή, η οποία πλέον είναι αδύναμη οικονομικά να διαθέσει χρήματα για άλλους σκοπούς.
ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, πείνασαν για να αποφασίσουν τελικά να …μαγειρέψουν. Η θερινή ραστώνη, ο ωχαδερφισμός, η αναβλητικότητα, η έλλειψη πιστώσεων, αλλά και η έλλειψη πίεσης από το υπουργείο και από τις κατά τόπους υπηρεσίες του, όπως και οι τεράστιες και αξεπέραστες ελλείψεις σε υποδομές, συνέβαλαν σε αυτό το μπάχαλο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αργολίδα.
ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ παρουσιάζει άριστα και «βελούδινα» η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ή δεν ξέρει τί της συμβαίνει μέσα στα …πόδια της, ή κάνει πολιτική φλερτάροντας με μια υποτιθέμενη αλλά ψευδεπίγραφη τελειότητα, ή δεν έχει ενημερωθεί αληθινά από τις αναφορές των κατά τόπους Διευθυντών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ πάντως είναι απαράδεκτο να κάνουν ορισμένοι, όταν έχουν την ευθύνη του πιο ευαίσθητου πληθυσμού της χώρας.

Πολιτικά στιγμιότυπα …τα ψηφαλάκια

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Εικόνα 1: οι ποντικοί

Ήταν 25 Αυγούστου ημέρα Τρίτη σταματώ στο περίπτερο να πάρω τις εφημερίδες μου. Στην «πίσω αυλή» του περιπτέρου μικρό πολιτικό πηγαδάκι. Δυο μεσήλικες συζητάνε. Γνωστοί, φίλοι από όσο ξέρω και ομοϊδεάτες στο χώρο της αντιπολίτευσης τώρα πια. Γιατί παλαιότερα ήταν αλλού και παλαιότερα πιο αλλού. Είναι καταπληκτικοί άνθρωποι αυτοί, έχουν το ένστικτο του ποντικού, μόλις βλέπουν ότι το καράβι βουλιάζει άμεση επιβίβαση στο αμέσως επόμενο διερχόμενο. Και τους παρακολουθώ στον παρακάτω διάλογο
- Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε εκλογές.
- Μπα δεν νομίζω να τον συμφέρει να κάνει κάτι τέτοιο.
- Φιλαράκο έλαβα κάρτα.
- Δεν κατάλαβα τι κάρτα;
- Ε λοιπόν δεν θα το πιστέψεις εγώ χρόνια ανήκω εκεί που ξέρεις (!!!), μου έστειλε κάρτα βουλευτής χθες και επειδή είναι γάτα μάλλον μυρίστηκε εκλογές. (Μάλλον εκεί που πηγαινοερχόμαστε πολιτικά ήθελε να του πει)
- Όχι μόνο είναι γάτα, σε βοήθησε και στην μετάθεση του γαμπρού και ας μην είσαι του κόμματος (πια, ήθελε να πει αλλά συγκρατήθηκε), και περιμένει τα ρέστα σε ψηφαλάκια, κάνε το καλό και θα σου ΄ρθει στην κάλπη εν καιρώ
Κόκαλο ο άλλος, αλλά τελικά η κάρτα αποδείχθηκε άριστος οιωνός. Τώρα αν θα εξαργυρώσει την μετάθεση του γαμπρού δεν το γνωρίζω.

Εικόνα 2: χαμένος γιατί είναι σίγουρος

Σάββατο βράδυ σε τραπέζι για ένα γάμο μετά από πάρα πολλά χρόνια συναντώ το θείο Πέτρο. Τακτικός θαμώνας στο καφενείο του πατέρα μου, μανιώδης πολιτικός σχολιαστής και φανατικός δεξιός. Είναι χαρακτηριστική και η φυσιογνωμική του ομοιότητα με τον πρώην βουλευτή Μανόλη. Πριν λίγες μέρες ενώ περπατούσε στα ψαράδικα του Άργους τον σταματά ένας και τον χαιρετά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
- Εγώ κύριε Μανόλη είμαι δεξιός από πάππου προς πάππου μπράβο σου και καλά έκανες.
- Και εγώ φίλε είμαι δεξιός από πάππου προς πάππου είμαι αλλά με λένε Πέτρο!!!.
Συμπαθητικός άνθρωπος είχε μια συγκεκριμένη πολιτική άποψη, με τις σημαίες του με τους 30 δικούς του ψήφους τον είχα σαν την θύμηση μια αγνής και λίγο γραφικής Ελλάδας. Μπορεί να σφαζόταν με τον γείτονα για το πολιτικά στο καφενείο αλλά στην ανάγκη ήταν από τους πρώτους που θα τον βοήθαγε.
Εκείνο το βράδυ τον είδα λίγο αλλαγμένο. Πάντα τον είχα για ένα κλασικό ιδεολόγο δεξιό και είχε ενδιαφέρον να τον ακούς. Εκείνο το βράδυ ήταν θυμωμένος. Τον ενοχλούσαν οι πρόωρες εκλογές, τον ενοχλούσαν τα πειράγματα στο καφενείο και η έλλειψη επιχειρημάτων που θα είχε και κάτι άλλο τον έτρωγε.
- Καλά θείε εσύ τα λες αυτά που αν σου πάρουν αίμα και εκείνο μπλε θα βγει.
- Έτρεχα πάνω κάτω σε πορείες, ήσουνα μικρός και τα θυμάσαι, πέρασαν τα χρόνια μεγάλωσαν και τα παιδιά. Ε και εγώ τι ζήτησα να μου διορίσουν το παιδί. Πριν από χρόνια μου έλεγαν ότι είναι αντιπολίτευση τώρα που έγιναν κυβέρνηση τι έκαναν. Αλλά εμένα με έχουν σίγουρο, ξέρεις πάππου προς πάππου δεξιός.
- Άκου θείε η θα σου χαρίσω μια μπλούζα με τον Τσε Γκεβάρα να κάνεις μια βόλτα στην πλατεία ή θα φτιάξουμε μια με τον Άρη, ο αρχηγός των ατάκτων…..
- Άμα με δουν με τέτοια μπλούζα θα πουν ότι την ψώνισα και θα είναι χειρότερα τα πράγματα εκεί είναι που δεν θα μου δώσουν καμία σημασία.
Αυτός δυστυχώς ήταν σίγουρος ψήφος και δεν τον είχαν πάρει και πολύ στα σοβαρά. Αν οι 30 ψήφοι που κουβάλαγε ήταν αμφισβητούμενοι τότε ίσως και να είχε διορίσει και τον γιο και την κόρη. Τώρα πια είναι αργά, αυτός εγκλωβίστηκε. Αυτός εδώ και δεκαετίες δίνει τις ψήφους του στο συγκεκριμένο κόμμα και μάλλον θα συνεχίσει αλλά μέχρι τώρα ούτε μια φορά δεν μπόρεσε να τις εξαργυρώσει.

Εικόνα 3 : ο αισιόδοξος πράσινος του Βαγγέλη που περιμένει στην γωνία

Ο Θάνος μπαίνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένος στο θεραπευτήριο. Αντιμετωπίζει και με τα δυο παιδιά του σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας, στατιστικά απίθανη περίπτωση να συμβεί και στα δυο παιδιά αλλά όπως λέει του έπεσε το λόττο.
Μπαίνει στο θεραπευτήριο σχεδόν πετώντας. Φανατικός οπαδός του κόμματος της αντιπολίτευσης και φανατικός θαυμαστής του Ευάγγελου Βενιζέλου, μεγάλη πίκρα πήρε όταν δεν τον είδε αρχηγό του κόμματος.
- Βασίλη τα παιδιά μου θα πάνε μια χαρά, όλα θα πάνε μια χαρά.
- Γιατί σου είπα εγώ τέτοιο πράγμα;
- Όχι αλλά δεν βλέπεις τι γίνεται;
- (Με είχε φέρει σε φοβερή αμηχανία, δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε) Βασίλη από την στιγμή που ο Γιώργος μας (!!!) θα γίνει πρωθυπουργός τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο σε αυτό τον κόσμο. Και τα παιδιά μου θα πάνε μια χαρά!!!
Ο ενθουσιασμός του πράσινου ψηφοφόρου μεταφέρθηκε και στα παιδιά του και πραγματοποίησαν δυο καταπληκτικές θεραπευτικές συναντήσεις.
Τα ψηφαλάκια εδώ είχαν πραγματική θεραπευτική αξία και έδιναν πολλαπλές ελπίδες και με πολλά μηνύματα… και για την εσωτερική αντιπολίτευση στο κόμμα του!!!

Εικόνα 4 : η γιαγιά που πάντα αντιστεκόταν…

Αφού έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές συναντώ την κυρά Διαμαντούλα Κυριακή πρωί στο περίπτερο της γειτονιάς. Μια γυναίκα ιδιαίτερα βασανισμένη στην ζωή, με τις εξορίες του άνδρα της για τα πολιτικά, το ανάπηρο παιδί που έπρεπε να μεγαλώσει, την κόρη που δεν μπορούσε ούτε να σπουδάσει ούτε να διοριστεί γιατί ήταν κόρη αριστερού και τελευταίο χτύπημα το δάνειο που πήρε για να κάνει εγχείρηση στην καρδιά σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο γαμπρός της. Αλλά παρά τις δυσκολίες εκεί σταθερή με δύναμη πάθος και αξιοπρέπεια για την ζωή. Σταθερή συνήθεια κάθε μέρα να παίρνει την εφημερίδα του κόμματος, κάτι σαν κεράκι για τον μακαρίτη. Σταθερή στις απόψεις της όσο να αφορά τα πολιτικά αλλά και με κοφτερό μυαλό.
- Βασίλη το κόμμα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το στόχο γιατί αλλιώς κινδυνεύει να γεμίσει στόκο μου είπε μια μέρα που την ρώτησα για την θέση της όσο να αφορά την πορεία της αριστεράς.
- Κυρά Διαμαντούλα τι βλέπεις στις εκλογές; (ενώ κρατούσε την εφημερίδα με τίτλο «κοροϊδεύουν τον λαό»)
- Στα δυο βράχια του δικομματισμού όπου και να το βάλεις το αυγό αλίμονο από το αυγό. Αλλά φταίει και το αυγό γιατί μέχρι πριν λίγα χρόνια έβγαζε αετούς εργάτες τώρα τελευταία βγάζει και πολλά φίδια!!!
Είπε με νόημα και έφυγε περπατώντας με το αργό περήφανο βάδισμα της.
Η γιαγιά δεν είχε ποτέ ψηφαλάκια για εξαργύρωση.

* τα 3 πρώτα στιγμιότυπα είναι πραγματικά από ανθρώπους που συναντώ τυχαία στην πόλη του Άργους, η κυρά Διαμαντούλα είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά στη Κοκκινιά του Πειραιά.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ